Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12. 2010

,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 12
Fra 22. marts til 28. marts 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 9, ,,,,,,VinAvisen uge 10,,,,,,,,VinAvisen uge 11
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.........
............................ ................................ ......... ...
Svindel med ædel champagne
Vinglade britiske forbrugere, der er på jagt efter en flaske Bollinger champagne i London, skal have alle antennerne ude i øjeblikket.
Hos en række mindre vinhandlere og i barer i Holland Park-distriktet har myndighederne ifølge Decanter foreløbig fundet flere hundrede forfalskede flasker Bollinger.
Den britiske agent for champagnehuset mener dog, at man let kan se forskel på forfalskningerne og den ægte vare. Etiketterne på de forfalskede flasker er nemlig dårlige fotokopier af Bollinger’s etiketter. Og man skulle i hvert fald kunne smage forskel, da flaskerne indeholder en billig mousserende vin i stedet for den ædle champagne.
Prisen for en flaske ligger dog på 30 pund (cirka 245 kr.), hvilket kun er omkring 50 kr. mindre end for en ægte flaske Bollinger NV.
.... ............................ ..........



Bavianerne i Cape-provinsen i Sydafrika er af arten Chacma, som er fredet. Abekattene freder dog på ingen måde vinproducenternes fuldmodne druer.

    Bavianer elsker druer
    Bavianerne i Sydafrika lever trygt og godt. For det første er de fredede, og for det andet er de omgivet af et gigantisk tag-selv-bord af livretter så som skorpioner, insekter og honning – og ikke mindst de næsten fuldmodne druer.
    Netop bavianernes hang til druer er de sydafrikanske vinproducenter ved at være godt trætte af.
    Abekattene færdes ofte i flokke, og de går effektivt til værks, når de indtager en vinmark.

    En hær af bavianer
    Når høsten står for døren, volder bavianerne ekstra store problemer.
    De næsten høstmodne druer – og især Chardonnay-druerne – er rene lækkerbiskner, og ofte når bavianerne at komme høstarbejderne i forkøbet.
    I år har vinproducenterne været ekstra hårdt ramt af hærgende bavianer. Og det er ikke mindst gået ud over vindistriktet Franschhoek.
    På grund af voldsomme ildebrande i bjergene, der omkranser Franschhoek-dalen, har en hær på halvtreds bavianer søgt længere ned i dalen på jagt efter føde.
    I Franschhoek har bavianerne sneget sig ind i vinmarkerne og har ribbet vinstokkene for druer – kun en uges tid før vingårdene skulle i gang med høstarbejdet.
    Ifølge The Times har vingården La Petite Ferme fx mistet omkring 40% af årets høst til de frække abekatte. Flere andre vingårde melder også om store tab af druer.

.... ......................... .......




....... .... ..........................
Portugisisk vin på fremmarch
Salget af portugisisk vin har ifølge www.wownews.se haft stor fremgang på svensk jord. Sidste år blev der i Systembolaget i alt solgt 4,3 millioner liter vin fra Portugal, hvilket var en stigning på 1,1 mio. liter i forhold til 2008.
Med denne stigning ligger Portugal nu på en elvte plads over de mest populære vinlande i Systembolaget.
Fremgangen skyldes blandt andet lanceringen af en række portugisiske bag-in-box vine, men også det faktum, at kvaliteten af vinene er blevet stadig bedre.

Gælder kun i Sverige
Men svenskernes stigende interesse for de dejlige portugisiske vine synes ikke at have bredt sig til resten af Norden.
I Norge er salget ligefrem faldet markant i de første måneder af 2010, og i Finland er det nærmest ubetydeligt. Og selv om der kommer stadig flere virkelig gode portugisiske vine på markedet herhjemme, så er det endnu ikke det store udbud af flasker fra Portugal, man finder på forretningshylderne.
..


    << Kjær & Sommerfeldts smukke forretning blev indrettet på Gammel Mønt i København i 1928.
    < Billedet, der er fra åbningen af vinbaren, giver et indtryk af den hyggelige stemning.

.........
Ny vinbar krydret med historie
Københavns ældste vinforretning, Kjær & Sommerfeldt, har netop åbnet en vinbar, indrettet i forretningens tidligere tobaksrum.
Til indretningen af baren har man taget to antropologer, Malene Meldgaard og Maria Zennaro, til hjælp. Antropologer beskæftiger sig normalt med at formidle svundne tiders kulturer, og den opgave, de har udført for Kjær & Sommerfeldt, snerper faktisk derhenad. De har nemlig været på jagt i forretningens store kælder, hvor de har fundet antikke læderbetrukne møbler og andre antikviteter, som nu er med til at skabe en unik stemning i den nye og ellers moderne vinbar.

Drop-in smagning
I baren kan man nyde tyve forskellige vine pr. glas. Ud over disse vine kan man købe en hvilken som helst flaske fra hylderne i forretningen, få den åbnet mod et propgebyr på 100 kr. og med vinglas i hånden sætte sig ind i vinbaren og nyde den. Hvis man ikke tømmer flasken, sætter man prop i og tager den med hjem.
Hver torsdag kl. 17 er der fast drop-in smagning – en halv times smagning over et eller andet tema.
Man kan få mere at vide om vinbaren, åbningstider og temasmagninger på Kjær & Sommerfeldts hjemmeside.
................. .......... .....

>34


.................... ......
10 postkort fra Rom og Sicilien
I begyndelsen af februar var Anker på en kort vinrejse til Rom og Sicilien. Det kom der i alt ti postkort ud af. De første fire bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
....................


...........
I det frodige landskab omkring byerne Avola og Noto laves der gode vine på Nero d’Avola. Men druen bruges også andre steder på Sicilien.
...........

    5. postkort fra Rom og Sicilien:
    Den sorte drue fra Avola
    På Sicilien besøgte vi kun det sydøstlige hjørne med et ophold i den gamle græske by Siracusa (Syrakus), byen hvor romerske soldater dræbte oldtidens store matematiker, Arkimedes.
    Lidt længere nede ad kysten ligger byen Avola, der har givet navn til Siciliens berømte drue: Nero d’Avola – den sorte drue fra Avola.
    For ti-tolv år siden var druen bogstaveligt talt ukendt, men der blev lavet en masse mørk og kraftig vin på den, som blev sendt med tankvogne nordpå til forstærkning af norditalienske og franske vine.
    I dag er Nero d’Avola begyndt at spille med musklerne. Den kommer fint frem i nogle af Siciliens topvine, og den kan meget vel gå hen og blive en lige så vigtig drue for Sicilien som Syrah er for Rhônedalen.
    Druen har i øvrigt et andet navn, nemlig Calabrese, hvilket tyder på, at den oprindelig kommer fra Calabria, dvs. fra tåen på den italienske støvle. Den optræder også under navne som Calabrese d'Avola, Calabrese Nero, Calabrese Pizzutello og Calabrese Dolce.
    Man kan få flotte og robuste vine, der udelukkende er lavet på Nero d’Avola, og mange af dem egner sig til lagring. Men druen bruges nok så ofte til blandinger med andre druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah.

...........


...........
Længere nede ad marken skifter beplantningen, og andre steder ligger jorden pløjet og uden planter.
...........

    6. postkort fra Rom og Sicilien:
    Et internationalt økologisk projekt
    I nærheden af den gamle barokby Noto ligger vingården Azienda Agricola Gurrieri, der blev grundlagt i 1850, og som siden 1997 har produceret vine på økologisk dyrkede druer.
    I dag er det Valeria og Corrado Gurrieri, der står for den familieejede vingård, og Corrado Gurrieri fortalte, at deres vingård sammen med andre vingårde rundt omkring i verden deltager i et projekt, ledet af Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) – et institut med stationer i Tyskland, Schweiz og Østrig.
    Vingårdens mark kan minde om et patchwork-tæppe med banerne mellem rækkerne af vinstokke behandlet på forskellig vis, og formålet med projektet er at finde ud af, hvilken beplantning, der er bedst til at holde ukrudtet væk og selv vil bidrage til en produktion af ilt samt gødning, når planterne pløjes ned i jorden. Alle steder naturligvis uden brug af sprøjtemidler.
    Nogle felter er beplantet med bønner, andre med specielle græsser og atter andre med helt tilfældige planter, typiske for egnen. Især fremhævede Corrado Gurrieri planten Fiducella, der er god til at holde ukrudtet væk.

...........

34/09



.... ............................


...........
Alle lodrette skud blev skåret af undtagen et, der blev bundet op, og hvorfra nye sideskud nu vil skyde lodret op.
...........

    7. postkort fra Rom og Sicilien:
    Vinstokkene beskæres med trykluft
    I de første dage af februar, mens der var 15 grader under Siciliens sol, og mandeltræerne begyndte at blomstre, var det tid at beskære vinstokkene, og i Azienda Agricola Gurrieri var to mænd i gang.
    Vi har ikke tidligere været så tæt på det smarte værktøj, man i dag bruger til arbejdet, men her fik vi en god demonstration og mulighed for at tage billeder.
    Beskæringen foregår med en kraftig saks, der drives af trykluft, og trykluften genereres af et lille apparat, som man bærer på ryggen.
    Man kan også få sakse med en trykluft-patron i håndtaget, men de bruges vist ikke så meget i vinmarkerne.
    Så meget fandt vi ud af under vores møde med de to italienske vingårdsarbejdere. Hvis nogle af VinAvisens kyndige læsere kan bidrage med yderligere oplysninger om de mekaniske beskæresakse, hører vi meget gerne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.

.... ............................ ..........
Letvægtsflasker til champagne
Champagneflasker er tungere end almindelige vinflasker. De vejer 900 g, hvilket skyldes de tykke glasvægge, som er nødvendige, for at flasken kan holde til trykket fra boblerne.
Men det er jo selvsagt ikke særligt miljøvenligt med disse tunge flasker - hverken når det gælder produktion eller transport.
Nu lanceres en ny champagneflaske på 835 g, hvilket svarer til en reducering af vægten på 7,2% i forhold til den traditionelle flaske. Lettere flasker end det tør man dog ikke tappe champagnen på.

Intet krav om brug af flaskerne
Ifølge champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), har flere champagnehuse selv efterlyst en lettere flaske – der jo også er billigere end de almindelige flasker.
CIVC kræver ikke, at champagneproducenterne konverterer til de nye flasker. Håbet er dog, at 95% af al champagne inden for de næste to år vil være tappet på letvægtsflaskerne.
.... ........................

33/09


............ ............


    Et interessant forsøg
    Vi har tidligere skrevet om den amerikanske biolog dr. Sondra Barrett, der har specialiseret sig i at optage mikrofotografier af krystaller fra vin (se uge 4 sidste år). Hun har sin egen hjemmeside, og yderligere udsender hun et nyhedsbrev.
    I sit seneste brev omtaler hun et interessant forsøg, der er beskrevet i bogen "Naming Nature" af Carol Yoon – et forsøg, hvori læserne stilles på en lille prøve:
    Se på de to abstrakte figurer på tegningen til venstre. Hvilken form vil du give navnet takete, og hvilken form skal hedde maluma?
    Helt uafhængig af sprog, kultur og selv alder vil de fleste kalde A for takete og B for maluma. Lydene t og k synes at pege på noget skarpt og stikkende, mens m-lydene går på noget rundt.

    Prøv at "fornemme" smagen
    Sondra Barrett har oplevet noget lignende, når hun lader andre se tre af de billeder, hun har optaget gennem sit mikroskop, og som ses herunder. Et af dem viser krystallerne fra noget sødt, et andet fra noget surt og det tredje fra en vin. Men hvilket billede er sødt, hvilket er surt og hvilket er vin?
    Sondra Barrett fastslår, at næsten alle gætter rigtigt, samtidig med at hun undrer sig over, at formen på krystaller og molekyler åbenbart knytter sig til smag. Altså en parallel til forsøget ovenfor med takete og maluma.
    Sondra Barrett beder sine læsere gætte, og det samme kan vi jo gøre her i VinAvisen.
    Prøv at "fornemme", hvilken smag de viste krystaller repræsenterer; sæt en prik i hvert af de tre skemaer herunder, og tryk på SEND-knapperne senest nu på fredag aften.
    Først i næste uge fortæller vi, hvilke billeder, der viser sødt, surt og vin – og afslører samtidig, hvor stor en procentdel af vore læsere, der har givet de rigtige svar.

...........
.... . ......... ......

>43


...................... ,.


    Forbudt druenavn på etiketterne
    Ribolla Gialla er en italiensk hvidvinsdrue, som især er populær hos vinhusene i det norditalienske vindistrikt Friuli. Men den dyrkes også andre steder i verden.
    Den amerikanske vinproducent Dan Petroski, der ejer vinhuset Massical Winery i Napa Valley, ville for nylig frigive omkring 4000 flasker hvidvin fremstillet på blandt andet denne drue på det amerikanske marked.
    Vinen var tappet på flaskerne, etiketterne med druenavnene sat på, og alt var parat til lanceringen.
    Men så blev der ifølge Winespectator sat en brat stopper for planerne af den amerikanske alkohol-myndighed, Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Petroski fik at vide, at Ribolla Gialla ikke er en anerkendt drue i USA, og at druenavnet derfor ikke måtte figurere på etiketterne.

    Hvidvin fra Napa
    At skulle forsyne samtlige flasker med nye etiketter vil koste vinproducenten et større beløb, og det vil betyde en udskydelse af lanceringen af vinen.
    Petroski har derfor appelleret til TTB, og håber nu, at man alligevel vil godkende Ribolla Gialla-druen - eller gøre en undtagelse.
    Faktisk har syv andre vinproducenter i Napa Valley tænkt sig snart at sende vine, fremstillet på denne drue på markedet. Petroski kom bare først og må derfor tage kampen op med myndighederne.
    Hvis TTB holder fast ved sin oprindelige afgørelse, bliver han nødt til at sætte nye etiketter på flaskerne med den noget mindre interessante ordlyd ”Napa Valley White Wine”.

..... .... ...................
Britisk ekspansion i Hong Kong
For syv år siden åbnede Berry Bros & Rudd, der handler med fornemme gamle vine, sin første forretning i Hong Kong. Og det er gået så godt med salget, at det britiske vinfirma nu slår dørene op for endnu en forretning i den kinesiske region.
Den nye forretning breder sig over 1000 kvadratmeter i hjertet af Hong Kongs finansdistrikt, og den ligger i forbindelse med en restaurant, hvor vinene kan nydes uden ekstra proppenge.
I alt finder man 400 forskellige vine på hylderne med en startpris på 40 pund (cirka 300 kr.).
Berry Bros & Rudd tilbyder også kunderne at opbevare deres kostbare vine under optimale forhold.
.... .......................



..... ....... .......... ..........



Hele familien hjælper til under høsten hos bodega Bouza i Montevideo.

    Uruguay vinder terræn
    Det er ikke hver dag, man ser en vin fra Uruguay på de danske butikshylder. Men der vil højst sandsynligt komme stadig flere flasker til Danmark fra det lille sydamerikanske land.
    Uruguay, der kun har omkring 3,4 millioner indbyggere, ligger som en lomme mellem sine store naboer, Brasilien og Argentina. Hvor vinene fra Argentina længe har været kendt over alt i verden, så er det først i disse år, at Uruguays vine for alvor vinder terræn. Og det til trods for, at landet har en vinhistorie, der strækker sig tilbage til begyndelsen af 1700-tallet, hvor spanske immigranter plantede de første vinstokke. Rigtig gang i vindyrkningen kom der dog først i slutningen af 1800-tallet, hvor franske immigranter begyndte at dyrke den blå drue Tannat i Uruguay.

    Den berømmede Tannat-drue
    Det er netop rødvinene på Tannat-druen, der udgør 40% af Uruguays vinproduktion, som i dag vinder anerkendelse og priser rundt om i verden og dermed har sat landet på det vinøse verdenskort.
    Druen stammer oprindelig fra Sydfrankrig, hvor den især dyrkes i distriktet Madiran. Det var den franske immigrant Pascual Harrague, der indførte den i Uruguay efter i længere tid at have været på jagt efter en drue, der kunne trives med landets særlige jordbundsforhold og klima.

    En drue med gode egenskaber
    Tannat-druen – og dermed også de rødvine, der fremstilles på den – er i øvrigt yderst helsebringende.
    Undersøgelser fra William Harvey Research Institute i London har vist, at druen har et meget højt indhold af polymeriske procyanidiner, en særlig gruppe polyfenoler, som beskytter imod åreforkalkning.
    En sydfransk Tannat-vin indeholder således typisk tre-fire gange flere procyanidiner end en ellers procyanidin-rig argentinsk Cabernet Sauvignon.

.......
En sag om vinglas
I uge 1 fortalte vi om en ny serie vinglas, Breathable Glasses, som i løbet af få minutter kan ilte en vin nøjagtig lige så godt, som hvis man havde dekanteret den over i en karaffel og ladet det stå i et par timer.
Årsagen er, at vinglassene har gennemgået en særlig iltnings-behandling.
Det hævder i hvert fald producenten, det tyske glasværk Glashütte Valentin Eisch.
Men den holder ikke vand – eller vin – ifølge det anerkendte østrigske glasfirma Riedel, som derfor for nogen tid siden lagde sag an mod Eisch for falsk markedsføring.
Sagen har nu været ved retten i München, og det blev Riedel, der vandt.

Glassene kan ikke ilte vinen
I forbindelse med retssagen udførte man ifølge Decanter nøje analyser af de særlige vinglas – analyser, som viste, at de måske ikke er så særlige endda. Sammensætningen af glasmassen og selve glassets overflade skulle således ikke adskille sig fra de almindelige glas, som Eisch også fremstiller.
Dommeren krævede, at Eisch stoppede sin reklamekampagne og dermed påstanden om, at glassene er i stand til at ilte vinen. Hvis glasværkstedet ikke opfylder dette krav med det samme, skal det betale en bøde på 250.000 euro (cirka 1,9 millioner kr.). Ved at følge dommen, kan Eisch slippe med at betale sagsomkostningerne.
Hos Riedel påstår man, at det firma, der har udviklet den særlige "iltnings-teknik" for Eisch, først havde kontaktet Riedel – som dog afslog tilbudet om et samarbejde efter nogle skuffende forsøg med glassene.
.... ...................



......... .............
Champagne-dyk i Storbritannien
Sidste år importerede briterne 30,5 millioner flasker champagne, hvilket ifølge Decanter var en nedgang på mere end 15% i forhold til 2008.
Alligevel beholder Storbritannien sin førerposition, som det største aftagerland af champagne. Faktisk importerer landet lige så mange flasker af den ædle mousserende vin som USA, Tyskland og Belgien – de tre næststørste markeder – tilsammen.
Nedgangen i briternes champagne-køb følger efter hele femten års konstant vækst. Dykket har dog ikke på nogen måde berørt salget af rosé champagne, som er det store hit i Storbritannien i øjeblikket.
.... ............................ .... ............................
Tyveri af 13.000 flasker vin
I Benicia, en kystby i Californien, har politiet travlt med at lede efter en lastbiltrailer med 1100 kasser vin – i alt 13.200 flasker.
Traileren med vinen blev stjålet en tidlig morgen fra en industripark. Og et par timer før blev der kun få kilometer væk rapporteret om en stjålet lastbil.
Politiet kæder naturligt nok de to tyverier sammen, men har ellers ingen spor at gå efter. Den stjålne vin har en værdi af 50.000 dollars (cirka 270.000 kr.).
........... .... ............................


Et vue ud over nogle af Bourgognes mange små vinmarker, der tilsammen gav en meget stor høst i 2009.

    Bourgognevin til lavere priser
    Høsten i Bourgogne sidste efterår var den næststørste nogensinde. I alt blev de høstede druer forvandlet til 1.580.000 hektoliter vin, hvilket var næsten lige så meget som rekorden fra 1999 på 1,6 millioner hektoliter.
    At 2009 blev så stort et høstår skyldes blandt andet, at Bourgogne blev skånet for både frost og haglvejr.
    Den megen vin kan ifølge Just Drinks medføre et prisfald på de gode bourgognevine i eksportlandene – ikke mindst i disse tider, hvor efterspørgslen på grund af krisen er dalet.
    Samtidig er der tale om en druehøst og en årgang af vin, som ligger helt i top...........

.... ..
Stigende vinforbrug i Indien
Inderne drikker stadig mere vin. Ifølge en nylig undersøgelse fra Vinexpo nåede vinforbruget i Indien i 2008 op på 17,4 millioner flasker, hvilket var en forøgelse på hele 372% i forhold til 2004.
Indien er dermed nu blandt de ti lande i verden, hvor væksten i forbruget af vin er stærkest stigende.
Undersøgelsen spår en vækst på yderligere 17 millioner flasker, inden vi runder år 2013.
........

Til_37/09


.... ............................
Dalende amerikansk vineksport
År 2009 har været hårdt for mange amerikanske vinproducenter. Ifølge en ny rapport fra Silicon Valley Bank, der er storinvestor i vinhuse i Californien, har 7% af distriktets vinproducenter ytret, at de er i alvorlige økonomiske vanskeligheder.
Der er flere årsager til, at vinproducenterne i Californien klager deres nød. I 2009 faldt eksporten af vin fra USA markant, hvilket er gået hårdt ud over Californien, der tegner sig for 90% af al den vin, landet eksporterer. I alt blev der sidste år eksporteret omkring 485 millioner liter vin fra USA, hvilket var et fald på 15% i forhold til 2008. I værdi drejede de sig om et fald på 10% til 912 mio. dollars (cirka 4,9 milliarder kr.).

Lysere tider er dog på vej
Det er frem for alt eksporten til EU-landene – USA’s største marked – der svigtede sidste år. Her var der tale om et dyk på hele 21%.
Men der var også lyspunkter – blandt andet indtog USA pladsen som den største eksportør af bulkvin til Japan, en plads, som hidtil har været forbeholdt Chile.
I sidste kvartal af 2009 var der faktisk fremgang at spore i amerikanernes vineksport, hvilket giver vinhusene en tro på lysere tider i 2010.
Og salget af amerikansk vin skal da også gerne have vind i sejlene igen. Der er nemlig rigtig meget vin, der skal afsættes. Med 3,67 millioner druer var høsten i 2009 den næststørste nogensinde i Californiens historie – kun overgået af høsten i 2005..............
.... ...........................



Stellenbosch er et af verdens smukkeste vindistrikter. Foto: www.wineroute.co.za.

    Vildt oprør over mine-planer
    I uge 10 fortalte vi om det sydafrikanske statsejede mineselskab African Exploration Mining and Finance Corporation (AEMFC), som havde fremsat planer om at udføre minedrift i Stellenbosch samt et par andre nærliggende vinområder.
    Planerne blev skyndsomst godkendt af den sydafrikanske regering, hvilket vakte vrede blandt Stellenboschs vinproducenter.
    Producenterne dannede straks en forening, The Winelands Action Group i samarbejde med producentforeningen Wines of South Africa (WOSA) og diverse naturbevaringsforeninger. Også førende udenlandske vinskribenter – heriblandt Jancis Robinson – gav deres besyv med. Og på Facebook blev der oprettet en protestgruppe, Stop Mining Our Winelands, som har rundet de 3000 fans.

    En ren farce
    Vinproducenternes vrede blev ifølge Decanter vendt til jubel, da AEMFC pludselig droppede sine ekspansionsplaner "af strategiske årsager".
    Jublen stoppede dog brat, da en talsmand for mineselskabet kun få dage efter bekendtgjorde, at det alligevel ville føre mine-planerne ud i livet – trods dets egen formands nylige udtalelser om det modsatte.
    Nu anklager The Winelands Action Group AEMFC for enten at have begået en "bureaukratisk bommert" eller med vilje at være kommet med urigtige informationer. Foreningen har simpelt hen mistanke om, at mineselskabets udtalelse om at droppe mine-planerne udelukkende blev fremført for at skabe ro om sagen, så man i det skjulte kunne arbejde videre med planerne.
    Foreningen forlanger nu, at formanden for AEMFC en gang for alle lægger enhver tanke om minedrift i Stellenbosch og omegn på hylden.

.... ............................ ........



................ ..... ....... . .. .....................
Første sherrybar i London
London er kendt for sine pubber, hvor øllet flyder fra tappehanerne. Nu har den britiske hovedstad også fået sin første sherrybar nogensinde.
I Bar Pepito kan man i et interiør inspireret af Sydspaniens rustikke sherrybarer nyde et større udvalg af sherrytyper fra den knastørre fino til den supersøde Pedro Ximénez.
På kortet er der også mere sjældne typer, som fx Palo Cortado, der udgør kun 1-2% af al den sherry, der fremstilles. Man kan læse mere om fremstillingen af Palo Cortado i VinAvisens Postkort om Sherry.
Bar Pepito er skabt af den britiske restauratør Richard Bigg, der efter et ophold i Sydspanien blev opsat på at få flere briter til at interessere sig for sherry.
........


Foto: Pernille Klemp/Davids Samling.

    En vinskænkende automat
    I den gamle islamiske verden var der en udbredt interesse for teknik og mekanik. Billedet her viser således en vinskænkende automat fra en 1300-tals kopi af "Bogen om sindrige mekaniske indretninger", skrevet i 1205 af det tekniske geni Al-Djazari.
    Vinrobotten, der ifølge bogen er lavet af kobberplader, hælder vinen fra karaflen ned i bægeret, hæver bægeret og drikker vinen, som dernæst løber ned i et kammer i brystkassen. Ad sindrig mekanisk vej strømmer vinen så igen ud i armen, hvorefter hele processen gentager sig – hvilket den gør otte gange i timen.
    Robotten kan ses i sin fulde højde på denne uges STORE billede længere nede.

    En mand med samlemani
    Miniaturen af den vinskænkende automat er et af de mange tusinde kunstværker, som kan opleves i Davids Samling i København. Ud over en Aladdins hule af kunstgenstande fra den gamle islamiske verden rummer museet, der blev grundlagt af højesteretssagfører C.L. David, også europæisk porcelæn, møbler, lysekroner, malerier af Vilhelm Hammershøi og meget, meget mere.
    VinAvisens Mariette er ud over at være vinskribent også mag.art. i kunsthistorie og fast omviser på Davids Samling. Og hun viser gerne grupper på højst 15 personer rundt på museet.
    Man kan læse mere om museet, priser for omvisninger og åbningstider ved at klikke her.

.... ........................



................... ............................
.....................

........


    Verdens ældste whisky
    Der var stil over det, da verdens ældste whisky blev lanceret i Skotland i sidste uge. Rammen om seancen var Edinburgh Castle, og baggrundsmusikken var sækkepibemusik i lange baner.
    Der er tale om en whisky fra destilleriet Mortlach, som – efter den blev destilleret i 1938 – blev lagt på sherryfade af typen oksehoved (se ugens vinøse spørgsmål nedenfor).
    Nøjagtig 70 år efter destilleringen – i 2008 og på den selvsamme dato – blev whiskyen tappet på dråbeformede krystalflasker, kronet af sølvpropper og lagt i æsker af brasiliansk rosentræ.
    Der er kun fremstillet 54 helflasker af Mortlach 70 Years Old, og prisen pr. flaske er 10.000 pund (cirka 82.000 kr.)
    Man kan dog også nøjes med en mindre smagsprøve, idet whiskyen også er tappet på  20 cl’s flasker – i alt 162 – til en pris af  2500 pund (cirka 20.500 kr.).

........




    Perfekt bog om snaps
    Det er længe siden, vi har set en grundig bog om snaps, men nu er den her. "Bogen om Snaps" hedder den, og den er skrevet af Jens Tholstrup med et afsnit af Mia Davidsen, som har smurt lækkert smørrebrød til de duggede glas (Gads Forlag, 226 sider, 199 kr.).
    Bogen er simpelt hen perfekt – velskrevet og smukt layoutet, illustreret, trykt og indbundet. En rigtig fornøjelig bog, der er værd at løfte glasset for og udbringe tre hurra.
    Jens Tholstrup indleder med en gennemgang af brændevinens historie, fremstillingen af akvavit, krydderurtesnapse osv., og her er det fint, at han ikke kun fortæller om dansk akvavit, men inddrager vore nordiske brødrelande.
    Bogens tyngdepunkt er imidlertid en "Snapseguide", hvor i alt 125 nordiske snapse får hver sin grundige og underholdende historie. Som sagt: Perfekt. Skål for den!

........
....,,........,,
......... .... ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Nicolas Jaboulet/Perrin Freres i det nordlige Rhône.
    * Chriswine Nordic har fået overdraget de eksklusive distributionsrettigheder for hele Norden af vinene fra prins Henriks Château de Cayx. Forestående står lancering af prinsens tre nye vine, som er skabt for at fejre dronningens 70 års fødselsdag.
    --,,,,,,,,,,,-
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............. .....,... ..... ..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..,... ..... ..

.
.

.

    Karsten Emil Jørgensen (f. 1947) blev uddannet som tømrer i 1966. Fire år efter tog han og hans hustru Kirstin til Sydafrika, hvor han var med til at bygge en ubådsbase i flådehavnen Simon’s Town.
    Allerede før afrejsen fra Danmark havde han en spirende interesse for vin – en interesse, der kun blev skærpet under det toårige ophold under sydafrikanske himmelstrøg og med sydafrikansk vin i glasset.
    Vel hjemme igen fulgte Karsten Emil Jørgensen med i begivenhedernes gang og apartheidstyrets fald i Sydafrika – og ikke mindst i, hvordan landet udviklede sig fra at være et stort set ukendt vinland til i dag at være et af de mest anerkendte oversøiske vinlande.
    Gennem flere rejser til Sydafrika lykkedes det Karsten Emil Jørgensen at få kontakt til en række af de små vingårde, hvor produktionen er lille, men hvor der bliver kælet for detaljerne under vinfremstillingen, og hvor slutproduktet er absolut i top. Det er blandt andet vin fra disse vingårde, som man i dag finder i sortimentet hos ægteparrets eget importfirma, Syd Afrika Vinimport.
    Hovedparten af vinfirmaets handel, som er målrettet private, foregår via internettet. Men ægteparret er også på udvalgte dage at finde bag skranken i den lille butik i Fredericia.
    Søm, skruer og hammer er ikke på noget tidspunkt blevet lagt på hylden. Karsten Emil Jørgensen arbejder fortsat som tømrer. Og når det er fyraften, slapper han gerne af med at gå på jagt – eller med et godt glas sydafrikansk vin.
    Adresse: Syd Afrika Vinimport, Agernvænget 5, 7000 Fredericia, tlf.: 75 95 81 95, e-mail: sydafrikavin@gmail.com, www.sydafrikavin.dk.
..... ...... ..................... ................. .. ..,... ..... .. ............ ....
........ ..................................
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvad er et oksehoved?
      For en gangs skyld stiller vi os selv et spørgsmål – og prøver at finde svaret.
      Da vi skulle skrive om "Verdens ældste whisky" i denne uges VinAvis, stødte vi på det engelske ord hogshead for et fad whisky – altså hovedet på en galt, en kastreret orne.
      Vi erindrede, at begrebet her i landet ikke henviser til svin, men til okser. Det gamle danske ord for et vinfad er oksehoved. Men hvoraf kommer ordet, og hvor meget vin eller brændevin er der i et sådant fad?
      Først navnet: En teori går ud på, at man i middelalderen stemplede fade ved at brænde tegningen af et oksehoved ind i dem, og at fadene derfor tog navn efter mærket.
      På hollandsk hedder rummålet okshoofd og på gammelt svensk oxhufvod. På engelsk skulle det have heddet oxhead, men englænderne fik ordet galt i halsen og kaldte fadet for hogshead.
      Og hvor mange liter rummer så et oksehoved? Ifølge Den Store Danske Encyklopædi afhang målets størrelse af varens art og var ikke særlig veldefineret. Et oksehoved vin blev sat til 234 potter, dvs. 226 liter, men var i praksis oftest 240 potter, dvs. 232 liter.
      Englænderne taler stadig om hogsheads – og om inches, feet og pounds. Her i Danmark har vi heldigvis for længst glemt de gamle mål.
    ................
........ ..... ..... . .,..............



..... ....
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... .............., ... .. ... .............., ... .............. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    63 En vinskænkende automat fra "Bogen om sindrige mekaniske indretninger", der stammer fra enten Egypten eller Syrien. Teksten fortæller, hvordan robotten er indrettet. (Foto © Pernille Klemp/Davids Samling).
    .......
    ...............
......... ......



.......................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 92 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
................
.....
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Scotto, Chardonnay, Californien, 2008
75 kr., HJHansen Vin
Glimrende hvidvin med en meget ren Chardonnay-smag, let fedme og blødhed. Flasken har skruelåg.


Comenge, Verdejo, Rueda, Spanien, 2009
79 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Solarex
Karakterfuld hvidvin med en klar, kraftig og flot duft og en frisk, let krydret smag lidt i retning af Sauvignon Blanc.


Couvent des Jacobins, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrig, 2008
119 kr., Wine.dk
Hvidvin med en kraftig duft og en blød, afrundet og ren frugtsmag med gode Chardonnay-toner.


Tabiso, Chardonnay, Robertson, Sydafrika, 2009
129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
En enkel hvidvin uden større prætentioner, men med en hel del alkohol (14%).

Rosévin


Accuro Rosé, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
En venlig rosé, der med sin mørke farve næsten er på vej til at være en rødvin. Den har en god frugtsødme og tilpas syre. Prisen ved 6 flasker er nok den rigtige pris. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Santa Ema, Barrel Select, Reserve, Syrah, Cachapoal Valley, Chile, 2006
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig god bøf-vin med et fint og rent billede af den gode Rhône-drue.


Domaine Tranquillité, Bernard Magrez, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2006
69,95 kr., H.J.Hansen Vin
Fem druer mødes i denne lækre rødvin - Merlot, Cabernet Sauvignon, Shirah, Grenache og Carignan. Vinen har en blød og moden smag og er anvendelig til mange retter.


Château du Cartillon, Haut-Médoc, Frankrig, 2005
75 kr., Føtex Food
Elegant og moden Bordeaux-rødvin med modne og bløde tanniner. Oplagt til ikke for kraftige kødretter.


Cuvée Jean Pull, Domaine des Soulanes, Vin de Pays des Cotes Catalanes, Frankrig, 2008
79 kr., Oxholm Vin
Dette er en rødvin, som mange vil kunne lide. Den har god struktur og blød, afrundet frugt.


Fabre Montmayou, Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
89 kr., Pedersborg Vin
Flot rødvin - og flot krydret. En kraftig vin, en rigtig Malbec. Skænk den til gode kødretter.


Porpora, Il Pollenza, Marche IGT, Italien, 2006
119 kr., Østjysk Vinforsyning
Flot og lækker rødvin i fin balance. Meget vellavet.


Bucciarelli, Riserva, Chianti Classico, Italien, 2004
155 kr., YouAndWine
Lækker rødvin - en rigtig vin, helt i top. Den har en fin krydring, tilpas tørhed til mad, god frugt og moden fløjlsblødhed.


La Vicalanda, Reserva, Bodegas Bilbainas, Tempranillo, Riojo, Spanien, 2004
169 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne dejlige rødvin fylder munden med blød, afrundet frugt og mange facetter. En vin, der fortjener en lige så lækker kødret.


Cuvée Anniversaire, Château de Cayx, Malbec, Cahors, Frankrig, 2004
199 kr., Chris Wine Nordic
Dette er rødvinen, der vil blive skænket den 13. april under det officielle Danmarks middag for dronningen i anledning af hendes 70 års fødselsdag. I kan roligt tage med til middagen - det er en herlig vin. Den er blød og lækker, i meget fin balance, med mineralske toner og tilpas fadlagring.


Cono Sur, Pinot Noir, Central Valley, Chile, 2009
49,95 kr., i denne uge (uge 12): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Let og saftig rødvin, lidt enkel, men meget behagelig. Flasken har skruelåg.


Terrasses, Château Pesquié, Ventoux, Frankrig, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Kraftig og krydret Rhône-rødvin - mere krydret end frugtagtig. Blandt krydderierne smager man især nelliker.


Montaúto, Sangiovese, Maremma Toscana, Italien, 2008
59 kr., A Vinstouw
En lidt robust vin med visse talenter. Den er krydderi, god frugt, tilpas syre - og toner af chokolade. En udpræget madvin.


Melior, Bodega Matarromera, Ribera del Duero, Spanien, 2007
68 kr., Red & White
En rødvin med en dejlig let krydret smag og noter af mandler og lakrids.


Enseda, Chianti, Italien, 2008
50 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En lidt skarp, men også billig Chianti-rødvin.


Tabali, Shiraz, Limarí Valley, Chile, 2006
139 kr., Wine.dk
En hidsig sag med et ret smalt billede af den kraftige frugt og et bid af (alt for meget) alkohol.


Mauro, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2008
159,95 kr., pris for 3 liter i boks, Danish Wine Cellars
En lidt stram, krydret rødvin, der kræver en lige så kraftigt smagende ret.

Sød vin


Fondillón, Salvador Poveda, Monastrell, Alicante, Spanien, 1980
219 kr., Premier Cru
En usædvanlig halvsød rødvin. Under fremstillingen har vinen været udsat for iltning i store egetræsfade i mange år. På den måde er vinen blevet "madeiriseret", og man har opnået, hvad der kaldes en "vino rancio" med en alkoholprocent på 18%. Smagen er lidt i retning af en Amontillado-sherry med mandler, ingefær, dadler og mørke frugter. En specialitet for de kræsne!


Søg i 500 tidligere VinAviser:




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.