Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 17
Fra 21. april til 27. april 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 14,,,,,,,,VinAvisen uge 15,,,,,,,,VinAvisen uge 16
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
...............,,,,,,,,,,,,,,.
Hvor meget skader skandalerne?
I sidste uge skrev vi om de to vinskandaler i Italien – den med de 70 millioner liter billig italiensk vin, der er forfalsket med diverse kemikalier, og den med Brunello-vinene, som måske ikke indeholder 100% af druen Sangiovese Grosso, som de skal ifølge vinloven.
I ugens løb har der ikke været yderligere nyt. Myndighederne arbejder sikkert på at fremskaffe de beviser, der forlanges fra mange sider, så indtil disse foreligger, må de anklagede betragtes som uskyldige.
Der er imidlertid ingen tvivl om, at der er en meget stor fare for, at de formodede skandaler vil kunne skade italiensk vins image og salg på eksportmarkederne.

Er det nu så slemt?
Man har naturligvis lov til at spørge, om det nu er så slemt, hvis der er kommet lidt andre druer i nogle Brunelloer. Det er jo stadig vin, og den smager måske ligefrem bedre.
Men – som en læser, W.L., skriver – så er al produkt-forfalskning slem. Hvis man mener, at det er slemt at få et falsk Rolex-ur eller en falsk Gucci-taske, når man betaler for den ægte vare, så må man også mene, at det er slemt, hvis vinen i flasken ikke er det, der står på etiketten.
Der ligger både forbrugerbeskyttelse og ophavsrettigheder til grund for vinlovene.

En tredjedel vil boykotte
For at finde ud af, hvordan VinAvisens læsere stiller sig til de italienske vinskandaler – der jo ikke er de første – lavede vi i sidste uge en lille meningsmåling. Vi ledsagede den oven i købet med et lidt ledende spørgsmål: Skal nogle få banditters svindel gå ud over alle de mange alvorligt arbejdende vinmagere, der laver de dejlige vine, som vi elsker? Skal vi boykotte italiensk vin eller ej?
I alt 3060 læsere afgav deres svar, og i skemaet til højre ses resultatet, der sikkert vil gøre italienske vinfolk og deres danske importører lidt betænkelige. 52% vil fortsat købe italiensk vin. Men præcis en tredjedel vil ikke købe italiensk vin.
Nu danner VinAvisens læsere jo ikke et repræsentativt udsnit af hele den danske befolkning. Der er sikkert en masse mennesker derude, som slet ikke har hørt om skandalerne og uden videre fortsætter med at købe italiensk vin. Og blandt de 33,3% af vore læsere, der ikke vil købe italiensk vin, kan der udmærket være nogle, der aldrig køber italiensk vin, fordi de meget hellere vil købe vin fra Chile eller Australien. Men tallet er alligevel lidt betænkeligt, ikke?
,,,,,,,,,,,,,
17-18
..................
Markedsandelene på svensk jord
I uge 15 bragte vi tallene fra VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) over de forskellige vinlandes andele af det danske marked.
Her kommer tallene fra 2007 for det svenske markeds vedkommende, og de bringes i form af to lister.
Den første statistik viser forholdet mellem markedsandelene i 2006 og 2007. Heraf fremgår det blandt andet, at Frankrig i modsætning til statistikken for Danmark, ligger langt nede på topti-listen over vinlande, der eksporterer til Sverige.
Den anden statistik viser, hvor mange produkter de forskellige vinlande er repræsenterede med på Systembolagets hjemmeside. Der er dog kun tale om en rettesnor, der giver et indtryk af forholdet landene imellem – helt så mange flasker fra hvert land skal man ikke regne med at finde på hylderne hos Monopolet.
2007 i forhold til 2006
1. Australien 16,5% (en stigning på 31,7%)
2. Sydafrika, 15,7% (en stigning på 10,3%)
3. Italien 15,4% (en stigning på 7,6%)
4. Spanien 14,7% (et fald på 3,6%)
5. Frankrig 9,7% (et fald på 0,3%)
6. Chile 7,1% (en stigning på 7,9%)
7. USA 5,1% (et fald på 9,8%)
8. Tyskland 4,8% (en stigning på 4,9)
9. Ungarn 3,4% (et fald på 7,6%)
10. Argentina 2,5% (en stigning på 15%)
Antal produkter fordelt
på vinlande
1. Australien 484
2. Sydafrika 537
3. Italien 1238
4. Spanien 717
5. Frankrig 2418
6. Chile 285
7. USA 487
8. Tyskland 418
9. Ungarn 55
10. Argentina 149
..................
Britiske pubber på slingrekurs
Et enkelt glas vin eller to i venners lag skader jo ikke – og dog, for det kommer jo an på, hvad man forstår ved et glas vin. Ifølge avisen The Times viser en nylig undersøgelse, at 14% af pubberne i Storbritannien serverer kæmpeglas med hele 25 cl vin – svarende til en tredjedel af en normal flaske – når en kunde beder om et enkelt glas.
Og i tre ud af fire pubber bliver der hældt 17,5 cl vin i glassene imod de 12,5 cl, der er standard og et mål, som man før i tiden altid fulgte i de britiske pubber og barer.
Også når det gælder spiritus, er mængden pr. glas steget fra 2,5 til 3,5 cl.
De større mængder i glassene har fået den britiske lægeforening, The Royal College of Physicians (RCP), til at anklage pubberne for at forlede folk til at drikke for meget. De fleste pubgæster vil efter lægernes mening ikke reflektere over, hvor meget der er i glasset, men vil bare tro, at de drikker et normalt glas vin.
Lægeforeningen opfordrer derfor pubberne til her og nu at være mindre rundhåndede, når der skænkes i glassene.
,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,.
Loire angrebet af frost
I Loire-dalen i Frankrig taler vinproducenterne stadig om vinteren 1709 og gyser, som om de selv har oplevet den. Det var den værste vinter nogensinde. Loire-floden frøs til is, og alle vinstokkene gik ud.
Nu er den gal igen. Muscadet-distriktet i den vestlige ende af Loire-dalen blev natten til den 6. april ramt af hård frost, og man regner med, at omkring halvdelen af den mængde Muscadet-druer, som man kunne forvente at høste til efteråret og forvandle til dejlig hvidvin, er røget sig en tur.
Enkelte steder, blandt andet i området omkring Bouaye, lader det ifølge Decanter til, at vinproducenterne har mistet hele deres årgang 2008.

Skaderne gøres op i juni
Oprindelig dyrkede man mest rødvin i Loires Muscadet-distrikt, men netop på grund af den hårde frost for 300 år siden valgte man dengang en robust og frostbestandig hvidvinsdrue til genplantningen, nemlig Muscadet, som så også kom til at lægge navn til distriktet. Druen hentede man i Bourgogne, hvor den hed Melon.
Men trods druens hårdførhed er frostvejret i år altså alligevel gået hårdt ud over vinmarkerne.
Det endelige overblik over skaderne kan man først få i juni, når blomstringen er ovre.
..............
    Verdens bedste Chardonnay
    Ved den årlige konkurrence Chardonnay-du-Monde i Bourgogne kåredes verdens bedste hvidvine på Chardonnay-druen.
    I alt deltog 953 vine i konkurrencen, og heraf fik 60 vine guldmedalje, mens 202 fik sølv. Det blev vinproducenter fra Frankrig, Sydafrika, Australien, Østrig, Bulgarien, Chile, Spanien, Canada, Grækenland, Israel, Italien, Moldavien, Rumænien og Schweiz, der løb med guldet.
    Det samlede resultat kan ses på konkurrencens hjemmeside.
..................
>30
..................
    Film om Champagne-krigen
    Som omtalt i sidste udgave af VinAvisen, blev der afholdt en demonstration i den lille schweiziske landsby Champagne. Årsagen var dels, at byens vinbønder, på grund af protester fra vinproducenterne i det franske Champagne-distrikt, i 2004 fik forbud mod at sælge deres vin under navnet Champagne – dels, at franskmændene nu også vil forbyde industribageriet Cornu i samme landsby at sælge deres flûtes under navnet "Recette de Champagne".
    Nu er der lagt en film ud på YouTube på internettet om situationen og demonstrationen. Den kan ses ved at klikke her.

    < I en lille film på YouTube kan man se og høre reaktionerne fra demonstranterne i den schweiziske landsby Champagne, da en traktor iklædt det franske flag væltede et skilt med navnet på byen.
,,,,,,,,,,,,,,
    International pris til dansk vinbog
    I uge 23 sidste år anmeldte vi Birthe Jensens bog "Vinene fra Australien". For nylig kunne vi så fortælle, at bogen var nomineret i kategorien "Best Wine Book on New World Wines" ved den årlige internationale bogkonkurrence Gourmand World Cookbook Award.
    Det blev ikke ved nomineringen – nu er den danske bog indehaver af den ærefulde titel efter en kamp på målstregen med to andre nominerede bøger fra henholdsvis Australien og USA. I kategorien deltog i alt otte vinbøger om vine fra den nye vinverden.
    Prisuddelingen fandt sted sidste søndag i Olympia Theatre i London i forbindelse med London International Bookfair.
    Yderligere info fås på konkurrencens hjemmeside.

    < Birthe Jensens "Vinene fra Australien" er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. Den er på 296 sider, er gennemillustreret i farver og koster 299 kr.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,..
08-33
..................
Dansk vingård til salg
Hvad ser vi dog i avisen: En annonce for en vingård på Sjælland. Ejendommen rummer cirka 4500 vinstokke med mulighed for udvidelse samt et stuehus og driftsbygninger. I alt er der 8 hektar, og prisen er 9,8 millioner kr.
Vi er ikke blandt køberne, men vi vil alligevel i en ledig stund regne ud, hvor mange flasker dansk vin vi skal sælge for at få det hele til at løbe rundt.
I det franske Languedoc kan man købe vinmarker for cirka 40.000 euro pr. hektar (300.000 kr.). Så dernede vil 8 hektar koste 2,4 millioner kr. og ikke 9,8 millioner kr. Men så er der naturligvis ikke bygninger på grunden ...
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Sådan kan en kinesisk vinflaske også se ud. Den er fra Shaoxing County Wine Factory.
    Dansk professor om kinesisk vin
    I vinbladet Meininger’s skriver Elsebeth Lohfert om danskeren Per V. Jenster, der er professor ved China Europe International Business School i Shanghai.
    Fornylig var han hjemme i Danmark og fortalte om det kinesiske vinmarked, hvor der nu er 500 vinproducenter med cirka 178.000 hektar vinmarker, og hvor det årlige forbrug er cirka 1,12 liter pr. indbygger.
    Per Jenster pegede på, at vinmarkedet vil vokse stærkt i de kommende år, når det breder sig ud fra de større bycentre. Ganske som det er sket i USA. Man regner således med, at det i 2011 vil nå en omsætning på cirka 17 milliarder yuan (11,4 mia kr.), hvilket er 39% mere end forventet i 2007.

    Ikke helt så lyserødt
    For udenlandske vinproducenter, der ønsker at eksportere til Kina, er billedet ikke helt så lyserødt. Markedet er domineret af nogle få store kinesiske firmaer, og de er svære at konkurrere med.
    Blandt andet har spanske Torres oprettet sit eget salgs- og marketing-netværk, men bruger samtidig det store kinesiske firma Great Wall’s distributionskanaler. – Hvordan det vil gå, vil vise sig, siger professor Jenster.
    Hans grundige studium af Kinas vinindustri – "Dragon Wine: Developments in the Chinese Wine Industry" – vil blive offentliggjort i International Journal of Wine Business Research.
..................,,,,,,,,,,,,,
18-17
..................
    Sonningprisen til skaberen af vinhus
    I vores serie af postkort fra Toscana og Umbria er der blandt andet tre billeder (nr. 18, 19 og 20) af det fabelagtigt spændende vineri Rocca di Frassinello. Det er tegnet af den italienske arkitekt Renzo Piano, og det er med stor tilfredshed, at vi konstaterer, at arkitekten er dette års modtager af Sonningprisen.
    Sonningprisen er Danmarks største kulturpris på 1 million kr., og den uddeles hvert andet år af Københavns Universitet til en person, der har udført "et fortjenstfuldt arbejde til gavn for europæisk kultur".
    Renzo Piano tegnede i sin tid det futuristiske Pompidou Center i Paris, og fornylig fuldførte han avisen New York Times’ skyskraber med 52 etager. Han har også stået for Paul Klee-museet i Bern, koncertsalen Parco della Musica i Rom og Shard-skyskraberen i London.
..................
    Bourgognehus med vokseværk
    I Bourgogne skal man være heldig, hvis man skal erhverve sig nogle af de rigtig gode vinmarker – de kommer stort set aldrig til salg. Og sker det, er priserne høje, idet efterspørgslen på Bourgogne-vin er støt stigende – sidste år steg eksporten af vinen fra det franske vindistrikt med hele 25%.
    Et af Bourgognes absolut førende vinhuse, Domaine Faiveley, der har sin base i byen Nuits-Saint-Georges i Côte de Nuits, har dog ifølge Wine Spectator været blandt de heldige. For en måned siden købte vinhuset Domaine Monnot i Puligny-Montrachet – en 5 hektar stor ejendom, hvis vinmarker ligger i nogle af de bedste områder for dyrkning af Chardonnay og blandt andet omfatter dele af Bâtard-Montrachet and Bienvenue-Bâtard-Montrachet, to vinmarker med grand cru, hvilket er den højeste klassifikation inden for Bourgognes fire vin-kategorier.

    Flere flasker hvid Bourgogne
    Faiveleys køb af Domaine Monnot er blot endnu et led i en række nyerhvervelser, som vinhuset har foretaget i de senere år. Sidste år gjaldt det således købet af Domaine Annick Parent i Pommard, og for nogle år siden lancerede Faiveley en række Chablis-vine, fremstillet af opkøbte druer fra det berømte hvidvins-område.
    I alt ejer Faiveley nu omkring 120 hektar vinmarker i henholdsvis Côte d’Or – Den gyldne Skråning – og i Côte Chalonnaise.
    Formålet med ekspansionen er at øge fremstillingen af hvid Bourgogne-vin, som der især er en stigende interesse for på eksportmarkederne.
..................,,,,,,,,,,,,,
34/08
..................
,,,,,,,,,,,,,
To meget gamle vinstokke: Øverst den på Place de la Victoire, der blev plantet for mere end 200 år siden, nederst den i Sous le Cep d’Antan, som er 380 år gammel.
    En mere end 200 år gammel vinstok
    På Place de la Victoire i Bordeaux findes der en vinstok, som blev plantet i årene lige før år 1800 og er af den sjældne druesort Cruchen Nègre.
    Den trives stadig i bedste velgående, og bliver hvert år i marts måned og under en højtidelig ceremoni beskåret af et hold fagfolk.
    Det var familien Duverger, der plantede vinstokken, og et medlem af familien bor stadig i det hus, som den vokser op ad. Så vidt vides bliver der ikke fremstillet vin af druerne.

    Alderspræsidenten blandt vinstokke
    Vinstokken i Bordeaux er dog langtfra verdens ældste. I den norditalienske vinregion Alto Adige vokser der en vinstok op ad en mur ved Schloss Katzenzungen i Prissian, og den skulle være mindst 350 år gammel. Den bliver dog overgået af et eksemplar i restauranten Sous le Cep d’Antan (Under vinstokken fra dengang) i Monsegur i Bordeaux-distriktet. Den er efter sigende hele 380 år gammel.
    Ifølge Guinness Book Of Records vokser verdens ældste vinstok op ad en mur i Lent, den gamle bydel i Maribor, Sloveniens næststørste by. Den skal være over 400 år gammel og giver hvert år mellem 35 og 55 kg druer. De få flasker, der kommer ud af druerne, bruger byens borgmester som gaver til specielle gæster.
..................
,,,,,,,,,,,,,
Direktør Birgit Aagaard-Svendsen blev årets modtager af Veuve Clicquot-prisen. Prisen uddeles af luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), der ejer det legendariske champagnehus.
    Årets Veuve Clicquot-pris
    Årets modtager af "The Veuve Clicquot Business Woman Award" blev direktør Birgit Aagaard-Svendsen. Hun er uddannet bygningsingeniør og har siden 1998 været medlem af direktionen i rederiet J. Lauritzen A/S. Derudover er hun medlem af en lang række bestyrelser og formand for Infrastrukturkommissionen.
    Den særlige pris, der uddeles i sytten lande verden over, er indstiftet af champagnehuset Veuve Clicquot til minde om grundlæggeren, Madame Clicquot – eller Den gule Enke, som vi kalder hende herhjemme. Hun var nemlig selv en yderst initiativrig forretningskvinde.
    I 1799 giftede den 20-årige Nicole Barbe Ponsardin sig med François Clicquot. Seks år senere døde han og efterlod hende alene med deres to-årige datter og champagnehuset. Dengang ville de fleste andre kvinder i hendes situation have valgt at sælge vinhuset. Men enken Clicquot smøgede ærmerne op og gjorde virksomheden til en international succes.
..................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,
Philippe Guigal var ledsaget af sin forlovede, Eve Ryckewaert, der kommer fra Korsika. I midten Christian Philipson.
    Philip Guigal på besøg
    Guigal er et af de helt store navne i Rhônedalen. Det er en familie, og det er vinbønder, og det er ikke mindst et négociant-firma, der sælger millioner af flasker om året.
    Det hele begyndte i 1946, da Etienne Guigal grundlagde firmaet. Hans søn, Marcel, står stadig ved roret, men sønnen, Philippe, tager mere og mere over, og i onsdags var han på besøg hos Philipson Wine, der importerer familiens vine.
    Hele den danske vinøse presse var mødt op – de vidste godt, hvad de kunne forvente. Og der var da også 21 dejlige vine på bordet – vine, som VinAvisens udsendte hele vejen gav fem stjerner.
    I denne omgang vil vi dog ikke beskrive hver enkelt vin. Det vil bare blive en opremsning af positive tillægsord. Så tilgiv os, at vi gør det lidt enkelt:

    Specielt til det danske marked
    Siden årgangen 2000 har Christian Philipson samarbejdet med Guigal om at lave en rødvin til det danske marked. Det er en Côtes-du-Rhône, og den har fået navnet Cuvée Philipson. Vi smagte den seneste årgang, 2003, og det er en vellykket, lækker og fyldig sag.
    For første gang har Guigal og Philipson også lavet en hvid Cuvée Philipson, en Côtes-du-Rhône Blanc 2006. Denne vin er udelukkende lavet på druen Viognier og er en elegant og samtidig fyldig vin med ren frugt og fint krydderi.
    En Côtes-du-Rhône Rosé har Guigal lavet uden at holde Christian Philipson i hånden, og det er en dejlig vin med god struktur. En udpræget madvin.

    Slap jordforbindelsen
    Alle ovennævnte tre vine koster 69,95 kr. ved 12 flasker. Men hvis vi nu bevæger os op til prisklassen 129,95 kr., så smagte vi gode vine som Crozes Hermitage rød og hvid, Saint Joseph og Gigondas. Og til 199,95 kr. var der en flot Châteauneuf-du-Pape.
    Efter disse vine slap vi jordforbindelsen og bevægede os opefter i både kvalitet, sjældenhed – og priser på mellem 370 og 4500 kr. Det er elegante og store vine, hvoraf nogle fremstilles i få tusinde flasker til hele verden – blandt andet de fornemme vine fra markerne La Mouline, La Turque og La Landonne i Côte-Rôtie. I årgangen 2004 koster de 1299,95 kr. – eller lad os da bare sige 1300 kr. De mennesker, der har råd til sådanne vine, har nok også råd til den ekstra 5-øre.
    Vist nød vi de store vine til 1300 kr. – og 2003-årgangen til 4500 kr. Men det er efter vor mening vinene til 70 og 130 kr. (minus 5 øre), der er vigtige. De giver kvalitet og fornøjelse for hver eneste krone. Det gør ikke nogen vin til 4500 kr.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
..................
    Professionel webside om vin
    En ny smart webside om vinens verden, WineTaste TV, har set dagens lys. Det er professionelle vinfolk, der står bag vinsiden, som består af en hav af korte videoklip om alle mulige vinøse emner. Man kan fx klikke sig ind på film, hvor man får noget at vide om de forskellige druesorter og vinregioner. Eller få gode råd til sammensætningen af vin og mad.
    Der er også stribevis af interviews med vinproducenter fra hele verden, og så er der nogle glimrende videoer, hvor vinproducenten David Ramey fra Ramey Wine Cellars i Californien fortæller om vinproduktionen i sit vinhus. Man kommer let frem til Rameys videofilm ved at skrive hans navn i søgefeltet.
,,,.................
Endnu fire Fairtrade-vine
Der bliver ved med at dukke nye Fairtrade-vine op, og i denne uge er der kommet atten vine på økologisk dyrkede druer fra Stellar Winery i Sydafrika. De importeres af Halkær Vin.
Der er nu 32 Fairtrade-vine på listen, og vi ved, at endnu nogle vine er på vej fra Nicvin. Men fra og med næste uge vil vi lægge denne liste ud på en særlig side.
    Fairtrade-vine på det danske marked
    * Heaven On Earth, dessertvin, Muscat, Western Cape, 94 kr., Halkær Vin
    * Isabelo, Chenin Blanc, Sydafrika, 59,95 kr., Chris-Wine
    * Isabelo, Merlot, Sydafrika, 59,95 kr., Chris-Wine
    * La Riojana Bio, Malbec Bio, Argentina 2006, 59 kr., Fair Trading
    * La Riojana Bio, Torrontes Bio, Argentina 2007, 55 kr., Fair Trading
    * Live A Little, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2007, 59,95 kr., Halkær Vin
    * Live A Little, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2007, 59,95 kr., Halkær Vin
    * Live A Little, Rosé, Western Cape, Sydafrika 2007, 59,95 kr., Halkær Vin
    * Stellar Reserve, Sulfitfri, Shiraz Western Cape, Sydafrika 2005, 83,50 kr., Halkær Vin
    * Sensory Collection, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2004, 108 kr., Halkær Vin
    * Sensory Collection, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2004, 108 kr., Halkær Vin
    * Sensory Collection, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2004, 108 kr., Halkær Vin
    * Soluna, Premium, Malbec, Mendoza, Argentina 2005, 129 kr., Park Wine
    * Stellar, Chenin Blanc / Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2006, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Sulfitfri, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Sulfitfri, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2006, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar, Sulfitfri, Muscat, Western Cape, Sydafrika 2007, 72,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar Reserve, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007, 83,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar Reserve, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2007, 83,50 kr., Halkær Vin
    * Stellar Reserve, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2006, 83,50 kr., Halkær Vin
    * Thandi, Sauvignon Blanc/Sémillon, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Cabernet Sauvignon/Merlot, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Pinot Noir, Sydafrika, 109 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Winds of Change, Chardonnay, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
    * Winds of Change, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
    * Zambulo, Sauvignon / Colombard, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
    * Zambulo, Merlot / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
    * Zambulo, Rosé, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
..................
    Vanvittig webside om vin
    Francis Ford Coppola er både filminstruktør og vinproducent. Nyeste skud på stammen, når det gælder vinen, er "Encyclopedia".
    Vinen med det leksikalske navn sælges i meget utraditionelle kegleformede flasker, og den har også fået sin egen lige så utraditionelle webside – hvor man hverken får svar på flaskens facon eller vinens navn.
    Siden er bygget op som en collage og er en humoristisk cocktail af lidt af hvert, hvor kun en del af det har med vin at gøre.
    Man kan blandt andet følge en ung amerikaner, Nick, som er blevet sendt på en rejse til tretten byer i fem forskellige europæiske lande. Via en række dagbogs-videoklip fortæller han om diverse oplevelser, som kun til dels har med Encyclopedia-vinen at gøre.
    Når man er inde på hjemmesiden, kan man klikke på "videos" og dernæst på det tredje lille billede, det af tyren.
,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Stigende salg af whisky på verdensplan
I sidste uge afholdt man i Glasgow en World Whiskies Conference. Fagbladet Just Drinks var til stede og har refereret udpluk af det, der blev sagt fra talerstolen.
Der kom blandt andet en del på bordet vedrørende salget af whisky på verdensplan. I 2007 solgte verdens whisky-producerende lande i alt 2,8 milliarder flasker whisky, hvilket svarer til en stigning på 20% i løbet af de seneste fem år. Og man forventer, at tallet vil stige med 4% om året i mængde i løbet af de næste fem år, så det vil runde 3,4 milliarder flasker i 2012.
I Frankrig, der er det største marked i verden for blended skotsk whisky, har salget sidste år ligger på det samme som i 2006 til trods for en stigende interesse for whiskymærker i den dyre ende af prisskalaen.

Krav om korrekt ordlyd på etiketterne
Et andet emne, der var oppe at vende på whiskykonferencen, var vigtigheden af, at der kommer en klar definition på de enkelte kategorier inden for skotsk whisky. Og ikke mindst, at de skotske whiskyproducenter bliver pålagt altid at skrive de korrekte kategorier på flaskernes etiketter.
Et sådan krav eksisterer ikke i dag, hvilket gør det temmelig forvirrende for forbrugerne.
Under konferencen kom det blandt andet frem, at to sælgere af blended malt whisky forsyner etiketterne på flaskerne med ordene "Malt Scotch Whisky". For som sælgerne siger, så gør betegnelsen det muligt for dem at tage lige så høje priser for produkterne, som hvis det var den finere Single Malt, der var i flaskerne. Det ellers nok så korrekte ord "blended" på etiketterne ville betyde et dyk i salget, mener de.
Man kan læse mere om konferencen ved at klikke her.
..............
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt fire nye flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Borges Port, Quinta da Soalheira, 10 Anos, Gondomar, Portugal
    199 kr., Chris-Wine
    En meget lækker portvin med duft af tørret frugt, søde druer, korender og orangeskal. Smagen er fyldig og i god balance med en forfriskende syre og toner af lyse rosiner og figner.


    Andresen, Colheita, Portvin, Portugal 1975
    565 kr., Dansk Portvin Import
    En utrolig lækker portvin med en elegant og meget kompleks smag. Den fylder simpelt hen munden med oplevelser – rosiner, nødder, dadler ...


    Taylor’s, 10 Years Old Tawny Port, Portugal
    190 kr., Best Selection
    Fantastisk dejlig portvin med en inviterende duft og en blød, cremet og kompleks smag med toner af chokolade.


    Kopke, 10 Years Old Port, Portugal
    125 kr., ViniPortugal
    Denne fyldige portvin har en fin smag af lyse rosiner og sveskeblommer og en anelse mørk karamel i eftersmagen. Et godt glas til prisen.
    ...............

,,,,,,,,,,,,,,
15-18
,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Dansk Vinimport i Vejle og dermed Fakta har taget afsked med sin ansvarlige for vin og spiritus igennem seksten år, Henrik Lind Hansen. Det skyldes, at indkøbet og en række andre funktioner fremover vil blive varetaget af Coop. Henrik Lind Hansen forventer at blive i branchen, men ved endnu ikke hvor.
    * Vin T´ Vin har optaget importen af de franske vine fra André Kleinknecht i Alsace, Les Vignerons du Quercy i Côteaux du Quercy samt Domaine La Croix Sainte Eulalie i Saint-Chinian.
    * Vinesse har optaget importen af tyske vine fra Weingut Weegmüller i Pfalz og Weingut Seehof i Rheinhessen.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.



,,,,,,,,,,,,,,,
17-18
................,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.....


,
    Lars Møller (f. 1964) er en cand. polit. med glødende interesse for vinens verden, hvilket til at begynde med udmøntede sig i medlemskab af diverse vinklubber. I 1996 grundlagde han The Wine Company sammen med sin gode ven Steen H. Rasmussen. Idéen med dette importfirma var at bringe god vin hjem til venner og familie fra favoritområderne Rhône og Bourgogne.
    I dag er kundekredsen kraftigt forøget med erhvervskunder, en række restauranter og utallige privatkunder. Det er dog stadig de to franske vindistrikter, der sammen med Australien udgør stammen i sortimentet.
    Foruden salg af vine afholder The Wine Company smagninger for kunderne et par gange om måneden. Og hvert år besøger makkerparret de nøje udvalgte vinhuse, som er repræsenteret i forretningen, for at få et indtryk af den nyeste årgang og holde den nære kontakt til de mennesker, der fremstiller vinen.
    I Rhône er det vinene fra Châteauneuf-du-Pape, som står Lars Møllers hjerte nærmest. I 2005 blev han optaget i byens vinbroderskab, "Échansonnerie des Papes", som en anerkendelse af hans indsats for at markedsføre vinene i Danmark – noget, han blandt andet gør via den traditionsrige Rhône-vinfestival, der afholdes hvert år i september.
    Lars Møllers fritidsinteresser er løbeture, lystfiskeri og så selvfølgelig vin. Han er gift med Tine og har to børn, Tobias på 8 år og Jonathan på 6 år.
    Adresse: The Wine Company, Jyllingevej 66, gården, 2720 Vanløse, tlf.: 38 80 74 72 samt Buevej 7, 3400 Hillerød, tlf.: 48 26 62 94, fax: 38 80 74 82, e-mail: thewinecompany@private.dk, www.thewinecompany.dk og www.rhonevinfestival.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede -
    som baggrund for
    computerens skrivebord
    Kenneth K. Olsen fra importfirmaet KKWine.dk har sendt os dette dejlige landskabsbillede, optaget i det californiske distrikt Santa Rita Hills i Santa Barbara County og på en vingård, der hedder Ampelos.
    Ampelos ejes af Peter og Rebecca Work, og Peter er dansker. Efter en længere karriere i den amerikanske forretningsverdenen besluttede han og hans kone i 1999 at sælge huset i Los Angeles og købe 45 hektar land. I 2001 plantede de 18.000 vinstokke på de 15 hektar, og i 2004 kunne de høste Pinot Noir-, Syrah- og Chardonnay-druer fra deres egne vinmarker.
    Vinen kom til at hedde Ampelos, og det var Peter Works drøm at se vinen på hylderne i de danske butikker, og at danskerne kunne servere den juleaften til gåsen.
    Det er i dag blevet muligt, efter at ægteparret i 2006 mødte Kenneth Olsen, og KKWine optog importen. Leveringerne er dog begrænsede, da Peter og Rebecca Work nemt kan sælge det hele til det amerikanske marked, og Rebecca derfor strengt rationerer tildelingerne.
    Man kan læse mere om den danske vingård på dens hjemmeside og oven i købet lytte til Peter Work i en lille film.
    Billedet har vi lagt ud i høj opløsning på en særlig side, hvorfra man kan hente det og bruge det som baggrund på Window's skrivebord.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,..................
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 20 vine. Af disse vine var der 13, som fik mere end to stjerner, og hele 8, som fik fem stjerner. I alt blev det til 66 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Hvidvin


Ile la Forge, Vignes des Combes, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
75 kr., på tilbud: 69,50 kr., La Maison Sevino
Denne hvidvin er en virkelig nydelse. Den har en liflig duft og en kompleks og frugtagtig smag med fine fadtoner. Vinen har med god ret fået udmærkelsen Den Franske Lilje.


Terlan Chardonnay, Südtirol / Alto Adige, Italien 2006
95 kr., Vinens Verden
Sikke en elegant hvidvin. Den har en anelse fedme, der gør, at den liflige smag med strejf af krydderhonning bliver hængende i munden i meget lang tid. Eftersmagen har en behagelig tørhed.


Grand Cru Florimont, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig 2005
69,95 kr., Fakta
Hvidvin med en kraftig mineralsk duft og en frisk og frugtagtig smag også med mineralske toner.


Pin Point Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007
49,95 kr., V&S Wine
En hvidvin med en frisk syre og smag af citrusfrugter, melon og grønne druer.




Rosévin


La Playa, Cabernet Sauvignon, Rosé, Colchagua Valley, Chile 2007
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet rosévin med liflig duft og en god smag med toner af jordbær, hindbær og melon. Velegnet både til lettere retter, til en frokost og som terrassevin.


Château Guiot, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2007
55 kr., 49,95 kr. ved 12 flasker, The Wine Company
Denne rosévin er med sin gode krydrede frugt og lette tørhed en udpræget madvin. Skænk den fx til en hønsesalat, en kyllingesalat, en skinketærte … Den femte stjerne får den for den rimelige pris. Flasken har i øvrigt skruelåg.




Rødvin


Valle Andino, Reserva, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2006
69,50 kr., 59,50 kr. ved 6 flasker, Norton Vinimport
En dejlig rødvin fremstillet på Chiles nationaldrue Carmenère. Den dufter af sveskeblommer og chokolade og har en kraftig koncentreret smag af moden frugt, kaffe og vanille.


Domìni Veneti, Vigneti di Torbe, Ripasso, Valpolicella, Italien 2005
Klubpris ved 6 flasker: 76,58 kr., ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
Denne rødvin er godt skruet sammen. En kompleks smag med dejlig tyngde. Ikke helt så tung som en Amarone, men den fylder munden på samme gode måde med saft, kraft og frugtsyre.


Winston Hill, Zinfandel, Californien 2006
69,95 kr. ved 12 flasker, Nordic Wine Traders
En lækkerbisken af en rødvin. Den har en flot vinøs duft og en bred, frugtagtig smag med bløde tanniner og en charmerende sødme. Faktisk er den en meget anvendelig vin, der vil stå til mange retter, men også kan drikkes uden mad i godt selskab. Flasken har skruelåg.


Calabretta, Etna Rosso, Italien 1999
135 kr., Carlo Merolli
Ni år gammel, men stadig på toppen. En blød og moden rødvin med mange facetter – blomme i madeira, kirsebær, krydderier ... Eller som det lød fra den anden ende af smagebordet: Hold kæft, hvor er den god.


Domaine Lafage, Côté Sud, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2005
79,95 kr., 65 kr. ved 2 flasker, SuperBest
En letdrikkelig rødvin med en dejlig fyldig smag og fint krydderi. Og en meget anvendelig vin, der passer til mange (kød)retter.


Waterstone, Merlot, Napa Valley, Californien 2004
139,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Saftig og mellemfyldig rødvin med god frugt og krydderi.


Primavera, Special Selection, Dão, Portugal 2005
79,95 kr., Amka
En rødvin med en let røget duft og en lidt enkel, saftig smag, der slutter i mere syre end frugt.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.