Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16. 2009




.....................
Vin-aktuelt i uge 16
Fra 13. april til 19. april 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 13, ,,,,,,VinAvisen uge 14,,,,,,,,VinAvisen uge 15
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
16-17-18
. .... .......
Kvinder er til rødvin
Arrangørerne bag den store internationale vinmesse Vinexpo har for nylig spurgt kvinder i Frankrig, Storbritannien, Japan, Tyskland og USA om deres forhold til vin. Undersøgelsen bestod af en række spørgsmål offentliggjort i Decanter samt andre førende vin- og livsstilsmagasiner. 4000 kvinder svarede på spørgsmålene, og der var mange overraskelser blandt besvarelserne, hvilket fremgår af boksen til højre.
Resultater fra Vinexpo's undersøgelse
* Stik i mod den gængse opfattelse svarede hovedparten af kvinderne, at de foretrak rødvin frem for hvidvin og rosévin. Dette gjaldt især de japanske og amerikanske kvinder.
* 79% af kvinderne ytrede, at de udelukkende drak vin, fordi de kunne lide smagen og ikke fordi, der pr. tradition skal vin til mad, eller fordi vin anses for at være et statussymbol.
* 80% af de britiske kvinder går først og fremmest efter de billigste vine – kun 10% ville vælge vine til mere end cirka 70 kr. Dernæst ser de på druesorten og så til sidst på oprindelseslandet.
* 54% af kvinderne lader sig ikke afskrække af myndighedernes skrækkampagner, når det gælder vin.
* Hovedparten af kvinderne var skeptiske over for de mange vinøse kampagner, som målrettet henvender sig til kvinder.
* De fleste af kvinderne mente, at en slankekur udmærket kunne forenes med nydelsen af vin.
.... .......


Château Angelus' stemningsfulde fadkælder. Vinslottet, der er blandt de førende i Bordeaux, har valgt at sætte prisen for årgang 2008 markant ned.
    Svigtende besøgstal til primeur-ugen
    Primeur-smagningen i Bordeaux er ovre, og besøgstallene er gjort op. I alt var der 13.582 besøgende i løbet af den uge, smagningen varede, og det var 9,43% færre end sidste år. Ifølge Decanter tyder noget på, at det især er tyskerne og amerikanerne, der har svigtet den traditionelle smagning.
    Som vi skrev i uge 14, brænder mange négocianter og udenlandske vinhandlere inde med store lagre af tidligere Bordeaux-årgange – noget, der kan være en årsag til det svigtende besøgstal. En af de førende amerikanske vinimportører, MacArthur Beverages, ligger fx stadig inde med halvdelen af den Bordeaux-vin, som firmaet købte i 2006. Og før den anden halvdel er omsat til gylden mammon, har indehaverne ikke tænkt sig at promote den nye årgang 2008.

    Lavere pris på årgang 2008
    Der har længe lydt advarende toner fra især britiske vinhandlere over for vinslottene i Bordeaux, når det gælder prissætningen af den nye årgang. – Priserne har været urealistisk høje siden den berømte årgang 2005, og de skal reduceres kraftigt – eller endog halveres – hvis vi skal kunne sælge vinene, lyder det fra nogle af de handlende.
    Nu er et af de førende vinslotte i Saint Emilion, Château Angelus, som det første vinhus i Bordeaux kommet med en pris på sin årgang 2008. Og det lader til, at ejeren, Hubert de Bouard, har lyttet til vinhandlerne. Han har sat prisen til 50 euro (cirka 370 kr.) pr. flaske, hvilket er 40% lavere end for 2007-årgangen og samme pris som for årgang 2004. Som han siger, så er det nødvendigt at få kunderne tilbage i folden, og det er kun muligt via pris-tilpasning. Kunderne var glade for både prisen og kvaliteten af hans årgang 2004.

    Delte vande
    Der er dog delte meninger om betydningen af Château Angelus’ lavere priser på årgang 2008. Den førende britiske vinforretning Farr Vintners, som nægtede at komme til primeur-smagningen i protest mod de høje priser på Bordeauxvin, tager positivt imod vinslottets prisangivelse og kalder den for "et skridt i den rigtige retning".
    Hos kollegaen, vinfirmaet Berry Bros & Rudd, mener man, at prisen for den nye årgang fra Château Angelus stadig er urealistisk høj. – Om den så kostede 30 euro (cirka 225 kr.) flasken, ville vi ikke være interesserede, lyder det herfra.
    Nu bliver det spændende at se, hvordan de øvrige vinslotte i Bordeaux prisangiver deres nye vine.
.... .......
14-17
. .... ... .... .......
Italien, verdens største vineksportland
The International Organisation of Vine and Wine (IOVW) er kommet med de nyeste vinøse tal for 2008. Her kommer de vigtigste punkter i rapporten:
* Når det gælder eksporten af vin på verdensplan, ligger Italien nu på førstepladsen med 17,2 millioner hektoliter, mens Spanien indtager andenpladsen med 16,5 mio. hektoliter. Frankrig er som noget nyt henvist til en tredjeplads med 13,6 mio. hektoliter, hvilket svarer til en markedsandel på 15%. Franskmændenes vineksport har ellers ligget lige i hælene på italienernes siden år 2000.
* På verdensplan faldt vinforbruget med 2 mio. hektoliter, hvilket især skyldes, at der blev drukket mindre vin i traditionelle vinlande som Frankrig, Italien og Spanien.
* For første gang nogensinde drak amerikanerne mere vin end italienerne. I alt blev der i USA drukket 27,3 mio. hektoliter vin.
* Det globale vinmarksareal blev reduceret til 7,9 millioner hektar. Mens der blev anlagt mange nye vinmarker i blandt andet Sydamerika og New Zealand, blev 33,000 hektar med vinstokke nedlagt i Europa, 15.000 af dem i Frankrig.
.... ... ..


Efterårsstemning fra en vinmark i det smukke Abruzzo.
    Jordskælv i Abruzzo
    Som det er fremgået i medierne, blev Abruzzo-regionen for nylig ramt af et alvorligt jordskælv, der målte 6,3 på Richter-skalaen.
    Omkring 200 mennesker har mistet livet, og 17.000 andre er hjemløse. Værst er det gået ud over hovedbyen L’Aquila, men rystelserne har ifølge WineSpectator kunnet mærkes helt op til 100 km væk – blandt andet hos vinhuset La Valentina ved kystbyen Pescara.
    Hos et andet vinhus, Cataldi Madonna, tippede tre store ståltanke med vin, men det lykkedes vinhuset på forunderlig vis at redde vinen. Også hos vinproducenten Zaccagnini i Bolognano – hele 60 km væk fra L’Aquila – fik man jordskælvet at føle. Marcello Zaccagnini vågnede op om natten ved de første rystelser og troede, at der var tale om et indbrud. Da det egentlige jordskælv satte ind, løftede to ståltanke, fyldt til bristepunktet med mere end 300.000 liter vin, sig op i luften. Da de landede igen, krøllede benene sammen under dem. Tankene forblev dog i nogenlunde lodret stillet, hvilket gjorde det muligt at redde vinen.
.. .... ..
Nedgang for Champagne
I de første to måneder af i år er salget af champagne faldet markant i forhold til samme periode i 2008. Salget på hjemmemarkedet i Frankrig er dalet med 29,3%, mens eksporten til Europa er dykket med hele 47,7%. Også når det gælder eksporten til resten af verden, er det gået ned ad bakke for det berømte franske vindistrikt – her med et fald på 43,1%.
Sidste år og i 2007 blev der fremstillet tæt ved 400 millioner flasker champagne, og hovedparten af boblerne befinder sig stadig i kældrene hos de mange champagnehuse.

Halvering af høsten
Hvert år bliver det antal kilo druer, som drueavlerne i champagne højst må høste pr. hektar, fastsat af distriktets vinproducentforening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), i samarbejde med førende drueavlere og champagnehuse. Det sker som regel i august – lige før høsten sætter ind. Nu foreslår Paul-Francois Vranken, som leder Vranken-Pommery, et af de tre største champagnehuse, at høsten i år simpelt hen halveres, så der kun fremstilles halvt så megen champagne årgang 2009.
Der forlyder endnu intet om, hvor vidt hans forslag har vundet genklang hos drueavlerne og de øvrige producenter.
........
08-07/09
...... .... ..
Slut med vin på franske fortovscafeer
I Frankrig bliver det nu forbudt at drikke et glas vin på en fortovscafé eller et hvilket som helst andet sted uden døre i det offentlige rum. Al nydelse af alkohol skal foregå inden døre – hvis altså man skal tro Decanter. Og det skal man ikke i dette tilfælde. Nyheden blev nemlig bragt den 1. april og er dette års udgave af det britiske vinmagasins aprilsnar.
Men det er jo lige før, man hopper på den, når man tager den franske anti-alkohollobbys fremmarch i betragtning.
Decanter bragte endog en (fiktiv) udtalelse fra Vin et Société: – Dette er ikke kun det næste skridt i en vedvarende kampagne mod vinindustrien – det er et angreb mod selve Frankrigs sjæl.
..............
Chile størst i Danmark
VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) er kommet med sin 2008-statistik over vinlandenes markedsandele i Danmark, og som lidt af en sensation er Chile hoppet op på førstepladsen. Året før, i 2007, var Chile nr. 3 efter Frankrig og Italien.
I 2008 importerede vi mere end 31 millioner liter chilensk vin. Det er 1,5 mio. liter mere end fra Frankrig og 3 mio. liter mere, end der kom fra Chile i 2007.
Frankrig har til gengæld igen mistet en del af sin eksport og er i mængde gået fra 19,6% til 15,2% af det danske marked.
 
Alligevel ikke størst?
Hele statistikken kan læses på VSOD’s hjemmeside, og det er her værd at bemærke, at Danmark i 2008 importerede 197 mio. liter vin, hvoraf hele 45,3% var bulkvin til aftapning i Danmark.
Samtidig fremgår det, at vi reeksporterede 39,8 mio. liter, dvs. 20% af den totale import. Det meste af al denne vin, der var på gennemrejse i Danmark, er uden tvivl blevet tappet på bokse hos V&S (nu Pernod Ricard) i Svendborg og sendt til det svenske marked. Og en meget stor del af den reeksporterede vin kom uden tvivl fra Chile.
Dette forrykker markedsandelene i Danmark, og det kan derfor meget vel være, at Frankrig alligevel stadig er størst herhjemme.
Kære franskmænd: Nu må I se at kridte skoene. I kan jo godt lave dejlige vine. Chilenerne er bestemt dygtige. De laver fortræffelige vine. Men de skal jo ikke erobre hele verden.
...... .... .....
34/07
...........,,,. ...
. .... ...... ................. ...

. .... .......
Vinderen: En fræk Pinot Noir
I sidste uge viste vi en række vinflasker med et ultra-moderne design og spurgte vore læsere, om de kunne lide dem:
Er markedet modent til etiketter som disse? Eller foretrækker vi den traditionelle stil med slotte, våbenskjolde og kruseduller?
1897 af vore læsere var med på spøgen og valgte hver en flaske, og herover ses, hvor mange procent af læserne, der stemte på hvert enkelt design.
"Vinderen" var den frække Pinot Noir fra The Magnificent Wine Shop i Australien, mens flasken med blomster blev nr. to. Den var designet af Social UK i England.
Hvis man lægger tallene sammen, når man ikke 100%. Der var nemlig endnu en mulighed for at sætte en prik ud for udsagnet: "Jeg kan ikke lide nogen af dem." Det gjorde hele 25,2% af læserne.
 
En dansk undersøgelse
En af læserne, der svarede, var Manja Lytzhøft, som bor i Puligny-Montrachet i Bourgogne. Da hun i 2006 blev bachelor i fransk og kommunikation fra Handelshøjskolen i Århus, skrev hun et speciale om forbrugernes præferencer mht. franske vinetiketter.
Undersøgelsen gik på vine i prisklassen 20-60 kr., og flere parametre blev undersøgt, deriblandt etikettens "stil" eller design. Forbrugerne skulle således vælge imellem flere forskellige designs.
 
Klassisk og i neutrale farver
Holdningen i undersøgelsen var klar: Når danske forbrugere vælger en fransk vin i et supermarked, foretrækker de klart en traditionel eller "klassisk" etiket i neutrale farver, dvs. typisk hvid eller cremefarvet baggrund, sort og bordeauxfarvet skrift plus evt. lidt guld. Og så må der gerne være en tegning af "slottet", et våbenskjold eller lignende.
De etiketter, der forsøger at tiltrække forbrugerens opmærksomhed ved at bruge stærke, utraditionelle farver, moderne grafisk design osv., skiller sig ganske vist ud på hylderne, men det er ikke de vine, der ender i indkøbskurven. I hvert fald ikke, når vi snakker fransk vin.
.... .......
34-07/09
.... ........ .... .......
Michel Rolland på lynvisit
For nylig fik Danmark besøg af den berømte flyvende vinmager Michel Rolland. Han var inviteret herop af Philipson Wine, og han fløj i ordets bogstaveligste forstand forbi. Vi ventede og ventede – i to timer. Men det gør man selvfølgelig også på dronningen. Flyet var forsinket, og da Rolland endelig ankom, havde han kun en times tid, før han skulle videre. Men han var bestemt værd at vente på.
Michel Rolland har stadig sin base i Bordeaux, hvor hans vinlaboratorium hvert år analyserer vine for flere hundrede franske vinhuse. Men det er som flyvende vinmager, han for alvor har nået berømmelsens tinder. Han arbejder for mere end 100 vinhuse i tretten forskellige lande – fra Frankrig, Italien, Bulgarien og Portugal til Argentina, Sydafrika, Chile, USA og Indien.

Jeg elsker at rejse
Michel Rolland er med som konsulent i både vinmarken, og når vinhusene skal sammenstikke deres vine. Her er han kendt for at kunne sidde med mere end 50 glas med forskellige fadprøver og på rekordtid finde frem til nøjagtigt, hvilke vine der skal indgå i det endelige resultat.
For et par år siden trappede han ned, når det gælder det antal af vinslotte i Bordeaux, som han arbejder for som konsulent. Til gengæld har han ladet sig engagere af stadig flere vinhuse i udlandet.
– Jeg synes, det er sjovt at lave vin, men ikke i Bordeaux, for jeg elsker at rejse verden rundt, fortalte Rolland begejstret. – Jeg var også nået op på at konsultere hele 70 vinslotte i Bordeaux, og det var simpelt hen ved at blive lidt for meget.

Terroiret er stærkere end mig
– Lille høstudbytte og modne druer, kom det prompte fra Rolland, da han blev spurgt om de grundlæggende retningslinjer for, hvordan man laver god vin. Og sådan har det lydt i samtlige 35 år, hvor han har været konsulent for alverdens vinhuse. Hans succes er indiskutabel, og de vine, som han har sat sit præg på, opnår ofte toppoint hos den amerikanske vinguru Robert Parker.
Men Rolland har også sine kritikere, der påstår, at han er med til at ensrette denne verdens vine med fløjlsbløde og runde frugtbomber, der især falder i amerikanernes smag.
Sådan forholder det sig ikke ifølge Rolland, som siger, at terroiret – klima- og jordbundsforhold – altid vil være langt stærkere end ham, og at det gælder om at udtrykke det givne terroir i vinen samt tilpasse sig de druer, man har foran sig.

Går ind for skruelåg
Som en vinmager med indflydelse på vinhuse verden over kunne vi ikke lade være med at spørge Michel Rolland om hans holdning til skruelåg:
– Jeg hader proppede vine. Her har man brugt tid og kræfter på at lave en god vin, som ligeledes sælges for en god pris, så hvorfor ikke bruge skruelåg?
Til vine, der skal drikkes her og nu, bør man bestemt finde på alternativer til korkproppen. Og til rosévin og vine uden så megen struktur, mener Rolland ligefrem, at korken er for kraftig – her skal der skruelåg til.
Til gengæld stiller han sig mere skeptisk over for skruelåg på vine, der er beregnede til at gemme – man ved jo ikke, hvordan vinen vil udvikle sig på længere sigt, sagde han. Måske har Rolland ikke hørt om de mange gode erfaringer, som australierne har gjort igennem 30 år med skruelåg på gemmevine …
Det nåede vi så ikke at spørge ham om, før han fløj videre. Til gengæld fik vi smagt en række vine fra Michel Rollands eget vinfirma, Rolland Collection, der omfatter vinhuse, som han enten selv ejer eller er medejer af. Vi kom til både Frankrig, Argentina og Sydafrika. Det var dejlige flasker, og til sammen gør de Rollands kritikere til skamme – der var så afgjort ingen ensretning af spore i de meget forskelligartede vine. Neden for er der masser af stjerner til dem i denne uges vinanmeldelser.


Passionen og begejstringen lyser ud af Michel Rolland, når han fortæller om vin og vinfremstilling.
... ..........
34/09
.... .
Her fortsætter vores store vinøse quiz:
Vind den nye Gambero Rosso
5 eksemplarer på højkant
............
    I tre uger kører VinAvisen en vinøs quiz om italiensk vin, og du kan vælge at deltage i en enkelt uge, i to af ugerne eller i dem alle tre. Nedenfor kommer anden portion – den første bragte vi i sidste uge, og de rigtige svar kommer nedenfor.
    I uge 18, når de tre uger er gået, trækker vi lod mellem alle de rigtige besvarelser, og indsender du dine svar i hver af ugerne, har du naturligvis tre chancer for at vinde.
    Fem deltagere kan vinde, og præmien er den nye 2009-udgave på engelsk af den tykke italienske vinguide Gambero Rosso – 912 sider fulde af facts og vurderinger af mere end 18.000 vine fra 2250 italienske producenter, hvoraf 339 vine har fået den eftertragtede topkarakter tre glas. Bogen distribueres i Skandinavien af Italien Information Service i Århus.
    Send os dine svar på de 10 spørgsmål herunder til quiz@vinavisen.dk. Det nemmeste vil være at kopiere spørgsmålene over i en mail og skrive svaret ind under hvert spørgsmål.
    Sidste frist for indsendelse i denne uge er nu på lørdag d. 18. april kl. 12.

    Har du problemer med at finde det rigtige svar, kan du jo altid søge det her i VinAvisen:

..........
    .............
    11. En italiensk rødvin på druen Montepulciano kommer fra Abruzzerne øst for Rom. Vinen hedder Montepulciano d’Abruzzo. Kommer vinen Vino Nobile di Montepulciano fra samme egn?

    12. Barbera d’Asti, Barbera d’Alba og Barbera del Monferrato er tre italienske appellationer med rødvine. I hvilken stor region fremstilles disse vine?

    13. Ifølge den italienske vinlov fra 1992 er landets vine inddelt i fire klasser. Den næstlaveste hedder Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT). Hvad hedder den tilsvarende klasse for fransk vin?

    14. På Sicilien var en berømt græker taget til fange af den enøjede kæmpe Polyfemos. Grækeren drak kyklopen fuld i vin – "tre gange i sin dårskab drak han til bunden". Hvorefter grækeren stak hans øje ud. Hvad hed den tapre græker?

    15. Sidder du i skyggen af kampanilen i Venedig, vil det være passende, hvis du drikker den perlende hvidvin fra Conegliano og Valdobbiadene en halv times kørsel nord for Venedig. Vinen er tør, og dette antyder dens navn. Hvad hedder vinen?

    16. Piero er fornavnet på en italiener, der sammen med sine døtre står ved roret i et af verdens ældste vinhuse, måske det ældste. Det blev grundlagt i 1385, og Piero er 26. generation. Hvad hedder familien til efternavn?

    17. På vinetiketter ses af og til billeder af den græske vingud Dionysos. Hvad kaldte romerne ham?

    18. På en flaske rødvin er der en banderole med et segl, hvori ses en sort hane. Gallo nero, siger italienerne. Fra hvilket område i Italien kommer vinen?

    19. Antonio Mastroberardino i regionen Campania er en vinmæssig arkæolog. Han fremstiller vine på druer, der i oldtiden blev importeret fra Grækenland. Hvilke to druer blandt følgende drejer det sig om: Greco, Merlot, Aglianico, Syrah, Riesling? Udpeg en af dem.

    20. I Umbrien ligger en stor og gammel by på en høj vulkansk klippe. På markerne udenom dyrkes druerne til en af Italiens bedste hvidvine. Hvad hedder byen – og distriktet?
...........
................
12+3x
............
Sidste uges spørgsmål ...
    ... og de rigtige svar - plus nogle kommentarer
................
1. I en italiensk appellation laver man fortræffelige hvidvine på druen Vernaccia. Hvad hedder byen, som appellationen er opkaldt efter?
    ................
    1. San Gimignano, byen med de mange middelalderlige tårne.
    ....
................
2. I hvilken af Italiens tyve regioner findes appellationerne Taurasi, Fiano di Avelino og Greco di Tufo?
    ................
    2. Campania, det store område nord, øst og syd for Napoli....
    ....
................
3. Regionen Trentino-Alto Adige ligger i Norditalien op imod Brennerpasset. Hvad står ordet Adige for?
    ................
    3. En flod. Alto Adige – det høje Adige – er flodens øvre løb. Længere nede løber floden gennem Verona.
    ....
................
4. På en vinhandlers reol med italienske vine står flasker med navne som Barolo, San Gimignano, Ribera del Duero, Lambrusco, Dolcetto og Vin Santo. Men – en af disse vine er slet ikke italiensk. Hvilken?....
    ................
    4. Ribera del Duero. Appellationen ligger i Spanien.
    ....
................
5. Du sidder på en italiensk restaurant og vil godt have en hvidvin til maden. Hvordan siger du "hvidvin" på italiensk?
    ................
    5. Vino bianco. Og hvis du har gået til italiensk for begyndere, siger du: – Prego! Vorrei un vino bianco, per favóre. (Eller un vino rosso, hvis det skal være rødvin).....
................
6. Når man i Valpolicella har lavet vinene Recioto eller Amarone, hælder man ung vin over kvaset. Resultatet bliver en vin med ekstra smag og alkohol. Hvad hedder denne type vin?....
    ................
    6. Ripasso.
    ....
................
7. Den italienske drue Primitivo har fået sit navn, fordi den modner tidligt. Den er primo; den er først. Hvad hedder druen i Californien?
    ................
    7. Zinfandel.
................
8. Nogle Chianti Classico-vine har fået en ekstra benævnelse, fordi alkohol-indhold og lagring på fad eller flaske ligger over normalen. Hvad er tillægsordet?
    ................
    8. Riserva eller Superiore. Vi tænkte selv på ordet Riserva, der står for, at vinen har lagret i en foreskreven periode, oftest på små eller store fade. Men vi godtager også ordet Superiore, der står for, at vinen har lagret længere end almindelig DOC og indeholder 0,5-1% mere alkohol.
................
9. Øst for Rom og tættest på byen har man siden oldtiden fremstillet hvidvin omkring en lille by. Horats og Ovid – og Thorvaldsen, H.C. Andersen og Vilh. Bergsøe – læskede sig med den. Hvad hedder byen og vinen?
    ................
    9. Frascati. Vinens berømmelse skyldes nok især, at den er blevet omtalt af så mange forfattere – samt at landsbyen er et yndet udflugtsmål for romerne.
................
10. I regionen Marche er der en appellation opkaldt efter hvidvinsdruen Verdicchio og nogle borge (castelli) i en by. Hvad hedder byen?
................
    ................
    10. Jesi. Der er tale om appellationen Verdicchio dei Castelli di Jesi, der er den største DOC i Marche.
    ..................
. .... .......
>43
..........,,,,,,,,
Fra Wall Street til vinstokke
For nogle uger siden skrev vi om danskeren Peter Work, der tog til USA, skabte sig en karriere – og efter 11. september 2001 sagde farvel til det hektiske forretningsliv og blev vinbonde.
Jyllands-Posten bragte forleden en lang artikel om Peter Work, der uddyber historien om ham. Artiklen "Fra Wall Street til vinstokke" ligger på avisens hjemmeside og er interessant læsning........
..............
Rekordpris for en flaske champagne
For nylig afholdt auktionshuset Acker Merrall & Condit sin første vinauktion i Hong Kong i år. Blandt de klenodier, der kom under hammeren, var en flaske champagne årgang 1928 fra champagnehuset Krug. Flasken, der stammede fra Krug’s egen kælderbeholdning, gik for 164.560 HKD (cirka 119.000 kr.), hvilket er det højeste hammerslag, der nogensinde er givet for en flaske champagne på auktion. Netop Krug 1928 regnes da også af vinspecialister for verdens måske aller største champagne.
Den tidligere rekord-indehaver var en Methusalem-flaske (seks liter eller otte normale flasker) Cristal Brut 1990, Millenium 2000 fra champagnehuset Louis Roederer. Den gik i 2005 for 17.625 dollars (cirka 99.000 kr.) på en auktion i USA...........,,,,,,,,
................,
Nedtælling til Vinexpo
Vinexpo, den store internationale vinmesse i Bordeaux, venter lige om hjørnet. Den bliver afholdt fra d. 21. til 25. juni, og i alt 2400 udstillere har meldt sig til, så der nu er udsolgt på alle hylder, når det gælder udstillingsarealet.
Hele 45 lande vil blive repræsenteret – heriblandt fire nye, nemlig Sverige, Hviderusland, Madagascar og Brasilien.
I alt omfatter messearealet 90.000 kvadratmeter inklusiv messehaller, udendørsarealer, smagelokaler og restauranter. I år byder arrangørerne bag branchemessen på diverse overraskelser i anledning af messens 15 års jubilæum. Det er noget med, at kunsten gør sit indtog, men mere vil man ikke røbe her og nu …
.... .......
33/09
..............
    Historien bag etiketten: Vinen fra Falernum
    I egnen mellem Rom og Napoli vil man kunne finde flasker, der prydes af navnet Falernum eller måske mere generelt med appellationen Falerno del Massico DOC.
    I dag bruges navnet Falernum visse steder til en sød sirup, der blandes i tropiske og karibiske drinks, men det er i høj grad også navnet på en godt nok anderledes vin, som man i oldtiden fremstillede på Aglianico-druer, dyrket på skråningerne af bjerget Falerno.
    Vinen var berømt. På en indskrift, fundet i Pompeji, står der:
      For én as [en mønt] kan du drikke vin.
      For to kan du drikke den bedste.
      For fire kan du drikke Falernum.
    Og på den her viste etiket står der et citat af den romerske digter Virgil:
      Et quo te carmine dicam, rhaetica? Nec cellis ideo contende falernis.
    Hvilket oversat fra latin bliver til noget i retning af: Hvor finder jeg dog en sang at lovsynge dig med, du vin fra Tyrol? Men derfor skal du alligevel ikke prøve at konkurrere med vinen i de falerniske kældre.
. .... .......... ........ ..,,.,,,
.....................

.............
.


    ..................
    EU til kamp mod whisky-forfalskninger
    Whisky er Skotlands nationaldrik, og den er mere end de fleste andre drikkevarer genstand for forfalskninger. Producent-organisationen Scotch Whisky Association (SWA) lægger konstant sag an mod nye firmaer, der forfalsker medlemmers produkter, og det er sket, at op til 70 retssager har været i gang i forskellige lande på én gang. I Europa kører der i øjeblikket sager ved retter i både Italien og Spanien.
    Nu får Scotch Whisky Association og dens medlemmer en hjælpende hånd fra EU, der netop har oprettet en afdeling, som udelukkende skal tage sig af whisky-forfalskninger. Afdelingen skal ifølge Just Drinks blandt andet samle data om de mange forfalskede flasker, skabe debat om emnet og oplyse om, hvordan man kan komme problemet til livs. .. ......
    .......
.... ......

46-45
. .... .......
    ..................
    .
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side fortsætter vi nu med vores smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Delord, 20 år, Bas Armagnac, Frankrig 40%
      625 kr., Qualityworld
      En harmonisk armagnac med noter af nødder og rosiner i duften og med en stor og varm smag af modne grønne druer. Meget lækker og så afgjort prisen værd.


      Domaine de Joÿ, XO, 8 år, Bas Armagnac, Frankrig, 42%
      440 kr., Mac Y
      Der er noget overraskende frisk og herbalt over duften af denne dejlige armagnac, mens smagen har markant træ og toner af valnødder og mandler. Et rigtig godt glas til prisen.


      Château du Tariquet, 15 år, Bas Armagnac, Frankrig 46,8%
      299 kr., Irma
      En kraftig sag, der vil gøre sig ud på de kølige sommeraftener. Den er krydret med træ og brændt karamel og har en lang og behagelig eftersmag.
      ..................
.............,
>33/09
,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,,
......... .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Vine Ad Libitum har optaget forhandling af vinene fra Lungarotti i Umbrien.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .... .......... ........ ..,.,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,
,

    Bjarne Jørgensen (f. 1962) blev bidt af fransk vin efter en rejse til Bourgogne i 1985 – og ikke mindst efter at have besteget den berømte og højtliggende grand cru-vinmark Les Clos i Chablis.
    For at kunne dyrke sin passion fuld ud satte Bjarne Jørgensen sig for at lære fransk, hvilket endte med en kandidatgrad i sproget. Godt rustet udi det franske tog han til Paris og fik arbejde i en travl vinbutik i byens hjerte. Vel hjemme igen fortsatte han sin vinøse karriere som medhjælp i Gruberts Vin i Århus og som underviser i vinsmagning ved AOF.
    Efter nogle år i oversættelses-branchen valgte Bjarne Jørgensen i 2008 at starte sin egen vinimport og vinhandel under navnet Vinimperiet. På hylderne i butikken er der vine fra de klassiske europæiske vinlande, dog er der mest fokus på flaskerne fra Jura og Loire, to interessante, men oversete franske vinområder herhjemme.
    Arbejdet i Vinimperiet bliver passet sideløbende med freelancearbejde som oversætter af blandt andet software og tekniske tekster.
    Når Bjarne Jørgensen ikke sælger vin eller oversætter, underviser han i argentinsk tango.
    Adresse: Vinimperiet, Stemannsgade 9C, 8900 Randers, tlf.: 28 69 68 28, e-mail: vin@vinimperiet.dk, www.vinimperiet.dk.
............................... ..........,,,,,.......,... ........ ..,,.,,,
. .... ...................
    Ugens vinøse billede
    Under en rejse i Argentina besøgte Marianne Møller Bodega Animaná i regionen Salta, hvor hun optog dette billede af ønologen i vinhusets laboratorium.
    Animaná benytter sig ikke af fadlagring, men ønologen eksperimenterede med forskellige typer træflis.
    Marianne Møller er farmaceut og i den grad interesseret i vin, at hun sidste år tog en uddannelse til sommelier på Vinakademiet – en uddannelse, som hun fandt meget spændende. Til daglig er hun medicinsk rådgiver og redaktør på Institut for Rationel Farmakoterapi men finder også tid til at bore sig videre ind i vinens verden. Indtil videre er det således blevet til et par vinforedrag og smagninger, hvor hun som farmaceut har en lidt anderledes vinkel fx mht. druernes sundhed og kemien i de mange smagsstoffer.
    Endelig drømmer hun om at prøve kræfter med rollen som vinguide til bl.a. fransk- og spansktalende lande, herunder netop Malbec-landet Argentina.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.................. .... ......... .... .......... ........ ..,,.,,,
Til_37/09
...... .... ........
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    14 I det tidlige forår står frugttræerne i blomst ved vingården Bierge i det spanske distrikt Somontano. I det fjerne ses Pyrenæernes sneklædte bjerge (foto © DO Somontano)
    ...............
..,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 32, som fik mere end to stjerner, og 19, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Smagningen af Michel Rollands vine
 

Château Fontenil, Michel Rolland, Fronsac, Frankrig 2005
199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En flot rødvin i fin balance og med en overvældende duft af modne bær. Smagen har stor fylde, masser af frugt og noter af engelsk lakrids og sort peber.


Remhoogte, Michel Rolland, Stellenbosch, Sydafrika 2005
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot og kraftig rødvin på Merlot, Pinotage og Cabernet Sauvignon. Vinen har god, fyldig frugt, peber og 15% alkohol – uden dog at virke sprittet. En madvin.


Val de Flores Malbec, Michel Rolland, Mendoza, Argentina 2004
349,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En flot og spændende rødvin. Den er fuld af frugt og med toner af lakrids, anis og eukaplyptus og et strejf af søde rosiner til slut. Der er noget lidt portvinsagtigt over smagen, men vinen kan bære indholdet af alkohol på 15%.


Château Le Bon Pasteur, Pomerol, Frankrig 2006
499,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Michel Rolland er vokset op på Le Bon Pasteur, som han i dag ejer sammen med sin hustru, ønologen Dany Rolland. Vi smagte flere årgange af vinslottets dejlige rødvine og har her valgt at anmelde tre af dem. Årgang 2006 er så afgjort en investering værd, og kan med fordel gemmes i mange år endnu. Den er elegant og klassisk, har masser af frugt og en rigtig god struktur.


Château Le Bon Pasteur, Pomerol, Frankrig 2001
700 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Trøfler er det første, man tænker på, når man dufter til denne skønne og harmoniske rødvin. Den er elegant, har en god fylde og en uendelig lang eftersmag.


Château Le Bon Pasteur, Pomerol, Frankrig 1998
1000 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Prisen har godt nok taget himmelflugt. Men sikke en rødvin! Den er fuld af moden frugt og trøfler, er tilpas krydret, har rygrad og slutter rundt og blødt. En uovertruffen vin til et stort øjeblik – og en vin, der antyder, hvad årgang 2006 måske kan udvikle sig til.


Mariflor Sauvignon Blanc, Michel Rolland, Mendoza, Argentina 2007
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En hvidvin, der er typisk for Sauvignon Blanc-druen med sin duft og smag af friske eksotiske frugter og et strejf af grønt græs. Frugten er fint opvejet af en anelse fad. Indholdet af alkohol på 14,5% bider lidt til slut. Servér den godt afkølet.


Mariflor Pinot Noir, Michel Rolland, Mendoza, Argentina 2006
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er koncentreret lakrids og modne blå blommer i duften af denne glimrende rødvin. Smagen er tør med god frugt og tilpas fad. En vin, der ligefrem kalder på modne oste.


Yacochuya Malbec, Michel Rolland, La Salta, Cafayate, Argentina 2004
349,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Druerne til denne rødvin stammer fra vingården San Pedro de Yacochuya, der ligger i mere end 2000 meters højde og dermed er et af de højest beliggende steder i verden for vinproduktion. Vinen dufter intens af moden frugt og kaffe, mens smagen byder på tobak, tørret frugt og syltede blommer. Den afledte en diskussion om formålet med vin. Det er en flot vin, men den indeholder hele 16% alkohol og smager lidt hen ad portvin. Den kræver mad, men 2 eller 3 glas til aftensmaden er næsten for meget ...
 



Mousserende vin


Verduzzo Prosecco, Veneto, Italien (uden årgang)
49 kr., Premier Cru
En dejlig tør vin med en meget let mousse. Der er grønne druer og lyse blommer over smagen og en anelse frugtsødme til slut. Nyd den godt kold som terrassevin eller til en eksotisk salat med rejer, mango og andre frugter.




Hvidvin


Line 39, Sauvignon Blanc, Lake County, Californien 2006
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En fantastisk dejlig hvidvin med en mild og rund frugtsmag. Den er frisk og med en tilpas syre til mad. Og så har flasken skruelåg. Vingården ligger åbenbart på breddegraden 39.


Savanha Chardonnay, Winemakers Selection, Spier Wines, Stellenbosch, Sydafrika 2008
59,95 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Det er utroligt, at man kan få så skøn en hvidvin til den pris. Vinen er i perfekt balance og med sin smag af mirabeller, melon, mango og papaya typisk for Chardonnay-druen. Den er helt perfekt til røget laks.


Salomon, Grüner Veltliner, Hochterrassen, Østrig 2008
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør og krydret hvidvin med et lille bittert strejf, der gør den fortræffelig til mad. Flasken er forsynet med skruelåg, som over 50% af alle østrigske vine jo er det i dag.


Viña Tobia, Viura, Rioja, Spanien 2008
59 kr., Valuewine.dk
Rioja-hvidvin med en forfriskende syre. Vinen er fremstillet på druen Viura.




Rosévin


Héroes, Santa Rita, Rosé Shiraz, Maipo Valley, Chile 2007
47,95 kr., Amka
Til den meget rimelige pris en pæn rosévin. Den har en ret tør smag, der næsten kræver, at den serveres til mad.




Rødvin


Fox Creek Shiraz/Grenache/Mourvedre, McLaren Vale, Australien 2007
90 kr., The Wine Company
En stor flot og meget harmonisk rødvin med tobak, modne blommer og kirsebær i duften og smagen. Den er hver en krone værd.


Beyerskloof, Synergy, Coastal Region, Sydafrika 2005
129 kr., Tedeum Vin
Kraftig, men samtidig silkeblød rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Pinotage og Petit Verdot.


Corona de Aragón, Gran Reserva, Cariñena, Spanien 2001
Klubpris ved 6 flasker: 64,69 kr., ikke-medlemmer: 80 kr., NordicWineClub.com
En virkelig god rødvin med moden og blød frugt med noter af kirsebær og mandler. Lang eftersmag.


Pedrera, Monastrell / Shiraz, Jumilla, Spanien 2007
55 kr., Vinens Verden
Herlig, lækker rødvin med stor frugtfylde, krydderier og en fantastisk eftersmag. Til prisen et scoop.


Nugan, Winemaker’s Gold Label Selection, Shiraz, South Eastern Australia 2007
69,95 kr. på tilbud, SuperBest
Glimrende rødvin med en flot Shiraz-duft og en varm, blød og lækker smag.


Il Bagatto, Fattoria Scopone, Toscana IGT, Italien 2004
205 kr., U&Wine
Stor, flot og lækker rødvin med blød frugt, bløde tanniner og tilpas syre.


Bodegas Palacio, Crianza, Rioja, Spanien 2006
79,75 kr.; 69,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Dejlig rødvin. Sådan skal en god rioja smage. Den har blød, varm frugt og diskret fadlagring.


Sabor Real, Crianza, Toro, Spanien 2005
99 kr., A Vinstouw
Flot og moden rødvin med kraftig frugt og fint krydderi. Den skal drikkes nu.


Two Hands, Gnarly Dudes, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2007
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fantastisk flot rødvin med varm og fyldig frugt. En vin, der fortjener en lige så flot bøf. Flasken har naturligvis skruelåg, så alle vinmagerens intentioner er bevaret.


Rosso dei Barbi, Toscana IGT, Italien 2006
64,95 kr., Strandgården
En rigtig god rødvin med afrundet frugt og bløde tanniner.


Domaine Barou, Saint Joseph, Frankrig 2007
120 kr.; 108,33 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er mere præget af krydderier og stilke end af frugt.


Château Anniche, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2007
69,50 kr., HBL Vine
En pæn, men lidt enkel Bordeaux-rødvin på Merlot og Cabernet Sauvignon, halvt af hver drue. Vinen er tør og præget af tanniner og skal ubetinget skænkes til mad.


Nero di Troia, Villa Schinosa, Puglia IGT, Italien 2006
89 kr., WineOnline.dk
På bagetiketten hedder denne rødvin Uva di Troia, og det er da også navnet på den syditalienske drue, som vinen er lavet på. Vinen har en krydret duft og en tør, lidt stram smag. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Villaníca, Joven, Rioja, Spanien, uden årgang
57,50 kr., SpanskeVine
Saftig og fyldig rødvin med markante tanniner. Bør ubetinget skænkes til mad, og plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Ligustro, Laregola, Montescudaio Rosso, Italien 2007
62 kr., Wineimporters
Kraftig, ret robust rødvin med god frugt og en vis tørhed. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Bioitalia, Aglianico, Sannio, Campania, Italien 2006
75 kr., U&Wine
Rødvin på økologisk dyrkede druer. I smagen er der en markant, lidt parfumeret smag af mandler.




Sød Vin


Chenin d’Evasion, Demi-Sec, Mountlouis-sur-Loire, Frankrig 2006
98 kr., Vinimperiet
En interessant hvidvin med en blomstrende duft og en lækker sødlig smag, som franskmændene kalder demi-sec (halvtør), og vi andre måske snarere ville kalde halvsød. Vinen vil være glimrende til en skive gåselever eller som terrassevin.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.