Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2007





Vin-aktuelt i uge 52
24. december til 30. december 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 49,,,,,,,,VinAvisen uge 50,,,,,,,,VinAvisen uge 51

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,

Vi ønsker alle VinAvisens læsere
en rigtig GLÆDELIG JUL
,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,
    Stor Gambero Rosso-smagning
    Vinguiden Gambero Rosso er italiensk vins svar på Michelin-guiden. 960 sider og 1,3 kg papir med en detaljeret gennemgang af 16.000 italienske vine fra 2206 producenter og med de berømte glas i stedet for stjerner – tre glas er højeste udmærkelse, og i den nyeste udgave er der 282 tre-glassede vine.
    Nu rejser redaktionen af Gambero Rosso for første gang uden for Italien, og det gør den for at afholde en stor smagning i København – en smagning, der tegner til at blive noget helt ekstraordinært.

    Mød blandt andre Angelo Gaja
    Med sig til smagningen den 23. januar på Børsen medbringer Gambero Rosso 49 udvalgte vinproducenter, der hver især skænker tre af deres vine i glassene.
    Samtidig får danske vininteresserede lejlighed til at møde en række af Italiens berømteste vinpersonligheder. Næsten samtlige producenter bliver nemlig repræsenteret af deres ejer personligt, så salen vil blive fyldt med gammel italiensk adel, dygtige vinfamilier og deciderede vinlegender som fx Angelo Gaja, der ellers yderst sjældent lader sig lokke udenlands til vinarrangementer.

    Efter først-til-mølle princippet
    I forbindelse med det eksklusive arrangement bliver der afholdt to små seminarer. Her deltager fagfolk og enkelte private vinentusiaster i en guidet smagning af yderligere en række vine. Seminarerne bliver ledet af to af Gambero Rossos fire redaktører, Daniele Cernili og Marco Sabellico.
    Der er begrænset adgang til arrangementet i Børsen den 23. januar. Kl. 10.30-16 er det gratis for professionelle, men private kan komme med kl. 16-19 for 195 kr. pr. person.
    Interesserede kan læse mere på www.publikum.biz/gamberorosso, hvor man kan tilmelde sig efter først-til-mølle princippet.
,,,,,,,,,,,,
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur sender han nu i alt 23 postkort med venlig hilsen. De første fire kommer her, og resten bringer vi i de kommende seks uger.
...........

...........
Sådan transporterede man i gamle dage bastflaskerne fra vingården og ind til Italiens byer. Det var magnumflasker, og det bør det også være i dag. De små bastflasker er kun til ukyndige turister.
    1. postkort fra Italien:
    Bastflasken lever stadig
    Den gode gamle bastflaske lever stadig, men på efterårets tur rundt i Toscana så vi ikke flasken en eneste gang – kun på dette gamle fotografi, der hang på væggen i vingården Poggio Bonelli. Men flasken findes altså, selv om basten i dag flettes på maskine.
    Der er da også noget ganske praktisk ved den traditionelle Chianti-flaske. Basten beskytter flasken, så den ikke går i stykker. Og når det er varmt, gør man basten våd. Så sørger fordampningen for at holde vinen kølig.
    Den polstrede flaske blev brugt allerede i renæssancen. Man siger, at det var Leonardo da Vinci, der opfandt den, men den er måske endnu ældre.
    Flaskens italienske navn, fiasco (nederlag), stammer efter sigende fra italienske glaspustere. Lavede de en flaske med mislykket bund, der kun var værd at skjule i bast, så havde de ikke haft succes, men – fiasko.
    Ulempen ved flasken er, at den ikke kan ligge ned i en vinkælder – og at man i Italien forbinder den med billig vin.
...........

...........
I det gamle kloster er der i dag indrettet lækre værelser, der lejes ud til turister og til deltagerne i populære madlavningskurser.
    2. postkort fra Italien:
    Abbediet med den gode høst
    Italien får flere og flere supermoderne vinerier, men heldigvis er de berømte gamle vinejendomme fredede og står endnu. Det gælder blandt andet Badia a Coltibuono – på dansk: Abbediet med den gode høst.
    Omkring det gamle kloster, der ejes af familien Stucchi Prinetti, er der kun oliventræer, skov – og køer. Vinmarkerne og det topmoderne vineri ligger længere væk ved byen Monti. Men man bruger stadig de gamle kældre under klosteret til lagring af vinene.
    Emanuela Stucchi Prinetti, der er familiens vinmager, lod os smage vinene. De er lavet på organisk dyrkede druer, 95% af druesorten Sangiovese, og det er vidunderlige vine, der lever op til ejendommens berømmelse. Vinene importeres i Danmark af Vævestuen Vin.
,,,,,,,,,,,,,

...........
På Badia a Coltibuonos marker vokser der fortrinsvis Sangiovese, men der er også to af de gamle lokale druer, Canaiolo Nero og Colorino.
    3. postkort fra Italien:
    Jupiters blod giver ikke joviale vine
    Den store drue i Toscana er Sangiovese, hvis navn går tilbage til den romerske oldtid. Oprindelig hed druen Sanguis Jovis, det vil sige Jupiters blod.
    Den romerske gud Jupiter (på græsk Zeus) lagde som bekendt også navn til en planet, og i middelalderen forbandt man denne planet med vellyst og godt humør. Heraf det latinske ord jovialis, der betyder Jupiter-agtig, og som vi danskere har overtaget i ordet jovial.
    Vine på Sangiovese er måske ikke ligefrem joviale. I store rødvine som Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino fremtræder druen med en fornem karakter og en dejlig fyldig frugt, der først og fremmest kan minde om kirsebær. Men der kan også være toner af chokolade og lakrids.
    Den mest almindelige grønne drue i Toscana er Trebbiano Toscano.
...........

...........
Ved vingården Poggio Bonelli gik vi en tur i vinmarkerne sammen med ønologen Leonado Pini og nød det pragtfulde toskanske landskab. Her ses en mark med unge Merlot-vinstokke. Bonellis vine importeres af Mulstrup Vinimport.
    4. postkort fra Italien:
    De såkaldte supertoskanere
    Efter mange års arbejde med sin vin fandt baron Bettino Ricasoli på det kæmpemæssige slot Castello di Brolio sin såkaldte "Chianti-formel". Hans vin skulle laves på druerne Sangiovese, Canaiolo Nero og Malvasia. Da Italien i 1963 indførte DOC-systemet, definerede man det nøjere: I den røde Chianti skulle der være 50-80% Sangiovese, 10-30% Canaiolo Nero og op til 5% Colorino. Dertil 10-30% grønne druer. Dermed cementerede man en tradition, som der var mange gode grunde til at forlade.
    En foregangsmand i kampen mod den gamle opskrift var Piero Antinori. Han ville undlade de grønne druer i blandingen, tilsætte Cabernet og lagre vinen på træfade, og han var på den måde med til at skabe de såkaldte supertoskanere, det vil sige vine, hvis drue-sammensætning afveg fra de strenge regler, der ellers gjaldt for områdets vine.
    Da Chianti-distriktet i 1984 blev DOCG, blev det muligt at tilsætte op til 10% af blandt andet Cabernet, Merlot og Syret, og denne andel er siden blevet øget, ligesom man har forladt brugen af grønne druer. I dag er mange vinmarker blevet nyplantet, og en hel del af markerne i Chianti er ikke over ti år gamle.
,,,,,,,,,,,,,
Næstbilligste vin går som varmt brød
En ud af hver fjerde restaurantgæst vælger ifølge den britiske avis The Telegraph den næstbilligste vin på vinkortet, og gad vide, om ikke det samme er tilfældet herhjemme.
Ifølge avisen er der som regel en ganske bestemt årsag til det: Hvis gæsterne vælger den billigste flaske, risikerer de at fremstå som nærige. Og spørger de tjeneren til råds, anbefaler han måske en alt for dyr vin, hvorefter de taber ansigt, når de er nødt til at spørge ham, om han har noget i en mere rimelig prisklasse.
Ved at pege på den næstbilligste flaske viser de, at de har foretaget et velovervejet valg – også selv om de i virkeligheden ikke aner, hvilken vin der vil stå til maden.
En ny britisk undersøgelse udført af ostemærket Castello viser, at hele 56% af 1000 adspurgte garvede restaurantgæster undgår at spørge tjeneren om vejledning af skræk for, at han peger på en kostbar flaske på kortet.

Snart slut med VDQS
I Frankrig har man i årtier haft en kategori inden for kvalitetsvin ved navn VDQS. Den er lidt på linie med AOC, men ikke helt så "fin".
De fire bogstaver står for Vin Délimité de Qualité Supérieure, hvilket kan oversættes ved Vin af øvre Kvalitet fra et afgrænset Område.
Nu skal det være slut med VDQS. Det franske parlament har besluttet, at kategorien skal være udfaset med udgangen af 2011, og de få appellationer, der stadig er VDQS, kan selv vælge, om de vil have fuld AOC-status eller blot være Vin de Pays. Vælger de Vin de Pays, skal de ikke opfylde lige så strenge regler som i en AOC-appellation.
Mange VDQS er allerede blevet AOC. En af de seneste var Malepère i Sydfrankrig. Den vigtigste af de resterende er Gros Plant du Pays Nantais VDQS.
,,,,,.........
    De inddrager forbrugerne
    Challenge International du Vin er en stor international vinkonkurrence, der blev grundlagt i 1976 af vinbønder i Bordeaux-appellationerne Bourg og Blaye.
    Arrangørerne har netop meddelt, at vinproducenter over hele verden kan indsende vine til bedømmelse til den 32. smagning, og man regner med, at mere end 5000 vine fra 40 lande vil blive bedømt af 1000 smagere.
    Det er der sådan set ikke noget nyt i. Men det er værd at bemærke, at "en raffineret blanding af amatører og professionelle smagere vil muliggøre en udvælgelse af førsteklasses vine, der repræsenterer forbrugernes smag".
    Det er første gang vi ser, at man bevidst inddrager forbrugerne i en sådan smagning, hvori der uddeles medaljer. Måske sker det i en erkendelse af, at vinanmeldere generelt er blevet lidt trætte af alkoholrige og fede vine, hvorimod mange forbrugere stadig elsker disse typer og tydeligt foretrækker dem frem for finesse og elegance.

    Masser af medaljer
    Man skal i øvrigt ikke tro, at Challenge International du Vin er en velgørenheds-organisation. Det er forretning, hvilket der jo ikke er noget odiøst i. Men hvis man skal kunne sætte tingene i den rette sammenhæng, er det godt at vide, at jo flere vine, der får medaljer, desto bedre forretning er det for organisationen.
    En anden ting, man også lige skal være opmærksom på, er, at der i hver af de 30-40 grupper, der konkurreres i, uddeles mange medaljer, fx 50 guldmedaljer og 100 sølvmedaljer.
    Når fx en sølvmedalje-vin udråbes til at være verdens næstbedste vin – fordi den jo ikke fik guld – så er det måske sprogligt korrekt. Men det er langt fra virkeligheden. Især hvis man også tager med i betragtning, at de bedste og mest anerkendte vine aldrig deltager i sådanne konkurrencer. Tænk hvis de gik hen og kun fik en sølvmedalje!
,,,,,.........
    Godt år for tysk Eiswein
    For at tyskerne kan fremstille deres søde Eiswein, skal temperaturen nå ned på under 8 minusgrader, før druerne høstes.
    Uden frosne druer, bliver der ingen Eiswein, hvilket blandt andet var tilfældet i 2006. I år viste termometret derimod det rette tal natten til den 19. december, hvorpå vinbønderne fik travlt med at få høsten i hus.
    Nogle år bliver det først koldt nok til at høste i januar eller sågar februar. Den årgang, der er angivet på en vin, som er fremstillet af så sent høstede druer, vil dog ifølge Deutsches Weininstitut være den samme, som hvis druerne var høstet i december.
    At være Eiswein-producent er lidt af en satsning. Ud over, at man ikke er sikret høst hvert eneste år, så er det også – i snit – kun omkring 10% af alle de druer, som er reserveret til den søde vin, der ender i flaskerne. Både storm og regnvejr kan nå at ødelægge druerne. Og så er der fuglene, der ligeledes gør krav på deres andel af udbyttet.
    Vinhusene er derfor nødt til at beskytte deres afgrøder, hvilket de blandt andet gør ved at pakke såvel vinstokkene som drueklaserne ind i folie.
,,,,,.........
,
,,,,,,,,,,,,,,,
José Ignacio Domecq Gonzalez
    Næsen fra det berømte sherryhus
    Sherryhuset Pedro Domecq slog dørene op i 1730 og forblev i familien Domecqs eje i 264 år.
    Det var ikke mindst under José Ignacio Domecq Gonzalez’ lederskab, at huset vandt anerkendelse verden over. Han var også kendt som El Nariz, Næsen, fordi han med sin legendarisk store høgenæse var i stand til at skelne selv de fineste nuancer i sine sherryer og dermed var eminent dygtig til at blande de forskellige fade med sherry til det endelige resultat.
    I 1994 blev huset Domecq solgt til den store britiske spirituskoncern Allied Lyons for, hvad der svarer til 5,7 milliarder kr., og snart efter blev koncernens navn ændret til Allied Domecq.

    Sønnen fanget med falsk pas
    Da El Nariz døde for ti år siden, efterlod han sig ikke mindre end elleve børn, hvoraf en af sønnerne, Miguel Domecq, endte som administrerende direktør i Allied Domecq Spirits & Wine i Sydamerika. Nu er den 59-årige mangemillionær imidlertid blevet idømt ti års fængsel for underslæb på 14,6 millioner dollars (cirka 75,8 millioner kr.) samt skattesnyd for et beløb svarende til 23,4 millioner kr.
    I første omgang – i slutningen af 1990’erne, da FBI og det amerikanske skattevæsen begyndte at stramme grebet omkring Miguel Domecq – lykkedes det ham ifølge Decanter at flygte til Spanien. Men da han sidste år forsøgte at snige sig ind i Storbritannien med et falsk pas i hånden, klappede fælden. Miguel Domecq har erkendt sig skyldig i samtlige anklagepunkter.
,,,,,,,,,,,,,,,
Franske forbrugere er glade for kooperativerne
I Frankrig findes der ifølge Wine Business omkring 830 vinkooperativer. Tilsammen fremstiller de cirka 500 millioner flasker om året – 44% af al AOC-vin og 67% af al Vin de Pays.
Nu viser en ny forbrugerundersøgelse foretaget af foreningen Confédération des Coopératives Vinicoles de France, at franskmændene er meget glade for kooperativerne – hele 84% af de adspurgte mente, at de leverede god vin til prisen.
Undersøgelsen viste dog også, at 73% af forbrugerne ikke aner, hvad et kooperativ egentlig er for en størrelse – at det er et andelsforetagende, der producerer vin af de druer, som dets medlemmer indleverer.
I alt er 95.000 vinproducenter knyttet til de franske kooperativer.

Terroir-vin ønskes
I Vinens Verden's julehilsen fastslår den odenseanske vinimportør blandt andet:
– I 2007 har de danske vinnydere i stigende grad efterspurgt vine med elegance og terroirpræg. Farvel til den endimensionelle frugtbombe med 15% alkohol og en smagsprofil som en Autobahn, velkommen til den afbalancerede vin med karakter og finesse.
Tak for hilsenen. Vi er helt enige. Farvel til bomberne!
,,,,,.........
Ny plan for Europas vinindustri
Efter næsten atten måneders debat og tre dages intense møder er EU-landenes landbrugsministre blevet enige om en ny plan, som skal give den europæiske vinindustri en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.
Det er en plan, der ifølge Financial Times én gang for alle skal komme den europæiske vinsø til livs og samtidig gøre det muligt for de vinproducerende medlemslande at konkurrere med vinene fra Chile, Australien og alle de andre oversøiske vinlande.
Med denne plan er de tidligere forslag, som landbrugskommissær Mariann Fischer Boel kom med i sommer, droppet, hvilket en række af medlemslandene er yderst tilfredse med. Til højre ses de vigtigste punkter i den nye plan.
    ,,,,,,,,,,,,,,,
    De vigtigste punkter
    * Den destillering af vin, der har fundet sted i de senere år, vil blive trappet helt ned over en periode på fire år. Drueskind samt andre biprodukter fra vinfremstillingen vil dog blive indsamlet af miljømæssige årsager.
    * De europæiske vinproducenter skal anspores til at hive 175.000 hektar vinstokke op ved rode. Og det skal dreje sig om de druesorter, der er mindst konkurrencedygtige. Antallet er en betydelig nedskæring i forhold til Europakommissionens oprindelige forslag til destruktion af 400.000 hektar vinmarker.
    * Tyskerne får lov til fortsat at tilsætte sukker i druemosten – noget, man hyppigt gør i de nordlige vinlande, hvor der ikke er sol nok til at opnå et tilstrækkeligt stort sukkerindhold i druerne. Der vil dog være en øvre grænse for mængden af sukker, der må tilsættes.
    * Ud over at skrive oprindelsesnavnet på etiketten vil det generelt blive tilladt vinproducenterne at angive druesorten og årgangen.
    * De nuværende restriktioner for, hvor man må plante vinstokke, vil blive ophævet i slutningen af 2015.
    * En stor del af de 1,3 milliarder euro (cirka 9,7 milliarder kr.), som EU har på sit årlige budget til vinindustrien, vil gå til medlemslandenes regeringer til brug for blandt andet markedsføring af vinen. Så det er altså slut med at lade næsten halvdelen af budgettet gå til opkøb af overskudsvin til destillering.
    ,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,.........
Taittinger køber champagnehus tilbage
I 2005 solgte familien Taittinger deres imperium til den amerikanske investeringsfond Starwood Capital Group – det var et imperium, der omfattede luksusfirmaer og hoteller i stribevis samt det legendariske champagnehus Taittinger.
Champagnehuset blev snart overtaget af den franske bank Crédit Agricole, men nu er familien Taittinger med dens overhoved Pierre-Emmanuel i spidsen ved at købe vinhuset tilbage.
Det foregår ifølge Just Drinks med hjælp fra ti af Frankrigs rigeste familier, der indskyder penge mod at få aktier og stemmerettigheder. Familien Taittinger vil således overtage 41% af aktiekapitalen og 47% af stemmerettighederne, mens resten af kagen deles af de øvrige interessenter.
Familien Taittinger har desuden betinget sig, at den hen ad vejen kan opkøbe flere aktier, så den en dag igen har den fulde kontrol med champagnehuset.

Internetportal med vinvideoer fra hele verden
Via en ny smart internetportal kan man klikke sig ind på alverdens vinlande og se korte videofilm – tekstet på otte forskellige sprog – fra diverse distrikter og vinhuse. Portalen er kun i sin vorden, og nogle lande og områder er der mere kød på end andre.
Frankrig er fx fint repræsenteret, mens der endnu ikke er lagt så meget ind under Italien.
Men initiativet er fremsynet og spændende, og filmene er generelt glimrende med masser af smukke billeder. Netop derfor er det også lidt trist, at de ikke kan forstørres, så de fylder hele skærmen. Portalen kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Succes for Vinakademiet
    Vinakademiets sommelier-uddannelse, som vi skrev om i uge 36, har vind i sejlene. Forleden afsluttede et fuldt hold på 25 studerende således uddannelsens Niveau 1.
    – Der har været en stor og meget positiv interesse for denne nye uddannelse, og vi er naturligvis meget glade for den øjeblikkelige succes, siger den daglige leder af Vinakademiet, Thomas Ilkjær. – Det har været tilfredsstillende at konstatere, at vores første kursus har haft deltagelse af mennesker fra alle dele af branchen, og vi tror, at der i fremtiden vil være et voksende behov for denne type af seriøse vinuddannelser.
    Fra d. 14. januar fortsætter Vinakademiet med sit videregående Niveau 2-kursus, der leder frem til den endelige eksamen og uddannelsens diplom. Og den 25. marts starter et nyt Niveau 1-hold. Undervisningen foregår i Hotel- og Restaurantskolens lokaler i Niels Hemmingsens Gade i København.
    En af lærerne er i øvrigt den nordiske sommeliermester Thilde Maarbjerg, som vi nedenfor præsenterer i denne uges Blå Bog.
,,,,,.........
Hanevand bedre end dyrt mineralvand
I det nye nummer af vinmagasinet Decanter offentliggøres resultatet af en blindsmagning – ikke af rød- eller hvidvin, men af vand. Smagepanelet bestod af masters of wine, sommelierer og andre garvede ganer, der i alt skulle smage sig gennem 24 forskellige slags vand.
Vinderen blev Waiwera mineralvand fra New Zealand til 99 kr. literen. Dernæst kom Vittel til 4,33 kr. pr. liter. Og tredjepladsen gik – overraskende nok – til et glas ganske almindeligt postevand fra en køkkenhane i South Kensington i London til en pris på under 0.09918 pund (cirka 0,11 kr.) pr. liter. Dette vand måtte dog dele pladsen med det danske Iskilde mineralvand – vand, der koster 99 kr. pr. liter.
........
Interessante mærker
Her er en liste over nogle af de mere interessante mærker i Decanters test, idet vi har regnet de engelske priser om til prisen pr. liter og i danske kr. (kurs 1100). Hvad priserne er her i Danmark, har vi ikke undersøgt. Den meget store forskel på priserne skyldes, at nogle af flaskerne er købt i et supermarked, andre på en restaurant - og en enkelt vand hentet i en vandhane.
........
Nr. 1Waiwera (New Zealand)99 kr.
Nr. 2Vittel (Frankrig)4,33 kr.
Nr. 3Vand fra vandhanen0,11
Nr. 4Iskilde (Danmark)99 kr.
Nr. 15Evian (Frankrig)3,85 kr.
Nr. 18420 Volcanic (New Zealand)550 kr.
Nr. 19Veen (Finland)42,35 kr.
Nr. 20Volvic (Frankrig)6,05 kr.
Nr. 23Glaciana (Norge)198 kr.
........
,,,,,.........
    Ny måde at handle vin på
    Søren Juhl er præst, men han er også vinimportør og vinskribent og holder desuden stribevis af vinøse foredrag – ikke mindst om sit hjertebarn, vinene fra franske Languedoc-Roussillon.
    Nu har han fundet på en ny måde at sælge vin på, nemlig som en slags vinmægler via adressen www.winebroker.dk. Her skal man ikke – som normalt, når der handles vin på Internettet – regne med at få mængderabat eller blive mødt med diverse fødselsdagstilbud. Til gengæld køber man vinen uden fordyrende mellemled – altså til den pris, som vinproducenten sælger den til, hvilket ligger cirka 30% under danske forretningspriser.
    Vinene er franske og stammer udelukkende fra små, men kvalitetsbevidste, vinbønder. Man skal købe minimum seks flasker af samme vin, og købet foregår via forudbetaling.
,,,,,.........
Vin&Sprit går til højstbydende
Nu er den svenske regering i fuld gang med de indledende manøvrer omkring salget af det statsejede Vin&Sprit. Hele 30 breve er netop blevet sendt ud til såvel firmaer, der allerede har haft en føler ude, som til dem, der kunne tænkes at være interesserede i at købe virksomheden.
Vin&Sprit, der også omfatter Absolut Vodka, vil ifølge de svenske aviser ikke blive splittet op, men solgt i sin helhed. Og det bliver højstbydende, der løber af med sejren.

Østrig får sin fjerde DAC
I 2003 indførte Østrig et nyt appellations-system, DAC (forkortelse for det latinske Districtus Austria Controllatus), der nogenlunde svarer til Frankrigs AOC.
Wienviertel var det første distrikt, der fik en DAC-appellation. Dernæst fulgte Mittelburgenland og Traisental. Og fra og med slutningen af 2007 får Østrig nu sin fjerde DAC, Kremstal. Distriktet ligger ved Donau, og betegnelsen gælder for distriktets hvidvine.
I den nye appellation vil vinhusene ifølge WeinReporter indtil videre kunne fremstille DAC-vine på hele to hvidvinsdruer, Grüner Veltliner og Riesling. Derudover bliver det tilladt at sætte et "Reserve" på etiketten, når vinen opfylder visse betingelser.
,,,,,.........
Margaux dufter af violer
Vinhandler Iakob Schjerbeck er ikke enig med de to britiske vinskribenter Michael Broadbent og Oz Clarke, der i det nye nummer af Decanter skriver, at man ikke længere kan smage forskel på, om vinen kommer fra Margaux, Saint Estèphe eller Saint Julien.
– Jamen, det kan man skam stadig, skriver Iacob Schjerbeck til os. – I Margaux’ fem kommuner produceres der årligt 9 millioner flasker, og de er alle let genkendelige på duften af violer.
– På samme måde kan man genkende en vin fra appellationen Saint Julien. Den dufter af friske blomster. En Pauillac kan minde om rå bøf, mens en Saint Estèphe dufter af røget bacon – ikke Tulips vakuum, men den ægte, som fås hos slagterne og i latinske lande.
– Amen og God Jul! slutter Iacob Schjerbeck. – Tak i lige måde, siger vi.
,,,,,,,,,,,,,,
    Nu skruelåg på 24 websider
    med plads til endnu en importør
    Så kom den næstsidste vinimportør i hus. Skovgaard Vine i Slagelse er nr. 24, der har lavet en særlig netside med mere end ti vine med skruelåg. Nu mangler vi så bare én, før målet er nået: 25 links.
    På Skovgaards liste optræder hele 34 vine, og der kommer mange flere på listen i januar, siger man i firmaet.
    På listen er der vine til mellem 59 og 175 kr., så endnu engang gennemhulles den gamle påstand om, at skruelåg er et tegn på, at vinen er billig. Den kan godt koste 175 kr., og andre importører har vine med skruelåg til endnu højere beløb.
    Så er spørgsmålet: Hvem bliver importør nr. 25, som fuldender listen? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Philipson Wine
Skjold Burne
Skovgaard Vine
Slagelse Vinkompagni
1010 Vine
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,
Australsk vineksport har vind i sejlene
Det går den helt rigtige vej for australsk vineksport: Eksporten falder, når det gælder mængden af vin, men stiger i værdi.
I løbet af de sidste tolv måneder blev der eksporteret australsk vin for et beløb svarende til 13,4 milliarder kr. Til Storbritannien har gennemsnitsprisen pr. liter vin ligget på de hidtidige 15 kr., mens tallet for Canadas vedkommende lyder på 25,50 kr. pr. liter, hvilket er en stigning på 21%.
Når det drejer sig om eksporten til Kina, er der en stigning at spore i omsætningen på hele 60% – og det til trods for, at der er en markant nedgang i eksporten af australsk bulkvin til kineserne.
Ifølge Wine Business vil mængden af eksporteret vin fra Australien fortsat falde gennem 2008. Årsagen er blandt andet den lange tørkeperiode og dermed den stadige vandmangel, der har ramt landet, og som har givet et lille høstudbytte i år og ligeledes forventes at sætte sit præg på næste års høst.
,,,,,.........
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............
Cognac i eventyrligt skrin
Hvis man lige står og mangler gaven til én, der har alt, var det måske en idé med sidste nye lancering fra cognachuset Hennessy. "Beauté du Siècle Hennessy Cognac" er navnet – Århundredets Skønhed – og prisen er 150.000 euro (cirka 1,1 millioner kr.).
Der er ikke bare tale om den dyreste cognac nogensinde, men også om den mest fantastiske emballage. Cognac’en – der er sammenstukket af cognacer, som er op til 100 år gamle – befinder sig i en krystalflaske fra den fine franske glasvarefabrik Baccarat. To krystalglas følger med i prisen, og det hele leveres i et overdådigt skrin af aluminium og spejlglas, kreeret af hele ti kunstnere.
Skrinet åbnes med en nøgle af bronze, og når man trykker på en lille knap, hæves en plade med flasken og glassene op fra skrinets indre.

En flot fødselsdagsgave
Cognacen og hele iscenesættelsen er skabt til ære for Killian Hennessy, sjette generation af familien Hennessy siden cognachusets grundlæggelse i 1765. I år fyldte han nemlig 100 år, og på sin fødselsdag fik han overrakt det første skrin.
Der er selvsagt kun fremstillet et begrænset antal flasker af den særlige cognac og det tilhørende skrin, hvoraf flere allerede er solgt til samlere i Europa, USA og Asien. Et enkelt skrin har Elizabeth Taylor fået. Det blev tidligere i år solgt på en auktion til fordel for skuespillerindens AIDS-program.
.............
.............
En røverhistorie om orme
Peter Jac Olsen læste i sidste uge om ormen i den mexicanske drik Mezcal. – Men der stod ikke et kvæk om, hvad den arme larve dog havde gjort for at ende i den suppedas, skriver han til os. – Det var jo nok ikke for at gøre Tequila'ens fætter Mezcal mere "kødfuld" – selv om folk med hår på brystet er kendt for at indtage larven i hele to mundfulde.
– Næh, et gammelt sagn fortæller, at de stakkels fattige mexikanere ikke havde råd til kostbart laboratorieudstyr (hverken til Mezcal'en eller til Tequila'en). Så når de skulle finde ud af, om alkoholprocenten var passende, så smed de simpelt hen en larve ned i fadet. Hvis den ikke slog med halen og var stendød, når den ramte bunden – ja, så var drikken stærk nok.
Tak til Peter. Så tror vi på den!
.............

.............
    .............
    En likør af passionsfrugt
    En af vore læsere, Jeppe Neergaard, har efterlyst den franske frugtlikør Alizé de France. Han har set den mange steder i udlandet, men har ikke kunnet finde den her i Danmark.
    Hans Just har importeret dette likørmærke indtil for fem år siden, men ifølge den franske ambassades handelsafdeling findes det ikke i Danmark for øjeblikket. Derimod importeres det i Norge af firmaet Robert Prizelius. Dette firma har en hjemmeside, men på grund af nordmændenes rædsel for indtagelsen af alkoholiske drikke skal man have en adgangskode for at komme ind på siden. Firmaet har dog en telefon, som enhver kan ringe til uden skyldfølelse. Nummeret er (+47) 23 19 86 70.

    En interessant likør
    Alizé de France er ellers en interessant likør. Den fås med fem forskellige farver, men i princippet er den en blanding af passionsfrugt og andre eksotiske frugter samt cognac og fransk vodka. Alkoholprocenten er 20%.
    Man kan nyde den, som den er, evt. med isterninger. Men man kan også blande den i hvidvin eller mousserende vin.
    Ligeledes kan man bruge likøren som ingrediens i en Margarita eller Piña Coladas.
    På den danske hjemmeside Justdrink, der i øjeblikket har 1072 opskrifter på drinks, cocktails, shots og alkoholfrie drinks, har vi fundet fire Alizé-opskrifter med disse opfindsomme navne: Brosten, Caparinha Alizé, Laura Special og Tropical Sunrise. Problemet er jo så bare, at likøren p.t. ikke fås i Danmark.
,,,,,,,,,,,,,
En effektiv metode
En af vore læsere har gjort os opmærksomme på, at en vinkyndig dame, Hanne, i Niels Lillelunds nøgle- og kriminalroman "Bibendum" (se vores anmeldelse i uge 43) anbefaler en effektiv metode til at få åbnede flasker vin til at holde. Hun siger:
– Alle de der dyre systemer, de går og opfinder, de ser smarte ud, men de virker ikke, du ved, man pumper nitroglycerin ned i flasken for at undgå iltning, og så mener man, at vinen kan holde sig i fjorten dage. Det kan du muligvis få turister til at tro på, men folk, der har lidt forstand på det, ved jo godt, at det ikke holder ...
Vor læser skriver, at det måske nok vil virke lidt mindre eksplosivt, hvis man bruger nitrogen i stedet for nitroglycerin – kvælstof i stedet for sprængstof.
,,,,.........
    Nye smarte flasker
    Château Couhins-Lurton i Pessac-Léognan har sendt en julehilsen med et billede af slottets nye flasker, som vi spår en stor fremtid. De er jo ikke alene flotte, men man har også et virkelig godt greb om dem, når man skænker. De smutter ikke så let.
    Yderligere giver inddelingen i etager et udmærket overblik over, hvor meget man drikker. Man begynder med mere beskedne mængder og slutter med vin, så det kan forslå.
    Ved dekantering tilbageholdes bundfaldet effektivt indtil flere gange, og flaskerne er også velegnede til lagring. De skal bare lægges skiftevis med proppen den ene og den anden vej. Så passer flaskernes funktionelle kurver ind i hinanden, så man sparer plads.
    Endelig er der alle muligheder for at lave en kreativ etikettering, eventuelt i flere etager.
    De flasker må simpelt hen blive en sensation, når de sikkert om kort tid kommer på det danske marked. Blot må vi ønske, at de bliver forsynet med skruelåg.
,,,,,,,,,,
.........
En utrolig masse flasker
VinAvisens Vinauktion har en helt utrolig masse flasker til salg i de kommende uger. Der er en mange flasker Médoc Grand Gru – Latour, Margaux, Mouton Rothschild, Montrose, Kirwan ... Men der er også herlige champagner, blandt andet Cristal og Krug Grande Cuvée. Og juleaftensdag er der minsandten en komplet serie julesnaps fra 1982 til 2006.
Det er dejlig at se, at VinAvisens Vinauktion bliver mere og mere brugt – og at flere og flere har opdaget, at der her er en auktion helt uden salær og gebyrer. Klik på bjælken herunder, og se begynderpriserne.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinmagasinet meddeler i sit netop udkomne nummer, at det Herning-baserede reklamebureau Vermø af økonomiske årsager har valgt at standse udgivelsen af bladet. Det blev til i alt 32 numre. Redaktionen prøver at finde andre investorer.
    * Premier Cru har fået agenturet på vinene fra det argentinske vinhus Telteca.
    * Juuls Vin & Spiritus har optaget importen af "De Angelis" Castel Di Lame i den italienske region Marche.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,.........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Thilde Jo Maarbjerg (f. 1981) begyndte sin karriere i vinens verden i år 2003 som ufaglært tjener hos restaurant La Posata i Hellerup. Året efter kom hun i tjenerlærer hos Kong Hans i København, hvor hun – efter at have bestået sin svendeprøve med en sølvmedalje i 2005 – fortsatte som tjener.
    En rejse til Australien var startskuddet til hendes store interesse for vin. I 2006 blev hun medlem af Dansk Sommelierforening, og i 2007 kunne hun, som den første kvinde nogensinde, bestige sejrsskamlen som vinder af Nordisk Mesterskab for Sommelierer.
    I dag har hun stadig sin daglige gang hos Kong Hans – nu som restaurantchef, sommelier og ansvarlig for indkøb til vinkortet. Sideløbende underviser hun på sommelier-uddannelsen VinAkademiet på Hotel og Restaurantskolen i København og sidder selv på skolebænken i Norge, hvor hun deltager i WSET’s (Wine and Spirit Education Trust) to-årige avancerede vinuddannelse Diploma – en uddannelse, der giver adgang til at tage en master of wine eksamen.
    Adresse: Kong Hans Kælder, Vingårdsstræde 6, 1070 København K, tlf.: 33 11 68 68, fax: 33 32 67 68, e-mail: kontakt@konghans.dk, www.konghans.dk.

,,,,.........,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvorfor kobber i vin?
I uge 49 skrev vi her i VinAvisen, at et parti newzealandsk hvidvin var blevet afvist i Tyskland, fordi vinen indeholdt for stor en mængde kobber. Det har fået Vilhelm P. Jensen til at spørge, hvorfor man kommer kobber i vin.
Det gør man for at klare vinens smag og fjerne den lugt af svovl, som kan opstå under fremstillingen. Men det sker i uendeligt små mængder. Ifølge EU-reglerne ligger grænsen ved 1 ppm (parts per million), men der er også vinfolk, der mener, at den burde ligge ved 0 ppm.
Den tyske vin, der blev sendt tilbage til New Zealand havde et indhold på 2,4 ppm kobber. Ifølge toksikologen John Reeve, der rådgiver den newzealandske Food Safety Authority, skal man hver dag indtage mindst 2-300 ppm, før man får for meget, og i så fald vil vinen smage metallisk og have en blå farve.
Dette gør det dog ikke på nogen måde urimeligt, at tyskerne afviste den newzealandske vin. En grænse er en grænse.
Kobber bruges i vinmarkerne til bekæmpelse af angreb fra svampesygdommen Peronosporales, men kobberet herfra komme ikke i vinen. Det udskilles med gærcellerne efter endt gæring.
Gæringen kan i øvrigt være svær at få i gang, hvis der alligevel er kobber i mosten, og hvis kobberet har forgiftet gærcellerne. Derfor holder man meget tilbage med sprøjtemidlerne – eller undgår dem helt.
I gamle dage opbevarede man vin i blykar for at forhindre, at vinen gik i gæring. Det havde sin pris: Forgiftninger med tungmetallet og en tidlig død.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,.........
Gammel regel gælder ikke mere
I sidste uge skrev vi i besvarelse af et spørgsmål fra en læser, at en Alsace-vin på druen Pinot Blanc ikke absolut behøver at indeholde druer af dette navn, bare vinen er fremstillet af Pinot-druer af en eller anden slags, fx Pinot Gris eller Pinot Noir.
– Dette er en gammel regel, skriver den svenske sommelier Anders Öhman til os. – Men den stemmer ikke mere. I dag er Pinot Blanc en selvstændig druesort inden for EU, og dens navn må ikke anvendes som benævnelse for en drueblanding.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. Præcis halvdelen af de smagte vine lå i top med fem stjerner - godt klaret! I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Cuvée Carte d’Or, Michel Arnould & Fils, Brut, Grand Cru Champagne 2002
308 kr., ved 12 flasker: 298 kr., Solarex
Årgangs-champagne med en fornem duft, der giver mindelser om rugbrød og gær. Smagen er ultralækker, blød og kompleks og ligesom i duften med fine brødtoner. Og boblerne er bittesmå og stadige. En nydelse!


De La Salle, Brut, Champagne, Frankrig
169 kr., i denne uge (uge 52): 119 kr., Kvickly og SuperBrugsen
En rigtig god champagne med fine bobler, en duft af brød og en frisk, ret tør smag med god frugt. Glimrende til mad, glimrende til apéritif, ikke egnet til kransekage – men det er der jo ingen tørre champagner, der er.


Cesarini Sforza, Tridentum, Brut, Trento, Italien 2002
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Spumante med overordentlig livlige bobler og en frisk, frugtagtig smag med god syre og en anelse sødme. Bestemt ikke til kransekage – langt bedre til Dronningens nytårstale.


Mémoire de Vignes, Michel Arnould & Fils, Blanc de Noirs, Brut, Grand Cru Champagne 2002
459 kr., ved 12 flasker: 449 kr., Solarex
Årgangs-champagne med en rig og kompleks duft, en forførende lækker smag og en lang eftersmag. Vinen er en Blanc de Noirs, dvs. at den hvide vin er lavet af blå (sorte = noir) Pinot Noir-druer, idet man ved presningen hurtigt har fjernet det farvede drueskind og kun har beholdt den ufarvede saft fra druekødet. En sådan vin kan genkendes på, at den er en anelse mørkere i løden end andre champagner.


Célebre Data, Caves Primavera, Vinho Espumante de Qualidade, Portugal
42,95 kr., Amka
En udmærket mousserende hvidvin, der dufter af friske syrlige sommeræbler og har en behagelig halvtør smag af moden frugt. God til prisen.


Freixenet, Cordon Negro, Brut, Cava, Spanien
69,95 kr., Amka
En udmærket mousserende vin med en fint perlende mousse, en god fylde og toner af modne pærer. Den sidste stjerne får den for den rimelige pris.




Hvidvin


Château de Sancerre, Sancerre, Frankrig 2005
149,95 kr., SuperBest
En perfekt hvidvin med en herlig duft og en blød, frisk og dejlig frugtsmag med mineralske toner og en let fedme. Slottet, der knejser over Sancerre-distriktet, har siden 1919 tilhørt familien Marnier-Lapostolle – dem, der laver likøren Grand Marnier.


Clairault, Estate, Sémillon, Margaret River, Australien 2004
105 kr., Walkabout ImpEx
Elegant, blød og meget lækker hvidvin med en diskret fadlagring. Glimrende til lettere fiske- og kødretter, men kan også nydes som meditations-vin.


La Playa, Block Selection, Sauvignon Blanc, Limari Valley, Chile 2007
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
En virkelig god og meget typisk Sauvignon Blanc-hvidvin med en frisk, frugtagtig duft og smag med toner af lime og hyldeblomst. God til en fiskeret, der gerne må være lidt fed.


Seresin Reserve, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2005
199,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En spændende hvidvin, der har en intens duft med toner af græs, halm og røg. Smagen er rund, fyldig og let krydret med et strejf af mirabeller.


Cullen, Chardonnay, Margaret River, Australien 2004
198 kr., Arnakke Vinimport
Ganske flot hvidvin, hvis man vel at mærke er glad for en markant egesmag. Flasken har skruelåg.


Jean Baltenweck, Cave de Ribeauvillé, Alsace, Frankrig 2006
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør og ret enkel hvidvin lavet på organisk dyrkede druer. Vinen har en markant mundrensende syre.




Rødvin


Tabui, Riserva, Barolo, Italien 1999
355 kr., Carlo Merolli
En af de helt store Piemonte-rødvine. Den har en kraftig og kompleks duft med toner af skovbund og en vidunderlig smag med friske bær, bløde tanniner, svampe … en vin, der er over otte år gammel og helt på toppen.


Las Lomas, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 2005
59 kr., Ørbæk Bryggeri
En hel kurvfuld af friske, aromatiske sommerbær kommer én i møde, når man lugter til denne skønne rødvin. Smagen er læskende med en fin sødme, god frugt og med en let krydret eftersmag.


Ca’Viola, Bric du Luv, Langhe Rosso, Italien 2004
208 kr., Tenuta del Pino
Stor, flot og fantastisk rødvin. Det kan alligevel lade sig gøre at lave en vin med 14½ alkohol og få et elegant resultat som dette: Fløjlsblødt og med kompleks frugt og krydderi. En vin, der oplagt skal skænkes til mad. Den må gerne ligge et par år endnu, men kan også drikkes nu.


Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Italien 2004
219,75 kr., indtil juleaften: 159,75 kr., Skjold Burne
Flot og dejlig rødvin med bred krydret frugt, charmerende sødme og ikke nogen kanter af alkohol, selv om vinen har 15% alkohol. I smagen er der rosiner, blommer, dadler ...


St Hallett, Gamekeeper’s Reserve, Barossa, Australien 2006
85 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Flot bamsevin med intens frugt – kirsebær, brombær … Selv om den har 14½ procent alkohol, er den ikke spor sprittet. Flasken har skruelåg.


Possums Vineyard Grenache, McLaren Vale, Australien 2006
89 kr., Oxholm Vin
En meget lækker rødvin med friske milde krydderurter og blå druer i duften og med en fyldig smag med masser af frugt, vanille og en anelse eukalyptus.


Poggio Maestrino, Annosettimo, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2005
109 kr., Carlo Merolli
Annosettimo betyder syvende år, og dette er den halvdanske Erik Bantis syvende årgang af hans supertoscaner. Vinen er simpelt hen vidunderlig, fløjlsblød og dejlig og med fint krydderi. Den har det hele.


Massolino, Dolcetto d’Alba, Italien 2006
79 kr., Vinens Verden
Elegant rødvin med en duft lidt i retning af lakrids og en lidt tør, frugtagtig smag med bløde tanniner. Smagepanelets medlemmer var ret vilde med den. Skænk den til en lidt kraftig kødret. I forhold til kvaliteten er prisen yderst rimelig.


Farnese, Don Camillo, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien 2006
139,95 kr. for 2 liter i boks, dvs. 52,48 kr. pr. normal flaske, SuperBest
Den er slet ikke så dårlig denne boksvin. En rigtig rar hverdags-rødvin med frisk frugt, god syre og en lille sødme og af en væsentlig bedre kvalitet end mange andre boksvine. Bemærk, at det er en boks med kun 2 liter, ikke de sædvanlige 3 liter. Tappehanen var i øvrigt – for en gangs skyld – nem at pille ud og montere.


Gallo, Turning Leaf, Cabernet Sauvignon, Californien 2005
74,95 kr., i denne uge (uge 52): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rigtig amerikaner og en rigtig marmeladevin – jordbær, tyttebær ... Vinen har en sødme, som gør den nem at drikke. Flasken har skruelåg. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen.


Basilisk, McPherson, Shiraz / Mourvèdre, Central Victoria, Australien 2006
99,50 kr., ViniPortugal
Drikkevenlig rødvin. Den har en ren frugtsmag og en rar sødme. Flasken har skruelåg.


Stonefish, Shiraz, South Eastern Australia, uden årgang
60 kr., Lago Import
Enkel og venlig hverdags-vin uden større vingefang, men en vin, som mange sikkert vil kunne lide.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Zinfandel, Californien 2005
129,95 kr., Amka
Kraftig rødvin med en markant smag af alkohol.




Sød vin


Borges Porto, Vintage Port, Portugal 2004
199,95 kr., Chris-Wine
Fantastisk lækker portvin – for ung, naturligvis, men når det nu skal være barnemord, er den faktisk dejlig at drikke allerede nu. Den vil dog blive endnu bedre om fem-syv år. I smagen er der dadler, figner, nødder …




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.