Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




.....................
,Vin-aktuelt i uge 9
Fra 23. februar til 1. marts 2009
...................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 6, ,,,,,,VinAvisen uge 7,,,,,,,,VinAvisen uge 8
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.............


Travlhed hos det chilenske vinhus Viña Santa Cruz i Colchagua. Etiketterne skal sættes på, før flaskeren kan eksporteres til alverdens lande.
    Chilensk vin vinder terræn i Danmark
    Salget af chilensk vin er på vej fremad med stormskridt. I 2008 steg Chiles vineksport med 7,7% til et beløb svarende til 6.8 milliarder kr. i forhold til året før. De største aftagerlande er Storbritannien og USA, som tilsammen aftager 34% af eksporten.
    Men de lande, hvor den chilenske vin har vundet allermest terræn sidste år, er Holland og Danmark. Dernæst kommer Japan, Belgien og Korea. Det eneste land, hvortil eksporten er faldet, er Tyskland.

    God kvalitet for pengene
    Ifølge den chilenske vinproducentforening, Vinos de Chile, er det nu, hvor krisen kradser, at Chile har en enestående chance for at få fat i de forbrugere, der hidtil har købt franske og italienske vine til 100 kr. og derover.
    – Folk vil ikke holde op med at drikke vin, fordi det er krisetid – de vil blot drikke billigere vine, og så vil de få øjnene op for, at man kan få rigtig høj kvalitet for yderst rimelige penge, når det gælder chilensk vin, lyder det fra formanden, René Merino. Det er denne effekt, der i 2008 begyndte at gøre sig gældende.
    Hos det chilenske vinhus Montes, der fremstiller vine af høj kvalitet, mener man, at der også er en bagside af medaljen ved det øgede salg. Her frygter man, at det vil bremse de forsøg, som den chilenske vinindustri gør på at få priserne på den chilenske vin skudt i vejret, så de i højere grad svarer til kvaliteten.

    Konkurrence fra New Zealand
    Selv om det varsler gyldne tider for den chilenske vineksport, så er konkurrencen på det internationale marked hård – blandt andet fra den meget billige vin fra Ungarn og Bulgarien. Og så er der New Zealand, som i de kommende år kan blive en betydelig konkurrent. Som vi fortalte i uge 2, har newzealændernes rekordstore druehøst i 2008 skabt en mindre vinsø. Høsten i år forventes ligeledes at blive kolossal, og forbrugerne på eksportmarkederne vil derfor højst sandsynligt kunne få masser af rigtig gode newzealandske flasker til yderst menneskevenlige priser.
..................
Salgspilen peger nedad for Rioja
Det berømte spanske vindistrikt Rioja har haft en markant nedgang i salget af vin i 2008.
Salget af de fornemme Gran Reserva-vine faldt ifølge Decanter med hele 14,7%, Reserva med 10,4% og Crianza med 5,3%. Rioja er dermed tilbage på samme salgsniveau som for tre år siden.
Storbritannien var i øvrigt den største aftager sidste år med en import på 28 millioner liter Rioja-vin, svarende til 36% af al den vin, der fremstilles i distriktet.
Mens det er gået tilbage for Rioja, har et andet spansk vindistrikt, Rias Baixas, mærket en stor fremgang i salget. Herfra blev der sidste år eksporteret 3,3 millioner liter vin, hvilke var en fordobling i forhold til 2005. I gylden mammon drejede det sig om en stigning fra 9 millioner euro (cirka 67 mio. kr.) til mere end 17,7 mio. euro (cirka 132 mio. kr.).
Eksporten af vin fra vindistriktet Castilla-La Mancha er ligeledes gået frem i 2008 med hele 19%....................................
.........................
>15/08
..................
..................
Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).
    Konkurrence om verdens bedste Riesling-vine
    Den 26. januar var Strasbourg i Alsace rammen om Riesling du Monde – en årligt tilbagevendende konkurrence om, hvem der kan levere den bedste hvidvin fremstillet på Riesling-druen.
    I alt deltog 559 vine fra ti forskellige lande, og vinene blev bedømt af 220 smagere fra hele verden. Fire trofæer samt 167 medaljer skulle uddeles, og her var det de to førende Riesling-lande, Frankrig og Tyskland, det løb med den største del af kagen. Frankrig fik 40 af de i alt 72 guldmedaljer, mens Tyskland fik 25. Canada måtte nøjes med 3 guldmedaljer, og Østrig, Australien, Luxembourg og Tjekkiet hver fik en enkelt.
    Igen blev Frankrig den suveræne vinder, da sølvmedaljerne blev uddelt. Frankrig fik 57 af de i alt 91 medaljer, mens Tyskland kom ind på en andenplads med 22.
..........................,,,
Cheval Blanc bygger nyt vinhus
Château Cheval Blanc er et af Bordeaux’s mest legendariske vinhuse og det ene af kun to Premier Grand Cru Classe vinslotte i Saint Emilion – det andet er Château Ausone.
Nu har Cheval Blanc ifølge Decanter tænkt sig at bygge et nyt vinhus, og vinslottets direktør, Pierre Lurton, lover, at det bliver en bygning, der markant vil adskille sig fra de traditionelle gamle vinhuse i Saint Emilion. Og det lyder meget sandsynligt, idet arkitekten er Christian de Portzamparc, hvis spændende bygningsværker er yderst moderne og iøjnefaldende.
Tegningerne til det nye vinhus forventes færdige om nogle måneder, men byggeriet går først i gang i 2010.
Foruden en produktionshal skal vinhuset rumme en fadkælder og et smagerum, og det hele skal omkranses af landskabelige haver.
Ejerne er mangemillionæren Bernard Arnault, der står i spidsen for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), og den belgiske finansmand Albert Frère.
...................
>43
...................


Udsigten fra Dominique Portet's vinhus med røgen i baggrunden, der ligger som en dyne over vinmarkerne.
    Rapport fra den brændende Yarra Valley
    Som vi fortalte i sidste uge, er de voldsomme ildebrande i det australske Victoria gået hårdt ud over vinområdet Yarra Valley, og vi har nu fået en rapport fra det familieejede vinhus Dominique Portet, som ligger i dette kvalitets-område.
    Vinhuset og dets tilhørende vinmarker har med nød og næppe undgået at blive flammernes bytte, men ifølge Dominique Portets søn, Ben Portet, er flere vinhuse i området nedbrændt til grunden og andre alvorligt skadet.
    Ildebrandene er langtfra et overstået kapitel, og hos Doninique Portet holder man et vagtsomt øje med nye udbrud.
    Samtidig hænger druerne høstmodne i vinmarkerne, og Ben Portet er spændt på resultatet af årgang 2009. Ligesom mange andre vinhuse i Yarra Valley frygter han for den skade, røgen kan have forvoldt. Den har lagt sig mellem vinstokkene, hvor der er risiko for, at drueskindene absorberer den. Sker det, skriver Ben Portet, kommer vinen til at smage af cigarer eller endog af askebæger, hvilket man jo ikke just stræber efter i en vinregion, som har ry for aromatiske og elegante vine.

    Vækker vinmarkerne til live igen
    Hos vinproducentforeningen Yarra Valley Wine Growers er man begyndt at gøre de foreløbige skader op. Alt tyder på, at omkring 142 hektar vinmarker, hvilket er 4% af områdets totale vinmarks-areal, er blevet mere eller mindre berørt af ilden. Man ved, at vinhusene Yarra Yarra og Roundstone er nedbrændt, og at ilden har forvoldt skader på bygninger og vinfremstillingsudstyr hos 29 andre vinhuse.
    Der, hvor vinmarkerne er brændt, er den kommende høst selvsagt forsvundet. Alligevel har en del vinproducenter nu vandet deres afbrændte marker. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at mange vinstokke – selv om de har mistet druer og løv – kun er brændt overfladisk og derfor vil begynde at spire igen og i løbet af nogle år atter være i topform.
    Andre steder er man ifølge WineSpectator i fuld gang med at fjerne de druer, der er blevet skadet af den intense varme fra ilden, for så at kunne høste de ubeskadigede druer.

    Man hjælper kollegerne
    Hjælpen til de nødstedte vinhuse kommer fra flere sider. Ud over det australske vinfirma Foster’s, der vil donere et beløb svarende til 2,9 millioner kr., har australsk Røde Kors rejst 65 mio. AUD (cirka 246 mio. kr.), og rundt omkring bliver der arrangeret auktioner, der skal rejse penge til det gode formål.
    De vinproducenter i Yarra Valley, der slap for skader, rækker også en hjælpende hånd ved at afgive en del af druehøsten til dem, der ingen druer har, stille gæringskar til rådighed, udlåne udstyr og endog medarbejdere.
..................
33/09
...................
21 postkort fra Østrig
Mariette har været på presserejse i Østrig og rundt hos en række vinproducenter i Wien og Burgenland samt i Niederösterreich’s vindistrikter Wachau, Kamptal og Kremstal. Det er der kommet 21 postkort ud af, som vi bringer i VinAvisen i løbet af seks uger. Her er de første fire.
......................

................
Zum Schwarzen Kameel’s delikatesseforretning er stor og hyggelig. Om aftenen summer den af liv, mens folk spiser stående ved små borde. Ud over striben af vine bag disken har "kamelen" også en fornem gammel vinkælder.
    1. postkort fra Østrig:
    God mad og vin i "Den Sorte Kamel"
    Vi begynder i Wien, hvor det siges, at mange borgere har to hjem: Dér, hvor deres seng står, og i "Zum Schwarzen Kameel" – et samlingssted for mad- og vinentusiaster siden 1618.
    I 1618 købte Johan Baptist Cameel bygningen, som ligger i Borgnergasse 5. Her åbnede han en butik med eksotiske retter og krydderier og gav den et navn, som var et ordspil over hans eget efternavn og samtidig ledte tankerne hen på noget spændende og fremmedartet – Den Sorte Kamel.
    I 1800-tallet blev butikken udvidet med en vintaverna, som tiltrak såvel kunstnere som det finere borgerskab samt adelsfolk, der for en kort bemærkning ville undslippe den strenge etikette ved hoffet i Wien. Også Beethoven gæstede ofte "kamelen" for at nyde den gode vin.
    Interiøret har ændret sig og fremstår nu i ren art nouveau-stil. Men maden og vinen er bestemt stadig værd at komme efter. Man kan enten nyde et måltid i gourmetrestauranten eller komme lige efter fyraftenstid, hvor der er god gang i delikatessebutikken. Her kan man enten købe mad ud af huset eller stå ved små borde sammen med alle de indfødte wienere og spise lækkerier med et glas Grüner Veltliner til.
    ,.............,,
......................

................
Rainer Christ fra Weingut Christ (t.h.) og Michael Edlmoser fra Weingut Edlmoser har sammen med Richard Zahel fra Weingut Zahel og Fritz Wieninger fra Weingut Wieninger dannet foreningen WienWein.
    2. postkort fra Østrig:
    Ung forening satser på gammel specialitet
    Wien er ikke kun navnet på Østrigs hovedstad. Det er også navnet på et vindistrikt med cirka 200 vinhuse, der breder sig i bjergene tæt ind på byen.
    I 2006 slog fire af Wiens top-vinproducenter sig sammen i foreningen WienWein, hvis formål er at markedsføre Wien som et område med vine af høj kvalitet og at skabe vine, som er særegne for distriktet.
    I den forbindelse har foreningen givet hvidvinen Wiener Gemischter Satz et comeback – en vin, som havde sin storhedstid i 1800-tallet, hvor Strauss’ valsetoner fyldte hovedstadens fine saloner.
    Vinen stammede fra vinmarker, hvor mange forskellige druer blev dyrket sammen og høstet og vinificeret på én gang. Det havde et praktisk formål: Nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
    Foreningen WienWein anvender druer fra gamle vinmarker fra før Gemischter Satz gik af mode, men har også tilplantet nye marker efter samme princip. Det vigtigste område for disse "blandings-vinmarker" er så afgjort Nussberg.
    Ifølge de fire producenter har vinene fra de oversøiske lande gjort vinnyderne alt for druefikserede. Med Gemischter Satz er det udelukkende terroiret, der taler.
    I begyndelsen var der megen skepsis over disse "drueløse" vine, men nu går de som varmt brød i Østrig.
    Der bliver ikke uden videre lukket nye medlemmer ind i foreningen. De producenter, der vil være med, skal blandt andet have fremstillet vin af høj kvalitet i mindst fem år..........,,
...................
>33/09
. ...........

................
På en mark bag kirken i Spitz i Wachau vokser der Grüner Veltliner. Og på restaurant "Zum roten Tor" nede bag kirken kan man få et virkelig godt måltid med den dejlige vin til.
    3. postkort fra Østrig:
    Østrigs kamæleon-drue
    Når vi taler om vine på enkelte druer, så er Grüner Veltliner Østrigs store og næsten helt private drue, hvis vinstokke dækker 36% af landets totale areal af vinmarker.
    Man har kaldt den kamæleon-druen, da der kan fremstilles en lang række meget forskelligartede hvidvine på den, men de allerfleste er nu tørre bordvine – og ofte meget glimrende vine.
    I duften kan der være toner af hvid peber og måske tobak, og i den friske smag fornemmes citrus og fersken.
    Druens genetiske ophav er endnu ikke kortlagt med fuld sikkerhed. Ifølge en DNA-analyse er der en mulighed for, at dens forældre er den aromatiske drue Traminer, som først blev dyrket omkring den sydtyrolske by Tramin for 1000 år siden, samt en drue, der efter fundstedet foreløbig er blevet kaldt St. Georgen. Men man forsker videre ....
    ,.............,,
,... ..........................

................
Heuriger står der øverst på dette skilt i Spitz ved Donaus bred. Her bor vinbonden Frans A.J. Grossinger, der ikke kun sælger sin vin, men også serverer små måltider.
    4. postkort fra Østrig:
    Vinbondens egen lille kro
    I alle østrigske vindistrikter fortæller skilte som dette eller blot en krans eller en dusk fyrregrene, at her er der en vinbonde-kro. Her kan man få vin i glassene på den brede planke og en enkel servering af Aufschnitt – afskåret pølse og skinke, groft brød og friskbagte semmeln. Måske lidt ost og en snaps til slut.
    Årets vine kaldes Heuriger – Heuer betyder "i år" – og samme navn bruger man om alle disse kroer.
    Det var kejser Joseph d. 2., der gjorde det muligt at oprette kroerne. I 1784 bestemte han, at vinbønderne i egnen omkring Wien måtte udskænke deres egne vine uden at skulle betale høje afgifter til de stedlige godsejere, og kroerne blev hurtigt populære.
    Beethoven skrev sin Pastorale-symfoni inspireret af fuglekvidderet i en Heuriger i Hussdorf, og ved de lange borde i løvhangets skygge har man lyttet til toner af Strauss og Lehar, Kálmán og Stolz og den særlige musik, som østrigerne kalder Schrammel (kendt fra filmen "Den tredje mand").
    ,.............,,
...................
39-12
...................
Gravide må godt nyde et glas vin
Kvinder, der er gravide, advares pr. tradition mod selv et moderat forbrug af alkohol. Det kan hæmme fosterets vækst og medføre risiko for en for tidlig fødsel, lyder det.
Nu viser en australsk undersøgelse, som for nylig blev offentliggjort i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, at gravide langt fra behøver at være på vandvognen. Af undersøgelsen, der omfattede 4700 gravide forsøgspersoner fra Western Australia, fremgik det, at der overhovedet ingen risiko er ved, at kvinderne drikker et glas vin i ny og næ – dog ikke mere end syv genstande om ugen og aldrig mere end to genstande i løbet af en time. Så hvis de syv genstande fx drikkes i løbet af en enkelt aften, så er der risiko for, at det påvirker fosteret.
...................

Andenvinen fra Château Lafite, Carruades de Lafite, er et af trækplastrene, når asiaterne skal investere i vin.
    Stadig flere asiatere investerer i vin
    Et af de førende investeringsfirmaer for fine vine, Premier Cru Fine Wine i London, solgte i 2006 12 flasker Château Lafite 1982 for 9500 pund (cirka 80.300 kr.). I dag er prisen 21.000 pund (cirka 177.600 kr.).
    Årsagen er den nærmest eksplosive stigning i antallet af asiatere, der investerer i fornemme Bordeauxvine, en investering, som de anser for mere sikker end aktier – ikke mindst i disse finansielt usikre tider.
    I de sidste syv år har asiaternes vin-investering da også kastet et gennemsnitligt årligt udbytte på 16% af sig, hvilket er langt mere, end børsmarkederne i Vesten har kunnet præstere i samme periode.

    Bordeaux-slottene hitter
    Kina og Japan er længst fremme i skoene, når det gælder investering i vin. Men Filippinerne, der er det tredje største vin-drikkende land i Asien, er også hoppet med på investerings-vognen.
    Ud over Château Lafite, der er kinesernes favorit investerings-vin, bliver der også investeret ivrigt i vinslottets andenvin, Carruades De Lafite, samt i vinene fra Château Talbot og Château Palmer.
......................
Vinhus til kamp mod hjertesygdomme
Som vi tidligere har fortalt om i VinAvisen, så viser en række undersøgelser, at rødvin har en godgørende effekt i forbindelse med hjertekarsygdomme.
Nu understreger det californiske vinhus Clos du Bois denne gunstige forbindelse via en ny webside, ToastWomen.com. Her kan man sende en ”eToast” (eSkål) i form af et online-kort til venner og familie, hvor vin og hjertelige hilsener går op i ét.
Hver gang, man trykker på knappen og sender et kort af sted, donerer Clos du Bois 1 dollar (cirka 6 kr.) til WomenHeart, en forening, der har fokus på hjertesygdomme hos amerikanske kvinder.
...................
06-09
...............
    Kæledække på etiketten
    I sidste uge skrev vi om vinhuset B.R. Cohn i Californien, der havde sat deres elskede og nu afdøde hund, Moose, på etiketten.
    Det har fået en af vore læsere, Susan C. fra Rørvig, til at gøre os opmærksomme på et andet californisk – og hundevenligt – vinhus, Carivintâs Winery, som har skabt en klub med navnet The Dog Lovers Wine Club.
    Klubben har sin egen webside, hvorfra salget af vin foregår ved, at klubmedlemmerne hver måned mod betaling får leveret et par flasker vin, hvis etiketter viser ”månedens hund”. Man kan også bestille flasker med et portræt af sin egen kæledække.
    Pengene, som Carivintâs får ind på vinene, går til en organisation, der gør en indsats for at stoppe hundeslagsmål.
.............
Foster’s venter med salg af vinhuse
I år 2000 købte den store australske bryggerikoncern Foster’s det amerikanske vinhus Beringer og igen i 2005 erhvervede koncernen Australiens største vinhus, Southcorp, med mærker som Rosemount og Penfolds. Men erhvervelserne, der har gjort Foster’s til verdens næststørste vinfirma, har ikke givet den forventede appelsin i turbanen, men har tværtimod medført et betydeligt tab.
Siden juli sidste år har Foster’s ønsket at sælge i alt 36 vinhuse fra. Men nu har koncernen midlertidigt droppet salget på grund af den verserende finanskrise.
Når salget en dag bliver en realitet, vil Foster’s ifølge Bloomberg.com årligt kunne spare 100 millioner AUD (cirka 380 mio. kr.). ..
........ .....,,,,,,,.,,,,
    Flere elektriske proptrækkere
    I sidste uge fortalte vi om den automatiske proptrækker, som kan købes i USA, men endnu ikke i Danmark.
    En af vore læsere, Lars Jacobsen, har nu skrevet til os om to andre ligeledes elektriske proptrækkere, som begge findes herhjemme. Det drejer sig om den genopladelige Elis til 699 kr., som kan fås hos Boligfryd og en noget billigere model til 209 kr. fra Pixmania. Vi siger tak for oplysningen.

    < Proptrækkeren Ellis fra Boligfryd, hvor proppen kommer op ved et tryk på den sorte knap. siger tak
,...................
08-07/09
, ............
    Historien bag etiketten: Est! Est!! Est!!!
    En af vore norske læsere, Roar Lie, skriver, at vi i denne serie om etiketter også bør medtage Est! Est!! Est!!!, og det har han helt ret i. Vi har tidligere bragt den klassiske historie, men her er der kommet en hel del flere detaljer med:
    Det mærkelige navn på den italienske vin stammer fra historien om den tyske biskop Johann Fugger fra Augsburg, der i året 1111 var på vej til Rom for at overvære kroningen af Henrik d.5. som tysk-romersk kejser.
    Biskoppen, som italienerne kalder Defuk, holdt af at spise og drikke, og han sendte derfor sin tjener, Martin, i forvejen. – Du skal finde alle de gode kroer, sagde biskoppen, – og hvert sted, hvor vinen er god, skal du skrive på muren med kridt.
    Alt gik, som det skulle. På hver kro med god vin stod der skrevet det latinske ord Est! – en forkortelse for Vinum bonum est (Vinen er god) – og på den måde fandt biskoppen alle de gode steder.
    Men da han kom til den lille by Montefiascone 95 km nord for Rom, fandt han en kro, hvor tjener Martin havde skrevet Est! Est!! Est!!!. Tjeneren havde faktisk opfundet historiens første stjerne-system – 800 år før Michelin.
    Biskoppen blev så glad for Montefiascone, at han på hjemvejen fra Rom slog sig ned i byen og blev der til sin død i 1113. På hans grav, der findes i Santo Flaviano-kirkens gulv, lyder tjener Martins inskrift: Est est est pr(opter) nim(ium) est hic Jo(hannes) de Fu(kris) do(minus) meus mortuus est. Hvilket på dansk vil sige: Her døde af for meget est est est min herre, Johan Fugger.
    I sit testamente skænkede biskoppen en stor sum sølvpenge med instruks om, at man hvert år skulle hælde en tønde af den gode vin ud over graven. Efter nogen tid blev dette forbudt, og i stedet gav man vinen til en præsteskole, hvor præsterne sikker havde mere glæde af den end den døde biskop.
    Hvert år i første halvdel af august afholdes en vinfestival i Montefiascone med et optog, hvor 150 deltagere i historiske dragter går gennem gaderne. Biskoppen og hans tjener er naturligvis med.

    < På etiketten ses krofolkene, der modtager biskoppen til hest og med hyrdestav. På muren er skrevet Est! Est!! Est!!!. Nedenunder ses biskoppens gravsten samt to af deltagerne i nutidens folkefest. En hurtig lille film fra festen ligger på en særlig side, mens en lang og yderst stillestående YouTube-film viser samtlige deltagere i det historiske optog under festen.
........ .....................
>15/08
...............,,,,,,,,,,,
.....................

.............
    .............

    .............
    .............
    Stor fremgang i salget af armagnac
    Nu, hvor vi er godt i gang med vores smagning af armagnac, er det på sin plads at nævne, at salget af den franske brændevin fra Gascogne er steget markant. Fra januar til oktober sidste år steg eksporten af armagnac således ifølge BKWine med 10,8% i værdi i forhold til samme periode i 2007. Og inden for Frankrigs egne grænser var der tale om en stigning på hele 18%.
    Tallene er ikke mindst bemærkelsesværdige set i lyset af, at det totale salg af fransk spiritus faldt med 4,5% i 2008. Der blev blandt andet eksporteret en hel del mindre cognac, efter flere år med konstant eksportvækst.
    .............
............................... ....
> 10
..........,,,,,
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Château de Pellehaut, 15 år, Ténarèze, Armagnac, Frankrig, 40%
      459 kr., Lago Import
      Det er en dejlig armagnac. Den breder sig ud i munden, er blød og rund med moden frugt samt lidt multebær og kvæde.


      Delord, 15 år, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      525 kr., Qualityworld
      En armagnac med en imødekommende og åben duft med toner af tørrede frugter. I smagen er der mørk karamel, sirup og moden frugt.


      Domaine de Saoubis, Bas Armagnac, Frankrig, 42%
      229 kr. for 50 cl, Irma
      En god armagnac til prisen. Den er i fin balance, med medium fylde og noter af rosiner og mørk karamel i eftersmagen.
      .................
..........................

46-45
..............................
    Et romantisk vinslot
    Går ferieturen sydpå til sommer, kan det være en omvej værd at besøge et af Sydeuropas mest romantiske vinslotte, Château d’Aigle (Ørneslottet) i Schweiz. Det ligger midt i vinmarkerne i distriktet Chablais ved den østlige ende af Lac Léman, 40 km fra Lausanne på vejen mod Sion. Bare sæt GPS’en på 1860 Aigle.
    På slottet er der et meget righoldigt vinmuseum plus et etiket-museum, der bestemt er et besøg værd. Udstillingen fylder sytten sale.
    Nedenfor ses det spændende slot på ugens STORE billede.
...........
........
...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Viniditalia 2009 meddeler, at alle udstillerne nu er på plads, og at dette også gælder listen over vine og produkter. Som noget nyt vil der være mulighed for at købe lidt mad under selve messen, ligesom der vil være en professionel fotograf til stede, som tilbyder gæsterne at tage billeder.
    * FiniVin.dk har optaget importen af kosher-vine fra Hagafen Cellars, Napa Valley, Californien.
    * Fiasco Vine har optaget importen af en hvid og to røde vine fra det sicilianske vinhus Cantina la Torre.
    * Toscavini har fået forhandlingen af Nicodemi i Abruzzo.
    * KKWine har optaget importen af J. Rochioli fra Russian River Valley i Californien.
    ,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
. ................
34-07/09
..................,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................................,,,
,

    Lars Møldrup Larsen (f. 1947) driver i dag Vinos Los Andes, en specialforretning, der er helliget salget af argentinsk vin. I tidernes morgen blev han udlært hos A.P. Møller som befragter, fik senere job hos ØK, og blev i 1995 udstationeret som chef for dette firmas shippingaktiviteter i Sydamerika. Og det var her, han mødte argentinske Blanca Esther Larrive, som han er gift med den dag i dag. Det var også her, han fik et indgående kendskab til argentinsk vin – og ikke mindst til den, der kommer fra det førende vindistrikt Mendoza.
    I 1999 satte ØK punktum for samtlige shippingaktiviteter, men Lars Møldrup Larsen valgte at blive i Buenos Aires som konsulent for en række shippingfirmaer.
    Sine første erfaringer med salg af argentinsk vin gjorde han, da han og hustruen i tre år forlod landjorden og drev chartersejlads i Middelhavet og Caribien. Her sørgede han for, at selv de mest frankofile gæster ombord blev "omvendt" til argentinsk vin, før sejladsen var slut.
    Lars Møldrup Larsen havde en drøm om en dag at importere kvalitetsvin fra Argentina til Danmark. Den drøm blev en realitet i 2008, da han åbnede Vinos Los Andes på Christianshavn, som han driver sammen med sin hustru og sønnen Rasmus.
    Ægteparret har stadig deres adresse i Argentina, så der bliver pendlet en hel del frem og tilbage med to måneder i henholdsvis det ene og det andet land.
    Adresse: Vinos Los Andes, Det Argentinske Vinhus, Wildersgade 55, Christianshavn, 1408 København K., tlf.: 36 98 06 36, e-mail: info@vinoslosandes.dk, www.vinoslosandes.dk.
    reich.dk
. .....,,,,,,,.,
08-11
..................,,,,,,,,..,,... ,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Izak Litwar var i oktober sidste år i Bordeaux, hvor han blandt andet besøgte Château Nairac i Barsac, en kommune, der ligesom Sauternes er kendt for sine dejlige søde vine.
    Vinene fremstilles af hvidvinsdruer, som er blevet angrebet af Botrytis cinerea, skimmelsvampen, der forårsager "den ædle råddenskab", som giver vinene en ganske særlig karakter.
    Svampen angriber de grønne druer, der bliver svagt rosa, rynkede og faktisk ret ulækre at se på. Halvdelen af væsken i druerne fordamper ud gennem det porøse skind, men skindet revner ikke – det holder på sukkeret og på samtlige aromastoffer.
    Billedet, som Izak Litwar har taget, viser Muscadelle-druer i vinslottets marker, der netop er blevet angrebet af svampen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er meget velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.................,,,
08-11
.,,,,,,,.,,,,,,,.... .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger seks billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    7 Château d'Aigle (Ørneslottet) i Schweiz er et af Sydeuropas mest romantiske vinslotte med et fornemt vin- og etiketmuseum (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
...............
Til_37/09
...............
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 24 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 86 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Mousserende vin


Bortolomiol, Bandarossa, Valdobbiadene Prosecco, Italien 2007
135 kr., Klubvin
En mild og elegant mousserende vin med fine toner af brød i duften og med en dejlig smag af modne æbler. Den er både velegnet som aperitif og som ledsager til retter med lys fisk.




Hvidvin


Fox Creek, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2007
80 kr., The Wine Company
Harmonisk hvidvin med en mærkbar, men ikke overdreven fadlag-ring, der understøtter den bløde, lækre frugtsmag. Flasken har skruelåg.


La Gazelle, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2008
60 kr., Tedeum Vin
Vellavet hvidvin på druen Sauvignon, i stil mere fransk end newzealandsk – men altså sydafrikansk. Vinen har en liflig duft og en smag med noter af hyld og stikkelsbær. Flasken er forsynet med skruelåg.


La Chapinière, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrig 2007
63 kr., Vinimperiet
Saftig og læskende hvidvin med blødhed og tilpas citrussyre. Et godt bekendtskab fra Frankrigs Loiredal. Brug den som apéritif eller som ledsager til lettere retter – og meget gerne til ost.




Rødvin


Argento, Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
64,95 kr., i denne uge (uge 10): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly
God farve, en god vinøs duft og en fyldig, krydret smag med dejlig frugt. Sådan er denne rødvin. Til tilbudsprisen er den et fantastisk godt kup.


Carmen, Reserve, Merlot, Casablanca Valley, Chile 2005
89 kr., Vinens Verden
Raffineret rødvin med en udpræget solbærduft og en smag med frisk og dejlig frugt. En fornem ledsager til gode (kød)retter.


Rié, Superiore, Barbera d’Alba, Italien 2006
99 kr., U&Wine
Dejlig rødvin med en ret kraftig duft og en saftig, blød og afrundet smag. I smagen er der en elegant, mundrensende syre. Vinen er som skabt til det italienske køkken. Perfekt pasta partner.


Les Chenaies, Lirac, Frankrig 2007
79,95 kr.; i denne uge (uge 9): 39,67 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Lækker og meget harmonisk Rhône-rødvin. En charmerende vin, som mange vil kunne lide.


Conquista, Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2006
69,95 kr.; i denne uge (uge 9): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Rødvin med en kraftig, varm og krydret smag med dejlig saftig frugt, en lille sødme og toner af tobak. I denne uge er vinen et kup!


Domaine de Rancy, Côtes du Roussillon, Frankrig 2004
50 kr., Oxholm Vin
Man møder hele Sydfrankrigs varme, kraft, saft og krydderi i denne dejlige, tætte, harmoniske – og meget billige – rødvin. 14½ procent alkohol, men ingen spirtkant.


Nederburg, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
En meget typisk Cabernet-rødvin med duft af solbær. Smagen er fyldig med en blød fedme, noter af kaffe og fine fadtoner. Flot vin til en rimelig penge.


Nipozzano, Marchesi di Frescobaldi, Riserva, Chianti Rufina, Italien 2005
129,95 kr., H.J. Hansen
Superlækker og elegant rødvin. Smagen er meget harmonisk, fint krydret og med bløde tanniner.


Ardèvol, Coma d’en Romeu, Priorat, Spanien 2005
Klubpris ved 6 flasker: 104,31 kr., ikke-medlemmer: 169 kr., NordicWineClub.com
Stor og vidunderlig rødvin med en tæt, dybrød farve, en flot duft og en meget fyldig og flot smag. Den fortjener en lige så flot kødret. Medlemsprisen er simpelt hen utroligt lav for en vin som denne.


Tabui, Riserva, Barolo, Italien 2000
295 kr., Carlo Merolli
Masser af chokolade, en anelse kaffe, en moden og vidunderlig smag med bløde tanniner, der kærtegner din tunge … Sådan er denne forrygende og store vin.


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Virkelig god rødvin med en ren og uforfalsket Cabernet-smag. En flot vin, velegnet til lige så flottet kødretter. Prisen gør desværre lidt ondt.


Monte Antico, Toscana IGT, Italien 2006
69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Saftig rødvin på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon. Vinen har en god mundrensende syre.


Maciá Batle, Benissalem, Mallorca, Spanien 2007
65 kr.; ved 12 flasker: 55 kr., Solarex
Rødvin med en krydret og fyldig smag – oplagt til lidt kraftige retter.


Château Lamothe-Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt enkel rødvin med et begrænset spektrum af oplevelser.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.