Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08, 2007





Vin-aktuelt i uge 8
19. til 25. februar 2007
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 07
VinAvisen uge 06
VinAvisen uge 05
...............
...............
Forbrugerne er trætte af fadbamser
Gennem mange år er indholdet af alkohol i vinene steget støt. Alene i Californien er indholdet ekspanderet fra de humane 12,5% i 1970’erne til 14,5%. Og i Australien drejer det sig om en stigning fra 12,4% i 1984 til 14% i 2004. Sådan lyder tallene fra lobbygruppen Alcohol in Moderation (AIM).
I dag findes der endog rødvine, der holder både 15 og 16% i alkoholstyrke.
Der er flere årsager til denne stigning: De højere temperaturer i mange oversøiske lande øger sukkerindholdet i druerne og dermed alkoholindholdet i den færdige vin. Endvidere er omvendt osmose blevet en udbredt, omend sjældent legal måde at opkoncentrere most og vin på. Desuden kan mange forbrugere ifølge Decanter godt lide disse supermodne og let drikkelige vine.
Og dog – den førende engelske supermarkedskæde, Marks & Spencer, har taget pulsen på vinsmagen, og noget tyder på, at forbrugerne er ved at være lidt trætte af fadbamserne og gerne vil have vine, hvor der er skruet ned for alkoholstyrken. Marks & Spencer vil derfor lægge deres vinkøb om og for fremtiden satse mere på vine i den lidt mindre alkoholiske ende af skalaen.

Mariann Fischer Boel nedstemt
For at komme vinsøen i EU til livs har den europæiske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel foreslået, at man river 400.000 hektar vinmarker op ved rode. Men det vil man ikke gå med til i EU-parlamentet, der nu har forkastet forslaget med 484 stemmer mod 129.
Ifølge Nyhedstjenesten Bloomberg mener parlamentet, at det er forkert at destruere så stort et antal vinmarker, og at løsningen på vinsøen i stedet bør være en massiv markedsføring af EU-landenes vin.
Mariann Fischer Boel vil komme med endnu et udspil til reformering af vinindustrien og håber – hvis alt går vel – at kunne være nået til enighed med parlamentet, inden året er omme.

Druenavne på etiketterne.
Mariann Fischer Boel har også et andet forslag i ærmet, nemlig en ændring af EU's regler for vinetiketter.
Som det er nu, er det ikke tilladt på bordvine at anføre druenavne som fx Sauvignon og Chardonnay. Ifølge landbrugskommissæren bør det være lovligt at sætte samtlige de druesorter, som en vin indeholder, på etiketten til en hvilken som helst flaske vin. Om dette forslag går glattere igennem, må tiden vise.
................
Stadig flere mister deres AOC
I Frankrig er der visse regler, man skal leve op til, når man som vinproducent er den heldige indehaver af AOC-klassificerede vinmarker. Hvis man ikke gør det, risikerer man at få frataget den eftertragtede klassifikation af appellations-myndigheden INAO. Og det er lige præcis, hvad der ifølge WeinReporter er sket for en række vinproducenter i Bordeaux i de forløbne fire år.
I alt drejer det sig om 1600 hektar vinmarker, der har fået frataget deres AOC-klassifikation, og omfanget er steget år for år. I 2003 var der tale om 173 hektar vinmarker og i år lød tallet på hele 768 hektar.
De uheldige vinproducenter kan herefterdags kun skrive Vin de Table (bordvin) på flaskernes etiketter.
Årsagen til deklassificeringen er blandt andet manglende pasning af vinmarkerne. Når INAO’s inspektører er på jagt efter syndere, anvender de den nyeste teknik, som fx satellitbilleder fra Google Earth.

TBA i sydamerikanske vinkældre
Vi har ofte i VinAvisen skrevet om TCA (2,4,6-trichloroanisole), det stof, der er skyld i, at en vin får propsmag.
I Chile og Argentina kæmper man ifølge Wine Spectator mod et andet stof, TBA (2,4,6-tribromoanisole). De to stoffer, TCA og TBA, er stort set ens og giver begge vinen en væmmelig møffet lugt og smag. Den eneste forskel er, at TBA indeholder brom-atomer og TCA klor-atomer.
At TBA er blevet et problem i netop Chile og Argentina, skyldes i vid udstrækning de byggematerialer, som vinhusenes kældre er opført af. De er nemlig ofte imprægneret med stoffer, der indeholder bromofenoler, der igen forårsager TBA.
Hos det berømte chilenske vinhus Viña Errázuriz har man haft store problemer med TBA. Det er i og for sig ikke svært at blive stoffet kvit, men det tager tid at lokalisere det. Stoffet kan gemme sig i såvel en spuns til et vinfad som i en slanges let porøse plastic. Og mens man leder, ødelægger stoffet vinene.
Errázuriz har dog været fuldstændig TBA-fri siden årgang 2005.

Katastrofe for drueavlere lige om hjørnet
De australske drueavleres forening, Wine Grape Growers Australia (WGGA), forventer, at druehøsten i år – på grund af den langvarige tørke – vil blive 40% mindre. Det svarer til hele 800.000 tons færre druer.
Høsten 2008 bliver ifølge Just Drinks højst sandsynligt også kraftigt reduceret på grund af tørken. Hvis det holder stik, vil Australien være sin overproduktion af druer kvit i løbet af et par år.
Det er jo alt sammen vældig godt. Men WGGA påpeger, at der er en bagside af medaljen. Intet tyder nemlig på, at vinproducenterne har tænkt sig at lade den pris, som avlerne får for druerne, stige. Den har længe været trykket på grund af overproduktionen. Det betyder med andre ord, at avlernes allerede dårlige økonomi vil blive endnu værre nu, hvor de får færre druer at sælge.
Priserne på bulkvin er ellers godt på vej op, men det har drueavlerne indtil videre ikke fået nogen glæde af.
Hvis ikke vinproducenterne lader priserne stige her og nu, kan det ende med en økonomisk katastrofe for avlerne, advarer WGGA.
..........
    Søren Frank slutter som vinhandler
    Ifølge en artikel af Thomas Bjerg i fagbladet "Journalisten" er Berlingske Tidendes vinskribent Søren Frank ikke mere vinhandler.
    Som nævnt i VinAvisen i uge 50 sidste år var han ellers begyndt at forhandle vin til nedsatte priser til avisens abonnenter. Det skete via helsides-annoncer i Berlingeren samt artikler på avisens hjemmeside (t.v.).
    Det var tanken, at Søren Frank ville sælge sine "Månedens Vine" i forbindelse med artikler, der kunne "inspirere læserne og fungere som en mini-vinguide". Det er han nu ifølge Berlingerens chefredaktør holdt op med, efter at avisen er blevet kritiseret af Forbrugerrådet, af mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole og af avisens egen tillidsmand.
    Chefredaktør Niels Lunde siger til "Journalisten": – Når vi tjener penge på noget, som journalisterne bruger deres troværdighed på at omtale, risikerer vi at sammenblande redaktionelt og kommercielt stof. Desuden kan vi komme til at konkurrere med vores egne annoncører.

    Hvor går grænsen?
    Vinskribent Søren Frank ser imidlertid ikke noget odiøst i forholdet. Han siger til "Journalisten": – Vi nedbryder nogle gamle barrierer, men jeg får ikke berøringsangst. Vinprojektet er et sjovt cross over mellem redaktionelt og kommercielt stof, som giver mig et tættere forhold til læserne. Nu ved jeg præcist, hvad de vil betale for de forskellige vine.
    – Men er jeg vinhandler, fordi avisen tager en lille provision for at sælge den vin, jeg anbefaler? Det føler jeg ikke. Bliver provisionen kæmpestor, er det en anden situation. Så ved jeg ikke, om jeg kan være med.
    Det kunne være interessant at spørge Søren Frank, hvor hans sjove "krydse over"-grænse går. Ved en fortjeneste på 10%, 20% eller 30%?
    Hele artiklen kan læses på "Journalisten"s hjemmeside. I Berlingske Tidende har vi ikke kunnet finde noget om sagen, men avisen bringer fortsat annoncer for Søren Franks "månedens vin".
..............
Mindre end 2%?
Vi får stadig indlæg i forbindelse med meningsmålingen "Hvor ofte oplever du propsyge?" i uge 6. Et overvejende flertal mente, at én ud af hver 50 flasker er propsyg, dvs. 2%, men Jørgen Hugo Rasmussen i Vallensbæk Stand mener, at det er færre. Han skriver:
– Mine smagenotater fra perioden 1996-2006 (elleve år) omfatter 3445 vine, og af dem har jeg kun registreret 25 med fejl (ca. 0,8%), hovedsageligt med propsmag (20 røde og 5 hvide).
– Tre af de fejlbehæftede røde og to af de hvide blev købt på restaurant.
– Priserne på de fejlbehæftede vine lå i intervallet 30 til 300 kr. Seks vine var dyrere end 200 kr. – det var alle Nebbiolo-vine fra Piemonte. Syv lå mellem 100 og 200 kr. og 12 under 100 kr.

Brandhamrende ærgerligt
Ifølge Jørgen Hugo Rasmussen må konklusionen være, at problemet ikke er alarmerende. I hvert fald hvis man er villig til at betale relativt meget for sin vin, selv om det er brandhamrende ærgerligt, når den så er propsyg.
Men det er et stort problem at få de dyreste vine erstattet, fordi der ofte går flere år fra anskaffelse til nydelse. Vine med fejl, købt i udlandet, er også den rene tilsætning.
Det er nemmere med de billigere vine, som hurtigt trækkes op. Her er der som regel ingen problemer ud over det praktiske med at bringe flasken tilbage til sælgeren.

Vin-analfabeter?
Søren Andersen i Odense er enig i, at skruelåg synes at være en god afløser for korkproppen. Men når mere end 1000 af VinAvisens læsere mener, at hver 20. eller endog hver 10. flaske er propsyg, kan det få andre mennesker til at føle sig som vin-analfabeter, fordi de ikke kan nikke genkendende til et omfang af disse dimensioner.
– Hvorfor ikke blot holde fast i, skriver han, at det nok nærmere er 2%, der er propsyge, men at disse 2% stadig er 2% for mange?
– Sjovt nok stemmer de 2% også fint overens med resultatet af VinAvisens meningsmåling.

Ikke to flasker med korkprop er ens
VinAvisens smagepanel er stort set med på 2%-holdet. Vi mener heller ikke, at vi fanger mere end én ud af 50 flasker.
Men vi er også klare over, at der passerer flasker under vore næser, som meget vel kan have en tanke. Igen og igen har vi nemlig haft mulighed for lige efter hinanden at smage to ens flasker, som aldeles ikke var ens. Den første var i og for sig drikkelig, men flaske nummer to var en tak bedre.
Med korkpropperne må vi desværre erkende, at to flasker i princippet ikke er ens. De udvikler sig forskelligt, og den ene kan tilmed have en ganske lille tanke af propsyge eller anden dårligdom.
Søren Andersen slutter sit indlæg: – Én propsyg flaske er én for meget. Så der er ikke nogen grund til at dvæle ved, om det er 1, 2, 5 eller 10% af flaskerne. Dette er jo alligevel blot historie, når nu korkproppens fald er en realitet.

Erik Sørensen slår et slag for skruelåget
Vi har opdaget, at Erik Sørensen Vin på sin hjemmeside har indlagt en speciel side med foreløbig tyve vine, der alle har skruelåg. Yderligere indledes siden med en velskreven tekst, der argumenterer for valget af skruelåg.
Ideen er god, og den være hermed givet videre. Hvis andre vinfirmaer opretter en sådan liste med – skal vi sige: med mindst 10 skruelågs-vine – hører vi meget gerne. Så vil vi videregive de første 25 links her i VinAvisen. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
.............................
..............
Bag-in-Box emballagen blev opfundet i 1947 af amerikaneren William R. Scholle til opbevaring af batterisyre, og da militæret i 70’erne begyndte at bruge den til drikkevarer, fik den indpas i fødevareindustrien. Sit gennembrud fik boksen, da de barbecue-tossede australiere opdagede den, og siden har den revolutioneret vinindustrien.
    Posen i kassen vinder frem i Frankrig
    Frankrig har hidtil holdt sig tilbage fra bag-in-box – som jo egentlig burde hedde pose-i-kasse på godt dansk. Måske hænger det sammen med, at mange franskmænd køber vin i plasticdunke, som de får fyldt op henne på den lokale vinøse tankstation.
    På et seminar i Montpellier den 1. februar kom det imidlertid frem, at boksvinene langt om længe er ved at vinde frem i Frankrig med en markedsandel i værdi på 9% (idet omsætningen til restauranter m.v. ikke er med).
    På seminariet blev også fremlagt tal for flere andre lande, og i følge dem er boksvinenes markedsandel i Norge 42%, i Sverige 33%, i Finland 25% og i Danmark 12%. Men de tal må vist være lidt gamle. Ifølge den seneste årsberetning fra V&S Group er det danske tal 20%, og ifølge Systembolaget er det svenske 50%. Forklaringen kan dog være, at tallene fra V&S og Systembolaget er i mængde, mens tallene fra Montpellier er i værdi.

    Dårlig kvalitet nedsætter omdømmet
    En international forening, Performance BIB, samler vinboks-industrien og arbejder blandt andet med at sætte standarder for sektoren og hjælpe små og store producenter med at lave et godt produkt.
    Blandt andet håber man, at en god kvalitet kan ændre mange forbrugeres opfattelse af boksvine som mindre gode. – Lad være med at komme vin af dårlig kvalitet i boksene, lød det på seminaret. – Det nedsætter boksvinens omdømme.
.........................
    Beskyldes for at være sexistisk
    I forrige uge købte verdens største vin- og spiritusfirma, Constellation, det svenske vodkamærke Svedka. Nu får firmaet kritik for sine reklamer, der viser den computeranimerede og futuristiske Svedka Grl – en pige, der er ret løst samlet af et skaldet hoved, nogle bryster og en bar ende, og som blandt andet meddeler, at vodkaen er fremtidens drik, og at den passer udmærket til fremtids-cigaretter, der vil koste 450 dollars pakken. Reklamerne beskyldes i USA for at være sexistiske.

    En velvoksen klatskilling
    Constellation købte firmaet, der var ejet af det belgiske Alcofinance og franskmanden Guillaume Cuvelier, for 384 millioner dollars (1,28 milliarder dkr.), hvilket må siges at være en velvoksen klatskilling, men faktum er, at Svedka, der fremstilles i den svenske by Källby, er på vej til at være blandt verdens største vodkamærker – blandt andet takket være sin reklamekampagne med Svedka Grl.
    Ifølge WOW ProNews har Constellation et forholdsvis lille salg af spiritus, og det kommer Svedka til at ændre på. Derfor spekulerer man nu i branchen på, om Constellation måske tænker på at købe endnu et svensk vodkamærke. Det er absolut ikke utænkeligt.
...............
    Syntetisk prop, der trækker vejret
    Det italienske firma Oliver Ogar Italia har ifølge Wein Plus udviklet en ganske særlig syntetisk prop, som i første omgang vil blive frigivet på det italienske marked. Inde i proppen er der en lille kanal med en membran, der sørger for, at der kan trænge ganske små mænger luft ind til vinen – ligesom det, omend i en meget tilfældig grad, er tilfældet med almindelige korkpropper.
    Denne lille mængde ilt er noget, der pr. tradition skal have en vis betydning for især rødvines gunstige udvikling.
    Der kan læses mere om nyskabelsen på firmaets webside.
..............................
...............< Et par billeder fra høsten på Domaine Soldal & Maag. Til venstre Jes og Lisbeth Maag, en veninde, Anni Berg, der hjalp med høsten, samt Lisbeth Soldal. Og til højre Kenneth Soldal i gang med at rense et stort kar af træ.
...............
Endnu en dansk vingård
Så er der kommet endnu en dansk vingård ude i det store vinland, denne gang i Bourgogne.
Lisbeth Maag, der står for LMT Vinimport i Slangerup, og hendes mand, Jes, har sammen med vennerne Lisbeth og Kenneth Soldal købt en parcel af 1. cru-vinmarken La Comme i Santenay og har dermed fået opfyldt en gammel drøm om at blive vinbønder.
Begge ægtepar har ferieboliger i landsbyen, og nu har de også fået arbejde dernede. De står nemlig for alt arbejde i marken, men samarbejder dog med den lokale vinmager John Capuano-Ferreri i forbindelse med vinificering og tapning.
Der kommer både en hvidvin og en rødvin fra Domaine Soldal & Maag. Vi har smagt dem begge, og nedenfor i ugens smageliste er der velfortjente stjerner til dem.
...............
................
Indersiden af den futuristiske karaffel Grand Finale er beklædt med en særlig belægning, der både forhindrer karaflen i at dryppe og samtidig bevarer vinens aroma – hvordan det så går til ...
    Karaffel med mirakuløs belægning
    Firmaet Mikasa Oenology, der sælger glas og service og samtidig udvikler mange spændende sager til vinens verden, lancerer nu den såkaldte Drop Control. Denne "dråbe-kontrol" består af en ganske særlig belægning, som firmaet i første omgang har valgt at lægge på indersiden af dets dyreste karaffel, Grand Finale – og i øvrigt at oplyse så lidt som muligt om.
    Mikasa Oenology lover, at belægningen, der er helt usynlig og begrænset til karaflens hals, ikke på nogen måde påvirker vinen i negativ retning – tværtimod er den med til at bevare vinens farve og aroma, og – hvilket er hovedformålet – helt og holdent at forhindre, at der spildes en eneste dråbe vin på bordet.
    Belægningen skulle være uforgængelig, så længe man bare ikke kommer til at ridse den. Det lyder godt nok utroligt og må vist komme an på en prøve.
..............................
Newzealandsk vin indtager butikshylderne
Newzealandske vine vinder stadig mere terræn på butikshylderne rundt omkring i verden. I 2006 indbragte vineksporten New Zealand 611 millioner NZ dollars (cirka 2,4 milliarder dkr.), hvilket var 30% mere end i 2005. Hvis det fortsætter med lige så lange stormskridt, vil omsætningen i 2010 runde 1 milliard NZ dollars (cirka 3,9 milliarder dkr.).
Eksporten af hvidvine på druen Sauvignon Blanc, der er New Zealands største sællert, er ifølge Decanter steget med 25% i løbet af sidste år. På andenpladsen ligger rødvine på Pinot Noir med en stigning på hele 41%.
De vigtigste aftagerlande af newzealandsk vin er Storbritannien, USA og Australien, og disse lande står for en del af mersalget. Men også i Danmark har der været en stigning i importen på hele 51%. Vi kan dog ikke slå Canada, der har aftaget hele 60% flere flasker newzealandsk vin.
...............
    Verdens største vinsmagning
    5095 personer deltog i, hvad man nu kan betragte som verdens største vinsmagning.
    Den var arrangeret af Bodegas Abadía Retuerta i regionen Castilla-León, og i alt fire vine blev smagt i tyrefægterarenaen i byen Aranda del Duero.
    Smagningen blev gennemført allerede i efteråret sidste år, men først nu er den officielle godkendelse kommet fra Guinness Rekordbog.
    Bodegas Abadía Retuertas hjemmeside er i øvrigt ret interessant og et besøg værd.
...............
Vin-konservering med ozon
Det er ganske almindeligt, at man konserverer druer med svovldioxid og tilsætter den færdige vin ekstra svovldioxid eller de såkaldte sorbater (sorbinsyre og kaliumsorbat).
Nu har spanske forskere ved det tekniske universitet i Cartagena ifølge "Journal of the Science of Food and Agriculture" opfundet en helt ny teknik til vin-konservering, hvor druerne bliver behandlet med luftarten ozon, der sprøjtes ud over dem. Og der er flere væsentlige fordele ved brugen af ozon: Gassen konserverer druerne næsten dobbelt så effektivt som svovldioxid, og den fremkalder ikke allergiske reaktioner, hvilket svovldioxid har ry for at gøre – ganske vist kun i yderst sjældne tilfælde.
Desuden fandt forskerne ud af, at druer konserveret med ozon indeholder fire gange så mange antioxidanter som ubehandlede druer – det stof, der nedsætter risikoen for hjertesygdomme og kræft.
.....................................
...............
    Boblende møbeldesign
    En møbelforretning i San Francisco, Design Within Reach, afholder hvert år en konkurrence om, hvem der kan lave den flotteste stol i miniatureudgave ud af materialer fra champagneflasker.
    Til en enkelt stol må der kun bruges propper, ståltråd og kapsler fra højst to flasker. Man må ikke pynte på designet med maling, men det er tilladt at bruge lim. Og så er det ellers bare med at skrue op for kreativiteten.
    Den første konkurrence løb af stabelen i 2003, og hvert år vælter det ind med flere hundrede fantasifulde bud på stole. Til venstre ses nogle af stolene fra en tidligere konkurrence, og herover ses en af dette års vindere, en Arne Jacobsen "Ægget", udført af Brancy Shih.
De kommer snart igen
Enhver avis har en vinside. Det gælder også Bangkok Post, som besøgende i Thailand læser med glæde, fordi bogstaverne ligner noget gammelkendt.
Forleden bragte bladet et spørgsmål fra en læser: – Fornylig havde min mand og jeg inviteret nogle venner til middag. De kom med en flaske vin, og den serverede vi til maden. Imidlertid – da de sagde farvel, tog de resten af flasken med sig.
– Forventer man overhovedet, at jeg åbner sådan en flaske, eller kan jeg gemme den til en anden gang? Fortæl mig, hvad jeg skal gøre, for de kommer snart igen.
........................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
    Ole Sørensen (f. 1952), der oprindelig var skolelærer, fik sin store interesse for vin, da han i begyndelsen af 80’erne var indlagt på hospitalet og "kom til" at læse en bog om vin. Denne oplevelse pirrede hans nysgerrighed i en sådan grad, at han begyndte at gå på opdagelse i vinens verden.
    Efter elleve år som lærer blev han i 1986 ansat i IT-virksomheden Datacentralen, nu CSC-Danmark, der har en velfungerende vinklub. Her blev han efter et par år som menigt medlem valgt ind i bestyrelsen, og siden 1990 har han været formand. Dette medførte arrangement af et utal af vinsmagninger, indkøb af i tusindvis af vine samt utallige vinbesøg i det sydlige Europa.
    Og ikke mindst medførte det, at Ole Sørensen grundlagde sit eget vinfirma, Emilie Vin. Her er forretningsideen at sælge vin af høj kvalitet fra mindre domainer, som helst skal benytte sig af økologiske og/eller biodynamiske metoder i produktionen.
    Fokus ligger på Frankrig, hvor mange vinbrug er langt fremme i denne retning, men også Italien er repræsenteret i sortimentet.
    Han er gift med Elise, der hjælper til i det daglige og ved vinmesser, og sammen med andre vinimportører i nærområdet har de introduceret "Fredensborg Vinfestival", en lokal vinmesse, som arrangørerne efter en pæn succes i efteråret 2006 har planer om at gøre til en tradition.
    Ægteparret har tre voksne sønner, som holder meget af vin og hjælper til med at teste nye vine – samt et barnebarn, der hedder Mie.
    Adresse: Emilie Vin, Kovangen 610, 3480 Fredensborg, tlf./fax: 48 48 41 41, e-mail: olesoe@mail.dk, www.emilievin.dk.
........................
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Rhône-vinfestival 2007 afholdes i år for fjerde gang, og arrangørerne er gået i gang med forberedelserne. Festivalen finder sted lørdag den 15. september kl. 11-16 i Dansk Vincenter i Avedøre ved København, og halvdelen af de 40 stande er allerede reserverede. Yderligere information til interesserede udstillere fås hos The Wine Company samt på www.rhonevinfestival.dk.
    * Hans Just har overtaget distributionen af W. Grants & Sons’ whisky og andre produkter på alle nordiske markeder. Sådan skrev vi i uge 3. Vi burde have tilføjet, at dette udelukkende gælder det duty free marked. Salget på det danske marked sker via Valora Trade Beverages A/S i Herlev.

    ........--....
...........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............................
    Ugens vinøse billede
    Per Stryger fra Vinum-Bonum i Sønderborg var sidste år på vintogt i de tyske vindistrikter, og i Franken tog han dette billede.
    Han og hans kone, Malene, boede i byen Ochsenfurt i en egn, som de kun kan anbefale. Der er mange campingpladser, og igen og igen stødte de på cyklister, især på vinøen med Nordheim am Main og Sommerach. Her ligger også et interessant vinmuseum.
    På vej til Frickenhausen am Main, hvor de skulle besøge Weingut Bickel-Stumpf, blev de nødt til at tage en af de utallige færger. Turen over tager kun fem minutter, og ventetiden, til det blev deres tur, brugte de blandt andet til at tage billedet af et par cyklister, der holder pause i det herlige vinlandskab.
    Vinene fra Weingut Bickel-Stumpf får Danmarks-premiere, når Vinum-Bonum præsenterer dem på den tyske vinmesse på Børsen i København den 16. april.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............................
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
...........

Hvad sker der, når en vin dekanteres?
Torben Folkmann skriver, at det er en kendt sag, at mange rødvine har godt af at blive dekanteret og iltet. Men hvad sker der rent teknisk i vinen under iltningen, som gør, at den udvikler duft og smag?
Ikke alle vine er lige villige til at slippe alle de spændende aromastoffer ud, så næse og mund kan have fornøjelse af dem. De virker lukkede. Det kan en omhældning på karaffel – en "plaskende" dekantering – medvirke til.
Det er dog ikke alle vine, der vinder ved en sådan omhældning. Er der ikke ret mange aromastoffer i en vin, bliver der ikke flere af den grund. Og måske forsvinder de stoffer, der er, ligefrem ved omhældningen.
Under dekanteringen ændres også strukturen i nogle lidt mere robuste vine. Noget af alkoholen fordamper, og nogle af indholdsstofferne iltes, så vinen bliver mildere og blødere.
Man taler altid om, at det er rødvine, der skal iltes, men også store hvidvine kan have godt af en tur i en karaffel.
.....................
...................
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og 12, som fik fem stjerner. I alt blev det til 111 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...........
Hvidvin


Domaine Soldal & Maag Blanc, Comme, Santenay 1er Cru, Bourgogne, Frankrig 2004
165 kr., LMT Vinimport
Den danske hvide bourgogne er en meget vellykket vin, som man nyder med største fornøjelse. Den har en god, ren Chardonnay-smag og er blød og med fine fadtoner. Plus en lang eftersmag.


Bethany, Chardonnay, Barossa, South Australia 2004
89,75 kr.; ved 12 flasker: 79,75 kr., Vintjeneren.dk
Denne hvidvin har en spændende og kraftig duft af mirabeller, ananas og tulipaner. Den er blød og fyldig med en dejlig fedme, der gør, at smagen af nektariner og moden rød grapefrugt bliver hængende i utrolig lang til.


Sexton’s Acre, Wirra Wirra Vineyards, Unwooded Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2004
119 kr., Australian Wine Room
Enjoy straight from the fridge, but please remember to use a glass, står der på bagetiketten. Typisk australsk brask-og-bram humor. Men denne meget lækre hvidvin – uden fadlagring – må nu også gerne komme op på 10 grader i stedet for de 5 grader i "the fridge". Den har en fløjlsblød smag med frisk frugt, der tegner et klart billede af Chardonnay-druens dyder. Der er tilpas syre og en lang eftersmag. I vinen er der i øvrigt 5% Viognier, og flasken har naturligvis skruelåg, så vinmagernes intentioner er bevaret intakte.


Château de Pocé, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrig 2005
59,50 kr., Irma
I Loire-dalen har distriktet Sancerre ikke patent på Sauvignon Blanc. Touraine længere nede ad floden kan også lave god og ikke særlig dyr hvidvin på druen. Denne vin har en frisk frugtagtig smag, en vis fedme og en lille sødme.


Gravitas, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2005
99,95 kr. ved 12 stjerner, Philipson Wine
Der er både frisk frugt, strå og græs over duften fra denne hvidvin. Smagen er frisk med toner af citrus og en lidt markant syre.




Rødvin


Quinta do Cachão, Touriga National, Douro, Portugal 2003
96 kr., AB-Vin.com
En af disse dejlige rødvine, der kommer fra portvinens Douro-dal. Den har en dejlig duft og en spændende smag med toner af vanille, mandler, kanel ... Plus en fin sødme.


Amplus One, Santa Ema, Cachapoal Valley, Chile 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En stor og flot rødvin med intens frugt og krydderi, der breder sig længe i munden. Med sin gode syre er den velegnet til mange kødretter.


Possums Vineyard, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2004
125 kr., Oxholm Vin
En stor og fantastisk dejlig rødvin med fløjlsblød frugt. En vin, der smager af vin helt ned i maven. Den har kraft og krydderi og giver et flot billede af Cabernet-druen.


Quara, Reserva, Malbec, Cafayate Valley, Argentina 2004
59 kr., Fakta
Den smager virkelig godt denne rødvin. Den har blød frugt med en charmerende sødme, god garvesyre og et lille strejf af vanille. Flasken er meget flot og tung – lige som vinen. Smagepanelet gættede på i gennemsnit 165 kr., så man må sige, at prisen er et kup.


Domaine Chante-Perdrix, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2005
149 kr., The Wine Company
Dejlig duft, dejlig smag – en af de gode rødvine fra den franske Rhône-dal. Den har mange facetter ud over bærfrugt: Tobak, cedertræ, lakrids … En vin til en god kødret. Den kan drikkes nu, men lad den gerne ligge tre-fire år endnu.


Marius Reserva, Bodegas Piqueras, Almansa, Spanien 2003
61 kr., Haller Vine
Wow, lød det fra smagepanelet, da vi smagte denne formidable rødvin. Den har en kompleks duft af mørke, modne kirsebær, blå druer, chokolade og kaffe. Smagen er fuld af mørke bær, let krydret og med en pikant syre. Prisen er yderst rimelig.


Libenter, Rosso Piceno, Lucangeli Aymerich di Laconi, Tenuta de Tavignano, Italien 2003
85 kr., Carlo Merolli
En dejlig rødvin med duft af let parfumerede mørke bær. Smagen er på én gang frisk, blød og rund.


Lauquita, Merlot, Maule Valley, Chile 2005
Klubpris ved 6 flasker: 23,23 kr., ikke-medlemmer: 40 kr., NordicWineClub.com
Blød og saftig rødvin med en dejlig smag af drue og en let sødme. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Château de Surville, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
64,95 kr., i denne uge (uge 8): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Stor, flot og fuldtonende rødvin, der breder sig i munden med fynd og klem. Intens frugt, krydderi, bløde tanniner. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Domaine Soldal & Maag Rouge, Comme, Santenay 1er Cru, Bourgogne, Frankrig 2004
140 kr., LMT Vinimport
Let rødvin med en ren og klar frugtsmag og bløde tanniner. Den læskende vin vil være en glimrende ledsager til lettere retter.


GreatWall, Cabernet Sauvignon, Kina 2003 og 1997
65 og 85 kr., Larsen Vin-Import
Det var interessant at smage Kinas vel nok mest kendte rødvin, Great Wall med den store mur på etiketten. Oven i købet i to årgange. Begge årgange er rigtig gode madvine med dejlig frugt og tilpas syre og garvesyre, men 1997 er naturligvis mere udviklet og blødere og tillige mere let.


Finca Antigua, Syrah, La Mancha, Spanien 2004
79,75 kr., i marts måned: 66,66 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen og Magasin
Rødvin med stor og blød frugtfylde og en lille sødme.


Valderica, Mencia, Bierzo, Spanien (uden årgang)
59 kr., ViniPortugal
En dejlig rødvin med duft af moden frugt og mørke blommer. Den har en koncentreret frugtsmag med et strejf af kaffe og mild lakrids.


Le Pietre, Santambrogio, Aldegheri, Rosso Veronese IGT, Italien 2001
77 kr., Red & White
Udmærket og kødfuld rødvin med tæt frugt og en blid, lidt citrusagtig syre. Fin til det italienske køkkens retter.


Las Moras, Bonarda, San Juan, Argentina 2006
59 kr., Glud Vin
Denne rødvin har reddet sig en ”Trophy” i The International Wine & Spirit Competition, og det er sikkert en vin, som mange vil kunne lide på grund af dens syltetøjsagtige bløde frugt og sødme.


Ramón Bilbao, Crianza, Rioja, Spanien 2004
44 kr., Kvickly
En frisk og frugtrig rødvin med krydrede undertoner. Den er læskende med et strejf af sødme – en udmærket hverdagsvin.


Di Giovanna, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2005
70 kr., Søhøjlandets Vinlager
Robust rødvin med kraft og saft og procenter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. God til lidt fed kødmad, fx nakkekam, griseskank eller osso buco.


Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien 2005
65 kr., Vinens Verden
Saftig og kraftig rødvin med et lille alkoholisk bid (14½ procent). Den skal have en lige så kraftig og krydret ret.


Maison Benedetti, Vieux Clos, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
70 kr., Emilie Vin
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer har en robust, meget intens og krydret frugtsmag, der afgjort skal have modspil af en kraftig ret. Og retten må gerne være ret fed på grund af vinens markante syre.




Sød vin


Un 20 Décembre, Didier Cornillon, Frankrig 2004
150 kr. for 50 cl, Vinmand
Lækker sød hvidvin med en syre, der afbalancerer sødmen. Der er mange facetter i den, først og fremmest abrikos, men også pære og fersken – plus et fint strejf af den ædle råddenskab. En meget dejlig vin.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.