Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




.....................
Vin-aktuelt i uge 14
Fra 30. marts til 5. april 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 11, ,,,,,,VinAvisen uge 12,,,,,,,,VinAvisen uge 13
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
..........................................
... ........ ..,,.,,,..................
14-17
....... ........ ..,,.,,,
Château Lafite vil lave vin i Kina
Det legendariske Bordeaux-vinslot Château Lafite, der ejes af Domaines Barons de Rothschild, har opkøbt 25 hektar jord i Kina med det formål at skabe store rødvine i Bordeaux-stil på asiatisk jord.
Gennem længere tid har vinslottets teknikere finkæmmet flere vinregioner i Kina for at finde det bedst egnede sted til produktionen, og valget er faldet på halvøen Penglai i Shandong provinsen, der regnes for at være en af de mest lovende af landets vinregioner.
Netop på halvøen, hvor der i forvejen findes en hel del vinhuse, er der ifølge Château Lafite det perfekte terroir til skabelsen af kinesiske grand cru vine. Penglai har da også for længst fået tilnavnet "Kinas Bordeaux".
Vinslottets kinesiske projekt bliver til i samarbejde med Kinas største statsejede investeringsfirma, CITIC, og der er god grund til at satse på det store asiatiske land.
Kineserne drikker stadig mere vin – og gerne i den klassiske franske stil. I 2011 forventes forbruget at ligge på omkring 1,1 milliarder flasker om året, hvilket er dobbelt så meget som i 2007.
....... ........ ..,,.,,,


Ædle Bordeauxvine i magnum-størrelse i en fornem vinforretning i Bordeaux by.
    Store rabatter på Bordeaux 2007
    I næste uge søsætter vinslottene i Bordeaux den årlige primeur-kampagne og dermed smagningen af den nye årgang 2008. Og det er på et tidspunkt, hvor mange af slottene – samt négocianterne og flere af de udenlandske vinhandlere – stadig ligger inde med kældrene fulde af kostbare vine af årgangene 2006 og 2007. De har svært ved at komme af med disse årgange, og hvordan salget af den nye årgang vil gå, er der ingen der ved. Mange frygter dog, at det vil gå trægt.
    Årgangen skulle efter sigende være udmærket, men ikke høre til blandt de mest mindeværdige, og investorerne vil højst sandsynligt holde sig tilbage på grund af den økonomiske krise.
    For at få ryddet ud i kælderbeholdningen giver vinslottene og négocianterne nu ifølge Decanter gevaldige rabatter på årgang 2007. Hos Château Giscours i Margaux vil man for hver kasse med 12 flasker vin give en gratis flaske oven i hatten – noget, der svarer til en rabat på 8% pr. flaske.
    Også hos vinforretningen Magnum Fine Wines i Storbritannien giver man helt op til 25% rabat på årgangen fra samtlige vinslotte.

    Tilbage til et fornuftigt prisleje
    Mange britiske vinhandlere har allerede i flere måneder anbefalet vinslottene at skære drastisk ned på priserne på årgang 2008 og finde tilbage til et mere fornuftigt prisleje – til dengang før den vidt berømmede årgang 2005 fik priserne til at tage himmelflugt.
    Den førende britiske vinforretning Farr Vintners truer ligefrem med at boykotte den kommende primeur-smagning, medmindre hovedparten af vinslottene halverer deres priser for den nye årgang. Vinforretningen er normalt en af de helt store indkøbere ved den traditionelle smagning.
    Nu venter man derfor spændt på, at de førende château'er skal løfte sløret for deres priser på årgang 2008 – priser, der vil være en rettesnor for Bordeaux’s øvrige vinslotte.
....... ........ ..,,.,,,
Fransk vinindustri på barrikaderne
I uge 10 skrev vi om en rapport fra l’Institut National du Cancer (INCA), der ganske enkelt fastslår, at vin selv ved et moderat forbrug øger risikoen for at få kræft. Det er stik imod alle de talrige lægevidenskabelige undersøgelser, der peger på vinens mange godgørende egenskaber.
Rapporten, der er et par år gammel og er blevet offentliggjort af den franske antialkohol-lobby, er da også for længst blevet afvist af fagfolk som uvidenskabelig. Alligevel har INCA ifølge Decanter tænkt sig at sende rapportens resultater til omkring 70.000 lægekonsultationer rundt omkring i Frankrig.
Nu kræver vinproducenterne, at det franske sundhedsministerium sætter en stopper for INCA’s planer, og til det formål er der dannet en særlig forening af producenter, som vil trække INCA i retten og endog for EU-domstolen, hvis det bliver nødvendigt.
Vinproducenterne har heldigvis stor opbakning fra det franske lægevidenskabelige samfund i deres bestræbelser på at stoppe denne smædekampagne. Lad os krydse fingre for, at det lykkes.
....... ........ ..,,.,,,
51, 14, 18, 21
....... ........ ..,,.,,,
Nye etiket-regler for rosé
Som vi fortalte i sidste uge, er EU kommet med et nyt lovforslag, der går ud på at tillade vinproducenterne i samtlige medlemslande at fremstille rosé ved at blande hvid- og rødvin. Som det er nu, er det kun tilladt i Spanien samt i visse franske champagnehuse.
Forslaget har vakt forargelse hos især de franske vinproducenter, der ikke mener, at man kan lave et ordentligt glas rosévin på den måde, og at markedet – hvis lovforslaget bliver vedtaget – vil blive oversvømmet med en masse billig og dårlig rosé.
Men på hylderne i supermarkederne – også i Danmark – er der allerede en hel del rosé, som er lavet ved at blande hvid- og rødvin. Den kommer frem for alt fra de oversøiske lande, hvor den slags er lovligt.
EU indfører nu nye regler for etiketterne på rosévin – for at komme såvel de franske vinproducenter som forbrugerne i møde. Reglerne indebærer, at der skal stå, hvordan vinen har fået sin farve.
Ordene "traditionel rosé" på etiketten skal henvise til den metode, der i dag er udbredt i Europa, hvor farven opstår ved, at man lader det blå drueskind gære med i et stykke tid.
Ordene "blandet rosé" vil derimod betyde, at vinproducenten har blandet sig til farven.

Dæmper ikke harmen i Frankrig
De nye etiket-regler forventes at træde i kraft til efteråret, men de har ikke lagt en dæmper på de franske vinproducenters harme, der jo målrettet går på fremstillingsmåden af rosévin. Og der er rigtig mange vrede producenter.
Frankrig, der er verdens førende producent af rosévin, står for 28% af al den rosé, der fremstilles i Europa, og der er gennem årene gjort en stor indsats for at højne rosévinens anseelse.
Provence er det vigtigste område for rosé-fremstilling, og fra distriktets vinproducent-forening, ODG Côtes-de-Provence, lyder det, at EU med det nye lovforslag vil nedgøre tredive års anstrengelser for at hæve rosévin til de ædle vines rækker.
....... ........ ..,,.,,,


Marina Cvetic fra Masciarelli og Ib Bergkjær fra Sigurd Müller.
    Masciarelli og det gamle slot
    I 2005 besøgte VinAvisen det frodige italienske vindistrikt Abruzzo, hvilket der blev en række postkort ud af.
    Hos vinhuset Masciarelli smagte vi nogle vidunderlige vine og mødte dets karismatiske ejer, Gianni Masciarelli. Under besøget tog han os med til Palazzo Baronale Semivicoli, et 500 år gammelt slot i nærheden af vineriet, som han og hans hustru, Marina Cvetic, havde købt året før. Det var parrets livsdrøm, og de fortalte begejstret om, hvordan det skulle sættes i stand, og der skulle indrettes en række hotelværelser.
    Slottet var som taget ud af en romantisk teaterkulisse, men den forfaldne bygning trængte bestemt til mere end én kærlig hånd, før drømmen kunne realiseres.

    Familien hjælper til
    Gianni Masciarelli døde sidste sommer kun 53 år gammel. Det var ikke bare et tab for Marina Cvetic og deres tre børn, men også for Abruzzo, da han har gjort meget for at højne kvaliteten af områdets vine og for at sætte distriktet på det vinøse verdenskort. Han var ifølge sin hustru gift med sit vinhus, sov kun tre til fire timer hver nat og vågnede ofte om natten med nye projekter i tankerne.
    Nu skulle man måske tro, at Marina Cvetic, alenemor uden en vinmæssig uddannelse og med et halvt restaureret slot, ville stå over for uoverskuelige problemer. Men Marina Cvetic er en kvinde med masser af gå-på-mod. Det blev vi klar over, da hun for nylig var inviteret til Danmark af Sigurd Müller, der importerer Masciarellis vine. Hun driver vinhuset videre med en dygtig vinmager, som er oplært under hendes mand. Kontorarbejdet klarer hun selv med en hjælpende hånd fra sin svigerfar, mens hendes svigermor dirigerer farten i vinmarkerne.
    Palazzo Baronale Semivicoli står nu smukt færdig indrettet og parat til at modtage turister på rejse i Abruzzo.

    Olie og vin i lange baner
    Marina Cvetic fortalte levende om sit vinhus, der ejer omkring 400 hektar vinmarker og fremstiller i alt 1.800.000 flasker vin om året – både hvid-, rød- og rosévin. Druerne er den grønne Trebbiano og den blå Montepulciano d'Abruzzo.
    Derudover ejer Masciarelli 3000 oliventræer, hvis grønne oliven forvandles til meget lækker olivenolie. Den smagte vi også, men det var nu de fantastiske vine, der stjal billedet, og som nedenfor har fået en velfortjent kaskade af stjerner.
.......... ........ ..,,.,,,
>43
....... ........ ..,,.,,,

....... ........ ..,,.,,,
Begrænset interesse for debatforum
Blot en lille del af vore læsere havde en mening om det spørgsmål, vi lagde frem i sidste uge: Skal VinAvisen have et debatforum – altså et sted på nettet, hvor vore læsere kan give deres besyv med?
Kun 1434 læsere satte en prik i skemaet, og heraf udtrykte de 592 interesse, dvs. 41,3%, mens de resterende 58,7% var i tvivl eller simpelt hen ikke gad den slags.
Den begrænsede deltagelse i rundspørgen tyder på, at tiden ikke er inde til at lave et debatforum, hvilket vi derfor vil afholde os fra. Men noget helt tredje er dukket op:
 
Fanklub af VinAvisens venner
I den forløbne uge har vi opdaget, at der på Facebook er oprettet en "fanklub" af VinAvisens venner, stiftet af en af vore læsere, Frans Josef Meyer.
Det var pænt gjort af Frans Josef Meyer, og Anker har straks meldt sig ind i klubben – så i skrivende stund er der otte fans.
På Facebook-siden er der en "væg", hvor man kan anbringe indfald og udfald og hilsener til egne og andres venner, og hermed er der faktisk en god mulighed for at offentliggøre indlæg af vinøs art.
Vi vil holde øje med vore medfans, og hvis de hænger interessante ting op på "væggen", vil vi referere dem her i VinAvisen. For at kunne klikke sig ind på fanklubben og melde sig som fan, skal man i forvejen være registreret som medlem af Facebook.
 ....... ........ ..,,.,,,


Hvert år er Dansk ter og dets vinmarker i Avedøre rammen om vinmessen Garagevin, en festdag med cirka 50 udstillere og 1000 gæster.
    Dansk VinCenter fejrer jubilæum
    Den 1. april i år er det nøjagtig ti år siden, at Danmarks første kommercielle vingård, Dansk VinCenter, slog dørene op i Hvidovre med 3 hektar jord, 10.000 vinstokke og en vingård bestående af et par skurvogne. Fire år senere kunne danskerne sætte rødvinen Nordlund på bordet, ligesom der var blevet bygget et rigtigt vinhus på 480 m2.
    Siden da er der sket mangt og meget. Vinen Nordlund har fået en lillebror, Lillelund, og der er ansat en ønolog, Anne Juel-Christensen, til at tage sig af fremstillingen af de i alt cirka 6000 flasker vin, der laves årligt. Og så har Dansk VinCenter fornylig fået en fod inden for i øllets verden ved at købe et restlager øl fra Brøckhouse’s konkursbo samt navnet på bryggeriet og opskrifterne på dets øl.

    Smagsprøver og gratis stiklinger
    I anledning af 10 års jubilæet holder Dansk VinCenter åbent hus den 2., 3. og 4. april, hvor der vil være smagsprøver på vinhusets vine, og hvor man vil kunne få flaskerne til halv pris.
    Man vil også kunne få en enkelt stikling fra en vinplante med hjem, så man kan producere sine egne druer, ligesom der er mulighed for at købe Brøckhouse øl med op til hele 70% i rabat. Læs mere på vinhusets webside.
.......... .. ..,,.,,.......... ........ ..,,.,,,
33/09
.............. ..
    Generation Riesling by Night
    Michael Gundersen og Karin Hvidtfeldt på Tysk Vinkontor i København præsenterer en sjov idé i forbindelse med den tyske vinmesse, "Riesling & Co", der afholdes på Børsen den 22. april: Aftenen før inviterer de på "Generation Riesling by Night", idet atten unge tyske vinmagere besøger Københavns bedste vinbarer fra kl. 19.30 til 21.
    På hver af de i alt seks barer optræder tre vinmagere, hver med tre af deres egne vine, som de skænker i glassene. Man vil således kunne smage ni vine hvert sted.
    Ligesom på vinmessen dagen efter ligger fokus på Riesling, idet vinmagerne dog efter eget valg kan skænke en enkelt anden vin, som er vingårdens speciale.

    Unge vinmagere under 35 år
    Ideen med Generation Riesling blev skabt af Deutsches Weininstitut for tre år siden, og den omfatter unge under 35 år.
    Formålet er at hjælpe de unge vinmagere frem i verden ved at tilbyde dem gode muligheder for eksponering. I alt er der knyttet 130 vinmagere til konceptet.
    Mere om aftenens program og messen i øvrigt kan læses ved at klikke her.
..,,.,,,...... . ....................
Verdens bedste Chardonnay i Danmark
I sidste uge bragte vi listen over de ti bedste Chardonnay-vine i verden ifølge den store internationale konkurrence Chardonnay du Monde. Vi efterlyste danske importører af vinene og har nu fået oplyst, at den absolutte vindervin, Champagne Mandois, Blanc de Blancs, årgang 2004, forhandles af Theis Vine. Og den er oven i købet på tilbud i øjeblikket til 199,95 kr.
Mandois, der har rødder tilbage til 1735, ejer 35 hektar vinmarker i Champagne, hvoraf de 70% er beplantet med Chardonnay. Blanc de Blancs, som der står på vindervinen, betyder ”hvid (vin) af hvide (druer)” – med andre ord hvidvin, der udelukkende er presset af grønne druer og ikke – hvilket er almindeligt i Champagne – af både de grønne Chardonnay-druer og de to blå druer Pinot Noir og Pinot Meunier.
....... ........ ..,,.,,,

46-45
.......... ........ ..
"Stor" er ikke et fyord
I to uger har vi haft en lille meningsmåling kørende med spørgsmålet: Er ordet "stor" et fyord?
En vinhandler havde fortalt os, at ordet er et fyord i vinbranchen. – Holdningen er, sagde han, – at de bedste vine laves af de mindste huse.
Men er der hold i denne holdning? Det mener vore læsere ikke. 3031 af dem gjorde sig den ulejlighed at sætte en prik i spørgeskemaet (tak for det!), og af dem mener hele 96,7%, at topkvalitet kan komme fra både små og store producenter.
3% af læserne mener, at store producenter ikke kan levere store vine, mens 0,3% tværtimod mener, at topkvalitet kun kan komme fra store producenter.


......................


Svidning af et fad hos Frankrigs førende fad-bødker, Seguin Moreau.
    Intelligente vinfade
    I uge 49 sidste år fortalte vi, at Seguin Moreau, Frankrigs førende bødker inden for fremstilling af vinfade, havde udviklet fade, som kunne overføre bestemte aromastoffer og karaktertræk til vinene. Ved brug af fadene er det således muligt at forstærke duften og smagen af fx krydderier og tobak i vinen eller give den et ekstra skud friskhed. En større produktion af disse fade forventes at indtage markedet om to år.
    Men Seguin Moreau ligger ikke på den lade side. Nu har virksomheden udviklet vinfade, der via et intelligent bånd kan fortælle vinmagerne, hvornår deres vine er fædigmodnede, og hvornår fadet trænger til at få påfyldt vin under modningen.
    Bødkerfirmaets intelligente fade er foreløbig kun fremstillet i 100 eksemplarer, der i øjeblikket bliver afprøvet i et vinhus i det argentinske vindistrikt Mendoza.
....... ........ ..,,.,,,
>33/09
.......... ........ ..,,.,,,................
.......... .......
Næserne blev stukket dybt ned i glassene ved dette års øko-vinmesse, Miliésime Bio.
    Stor messe for økovine
    Stadig flere vinproducenter verden over lægger om til økologisk vindyrkning, og stadig flere forbrugere vælger økovine – eller som det hedder: vine fremstillet på økologisk dyrkede druer.
    Denne stigende interesse for miljø og økologi, når det gælder vinens verden, afspejledes i den nyligt afholdte 2009 udgave af den store internationale branchemesse Millésime Bio. Messen blev afholdt i Montpellier i Sydfrankrig, og der var hele 354 udstillere af økovine – en stigning på 27% i forhold til 2008 – og 1700 besøgende, hvilket var dobbelt så mange som sidste år.
    De 262 udstillere var franske, mens der var 39 udstillere fra Italien og 29 fra Spanien. For første gang var der også importører og andre branchefolk fra lande som Kina, Egypten, Sydkorea og Rusland blandt messens besøgende.
...........
Robot beskærer vinstokkene
Det er et møjsommeligt arbejde at beskære vinstokke, men nu er der hjælp på vej. Det californiske firma Vision Robotics er i færd med at udvikle en robot-beskærer, som vinproducenterne kan sende på arbejde i vinmarkerne.
Prototypen til den store robot blev for nylig demonstreret i en af vinhuset Sutter Home’s vinmarker. Robotten er forsynet med to kameraer, der tilsammen imiterer det syn, vi mennesker har. Efter at have skannet vinstokkene og skabt en tredimensionel model af dem, lægger maskinen en beskæringsplan og går så i gang med arbejdet. I beskæringsplanen indgår dog også en lang række regler, som på forhånd indkodes af det pågældende vinhus.
............ ...............
08-07/09
....... ........ ..,,.,,,,,.,,,
21 postkort fra Østrig
Her slutter Mariette sin serie af i alt 21 postkort fra en presserejse i Østrig. Samtlige postkort har vi lagt ud på en særlig side, så de er nemme at finde for læsere, der vil vide noget om østrigsk vin – eller måske ligefrem har lyst til at besøge det dejlige rejseland.
..................

................
Katten har længe haft sin faste plads i vinkælderen hos Landgut Braunstein. Her bliver den hvert år placeret på det fad, der indeholder den bedste vin, for at vogte over de dyrebare dråber. Til højre de to kolleger, Georg Prieler og Birgit Braunstein.
    19. postkort fra Østrig:
    Leithabergs sprøde, mineralske vine
    Der sker en masse i Østrigs vinverden i disse år. Stadig flere vinproducenter lægger om til økologisk og biodynamisk vindyrkning, og der dannes stadig flere vinproducent-foreninger med det formål at sætte fokus på områder med et unikt terroir.
    En sådan forening er der også i Leithaberg i Burgenland. Her knyttes vinene blandt andet sammen af områdets kalkrige undergrund, skabt dengang for millioner af år siden, da Leithaberg var dækket af havvand. Disse jordbundsforhold er med til at skabe elegante hvidvine med en vis mineralitet.
    Foreningen består af fjorten medlemmer – heriblandt Georg Prieler fra Weingut Prieler og Birgit Braunstein fra Landgut Braunstein, hvis familie har fremstillet vin i Leithaberg i de sidste 400 år. Hun er den første kvinde bag roret i det gamle vinhus i byen Purbach – og driver desuden et hotel med restaurant i samme by.
    ,.............,,
......................

................
Tausendeimerfass’et findes i en krostue, Binderstadl, der i dag er indrettet i klostrets gamle bødkerværksted. Det store fad er bygget ind i et trappeanlæg med et rækværk foroven.
    20. postkort fra Østrig:
    Et kæmpefad til 560 hektoliter vin
    Rundt omkring i Østrig ligger der nogle kæmpemæssige gamle klostre, mange af dem bygget i barok stil i 16- og 1700-tallene, og næsten alle laver de vin den dag i dag.
    Det gælder også Klosterneuburg nord for Wien, der er et kolossalt palads, Østrigs største vingods, med millioner af liter vin i de enorme kældre. I den nederste kælder er der et "højvands-mærke" 1 meter over gulvet: Så højt stod vinen, da russerne havde knust alle fadene i 1945.
    I en bygning for sig ligger det store fad, der ses på postkortet her. Det er det såkaldte Tausendeimerfass fra 1704. 1 Eimer er lig med 43,22 liter, så Tusind Eimer-fadet skulle altså kunne rumme over 430 hektoliter. Det rummer faktisk mere, nemlig 566 hektoliter. Fadet er 3,84 m i diameter og 4,80 m langt.
    Da Napoléons tropper tømte det i 1805, blev det utæt, og siden har der ikke været vin i det.
    ,.............,,
................... ........ ..,,.,,,
12+3x
....... ........ ..,,.,,,..........

................
En tegning af Vincenz Katzler (1823-82) viser det bedre borgerskab i gang med at rutsche. Vi bringer også tegningen i høj opløsning som denne uges STORE billede længere nede – lige til at lægge ind som baggrund på Window’s skrivebord.
    21. postkort fra Østrig:
    Her rutscher tusind over ryggen
    Klosterneuburg ligger meget tæt på Wien og har altid været et populært udflugtsmål. Her kunne man køre ud på en søndagstur og nyde den gode vin fra brede kander.
    En særlig fornøjelse var det at kravle op på Tausendeimerfass og tage sig en rutschetur ned over fadets buede ryg – Dort rutschten Tausend übern Rücken ...!
    Det var faktisk en gammel skik fra dengang, klostrets bønder skulle aflevere deres tiende i form af vin: De klatrede op på den ene side, tømte vinen ned i fadet og rutschede ned på den anden side.
    Den sjove rutschetur – Fasslrutschen – kan opleves den 15. november under den årlige Leopoldifest. Det var nok værd at prøve!
    ,.............,,
....... ........ ..,,.,,,.......................
.
.... ........ ..,,.,,,
    Historien bag etiketten: Herr Müllers vin
    På tyske vine møder man navnet Müller-Thurgau. Det er ikke navnet på manden, der har lavet vinen. Det er navnet på manden, der skabte druen – og kom til at lægge navn til druen.
    Den schweiziske professor Hermann Müller (1850-1927) var lærer ved vinuniversitetet i Geisenheim, hvor han i 1882 skabte en ny drue ved at krydse Riesling og Silvaner.
    Der kom naturligvis nogle meget forskellige kimplanter ud af det – ligesom i et kuld "gadekryds" efter fx en gravhund og en puddel. Men i professorens kuld var der en ny "racehund":
    Kimplante nr. 58 havde nogle ganske særlige egenskaber, og ved podning og stiklinge-formering er denne plante i dag blevet til en druesort, der dækker cirka 40.000 hektar af verdens vinmarker. I Tyskland dækker den 14.000 ha, dvs. 13,7% af alle landets vinmarker.
    Hermann Müller havde et problem: Hans efternavn er et ret almindeligt, så ligegyldigt hvilket universitet, han opholdt sig på, var der altid en anden, der også hed Müller. Og selv om han ikke var særlig lille, var der altid en anden Müller, der var større, og derfor blev det til Kleiner Müller og Grosser Müller.
    Det syntes professor Müller ikke var sjovt, og derfor antog han navnet Thurgau – navnet på den kanton i Schweiz, hvor han var født. Og dermed fik hans drue samme navn.
....... ........ ..,,.,,,
34/07
....... ........ ..,,.,,,
.....................

.............
    .......... ..

    .......... ..
    Helan går,
    sjung hopp falleri faderallan lej,
    helan går,
    sjung hopp faderallan lej
    Och den som inte helan tar
    han inte heller halvan får
    Helan gåååååååår
    sjung hopp faderallan lej.

    Halvan går
    sjung hopp falleri faderallan lej
    halvan går
    sjung hopp faderallan lej
    Och den som inte halvan tar,
    han heller inte tersen får,
    Halvan gååååår,
    sjung hopp faderallan lej.

    .......... ..
    .......... ..
    Snaps, en verdens kulturarv
    Avisen Svenska Dagbladet skriver, at den svenske snaps og de tilhørende drikkeviser har en chance for at blive optaget på Unesco’s liste over verdensarven.
    Hidtil har listen omfattet bygninger, nationalparker, naturfænomener etc., men fremover vil der også være kulturelle sædvaner på listen.
    Nu skal det svenske institut for sprog og folkeminder se på, hvordan snapsen bliver optaget på listen.

    9000 snapseviser på museum
    Svenskerne har i langt højere grad end vi en gammel og livlig kultur omkring snapseviser. Tænk blot på Carl Michael Bellman, der i 1790 udgav sine "Fredmans Epistlar" med 82 sange og året efter "Fredmans Sånger" med 65 sange.
    I dag har Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm opbygget en samling på over 9000 viser, og hvert år kåres en årets vise i et Sveriges-mesterskab. Det sker i en konkurrence, hvori der som regel deltager over 200 viser.
    På nettet ligger der flere samlinger. En af hjemmesiderne hedder ligefrem Snapsvisor.
..,,,,,,,.,,,,,,,..
34-07/09
..,,,,,,,.,,,,,,,..
    ..................
    .
........................
    ...............
      Påskens snapse og brændevine

      Snart dækkes der op til det store påskebord, og så skal der traditionen tro snaps på bordet. I dag kan silden få lov til at svømme i en lang række nye og spændende snapse og brændevine, og vi laver derfor et lille afbræk i armagnac-smagningen for at fortælle om nogle af disse stærke sager. Vi giver ikke stjerner, men derimod en omtale og et godt madtip. Snapse-smagningen står på i denne og næste udgave af VinAvisen, hvorefter det igen gælder armagnac.




      Kirsebærbrændevin fra Skovgårde, 40%
      249 kr. for 50 cl, H.J. Hansen
      En nyhed, hvor indholdet i hver flaske er fremstillet på ikke mindre end 4 kg kirsebær fra kirsebærlunden ved Skovgårde på Fyn. En intens og skøn duft af modne kirsebær, stiger op fra den netop åbnede flaske. Og smagen skuffer ikke – den er også fuld af de røde bær, er rund og blød og med en behagelig styrke. En brændevin, der vil stå godt til tørre oste.

      Frisk Aalborg Mynte, 25%
      75,95 kr. for 50 cl, dagligvarehandelen
      Med det lave alkoholindhold er denne snaps blid og rund og sagen for den, der ikke er til de små skarpe. Myntesmagen gør den perfekt som ledsager til en god lammesteg.

      Schumachers Orange Brændevin, 41,5%
      450 kr. for 50 cl, vin- og delikatesseforretninger
      Denne lækre fadlagrede brændevin har trukket på økologiske appelsiner, lyse rosiner og vanille. Duften er liflig og fuld af citrusfrugt, mens smagen er tør og har en pikant sødme og noter af kaffe. Kom et par dråber i et glas med mousserende vin, og server det som velkomstdrink.

      Aqua Vitae Sydfyn Krondild, 38%
      225 kr. for 35 cl, brænderiet samt i vin- og delikatesseforretninger
      En spændende brændevin, der er destilleret på æbler og krydret med krondild. Den vil være fin til let krydrede fiskeretter.
      ..................
.................. ........ ..,,.,,,
,,,,,,,,,,.........,,,,,,,,,
............... ...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Outpost Wines fra Napa Valley i Californien samt Bodegas Señorio de Barahondas fra den spanske region Yecla.
    * Valuewine har optaget importen af vine fra Luz Divina Wines i det spanske Bierzo.
    * KKWine har optaget import af vine fra Diatom i Sta. Rita Hills.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
1............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
......,
,

    Anne Marie Cramer (f. 1965) kommer oprindelig fra IT-Branchen, hvor hun fra 1988-1994 var i administrationen hos firmaet P. Wilmar Christensen A/S. I november 1994 var hun med til at stifte KiSS Technology A/S. Her var hun økonomiansvarlig og medejer frem til september 2005, hvor selskabet blev solgt til amerikanske Cisco.
    Anne Marie Cramer havde længe ønsket at etablere egen forretning og samtidig at foretage et brancheskift – helst til en livsnyderbranche, hvor det ikke drejede sig om hele tiden at skulle være på forkant med tingene. Valget faldt på vinens verden, og forretningen, et importfirma, blev døbt Solarex Wines.
    I marts måned 2007 kom de første aftaler med vinproducenter i Spanien og Californien i stand, og senere er flere fulgt i kølvandet. I dag forhandler Solarex Wines vine fra en række vingårde i Argentina, Australien, Californien, Frankrig, Italien og Spanien.
    Anne Marie Cramer lægger stor vægt på udvælgelsen af vinene og har et tæt forhold til alle de vingårde, hun arbejder sammen med.
    Privat bor hun i Holte sammen med sin mand og to store børn.
    Adresse: Solarex Wines, Dronninggårds Allé 60, 2840 Holte, tlf.: 69 10 40 40, mobil: 22 60 03 20, amc@solarex-wines.com, www.solarex-wines.com.
...............................................
    Ugens vinøse billede
    Bourgogne består ikke kun af små håndværker-vinproducenter og berømte gamle vingårde, men også af en række store vinkooperativer. Da Randers Vinlaugh var på sin årlige vintur til det berømte franske vindistrikt, besøgte laughets medlemmer et af disse kooperativer i nærheden af Meursault, hvor vinen sælges på dunke.
    Tankningen fra de store ståltanke minder en hel del om påfyldningen af benzin på en benzinstation. Og når der som på billedet blot skal hældes en smagsprøve i et lille glas, gælder det om ikke at trykke alt for hårdt på håndtaget.
    René Kjelde, der har taget billedet, fik en god idé efter besøget. Nu hvor der nedlægges så mange benzintanke i Danmark, hvorfor så ikke lave dem om til vintankstationer?

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
,,, .......................... ........ ..,,.,,,
Til_37/09
...............
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger god stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    13 En tegning af Vincenz Katzler (1823-82) viser det bedre borgerskab fra Wien i gang med at rutsche ned over kæmpefadet i Klosterneuburgs kælder.
    ...............
. .... .......... ........ ..,,.,,,
34/09
......................... .. . .......... ........ ..,,.,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 126 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,




Smagningen af vinene fra Masciarelli


Masciarelli Rosato, Colline Teatine Classico, Abruzzo, Italien 2007
65 kr., Sigurd Müller
En ualmindelig dejlig rosévin, der dufter af skovjordbær og har en tør og let krydret smag. Den vil være fortræffelig til fjerkræ.


Trebbiano d’Abruzzo Classico, Masciarelli, Abruzzo, Italien 2007
59,50 kr., Sigurd Müller
Denne hvidvin er et fund til prisen. Den er meget lækker, frisk og tør uden at knase og har fine noter af honning i både duft og smag.


Trebbiano Castello di Simivicoli, Masciarelli, Abruzzo, Italien 2005
195 kr., Sigurd Müller
En hvidvin med god frugt og smørblomst i duften, mens smagen er tør og sprød med mange fine facetter. Alkoholindholdet på 14% overdøver på ingen måde. Vinen bør ikke drikkes alt for kold – lad den stå lidt i glasset, så kommer alle de fine duft- og smagsnuancer for alvor til deres ret. Vinen har fået de eftertragtede tre glas i Gambero Rosso – italiensk vins svar på Michelin-guiden.


Montepulciano d’Abruzzo Marina Cvetic, Masciarelli, Abruzzo, Italien 2005
160 kr., Sigurd Müller
En meget flot og kraftig rødvin med stor frugt, varme krydderier, tobak og sort te samt et strejf af kanel i eftersmagen. Denne vin har ligeledes fået tre glas i Gambero Rosso.


Montepulciano Villa Gemma, Masciarelli, Abruzzo, Italien 2001
400 kr., Sigurd Müller
Dette er rødvin i eliteklassen. Den dufter af nødder, bitter chokolade og blå druer. Smagen er kraftig og aromatisk med masser af god frugt og med en meget lang eftersmag.


Montepulciano d’Abruzzo Classico, Masciarelli, Abruzzo, Italien 2006
79,50 kr., Sigurd Müller
Læder og modne kirsebær præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er meget koncentreret med god frugt og et lille bid af tanniner til slut.




Hvidvin


Bioitalia, Sannio Fiano, Campania, Italien 2007
79 kr., U&Wine
Yderst velsmagende hvidvin på økologisk dyrkede Fiano-druer. Vinen har en liflig duft og en ganske spændende, fint parfumeret smag med toner af citrusfrugter.


Anselmi, San Vincenzo, Veneto Bianco IGT, Italien 2008
64 kr., Wineimporters
Glimrende hvidvin. Den har en dejlig rosenduft og en blød smag, der ligesom duften kan minde om roser.


Anakena, Chardonnay, Rapel Valley, Chile 2007
54,95 kr.; 41,67 kr. ved 3 flasker, Chris-Wine
Frisk hvidvin med en vis fedme og dæmpet syre – en vin til en meget rimelig pris.


San Marzano, Bianco Salento, italien 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig dejlig hverdags-hvidvin. Den er tør uden at knase, har god frugt og tilpas syre. Den vil være sagen til skaldyr.




Rosévin


Viña Tobía, Garnacha, Rioja Rosado, Spanien 2008
59 kr., Valuewine.dk
Ret enkel, men saftig og læskende rosévin.




Rødvin


Beyerskloof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2006
59,50 kr., Tedeum Vin
Den smager rigtig godt, denne rødvin. Den har en blød, frugtagtig og typisk Pinotage-smag, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Postales del Fin del Mondo, Malbec, Patagonien, Argentina 2008
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en utrolig flot rødvin med en lækker frugtsmag. Smagepanelet gættede på næsten den dobbelte pris.


Savanha Shiraz, Spier Wines, Stellenbosch, Sydafrika 2008
54,95, Kvickly og SuperBrugsen
En ualmindelig dejlig og harmonisk rødvin. Duften byder på mørke bær og friske grønne blade, mens smagen er let krydret med et strejf af sort peber og med masser af solmoden frugt. Et absolut scoop til prisen.


Villa Gaiano, Dezzani, Barbaresco, Italien 2005
99,95 kr., i denne uge (uge 14): 59,95 kr., SuperBest
Denne fortræffelige rødvin næsten smelter på tungen. Den har en god duft og en dejlig, frugtagtig smag og gode facetter.


Diamond Oaks de Maniar, Pinot Noir, Carneros, Californien, USA 2005
129,95 kr., Nordic Wine Traders
En meget flot og spændende rødvin med duft af læder og modne kirsebær og en lækker krydret smag med noter af blå blommer.


The Hang Stone Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2007
100 kr., ViniPortugal
En pragtfuld rødvin med duft af modne kirsebær og blommer. Smagen er krydret, lang, intens og fyldig. Den fortjener en rigtig god bøf. Som et ekstra plus har flasken skruelåg.


Laforet, Joseph Drouhin, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2006
109,95 kr., i april: 79,95 kr., H.J. Hansen
Klassisk Pinot-rødvin, ret let, meget saftig – en lækker vin, der er meget anvendelig.


Valle Perdido, Malbec, Patagonien, Argentina 2006
Klubpris ved 6 flasker: 47,49 kr., ikke-medlemmer: 53 kr., NordicWineClub.com
En rigtig dejlig rødvin på den gode drue Malbec. Der er fyldig frugt og noter af chokolade i den – en udpræget madvin. Begge priser må siges at være attraktive.


Couvent des Jacobins, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrig 2006
119 kr., Vinens Verden
Dejlig saftig rødvin med et fint billede af Pinot Noir-druen og et strejf af krydderi. En lækker vin til en ikke alt for kraftig ret.


Flor de Crasto, Douro, Portugal 2007
55 kr., Portugisisk Vinkælder
Ret let, saftig og fint krydret rødvin til en yderst venlig pris.


Domaine des Martinelles, Crozes Hermitage, Frankrig 2007
95 kr., The Wine Company
En dejlig let rødvin med duft af læder og en elegant, tør og læskende smag med fine toner af friske bær.


Cabernet Sauvignon, Baron Philippe de Rothschild, Maipo Valley, Chile 2007
89 kr.; i marts måned: 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En rødvin, der med sin intense solbærsmag er typisk for druen Cabernet Sauvignon. Eftersmagen er behagelig og let krydret. Den fjerde stjerne er for tilbudsprisen.


Tabui, Barolo Riserva, Italien 2001
315 kr., Carlo Merolli
Vi har tidligere smagt 2000-årgangen (i uge 9), der efter vores mening er bedre end denne – og i øvrigt billigere (295 kr.). 2001 er flot og dejlig, naturligvis, men ikke helt oppe og ringe. Den er en barolo i den lettere ende, men bør ikke desto mindre dekanteres for at fjerne bundfald.


Olivier Hillaire, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
45 kr., A Vinstouw
Ret let og enkel rødvin til en overkommelig pris.


Thomas Mitchell, Cabernet Sauvignon / Merlot, South Eastern Australia 2006
39,24 kr. ved 12 flasker, WineAtCosts.com
Billig rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med prisen. Flasken har skruelåg.


Three Bridges, Westend Estate, Durif, Riverina, Australien 2006
109 kr., Mywine
Fyldig rødvin med sødme, alkohol (15%) og en spritkant i eftersmagen.





Sød Vin


Sondrete, La Regola, Toscana IGT, Italien 2002
130 kr. for ½ flaske, Wineimporters
Denne vin er sød, men ikke sliksød. Der er blommer i den – og svesker, brændte figner, karamel og lyse rosiner. Skænk den fx til en god vanilleis.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.