Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2007





Vin-aktuelt i uge 15
9. til 15. april 2007.
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 14,,,,,,,,VinAvisen uge 13,,,,,,,,VinAvisen uge 12

...............
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
..............
..............
Slottene har et stort rykind under primeursmagningen og gør meget ud af at tiltrække købere og vinskribenter fra hele verden. På Château Camensac fotograferede Jacob Jensen en interessant dekoration på græsplænen.
    Spænding om Bordeaux 2006
    Årgang 2005 i Bordeaux blev en bragende succes. Den blev rost til skyerne ved primeur-smagningen i foråret sidste år, og priserne tog efterfølgende himmelflugten. Så der er selvsagt stor spænding om, hvordan årgang 2006 bedømmes og prissættes, nu hvor årets primeur-smagning er i fuld gang.
    Det er dog tvivlsomt, om 2006 kan gøre 2005 kunsten efter. Sidste år var nemlig ret problematisk, når det gjaldt udviklingen af druerne og dermed høsten. Selv inden for de enkelte parceller blev druerne høstmodne på uforudsigelige tidspunkter, hvilket gjorde det til noget af et arbejde at få hele høsten i hus.

    Måtte høste ad flere gange
    Fra Château Smith Haut Lafitte lyder det, at man måtte høste stort set på samme måde som i Sauternes. Når man her skal høste druerne til de berømte søde vine, foregår det ad flere omgange – nogle gange skal plukkerne gennemgå markerne op til elleve gange.
    Høsten kostede selvsagt Château Smith Haut Lafitte en hel del mere end normalt, men det var nødvendigt, og slottets ejere er ikke i tvivl om, at de slotte i Bordeaux, der gav den en ekstra skalle i vinmarkerne sidste år, også vil blive belønnet med vine af høj kvalitet.

    Brogede forventninger
    Jacob Jensen og Lars Christoffersen fra Philipson Wine var i Bordeaux lige før påske for at smage 2006-årgangen i Cru Bourgeois og Cru Classé.
    Rent klimatisk kom 2006 godt fra start med en meget varm juli, som gav mindelser om hedebølgeåret 2003, siger Jacob Jensen. Men desværre sluttede det brat i august, som blev forholdsvis kølig, regnfuld og med mangel på sol. Det gode vejr kom tilbage i starten af september og skabte forhåbninger om en god, måske endda en rigtig god årgang i Bordeaux, men midt i september satte regnen atter ind.

    Merlot modner før Cabernet
    Nogle slotte nåede at høste Merlot-druerne inden regnen, men ikke alle. Merlot høstes tidligere end Cabernet Sauvignon, og netop fordi Merlot kunne høstes inden det dårlige vejr satte ind igen, har Pomerol og Saint-Émilion klaret sig bedst. Det er her Merlot traditionelt dominerer.
    I Médoc syntes kommunerne Saint-Julien og Margaux at have klaret sig bedst. I Sauternes er der heller ikke tale om et stort år, men om en årgang, der kan sammenlignes med 2001, 2002 og 2004.
    Ifølge Jacob Jensen kan to ting rette op på den mindre gode årgang. Dels slottenes enorme investeringer i moderne produktionsmetoder. Og dels at mange slotte nu er så solidt funderede, at de har råd til at kassere alle dårlige og umodne druer og fremstille et mindre antal flasker.

    Samme høje priser
    Nu skulle man jo så forvente, at de høje priser for årgang 2005 ikke vil blive gentaget for 2006-årgangen, men det er der ikke noget, der tyder på.
    Det er nemlig svært for slottene at få armene ned igen efter at have skruet priserne så højt op, i mange tilfælde over 50% i forhold til 2004, så de vil højst sandsynligt prøve at sælge den nye årgang til samme høje priser.
    Og de vil kunne gøre det, siger Jacob Jensen og peger på, at vi er inde i et økonomisk boom i mange dele af verden og en deraf følgende stigende efterspørgsel på luksusvarer i almindelighed og Cru Classé-vine fra Bordeaux i særdeleshed.
,,,,,,,,,,,,,,,
På jagt efter de unge vinforbrugere
Det skorter ikke på interessen for vin hos den yngre generation. Det viser en nylig undersøgelse foretaget af Decanter, hvor 500 englændere i alderen 18 til 25 år er blevet udspurgt om deres forhold til vin.
Alligevel lader de unge mennesker ofte vinen stå på butikshylderne, da de bliver forvirrede over det store udbud og af junglen af oplysninger på etiketterne. Det viser en anden undersøgelse i Vinexpos regi med deltagelse af unge fra Paris, London, Bruxelles, Tokyo og New York.
Ifølge Vinexpo må vinindustrien derfor gøre en målrettet indsats for at markedsføre vinen specielt til unge mennesker.

De unge vil tages alvorligt
Nogle unge mener dog, at det i højere grad er et spørgsmål om at lære vinhandlerne, hvordan de skal håndtere de unge forbrugere. Der er nemlig en tendens til, at de (britiske) vinhandlere ikke regner dem for værdige kunder og derfor ignorerer dem, når de kommer ind i forretningen.
Ifølge 24-årige Stephanie Doering, der er sommelier i toprestauranten Maze i London, har de unge viljen til at lære om vin. Og hvis bare de bliver taget alvorligt, og man forstår at fange deres interesse, så er de også parate til at lægge temmelig mange penge på bordet for de gode flasker.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,
På dette kort fra Wine Tourism France ses, at byen Nuits-Saint-Georges har givet navn til den nordlige del af Bourgognes Côte d'Or, Den gyldne Skråning. Området hedder Côte de Nuits. På kortet viser den røde farve, hvor der dyrkes Pinot Noir, den gule, hvor der dyrkes Chardonnay, og den orange, hvor begge druerne anvendes.
    En mindre kendt auktion i Bourgogne
    De fleste har hørt om den berømte Hospice de Beaune-vinauktion, der hvert år afholdes til fordel for det gamle hospital i Bourgognes hovedstad Beaune (se kortet til venstre).
    Men det er nok de færreste, der kender til en anden velgørenhedsauktion i samme region, nemlig auktionen på Hospice de Nuits-Saint-Georges. Den blev afholdt i Dijon i sidste weekend.
    Nuits-Saint-Georges er en ret stor by, der lægger navn til de rødvine, der dyrkes omkring byen. Og det er glimrende vine, hvis berømmelse rækker til Månen: Da astronauterne ombord i Apollo 15 ankom til Månen, opkaldte de nemlig et af de store kratere efter vinen.

    Pengene går til forskning i sclerose
    Selv om Nuits-Saint-Georges-auktionen er åben for publikum, så er det frem for alt négocianterne, vinkøbmændene, der strømmer til for at opkøbe vinene.
    Ifølge Decanter gik årets salg forrygende. 133 fade med rød og hvid Bourgogne-vin kom under hammeren og gik for tilsammen 484.700 euro (cirka 3,6 millioner dkr.). Det var en stigning i forhold til sidste år på 12.5%, når det gælder hvidvin, og 11,5% for rødvinens vedkommende.
    Højeste pris blev givet for et parti, der bestod af to fade Nuits-Saint-Georges 1er Cru, "Les Terres Blanches", Cuvée Pierre de Pême. Køberen måtte slippe 5300 euro (cirka 39.500 dkr.).
    De mange penge, som auktionen indbragte, vil gå til forskning i sklerose.
,,,,,,,,,,,,,,,
Ingen klassifikation i Saint-Émilion
Som nævnt i uge 11 blev en række vinslotte i Saint-Émilion degraderet ved den seneste revision af klassifikationen. Nogle af slotsejerne har efterfølgende lagt sag an, da de mener, at det hele gik temmelig unfair for sig, blandt andet fordi flere af de jurymedlemmer, der bedømte vinene og dermed vinhusene, står på en særlig god fod med nogle af vinslottene i Bordeaux og derfor umuligt kan have været upartiske. Det er desuden kommet for dagens lys, at kun syv af de 95 vinslotte er blevet aflagt inspektionsbesøg.
Nu har retten ifølge Decanter givet sagsøgerne medhold. Den nye revision af klassifikationen er midlertidigt lagt på hylden, mens sagen undersøges til bunds.
Dette efterlader dog samtlige af distriktets vinslotte i lidt af et dilemma: Den forrige revision, der blev foretaget for ti år siden, gælder nemlig ikke mere, så rent faktisk er der for øjeblikket overhovedet ikke nogen klassifikation i Saint-Émilion.
,,,,,,,,,,,
50.000 forskellige vine
En af de store vinmesser, den italienske Vinitaly i Verona, sluttede forleden, og den havde da været besøgt af cirka 144.000 gæster fra over 100 forskellige lande.
4200 udstillere fra 32 lande skænkede deres vine i glassene, og i alt var der mulighed for at smage over 50.000 forskellige vine.

Prins Henrik sælger vin i Australien
Stadig flere franske vinproducenter har succes med at sælge deres vine på det australske marked. Hos vin- og spirituskæden Dan Murphy er salget af importerede vine – og heriblandt de franske – steget med hele 65% i løbet af det sidste års tid.
Nu vil Prins Henrik også være med på vognen, og han har allerede sendt sin første sending af vine fra Château de Caïx af sted til Australien. Ifølge Brisbane Times håber prinsen på, at det, at han har en australsk svigerdatter, kan sætte lidt ekstra fut i salget.

Vinsmagning online
Man behøver ikke absolut at være samlet rundt om et bord i ét og samme lokale, når man holder vinsmagning.
For nylig arrangerede den australske vinmager Stuart Bourne fra Barossa Valley Estate i South Australia en vinsmagning online på internettet med deltagere fra en række forskellige lande. Inden da havde han ifølge den australske avis Daily Bulletin sørget for, at alle havde fået tilsendt vinene, og via et kamera tonede han så frem live på computerskærmene i deltagernes stuer.
Der blev lugtet og smagt i lange baner, og Stuart Bourne havde desuden sørget for, at man kunne chatte med ham undervejs, så smagerne kunne få svar på alle deres spørgsmål.
Eneste ulempe var, at den australske vinmager måtte sætte sig foran skærmen med glasset i hånden klokken fire om morgenen for at kunne smage sammen med de europæiske deltagere.

Ribera del Duero får DOC-status
Ligesom italienerne har deres eftertragtede top-appellation, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), har spanierne deres DOC (Denominación de Origen Calificada).
Foreløbig har kun to spanske regioner fået tildelt DOC-status, nemlig Rioja og Priorat, men i 2008 følger Ribera del Duero trop.
Regionens vinproducenter er selvfølgelig glade for, at deres region "stiger i graderne", men de er mindre glade for udsigten til det øgede bureaukrati, der følger i kølvandet.
Allerede nu, hvor Ribera del Duero har DO-status (Denominación de Origen) – hvilket er et skridt længere nede af klassifikations-stigen – er der ifølge Decanter masser af regler med hensyn til druesorter, høstmængde, fremstillingsmetoder osv., og inspektører, der kommer på besøg med jævne mellemrum, sørger for, at reglerne bliver overholdt. Nu kan vinproducenterne se frem til endnu flere regler og inspektioner.
,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens gratis vinauktion vokser stadig
VinAvisens Vinauktioners webmaster, Steen Petersen, melder om en stadig vækst i både brugere og udbud.
Før han i onsdags tog i sommerhuset, konstaterede han, at der efter kun halvanden uge nu er 138 auktioner i gang. Af spændende auktioner kan nævnes:
* Château Pichon Longueville Baron 2003, der fik 94 point af Parker, og som er en kæmpeårgang for slottet i stil med dets 1990. Foreløbig er der budt 650 kr.
* Domaine du Pegau, der er en af top-vingårdene i Châteauneuf-du-Pape – læs om den på Søren Gudiksens fyldige webside om distriktet. I auktionen udbydes en lækker lille pakke med 3 flasker Pegau Reserve 2003 og 3 flasker 2004 til 2300 kr. 2003-årgangen er en kæmpe af en vin.

En modig udbyder
En læser har spurgt, om den pris, sælger fremsætter, er en startpris eller en mindstepris.
Det er meget enkelt. I VinAvisens Vinauktion er der kun én pris, mindsteprisen, og det er den, der gælder.
Fx har en modig udbyder sat en Antinori Tignanello 2000 til salg for 0 kr. Hvis der var blevet hammerslag ved 16 kr., havde køberen fået den for 16 kr. (plus forsendelse). I onsdags var prisen dog allerede oppe i 210 kr., og mon ikke den når i nærheden af de 300-320 kr., som vinen er værd?

Hvem betaler?
En af auktionens brugere har spurgt, hvad der er mest almindeligt – at køberen betaler omkostningerne ved forsendelsen, eller at sælgeren gør det.
Som auktionen er lavet, er det op til sælgeren at markere i en af boksene, hvem der betaler, men normalt er det køberen.
Portoen er 54 kr. for en pakke på op til 5 kg, og med hensyn til emballagen er det noget, man må aftale indbyrdes.
Nogle gange kan man også aftale, at køber holder varen, indtil sælger har tid til at kigge forbi.
Dette forhold er helt og holdent en aftale mellem sælger og køber. Ligeledes hvordan afregningen foregår. Typisk vil køberen sende pengene til sælgeren, som så sender vinen. Det siger vores webmaster Steen Petersen, der har erfaringer fra over 100 auktions-handeler. De er alle forløbet uden problemer.

Kom og byd - gratis for både køber og sælger
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til Steen – men forvent ikke svar før efter påskedagene.
Klik på bjælken herunder, og se, hvordan auktionssiderne ser ud. Kom og byd! Eller udbyd og sælg! Det er helt gratis for både køber og sælger.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
Verdens ældste spor af vinpresning
Ved en udgravning i landskabet Makedonien i Grækenland har arkæologer fundet 2460 druekerner og 300 tomme drueskind, der er 6500 år gamle. Det synes at vise, at grækerne allerede for så længe siden holdt af druesaft, og man kan gætte på, at de sikkert også lod druesaften gære til vin.
Fundet, der beskrives i tidsskriftet Antiquity, er det ældste, der direkte viser presning af druer, og det er det næstældste fund af vin. Aldersrekorden har en indtørret rest vin i en persisk vinkande fra 5000-tallet f.Kr.
I nærheden af drueresterne fandt arkæologerne også forkullede rester af figner. Måske har de sammen med honning været brugt til at søde vinen. Most fra vilde druer har nemlig ofte en bitter smag.
Verdens ældste risvin, 9000 år gammel og fundet i Kina, har indeholdt både honning og frugter.

På jagt efter gamle flasker
Balkanlandet Makedonien indgik i Saloniki-fronten under Første Verdenskrig, hvor talrige franskmænd kæmpede og blev dræbt.
I dag vender deres efterkommere tilbage på jagt efter gamle flasker, som de franske soldater kan have efterladt hos befolkningen.
Folk i landet bekræfter, at de har fundet flasker med fransk vin og cognac, og ifølge nyhedskanalen 7sur7 kan velbevarede flasker være op til 2000 euro værd.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinmager for en dag
    Château Lanessan i Bordeaux har skabt et interessant program for turister: Bliv vinmager for en dag.
    For 10 euro pr. voksen deltager kan man prøve at skabe sin egen vin af de fire gængse druer i Médoc: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot.
    Man får mulighed for at lære de enkelte druers karakteristika og opdage, hvad de hver især bidrager med i den endelige blanding.
    Endelig vil man kunne sammenligne med, hvad slottet nåede frem til i sin egen vin. Hele øvelsen sker under ledelse af en professionel vinmager.
    Slottet har i øvrigt også andre turistprogrammer, blandt andet for hesteinteresserede. Se mere på www.bouteiller.com.
,,,,...........

,,,,........
Vignoble med på skruelågslisten
Så har også Østjysk Vinforsyning og Vignoble-kæden oprettet en webside med vine med skruelåg, og foreløbig er der hele tretten vine at vælge imellem. Og vi ved, at endnu en importør er på vej med en side – den fortæller vi om i næste uge.
Nu ser listen således ud med sider fra i alt otte importører:
Erik Sørensen Vin
Nayberg's Vinhandel
Oscar Davidsen
Pedersborg Vin
Skjold Burne
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vi fortsætter naturligvis og optager meget gerne andre importører på listen, hvis de på deres hjemmeside har en særlig side med mindst ti skruelågs-vine. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
Skruelåg, skrueprop eller skruekapsel?
I sidste uge spurgte vi vore læsere hvilken benævnelse, de foretrak: Skruelåg, skrueprop eller skruekapsel.
I den anledning har Bo Stavnsbo på Samsø gjort sig sine overvejelser og moret sig med at dykke ned i flere sproglige synsvinkler:
Ifølge Ordbog over det Danske Sprog (ODS) er et skruelåg et låg, som skrues af eller på, og det er der jo i høj grad tale om, når det gælder vinflasker.
Ifølge samme ordbog er en skrueprop en prop med gevind – og det er der jo i hvert fald ikke tale om i dette tilfælde.
Ordet skruekapsel forudsætter en fysisk lighed med en kapsel, og det krav anser Bo Stavnsbo for opfyldt.
,,,,,,,,,,,,,,,
    .......
    Skruelåg på snapseflasker
    Bo Stavnsbo har også sat sig i forbindelse med De Danske Spritfabrikker og deres tidligere arkivar, Flemming Lüttge, og fået lidt at vide om skruelåg til snapseflasker.
    Allerede i 1939 fik Aalborg Eksport Aqvavit den såkaldte pilferproof-kapsel – den rapseri-sikre kapsel. Den har været så effektiv, at DDSF har brugt den siden sidst i 50’erne til alle sine flasker.
    Fra 1982 har juleakvaviten dog haft korkprop; til gengæld er der skruelåg på den nye "premium akvavit", Nordguld.
    .......
Dansk Sprognævn går ind for kapsel
I ODS beskrives en kapsel som en ting, der omslutter, gemmer og beskytter noget andet. Det gælder især, hvad der har form som (mindre) runde beholdere og kasser (fra latin capsula, diminutiv af capsa, kasse). Bo Stavnsbo mener derfor, at det fremover vil kunne forsvares at benytte ordet skruekapsel.
Han har tillige talt med Dansk Sprognævn, der også mener, at skruekapsel vil være en naturlig benævnelse. Der er intet belæg for at bruge ordet skruelåg, ud over at det er et indarbejdet ord.
,,,,,,,,,,,,,,,
Skruelåget sejrede
Per Nielsen i Horsens er hverken enig med Bo Stavnsbo eller Dansk Sprognævn. Han går ind for ordet skruelåg. Et låg kan kun være noget, man lukker med, skriver han, mens en kapsel faktisk er en beholder – jævnfør frøkapsel, rumkapsel og medicinkapsel.
Dansk Sprognævn tilføjer da også, at det er sprogbrugerne, der bestemmer. Og hvad bestemmer de så?
Resultatet af meningsmålingen ses til højre. 1580 af vore læsere deltog, og som det fremgår sejrede skruelåget med skruekapslen i hælene. Så her i VinAvisen fortsætter vi med at bruge ordet skruelåg.

,,,,,,,,,,,,,,,
    Frygt for forfalskninger
    I uge 11 skrev vi om, hvordan forfalskningen af kostbare, gamle og sjældne Bordeaux-vine og andre europæiske vin-klenodier griber om sig. Men også i Californien frygter de vinproducenter, der fremstiller kultvine, at deres vine vil blive forfalsket. Der er tale om vine, hvoraf der kun fremstilles nogle få tusinde flasker om året, og hvor man ifølge nyhedstjenesten Bloomberg skal lade sig skrive op på en købsliste for overhovedet at gøre sig håb om at få fat i et af klenodierne.
    De heldige købere videresælger ofte vinene i dyre domme på auktion – en Herb Lamb Vineyard Cabernet 1997 fra Colgin Cellars i Napa Valley går således til hammerslag på omkring 800 dollars (cirka 4500 dkr.) pr. flaske.

    Giver vinen et kys med sine røde læber
    Nu har Colgin Cellers som det første af kult-vinhusene i Californien underskrevet en kontrakt med Kodak om brug af firmaets nyeste sikringssystem, der skal sikre vinene mod forfalskninger. Det omfatter blandt andet nogle forseglede mærkater, der kun kan efterspores, åbnes og aflæses af ejerne.
    Ejeren af vinhuset, Ann Colgin, har udsendt en pressemeddelelse om teknikken uden med ét ord at forklare, hvad den egentlig går ud på.
    Ann Colgin har ellers hidtil benyttet sig at et ganske særligt mærke, som nok må siges at være umuligt at efterligne. Når hendes vine kommer på auktion, møder hun selv op, og her hænder det ofte, at de heldige købere beder hende om at signere flaskerne. Og det gør hun pr. tradition ved at give dem et kys og afsætte et mærke af ildrød læbestift på etiketten.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,
To tyske landmænd nyder asparges og vin midt på jordvolden, der er hyppet op omkring deres asparges.
    Vinen til asparges
    En gastronom prædikede engang, at man ikke kunne drikke vin til asparges. Vi er ikke enige, og det er Deutsches Weininstitut i Mainz åbenbart heller ikke, for instituttet har netop udsendt et opråb om, hvor fortræffelige tyske vine er til asparges.
    Instituttet fremhæver dog samtidig, at der ikke findes en egentlig "aspargesvin", selv om man ofte markedsfører vine under denne benævnelse. Dertil er der en alt for stor mangfoldighed, når det gælder aspargestyper, tilberedninger og vine.
    En god tommelfingerregel er, at vinen skal passe til aspargesens delikate, let bitre smag, og her vil en hvidvin på druen Silvaner ikke være helt forkert. Den har en tilbageholdende aroma, der lader aspargesen markere sig.
    Ledsages asparges af en kraftig sauce hollandaise, foreslås en delikat Weissburgunder, der ligesom Silvaner går fint til lettere fiskeretter. Kraftigere fiskeretter som laks eller stegt forel kombineret med asparges vil være i godt selskab med en Chardonnay.
    Til den klassiske kombination af asparges og skinke foreslås en ikke alt for tør Riesling.
    Det lyder herligt. Vi må vist hellere se at få fat i nogle asparges ...
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,........
Det er ikke første gang, Paris Hilton, der nu skal være med til at markedsføre Bordeaux, lægger ansigt og figur til en kampagne for vin. Som nævnt i uge 40 sidste år har hun også medvirket til et reklamefremstød for prosecco på dåse. Fra den kampagne stammer dette billede.
    Paris Hilton skal markedsføre Bordeaux-vin
    Vinproducenterne i Bordeaux har som bekendt store problemer med at markedsføre deres vine. Men nu har Bordeauxs vinkomité (CIVB) fået en opsigtsvækkende idé:
    Den vil lade den blonde, 26-årige Paris Hilton, der er arving til hotelkæden af samme navn og berømt for at være berømt, markedsføre Bordeaux-vin – stort set på samme måde, som fx modehuset Lancôme i mange år lod Isabella Rossellini være dets "ansigt" udadtil.
    Startskuddet for kampagnen, der kommer til at omfatte foldere, plakater og tv-reklamer, lyder, når den internationale vinmesse Vinexpo, slår dørene op den 17. juni. Og ifølge rygterne vil Paris Hilton selv ankomme til messen svævende i en stor gylden luftballon. Af sikkerhedsmæssige årsager er landingsbanen udvidet til at omfatte den sø, der hører til messeområdet. Er uheldet ude, ender det således med at blive en sand søsættelse af kampagnen.
    Vi må lige tilføje, at vinmagasinet Decanter bragte den sensationelle historie den 1. april …
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,
,
    Anders Prior Hansen (f. 1969) er vokset op omgivet af vin. Hans far ejede vinforretningen Vinkyperen Vinimport i Århus, som var grundlagt af bedstefaderen. Og familiens ferier indebar altid stribevis af besøg hos vinproducenter – ikke mindst i Frankrig.
    Anders Prior Hansen havde egentlig ikke tænkt sig at følge i de fædrene fodspor, men da muligheden for at overtage vinforretningen bød sig, slog han alligevel til. Den afsluttende opgave på cand. merc. studiet på Handelshøjskolen i Århus blev derfor aldrig helt færdiggjort.
    I 2003 flyttede Vinkyperen Vinimport til sin nuværende adresse, hvorfra der i dag sælges vin fra alverdens lande. Australien er dog lidt af et hjertebarn for Anders Prior Hansen. Han besøgte landet første gang i 1986 og er siden vendt tilbage flere gange for at finde nye spændende vinhuse at samarbejde med.
    Størstedelen af vinsalget går til virksomheder, men i de nye lokaler er der også blevet plads til en butik med salg til private.
    Privatlivet deler Anders Prior Hansen med Sonja, som han har kendt siden gymnasietiden, og deres to børn, Daniel på 10 år og Line på 7 år. Ud over vin bruges fritiden ikke mindst på den store samling af australske planter, som vinhandleren har opbygget gennem årene.
    Adresse: Vinkyperen Vinimport, Frichsparken, Søren Frichs Vej 40 B, 8230 Åbyhøj, tlf.: 86 12 55 20, e-mail: info@vinkyperen.dk, www.vinkyperen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Pinson i Chablis og Le Chiuse i Montalcino.
    * BB-Vinimport har optaget importen af vinene fra Azienda Agricola Monte dall’Ora i Valpolicella.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,.....
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner. I alt blev det til 82 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Château d’Etroyes, Crémant de Bourgogne, Frankrig
110 kr. ved 12 flasker, MacWine
Frisk og spændstig crémant med livlige bobler. En rigtig god moussevin.




Hvidvin


Piedra Luenga, Vino Fino, Pale Dry, Montilla-Moriles, Spanien
78 kr. for 50 cl, Økovin
Distriktet Montilla-Moriles ligger i det spanske Andalusien – ligesom Sherry-distriktet – og vinene minder meget om sherry, både de søde og de tørre. Her er en tør hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den dufter og smager som en god fino sherry og er en stor nydelse. Skal det være tapas, er den oplagt. Men drik den også gerne alene. Det er en spændende vin.


Carmen, Chardonnay, Valle del Maipo, Chile 2005
49,50 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
En frisk hvidvin med duft af citrusfrugter og med en let krydret, tør smag. Den er et forfriskende alternativ til de ofte egetunge, oversøiske Chardonnay-vine. Den sidste stjerne får den for den meget rimelige pris.


Bovier & Fils, Chablis, Frankrig 2005
64,95 kr., Fakta
Frisk og ret fyldig hvidvin med let krydderi og et lille bid i slutningen.




Rosévin


Charles Melton, Rosé of Virginia, Barossa Valley, Australien 2006
109,75 kr., ved 12 flasker: 99,75 kr., Vintjeneren.dk
En let og saftig rosé, der glider ned i store lystige slurke. Velegnet både som apéritif og som ledsager til lettere retter eller en frokost. Kan i smagen minde lidt om en god Lambrusco – en af dem uden bobler. Eller om en Kir. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Vigna Caselle, D’Angelo, Aglianico del Vulture Riserva, Italien 2001
145 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin, der har fået tre glas i Gambero Rosso 2007, er helt vidunderlig. Duften – nej, bouqueten – er liflig med noter af trøffel og skovbund, og smagen er blød, moden, kompleks – en stor nydelse. Til 145 kr. er den faktisk billig.


Los Vascos, Grande Reserve, Cabernet Sauvignon, Chile 2004
124,75 kr., indtil 29. april 99,75 kr., Skjold Burne
En rigtig dejlig rødvin, der både i duft og smag giver et godt billede af druen Cabernet Sauvignon. Den har en god rygrad, bløde tanniner og tilpas syre. En meget anvendelig vin, der kan bruges til mange retter.


H de l’Hospitalet, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
39,95 kr, ved 12 flasker, Philipson Wine
I forhold til den lave pris er dette en glimrende rødvin. Faktisk en meget spændende vin med mange nuancer – grape, chokolade, vanille … Flasken har skruelåg.


Quinta do Cachão, Grande Escolha, Douro, Portugal 2004
128 kr., AB-Vin.com
En meget lækker rødvin med en spændende smag – bred, frugtagtig, fint krydret, 14½ procent, men ikke spor sprittet. Vinen må gerne ligge nogle år endnu.


Shadow’s Run, Fox Creek, Shiraz / Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2005
59,95 kr., The Wine Company
Denne rødvin smager simpelt hen dejligt – med fyldig frugt, en fin sødme og bløde tanniner. Flasken har skruelåg.


Dominio de Longaz, Bodegas Victoria, Cariñena, Spanien 2005
125 kr., Valuewine.dk
Kompleks og fyldig rødvin med en spændende duft og en lækker og harmonisk smag. Den kan godt drikkes nu, men det vil ikke være nogen dårlig idé at gemme den endnu et par år.


Batasiolo, Bricco di Vergene, Dolcetto d’Alba, Italien 2005
109,75 kr., indtil 29. april: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En rigtig dejlig rødvin med liflig duft og en blød, afrundet og frugtagtig smag. En meget anvendelig vin til mange middagsretter.


Tenuta il Sogno, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2004
175 kr., Langhe Vine
Endnu en rødvin fra den norskejede vingård i Piemonte, som vi skrev om i uge 7. Vinen er vidunderlig med en dybrød farve, en liflig duft og en kompleks, lækker smag med en lille sødme.


Campagnol, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
Klubpris: 26,36 kr. ved 6 flasker, ikke-medlemmer: 45 kr., NordicWineClub.com
Meget lækker og blød rødvin med en blid krydring – til en forbavsende lav pris. Vinen er nem og dejlig at drikke og velegnet til mange kødretter.


Chateau Changyu-Castel, Cabernet Gernischt, Kina 2003
135 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En rødvin fra Changyu, Kinas største vinhus, der blev grundlagt i 1892, og som sidder på hele 26% af det kinesiske marked. Vinen er lavet på en gammel Bordeaux-drue, Cabernet Gernischt, der ikke mere dyrkes i Frankrig, men altså i Kina. Den kan minde om Cabernet Franc, og navnet menes oprindelig at have været Cabernet Gemischt (blandet Cabernet). Det er interessant at smage en vin som denne. Den er måske lige et år eller to for gammel, men da bestemt drikkelig med afrundet frugt og en markant syre i eftersmagen.


Cecchi, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2003
79 kr., Kvickly
Vellavet og karakterfuld rødvin med saft, fylde og krydderi.


Grand Veneur, Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
58 kr., fås også i 5 liter boks til 284 kr. (42,60 kr. pr. helflaske), Red & White
Pæn lille Rhône-rødvin, anvendelig som dagligvin.


Freixenet, Shiraz / Monastrell, Ash Tree Estate, Castilla, Spanien 2005
49,95 kr., Amka
En udmærket rødvin med en behagelig duft af modne, mørke bær. Vinen er fyldig og krydret med toner af sort peber og lakrids i eftersmagen. En god hverdagsvin til en hakkebøf eller en kraftig pastaret.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www,vinavisen,dk.