Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 6
Fra 8. februar til 14. februar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 3, ,,,,,,VinAvisen uge 4,,,,,,,,VinAvisen uge 5
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.,....... .,.........

33/09


.... . ... .,.......... . .,....


    Den røde cykel i skandalesag
    I 2004 lancerede USA’s største vinproducent, E.&J. Gallo Winery, en fransk vin på det amerikanske marked. ”Red Bicyclette” hedder vinmærket, som findes både som rød-, hvid- og rosévin.
    Vinen fandt Gallo hos det store franske vinfirma Sieur d’Arques i Languedoc, og formålet var at få amerikanerne til at interessere sig for fransk vin – hvilket er lykkedes til fulde. Den røde cykel kører simpelt hen derudad og ned i amerikanernes indkøbskurve.
    Nu er Pinot Noir-udgaven af "Red Bicyclette" imidlertid blevet involveret i en større vinskandale, som måske vil påvirke det ellers så gode salg.

    Solgte falsk vin til Gallo
    Skandalen ruller i Languedoc, hvor Sieur d’Arques er anklaget for mellem 2006 og 2008 at have solgt 135.000 hektoliter forfalsket Pinot Noir-vin til Gallo for i alt 4 millioner euro (cirka 30 mio. kr.).
    Vinen, som det amerikanske vinhus intetanende har brugt til sin ”Red Bicyclette Pinot Noir”, var iblandet en hel del billigere vin fremstillet på Merlot og Syrah.
    Svindelen er dog langt mere omfattende. Ud over Sieur d’Arques er tretten direktører og andre ansatte fra tre vinhuse og fem kooperativer i Languedoc under anklage. Alle har de fremstillet eller solgt forfalsket Pinot Noir-vin til en samlet sum af 35 millioner euro (cirka 260 mio. kr.).

    Frygter mistroiske kunder
    De fleste af de anklagede har tilstået. Hos Sieur d’Arques holder man dog fast ved, at man ikke kendte noget til svindelen.
    Dommene falder den 17. februar, og man forventer uddeling af både bøder og fængselsstraffe.
    De franske myndigheder frygter nu, at skandalen vil medføre mistro til franske vinleverandører, og at amerikanske vinfirmaer vil begynde at forlange dokumentation og garantier, hver gang de bestiller fransk vin.

.,......... .... . ... .,
Pas på: En mulig svindler er løs
I uge 4 fortalte vi om den østjyske vinhandler, der havde begrundet mistanke om, at han havde været udsat for en svindler.
Han blev ringet op af en mand, som havde brug for en palle vin leveret hurtigst muligt. Det var en stor og glædelig ordre, men vinhandleren var forsigtig og bad om at få 75% af fakturabeløbet forudbetalt. Det lovede kunden. Vinhandleren har dog aldrig set skyggen af pengene.
I uge 5 kunne vi så fortælle, at ejeren af vinfirmaet L & S Vini, Lars Jespersen, havde været ude for noget lignende. Her drejede det sig også om en palle vin, og heller ikke han modtog den forudbetaling, han bad om.
De to vinhandlere har nu - via oplysningerne i VinAvisen - fundet frem til, at der var tale om nøjagtig den sammen mand, der navngav sig som Schmidt og var selvstændig erhvervsdrivende.
Så vinimportører bør være på vagt over for en ny kunde ved navn Schmidt, som bestiller en hel palle vin.
.......... . .,........ . ... .,.......... . .,....

>43


......
Markant fald i grænsehandelen
I 2009 steg salget af vin i Systembolaget ifølge www.wownews.se med 8% i forhold til året før. Det betyder, at omkring to tredjedele af al den vin, øl og spiritus, svenskerne drikker, nu kommer fra det svenske monopol, hvilket er en rekord inden for de senere år.
Til gengæld faldt de svenske forbrugeres indførsel af vin og anden alkohol via grænsehandelen markant sidste år med hele 24%. Det viser en undersøgelse udført af Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) på Stockholms Universitet.

Stigning i internetsalg
Sorad mener, at grænsehandelen nok havde nyhedens interesse i en række år, men at svenskerne i det lange løb ikke har haft mod på de lange rejser til grænserne for at købe billig alkohol.
Højst sandsynligt af samme årsag er der en stigning i salget via internettet på hele 150% i løbet af 2009. Dog er der stadig tale om meget små mængder i forhold til det totale alkoholsalg i Sverige.
......



Det britiske vinhus Nyetimber, som plantede sine første vinmarker i 1988, blev med sin Classic Cuvée den suveræne vinder af konkurrencen Billicine del Mondo. Et logo med en svane pryder samtlige flasker fra vinhuset.

    Brandgode britiske bobler
    I Kent og Sussex i Sydengland fremstilles der glimrende mousserende vine. Her er jorden rig på kalk og meget lig den i Champagne. Faktisk er der så store ligheder, at det førende champagnehus Louis Roederer for et par år siden undersøgte mulighederne for at opkøbe jord i et af de to områder.
    Hvor glimrende de britiske mousserende vine er, blev slået fast med syvtommersøm ved den seneste udgave af Bollicine del Mondo i Verona – en konkurrence udelukkende for champagne og andre boblevine.
    Det er anden gang, det italienske vinmagasin Euposia afholder denne særlige konkurrence, hvis dommerpanel består af vinmagere, sommelierer og vinskribenter.

    Vandt over ædle champagner
    I alt deltog 52 mousserende vine i konkurrencen, og det blev Classic Cuvée 2003 fra det britiske vinhus Nyetimber, der løb af med sejren foran adskillige ædle – og langt dyrere – champagner. Blandt andet kom en champagne fra førnævnte Roederer først ind på en niendeplads. En anden britisk boblevin, Pinot Noir Brut fra Camel Valley i Cornwall kom ind på syvende pladsen.
    Italien klarede sig også godt med både en anden og fjerde plads.
    Hos Nyetimber er man selvsagt henrykte for udmærkelsen, og man håber, at de britiske mousserende vine nu vil vinde endnu mere anerkendelse verden over.
    Her kommer top-ti listen over konkurrencens bedste mousserende vine:

    1. Nyetimber Classic Cuvée 2003, England
    2. Cesarini Sforza, Aquila Reale Riserva Trento 2002, Italien
    3. Champagne De Saint Gall Brut Millésime 2002, Frankrig
    4. Brut Storica 61, Guido Berlucchi, Italien
    5. Champagne Baron Fuenté Brut Precieux, Frankrig
    6. Champagne Devaux, Frankrig
    7. Camel Valley Pinot Noir Brut 2007, England
    8. Champagne Canard Duchene, Frankrig
    9. Champagne Roederer Millésime 2000, Frankrig
    10. Simcic Brut Cuvée, Slovenien

.... . ... .,.......... . .,....



.... . ... .,.......... . .,....
20 postkort fra Portugal
I november var Anker på vinrejse i Portugal, først og fremmest i regionen Alentejo. I alt resulterede rejsen i 20 poskort. De første seks har vi bragt i uge 4 og uge 5. Her kommer de næste fire, der først og fremmest handler om teknik.



...........
Den automatiske trampemaskine er parkeret længst væk i billedets øverste venstre hjørne. Den kan køre frem fra lagar til lagar på de to lange skinner.
...........

    7. postkort fra Portugal
    De træder druerne med fødderne
    Hvis man tror, at det med at træde druer med fødderne er noget, man gjorde i gamle dage, eller blot noget, som sker i portvinens Dourodal – så kan man godt tro om igen.
    I næsten alle de supermoderne vinerier, vi besøgte, trædes druerne til i hvert fald en del af produktionen.
    Traditionelt sker det i et stort, firkantet granit-bassin, en såkaldt lagar, der er fyldt op med druer. Nogle mænd og kvinder stiller sig op på række, tager hinanden om skuldrene for ikke at falde, og så begynder den taktfaste march på stedet: Ind mod midten og baglæns ud igen. Højt hævede knæ, trampe, trampe. På denne uges STORE billede længere nede ses et billede af, hvordan det foregår i vingården Malhadinha Nova.
    I nogle vinhuse er de trampende fødder afløst af automatiske fødder, der meget nøje udfører de samme bevægelser. Det så vi blandt andet i Herdade dos Grous, hvor otte lagarer på række er formet som runde, åbne kar. De ses på postkortet her.

....


...........
Domingos Soares Francos lagar har en vandret barre, som de trampende personer kan holde fast i, mens de tramper rundt. Stativet kører rundt på karrets kant. ..
........

    8. postkort fra Portugal
    Runde bedre end firkantede
    På vej til Alentejo kiggede vi indenfor hos José Maria da Fonseca på Setúbal-halvøen, og her tog chefvinmageren Domingos Soares Franco skoene af og demonstrerede en af de runde lagarer.
    – Rundt er meget bedre end firkantet, sagde han. – Der er ikke hjørner, som man skal ud i.
    * Der er flere fordele ved fodtrampning af druerne: Man opnår den størst mulige kontakt mellem drueskind og most og dermed det optimale udtræk af tanniner og farvestoffer (anthocyaner).
    * Presset og gnidningen mod lagarens bund bryder drueskindets cellevægge og giver igen mere farve til vinen.
    * Når gæringen er begyndt, stiger de faste dele til vejrs – i en tank taler man om "hatten". I lagaren bliver dette tykke lag hele tiden brudt og sendt til bunds, og da alkoholen netop på dette tidspunkt har en stor opløsende evne, udtrækkes ekstra tanniner og anthocyaner.

...........

Til_37/09


.... . ... .,.......... . .,....


...........
Disse koniske tanke så vi i vinhuset Santa Vitória. Andre steder har man liggende tanke, der kan rotere, så hatten hele tiden brydes op og blandes med mosten.
...........

    9. postkort fra Portugal
    Ned med hatten
    I almindelige gærings-tanke kan "hatten" fylde cirka en tredjedel af tankens højde, og må trykkes ned i den gærende most, så skallerne kan afgive deres farvestof. Bliver hatten for længe i tankens top, er der også risiko for, at der udvikles bakterier. Så ned med den.
    Det kan ske på principielt tre forskellige måder, der alle har franske navne:
    * Pigeage er en gammel teknik, hvor man simpelt hen med sine bare fødder eller et redskab tramper og trykker hatten ned i mosten. I dag bruger man eventuelt mekaniske "fødder".
    * Remontage vil sige, at man pumper vinen fra nederst i tanken og sprøjter den ud oven på hatten, så denne tvinges ned.
    * Délestage betyder, at man tømmer al vinen over i en anden tank og siden pumper den tilbage igen. Denne metode er særlig effektiv, hvis tanken har konisk form som på billedet her. For det første presses hatten ekstra godt sammen, når materialet stiger til vejrs, og når tanken tømmes for most, falder hatten ned på tankens bund og brydes op.

...........


...........
De trillende fade bruges kun til de få af husets vine, der fadgæres. Det meste gæres i tanke.
...........

    10. postkort fra Portugal
    Nemt at trille fade
    Da vi besøgte Santa Vitória, blev vi vist rundt af husets ønolog og tekniske direktør Bernardo Cabral.
    Han er en af den nye tids unge ønologer – en af dem, der er veluddannede og har set en masse rundt omkring i verden. Mange af disse ønologer har efter deres uddannelse været med til at høste to gange om året – henholdsvis hjemme i Europa og på den sydlige halvkugle.
    På dette postkort viser Bernardo Cabral, hvordan han sørger for at få bevægelse i hatten og senere bundfaldet, når vinen gærer i egetræsfade. Fadene hviler simpelt hen på fire ruller, så de er nemme at trille rundt på stedet.
    Vinhuset Santa Vitória ejes af en hotelkæde, og dets fornemme vine skænkes naturligvis i kædens atten hoteller. I forbindelse med selve vinhuset og dets 130 hektar vinmarker ligger et hotel med 80 rum og 20.000 liggende gæster om året. Her kan man bl.a. leje heste og ride rundt i det uendelige landskab.

.... . ... .,.......... . .,....
04/07
.,.......... .... . ... .,.......... . .,....



En række vinbroderskaber sætter ekstra kulør på indvielsen af den store sydfranske vinmesse Vinisud.

    Vinmesse for Middelhavslandene
    Vinisud er den store sydfranske vinudstilling for vinbranchen, hvor producenter fra Middelhavslandene præsenterer deres vine.
    Udstillingen afholdes hvert andet år i Parc des Expositions i Montpellier, og i 2010 sker det fra den 22. til 24. februar.
    Mere end 1650 udstillere fra såvel kendte vinlande som Italien, Spanien og Portugal som fra mindre kendte som Tyrkiet og Israel indtage messecentret.
    Man kan læse mere om vinmessen ved at klikke her.

    Kun for skandinaver
    I år vil der blive afholdt et seminar om vine fremstillet på økologiske druer specielt for de skandinaver, der besøger messen.
    Det er vores samarbejdspartner i Paris, BKWine, der arrangerer seminaret, som også omfatter en smagning af en række sydfranske øko-vine. Seminaret vil blandt andet stille skarpt på reglerne for fremstilling af øko-vine og biodynamiske vine, samt hvor man finder øko-vine af god kvalitet.
    Det er Britt Karlsson, der står bag BKWine og som har mange års erfaring som vindommer i internationale vinkonkurrencer, der leder seminaret og smagningen.
    Man kan få mere at vide om arrangementet ved at klikke her eller kontakte BKWine på info@bkwine.com.

.... . ... .,.......... . .,....
Rødvin mod lungekræft
Nu er der igen godt nyt, når det gælder resveratrol – det stof, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.
Det er en kendt sag, at rygning er den mest udbredte årsag til lungekræft. Men en ny undersøgelse udført af forskere ved University of California tyder ifølge Winespectator på, at resveratrol til dels kan dæmme op for udviklingen af den alvorlige kræftsygdom.
Hver gang en ryger inhalerer et sug fra en cigaret, opstår der en betændelsestilstand i lungerne, der gør, at millioner af celler i bronkierne dør, mens andre muterer til syge celler, replikerer sig og danner forstadiet til kræft.

Beskytter mod den dræbende røg
Mennesket har faktisk et naturligt forsvar mod denne negative udvikling i lungevævet, nemlig nogle særlige enzymer, caspaserne, som i bestræbelserne på at holde lungevævet rent og sundt dræber de celler, der er i færd med at udvikle sig til et forstadie til kræft.
Desværre dræber cigaretrøgen også caspaserne. Men her fandt de amerikanske forskere via et laboratorieforsøg frem til, at resveratrol beskytter caspaserne mod den dræbende røg, så de i vid udstrækning kan udføre deres godgørende job.
Forskerne udsatte sunde celler fra bronkierne for en meget koncentreret udgave af cigaretrøg. Cellerne blev dernæst behandlet med mindre og større doser af resveratrol – undtagen en kontrolgruppe af celler, der ligeledes blev udsat for cigaretrøg. ...

Ingen grund til at pulse løs
Efter et døgn viste det sig, at behandling med selv den mindste dosis resveratrol havde gjort det muligt for caspaserne at fjerne dobbelt så mange syge celler som i den ubehandlede kontrolgruppe.
Et par glas rødvin om dagen skulle således have en gavnlig effekt, når det gælder rygere, mener forskerne. Men, som de advarer, skal man ikke tro, at man roligt kan pulse løs på cigaretterne af den grund, hvis bare man drikker rødvin samtidig.
.,............. . ... .,.......... . .,....

34-07/09


.... . ... .,.......... . .,.....


    Op og ned på karaflen
    En god metode at ilte vin på er at plaske den over i en karaffel. Nu kan en nyskabelse, karaflen Wine Breather fra Menu, klare plasken og iltning med et snuptag.
    Den åbne vinflaske sættes simpelt hen fast i karaflens hals og vendes på hovedet. I løbet af kort tid er vinen hældt over i karaflen og iltet grundigt undervejs. Og så kan man enten servere den direkte eller hælde den tilbage på flasken ved at vende bunden i vejret på karaflen.
    Vinkaraflen, der koster 349,95 kr., er så smart og flot, at den er blevet nomineret til prisen Formland Design Award.

....... ., .. ......... . .,....
Historisk forretning i krise
Flere førende skotske vinforretninger har måttet dreje nøglen om som følge af den økonomiske krise og – ikke mindst – den stadig større konkurrence fra supermarkederne.
For nylig blev landets ældste overlevende vinforretning, Cockburns of Leith, som blev grundlagt i 1796 af Robert Cockburn, sat under administration.
Forretningen vandt i tidernes morgen hurtigt anerkendelse såvel i Skotland som i udlandet, og den har haft mange berømte faste kunder. En af dem var forfatteren Sir Walter Scott – Ivanhoes skaber. Af Cockburns of Leith’s gamle optegnelser fremgår det, at han ved et enkelt besøg i forretningen bestilte 4200 flasker vin og 432 flasker spiritus til sin vinkælder.

Reddet på målstregen
Blandt de øvrige berømtheder, som fik deres vin fra den fornemme forretning, var Charles Dickens og den britiske konge Georg d. 4.
Cockburns of Leith var også en af de første kommercielle vinimportører i Skotland, og vinene blev fra forretningen bragt ud til kunderne med både hestekærrer, pramme og dampskibe.
At den fornemme gamle vinforretning, der er så rig på minder, højst sandsynligt stod for at lukke, chokerede mange vinglade skotter. Nu tyder alt dog på, at den bliver reddet på målstregen. Den rige forretningsmand og vinsamler, David Murray, har nemlig købt navnet og en del af det store vinlager. ....... ., .. ......... . .,....



    Find vinen til maden
    Man kan let komme i tvivl om, hvilken vin, man skal servere til fx fisk eller foie gras. Men her kan man få svaret ved at dreje lidt på The Wine & Food Matching Wheel – et smart hjul, hvor man kan finde vinen til maden.
    Hjulet, der er opfundet af den amerikanske vinskribent Robin Garr, tager udgangspunkt i en række forskellige hovedingredienser, hvor man – når man roterer hjulet – kan finde gode vin-ledsagere til netop den ingrediens.
    På den ene side af hjulet står den på almindelige spiser som fisk, grisekød, kalkun osv., mens den anden side byder på mere speciel mad – fx asiatisk, sushi og chokolade.
    Det er rigtig smart. Vi hører gerne nærmere, hvis hjulet forhandles herhjemme.

.... .,.......... . .,........ . ... .,.......... . .,..........



.... . ... .,.......... .


    Vinkursus med egen vinmark
    I 2008 anlagde Cappa Vin en lille vinmark i Risskov med 19 vinplanter fordelt på tre forskellige druer og med en række forskellige opbindingsmetoder.
    Vinmarken, der allerede bar druer sidste år, blev plantet med et ganske særligt formål for øje. Den skal nemlig indgå i et vinkursus på seks lektioner, som Cappa Vin afholder i marts og april.
    I løbet af kurset får man et grundigt indblik i alt lige fra vintyper, klima og jordbundsforhold til vinmarksarbejde og vinfremstilling. Sammensætning af vin og mad indgår også i en af lektionerne. Kurset afsluttes med en blindsmagning af otte forskellige vine.
    Man kan få mere at vide om kurset, tidspunkter og priser på www.cappa.dk.
    ... . ... .,.......... . .,.....

... . ... .,.......... .
Bordeaux-slot bebuder andenvin
I Saint-Julien i Médoc finder man Château Léoville Las Cases. Hidtil har vinslottet, der har 2. cru status, fremstillet to vine.
Den ene er flagskibet (førstevinen) Grand Vin de Léoville, som laves på druer fra en fornem clos (en indhegnet vinmark).
Den anden vin, Clos de Marquis, fremstilles af druer fra en vinmark vest for appellationen med helt anderledes jordbundsforhold.
Nu har Château Léoville Las Cases bebudet, at det vil lancere en decideret andenvin, lavet på druer fra begge vinmarker – druer fra unge vinstokke, som ikke lever op til kvalitetskravene, når det gælder de to fornemme vine. Man vil også spæde op med vinfade, som heller ikke har bestået kvalitets-kravene.

Et godt køb
Hvornår andenvinen, Petit Leon de Léoville, vil blive frigivet til salg, oplyser vinslottet ikke noget om. Sikkert er det dog, at der i første omgang vil blive tale om en årgang 2007.
Prisen er også ukendt, men andenvine sælges ofte til under det halve af førstevinen – der hos Château Léoville Las Cases let kommer op over de 1500 kr.
De fleste andre vinslotte i Bordeaux har en andenvin, og ofte er den slags vine rigtigt gode køb.
.... . ... .,.......... . ... . ... .,......



. .
.....................

....................



Whisky er andet end den kendte skotske. Også Japan har vundet terræn i de senere år med sin udgave af den berømte spiritus.

    Fremgang for ikke-skotsk whisky
    Der er skotsk whisky – og så er der al den anden whisky fra Irland, USA, Canada, Japan og Indien. Og når det gælder denne whisky, så er der tale om et af de største vækstområder i vin- og spiritusindustrien på verdensplan.
    Den irske whiskey er den hurtigst voksende med en stigning på 8% i salget til 54 millioner flasker i løbet af de sidste fem år.
    Også den amerikanske whisky, der har de største markedsandele inden for kategorien, er i stor vækst.

    Gode til cocktails
    En af forklaringerne på fremgangen kan være, at de dyrere prestigeudgaver, premium og super premium, som man finder hos de skotske whiskymærker og i vodkaens verden, ikke er så udbredte blandt de øvrige whiskyer.
    En anden forklaring kan være, at de ikke-skotske whiskyer i endnu videre udstrækning er velegnede til at blande i drinks, da de ikke er røgede, som mange af de skotske er det.

..................... .....................
..................,,.......
.........................,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Langhe Vine har optaget importen af vinene fra La Triolet, Introd, i Valle d´Aoste.
    * Vinslottet i Greve har fået agenturet på vinen Demencia de Autor fra El Bierzo i Spanien.
    * Vintage-Vinimport har indgået samarbejde med Cantine Soldo i Italien.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af vinene fra det velansete portvinshus Ferreira.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.................,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.

.

    Gert Carl (f. 1955) stammer fra en familie, hvor vinens verden var i centrum hver eneste dag, og allerede da han var ti år gammel, havde han småjobs i den gamle Permins Vinhandel.
    Senere, da hans far, Erling Carl, grundlagde Chris-Wine i 1973, havde Gert Carl udlængsel, så efter endt læretid tog han til England for at arbejde i et par år inden for shipping og spedition.
    Derefter gik turen til Bordeaux med arbejde i vinmarker og kældre og til Tyskland, blandt andet med ophold på vinskolen i Geisenheim i Rheingau.
    Denne odyssé sluttede, da der i 1979 var begyndt at blive meget travlt hjemme i det lille Chris-Wine.
    Da han var i Danmark på ferie, spurgte hans far, om ikke han ville blive og hjælpe til. Og dermed begyndte et nyt liv med opbygningen af familiefirmaet.
    Chris-Wine voksede, og med erhvervelsen af Château de Seguin i 1985 brugte Erling Carl meget af sin tid på renoveringen, mens sønnerne Gert og Michael brugte mest tid med Chris-Wine i Danmark og senere også Sverige, Finland og Norge.
    I 2003 blev Chris-Wine’s svenske datterselskab ramt af den bestikkelsessag, som hærgede i hele Sverige. Selskabet mistede sin daværende største distributionsaftale, og den adm. direktør, salgschefen og marketingschefen startede egen konkurrerende virksomhed op.
    Det blev Gert Carl, som overtog jobbet som adm. direktør i Sverige, hvor han fik rettet op på de nordiske virksomheder: den svenske, den finske og den norske, som alle på daværende tidspunkt kørte med røde tal.
    Finanskrisen i 2009 har også sat sine spor i Chris-Wine. Likviditeten blev stram, og bankerne krævede deres, og det endte med, at Chris-Wine måtte sælges.
    Gert Carl blev tilbudt at fortsætte sin succes som adm. direktør for de nordiske selskaber, nu i det ”nye” Chris-Wine.
    Ejendommene Château de Seguin i Bordeaux og vingården Villa Bona Terre i Rumænien er stadig i brødrenes eje og drives i selskabet ”Carl Wine” med Michael Carl som direktør.
    Gert Carl er gift med Lis, som arbejder med uddannelse af jægerpiloter og derudover har egen konsulentvirksomhed med organisation, ledelse og samarbejde. Tilsammen har de fire voksne, sammenbragte børn.
    Adresse: Chris-Wine A/S, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup, tlf.: 43 43 65 65 , mobil: 40 70 65 41, e-mail: gert.carl@chris-wine.dk.

.,....... ...

34/10



.......
..................,,....... ...... ........ ...... ...... ........
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... ........., ... ............ ... ........., .......... ...... ........, ... .............. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    57 På den portugisiske vingård Malhadinha Nova bliver druerne trådt af menneskefødder i et stort åbent kar, en lagar (foto: © Malhadinha Nova).
    .......På den portugisiske vingård Malhadinha Nova bliver druerne trådt af menneskefødder i et stort åbent kar, en lagar (foto: © Malhadinha Nova).
    .......
    ...............
...... ...... ........., ... .................



..................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 18 vine. Af disse vine var der 12, som fik mere end to stjerner, og hele 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 58 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Phebus, Fabre Montmayou Wines, Torrontés, Mendoza, Argentina, 2009
65 kr., Pedersborg Vin
Frisk citrus dominerer i både duften og smagen af denne dejlige hvidvin på druen Torrontés. Det er en tør og liflig vin, der vil egne sig perfekt til retter med skaldyr.


Glen Ellen, Chardonnay, Californien, 2008
69,95 kr., Strandgaarden
I denne hvidvin er der en fin balance mellem frugt og eg. I smagen er der ananas og grape - og smør samt en lille sødme i eftersmagen.

Rødvin


Umberto Fiore, Barbera d'Asti, Italien, 2007
49,95 kr., Kvickly
Dejlig, saftig rødvin til en utrolig lav pris i denne uge. Faktisk et scoop. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.


Devois de Perret, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2007
56 kr., Red & White
Spændende og dejlig vin. En glimrende sydfransk vin, der bare smager godt. Den har god, fyldig saft og fint krydderi. Den lave pris er lige så lækker.


Castelmaure, Corbières, Frankrig, 2007
59,95 kr., Kvickly
Til denne uges tilbudspris er denne rødvin simpelt hen et kup. Det er en dejlig, fyldig vin med blød, afrundet frugtfylde.


Cascina Cucco, Barbera d'Alba, Italien, 2008
68 kr., pris ved 6 flasker, Carlo Merolli
Saftig og meget lækker rødvin, nærmest kødfuld, fortættet. En flot vin. Glimrende ledsager til mad. Pengene værd.


Plaisir de Merle, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2007
114,95 kr., Amka
En dejlig rødvin med duft af figner og mørk chokolade. Smagen har Shiraz-druens kraft og krydderier i skøn foreningen med en kurvfuld af friske frugter. En tilpas portion syre gør vinen til en god ledsager til lidt fede retter.


Viña Vilano, Reserva, Ribera del Duero, Spanien, 2004
149 kr., Premier Cru
Blød, moden og meget lækker rødvin. Den har god frugtfylde og en lang eftersmag.


Munari, Lady's Pass, Shiraz, Heathcote, Victoria, Australien, 2006
175 kr., Sørensen Vin
Fyldig og meget flot rødvin med blød frugt, men ikke en marmeladevin. En vin, der kræver en kraftig ret. Vinen har 15% alkohol, men virker ikke spor sprittet.


Sebastiano, Fattoria Sardi Giustiniani, Merlot, Colline Lucchesi Rosso, Italien, 2005
189 kr., pris ved 6 flasker, DK Wine
En både lækker og tør rødvin med moden, afrundet frugt og bløde tanniner. En udpræget madvin - og en af de gode.


Uva Mira, Stellenbosch, Sydafrika, 2006
239,50 kr., Lesedi Wines
Pragtfuld rødvin. Her er der frugt, her er der tanniner og en herlig syre. Den bliver bedre og bedre for hver mundfuld. Kompeks, fløjlsblød og modent afrundet. Sikke en eftersmag.

Sød vin


Bricco del Sole, Moscato d'Asti, Italien, 2008
99 kr., A Vinstouw
En sød boblevin med en fin perle og en kraftig Muskat-smag. Skænk den godt afkølet til en ikke alt for sød dessert eller til frisk frugt.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.