Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 14
Fra 31. marts til 6. april 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 11,,,,,,,,VinAvisen uge 12,,,,,,,,VinAvisen uge 13
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
14-15
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Mindre vin på verdensplan
De seneste tal fra den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin), viser, at der fremstilles stadig mindre vin på verdensplan. Fra 2006 til 2007 faldt produktionen med 6,9% til 266,7 millioner hektoliter vin.
Det største fald er at spore i Europa, hvilket ikke mindst skyldes EU’s vinreform, der én gang for alle skal få has på den europæiske vinsø. Det gør reformen blandt andet ved at tilbyde penge til vinproducenter, der vil rive deres vinstokke op ved rode.
De globale markedsandele hos de fem europæiske lande, der har førertrøjen på, når det gælder vineksport – Tyskland, Frankrig, Italien, Portugal og Spanien – er således faldet fra 78,8% i slutningen af 1980’erne til 61,8% sidste år. De lande, hvor også det hjemlige forbrug svigter, som fx Italien og Spanien, er hårdest ramt af nedgangen i salget på verdensmarkedet.
Den nye verdens vinlande – Australien, Argentina, Chile, New Zealand og Sydafrika – har derimod øget deres globale markedsandele fra 3,1% i 1990 til 28% sidste år.
OIV’s meget fyldige rapport på fransk vil kunne ses i en pdf-fil, hvis man klikker her.

Fransk præsident stiller vinøse krav
– Jeg vil gerne se listen over de vine, der skal serveres. Sådan lød det fra den franske præsident Nicolas Sarkozy forud for den banket på Windsor Castle, som dronning Elizabeth d. 2. afholdt i onsdags i anledning af hans besøg.
Præsidentens forespørgsel vakte bestyrtelse på Windsor Castle, hvis fornemme vinkælder blev grundlagt i begyndelsen af 1600-tallet og rummer nogle af verdens mest berømte årgangsvine.
Præsidenten fik dog lov til at se listen – eller som det lød nok så diplomatisk fra dronningens hof på Buckingham Palace, så blev vinene til banketten udvalgt i samråd med Elyséepalæet.
Og så er der ikke engang tale om en franskmand med berømmede vinøse smagsløg – Nicolas Sarkozy er nemlig afholdsmand i ordets strengeste forstand. Det forklarer en del.

Rødvin mod kræft i bugspytkirtlen
Et hold forskere fra University of Rochester Medical Center i New York har epokegørende nyt, når det gælder bekæmpelsen af kræft i bugspytkirtlen. Og igen er det resveratrol, der spøger – den antioxidant, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, og som har vist sig at have en godgørende effekt i forbindelse med andre kræftformer.
Ikke nok med, at resveratrol direkte kan nedbryde de enkelte kræftceller i bugspytkirtlen. Forskernes undersøgelser tyder på, at stoffet også gør de syge celler mere modtagelige for strålebehandling og det raske væv udenom mindre modtageligt, hvorved det raske ikke tager så megen skade som normalt.
,,,,,,,,,,,,,
14-15
,,,,,,,,,,,,,
Urigtige franske statistikker
Frankrigs forening af vinskribenter, Association de la Presse du Vin (APV), går nu til kamp mod de mange anti-alkoholkampagner og de franske myndigheders konstante forsøg på at sætte enhver nydelse af vin og alkohol i et dårligt lys.
APV har ifølge Just Drinks nøje gransket de officielle statistikker over vinforbruget i Frankrig. Og ved en pressekonference forleden anklagede foreningen så det franske Institut National de la Statistique for at lefle for antialkohol-lobbyen.
Et vinforbrug ifølge statistikkerne på 54 liter per franskmand om året er simpelt hen alt for højt, lyder det fra APV. Instituttet har blot divideret mængden af den vin, der sælges i Frankrig, med antallet af indbyggere. Og det er misvisende, idet der ikke er taget højde for de omkring 80 millioner turister, som hvert år gæster landet – og drikker masser af vin – eller for den udbredte grænsehandel, der også står for en god del af omsætningen.

Druerne sveder i South Australia
I Australien er vinhøsten i fuld gang, og i den førende vinregion, South Australia, skal det gå rigtig stærkt. Midt i høsten er regionen nemlig ifølge Wine Spectator blevet ramt af en hedebølge med temperaturer på mellem 35 og 38 graders varme. Heden har nu varet i femten dage, hvilket er rekord i Australien, og australske forskere vurderer, at en sådan hedebølge kun rammer landet én gang i løbet af 3000 år.
Den intense varme har fået sukkerindholdet i druerne til at tage himmelflugten, og høstfolkene må derfor arbejde i døgndrift. Hvis druerne når at blive alt for modne og rige på sukker, vil de ikke kunne bruges til fremstilling af kvalitetsvin – noget, der fx ville være en katastrofe for vinhuset Penfolds, der fremstiller Australiens mest kostbare vin, Grange. Hos Penfolds strømmer druerne stadig ind, og kælderfolkene arbejder i skiftehold i 48 graders varme.
Situationen er ekstra katastrofal, idet der ikke er faldet en dråbe regn i South Australia siden midten af december – vinstokkene er simpelt hen ved at segne af tørst.
,,,,,,,,,,,,,
08.33
.................
Nyt fra forskningen
Torsdag morgen d. 27/3 mellem kl. 6.30 og 7.00 hørte en af vore læsere, Jesper Hansen, på DR-Kbh om en ung dansk forsker, der havde gjort en "fantastisk" opdagelse omkring alkoholisme.
– Den nævnte forsker, skriver Jesper Hansen, – blev interviewet om sin undersøgelse, der i grove træk påviste, at kvinder har større risiko for at ende som alkoholikere end mænd. Det var denne opdagelse, som fik intervieweren til at falde så meget i svime over forskningens stormskridt, at hun helt glemte at stille nogle simple og ret indlysende spørgsmål.
– Det, der fik mig til at studse, var nemlig, at forskeren forklarede, at "kvinder, som drikker mellem 1 og 7 genstande om ugen, har dobbelt så stor risiko for at ende som alkoholikere som kvinder, der ikke drikker alkohol".

Det dobbelte af 0 er 0
– Fik I den? Danmarks Radio fik den ikke; de lod den ryge ukommenteret ud i æteren.
– Hvis man slet ikke drikker alkohol, må risikoen for, at man bliver alkoholiker, være eksakt 0, da man rent logisk først kan begynde at oparbejde en afhængighed som følge af et vist minimumsforbrug. Men det dobbelte af 0 er som bekendt 0.

Uheldigt mikrofonholderi
– Det ulykkelige ved denne radio-and er, at forskerens undersøgelse naturligvis vil kunne blive brugt som input hos Sundhedsstyrelsen i forbindelse med styrelsens revision af anbefalede drikkegrænser.
– DR opnåede på denne måde at levere gratis og uforbeholden spalteplads til den lobbyisme, som efter min mening lægger større vægt på moraliseringer omkring alkoholkultur frem for – til gavn for den generelle folkesundhed – at anerkende de mange resultater, der er opnået internationalt omkring den sygdomsforebyggende effekt af et afdæmpet og jævnt indtag af vin.
,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
Øget spansk vineksport
Ifølge den spanske vinorganisation FEV (Federación Española del Vino) har spansk vineksport sat ny rekord i 2007.
Eksporten steg med 12,4% til 1,8 milliarder euro (13,4 mia kr.) foranlediget af højere priser og øget import fra nøglemarkeder som Storbritannien (+9%) og USA (+19%).
I alt eksporterede Spanien 1,5 milliarder liter, 6,6% mere end i 2006, til en gennemsnitspris på 1,20 euro pr. liter – 5,5% mere end året før.
Ikke mindst cava havde succes. Her steg eksporten i værdi med 28%, først og fremmest på grund af en stor eksport til Italien.

Eksporten er spaniernes redningsplanke
De spanske vinproducenter har ellers trange vilkår i øjeblikket. Forbruget af vin i Spanien lå i 2007 på 23 liter pr. indbygger, hvilket er det laveste nogensinde og mindre end halvdelen af forbruget pr. person i både Italien og Frankrig.
Vinindustrien kræver derfor, at den spanske socialistiske regering realiserer den lov, som den forrige konservative regering kom på banen med i 2003 – en lov, der gør det muligt at iværksætte reklamekampagner for vin, så der kan blive pustet nyt liv i det hjemlige vinsalg.
Ifølge Meininger’s har regeringen dog ikke tænkt sig at gøre noget som helst for at komme den trængte vinindustri til hjælp.
Eneste redningsplanke er eksporten, som vinproducenterne så må håbe på kan få et ordentligt spark i den rigtige retning. Producenterne synes at være på vej.
,,,,,,,,,,,,,
Fuld fart fremad for to spanske distrikter
2007 var et lykkens år for Rioja og Ribera del Duero. Salget af vine fra de to spanske vindistrikter steg på hjemmemarkedet, så markedsandelen for Rioja i dag ligger på 39%, hvilket gør distriktet til Spaniens førende, mens det for Ribera del Duero ligger på 7,7%.
Sidstnævnte distrikt har ifølge Meininger’s oplevet en meget stor vækst i vinsalget, siden det opnåede sin DO-status (Denominación de Origen) i 1982, og der er ingen tvivl om, at Ribera del Duero kunne fremstille og sælge endnu flere flasker. Problemet er bare, at distriktets vinproducenter er underlagt en regel om kun at måtte høste 5000 kg druer pr. hektar vinmark. Og så er det jo svært nogensinde at komme bare halvt op på siden af Rioja, hvis areal med beplantede vinstokke er tre gange så stort, og hvor der fremstilles fem gange så meget vin.
Inden for spansk vin opererer man generelt med tre typer vin afhængig af, hvor længe vinen har modnet på egetræsfade, før den frigives til salg: Crianza, Reserva og Gran Reserva. Og hertil kommer den unge, ulagrede vin, Joven.
Som det ses af skemaet til højre, har Rioja et særlig stort salg af Crianza og Reserva.
,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,..
Nye rygter om salget af Vin&Sprit
Anden runde af auktionen over svenske Vin&Sprit er netop afsluttet – en runde, hvor budene fra de fire resterende bydere er bindende.
Det hele er ifølge Just Drinks foregået tys-tys, og byderne har af den svenske regering fået mundkurv på, når det gælder detaljerne omkring auktionen.
Derfor har Fortune Brands heller ingen kommentarer til nylige rygter om, at det amerikanske spiritusfirma skulle have slået pjalterne sammen med det private aktieselskab Nordic Capital omkring købet af Vin&Sprit.
Et sådan samarbejde må dog siges at være oplagt. Fortune Brands er kun interesseret i Absolut vodka, der ejes af Vin&Sprit, idet det amerikanske firma i forvejen står for salget af Absolut i USA.
Den svenske regering vil kun sælge vin- og spirituskoncernen i sin helhed, så hvis nu Fortune Brands og Nordic Capital kunne købe hele molevitten og derefter dele kagen, så …

Briterne til kamp på procenterne
Gennem de sidste ti år er markedet såvel herhjemme som i Storbritannien blevet bombarderet med oversøiske vine med et meget højt alkoholindhold – nogle gange op til 16%.
Et stigende problem med et alt for stort alkoholforbrug blandt britiske forbrugere bekymrer den britiske regering, og den skyder ifølge The Telegraph netop skylden på de høje alkoholprocenter. Regeringen kræver derfor, at EU slækker på de stramme regler, der i vid udstrækning forbyder vinproducenterne at sælge vine med et alkoholindhold på fx kun 6,5%.
Kravet bakkes op af vinforretningerne i Storbritannien, der kun er interesserede i at udvide sortimentet af de alkoholsvage vine.
Mon ikke også der i Danmark vil være en hel del forbrugere, som går ind for flere af den slags vine på hylderne?
,
Samarbejde omkring druen Malbec
Der er stor forskel på Cahors og Argentina. Men én ting har det franske vindistrikt og det sydamerikanske land tilfælles: Rødvinsdruen Malbec.
I Cahors, hvor man mener, at druen har sin oprindelse, og hvor den også kaldes for Auxerrois, dyrkes den på 80% af det areal, der udgør appellationen. Og i Argentina dækker den ifølge Decanter 10% af landets totale areal af vinmarker.
Nu har vinproducenter i Cahors og Argentina indgået et usædvanligt samarbejde. Formålet er at fremme kendskabet til Malbec-druen og de dejlige vine, som den bliver forvandlet til.
Første tiltag i samarbejdet bliver et Malbec-symposium i Cahors fra den 4. til den 6. april.
,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,,,
Et slag for økologien
For et par år siden afholdt man i USA den første National Women’s Wine Competition, en konkurrence, hvor dommerpanelet udelukkende består af kvinder fra vinindustrien.
Nu har arrangørerne af konkurrencen lanceret endnu en konkurrence, hvor det gælder vine fremstillet på økologisk eller biodynamisk dyrkede druer.
Der er en stigende interesse for den slags vine på det amerikanske marked, og Green Wine Competition, som den årlige konkurrence hedder, skal hjælpe forbrugerne med at finde frem til, hvilke af de mange vine i øko-junglen, der er værd at drikke.
Ifølge Decanter forventer arrangørerne, at der i konkurrencen, som afholdes d. 5. maj i Sonoma, vil være mellem 200 og 1000 flasker til bedømmelse.

Krisen kradser i Chile
Chile er kendt for sine mange glimrende hverdagsvine til humane priser. Men billedet er måske på vej til at vende, så det i højere grad bliver dyrere chilenske flasker, man vil finde på forretningernes hylder.
Årsagen er den konstant faldende amerikanske dollars – sidste år faldt den med lidt over 12% i forhold til chilenernes møntfod, pesos. Og det er noget, der gør det svært for de chilenske vinproducenter at klare skærene, idet en stor del af landets vinproduktion går til eksport.
I 2007 lå eksporten af vin fra Chile på omkring en milliard dollars (cirka 4,7 milliarder kr.) – lidt over halvdelen af vinen gik til Europa, mens USA indtog en andenplads.
Situationen i Chile er nu så tilspidset, at man frygter, at landets vinindustri går en storstilet krise i møde. Med mindre vinfolket altså sadler om, ryster det nuværende image af sig og satser på vine af højeste kvalitet og til priser i den lige så høje ende.
..................
11-14
,,,,,,,,,,,,,,,
    VinAvisen i fjernsynet
    I onsdags fortalte VinAvisens Mariette i TV2 Lorry om de nyeste tendenser inden for vin og vinemballage. Turen startede i Delice, en vinbutik, der har specialiseret sig i franske BIB-vine, fortsatte i den smarte vinbar i Hotel 27 og endte med en snak om dansk vin i Dansk VinCenter i Avedøre.
    Indslaget ligger på nettet og kan ses ved at klikke her – tryk på ikonet for video øverst til højre i sidens brede midterramme, hvor der også står en række tekster om udsendelsen og bringes et link til VinAvisen. Højreklik evt. på den lille skærm og vælg Zoom for at se indslaget på fuld skærm.
..................
Parker får bøde for bagvaskelse
I uge 44 sidste år fortalte vi om Hanna Agostini, den amerikanske vinguru Robert Parkers tidligere trofaste medarbejder, som havde udgivet en bog med titlen "Robert Parker: Anatomie d’un Mythe". I denne uautoriseret biografi om Parker anklager Agostini ham for lidt af hvert – blandt andet for at anmelde vine, som han slet ikke har smagt.
I 2002 var Agostini under mistanke for at have brugt Parkers brevpapir i forbindelse med økonomisk svindel hos den belgiske vinimportør Green. Dengang bakkede Parker hende op, og hun klarede frisag.
Myndighederne er dog ifølge Decanter igen begyndt at undersøge den gamle svindelsag, og nu – efter udgivelsen af Agostinis kontroversielle bog – har Parkers pibe fået en anden lyd. Han har således udbasuneret, at Agostini står over for en fængselsdom på fem år og muligvis også en bøde på omkring 7 millioner kr., hvilket han ikke kan ane noget om, da det endnu ikke er bevist, at Agostini er skyldig.
Nu må Parker selv til lommerne. Agostini lagde sag an for bagvaskelse og vandt, hvorefter dommeren dømte vinguruen til at betale en bøde på 2000 euro (cirka 15.000 kr.).
Både Parker og Agostini – der havde krævet et ti gange højere beløb – har muligvis tænkt sig at appellere dommen.
..................
>30
,,,,,,,,,,,,,,.
    Vælg vinen med et klik
    Når man står midt i supermarkedets bugnende vinafdeling, kan det godt være svært at finde ud af lige præcis hvilken vin, der egner sig bedst til aftenens hakkebøf.
    Men nu har det Napa-baserede vinfirma Foster’s Wine Estate Americas udviklet et redskab, der kan komme forbrugerne til hjælp – i første omgang dog kun de amerikanske.
    eWineMatch.com, som redskabet hedder, er en webside, som man kan få adgang til via en computer eller en mobiltelefon.
    Man indtaster simpelt hen navnet på det måltid, som man skal bruge vinen til, hvorefter svaret toner frem på skærmen i form af et udvalg på tre velegnede vine i hver sin prisklasse.
    Man kan også nøjes med at oplyse den hovedingrediens, som retten består af, eller et bestemt køkken – fx indisk eller fransk.

    Vingigant bag websiden
    Websiden eWineMatch.com kan bruges overalt – og uanset, om man skal have pizza eller pighvar. Men i en række amerikanske vinforretninger, der samarbejder med siden, kan kunderne nu ved at indtaste en særlig kode umiddelbart se forretningens sortiment af vine.
    Wine Estates Americas, der står bag det smarte vinprogram, blev grundlagt i 1800-tallet, og firmaet ejes af den australske vin- og spiritusgigant Foster’s, som står for omkring 45% af salget af alkoholiske drikke i Australien.
    Foster’s ejer blandt andet også den californiske vingård Beringer og vinmærket Penfolds Grange, som er Australiens dyreste vin. Og Foster's er i øvrigt Australiens største ølmærke.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..
08-33
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Den nærmeste af de tre næser tilhører Roald Als selv. I midten ses Marco Brebbias, der er restauratør på La Vela i Vedbæk, og bagest Carlo Merolli.
    Tre Næser
    I sin ugentlige epistel til sine kunder fortæller Carlo Merolli om den italienske forfatter Cesare Paveses novelle "Il Compagno" (Kammeraten) fra 1946. Heri siger en ældre levemand, Lubrani, til hovedpersonen, den unge Pablo: – Du er ung, Pablo, og du ved ikke, at der skal tre næser til, når man drikker Barolo.
    Scenen foregår på et hotelværelse, hvor de to er sammen med pigen Linda, som ikke vil binde sig til hverken den ene eller den anden.
    Det er oplagt, at Lubranis kloge ord er en opfordring til at dele flasken alle tre og se, hvad der sker. Men det dengang puritanske Italien og især Barolo-producenterne foretrak at forstå ordene som en hyldest til Barolo-vinen og dens mange finesser.

    Tre Nasi
    Carlo Merolli har altid været fascineret af den sidste fortolkning, og derfor undrede det ham, at der ikke eksisterede nogen Barolo med navnet "Tre Nasi", tre næser.
    En dag sagde han til sin fodboldven, Roald Als – ham med bogen ”Kvinderne ud af køkkenet”, som vi skrev om i sidste uge – at det ville være rart, hvis han tegnede sådan en etiket med tre næser.
    – Og, skriver Carlo Merolli, – efter den sædvanlige pantomime med, at han havde for travlt, at han skulle vælte regeringen, tegne et par frimærker og skrive et par takketaler, kom han med en tegning, som nu pryder en Barolo Riserva 2000 fra Cantine Gemma med navnet "Tre Nasi".
    VinAvisens smagepanel har nydt vinen og havde meget svært ved at spytte. Nedenfor er der fem stjerner til den.
..................
12-14
..................
,,,,,,,,,,,,,
I gamle dage stod pariserne i kø hos Crédit Municipal i Paris for at pantsætte alt lige fra smykker til cykler. I dag er det også muligt at pantsætte kostbare flasker vin.
    Et lån for en flaske vin
    Paris har sin egen gode gamle pantelånervirksomhed. Crédit Municipal hedder den – i folkemunde kaldet "Ma Tante" (min tante), et navn der går tilbage til 1830, da prinsen af Joinville pantsatte sit ur og indbildte sin mor, dronning Maria Amalia, at han havde glemt det "chez ma tante" (hos min tante).
    Hos Crédit Municipal har man fået en glimrende idé: Da mange parisere ligger inde med digre vinsamlinger, har man som den første pantelånervirksomhed nogensinde tilladt kunderne at pantsætte vin på lige fod med alle mulige andre genstande.
    I løbet af de første 48 timer pantsatte pariserne i alt 200 flasker til en samlet værdi af 45.000 euro (cirka 336.000 kr.). Og folk kommer stadigvæk ilende med kostbare flasker i plasticposer og kasser.
    Efter at have pantsat flaskerne kan de gå hjem med et tolv måneders lån i lommen svarende til halvdelen af værdien på de varer, de har indleveret.

    Pantsatte en Pétrus 1961
    Med de mange flasker er kælderen under Crédit Municipal nu forvandlet til et raritetskabinet, der vil kunne gøre enhver lidenskabelig vinsamler grøn af misundelse.
    Blandt lækkerbisknerne finder man blandt andet 12 flasker Château d’Yquem, en flaske Romanée-Conti fra 1985 til en værdi svarende til cirka 38.000 kr. og en flaske Pétrus 1961, der regnes for den bedste vin, der nogensinde har set dagens lys. Og bare rolig – vinene ligger under de bedste forhold i den mørke og kolde kælder fra 1777.
    At pantsætningen af vin er blevet så stor en succes er ifølge avisen The Times ikke så mærkeligt – det kan bedre holdes skjult for omgivelserne, end hvis man pantsætter maleriet på stuevæggen eller det ægte tæppe på gulvet.
    Nu må man jo bare håbe, at denne verdens vinsvindlere ikke også begynder at pantsætte forfalskede vine. Det ville jo være et oplagt nyt marked at dyrke ud over auktionerne og diverse vinforretninger for feinschmeckere.
..................
    Listen over Fairtrade-vine
    Endnu en Fairtrade-vin er dukket op, nemlig den sydafrikanske Isabelo, som Chris-Wine har taget hjem. På sproget Zulu betyder Isabelo "at dele", og etiketten prydes af fire knyttede hænder, som er et symbol på enhed.
    Vi sætter vinen på listen herunder, og hvis andre har Fairtrade-vine, hører vi gerne. Skriv til anker@vinavisen.dk.

    Fairtrade-vine på det danske marked
    * Isabelo, Chenin Blanc, Sydafrika, 49,95 kr., Chris-Wine.
    * Isabelo, Merlot, Sydafrika, 49,95 kr., Chris-Wine.
    * Thandi, Sauvignon Blanc/Sémillon, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Cabernet Sauvignon/Merlot, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Pinot Noir, Sydafrika, 109 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Winds of Change, Chardonnay, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
    * Winds of Change, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
,,,,,,,,,,,,,,
18-17
.................'
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Mangel på kvalitets-cognac
Cognac er i virkeligheden to ting. Det er en forholdsvis billig og kortlagret spiritus, og det er dyre og langtidslagrede produkter af Qualité Supérieure, dvs. VSOP og derover.
Den første slags cognac sælger mindre og mindre godt på de store markeder, mens der er en voksende efterspørgsel på de bedre typer. Alene i Kina blev der sidste år solgt 11,5 millioner flasker af øvre kvalitet, mens der i 2006 kun blev solgt 6,7 millioner. Der er faktisk ved at være mangel på kvalitets-cognac.
Så cognacfolket har et problem: Hvordan får de lagret en masse cognac i de mindst fire år, der forvandler den til en øvre kvalitet? Det arbejder de intenst med i disse år.
Men de har også et andet problem: Hvor længe holder det kinesiske marked? For nogle år siden var fransk cognac det store hit i Japan. Japanerne købte fine cognac-mærker i dyre domme. Det gør de ikke mere. I dag har whiskyen taget over.

Plymouth Gin med et gran salt
I sidste uge skrev vi her på Den stærke side, at Plymouth Gin kun må fremstilles i den britiske by af samme navn. Det er helt korrekt, skriver en af vore læsere, Ib Kjærulf, men faktisk smagssætter man kun ginnen i Plymouth – spiritussen fremstilles nemlig af alle steder i Aalborg. Vi siger tak for oplysningen.
.................
................

................
    Nye drinksglas med riller
    Rosendahl har lanceret et drinkglas i sin Grand Cru-serie. Det er et nydeligt glas forsynet med nogle få riller på ydersiden – en traditionel ting på drinksglas, angiveligt fordi duggen fra glassets kolde indhold sætter sig i de tyndere dale mellem rillerne og ikke ude på ryggen af rillerne. Det er nu ikke tilfældet her. Derimod er den tykke, tunge bund en god idé. Den gør, at det ikke er så nemt at vælte glasset.
    De lave glas med den brede åbning er perfekte til drinks, men de kan sagtens også bruges til vand. Prisen for fire glas er 149,75 kr.
    ................
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side afslutter her sin omfattende smagning af skotsk whisky med en omtale af endnu tre single malts. Alle de smagekommentarer og stjerner, vi har samlet uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.
    I næste uge går vi i gang med en stor smagning af portvin.




    Single Malt


    Springbank Single Malt, Vintage 1997, Cambeltown, Skotland, 55,2%
    595 kr., Juul's Vin & Spiritus
    En kraftig, men meget lækker whisky. Den er fyldig og aromatisk ud over alle grænser og med et dejligt strejf af røg i eftersmagen.


    Smokehead Single Malt, Islay, Skotland, 43%
    325 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Røg med et markant strejf af tjære præger duften fra denne skønne whisky. I smagen er der også masser af røg samt bittermandler og en anelse sødme til slut.


    Cú Dhub, Single Malt Black Whisky, Forest of Gaick, Speyside, Skotland, 40%
    290 kr., Mac Y
    Cú Dhub betyder "sort hund" på gælisk og hentyder til whiskyens ualmindeligt mørke farve. Der er eksotiske krydderier over duften, mens smagen er rund og let cremet med en vis sødme, et strejf af sort peber og markante toner af mørk karamel i eftersmagen.
    ...............
.................
.........
VinAvisens Vinauktion: Altid spændende flasker
Hver uge er der spændende flasker til salg i VinAvisens Vinauktion. Fx er der i denne uge hammerslag på fire flasker Côte-Rotie Brune et Blonde 1999 fra det velestimerede Rhône-vinhus Guigal.
Den brune og den blonde ... det er de sjove navne på to særligt berømte skrænter i appellationen Côte-Rôtie.
Ifølge overleveringen havde den feudale hertug Mauqiron to døtre, en blondine og en brunette, som i medgift fik en skråning hver.
Den blonde datter var en livlig og imødekommende pige, der dog efterhånden blev mere falmet og ret upålidelig – og sådan er også vinen fra hendes skråning, siger man. Brunetten derimod var reserveret, men med tiden udviklede hun sig og blev en strålende kvinde – og igen på samme måde med vinen fra hendes skråning.
I ugens fire flasker er vinen hentet fra begge pigers skråninger, og resultatet er blevet beskrevet som en af de bedste Côte-Rôtie’r.
Klik på bjælken herunder, vær med til at byde, og husk, at i VinAvisens Vinauktion er der intet salær og ingen gebyrer. Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster, Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,.........
Tillykke til Ulrik Boesen
Nu på fredag den 4. april fylder Jyllands-Postens mad- og vinskribent Ulrik Boesen 70 år, og det fejrer avisen ved en reception kl. 14-17 i bladhuset på Kongens Nytorv 8 i København.
Efter en trafikulykke, der resulterede i afasi, måtte Ulrik Boesen desværre melde pas i sin ellers så travle hverdag, og i forbindelse med fødselsdagen tager han nu afsked med sin arbejdsplads gennem mange år. Vi ønsker ham et stort tillykke med de 70 år.
..................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af Zalto Denk’Art vinglas fra Østrig.
    * Skovgaard Vine har optaget importen af Brunello-vine fra Castello Romitorio i Montalcino og har samtidig udvidet sit australske sortiment med eneforhandling af vine fra fjorten nye producenter.
    * Tre nye vinimportører er i denne uge indgået i VinAvisens database:
    * Rudersdal Vin, Staktoften 20, 2950 Vedbæk, www.rudersdalvin.dk.
    * Genios Vin, Gøgevang 76, 2970 Hørsholm, www.genios-vin.dk, og
    * Tjek Vinimport, Københavnsvej 69, 4000 Roskilde, www.tjekvinimport.dk.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..................
13-16+2 dage i 17

,,,,,,,,,,,,,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.....

,
    Lars Andersson (f.1974) er vokset op i en familie, hvor der til daglig blev både nydt og snakket om vin i lange baner.
    For Lars Andersson var der derfor ingen tvivl om, at hans levebrød skulle have et eller andet med vin at gøre.
    Efter endt handelsuddannelse blev han ansat i erhvervsafdelingen hos H.J. Hansen, hvor han lærte alt om vinens ABC. Da han i 2006 følte, at vingerne kunne bære, slog han dørene op for sin egen vinforretning på internettet, Winetrader.dk.
    Der er ikke tale om en almindelig forretning med et bredt sortiment af vine. Hos Winetrader.dk finder man udelukkende Lars Anderssons store passion: Eksklusive og kostbare franske vine, heriblandt diverse årgangs-champagner.
    I dag leverer forretningen vine til en stribe af Danmarks førende restauranter og natklubber samt til privatkunder og samlere over hele Europa.
    Når Lars Andersson slukker mobilen efter en lang arbejdsdag, nydes livet sammen med familien, der omfatter hustruen Marlene og ægteparrets tre døtre, Michele på 12 år, Natasja på 9 år og Melissa på 5 år.
    Adresse: Winetrader, Vinderød Nordsjælland, mobil: 40 37 47 85, e-mail: lars@winetrader.dk, www.winetrader.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Klaus Prüfer er en af dem, der arrangerer vinrejser, og han er netop vendt hjem fra en rejse til Australien og New Zealand. Fra turen har han sendt os dette ret usædvanlige billede af Ayers Rock, der er en af Australiens store seværdigheder, men i virkeligheden bare en stor sten, som ingen har gidet flytte.
    Glassene er ikke en del af ørkenlandskabet. Dem medbragte Klaus Prüfer selv.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.................,,,,,,,.......,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvilken vin til gedeost?
Vibeke Holm Larsen spørger, om der er regler for, hvilke vine man kan skænke til gedeost.
Regler for at sætte vin til mad har altid vide rammer, men lad os prøve med nogle forslag:
Der er mange slags gedeoste lige fra de unge, kraftigt duftende hvide ruller til de gamle oste, som kan være ret hårde, ofte meget mørke og med en saltagtig smag. Og jo tættere og hårdere en gedeost er, desto kraftigere kan vinen være.
Selv om unge gedeoste kan have en kraftig og skarp smag, er de forholdsvis delikate og med mindre fedt end oste på komælk. Derfor skal de ikke have en muskuløs vin, der vil kvase ostenes smag. Hellere en frisk hvidvin eller en let rød.
Et perfekt makkerpar er gedeosten Crottin de Chavignol fra Loiredalen og dertil en Sancerre-vin eller en anden hvidvin på druen Sauvignon Blanc, fx en fra New Zealand.
I det hele taget er det en god idé at vælge en vin fra det landskab, hvorfra osten kommer – fx en græsk hvidvin på druen Moschofilero til en græsk fetaost på gedemælk – en spansk Albariño til en spansk ost osv.
Rødvine er mere problematiske til gedeoste – og til oste i det hele taget. En vin med en masse garvesyre vil enten dræbe smagen fra osten eller fremkalde nogle uheldige smagskomponenter. Skal det endelig være en rødvin, så prøv med en let vin, gerne en Loire-vin på druen Cabernet Franc eller en østriger på Zweigelt eller Blaufränkisch.
Endelig må vi ikke glemme de sødlige vine, fx en tysk vin, men ikke nødvendigvis. Sød, fed og tung. Og gerne honning til gedeosten.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og 12, som fik fem stjerner. I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Sød let perlende vin


San Giuliano, Moscato d’Asti, Italien 2006
65 kr. ved 6 flasker, Hargaards Vinbutik
Perfekt Muskat-hvidvin med fine bobler, en dejlig duft og en sød og lækker smag. Faktisk ret elegant. Prisen er yderst rimelig.




Hvidvin


Raimat, Viña 27, Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 2007
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Let hvidvin med en tilpas tør, læskende, fint krydret og blød frugtsmag. Flasken har skruelåg.


Ollwiller, Cave de Turckheim, Alsace Grand Cru, Frankrig 2005
99,50 kr., Irma
Denne flotte hvidvin har både i duft og smag de mineralske toner, som er karakteristisk for Riesling-druen, men også en kraftig, næsten fed frugtsmag med mindelser om eksotiske sydfrugter – ananas, grape, citrus ... En meget dejlig vin til fisk og lyse kødretter.


Kangarilla Road, Viognier, McLaren Vale, Australien 2006
109,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Lækker hvidvin på den gode Rhône-drue, her i australsk muld. I smagen er der citrus, fersken og abrikoser og en fin lille sødme – plus en tilpas fadlagring. Flasken har skruelåg.


Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet hvidvin, men … Efter vores mening har den så kraftig en fadlagring, at egetræet næsten overskygger druernes gode frugt, og det er lidt synd. Man skal i hvert fald synes om en kraftig træsmag, hvis man vælger denne vin.




Rødvin


Tre Nasi, Riserva, Barolo, Italien 2000
249 kr., Carlo Merolli
En vidunderlig rødvin. Sikke en duft, sikke en smag. Dette er en vin! Det er næsten synd at drikke den til mad – det er vin, der er et elegant måltid i sig selv. Blød, moden, harmonisk … Læs om navnet og etiketten med de tre næser længere oppe i denne VinAvis.


Fantasi, Douro, Portugal 2006
99,75 kr., i april måned: 79,75 kr., Skjold Burne
Flasken med denne rødvin fra portvinshuset Nieport er udstyret med en meget flot etiket hele vejen rundt med papirklip af H.C. Andersen. Vinen er ret let og rar at drikke. Slet ikke nogen tosset vin og meget anvendelig til mange ikke alt for kraftige retter.


Tenuta Rocca, Ornati, Langhe, Italien 2004
175 kr., på Sjælland: Vinotto, i Jylland: Sobresol
Lækker rødvin med god, vinøs duft og en harmonisk smag, der breder sig i munden med mange facetter. En kultiveret og elegant vin.


Domaine des Prés-Lasses, Le Castel Viel, Faugères, Frankrig 2004
135 kr., The Wine Company
Flot rødvin med saftig, blød frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. Den skal ubetinget skænkes til mad.


Valle Andino, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2006
49,50 kr., ved 6 flasker: 44,50 kr., Norton Vinimport
En god, gedigen Cabernet-rødvin, der både i duft og smag giver et flot billede af druen. Prisen er rimelig – ikke mindst hvis man køber seks flasker.


R, Don Rudolfo, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2005
179,95 kr., Amka
Peter Vinding-Diers har skabt denne rødvin i samarbejde med Amka i Randers og den sicilianske vingård Paterno Castello, og han har haft en meget heldig hånd. Det er en helt vidunderlig vin, blød og harmonisk.


Lagunilla, Gran Reserva, Rioja, Spanien 2000
119,95 kr., SuperBest
Denne rødvin er en karakteristisk klassisk Rioja med blød, saftig frugt og fine fadtoner. Den smager ganske enkelt godt!


Casa Girelli, Virtuoso, Syrah, Sicilien IGT, Italien 2005
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En flot, lækker og harmonisk rødvin med en næsten tyk, meget frugtagtig smag og en charmerende sødme. En virkelig nydelse. Den har 14½ procent alkohol, men den er ikke spor sprittet.


Chiàro di Lùna, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2005
49 kr., V&S Wine
Rødvin med en tæt farve, en kraftig duft og en fyldig og ganske flot smag. Flasken har skruelåg


Carabas, Baron Philippe de Rothschild, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin har en indsmigrende duft, som smagen ikke helt lever op til. Smagen er medium fyldig med en frugt, der hurtigt forsvinder i en lidt tør eftersmag.


Vinum Africa, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2005
100 kr., Vinens Verden
Pæn hverdags-rødvin dog uden det helt store vingefang, så prisen gør lidt av. Flasken har skruelåg.


Pisano, Tannat, Uruguay 2005
109 kr., Glud Vin
En ret pæn rødvin med fyldig frugt og let krydderi.


Stickleback, Heartland, South Australia 2006
59,50 kr., Vinens Verden
Rødvin med en intens frugtsmag og en markant syre. Udpræget en vin til grillmad. Flasken har skruelåg.


Central Coast Selection, Cabernet Sauvignon, Central Coast, Californien, uden årgang
69 kr., ved 12 flasker: 59 kr., Solarex
En enkel og ligefrem rødvin med ret intens frugt. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Red Heads Studio, The Back Shed, Shiraz / Grenache, McLaren Vale, Australien 2005
115 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
16% alkohol – er det ikke for meget? Jo, faktisk. Denne vin er bestemt meget flot. Den skal have en stor bøf. Men den både mætter og beruser, og alkoholen tager – efter vores mening – noget af den ellers så gode smag. Plask gerne vinen over i en karaffel, og køl den lidt ned, så kradser alkoholen ikke så meget.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.