Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2007





Vin-aktuelt i uge 23
4. juni til 10. juni 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 20,,,,,,,,VinAvisen uge 21,,,,,,,,VinAvisen uge 22

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,

Op og ned for Chiles vineksport
En top 20 liste over de vinhuse i Chile, der har eksporteret mest i løbet af årets første fire måneder, viser nogle interessante resultater. Det fremgår blandt andet, at kun fem vinhuse tilsammen står for 30% af den totale chilenske vineksport. Det drejer sig om San Pedro, Santa Rita, Montes og Cono Sur samt Concha y Toro, Chiles største vinkoncern, der i øvrigt også ejer Cono Sur.
Det er Montes, der er løbet af med sejren, når det gælder den største vækst i eksporten i forhold til samme periode sidste år – stigningen er på hele 85%.
Nogle vinhuse har taget et ordentligt spring opefter på listen. Det gælder blandt andet Via Wine Group, der nu ligger på en sjetteplads – sidste år figurerede vinhuset slet ikke på listen.
Men mens nogle har haft vind i sejlene, er det gået nedad for andre. Vinhuset Undurraga er således faldet fra en femteplads til en 14. plads.

Kampagne skal sætte skub i eksporten af australsk vin
Der skal gøres en indsats, hvis australsk vin fremover skal kunne hamle op med den stigende konkurrence på det internationale marked. Det mener The Australian Wine and Brandy Corporation og sammenslutningen af australske vinproducenter, Winemakers' Federation of Australia.
De to organisationer har derfor i fællesskab udarbejdet en fremtidsplan, Directions 2025 (Vejledning 2025), der skal sætte ekstra skub i den australske vineksport.
Ifølge planen skal der blandt andet med økonomisk støtte fra den australske regering pustes mere liv i vinturismen. Og så skal der søsættes en storstilet kampagne, hvor vinene vil blive markedsført i fire forskellige kategorier – i håb om at gøre forbrugerne i eksportlandene opmærksomme på spændvidden inden for australsk vin. De fire kategorier er følgende:
* Regional Heroes, der omfatter vine, som er særligt karakteristiske for en bestemt region.
* Generation Next, der er vine med en smart og opfindsom emballage.
* Brand Champions – mærkevare hits, der retter sig mod det brede marked.
* Landmark Australia, der er kategorien for de sjældne og fornemme vine.

Briterne er mistroiske over for økovin
Der findes en hel del vine på markedet i Storbritannien, som er fremstillet på økologisk eller biodynamisk dyrkede druer – eller fremstillet under hensyntagen til fair-trade, så arbejderne i fjerne lande får en retfærdig betaling for deres arbejde.
Men trods de gode intentioner fra vinproducenternes side ryger der ifølge Decanter forbavsende få af den slags vine ned i forbrugernes indkøbskurve.
En undersøgelse foretaget af analysefirmaet Wine Intelligence afslørede stor uvidenhed og forvirring hos de britiske forbrugere omkring de miljørigtige betegnelser, hvilket kan være en af årsagerne til det ringe salg. Nogle af de 2000 adspurgte forbrugere mente fx, at økologisk betød, at vinen var vegetarisk – andre var overbeviste om, at al vin var økologisk (eller fremstillet på økologisk dyrkede druer, som det jo egentlig hedder). Og når det kom til begrebet biodynamisk, anede hovedparten af dem ikke, hvad det betød.
Mens kun 11,9% af de adspurgte havde købt "økovin" inden for de sidste tre måneder, så havde hele 70% købt økologiske fødevarer. En af årsagerne var, at forbrugerne – i modsætning til når det gælder maden – ikke havde særlig stor tiltro til, at økovin kunne smage godt.

.,,,,,,,,,,,,.....
3,7 mia kr. til destillering
EU bruger hvert år 500 millioner euro (over 3,7 milliarder kr.) på oplagring og destillering af usolgt vin fra medlemslandene. Det er et utrolig stort beløb, der kunne bruges til andre mere fornuftige ting.
Under et uformelt møde i sidste uge mellem EU’s landbrugsministre i Mainz i Tyskland erkendte værten, den tyske minister Horst Seehofer, at der ikke vil komme nogen løsning på problemet under det tyske formandskab. Det bliver op til portugiserne, der overtager formandsposten, at finde ud af, hvordan man ophører med tilskud til vinbranchen.
Horst Seehofer udtalte, at tilskuddene kun tilskynder vinbønderne til fortsat at dyrke druer, som ingen har brug for, og at penge fra EU ikke er en løsning for fremtiden.

13.691 besøgende på London-messen
I forrige uge afholdtes The London International Wine and Spirits Fair, og arrangørerne har nu opgjort, at den betydningsfulde vinudstilling havde i alt 13.691 besøgende, hvilket er endnu bedre end i 2006, hvor der var 13.555. Cirka en fjerdedel var udlændinge. I alt var der 1348 udstillere.
Næste års International Wine Fair vil blive holdt i dagene 20. til 22. maj 2008.
,,,,,,,,,,,,,,,
    En dyst for dygtige tjenere
    De danske kokke har længe kunnet deltage i en årlig konkurrence om danmarksmesterskabet udi kokkekunsten. Og sidste år fik tjenerne så omsider også deres eget DM.
    I år blev finalen afholdt den 22. og 23. maj på Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg. Der var fem finalister, og de skulle dyste om, hvem der var den suverænt bedste til borddækning, til at tage imod gæster, blande drinks og give gode råd om vin.
    Det er kun udlærte tjenere, der kan melde sig, og det kræves, at de møder op i en god, gammeldags tjeneruniform.
    Dette års vinder blev Jacob Kocemba fra restaurant Prémisse, som nu er indehaver af et diplom, der fortæller, at han er Danmarks bedste tjener. I næste uge præsenterer vi ham i Vinbranchens Blå Bog.
,,,,,,,,,,,,,,,
Bulkvin mindsker CO2-udslip
Denne verdens vinindustri bærer også sin del af skylden for det alt for store CO2-udslip. Nu viser en ny undersøgelse fra det britiske WRAP (Waste & Resources Action Programme), der blandt andet tager udgangspunkt i vinindustrien i Bordeaux, at udslippet med nogle få ændringer kan reduceres betydeligt, når det gælder eksporten af vin.
Hvis vinen fragtes som bulk – altså i containere eller lignende – i stedet for i flasker, er der plads til dobbelt så megen vin, hvilket vil betyde, at CO2-udslippet vil falde med 30-40%. Og endnu bedre er det, hvis vinen fragtes med tog og ikke – som det er tilfældet i dag – med lastbiler.
Det lyder jo meget enkelt, men ifølge Beverage Daily frygter mange vinproducenter (i øvrigt helt uden grund), at det vil gå ud over vinens kvalitet, hvis den sendes af sted som bulkvin for at blive tappet på flasker i importlandene.
En anden mulighed, når det gælder reduceringen af CO2, er at skære ned på vægten af vinflaskerne, så en flaske i stedet for at veje 500 g kommer til at veje 300 g. Det vil kunne formindske udslippet med 30%.
På dansk jord kan der spores en vis fremgang i bulk-importen. Som nævnt i sidste uge, bliver 41,2% af vores vin ifølge VSOD’s statistik importeret som bulk, hvilket er en lille stigning i forhold til 2005.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vin og planteliv kæmper om Sydafrika
    I Cape-regionen i Sydafrika vokser der mere end 9600 forskellige plantearter, hvilket er et større antal end på hele den nordlige halvkugle.
    To typer bevoksning er særligt udbredt: Renosterveld, næsehornsbuskvækst, og fynbo, der på afrikaans betyder finbladet og består af en lav buskvækst med meget smukke blomster.
    Dette unikke planteliv er dog langsomt, men sikkert ved at forsvinde, og i 2004 var der kun 9% af den oprindelige bevoksnings areal tilbage. Årsagen er blandt andet, at stadig mere land er blevet inddraget til dyrkning af vin.
    Med sine 102.000 hektar vinmarker indtager Sydafrika ottendepladsen blandt verdens største vinproducenter. Og 95% af al den vin, der fremstilles i landet, kommer fra vinmarker i Cape-regionen.

    Vinindustrien gør selv en indsats
    Den sydafrikanske vinindustri har selv taget hånd i hanke med sagen og har for et par år siden i samarbejde med forskellige naturbevarende organisationer søsat projektet Biodiversity and Wine Initiative (BWI). Det skal redde den enestående biodiversitet, før det er for sent, og samtidig få vinproducenterne til at indse, hvor megen glæde de har af det varierede planteliv, som i høj grad er med til at give vinene et forskelligartet præg.
    I løbet af den korte tid, projektet har eksisteret, er det lykkedes at få fredet 50.000 hektar jord, som nu skal bringes tilbage til sin oprindelige vilde tilstand med de mange plantearter. Der satses på at få yderligere 50.000 hektar fredet, og lykkes det, vil arealet af oprindelig bevoksning i Sydafrika være lige så stort som arealet af vinmarker.
,,,,,,,,,,,,,,,
Kina, fremtidens store vinmarked
Hvert år drikker kineserne 2,3 millioner kasser vin, men dette antal er i hastig vækst og kan ifølge Decanter let vokse til hele 50 millioner kasser i løbet af de næste ti år.
Årsagen til det stigende vinforbrug i Kina er blandt andet det store antal nye luksusrestauranter og -hoteller, som har slået dørene op i storbyer som Shanghai og Beijing.
Hele 70% af vinen går i dag til HoReCa-sektoren. Derudover er der en voksende middelklasse i Kina og dermed et stadig mere købedygtigt publikum.
80% af den vin, der kommer på de kinesiske middagsborde, er rødvin.

Forklædt som kinesisk vin
VinAvisen har i nyere tid anmeldt nogle kinesiske vine og givet dem pæne stjerner. – Men, skriver vinmanden Holger Volsing til os fra Shanghai, – jeg tvivler meget på, at der har været kinesisk vin i flaskerne.
– Kina har absolut ikke nogen lovgivning om oprindelse, og der bliver importeret god vin fra Chile, Spanien og Australien til de bedste flasker.
– Der er ingen tvivl om, at cirka 90% af vinen, der importeres som bulk, sælges som "kinesisk" vin.
,,,,,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,..
Birthe Jensens "Vinene fra Australien" er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. Den er på 296 sider og gennemillustreret i farver. I juni og juli koster bogen 249 kr., derefter 299 kr.
    Stor og grundig bog om australsk vin
    Birthe Jensen har boet i Sydney i mere end ti år og formidlet salg af landets vine til Europa, inkl. Danmark. Så hun ved, hvad hun taler om. Hun kender landets mange vine, og hun har et personligt kendskab til mange af producenterne.
    Nu har hun skrevet en bog, "Vinene fra Australien", som vi helt sikkert flittigt vil konsultere i årene fremover. Her er det hele – historien om australsk vin, druesorterne i australsk perspektiv, vinregionerne, de store producenter og de små boutique wineries samt alle de dynamiske vinmagere, der i dag sætter standarden.
    I specielle kapitler fortælles om mangelen på vand, som er det store problem i Australien, om skruelåg versus kork, om vinshows og vinskoler og om at være vinturist i Australien. 296 sider grundig vinviden og en masse fine farvebilleder!
    Nedenfor, i denne uges "Vinbranchens Blå Bog", bringer vi et portræt af Birthe Jensen.
.,,,,,,,,,,,,,.....
,,,,,,,,,,,,,.....
Kevin Mitchell (til højre) og hans danske importør, Steen Rasmussen fra The Wine Company.
    Kult-vinmager på besøg
    I onsdags havde The Wine Company besøg af en af Australiens bedste vinmagere, Kevin Mitchell, der lod os smage en suite af sine prægtige vine. Og når vi nu skal præsentere ham og hans vingård, Kilikanoon, er det nærliggende at slå op i Birthe Jensens bog (se ovenfor) og se, hvad der står om ham:
    ”Kevin Mitchell købte vingården i 1997 og overtog sin far Morts gamle vinstokke i Clare Valley. Han har siden 2002 fået flere partnere i firmaet og adgang til flere vinmarker.
    Han har vundet adskillige trofæer, deriblandt et for den bedste shiraz i verden, Oracle Shiraz, ved London International Wine and Spirit Competition i 2004.
    Også Robert Parker Jr. var begejstret. Han beskrev Kilikanoon som ”one af Australia’s most brilliantly-run wineries”, så Kevin Mitchell fik hurtigt kultstatus og adgang til den internationale vinscene.”
    Dér fik vi slået to fluer med ét smæk: Vi fik beskrevet Kevin Mitchell, og vi fik givet en smagsprøve fra Birthe Jensens bog. Og smagsprøven beskriver fint, hvad vi fik i glassene under mødet med den australske kult-vinmager. Det er brillante vine – store vine, hvoraf flere minder om nogle af den nordlige Rhônedals største vine.
    Nedenfor i listen over denne uges smagte vine er der topstjerner til alle Kevin Mitchells vine. I alt smagte vi seksten vine.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Soif de Coeur's hjemmeside findes både i en fransk og en engelsk udgave.
    Dating online for vinglade singler
    Nu er der håb forude for franske singler, der er glade for vin, men længes efter én at dele flasken med. To vinfirmaer i Bordeaux, Omnivins og Châteaux en Bordeaux, har lavet en dating-webside, Soif du Coeur (Hjerte-tørst), hvorigennem alle de enlige vinentusiaster kan finde hinanden.
    Først skal man købe en flaske vin – pigerne kan vælge mellem vine med lyserød kapsel, mens kapslen på drengenes vine er lyseblå. Når flasken er tom, vil man gennem glasset kunne se en kode på indersiden af bagetiketten. Koden samt personlige oplysninger tastes derefter ind på websiden. Og så er det ellers bare at tage de potentielle partnere, som serveren finder frem til, nærmere i øjesyn.
    Der er ifølge Decanter allerede godt gang i dating-siden. Men markedet er også stort, idet der er hele otte millioner singler alene i Frankrig.
    Websiden findes på adressen www.soifdecoeur.com.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion er HELT GRATIS
Hver uge tilmelder der sig cirka ti nye brugere i VinAvisens Vinauktion. Er det godt eller skidt? Tjah, bliver det sådan ved, vil der være over 800 brugere om et år. Og det er klart: Jo flere, der bruger auktionen, desto flere vil der være om at byde.
I denne uge kan vi ikke klage. I torsdags var der 80 auktioner i gang, og der er både billige og dyre vine.
Blandt andet er der 600 flasker Gewürztraminer og 800 flasker sød Furmint til 20 kr. pr. flaske, men udbyderen har nu ikke skrevet, hvorfra flaskerne kommer. Vi gætter på Ungarn.
Men der er også meget interessante flasker, fx nogle "rester" af vine fra Domaine de Romanée Conti til en samlet melodi af 90.000 kr. Samt ti flasker Château Montrose 1996 til kun 400 kr. pr. stk. og en flaske Château Margaux 1989 til 850 kr.
Vi bemærker også en Masia Carreras, Marti Fabra, Emporda, Spanien 2003, som Parker gav 94 point, og hvoraf der kun laves 3000 flasker om året. Her er der 12 flasker udbudt til 140 kr. pr. stk.
Men klik selv på bjælken herunder, og se, hvad der aktuelt er til salg. Og glem ikke: Auktionen er fuldstændig gratis for både sælger og køber. Intet salær!
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
.,,,,,,,,,,
29 postkort fra Colchagua i Chile
VinAvisens redaktionelle medarbejder, Mariette, har besøgt distriktet Colchagua i Chile, og turen resulterede i 29 postkort, som vi nu har bragt over syv uger. Her kommer de sidste fire, og på en særlig side har vi samlet hele serien.
.....
.....
Der er frit valg på alle skohylderne i vinhuset Las Niñas.
.....
    26. postkort fra Colchagua:
    Vin med kvindetække
    – Ja tak, jeg vil gerne bede om en størrelse magnum, fristes man til at sige, når man ser alle skotøjsæskerne hos vinhuset Las Niñas – det spanske ord for Pigerne.
    Vinhusene i Colchagua vil gerne vise, at de har noget andet at byde på end naboen. Og her skiller Las Niñas sig markant ud ved midt imellem alle distriktets mere maskuline og muskuløse rødvine at fremstille vine målrettet mod kvindelige forbrugere.
    Las Niñas, der ejes af tre franske kvindelige vinproducenter, og som hovedsageligt har kvindelige ansatte, understreger tydeligt budskabet i markedsføringen. Husets topvine, som i øvrigt er glimrende, sælges fx to ad gangen i skotøjsæsker og med sko på etiketterne – for, som enhver ved, så virker skotøjsbutikker som magneter på kvinder.
    Ifølge vinmageren Laurence Real, der er franskmand og blandt andet har arbejdet på Château d’Yquem i Bordeaux, går skotøjsæskerne fint på eksportmarkederne – det kniber mere på det chilenske marked, hvor de snusfornuftige forbrugere ikke helt kan forstå, hvorfor de absolut skal købe to flasker ad gangen. Herhjemme kan vinen købes hos Lars Bjørn Vinimport.
    .....
.....
Hos Las Niñas kan man sammenligne indholdet i flaskerne med dufte af grønsager og frugter. ....
    27. postkort fra Colchagua:
    Frugter og grønsager på etiketterne
    Et opbud af frugt og grønt breder sig på flaskerne fra Las Niñas’ vinserie "Aroma". Her har vinhuset valgt at vise hvilken aroma, der kendetegner de forskellige vine. Roseens markante duft og smag af jordbær kommer til udtryk på etiketten, og den pebrede smag i Syrah’en er heller ikke til at tage fejl af, når man ser på den enkle, let læselige etiket.
    For at give forbipasserende turister en chance for at smage, om etiketterne nu også lever op til det, de lover, har Las Niñas indrettet et ganske særligt smagerum. Her kan man, samtidig med at man smager vinene, sammenligne med duftene fra forskellige pressede frugter og grøntsager – en helt ny måde at gribe en smagning an på.
    .....
,,,,,,,,,,,,,,,
.....
Vinhuset Santa Cruz’ vinmager kunne fortælle mange spændende ting om forskellen på de franske fade og de aromastoffer, som de afgiver til vinen.
.....
    28. postkort fra Colchagua:
    Vinmager med næse for fade
    Vinhuset Santa Cruz er endnu et af de mange nye vinhuse, der i de senere år er skudt op i Colchagua. Første årgang var 2005, så det var et helt nyt og ungt medarbejderteam, vi mødte. Vinmageren, José Miguel Sotomayor Ode, kan sit kram, hvilket fremgik af hans glimrende og vellavede vine.
    Som enhver dygtig vinmager går han op i detaljerne – blandt andet i fadenes herkomst, hvilket han begejstret fortalte om under en smagning af fadprøver i kælderen. Han tager selv til Frankrig med mellemrum for at udvælge fadene hos flere forskellige bødkere. Et fad er nemlig ikke bare et fad. Fx giver fade fremstillet af bødkerfirmaet Taransaud vinen en mere raffineret smag end dem fra firmaet Silvain.
    I hvor høj grad træet er blevet toastet, dvs. ristet, under fremstillingen har også betydning for smagen. Og igen er der forskel på, om der er brugt ild eller damp ved fremstillingen.
    Træets porer betyder også noget, når José Miguel skal vælge fade. Vinen kan lagre længere i fade med små porer end store. Og så er der de fade, der har både små og store porer ...
    I vinkælderen har José Ode alle mulige forskellige fade, der nøje er udvalgt efter, hvordan han har tænkt sig at "krydre" de enkelte vine.
    Vinene fra Santa Cruz importeres af Bichel Vine.
    .....
.....
Santa Cruz har bygget et spændende museum på toppen af et bjerg.
.....
    29. postkort fra Colchagua:
    Vinhus med eget museum
    På det sidste postkort ses vinhuset Santa Cruz’s vinmager på vej ind ad hoveddøren til sit ydmyge logi efter en lang dags arbejde ...
    Nej, dog ikke. På et bjerg over vinhuset har vinhuset bygget et spændende lille frilandsmuseum, som man kommer op til ved at tage en svævebane. Her kan man se, hvordan de oprindelige stammefolk levede i Chile.
    Traditionelle huse som det på billedet var kun delvist overdækket, så man kunne sidde ude om dagen og komme i læ om natten.
    Samtlige huse i museet har runde hjørner – i gamle dage troede man nemlig, at der kunne gemme sig onde ånder i rette vinkler.
    Senere i år vil vinhuset, der ejer en stor samling af gamle klenodier fra vinens verden, også slå dørene op for Colchaguas første vinmuseum.
    .....
..............

..............
Termostaterne i det nye vinskab kan indstilles, så de enkelte vine kan serveres ved nøjagtigt den rette temperatur.
    Vinkøleskab med to zoner
    Der er kommet mange nye vinskabe på markedet i de senere år – sidste nyt er et vinskab med to zoner, hvor man i hver zone kan indstille temperaturen separat.
    Rødvinene kan fx ligge øverst ved stuetemperatur, mens hvidvinene kan opbevares under køligere forhold i den nederste zone. Skellet mellem de to zoner kan flyttes i fem positioner alt efter ønsket størrelse.
    Og så – som noget helt unikt, når det gælder vinskabe – er der tale om gradueret temperatur. Det vil sige, at den temperatur, man indstiller termostaten til i fx den nederste zone, kun vil gælde de vine, der ligger midt i zonen – ovenover vil der være et par grader lunere og nedenunder lidt køligere. Det giver mulighed for at servere de enkelte vine ved den helt rette temperatur – en rød bourgogne skal fx ikke serveres ved nøjagtigt samme temperatur som en rød bordeaux.
    Nederst i skabet er der endnu et rum til lynafkøling af vin.
    Vinskabet, der kan rumme 180 normale flasker, koster 22.900 kr. Yderligere oplysninger findes på www.dometic.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Nu mangler vi kun 11 på listen
    Støt og roligt vokser vores liste over importørers websider med skruelågs-vine. Senest er Perlevin.dk i Haslev kommet med, så listen nu omfatter 14 importfirmaer.
    Vores mål er 25 firmaer. Vi mangler med andre ord kun 11. Hvem kommer med i næste uge?
    Alle er velkomne. Eneste betingelse er, at siden skal rumme mindst ti flasker med skruelåg eller glasprop. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
.,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,
,
    Birthe Jensen (f. 1964) fik sin handelsuddannelse hos Danfoss på Als, hvor hun er født og opvokset. Herfra fortsatte hun til Danfoss England, og da hun vendte tilbage til Danmark, blev hun ansat som chefsekretær hos Maersk Air. I de otte år, hun var hos Maersk Air, fik hun mulighed for at rejse rundt i verden, og på en længere ferie i Australien faldt hun for landet og for dets vine, som hun syntes danskerne også skulle have glæde af.
    Vel hjemkommen grundlagde hun sin egen import af australske vine sideløbende med arbejdet for Maersk Air. Hendes tålmodige arbejdsgiver lod hende endog holde prøvesmagninger for kollegaerne og skrive artikler om vine i selskabets inflight magasin.
    I 1996 søgte Birthe Jensen om immigration i Australien, og i 1998 valgte hun at flytte permanent til Sydney, hvor hun fik et spændende job hos lampefirmaet Louis Poulsen og senere som eksportrådgiver på Det Danske Handelskontor i Sydney. Her promoverede hun danske produkter til australierne, mens hun i sin fritid promoverede australske vine til Danmark.
    Hendes interesse for australske vine og for den australske vinindustri blev imidlertid så stor, at hun valgte at koncentrere sig om vinene, og i 2003 etablerede hun sit eget firma.
    Hendes arbejde har givet hende et meget bredt netværk af europæiske importører og samarbejdspartnere, heriblandt også gode danske importører for hvem hun skaber forbindelse til australske vinhuse og vice versa.
    Birthe Jensen har siden 2006 opholdt sig i længere perioder i Danmark, hvor hun har gået på Danmarks Journalisthøjskole, og i 2007 udgav hun bogen "Vinene fra Australien" (forlaget Lindhardt og Ringhof). Hun vender nu tilbage til Sydney, hvorfra hun driver konsulent- og skribentvirksomhed.
    Hendes fritid går med rejser, vinsmagning, bush walking, cykling, teaterbesøg og tid med venner og bekendte over en god middag.
    Hun rejser ofte rundt til Australiens vinregioner for at møde vinmagere og finde nye spændende kvalitetsvine. Men hun holder stadig kontakt til sit fædreland, hvor hun besøger forretningsforbindelser og nyder at tilbringe sommeren hos familie og venner.
    Adresse: Distinguished Wines, PO Box R159, Royal Exchange, Sydney, NSW 1225, Australien, tlf.: (00 61) 412 99 53 33, i Danmark: 22 88 33 28, e-mail: bjensen@distinguishedwines.com, www.distinguishedwines.com.
,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Rhône-vinfestival 2007 er snart udsolgt. 25 udstillere har tilmeldt sig festivalen, der afholdes lørdag den 15. september 2007 kl. 11-16 hos Dansk Vincenter i Avedøre. Da der maksimalt er plads til 30 udstillere, rådes interesserede importører til snarest at kontakte festivalarrangøren, The Wine Company, på thewinecompany@private.dk eller tlf.: 22 24 68 82. Yderligere information på www.rhonevinfestival.dk.
    * Vin etc. er blevet importør af vine fra det økologiske Prosecco-hus La Jara i det italienske Piave.
    * Juuls Vin & Spiritus har fået eneforhandlingen af vinene fra Di Filippos vingård i den midtitalienske region Umbrien.
    * BB Vinimport har indledt importen af vine fra sin syvende producent i det italienske Montalcino, Armilla.
    * Roskilde Vin og Specialiteter i Ringstedgade 21 i Roskilde har indgået et samarbejde med World of Wine.
    * Fionia Vin har overtaget eneforhandlingen af vinene fra Tenuta Sette Ponti i Toscana.
    ,,,,,,,,--,,,,
.,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Den svenske sommelier Anders Öhman er den ene af bagmændene bag www.gustibus.se i Malmø og bag den succesrige skole for sommelierer i samme by. Fra et besøg i Portugal sender han os dette billede og skriver:
    Vi besøgte flere områder og fantastiske producenter, og ikke mindst var det interessant at opleve Vinho Verde, den nordligste af de portugisiske vinregioner.
    På en restaurant bestilte vi en rød vinho verde, og her skænker man traditionen tro vinen i hvide porcelænsskåle, for at man rigtigt kan nyde dens intense røde farve.
    Hvordan vinen smagte? Meget friskt og ganske skarpt, men den passede fint til det grillede gedekid (cabrito på portugisisk og spansk – og killing på svensk).

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,
.,,,,,,,,,,,,...
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,

Er Riserva-vinen frigivet for tidligt?
Niels-Jørgen Petersen så for et par uger siden i en tilbudsavis en Dessilani Barbaresco Riserva 2003 på tilbud og undrede sig.
Riserva fra Barbaresco skal ifølge vinloven lagre i mindst 48 måneder – altså fire år – før den må frigives, og perioden for lagring regnes fra den 1. januar året efter høsten. Det vil sige, at vinen først kan sælges fra den 1. januar 2008.
– Men så kan det jo ikke lade sig gøre at sælge vinen med den etiket, da man vel har høstet druerne i 2003, skriver Niels-Jørgen Petersen . – Først efter nytår vil man kunne frigive vinen.
– Er det lovligt at sælge en vin, der ikke holder det, den lover? spørger han
Niels-Jørgen Petersen har også konstateret, at en avis har anmeldt vinen. – Hvordan kan det være, at disse eksperter ikke har opdaget fejlen? spørger han.
Producenten Dessilani svarer, at vinen ved en administrativ fejl er blevet frigivet for tidligt som Riserva. Fejl sker og er beklagelige. Men vi bør nok ikke klandre importøren, der har været i god tro, og som naturligvis har reageret på indløbne klager.
At en vinskribent – der ikke nødvendigvis er ekspert (hvem er det?) – ikke har opdaget fejlen bør tilgives ham. Riserva-begrebet spænder fra ét års lagring for vine som Copertino og Salice til fire år for netop Barbaresco Riserva.
Salget af vinen er omgående blevet stoppet, og vinen vil blive gemt på et lager, til den lovligt kan frigives.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 35, som fik mere end to stjerner, og hele 26, som fik fem stjerner. En flot høst, der naturligvis er påvirket af Kilikanoon-smagningens 17 fem-stjerner. I alt blev det til 164 stjerner og i gennemsnit stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagningen af vinene fra Kilikanoon


Kilikanoon, Morts Block, Riesling, Clare Valley, Australien 2006
99 kr., The Wine Company
Karakterfuld hvidvin med et friskt og saftigt billede af Riesling-druen. Ligesom de fleste andre af Kilikanoon’s flasker har også denne skruelåg.


Kilikanoon, Morts Block Reserve, Riesling, Clare Valley, Australien 2006
129 kr., The Wine Company
Flot Riesling-hvidvin, delikat, men også mere kraftig end de fleste europæiske Riesling-vine.


Kilikanoon, The Lackey, Shiraz, South Australia 2005
59 kr., The Wine Company
Denne vin har vi tidligere anmeldt således: Her er rødvinen til en stor bøf – en tæt vin, en blød vin, en krydret og fyldig vin, som man drikker med største fornøjelse. Flasken har skruelåg – og prisen er overraskende lav i forhold til kvaliteten.


Kilikanoon, Killermans Run, Shiraz, South Australia 2005
99 kr., The Wine Company
Flot frugtbombe, usædvanlig tæt og med 15,5% alkohol – som Kevin Mitchell ikke mener er for meget. Spritten vil da også være skjult, når vinen skænkes til mad.


Kilikanoon, GSM Medley, Barossa Valley / Clare Valley, Australien 2005
149 kr., The Wine Company
Denne bløde og meget lækre rødvin kommer først til Danmark i september. GSM angiver, at vinen er lavet på druerne Grenache, Shiraz og Mourvèdre.


Kilikanoon, Prodigal, Grenache, Clare Valley, Australien 2005
149 kr., The Wine Company
Også denne vin kommer først til Danmark i september. Det er en dejlig vin i fin balance, med mange facetter og en lang eftersmag.


Kilikanoon, Covenant, Shiraz, Clare Valley, Australien 2004 og 2005
249 kr., The Wine Company
Flot rødvin, meget kompleks og spændende. 2005-årgangen kommer først til Danmark i september.


Kilikanoon, Oracle, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2002, 2003, 2004 og 2005
349 kr., The Wine Company
Årgangen 2001 fik prisen som "verdens bedste Shiraz" ved The London International Wine and Spirit Competition i 2004. Under mødet med Kevin Mitchell smagte vi de næste fire årgange (der stadig kan købes), og det er i sandhed prægtige vine, som Parker har givet 97 point. Oracle er som en stor Rhône-vin med koncentreret frugt og bløde tanniner. 2005 kommer først til Danmark i september.


Kilikanoon, R, Reserve, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2004
399 kr., The Wine Company
Nået cirka så langt som hertil i smagningen kom der mad på bordet, så det blev sværere at få ord ned på papiret. Men der er ingen tvivl: Denne rødvin er meget lækker og harmonisk med dejlig frugt og fint krydderi.


Kilikanoon, M, Reserve, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2004
425 kr., The Wine Company
En stor og fantastisk rødvin med intens frugt og kompleksitet. Parker har givet den 98 point.


Kilikanoon, Greens Vineyard, Reserve, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2004
425 kr., The Wine Company
Blød og meget lækker rødvin, som vi nød til maden – og som Parker har givet 98 point.


Kilikanoon, Attunga Vineyard 1865, Shiraz, Clare Valley, Australien 2004
899 kr., The Wine Company
Fantastisk rødvin på druer fra vinstokke plantet i 1865. En drøm af en vin i fornem balance og oppe i klasse med Australiens store kultvin, Penfold’s Grange – bare billigere. Og så får man en hel krone igen på en 900 kr.-seddel!




Mousserende vin


Segura Viudas, Brut Reserva, Cava, Spanien
69 kr., Vinens Verden
Enkel og venlig mousserende vin med pæne bobler i glasset.




Hvidvin


Weingut Martinshof, Dienheimer Güldenmorgen, Riesling Kabinett Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2005
75 kr., Vinum Bonum
Trocken – tør – er denne tyske hvidvin, men den har alligevel en lille venlig sødme og dertil dejlig frugt og mineralske toner. Den vil være oplagt som terrassevin, men også som ledsager til lettere retter – fisk og skaldyr – eller en frokost.


Distant Bay, Chardonnay, Monterey County, Californien 2003
69,75 kr., Vinkyperen
En hvidvin med en skøn duft og smag af eksotisk frugt og et tilpas strejf af eg. Det er en vin med et højt alkoholindhold på 14,2%, der dog ikke på nogen måde overdøver. Vinen vil egne sig glimrende til fx grillede skaldyr.


Domaine Léon Boesch, Luss Vallée Noble, Riesling, Alsace, Frankrig 2005
75 kr., Emilie Vin
Ret tør hvidvin med en frisk duft og en smag med toner af citrus. Vinen er fremstillet efter biodynamiske principper.


Cameleon, Chardonnay, Tupungato Valley, Mendoza, Argentina 2005
59 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En ligefrem og enkel hvidvin med en vis fedme og en markant sødme.




Rosévin


Domaines Ott, Château Romassan, Rosé, Bandol, Frankrig 2005
245 kr., indtil 20. august: 199 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Det gamle provencalske familie-domaine tapper sine vine på en særlig flaske, hvis form skal minde om en romersk amfora. Og de lægger samtidig vægt på, at deres vine er noget særligt. Denne rosé er i hvert fald noget særligt. Det er en både liflig og elegant vin i fin balance og med en delikat blødhed. Farven er ganske lys, nærmest det franskmændene kalder agerhønseøje – oeil-de-perdrix. Man nyder hver en dråbe. Skænk den som terrassevin, så det er vinen, der spiller hovedrollen hele vejen.




Rødvin


San Valentino, Villa Schinosa, Puglia, Italien 2003
110 kr., Vinissimo
En helt utrolig koncentreret og vidunderlig bærduft stiger op fra denne rødvin. Og smagen skuffer bestemt ikke. Det er en vin helt i top – stor, fyldig, læskende og med masser af moden frugt. Den er hver en krone værd.


Nelson’s Creek, Shiraz, Paarl, Sydafrika 2001
110 kr., Ranimex
Flot og kraftig rødvin, afrundet, moden og meget frugtagtig med toner af chokolade og tobak. Glimrende til en kraftig, gerne lidt fed kødret. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Erik Banti, Morellino di Scansano, Toscana, Italien 2005
69 kr., Carlo Merolli
En dejlig frisk og læskende rødvin, der dufter og smager af solbær og krydderurter. Den er perfekt til sommermad og lette pastaretter.


Castello Banfi, Brunello di Montalcino, Italien 2002
269 kr., Amka
En flot Brunello-rødvin, fem år gammel, moden og på toppen med en lækker smag, god frugtfylde og bløde tanniner. En nydelse!


El Albar de J.& F. Lurton, Toro, Spanien 2003
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot og kraftig rødvin med alle Tempranillo-druens dyder. Dertil fint krydderi – og en masse procenter (15% – men vinen er ikke spor sprittet).


Belpoggio, Rosso di Montalcino, Italien 2004
99 kr., Anibrica Vinimport
Herlig rødvin med en klar frugtsmag, en dejlig varme og mange facetter. En vin, man nyder.


Uccelliera, Rapace, Toscana IGT, Italien 2003
225 kr., Fiasco-Vine
En dyb og moden farve. En kompleks og dejlig duft og en stor og herlig smag med krop og blød frugt. Sådan er denne supertoscaner-rødvin. Dyr, ja, men alle pengene værd.


Luigi Oberto, Bricco Loghero, Barbera d’Alba Superiore, Italien 2003
66 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
Denne rødvin skal drikkes nu, fire år gammel og moden. Det er en lækker vin, blød, med god frugt og syre. Prisen er yderst rimelig.


Mascaron par Ginestet, Puisseguin Saint Émilion, Frankrig 2004
Klubpris ved 6 flasker: 72,54 kr., ikke-medlemmer: 139 kr., NordicWineClub.com
Ret lækker og let Bordeaux-rødvin med god struktur og pikant krydderi. Nyd den alene, fx som terrassevin, eller skænk den til en lettere kødret, fx fugl.


Artazuri, Garnacha Tinto, Navarra, Spanien 2005
93 kr. (70 kr. ved 12 flasker), Laudrup Vinimport
Denne rødvin dufter koncentreret af modne bær og sød lakrids. Smagen er kraftig, tør og fuld af bær.


dA, Domaines Astruc, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Til grillmad vil denne rødvin være en god ledsager. Den har god bred frugt og en lang eftersmag.


Morkel, Bellevue Estate, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2005
109 kr., Vinkrogen
Kraftig rødvin med sødme og fyldig frugt. Lidt af en bamsevin med Pinotage-druens særlige profil.


Azul Portugal, Bairrada, Portugal 2004
49,95 kr., Brdr. D’s Vinhandel
Den smager godt, denne rødvin. Den har god frugt og god fylde. En oplagt vin til sommerens grillparties. Prisen er rimelig.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.