Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2007





Vin-aktuelt i uge 32
6. august til 12. august 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30,,,,,,,,VinAvisen uge 31

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Rødvin forhindrer alkohol-skader
Et stort og langvarigt forbrug af stærk spiritus forårsager som regel skader på hjernen, og det går især ud over den del, der kaldes hippocampus, og som står for evnen til at huske og finde vej.
Nylige forsøg med rotter, udført af forskere ved universitetet i Porto i Portugal, viser, at et lignende stort forbrug af rødvin ikke skader hippocampus.
I forsøget indgik i alt 36 rotter, der blev inddelt i tre hold. Det første hold fik kun vand, hold nummer to fik spiritus i vandet, mens det tredje hold kom på en ren rødvins-diæt.
Vinen var af portugisisk herkomst og ifølge fagbladet Neuroscience specielt fremstillet med et alkoholindhold på 20%, så den i styrke svarede til den blanding af vand og spiritus, som rottehold nummer to fik serveret.
Efter nogle uger testede forskerne så rotternes evne til at finde vej gennem en labyrint, som de kendte ind og ud. Her viste det sig, at rødvins-rotterne klarede sig fuldt ud lige så godt som de rotter, der udelukkende havde fået vand. Spiritus-rotterne derimod var dobbelt så længe om at finde vej ud af labyrinten.
Yderligere undersøgelser viste også, at mens spiritus-rotternes hippocampus havde taget skade, var rødvins-rotternes hjerner intakte.
De portugisiske forskere har fundet frem til, at det er det store indhold af antioxidanter i rødvin, der lægger et beskyttende lag omkring hjernecellerne.

I stedet for Cru Bourgeois
Siden Cru Bourgeois-klassifikationen blev ophævet i marts måned, har foreningen Alliance des Crus Bourgeois kæmpet for at få den genindført – foreløbigt forgæves.
Den manglende klassifikation har spredt forvirring hos de vinproducenter, som nu ikke længere kan skrive Cru Bourgeois på etiketterne. Foreningen er derfor kommet på banen med en midlertidig løsning – en kvalitetsbetegnelse, som producenterne kan benytte sig af i mangel af den rigtige klassifikation. Navnet på betegnelsen, Label Cru Bourgeois, blev vedtaget på en generalforsamling, og nu vil foreningen så forsøge at få diverse vinorganistationer i Médoc til at bakke op omkring ideen, før den går videre med den til regeringen.
Hvis alt går vel, vil den nye betegnelse kunne anvendes fra og med i år. Hvert år vil der så ifølge Decanter blive foretaget kvalitetskontrol af vinene via en smagning, og denne gang skal man nok sikre sig, at der blandt medlemmerne af smagepanelet ikke er nogen, der er bonkammerater med visse af vinslottene – noget, der oprindeligt bragte Cru Bourgeois-klassifikationen i miskredit.

Peber-duft i Shiraz kortlagt
Australske rødvine fremstillet på Shiraz-druen dufter ofte af sort peber. Nu har et hold forskere fra Australian Wine Research Institute (AWRI) kortlagt nøjagtigt, hvad det er for et aromatisk stof, der giver denne karakteristiske peber-duft. Rotundone kalder forskerne det, og der er ifølge Decanter tale om intet mindre end en epokegørende opdagelse.
Nu, hvor man kender stoffet, kan man finde frem til, hvad det er, der fremkalder det, og om processen sker i vinmarken eller under selve vinfremstillingen. Med den viden i bagagen vil vinproducenterne kunne regulere stoffet, så de enten kan fremhæve peberduften yderligere eller minimere den.
Afdækningen af flere aromastoffer vil uden tvivl følge i kølvandet, og tilsammen vil den slags opdagelser med tiden gøre det muligt for vinproducenterne at højne kvaliteten af de middelgode vine i den billigere ende af prisskalaen.
,,,,,,,,,,,,,,,
Krig på kniven omkring Spurrier-film
I sidste uge fortalte vi, at der er hele to film, "Judgment of Paris" og "Bottle Shock", undervejs om den britiske vinhandler Steven Spurrier og den berømte vinsmagning, han holdt i 1976 – en smagning, hvor de californiske vine vandt over de franske.
Filmproducenterne bag "Judgment of Paris" har nu besluttet sig for at lægge sag an mod folkene bag "Bottle Shock", da de mener, at de alene har rettighederne til at lave en film over begivenheden.
"Bottle Shock" er i det hele taget i modvind, da filmen også får hårde ord med på vejen fra Steven Spurrier, efter han har læst filmmanuskriptet.
Han mener, at han bliver fremstillet som en snob, og at filmen er løgnagtig og ærekrænkende, og han vil ligeledes lægge sag an, hvis ikke visse passager bliver slettet.
Desuden synes han, at valget af den 61-årige Alan Rickman i rollen som Spurrier er skudt helt forbi målet – selv var han kun 34 år, da vinsmagningen fandt sted.
Filmselskabet bag "Bottle Shock" giver sig dog ikke så let og har ifølge den britiske avis The Telegraph tænkt sig som planlagt at gå i gang med optagelserne i denne uge – og ud fra manuskriptet præcis som det er.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Berømt vinhus i Napa solgt
    Det italienske vinhus Marchese Piero Antinori og det amerikanske Ste. Michelle Wine Estates i staten Washington har ifølge Just Drinks slået sig sammen om købet af et tredje vinhus, nemlig Stag’s Leap Wine Cellars i Napa.
    Prisen er ukendt, men den har sikkert ligget i den meget høje ende, da Stag’s Leap er et af Californiens mest berømte vinhuse.
    Det blev grundlagt i 1972 af amerikaneren Warren Winiarski, der under et studieophold i Europa var blevet bidt af vinens verden.
    I starten var Stag’s Leap stort set kun kendt i Napa Valley. Men i 1976, da vinhuset deltog med sine vine i Steven Spurriers historiske blindsmagning i Paris, blev det verdensberømt i løbet af et døgn.
    Smagningen foregik som en konkurrence mellem vine fra Frankrig og Californien, og det blev sidstnævnte med Stag’s Leaps Cabernet Sauvignon i spidsen, der løb af med sejren.
    Rødvinen fra det californiske vinhus fik endog flere point end selveste Château Mouton Rothschild.
,,,,,,,,,,,,,,,
Glem ikke Beaujolais!
Det franske blad Vitisphere har været en tur i Beaujolais og er temmelig rystet over, hvad det oplevede.
Distriktets krise, der begyndte for syv år siden, har sat sine synlige spor: Nedlagte vinmarker, vinstokke røde af stress og for lidt pleje, marker overgroet af ukrudt.
Også indbyggerne i de små byer med de gyldne huse er mærket af krisen: Resignerede eller vrede vinbønder og ængstelige handelsfolk.
En af Frankrigs smukkeste vinregioner er ved at dø, skriver Vitisphere.
Bladet slutter: – I, som elsker vin, vinbønder, vinlandskaber, husk, at Beaujolais er en vidunderlig tørstslukker. Husk, hvordan Beaujolais’ cruvine har ledsaget delikate måltider. Lad budskabet gå videre: Glem ikke Beaujolais!
,,,,,,,,,,,,,,,
MiWine og Vinitaly fusionerer
Hvert andet år slås dørene traditionen tro op for vinmessen MiWine i messecentret i Milano. De sidste to messer i henholdsvis 2004 og 2006 har dog været alt andet end en succes. Derfor har arrangørerne nu besluttet sig for at relancere messen som en del af den langt mere berømte vinmesse Vinitaly i Verona.
Og det lyder fornuftigt nok, da de to vinmesser ifølge Wine Business tiltrækker det samme publikum – dvs. handelsfolkene – og afholdes på nogenlunde samme tidspunkt.
MiWine vil ligeledes indgå i Vinitaly World Tour med vinudstillinger rundt omkring i Rusland, USA og Asien fra slutningen af oktober til midten af januar.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Stegte druer i Valpolicella
    Henrik Stoustrup og hans kone, Lene, har kendt vinbonden Luigi Brunelli og hans familie igennem flere år, idet Hovborg Kro, hvor de begge arbejder, importerer flere af hans vine. Så under deres ferie i Italien besøgte de ham naturligvis på vingården San Pietro in Cariano i Valpolicella. Herfra har de sendt os denne lille situationsrapport:
    – Mens vi nød varmen på omkring 35 grader, var Luigi Brunelli ikke helt tilfreds med den megen sol. Han kørte os ud i vinmarkerne, og vi så umiddelbart, hvad der var galt: Mange af druerne, der vendte mod Solen, var simpelt hen blevet kogt eller stegt. De var tørret ind til rosiner, før de overhovedet var modnet.
    – Luigi fortalte, at der forestod et stort arbejde, når disse druer skulle klippes fra, men det gik man i gang med nu. Derved vil de klaser, som hænger i skyggen, få tilført mere vand og energi.
    – Alle druerne hos Brunelli hænger i pergola, så den store skade er ikke sket hos ham. Men hos mange vinbønder, hvor druerne hænger i lange rækker til maskin-plukning, er skaden helt sikkert større.
    – Luigi fortalte i øvrigt også, at den milde vinter og de mange måneder med sol og varme havde fremskyndet høsten af druer til amarone hele fjorten dage.
,,,,,,,,,,,,,,,
Bordeauxvin med sugerør
Blot tanken om vin tappet i en karton og drukket gennem et sugerør kan sikkert få mange vinentusiaster til at vende det hvide ud af øjnene. Ikke desto mindre har det franske vinhus Cordier ifølge Just Drinks stor succes med salget af bordeauxvin i små 25 cl’s tetrapak. Hver eneste uge sælges der en masse kartonner på det belgiske marked, og næste skridt bliver lanceringen af produktet på fransk jord.
"Tandem" hedder vinen, der findes i både rød, hvid og rosé, og når man suger den op gennem sugerøret, sørger fire små huller øverst i røret for, at vinen spredes i munden – "fuldstændig som når man drikker af et glas", lyder salgsbudskabet.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Disney dropper vinsalg
    Disneys tegneseriefigurer optræder på et hav af forskellige produkter. Det sidste nye produkt, som det amerikanske tegneserie- og filmselskab havde tænkt sig at sende på markedet, var en flaske hvidvin fra Bourgogne med rotten Ratatouille på etiketten – en rotte, som i en ny tegnefilm fra Disney nyder livet med fransk gastronomi og vin. På etiketten sidder dyret da også og ser tørstigt på et stort glas vin.
    Netop sammenkædningen af vin og tegneseriefigur har fået foreningen California Wine Institute til at se rødt. Foreningen, der repræsenterer 950 californiske vinproducenter, mener, at etiketten ansporer mindreårige til at drikke alkohol.
    Hårdt presset har Disney nu ifølge Los Angeles Times droppet de vinøse planer – dog med den sidebemærkning, at California Wine Institute garanteret bare er fornærmet over, at det var fransk vin, der skulle have været i flaskerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
For få bobler i Champagne
Efterspørgslen på champagne stiger år efter år, og fortsætter stigningen, er der risiko for, at det tynder ud i de ædle bobler på forretningernes hylder.
Nogle af champagnehusene, blandt andet Moët & Chandon, der ejes af luksuskoncernen LVMH, risikerer i en ikke så fjern fremtid at få alvorlige leveringsproblemer – alene i det første kvartal af 2007 har champagnehuset haft en stigning i salget på 13% – og for sin rosé champagne på hele 42%.
Hos Moët & Chandon beklager man sig derfor over, at mange af ejerne af de små champagnehuse – i en tid, hvor det kniber med at levere bobler nok – lægger champagneflasker til side, så de har noget at sælge ud af, den dag de trækker sig tilbage.
Ifølge Decanter ligger der tilsammen op mod 100 millioner flasker i disse kældre.
At udvide arealet af vinmarker i Champagne kan ikke lade sig gøre, da distriktet er geografisk begrænset af sin AOC.
For at komme leverance-problemet i forkøbet har myndighederne i Champagne indført en ny regel, som træder i kraft fra og med høsten i år: Drueavlerne, som leverer hovedparten af druerne til champagnehusene, skal i gode høstår gemme en del af høsten, så der er et overskud til de mere magre år.
,,,,,,,,,,
Britiske vinmarker hærget af regn
Det er ikke kun i Danmark, at sommeren har været ualmindeligt våd. I Storbritannien har det også silet ned – og det i så store mængder, at der er tale om den mest regnfulde sommer nogensinde med store oversvømmelser til følge.
Den megen regn er selvsagt også gået ud over de britiske vinproducenter, der forventer en noget mindre høst end normalt. Men heldigvis blev der hele 3.369.000 flasker vin ud af høsten i 2006, og der er stadig usolgte flasker, så der er noget at gøre godt med.
Sammenlagt tæller Storbritannien og Wales ifølge Wine Business 400 vinhuse, hvoraf kun cirka 100 er kommercielle. Det er ikke mange, men til gengæld er denne håndfuld vinhuse for alvor ved at markere sig på det internationale marked med medaljer og priser i lange baner – senest har de britiske vine opnået hele 21 priser ved den store internationale konkurrence, International Wine Challenge, der afholdes i Storbritannien.

Opkrævninger til svenske internet-kunder
Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om den svenske regering, der havde forbudt sine borgere at købe alkoholiske drikke over internettet. Sagen blev trukket for EU-domstolen, og i juni måned i år faldt dommen: Regeringen skulle hæve forbudet, da det var i strid med den frie markedshandel mellem EU-landene.
Siden da har de svenske toldmyndigheder pålagt de internet-handlende svenskere at betale en afgift for den alkohol, de køber. Borgerne skal selv indberette købet, og det har det knebet gevaldigt med – indberetningerne har ikke engang rundet de ti styk.
Nu har toldmyndighederne derfor sat jagten ind på de glemsomme, som de finder frem til ved at samarbejde med myndighederne i de lande, hvorfra alkoholen bliver indkøbt.
Foreløbig har 10.000 svenskere fået en opkrævning pr. brev ind ad døren, og om en måneds tid sendes yderligere 10.000 opkrævninger af sted. Hvis ikke pengene bliver betalt inden en bestemt dato, bliver der lagt en bøde oven i beløbet.
Dette nye tiltag på svensk jord har ifølge Just Drinks vakt forargelse i EU-parlamentet, hvor man blandt andet mener, at det er i modstrid med de gældende markedsregler for de enkelte medlemslande.
Måske ender det hele med endnu en sag mod den svenske regering ...?

Priserne på australsk vin vil stige
Igennem længere tid har man kunnet købe udmærket australsk vin til spotpriser. Årsagen har været den vinsø, som Australien har lidt under gennem de seneste år. Men nu vender skuden, og priserne står for igen at ryge i vejret – til stor glæde for de trængte australske drueavlere og vinproducenter.
Den vedvarende tørke, som Australien har været udsat for igen i år, bevirker, at høsten højst sandsynlig bliver hele 30% mindre end normalt. Og det får ifølge Wine Business mere end bugt med vinsøen – faktisk kan man ligefrem risikere, at der bliver mangel på nogle af de store og kendte vinmærker som fx Pernod Ricards Jacob’s Creek.
,,,,,,,,,,,,,,,
Går vi ind for vin på plasticflasker?
I sidste uge fortalte vi, at den britiske supermarkedskæde Sainsbury’s har introduceret letvægts-plasticflasker til nogle af sine vine – og vel at mærke flasker, der på en prik ligner de almindelige flasker af glas. De vejer bare 54 gram i stedet for de sædvanlige 400 gram.
I forbindelse med artiklen spurgte vi vore læsere, hvordan de stiller sig til den slags flasker. Er det noget for dem?`
I alt 1974 læsere deltog i den lille meningsmåling, og som det fremgår af skemaet til højre, går lige over en fjerdedel helt ind for ideen, og 48% vil godt prøve at købe en sådan flaske.
21,8% vil til gengæld bestemt ikke købe en flaske, og 5,6% er bedøvende ligeglade – hvilket vil sige, at de sikkert godt kunne finde på at gribe efter en plasticflaske, hvis de tror, at vinen smager godt.
Plasticflaskerne vil uden tvivl dukke op på det danske marked. Det bliver spændende at se, om de slår an.
,,,,,,,,,,,,,,,
Er der ulemper ved plastflasker?
I forbindelse med vores meningsmåling nævner en af vore læsere, Tue Svenningsen, nogle ulemper ved plasticflaskerne, især hvis de anvendes til lidt bedre vine, som opbevares i længere tid:
* Vinen har en meget stor kontakt med plastmaterialet i forhold til en plastprop eller den lille brik i en kapel.
* Dermed kan der være risiko for afsmag fra plasten – hvilket også skal ses i lyset af, at vin indeholder mange forskellige syrer, der kan reagere med plasten og få den til at afgive duft og smagsstoffer.
* Plastmaterialer ældes og bliver stive og sprøde, og dermed bliver en plastflaske skrøbelig – mere end en glasflaske. Hvad sker der med de nederste flasker i en vinkælder, hvis plastflaskerne mister bæreevnen og styrken?
Tue Svenningsen ser plastflaskerne som en konkurrent til boksvine og ikke til glasflasker med vine, der lagres mere end et par måneder.

SIDSTE
Umiddelbart efter udgivelsen af denne VinAvis modtog vi fra meget kompetent side en mail, der tilbageviser enhver tanke om, at plast til fødevarer kan give afsmag til vinen – såvel som til andre fødevarer, naturligvis.
Det vender vi tilbage til i næste uge.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
............

.......
    ....................
    Stærke dråber i Bordeaux
    Mariette er netop vendt hjem fra en pressetur til Bordeaux. Og det med en kuffert fuld af dugfriske vinøse billeder, hvoraf en stribe på et senere tidspunkt vil blive vist som "postkort" i VinAvisen.
    Her er en forsmag, som så absolut hører til på Den Stærke Side. Denne smilende dame solgte nemlig armagnac på et gigantisk mad- og delikatessemarked langs Garonne-floden i Bordeaux. Markedet afholdes hver søndag sommeren lang, og er man på de kanter, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi.
    Armagnac fremstilles i Gascogne, der ligger mellem Bordeaux og Pyrenæerne, og produktionen foregår i tre forskellige distrikter: Haut Armagnac og La Ténarèze samt Bas Armagnac, hvorfra den bedste armagnac stammer.
    Damen bag flaskerne fortalte stolt, at armagnac, der så dagens lys for første gang i 1411, er verdens ældste spiritus – noget, som man ofte hører fra producenterne af disse stærke dråber. Araberne var nu i gang med at lave deres al-khol længe før 1411.
.....................
Mere succes på cognac-fronten
I uge 29 bragte vi en række succesrige tal fra cognac’ens verden, hentet i 2006-udgaven af den årlige analyserapport The Global Drinks Market.
Også tallene fra Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) fra samme år byder på succes over hele linjen.
Herfra lyder det, at salget af cognac siden 2005 steg med 54,9% i Rusland, i Holland med 35,5% og i Schweiz med 27,8%. Desuden var der en stigning at spore i salget til Asien på 20,4% og til Kina på hele 49,3%.
Selvfølgelig blev der derfor også fremstillet mere cognac i 2006 – i alt steg mængden med 27%.
Den store salgssucces har fået BNIC til at opfordre cognachusene til fortsat at lægge 10% af produktionen til side – så vil der altid være nok cognac til at kunne klare efterspørgslen.
Ifølge Just Drinks nydes 80% af al den cognac, der drikkes på verdensplan, "on the rocks" eller i form af cocktails og long drinks. Her er der tale om relativt unge cognac’er, mens de ældre af slagsen typisk ender som ledsagere til kaffen.
.....................
.....................
Gyldne tider for Pernod Ricard
Salget af mærkevarer fra vin- og spiritusfirmaet Pernod Ricard stormer frem. I løbet af det sidste år har der været en vækst at spore på 9,1%, hvilket frem for alt skyldes salget af spiritus. For mens vinsalget ifølge Wine Business kun steg med 1,3%, lyder tallet for spiritussalget på hele 11%.
Når det gælder de førende spiritusmærker, er Stolichnaya steget med 18%, Montana og Martell med 17%, The Glenlivet med 15% og Ballantine’s og Jameson med 11%.
.....................
............

.......
    ....................
    Hennessy hitter i Kina
    Når det gælder salget af cognac på kinesisk jord, er det Hennessy, som har førertrøjen på. Sidste år steg salget af det kendte cognacmærke med hele 53%, så der i alt blev leveret 6 millioner flasker til kineserne end i 2005.
    Andenpladsen blev ifølge Just Drinks indtaget af Pernod Ricards Martell med en stigning i salget på 47%.
    Rémy Martin måtte med en stigning på 17,6% nøjes med en tredjeplads.

    Johnnie Walker kinesisk favorit
    Som nævnt i uge 27 er kineserne også vilde med whisky. Salget er steget markant inden for de forskellige whiskymærker i løbet af 2006.
    Når det gælder Johnnie Walker Black fra spirituskoncernen Diageo, lyder stigningen på hele 92%, hvilket betyder, at salget i Kina nu ligger lige under 5 millioner flasker.
    Der blev ifølge Just Drinks solgt cirka 1,2 mio flasker Ballantine’s 12 Years Old whisky fra Pernod Ricard, hvilket næsten svarer til en fordobling i forhold til 2005, og salget af Chivas Regal fra samme firma steg med omkring 10% til 8,7 mio flasker.
    ...........
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Doktorens fantastiske private kælder
    Den svenske læge Nils Stormby er ikke kun en stor ven af Danmark. Han har også en helt fantastisk vinkælder i sit hjem i Malmø.
    Den 20. september sætter han nogle af sine flasker på auktion hos Zachys i New York, der lancerer begivenheden under titlen "The Magnificent Private Cellar of Dr. Nils Stormby".
    Blandt andet kan man byde på originale trækasser med Château d’Yquem 1945, 1949, 1962 og 1967, Château Mouton Rothschild 1949 og 1961, Château Pétrus 1982 og 1990 samt Côte Rôtie La Turque Guigal 1985.
    Interesserede kan hente nærmere oplysninger hos Zachys via e-mail auction@zachys.com.
,,,,,,,,,,,,,,
.........
Indtil nu 1418 auktioner
Det er nok meget klogt af Nils Stormby, at han har valgt at sælge flasker fra sin store kostbare vinsamling hos VinAvisens Vinauktions store amerikanske "kollega", Zachys i New York. Det er der, millionærerne kommer og byder hinanden op.
Men vores vinauktion kan nu også godt være med. Siden vi gik i gang for et par måneder siden, har vi haft 1418 auktioner, og netop nu er der 78 partier i udbud, hvoraf de 33 får hammerslag allerede mandag.
Der er da også mange virkelig interessante flasker – klik blot på bjælken herunder, og gå selv på opdagelse. Og glem ikke: Denne auktion er gratis for både udbyder og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vin har overtaget eneforhandlingen af vinene fra Barolo-producenten Podere Rocche dei Manzoni.
    * Erik Sørensen Vin har fået agenturet på det østrigske Weingut Stadt Krems.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er det Georges Duboeufs tur. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
,,,,,,,,,,,,
,,


    Georges Duboeuf (f. 1933), også kaldet "kongen af Beaujolais", blev født i byen Chaintre i Pouilly-Fuissé i en familie med vinproducent-rødder tilbage til 1700-tallet.
    Det faldt derfor helt naturligt, at Georges Duboeuf ligeledes skulle gå vinvejen, og i en alder af kun seks år var han med til at fremstille sin første vin.
    Som ung studerede han idræt i Paris, men vendte efter et par år tilbage til Pouilly-Fuissé, hvor han slog sig ned som vinkøbmand – eller négociant, som man siger på fransk.
    I begyndelsen cyklede han fra vinhus til vinhus for at smage og opkøbe vine, som han så solgte videre til nogle af Frankrigs mest berømte stjernerestauranter.
    I 1964 etablerede han sig for alvor med virksomheden Les Vins Georges Duboeuf, og i dag er han Beaujolais’ største négociant. Han har kontrakter med omkring 400 vinproducenter og fremstiller årligt cirka 30 millioner flasker vin, som eksporteres til mere end 120 forskellige lande – inklusive Danmark, hvor hans vine er at finde på hylderne hos Løgismose Vinimport. Alt i alt står hans virksomhed for hele 15% af regionens vinproduktion og for 75% af eksporten.
    Georges Duboeuf har gjort mangt og meget for at markedsføre Beaujolais. I 1970 var han blandt andet med til at starte det berømte Beaujolais Nouveau-kapløb, som finder sted hvert eneste år, når den nye Beaujolais-vin kommer på gaden. Og han er også manden bag et stort vinmuseum i byen Romanèche-Thorins.
    Georges Duboeuf og hans hustru Rolande har to børn, Fabienne og Franck, hvoraf sidstnævnte i 1983 indtrådte i sin fars firma.
    Adresse: Les Vins Georges Duboeuf SA, La Gare, Romanèche-Thorins, F-71013 Mâcon Cedex, Frankrig, tlf.: 00 33 3 85 35 34 20, fax: 00 33 3 85 35 34 25, e-mail: message@duboeuf.com, www.duboeuf.com.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Peder Friis-Holm har sendt os dette billede af et af sine fem børnebørn, Emilie, ved en af vinstokkene på hans vinmark.
    Han bor i Jordløse ved Haarby på Fyn, og vinmarken med 160 vinstokke ligger syd for byen på en skråning med en fantastisk udsigt over Helnæsbugten og stik syd imod Falsled. – Jeg får mine tomme flasker fra Falsled Kro, skriver han.
    Emilie hjælper gerne sin bedstefar med høsten – billedet her er fra 2005. Peder Friis-Holms produktion er dog ikke stor, og han har endnu ikke deltaget i Dansk Vinskue. – Men jeg er med i Foreningen af Danske Vinavlere. Jeg har medlemsnummer 58, så jeg var ret tidligt med.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner. En rigtig god høst. I alt blev det til 117 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Canals Nadal, Brut, Cava, Spanien 2005
61 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Pæn, rigtig rar og vellavet boblevin. God til prisen.




Hvidvin


Trewa, Gran Reserva, Chardonnay, Maule Valley, Chile 2004
85 kr., House of Wine
En herlig hvidvin med en kraftig duft af mirabeller, kvæde og eg. Smagen er fyldig med toner af friske citrusfrugter og et strejf af sødme. Den vil være sagen til dampet laks.


Trinity Oaks Riesling, Napa Valley, Californien 2005
69 kr., Chris-Wine
En skøn hvidvin med en frisk duft af citrus og honningmelon og smag af fersken, melon og abrikos. Eftersmagen er utroligt lang og lækker.


Colle Sant’Antonio, Prà, Soave Classico, Italien 2005
169,95 kr., Erik Sørensen Vin
Elegant og lækker hvidvin med toner af honning, fint krydderi og en diskret fadlagring. En af Italiens helt store hvidvine. Og en sjælden vin. Brødrene Prà laver kun nogle få tusinde flasker om året.


Sereole, Bertani, Soave, Italien 2006
99,95 kr., Strandgården
Denne hvidvin smager virkelig godt. Den har en dejlig duft og en blød og harmonisk smag. Velegnet til alt godt fra havet og lettere kødretter. Eller til et glas i utide under en parasol.


St Hallett, Eden Valley, Riesling, Barossa, Australien 2006
125 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En meget frisk og frugtagtig hvidvin, blød og lækker og med mineralske toner. Oplagt til tolv store østers – men en god fiskeret med delikat sauce kan nu også gøre det. Flasken har skruelåg.


Domaine de la Ferrandière, Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
59 kr., Den lille Vinkælder
Let, saftig og frisk hvidvin, velegnet til fisk og skaldyr.


Menegotti, Bianco di Custoza, Italien 2006
60 kr., 55 kr. ved 6 flasker, Con a'more.dk
Frisk og ligefrem daglig-hvidvin.




Rosévin


Domaine de Fontvive, Rosé, Côtes du Ventoux, Frankrig 2006
65 kr., Lago Import
God og venlig rosévin med blød frugt og et lille krydret bid i eftersmagen.




Rødvin


Delta Vineyard, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2006
108 kr., Vinens Verden
Vellavet rødvin, der giver et fint billede af den store drue Pinot Noir. Den sprøde og fine struktur bør ikke konkurrere med en alt for kraftig ret. Vinen er saftig, med let krydderi og med en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Château Lamothe Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2003
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En virkelig flot bordeaux, en harmonisk og kompleks rødvin, der udvikler sig i munden med god frugt og fint krydderi. Prisen er rimelig.


Santa Rita, 120, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2005
54,95 kr., Amka
En rigtig god rødvin med en tæt og karakteristisk Cabernet-smag. Nem at drikke og velegnet til mange retter. Prisen er yderst rimelig.


Monterosso, Sangiovese Osco IGT, Italien 2005
44,75 kr., 39,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Til den lave pris er dette en virkelig god rødvin – den har denne fantastiske, mundrensende og charmerende syre og den dejlige frugt, som man finder i mange italienske vine, og som er så glimrende til mad. Flasken har skruelåg. Et kup til prisen.


Epicuro, Montepulciano d’Abruzo, Italien 2005
49,75 kr., indtil 16. september: 39,67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en fin duft og en bred, blød smag med toner af mørke kirsebær. En vellavet vin. Prisen er yderst rimelig.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
49,95 kr., The Wine Company
Denne rødvin har vi smagt i tidligere årgange og har altid været glade for den. Denne årgang lever op til forventningerne. Vinen har en flot, bred smag med frugt og peber. Den fortjener en god bøf. Prisen er lidt af et kup.


Santi, Amarone della Valpolicella, Italien 2003
199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Sådan skal en god amarone smage. Den breder sig i munden med stor frugt, toner af modne kirsebær, svesker og rosiner og en god mundrensende syre. Den har 15½ procent alkohol, men er ikke spor sprittet.


Umberto Cesari, Riserva, Sangiovese di Romagna, Italien 2004
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En saftig og let rødvin med toner af peber. En hverdagsvin, som er let at drikke og smager godt.


Sunto, Sante di Marie di Vignoni, Toscana IGT, Italien 2004
118 kr., Fiasco-Vine
Ganske dejlig rødvin med fyldig og blød saft, god struktur og en vifte af gode druer. En vin udpræget til mad. Til flaskehalsen er – meget sødt – bundet en lille stump af en vinstok.


Costa di Bussia, Barbera d’Alba, Italien 2004
89,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En ganske spændende rødvin med toner af kirsebær og hindbær – især i eftersmagen.


Primitivo, Puglia IGT, Italien
99 kr. for boks med 3 liter, Chris-Wine
En udmærket, men enkel rødvin med en krydret duft og smag. Den vil være sagen til sommerfesten.


Chill Out, Shiraz, Californien 2005
129 kr. for boks med 3 liter, af og til på tilbud: 99 kr., V&S Wine
En rødvin med en udpræget duft af druen Shiraz og en lidt enkel kirsebær-peber-rosin smag. Ikke den værste boksvin, vi har smagt. Den er nem at drikke. Vinen forhandles i SuperBest, Spar, Aktiv Super og Kvickly.


Angelical, Valencia, Spanien 2004
65 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Sødme, bred frugt – en udpræget rødvin til grillmad i haven.




Sød vin


Charles Baur, Gewurztraminer, Vendanges Tardives, Alsace Grand Cru Pfersigberg, Frankrig 2004
198 kr., Ranimex
Elegant sød hvidvin, ret let og ikke på nogen måde klæbrigt sød. Prøv den fx til en kvarktærte (lød det fra smagepanelet).

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.