Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2007





Vin-aktuelt i uge 39
24. september til 30. september 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 36,,,,,,,,VinAvisen uge 37,,,,,,,,VinAvisen uge 38

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Lær at bluffe med din vinviden
Det japanske computerfirma Square Enix har udviklet et nyt spilleprogram, "Beginners Wine DS", til den populære håndholdte konsol Nintendo DS.
Programmet henvender sig frem for alt til dem, der træder deres første spæde skridt i vinens verden og gerne vil have en række vinråd på basis-niveau.
Med programmet kan man fx få at vide, hvordan man gebærder sig, når man skal smage på en vin, ligesom man kan få gode råd til, hvilken vin man skal sætte på bordet i en given situation.
Ikke mindst kan man få vejledning i, hvordan man på en nem måde bilder omgivelserne ind, at man ved en masse om vin – noget, der lige må være sagen for en travl japansk forretningsmand, der gerne vil dupere kunderne under middagen.
"Beginners Wine DS" kommer på gaden den 15. november – i første omgang kun i Japan.

Etiketter med Hitler ender i retten
Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om det norditalienske vinhus Alessandro Lunardelli, der har vakt forargelse med sine etiketter med billeder af diverse diktatorer og banditter. Mao, Che Guevara, Stalin, Mussolini og Hitler er alle blevet foreviget uden på flaskerne.
For nylig beslaglagde retten i byen Bolzano en stak etiketter med billeder af Hitler samt andre naziledere og med de nazistiske slogans "Sieg heil" og "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" (et folk, et rige, en fører).
Vinhuset, der hvert år sælger omkring 20.000 flasker med de usmagelige etiketter, forsvarer sig med, at flaskerne hører til en særlig serie af "historiske vine".

Verdens bedst kendte vindistrikter
Det britiske analysefirma Wine Intelligence har foretaget en undersøgelse, der viser, hvilke vindistrikter i verden, der vækker mest genklang hos forbrugerne. Undersøgelsen omfattede 11.000 forbrugere i elleve forskellige lande, heriblandt Danmark.
Ifølge Just Drinks er danskerne helt på bølgelængde med folk i andre lande, når det drejer sig om verdens bedst kendte vindistrikt, nemlig Bordeaux. Det samme gør sig gældende for de to næste distrikter i hierarkiet: Champagne og Chianti.
Men derudover er der visse vindistrikter, som danskerne i særdeleshed har bidt mærke i. Et distrikt som Côtes du Rhône er specielt inde i varmen i Danmark. Det samme gælder Provence, som hele 66% af de adspurgte nævnte til trods for, at importen fra det sydfranske distrikt ikke er særlig stor.
Hvis vi vender blikket mod Spanien, så er der ingen tvivl blandt de danske forbrugere. Her er Rioja så afgjort det bedst kendte vindistrikt.
,,,,,,,,,,,,,,
Kork-aktierne faldet 20%
Avisen Los Angeles Times citerer en udtalelse fra Antonio Amorim, der er øverste chef for verdens største korkpropfirma, det portugisiske Amorim & Irmaos.
Antonio Amorim udtaler, at aktierne i hans firma er faldet cirka 20% i værdi i løbet af de sidste ti år, og at hele korkindustriens markedsandel, når det gælder lukning af vinflasker, samtidig er faldet 20%.
Portugal er verdens største producent af kork med en årlig eksport til en værdi, der svarer til 6,5 milliarder kr. Men industrien blev alvorligt ramt, da man i 1990’erne begyndte at gå over til plasticpropper og skruelåg.
Der var flere grunde til dette skift. Vinhuse i Californien, Australien og New Zealand fandt propperne fra det fjerne europæiske land for dyre. Flere og flere forbrugere fik øjnene (og smagsløgene) op for, at kork kan give vinen en væmmelig smag. Og flere og flere opdagede, at det er meget nemmere at åbne en flaske med skruelåg end en med prop.

De har taget kampen op
I de seneste år har den portugisiske korkindustri taget kampen op. Den har udviklet metoder til at mindske risikoen for propsyge, men spørgsmålet er, om den er kommet langt nok. Hvis der fortsat er nogle få procent flasker, som stinker langt væk, er det stadig mere end, hvad man ville acceptere med noget andet fødemiddel.
Portugiserne slår også på, at kork er et "grønt" og økologisk materiale, der skåner naturen og kan genbruges, og at de store arealer med korkege er hjem for nogle truede dyrearter. Det er et politisk korrekt produkt.
Men spørgsmålet er, om dette vil afholde forbrugerne fra at foretrække skruelåget, når de først har lært det at kende.

Hvad nu hvis ...
I Spanien mødte vi en vinmand, der fortalte en historie: Forestil dig, sagde han, at alle flasker i århundreder har været lukket med skruelåg, og at der en skønne dag kommer en portugiser og viser dig en prop.
– Denne nye opfindelse af kork skulle du meget hellere bruge, siger han.
– Det bliver ganske vist sværere at åbne flasken. Du skal have et særligt redskab og gode armkræfter, men machomænd vil elske ritualet.
– Den kan give afsmag til din vin, men kun til 5-10% af flaskerne.
– Den lader luftens ilt trænge ind til vinen, så ikke to flasker udvikler sig ens, men det er jo kun spændende.
– Hvad siger du? Skulle du ikke meget hellere gå over til korkpropper?
,,,,,,,,,,,,,,,
Billige vine ingen succes
Tysklands største vinfirma hedder Hawesko. Dette firma har en butikskæde, Jacques Weindepot, der sælger kvalitetsvine, men for et år siden oprettede Hawesko endnu en kæde, Multiwein, med billige vine til mellem 2,50 og 4 euro (19-30 kr.).
Nu har Hawesko ifølge Wein Business nedlagt Multiwein. Salget i kæden var simpelt hen ikke så godt, som man havde forventet.

To israelske vinhuse helt i top
Hugh Johnson’s "Pocket Wine Book 2008" er netop udkommet på engelsk, og Politikens Forlag har den sikkert på vej på dansk under titlen "Vin 2008".
I den nyttige vinguide har Hugh Johnson for første gang givet fire stjerner til to israelske vinhuse, Domaine du Castel og Yarden (Golan Heights Winery).
Bortset fra Château Musar i Libanon har intet andet mellemøstligt vinhus fået fire stjerner, der kun tildeles verdens bedste vinhuse.
Ud over de to topvindere har fem israelske vinhuse fået tre stjerner for deres bedste vine, nemlig Yatir, Flam, Margalit, Galil Mountain og Carmel.
Fem vinhuse har vine med to stjerner, nemlig Barkan, Clos du Gat, Dalton, Ella Valley og, Saslove.
Og endelig har otte vinhuse vine med én stjerne: Amphorae, Bazelet ha Golan, Binyamina, Chateau Golan, Recanati, Tabor, Teperberg og Tishbi.

Gallo samarbejder med livsstilsguru
I 2004 fik den amerikanske livsstilsguru Martha Stewart et år bag tremmer for insiderhandel.
Siden hun blev løsladt, har hun forsøgt at få skandalen på afstand og puste nyt liv i sin omfattende virksomhed.
Sidste nye initiativ er et samarbejde med det californiske vinhus E&J Gallo om en ny vinserie med navnet "Martha Stewart Vintage".
Vinene vil ifølge magasinet Wine Enthusiast være at finde på hylderne i USA i begyndelsen af 2008.
,,,,,,,,,,,,,,,
Holdningen til køb af vin over nettet
Tre amerikanske internet-vinhandeler, Bottlenotes, Beltramo's og The Sideways Wine Club, har fået marketingbureauet Vizu Answers til at undersøge forbrugernes holdning til det at købe vin over nettet.
Ifølge Just Drinks lægger 42% af de adspurgte megen vægt på udtalelser fra andre kunder, mens 31% støtter sig til vurderinger fra diverse medier, og 26,4% lader sig påvirke af anbefalinger fra venner og bekendte.
Til gengæld anser i alt 46%, at omkostninger og restriktioner i forbindelse med forsendelsen samt en langsommelig levering er grunde til ikke at købe vin over nettet.
Nu er forsendelsen i USA som bekendt underlagt alle mulige statslige regler, der skal fratage folk lysten til at købe vin pr. postordre – den vil næppe blive betragtet som en væsentlig ulempe i Danmark. Hvordan vi danskere i øvrigt forholder os til postordrekøb af vin var det nok værd at få undersøgt.

En meget personlig ting
Den amerikanske undersøgelse demonstrerer, at det at købe vin er en meget personlig ting, og at man finder det af værdi at modtage personlige anbefalinger fra mennesker og kilder, som man har tillid til.
Ejeren af The Sideways Wine Club, Dave Chambers, siger, at vin er en social oplevelse, som man mangler, når man handler online. Det er derfor nødvendigt at skabe et fællesskab, udvikle interaktive funktioner og give vinelskerne en social sammenhæng i forbindelse med deres køb over nettet.
Harry Bird fra firmaet Beltramo's tilføjer: – Vi har kun kradset i overfladen af online-salget af vin. Sammenløbet af forskellige salgskanaler, tilgangen til bredsbånds-internet og den fulde accept af køb online nærmer sig.
,,,,,,,,,,,,
Hvor mange magnum’er blev tappet?
I sidste uge fortalte vi om det voksende problem med falske flasker. Svindelen griber om sig, og ifølge David Molyneux-Berry, der tidligere har stået for vinauktionerne hos Sotheby’s, har såvel vinhuse som samlere grund til at være bekymrede.
Som et eksempel nævnte vi, at der gennem de seneste tre år er kommet atten magnumflasker Château Lafleur 1947 under hammeren, mens en tidligere ejer af slottet i Pomerol kan bevidne, at der kun blev fremstillet fem. Oplysningen havde vi fra den sædvanligvis velorienterede netavis Slade.
En af vore læsere, Izak Litwar, spørger, hvem den tidligere ejer kan have været. Det oplyste Slate ikke.
Izak Litwar oplyser også, at ikke hele høsten 1947 blev tappet på flasker i Bordeaux. Lafleur 1947 blev solgt både til Belgien og Danmark i fade, og modtagerne kunne selv bestemme, hvordan flaskerne skulle aftappes. Hos det københavnske vinfirma Schalburg fik flaskerne således en helt anden etiket end slottets.

Skannede etiketter
En anden læser, Jesper Hedegaard, erindrer, at auktionshuset Bruun-Rasmussen i forbindelse med auktionerne oplyste, at der sandsynligvis kun fandtes seks-syv magnumflasker Lafleur 1947 tilbage i verden. Selv fandt Jesper Hedegaard umiddelbart dette tal højt, da slottets produktion er meget lille, det var totalt ukendt i 1947, og vinene blev solgt for nærmest ingenting frem til 1980’erne. Der kan ikke have været gemt mange magnumflasker 1947, da de på grund af deres lave værdi indtil 1980'erne ikke har været investeringsobjekt.
Jesper Hedegaard har selv taget nogle ældre Lafleur-flasker i øjesyn og fandt, at både flasker og etiketter var alt for pæne. Han skriver:
– Flasker, der har ligget så længe – især når de oprindelig ikke var meget værd – skal helst have nussede, fugtbeskadigde etiketter, hvilket tyder på god opbevaring.
– En af mine bekendte har i øvrigt også stiftet bekendtskab med en svindelsag omkring et større parti Château Lafleur i forskellige årgange, hvor det viste sig, at etiketterne var scannede. De havde alle identiske røde pletter med nøjagtigt samme placering. Scanningsfejl kunne man nok mene. Sådan fejl kan dog kun opdages, hvis man sammenligner med andre flasker af samme vin i samme årgang.
Hertil kommer, at Lafleur-etiketten generelt har meget dårlig lim, som typisk altid slår igennem etiketten, når vinen har lagret et stykke tid, og gør denne let stribet – et fænomen, som manglede på de pågældende årgange af Lafleur samt på de to magnum'er 1947, der i sin tid blev solgt hos Bruun-Rasmussen.

Meget røde ører
Lars Reitz Petersen, der står for vinafdelingen hos Thomas Høiland Auktioner, bekræfter, hvad Jesper Hedegaard har skrevet, og tilføjer:
– Det er et yderst kringlet emne det her. Ingen tvivl om, at vi i auktionsbranchen kan risikere at stå med meget røde ører.
– De nævnte flasker Lafleur med scannede etiketter vil kun kunne spottes af yderst kritiske kendere, og hvis man står med sådanne flasker, har man sjældent mulighed for at sammenligne med ægte flasker.
– I øvrigt var der en spændende artikel i Decanter i juni i år om forfalskninger. Her et lille citat fra artiklen: – Amerikanske restauratører morer sig med at fortælle, at der skænkes mere Pétrus 1982 i Las Vegas, end slottet nogensinde har fremstillet.
– Det sætter vel en fed streg under problemet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Endnu en høst på Montmartre
I torsdags høstede man for 74. gang druerne på Montmartres vinmark i Paris.
Marken ligger nord for den store hvide kirke, Sacré-Coeur, og på de 1556 kvadratmeter er der plantet 1762 vinstokke.
Det kommer der 850 flasker ud af, og de bliver dels givet som gaver til det 18. arrondisements gæster, dels bliver de solgt for penge, der går til sociale formål.

Oltrepò er Pinot Nero blevet DOCG
Oltrepò Pavese er et distrikt i det italienske Lombardiet. Der er bestræbelser for kun at kalde det Oltrepò, der betyder "den anden siden af Po-floden", og glemme Pavese, der hentyder til den nærliggende by Pavia.
I Oltrepò laver man glimrende mousserende vine på druen Pinot Noir, og disse har nu fået tildelt den højeste italienske klassifikation, DOCG.
Den almindelige appellation er DOC, hvilket er en forkortelse for Denominazione di Origine Controllata – altså kontrolleret navn på oprindelsen.
DOCG er det samme, men med tilføjelsen af et G, der står for "e garantita" – altså ikke kun kontrolleret, men også garanteret.
Det kan virke, som om DOC ikke garanterer noget som helst, men det er nu ikke meningen.

Første svenske master of wine
Master of wine regnes for en fornem internationale uddannelse, når det gælder viden om vin.
Den første master of wine blev udklækket i 1953 – dengang var det kun britiske vinhandlere og vinimportører, der kunne opnå titlen. Siden 1980 har hele verden kunnet være med, og i dag findes der 257 masters of wine fordelt på i alt nitten forskellige lande.
Nu har Sverige fået sin første master of wine, Ulf Sjödin, der er marketingschef hos V&S Wine. Sammen med seks andre kandidater fik han sit eksamensbevis den 7. september.
Danmark har endnu ikke nogen master of wine, og vi har ikke hørt om nogen, der finder det tiden, umagen og udgifterne værd at opnå titlen.
,,,,,,,,,,,,,
Tokaj får kraftværk som nabo
Den ungarske regering har ifølge Decanter givet energiselskabet BHD Hoeromu grønt lys til at bygge et stort elkraftværk i byen Szerencs.
Det lyder selvfølgelig meget godt. Problemet er bare, at kraftværket bliver nabo til det berømte ungarske vindistrikt Tokaj.
Her har man i århundreder fremstillet den søde vin Tokaji Aszú – den vin, som Frankrigs Ludvig d. 14. kaldte for "kongernes vin og vinenes konge".
Nu frygter distriktets vinproducenter, at forureningen fra det nye kraftværk – og ikke mindst udslippet af kuldioxid fra de 20.000 lastbiler, som hvert år vil komme kørende med brændsel til fabrikken – vil skade deres vinproduktion.

Vinproducenterne beder Unesco om hjælp
Forureningen i forbindelse med det ungarske kraftværk vil ødelægge mikroklimaet, hævder vinhusene i Tokaj – og værst af alt måske forhindre den særlige skimmelsvamp Botrytis cinerea i at udvikle sig.
Svampen, der angriber druerne og får dem til at skrumpe ind, hvorved sukkeret og aromastofferne koncentreres, er uundværlig i fremstillingen af Aszú-vinen.
Da Tokaj er med på Unesco’s liste over verdens kulturarv, har distriktets vinproducenter nu bedt Unesco om at blande sig og forhindre opførelsen af kraftværket.
,,,,,,,,,,,,,
    Den gør vinen blød i smagen
    Den danske ingeniør Klaus Kolding har fået en rigtig god idé. Det var egentlig hans svigerfar, Ronald Larsen, der begyndte. Siden 1983 udviklede han en teknologi, som han kaldte TvinWater – et apparat, der kan forbedre kvaliteten af vand, og som er meget udbredt.
    Svigersønnen tog teknikken op og har nu udviklet en vinskænker, der ikke blot ilter vinen og fanger dråberne, men som også gør vinen blød i smagen.
    SpinWine, som apparatet hedder, monteres på flasken, og når man så skænker, roterer vinen først rundt i kammeret foroven og tager luft ind, hvorefter den løber ned igennem en indbygget spiral og tager sig en ordentlig slyngetur.

    Der er ingen tvivl
    Men virker den? Under en af vore smagninger satte vi to glas foran hver af smagepanelets deltagere og åbnede en lidt robust rødvin på Primitivo-druen.
    I det første glas havde vinen været en tur igennem SpinWine. I det andet glas kunne vi smage den ubehandlet og direkte fra flasken.
    Vi plejer at være meget skeptiske over for den slags opfindelser, men her er der ingen tvivl. Uden brug af vinskænkeren var vinen ret robust – som en knytnæve på tungen, blev der sagt. Efter turen gennem vinskænkeren var den meget blødere og mere harmonisk. Så jo, dimsen virker i allerhøjeste grad.
    SpinWine koster 299 kr. og er på vej ud i handelen. Nærmere oplysninger findes på opfinderens hjemmeside.

    < Når man skænker med SpinWine, er det en god idé at holde
    det runde kammer så nogenlunde vandret. Forneden kommer
    vinen ud i en hvirvlende stråle. Tuden er i øvrigt drypfri.

,,,,,,,,,,,,,,,
.
    20 postkort fra Bordeaux
    Vor redaktionelle medarbejder Mariette har være i Bordeaux for især at smage vine i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur, som eksporterer cirka 60 procent af al vinen fra den store region.
    Hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi bringer i løbet af denne og de kommende fem uger.
    Samtidig har vi fået fat på det meget overskuelige kort over Bordeauxs 57 appellationer, der ses til venstre. Klik på det, så åbner en pdf-fil med kortet i A4-format og i høj opløsning, lige til at printe ud.
    Er du fx med i en vinklub, så vil det være en god idé at dele kortet om ved en smagning, eller du kan måske printe en transparent til brug i en overheadprojektor.
..............

.......
Der bor cirka en million indbyggere i Bordeaux. Udsigten på billedet er taget fra det 129 trin høje klokketårn, Pey-Berland, som hører til kirken Saint-André.
    1. postkort fra Bordeaux:
    Et vue over Bordeaux by
    Enhver rejse til vindistriktet Bordeaux bør omfatte et besøg i selve Bordeaux by.
    I juni måned i år blev byen, der ligger ved Garonne-flodens breder, optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv, hvilket er fuldt ud velfortjent.
    I de gamle kringlede og charmerende kvarterer inde bag de snorlige boulevarder ligger den ene perlerække efter den anden af fine, gamle huse. Og langs floden finder man de imponerende paladser, som i dag efter ti års renovering fremtoner præcis som dengang i 1700-tallet, da de netop var opført.
    Men Bordeaux er ikke bare bygninger og sten – det er også en levende og pulserende by. Hvert år strømmer 2,5 millioner turister til byen for at shoppe i den livlige gågade Rue Sainte Catherine, slentre langs kajerne og spise friske fisk og skaldyr – og ikke mindst drikke herlig vin i lange baner.
,,,,,,,,,,,,,....

.....................
Den flotte væg, der består af vinflasker, afskærmer CIVB’s nye trendy vinbar. Vinene på kortet skiftes hver måned, så alle Bordeaux’s vinproducenter får mulighed for at få deres vin med.
    2. postkort fra Bordeaux:
    CIVB, en forening fuld af initiativer
    Bordeaux-distriktets cirka 10.000 vinproducenter og 57 kooperativer har deres egen vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB - 1, Cours 30 Juillet), der yder medlemmerne vinøs rådgivning af enhver art og frem for alt markedsfører deres vine.
    Det årlige budget for markedsføring ligger på 21,5 millioner euro (cirka 160 millioner dkr.), og alene i 2007 er der søsat kampagner i seksten forskellige lande inklusive Japan og Kina. Hvis alt går vel, står Danmark for tur næste år.
    En ny webside med masser af information omkring Bordeaux-vin har også set dagens lys. Og så har CIVB, der har til huse i elegante rammer i Maison du Vin de Bordeaux i byens hjerte, slået dørene op for en ny vinbar i stuetagen.
    I vinbaren kan man smage bordeaux-vine i stribevis til yderst rimelige penge. CIVB, der får flaskerne direkte fra medlemmerne, tjener nemlig ikke en krone på udskænkningen.
..............

.....................
L’Ecole du Vin har en række professionelle undervisere. Her er det britiske Jane Anson, der ud over at undervise også skriver om vin til blandt andet Decanter.
    3. postkort fra Bordeaux:
    På skolebænken hos CIVB
    Endnu et relativt nyt tiltag fra CIVB’s side er vinskolen l’Ecole du Vin, som ligeledes befinder sig i Maison du Vin de Bordeaux.
    Skolen tilbyder en række kurser af forskellig varighed, og vi fik en smagsprøve på det korteste af dem, der varer to timer og afholdes hver dag fra juni til september.
    Det korte kursus var fantastisk godt og kan varmt anbefales enhver, der ønsker en generel introduktion til Bordeaux-distriktet og dets vine, før turen går ud til slottene og vinmarkerne.
    Foruden masser af informationer kom der også vin på bordet som led i en spændende smagning, hvor underviseren benyttede sig af Le Nez du Vin, et sæt af små flasker med dufte, der typisk indgår i duften af forskellige vine.
    Ud fra flaskernes duft forklarede underviseren, hvilke processer i fremstillingen og modningen af vinene, der fremkalder duften af soja, nelliker osv.
    Yderligere informationer om kurserne kan hentes på skolens hjemmeside.
,,,,,,,,,,,,,,
Rekord kold vinter i Chile
Vejrguderne har ifølge Decanter tildelt Chile den koldeste vinter i de sidste 50 år. Og det er noget, der bekymrer de chilenske vinproducenter.
Vinteren lakker ganske vist mod enden nu, men den kan have nået at forårsage udbredte frostskader i vinmarkerne, hvilket vil medføre, at den kommende høst bliver betydeligt mindre end normalt.
Foreløbig har kulden resulteret i, at knopdannelsen på Chardonnay samt andre tidligtmodnende druesorter er forsinket i op til tre uger.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
    Til kamp mod svindlerne
    Der svindles som nævnt med vin som aldrig før, og derfor finder vinproducenterne konstant på nye måder at beskytte deres vine på.
    Sidste nyt er en forsegling med navnet Prooftag. Den består af en metalstrimmel, der fastgøres på flaskens kapsel og flaskehals. Forseglingen er ifølge Decanter både nummeret og præget med et unikt mønster. Via et billede på Internettet af den originale flaske kan forbrugerne så sikre sig, at der er tale om den ægte vare.
    Foreløbig er det kun nogle ganske få vinproducenter i Frankrig, USA og Canada, der gør brug af den nye forsegling – ikke så mærkeligt, eftersom den koster op til 1 euro (cirka 7,50 kr.) pr. flaske – afhængigt af ordrens størrelse.
Den populære Sauvignon Blanc
Druen Sauvignon Blanc og de hvidvine, som den forvandles til, har gjort det newzealandske vindistrikt Marlborough verdensberømt.
Det kunne derfor synes oplagt, at vinhuse overalt på New Zealand plantede endnu flere vinmarker til med den grønne druesort og dermed fulgte i Marlboroughs succesrige fodspor.
Der er i forvejen masser af vinmarker med Sauvignon Blanc overalt i landet – en stor del af dem ejes af drueavlerne, der leverer druerne til vinhusene. Og nu advarer direktør David Ridley fra Moët Hennessy, der ejer det fornemme vinhus Cloudy Bay i Marlborough, de newzealandske vinproducenter mod at kaste sig ud i en sand Sauvignon Blanc-rus. Det vil bare ende som i Australien med en overproduktion og dermed faldende priser på vinene.
Heldigvis er der ifølge Decanter også mange vinhuse på New Zealand, som mener, at den store efterspørgsel på Sauvignon Blanc-vine vil dale, og at det er på tide at satse på nye druesorter, som kan blive lige så store hits.
,,,,,,,,,,,,,,,
V&S Distillers får stor ny ordre på BIB-vine
Nu bliver der fyret ekstra op under aftapningen af vin på V&S Distillers’ tapperi i Svendborg. Virksomheden har nemlig indgået en aftale med den store australske koncern Foster's om at stå for aftapningen af hele Foster's sortiment af bag-in-box vine til det europæiske marked.
Aftalen betyder, at V&S skal aftappe yderligere 3,2 millioner boksvine årligt, hvilket svarer til en stigning på cirka 35%.
Som følge af den nye ordre vil virksomheden investere i endnu en bag-in-box tappelinje, så tapperiet vil kunne tappe vin på hele 60 bokse i minuttet.
De mange vine, der blandt andet omfatter mærkerne Lindemans, Penfolds, Rosemount, Wolf Blass og Beringer, skal nok blive afsat. Fra 2005 til 2006 er markedet for bag-in-box vokset med mere end 60%, og i dag udgør andelen af disse vine ifølge analysefirmaet ACNielsen næsten 23% af det samlede danske vinmarked.

Ny svensk alkoholpolitik på vej
Den svenske regering er ifølge Just Drinks i fuld gang med at finde ud af, hvordan landets alkohollovgivning kan få en ansigtsløftning, så den bliver mere tidssvarende.
En af ideerne går ud på at give Sveriges 1000 kooperativ- og gårdforretninger mulighed for at sælge vin og spiritus – dog kun i begrænset omfang.
En anden idé handler om, at restauranter og caféer, der serverer salater og andre kolde retter, også skal have lov til at sælge drikke med alkoholprocenter. Som det er i dag, må den slags salg kun foregå i restauranter, der serverer varme retter.
I løbet af en måneds tid forventer det svenske sundhedsministerium at fremkomme med et endeligt forslag til en reform.

Australsk vin står ved en skillevej
Frost, skovbrande og skadedyr er skyld i, at høsten i Australien i år er hele 30% mindre end normalt. Og høsten i 2008 forventes ligeledes at ligge i den lave ende. Det betyder ifølge Just Drinks, at australierne om et års tid vil kunne kvitte den store vinsø, som har tynget landet i flere år. Men det betyder også, at den australske vinindustri står ved en skillevej. Det påpeger en ny rapport udført af The Rabobank Global Focus.
I den hårde konkurrence på det internationale marked, hvor et vinlands succes er afhængig af forbrugernes skiftende smag samt svingende priser og valutakurser, kan det ifølge rapporten gå én af to veje for Australien:
Enten vil landets vinproducenter via god markedsføring formå at markere sig med vine af høj kvalitet, eller også vil australsk vin ende med at blive stemplet som billig bællevin.
Førstnævnte mulighed vil give Australien et godt image som vinland, og den vil give de mange vinproducenter, der fremstiller kvalitetsvine, økonomisk opgang.
Sidstnævnte mulighed kan derimod nemt ende i en nedadgående spiral med vine af stadig dårligere kvalitet til stadig lavere priser.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.................
............
Ichiro Akuto
    Stor øl- og whisky-festival
    I Stockholm har man i den forløbne uge afholdt en stor øl- og whisky-festival med en masse aktiviteter. Blandt andet foranstaltede man fredag aften en smagning med den hensigt at slå den hidtidige rekord i deltagerantallet (uden at dette tal dog har været offentliggjort).
    Leder af slagets gang var Ichiro Akuto, barnebarn af Isouji Akuto, der grundlagde det japanske destilleri Hanyu.
    Akuto-familien, der siden midten af 1500-tallet har brygget sake i byen Chichibu, gik i 1941 i gang med at destillere alkohol, og de valgte byen Hanyu til deres destilleri.
    I begyndelsen lavede de japansk brændevin, shochu, men fra og med 1980 gik de i gang med whiskyen. De stoppede dog efter kun ti år, og i dag lever Ichiro Akuto af at sælge indholdet i de mange fade, der stadig ligger og lagrer.
    Han er dog i gang med at genoptage produktionen i et nyt destilleri ved Chichibu.

    Seminarer og Masterclasses
    På den svenske øl- og whiskymesse var der flere seminarer og masterclasses med folk fra interessante destillerier verden over: The Macallan, Glengoyne, Ardbeg, Talisker, Glenfiddich, The Glenlivet, Highland Park, Bowmore, Glenmorangie, The Balvenie, Glenfarclas, Suntory og flere andre – plus brandet Famous Grouse samt lidt cognac og calvados.
    Vi må se at finde ud af, hvor mange der var ved rekord-smagningen – om de slog rekorden. Det vender vi tilbage med i næste uge.
.....................
...............
Bourbon på cognacfade
Det amerikanske Crown Royal Company, der ejes af den store spirituskoncern Diageo, har ifølge Just Drinks lanceret en bourbon-whiskey, der har lagret på cognacfade.
Crown Royal Cask No. 16 er navnet på produktet. Det er sammenstukket af over 50 forskellige whiskies og derefter lagret på de franske fade af træ fra Limousin-skoven. Prisen i USA er 100 dollars.
Bemærk i øvrigt, at vi staver whiskey med et e i stedet for whisky. Sådan gør man i Irland og USA.
Bourbon er en amerikansk whiskeytype, opkaldt efter Bourbon County i Kentucky, som oprindeligt var det eneste sted i USA, hvor den blev fremstillet. Den skal være fremstillet af mindst 51% majs og være fadlagret i mindst to år. Bourbon whiskey kan i dag fremstilles i hele USA, men den fremstilles fortsat med enkelte undtagelser næsten udelukkende i staten Kentucky.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,
.................
............
    En eksotisk, dansk bitter
    V&S Distillers er kommet på markedet med en ny stærk sag: Gammel Dansk Asmund Special.
    Den er opkaldt efter mesterblander J.K. Asmund, der i 1960’erne skabte den velkendte Gammel Dansk Bitter Dram.
    Den nye dram er da også baseret på den gamle opskrift, men derudover er der tilsat yderst utraditionelle og eksotiske ingredienser: Kaffe dyrket på de sydlige skråninger af Mount Kenya, mexicansk vanille, kakao fra den afrikanske bønne Forestero og ahornsirup fra et særligt ahorntræ, som vokser i de tempererede egne af Canada.
    Når man har fået vejret efter listen over de spændende ingredienser, er det tid til at smage på sagerne. Og der er bestemt noget at komme efter. Det er en spændende, krydret bitter med en rund og cremet smag.
    V&S vil også gerne gøre op med den traditionelle måde at nyde en bitter på og anbefaler derfor nyskabelsen som ledsager til en kop kaffe. En flaske koster 169,95 kr.
.....................

...............
Bacardi også inde i billedet
Den Stærke Side i sidste uge skrev vi, at vin- og spiritusgiganten Fortune Brands var den mest oplagte køber af det svenske statsejede Vin & Sprit.
Nu forlyder det ifølge Just Drinks, at en af de andre bejlere, Bacardi, vil være den svenske regerings foretrukne valg som køber. Årsagen skal være den simple, at den kendte spirituskoncern er i stand til at lægge den største sum penge på bordet.
Også Pinot Ricard og Diageo har meldt sig på banen. Hvem, der i sidste ende løber af med sejren, må tiden vise.
...............
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bliver der i disse uger bragt en stribe postkort fra turen. De tidligere fem bragte vi i uge 35, uge 36, uge 37 og uge 38. Her er det sjette.
      ............

............
Hos Glenmorangie kan man tappe sin egen whisky på flaske frisk fra fad.
..............
    6. postkort fra Skotland:
    Egen whisky fra smugkroen
    Da man renoverede bygningerne hos whisky-destilleriet Glenmorangie, fandt man en gammel speakeasy – en lille "smugkro", indrettet i et rum, som kun de ansatte kendte til. Her mødtes de i ny og næ for at dele nogle gode flasker whisky.
    Ordet speakeasy stammer fra USA, hvor man under forbudstiden både drak og solgte spiritus i den slags etablissementer. Udtrykket kommer af, at man skulle gå stille med dørene, og at bartenderne bad gæsterne om ikke at råbe op, men "speak easy".
    I dag har destilleriet genskabt sin speakeasy, som man kommer ind i via en skjult dør. Herinde kan besøgende – mod betaling – få lov til at tappe deres egen single highland malt whisky på flaske direkte fra fad, sætte etiket på og signere den med eget navn.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
Lidt paradoksalt
Det er lidt paradoksalt, at vi her i VinAvisen skriver om forfalskede vine – og samtidig slår på tromme for VinAvisens Vinauktion. Og, ja, der er god grund til at være forsigtig bl.a. med de berømte vine fra Bordeaux og Bourgogne. Men handles der flasker, som har været i en families eje igennem mange år, så er risikoen dog beskeden. Og er det små og ukendte slotte, er der næppe heller nogen risiko.
I denne uge er der blandt andet sat vine fra Château Cos d’Estournel og Château Talbot til salg. Her kan der være grund til, at sælger og køber lige snakker sammen. Der udbydes imidlertid også mange andre vine, som vi næppe ville tøve med at byde på.
Men klik på bjælken herunder, og gå selv ind og se på udbudet. Og glem ikke, at vores auktion er gratis for både udbyder og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Laudrup Vin & Gastronomi har fået et nyt vinhus: Bodegues Ribas, Mallorca, Spanien.
    * Oscar Wandel, den danske vinhandler i Bourgogne, har dannet et nyt selskab, Wandel Wine World, S.A.R.L., med forretningsnavnene Les Vignobles Réunis, Wandel Wine Tours og FrenchWineExport.com.
    * SobreSol Vinimport har optaget importen af vine fra to Rioja-vinhuse: La Granja Nuestra Señora de Remelluri og Bodegas Luis Alegre.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,...........,,
    Ugens vinøse billede
    Rita Nøstdal tog dette billede den 16. september på vej D26 mellem landsbyerne Verzy og Verzenauy i Champagne-distriktet.
    Vejen indgår i La route touristique du Champagne, så der må formodes at være mange turister på den. Men der er også traktorer, som bringer høsten i hus, og derfor har man stillet skilte som disse op. Ralentissez – sænk farten, hold tilbage, her kommer traktorer med vindruer!
    Rita Nøstdal spekulerer over, om skiltet mon kan blive lige så populært et samleobjekt, som elgskilte er det i Sverige og Norge.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,.
,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvad er procyanidiner?
I uge 37 skrev vi om den britiske professor Roger Corder, der har konstateret, at folk i det franske departement Gers lever længere end folk flest, sandsynligvis fordi de drikker vin på druen Tannat.
Grunden til det er, at vine på Tannat er utroligt rige på de såkaldte procyanidiner, der beskytter hjertet.
– Og hvad er så procyanidiner? spørger Anders Yttrup. – VinAvisen bør lægge ordet ind i sin VinABC, foreslår han.
Det var en god idé. Tak for den. Opslaget i ABC’en kan fx se således ud:
Procyanidiner hører til de såkaldte polyfenoler, der omfatter flere hundrede plante-kemikalier, hvis virkning på menneskekroppen udforskes intenst i disse år. Man har konstateret, at ikke mindst de forskellige procyanidiner, der af og til kaldes proantocyanidiner, er vigtige for (rød)vins helsebringende egenskaber. De hjælper med til at holde blodkarrene i god form og nedsætter måske også risikoen for kræft. Foruden i vin findes procyanidiner også i æbler, tranebær, kakao og chokolade.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
De gode vine findes i VinAvisen!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 32, som fik mere end to stjerner. 20 vine fik fem stjerner, altså lige ved halvdelen af alle de smagte vine! En virkelig god høst. I alt blev det til 158 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Don’s Cuvée Sec, Skærsøgaard, dansk mousserende vin, Jylland, Danmark 2006
395 kr., H.J. Hansen og Magasin
En elegant mousserende vin med fine, vedvarende bobler, en liflig æbleduft og en lang, fyldig frugtsmag. Fantastisk, at man kan lave så dejlige bobler på dansk jord.


Bersano, Brachetto, Dolce, Vino Spumante, Piemonte, Italien
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
En smadderlækker rød boblevin, lavet på den blå drue Brachetto. Den er sød, men ikke for sød, og med en subtil og harmonisk smag, som mange vil kunne lide.


Franck Bonville, Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, Champagne, Frankrig 2002
230 kr., Benned’s Bobler
En vin med en fint perlende mousse og en sødlig duft med kvæde, rugbrød og mørk brødkrumme. Der er saftig appelsin, æble og kaffelikør over smagen. En spændende, tør og fyldig champagne, der vil egne sig til lyst kød som kalv og perlehøne.


Comte Audoin de Dampierre, Grand Vintage Brut, Champagne, Frankrig 1998
348 kr., Vinkælderen
Friske grønne pærer og druer samt en anelse citrus præger duften af denne liflige og lækre champagne. Smagen er frisk, tør med toner af syrlig blomme. Den vil være sagen til østers og skaldyrsretter.




Hvidvin


Stringy Brae, Riesling, Clare Valley, Australien 2006
100 kr., Højelse Vinkælder
En tør hvidvin med fremherskende toner af mineraler – petroleum, ville nogen sige, men sådan kan nogle rieslinger altså være. Dertil en frisk frugt med citrussyre. Og så har vinen kun 11½ procent alkohol, så man kan tage sig et glas ekstra. Faktisk en meget flot vin, der fx vil være fortræffelig til lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.


Fleur Blanche des Agrunelles, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
105 kr., Rungsted Vinhandel
Flot og ganske interessant hvidvin med en fortættet frugtsmag og fin citrussyre. Vinen er lavet på druerne Chardonnay og Roussanne. Smagepanelets medlemmer var vilde med vinen. Det var de ikke med etiketten.


Tasman Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
99 kr., V&S Wine
En af de bedste newzealandske Sauvignon Blanc-vine vi har smagt i nyere tid. Den har en flot duft og en bred, frisk frugtsmag med mineralske toner, citrussyre og masser af hyldeblomster.


Stadt Krems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig 2006
69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Grüner Veltliner (der udtales med V, selv om man på tysk ellers ville sige Feltliner) er Østrigs store hvidvinsdrue, som dækker 36% af landets samlede vinmarker. I denne vin optræder den med alle sine dyder. Vinen er tør med god frugt og toner af citrus, lidt fersken og peber. Et godt bekendtskab. Flasken har skruelåg.


Zniber, Sauvignon Blanc / Ugni Blanc, Beni M’Tir, Marokko 2006
55 kr., Glud Vin
En udmærket, frisk og let krydret duft præger denne hvidvin. Smagen er fyldig og tør.


Wagner Stempel, Riesling, Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2006
85 kr. ved 6 flasker pr. flaske à 1 liter, Piaf Vinhandel
Forfriskende og let hvidvin med en ret markant syre.




Rosévin


Anakena, Cabernet Sauvignon Rosé, Rapel Valley, Chile 2006
49,95 kr., Chris-Wine
En udmærket rosévin med god fylde og en udpræget smag af modne jordbær.




Rødvin


Baricchi, Nebbiolo, Langhe, Italien 2003
117 kr., Carlo Merolli
Bare dejlig! Denne rødvin har en inviterende duft og en kompleks og harmonisk smag.


Eagle Crest, Reserve, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2006
59,95 kr., 45 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Flot og kraftig rødvin, der virkelig smager af noget … af mørke bær (tyttebær?), skovbund, kaffe. God til vildt.


Il Falchetto, Pinot Nero, Monferrato Rosso, Italien 2005
129 kr., House of Wine
Dette er en rigtig god og elegant Pinot Nero-rødvin, harmonisk og kompleks, med dejlig frugt – toner af ribs, solbær, skyggemoreller.


Cascine, Barolo, Italien 2003
199,75 kr., indtil 4. november: 139,75 kr., Skjold Burne
Moden og meget elegant rødvin i fornem balance. En vin man nyder med største fornøjelse, og som alle vil kunne lide.


Autari, Cantina di Casteggio, Barbera, Oltrepò, Italien 2005
99 kr., Vinissimo
Mørk chokolade og kirsebær præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er fuld af moden frugt med en fin sødme og et krydret strejf til slut. Den er hver en krone værd.


Kaapzicht, Bin 3, Merlot / Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2004
89,95 kr., ved 12 flasker: 79,95 kr., Vintjeneren.dk
Den lugter godt, den smager godt … en rigtig dejlig rødvin med stor frugtfylde og en masse krydderi.


Amalaya Colomé, Salta, Valle Calchaqui, Argentina 2005
75,95 kr., Vinodan
Sikke en flot rødvin. Den er fuld af koncentreret bærmost med toner af milde brombær. Man mærker ikke det relativt høje alkoholindhold på 14%.


Cline Cellars, Zinfandel, Californien 2005
99 kr., indtil 20. oktober: 89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En stor og flot vin, der smager smaddergodt. Den har bred frugt, godt krydderi og en markant sødme. Mange vil kunne lide den.



Charles Baur, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2005
94 kr., Ranimex
En rigtig god Pinot Noir-rødvin. Den er ret let, den er blød og samtidig elegant. En virkelig nydelse.


Canforrales, Tempranillo, Selección, La Mancha, Spanien 2005
46,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En blød og kraftig rødvin med god, bred frugt og krydderi – peber, laurbærblade … En vin, der er oplagt til fede kødretter. Gem den til juleaften. Prisen er yderst rimelig.


Vega Real, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2004
49,95 kr., Fakta
Til prisen en virkelig flot rødvin. Et scoop. Den har bred og blød frugt, en mundrensende syre og en masse krydderi. Den skal ledsage en kraftig kødret – fx højreb med en sprød fedtkant.


JSM, Fox Creek, Shiraz / Cabernet Franc, McLaren Vale, Australien 2004
125 kr., The Wine Company
Fyrig og flot rødvin med intens frugt og hele den australske bush i afdelingen for krydderier. En stor vin, der bør ledsage en meget kraftig kødret. Flasken har skruelåg.


Marano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2005
Klubpris ved 6 flasker: 30,43 kr., ikke-medlemmer: 39 kr., NordicWineClub.com
En rigtig god hakkebøffe-rødvin med krydret duft og en frugtagtig smag med behagelig sødme og syre. Den fjerde stjerne får den for den lave pris.


Cameléon, Malbec / Merlot, Mendoza, Argentina 2006
50 ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Pæn og ret enkel rødvin med god fylde, sødme og krydderi lidt i retning af kamfer. Glimrende hverdags-vin.


Y, Donnay, Salento IGT, Italien 2003
79,95 kr., Brugsen
Denne rødvin har en god duft og frugtfylde og med behagelig sødme.


Sorí dij But, Anna Maria Abbona, Dolcetto di Dogliani, Italien 2006
80 kr., Italian Wines
Denne rødvin er i fin balance med god frugt og en lille sødme. Den er nem at drikke.


dA, Domaine Astruc, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ikke nogen stor rødvin, men en vin med en venlig og blød smag.


Zig Zag Zin, Zinfandel, Mendocino, Californien 2004
110 kr., Vinens Verden
Denne rødvin er en rigtig amerikaner – blød, frugtagtig, sødlig. Men også lidt enkel. Flasken har skruelåg.


Taymente, Huarpe Wines, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
80 kr., MissMendozaWines
Lidt en marmelade-rødvin uden det store smagsmæssige vingefang. Prisen gør lidt ondt.




Sød vin


Domaine Rière Cadène, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 2006
89 kr., Oxholm Vin
En vidunderlig sød hedvin med en elegant duft og smag af den dejlige Muskat-drue. Sødmen afbalanceres fint af den gode syre. Skænk den fx til en isdessert med frugter.


Meliloto, Recioto della Valpolicella Classico, Italien 2003
248 kr. for 50 cl, Den lille Vinkælder
Spændende og helt anderledes rødvin. Sød, men også bitter og med en vis tørhed. Ikke til mad, ikke til en dessert, men fremragende til meditation med en tør kage. En specialitet.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.