Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2007





Vin-aktuelt i uge 49
3. december til 9. december 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 46,,,,,,,,VinAvisen uge 47,,,,,,,,VinAvisen uge 48

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
Fairtrade-julegaven koster 399,20 kr. ex moms og 499 kr. med moms.
    Fairtrade i julegave
    Vi nærmer os nytåret, hvor der traditionen tro skal spås om fremtiden. Og hvis vi nu skal prøve at spå, så tror vi, at vinens verden i de kommende år i høj grad vil komme til at fokusere på miljømæssig bæredygtighed og økologi samt fair trade – det, som Max Havelaar har gjort til sin mærkesag.
    Flere vinhandlere har fortalt os, at kunderne mere og mere efterspørger økologiske vine, og et eksempel er også, at Kjær & Sommerfeldt netop har lanceret en bæredygtig julegave, som virksomheder kan give til deres medarbejdere og kunder.
    I pakken er der forskellige produkter med Fairtrade-mærket, som efterhånden er kendt af 60% af alle danskere. Vinflaskerne er således fra verdens første Fairtrade-vinproducent, sydafrikanske Thandi.

Stigning i salget af luksusvarer
Verden elsker luksus, og nu har luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) regnet sig frem til, at det årlige salg af champagne og andre luksusvarer vil stige til 300 milliarder euro (cirka 2235 mia dkr.) i løbet af de næste fem år.
Det skyldes ifølge Wine Business ikke mindst den stigende rigdom i Kina, der allerede er verdens tredjestørste marked for luksusvarer, samt i Rusland og Indien.
Japanerne følger dog også fortsat godt med, idet de køber hele 31% af alle de luksusvarer, der sælges på verdensplan.

Kvalitet i stedet for kvantitet
Australien er stadigvæk plaget af tørke, hvilket går hårdt ud over vinmarkerne og dermed mængden af druer.
I år blev der høstet 1,47 millioner tons druer – næste år forventes høsten at ligge på 1,22 millioner tons. Og nedgangen vil højst sandsynligt fortsætte. I 2009 regner man ifølge Brisbane Times med, at der kun vil blive høstet 1,16 millioner tons druer i Australien.
Men det får ikke vinproducenterne og drueavlerne til at ryste på hænderne – den reducerede mængde druer er ensbetydende med højere priser for såvel druer som vine.
Udviklingen har fået foreningen for australske vin- og spiritusproducenter, Australian Wine and Brandy Corporation, til at opfordre vinhusene til i højere grad at satse på kvalitet end på kvantitet. Hvis priserne på vinen stiger, så skal kvaliteten følge trop, mener foreningen.

Nordmændene valfarter til Systembolaget
Der er bekymring hos det norske Vinmonopolet, der står for alt salg af vin og spiritus i Norge. Nordmændene svigter nemlig monopolets butikker og tager i stedet over grænsen til Sverige for at købe ind hos Systembolaget, hvor flaskerne er billigere.
Alene i oktober måned købte nordmændene 194.000 liter spiritus hos det svenske monopol mod 168.000 liter i hjemlandets butikker.
Alt i alt solgte svenskerne mere end en million liter vin, spiritus, øl og cider til de norske forbrugere, hvilket er en stigning på 13,2% i forhold til samme måned sidste år.
Den norske Vin- og Brennevinleverandørers Forening (VBF) opfordrer nu den norske regering til at nedsætte afgifterne på vin og spiritus, så de norske forretninger kan tage konkurrencen op med deres svenske kolleger.
,,,,,,,,,,,,,,
Større efterspørgsel på chilensk kvalitetsvin
Det går strygende for den chilenske vineksport, der i år har slået alle hidtidige rekorder. I alt er der blevet eksporteret 335 millioner liter vin til en værdi af mere end 1 milliard dollars (cirka 5 mia kr.). Det svarer til en stigning på 30% i forhold til 2006.
Chile eksporterer 70% af al den vin, der fremstilles i landet, og det største marked er Storbritannien, der i år har aftaget i alt 8 mio liter vin. Eksporten af bulkvin er steget med hele 38%.

Chilensk vineksport vil stagnere
Årsagen til eksportsuccesen er blandt andet, at Chiles store vinøse konkurrent, Australien, har været hårdt plaget af tørke i de sidste par år.
Fremgangen for den chilenske vineksport vil dog højst sandsynligt ikke vare ved. Ifølge Decanter er investeringerne, når det gælder landets vinindustri, stagneret, hvilket skyldes en kombination af en forringet dollarkurs og stigende arbejdslønninger.
,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,
Nogle af de feriehuse, som Castello di Meleto i Chianti lejer ud til turister.
    Bedste indsats for vinturismen
    For femte år i træk har foreningen af verdens store vinbyer, Great Wine Capitals Association, uddelt priserne The Best of Wine Tourism Awards.
    Priserne går ifølge Decanter til vinhuse eller initiativer, der på en eller anden måde har gjort noget særligt for vinturismen i årets løb.
    Vinderne bliver udvalgt blandt foreningens medlemsbyer, der blandt andet omfatter Bordeaux, Melbourne, Mendoza, Bilbao/Rioja og San Francisco/Napa Valley.
    I år fik vinhuset Marques de Riscal i Rioja en pris for sine fantastiske arkitektoniske rammer, der er tegnet af den berømte arkitekt Frank Gehry, mens Grgich Hills i Napa Valley fik en pris for sin bæredygtige vinturisme, som blandt andet indebærer brugen af solenergi og biodynamisk vindyrkning.
    Castello di Meleto i Chianti, der har indrettet en række unikke ferielejligheder i forbindelse med vinhuset, fik prisen for bedste overnatnings-mulighed, mens det nye besøgscenter i Bordeaux, Planète, løb med prisen for den mest nyskabende oplevelse for vinturister.
    Listen over samtlige prismodtagere kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,


Alvaro Palacios.
    Han elsker sine egne vine
    – Åh, hvor er dette dog en vidunderlig vin! udbrød Alvaro Palacios med næsen dybt i glasset. Han var simpelt hen helt væk i egen Priorat-vin L’Ermita under en fabelagtig smagning forleden. Og vi andre var enige i hans utilslørede entusiasme.
    Den 43-årige Alvaro Palacios er en af de unge spanske vinmagere, der viser vejen frem for spansk vin i disse år – en vinmager på højde med danske Peter Sisseck i Ribera del Duero og spanske Telmo Rodriguez i Toro.
    Alvaro Palacios er født ind i en vinfamilie i Rioja som syvende barn i en søskendeflok på ni. – Jeg var den sidste, der blev født på vingården, siger han med en vis selvfølelse. – De to næste blev bare født på et hospital ...
    Tidligt blev han den, der blev udset til at føre familiefirmaet Palacios Remondo videre. Han blev uddannet på vinuniversitetet i Bordeaux og arbejdede blandt andet hos Christian Moueix på Château Pétrus og på vingårde i det californiske Napa.

    Lange traditionelle rødder
    Den hjemlige ejendom i Rioja Baja var ham imidlertid ikke nok. Han søgte de lange traditionelle rødder bagud og tilbage til den tid og de marker, hvor munkene grundlagde store vine, og i 1989 fandt han sine 25 hektar i Priorat, det lille distrikt syd for Barcelona, som i dag er blevet kult.
    I 1998 fandt han sammen med sin nevø, Ricardo Pérez, endnu en nogle marker med rødder tilbage til den spanske middelalder, da alverden valfartede ad pilgrimsruten til apostlen Jacobs grav i Santiago de Compostela. Disse marker ligger i distriktet Bierzo i det nordvestlige Spanien, og vinene herfra er yderst interessante og ikke særlig kendte.

    Ældgamle terrasser
    I Bierzo fandt Alvaro Palacios og hans fætter ligesom i Priorat stejle vinbjerge med ældgamle terrasser, og de fandt en oprindelig drue, Mencia, på 90 år gamle vinstokke, der kunne give fremragende vine. Druen er lidt i familie med Pinot Noir.
    Under mødet med Alvaro Palacios smagte vi hans tre topvine fra Priorat, fire flotte vine fra Bierzo og to fra Rioja – alle til fem stjerner.
    Vores smagekommentarer kommer længere nede i denne VinAvis, og vinene importeres af H.J. Hansen – der dog kun får tildelt ganske få flasker af topvinene.
,,,,,,,,,,,,, ,
Rødvin i kampen mod kolibakterier
En gruppe forskere ved University of Missouri-Columbia har fundet frem til, at rødvin højst sandsynligt også kan bruges i kampen mod mavesår og sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria- og kolibakterier – den slags bakterier, som vi kan være uheldige at indtage via fødevarer.
Og det bedste af det hele er, at vinen ikke skader den bakteriekultur, som vi fra naturens side har i tarmen, og som hjælper til med at bekæmpe blandt andet kræft og et for højt indhold af kolesterol.
I forskernes forsøg indgik en række forskellige rødvine, og det viste sig, at vine fremstillet på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Zinfandel havde den største effekt, når det gjaldt om at få bugt med de sygdomsfremkaldende bakterier. Man har dog formodentlig kun undersøgt druesorter, der har en vis udbredelse i USA.

For meget kobber i vinen
En last på 48.000 flasker Pinot Noir-rødvin fra det new zealandske vinhus Te Kairanga nåede sikkert frem til det firma i Tyskland, der havde bestilt dem. Men kort efter ankomsten meddelte firmaet, at det alligevel ikke ville have vinene, da de indeholdt for meget kobber.
EU-reglerne tillader, at en flaske vin indeholder 1 ppm (parts per million) kobber, en mængde, som disse vine lige netop havde overskredet.
Ifølge New Zealand Herald hævder vinhuset, at indholdet af kobber aldrig har voldt andre kunder problemer – hverken i ind- eller udland.
Foreningen New Zealand Wine er da heller ikke nervøs for, at sagen vil skade det gode ry, som landets vine har opnået på det internationale marked. Man er desuden ikke spor forbavset over, at det er en tysk kunde, der beklager sig – tyskerne er pedantiske og pernittengrynede, når det gælder tekniske detaljer omkring vin, lyder det lidt overmodigt fra foreningen.
,,,,,,,,,,,,,,
    Danmarks største vinauktion
    Hvis man vil byde med på den største vinauktion, der nogensinde er blevet afholdt i Danmark, skal man lægge vejen forbi auktionshuset Bruun Rasmussen i København den 13. december kl. 18.
    Auktionens 335 numre er tilsammen vurderet til mere end 3 millioner kr. Men der er sandelig også tale om vinklenodier i stribevis. Hele 33 numre omfatter vine fra det berømte vinslot Château Pétrus i Pomerol med årgange helt tilbage til 1920’erne – her lyder den samlede vurdering på over 1 million kr.
    Derudover er der kostbare søde Sauternes-vine, champagner og Bourgogne-vine i massevis.
    En hel del af katalogets highlights stammer fra en dansk privatsamler, der har opbevaret vinene i en temperaturstyret kælder ved foden af de østrigske alper. På grund af den gunstige opbevaring er flaskerne generelt i en meget fin stand.
    Det fulde katalog kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,
Rødvin med 2400 år på bagen
Et hold arkæologer, der er i færd med at udgrave en grav i Baishui i den kinesiske provins Shaanxi, har gjort et bemærkelsesværdigt fund: En krukke af bronze med rødvin fra omkring år 400 f.Kr.
Ifølge Wine Business steg der en behagelig duft op fra krukken, da arkæologerne fjernede låget. Om vinen havde toner af solbær, kirsebær eller sort peber, melder historien ikke noget om.
,,,,,,,,,,,,,,
Vinhandler anklaget for svindel
Amar Derriche, en vinhandler i Moulis-en-Médoc i Bordeaux, har for alvor fået problemer på halsen.
Ved et tilfældigt kontrolbesøg fandt toldmyndighederne 13.000 falske etiketter med navne på store vinslotte som Léoville Barton, Pichon Longueville, Gruaud Larose og Saransot-Dupré.
Butikkens baglokale rummede yderligere 5600 falske korkpropper og kapsler. Derudover var der adskillige kasser med ægte flasker.
Ifølge Decanter anklager myndighederne nu Derriche for at have solgt flasker med fornemme etiketter indeholdende ganske almindelig bordvin.
Priserne på flaskerne fremstod som rene spotpriser. Falske top-bordeauxvine årgang 2000 blev fx solgt for 20 euro (cirka 150 kr.) stykket, hvilket var brøkdel af prisen for den ægte vare – men dog alligevel ti gange mere end prisen for en flaske bordvin.

Ville sælge fupetiketter som souvenirs
Toldmyndighederne, der kræver et beløb af Amar Derriche svarende til cirka 300.000 kr., er ikke alene om at komme efter vinhandleren.
INAO (Institut National des Appellations d’Origine), det statslige organ, der styrer de franske appellationsregler, vil have cirka 115.000 kr., og så er der de slotte, hvis etiketter er blevet forfalsket – de har trukket Derriche i retten og kræver tilsammen cirka 449.000 kr. i erstatning. Dommen forventes at falde den 17. december.
Vinhandleren erklærer sig uskyldig og påstår, at han ville have solgt etiketterne som souvenirs.
,,,,,,,,,,,,,,
    Fornem pris til danske bobler
    Den mousserende vin DON’s Cuvée Sec 2006 fra Skærsøgaard Vin har deltaget i årets internationale smagning af boblevine, Effervescents du Monde, og efter smagning af 408 vine fra 24 lande afgjorde de 60 dommere, at den danske vin skulle belønnes med en sølvmedalje.
    Sven Moesgaard, der i seks år har produceret den præmierede vin, har tidligere spået, at Danmark vil få en international placering blandt lande, der fremstiller mousserende vin. Han har nu bevist sin påstand.
    – Dansk vin skal ikke kun agtes, fordi det er rørende, at den i det hele taget kan produceres i Danmark, siger han. – Den skal kunne måle sig med de bedste i verden ved blindsmagninger.

    Boblerne rykker mod nord
    – Jeg har en gang tidligere indsendt en mousserende vin til bedømmelse efter international skala og kom ud i den bedste tredjedel, men jeg har aldrig tidligere fået en medalje. Medaljen er ikke givet for god sportsånd, men ud fra strenge kvalitetskriterier.
    – Mousserende vin kræver et højt syreindhold og god balance mellem kulsyre og basisvin, og dette kan traditionelt kun opnås i de tempererede klimazoner, siger Sven Moesgaard. – Vi ser en tendens til, at disse zoner rykker mod nord, og allerede nu har franske producenter af champagne opkøbt engelske vinmarker. Faktisk er det sket, at England har lavet bedre boblevin end Champagne, og England fik da også to medaljer i konkurrencen. Men det er første gang, at Danmark er med på vinderskamlen.
    Vindervinen koster 395 kr. og sælges dels fra vingården, dels af H.J. Hansen. Den kan smages i forbindelse med et julesalg på Skærsøgaard Vin, Nørresøvej 12 i Dons ved Kolding mandag d. 10. december kl. 16-19. Der er gratis adgang og smagning, og samtidig kan man se, hvordan den mousserende vin fremstilles.
,,,,,,,,,,,,,,
    Få varmen med et glas Glühwein
    Når vinterkulden sætter ind, varmer tyskerne sig med et godt glas Glühwein – en varm krydret vindrik, som blev opfundet af oldtidens romere, dengang de havde invaderet det nuværende Tyskland. Datidens vin smagte ikke altid godt, og det var derfor nødvendigt at pifte den op med lidt krydderier.
    Deutsches Weininstitut har leveret følgende originale opskrift på Glühwein: Sød en liter rødvin (gerne tysk, skriver de) med kandis eller honning efter behag, tilsæt skiver af en usprøjtet citron eller appelsin, fire kryddernelliker og en stang kanel samt eventuelt nogle æblestykker. Varm vinen forsigtigt op, så den ikke koger, og lad den trække ved svag varme i et kvarters tid. Fjern krydderierne, og servér i høje glas. Bemærk, at der ikke skal stærkere sager i drikken.
    Hvis man bruger hvidvin i stedet for rødvin, kaldes drikken for en Heisser Seehund (Varm Sæl).
,,,,,,,,,,,,,,
    Nu skruelåg på 21 websider
    Pegasus Vin i Holbæk er endnu en vinimportør med mere end ti vine med skruelåg lagt ud på en særlig webside.
    Dermed er vi oppe på 21 importører og nærmer os de 25 links, som vi i sin tid satte som vores mål. Det når vi snildt i de kommende uger, for endnu nogle importører har meddelt, at de er på vej.
    Pegasus har i øvrigt haft det nemt, for firmaet importerer vine fra Woodstock Winery i det australske distrikt McLaren Vale, og samtlige seksten vine har skruelåg. Australien har i øvrigt netop passeret de magiske 50%, så mere end halvdelen af alle australske vine har skruelåg. I New Zealand er det 95% af alle vine.
Philipson Wine
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Somontano
Anker har været på vinrejse i det lille distrikt Somontano i det allernordligste Spanien, og fra turen sender han 20 postkort med venlig hilsen. De første ti bragte vi i uge 46, uge 47 og uge 48. Her er endnu tre, og resten følger i de kommende uger.
...........
...........
85% af Enates produktion er rødvin, men hvidvinene på druerne Chardonnay og Gewurztraminer er ikke at foragte.
    11. postkort fra Somontano:
    Druerne sorteres på rullende bånd
    Det er ikke alle druer, der hentes ind fra markerne i store "badekar" på hjul. Det er kun dem til de billigere vine. Druer til kvalitetsvine hentes ind i plastickasser, hvor de ikke knuser hinanden, så mosten går i gang med at gære.
    Her er vi hos Bodega Enate, hvor druerne – kasse for kasse – hældes ud på et langsomt rullende transportbånd, så seks medarbejdere kan sortere stilke, blade og eventuelt rådne druer fra.
    Enate blev grundlagt i 1991 af Luis Nozaleda, der ønskede at komme hjem til sit fødeland, Spanien, efter at have tjent en masse penge i Mexico, og siden er bodegaen blevet en af Spaniens fornemste. Vinene fra Enate importeres af Philipson Wine.
...........
...........
På Vicente Garcia Planas hjemmeside vil man kunne finde nærbilleder af det store kunstværk. Se under "Paintings".
    12. postkort fra Somontano:
    Vinens verden i 108 relieffer
    Enate har lige siden grundlæggelsen været forbundet med kunst. Vin og kunst har jo så meget tilfælles.
    Det flotte vinhus, tegnet af arkitekten Jesús Manzanares, er fuldt af kunstværker, og til at illustrere vinetiketterne har man indbudt nogle af Spaniens bedste kunstnere (og en enkelt tysker) til at komme med forslag.
    Så mange er det blevet til, at bodegaen ligefrem har indrettet et stort kunstgalleri.
    På billedet ses et fantastisk værk, "Vinens Verden", udført af kunstneren Vicente Garcia Plana. I 108 små kulørte relieffer skildres vinens vej gennem året og dens gang fra jorden via fremstillingen til glasset og nydelsen.
...........
...........
Viña del Vero har et kæmpemæssigt anlæg, hvor vinen blandt andet gærer i roterende tanke som dem på billedet her.
    13. postkort fra Somontano:
    Somontanos største bodega
    Viñas del Vero, opkaldt efter floden Vero, er en af spansk landbrugs største jordejere og Spaniens tredjestørste vinproducent efter Torres og Codorníu.
    Bodegaen blev etableret i 1986, da en stor entreprenør, Aragoniens regering og to banker købte 500 hektar vinmarker og i løbet af fem år tilplantede dem eller restaurerede de gamle vinstokke.
    I dette arbejde gik man meget konsekvent frem for at plante de rigtige druer på de rigtige jorder, og i den forbindelse samarbejdede man med vinuniversitetet i Davis i Californien.
    I dag vinificerer Viñas del Vero druer fra 1160 hektar, hvoraf de 800 ha er ejet af firmaet. Det kommer der hvert år 6 millioner flasker ud af, hvoraf de 35% går til eksport.
    Man er netop gået over til skruelåg, og vinene til Sverige og Finland leveres udelukkende med skruelåg. Til Danmark importeres vinene af Vintappergaarden og sælges bl.a. af SuperBest.
,,,,,,,,,,,,,
26,5% finder det svært
I sidste uge lavede vi en lille meningsmåling kun for kvinder, og vi gjorde det for at afprøve den ofte hørte påstand om, at kvinder har besvær med at trække vinflasker op.
Vore mandlige læsere fik et strengt (men venligt) forbud mod at deltage. Kun deres koner, mødre, døtre, kærester eller veninder måtte sætte en prik i spørgeskemaet.
I alt 755 svarede, og resultatet ses i skemaet til højre. Faktisk finder kun under en tredjedel (26,5%), at det er helt umuligt eller meget svært, mens 555 (73,5%) ikke har nogen problemer med det.
Så er spørgsmålet, om 27% er et antal, som vinbranchen bare kan negligere.

Det kommer an på værktøjet
En af vore læsere, Klaus Rasmussen, spurgte sin bedre halvdel om afstemningen, og svaret kom prompte: – Det kommer an på værktøjet.
Det er der naturligvis en hel del om, og når man rundt omkring ser på proptrækkere, så er der i høj grad forskel på egnetheden. Nogle af dem er faktisk lige til at smide i skraldespanden.

En magisk grænse passeret
Man kan så spørge sig selv, om vinflasker skal være det eneste, der kræver et ordentligt værktøj, for at man skal kunne komme til indholdet?
Storbritanniens største supermarkeds-kæde har netop meddelt, at den har passeret en magisk 50%-grænse:
I dag er mellem 55 og 65% af vinflaskerne i kædens butikker forsynet med skruelåg – blandt andet for at gøre det nemmere for forbrugerne.

Korkproppens romantik
George M. Taber, der skrev bogen To Cork or Not To Cork, har sagt: – Vinen har aldrig været endnu en drik, som du bare knapper op og hælder ned. En del af ritualet med at åbne en flaske hører til korkproppens romantik.
– Jeg finder det svært at forestille mig, at nogen mand har friet til sit livs udkårne over en flaske med skruelåg.
Sandt nok. Og de mange, der klynger sig til den gammeldags prop med alle dens ulemper, kan vi trøste med, at der stadig er lang vej til, at alle vinflasker har skruelåg. I dag er der korkprop i 80% af alle flasker.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Hollandske vine
Ifølge den franske avis Challenge vil AirFrance KLM skænke seks forskellige hollandske vine på businessklassen i selskabets fly.
Hvad siger SAS mon til at skænke danske vine?
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Berømt sørøver køber vingård
    Uanset, hvad der ligger under juletræet i år, får det svært ved at hamle op med den gave, som sangerinden Vanessa Paradis har fået af sin kæreste, filmskuespilleren Johnny Depp – ham, der spiller den gavtyveagtige sørøver Jack Sparrow i filmene om "Pirates of the Caribbean". En vingård bliver det til, og årsagen er ifølge Decanter den nylige udgivelse af Paradis’ album Divinidylle.
    Vingården ligger i Sydfrankrig i landsbyen Plan de la Tour et lille stykke vej fra parrets villa.
    Det lokale vinkooperativ, Les Fouleurs de Saint Pons, sætter dog spørgsmålstegn ved, hvor meget vingård der egentlig er tale om. Herfra lyder det, at der overhovedet ikke er produktionsfaciliteter på gården, men at der da godt kan gemme sig nogle vinstokke et eller andet sted på den meget store ejendom.
Gerard Depardieu udnævnt til "pave"
I Graves-distriktet ligger Château Pape-Clément, et vinslot der blev grundlagt i år 1300 af Bordeauxs ærkebiskop Bertrand de Got. I 1305 blev han valgt til pave i Rom og tog navnet Clemens d. 5., men allerede fire år senere blev han af politiske årsager tvunget til at flytte pavestolen til Avignon. Hans efterfølger i bispesædet i Bordeaux overtog vinslottet og døbte det Pape-Clément efter paven.
I dag er det vinproducenten Bernard Magrez, der ejer slottet, og i 1992 indførte han en ganske særlig tradition: Den årlige udnævnelse af en "pave", der i det følgende år repræsenterer Château Pape-Clément.
"Paven" er ifølge Decanter altid en kulturpersonlighed. Historikeren Alain Decaux har således været udnævnt til "historiens pave", og den engelske skuespiller Peter Ustinov har ageret "humorens pave".
Nu er turen kommet til skuespilleren Gerard Depardieu, der ikke blot har mere end 150 film bag sig, men også er vinproducent og blandt andet fremstiller vine i samarbejde med Bernard Magrez. Depardieu fik den ærefulde titel af "ordenes pave" ved en nylig ceremoni på hotel Ritz i Paris.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
USBwine koster kun 9,95 euro (75 kr.). Den fås både til pc og mac og i tre forskellige farver.
    Her er vinens iTunes
    I Frankrig har man lanceret en genial nyhed, USB-vinnøglen til din computer. Opfindelsen, som vi længe har ventet på.
    Man sætter den lille hane ind i en af computerens USB-porte, skriver sit password på skærmen, vælger en vin og betaler – hvorefter vinen kan tappes direkte fra hanen samtidig med, at der kommer en etiket ud på printeren. Nemmere kan det simpelt hen ikke være!
    Hvis enkelte af vore skarpsindige læsere skulle påstå, at det ikke kan lade sig gøre, må vi bede dem om at klikke her og selv gå ind og se en film, hvori opfindelsen demonstreres. Den virker virkelig! Det er en enestående nyskabelse!
,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............
Storstilet smagning af Armagnac
Den franske brændevin armagnac lever lidt en skyggetilværelse i forhold til sin berømte storebror cognac. Og det er yderst uretfærdigt. God armagnac er nemlig en stor nydelse, hvilket en håndfuld af de ypperste armagnac-producenter og deres danske importører beviste via en glimrende smagning i den forløbne uge. Smagningen, der var arrangeret af Sopexa, omfattede små hundrede armagnac'er, hvoraf nogle var mere end 50 år gamle.
Vi har på forhånd opgivet at skrive smagekommentarer, men bringer til højre en liste over destillerierne og deres importører.

D’Artagnans brændevin
Armagnac, der regnes for Frankrigs ældste brændevin, fremstilles i regionen Gascogne i den sydvestlige del af landet – den region, hvor også den tapre musketer d’Artagnan stammede fra.
Historien fortæller, at helten ofte tog et par flasker armagnac med i saddeltasken til at styrke sig på, når han, som man kan læse i Alexander Dumas’ roman "De tre Musketerer", red af sted for at kæmpe for konge, dronning og fædreland. Området har tre underdistrikter:
Bas Armagnac, der er kendt for sine lette, frugtrige brændevine af ypperste kvalitet,
Armagnac Tenareze med mere fyldige og kraftige armagnacer og
Haut Armagnac, der kun har en meget lille produktion.
Ligesom cognac destilleres armagnac på hvidvin, hvorefter destillatet lagres på egetræsfade. Og det er via de farve- og aromastoffer, som armagnacen trækker ud af egetræet, at den får sin mørke, gyldne farve og sin aromatiske karakter. Til smagningen forleden smagte vi også hvid armagnac – en klar brændevin, der består af destillatet, før det bliver fadlagret.
........
.............

.............
    .............
.............
Jérôme Delord fra destilleriet Armagnac Delord skænker nogle af sine stærke dråber i glassene.


Château du Tariquet: Irma
Château de Laubade: H.J. Hansen
Armagnacs Francis Darroze: Sigurd Müller
Armagnacs Castarede: Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Armagnacs Delord: Qualityworld
Armagnac de Castelfort: Erik Sørensen Vin
.............
    Drinks med chokolade i
    Man kan nyde armagnac nøjagtigt ligesom en god cognac – altså som den er til kaffen eller teen. Men destillerierne i Gascogne vil også gerne have os til at bruge brændevinen i diverse trendy drinks. Vi fik en smagsprøve på en skøn cocktail, der selvfølgelig bærer navnet d’Artagnan. I glasset er der et lille stykke chokolade. En glimrende idé, for armagnac og chokolade er en fin kombination. Her kommer opskriften:

    d'Artagnan
    4 cl armagnac
    0,5 cl ahornsirup
    0,5 cl Dom Benedictine-likør
    Et par dråber Angostura
    Pynt: En orangeskal og et stykke hvid eller mørk chokolade, som kommes ned i drinken. Rør rundt og servér med isterninger.
, ,,,,,,,,,,,,
........
Absolut vodka går som varmt brød
Produktionen af Absolut vodka slår alle rekorder i år. Indtil for en uge siden lå tallet for 2007 på 120 millioner flasker, hvilket er mere end der blev fremstillet i hele perioden fra 1979 til 1987. Det er også lidt over en million flere flasker end hele sidste år.
Alene i Canada har der i år været en stigning i salget på 24%, ligesom der fortsat har været en markant stigning i USA.
V&S, der producerer Absolut, er jo sat til salg af den svenske stat, og mon ikke svenskerne gør alt for at øge salget, så koncernen kan blive solgt til så høj en pris som muligt.
......................
,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på Den stærke side har vi afholdt en stor smagning af cognac efter samme principper, som når vi smager vin til VinAvisen: Kun de flasker, der fik tre stjerner eller mere, slap gennem nåleøjet hos det strenge, men retfærdige dommerpanel. Anmeldelserne af disse flasker bringer vi i en føljeton, der begyndte i uge 42 . Hvad vi indtil nu har smagt kan ses på en særlig side. I næste uge bringer vi de sidste anmeldelser og sætter dermed punktum for cognac-smagningen.


    Remy Martin XO, Cognac, Frankrig
    1141,80 kr., TS Vinimport
    Sikke en dejlig cognac. Den er fyldig med smag af modne æbler, blommer og en anelse toffee i eftersmagen.


    Maxime Trijol VSOP, Grande Champagne, Cognac, Frankrig
    399 kr., Lago Import
    En koncentreret cognac med en dejlig rund og fyldig smag, der slutter med toner af anis og urter.


    Remy Martin VSOP, Cognac, Frankrig
    316 kr., TS Vinimport
    En lækker og let krydret cognac med svesker og rosiner i eftersmagen.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: En hel grand cru vinsamling
Der kommer stadig flere og flere fornemme flasker til salg i VinAvisens Vinauktion: Ædel portvin, fornem bordeaux og store champagner – plus nogle partier af meget billige vine.
I de kommende uger er der blandt andet mulighed for at dyste om en hel vinsamling på 30 flasker grand cru Médoc til en begynderpris af 250 kr. pr. flaske – men dér bliver prisen sikkert ikke liggende.
I samlingen er der blandt andet de fem store 1. cru slotte, Lafite, Latour, Margaux, Haut Brion og Mouton Rothschild, men der er også Pontet-Canét og flere flasker Kirwan. Den samling bliver der slåskamp om!
Som bekendt er VinAvisens Vinauktion fuldstændig gratis for både sælger og køber. Her er ikke nogen former for salær.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinodan har overtaget salget af Rynkeby Foods’ tetrapak-vin Pinard, der med et årligt salg af cirka 2 millioner liter er det førende franske vinmærke på det danske marked. Vinodan overtager varemærket og distributionen i Danmark og resten af Europa, mens vinen fortsat vil blive tappet hos Rynkeby i Ringe. Vinodan forventer at introducere nye varianter af Pinard-vinene på det danske marked.
    * Slagelse VinKompagni har fået agenturet på vinene fra det chilenske vinhus Viña Morandé.
    * Oxholm Vin er blevet soloimportør af vinene fra Domaine Le Pont du Rieu i det franske Vacqueyras samt Troll Creek i det australske Barossa.
    * Toscavini har optaget importen af de italienske vine fra I Greppi i det toskanske Bolgheri og fra Tudernum i det umbriske Todi.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Perry Hvidtfeldt (f. 1962) har både været salgschef i IT-branchen og markedschef hos TDC, før han besluttede sig for et brancheskift og for at opfylde sin drengedrøm om at være selvstændig.
    I 1999 åbnede han en af de første vinbarer i København, Pegasus Vin- og Tapasbar, der ligeledes omfattede en vinforretning med særlig vægt på oversøiske vine.
    Efter et par år solgte Perry Hvidtfeldt vinbaren og åbnede en stor, ny vinbutik i et gammelt pakhus i Holbæk. Navnet Pegasus fulgte med, og vinsortimentet fik hurtigt vokseværk. Også denne forretning blev solgt, hvorefter han i 2001 grundlagde Pegasus Vin Engros, hvor specialet er salg af vin til erhvervskunder og restauranter. I dag rummer forretningen flere hundrede vine fra hele verden, som vinhandleren i vid udstrækning selv importerer.
    Fritiden tilbringer Perry Hvidtfeldt i sit sommerhus på Sjællands Odde sammen med gode venner og sin 15-årige datter, Fie. Da han også er sponser for Ajax Håndbold, går en hel del af weekenderne desuden med at se på herrehåndbold fra bænken i klubben.
    Adresse: Pegasus Vin Engros, Østerled 28, 4300 Holbæk, tlf.: 59 47 43 14, mobil: 20 62 80 55, e-mail: pegasus.vin@mail.dk, www.pegasusvin.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

    Vandret eller på skrå?
    Hvorfor skal vi her på VinAvisen ikke også have lov til at stille spørgsmål? Det gjorde vi ved ugens smagning af Alvaro Palacios’ vine, og vores spørgsmål lød:
    – Når du nu fortæller, at du har 25 hektar vinmarker på dine stejle skråninger i Priorat, hvordan er de så målt op? Måler man arealet set ovenfra i en lodret projektion, som det fremtræder på et kort? Eller måler man arealet på den skrå bjergside.
    Hvis bjerget fx hælder 45 grader, så vil det skrå areal være over 1,4 gange så stort (kvadratroden af 2) som det vandrette.
    Alvaro Palacio svarede: Man måler det på skrå. For det er jo det, der er størrelsen af min mark. Klart svar, tak for det!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 36, som fik mere end to stjerner, og 23, som fik fem stjerner. I alt blev det til 169 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagningen af Alvaro Palacios' vine


Les Terrasses, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 2005
199 kr., H.J. Hansen
Ren lakrids, læder, eg, bær, violer og aromatiske krydderier præger duften af denne spændende rødvin. Smagen er tør og stringent med toner af sort peber.


Finca Dofi, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 2004
449,95 kr., H.J. Hansen
En kolossalt koncentreret rødvin med duft af muld, bær og læder. Den er rig på frugt og har en forfriskende syre i eftersmagen.


L’Ermita, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 2004
3999 kr., H.J. Hansen
Selv om prisen for en flaske af denne rødvin svarer til to flybilletter til Paris tur-retur, så byder den unægtelig på en uovertruffen oplevelse. Den er blød og rund med tilpas rygrad og så koncentreret, at man kan skære igennem den. En vidunderlig smag af modne kirsebær, solbær, kaffe og sort peber bliver hængende i munden i meget, meget lang tid.


Petalos del Bierzo, Alvaro Palacios, Bierzo, Spanien 2006
129,95 kr., H.J. Hansen
Hyldebær med et strejf af solbær og ribs præger duften af denne delikate rødvin. Smagen er tør med sort peber, fint integreret eg og en anelse ren lakrids i eftersmagen.


Villa de Corullón, Alvaro Palacios, Bierzo, Spanien 2003
349,75 kr., H.J. Hansen
En lækker rødvin med modne kirsebær og violer i duften og med en tør, krydret smag.


Las Lamas, Alvaro Palacios, Bierzo, Spanien 2003
769,75 kr., H.J. Hansen
Denne rødvin har en fantastisk lækker og spændende duft af hyld, modne solbær, kirsebær og aromatisk te. Smagen er koncentreret, rig på frugt og med en meget lang eftersmag. En vin, som man bestemt godt kan blive forfalden til – hvis man har råd til den.


Moncerbal, Alvaro Palacios, Bierzo, Spanien 2003
669,75 kr., H.J. Hansen
En varm rødvin med modne bær og mandler i duften og med en saftig, let krydret smag. Et strejf af lakrids afrunder eftersmagen.


La Montesa Crianza, Alvaro Palacios, Rioja, Spanien 2004
109,75 kr., H.J. Hansen
Stald og læder præger duften fra denne dejlige rødvin. Den er læskende med smag af friske bær og med en fin sødme til slut.


La Montesa Reserva, Alvaro Palacios, Rioja, Spanien 2001
209,75 kr., H.J. Hansen
En dejlig rødvin med en frisk duft og smag af sommerbær og anis. Den er fyldig med en lang eftersmag af mørk blomme og kirsebær.




Mousserende vin


Michel Arnould & Fils, Brut, Grand Cru Champagne, Frankrig
215 kr., ved 12 flasker: 205 kr., Solarex
Frisk og frugtagtig champagne med fine, stadige bobler og en dejlig smag med tilpas syre. Et godt køb.




Hvidvin


Kahurangi, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand 2005
109,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Tør, frisk og frugtagtig hvidvin med let krydderi og en behagelig syre. En rigtig god fiskevin. Flasken har skruelåg.


Kerner, Coco Winery, Yoichi-cho, Hokkaido, Japan 2005
169 kr., Danmarks Japanske Have
En interessant hvidvin med en herbal duft med toner af røg. Smagen er fyldig, let parfumeret og med en vis sødme.


Salomon, Grüner Veltliner, Wachtberg, Undhof, Østrig 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En frisk, læskende og elegant hvidvin med smørblomst i eftersmagen og med en markant syre, som gør den yderst velegnet til lidt fede retter.




Rosévin


First Cape, Rosé, Shiraz Western Cape, Sydafrika 2006
55,95 kr., Vinodan
Jordbær og hindbær præger duften fra denne uhøjtidelige rosévin. Smagen er let parfumeret og læskende, men dog lidt tynd i eftersmagen.




Rødvin


Ernest & Julio Gallo, Family Vineyards, Zinfandel, Californien 2005
49 kr., i denne uge (uge 49): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Ret enkel, men både sødmefuld og med god frugt. Sådan er denne rødvin, der kan betegnes som en ”begyndervin”. Tilbudsprisen er overordentlig rimelig og udløser den femte stjerne.


Buzz, Côtes du Rhône, Frankrig (uden årgang)
50 kr., Skovgaard Vine
En meget lækker rødvin med en god duft af blå druer og blommer og en fyldig smag med masser af friske bær og markante toner af lakrids.


Titolo, Elena Fucci, Aglianico del Vulture, Italien 2004
359 kr., Distinto
Denne vin har netop fået de maksimale tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso, og de er velfortjente. Vinen har en fin vinøs duft og en smag, der breder sig i munden med vidunderlig blød frugt, fin syre og talrige facetter. Meget lang eftersmag. En stor og elegant vin.


Saurus, Pinot Noir, Patagonien, Argentina 2006
65 kr., Vinens Verden
Med en dinosaurus i kælderen – eller i hvert fald en knogle fra en – har familien kaldt denne rødvin for Saurus. Her har vi en rigtig god Pinot Noir-vin med blød og ren frugt og en lille varm krydring.


Cristobal 1492, Malbec, Mendoza, Argentina 2006
69,75 kr., på tilbud indtil jul: 59,75 kr., Skjold Burne
Ret kraftig og tør rødvin med god struktur. En vin, der med sin fyldige frugt, markante krydderi og gode syre er oplagt som julevin. I eftersmagen er der toner af lakrids.


Medalla Real, Santa Rita, Maipo Valley, Chile 2003
269 kr., Amka
En af Chiles store rødvine med en herlig duft af frugt og svampe og en fyldig smag med bløde tanniner, krydderi og mange facetter. Lang eftersmag.


Castoro Cellars, Stones Throw, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien 2003
186 kr., ved 12 flasker: 176 kr., Solarex
Denne rødvin er et festfyrværkeri af frugt og krydderi og fyrrenåle og brombær og lakrids og timian og fad og … smagepanelets deltagere var ikke til at stoppe med relevante forslag til gode ord.


Peter Lehmann, Shiraz, Barossa, Australien 2005
124,75 kr., på tilbud indtil jul: 99,75 kr., Skjold Burne
Lækker, blød og kødfuld rødvin med bred frugt og en god syre. En meget typisk Shiraz. Oplagt til julemaden.


Piero Benevelli, Nebbiolo, Langhe, Italien 2005
99 kr., Oxholm Vin
Vellavet rødvin med sprød saftighed, bløde tanniner og en dejlig syre, der er glimrende til mad. Prøv den fx til en lammegryde …


Enotria, Nebbiolo, Mendocino, Californien 2000
158 kr., Rienta Vine
En rødvin, der vil noget. Flot duft og spændende smag. Kirsebær, violer, kaffebønner, lakrids, peber, krydderurter – en "californisk barolo".


Paringa Estate, Pinot Noir, Mornington Peninsula, Victoria, Australien 2006
145 kr., Sigurd Müller
Mums for en Pinot. Den har en flot, fyrig og karakteristisk duft og en saftig, afrundet smag med saftig frugt og fin sødme. En stor og lækker vin, der fortjener sit skruelåg.


Visan, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2005
89,95 kr., i denne uge (uge 49): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rigtig god Rhône-rødvin med god frugt og en fin syre. Yderst imødekommende ledsager til mange retter. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige.


Kaapzicht, Classic Red, Stellenbosch, Sydafrika 2004
69,75 kr., ved 12 flasker 59.75 kr., Vintjeneren.dk
Der er stald og læder over duften af denne dejlige rødvin, mens smagen har markante toner af lakrids og modne mørke kirsebær.


Domaine des Corbillières, Cabernet, Touraine, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker: 38,44 kr., ikke-medlemmer: 89 kr., NordicWineClub.com
Der står kun Cabernet på etiketten, men vi gætter på, at denne Loire-rødvin er lavet på Cabernet Franc. Vinen er et ret let og meget venligt bekendtskab, god som hverdags-vin. Den lave klubpris giver den fjerde stjerne.


Tíntero, Rosso di Toscana IGT, Italien 2006
75 kr. for 1 liter, Carlo Merolli
En fin hverdags-rødvin på økologisk dyrkede druer. En vin med god saftig fugt og en venlig syre. Og med en hel liter i flasken.


Le Cloitre du Château Prieuré-Lichine, Margaux, Frankrig 2004
149 kr., i denne uge (uge 49): 119 kr., Kvickly
Typisk og klassisk Médoc-rødvin, tør og med en udpræget smag af skovsvampe. Skal ubetinget skænkes til mad.


Château Saint Ahon, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2004
118 kr., indtil 31. december: 98 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
God og karakteristisk Bordeaux-rødvin med god frugt og en lille charmerende sødme. Skænk den til en ikke alt for kraftig kødret.


Inspire, Spier, Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2005
64,50 kr., Irma
En kraftig rødvin med intens og krydret frugt, der ubetinget kræver en lige så kraftig ret. Det er en god idé at dekantere den over i en karaffel et par timer før måltidet. Så bliver den iltet og ekstra blød og venlig.


Clairault, Cabernet / Merlot, Margaret River, Australien 2002
169 kr., tilbud året ud: 100 kr. ved 12 flasker, Walkabout ImpEx
En ret elegant og lækker rødvin med saftig frugt, en rank syre, en lille sødme … En vin, der udpræget skal skænkes til mad.


El Vínculo, Alejandro Fernández, La Mancha, Spanien 2004
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en dybrød farve, en god duft og en krydret smag præget af en lidt markant garvesyre. Prisen er også ret markant.




Sød vin


Rozès, Vintage Port, Portvin, Portugal 2003
199 kr., Amka
Ultralækker portvin med stor frugtfylde og en dejlig ren sødme. En vin i fin balance. Men gem den gerne i endnu fem-seks år. At drikke den nu er barnemord.


Paradeywkloof, Muscat d’Alexandria, Stellenbosch, Sydafrika 2007
89 kr. for 37,5 cl, Kjær & Sommerfeldt
Denne søde og røde vin er lavet på den aromatiske Muscat-drue, men med et tilskud af 5% af portvinsdruen Touriga Nacional, der har givet den røde farve. Den søde smag har toner af honning, altæabolsjer og kongen af Danmarks. I syren er der toner af blodappelsin. Faktisk lidt af en slikbutik.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.