Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36. 2009

,,,




.....................
Vin-aktuelt i uge 36
Fra 31. august til 6. september 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 33, ,,,,,,VinAvisen uge 34,,,,,,,,VinAvisen uge 35
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

........

36-39



.......



Så smukt kan det vinøse landskab tage sig ud i Marlborough, der er New Zealands største og mest berømte vindistrikt. På de 12.000 hektar vinmarker dyrkes der frem for alt Sauvignon Blanc-druer. Foto: Wine Marlborough.

    Opråb til Marlboroughs vinhuse
    Der skal gøres noget nu - ellers vil det gå galt i Marlborough. Sådan lyder det fra den newzealandske vinproducentforening, New Zealand Winegrowers, og det, der skal gøres, er at få skåret markant ned på produktionen af Sauvignon Blanc-vin fra det berømte vindistrikt.
    De newzealandske hvidvine på denne drue har gået deres sejrsgang i flere år på verdensmarkedet. Nye vinmarker er derfor poppet op i lange baner i Marlborough, og nogle af dem er endog anlagt i områder, der ikke er specielt egnede til vindyrkning.
    De mange vinmarker har resulteret i alt for mange druer og alt for mange vine. Nogle af vinene lever slet ikke op til den kvalitet, som distriktets Sauvignon Blanc-vine ellers står for, men har bare reddet med på succesbølgen, lyder det fra foreningen. Og det skader selvsagt druens ellers så gode image.

    Vinstokke skal rives op ved rode
    Både sidste år og i år blev der høstet 285.000 tons Sauvignon Blanc-druer i Marlborough. Det tal skal allerede ved høsten i 2010 bringes ned på 265.000 tons, hvis distriktets vinproduktion igen skal på ret kurs, mener New Zealand Winegrowers. Og nedgangen i mængden af druer bør fortsætte i de kommende år.
    Ifølge avisen The Marlborough Express anbefaler man derfor, at vinhusene river i alt 5000 vinstokke, der bærer denne drue, op ved rode. Det svarer til 20% af distriktets totale antal Sauvignon Blanc-vinstokke.

    Tag det roligt
    Allerede i år har de første symptomer fra en overproduktion vist sig i form af dalende priser på såvel druer som vine.
    Mange vinproducenter bakker derfor op omkring foreningens advarsler, og flere mener, at landets vinøse myndigheder for længst burde have indført en skærpet kontrol med vineksporten til Europa.
    Der er dog også de producenter, som ytrer, at det er helt forkert at begynde at nedlægge vinmarker. Efterspørgslen efter hvidvinene er jo stadig stigende, lyder det fra den kant, så på et eller andet tidspunkt vil udbud og efterspørgsel vel igen finde et normalt leje.

.......
Sød vin til impulsive mennesker
Er man ude med en ny date, bør man bide mærke i, hvad hun eller han foretrækker af vin. Hvis valget falder på et glas tør hvidvin, sidder man højst sandsynligt over for en meget åben og udadvendt person. Beder daten derimod om et glas hvidvin med en vis eller megen sødme, kan man vente sig lidt af hvert. Så er vedkommende sikkert yderst impulsiv.
Det resultat er britiske forskere ved universitetet i Hallam i Sheffield i samarbejde med kolleger fra Charles Sturt University i Australien nået frem til.
Forskerne har udført en undersøgelse, der belyser sammenhængen mellem menneskers karaktertræk og deres valg af hvidvin.
45 briter deltog i forsøget, og de blev først inddelt alt efter, om de var mest til søde eller tørre hvidvine. Dernæst besvarede de en række spørgsmål omkring, hvordan de følelsesmæssigt ville reagere i forskellige sammenhænge.
Tidligere undersøgelser har vist, at forkærligheden for fødevarer, der smager sødt, som regel hører barndommen og ungdommen til, hvor man så med alderen i højere grad går efter ting med en mere tør smag.
.......

>33/09


.......
Stort fald i spansk vineksport
Hvor nogle vinlande har stor fremgang i øjeblikket, når det gælder eksporten, er der andre, som melder om en markant nedgang.
Det gælder ifølge www.wownews.se blandt andet Frankrig, Italien og ikke mindst Spanien. Eksporten af spansk vin er i de første fire måneder af 2009 således faldet med hele 28% i forhold til samme periode sidste år.
For franskmændenes vedkommende er der inden for samme periode tale om en nedgang i eksporten på 23%, hvilket frem for alt skyldes et svigtende salg af champagne og andre mousserende vine.
Italien derimod er "sluppet" med et fald i eksporten på 10%.
.......


    < Stemningen var i top, og det samme var vejret ved dette års Garagevin.

.....................
Vinmesse i det grønne
De blå druer hang modne i vinmarkerne, og Solen skinnede fra en skyfri himmel, da dette års Garagevin løb af stabelen hos Dansk VinCenter i Avedøre.
De 30 engagerede udstillere havde travlt med at skænke i glassene og snakke med de mere end 750 gæster, der besøgte messen.
Nogle satte sig og nød vin og delikatesser ved de mange borde og stole, mens andre slog sig ned på græsset mellem rækkerne af vinstokke.
Og da de mange glade gæster var på vej hjem, lød standardreplikken til vingårdens personale: "Vi ses i hvert fald igen til næste år".

Forbudt for børn
Det hænder ofte i supermarkederne herhjemme, at der står en venlig vinmand og byder på smagsprøver i små plasticbægre.
Folk stopper op og smager på vinen med den ene hånd, mens lille Peter trækker i den anden.
Den slags er det ifølge Wine Spectator slut med i den amerikanske stat Maine fra og med september måned.
Her har myndighederne nemlig indført en ny lov, der bekendtgør, at smagning af vin, øl eller spiritus i forretningerne skal foregå på en sådan måde, at der ikke er nogen mulighed for, at børn kan overvære seancen.

Skilte i vinduerne
Myndighederne er dog allerede begyndt at trække i land igen, idet man er blevet klar over, at det vil gå unødig hårdt ud over de små vin- og spiritusforretninger, hvor der ofte skænkes smagsprøver op for kunderne.
Den nye lov var faktisk målrettet statens store købmandsforretninger, hvor familierne ofte handler ind. Man glemte bare at indføje en undtagelse i ordlyden.
Men det er desværre ikke sådan lige til at skrive loven om – det kan først ske til januar, hvor der igen skal holdes møde. Indtil da må de små vinforretninger sætte skilte op i vinduerne, der fortæller forældrene, at børn ikke er velkomne. Måske vil man kunne sætte en krog op uden for døren, hvor børnene kan tøjres – ligesom hundene ...
.......



.......
De rigeste i den franske vinverden
Siden 1996 har det franske ugeblad Challenges offentliggjort en årlig liste over de 500 rigeste franskmænd. I år er der 50 personer iblandt, som alle har et eller andet med vinindustrien at gøre.
Bernard Arnault, som har aktiemajoriteten i luksuskoncernen LVMH, er i øjeblikket Frankrigs næstrigeste mand med en formue på 14,5 milliarder euro (cirka 108 mia. kr.). LVMH ejer blandt andet champagnehuset Krug og vinslottene Château d’Yquem og Cheval Blanc.
Arnault er slået på målstregen af forretningsmanden Gérard Mulliez, der blandt andet står for supermarkedskæden Auchan. Han ejer 15 mia. euro (cirka 111,6 mia. kr.), men hans formue er faldet med hele 20% gennem det sidste år.
Ejeren af 1. Cru vinslottet Château Latour, Francois Pinault, ligger på en 6. plads med 4,9 mia. euro (cirka 36 mia. kr), og med på listen er ligeledes Eric Rothschild, der ejer Château Lafite og er god for 250 millioner euro (1,9 mia. kr.). Og længere nede i rækken igen finder man Jean-Claude Boisset, der står bag Bourgognevinfirmaet Boisset. Hans formue er på 62 mio. euro (cirka 461 mio. kr.)
.......


............
Foreningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur har deres egen imponerende vinkælder, hvor flere end tusind vine, fremstillet af appellationens vinproducenter, ligger side om side. Her kan besøgende med en trækurv over armen gå på indkøb.

    Ny appellation: Bordeaux Premier Cru
    Bordeaux og Bordeaux Supérieur er den største af Bordeaux-distriktets 57 appellationer. Nu har foreningen for appellationens vinproducenter ifølge Decanter indsendt en ansøgning til appellations-myndigheden INAO om at få lov til at indføre en ny øvre appellation. Den skal hedde Bordeaux Premier Cru, og den skal gælde for særligt gode Bordeaux Supérieur-vine. Ad den vej skal det blive lettere for den store appellation at gøre opmærksom på sig selv i det enorme appellations-hierarki, der eksisterer i Bordeaux-distriktet.
    Man vil indføre en højere minimumsgrænse for alkoholindholdet i vine inden for den nye appellation. Og man vil under den årlige smagning hos syndikatet, hvor Bordeaux Supérieur-vinene vurderes, være endnu skrappere, når det drejer sig om Bordeaux Premier Cru-vinene.
    Men reglerne i forbindelse med vinmarksarbejdet, høstmængden og selve vinfremstillingen vil ikke blive skærpet.

    Kritik fra britisk side
    Hos den førende britiske vinhandel Berry Bros & Rudd, der er specialister i Bordeaux-vin, vækker ideen alt andet end begejstring.
    Man kan ikke bare sætte en prangende ordlyd på flaskerne og hæve prisen med et par euro uden at indføre strengere regler for vinfremstillingen, lyder det herfra.
    Forbrugere, der er glade for vin, vil hurtigt kunne gennemskue, at der ikke er sket et kvalitets-løft – kun et pris-løft. Og så vil de i stedet se sig om efter de gode og langt billigere chilenske og australske rødvine.
    Bordeaux Premier Cru var oprindelig tænkt som en erstatning for Bordeaux Superieur. Men hos syndikatet fandt man frem til, at en direkte udskiftning af navnet blot ville forvirre forbrugerne – så hellere skabe en ny og finere appellation.
    Nu er det op til INAO at træffe den endelige beslutning, hvilket først forventes at ske om et års tid.

.......


46-45


........
Ja tak til plasticflasker
I sidste uge fortalte vi om plasticflasker til hverdagsvin, som i øjeblikket vinder frem på det amerikanske marked. De vil højst sandsynligt også en dag blande sig med de traditionelle glasflasker på de danske forretningshylder.
Vi opfordrede derfor vore læsere til at deltage i en lille rundspørge om deres forhold til plasticflasker.
Af resultatet, som ses i skemaet til højre, fremgår det, at et flertal af læserne vil tage vel imod flaskerne – dog er det kun et snævert flertal.
Vi siger også tak for de kommentarer, der er blevet sendt til os. En af dem var fra John Glerup Møller, som skriver, at han synes, plasticflasker er et positivt skridt for ham og andre, som ikke køber 3-liters bag-in-box-vine, fordi det tager for lang tid at tømme kasserne.
En 1-liters plasticflaske med vin til samme gunstige liter-pris som 3-liters kartonerne vil være et fint alternativ til hverdagsvinen.
.......


    Familien Boisset igen på indkøb
    I uge 34 fortalte vi, at det familieejede vinfirma Boisset, der har sin base i Bourgogne, netop havde købt vinhuset Raymond Vineyard & Cellar i St. Helena, Napa Valley.
    Boisset ejer dermed nu hele tyve vinhuse i ind- og udland, og alt tyder på, at vinfirmaet er ved at afslutte endnu en handel.
    Det drejer sig ifølge Decanter om Antonin Rodet i Bourgogne, der både fremstiller vin og samtidig driver en større virksomhed som négociant.
    Rodet har sat samtlige af sine aktiviteter til salg, og flere potentielle købere har henvendt sig – for igen at falde fra. Rodet har nu indgået seriøse forhandlinger med familien Boisset, og hvis alt går vel, vil handelen være en realitet om få uger.
    Et gammelt Bourgogne-vinhus
    Antonin Rodet er et af Bourgognes gamle vinhuse. Det blev grundlagt i 1875 af Antoine Rodet og er siden vokset sig stort og mægtigt. I dag ejes det af det børsnoterede aktieselskab Sequana Capital, og vinhuset omfatter 100 hektar vinmarker, der hvert år lægger druer til 1,5 millioner flasker vin.
    Ud over salget på det franske marked, eksporteres vinen til 50 lande verden over, ligesom flaskerne – i miniformat – er at finde ombord på flyene hos en række kendte flyselskaber.

.......

Til_37/09


. ..,,,,,,,,,,
Superlet vinflaske med skruelåg
Hvert år ankommer der mere end 200 millioner liter bulkvin til Storbritannien.
Den megen vin skal dernæst tappes på flasker, før den ender i supermarkederne og vinforretningerne.
Fra og med begyndelsen af 2010 vil de britiske vinimportører kunne tappe vinen på en utrolig let vinflaske på kun 300 gram (en normal vinflaske vejer 500 gram).
Det er miljøorganisationen Waste and Resources Action Programme (WRAP), der har lanceret flasken, og supermarkedskæden Tesco bliver den første forhandler, der får de nye lette flasker på hylderne.
Flasken har skruelåg, og ifølge Decanter skulle den dermed være den letteste flaske i verden, der er forsynet med det lille låg.
Målet er, at flasken også skal vinde indpas hos store vinproducenter verden over, og en lige så let flaske til mousserende vin er ligeledes under opsejling.
..............



Blå druer høstet i Médoc i sneglen, der transporterer druerne. Foto: Syndicat viticole de Médoc & Haut-Médoc.

    Store forventninger til Bordeaux 2009
    Hvis alt går vel, bliver årgang 2009 i Bordeaux lige så fantastisk som årgang 2005.
    Distriktets vinproducenter har i hvert fald store forventninger til årgangen efter en tør og varm sommer, hvor druerne er modnet under perfekte forhold.
    Høsten af de grønne druer – som kun udgør 10% af alle de druer, der dyrkes i Bordeaux – begyndte allerede i sidste uge, to uger tidligere end i 2008. Og over hele linjen meldes der om sunde og veludviklede druer.
    Nu krydser man fingre for, at det gode vejr vil vare ved indtil høsten af de blå druer, som højst sandsynligt vil starte med Merlot-druerne omkring slutningen af september. Endnu kan kraftige regnskyl jo nå at vende op og ned på det hele.
    I alt forventer man, at der i år vil blive høstet 6,4 millioner hektoliter druer i Bordeaux mod 4,89 millioner sidste år.

    Ikke alle glæder sig
    Selv om de fleste vinproducenter med glæde ser hen mod den kommende høst, er der nogle, som ikke har helt så store smil på læberne, men derimod ærgrer sig godt og grundigt.
    Som vi fortalte i uge 21, blev Bordeaux hårdt ramt af to kraftige haglvejr. Nogle af vinslottene har derfor mistet en hel del af deres kommende høst – som fx Château Bauduc i Entre-Deux-Mers, hvor de store hagl har ødelagt hele 80% af druerne.

........

08-07/09


........
Prof-kursus om spansk vin
Malmø vil fra den 13. til 15. oktober blive rammen om et certificeret spansk uddannelsesseminar målrettet vinimportører, sommelierer, vinskribenter og andre vinbranchefolk.
Det er The Wine Academy of Spain, der står bag seminaret, som har været på verdensturné og nu afholdes på svensk jord i samarbejde med den svenske sommelierskole, Gustibus. Og det er ingen ringere end Spaniens eneste Master of Wine, Pancho Campo, som vil øse af sin store viden.

Smagning af top-vine
I løbet af seminaret vil man få en masse at vide om de spanske vine og vindistrikter, druesorter, jordbundsforhold og klima, ligesom der vil blive smagt på mere end 50 forskellige vine.
Punktum for hele seancen bliver en afsluttende eksamen, der består af en teoretisk del og en blindsmagning.
Ud over seminaret vil der den 16. oktober være en smagning af de aller bedste spanske vine.
De femten kursister, der scorer højest point vil blive tildelt en særlig præmie. Den – samt tilmelding og priser – kan der læses mere om ved at klikke her.
.......



Vinimportør Carlo Merolli (til venstre) kigger nærmere på Mikkel Lykkes smarte jordkælder.

    Jordkælder til vin
    På Garagevinmessen, som man kan læse om længere oppe, præsenterede Mikkel Lykke en meget smart jordkælder, som han forhandler her i Danmark.
    Kælderen, der er yderst velegnet til vin, er lavet af glasfiber og har hylder af træ, hvor der kan ligge op til 600 flasker vin.
    Normalt bør man undgå at opbevare frugt og grøntsager i en jordkælder, hvor der også er vin, da duftstofferne fra æbler, gulerødder og andet grønt kan trænge ind i flaskerne gennem korkpropperne. Men i denne kælder er der et særskilt skab til høsten fra haven.
    Jordkælderen, der koster 29.500 kr., graves ned i jorden på et lag af sand eller grus, hvorefter den dækkes med mindst 50 cm jord.
    Man kan læse mere om kælderen på Mikkel Lykkes hjemmeside under rubrikken "salg".

........
34/09
........



Tunge drueklaser hænger på vinstokkene i den canadiske stat Ontario. Og her bliver de alt for ofte hængende. Foto: Grape Growers of Ontario.

    Canadisk vin uden canadiske druer
    I 1980’erne, da Canada var i sin vorden som vinland, tillod den canadiske regering, at vinhusene importerede bulkvin fra udlandet, tappede den på flasker og solgte den som canadisk vin. Nogle gange – men ikke altid – var der iblandet lokal vin.
    Dengang havde vinhusene ofte ikke druer nok, kvaliteten var svingende, og der var stadig behov for at plante nye vinmarker.
    Loven eksisterer den dag i dag, og de store canadiske vinfirmaer benytter sig af den i vid udstrækning. I nogle stater er det således tilladt at sælge en vin som canadisk vin, skønt den ikke indeholder en eneste dråbe fra lokale druer. I andre stater kræver man, at der skal være en vis procentdel lokal vin i flaskerne.
    Eneste krav for disse vine er, at der på bagetiketten skal stå "Cellared in Canada" – hvilket mange forbrugere ikke lige bider mærke i.

    Druerne rådner på vinstokkene
    Men Canada har nu udviklet sig til et vinland med et hav af drueavlere og et støt stigende antal dygtige små vinproducenter, der fremstiller glimrende kvalitetsvine.
    Og i staten Ontario, der er en førende vinregion, er man godt træt af de mange "Cellared in Canada"-vine, som de store vinhuse sprøjter ud på hylderne i de statsejede vin- og spiritusbutikker. Kun 30% af vinen i en sådan flaske skal være lokal – resten kommer som regel fra Argentina eller Chile.
    I forvejen er der kun afsat begrænset hyldeplads i forretningerne til hjemlige vine, og når hovedparten af disse vine ikke er rent canadiske, så er den gal, mener såvel drueavlerne som vinproducenterne.
    Det værste er, at talrige klaser af modne druer hænger og rådner på vinmarkerne i Ontario, mens der tappes store mængder udenlandsk bulkvin på flasker.

    Flere lokale vine på hylderne
    En række protestmarcher er ifølge Wine Spectator under opsejling, og drueavlerne og de mindre vinproducenter kræver, at Ontarios regering griber ind med nye vinlove.
    Den skal blandt andet forlange, at ordene "Cellared in Canada" fremtræder langt klarere på etiketterne, end det er tilfældet i dag.
    Desuden bør indholdet af Ontario-druer i de blandede vine være højere, og så skal der langt flere rent lokale vine på hylderne i vin- og spiritusforretningerne.
    Fra statens store vinhuse – dem, der fremstiller de mange blandede vine – lyder det, at drueavlerne selv er skyld i miseren. De kunne bare lade være med at plante så mange vinstokke, og desuden tager de alt for høj en pris for deres druer.

...........

20-25+33-38


............. ...
Stor auktion over Penfolds-vine
En ganske særlig vinauktion løber af stabelen i den kommende uge hos det australske auktionshus Langton’s.
Det drejer sig om en af de største samlinger af vine fra det vinhuset Penfolds, hvis vine er berømte verden over.
I alt kommer mere end 2200 partier flasker under hammeren – heriblandt årgang 1951 af Penfolds Grange, der er Australiens vinøse flagskib.
Bin 60 A årgang 1962 – en vin, der er udnævnt til at være en af de ti bedste vine i forrige århundrede – er ligeledes sat til salg.
Penfolds fremstiller dog en lang række forskellige vine, og det vil derfor også være muligt at erhverve sig en god flaske til under 10 AUD (cirka 50 kr.).
......



Den officielle plakat, der oplyser om, at californisk vin fejres i hele september.

    En lang fest for californisk vin
    Californien står for 90% af al den vin, der fremstilles i USA. Og i de sidste fire år har vindistriktet haft sin egen vinmåned, California Wine Month, hvor vinen fejres på alle tænkelige måder. Sådan bliver det også i år.
    Igennem hele september måned vil festivalstemningen således bølge hen over det californiske landskab. Vinhusene vil slå dørene op og afholde vinsmagninger, arrangere koncerter i vinmarkerne og middage i vinkældrene. Der vil også være festivaler i forbindelse med vinhøsten og vinauktioner, hvor pengene går til velgørende formål.
    Californiens guvernør, Arnold Schwarzenegger, har officielt givet sin støtte til vinmåneden – og det i den grad, at han selv medvirker i en tv-reklame i USA og Canada for californisk vin og mad.
    Man kan læse meget mere om alle begivenhederne ved at klikke her.

......
Mangel på sydafrikansk vin
Distell, Sydafrikas største vin- og spiritusproducent, frygter, at vinlandet i en nær fremtid ikke har vin nok til at leve op til efterspørgslen.
Det går nemlig forrygende med eksporten af sydafrikansk vin. Hos Distill er nettoindkomsten fra juni 2008 til samme måned i år steget med 0,2% til 954,4 millioner rand (cirka 634,2 mio. kr.) – hvilket især skyldes en stigende eksport af vin.
Men i nogle af de lande, der aftager vin fra såvel Distell som fra andre sydafrikanske vinproducenter, er det ifølge Vitisphere begyndt at knibe med forsyningerne.
......



.......
"Bottle Shock" skuffer
Så kom filmen "Bottle Shock" til Danmark, og den synes der ikke at være nogen grund til at se. Fx får den i Berlingske Tidende kun tre stjerner ud af seks, og ifølge Ann Lind Andersen, der anmelder filmen, er den for sporadisk sat sammen og giver snarere lyst til at skippe filmen for i stedet at rejse til en californisk vingård
sådan i virkeligheden altså.
Filmen handler om den berømte vinsmagning, som den britiske vinhandler Steven Spurrier afholdt i 1976 – en smagning, hvori de californiske vine vandt over en række franske topvine. Han fremstilles i filmen af Alan Rickman, men ifølge flere anmeldere lægges der mere vægt på små, romantiske sidehistorier. Nogen ny "Sideways" er filmen åbenbart ikke.


Mangel på sydafrikansk vin
Distell, Sydafrikas største vin- og spiritusproducent, frygter, at vinlandet i en nær fremtid ikke har vin nok til at leve op til efterspørgslen.
Det går nemlig forrygende med eksporten af sydafrikansk vin. Hos Distill er nettoindkomsten fra juni 2008 til samme måned i år steget med 0,2% til 954,4 millioner rand (cirka 634,2 mio. kr.) – hvilket især skyldes en stigende eksport af vin.
Men i nogle af de lande, der aftager vin fra såvel Distell som fra andre sydafrikanske vinproducenter, er det ifølge Vitisphere begyndt at knibe med forsyningerne..
. ........ ...,,,,,...................
Aktivitetskalenderen har fået ny redaktør
I VinAvisen’s Aktivitetskalender kan man forannoncere diverse vinøse arrangementer. Er en begivenhed af kommerciel art, koster det 200 kr. at få en tekst i kalenderen. For alle andre er det gratis.
Teksterne må højst fylde 400 anslag, og de skal fremover sendes til kalenderens nye redaktør, Anker Tiedemann, på anker@vinavisen.dk.
................

34-07/09


.............. ...................
.....................

.............


    Johnnie Walker’s lange vandretur
    Verdens største whiskymærke, Johnnie Walker, bliver markedsført i en ny – og meget lang – reklamefilm, der faktisk er ret genial.
    I de 6 minutter, den varer, får man hele historien om whiskyen – lige fra dengang i 1819, hvor den 14-årige og forældreløse John Walker forlod sit barndomshjem og begyndte på sin lange vandring mod berømmelsens tinder.
    Og filmen foregår rent bogstaveligt som en lang vandring i det øde skotske højland. Man følger skuespilleren Robert Carlisle, der traver af sted, mens han fortæller historien. Ind imellem støder han på diverse rekvisitter – en dør, han går ind ad, whiskyfade, et bord med flasker og glas osv.

    Firkantede flasker
    Robert Carlisle kommer i øvrigt også ind på, hvorfor Johnnie Walker-flasken er firkantet.
    Den fik sin form for mere end 100 år siden, hvor de første flasker blev sendt med skibe til fjerne horisonter. De firkantede flasker fyldte mindre, når man stablede dem, og der blev dermed plads til flere om bord. Desuden gik de heller ikke så let i stykker.
    Filmen er blevet lavet som en tv-reklame, men den kan også ses på Johnnie Walker’s hjemmeside. Det siges, at den først var i kassen efter 40 optagelser. Det tror vi gerne. Filmen er optaget i én lang "take" uden et eneste klip.

..........................................
............. ..

34/10



.. ...,,,,. ..,,,,,,,,,,..........
........... ...,,,,. ..,



............. ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Rungsted Vin har fået importen af vinen fra Domaine Rouge Garance og Domaine Coudoulis i Rhône.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ... ...,,,,. ..,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    John Richard Larsen (f. 1966) fik en spirende interesse for vin, da han i 1984 kom i lære hos Købmand Thorsen i Holte – en købmand med egen vinafdeling og vinimport.
    Efter endt læretid fortsatte han som førstemand i købmandsforretningen indtil 1996, hvor han fik job som butiksassistent hos Kjær & Sommerfeldt i København.
    Dengang var der kun tre ansatte i den fornemme gamle vin- og spiritusbutik, og der var god tid til både formiddags- og eftermiddagskaffe – endog med kage til i ny og næ.
    Men med fusioneringen mellem Kjær & Sommerfeldt og Knud Jørgensens Vinhandel i 1998, gik det pludselig stærkt. Kaffen og kagen holdt hviledag, og John Richard Larsen takkede ja til det spændende og udfordrende job som butikkens nye butikschef.
    Jobbet indebar blandt andet etableringen af en større whiskyafdeling – et projekt, der gav ham en stor interesse for "livets vand".
    Med den interesse var det oplagt for ham at springe til, da Juul’s Vin og Spiritus – som er kendt for at have et af Nordens største udvalg af Single Malt whiskyer – i 2007 søgte en butikschef. Forretningen, der slog dørene op på Frederiksberg i 1926, var netop i gang med en udvidelse af lokalerne.
    Ud over whisky finder man et hav af andre spiritusflasker på hylderne samt et solidt sortiment af vine fra de klassiske europæiske vinlande.
    John Richard Larsen har i forbindelse med sit arbejde selvfølgelig været på whiskyture til Skotland. Vinrejser til Frankrig og Spanien er det også blevet til.
    Når fritiden melder sig, står den på hygge med hustruen gennem 21 år, Lene, og deres to dejlige døtre, Janine på 14 og Sandra på 12 år.
    Adresse: Juul’s Vin og Spiritus, Værnedamsvej 15, 1819 Frederiksberg, tlf.: 33 31 13 29, fax: 33 31 13 28, e-mail: john@juuls.dk, www.juuls.dk.

..... ........ ...... ...... ........................ .......... .....,,,,,,,. ...,,,,. ..,

>43


..............
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Kan Sylvaner være Grand Cru?
      I sidste uge anmeldte vi en meget lækker Sylvaner-hvidvin fra Allan Hedstrøm og beskrev den som en Alsace Grand Cru Zotzenberg.
      Dette har affødt to mails fra henholdsvis Lars Simonsen og Jens Brix. De mener begge, at Grand Cru-betegnelsen i Alsace kun må benyttes for et afgrænset geografisk område kombineret med afgrøden fra én eller flere af de ædle sorter Muscat, Riesling, Gewurztraminer og Pinot Gris.
      Begge læsere har i og for sig ret. Men ingen regel uden undtagelse. Netop marken Zotzenberg har en lang historie bag sig som et udsøgt sted for druen Sylvaner. Mange mener, at det er her, Sylvaner trives bedst og giver de mest komplekse vine. Fra og med høståret 2005 er det derfor blevet tilladt at kalde en Sylvaner fra Zotzenberg-marken for Grand Cru.
      Dette er eneste sted i Alsace, hvor man må betegne en Sylvaner som Grand Cru, og kravene til vinen er de samme som for vine på andre Grand Cru-marker.
      Marken Zotzenberg er på lidt over 36 hektar, og de primære druer er Riesling og Gewurztraminer. Faktisk er kun en brøkdel af arealet tilplantet med Sylvaner, så vinen, vi gav fem stjerner i sidste uge, er lidt af en sjældenhed.
      Vi har i øvrigt selv for nogle år siden smagt en Sylvaner 1970 fra Zotzenberg – altså en hvidvin med mere end 35 år bagen – og den demonstrerede, at vinen har et meget stort gemmepotentiale. Den er med fuld ret en Grand Cru.
    ............................
.. .. ....


    Ugens vinøse billede
    Rasmus Damgaard har i denne sommer udforsket Bourgognes gyldne skråning, og blandt andet satte han sig for at finde en skjult statue i Fixin.
    Statuen er knyttet til en af kommunens fem premieres crus, nemlig Clos Napoléon, og den skjuler sig i skoven oven for vinmarken.
    – Vi skulle trave op på bjerget ad en snæver sti med indskudte trapper, skriver Rasmus Damgaard, – og efter en mindre bjergbestigning i den tætte skov nåede vi frem til statuen af den sovende kejser i det øjeblik, han vågner op til udødeligheden.
    Statuen blev rejst af en af Napoléons officerer, Claude-Charles Noisot i 1847. Egentlig havde han planer om at bygge en kopi af kejserens hus på St. Helena, men det blev kun til monumentet. Klippeblokken, som statuen hviler på, hentede man dog fra St. Helena.
    Billedhuggeren var François Rude – det var ham, der også lavede reliefferne på Triumfbuen i Paris.
    Selv ønskede Noisot at blive begravet foran mindesmærket – stående op som en skildvagt med løftet sabel. Det blev dog ikke til noget. Måske var det for besværligt at grave så dybt et hul. Men han ligger omme bag monumentet, og hans buste pryder hans grav.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
........



.......,.......................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
....... ......hj.. .... .... ........... ......hj..
...............................

    .....................
    35 Vi kan da også bringe gamle STORE billeder. Her er et fra portvinens Dourodal, hvor en høstarbejder kommer gående med en af de traditionelle store kurve (foto © Douro Boys).
    ...............
. ......... .. .. . ....

33/09


......
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 11, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 87 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Albert Sounit, Cuvée Prestige, Brut, Crémant de Bourgogne, Frank-rig
129 kr.; 99 kr. indtil 19. september, Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Fortræffelig boblevin med fine bobler og en god balance mellem frugt, sødme, syre …



Hvidvin


Thomas Mitchell, Chardonnay, South Eastern Australia 2007
39,24 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Meget frugtagtig og fed, nærmest cremet hvidvin med en god frisk syre og toner af melon og fersken. Prisen er meget attraktiv – og flasken har skruelåg.


Antoine Stoffel, Grand Cru Eichberg, Alsace, Frankrig 2007
105 kr., Vinalsace.dk
Søger man en hvidvin med sødme og fedme, så er dette sagen. Denne lækre hvidvin har en ret markant sødme, men den har også en syre, der afbalancerer sødmen. Dertil en lille krydret tone.


Gunderloch, Riesling, Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2008
110 kr., Vinens Verden
Denne hvidvin er aldeles glimrende. Den har en dejlig duft og en ren frugtsmag med mineralske toner, en lille sødme og en forfriskende syre. Den fortjener sit skruelåg.


Terre d’Altura, Pinot Grigio, Friuli, Italien 2008
49 kr., Red & White
En rigtig lækker hvidvin med en lille fedme, en god, ren frugt og tilpas syre. En herlig vin til lige så herlig og menneskevenlig pris.


Bon Courage, André’s Fame, Colombard, Robertson, Sydafrika 2009
65 kr.; 58,33 kr. ved 6 flasker, Due's Vinhus
En fint krydret duft og en smag, der peger på druen Sauvignon Blanc. Sådan er denne hvidvin. Men den er altså lavet på Colombard, der er en fransk drue, som traditionelt dyrkes i Bordeaux-området og Gascogne til fremstillingen af Cognac og Armagnac. Vinen her er glimrende som terrassevin.


Montaúto, Gessaia, Maremma, Toscana, Italien 2008
99 kr., A Vinstouw
En dejlig frisk og spændende hvidvin med citrus og mineralske toner i duft og smag. Skal det være rigtig italiensk, så nyd den til en omgang carpaccio. Flasken har skruelåg.



Rosévin


Domaine de Beaurenard, Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
69 kr., Domaine Brandis
En let og ligetil rosévin. Den er vinøs i smagen, mere end den er præget af jordbær og hindbær. Derfor fin som ledsager til lettere madretter.


Mas Nicot, Rosé, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2008
74 kr., Rungsted Vinhandel
Let og saftig rosévin. Og en venlig vin, velegnet til et køligt glas i skyggen på en sensommerdag.



Rødvin


Vizcarra, Ribera del Duero, Spanien 2007
114 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Flot rødvin, Men den må ikke drikkes nu. Der er struktur og kraft i den, og den vil udvikle sig fint, hvis den får lov til at ligge endnu fire-fem år.


Sacravite, D’angelo, Basilicata, Italien 2007
69 kr., Carlo Merolli
Modne brombær, blå blommer og skovsvampe præger både duft og smag i denne delikate rødvin. Den slutter let krydret, rundt og mildt.


A1, Muvedre, Joven, Alicante, Spanien 2008
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en meget lækker rødvin med en varm krydring og en opfriskende syre. En udmærket madvin. Den femte stjerne får den for prisen.


Dona Ermelinda, Casa Ermelinda Freitas, Palmela, Portugal 2006
59,95 kr., Brdr. D’s Vinhandel
En fantastisk lækker rødvin, der simpelt hen er et kup til prisen. Den har en god struktur, er blød og rund og fuld af moden frugt og krydderurter. Et strejf af anis afslutter smagen.


Edwards, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2005
195 kr.; 149 kr. ved 12 flasker, Vesterstrøm Vine
Stor og flot rødvin med udpræget Cabernet-duft og -smag. En vin, der kræver en kraftig ret. Flasken har skruelåg.


Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 2006
54,95 kr., Amka
God og vellavet hverdags-rødvin med bærsaft og en afrundet blødhed.


Finca Muñoz, Reserva de la Familia, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2005
75 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kraftig og tør rødvin. Kræver en lige så kraftig ret.


Anubis, Malbec, Mendoza, Argentina 2006
59,95 kr.; i denne uge (uge 36): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til tilbudsprisen en god hverdags-rødvin. Flasken har skruelåg.



Sød Vin


Maciá Batle, Blanc de Blancs Dolç, Binisalem, Mallorca, Spanien 2006
129 kr. for 50 cl; 119 kr. ved 12 flasker, Solarex
Let og sød hvidvin med smag af æble og pære.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.