Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 11
Fra 10. marts til 16. marts 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 8,,,,,,,,VinAvisen uge 9,,,,,,,,VinAvisen uge 10

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.................
11-14
.................
De vil selv tappe vinen
Formanden for Union des Maisons de Bordeaux, Allan Sichel, har i Bordeaux-avisen Sud-Ouest foreslået, at der indføres et forbud mod eksport af Bordeaux-vin som bulk til tapning i udlandet eller andre steder i Frankrig. Han mener, at regionens troværdighed vil blive styrket ved et sådant forbud.
– Hvis nogen firmaer i dag køber Bordeaux-vin som bulk bare for at fodre deres tappekolonner, så ser jeg det som et problem, siger han.
Ifølge avisen er ikke alle Bordeauxs producenter enige med Sichel. Det gælder ikke mindst dem, der står for den almindelige AOC Bordeaux, som ofte går til alverdens supermarkeder.

Der er undtagelser
Måske vil EU’s love om varers frie bevægelse over grænserne være en hindring for gennemførelsen af Allan Sichels forslag. På den anden side er der allerede et par franske regioner, som opretholder et sådan forbud og insisterer på selv at tappe deres vine. Det gælder Alsace, og i reglerne for Cru Bourgeois i Médoc står også, at vinen skal tappes på slottene.
Også i andre europæiske lande er der tvungen tapning på stedet blandt andet i Portugal med portvin og i Spanien med vine fra Rioja, Ribera del Duero og Priorat samt med den nye Vino de Pago.
,,,,,,,,,,,,,,.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Nicolas Sarkozy (Foto: © Guillaume Paumier, Wikimedia Commons).
    Godt sure på Nicolas Sarkozy
    Organisationen Vin et Société, der repræsenterer den franske vinsektor, er ved at blive godt sur på Nicolas Sarkozy. Igen og igen har den franske præsident sagt, at han vil søge en løsning på problemerne med Evin-lovens stramme regler for reklamer for vin, så vinen atter kan blive et udtryk for fransk terroir og ikke en delinkvent på anklagebænken. Men indtil nu er ingenting sket. I hvert fald ikke i den rigtige retning.
    Tværtimod er det lykkedes for antialkohol-ligaen ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie) at rette flere anslag mod et af landets største erhverv og en del af gammel fransk kultur.

    Truer med at gå i aktion
    ANPAA har fået dømt avisen Le Parisien for at have bragt en vinartikel uden samtidig at fortælle, at man kan blive beruset af drikken. Ligaen har fået lukket bryggeriet Heinekens franske hjemmeside og fået dømt champagnefirmaet Moët & Chandon for i en reklame at have fremstillet rosé champagne som "La vie en rose".
    Nu har Vin et Société truet Sarkozy med, at hvis han ikke snart går i aktion – hvis han ikke får revideret den gamle Evin-lov og lagt bånd på ANPAA – så vil hele vinindustrien gå i aktion.
    Ifølge Decanter er klimaet i Frankrig for øjeblikket sådan, at avisen Le Figaro sætter regeringens sundhedsadvarsel mod alkohol efter hver eneste artikel, der handler det mindste om vin.

    CRAV slår til igen
    Ifølge Meininger’s er en chefinspektør, Hélène Simon, fra det franske arbejdstilsyn, Inspection du Travail, blevet overfaldet og tilbageholdt i fire timer og truet af vinbønder fra den berygtede Comité Régional d'Action Viticole (CRAV).
    De voldelige vinbønder i den hemmelige organisation CRAV er vrede over deres dårlige økonomi på grund af konkurrencen fra Spanien, Italien og den nye verden og på grund af nedgangen i salget af vin på hjemmemarkedet.
    I de sidste 30 år har CRAV ødelagt vintanke med importeret vin, overfaldet politiet og bombet offentlige kontorer. Og sidste år udsendte organisationen en video, hvori to mænd med elefanthuer truede med at myrde Nicolas Sarkozy, hvis han ikke kom vinindustrien til hjælp.
    Overfaldet på inspektøren fra Inspection du Travail volder bekymring i Sydfrankrig, hvor to af myndighedens inspektører sidste år blev dræbt af vinbønder under lignende omstændigheder, den ene i Saussignac, den anden i nærheden af Bergerac.
.................
>15/08
,,,,,,,.......
Premier Cru i stedet for Supérieur?
En meget stor del af vinene fra Bordeaux har én af to appellationer: Enten er det AOC Bordeaux, eller også er det AOC Bordeaux Supérieur, og i begge tilfælde kan vinen være lavet af druer fra ethvert hjørne af den store vinregion
Den væsentligste forskel på de to kategorier ligger i tilladt høstudbytte og alkoholindhold, og her er Bordeaux Supérieur en tak bedre end almindelig Bordeaux.
Nu har vinavlerforeningen for de to appellationer foreslået, at benævnelsen Supérieur erstattes af ordene Premier Cru, og de har ansøgt den statslige kontrolmyndighed, INAO (Institute National des Appellations d'Origine), om en godkendelse af ideen.
Ikke alle i Bordeaux er dog enige i, at det er en god idé. Til Decanter siger Anne Françoise Quié fra Château Rauzan Gassies, 2. cru i Margaux: – For forbrugerne vil det være forvirrende, at der i Bordeaux kan være topkvaliteter kendt som premier crus og samtidig almindelig Bordeaux-vin med samme benævnelse.

Holder vine tilbage fra visse markeder
Britiske aviser har i sidste uge – måske med en vis forargelse – fortalt, at den store vin- og spirituskoncern Foster’s holder vine tilbage fra visse markeder for at kunne sælge dem til bedre priser på andre markeder.
Egentlig er der vel ikke noget at sige til det. Det ville enhver fornuftig forretningsmand gøre.
Selv siger en talsmand fra Foster’s til Just Drinks: – Vi har opdelt verden i tre dele: 1. Australien, Asien og Stillehavet, 2. Nord- og Sydamerika og 3. EMEA, dvs. Europa, Mellemøsten og Afrika. I alt cirka 30 lande, hvoraf nogle ønsker vin i en bestemt stil. Det gør det fornuftigt at allokere visse vine til specielle lande.
,,,,,,,,,,,,,,.
,,,,,,,,,,,,
Piero Mastroberardino
    Mastroberardino køber ny vingård
    Familien Mastroberardino er en af de førende vinproducenter i den italienske region Campania – den bor i den lille by Atripalda øst for Napoli i distriktet Irpinia, hvor en mester (ma(e)stro) Berardino begyndte at dyrke vin engang i 1600-tallet.
    I dag, ti generationer senere, har familien 200 hektar vinmarker og fremstiller 2,3 millioner flasker om året.
    Arealet på vinmarkerne øges nu, for i sidste uge købte Piero Mastroberardino en vingård i nabodistriktet Sannio, hvor der er fine forhold for en af Campanias bedste hvidvinsdruer, Falanghina. Endvidere er der et hotel og en golfbane.

    Arkæologiske vine
    Mastroberardino-familien er ikke mindst kendt for sit arbejde med tre store druer, som grækerne bragte til Italien: Aglianico, Fiano og Greco – virkelig "arkæologiske" vine.
    Navnet Aglianico er en forvanskning af det latinske Vitis Hellenica, dvs. den græske vinplante, og hos Mastroberardino bruges druen til rødvinen Taurasi – en af Italiens store vine.
    Fiano har sit navn fra det latinske Vitis Apiana, dvs. vinen, der tiltrækker bier (apis = bi). Af denne drue laver Mastroberardino en dejlig hvidvin, Fiano di Avellino.
    Og endelig er der Greco, hvis navn umiddelbart fortæller om druens græske oprindelse. Den indgik i den antikke falerner-vin. I dag bruges den til en hvidvin, Greco di Tufo, dog med et tilskud af en anden drue, Coda di Volpe, dvs. Rævesvans. Sådan hedder druen på grund af en let bue nederst på klaserne.
    Mastroberardinos vine importeres af Simoncini i Odder.
,,,,,,,.........
>30
,,,,,,,,,,,,
Fokus på australske vindistrikter
Australierne vil vældig gerne vise, at australsk vin ikke bare er en og samme surdej – at der er forskellige vindistrikter, hvis vine adskiller sig markant fra hinanden.
Australian Wine and Brandy Corporation søsætter derfor i denne måned en storstilet informationskampagne målrettet de britiske forbrugere. Kampagnen omfatter ifølge Decanter tyve vine fra femten australske vindistrikter, der alle har gjort sig værdige til titlen "Regional Hero" (regional helt).
For at få tildelt titlen, skal et vindistrikt opfylde en række kriterier – vigtigst af alle er, at en bestemt drue trives specielt godt i netop det distrikt og udmønter sig i særligt karakteristiske vine.
De udvalgte vindistrikter tæller blandt andet Margaret River, McLaren Vale, Langhorne Creek og Barossa Valley.

Burde hellere satse på at få priserne i vejret
En af Decanters læsere stiller sig lidt måbende over for den australske kampagne og ytrer, at australierne netop står stærkt ved at markedsføre sig som et samlet vinland i stedet for at fremhæve de enkelte distrikter. Spørgsmålet er også, ifølge læseren, hvor meget det egentlig hjælper, at markedsføre vindistrikter separat – når det kommer til stykket, hvor mange forbrugere kender så egentlig andre spanske vindistrikter end lige Rioja.
Vinmager Bill Hardy fra Australiens største vinproducent Hardy Wine Company er også skeptisk. Ideen er såmænd god nok, mener han, men femten vindistrikter er alt for mange – man skulle nøjes med ti i første omgang. Og som han tilføjer, så burde man måske vente lidt med kampagnen og i stedet gøre en indsats for at få øget priserne på australsk vin generelt.

At skabe brands er noget, de kan
Interessant nok lanceres den australske kampagne samtidig med, at man i Frankrig prøver at underspille det gamle puslespil af appellationer og lægge vægt på druesorterne og begrebet fransk vin.
Ifølge Just Drinks er chilenerne enige med australierne. Chilenerne fremmer med flid regionaliteten, og de mener, at med kompleksiteten kommer interessen og associationer til kvalitet og image.
For New Zealand er det lykkedes at gøre distriktet Marlborough internationalt kendt. Navnet er dog kun forbundet med druen Sauvignon Blanc, og det er ikke alle på New Zealand, der betragter dette som en fordel.
Australierne siger, at deres kampagne ikke er et spørgsmål om regionalitet, men om at skabe brands. Og det er jo noget, de kan.
.................
08-33
,,,,,,,.........
Tretten på proppenge-listen
Har vi støvsuget Danmark for restauranter, der ikke tager imod proppenge, hvis gæsterne medbringer deres egen vin – eller i hvert fald forlanger under 100 kr. pr. flaske?
Det kunne se ud til det. Så vi lader de tretten restauranter udgøre den endelige liste, som vi bringer for sidste gang her til højre.
I forbindelse med listen har vi imidlertid fået et interessant indlæg fra Klaus Stockholm, der står for importfirmaet Dragsholm Vine.

Alt for dårlige vine
– Der er to afgørende elementer i sagen, skriver Klaus Stockholm. – For det første er der desværre en del restauranter, som sælger alt for dårlige vine, samtidig med at de har et personale, som ikke ved det mindste om de vine, restauranten tilbyder gæsterne.
– Hvis disse restauranter satte sig lidt mere ind i vinens forunderlige verden og købte lidt bedre vine ind, ville vi alle komme et væsentligt skridt videre. Så ville der faktisk ikke være nogen grund til selv at medbringe flasker.

Ned til 20 kr. pr. flaske
– For det andet er der nogle vinimportører, som desværre gør alt for meget i de dårlige kommercielle vine, fortsætter Klaus Stockholm. – De har vænnet restauranterne til at kunne købe de billigste af deres vine helt ned til 20 kr. pr. flaske.
– Enhver, der ved bare en lille smule om vin, vil vide, at der ikke findes ordentlige vine i det prisleje.
– Vi er stødt på dette prisproblem gang på gang, når vi prøver at sælge vin til restauranterne, og det er de samme store vinimportører, der er på banen hver gang.
Vi siger tak for indlægget til Klaus Stockholm, men er ikke sikre på, at alle vinimportører er enige med ham. Når der er efterspørgsel efter en bestemt type vin, er det vel en opgave for en importør at finde en sådan vin af bedste kvalitet til prisen, naturligvis og tage den hjem til sine kunder.
Restauranter med proppenge
under 100 kr. pr. flaske
* El Veijo Mexico, Store Kongensgade 61, 1264 København K, tlf.: 33 93 59 59, www.elviejomexico.dk, proppenge: 60 kr., hvis forud aftalt.
* Klai Note, Vester Farimagsgade 17, 1606 København V, tlf.: 33 12 66 74, www.klai.dk/note.html, proppenge: 100 kr.
* Klai's Cuisine, Eskildsgade 15, 1657 København V, tlf.: 33 31 05 14, http://www.klais.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Kai Café & Spisested, Falkonér Allé 49, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 88 78 88, www.kai.dk, proppenge: 100 kr.
* Klai Dinner, Nordre Fasanvej 52, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 33 52 60, www.klai.dk/dinner.html, proppenge: 0 kr., gratis.
* Romarin, Ryesgade 90, 2100 København Ø, tlf.: 35 43 29 28, www.restaurant-romarin.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Café Peber&Mynte, Vigerslevvej 131, 2500 Valby, tlf.: 25 33 42 47, www.peber-mynte.dk, proppenge: 60 kr.
* Le Basilic, Mejlgade 85, 8000 Århus, tlf.: 86 18 24 41, www.basilic.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Kif Kif, Mejlgade 41, 8000 Århus C, tlf: 86 18 53 14, www.kif-kif.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant L'escale, Åboulevarden 55, 8000 Århus C, tlf.: 86 12 53 15, http://www.lescale.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Olive, Kaløgade 2, 8000 Århus C, tlf.: 86 12 95 61, www.olive.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Al Meza, Frederiks Allé 59, 8000 Århus C, tlf.: 86 19 51 46, www.almeza.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Hedensted Sognegård, Bytorvet 18, 8722 Hedensted, tlf.: 75 89 11 58, www.hedensted-sognegaard.dk, proppenge: 46 kr. pr. kuvert.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,.........

,,,,,,,,,,,,
I Sonoma i Californien har vinfirmaet Gallo anlagt en kæmpemæssig fadkælder, der er så stor som en fodboldbane og rummer hele 60.000 fade. Fadene er stablet op på paller og bliver flyttet rundt med store elektriske gaffeltrucks.
    Fadene behandles med ultralyd
    Hvor mange vinfade – barriques – er der rundt omkring i verdens vinhuse? Cirka 7 millioner. Og de bliver hele tiden skiftet ud, så de mange bødkerier har nok at lave – selv om mange fade i disse år bliver erstattet af spåner og stave i ståltanke.
    Mange af fadene bliver imidlertid også skiftet ud, fordi de bliver forurenede af mikroorganismer, først og fremmest af gærsorten Brettanomyces (Dekkera). Man regner med, at denne forurening påfører vinindustrien et samlet tab på, hvad der svarer til en halv milliard kr. om året.
    En række forsøg har vist, at man kan komme problemet til livs ved at behandle fadene med ultralyd, og at man derved vil kunne spare mange penge.
,,,,,,,.........
Anbefaler vine i 50 cl flasker
Lægen Trish Groves, der er redaktør ved British Medical Journal, skrev i sidste uge, at den normale størrelse på vinflasker, 75 cl, kunne være ansvarlig for, at nogle briter drikker for meget.
– Jeg kan godt lide et godt glas vin til min aftensmad, skrev redaktøren, – men når to af os har fået et glas hver, er det alt for fristende at tømme flasken for at undgå, at resten af vinen går til spilde.
– Supermarkederne burde begynde at sælge mindre flasker, for når to deler en 75 cl flaske, overskrider de grænserne for, hvad der er sundt.
Ifølge Decanter har supermarkedskæden Waitrose lanceret en ny serie vine, Vin à Deux (Vin til To), i 50 cl flasker.

Er det en god idé?
Har man lidt rygrad, tømmer man naturligvis ikke en flaske vin bare for at tømme den. Man sætter resten i køleskabet og håber, at den også er drikkelig næste dag.
Men det kunne måske alligevel være praktisk med muligheden for at kunne købe vin i 50 cl flasker – selv om vinen sikkert vil blive dyrere pr. liter.
Hvad siger VinAvisens læsere? Lad os lave en lille meningsmåling: Er 50 cl flasker en god idé? Gør dit valg ved at sætte en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.
Resultatet bringer vi i næste uge. Og vi modtager gerne synspunkter fra læserne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.

,,,,,,,,,,,,,,.

34/07
,,,,,,,,,,,,,,,.
    Christian Moueix, årets mand
    Det britiske vinblad Decanter har udnævnt Christian Moueix til årets Man Of The Year.
    Christian Moueix en vinmanden fra Bordeauxs "højre bred" – Pomerol, Saint-Émilion osv. Siden 1970 har han været leder af vinfirmaet Etablissements Jean-Pierre Moueix i byen Libourne, og tillige har han bestyret familiens slotte: Château Pétrus, Château Magdelaine, Château Lagrange, Château Latour à Pomerol, Château La Fleur Pétrus, Château Trotanoy og Château Lafleur Gazin. Plus vinhuset Dominus, som Christian Moueix, der er uddannet på University of California Davis, grundlagde i Napa Valley i 1981.

    < Christian Moueix.
.............
USA eksporterer mere vin
USA’s eksport af vin – hvoraf de 95% kommer fra Californien – nåede sidste år et rekordstort beløb på 951 millioner dollars. Det var et spring på 8,6% i forhold til 2006. I samme periode øgedes mængden med hele 12% til 453 millioner liter.
En omsætning på 1 milliard dollars er inden for rækkevidde, og hvis udviklingen fortsætter – og dollarkursen fortsat er lav – er der måske mulighed for at nå milliarden i år.
I løbet af de sidste ti år er USA’s og Californiens vineksport steget med 77% i værdi, og vinene eksporteres i dag til 125 lande.
Cirka halvdelen af den amerikanske eksport (474 mio dollars) går til EU-landene. Derefter følger Canada (234 mio), Japan (63 mio), Schweiz (26 mio) og Mexico (24 mio).
Amerikanerne eksporterer mere og mere vin som bulk. Sidste år steg mængden med 22% til 169 mio liter og omsætningen med 25% til 151 mio dollars.
,,,,,,,,,,,,,,.
    Glas er bedre end plastic
    Institut d'Oenologie i Bordeaux har udført en større undersøgelse af flasker i størrelsen 18,7 cl. Det er den slags flasker, som benyttes i fly, hvor man skal spare på vægten og derfor er interesseret i at benytte flasker af plast.
    Opgaven gik ud på at undersøge, hvordan forskellige vine udvikler sig i flasker af PVC- og PET-plast samt i flasker af glas. Og resultatet efterlod ingen tvivl: Glas er bedre end plastic.
    Et meget stort antal flasker blev tappet med henholdsvis rød og hvid Bordeaux-vin, og mange hundrede prøver blev udtaget og lagret i seks måneder ved forskellige temperaturer. Derefter bedømte nitten professionelle vinsmagere vinene ved en temperatur på 19 grader.

    Næsten alle kasserede vinen
    Dommen var nogenlunde den samme for de forskellige typer vine, så lad os nøjes med at citere dommen over rød AOC Bordeaux:
    Med vinene i plastflasker oplevede smagerne et meget hurtigt tab af den kuldioxid, som giver vinen friskhed, samt et stort fald i den konserverende SO2. Endvidere var der et øget indhold af jern. Farven var ændret, og det samme var duft og smag. Næsten alle smagerne kasserede vinen.
    Derimod var der bogstaveligt talt ingen ændringer af vinen, der var tappet på glasflasker.
,,,,,,,,,,,,,,.
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
    < På billedet til venstre ses Santorinis kraterrand, i midten et høstbillede, hvor vinplante-kurvene er fulde af blade og druer, og til højre et vinterbillede uden løv. Kurvene danner unægteligt nogle sære skulpturer. (Foto: Yiannis Paraskevopoulos).
...................
Sne på Santorini
Her i Danmark har vi ikke fået ret mange fnug sne i år. Det har de til gengæld i vinmarkerne på den græske ø Santorini. Her sneede det forleden – men så er det også fjorten år siden, at det sidst sneede.
Vinteren har været den næstkoldeste i de sidste tyve år, og vinbønderne på øen siger ifølge Decanter, at de aldrig har oplevet så mange kolde dage som i 2008.
Og det har sikkert føltes ekstra koldt, for den lille ø i det ægæiske hav er et meget forblæst sted.

Druerne gror i kurve
Santorini er en gammel vulkan. Den har faktisk form som en kraterrand med et rundt hav inde i midten, og oppe på skulderen af vulkanen har man anlagt nogle meget forblæste vinmarker.
For at beskytte vinplanterne mod vinden har man ikke bygget jordvolde rundt om hver enkelt plante – som på Lanzarote. Man har gjort noget langt mere raffineret.
Hvert år tager man samme lange udløber af vinplanten, lægger den i en vinding og fletter den sammen med vindingerne fra tidligere år, så der efterhånden opstår en kurv bestående af vinplanten selv.
Udløberen skyder videre år for år og bliver således længere og længere. Indefter mod roden bliver den tykkere og tykkere, og efterhånden vokser kurven. Man kan faktisk – ved at tælle vindingerne i kurven – se, hvor gammel vinstokken er.
Typiske druesorter på Santorini er de grønne Assyrtiko, Athiri og Aidani og de blå Mandilaria og Mavrotragano.
,,,,,,,,,,,,,,.
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,.
Man trykker på en knap
I uge 19, 2006, fortalte vi om analysemaskinen WineScan, udviklet af det danskejede familiefirma Foss, som dækker 90% af verdensmarkedet for måleinstrumenter til fødevareindustrien.
Maskinen er udstyret med et sugerør, som man stikker ned i et lille glas med vin. Man trykker på en knap, og umiddelbart efter kan man aflæse indholdet af op til tyve forskellige indholdsstoffer – alkohol, syre, sukker osv.
I maskinen føres vinen til et kammer, hvor den gennemlyses af infrarøde stråler i et bredt spektrum, og alt efter hvilke dele af spektret, der tilbageholdes af vinens forskellige molekyler, sendes der data til et program, som sammenligner med en masse facts fra mere gammeldags laboratorieforsøg.

En lillebror til 1/3 pris
I den forløbne uge kom Foss med en "lillebror" til denne maskine. OenoFoss, hedder den, og den koster cirka 150.000 kr., hvor storebror koster tre gange så meget.
Betjeningen er enkel: Kun få dråber vin, et klik på computerskærmen, og to minutter efter har man et resultat, som kan bruges i flere forskellige faser af vinproduktionen – både til at vurdere, om druerne er modne til høst, og senere i processen, hvor det skal besluttes, om vinen er klar til at blive tappet på flasker.
Ifølge Foss er der alene i Europa over 10.000 potentielle kunder til den nye maskine. Og i Australien har firmaet gennemført en undersøgelse, som viser at producenterne fremover regner med at skulle gennemføre vinanalyser i et langt større omfang end hidtil.
Det er godt gået, at et dansk firma er helt i front på dette område.
,,,,,,,,,,,,,,.
08.33
.................
    Viniditalia atter en succes
    I sidste weekend afholdt man for syvende gang den italienske vinmesse, Viniditalia, og som sædvanlig var den en succes. Der var 900 gæster, og messen var som altid præget af livsglæde, folkelig stemning og gode vine – i år hjulpet godt på vej af harmonikaspilleren Lars Grand, der ind imellem spillede italiensk musik.
    Der var 22 udstillere, og flere italienske producenter havde taget turen til Danmark for at støtte deres importører på standene.
    Mange af udstillerne importerer vine fra kendte vinhuse, der ofte laver vin i så små mængder, at de ikke er interessante for de større importører. Og formålet med Viniditalia er at informere detailhandlen og forbrugeren om italiensk vin – samt ikke mindst at have det morsomt. Og det havde man.
,,,,,,,,,,,,,,.
    Endnu en arrangør af vinrejser
    Claus Skov Christensen, der ses på billedet her, er et kendt navn blandt de mange danske vinklubber og importører, der arrangerer vinsmagninger og andre aktiviteter omkring vinen. Det er nemlig Claus, der i snart mange år har redigeret VinAvisens Aktivitetskalender.
    Nu har han fået mod på også at arrangere en "Grand Cru Classé vinrejse" til Bordeaux fra lørdag den 6. til mandag den 15. september, og rejsen derned vil foregå i en luksusbus med overnatning i Cambrai på nedturen og i Orléans og Mertesdorf i Moseldalen på hjemturen. I Bordeaux besøges flere slotte, og undervejs hjem er der besøg både i Cognac og Champagne. Rejsen arrangeres i samarbejde med Cilieborg Special Tours, der er medlem af rejsegarantifonden, og prisen for de ti dage er 6950 kr.
    Claus kan nås pr. e-mail: claus@revi-huset.dk eller tlf.: 49 20 15 34, aften: 49 13 33 51.
,,,,,,,,,,,,,,.
Resveratrol endnu en gang
Igen og igen har vi her i VinAvisen skrevet om stoffet resveratrol. Men i virkeligheden har vi slet ikke skrevet ret meget. Siden man i 1997 påviste, at resveratrol kan forebygge kræft, er der nemlig udkommet over 1000 videnskabelige afhandlinger om stoffet.
Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilben) er et stof, som flere planter producerer i deres kamp mod infektioner fra skadelige mikroorganismer. Stoffet findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, men det kan også fremstilles syntetisk og anvendes som et kosttilskud.
Nå, så kom vi minsandten til endnu en gang at skrive om stoffet resveratrol og dets velsignelser ...
,,,,,,,,,,,,,,.
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................

................
    Berømt masterblender – i Japan
    Sidste år i uge 25 havde Interbrands besøg af masterblender Richard Paterson, der i 38 år har stået for produktionen i Skotlands mest sælgende privatejede whiskyfirma, White & McKay.
    Han er et kendt ansigt i whiskykredse, men det er for intet at regne mod hans berømmelse i Japan. Her optræder han nemlig som en vigtig figur i tegneserien Oishimbo – en såkaldt manga om whisky.
    Manga er det japanske ord for skitsebog, men det er i nyere tid også blevet ordet for tegneserie, og i Japan er en manga noget, der bliver taget alvorligt.
    Oishimbo er en hel serie af bøger, der er helliget mad og drikke på et højt gastronomisk plan, og indtil nu er der udkommet næsten 100 bøger, der tilsammen er solgt i et oplag af over 100.000.000 eksemplarer. Hvortil kommer tegnefilm, en spillefilm og computerspil.
    Et længere referat af manga’en om Richard Paterson og whisky findes i den britiske journalist Chris Buntings hjemmeside om japansk whisky, Nonjatta. ....
    ...............
    Ugens smagte whisker

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt fire single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Balblair 1997, Highland Single Malt Scotch Whisky, Skotland, 43%
    368 kr., Mac Y
    En meget lækker whisky med moden frugt og et strejf af citrus i duften. Smagen er fyldig og rund med en anelse chili i eftersmagen.


    BenRiach Curiositas, 10 Years Old, Single Peated Malt Scotch Whisky, Speyside, Skotland 46%
    350 kr., Mac Y
    En rigtig vintervarmer af en whisky med toner af røg, kul og tjære i duften og med en kraftig smag af blandt andet sort peber og krydderurter.


    Michel Couvreur, Overaged Malt, Meldrum House, Aberdeenshire, Skotland, 56%
    389,75 kr., Vinmonopolet
    Hele 54 forskellige Single Malts, der har lagret mellem 12 og 27 år på fade, er forenet i denne specielle whisky. Det er en kraftig sag med god fylde og moden frugt. Michel Couvreur nyder den selv iskold til røget laks.


    Michel Couvreur, Special Vatting, 11 to 20 Years Old, Meldrum House, Aberdeenshire, Skotland, 45%
    789 kr., Vinmonopolet
    Denne whisky, der er sammensat af tre single malts på henholdsvis 11, 12 og 20 år, har en spændende duft af blandt andet appelsin og læder. Smagen er kraftig og rund med toner af nødder, eg og krydderier. Prisen er dog i overkanten.
    ...............
,,,,,,,,,,,,,,
47-2-6-10
,,,,,.........
.........
VinAvisens Vinauktion: En superårgang
Et nyt udbud på VinAvisens Vinauktion er en flaske Château Mouton Rothschild fra 1985 – en årgang, som udbyderen med rette kalder et superår.
– Flasken er opbevaret under helt perfekte forhold i en tempereret vinkælder, skriver udbyderen, – og standen er perfekt (A), ligesom etiketten er helt intakt.
Begynderprisen er 975 kr., hvilket må siges at være yderst menneskevenligt, men man er allerede begyndt at byde den op.
Der er udbudt flere andre interessante flasker, og flere kommer jo til hele tiden. Prøv selv at gå ind og se. VinAvisens Vinauktion åbner man ved at klikke på bjælken herunder.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * BB-Vinimport har optaget importen af Brunello-vinene fra La Rasina i det italienske Montalcino.
    * Solarex har optaget importen af vine fra det argentinske vinhus Bodega de Los Clop.
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Benoit Ente i Bourgognes Puligny-Montrachet.
    * V&S Distillers har flyttet sit Københavns-kontor til Kanonbådsvej 8, 1437 København K, tlf.: 32 32 90 90.
    * Dansk VinCenter i Avedøre Holme har ansat Lars Juhl Olesen som den første fuldtidsdirektør for en arbejdende dansk vingård.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..............,
.....

,
    Per Freilev (f. 1958) trådte sine første skridt i vinbranchen i 1980 og er i dag den ene tredjedel af importfirmaet World of Wine. Det blev han efter en sammenslutning af hans firma, Freilev Vinimport, med firmaet New World Vine i 2006 – de to andre partnere er her Peter Kjelgaard og Tom Rosenkilde.
    Efter fem år med ansvaret for Knud Jørgensen Vinhandel i Hellerup blev det til yderligere fem år som eneste ansatte i en mindre import- og detailvirksomhed på Frederiksberg, og her fik Per Freilev sine første erfaringer med importen af vin.
    I 1992 blev han selvstændig, idet han grundlagde Freilev Vinimport i Gladsaxe, et "garagefirma", der udviklede sig gennem overtagelsen af en lokal virksomhed.
    I 2005 stod han ved en skillevej: Skulle han forsætte med sit firma eller indgå i et fællesskab? Den sidste mulighed blev valgt, fordi den indfriede hans ambitioner om at arbejde med endnu større spændvidde for både europæisk og oversøisk vin. Han indtrådte derfor som aktionær i det daværende New World Vine, som i samme forbindelse ændrede navn til World of Wine. Her varetager han driften af butikken i Herlev og har ansvaret for importen af europæisk vin.
    Per Freilev er gift med Susanne, og sammen har de to – efterhånden temmelig voksne – børn, Silje og Theis. Havens flora er af stor interesse, kun – og vel næppe overraskende – overskygget af maden og dens tilblivelse. Tilvejebringelsen af en vis fysisk form og balance søges opnået ved fodbold og svømning.
    Adresse: World of Wine a/s, Mørkhøjvej 137, 2730 Herlev, tlf.: 44 94 31 01, e-mail: herlev@worldofwine.dk, www.worldofwine.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.........
10-13
,,,,,,,,,,,,,,.
    Ugens vinøse billede
    Laura West var den anden søndag i februar til den årlige trøffelfestival i den lille Rhône-by Saint-Paul-Trois-Châteaux, og lige uden for byen kom hun forbi denne mark med "bush vines".
    – Jeg har tit været ude for, skriver hun, – at folk tror, at "bush vine" betyder, at der er tale om vin fra bushen, dvs. fra den australske ødemark. Men det er ikke tilfældet.
    – "Vine" betyder vinstok, og en "bush vine" er ganske enkelt en vinstok, der er beskåret som en busk – altså uden nogen form for støtte (stok, trådramme eller andet). Ganske som på billedet her.
    – Kun få druesorter egner sig til bush-beskæring. Det kræver en vindstærk og opret vækstform, som ikke må være alt for voldsom.
    – Grenache er en klassiker. Jeg er ikke sikker på, hvad det er på billedet, men det er sikkert Grenache.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,.........
10-11
................
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvorfor ingen årgang på champagne?
Peter Olsen spørger, hvorfor champagne og andre mousserende vine ikke bærer årgang på flaskerne.
Det skyldes, at vinene er husenes "signatur-mærker", som står for cirka 90% af salget, og at forbrugerne forventer at få et ensartet produkt år efter år.
Dette klarer vinhusene ved at gemme en betragtelig del af vinen fra de forskellige årgange på tanke (ganske få på gamle egetræsfade som fx Bollinger), så de har mulighed for at blande vin fra flere årgange. På den måde bevares den smagsmæssige stabilitet.
Der findes også champagner med årgang på etiketten. Her varierer priserne på de forskellige årgange stærkt, mens priserne på champagne uden årgang (non vintage) ligger ret stabilt.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,.
09-12
,,,,,,,.........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. Igen en ganske pæn høst. I alt blev det til 93 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Let perlende vin


Ghione, Moscato d’Asti, Italien 2007
64 kr., Rexwine
Sød, men ikke sliksød og med fine bobler. En yderst elegant vin til en rimelig pris.




Hvidvin


Freman Fortuna, New South Wales, Australien 2006
149 kr., VinDownUnder
En ualmindelig lækker og spændende hvidvin lavet på druerne Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay og Aleatico. Den har en liflig duft og en krydret og rigt facetteret smag. En hvidvin helt i top. Flasken har naturligvis skruelåg. Det havde været synd andet.


Carabas, Baron Philippe de Rothschild, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
En fransk hvidvin i en lidt oversøisk stil med meget markant fadsmag. Men den har samtidig en god og ren frugtsmag og kultiverede procenter.


Carl Streith, Riesling, Johannisberger Hölle, Rheingau, Tyskland 1998
50 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Egentlig er det utroligt, at denne hvidvin har kunnet holde sig i hele ti år. Den har da også fået et lille strejf af madeira-smag, men har stadig god frugt, mineralske toner og en lille fin sødme. Den skal bestemt ikke gemmes længere. Prisen er i øvrigt overkommelig.




Rødvin


Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
59,95 kr., The Wine Company
En meget lækker rødvin med en skøn duft af friske bær og en fyldig smag med toner af søde mandler og kirsebær.


Wings of Change, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
En meget lækker rødvin og en klassisk Cabernet Sauvignon med masser af solbær i både duft og smag. Og så er det en Fairtrade-vin, hvilket vil sige, at der er garanti for, at de folk, der har været med til at fremstille vinen, har fået en fair løn og arbejder under ordentlige forhold.


Grance, Domaine à Borie, Faugères, Frankrig 2004
99 kr., Emilie Vin
Denne rødvin på druerne Mourvèdre (85%) og Grenache er lavet på biodynamisk dyrkede druer, og det er en rigtig lækker rødvin, glimrende til mad. Dekantér den gerne et time før måltidet


Tenuta Rocca, Vigna San Pietro, Barolo, Italien 2003
389 kr., på Sjælland: Vinotto, i Jylland: Sobresol
Simpelt hen en vidunderlig rødvin. En elegant vin med herlig duft og en smag, der fylder munden med vellyst. Den kan godt drikkes nu, men må meget gerne ligge fem-seks år endnu. Der er lidt bundfald i flasken, så vinen bør dekanteres.


Santa Ema, Reserve, Merlot, Maipo Valley, Chile 2005
89,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En superlækker rødvin, der er fantastik kompleks med mange nuancer. For det første dejlig bærfrugt og for det andet en masse facetter – chokolade, vanille, nelliker … Og dertil overkommelige procenter. Prisen er faktisk rimelig.


Montenero, Abbazia Santa Anastasia, Sicilien IGT, Italien 2004
198 kr., Vinens Verden
Stor og flot, næsten eksplosiv rødvin på druerne Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon og Merlot. Der er en masse stof i den – blød frugt, krydderier, bløde tanniner … En vin, der skal ledsage en kraftig ret.


1164, Warburn Estate, Family Reserve, Merlot, Barossa Valley, Australien 2004
139 kr., Haller Vine
En virkelig dejlig rødvin i fin balance. Den har bred og blød frugt og fint krydderi. En mættende vin. Flasken har skruelåg.


Gestos, Cabernet Sauvignon, Finca Flichman, Argentina 2006
79 kr., i denne uge (uge 11): 50 kr., SuperBest
Denne fadlagrede rødvin og den næste vin, der omtales herunder, er lavet på en interessant måde: Halvdelen af druerne er hentet i 1000 meters højde, mens den anden halvdel er fra 700 meters højde. På bagetiketten står der, at druerne fra den øverste mark giver friskhed, struktur og kompleksitet, mens druerne fra den nederste mark giver farve og fylde. Det lyder sandsynligt. Vinen på Cabernet Sauvignon er en flot vin med god struktur og et glimrende billede af druen. Til tilbudsprisen 50 kr. er den faktisk lidt af et kup.


Gestos, Malbec, Finca Flichman, Argentina 2006
79 kr., i denne uge (uge 11): 50 kr., SuperBest
Samme historie om denne rødvin som om vinen ovenfor. Her er vinen lavet på druen Malbec, og vinen er både blød og let at drikke. Det er en venlig vin, som mange vil kunne lide.


Serego Alighieri in Toscana, Masi, Rosso di Toscana IGT, Italien 2005
110 kr., indtil 20. april: 89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En rigtig god toskaner-rødvin med duft og smag af druen Sangiovese.


Feudo Montoni, Vrucara, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2005
199,95 kr., Erik Sørensen Vin
Ganske flot og lækker rødvin med bred frugtfylde og fint krydderi. Den er kraftig og kræver en lige så kraftig ret. Helt billig er den ikke.


Cameleon Malbec Reserva, Tupungato Valley, Argentina 2006
75 kr., Skovgaard Vine
En varm og rund rødvin med stor fylde, krydderier, moden frugt og en vis sødme i eftersmagen.


Il Falchetto, Pian Scorrone, Barbera d’Asti, Italien 2006
69,95 kr. ved 12 flasker, House of Wine
Der er masser af friske bær og krydderurter over både duften og smagen af denne lækre rødvin. Alkoholindholdet på 14% bider dog lidt i eftersmagen.


Riff Rosso, Dolomiti IGT, Italien 2004
69,75 kr., Bichel.dk
En rødvin med en dejlig duft af kirsebær og krydderurter. Smagen er elegant, let og krydret.


La Muraie Ripasso, Classico Superiore, Recchia, Valpolicella, Italien 2004
121 kr., 111 kr., ved 12 flasker, Solarex
Både duften og smagen af denne lækre rødvin har toner af svesker, mørke rosiner og portvin. I eftersmagen er der en forfriskende blommeagtig syre.


Zantho, Reserve, Zweigelt, Burgenland, Østrig 2004
149 kr., Glud Vin
En virkelig dejlig rødvin med saftig bærsmag og en mundrensende syre. Helt billig er den ikke.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.