Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 28
Fra 7. til 13. juli 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 25,,,,,,,,VinAvisen uge 26,,,,,,,,VinAvisen uge 27
,,,,,,,,,,,,,

..,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.............,,
28-31
.............,,
Bordeaux-klassifikation bør fornyes
Det er på tide, at 1855-klassifikationen over Médocs fornemme vinslotte bliver støvet af og revurderet, lyder det fra instituttet for hoteladministration ved Cornell University i New York.
På universitetet har man ifølge Decanter foretaget en dybdeborende analyse af den legendariske klassifikation, som den har taget sig ud siden 1970.
I alt er der 61 klassificerede vinejendomme i Médoc, og nu mener skolen, at mere end halvdelen af dem bør have ændret deres klassifikation.
Det vil fx være på sin plads, at Léoville Las Cases, der er et 2. cru vinslot, bliver opgraderet til 1. cru. Som analysen påpeger, så sælges vinen til priser, der er tre gange så høje som for andre 2. cru vine.
Til højre ses en liste over nogle af de Bordeaux-slotte, som undersøgelsen anbefaler skal op- eller nedgraderes.

Skabt på kejserligt bud
Médoc-klassifikationen – og den i Sauternes – blev til i 1855, da man skulle holde verdensudstilling i Paris. Man ville også udstille vinene fra Bordeaux, og formanden for udstillings-komiteen, prins Napoléon Bonaparte, en fætter til kejser Napoléon d.3., bad handelskammeret i Bordeaux om en liste med en rangfølge.
Dette var imidlertid en varm kartoffel, som vinkøbmændene nødigt ville røre. De gav derfor kartoflen videre til byens vinmæglere – dvs. de konsulenter, der også i dag formidler køb og salg af vin.
Mæglerne påtog sig opgaven. Men havde de vidst, hvilke diskussioner og slagsmål listen ville skabe igennem mere end 150 år – ja, så havde de nok sendt kartoflen tilbage til den kejserlige fætter.

Gik frem efter priserne
Da mæglerne skulle lave listen over rangklasserne (cru'erne), gik de frem efter de priser, som vinen fra de forskellige slotte var blevet solgt til, og det var et ganske godt udgangspunkt: Jo højere pris, desto bedre vin.
Tiden er løbet fra den gamle liste – prisforskellene er nogle helt andre i dag – men listen har stadig betydning. Den har nemlig – alene ved sin tilstedeværelse – forpligtet slottene til at holde kvaliteten i højsædet.
De klassificerede slotte står for kun 3% af al vin fra Bordeaux – men for 99% af interessen. De har skabt et renommé at leve op til.
En liste over de klassificerede slottet ligger på en særlig side. Klik her for at se den.
    .......
    Château Léoville Las Cases: Fra 2. cru til 1. cru.
    Château Palmer: Fra 3. cru til 2. cru.
    Château Calon-Ségur: Fra 3 cru til 2. cru
    Château Lynch-Bages: Fra 5. cru til 2. cru.
    Château Pontet-Canet: Fra 5. cru til 2. cru.
    Château Grand-Puy-Lacoste: Fra 5. cru til 3. cru.
    Château Clerc-Milon: Fra 5. cru til 3. cru.
    Château d’Armailhac: Fra 5. cru til 3. cru.
    Château Branaire-Ducru: Fra 3. cru til 4. cru.
    Château Haut-Batailley: Fra 5. cru til 4. cru.
    Château Batailley: Fra 5. cru til 4. cru.
.............,,....
08.33
.............,,
    Vinkamp mellem David og Goliat
    For nylig vandt Bernard Arnault, mangemillionæren, der står i spidsen for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), en sag mod eBay. Det store internet-auktionshus, der havde solgt falske parfumer og tasker under navnet LVMH, blev dømt til at betale Arnault 40 millioner euro (cirka 300 mio kr.).
    Mindre godt gik det for Arnault i en anden sag – en sag, som han ifølge Decanter havde lagt an mod Alain Signé, ejeren af det lille Bordeaux-vinhus Domaine de Cheval-Blanc Signé.
    Arnault, som også er medejer af Château Cheval Blanc, ville sætter en stopper for det, som han mener er misbrug af det berømte vinslots navn.

    Ikke eneret på navnet Cheval Blanc
    I første omgang vandt Bernard Arnault over Alain Signé. Men Signé gav ikke op. Han appellerede og løb så af med sejren. Ud over, at han nu fortsat må anvende navnet Cheval-Blanc på sine etiketter, er Arnault også blevet dømt til at betale Signé 8000 euro (60.000 kr.) til dækning af diverse omkostninger.
    Signé følte sig dog ret sikker på at vinde i den sidste ende. Hans lille vinhus ligger i landsbyen Cheval-Blanc i Bordeaux-distriktet Entre-Deux-Mers. Han var den første, der registrerede navnet Cheval-Blanc, og hans familie har fremstillet vin i området lige siden 1600-tallet.

    Han red altid på hvide heste
    Château Cheval Blanc er et af de fornemste slotte i Saint-Émilion. Man fortæller, at stedet engang var poststation, hvor blandt andet Henri d. 4 standsede for at skifte heste på sine rejser fra Paris til sit fødested i Béarn – landskabet, der sandsynligvis gav navn til Béarnaise-saucen.
    Da kongen altid red på hvide heste, fik man ideen til at kalde stoppestedet for Hvide Hest – Cheval Blanc.
.............,,
Dom i klassifikations-sag
I Saint-Émilion bliver klassifikationen revideret hvert tiende år. Sidste nye revision skete i 2006, og den blev ikke godt modtaget. Flere af de vinslotte, der blev deklassificeret, lagde sag an, fordi de mente, at smagningen ikke foregik på en fair måde.
Nu er der omsider faldet dom i sagen ved en retsinstans i Bordeaux. Og dommeren har givet sagsøgerne medhold – blandt andet med den begrundelse, at det er umuligt for smagerne at være upartiske, når de først smager vine, som allerede er klassificeret, og dernæst vine, som endnu ikke har en klassifikation.
INAO (Institut National des Appellations d’Origine), der administrerer de franske appellationsregler, er ifølge Decanter nu gået i tænkeboks for at overveje en mulig appelsag. En sådan sag vil tage omkring to år.

En katastrofe for vinslottene
Klassifikationen, som skulle gælde indtil 2016, er således nu kendt ugyldig, og det er lidt af en katastrofe for de klassificerede vinslotte. De skal netop til at tappe årgang 2006 på flasker og kan nu smide samtlige etiketter og kasser med påtryk ud og starte forfra.
Det er bestemt heller ikke sjovt for de vinslotte, der netop havde opnået en højere klassifikation – som fx Château Troplong-Mondot, der efter tyve års arbejde endelig havde fået status af Premier Grand Cru Classé.
.............,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,
Parker vild med østrigsk vin
I den seneste udgave af Robert Parkers magasin, The Wine Advocate, scorer østrigsk vin – som noget hidtil uset hos den amerikanske vinguru – top-point i lange baner.
547 vine, primært af årgang 2006, blev smagt til magasinet af David Schildknecht, der er vinskribent og særligt velbevandret i østrigske vine.
Vinene blev som vanligt bedømt efter Parkers 100-point skala, og hele otte af dem fik mere end 96 point – samt den ledsagende betegnelse "usædvanligt fremragende". Syv af disse top-scorere var ædelsøde vine fra blandt andet vinhusene Kracher i Burgenland og Hirtzberger i Wachau.
Bedste østrigske rødvin blev Moric Blaufränkisch Neckenmarkter Alte Reben 2004 med 94 point. Og så var der hele 216 vine, der opnåede mindst 90 point samt betegnelsen "fremragende".
Listen over de smagte vine kan ses ved at klikke her.

55% østrigske vine med skruelåg
I Østrig er det ifølge Best-of-Wine gået stærkt med udbredelsen af skruelåg som lukning på vinflasker. I dag er 70 millioner flasker, svarende til cirka 55% af landets totale vinproduktion, forsynet med det praktiske låg. Når det gælder unge hvidvine, ligger tallet sandsynligvis helt oppe på 80%.
At brugen af skruelåget har bredt sig så hurtigt skyldes ikke mindst, at flere af de førende østrigske vinhuse har vist vejen. Vinhuse som Nigl, Ott, Polz og Hirsch har sendt deres dyre kvalitetsvine på markedet med den alternative lukning, hvilket har fået andre vinhuse til at turde følge trop.
Dette har ligeledes fået forbrugerne til at indse, at skruelåget ikke er ensbetydende med, at vinen er billig og af ringe kvalitet.
Østrig kan dog endnu ikke hamle op med New Zealand, hvor hele 90% af vinene i dag er forsynet med skruelåg.
.............,,


.............,,
Château Belair på et gammelt postkort.
    Château Belair til salg
    En af Bordeauxs gamle historiske vinejendomme, 1. cru slottet Château Belair i Saint-Émilion, står for at skifte ejermand.
    Ifølge Wine Spectator har négociant-virksomheden J.P. Moueix meldt sig på banen som køber – samme virksomhed, som også ejer Château Pétrus.
    Den nuværende ejer af Belair, Pascal Delbeck, arvede vinslottet i 2003, og hans situation er et godt eksempel på, hvordan de store arveafgifter i Frankrig ofte gør det umuligt for arvingerne at beholde vinejendommene.
    Hvis rygterne taler sandt, vil Delbeck sælge, fordi han på grund af afgifterne ikke har penge nok til at udføre de fornødne reparationer på vinslottet.
    Tidens tand har nemlig bidt sig fast i det gamle slot, der har rødder flere hundrede år tilbage i tiden, og hvor man siden 1802 selv har tappet vinen på flasker.
    Belair’s nabo er det berømte Château Ausone, hvor Delbeck tidligere har haft sin gang som vinmager. Engang havde de to slotte samme ejer.
    Château Belair må ikke forveksles med de 23 andre Bordeaux-slotte, der også hedder noget med Bel-air – Smuk-luft.
.............,,
Nye druer på spansk jord
Med 1,1 millioner hektar jord dækket af vinmarker er Spanien verdens største vindyrkningsland – i hvert fald regnet efter areal.
Hidtil har en tredjedel af det enorme areal være beplantet med ikke særligt spændende hvidvinsdruer, som for størstedelens vedkommende er endt som billig bordvin eller er blevet destilleret som led i EU’s destillerings-projekt for overskudsvin.
Men nu er den spanske vinindustri ifølge Meininger’s ved at ændre kurs i valget af druer. Den traditionelle drue Airén dominerer stadig med hele 284.509 hektar, men den er på vej retur, mens druer som Chardonnay og Verdejo vinder terræn med stormskridt – endnu dækker førstnævnte drue dog kun 4200 hektar vinmarker.

En fremtid med mere spansk rødvin
I det store og hele går det dog tilbage for brugen af hvidvinsdruer i Spanien – i dag udgør de grønne druer 43% af det samlede vinmarks-areal mod 49% for otte år siden.
Til gengæld går vi en fremtid i møde med endnu mere spansk rødvin. Tempranillo er og bliver den førende rødvinsdrue, og den breder sig stadig mere år for år.
I 2000 dækkede Tempranillo 113.000 hektar jord i Spanien – i dag lyder tallet på 213.700 hektar.
Internationale blå druer som Syrah og Cabernet Sauvignon vinder også så småt frem, selv om de stadig kun udgør 5% af det totale beplantede areal.
.............,,
>34
.............,,
Hagl hærger europæiske vinmarker
Kraftige haglbyger, der kom som lyn fra en klar himmel, har i den forgangne uge gjort ubodelig skade på vinmarker i både Tyskland, Østrig og Frankrig:
* I Tyskland gik det ifølge Best-of-Wine hårdest ud over Laubenheim i Rheinhessen, hvor haglene har efterladt deres spor i 80% af områdets vinmarker. Bladene er blevet slået af vinstokkene, og de endnu ikke modne druer er blevet smadret.
* I Østrig var det frem for alt Niederösterreich, der blev ramt af uvejr. Her blev mere end 6000 hektar frodig landbrugsjord stort set ødelagt, og værst ramt blev vindistriktet Krems. Samtidig med ødelæggelserne i vinmarkerne gik Krems-floden over sine bredder, så kældre og veje blev oversvømmet. En styrke på 1000 brandmænd var i aktion, og der tales om skader for omkring 4 millioner euro (cirka 30 mio kr.).
* I Frankrig ramte et alvorligt haglvejr Sancerre og Pouilly-Fumé i den øvre del af Loire-dalen. Haglene hamrede ned over de to vinområder og forrettede alvorlige skader på mere end 1000 hektar vinmarker – nogle af vinmarkerne er ifølge Wine Spectator totalt ødelagte. Man regner derfor med, at høsten i Sancerre og Pouilly-Fumé vil blive noget mindre end sidste år.

Kvalitetsvin i pap sælger ikke
Bib-vin (bag-in-box) er et hit hos de svenske forbrugere. Cirka 55% af al den vin, der sælges i landet, er bib-vin, mens vin i anden form for papemballage udgør lige under 10% af salget. 65% af al vin i Sverige sælges altså i pap.
Men "pap-vinene" skal ligge i den absolut lave ende af prisskalaen, hvis de skal ryge ned i indkøbskurvene. Det har Systembolaget måttet sande efter at have indført en noget dyrere rødvin, La Moisson, i 1,5 liters papkartoner og af rigtig god kvalitet.
Siden april i år, da vinen blev lanceret, er der ifølge WOW News kun blevet solgt ét hundrede styk. I alt havde Systembolaget bestilt 700.000 liter hos et af de svenske vinimportfirmaer, Domaine, der leverer vin til Monopolet.
Og der er ingen tvivl om, at det er prisen, der er skyld i det manglende salg – når den nærmer sig prisen for en flaske med kvalitetsvin, så vil forbrugerne hellere have flasken.

Ingen bøf uden rødvin
En stor rød bøf smager jo vældig godt. Men der er en bagside af medaljen: Når fedtet i bøffen fordøjes, frigives visse stoffer, der kan være skadelige for kroppens celler.
Ny israelsk forskning tyder dog på, at det hjælper gevaldigt, hvis man drikker rødvin til sin bøf. Forskerne udførte forsøg med rotter, der blev fodret med rødt kød, og hvor halvdelen af rotterne samtidig fik rødvins-koncentrat. Det viste sig, at vinen reducerede dannelsen af de skadelige stoffer betydeligt.
At rødvinen har så positiv en virkning mod stofferne, skyldes ifølge Journal of Agricultural and Food Chemistry dens indhold af såkaldte polyfenoler – stoffer, der ligeledes beskytter mod hjertesygdomme og kræft.
.,,,,,,,,,,,,,.
>30
,,,,,,,,,,......
Dræber mikroorganismer med UV-stråler
I det sydafrikanske Western Cape er nogle vinmagere i gang med et interessant eksperiment. Ved hjælp af ultraviolette stråler vil de fjerne mikroorganismer fra vinen og på den måde reducere eller helt undgå brugen af svovl.
I et særligt apparat bruger de UV-lys med en bølgelængde på 254-260 nanometer, der formår at ødelægge cellernes DNA.
Man har endnu ikke gennemført forsøgene med vin, men andre forsøg har vist, at teknikken effektivt kan reducere antallet af mikroorganismer i forskellige frugtjuices.

Druer med ekstra meget resveratrol
Som vi ofte har skrevet i VinAvisen, har stoffet resveratrol, som findes i skindet på blå druer, en helsebringende effekt, når det gælder en lang række menneskelige sygdomme.
Resveratrol kan også modvirke, at druerne bliver angrebet af svampesygdomme, og kinesiske forskere har derfor ifølge Winetech Scan forsøgt at skabe vinplanter, hvor druerne har et ekstra højt indhold af stoffet og dermed bliver endnu mere resistente mod angreb.
Resultatet er blevet en vinsort, hvis indhold af resveratrol i druerne er 5,5 gange højere end normalt. Den nye plante er en krydsning mellem en almindelig vinplante og den vilde kinesiske vinplante Vitis pseudoreticulata, der indeholder et gen, som sætter gang i produktionen af det eftertragtede stof.
.............,,
    Styr på indholdet i bib-vinen
    Som det er i dag, er det umuligt at se, hvor meget man har drukket af en 3 liters bib-vin. Den indeholder fire almindelige flasker, og det kan jo let blive til lidt for meget i løbet af en aften …
    Længe har man i Sverige, hvor bib-vine er en stor sællert, talt om at få en eller anden form for måleindikator på boksene, og nu er det omsider lykkedes.
    Det er vinimportfirmaet Giertz, som i samarbejder med en bulgarsk boks-fremstiller har udviklet et målesystem, der består af en strimmel papir med tegninger af flasker. Strimlen, der ligger rundt om posen inde i boksen, kan ifølge WOW News trækkes ud, og vil så vise – nogenlunde nøjagtigt – hvor meget, der er tilbage af de fire flasker.
    Foreløbig er det kun et enkelt mærke inden for bib-vin, der er blevet forsynet med strimlen – Leva hedder det, og boksen forventes på hylderne hos Systembolaget til august.
,,,,,,,,,,.,,,,
08-33
.............,,....
    Mere om champagneglas
    Carlo Merolli har sendt os en kommentar til diskussionen om valget af champagneglas – høj "flûte" eller flad skål (der ikke nødvendigvis behøver at være formgivet efter Madame Pompadours ene bryst). Carlo skriver:
    Når det gælder aromatiske og søde vine som Moscato d'Asti, Brachetto og Malvasia Dolce, ser jeg mere og mere det flade glas anvendt i Italien, og forklaringen er, at den voldsomme aroma fra disse vine breder sig bedre ud og frigives bedre i den flade form.
    Til de mousserende hvidvine med en mindre pågående aroma – Champagne, Cava, Sekt, Prosecco osv. – er flûten stadigvæk en respekteret tradition. Her har jeg dog også set almindelige rødvinsglas af tulipanform blive anvendt og formodentlig med rette: En god champagne er en god hvidvin, "der tilfældigvis bobler" (citat Maurice Billecart-Salmon). Selv bruger jeg almindelige vinglas til boblevin.

    Piskeriset igen på mode?
    Carlo Merolli fortsætter: Og så er der det piskeris, man fik foræret i konfirmationsgave (det var før min tid!). Det blev brugt til at piske alle de bobler ud af champagnen, som producenten havde brugt måneder på at putte ind i vinen. Men måske har piskeriset trods alt en berettigelse, hvis man ikke bryder sig så meget om boblerne. Især i unge mousserende vine er boblerne tit alt for voldsomme.
    På markedet har man vine med en livlig, men ikke så kraftig perle – vine som er frizzante, petillant, saten osv. De kan spare udgiften til piskeriset, men lur mig, om tingesten ikke igen bliver på mode ...
.............,,
En vinøs røverhistorie
I uge 26 bragte vi en vinøs røverhistorie, tilsendt af Peter Jac Olsen. En morsom lille anekdote. Og i den forbindelse efterlyste vi andre sjove historier og oplevelser i vinens verden.
Denne efterlysning har fået Bent Christensen ud af busken med denne historie:
En lille gruppe restauratører og vinskribenter var på rundrejse i det franske departement Hérault og stod ved Château de Lancyre og besigtigede vinmarkerne, som skrånede ned fra vingården.
Vinstokkene på den ene mark var ikke ret høje, og det fik restauratøren – "le grand chef", som han var døbt af selskabet – til at spørge: "Hvad er det mon, som gror her?"
Svaret kom prompte: "Ah, de dér lave vinstokke? De er til de halve flasker."

Flere røverhistorier?
Vi siger tak til Bent Christensen. Dens slags historier hører også hjemme i VinAvisen. Så hvis andre af vore læsere er leveringsdygtige, hører vi meget gerne. Send blot jeres vinøse røverhistorier til anker@vinavisen.dk.
.............,,
    Alsace til tonerne af jazz
    Fra den 4. til den 13. juli er der traditionen tro jazzfestival for fuld udblæsning i København. Og i år er festivalen krydret med et Alsace-tema, hvor nogle af restauranterne på Gråbrødre Torv vil skænke vin fra det nordfranske vindistrikt i glassene.
    Hos "Peder Oxe" og "Bøf og Ost" (billedet) vil man således kunne nyde en treretters menu til 295 kr. ledsaget af en vinmenu til 100 kr. med tre glas Alsace-vin af høj kvalitet. Vinene kommer fra vinhusene Jean Geiler, Sipp-Mack og Martin Schaetzel, og de importeres af henholdsvis Chris-Wine, Jysk Vin og KB Vinimport.
    Det er selvfølgelig også muligt at nyde et enkelt godt glas vin fra Alsace til sin mad.
.............,,
Britisk vin som biobrændsel
Den britiske tronfølger, prins Charles, har ifølge flere aviser igen trådt godt og grundigt i spinaten. Da han i sin tid fyldte 21 år, fik han en bil af sin dronninge-mor, en Aston Martin – sådan én, som James Bond kører rundt i.
Bilen eksisterer endnu, og nu forlyder det fra hoffet, der åbenbart også gerne vil vise sig fra den miljøvenlige side, at bilen kører på biobrændsel, fremstillet af intet ringere end britisk vin.
Prinsens privatsekretær har i den anledning udtalt, at det selvfølgelig drejer sig om overskudsvin, som i overensstemmelse med EU’s regler er blevet destilleret til brændsel.

Forargede vinproducenter
Udtalelserne fra de royale gemakker har vakt forargelse og vrede hos de britiske vinproducenter.
Fra den lejr lyder det, at EU’s destilleringsprojekt, som skal komme den europæiske vinsø til livs, under ingen omstændigheder omfatter Storbritannien.
Der findes slet ikke noget overskud af britisk vin, og tanken om, at britisk vin skulle være anvendt til biobrændsel, er derfor fuldstændig vanvittig.
.............,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,
28 postkort fra Bourgogne
I det tidlige forår var Mariette en tur rundt i Bourgogne for at møde mennesker og vine, og resultatet blev i alt 28 postkort. De første 22 har vi sendt i uge 21, uge 22, uge 23, uge 24, uge 26 og uge 27. Her kommer de næste fire.
.............,,


.....................................
Frédéric Drouhin står ved den gamle vinpresse fra 1570, som stadig fungerer. Den kaldes for en papegøje-vinpresse på grund af det store hjul på væggen, der driver værket og minder om de motionshjul, som ses i fuglebure.
....................
    23. postkort fra Bourgogne:
    Vin fra den gamle vinpresse
    Som barn løb Frédéric Drouhin på rulleskøjter gennem gangene i vinkældrene under Domaine Joseph Drouhin. I dag har han selv overtaget roret som øverste chef i familiens vinhus – mens hans søn fører rulleskøjte-traditionen videre i kældergangene.
    Frédérics tre ældre søskende er også involveret i virksomheden på den ene eller anden måde.
    Vinhusets hovedsæde befinder sig i et 1400-tals hus i hjertet af Beaune, og her viste Frédéric Drouhin os en meget gammel vinpresse fra 1570. Og den virker. Tre gange – i 1980 i anledning af vinhusets 100 års fødselsdag samt i år 2000 og 2005 – har den været taget i brug.
    Det tager halvanden dag at presse druer nok til 1500 flasker og tre dage at rense vinpressen bagefter. Men vinen blev ifølge Frédéric Drouhin fantastisk – druerne stammede da også fra vinhusets berømte vinmark Clos des Mouches.
    ....................


.....................................
Vinkældrene, der hører til Maison Joseph Drouhin, består af flere lange gange og rum. Kælderrummet på billedet rummede i gamle dage de fade, hvori de franske kongers vin lå og modnede.
    24. postkort fra Bourgogne:
    Med en fod på Oregons jord
    Maison Joseph Drouhins vinkældre er blandt de ældste i Beaune, og de er klassificeret som et nationalhistorisk monument.
    Bedst som man går i de lange mørke gange, hvor vinhusets rødvine ligger og modner på egetræsfade, åbenbares der pludselig et større, højloftet kælderrum, elegant indrettet til smagerum for vinhusets gæster.
    Rummet er fra 1600-tallet, og det var her de franske konger i gamle dage opbevarede de vine, som siden hen blev fragtet til hoffet i Paris.
    Selv om Maison Joseph Drouhin er indbegrebet af burgundiske traditioner, grundlagde det, som det første vinhus i Bourgogne, et vinhus i staten Oregon, et af de vinøse smørhuller i USA.
    Første årgang af vinen fra Domaine Drouhin Oregon kom på markedet i 1988; chefvinmageren er Frédérics søster, Véronique, og selvfølgelig fremstilles der vin på Bourgognes to store druer, rødvinsdruen Pinot Noir og hvidvinsdruen Chardonnay.
    H.J. Hansen og Magasin importerer Drouhins vine fra både Bourgogne og Oregon.
    ....................

,,,,,,,,,,,,.............,,
34/08
.............,,


.....................................
Restaurantchefen hos Loiseau des Vignes, Bruno Dumont, tapper et glas rødvin fra restaurantens vinbar. De elegante glas, som vinene serveres i, er specielt designede af etablissementets chefsommelier.
    25. postkort fra Bourgogne:
    Alle vine sælges pr. glas
    Beaune har mange gode restauranter – en af de bedste er Loiseau des Vignes, der ligger lige om hjørnet fra Maison Joseph Drouhin. Restauranten slog dørene op i 2007, og den udmærker sig ikke kun ved sin gode mad, men også fordi den – som den første restaurant i Europa – serverer samtlige vine på vinkortet pr. glas.
    Dette kan lade sig gøre, fordi Loiseau des Vignes har en vinbar, der fungerer via det særlige Enomatic-system. Når der tappes af en af vinene, fyldes hulrummet i flasken ud med kvælstof, som hindrer luftens adgang til den resterende vin. Vinene kan derved holde sig friske i cirka tre uger.
    Vinbaren rummer hele 70 forskellige flasker vin, hvoraf hovedparten er fra Bourgogne. Ved at trykke på forskellige knapper kan tjenerne tappe enten et normalt glas på 12 cl eller et på kun 8 cl, hvilket gør det muligt for gæsterne i restauranten at smage en hel række forskellige vine til maden.
    Dyreste vin på kortet er rødvinen Corton-Charlemagne Grand Cru 1993 fra Bonneau du Martray til 36 euro (cirka 270 kr.) for 12 cl.
    Restaurantchef Bruno Dumont, fortalte, at restauranten er et trækplaster for vinproducenterne i Bourgogne, der gerne vil smage et bredt udvalg af konkurrenternes vine.
    ........................


.....................................
Saucen til denne ret med pocherede æg er lavet af indkogt rødvin – til 1½ liter går der hele 10 liter vin.
    26. postkort fra Bourgogne:
    Æg, der svømmer i rødvin
    Loiseau des Vignes er en lillesøster til restaurant Loiseau i byen Saulieu, der ligeledes ligger i Bourgogne, og som har hele tre stjerner i Michelin-guiden.
    Manden, der skabte restauranten i Saulieu, var mesterkokken Bernard Loiseau. Da han i år 2003 ad omveje hørte, at han stod for at miste en af sine tre stjerner, begik han selvmord ved at skyde sig gennem munden med et haglgevær. Rygtet var falsk, og restauranten beholdt sine tre stjerner.
    I dag lever mesterkokkens berømmede køkken videre i de retter, der serveres i de to restauranter. I Loiseau des Vignes smagte vi blandt andet hans kreation "Oeufs Meurette Facon Bernard Loiseau" – pocherede æg i rødvin, hvor hele 10 liter rødvin koges ind til 1½ liter og dernæst monteres med smør. Under æggene lå der en lille fin løgkompot – alt i alt en himmelsk ret. Priserne for retterne er yderst rimelige. Restauranten har ingen stjerner, men det skal nok komme en dag.
    ........................
,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
Irsk whiskey stormer frem
Når talen falder på whisky, tænker de fleste uvilkårligt på skotterne og deres scotch. Men irerne kan også fremstille glimrende whiskey – som de jo staver det – og faktisk er den irske whiskey-industri ifølge en nylig rapport fra Just Drinks inde i en rivende udvikling.
Af rapporten fremgår det, at markedet for whisky fra andre lande end Skotland er et af de hurtigst voksende markeder inden for vin- og spiritussektoren. I 2007 lød væksten på 8,7%, og i denne vækst var irsk og indisk whisky blandt de mest markante aktører.
Den irske whiskey går især sin sejrsgang i USA, hvor der i 2006 blev solgt 8,8 millioner flasker – en stigning på 14,4% i forhold til år 2002.

Spirituskoncerner satser på whiskey
At irsk whiskey er kommet i vælten skyldes ikke mindst, at nogle af denne verdens største spirituskoncerner i de senere år har investeret massivt i spiritussen.
Pernod Ricard har fx stor succes med det irske whiskeymærke Jameson, der salgsmæssigt har førertrøjen på med en global markedsandel på hele 59,7%. Af de i alt 42 millioner flasker irsk whiskey, der bliver solgt på verdensplan, står Jameson for næsten 28 millioner flasker. Stadigvæk dråber i havet i forhold til de 4,2 milliarder flasker spiritus, der sælges hver år.
Også Diageo har kastet sin kærlighed på irsk whiskey. I 2005 erhvervede den verdensomspændende spirituskoncern destilleriet Bushmills og har indtil videre investeret hele 6 millioner pund (cirka 57 mio kr.) i virksomheden. Og for en uge siden bebudede Diageo, at koncernen ville spendere yderligere 1,5 millioner pund (cirka 14 mio kr.) på en udvidelse af det irske destilleri.
    .............
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Warre’s, Den Kongelige Livgardes Port, Portvin, Portugal
    119 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Portvin med en sødme, syre og frugt i god balance. Den har naturligvis en markant portvinssødme, men er alligevel ikke sliksød. Prisen er rimelig. Portvinsfirmaet Warre’s blev grundlagt i 1670, dvs. omtrent samtidig med den Kongelige Livgardes oprettelse, og igennem mange har år det være en tradition i Livgarden, at vagtkommandøren byder sin afløser velkommen med et glas Warre’s Port. 350 året for Livgardens oprettelse er derfor blevet markeret med introduktionen af denne vin.


    Quinta do Castelinho, 10 Years Port, Portugal
    185 kr., Glud Vin
    Ret lys, moden og meget lækker portvin. I smagen er der dadler, nødder, svedsker og måske lidt abrikos. En god oplevelse. Den bedste form for slik, man kan få …


    Quinta da Roeda, Croft, Vintage Port, Portvin, Portugal 2004
    299,95 kr., Theis Vine
    En fyldig og meget lækker portvin med smag af modne blommer og svesker og med en perfekt balance mellem sødme og tørhed.
    ...............

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..

..............,,
27-28
,...............
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Compagniet har optaget importen af vinene fra den biodynamiske producent Tenuta Le Calcinaie i San Gimignano i Toscana.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Luneau-Papin og Domaine de la Pépiére, begge i det franske Muscadet de Sèvre-et-Maine. Endvidere vinene fra Weingut Jakob Schneider i det tyske Nahe og fra Rudius i den californiske Russian River Valley.

    Hvem skal i Vinbranchens Blå Bog?
    Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har lidt problemer med at finde emner til Vinbranchens Blå Bog. Vi har aftaler med nogle få, men det er travle folk, så de har svært ved at få tid til at blive fotograferet og levere de nødvendige facts. Der er jo så meget andet ...
    Men der sidder uden tvivl folk rundt omkring, som burde være med. Dygtige folk, der har været i branchen i mange år – eller folk, der har grundlagt deres egen import og igennem nogle år har bevist, at den ikke var en døgnflue.
    Hvis nogen føler, at de bør være med – eller hvis andre gerne vil pege på en kollega – så send endelig en mail til anker@vinavisen.dk.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,

    Bjarne Sundby (f. 1952) begyndte at interessere sig for vin, allerede da han gik i gymnasiet i Bagsværd. I sin fritid tjente han lidt lommepenge som medhjælper i vinafdelingen i den lokale Irma, og en stor del af pengene blev formøblet hos Erik Sørensen Vin – det var dengang, man kunne få en flaske Château Montrose 1971 for 32,95 kr.
    Men Bjarne Sundby nøjedes ikke med at købe vin hos Erik Sørensen – i 1978 blev han ansat hos samme, og lige siden har han haft sin gang i vinforretningen.
    Da afdøde vinhandler Erik Sørensen i 1979 købte det gamle mejeri i Hesselrød for at bruge det som lager, foreslog Bjarne Sundby, at lokalerne også blev brugt som rammerne om en efterårssmagning af de nye Bordeaux-vine på markedet. Erik Sørensen var skeptisk over for den unge medarbejders forslag – lige indtil den første smagning blev afholdt to år senere, og der kom næsten 500 besøgende.
    Efterårssmagningen er den dag i dag en fast tradition i vinhandelen. Det samme gælder et andet af Bjarne Sundbys initiativer, vinfestivalen i april, hvor vinproducenterne selv møder op og præsenterer deres vine.
    I det daglige har Bjarne Sundby travlt med at servicere forretningens store kundekreds. Derudover har han siden 2002 udgjort den ene halvdel af virksomhedens direktion.
    I fritiden dyrkes hjemmelivet med hustruen Anne og deres to voksne børn, Emilie på 24 år og Simon på 20 år. Koncerter, opera-oplevelser og rejser til diverse vindistrikter bliver der også tid til ind imellem.
    Adresse: Erik Sørensen Vin, Bernstorffsvej 121, 2900 Hellerup, tlf.: 39 62 61 67, direkte: 39 45 49 47, mobil: 31 12 05 73, fax: 39 61 29 66, e-mail: bs@eriksorensenvin.dk, www.eriksorensenvin.dk.
,,,,,,,,,,,,,................,,.............,,,.............,,...........,,,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
............,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. Næsten halvdelen! I alt blev det til 122 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Tre di Terre Verdiane, Vino Spumante, Emilia Romagna, Italien
99 kr., Carlo Merolli
Blid og lækker boblevin med en ren frugtsmag og fine, ikke for kraftige bobler. Fremragende som apéritif, men også god til lettere retter.



,,,,,
Hvidvin


Palo Alto, Reserva, Sauvignon Blanc, Maule Valley, Chile 2007
69,95 kr., Kvickly
Tør og frisk hvidvin med en dejlig ren frugtsmag og en mundrensende citrussyre, der står godt til lidt fede (fiske)retter. Flasken har skruelåg, der har bevaret vinens friske smag.


Colle dei Tigli, Lenotti, Bianco del Veneto, Italien 2007
Indtil 20. august: 50 kr., derefter 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Denne hvidvin har en kraftig duft og smag, der gør den meget velegnet til mad. Prisen er yderst menneskevenlig.


Landgraf, Feinherb, Riesling, Rheinhessen, Tyskland 2007
69,50 kr., Irma
Den dufter godt, denne hvidvin, og den smager godt. I duft og smag er der mineralske toner og en dejlig blød og samtidig frisk frugt. Flasken har skruelåg.


Nookamka, Chardonnay, Riverland, South Australia 2005
99 kr., Vinkrogen
Lækker, fyldig og blød hvidvin med en diskret fadlagring, der understøtter den gode frugt.


Casa Lapostolle, Sauvignon Blanc, Rapel Valley, Chile 2007
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig frisk duft møder næsen, og en blød, frugtig smag med en let fedme møder munden. Med sin gode syre og et lille bittert bid er den en hvidvin, som er fortræffelig til mad.




Rosévin


Rosé Dei Due Normanni, Vinding Diers og Amka, Sicilien IGT 2007
89,95 kr., Amka
Den danske vinmager Peter Vinding Diers har i samarbejde med Amka i Randers stået for denne fornemme rosévin. Vinen har en brillant rubinfarve, en god duft og en ren, blød og saftig smag. Ret så lækker en sag, glimrende både som apéritif og terrassevin og som ledsager til lettere retter.


Noemus, Rosado, Rioja, Spanien 2007
46,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Det er ikke så sædvanligt at kunne nyde en rosé fra Rioja, men her er der en, og til den lave pris er den bestemt god. Den har karakter og et lille bid, der gør den oplagt som ledsager til mad. Den femte stjerne får den for prisen.


Tomasi, Chiaretto, Bardolino Classico, Italien 2006
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
En ret let og tør rosévin med en god og saftig smag af hindbær og ribs.


Gallo, Syrah, Rosé, Sycamore Canyon, Californien 2006
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En venlig og pæn rosé med let jordbær-sødme og uden kanter. Egnet som terrassevin. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Mount Trio, Shiraz / Viognier, Western Australia 2005
99 kr., Vesterstrøm Vine
Den er virkelig lækker, denne rødvin. Den har en blød, fyldig og meget saftig smag med toner af brombær, blåbær og blommeskind. Flasken har skruelåg, så vinen har bevaret alle de gode egenskaber, vinmageren lagde i den.


Stellenrust, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2005
112 kr., Syd Afrika Vinimport
Flot rødvin med en meget ren og karakteristisk Cabernet-duft og -smag. Der er kraft i vinen på høj stormstyrke, og vinen skal ubetinget ledsage en kraftig kødret. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château du Galoupet, Cru Classé, Côtes de Provence, Frankrig 2005
119 kr., på tilbud: 109, La Maison Sevino
Flot rødvin, kompleks og med en dejlig duft og smag. Smagen er blød og fyldig og med en god syre, der gør vinen velegnet til mad.


Cardeto, Nero della Greca, Sangiovese, Umbria, Italien 2004
109,95 kr., ViniPortugal
Dejlig rødvin på den italienske topdrue Sangiovese. Den har god frugt og syre og nuancer af mynte og peber.


Saurus, Pinot Noir, Patagonien, Argentina 2007
65 kr., Vinens Verden
En dejlig harmonisk rødvin med god fylde og en lang eftersmag af modne mørke kirsebær og blommer.


Château Val Joanis, Blanc, Côtes du Luberon, Frankrig 2006
88 kr., Haller Vine
Denne fortræffelige hvidvin har en liflig duft og en blød frugtsmag med en lille sødme. Det er en venlig vin, velegnet som terrassevin eller ledsager til lettere retter eller en frokost.


Domaine le Pont du Rieu, Vacqueyras, Frankrig 2006
99 kr., Oxholm Vin
Dejlig Rhône-rødvin med en smag med god frugt, bløde tanniner og krydderier.


Casas Patronales, Syrah, Maule Valley, Chile 2006
270 kr. for 6 flasker, Holte Vinlager
En fyldig rødvin med masser af solbær og brombær i smagen samt et strejf af lakrids til slut.


Villa Pillo, Cingalino, Rosso di Toscana IGT, Italien 2006
69,50 kr., ved 6 flasker: 59,50 kr., Norton Vinimport
Rødvin med en let røget duft og en smag med god frugt og et lille bid. Glimrende vin til hele det italienske køkken.


Shepherd’s Cottage, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2006
59,75 kr., ved 2 flasker: 50 kr., Skjold Burne
Vellavet rødvin med en meget klar duft og smag af den gode Cabernet-drue. En oplagt vin til sommerens grillparties. Flasken har skruelåg.


Domaine le Clos des Lumières, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2006
46,25 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Pæn, om end en anelse robust Rhône-rødvin, udmærket som hverdagsvin til lidt kraftige retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


La Réméjeanne, Les Arbousiers, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
75,75 kr., Bichel.dk
Kraftig rødvin med god syre. En ganske flot vin til sommerens grillmad eller grisemad. Skænk den gerne lidt afkølet.


Villalta, Ripasso, Valpolicella, Italien 2006
74,95 kr., SuperBest
Blød og saftig rødvin med fint krydderi. En god hverdags-vin.


Solnia, Rioja, Spanien 2007
59 kr., Valuewine.dk
Pæn og saftig lille rødvin med god frisk frugt. Etiketten hører mere hjemme på en pakke havregryn ... (nå, men det er jo ikke den, vi skal bedømme).




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.