Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 3
Fra 12. til 18. januar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 52, ,,,,,,VinAvisen uge 1,,,,,,,,VinAvisen uge 2
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
....... . ...................
37-52
....... ........ .
Stigende glæde ved italienske bobler
Der er blevet hældt rigtig megen italiensk mousserende vin i glassene i løbet af julemåneden. Næsten 120 millioner flasker spumante samt den let perlende vin frizzante er det blevet til på verdensplan, hvilket svarer til 40% af al den mousserende vin, der fremstilles i Italien.
I det hele taget er der ifølge Vitisphere en stigende glæde ved italienske bobler. I løbet af 2008 steg eksporten med 30%. I Storbritannien, der er det største aftagerland, var der tale om mere end en fordobling, mens eksporten til Tyskland, der indtager en andenplads, steg med 11%. Også eksporten til USA, Spanien, Rusland og Japan gik fremad.
....... ........ .
.... ........ .
Det australske vindistrikt Victoria er nærmest dækket af vinmarker med grønne Chardonnay-druer og blå Shiraz-druer. Foto: AWBC.
    Svigtende salg af australsk vin
    De nyeste tal fra den australske forening for vin- og spiritusproducenter, Australian Wine and Brandy Corporation (AWBC), viser, at eksporten af australsk vin i 2008 faldt med 18% til 2,46 milliarder AUD (cirka 9,5 mia kr.). Og det er første gang i 15 år, at pilen peger nedad.
    På det australske hjemmemarked har der også været en mindre nedgang i salget. I november måned købte forbrugerne 35 millioner liter australsk vin, hvilket er 2,2% mindre end året før.
    Hos den australske vinproducentforening, Wine Grape Growers’ Australia, skyder man til dels skylden på den finansielle krise, dels på en ændret vinsmag hos australierne.
    Mange forbrugere har således kastet deres kærlighed på Sauvignon Blanc-vinene fra New Zealand og lader i højere grad de hjemlige Chardonnay-vine stå på hylderne.

    En vinsø vinker forude
    Nedgangen i salget af australsk vin såvel på eksportmarkederne som på hjemmebane kan ende med at give den australske vinindustri problemer på halsen.
    Sidste år oversteg høstmængden i Australien alle forventninger og nåede op på 1,8 millioner tons druer. I år regner AWBC med, at høsten runder de 1,9 millioner tons, og det kan meget vel være alt for meget og ende med en regulær vinsø.
    Hvis man nedlagde 16% af landets vinmarks-areal, ville man stadigvæk uden problemer kunne leve op til den nuværende efterspørgsel på australsk vin, lyder det fra AWBC.

    Asien giver fornyet håb
    Alene til USA faldt eksporten af australsk vin med 26.5% i 2008 og til Storbritannien med 18%.
    Nu sætter den australske vinindustri ifølge Just Drinks sin lid til, at det asiatiske marked, hvortil eksporten er støt stigende, kan rette op på forholdene. Blandt andet Hong Kong viser en øget interesse for australsk vin, hvilket afspejles i en stigning i salget sidste år på 17%.
....................
03-04
....... ........ . ...... ........ .


Vinlandskabet bølger blidt over bakker og dale i det smukke Saint-Émilion i Bordeaux. .Foto: Turistkontoret i Saint-Émilion.
    1996-klassifikationen genindført
    Vi har tidligere fortalt om klassifikationen i Saint-Émilion, der bliver revideret hvert tiende år – og om den sidste nye revision i 2006, som ikke just blev godt modtaget. Elleve vinslotte blev deklassificerede og mistede dermed betegnelserne Grand Cru Classé og Premier Grand Cru. Efterfølgende lagde de sag an, da de mente, smagningen var foregået på en unfair måde.
    Vinslottene fik medhold ved en retsinstans i Bordeaux. Klassifikationen blev annulleret, og det hele endte med, at man vedtog en undtagelses-lov, så den tidligere klassifikation fra 1996 stod ved magt.
    Det var jo alle tiders for de elleve berørte slotte, der dermed beholdt deres fornemme klassifikation.

    Og så alligevel ikke ...
    Den 22. december 2008 blev genetableringen af 1996-klassifikationen også anerkendt af den franske regering. Men allerede nu er jublen hos de førhen deklassificerede vinslotte forstummet. Lige efter jul sammenkaldte regeringen en forfatningsmæssig komité, der endnu engang skulle se på sagen. Og hvor forbløffende det end kan lyde, så nåede komiteen frem til, at genetableringen alligevel ikke gælder. Ifølge Just Drinks skulle det hele skyldes en bureaukratisk fejl i lovændrings-proceduren.
    De berørte vinproducenter aner således ikke, om de er købt eller solgt. Det eneste, de ved, er, at de nu ikke kan sælge deres deklassificerede årgang 2006 til USA. Det har det amerikanske Tobacco Tax and Trade Bureau (TTTB) sat en stopper for af frygt for mulig svindel med flaskerne.
    I Europa har man godkendt salget af årgangen – men ikke for den efterfølgende årgang 2007, der vil blive tappet på flasker om cirka tre måneder. ...........
....... ........ .
Chardonnay og Shiraz fra Bordeaux
Syndicat des Vins de Bordeaux, den organisation som varetager interesserne for Bordeaux’s vinproducenter, har søgt appellations-myndigheden INAO (Institut National des Appellations d'Origine) om lov til at eksperimentere med nye druer i distriktet.
Eksperimenterne skulle omfatte de grønne druer Chardonnay, Petit Manseng, Liliorila og Chenin, samt rødvinsdruerne Syrah, Marselan, Arinanoa og Zinfandel.
Selv om INAO giver grønt lys, skal man ikke regne med at se en Syrah- eller Chardonnay-vin fra Bordeaux lige foreløbig. Formålet med at lave vin på de nye druer er frem for alt at lade vinen indgå i sammenstikningen af de vine, der allerede fremstilles i distriktet for at øge deres kompleksitet og kvalitet.
For overhovedet at få lov til at bruge druerne til sammenstikning skal fire vinhuse gennem fem år fremstille en mindre mængde vin på druerne. Dernæst vil INAO tage stilling til, om eksperimenterne har været en succes.
....... ........ .
03+3x
............
Californien invaderes af solceller
Stadig flere vinhuse i Californien lægger om til solenergi. For nylig gjaldt det Beringer, Souverain, Etude og Stags’ Leap Winery, som alle ejes af den australske vin- og spiritusgigant Foster’s.
Solenergisystemet hos Beringer, der forventes at generere 1,34 millioner Watt om året, er det største nogensinde på et vinhus i USA.
Tilsammen dækker de mange solcellepaneler på tagene af de tre vinhuse mere end 400.000 kvadratmeter, og de vil kunne skære CO2-udslippet ned med cirka 900.000 kg om året.
Foster’s har ikke tænkt sig at stoppe her – yderligere tre af firmaets californiske vinhuse vil ifølge Wine Spectator i en ikke så fjern fremtid blive forsynet med solenergi.
....... ........ .
    Sælger køber egen vin på auktion
    For nylig afholdt auktionshuset Lombrail-Teucquam i Paris en auktion over fine vine, der blandt andet omfattede en flaske Château d’Yquem 1811.
    Auktionarius skulle lige til at slå med hammeren, idet mindsteprisen på et beløb svarende til 300.000 kr. var nået, og der ikke lod til at komme højere bud. I sidste øjeblik lød der et bud på 312.000 kr., og det kom mærkværdigvis nok fra sælgeren af flasken.
    Han havde pludselig fået kolde fødder og besluttede sig derfor til at overbyde og dermed købe klenodiet tilbage.

    Ældre årgange skal godkendes
    Det viste sig, at flasken med den ædle søde vin endnu ikke havde fået det blå stempel, som bekræfter, at der var tale om den ægte vare.
    Hos Lombrail-Teucquam kræver man nemlig, at en så kostbar gammel flaske først bliver undersøgt og godkendt af atomforskningscentret i Bordeaux Gradignan, før den skifter ejermand.
    Hos Château d’Yquem erkender man, at man ikke kan garantere for ægtheden af slottets vin før 1924, hvor vinslottet selv begyndte at tappe al vinen på flasker. Før dette år blev en del af vinen solgt i fade til de handlende, der dernæst sørgede for tapningen.
................... . ....
Napa har vokseværk
I dag er der omkring 17.500 hektar vinmarker i Napa Valley. Nu har fire vinhuse planer om at udvide arealet med i alt 400 hektar – et temmelig stort område og noget, der først skal godkendes af de lokale myndigheder.
Det drejer sig om vinproducenterne Circle S. Ranch, Rodgers/Upper Range Vineyard, Stagecoach Vineyards og Walt Range, der står for den største udvidelse på 162 hektar. ................
......... ........ .
03-04
....... ........ .
03-04
....... ........ .
Portugisisk vin har svensk succes
Stadig flere forbrugere i Skandinavien kommer portugisisk vin i indkøbskurvene, og ikke mindst i Sverige går flaskerne som varmt brød. Alene i november sidste år steg salget af vinene hos Systembolaget med hele 37% i forhold til samme måned i 2007.
....... ........ .


Bladet "Sommelier" udsendes fire gange om året til foreningens medlemmer, men man får det også, hvis man er "ven" af foreningen. Et vennemedlemskab koster 1800 kr. om året og kan oprettes hos b.aamand@jubii.dk.
....... ........ .
    Chile eller ikke Chile?
    Medlemsbladet for Dansk Sommelier Forening, "Sommelier", har fået vinskribenten Jørgen Aldrich som ny redaktør og samtidig en markant ansigtsløftning.
    I det seneste nummer stiller redaktøren spørgsmålet "Chile eller ikke Chile?" til danske sommelierer og restauratører, og baggrunden for spørgsmålet er, at toprestauranter er tilbageholdende med at sætte chilensk vin på kortet – selv om det faktisk er muligt at tilbyde gæsterne chilenske topvine til priser, som mildest talt ligger langt under 1. cru-vinene fra Bordeaux.
    Christian Aarø Mortensen fra Restaurant Premisse udtaler, at der er for meget billig Chile-vin i supermarkederne til, at det er rigtigt interessant. – Foreløbig er mit kendskab til de gode chilenske vine teoretisk, siger han, – og jeg synes, der generelt mangler information, som vi kan bruge på restauranterne.
    Jan Restorff på Søllerød Kro har det på samme måde: – De chilenske vine mangler personlighed og er lidt kogte i stilen. Desuden er det vine, som har en historie, jeg ikke kender. Og så anser forbrugerne dem generelt for at være billige, om end "gode til prisen".
    Jesper Boelskifte på restauranterne Le Sommelier og Unami er delvis enig med de to andre. – Jeg har da været modstander af chilenske vine, men i dag er det forkert at negligere dem.
Til_43/08
........ ........ .
25 postkort om sherry
Anker har været på vinrejse i Spaniens Sherry-distrikt. Det er der kommet 25 postkort ud af. De første 14 har vi bragt i følgende uger:
Uge 51: Distriktet – historien – jordbunden
Uge 52: Regn og sol – Palomino – Pedro Ximénez
Uge 1: Solera-systemet – laget af flor
Uge 2: Venencia – bodegaer – sherrytyper
Her kommer tre postkort, der fortæller mere om typerne.
.....................

................
I den runde bar, El Gallo Azul (Den blå Hane), midt i Jerez består frokosten af tapas og fino. Ordet tapas betyder låg. Oprindelig var det bare et lille brød, som man brugte som låg over glasset for at holde fluerne væk..
    15. postkort om sherry:
    Den raffinerede tørre fino
    I Spanien drikker de altid sherryen tør. De søde og halvsøde typer fremstilles næsten udelukkende til eksport. Tør sherry er da også en yderst raffineret drik, skænket kold som apéritif eller som ledsager til mad. Faktisk er den glimrende til en lang række retter og til de traditionelle små lækkerier, som går under navnet tapas – samt ikke at forglemme: Japansk mad, fx sushi og sashimi. Eller den tørre sherry kan bare slå følgeskab med nogle oliven, lufttørret (spansk) skinke, ost, nødder, rejer og røget laks.
    Navnet på den tørre sherry er fino, og det er en helt lys vin, som er udviklet under sit lag af flor (se postkort nr. 10 og 11).
    Det er den letteste, tørreste og mest delikate af alle sherryer, og den har en lys strågul farve, en intens duft med mindelser om gær og en alkoholprocent på 15-18%. Den skal drikkes helt ung.
    ,.............,,
......................

................
Bodegaerne trænges i de smalle gader ned mod havnen i Sanlúcar de Barrameda. Her er vi ved Bodegas Barbadillo, hvis vine importeres af Østjysk Vinforsyning/Vinoble.
    16. postkort om sherry:
    Salt og jod fra Atlantens brænding
    En anden tør sherry er Manzanilla. Det er en lys og livlig fino-type, hvori kendere påstår at kunne smage saltet og joden fra Atlantens brænding ved byen Sanlúcar de Barrameda (se kortet på postkort nr. 1).
    Hernede i den kølige del af Sherry-distriktet laves vinen i soleras, der kan have op til fjorten etager af fade, og hvor flor'en – på grund af klimaet – er kraftigere end i den øvrige del af distriktet. Vinen, der indeholder 15-19% alkohol, får derfor en blomstrende duft og en stærkere, let bitter, men alligevel delikat smag af flor. Navnet Manzanilla betyder kamille.
    Manzanilla er velegnet som velkomstdrik, apéritif eller til skaldyr, og den bør nydes direkte fra køleskabet. Den kan i øvrigt nydes som fino. Hvis man er tyrefægter, så er det manzanilla, man drikker.
    ,.............,,
............. .........
33/09
........ ........ . .........

................
Amontillado spiller en rolle i Edgar Allan Poe’s uhyggelige novelle ”Amontillado-fadet”. Den findes i hans ”Sælsomme fortællinger” i en udgave fra 1987, der kan lånes på biblioteket.
    17. postkort om sherry:
    En ravgylden og fornem vin
    Amontillado er en tør fino, der har lagret igennem flere år, og hvis flor efterhånden er forsvundet af sig selv. Herved iltes vinen lidt mere og får en ravgylden farve og en duft af hasselnødder. Det sker også, at man simpelt hen dræber floren med alkohol og på den måde skaber en amontillado. Resultatet bliver en en let, blød og afrundet smag og en vin, der holder 16-22% alkohol.
    I Spanien siger man, at vinen har fået karakter af den vin, der fremstilles i det spanske distrikt Montilla oppe i nærheden af Cordoba, og det er grunden til typens navn: Vinen er blevet "amontilladeret".
    Amontillado modnes i en speciel solera og er en fornem vin, der af og til kan være meget gammel. Fx står der 1830 på disse fade i den gamle Bodegas Maestro Sierra. Det skal dog forstås på den måde, at solera’en blev grundlagt i 1830, og at ny vin hvert år siden er sluppet ind på vejen ned gennem fadene. Så noget af vinen er stadig fra 1830, men den bliver mere og mere ”fortyndet”.
    Vinene fra Bodegas Maestro Sierra importeres af Sigurd Müller.
    ,.............,,
...............................
Chefvinmager forlader Cloudy Bay
Det newzealandske vinhus Cloudy Bay i Marlborough er berømt for sine hvidvine på Sauvignon Blanc-druen. Og berømmelsen skyldes ikke mindst chefvinmager Kevin Judd, som har været med, lige siden vinhuset slog dørene op i 1985.
Nu har han ifølge Marlborough Express sagt op for at fremstille sin egen vin, Greywacke (navnet for et aflejret gråt klippelag i de østrigske alper).
Kevin Judd indregistrerede navnet i 1993 og synes derfor, at det nu er på tide at gøre noget ved sagen.
De første Greywacke-vine forventes at komme på markedet allerede i år, og der vil blive tale om vine på Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris og Pinot Noir.
Samtidig regner Kevin Judd med at udgive en bog om sit mangeårige arbejde på Cloudy Bay. ....
....... ........ .
>33/09
....... ........ .
    Lille stigning i tyskernes vinforbrug
    Tyskland er et af verdens største markeder, når det gælder salget af vin. Sidste år blev der i alt solgt 20 millioner hektoliter vin, hvilket er 0,4% mere end i 2007.
    Det svarer ifølge WineReporter til, at hver indbygger drak 24,4 liter vin i løbet af året, hvoraf de 8,9 liter var hvid- og rødvin af tysk oprindelse og de 11,8 liter stammede fra udlandet. Forbruget af mousserende vin pr. hoved udgjorde 3,7 liter.
...........
Skyl tandlægeskrækken ned med vin
For de fleste er et tandlægebesøg noget mindre behageligt, der bare skal overstås. Nogle mennesker lider ligefrem af tandlægeskræk og finder på alle mulige undskyldninger for at udskyde besøgene.
Den slags kender man dog ikke noget til hos den britiske tandlægeklinik Kiss Dental i Manchester, hvor man er gået alternative veje for at berolige de nervøse patienter.
Patienterne bliver bedt om at komme et godt stykke tid før selve behandlingen, så de kan nå at benytte sig af klinikkens mange afslapnings-tilbud. Foruden indisk hovedmassage og aromaterapi har Kiss Dental indrettet en bar, hvor der serveres vin pr. glas – især champagnemærkerne Lanson Brut Rosé og Veuve-Clicquot går som varmt brød.
Ifølge Wine Spectator har den britiske klinik ingen problemer med at få kunder.
....... . .................................... . .....................
39-12
...... ... .......
Lille høst vækker glæde i Bordeaux
2008 indbragte Bordeaux den mindste høst i de sidste 18 år. I appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur, der står for omkring halvdelen af distriktets årlige produktion af vin, blev det til i alt 2,5 millioner hektoliter vin – en nedgang på 19% i forhold til året før.
Man skulle umiddelbart tro, at vinproducenterne ville hænge med hovedet, men de ånder tværtimod lettet op. Salget af Bordeaux-vin har nemlig været markant dalende i de seneste måneder, og vinopkøberne har ikke købt nær så megen vin fra vinproducenterne, som de plejer. Nogle af de aftaler, som vinhusene indgik med opkøberne i de sidste tre måneder af 2008, indebærer et salg på en tredjedel færre flasker.
Hos vinproducentforeningen Syndicat Viticole des Bordeaux et Bordeaux Supérieur er man ligefrem glad på medlemmernes vegne for sidste års lille vinproduktion. Hvis høsten havde været stor – eller bare gennemsnitlig normal – ville vinhusene i Bordeaux have haft svært ved at komme af med vinene, hvilket meget let kunne resultere i drastiske prisfald...

Optimisme blandt Londons vinkæder
I disse dage får vi tudet ørene fulde af historier om, hvordan erhvervslivet lider under finanskrisen og om svigtende salg og butiksdød.
Hos de små, uafhængige vinforretningskæder i London ser man dog ikke så sort på det – tvært i mod. Selv om tallene viser, at salget af vin i Storbritannien faldt med 22% i julemåneden 2008 i forhold til samme måned året før, er vinforretningerne godt tilfredse og mener, at de har haft et ganske glimrende julesalg – nogle har endog haft dage med rekordsalg af vin.
Som det lyder fra den største af Londons vinkæder, Jeroboams, så var 2007 det salgsmæssigt bedste år nogensinde – et år, som man på ingen måde forventede at 2008 ville leve op til.
Der er ligeledes en udbredt optimisme, når det gælder 2009 – enkelte af vinkæderne har endda tænkt sig at ekspandere med nye butikker i London....

Cava vandt over champagne
Hos den store britiske supermarkedskæde Sainsbury var der også stor tilfredshed med julesalget, når det gjaldt vin og spiritus. Der blev solgt masser af mousserende vin, og her var det frem for alt cava, der hittede. Der blev solgt dobbelt så megen cava som i julemåneden år 2007, og den boblende spanier endte med at overhale salget af al anden vin, spiritus og øl.
Mange britiske forbrugere valgte simpelt hen at udskifte den kostbare champagne nytårsaften med den noget billigere cava.
Spiritussalget gik også rigtig godt hos Sainsbury, hvor det i det sidste kvartal af 2008 steg med hele 13% i forhold til samme periode året før.
...................... ...................... .
08-07/09
....... ........ . ...........
En numset næse med slikne kirsebær
Det er ikke helt let at beskrive, hvordan en vin smager. Egentlig burde man holde sig til bare at skrive: Denne vin smager godt.
Men man vil jo gerne prøve at give læserne bare et lille praj om, hvad de kan forvente – ud over at vinene smager godt.
I et forsøg på at komme læserne i møde skrev en af de store aviser for nylig:
Begge vine er sødmefulde og lader sig genkende som australiere ... ikke mindst Reserve-vinen har en numset næse med slikne kirsebær. . ....................
....... ........ .
    Drik vin af etiketten
    Det er jo ærgerligt, hvis man er på picnic med vin og mad og har glemt vinglassene. Her ville det være rart, hvis vinflasken var forsynet med en etiket à la den, som designeren Victor Pucsek har skabt til den seneste udgave af den ungarske designkonkurrence PapaMama . Etiketten kan tages af flasken, foldes og forvandles til to papbægre - eller snarere "pap-lommer". Måske ikke det mest romantiske, men i mangel af bedre …
    Designet er, så vidt vi ved, endnu ikke kommet i handelen.
....... ........ .
41-45
....... ........ . ....... . ...............
    Historien bag etiketten: Da Moselfloden gik over sine bredder
    En dag i midten af 1980’erne lagde den tyske kunstner Werner Krumsiek vejen forbi vinhuset Weingut Rita und Rudolf Trossen i Mosel. Han syntes ikke om de etiketter, som Rudolf Trossen brugte på vinflaskerne og spurgte, om ikke han måtte komme med et bedre bud.
    Jo tak, lød det fra Trossen, og siden da er det blevet til omkring 100 forskellige opfindsomme etiketter, der alle har en lille historie tilknyttet. Den her viste etiket henviser til en begivenhed i 1993, hvor Moselfloden gik over sine bredder, og familien Trossen reddede hjemmets møbler ved at stille dem op på første sal. Vinkælderen med flere fine gamle årgange var dog svær at flytte, og Rudolf Trossen valgte derfor sent om aftenen at hasteindkalde familie og venner for at nyde, hvad ikke kunne reddes. Strømmen var gået i kælderen, og han måtte famle sig frem i mørket for at finde de forskellige vine, mens Moselfloden steg og steg!
    Dagen efter ringede han til Werner Krumsiek og fortalte, hvad der var sket, og kunstneren brugte siden hen historien til en af etiketterne. Nederst i højre hjørne sidder en mand og venter på, at Moselfloden går over sine bredder, alt imens han nyder et godt glas Riesling!
    Vi siger tak til Lasse Kruse Rasmussen fra Krone Vin, der har sendt os etiket og historie – og i øvrigt også importerer vinen fra Weingut Rita und Rudolf Trossen.
...................
Til_37/09
...................
.....................

.............
    .............
    Frankrigs hvide frugtsnapse
    For al den whisky, cognac og rom må vi ikke glemme de franske frugtbrændevine. Nej, æblesnapsen calvados har vi ikke glemt; den normanniske æblebrændevin bliver mere og mere populær herhjemme, og netop nu har Irma hele tre forskellige mærker at vælge imellem. Men alle de hvide snapse på pære, kirsebær, blomme osv. er også værd at skænke i glassene.
    Det er især i Alsace, at klimaet er perfekt til dyrkningen af de mange forskellige frugter, der benyttes til eau-de-vie – livets vand – og dyrkningsområdet strækker sig ind i både Tyskland og Schweiz.
    Processen er ret enkel. Man laver frugtmos og lader den gære, og resultatet destillerer man.
    Bedst kendt er kirsebærsnapsen Kirsch og pæresnapsen Poire Williams. Men der bruges mange andre frugter, som det fremgår af listen herunder.
    Desværre bruges der en masse frugt til fremstillingen, så flaskerne er ikke helt billige. Fx går der til en enkelt flaske Framboise hele 4 kilo hindbær.
    .............
    25 slags eau-de-vie
    Alisier (Akselrøn) * Coing (Kvæde) * Cynorrhodon (Hyben) * Eglantine (Vild hyben) * Fraise (Jordbær) * Fraise des Bois (Skovjordbær) * Framboise (Hindbær) * Genévrier (Enebær) * Gentiane (Ensian-rod) * Gratte-cul (Hyben – ordet kan direkte oversættes til Kradse-rumpe, altså kløpulver) * Houx (Kvisttjørn) * Kirsch (Kirsebær) * Mirabelle (Gule blommer) * Mure des Foréts (Vilde brombær) * Myrtille (Blåbær) * Nèfle (Mispel) * Pêche (Fersken) * Poire d’Alsace (Pære) * Poire Williams (William-pære) * Prune (Blomme) * Pruneau (Sveskeblomme) * Prunelle (Slåen) * Quetsche (Sveskeblomme) * Reine-Claude (Gule blommer) * Sorbier (Rønnebær) * Sureau (Hyld).
.............
....................,,,,,,,......
34-07/09
.......... ............. .
..................
.........................
    ...............
      Smagning af Rom

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt to flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Obs!! Næste smagning, som vi tager hul på om nogle få uger, gælder armagnac. Importører er allerede nu velkomne til at sende armagnac-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Foursquare Spiced Rum, Barbados, 37,5%
      195 kr., Excellent Wine
      En lækker rom, som under fremstillingen er blevet iblandet forskellige krydderier. Den nøjagtige opskrift er en velbevaret familie-hemmelighed, som er gået i arv i destilleriet i fem generationer. Rommen har en aromatisk duft med toner af kanel og en blød og rund smag med moden frugt og syltede kirsebær.


      Plantation Barbados Rum, Barbados 1999, 45%
      295 kr., Juul's Vin & Spiritus
      En dejlig rom med duft af svesker og med en meget fyldig smag med søde og varme krydderier.
      ..................
..,,,,,,,.... .....,,,,,,,

46-45
..,,,,,,,,,

.................. .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Krone Vin har optaget importen af vine fra de tyske vinhuse Weingut Christoph Richter, Ahrweiler i Ahr og Weingut Peter Mentges, Bullay i Mosel, samt fra det franske vinhus André et Jacques Beaufort, Ambonnay & Polisy i Champagne.,,
    * Østjysk Vinforsyning har fået importen af vinene fra Domaines Schlumberger i Alsace samt agenturet for Baron Philippe de Rothschild med et bredt udvalg af vine fra Bordeaux, Languedoc og Chile.
    --,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.
.,,,,,,,.... .....,,,,,,,
18-17
.,,,,,,,.... ....................... ..............,,,,,,,....................,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,.,,,,,,,.... .....,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 23 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 80 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...



Mousserende vin


Domaine des Liards, Méthode Traditionelle, Montlouis-sur-Loire, Frankrig
78 kr., Vinimperiet
Glimrende mousserende hvidvin med fine, stadige bobler og en frisk og dejlig smag. Prisen udløser den femte stjerne.




Hvidvin


Gunderloch Weingut, Niersteiner Pettenthal, Riesling, Rheinhessen, Tyskland 2007
150 kr., Vinens Verden
En fornem og meget lækker hvidvin med ret kraftig, blød frugt og mineralske toner. Flasken har naturligvis skruelåg; det fortjener så flot og dyr en vin.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Chardonnay, Californien 2005
154,95 kr., Amka
Blød og meget lækker hvidvin med alle Chardonnay-druens aromaer – fersken, pære, citrus – og dertil en diskret fadtone. En meget flot Chardonnay.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2007
75 kr.; ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand.dk
En hverdags-hvidvin med en god og let krydret Chardonnay-smag.




Rødvin


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En yderst vellavet rødvin. Ikke for kraftig, ikke for sød, men kultiveret og harmonisk, faktisk en meget fornem Cabernet, der sagtens kan drikkes nu, men også gerne må ligge nogle år.


Saint George, Domaine Skouras, Nemea, Grækenland 2005
72,50 kr., Rask Vin
En meget lækker og elegant rødvin med duft af modne kirsebær og en tør, krydret og aromatisk smag. Den er hver en krone værd.


Don Yturbe, Bodegas Lariviera Yturbe, Mendoza, Argentina 2006
112 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Superlækker rødvin med kultiverede procenter (13½) og en kompleks, blød smag med fin frugtsødme, som mange vil kunne lide. Hoveddruen er Cabernet Sauvignon med backinggruppe af Merlot og Bonarda. Skænk den til en god bøf, eller nyd den som meditations-vin.


Jean-Claude Fromont, Grande Réserve, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 3): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Mild, let og frugtagtig rødvin på den gode Pinot-drue – til tilbudsprisen lidt af et kup.


Badia a Passignano, Antinori, Riserva, Chianti Classico, Toscana, Italien 2005
299 kr., Fondberg
En stor og meget elegant rødvin. Sikke en duft, sikke en smag. En vin fuld af oplevelser. Dens fløjlsbløde frugt breder sig i munden med mange facetter – med kirsebær, lidt vanille …


Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin med bred frugt og god krydring – peber. Eftersmagen er god og lang. En vintervarmer.


Crocodile Rock Shiraz, Murray Valley, South Eastern Australia, Australien 2004
39,95 kr., Vinodan
En meget behagelig rødvin uden det store vingefang. Den har god frugt og tilpas tørhed, er læskende og blød. Det er vinen til den store fest. Den sidste stjerne får den for den meget spiselige pris.


Anakena, Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2006
54,95 kr., nogle steder på tilbud: 41,67 kr. ved 3 flasker, Chris-Wine
Til prisen et udmærket glas rødvin. Vinen har god frugtfylde med sødme, bløde tanniner og et lille bid i slutningen. Den fjerde stjerne får den for prisen – både den ene og den anden pris.


Victor Delauze, Terre de Lumière, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
54,95 kr., i denne uge (uge 3): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til tilbudsprisen en pæn lille hverdags-rødvin. Den fjerde stjerne gælder den lave pris.


Isolabella della Croce, Le Marne, Monferrato, Piemonte, Italien 2005
73 kr., 3C-Wine
Let, tør og saftig hverdags-rødvin fra Piemonte. Helt billlig er den ikke.


Sabazio, La Braccesca, Rosso di Montepulciano, Toscana, Italien 2007
84 kr., Fondberg
Pæn og enkel vin med en vis tørhed. Prisen ligger lidt i overkanten.




Sød Vin


Rozès, Late Bottled Port, Portugal 2000
99 kr., Amka
Rigtig god og drikkemoden portvin, der åbner sig i munden med dejlig frugt og sødme.


Tokaji Muskotály, Ungarn 2006
95 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Der er multebær og lyse rosiner over både duften og smagen af denne dejlige søde og milde vin. Nyd den til lette frugtdesserter og cheesecake.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.