Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37. 2009

...................
Vin-aktuelt i uge 37
.....................


,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 34, ,,,,,,VinAvisen uge 35,,,,,,,,VinAvisen uge 36
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

........



........


Bølgende vinmarker i Champagne. Det ser ud som om, en kæmpestor kam har redt landskabet. Foto: CIVC.
    Usolgte champagneflasker
    Det globale salg af champagne er faldet markant, hvilket ifølge The Wall Street Journal ikke mindst skyldes forbrugernes fravælgelse af luksusprodukter i disse krisetider.
    I 2007 lå champagnesalget på 339 millioner flasker. Sidste år lød det på 322 mio., og i år forventer champagneindustriens styrende organ CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), at der kun vil blive solgt 260 mio. flasker.
    Rundt omkring i champagnehusenes kældre ligger der masser af usolgte flasker – i alt omkring 1,2 mio. – som ejerne nu frygter, at de kan blive nødt til at sælge til spotpriser.
    Der må derfor gøres noget, og det kan ikke gå hurtigt nok.

    Skærer drastisk ned på høsten
    Hvert år fastsætter en komité bestående af champagnehuse og drueavlere, hvor mange kg druer, der maksimalt må høstes i Champagne i det indeværende år.
    Sidste år lå grænsen på 14.200 kg pr. hektar – i år er den sat ned til 9700 kg.
    Årets høst er lige på trapperne, og alt i alt vil der således blive høstet hele 32% færre druer end i 2008. Milliarder af sunde fuldmodne druer vil blive hængende på vinstokkene eller ligge og rådne på jorden. Ikke siden 1955, hvor man havde et kolossalt overskud af druer i vinmarkerne, har man foretaget en så stor reducering af høsten.

    44% færre flasker champagne i år
    For første gang nogensinde vil også kun 82% af de høstede druer ende på flasker – resten vil blive opbevaret i tanke i yderligere et år, indtil salgspilen forhåbentligt igen peger den rigtige vej.
    Dette tiltag samt den formindskede høst vil medføre, at der i år fremstilles hele 44% færre flasker champagne end i 2008.
    Der er ingen tvivl om, at nedgangen i salget af verdens fornemmeste boblevin, er kommet bag på mange i Champagne. Så sent som sidste år godkendte appellations-myndigheden INAO, at distriktet skulle udvides med hele 40 kommuner, som skulle føjes til de nuværende 319. Hovedårsagen dengang var den stadig stigende efterspørgsel på vinen.
........
Frankrig overhaler Italien
Sidste år kunne Italien indtage pladsen som verdens største vinproducent, hvorpå Frankrig havnede på en anden plads. Men nu tyder alt på, at franskmændene igen overhaler italienerne. I år forventes der at blive fremstillet 4,8 milliarder liter fransk vin og ”kun” 4,7 mia. liter italiensk vin. Årsagen er blandt andet, at man i Italien - i overensstemmelse med EU’s vinreform - i det forløbne år har revet en hel del vinstokke op ved rode.
..................




........ . ..,,,,,,,,,,
Forbindelse mellem alkohol og træning
En ny undersøgelse fra universitetet i Miami viser, at folk, der drikker vin og anden alkohol, træner og motionerer mere end afholdsfolk.
Forskerne spurgte 230.856 amerikanere i alderen 21 til 65 år om, hvor mange genstande, de drak om måneden, og hvor megen fysisk træning, de udøvede.
Dernæst delte man ifølge Wine Spectator forsøgspersonerne ind i tre kategorier:
Personer med et let alkoholforbrug, hvor kvinderne drak op til 14 og mændene op til 29 genstande om måneden, dem med et moderat forbrug (kvinder: 15-45, mænd: 30-75 genstande) og så de personer, der drak mere end det, som sundhedsmyndighederne anbefaler (kvinder: mere end 46 og mænd mere end 76 genstande om måneden).
Og så var der selvfølgelig alle afholdsfolkene.

Ingen grund til at sætte forbruget op
Undersøgelsen viste, at de, der havde et let alkoholforbrug, motionerede cirka 6 minutter længere om ugen end dem, der slet ikke drak alkohol. Og den fysiske aktivitet steg proportionelt med forbruget. De personer, der havde et moderat forbrug, motionerede 10 minutter længere, mens dem med et lettere overforbrug gav den for fuld skrue i hele 20 minutter mere om ugen.
Dog, som forskerne advarende påpeger, så er det ikke et argument for at begynde at drikke mere, hvis man har et moderat forbrug af vin. Et overforbrug kan jo selvsagt have mange andre skadelige virkninger.
........


CIVR's eksportdirektør Eric Aracil, som var kommet til København for at præsentere de søde vine fra Rivesaltes.
    Dejlige søde vine fra Rivesaltes
    Hvis man er på ferie i Provence og kører videre ned langs Middelhavets kyst, kommer man først til Languedoc, og dernæst, lidt længere sydpå, til et andet stort vindistrikt, Roussillon. Her fremstilles der glimrende vine, både røde og hvide – og ikke mindst søde. Og det var netop de søde vine fra appellationerne Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes, som det gjaldt ved et arrangement i København i sidste uge.
    Det var Sopexa, der stod bag smagningen, og eksportdirektøren for Roussillons vinkomité, CIVR (Conceil Interprofessionnel des Vins du Roussillon), Eric Aracil, der præsenterede de i alt 70 vine. Og han vidste, hvad han talte om, da han også er uddannet vinmager.

    Stopper gæringen med alkohol
    De søde vine fra Rivesaltes kalder franskmændene for vin doux naturel – altså naturligt søde vine. De fremstilles via en teknik, opfundet af en berømt læge i 1200-tallet, Arnaud de Villeneuve. Ham kan man læse mere om nedenfor i ugens Hall of Fame.
    Vins doux naturels fremstilles ved at tilsætte alkohol under gæringen af druemosten. Alkoholen stopper gæringen – simpelt hen ved at drukne gærcellerne, så ikke al druesukkeret når at blive omdannet til alkohol. Og man kan styre processen, så der efterlades mere eller mindre sukker, og vinen bliver mere eller mindre sød. Alkoholindholdet når gerne op på mellem 15 og 18%.

    Til chokolade, ost og indisk mad
    Man skelner mellem fire overordnede typer Rivesaltes-vine: Muscat de Rivesaltes og Ambré, der er fremstillet på grønne druer, og Grenat og Tuilé, der er lavet på blå druer. Smagningen af disse dejlige vine var en ren sanseoplevelse.
    Farverne i glassene gik fra de lyse strågule Muscat-vine over de ravgyldne Ambré-vine til de dybe rødbrune Tuilés (tuilé er fransk for teglstensfarvet). Nogle var meget søde, mens andre havde en pikant krydret smag.
    Formålet med smagningen var ikke mindst at smage de forskellige vine sammen med desserter og ostebidder. Og der er rigtig god grund til – næste gang man serverer en delikat chokoladekage – at byde på et glas Rivesaltes Tuilé, eller at lade milde oste ledsages af en Ambré.
    Det vil i øvrigt også være perfekt med en Muscat de Rivesaltes til mad fra det indiske eller thailandske køkken.
    Vi har ikke skrevet smagekommentarer til de enkelte vine – der var simpelt hen for mange. Men samtlige af vintyperne findes i rigt mål på det danske marked.
........

Til_37/09


........
Ayatollaherne er sat på plads
Ifølge nyhedstjenesten Vitisphere er den politiske og juridiske situation omkring den franske vinindustri blevet lettet betydeligt siden juni måned.
Man kan i dag tale om vin på næsten alle medier, og anti-vin ayatollaherne er blevet alvorligt sat på plads af Det franske sundhedsråd, Haut Conseil de la Santé Publique (HCSP).
Men nedgangen for fransk vin er kun blevet mere alvorlig: Nedgang i produktionen, nedgang i antallet af operatører, nedgang i eksporten …
 
Fransk vin som historisk monument
Står fransk vin til at redde? spørger Vitisphere. Det skal gøres, lyder det fra talrige steder i regioner, departementer og kommuner. Det er viljen hos det meget medieorienterede Greenpeace, der vil beskytte de franske vinegne. Det er ønsket hos mange, der vil gøre vindistrikterne til ”monuments historiques”.
Det er lige ved, skriver Vitisphere ironisk, at man vil yde tilskud for at redde vinmarker og vinbønder.
Men, tilføjer nyhedstjenesten, vi er stadig nogle, der opfatter vin som en økonomisk aktivitet, der skaber arbejde, værdier og berømmelse, som kan måles i euro eller dollars.
........


Marianne Sass Petersen under konkurrencen. Hun har sablet to flasker champagne med sin sabel og er i færd med - så hurtigt, det lader sig gøre - at skænke boblerne i champagneglassene.
    DM i sabling og østersåbning
    Champagne og østers går som bekendt fint i spænd. Og hvert år bliver der i muslingebyen Løgstør afholdt en ganske særlig konkurrence, nemlig Danmarksmesterskabet i Østersåbning og Champagnesabling.
    I år var der 19 deltagere til sablings-konkurrencen, og vinderen blev Marianne Sass Petersen. Hun både underviser i sabling - eller sabrering, som man også kalder det - og er medlem af det franske sabreringsbroderskab Confrerie du Sabre d’Or og af Våbenhistorisk Selskab.
    For at vinde skal man være hurtig til at sable to champagneflasker med sin sabel og dernæst skænke boblerne i champagneglas. Men hurtighed er ikke nok - også flaskernes udseende efter sablingen samt den måde deltagerne skænker champagnen på i glassene bliver bedømt. Til sidst ser dommerne på, hvor ensartede de skænkede glas tager sig ud.
    I østers-afdelingen, hvor deltagerne var kokke, blev der ligeledes konkurreret på hurtighed og præsentation. Her blev vinderen den århusianske kok Henrik Surina, der åbnede 30 østers på cirka 3 minutter. Enhver lægmand, der har forsøgt sig udi kunsten, ved, hvor svært det er.
................
Mindre svovl med ny metode
Under fremstillingen og tapningen af vin tilsætter man svovl for at stoppe gæringen og dræbe mikroorganismer. Men hos nogle mennesker fremkalder svovlet en allergisk reaktion.
Nu har Sydafrika som det første vinland nogensinde godkendt en særlig metode, hvor man ved hjælp af ultraviolette stråler kan rense vinen og dermed nedsætte mængden af svovl betydeligt. Lysstrålerne forhindrer simpelt hen bakterierne i at udvikle sig, og metoden skulle ifølge Decanter ikke på nogen måde påvirke smagen af vinen.
SurePure hedder firmaet bag teknikken, der i forvejen bruges til juice og andre ikke alkoholholdige drikkevarer.
................

08-07/09


........
Top-årgang på vej i Bourgogne
I sidste uge fortalte vi, at vinproducenterne i Bordeaux forventer en fantastisk årgang 2009. Også i Bourgogne regner man med, at årgangen bliver intet mindre end formidabel.
Vejret har da også artet sig perfekt med et mildt forår og en varm sommer, der kom på det hele rigtige tidspunkt.
At alt tegner så lyst i år undrer egentlig ikke vinproducenterne i Bourgogne. Lige siden årgang 1949 har samtlige årgange, der slutter med et 9-tal, mærkværdigvis været i top.
Ifølge Decanter er de første druer allerede høstet i den forgangne uge, og man forventer, at den totale høst i Bourgogne vil nå op på omkring 1,4 millioner hektoliter druer, hvilket er 10% mindre end i 2008. Til gengæld er druerne af top-kvalitet.
...........
”Fugle-bombe” skyld i brand
En voldsom ildebrand har hærget Monterey-området i Californien. Først efter fire dage lykkedes det brandfolkene at få slukket den.
Omkring 2300 hektar græsmarker brændte, og folk fra 100 hjem og 50 virksomheder i området har været evakuerede, mens der blev kæmpet mod flammerne.
Ifølge Decanter er politiet i færd med at undersøge, hvordan branden opstod. Og alt tyder på, at det er en ”fugle-bombe” – en særlig slags fyrværkeri, som man bruger i vinmarkerne til at skræmme fuglene væk med – der er synderen.
Man har fundet rester af ”bomben” i en vinmark, som hører til et vinhus ejet af det store vinfirma Constellation Wines. Og vidner har set vinmarksarbejdere i marken netop omkring det tidspunkt, ilden opstod.
Politiet regner med at have fuld klarhed over sagen om en uges tid. Hvis det viser sig, at vinhuset har ansvaret for brandens opståen, risikerer dets ejere at blive præsenteret for en regning på 4 millioner dollars (cirka 21 mio. kr.) – det beløb, som det har kostet at bekæmpe ilden.
............. .....


............. .....
Til venstre Xavier Millard fra Champagne Mailly og til højre hans danske importør, Per Buhl fra Laudrup Vin og Gastronomi.

    Klassifikation med procenter
    Også i Champagne-distriktet gælder det, at jo bedre druerne er, desto flere penge er der til vinbonden.
    Netop i Champagne har man haft brug for at blive enige om priserne, fordi de store champagnehuse har skullet købe deres druer af utallige druedyrkere. Dette har ført til et system, hvor landsbyerne er inddelt efter deres kvalitet, og hvor kvaliteten opgives fra 80 til 100 procent.
    De bedste landsbyer – dem, der er klassificeret som 100% – har fået benævnelsen Grand Cru, mens dem på 90% eller derover er Premier Cru.
    Af Grand Cru-landsbyerne er der 19, mens der af Premier Cru’erne er 40.
    En liste over alle Champagne-distriktets 324 landsbyer og deres procent-satser findes på en hollandsk hjemmeside, der åbnes ved at klikke her.

    Besøg fra et Grand Cru-vinhus
    Kun et begrænset antal champagnehuse sælger Grand Cru-champagne. Det er en sjælden og derfor dyr vin. Så der var gode dråber i glassene, da Laudrup Vin i tirsdags havde besøg af Xavier Millard fra champagnehuset Mailly, der udelukkende sælger Grand Cru. Huset hedder simpelt hen Mailly Grand Cru, og landsbyen hedder Mailly.
    Xavier Millard fortalte, at champagnehuset blev grundlagt i 1929 af 25 vinbønder i landsbyen, og det er de samme familier, som ejer det den dag i dag. De har ikke haft spor lyst til at sælge deres kostbare marker.
    Det betyder også, at vinhuset aldrig kan blive større. Det kan kun lave 500.000 flasker om året. Mere er der ikke druer til på markerne.

    Hvid vin på sorte druer
    I Grand Cru-champagner er det kun tilladt at bruge den blå drue Pinot Noir og den hvide Chardonnay – Pinot Meunier er ude af billedet. Og med disse to druer skaber vinhuset en række vine, som der er stjerner til i smagelisten længere nede. Nogle af champagnerne har vi tidligere anmeldt i VinAvisen, men vi bringer dem her igen sammen med de nye anmeldelser.
    En "standard-champagne" ved navn Brut Réserve står for 70% af produktionen. Dertil kommer en Brut Rosé. Selv faldt vi især for en Blanc de Noirs – altså en hvid (blanc) vin lavet på "sorte" (noir) druer. Med andre ord en vin kun på Pinot Noir. Den havde en duft af rødvin, mens farven var let gylden. En spændende og dejlig boblevin.

........
34/09
................
Kontrol af sulfitter
Ved en snak med en medarbejder i en af landets fødevaregioner fik vi et synspunkt om de danske myndigheders kontrol af vines indhold af sulfitter.
Der er ingen tvivl om, at der skal være en kontrol med, at tilsætningen af sulfit ikke overskrider lovlige grænseværdier. Det er ganske vist ikke noget, fødevarekontrollen gør det store nummer ud af i dag, når den besøger importørerne, men holdningen fra myndighedernes side er klar: Det vil være helt relevant at gøre det.
 
Importørernes ansvar
Ansvaret for dokumentation af overholdelse af grænseværdier for sulfit-tilsætning i vin ligger hos importøren, forlyder det, og indholdet vil med stor sandsynlighed blive kontrolleret på et eller andet tidspunkt.
Flere vinimportører siger samstemmende, at en sådan kontrol og dokumentation vil blive meget svær og kostbar at håndtere.
Hvis man i fremtiden skønner det nødvendigt med kontrol af sulfit-indholdet, bør det ske i form af en deklaration på den enkelte flaske i lighed med fx alkoholindhold, restsukker m.v. Og så taler vi om lovgivning på EU-plan.
 
Fremtidens vinetiket
Netop i denne uge har Gunnar Steen Jakobsen fra Bichel Vine skrevet på sin blog, at fremtidens vinetiket bør være langt mere informativ – også med hensyn til sulfitter.
Der er så mange muligheder for at justere vinenes smag, udtryk og holdbarhed, at det kunne være rart som forbruger i højere grad at vide, hvilke processer vinen har gennemgået.
Smagen af både billige massevine og dyre topvine er i dag præget af ønsket om et blødt, koncentreret og let sødligt indtryk for at imødekomme forbrugernes smag. Disse smags-præferencer stammer for en stor dels vedkommende fra den generelle cola-indflydelse på mange fødevarer, og de understøttes af indflydelsesrige journalister og vinmagere som Parker, Rolland m. fl., der elsker koncentrerede vine mættet med moden, let sødlig frugt og et toastet, aromatisk fadpræg.
(fortsætter ...)
  ..........

20-25+33-38


.... ..
Designergær og egespåner
Hovedparten af vine på markedet (både masse- og topvine) får blandt andet tilsat designergær, enzymer, vitaminer og kvælstof for at leve op til smagsønskerne.
Hertil kommer muligheden for tilsætning af ilt for at blødgøre garvesyren og egespåner for at give et billigere fadpræg.
Yderligere gennemgår nogle af vinene omvendt osmoses eller kryoekstraktion (se vores Vin-ABC), ligesom de tilsættes klaringsmidler og filtreres. Alt for at sikre en forbrugervenlig og holdbar vin.

Et bedre grundlag for valget
Men hvem vil købe en dyr topvin, der har gennemgået de fleste af disse processer? spørger Gunnar Steen Jakobsen. Det går bedre med de billige industrivine.
Hvor er den klassiske, ikke-overmanipulerede vin i dette billede? Vinen med et balanceret fad­aftryk, som passer til vinens koncentration, og med en modning, der ikke nødvendiggør overdreven klaring og filtrering?
Denne vin har det lidt svært. En lang række af de mindre kvalitetsbønder holder håndværkstraditionerne højt, men det ville være godt, hvis deres naturlige stil også fremgik af etiketten.
Hvis bagetiketten på flaskerne indeholdt disse informationer, havde man en bedre baggrund for at træffe sit valg både med hensyn til topvine og massevine.
 
En lillle rundspørge
Skal alle tilsætningsstoffer og specielle behandlinger af vinene fremgå af en deklaration på bagetiketten?
Hvad mener VinAvisens læsere? Lad os lave en lille rundspørge. Træf dit valg ved at sætte en prik i skemaet herunder. Resultatet bringer vi i uge 39, altså om fjorten dage......


..
........


34-07/09


........
Rav i den i Rom
Som det er nu har Italien en promillegrænse på 0,5, når det gælder bilkørsel med alkohol i blodet.
Men i parlamentet i Rom pønser man i øjeblikket på at indføre et totalt forbud mod at køre bil, når man har drukket alkohol.
Samtidig med disse overvejelser har den italienske landbrugsminister, Luca Zaia, i bilmagasinet Quattroruote udtalt, at man sagtens kan drikke et par glas vin og dernæst sætte sig bag rattet. Man er jo fuldstændig ædru og bestemt i stand til at køre bil med den smule alkohol i blodet, mener han.
Zaia har desuden sagt, at man ved at indføre en promillegrænse på nul ”kriminaliserer” Italiens nationaldrik, vin.
Landbrugsministerens ytringer har rejst en storm af kritik. To glas vin er i sig selv nok til at overskride den nuværende grænse på 0,5 promille. Og fra diverse helseorganisationer lyder det, at Zaias holdninger har mere med vinindustriens økonomiske interesser at gøre end videnskabelige beviser.
..........
    Fly-klar vin i pose
    De fleste kender det: Man har købt en god flaske vin i udlandet og pakker den omhyggeligt ind i et håndklæde, lægger den i kufferten og håber på, at lufthavnspersonalet ikke vil smide alt for meget rundt med bagagen.
    Alligevel går det galt, flasken er knust, og tøjet rødvinsmarineret i lange baner.
    Det problem vil det amerikanske firma Idea Mia nu komme til livs med Wine Diaper – en plasticpose foret med absorberende bomuld, der dels beskytter flasken, dels forhindrer at vinen, hvis flasken bliver knust, sejler ud over indholdet i kufferten.
    En lille film på You Tube viser, hvor effektiv en Wine Diaper er. Her bliver der hamret løs på posen, hvori der ligger en vinflaske - det går vildt for sig. Og posen holder rigtig nok tæt. Filmen kan ses ved at klikke her.
............

34/10



..................... ............................ ........,,,,,,,,,
..........
.........

>43


......,.................... ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Krone Vin har optaget importen af vine fra de økologiske Bourgogne-vinhuse Jean Yves Bizot fra Vosne Romanée og Amaury Beaufort fra Tonnerre.
    * Valuewine har optaget importen af vinen L’Obila fra vinhuset Cellar Costers del Ros i Priorat, Spanien.
    * The Wine Company har pr. 1. september fået nye åbningstider for deres lager på Jyllingevej 66, gården, 2720 Vanløse: torsdag og fredag kl. 15-17.30 og lørdag kl. 11-13.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .......,............................ ............



.... .....,,,,,,,,........ .. ....


    Ugens vinøse billede
    Birger Vejrum fra Langhe Vine har været i det vinøse og gastronomiske smørhul, Piemonte. Her har han besøgt Elio Grasso i Monforte d’Alba – et af de gode italienske familieejede vinhuse, hvor han tog dette billede af deres nye imponerende vinkælder. Den er u-formet og løber stort set hele vejen rundt om vinhuset.
    I kælderen ligger blandt andet rødvine på den klassiske blå Piemonte-drue Nebbiolo og modner på egetræsfade.
    Vinhuset fremstiller vine på flere andre druer, der dyrkes på i alt 14 hektar vinmarker, som breder sig på bakkerne i området Langhe.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
...... .....,,,,,,,,.......

33/09


........
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
....... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    36 I den franske Rhônedal holder vinuniversitetet, Université du Vin, til på det store, middelalderlige slot i landsbyen Suze-la-Rousse (foto © Vin de Pays de France).
    ...............
. ......... .. .. .

36-39



........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 95 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................


Smagningen af champagner fra Mailly


Mailly Grand Cru, Brut Réserve, Champagne, Frankrig
398 kr., 298 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin
En dejlig strågul champagne med en fin mousse. Den dufter og smager af moden frugt og rugbrød og har en god fylde, der gør den yderst velegnet til mad. Prøv den fx til stegt laks.


Mailly Blanc de Noirs, Champagne, Frankrig
400 kr., 300 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin
Sikke en dejlig champagne. Den dufter af mørkt brød og hindbær, mens smagen er fyldig og tør, elegant og med god frugt. Vinen egner sig som aperitif, men vil også stå godt til milde blå oste.


Mailly L’Intemporelle Millésime, Champagne, Frankrig 2004
656 kr., ved 12 flasker 492 kr., Laudrup Vin
Der er orangeskal og abrikoser over duften af denne liflige champagne. Den er fyldig, rund og blød med et fint blødt brus.


Mailly Brut Millésimé, Champagne, Frankrig 1998
499 kr., 374 kr., ved 12 flasker, Laudrup Vin
Man kan godt smage, at denne champagne ikke er helt ung. Den bør drikkes nu, men så er den også en stor nydelse med masser af rugbrød og moden frugt i duften og smagen og en anelse kaffe til slut.


Mailly Grand Cru Demi Sec, Champagne, Frankrig
350 kr., ved 12 flasker 280 kr., Laudrup Vin
En dejlig og let sødlig champagne med modne æbler og søde appelsiner i både duft og smag. Den vil egne sig godt til lette desserter.


Mailly Brut Rosé, Champagne, Frankrig
460 kr., 345 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin
En let champagne med en flot rødgylden farve. Den er tør og smager lidt hen ad friske jordbær og hindbær. Den har ikke det store vingefang, og prisen gør lidt ondt.



Hvidvin


Templum, Sant’Andrea, Amabile, Moscato di Terracina, Italien 2007
87,95 kr., Wine Group
Amabile er italienske for halvsød – eller nem og behagelig i munden. Og det er netop, hvad denne hvidvin er. En skøn aromatisk duft af appelsin og melon møder næsen, når man dufter til den, og sødmen i smagen holdes perfekt i skak af friske noter af citrusfrugter – især klementiner – og et pikant krydret strejf til slut. Nyd den let afkølet som aperitif eller bare som den er en sensommer eftermiddag.


Montebaco Verdejo, Rueda, Spanien 2008
109 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En glimrende hvidvin med duft af kærlighedsfrugter og andre eksotiske frugter. Smagen er tør, fuld af frugt, fyldig og let krydret.


La Valiere, Nicot, Côteaux du Languedoc, Frankrig 2008
99 kr., Rungsted Vinhandel
Der er frisk græs over duften af denne skønne hvidvin. Smagen er tør og mild med noter af kvæde og friske pærer. Nyd den til fisk og skaldyr.


Umani Ronchi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Italien 2008
45 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fortrinlig hvidvin til en yderst rimelig pris. Den har en god duft med mineralske toner og en tør, frugtagtig smag. Skænk den til fisk eller skaldyr – eller til en frokost.


Domaine Mittnacht-Klack, Riesling, Alsace, Frankrig 2007
59 kr., Domaine Brandis
Denne hvidvin har frugt og mineralske toner, men også en markant syre, som nogle måske vil være mindre glade for. Flasken har skruelåg.



Rosévin


Casa Roma, Manzoni Moscato, Dolce, Vino Spumante Rosato, Itali-en
98 kr., A Vinstouw
En rosé og dejlig sød boblevin med Muskat-druens honning. Den er ikke sliksød og har en god syre til at afbalancere sødmen. Den smager, som roser dufter.

Castoro Cellars, White Zinfandel, Paso Robles, Californien 2007
68 kr.; 58 kr. ved 12 flasker, Solarex
En dejlig, blid rosé, ikke så sød, som mange ”hvide” Zinfandeller kan være. Glimrende som apéritif eller terrassevin. Flasken har skruelåg – også amerikanerne er ved at komme efter det.



Rødvin


La Réméjeanne, Les Arbousiers, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
269,75 kr. for 5 liter, Bichel.dk
En kraftig rødvin med duft af sveskeblomme og en krydret smag med en perfekt syre til mad. Den sidste stjerne får den for den yderst fordelagtige pris.


Argento Reserva Malbec, Mendoza, Argentina 2008
69,95 kr., i denne uge (uge 37), 199 kr. for 6 flasker, Kvickly
Denne rødvin har en lækker duft af modne mørke kirsebær. Smagen er fyldig, flot og let krydret. Til tilbudsprisen er vinen et rent kup.


Calabretta, Etna Rosso, Italien 2001
135 kr., Carlo Merolli
Moden og meget lækker rødvin med en meget kompleks og harmonisk smag. Helt på toppen. Kraftig, men også ret let og elegant. En fornem vin.


Argento Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2008
69,95 kr., i denne uge (uge 37): 6 flasker for 199 kr., Kvickly
Denne rødvin gør Cabernet Sauvignon-druen ære. Den dufter og smager intens af modne solbær, har fylde og rygrad og en god syre til mad. En vin, som mange vil kunne lide.


Terza, Merlot Cabernet, Frankrig (uden årstal)
41 kr., Red & White
En udmærket rødvin med god frugt, en behagelig tørhed og Merlot’ens blødhed til slut. Den har ikke det store vingefang, men heller ingen skarpe kanter, og den vil være sagen til den store fest. Den sidste stjerne skyldes den yderst rimelige pris i forhold til kvalitet.


Sur de Los Andes, Bonarda Reserva, Argentina 2005
45,74 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Der er modne brombær, sveskeblommer og figner over både duften og smagen af denne dejlige rødvin. Den er kraftig og koncentreret og kan godt klare kraftigt krydret mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Barton & Guestier, Costières de Nîmes, Frankrig 2008
59,95 kr.; i denne uge (uge 37): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til tilbudsprisen et godt køb. Det er en rødvin med god Rhône-duft og en krydret smag.


Château Saint-Jean, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frank-rig 2007
99 kr., Vinens Verden
Fyldig og kraftig rødvin, der råber efter en lige så kraftig kødret. Den har 14½ procent alkohol, men virker ikke sprittet. Vinen er dog mere præget af syre og krydderi end af frugt.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.