Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 18
Fra 3. maj til 9. maj 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 15, ,,,,,,VinAvisen uge 16,,,,,,,,VinAvisen uge 17
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
. ..




Klik her og læs
.....
. ..



Robert Parker på arbejde.

    Parker vild med årgang 2009
    Nu er den seneste tids spænding udløst i Bordeaux: I den sidste nye udgave af The Wine Advocate har Robert Parker offentliggjort sin dom over den nye årgang 2009 – noget, der højst sandsynligt kommer til at præge vinslottenes prissættelser af vinene.
    Og den amerikanske vinguru er intet mindre end begejstret. 18 vine ud af de 450, han har smagt, har fået de sjældne 98 til 100 point på hans 100-pointskala.
    Om årgangen som sådan har han kun rosende ord. Han ytrer blandt andet, at den kan vise sig at blive den bedste årgang, han har smagt i de 32 år, han han anmeldt Bordeauxvine.

    Retter pointene til
    Parkers pointgivning vil som vanligt blive rettet til, når han har smagt vinene endnu engang, efter de til sin tid er blevet tappet på flasker.
    Som tidligere nævnt blev de rosende superlativer om Bordeaux 2009 fundet frem af mange andre vinskribenter allerede under primeur-smagningen. Og nu med Parkers lovsang er det slået fast med syvtommersøm, at der er tale om en særlig fantastisk årgang.
    Desværre har al denne ros også pustet liv i en noget mistænkelig handel med vin på kinesisk jord.

    Svindlere på banen
    Velhavende kinesere er vilde med Bordeauxvin, og den nye vidunder-årgang er selvsagt et eftertragtet bytte i jagten på de bedste flasker.
    Hidtil har kineserne haft ry for kun at investere i de fornemme Bordeaux’er, når vinene var tappet på flasker. Men i øjeblikket er der mange, der betaler forud for at sikre sig nogle flasker af årgang 2009.
    Det bliver groft udnyttet af en række svindel-vinhandlere, der allerede nu lokker kinesiske vininvestorer til at betale store summer for den nye årgang fra de førende Bordeaux-slotte. Og det til trods for, at vinslottene endnu ikke har løftet sløret for de priser, som vinhandlerne kan købe vinene til. Om investorerne overhovedet ender med at få de flasker, de har betalt for, er også yderst uvist.

    Tjek vinfirmaet ud
    Det var ifølge Decanter det britiske vinfirma Bordeaux Index, der netop handler med fornemme Bordeaux’er, som opdagede denne grove udnyttelse af de kinesiske kunder.
    Og det har nu fået den britiske brancheorganisation Wine and Spirit Trade Association (WSTA) til at komme med nogle gode råd, som er værd at følge, hvis man har tænkt sig at investere i de eftertragtede Bordeaux-flasker.
    Man bør blandt andet kun handle med vinhandlere, der er relativt store og har et godt ry. Desuden bør man sikre sig, at de har en eller anden form for garanti- eller forsikringsordning. Man bør også undersøge om priserne er konkurrencedygtige, og om de inkluderer levering af flaskerne.

. ... ..



Så betagende kan vinlandskabet tage sig ud i Marlborough. Foto: www.wine-marlborough.co.nz.

    Dyk i newzealandsk høst
    Årets druehøst er ved at være i hus på New Zealand, og overalt meldes der om en mindre høst, end man oprindelig havde regnet med.
    I alt forventer man, at høsten på landsplan vil komme til at ligge på omkring 265.000 tons druer.
    Men det vækker ifølge Decanter kun glæde hos vinproducenterne, hvor sidste års høst var kolossal og resulterede i en regulær vinsø.

    Farvel til vinsøen
    I New Zealands største vindistrikt, Marlborough, har høsten af Pinot Noir – landets førende blå drue – hos nogle vinhuse været hele 25% mindre end sidste år. For den mest udbredte hvidvinsdrue, Sauvignon Blanc, drejer det sig om op til 20% færre druer. Lignende dyk har man også oplevet i de øvrige newzealandske vindistrikter.
    På grund af et køligt forår i år forventes høsten i 2011 ligeledes at blive mindre, hvilket gør det muligt for alvor at få has på vinsøen.
    Kvaliteten af de høstede druer i år skulle efter sigende være ualmindelig god.

..........,,, .............,,



/EMBED>

. ..
Halvering af franske vinorganisationer
Der skal nye boller på suppen i den franske vinsektor, mener landets regering. Og den har derfor ifølge Just Drinks fået udført en undersøgelse, der er mundet ud i en rapport med retningslinjer for visse omlægninger og forbedringer af sektoren.
Rapporten anbefaler blandt andet, at det store netværk af vinorganisationer, som findes i Frankrig, skal halveres, så der kun er en organisation for hvert af de ti vigtigste vindistrikter, hvilket vil sige Bordeaux, Bourgogne (inklusiv Beaujolais), Alsace, Champagne, Côtes du Rhône, Cognac, Loire, Languedoc-Roussillon, Provence og Sud-Ouest.
Desuden bør der være en enkelt organisation, som varetager interesserne for de mange franske vinområder, der ikke har nogen appellation.

Pengetank til fremme af fransk vin
At sende systemet af vinorganisationer på slankekur står i forvejen højt på den franske regerings ønskeliste. Håbet er, at en forenkling ligeledes vil være med til at forenkle fransk vins image på den vinøse verdensscene.
Rapporten opfordrer også til, at man skaber et nationalt fond – en slags pengetank – med midler fra såvel den offentlige som den private sektor.
Denne fond skulle så hvert år i de næste fem år uddele 23 millioner euro (cirka 171 mio. kr.) til markedsføring af fransk vin i udlandet samt til støtte inden for vinøs forskning og udvikling.
Nu ligger rapporten hos den franske landbrugsminister, Bruno Lemaire, der om føje tid vil diskutere den med vinindustrien.
. ...........



En glad Asbjørn May, der netop har vundet semifinalen i WOSA's World Cup for sommelierer. Mon det er en sydafrikansk fodbold-klappehat, han har på hovedet?

    Dansk sommelier på vej til Sydafrika
    I uge 11 fortalte vi, at den sydafrikanske vinproducentforening Wines of South Africa (WOSA) for første gang vil afholde en World Cup for sommelierer.
    I alt deltager sommelierer fra 13 lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, USA, Canada, Rusland, Kina, Japan og Sydkorea. Alle har de først skullet igennem en semifinale i deres respektive hjemlande.
    Den 26. april blev den danske finalist kåret på hotel- og restaurantskolen i København, Copenhagen Hospitality College. Og valget faldt på Asbjørn May fra MR Restaurant i København.
    Forinden havde de fem danske kandidater været gennem såvel en blindsmagning som en skriftlig prøve.
    Nu skal Asbjørn May til at forberede sig på den store finale, som løber af stabelen i Sydafrika til oktober.

. ...
Op og ned for Côtes du Rhône
2009 var et lidt broget år for eksporten af Côtes du Rhone-vin. Ifølge brancheorganisationen Inter Rhône faldt den med 3,3% i værdi til 285,8 millioner euro (cirka 2,1 milliarder kr.) og med 4,2% i volumen til 729.172 hektoliter.
Nedgangen skyldes ikke mindst en mindre eksport til det største aftagerland, Storbritannien.
Men i slutningen af året var der dog igen et opsving i eksporten, som har varet ved i første kvartal af 2010.


33/09


.. .. ..
16 postkort fra ProWein
I dagene 21.-23. marts afholdtes den store vinmesse ProWein i Düsseldorf i Tyskland. Anker var med dernede og det kom der 16 postkort ud af. Her bringer vi de sidste tre, og hele serien har vi lagt på en særlig side.
...........


...........
Sydafrika havde en smuk og meget stilren stand.
...........

    14. postkort fra ProWein:
    Fem lande nede på jorden
    Naturligvis konkurrerer de fem store oversøiske vinlande Argentina, Californien, Chile, New Zealand og Sydafrika. Men på ProWein samarbejdede de under titlen "Down to Earth" og havde skabt et kæmpemæssigt landskab af stande.
    Trods den økonomiske krise har alle fem lande en stadig stigende eksport, og med udstillingen dannede de en fælles front mod de europæiske vinlande, der jo får en klækkelig EU-støtte til international markedsføring.
    De aktuelle tal for landenes eksport ser således ud, idet den procentuelle stigning i værdi er i forhold til 2007:
    Argentina: 286 mio. flasker, værdi 3034 mio. kr., + 27%.
    Californien: 660 mio. flasker, værdi 5518 mio. kr., + 6%.
    Chile: 785 mio. flasker, værdi 4332 mio. kr., + 10%.
    New Zealand: 131 mio. flasker, værdi 3167 mio. kr., + 19%.
    Sydafrika: 542 mio. flasker, værdi 4293 mio. kr., + 47%.

..

>43


.........


...........
På standen for BosFood delte man ud af lækre smagsprøver.
...........

    15. postkort fra ProWein:
    Vinens bedste venner
    Tidligere gav man en flaske, når man mødte op til en fødselsdag eller et jubilæum. I dag er det blevet mere og mere almindeligt, at man tilføjer diverse lækkerier.
    Denne udvikling markerede man på ProWein med en særlig afdeling under navnet "Wine’s Best Friends".
    Her var der cirka 30 udstillere, som præsenterede deres varer og rundhåndet uddelte smagsprøver. Der var kaffe og chokolade, ost og pølser, marmelade og syltetøj, aceto balsamico og olivenolie, pesto og chutney, trøfler og svampe, honning og sennep, kager og kiks …
    Udstillingen blev holdt i samarbejde med det tyske gourmetmagasin Der Feinschmecker.

. . .



..............


...........
Man behøver intet værktøj til at folde pladerne til verdens måske letteste vinreol.
...........

    16. postkort fra ProWein:
    Fold din egen vinreol
    På ProWein var der nogle få stande med "alt det andet" – alle de produkter, der knytter sig til salget af vin lige fra gaveæsker og vinkølere til kulørte bånd til at binde om flaskerne.
    Blandt disse firmaer bed vi mærke i det tyske firma ARCave, der lancerede en virkelig smart vinreol.
    På dette postkort viser firmaets chef, Marc Breitenmoser, en sortlakeret jernplade med diverse udskæringer. De tre sider kan nemt bukkes i en vinkel på 90 grader og låses sammen, så man får en stabil kasseform, og stabler man seks af disse kasser, har man en solid og smart vinreol til 36 flasker. En film på firmaets hjemmeside viser hvordan.
    Reolen sælges i pakker med seks plader, og i Tyskland er prisen cirka 192 euro inkl. forsendelse.

...........


..

    Se i alt 33 billeder fra ProWein
    Vi tog mange billeder på den store vinmesse - og har slettet mange af dem. Tilbage blev i alt 33, der er lagt ud i stor størrelse i et Picasa-show, der kan ses ved at klikke her.
    Når de små billeder kommer op på skærmen, så klik på "Diasshow" og derefter på F11.
    Hvis du klikker på knappen forneden med de to lodrette streger, kan du styre slagets gang med piletasterne. Under nogle af billederne har vi indsat forklarende billedtekster. God fornøjelse.

. .. . .. ..



.. ..
..
Italiens ambassadør i Danmark, Andrea Mochi Onory di Saluzzo, gav med saksen i hånden grønt lys for, at Barolo Event 2010 kunne begynde. Stemningen var i top, mens de i alt 800 gæster smagte på de mange tusinde vine. Foto: David Larsen.
. ..
Piemonte for fuld udblæsning
Den 23. april var der rig lejlighed til at gå på opdagelse i den vidunderlige italienske region Piemonte – uden at skulle tage længere væk end til Børsen i København.
Denne dag var den stemningsfulde gamle bygning nemlig rammen om Barolo Event, et storstilet arrangement, hvor der blev budt på smagsprøver af flere tusinde vine – blandt andet af Piemontes berømte Barolo-vine.
Der var stuvende fuldt i børssalen. I alt 800 gæster – private og vinbranchefolk – var valfartet til begivenheden. Og de blev ikke bare belønnet med glimrende vine, men også med gastronomiske delikatesser i lange baner samt en indsigt i regionens smukke natur og spændende kultur.

Det største arrangement
Til vinene kunne folk nippe til lidt brød, og det blev til en hel del nipperi. Til sammen spiste de mange gæster 100 kg brød ifølge arrangørerne, som talte flere forskellige piemontesiske organisationer – blandt andet Strada del Barolo, vinavlerforeningen (il consorzio) i Barolo, Enoteca Regionale del Barbaresco og Piemontes turistråd.
Arrangementet blev det største fremstød for Piemonte, som har fundet sted uden for Italien i årevis.
. ..



Hos det kinesiske vinhus Wang Chen Wines har man skænket fra den store flaske og smagt på indholdet - en efter sigende dejlig sød ice wine.

    Verdens største vinflaske
    I sidste uge fortalte vi på Den Stærke Side om verdens største whiskyflaske, som blev skabt af restauratør Dru McPherson i den skotske by Tomintoul.
    Når det gælder verdens største vinflaske, skal man til det nordlige Kina for at finde rekordindehaveren. Hos vinhuset Wang Chen Wines i Liaoning har man fået fremstillet en 4,57 meter høj flaske, der indeholder lige omkring 1850 liter vin – en hel del mere end den tidligere verdensrekord på 490 liter.
    Kæmpeflasken indeholder ice wine – den søde vin af frosne druer, som både Tyskland, Østrig og Canada er så berømte for. Men også i det nordøstlige Kina fremstiller man i vidt omfang denne specialitet.
    Verdensrekorder er ofte lidt flygtige. Et eller andet sted i verden sidder der sikkert i dette øjeblik en vinproducent og pønser på, hvordan han kan lave end endnu større flaske end den kinesiske …

. .. ...
Bichel importerer også Guigal
En af vore læsere, Henrik Parbo, har set omtalen i sidste uge om Guigals vine og gør os venligst opmærksomme på, at en hel del af disse vine også importeres af Bichel Vine – hvilket ikke mindst vil være af interesse for vore læsere i Jylland.
. ..

Til_37/09


. ..
. ..
Den går i dybden med sagerne
En af vore læsere, Henning Christensen, har sendt os disse billeder af en helt utrolig vinkælder.
I køkkenet er der i gulvet en lem af tykt glas, som man altså kan gå på. Når lemmen lukkes op, åbnes der til en spindeltrappe, der går i dybden, og langs væggene hele vejen ned er der så rum til opbevaring af flaskerne.
Bemærk, at der er tale om en spindeltrappe, ikke en vindeltrappe. En Vindeltrappe har rækværk på begge sider og et hul i midten, mens en spindeltrappe har en søjle i midten, hvad denne trappe jo har.
Havde man lavet en kælder med en større diameter, kunne man have haft en vindeltrappe og også plads til flasker inde i midten.
.. ..



Château d'Aigle, som danner rammen om det nye vinmuseum, troner over den lille schweiziske by Aigle.

    Vinmuseum i det gamle slot
    Den schweiziske by Aigle i kantonen Vaud ligger flot placeret omgivet af vinmarker og med bjergene som bagtæppe. Den og dens slot, Château d’Aigle, er i sig selv et besøg værd, men nu har byen fået endnu et trækplaster, idet slottet i sidste uge slog portene op for sit nyindrettede vinmuseum.
    Musée de la Vigne et du Vin, breder sig over sytten sale og rum og består af fem forskellige udstillinger, der fortæller om alt fra vinhistorie til vin-videnskab i såvel Schweiz som i nabolandene.
    Der vises også film om vin, ligesom der snart indrettes et Vinorama, hvor man kan smage og købe mere end 300 forskellige vine.
    Museet byder også på samlinger af vinglas, karafler, flasker, korkpropper, proptrækkere, etiketter og mange andre genstande.
    Man kan se og læse mere (på fransk) ved at klikke her.

.. ..
.....................

.......


    Fremgang i whisky-eksport
    De skotske destillerier har ingen grund til at klage. Trods den verdensomspændende økonomiske krise er eksporten af whisky steget med 3% til 3 milliarder pund (cirka 25,7 mia. kr.) i 2009.
    Ifølge Scotch Whisky Association (SWA) steg eksporten til USA – det største marked for skotsk whisky – med 13%. Men også brasilianerne har for alvor fået øjnene op for den skotske nationaldrik. Her var der tale om en forøgelse af importen på hele 44%.
    Når det gælder Spanien, der er det tredje største marked for skotsk whisky, så billedet lidt anderledes ud sidste år. Her var der et dyk i eksporten på 5% i forhold til 2008.

    En musical til ære for whisky
    En så populær drik som whisky skal selvfølgelig også have sin egen musical. Og det har den fået nu med Whisky Kisses, som er produceret af det skotske Right Lines Productions.
    Den komiske musical handler om to internationale whisky-samlere som på en auktion kappes om at få fat i den sidste flaske af en 100 år gammel whisky med navnet Glenigma.
    Whisky Kisses får premiere den 1. maj, og rammerne bliver destilleriet Glenfiddich i Dufftown. Herfra fortsætter musicalen på en landsdækkende turne.
    Man kan læse mere om stykket ved at klikke her.

.......
....... . ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har pr. 1. april ansat sommelier Michael Søe som Key Account Manager. Læs mere om ham i denne uges Blå Bog.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.


    Michael Søe (f. 1969) blev grebet af vinens verden, da han i tidernes morgen var i lære som tjener på Hotel Hanstholm. I 1991 kronede han sin efterhånden store viden om vin med en sommeliereksamen og en efterfølgende optagelse som medlem af Dansk Sommelier Forening. Siden hen er Michael Søe også blevet optaget i den franske vinorden La Confrerie Saint-Etienne d’Alsace & Chaine des Rotisseurs med titlen Professionel du Vin.
    Hans karriere som færdigudlært tjener startede på Hotel Limfjorden. Senere blev han restaurantchef på Hotel Scanticon/Restaurant La Cocotte i Århus og efterfølgende hotelchef på Fakkegrav Badehotel.
    Sideløbende med sit faste arbejde har Michael Søe også fungeret som skuemester og sensor for Horesta ved eksaminerne på tjenerfagskolen.
    I 1998 startede hans anden karriere – den i vinbranchen – hvor han blandt andet har haft sin gang hos vinfirmaerne Ambassadeur Wine, Philipson Wine, Kjær & Sommerfeldt og H.J. Hansen Vin og samtidig har afholdt flere kurser for vinbranchefolk i vin og salg.
    Den 1. april 2010 fik Michael Søe så sit nuværende job som Key Account Manager i Københavns hos Kjær & Sommerfeldt. Han har dermed fået ansvaret for al vinsalg i Østjylland til både virksomheder og hotel- og restaurantbranchen.
    For Michael Søe hører vin og gastronomi uløseligt sammen, så en stor del af fritiden spenderes i køkkenet med gryder, pander og de bedste råvarer. Med god mad skal der også motion til, og den får han blandt andet som fodbolddommer i Århus Fodbolddommerklub.
    Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København K, tlf.: 70 15 65 00, mobil: 51 48 86 06, e-mail: michael.soe@kogs.dk, www.kogs.dk.

................. .. ........... ..



. ...
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    .....................
    Hvorfor siger man avec?
    Niels Hald har et spørgsmål om ordet avec, som han har funderet over i flere år.
    – Mange steder ser man ordet brugt, også her i VinAvisen, skriver Niels Hald. – Fx står der i en nylig artikel: I Kina nyder man ikke kun den stærke drik som en avec til kaffen …
    – Avec, hvad er lige det? Jeg ved selvfølgelig godt, hvad der menes, men hvorfor bruger man dette udtryk, som en franskmand aldrig ville forstå. Han ville spørge: Avec quoi? Med hvad?
    Forklaringen på danskeres brug af ordet er uden tvivl, at man engang på diverse spisekort har brugt det i forbindelser som ”du café avec cognac”, og at man spøgefuldt er gået over til blot at sige avec: – Skulle der være en lille avec, frue?
    Det franske forholdsord avec (med) er med andre ord blevet til et dansk navneord, der erstatter ”en spirituøs drik som fx brandy eller likør”.
    .....................
...... ............ .. ............ . .,
,,......
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. . ............ ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    69 Der er ikke vinmarker omkring den franske landsby Collonges-la-Rouge, men vinløvet giver skygge på torve og stæder (Foto © Anker Tiedemann).
    ...............
    ...............
. ,,......


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Alamos, Catena, Torrontes, Mendoza, Argentina, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Både sødme og syre, både fedme og et lille bittert bid. Sådan er denne krydrede og let parfumerede hvidvin. Til prisen en virkelig god vin.


Grange Philippe, Sauvignon Blanc, Languedoc, Frankrig, 2008
55 kr., Søhøjlandets Vinlager
En klassisk fransk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. Den har intet af den overvældende aroma af eksotiske frugter, som præger mange newzealandske hvidvine på samme drue. Den har en sart blomsterduft og en behagelig tør smag med fine krydrede noter. Den sidste stjerne får den for den attraktive pris.


Clivus, Pinot Grigio, Veneto, Italien, 2009
69 kr., Rungsted Vinhandel
Denne hvidvin er tør uden at knække. Den har en god fylde og let krydrede toner og vil egne sig glimrende til en italiensk inspireret ret med kalvekød og friske krydderurter.


Domaine Jean-Marc Bernhard, Riesling, Alsace, Frankrig, 2008
85 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., The Wine Company
Dejlig hvidvin på "vieilles vignes", altså gamle vinstokke. Vinen er i fin balance med god frugt og en lille rar sødme.


Clos de Loyse, Louis Jadot, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
130 kr., Wine.dk
Blød og lækker hvidvin med hele Chardonnay-druens charme. Sådan skal en god hvid Bourgogne smage - og så er den tilmed til at få for en rimelig pris.


Drouhin-Vaudon, Joseph Drouhin, Chardonnay, Chabils Premier Cru "Vaillons", Frankrig, 2008
249,95 kr., H.J.Hansen Vin
Fortræffelig hvidvin - men husk, at den ikke må være koldere end 10 grader. Ellers folder den sig ikke ud med alle sine dejlige aromaer og frugtagtige smag - og virker bare lidt for enkel og syrlig.


Alkoomi, Chardonnay, Frankland River, Australien, 2008
120 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Ganske flot hvidvin, men man skal være glad for en markant fadsmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Vitiano, Falesco, Umbria, Italien, 2009
79,95 kr., pris i denne uge (uge 18): 41,66 ved 3 flasker, SuperBest
En ganske dejlig rosévin. Den har sommer-duft af skovjordbær og modne hindbær. Smagen er overraskende - men behageligt - tør med god fylde og et strejf af bittermandel til slut. Den femte stjerne er for tilbudsprisen.


Viña Tobía, Rosado, Garnacha, Rioja, Spanien, 2008
59 kr., Valuewine
Let og krydret rosévin, ret tør og velegnet til mad.

Rødvin


Prima-Mano, Primitivo, Salento IGT, 1, 2006
99,95 kr., Strandgaarden
Fyldig, krydret og nem at drikke. En vellavet rødvin med toner af chokolade og mørke frugter. Flasken har skruelåg.


Chapoutier-Pic, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
109 kr., pris i april: 89, Østjysk Vinforsyning
To dynastier i Rhône-dalen mødes i denne gode rødvin på økologisk dyrkede druer - vinhuset Chapoutier og restaurant-familien Pic, Michel C. og Anne-Sophie P. Vinen er typisk Rhône med saft og tilpas syre. Kampagneprisen i april udløser den femte stjerne.


Vignamaggio, Villa Vignamaggio, Chianti Classico, Italien, 2007
115 kr., Gallovini
En af de rigtigt gode Chianti'er, klassisk, med fin krydring og dejlig frugt.


Quinta da Vegia, Dão, Portugal, 2006
135 kr., Vinport
Den smager godt, denne rødvin. Vellavet og elegant vin med blød, afrundet frugt og en fin krydring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Cascina Cucco, Cerrati, Barolo, Italien, 2006
165 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Carlo Merolli
For nylig smagte vi 2005-årgangen. Her er dens et år yngre lillebror, der er lige så god. En kompleks og meget harmonisk rødvin med fint krydderi. Den fylder munden med en herlig smag - helt ud i alle hjørner og kanter. Den kan drikkes nu, men gem den gerne fem-seks år endnu. Prisen er yderst attraktiv.


Collina della Vedova, Alfiero Boffa, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2005
169 kr., Kjær & Sommerfeldt
En virkelig god Barbera-rødvin med fyldig, blød frugt, der fylder munden med mange facetter. Og det fortsætter bare i den lange eftersmag.


Canonica a Cerreto, Chianti Classico Riserva, Italien, 2006
175 kr., Wine.dk
Flot og kompleks Chianti med blød frugt og en markant fadsmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Dal Tralcetto, Cantina Zaccagnimi, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2008
75 kr., på tilbud: 60 kr., Jysk Vin
Kraftig og saftig rødvin med druesødme og en god eftersmag. En pæn og anvendelig madvin.


Nuestro, Crianza, Ribera del Duero, Spanien, 2006
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Lidt en bamsevin, 14½ procent, uden dog at virke sprittet. En vinter-vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


120, Santa Rita, Merlot, Valle Central, Chile, 2008
54,95 kr., Amka
Enkel og ligefrem rødvin unden større vingefang. En hakkebøffevin. Flasken har skruelåg.


Scopone, Rosso di Montalcino, Italien, 2006
129 kr., YouAndWine
Meget saftig, lidt spinkel, men i god balance - en forholdsvis let Rosso, men glimrende til lettere italienske retter. Helt billig er den ikke.


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.