Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2008

.....................


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 32
Fra 4. august til 10. august 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30,,,,,,,,VinAvisen uge 31
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
...................
32-35
...................
Godt gang i salget af rosé
Briterne er vilde med rosévin. Alene i løbet af denne sommer er salget steget med 25% i forhold til sidste år, og i supermarkedet Sainsbury’s' mange butikker er en ud af hver tiende flaske rosé.
Succesen skyldes ikke mindst, at der kommer stadig flere kvalitets-roséer i den tørre ende af skalaen. 52% af de rosévine, som de britiske forbrugere kommer i indkøbskurvene, stammer ifølge avisen The Scotsman fra USA.
Glæden for rosé gør sig også gældende på dansk jord. Kategorigruppechef Erik Larsen fra Coop Danmark kan fortælle, at salget gennem det sidste år er steget med godt 30%.
.............
Kostbare vine opbevares for varmt
Hos de førende britiske varehuse og supermarkedskæder opbevares vinene ofte alt for varmt, hvilket kan medføre, at de udvikler sig hurtigere og nemt bliver trætte. Dette er kommet for dagens lys, efter at vinmagasinet Decanter med et vintermometer har taget temperaturen i forretningernes vinafdelinger.
I varehuset Fortnum & Mason blev en flaske Champagne Salon 1996 til 230 pund (cirka 2200 kr.) samt en række fornemme bordeaux’er udsat for 22 graders varme. Samme høje varmegrad var der hos Milroy’s, der blandt andet havde en flaske Château Ducru-Beaucaillou 1995 til 135 pund (cirka 1300 kr.) og en fornem flaske Taylor’s Vintage portvin 1985 på hylderne.
Også hos supermarkedskæderne Tesco og Sainsbury får vinene lov til at svede. Sidstnævnte kæde forsvarer sig dog med, at alle de fine vine i gennemsnit kun står nogle uger i forretningerne, før de bliver solgt.
..............
32-47
..............

..............
Ny serie i VinAvisen:
Historien bag etiketten
Her tager vi hul på en ny serie, der forhåbentlig bliver sjov. Til hver uge finder vi en vinetiket, om hvilken der kan fortælles en interessant historie, og til denne uge har vi valgt de spanske Faustino-vine.
Vore læsere er hjerteligt velkomne med forslag. Men det skal altså være etiketter med en sjov eller interessant historie. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.

Hvem var kongerne?
Nogle af de mest kendte vinetiketter er dem med de spanske konger, der alle hedder Faustino, og mange vinnydere er sikkert overbeviste om, at det virkelig er konger, de ser på etiketterne. Men det er det ikke.
Navnene Faustino I, V og VII er fantasinavne, men personerne på portrætterne har dog levet. De var bare ikke konger.
Den erfarne vinmand Axel Dahlgaard fra Maxxium Danmark, der importerer vinene fra Rioja, har denne udtømmende forklaring:

Tre konger frem på rad
* Faustino I er i virkeligheden en købmand i Amsterdam, Nicolaes van Bambeeck, malet i 1641 af Rembrandt. Billedet hænger på kunstmuseet i Bruxelles. Rembrandt malede også købmandens husholderske og senere kone, Agatha Bas, men på et vist tidspunkt kom de to portrætter fra hinanden, og Agatha ejes i dag af den britiske dronning og hænger på Buckingham Palace.
* Faustino V er i virkeligheden komponisten Gluck – ham med operaen ”Orfeus og Eurydike”. Billedet blev malet i 1775 af den franske maler Jacques Duplessis.
* Faustino VII er et portræt af en ukendt adelsmand, malet engang i 1600-tallet af den spanske kunstner Velásquez – det er altså ikke en præst, som mange ifølge Axel Dahlgaard tror.

Det var ejerens fornavn
Anden generation i Rioja-vinhuset var Faustino Martinez (1867-1956), så der var altså en grund til, at vinene kom til at hedde Faustino – det var ejerens fornavn. Og det var hans kone, der udvalgte portrætterne til de første Faustino-etiketter i 1930’erne.
Så er spørgsmålet: Hvad blev der af kongerne Faustino II, III, IV og VI?
I vinhuset havde man en idé om at udvikle forskellige kvaliteter fra I til V med I som den bedste, men det fik man aldrig gjort. Derfor er der huller i kongerækken.
.........................
08-07/09
...............


Campo Viejo fra Rioja bliver sandsynligvis et af de vinmærker, som Pernod Ricard vælger at skille sig af med.
    Pernod Ricard skærer i kagen
    I uge 15 skrev vi, at den svenske regering havde solgt Vin&Sprit til Pernod Ricard for et beløb svarende til cirka 44 milliarder kr. Det er en kendt sag, at det franske spiritusfirma kun har været interesseret i Vin&Sprit’s vodkamærke, Absolut Vodka. Og da købet desuden har tæret hårdt på Pernod Ricards økonomi, er tiden inde til at sælge nogle af de mærker, som ikke hører til firmaets kerneprodukter.
    Direktøren for Pernod Ricard, Pierre Pringuet, har bebudet, at der vil blive solgt vin- og spiritusmærker i løbet af det næste års tid for en samlet værdi af omkring 1 milliard euro (cirka 7,5 milliarder kr.).
    Når det gælder vinen, vil salget ifølge Financial Times højst sandsynligt omfatte det argentinske vinfirma Graffigna og det spanske vinhus Bodegas y Bebidas, der blandt andet fremstiller den kendte rødvin Campo Viejo.

    Constellation Brand en mulig køber
    Blandt de spiritusmærker, som Pernod Ricard efter al sandsynlighed vil vælge at sælge fra, nævnes blandt andet vodkamærket Serkova i Grækenland, Lubuski gin i Polen, finske Dry Anis og det svenske Grönstedts Cognac.
    Kaffelikøren Kahlua vil muligvis også blive solgt fra. Den har længe stået i skyggen af en anden og mere berømt flødelikør, nemlig Baileys, og det vil koste Pernod Ricard alt for mange marketing-penge at forsøge at gøre Kahlua lige så populær.
    En mulig køber til flere af mærkevarerne kunne være Constellation Brands afdeling i New York, Fairport.
...............
    SoWine Bar i Danmark
    I sidste uge skrev vi om SoWine Bar – det smarte køle- og opbevaringsskab til to flasker vin. En af vore læsere, Jesper Rudbeck, har været så venlig at gøre os opmærksom på, at skabet kan fås i Danmark. Det forhandles af vinforretningen Zaizon og koster 2495 kr.
...........
>34
................
Pengene på bordet inden ti dage
Der er ingen grænser for, hvad den franske regering blander sig i. Sidste påfund er en lov, der blev vedtaget i sidste uge, og som forpligter vinhandlere til at betale producenten 15% af flaskernes pris senest ti dage efter leveringen og resten af beløbet senest 45 dage efter. Det gælder ved handel fra producent til vinhandler, men ikke ved videresalg fx til supermarkeder.
Vinhandlerne er rasende. Indkøbte vine omsættes ofte ret langsomt, og det kan være svært at finansiere et varelager. Vinhandlerne vil derfor være tilbageholdende med at bestille vine hjem, og de vil bestille så lidt som muligt. Hvilket igen går ud over de mange producenter, der har det hårdt nok i forvejen.
Ifølge en talsmand fra foreningen AFED (Association Française des Eleveurs, Embouteilleurs et Distributeurs de Vins et Spiritueux) vil kombinationen af at miste 15% likviditet og kun have 25 dage til at betale fuldt ud få mange négocianter til at gå fallit inden jul.
Loven blev indført for at imødekomme protester fra Languedoc-Roussillon, men den vil i virkeligheden komme til at gå hårdt ud over regionen.
...............
...............
Fontanafredda er storproducent af Barolo-vin, men fremstiller også mange andre rødvine samt den mousserende Asti Spumante. På billedet ses vinhusets smukke gamle hovedhus, Villa Reale - Den kongelige Villa.
    Nye ejere af berømt italiensk vinhus
    Fontanafredda er et af Piemontes største vinhuse. I alt breder dets vinmarker sig over 153 hektar, den årlige produktion ligger på 6,5 millioner flasker, og sidste år lød omsætningen på 30 millioner euro (cirka 225 millioner kr.).
    Siden 1931 har ejeren været den italienske bank Monte dei Paschi di Siena, men nu har vinhuset ifølge Wine Spectator fået nye ejere, og der er hele tre af dem. Forretningsmanden Oscar Farinetti, der ejer supermarkedskæden Eataly, og hans kompagnon, Luca Baffigo Filangieri, deles om de 64% af aktierne, mens bankens hovedaktionær, entreprenør-fonden, Monte dei Paschi de Siena Foundation, har købt de resterende aktier.
    Købssummen er ikke offentliggjort, men vinhuset blev før salg vurderet til 90 mio euro (cirka 672 mio kr.).

    Jagtslot blev til vinejendom
    Det er ikke kun et stort og indbringende vinhus, de nye ejere overtager, men også en historisk ejendom. Det var den italienske konge Emmanuel d. 2., der i 1800-tallet købte området, hvor Fontanafredda ligger i dag, og byggede en lille jagtslot. Hans uægte søn, Emmanuel Guarneri, arvede ejendommen, og da han var mere interesseret i vin end i jagt, udvidede han slottet og forvandlede det til vinhus.

..............
Til_30/09
.....................
    De bedste ud af 9000 vine
    Verdens største vinsmagning, The International Wine Challenge, har netop været afholdt i London, og 370 smagere har i løbet af to uger smagt over 9000 vine fra 40 forskellige lande for at finde frem til de bedste.
    267 vine vandt en guldmedalje, og af dem blev 90 udnævnt til yderligere at være trofæer. Flest trofæer gik til Frankrig (20), og derefter kom Australien (18), Portugal (13), Italien (10), Spanien (8) og Japan (8 for sake).
    De vine, der fik guld-, sølv- eller bronzemedalje – eller som er blevet anbefalet med et "commended" (anbefalet) – kan findes i et særligt søgesystem på konkurrencens hjemmeside.

    Er der guldmedalje-vine i Danmark?
    På hjemmesiden kan man også få en liste over samtlige vine, hvis man lader alle søgekriterier være generelle, men listen er nu lidt uoverskuelig; der er 668 sider med ti vine pr. side. Så at finde ud af, hvilke guldmedalje-vine der findes på det danske marked, er noget af en opgave. Det er lykkedes os at finde en enkelt, nemlig den australske Kilikanoon Oracle Shiraz 2005, som The Wine Company har til 349 kr. Den fik guld som smagningens bedste Shiraz-vin og blev yderligere udnævnt til at være et trofæ.
    Men der er sikkert andre guldmedalje-vine på det danske marked. Hvis nogen sælger en sådan vin, hører vi gerne. Men altså kun guld; ikke sølv eller bronze. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.

    40.000 flasker at holde rede på
    Det er ikke noget ringe arbejde at arrangere en smagning som The International Wine Challenge. Hver producent sender mellem fire og seks prøveflasker, og i begyndelsen af april vil alle flaskerne være ankommet til Barbican Center i London – over 40.000 i alt. Og her skal de så sorteres efter druesort, stil, land og region.
    Vine fra sammen region smages imod hinanden – fx Meursault’er mod Meursault’er – og vinene ordnes i grupper på mellem otte og fjorten vine. De pakkes ind i papirposer og mærkes med en kode – smagningerne foregår blindt. Derefter køles de ned til den korrekte temperatur.
    Der er mindst fire smagere til gennemgangen af en gruppe vine, og smagerne giver point efter 100-skalaen. Vine, der får over 85 point, er kandidater til en medalje, og de går videre til en ny smagning.
    I den nye smagning er vinene stadig grupperede efter drue og region, og her kan fx en Meursault blive smagt mod andre bourgogner.

    Syge flasker
    Nogle af flaskerne er naturligvis propsyge. Hvor mange, det var i år, bliver sikkert offentliggjort på et senere tidspunkt.
    For et par år siden havde 5,8% af flaskerne fejl. 4,09% var propsyge, og 1,71% havde andre fejl.
    I år vil disse tal sikkert være mindre, eftersom flere og flere flasker jo forsynes med skruelåg.
....................
08-33/08
.....................
    Styr på Riesling-vinen
    Hvidvin fremstillet på Riesling-druen kan være alt lige fra knastør til sød som honning. Netop derfor går mange forbrugere galt i byen, når de skal finde en god flaske Riesling til maden.
    Det er man godt klar over hos International Riesling Foundation, og foreningen foreslår derfor, at man på alle af de flasker Riesling-vin, der fremstilles i verden, oplyser, om vinen er tør, mindre tør, halvsød eller sød og ledsager oplysningen af en lille grafisk tegning.
    For at hjælpe vinproducenterne med at vælge den helt rigtige betegnelse for deres vine, har foreningen ifølge Decanter udarbejdet en række tekniske retningslinjer – blandt andet for forholdet mellem sukker og syre.
    Det lyder som et vældig godt initiativ. Flere danske supermarkedskæder har allerede et sådant nyttigt system, men det ville være en god idé, hvis der fandtes et internationalt og standardiseret system.
..............
Vin-realiteter på skærmen
I USA har reality tv også indtaget vinens verden – blandt andet med programmet "The Wine Makers". Her konkurrerer tolv mænd og kvinder om en vinkontrakt, der giver vinderen ret til at fremstille en vin med egen etiket. Rammerne for konkurrencen er det californiske vindistrikt Paso Robles, og striben af udsendelser vil blive vist på amerikansk tv i begyndelsen af næste år.
Det er ikke småting, som deltagerne, der normalt arbejder med alt muligt andet end vin, udsætter sig selv for i løbet af de mange del-konkurrencer. De kaster sig blandt andet ud i en hektisk kamp om hvem, der kan plukke flest druer på kortest tid. Men de bliver også oplært i alt fra dyrkning af druer til salg og marketing.
Allerede nu søger tv-selskabet ifølge avisen Press Democrat nye deltagere til den næste konkurrence, der skal foregå i Napa og Sonoma.
You Tube kan man se korte filmklip fra det kommende program – prøv fx at klikke ind på "Grape Picking Challenge".
..............
God høst i Sydfrankrig
I den store region i det sydvestlige Frankrig, der omfatter Aquitaine, Charentes og Gers, regner man ifølge Cognac-World med at høste 46 millioner hektoliter druer i år – stort set den samme mængde som i 2007.
De 17 millioner hektoliter bliver til bordvin, mens 22 millioner hektoliter går til vine med appellation. De resterende druer vil blive forvandlet til cognac.
.....................
30-33
..............
Vin til adelige og bødler
I sidste uge gav vi et bud på, hvorfor man pr. tradition griber med sin højre hånd oven over vinflasken og skænker i glasset i stedet for at holde hånden neden under flasken og skænke "over hånden".
En af vores læsere, Carsten Seeger, mener, at traditionen går tilbage til den franske revolution, hvor de adelige franskmænd ventede på at få hugget hovedet af i guillotinen. De fik ikke at vide, hvornår det ville ske, men hvis deres tjenere, som de havde med i fængslet, opsnappede det, viste de deres herrer, at de stod for tur ved at skænke vinen over hånden.
En anden læser, Vagn Rydeng, fortæller, at da han som barn gik på kostskole i Wales, hed det sig, at man aldrig måtte skænke over hånden – undtagen for en bøddel, der jo ikke var en del af det pæne selskab..
.............
    Den nye ”Sideways”
    I januar fik filmen "Bottle Shock" premiere ved Sundance Film Festival – nu har den indtaget Californien, og i modsætning til de første anmeldelser er den her blevet modtaget med begejstring.
    Filmen handler om den berømte vinsmagning, som den britiske vinhandler Steven Spurrier afholdt i 1976 – en smagning, hvori de californiske vine vandt over en række franske topvine.
    I Californien håber man ifølge Wine Business, at "Bottle Shock" kan medføre en lignende effekt som filmen "Sideways", der fik premiere for nogle år siden. Her blev vin fremstillet på Pinot Noir druen hævet til skyerne, hvilket gav salget af disse vine et ordentligt skub i den rigtige retning. Måske vil det samme nu vil ske generelt for californisk vin.

    Vind i sejlene for Montelena
    Ét er i hvert fald sikkert: "Bottle Shock" vil højst sandsynlig få en vis betydning for salget af vin fra Château Montelena og dermed for Michel Teybier, der – som vi skrev i forrige uge – netop har købt det legendariske vinhus.
    En del af handlingen udspiller sig i vinhuset og omkring de forhenværende ejere, far og søn, James og Bo Barrett. En af vinene fra Montelena var blandt dem, der vandt over de franske vine i Spurriers smagning.
................
18-17
.....................
    Ny vinbog, der bider
    Tyler Colman, der til daglig underviser i vin på New York University i Chicago, kommer vidt omkring i sin bog "Wine Politics".
    Bogen fortæller om en række af de ydre omstændigheder, der påvirker vinens verden, hvilket vil sige alt lige fra regeringer og miljøfolk til mafiaen og hærskaren af vinskribenter.
    Og det er ifølge Bloomberg en bog, der bider. Colman langer blandt andet ud efter Institut National des Appellations d’Origine (INAO), det organ, der styrer de franske appellationsregler. Han kalder foreningens årlige blindsmagninger, hvorefter de franske vine bliver klassificeret, for tandløse, idet stort set samtlige vine bliver godkendt.

    Lettere at købe et skydevåben
    Visse amerikanske stater og deres tossede alkohollove får også et hak i tuden af Colman. Som han ytrer, så er det undertiden lettere at købe et skydevåben end en flaske vin.
    Han gør ligeledes grin med franskmændenes absurd strenge regler for vin- og spiritusreklamer. Og så er der vinskribenterne og deres ofte indholdsløse skriverier og Robert Parker, hvis anmeldelser efter 100-pointskalaen betyder, at salget for et vinhus enten tager himmelflugten eller går i den stik modsatte retning. Colman er dog ikke i tvivl om, at den amerikanske vingurus stjernestatus er for nedadgående, hvilket ikke mindst skyldes, at han ofte lader andre stå for smagningerne.
    Bogen, der er på 208 sider, kan købes hos Amazon i USA.
,,,,,,,,.............,,
To vinslotte skifter ejermænd
Føljetonen om direktøren for den franske spiritusvirksomhed L&L, Jean-Paul Lafragette, der er anklaget for underslæb, ruller stadig. Som vi skrev i sidste uge, gik der rygter om, at han i et forsøg på at skabe likvide midler, havde sat det ene af sine tre slotte til salg, nemlig Château de Rouillac i Pessac Léognan.
Nu er det solgt. Og ikke nok med det – Lafragette har også solgt Château de l’Hospital i Graves.
Ifølge Decanter skulle køberne være to yngre landmænd. Hvor mange penge, de har lagt på bordet, vides ikke med sikkerhed, men det forlyder, at Château de Rouillac har kostet omkring 7,5 millioner euro (cirka 56 mio kr.), mens købssummen for Château de l’Hopital skulle ligge på 2,5 mio. euro (cirka 19 mio. kr.).
,,,,,,,,,,.............,,
Til_34/08
.....................
.....................

.............
    Op og ned for Grand Marnier
    Det går rigtig godt med salget af den berømte orangelikør Grand Marnier, når det gælder det europæiske marked. Her kan producenten, det familieejede spiritusfirma Marnier-Lapostolle, melde om fremgang på samtlige eksportmarkeder i det første halve år af 2008.
    Helt så lyst ser det ikke ud, når man ser på tallene for salget i USA, der er det største marked for Grand Marnier. Her blev der fra januar til juni i år solgt flasker for 57,6 millioner euro (cirka 439 millioner kr.), hvilket er 10,6% mindre end i samme periode sidste år. Årsagen er ifølge Just Drinks blandt andet den herskende økonomiske krise i USA samt den stadig større kløft mellem den stærke euro og den svage dollar.
.....................
Høj musik, mere alkohol
Den ekstremt høje musik i barer og diskoteker har en stor del af skylden for, at der ofte ryger mere inden for vesten end godt er. Det har franske forskere ved Université de Bretagne-Sud fundet frem til efter gennem længere tid at have fulgt 40 mænd og deres lørdagshygge på barer i en middelstor fransk by.
Forskerne fik barerne til med mellemrum at skrue op og ned for musikken. Hver gang der blev skruet op fra 72 decibel, der regnes som normal styrke, til 88 decibel, hvilket er meget højt, blev der ligeledes skruet op for indtagelsen af alkohol hos forsøgspersonerne.
Årsagen skulle ifølge Just Drinks være, at bargæsterne bliver opstemte af den høje musik og derfor drikker hurtigere og bestiller mere. Desuden gør det høje støjniveau det umuligt for gæsterne at snakke sammen, og så er der jo ikke så meget andet at lave end at drikke.
Men der er vel også dem, som forsøger at overdøve lyden ved at råbe højt og derfor bliver temmelig tørre i halsen …
.............
    ...............
      Den store smagning af portvin

      Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Om et par uger er det slut med portvins-smagningen. Næste smagning gælder calvados, og man er velkommen til allerede nu at sende prøveflasker til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Burmester Vintage, Portvin, Portugal 2003
      299,95 kr., 139,95 kr. i uge 33, Philipson Wine
      En ualmindelig dejlig portvin. Den dufter og smager af solbær og har en lang behagelig eftersmag. Et rigtig godt glas til tilbudsprisen.


      Andresen Colheita, Portvin, Portugal 1980
      440 kr., Dansk Portvin Import
      En rigt facetteret portvin. Den er fyldig med smag af søde blommer og med tilpas træ i eftersmagen.


      Borges Roncão 20 år, Portvin, Portugal
      329 kr., Chris-Wine
      Der er noget sherryagtigt over denne portvin, der har en delikat duft og smag med markante toner af eg.
    ...............
......................................
Til_43/08
................

Et af de californiske vinhuse, der nu er på europæiske hænder, er Stag's Leap. Billedet viser, hvordan vinhuset præsenterer sig selv og sin tradition for at lave store vine.
    Europæere på indkøb i Californien
    Stadig flere europæiske forretningsfolk samt vin- og investeringsfirmaer har fået et godt øje til de amerikanske vinhuse – og ikke mindst til dem, der ligger i smørhullet Californien. Når der kommer et vinhus til salg, står de ofte på spring i kulissen.
    I 2007 købte det italienske vinhus Antinori sammen med Ste. Michelle Wine Estates fx vinhuset Stag’s Leap Wine Cellars i Napa Valley. Tidligere i år blev Rosenblum Cellars i Alameda solgt til det britisk ejede Diageo, verdens største spiritus- og vinkoncern. Og i sidste uge gjaldt det så som nævnt ovenfor Château Montelena i Napa, der er blevet solgt til den franske forretningsmand Michel Reybier.

    Med stærke euro’er i lommen
    Der er flere årsager til det stigende antal investeringer fra europæisk side. Forholdet mellem den stærke euro og den stadig svagere dollar spiller ifølge avisen Press Democrat en væsentlig rolle. En anden årsag er det amerikanske marked, der er det næststørste i verden, når det gælder vin. Ved at erhverve sig en vinejendom på amerikansk jord bliver det betydeligt lettere for fx en europæisk vinproducent at få afsat egne hjemlige produkter på dette store attraktive marked.
.....................
......
............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Erik Sørensen Vin har fået forhandlingen af vinene fra Weingut Von Hövel i Mosel-Saar-Ruwer.
    * SA Wineimport ApS har fået agenturet på vinene fra De Trafford, Stellenbosch i Sydafrika.
    * House of Wine har optaget importen af vine fra Chianti-producenten La Castellina.
    * Nye importører optaget i vores database er i denne uge:
    * Humlum Vin, Søkildevej 38, 8740 Brædstrup, www.humlum.com og ...
    * Zaizon ApS, Falkoner Allé 33, 2000 Frederiksberg, www.zaizon.dk.
    ,,,,,,--,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.....................,,,
,

    Birger Holm Brøndberg (f. 1969) stammer fra Jylland, men har boet det meste af sit liv henholdsvis i København og på Sydsjælland. Da han var færdig med folkeskolen, kom han i butikslære hos FDB/Coop. Her fik han et grundigt kendskab til samtlige vareområder, hvoraf vinen vakte hans helt store interesse. Efter seks års arbejde i en række af forretningskædens mange butikker, blev han varechef for Kvickly-kædens 75 varehuse – et job, hvor han var ansvarlig for både vinsortimentet og vin-tilbudsaviserne. Derudover var han med til at starte et samarbejde mellem Coop og De Danske Vinrejser, som gjorde det muligt for forretningskæden at tilbyde sine kunder vinrejser med besøg hos Coop’s mange vinleverandører.
    I år 2000 fik Birger Holm Brøndberg job hos Royal Unibrew i Faxe. Men efter tre år med øl og læskedrikke vendte han tilbage til vinbranchen i form af et job hos Maxxium som ansvarlig for det toldfri salg af vin i Norden.
    I 2007 tog han springet og blev selvstændig med hele to forskellige virksomheder, hvoraf den ene har med ejendomsservice at gøre og den anden med vin. De vinøse opgaver omfatter blandt andet foredrag, afholdelse af vinseminarer og rejser som vinguide.
    Gennem de sidste elleve år har Birger Holm Brøndberg dannet par med Jeanette. Parret, der har to små børn, bor i Faxe Ladeplads i et hus, der ligeledes er rammen om virksomhederne.
    Adresse: Pilebakken 1, 4654 Faxe Ladeplads, tlf.: 60 45 09 67, e-mail: birger@estateservice.dk.
...........................................................
Til_33/08
..................
    Ugens vinøse billede
    En af vore norske læsere, Svein Kvaløy jr., har sendt os dette stemningsfulde billede, som han har taget i Bodega de Mora i byen Puerto de Santa Maria – en sherry-bodega, som ejes af vinhuset Osborne (den med tyren).
    Svein Kvaløy og hans kone blev vist rundt af den flinke og erfarne vinmand Jose Gomez Ariza på billedet, der lod dem smage Fino- og Oloroso-sherry fra flere fade, så de kunne opleve forskellene. Og som det ses på billedet, svang han med øvet hånd sin venencia – smagekoppen for enden af den lange hvalbarde – og fyldte glassene med en lang tynd stråle.
    – Tør Oloroso er måske ikke noget, alle umiddelbart kan lide, skriver Svein Kvaløy, – ethvert spor af restsukker er forlængst forsvundet. Men man kan faktisk vænne sig til smagen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
,,,,,,..........................................
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ..................
    Hvorfor bliver amerikansk vin ikke billigere?
    Hans V. Nielsen har sendt os et godt spørgsmål: – Ved I mon, hvorfor vi ikke ser et prisfald på vin fra USA, når dollaren er faldet med mellem 25 og 30 procent? Er det mon importørerne, som "snupper" den ekstra fortjeneste? Danmark importerer i øjeblikket luksusbiler fra USA til 30% under prisen grundet dollarfaldet. Men vinen synes stadig at koste det samme.
    Vi har sendt spørgsmålet videre til Keld Johnsen, der dels har restauranten "The Diplomat" på den amerikanske ambassade, dels er importør af amerikansk vin.
    Det er jo rigtigt, at dollaren er faldet i kurs, skriver Keld Johnsen, men samtidig er visse amerikanske vine steget i pris på grund af den øgede efterspørgsel. Disse vine er steget med 25-30% i løbet af de sidste to år, og de meget dyre vine er steget med cirka 40% på tre år. Det gælder især vinene fra Californien, Oregon og Washington State.
    – Dertil kommer, at mange amerikanske vinfolk bruger europæiske egetræsfade, maskiner osv., og det koster dem meget dyrt i euro. Og samtidig er transporten af vinen over Atlanten blevet dyrere.
    – For nogle danske importører kan det også være et problem at sætte priserne ned og igen sætte dem op, når dollaren atter stiger. De har derfor låst sig fast på en bestemt dollarkurs, fx 6 kr. – ingen forudså, at dollaren ville komme så langt ned som til de nuværende cirka 5 kr.
    – De fleste amerikanske vine kommer jo fra Californien, Oregon og Washington State, og med dem har kursfaldet ikke nævneværdigt påvirket de danske udsalgspriser – af de nævnte grunde. Men jeg kan da fortælle, at hos mig er priserne faldet på vine fra fx Texas, New Mexico, Missouri og Michigan.
    ..............
.....................
08.33/08
.......................,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 95 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Schlumberger, White, Secco, Sekt, Østrig
Klubpris ved 6 flasker: 60,75 kr., ikke medlemmer: 84 kr., NordicWineClub.com
Flot boblevin, lavet efter champagne-metoden og med fine, livlige bobler, god frugt, mineralske toner og en lidt markant sødme – selv om der står Secco på flasken. En sommer-boblevin. Flasken er i øvrigt ganske interessant; den er helt ”hvidmalet” med gyldne bogstaver.




Hvidvin


Critone, Librandi, Val di Neto IGT, Calabria, Italien 2007
88 kr., Haller Vine
En ualmindelig dejlig hvidvin, fyldig og let krydret med toner af blommer og med en lang blød eftersmag.


Melsheimer, Reiler Mullay-Hofberg, Riesling, Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2007
85 kr., 75 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
En lækker og læskende hvidvin med frisk druesmag og mineralske toner. Og en vin, der kan nydes i store dejlige slurke, fordi den kun har 10,5 procent alkohol. Lige til en varm sommerdag under et skyggende træ. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.


Tedeschi, Vigneto Monte Tenda, Soave Classico, Italien 2007
89 kr., Vinens Verden
Herlig hvidvin – harmonisk hele vejen igennem. Der er duft, der er frugt, der er krydderi, og der er et tilpas syrebid.


Bodega del Fin del Mundo, Sauvignon Blanc, Patagonien, Argentina 2007
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin, tør, men ikke knastør og med et lille krydret bid.


Echeverria, Family Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2005
56,24 kr., WineAtCosts.com
En udmærket, men lidt tung hvidvin med god frugt og toner af ferskner og abrikoser. Det høje alkoholindhold på 14,5% bider lidt til slut.




Rødvin


Y, Donna Y, Salento IGT, Puglia, Italien 2005
119 kr., Amka
Denne meget dejlige rødvin er skabt af den danske vinmager Peter Vinding-Diers i samarbejde med Amka i Randers og det syditalienske vinhus Angelo Rocca & Figli. Og det er VIN, dette her! Vinen har en flot duft og en blød og kompleks smag. En virkelig nydelse.


Corsa Rosso, Rosso Osco Molise IGT, Italien 2007
39,95 kr. i denne og næste uge (uge 32-33), Aldi
Til den yderst rimelige pris er denne gode rødvin lidt af et kup. Den har blød og varm frugt og tilpas syre og er en vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen.


Centopietre, Petrelli, Salice Salentino, Puglia, Italien 2005
88 kr., Vinens Verden
En koncentreret duft af kirsebær med et strejf af læder præger denne rødvin. Smagen er ualmindelig dejlig, fuld af frugt og friske bær og med en anelse kaffe til slut. Prisen er meget rimelig for en vin af denne gode kvalitet.


Passerel, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig 2007
45 kr. ved 12 flasker, Lautia
Til den rimelige pris en glimrende rødvin. Den har en flot duft og en saftig smag med toner af hindbær og blomme og bløde tanniner. Flasken har skruelåg.


Garnacha de Fuego, Calatayud, Spanien 2007
69 kr., Valuewine.dk
Koncentreret, fyrig, tæt og meget lækker rødvin. En flot vin, oplagt til sommerens grillmad. Parker har givet den 91 point, og der er da også masser af muskler i den.


Twins, Cabernet Sauvignon og Cabernet Sauvignon, Trakien, Bulgarien 2006
99,50 kr., Irma
To gange står der Cabernet Sauvignon på etiketten. Vinen er nemlig lavet af et par tvillinger, der begge er vinmagere, og hver har valgt sit eget parti rødvin på druen. En Dupond og Dupont-vin. Af samme grund hedder vinen Twins. Vinen er simpelt hen pragtfuld med sin bløde og fyldige frugt og mange facetter. En nydelse.


Fairjal, Corbières, Frankrig 2006
55 kr., Højelse Vinkælder
En dejlig fyldig rødvin med duft og smag af modne sommerbær, blommer og brombær.


Magister Bibendi, Crianza, Rioja, Spanien 2004
59,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Meget saftig, mellemfyldig rødvin med toner af kirsebær og blommer. En god hverdags-vin til en rimelig pris.


Ernest & Julio Gallo, Frei Ranch Vineyard, Cabernet Sauvignon, Dry Creek Valley, Sonoma, Californien 2002
199 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er power i denne rødvin. Flot er den med sin dejlig duft og brede smag, og de 14,5 procent alkohol maser sig ikke på. Men man skal kunne lide meget kraftige vine – og have pengepungen i orden.


Padre Pedro, Casa Cadaval, Ribatejo, Portugal 2004
59,95 kr., ViniPortugal
En dejlig tør og krydret rødvin med god fylde. Nyd den til en lige så god kalvebøf.


Luianico, Toscana IGT, Italien 2006
45 kr., Carlo Merolli
En dejlig frisk rødvin. Den er tør, men samtidig saftig, og har en dejlig lang eftersmag med god frugt og toner af lakrids.


Dead Letter Office, Shiraz, McLaren Vale og Padthaway, Australien 2006
139 kr., A Vinstouw
En kraftig, varm og krydret rødvin, der ubetinget kræver selskab af en lige så kraftig kødret. Flasken har skruelåg.


Chapelle-St-Arnoux, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, uden årgang
159,95 kr. for 3 liter i boks, i denne uge (uge 32): 125 kr., SuperBest
En let lille rødvin, udmærket som grillvin, når man er mange.


Sartori, Cabernet delle Venezie, Veneto, Italien 2006
44,95 kr., Amka
En meget enkel rødvin uden større oplevelser, men i en kvalitet, der svarer til prisen.


l’Avenir, Laroche, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2003
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Ikke helt billig, men ganske flot rødvin, meget typisk Cabernet Sauvignon, lidt tør, med bred frugt, krydderi og en lang eftersmag.




Sød vin


Liqueur de Genièvre, Aperi Nobilis, Frankrig
175 kr. for 50 cl, Vinmand.dk
En af disse krasbørstige likøragtige vine, som franskmændene elsker. Den stinker langt væk af enebær (genièvre på fransk), og samme aroma møder man i dens meget søde smag. En specialitet, men kun for dem, der kan lide sådan noget. Kvaliteten er der bestemt ikke noget i vejen med.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.