Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




.....................
Vin-aktuelt i uge 21
Fra 18. maj til 24. maj 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 18, ,,,,,,VinAvisen uge 19,,,,,,,,VinAvisen uge 20
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

......... .....

51, 14, 18, 21


....... .....



Fra Château de Haux har vi netop fået disse billeder fra vinslottets beskadigede vinmarker, hvor veddet på vinstokkene er fulde af sår, og de nye grønne skud er knækket.

    Bordeaux hærget af kæmpehagl
    Heftige haglbyger, hvor nogle af haglene var på størrelse med bordtennisbolde, har i den forgangne uge hærget Bordeaux’s vinmarker. Værst er det gået ud over Saint-Émilion, hvor mere end 9 hektar marker har lidt alvorlig skade. Også Margaux, Côtes de Bourg, Premières Côtes de Blaye og Graves er blevet hårdt ramt.
    Først når vinstokkenes blomstring sætter ind, kan man få det fulde overblik over skaderne – nogle af de beskadigede vinstokke kan måske nå at komme sig.
    Sikkert er det dog, at uvejret vil få konsekvenser for både dette og næste års høst.

    Rapport fra Château de Haux
    Vi har fået en direkte rapport fra Kristoffer H. Gellert, salgschef på Château de Haux i Premières Côtes de Bordeaux cirka 20 km syd for selve Bordeaux by:
    – I mandags trak det op til uvejr i Haux. Det var varmt og fugtigt i vejret, og om aftenen dækkedes himlen af mørke skyer. Tunge regndråber blev hurtigt til en voldsom regn, som afløstes af et bombardement af store iskugler på op til 2 cm i diameter.
    – Det hele varede kun ganske kort tid, og efter et hurtigt kig i vinmarkerne kunne vi ånde lettet op – der var ingen skade sket.
    – Natten til onsdag skete det så – et nyt uvejr – meget kraftigere med torden, hagl og storm. Der lå et tykt lag iskugler over det hele. Og vore vinmarker, der ellers med det tidlige forår, det gode vejr og de gode vækstbetingelser, struttede og groede hurtigt – var blevet berørt.
    – Det var et trist syn at vågne op til og sørgeligt at se den frodige vækst slået itu. – Skuddene er brækket af og blade og grene haglet væk. De tilbageværende blade er fligede, og der er sår på veddet.

    Nøgne vinstokke
    Château de Haux er hårdt ramt, men det er gået endnu hårdere ud over nogle af naboerne. Blot et par kilometer nord for vinslottet er der marker, hvor samtlige vinstokke står ribbet for skud og blade. De er fuldstændig nøgne, som var det stadigvæk vinter.
    Nogle vinproducenter vil således slet ikke få nogen høst i år, og med mindre de har tegnet forsikring mod vind og vejr – hvilket mange af de små vinbønder ikke har – kan de få svært ved at komme på fode igen.
    Lige nu og her frygter man også, at de svækkede vinstokke vil være et let bytte for diverse vinmarks-sygdomme.
    Hos Château de Haux er man dog fortrøstningsfuld og lover, at der trods alt nok skal komme noget af den gode vin årgang 2009 på hylderne.

....... ......
CRAV sætter ild til tappeanlæg
Det er ikke mere end nogle få måneder siden, at den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), udøvede hærværk på vinhuset La Domaine de la Baume i Languedoc. Nu har CRAV ladet høre fra sig igen. Denne gang gik det blandt andet ud over et tappeanlæg tilhørende en négociant (vinkøbmand), Trilles, i den sydfranske by Maurelhian.
Efter mørkets frembrud listede medlemmer af CRAV ind på anlægget, hvori Trilles for tre år siden havde investeret 1,5 millioner euro (cirka 11 mio. kr.), og satte ild til paller og tomme kasser. Også selve tappemaskinerne blev ifølge Decanter udsat for hærværk.
Branden var voldsom, og der var stor risiko for, at den ville brede sig til de nærliggende bygninger. På anlæggets mure havde medlemmerne blandt andet skrevet: ”négocianter: tyve, banditter”.
Stort set på samme tidspunkt, som ilden hærgede Trilles tappeanlæg, satte andre CRAV-medlemmer ild til omkring 50 vinfade hos et kooperativ i Clermont l’Herault vest for Montpellier. Der gik dog ikke en dråbe vin til spilde, da fadene var tomme.
....... ....... ....... ......... ......
04/07
....... .............. ....... ......
Robert Parker har Alzheimers
I en artikel, hvor vinene fra Sydrhône får et hak i tuden, skriver Berlingske Tidendes vinskribent, Søren Frank: – Den Alzheimer-ramte amerikanske vinguru Robert Parker har i stigende omfang overdynget Châteauneuf med ratings, som er skudt langt, langt over målet.
Bemærkningen om Parker har vakt forargelse blandt avisens læsere, og de lægger ikke fingrene imellem på sektionen Fri’s hjemmeside.
En af læserne mener, at "Søren Franks kommentar om Parker er useriøs og burde få konsekvenser for hans stilling på Berlingske Tidende." En anden skriver ganske enkelt: "Nå, der røg det kommende abonnement på Berlingeren! "
Artiklen samt de mange læserkommentarer kan læses ved at klikke her.

Dårlig smag
VinAvisen’s redaktion kan godt følge de vrede læsere. Alzheimers er en alvorlig sygdom, og vi mener, at det er yderst dårlig smag at koble en mand sammen med denne sygdom, fordi man gerne vil markere, at man ikke er enig i hans opfattelse af et vindistrikt.
Men spørgsmålet melder sig uvilkårlig, om Robert Parker virkelig lider af Alzheimers?
Søren Frank synes i hvert fald at foretage en dybdeborende research, før han sætter sig ved tasterne. Dette fremgår af følgende bemærkning fra artiklen:
– Indholdet af brettanomyces (en bestemt vildgær) er tillige så højt, at det til tider føles som at stikke hovedet op i underlivet på en hest.
Tænk, at han virkelig har prøvet det …
....... ..........


Verdens største vinkonkurrence
For nylig afholdt det britiske vinmagasin Decanter sin årlige internationale vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards. Og i år rundede deltagerantallet 10.285 vine, hvilket gør konkurrencen til en af de største af sin art på verdensplan. Vinene var indsendt af 2240 forskellige vinproducenter – en stigning på 23% i forhold til sidste år.
I en hel uge sad smagepanelet, der bestod af sommelierer, masters of wine, vinproducenter og førende vinskribenter, med næserne dybt nede i glassene for at bedømme de mange vine.
Dommen blev afsagt, og priserne uddelt – 6000 i alt. Den endelige liste over bedømmelserne vil først blive offentliggjort til september, men Decanter har dog løftet sløret for nogle af overraskelserne.
En af dem er, at der blev uddelt hele otte guldmedaljer til kroatiske vine, hvilket aldrig er sket før. En anden, at det blev en vin på Pinotage-druen fra vingården Kaapzicht Estate Steytler, der løb med trofæet for Sydafrikas bedste rødvin på en enkelt drue. Netop denne drue er meget speciel og falder langtfra i alles smag.
For første gang havde også de britiske vine deres egen kategori, og her tilfaldt der de mousserende vine to guldmedaljer.

......... ......

20-25+33-38


......... ............. ......
Briterne er til vin
De fleste forbinder sikkert Storbritannien med pubber og store krus fyldt med øl. Men nu viser en ny undersøgelse, som Wine and Spirit Trade Association (WSTA) har fået udført, at briterne faktisk foretrækker vin frem for øl.
Af de adspurgte personer i undersøgelsen ville hele 34% helst have vin i glassene, mens 27% hældte til øl. Yderligere 20% var mest til spiritus.
Blandt vindrikkerne foretrak lidt over halvdelen hvidvin. Rødvin kom ind på andenpladsen og dernæst kom rosé.

Newzealandsk vin hitter
Selv om stadig flere briter sætter vin på bordet, er vinsalget i Storbritannien i øjeblikket for nedadgående – undtagen, når det gælder newzealandsk vin. Her har der gennem det seneste år været en stigning på 11,5% og i de sidste tre måneder på hele 42%.
Årsagen er blandt andet, at vinhøsten på New Zealand sidste år var 39% større end i 2007, og at man for at komme af med den megen vin sælger den til betydeligt lavere priser end normalt.
Det er frem for alt newzealandsk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen, der hitter hos de britiske forbrugere – ligesom i resten af verden. Vin på denne drue udgjorde hele 75% af al den vin, der eksporteredes fra kiwiernes land sidste år.
......... .............. ............ ......

34-07/09


......... ......
Alle kender Bordeaux
Det britiske analysefirma Wine Intelligence har udført en undersøgelse af forbrugernes kendskab til verdens førende vindistrikter.
Undersøgelsen omfattede 2000 vindrikkende amerikanere og 1000 briter. Som forventet kendte stort set alle Bordeaux – 94% af briterne og 80% af amerikanerne. Som det næst mest kendte vindistrikt i verden fulgte Champagne.
Til gengæld kneb det langt mere, når det gjaldt de oversøiske vindistrikter. Her var der 38% af briterne, der havde hørt om australske Barossa Valley, og kun 27%, der vidste, at der var et vindistrikt, der hed Marlborough. Tallene for amerikanerne lå endnu lavere, nemlig på henholdsvis 10% og 12%.

Kannibal med hang til Chianti
De i alt 3000 deltagere i undersøgelsen blev også bedt om at nedskrive det første ord, der faldt dem ind, når man nævnte navnet på et bestemt vindistrikt.
Navnet Marlborough henledte de flestes tanker på cigaretter – hvilket vel egentlig er oplagt, da et kendt cigaretmærke hedder Marlboro.
Mere overraskende var reaktionen, da Chianti blev nævnt. Her svarede hovedparten af deltagerne "The Silence of the Lambs". I denne film fra 1991 hører man menneskeæderen Hannibal Lecters makabre bekendelser. Og i en af scenerne fortæller han, hvad han gjorde ved en stakkels mand, der ville stille ham nogle spørgsmål: – Jeg spiste hans lever ledsaget af favabønner og en god flaske Chianti.
Sikke et ry det dejlige italienske vindistrikt er blevet forsynet med!
....... ......



Det smukke vindistrikt Mosel med floden af samme navn. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

    Motorvej gennem Mosel
    En del af vinproducenterne i det tyske vindistrikt Mosel er godt gale på myndighederne. Hvis alt går efter planerne, skal der nemlig opføres en firsporet motorvejsbro tværs over nogle af distriktets fineste vinmarker.
    Vinproducenterne har med alle lovlige midler forsøgt at få planerne skrinlagt – men forgæves. Nu forsøger de en sidste gang ved i et åbent brev at appellere direkte til den tyske kansler Angela Merkel.
    Hvis motorvejsbroen bliver en realitet, vil det ifølge vinhusene ikke kun ødelægge et utroligt smukt vinlandskab. Der vil også være en vis risiko for forurening af vinmarkerne.

....... ......
Lugt af brændt gummi undersøges
Aromaen hos nogle sydafrikanske rødvine minder om "brændt gummi". Sidste år søsatte foreningen Wines of South Africa (WOSA) en større undersøgelse for at identificere aromaen og finde frem til årsagen. Al den nyeste teknik blev ifølge Decanter taget i brug – alligevel har forskerne ikke haft heldet med sig. Dog er de nået frem til, at aromaen ikke knytter sig til bestemte vindistrikter – eller til særlige druer eller årgange. Og det skulle heller ikke have noget at gøre med kvaliteten af vinene.
Om den særlige aroma udelukkende er et sydafrikansk fænomen vides ikke.
Forskerne giver dog ikke op, men fortsætter undersøgelserne og de vinsmagninger som knytter sig til den. I oktober vil de så endnu engang gøre status..........................
....... ............ .....

34/09



....... .....



Baptiste Grangeon flankeret af de to ejere af The Wine Company , til venstre Lars Møller og til højre Steen H. Rasmussen.

    Besøg af en neuf-vinmager
    Fredag havde The Wine Company besøg af en af Châteauneuf du Papes efterhånden mange dygtige vinmagere, og VinAvisen var med til en smagning af hans glimrende flasker.
    Vinmageren hedder Baptiste Grangeon, og hans familie har ejet Domaine de Cristia igennem flere generationer. I dag kører han vinhuset med de 21 hektar marker sammen med sin far, Alain, sin søster Dominique og broderen Florent.
    Vi smagte i alt sytten vine, men seks af dem var ældre årgange, der ikke mere er i handelen, så de er ikke med i denne uges smageliste længere nede.
    Disse vine var imidlertid gode at få med, for de demonstrerede, at vinene bliver endnu mere fortræffelige, når de har været gemt nogle år – helst syv-otte år fra høståret.
     
    Et par dyre special-cuvéer
    Ud over en "basal" Châteauneuf har Domaine de Cristia nogle dyre special-cuvéer, som kommer fra vinstokke, der er op til 100 år gamle, og som der naturligvis er kælet ekstra meget for. Det er vine med op til 15% alkohol, men de virker nu ikke spor sprittede.
    Den ene hedder "Cuvée Vieilles Vignes" – altså partiet fra de gamle stokke – og den er lavet på 100% Grenache-druer.
    Den anden, "Cuvée Renaissance", en vin i en mere moderne stil, hvor druen Grenache har fået selskab af 40% Mourvèdre.
     
    Hvilken vin kunne vi bedst lide?
    Vi kunne lide dem alle; men hvis Klasselotteriet endelig kunne tage sig sammen til at sende os den længe ventede million, ville vi vælge vinen "Les Hauts de Cristia" 2006 til 299 kr.
    Det er faktisk en "Cuvée Renaissance", men der blev lavet så lidt af denne vin i 2006, at den blev lagt til side – angiveligt fordi familien Grangeon selv ville drikke den. Hvad de dog ikke fik lov til, for det lykkedes The Wine Company at få lirket nogle kasser ud af vinhuset til salg i Danmark.

......... ......

>43


....... .....
Lavere afgifter = lavere forbrug
Jens Holger Helbo Hansen, der er chefkonsulent og analytiker i Skatteministeriet, har netop været i Stockholm, hvor han var indbudt af den svenske rigsdags skatteudvalg og socialudvalg. Ifølge den svenske nyhedstjeneste Alcohol Update var han deroppe for at fortælle om, hvordan vi har det med alkoholen i Danmark.
Som bekendt har vi allerede i 90’erne sænket afgifterne på vin og i 2003 på spiritus, men dette har ikke medført et højere forbrug. Tværtimod er forbruget mindsket som følge af ændret livsstil og trender blandt yngre forbrugere.
Helbo Hansen anser ikke prisen for afgørende for forbruget. De unge drikker mindre, fordi det er in. Det er et spørgsmål om kultur og generation. Fx har forbruget flyttet sig fra øl og spiritus til vin.
 
Ingen kriminalitet omkring alkohol
Danmark har også undgået den kriminalitet omkring alkohol, der trives i Sverige. Den danske grænsehandel består for størstedelen af helt lovlig handel eller ulovlig indførsel i mindre skala – fx mennesker, der fylder en bil for at sælge til venner og bekendte.
Organiseret smugleri omfatter derimod slik og sodavand, hvor skatten er høj.
Helbo Hansen kunne dog fortælle, at det hænder, at danske toldere snupper lastbiler fyldt med øl og spiritus, men de er på vej til Sverige eller Norge.
 
Ville være politisk selvmord
Alcohol Update har spurgt Helbo Hansen om danskernes indkøb i de sydsvenske Systembolag på grund af den svage svenske krone. Her lyder svaret, at danskerne fx handler tøj i Sverige, men der er næppe nogle, der besøger Systembolaget.
Endelig: Har danskerne nogensinde overvejet at sætte alkoholafgifterne op igen?
– Nej, siger Jens Holger Helbo Hansen. – Der findes ganske vist medlemmer af Folketinget, som synes, at man burde gøre det, men intet parti i Danmark går ind for skatteforhøjelser. Det ville være politisk selvmord.
....... ........... ....



WOSA's kampagnebus er dekoreret med et udpluk af den sydafrikanske flora

Sydafrikansk vin på hjul
Det kører i ordets bogstaveligste forstand derudad for sydafrikansk vin.
Wines of South Africa (WOSA) har søsat en kampagne, hvor vinlandet markedsføres fra en CO2-neutral dobbeltdækker. Startskuddet lød den 13. maj under London International Wine Fair, og i de næste fjorten dage vil bussen besøge en række større byer i Storbritannien.
Der, hvor den stopper, vil der blive uddelt smagsprøver på vin fra førende sydafrikanske vingårde. Man vil desuden kunne få mere at vide om de initiativer, som vinproducenterne i Cape-regionen gør for at bevare det unikke sydafrikanske plante- og dyreliv.
Der vil ligeledes være vinproducenter om bord, parate til interview med den britiske presse.

...... ....... ........ .....

33/09


......... ...... ..... . ..........................
Ingen rødvin årgang 2008
Sidste år var høsten af rødvinsdruer i Australiens ældste vindistrikt, Hunter Valley, intet mindre end katastrofal. Regn og efterfølgende råd ødelagde store mængder af druerne. Hvidvinsdruerne derimod blev ikke nær så påvirket af vind og vejr.
Hos et af de førende vinhuse i Hunter Valley, Tyrell’s, vil der slet ikke blive en årgang 2008, når det gælder rødvin. Det betyder nedgang i indtægterne fra 240.000 flasker til en værdi af 400.000 AUS (cirka 1,7 millioner kr.).
Et andet af distriktets store vinhuse, Hope Estate, høstede ganske vist rødvinsdruerne sidste år, men kvaliteten af den vin, der nu ligger og modner på fadene, er vinhuset ikke særligt tilfreds med. Man vil muligvis tappe en mindre del af vinen på flasker, men vil i så fald deklassificere årgangen.
. ............
Storproduktion af lette glasflasker
I sidste uge skrev vi om de to australske Wolf Blass-vine, som er blevet lanceret i plasticflasker på det australske marked. Da plastic vejer mindre end glas og dermed er lettere at transportere, er initiativet med til at skære ned på CO2-udslippet.
Nu er Australien også blevet rammen om en stor produktion af lettere glasflasker, som har nøjagtig det samme miljøvenlige formål som plasticflaskerne.
Det er det verdensomspændende glasflaskefirma O-I, der i sin fabrik i Adelaide er begyndt at fremstille flasker, som vejer mellem 18 og 28% mindre end en normal vinflaske.
Fabrikken producerer ifølge Decanter hele 65% af de 1,1 milliard flasker, som den australske vinindustri bruger om året. Og man regner med, at halvdelen af produktionen er helliget de nye flasker inden år 2010.
Det store australske vinfirma Constellation Wines Australia har allerede taget de lettere vinflasker i brug. Også Pernod Ricard Pacific pønser på at anvende flaskerne til samtlige sine vine – hvilket blandt andet omfatter 96 millioner flasker af mærket Jacob’s Creek.
....... ......


Sådan ser det ud, når man høster druer hos Camel Valley. Nu har vinhuset, der ligger i Cornwall, netop også høstet en guldmedalje for sin vin.


    Frankrig topscorer af guldmedaljer
    Resultaterne fra den 26. udgave af den store vinkonkurrence International Wine Challenge, som afholdes i London, er netop blevet offentliggjort.
    I alt blev der bedømt vine fra 41 lande og uddelt hele 3762 medaljer. Heraf var de 304 af guld, hvilket var en stigning på 13% i forhold til sidste års konkurrence.
    Topscoreren blev traditionen tro Frankrig med 729 medaljer, hvoraf de 49 var guldmedaljer. Dernæst fulgte Australien og Portugal.
    Britisk vin fik 24 medaljer – en af dem var af guld og gik til vinen Camel Valley Bacchus 2007 fra vinhuset af Camel Valley i Cornwall.
    Også den japanske sake blev bedømt – og belønnet med hele otte guldmedaljer.
........... .....




....... ...... ............. ......
VinAvisen på Facebook
Der kommer stadig nye læsere til Facebook-gruppen "Vi læser VinAvisen". I dag er der 192. En tilsvarende side om Weekendavisen har kun 143 medlemmer.
Vi er naturligvis glade for alle de venlige bemærkninger, der indsendes til den "opslagstavle", som Facebook kalder "Væggen". Mange tak for dem! Men vi må tilstå, at vi ikke selv er rutinerede Facebook-brugere, og at vi ikke rigtigt ved, hvordan vi kan bruge Facebook til udbredelsen af det gode budskab: At vin er verdens mest spændende fødemiddel, og at det er sjovt at læse om vin (i VinAvisen, naturligvis). Kunne man måske forestille sig, at man lavede en ugentlig "netavis" om sodavand eller kartofler?
Nu prøver vi at lægge vores "løbeseddel", som vi i forvejen sender til over 8000 læsere, ind i Facebook og ser, hvad der sker.
....... ......



    Tatoverede flasker i Danmark
    I uge 19 skrev vi om de tatoverede vinflasker, som modedesigneren Christian Audigier har kreeret. Vi spurgte, om de kunne fås i Danmark, og det kan de. En af vore læsere, Søren Faunø, fortæller os, at de sælges hos forretningen Ed Hardy i København. Prisen er 249 kr. flasken.
......... ...... ....... ....h.
Svære tider for grækerne
De græske vinproducenter har det ifølge Vitisphere ikke helt let i øjeblikket. I 2008 fremstillede landets 680 vinhuse og 40 kooperativer i alt 3,2 millioner hektoliter vin, hvilket var en stigning på 8,2% i forhold til året før. Men samtidig faldt forbruget af vin i Grækenland for tredje år i træk – det samme gjorde eksporten med hele 19% i volumen og 2,4% i værdi.
Derudover har grækerne fået hård konkurrence på hjemmemarkedet fra importeret vin, der ofte sælges til meget lave priser. Fra januar til november sidste år steg vinimporten med 9% i såvel volumen som værdi.
Vinen kom frem for alt fra Frankrig, Italien, Tyskland og Spanien, og hovedparten af den var mousserende. Alene Frankrig eksporterede i alt mousserende vin til Grækenland for et beløb svarende til cirka 102 millioner kr.

Uheldig østrigsk reklame
For nylig bragte Austrian Wine Marketing Board (AWMB), som står for markedsføringen af østrigsk vin, en radioreklame om hvidvin på Grüner Veltliner-druen fra vindistriktet Weinviertel.
I reklamen blev vinen ifølge Wine Spectator betegnet som et "perfekt antidepressivt middel mod nedtrykthed en almindelig mandag morgen".
Det fremgik ikke af reklamen, om vinen skulle nydes på sengekanten, eller om man burde vente til morgenmaden …
Reklamen har vakt harme blandt østrigske læger og politikere. AWMB er gået over stregen, mener man – og især nu, hvor man i EU diskuterer, hvordan man kan komme utidig og umådeholdent drikkeri til livs.
....... ........ .....

>33/09


....... ............ ......


    Historien bag etiketten: Malteserkorset
    Henning Nielsen skriver til os, at vi i serien med "Historien bag etiketten" også bør have de etiketter med, hvorpå man ser et malteserkors. Det gælder blandt andet flere af slottene i Bordeaux-distriktet Pomerol.
    Ja, korset må vi have med. Det ses blandt andet på flaskerne fra Château Gazin og Château du Domaine de l’Eglise. Og når vinbrødrene i Pomerol møder op til fest i deres flotte røde dragter, har de også korset på maven.
    Vinbrødrene kommer ikke fra De Danske Spritfabriker, der som bekendt har det takkede kors som symbol på snapsene; Pomerols kors skal minde om, at malteser-ordenen i middelalderen havde et pilgrims-herberge i distriktet. Her tog de imod trætte og syge pilgrimme, der var på vej til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien.
    Den dag i dag står der mange gamle vejstene med det karakteristiske kors rundt om i Pomerols vinmarker.

.,,, ..,............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
    Whisky med masser af røg
    Øen Islay, der ligger ud for Skotlands vestkyst, er berømt for sine røgede single malt whiskyer.
    Et af de destillerier, hvorfra man får en whisky med rigtig megen røg, er Ardbeg, og nu har destilleriet lanceret en ny whisky, der er den mest røgede, det nogensinde har fremstillet.
    Ardbeg Supernova hedder den, og med en alkoholprocent på 58,9% er den bestemt ikke for tøsedrenge.
    Whiskyen har fået en stormende modtagelse. Da de første 3000 flasker blev sat til salg på Internettet, blev de revet væk i løbet af to timer.
    Supernova sælges også i de danske forretninger til cirka 798 kr. flasken. Moët Hennessy Danmark oplyser nærmeste forhandler.
.... ....... ......hj.. ,.....
......
. .... ....... ......hj.. ........ ......... .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Det Argentinske Vinhus, Los Andes er flyttet til nye lokaler på Amagerbrogade 18 i København.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .....
. ......... ....... ......hj..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.



    Morten Vilsbæk (f. 1967) blev i 1991 uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og har desuden en diplomuddannelse i fortælleteknik. Første job blev hos Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad, hvor han var indtil 1999. Dernæst gik turen videre til Fyens Stiftstidende og til et job som kriminalreporter og senere som journalist i erhvervsredaktionen.
    I dag kan man finde Morten Vilsbæk ved tastaturet i avisens kulturredaktion. Her arbejder han all round med nyheder og har siden 2006 fungeret som restaurantanmelder. I 2007 tilflød også vinstoffet hans emneområde, idet han afløste avisens mangeårige vinskribent Jørgen Aldrich. Dog er han ikke alene om vinsiderne i Fyens Stiftstidende, men står for dem sammen med sin kollega Kenneth Klingenberg.
    Morten Vilsbæk går efter de mere utraditionelle vinkler, når det gælder vinens verden. Det kan fx være en test af hvidvin til julemad eller en drueskole med fokus på den nye og den gamle vinverden. Øl hører også under hans og kollegaens domæne, og her rykker de gerne ud blandt stamkunderne på et værtshus for at lave en pilsner-test.
    På hjemmebane dyrker Morten Vilsbæk det kulinariske og ikke mindst fisk, som han helst selv fileterer. Han køber også økologiske lam fra Sydfyn og stenkværnet økologisk mel, bager gerne selv sit brød og har gennem tiderne pelset nogle dådyr til egen fryser.
    Han holder ligeledes af kulinariske udfordringer og har testet både svineøre med hvide bønner i Vilnius og søpindsvin i Puglia. Morten Vilsbæks hjemmelavede lækkerier bliver nydt sammen med hustruen og deres to børn i familiens hus i Odense.
    Adresse: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen 1, 5100 Odense C, tlf.: 65 45 51 68, mobil: 21 24 74 37, e-mail: mvi@fyens.dk, www.fyens.dk.

......... .......,,,,,,,,,...

20-25+33-38

. ............. ............... ....... ......hj..


    Ugens vinøse billede
    – Det var en sjov historie, I bragte i uge 18, skriver Rikke Hvidt til os. – Historien om det flyvende æsel i det provencalske Gonfaron. Den fik mig til at tænke på, at jeg faktisk havde liggende et billede af æslet, malet på en husmur i Gonfaron. Det får I her.
    – Jeg er ikke helt sikker på det, men jeg tror, at muren, som jeg fotograferede, tilhørte cooperativet Les Vignerons de Gonfaron.
    – Her er i hvert fald et billede som et håndfast bevis på, at der virkelig har været et flyvende æsel i Gonfaron. Jo, det er ganske vist!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

.... ....... ......hj.

Til_37/09


.........................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,.,,,,,.......,,
...............................
    19 Etienne Hugel fra det fine, gamle Alsace-vinhus Hugel & Fils har sendt os dette luftfotografi af Riquewihr og de mange vinmarker omkring byen (Foto: © Hugel)
    ...............
.... .......

08-07/09


.... .............,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 128 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Smagningen af vinene fra Domaine de Cristia


Domaine de Cristia, Blanc, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
165 kr., The Wine Company
Kompleks og harmonisk hvidvin med en vis fedme.


Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
60 kr., The Wine Company
En kraftig rødvin på 100% Grenache og en vin, der udpræget er til kraftige (kød)retter. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Domaine de Cristia, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007, 2006 og 2004
165 kr. for 07 og 06, 149 kr. for 04, The Wine Company
Rødvin med en lækker og ren frugtsmag, bløde tanniner, noter af lakrids og tobak, en fin sødme og en lang eftersmag. Det er elegante vine, hvor de to første årgange gerne må ligge endnu nogle år, mens den tredje begynder at være moden og afrundet.


Domaine de Cristia, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2001
199 kr., The Wine Company
Otte år gammel, helt på toppen og lige til at drikke. Sådan skal en god Châteauneuf smage. Vinen har en elegant, moden og kompleks duft, og smagen er meget lækker med chokolade, krydderi, bløde tanniner og en let sødme. En nydelse.


Domaine de Cristia, "Cuvée Renaissance", Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
349 kr., The Wine Company
Denne vin smagte vi i fem årgange, hvoraf dog kun denne er til salg, og det er en elegant sag. Den er meget harmonisk med diskret fad, kirsebær, kaffe og lakrids. Den vertikale smagning viste, at en vin som denne har et stort potentiale for udvikling.


Domaine de Cristia, "Les Hauts de Cristia", Châteauneuf du Pape, Frankrig 2006
299 kr., The Wine Company
Super-elegant rødvin på 50% Grenache og 50% Mourvèdre. Den har en kompleks duft og en meget blød og lækker smag med diskret fadlagring. Den smager simpelt hen godt – en af de allerbedste i denne smagning.


Domaine de Cristia, "Cuvée Vieilles Vignes", Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
375 kr., The Wine Company
Flot, fadlagret rødvin på 80 år gamle vinstokke. Den har en dyb farve og en dejlig duft, og i den komplekse smag er der tydelige noter af chokolade. Den kan blive god, når den bliver gemt.


Domaine de Cristia, "Cuvée Vieilles Vignes", Châteauneuf du Pape, Frankrig 2006
349 kr., The Wine Company
En fint krydret rødvin, stadig med markante tanniner. I smagen er der noter af chokolade, men der vil komme meget mere frem i 2014.


Domaine de Cristia, "Cuvée Vieilles Vignes", Blanc, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
275 kr., The Wine Company
I denne på mange måder flotte hvidvin er der noter af kokos, honning og nødder – samt af en fadlagring, der efter vor mening godt måtte have været lidt mindre markant.




Mousserende vin


Schloss Gobelsburg, Brut Reserve, Langenlois, Østrig
99,75 kr., Bichel.dk
En meget elegant mousserende vin med brød i duften og en smag, der kan sammenlignes med at tage en bid af et frisk aromatisk æble. Den er hver en krone værd.




Hvidvin


Josef Ehmoser, Grüner Veltliner, Terrassen, Wagram, Østrig 2008
69,95 kr., SuperBest
Om 2007-årgangen skrev vi sidste år: Vinen kommer fra Wagram i Donauland ikke ret langt fra Wien, og det er en meget frisk, frugtagtig og dejlig vin, der er anvendelig til alle lettere retter, til en frokost eller som terrassevin. Flasken har – som mere end halvdelen af alle østrigske vine – skruelåg. Vi kan skrive nøjagtigt det samme om den nye årgang – og tilføje, at det er en superlækker hvidvin.


Negro Giuseppe, Roero Arneis, Italien 2008
85 kr., Langhe Vine
Indtagende hvidvin med fin balance mellem frugt, syre og sødme og med noter af pære og abrikos i smagen. Glimrende til mad og som terrassevin. Arneis er Piemontes fine hvidvins-drue, der især bruges til Roero Arneis DOCG. På piemontensisk dialekt betyder dens navn ”lille slyngel”, og navnet har den fået, fordi den kan være lidt vanskelig at dyrke. Flere steder i Italien er det almindeligt at sætte efternavnet først, så efter vore regler ville vinmageren hedde Giuseppe Negro og ikke Negro Giuseppe.


Redtree Chardonnay, Californien, USA 2006
59,95 kr., Wine Group
God frugt og tilpas eg forenes i duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er raffineret, tør og fyldig med noter af modne grønne druer. Den er bare lækker – og så er flasken kronet af et skruelåg.


Le Prode, La Regola, Bianco di Toscana, Italien 2007
45 kr., Wineimporters
Billig hvidvin uden noget større vingefang.




Rosévin


Château Lalande Mério, Bordeaux Rosé, Frankrig 2007
69,50 kr., HBL Vine
Liflig og lækker rosévin med god bærsmag, en let sødme og tilpas syre. En rigtig sommervin.




Rødvin


Domaine de la Renardière, Arbois, Frankrig 2006
89 kr., Vinimperiet
Flot rødvin med saft, kraft og krydderi. Glimrende til mange (kød)retter.


Privilegia, Guiseppe Lonardi, Veronese IGT, Italien 2005
259 kr., U&Wine
Stor og meget ædel rødvin med fyldig frugt og en masse krydderi, der vil være fornem til mad. Fantastisk til lam eller mørbrad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château de Caraguilhes, Corbières, Frankrig 2001
140 kr.; 125 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
Superflot rødvin på økologisk dyrkede druer, otte år gammel og helt på toppen. Den har en fyldig, blød, afrundet frugtsmag med mange facetter. Alle pengene værd.


Escorihuela, Limited Production, Syrah, Mendoza, Argentina 2005
199 kr.; i maj måned: 169 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Flot rødvin med en intens frugtsmag med krydderi og en lille sødme. Den udvikler sig fint i munden med noter af kirsebær, blodappelsin og chokolade. Dejlig eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et timer før måltidet.


Caspia, Buller, Shiraz, South Eastern Australia 2007
84,95 kr.; indtil 15. august: 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Lækker, blød og saftig rødvin med god bærsmag og en fin sødme, som mange vil være glade for. En rigtig dejlig vin, beskyttet mod verdens dårligdom af et skruelåg.


The Ironstone Pressings, d’Arenberg, McLaren Vale, Australien 2002
299,95 kr., Erik Sørensen Vin
Utrolig kraftig rødvin på druerne Grenache, Shiraz og Mourvèdre. En voldsom vin, der mærkværdigvis slutter lidt mere tamt, om end med en lang eftersmag. Den kræver ubetinget en lige så kraftig ret.


Ebony Cabernet Sauvignon/Merlot, Asara Wine Estate, Stellenbosch, Sydafrika 2004
69 kr., Valuewine.dk
En rund blød og moden rødvin med krydrede toner og et strejf af mørk chokolade.


Sella & Mosca, Riserva, Cannonau di Sardegna, Italien 2005
89,95 kr., Strandgården
Rødvin med en moden og afrundet smag. Den er fire år gammel og skal drikkes nu.


Petrelli, Primitivo, Salento IGT, Italien 2006
88 kr., Vinens Verden
Meget saftig rødvin i god balance. En meget anvendelig vin.


Antolini, Valpolicella Classico, Italien 2006
80 kr. ved 6 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Ret let rødvin med venlig, afrundet frugt. En vin, der er anvendelig til mange retter. Helt billig er den ikke.


Alto Plano, Reserva, Valle Central, Chile 2008
55 kr., Osted Vin
En pæn hakkebøffe-rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med prisen.


Santa Rita, Winemaker’s Selection, Reserva, Cabernet Sauvignon / Syrah, Maipo Valley, Chile 2007
79,95 kr., Amka
Rødvin med en god Cabernet-duft og en smag med intens frugt og en markant karamelagtig sødme, der minder om toffee.


San Valentino, Villa Schinosa, Rosso Puglia IGT, Italien 2004
99 kr., WineOnline.dk
Denne rødvin på Cabernet Sauvignon og Nero di Troia har pæn frugt, ret megen sødme, men også en lidt uren bismag. Er flasken propsyg? Vi tør ikke sige det. I så fald er det meget lidt. Vil vinmageren mon kunne genkende den som den vin, han lukkede med en korkprop og skippede af sted til Danmark? For en gangs skyld nøjedes vi ikke med at give sådan en vin to stjerner, så vi kunne blive fri for at skrive om den. Det kan jo være, at den skal smage sådan …


Aquilaia, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2006
85 kr., Carlo Merolli
En lidt enkel rødvin, der ikke helt lever op til Erik Bantis sædvanlige standard – eller til prisen.


Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.