Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31. 2010

,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 31
Fra 2. august til 8. august 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 28, ,,,,,,VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................






Alkohol er godt mod leddegigt
En ny undersøgelse udført af britiske forskere ved University of Sheffield viser, at et moderat forbrug af vin og anden alkohol har en godgørende virkning på patienter med leddegigt.
Forskerne kortlagde alkoholforbruget hos 873 patienter og hos en rask kontrolgruppe på 1004 personer i den måned, der lå før deres deltagelse i undersøgelsen.
Efterfølgende røntgenfotografier af deltagerne i patientgruppen viste, at skaderne ved leddene var langt mindre hos de patienter, der regelmæssigt drak vin og anden alkohol end hos dem, der aldrig rørte en dråbe alkohol eller kun drak et glas i ny og næ.
Smerterne og hævelserne, som følger med sygdommen, var ligeledes mindre hos de patienter, der havde et regelmæssigt forbrug.

Større risiko for afholdsfolk
Forskerne fandt også frem til, at afholdsfolkene blandt de mange forsøgspersoner havde fire gange større risiko for at udvikle leddegigt, end dem, der drak vin og anden alkohol mere end ti dage om måneden.
Det er endnu udvist, hvad der forårsager alkoholens godgørende virkning, når det gælder denne sygdom – det kapitel skal forskerne nu til at tage hul på, ligesom de vil undersøge, hvilken type alkohol, der har den største effekt.
Vi gætter på, at det må være vin, der jo i forvejen er kendt for at have helsebringende egenskaber i forbindelse med andre sygdomme ...




Klaser med endnu umodne druer i Alsace. I midten af september forventes høsten at begynde i det berømte franske vindistrikt. Foto: www.vinsalsace.com.

Bordeaux 2010 tegner fint
Det gik fantastisk med årgang 2009 i Bordeaux, der fik et hav af rosende anmeldelser, og som - for de store vinslottes vedkommende - sælger til pænt høje priser.
Nu begynder vinproducenterne i distriktet så småt at vurdere potentialet i druerne for årgang 2010.
Juni var den varmeste måned i 35 år i Bordeaux. Og varmen fortsatte ind i juli, hvor temperaturen i de første to uger var den højeste siden 1921.
På nuværende tidspunkt tyder alt på, at høsten vil blive stor, og druerne af rigtig god kvalitet. Dog frygter nogle producenter ifølge Decanter, at det vil ende med en årgang ligesom den i 2003, hvis de høje temperaturer vender tilbage. Her medførte en langvarig hedebølge, som varede hele august med, at vinene generelt mistede den karakter og struktur, som man normalt forbinder med en god Bordeauxvin.

God klassisk Alsacevin
Også i resten af Frankrig ser man i øjeblikket nøje på druernes udvikling.
I Alsace forventer vinhusene en høst, der vil give vine, som er rigtig gode og klassiske for distriktet. Dog er der en vis bekymring for druernes ve og vel, da der er risiko for angreb af meldug som følge af en hel del regn for nylig.
I Bourgogne har man på grund af regn og køligt vejr i forsommeren haft problemer med coulure (at druerne ikke udvikler sig efter blomstringen). Det har det gode varme vejr i juli delvist rettet op på – dog forventer man, at høsten vil blive 20 procent mindre end normalt for en gennemsnitlig høst.


Nul vin til tyrkiske receptioner
Det er en kendt sag i politiske kredse, at Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan har en indædt modvilje mod enhver form for alkohol.
Før i tiden bød man på et glas vin til officielle receptioner og på lidt mere end et glas til statsmiddagene.
Men i de otte år, Erdogan har haft magten, har han og hans parti, AKP, langsomt men sikkert drænet den hjemlige politiske arena for enhver dråbe vin.

Drop vinen, og spis druer
I sidste uge gik Erdogan så vidt, at han officielt opfordrede folk, der havde lyst til et glas vin, til at spise en klase druer i stedet for.
Og ikke nok med det. AKP har også for nylig fået vedtaget en ny reklamelov, der dikterer, at det er forbudt for store sportsorganisationer og sportshold på nogen måde at reklamere for vin og anden alkohol. Organisationerne må heller ikke modtage sponsorater fra vin-, øl- og spiritusproducenter – hvilket kan betyde, at Tyrkiets berømmede basketballhold Efes Pilsen måske må dreje nøglen om. Holdet sponsoreres nemlig af den store tyrkiske bryggerigigant Efes Beer Group, ligesom det også er opkaldt efter sin sponsor.


33/09





Køberen af Château Montelena Chardonnay 1973, Jason Corcoran, vil få flasken overrakt i denne fine trækasse.

Legendarisk Montelena-vin solgt
I uge 29 fortalte vi om den flaske Château Montelena Chardonnay 1973, der var sat til salg hos auktionshuset Spectrum Wine Auctions.
Det er en af de få eksisterende flasker af denne californiske vin, som udkonkurrerede adskillige berømte franske vine ved den legendariske blindsmagning ”Paris Tasting” i 1976.
Nu er auktionen ovre, og flasken blev solgt for 11.325 dollars (cirka 65.400 kr.).
Køberen er en britisk software ingeniør, Jason Corcoran, der designer softwareudstyr til bilmærker som BMW, Porsche og Lamborghini. Og at han valgte at bruge så mange penge på netop denne vin var ingen tilfældighed. Flasken fuldender hans samling af de tyve vine, som indgik i ”Paris Tasting”.

Ejer alle vinene fra blindsmagningen
Jason Corcoran havde set filmen ”Bottle Shock”, den ene af de to film, der er lavet over blindsmagningen, og tænkte, at det kunne være sjovt at eje samtlige af de vine, som blev smagt dengang.
Nu vil han udstille alle flaskerne fra blindsmagningen i sin nye store vinkælder - som også vil rumme en masse andre sjældne gamle vine.
Han er dog stadig på udgik efter endnu en flaske af vinder-vinen, for som han siger, så er det ideelt at have en at gemme og en af drikke.


Noget for noget
Det har længe været et problem, at navnene på de mest berømte europæiske vin- og spiritusmærker er blevet anvendt af andre lande end oprindelseslandet. Det samme gælder for navnene på anerkendte vindistrikter.
Eksempler på denne misbrug er Champagne, Chianti, portvin og skotsk whisky.
Som vi fortalte i uge 29, er det nu lykkedes den skotske regering at få en aftale i stand med Kina om at give skotsk whisky såkaldt GI-status (geografisk indikation). Det er en betegnelse, som EU har indført for at navnebeskytte kendte europæiske føde- og drikkevarer.
Undertiden er EU dog nødt til at lave en ”byttehandel” for at få gennemført disse navnebeskyttelser.

Slut med georgisk champagne
En sådan byttehandel foregik for nylig med Georgien. Fremover må de georgiske vinproducenter ikke længere sælge mousserende vin med et Champagne på etiketten – noget, som mange producenter gør til hjemmemarkedet. En række andre kendte europæiske vinnavne har ligeledes fået GI-status i Georgien.
Til gengæld har EU indvilliget i at anerkende 18 georgiske vinnavne, som ligeledes heller ikke må anvendes af ikke-georgiske vinproducenter. Det drejer sig om navne som Khvanchkara, Tvishi, Kindzmarauli, Saperavi og Mukuzani. Risikoen for misbrug er dog nok ikke så stor …





.





Niels og Berit (Bimmer) Udsen og bag dem deres danske importør, Anne Marie Cramer fra Solarex Wines.

Et par (næsten) danske vinbønder
I torsdags var der besøg i København af et par danske vinbønder, nemlig Niels og Bimmer Udsen, hvis vingård, Castoro Cellars, ligger i det californiske distrikt Paso Robles.
Vel … helt danske er de ikke. De er amerikanske statsborgere. Men Niels er født af danske forældre i USA, Bimmer er født i Danmark, og deres sprog er flydende dansk. Niels har således gået et år i Holte Gymnasium, og han blev gift med Bimmer i Søllerød kirke.
Niels Udsens far var landmand i USA og producerede tomatfrø, og selv fik Niels en uddannelse som landbrugsøkonom. Men det var det praktiske arbejde, der trak og blandt andet arbejdede han i Italien, hvor han ikke kunne undgå at blive en ven af vinen. Og hjemme igen i USA fulgte han en vej, som mange unge vinmennesker har fulgt: Arbejde i et winery med en dygtig læremester. Tilladelse til at lave sin egen vin på winery’et med indkøbte druer. Succes med vinen. Grundlægge egen vingård. Købe egne marker. Arbejde dygtigt og flittigt og bygge en virksomhed op igennem snart 30 år.

Bæveren gav vingården navn
Castoro Cellars blev grundlagt i 1983, og navnet Castoro hentyder til bæveren, hvis latinske navn er Castor. Niels Udsen blev nemlig kaldt Bæveren af sine venner, og da han arbejdede i Italien, blev det til "Il Castoro". I dag er der en bæver på etiketterne.
Castoro Cellars har 243 hektar vinmarker fordelt på syv forskellige lokaliteter, og den årlige produktion ligger på næsten trekvart million flasker, hvoraf cirka halvdelen eksporteres til ti lande, her iblandt naturligvis også gamle Danmark, hvor Solarex står for importen.
Niels og Bimmer Udsen er blandt pionererne i Passo Robles. Da de kom til i 1983, var der 15 vingårde i distriktet. I dag er der 200.
De er også pionerer, når det gælder bæredygtigt landbrug. Deres vine fremstilles således på økologisk dyrkede druer, og de går heller ikke ad vejen for at anvende nogle af de biodynamiske metoder.
På sine marker dyrker Castoro Cellars tyve forskellige druesorter, og mange af de både specielle og fortræffelige vine har fundet vej til Danmark.
I den ugentlige smageliste nedenfor er der gode ord og stjerner til 22 smagte vine.


Ny ejer af Bordeauxs ældste vinfirma
Den franske vinproducent Castel har købt Bordeauxs ældste vinfirma, Barton & Guestier, af det store spiritusfirma Diageo.
Købsprisen er ikke offentliggjort, men det er en meget stor forretning, som Castel nu er blevet indehaver af.
Barton & Guestier blev grundlagt i 1725 af en irsk immigrant, Thomas Barton. Tyve år senere havde ”franske Tom”, som han blev kaldt, gjort firmaet til det førende i Bordeaux, når det gjaldt eksport af vin til udlandet. Han var også den første vinfirma-ejer, der samtidig var vinslot-ejer.
I dag omsætter Barton & Guestier for 25 millioner euro (cirka 186 mio. kr.) om året og eksporterer omkring 10 millioner flasker vin til 130 forskellige lande.
Under Castel vil det gamle vinfirma forblive en selvstændig forretning.


>33/09




Fransk tegneserie om vin
I uge 27 fortalte vi om, hvordan den japanske manga (tegneserie) ”Kami no Shizuku” har givet salget af franske kvalitetsvine – og frem for alt af Bordeauxvine – et ekstra skub i den rigtige retning.
Mangaen handler om Shizuku Kanzaki, hvis far, der var en berømt vinsamler, i sit testamente har beskrevet de tolv vine, som efter hans mening er de bedste i verden. Og den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans fornemme vinsamling.
Sønnen kaster sig ud i jagten på flaskerne – hvoraf en hel del er af fornemt fransk ophav. Tegneserien er udkommet i både Asien og Frankrig.
Inspireret af denne manga og dens succes, har den franske tegneserieskaber Eric Corbeyran sat sig for at kreere en lignende vinøs tegneserie med det enkle navn ”Médoc”.

Grundig research
Medóc handler om en ung amerikansk kvinde, som arver et vinslot, Château Chêne Courbe, efter sin far – hvilket medfører en del stridigheder i hendes familie.
Sammen med sin illustrator, Sébastien Portet, har Corbeyran ifølge Decanter besøgt et hav af vinslotte i Bordeaux for at studere såvel vinfremstilling som arkitekturen på de gamle slotte. Og han har holdt møder med blandt andet den berømte flyvende vinkonsulent Michel Rolland for virkelig at kunne sætte sig ind i den franske vinverden.
Det er forlaget Glénat, som også udgiver den japanske manga på fransk jord, der skal udgive Médoc.
Meningen med tegneserien, som udkommer i begyndelsen af 2011, er blandt andet at give et nyt ungt publikum indsigt i vinens verden på en populær måde.



Det er fast arbejde at høste druer fra de endeløse rækker af vinstokke på vinmarkerne i Idaho. Foto: www.idahowines.org.

Fremstød for Idahos vinindustri
Vin fra Idaho er ikke just det, man hører mest om – heller ikke i USA. Men det skal der laves om på, hvis det står til vinproducentforeningen Idaho Grape Growers & Wine Producers Commission.
Foreningen har ansøgt om et offentligt tilskud til markedsføring af statens vinindustri. Der er nu bevilget en god sjat penge, 100.000 dollars (cirka 570.000 kr.), til formålet, og pengene vil foruden almindelig markedsføring også blive brugt til at undersøge mulighederne for nye AVA’er (American Viticulture Areas) – en geografisk betegnelse, der svarer til franskmændenes AOC.

Vil tages seriøst
Som det er nu, har Idaho kun en enkelt AVA, Snake River Valley, der har eksisteret siden 2007, og som omfatter 16 af statens i alt 38 vinhuse.
Snake River Valley er i løbet af de sidste par år blevet kendt for sine glimrende vine på druerne Riesling, Syrah, Viognier og Malbec.
Håbet er, at man via markedsførings-fremstødet og nye AVA’er kan få omverdenen til at tage Idahos vinindustri seriøst, som det lyder fra det team, der skal lede projektet.


>43




Sælges der flest flasker om torsdagen?
Forleden talte vi med en vinhandler, der i forbifarten nævnte, at torsdag er den dag i ugen, hvor han sælger flest flasker vin.
Det har vi aldrig før hørt. Er det virkelig en generel regel?
Nu er det jo sådan, at VinAvisen læses af alle, der handler med vin i Danmark – i hvert fald de af dem, der mener noget med deres job. Så det kunne være sjovt at spørge dem, på hvilken ugedag salget er størst.
Det gør vi i denne lille rundspørge, der ifølge sagens natur er forbeholdt branchefolk. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen – og gør det venligst senest fredag aften. Send også meget gerne eventuelle kommentarer - til anker@vinavisen.dk.
Resultatet af rundspørgen bringer vi i næste uge.



Nyt navn til Foster’s vindel
I uge 26 fortalte vi, at den store australske bryggerigruppe Foster er i færd med at opdele firmaets interesser i henholdsvis en bryggeridel og en vindel – højst sandsynlig med et salg af for øje af en eller begge afdelinger.
Planerne om opdelingen kommer i kølvandet på et tab på 1 milliard AUD (cirka 5,2 mia. kr.) på Foster’s vininteresser i finansåret 2009 til 2010.
Nu har Foster også givet vindelen et nyt navn, Treasury Wine Estates, som yderligere adskiller den fra firmaets øvrige aktiver.
Vindelen omfatter i dag 20 vinhuse, 12.000 hektar vinmarker og 50 forskellige vinmærker – heriblandt Penfolds, Lindemans og Wolf Blass.
Ifølge Decanter skulle flere potentielle købere til bryggeridelen have meldt sig ved døren, mens der ikke har været den store interesse for at erhverve Foster’s vindel.






Afgifter bremser markedssalg
Vinproducenterne i staten New York har et stort ønske om at udvide deres salgsmuligheder. Men det går ikke just den rigtige vej for dem.
Statens guvernør, David Paterson, har, som vi tidligere har fortalt, forsøgt at få et lovforslag igennem, der tillader vinsalg i supermarkederne. Men det fik han ikke gennemført, og det er derfor stadig kun i særlige vinforretninger, man kan købe vin.
For nylig kom endnu et lovforslag på banen, nemlig at fjerne den pænt store statsafgift, som pålægges vinhuse, der vil sælge vin under festivaler i gastronomiens tegn. Festivalerne er selvsagt en oplagt lejlighed for vinproducenterne til at markedsføre deres vine, men afgiften holder flere producenter tilbage.

Vil ikke undvære pengene
Men også dette lovforslag er ifølge The Examiner blevet skrinlagt, og denne gang er det David Paterson, der er ”skurken”, idet han nedlagde veto mod lovforslaget, som kom fra den lovgivende forsamling.
Årsagen skulle blandt andet være, at det ville være uretfærdigt, når bryggerierne stadig skal betale statsafgiften, hvis de vil sælge øl under festivalerne.
Men den bider vinproducenterne ikke på. De mener blot, at man helt og holdent skal fjerne afgiften på både vin- og øl-salg under de festlige arrangementer.
Rygterne går da også om, at Paterson nødig vil undvære afgifterne, da de spæder godt til i den slunkne statskasse.




Fire løbere nyder et godt glas vin under det store Marathon du Médoc.

Klovne og årgangsvine
Den 11. september mødes klovne, plysdyr, balletdansere og andet godtfolk i Bordeaux til den 26. udgave af det legendariske Marathon du Médoc.
Sammen løber de 42.195 km forbi vinmarker og berømte vinslotte. Undervejs gøres der holdt ved boder med forfriskninger i form af ædle årgangsvine, østers og is. Under dette festlige maraton gælder det nemlig ikke bare om at vinde, men også om at nyde og have det sjovt.

Endnu flere deltagere
Løbet er så stort et trækplaster for løbeglade mennesker fra hele verden, at arrangørerne i år har valgt at øge deltagerantallet med 500 til 8800 løbere.
Alle er velkomne til at deltage, men man skal være tidligt ude, hvis man vil sikre sig en plads – alt er således udsolgt til 2010-udgaven af løbet.
Men man kan jo stadig nå at tage til Bordeaux og overvære arrangementet – og måske overveje, om man skal melde sig til næste år. Man kan læse mere om maratonet ved at klikke her.
Nedenfor bringer vi et lille udsnit af det gigantiske løb som ugens STORE billede.



Fra fodbold til fadlagring
Enhver fodboldentusiast ved, at Spanien vandt ved VM i fodbold i Sydafrika for nylig. Og manden, der tyrede den afgørende bold ind i målet, var Andrés Iniesta.
Nu, hvor han stadig rider på en sand helte-bølge i Spanien, har han besluttet at bruge nogle af de mange penge, han har tjent på fodbold, til at åbne eget vinhus. Hermed følger han i kølvandet på en hel bølge af spanske fodboldspillere, som også har kastet sig over jobbet som vinproducenter.
Iniestas vinhus skal ligge i byen Fuentealbilla i provinsen Albacete, hvor hans familie i forvejen ejer nogle vinmarker.
Han vil sparke 9 millioner euro (cirka 67 mio. kr.) i vinhus-byggeriet, som, når det er færdigt, vil producere omkring 700.000 flasker vin om året.





.....................




< Tag en bid af glasset. Det er helt ufarligt, knaser ikke og smager oven i købet godt.


Spis dit glas
Drik indholdet, og spis glasset. Det er konceptet bag en ny serie drinksglas, Jelloware, fra det amerikanske designfirma The Way We See The World.
Glassene er lavet af et stivelsesstof udvundet af alger, og de fås i en række forskellige farver.
Når man har nedsvælget sin drink, kan man sætte tænderne i glasset – hvilket ligefrem skulle være en nydelse. Glassene er nemlig forsynet med forskellige smage som fx citron-basilikum og ingefær-mynte, der hver især skulle stå perfekt til specifikke drinks.
Man kan læse mere om de festlige glas på firmaets hjemmeside.



Til_37/09



............ ........................... ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Valuewine har optaget importen af vine fra Bodegas Trition i Castilla Y Leon.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

. ..

.
.

    Tim Petersen (f. 1979) er vokset op i Egebjerg ved Nykøbing Sj. Det var også her, han kom i lære hos købmand Hauge Sørensen, hvorfra han blev udlært som kommis.
    Efter 10 år i detailbranchen og en stadig større interesse for vinens verden fik Tim Petersen et tilbud fra vinfirmaet Amka i Randers om et job som kørende sælger. Det sagde han ikke nej til, og det blev til 6 års samarbejde med supermarkeder over alt i landet.
    I 2008 fik han sin faste gang i Best Selection, som er en del af Amka-koncernen, men hvis primære salg er til vinhandlere, specialhandelen, duty free / travel retail og eksport. Best Selection, har i dag sælgere over hele Danmark og kontor i både Randers og København.
    Her arbejdede han tæt sammen med lederen af afdelingen, Jan Reimer, indtil denne gik på pension i begyndelsen af 2010.
    Nu har Tim Petersen overtaget roret i Best Selection og dermed det overordnede ansvar for salget af anerkendte mærker som blandt andet Taylor’s (portvin), Henriques & Henriques (madeira), Paul Jaboulet Aine (Rhône) og Klein Constantia (Sydafrika).
    Privat bor Tim Petersen i Holbæk. Fritid er der ikke meget af, men den, der er, går med at lidt sport samt interessen for mad og vin.
    Adresse: Best Selection A/S, Østre Boulevard 29, 8930 Randers NØ, tlf.: 86 41 03 88, fax: 86 42 18 08 og Bernhard Bangs Alle 39, 2000 Frederiksberg, tlf.: 39 61 00 21, fax: 39 61 00 60, e-mail: tpe@bestselection.dk.



.... ..


Ugens vinøse billede
Kisse og Calle Bork fra Thams Vine har været på sommerferie i Piemonte. Her boede de blandt andet på vingården Manzone, der ud over vin kan byde på ni hyggelige ferielejligheder.
Vingården ligger i nærheden af Barolo - i kommunen Monforte d’Alba, der er et smørhul, når det gælder såvel vin som smukke landskaber. Billedet viser netop den fine udsigt fra terrassen i den lejlighed, som ægteparret Bork overnattede i.
Man kan læse mere (dog kun på italiensk) om Manzone ved at klikke her.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.

........... ...... .... ............ ... ... ... .. ........... ........ ........... ............ ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    81 Deltagerne er klædt ud i de mest fantastiske dragter under det årlige maratonløb i Médoc i september måned (foto: © Marathon du Médoc)
    ...............
    ...............




/EMBED>




    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 47 vine. Af disse vine var der 36, som fik mere end to stjerner, og hele 28, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 170 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.
........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Raywood, Castoro Cellars, Chardonnay, Central Coast, Californien, 2006
59 kr., pris ved 12 flasker: 49 kr., Solarex
En ganske lækker hvidvin til en meget venlig pris – især hvis man køber en kasse. Vinen har dejlig frugt med toner af fersken og melon og en ret markant, men blød fadsmag. Den femte stjerne får den for prisen ved 12 flasker.


Il Falchetto, Chardonnay, Langhe, Italien, 2009
69,95 kr., pris ved 12 flasker, House of Wine
Frisk hvidvin med en god og ren smag af den gode Chardonnay-drue. En glimrende ledsager til fisk og andre lettere retter, men også egnet som terrassevin.


Aconcagua Costa, Errazuriz, Sauvignon Blanc, Valle de Aconcagua, Chile, 2009
99,95 kr., H.J.Hansen Vin
En liflig hvidvin med en elegant næse og en harmonisk, frisk og meget dejlig smag, hvis sprøde renhed er bevaret under skruelåget.


Loiser Berg, Weingut Bründlmayer, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2008
129 kr., Jysk Vin
Tør, frisk og fint krydret hvidvin med en ren og klar frugtsmag. Glimrende til alt godt fra havet, gerne med lidt fedme.


Castoro Cellars, Viognier, Central Coast, Californien, 2006
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En hvidvin med en kraftig og flot duft og en meget lækker smag med let fedme, ren frugt og fine fadtoner. En virkelig nydelse.


Castoro Cellars, Bien Nacido, Pinot Blanc, Santa Barbara County, Californien, 2006
135 kr., ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En flot og fyldig hvidvin - hvis man ikke viger tilbage fra de 14,8% alkohol og et ret markant fadpræg. Men lækker er den. Udpræget til mad.


Chardonnay Reserve, Castoro Cellars, Central Coast, Californien, 2005
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En flot og forførende hvidvin med duft og smag af modne grønne druer, mirabeller, papaya, mango og andre fede eksotiske frugter.


Castoro Cellars, Zinfandel, Cobble Creek, Paso Robles, Californien, 2005
159 kr., pris ved 12 flasker: 149 kr., Solarex
Superflot rødvin med en meget fyldig, kompleks og meget frugtagtig smag med fin sødme og krydderi. Lang eftersmag. Giv den en stor, saftig bøf.


Gewürztraminer, Castoro Cellars, Paso Robles, Califonien, 2006
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Denne udmærkede omend ikke helt billige hvidvin er forfriskende med god syre og frugt og druens krydrede toner. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Pionero, Viña Morandé, Central Valley, Chile, 2008
75 kr., Slagelse VinKompagni
Forfriskende og frugtagtig rosévin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen har en god duft og en frisk smag med en lille sødme. En god vin både som terrassevin og til lettere retter. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Raywood, Castoro Cellars, Cabernet Sauvignon, Central Coast, Californien, 2006
59 kr., pris ved 12 flasker: 49 kr., Solarex
Flot Cabernet-duft og en ret fyldig frugtsmag med en fin sødme. Denne rødvin smager simpelt hen godt, og de 49 kr. er en meget attraktiv pris.


Raywood, Castoro Cellars, Merlot, Central Coast, Californien, 2006
59 kr., pris ved 12 flasker: 49 kr., Solarex
En pragtfuld solmoden rødvin med toner af figner, blommer og mørke kirsebær i duften og smagen. Den er rund og blød og med en anelse sødme, som mange vil kunne lide.


Brunito, Langhe Rosso, Italien, 2009
69,75 kr., pris ved 2 flasker: 60 kr., Skjold Burne
Piemontes tre store druer, Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, mødes i denne fortræffelige rødvin, der både har god frugt og en god struktur. Til de 60 kr. en glimrende hverdags-vin.


Woodbridge, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008
69,95 kr., Føtex 
Denne rødvin er fyldig, saftig og fuld af modne sommerbær. Med til paletten hører tobak og varme krydderier. En ualmindelig dejlig rødvin til prisen.


Cornellana, Barrel Reserve, Cachapoal Valley, Chile, 2007
84 kr., Osted Vin
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot er en vellavet vin - en god vin til mange kødretter.


Semprebon, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2008
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En meget saftig og dejlig rødvin i god balance og tilpas syre. Den hænger godt i munden.


Nìvuro, Feudo di Santa Tresa, Sicilien IGT, Italien, 2007
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Varm og blød rødvin med en intens smag af druerne Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon. En vin til gode kødretter med saft og kraft.


Agostino Petri, Castelleo Vicchiomaggio, Chianti Classico Riserva, Italien, 2004
125 kr., Rexwine
Supervin - en lovprisning til vinens gud. Elegant, med blød frugt, i perfekt ballance. Med hensyn til prisen gættede smagepanelet væsentligt højere.


Barbera Reserve, Castoro Cellars, Paso Robles, Californien, 2005
133 kr., pris ved 12 flasker: 123, Solarex
Stor rødvin, saftig og fløjlsblød, med fine krydrede toner. En fortræffelig og meget anvendelig vin.


Malbec, Castoro Cellars, Paso Robles, Californien, 2005
133 kr., pris ved 12 flasker: 123 kr., Solarex
Vellavet og flot rødvin med kompleks og lækker smag med dejlig frugt, bløde tanniner og fint krydderi – lidt i retning af kanel.


Blind Faith, Castoro Cellars, Syrah, Paso Robles, Californien, 2005
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Vellavet rødvin med saft og kraft. Men udpræget en vin, der skal skænkes til en kraftig kødret.


Vista Grande, Castoro Cellars, Petite Sirah, Paso Robles, Californien, 2004
135 kr., pris ved 12 flasker 125 kr., Solarex
Fantastisk rødvin med en dyb farve, en flot duft og en smag, der fylder munden med blød frugt og mange facetter … chokolade, mørke bær.


Blind Faith, Castoro Cellars, Pinot Noir, Paso Robles, Californien, 2006
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En super-rødvin, helt vidunderlig. Den har en blid, ren frugtsmag, elegant og harmonisk.


Zinfusion Reserve, Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2007
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Denne rødvin er den bedst sælgende vin i Castoro Cellars' eget smagerum. Og det forstår man godt. Det er en ualmindelig lækker vin med en næsten overvældende duft af modne brombær, kirsebær og lys chokolade. Smagen er koncentreret, men åben med masser af frugt og bærsaft.


Venti Tree Anni, Castoro Cellars, Passo Robles, Californien, 2005
212 kr., pris ved 12 flasker: 202 kr., Solarex
Fem blå druer mødes i denne rødvin, hvor Merlot og Zinfandel dog spiller hovedrollerne. Vinen er meget flot, med god struktur og dejlig krydret frugt. En rigtig madvin til en kraftig ret.


Whale Rock, Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2005
221 kr., pris ved 12 flasker: 211 kr., Solarex
Her fik vi vin i glassene. En stor og flot rødvin med frugt og krydderi – peber. En Zinfandel, der varmer hele vejen ned. Den har 15% alkohol, men er ikke spor sprittet. Skænk den til en kraftig kødret.


Due Mila Cinque, Castoro Cellars, Paso Robles, Californien, 2003
263 kr., pris ved 12 flasker: 253 kr., Solarex
Denne fortræffelige rødvin er lavet i Bordeaux-stil og giver mange Bordeaux-vine baghjulet. I smagen er der brombær, solbær, chokolade og mild lakrids.


Woodhouse, Merlot, South Eastern Australia, Australien, 2006
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En dejlig rødvin med al Merlot-druens bløde frugt og med et strejf af sød lakrids. Det er en enkel vin uden de store facetter, men til en meget overkommelig pris.


Yealands Way, Pinot Noir, Marlborough / Otago, New Zealand, 2008
109 kr., Premier Cru
En meget saftig rødvin på økologisk dyrkede druer med god Pinot Noir-karakter. En let, mild og venlig vin. Flasken har skruelåg.


Cuvée Bacchus, Domaine Coudoulis, Lirac, Frankrig, 2005
125 kr., Rungsted Vinhandel
God Rhône-rødvin i fin balance - en rigtig dejlig vin, der vil passe til mange retter. Den ret høje pris snuppede den femte stjerne.


Stone's Throw, Castoro Cellars, Petite Sirah, Paso Robles, Californien, 2005
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Ganske flot rødvin med en dejlig smag af modne bær. Glimrende og meget anvendelig madvin.


Castoro Cellars, Tempranillo, Californien, 2006
148 kr., pris ved 12 flasker: 138 kr., Solarex
Der er saft og kraft i denne amerikanske rødvin. Den har en saftig smag med toner af kirsebær og vindruer.


Aldrige Estate, South Eastern Australia, Australien, 2008
89 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Propperiet
Denne rødvin på druerne Shriaz og Merlot er saftig med bred frugt og en ret markant sødme. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Castoro Cellars, Cabernet Franc, Paso Robles, Californien, 2005
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Som de fleste andre californiske vine er dette en rødvin med muskler. Den har intens frugt og en lille spritkant. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel og servere den let afkølet.

Sød vin


Muscat Canelli, Late Harvest, Castoro Cellars, Paso Robles, Californien, 2003
122 kr., prisen gælder ½ flaske; pris ved 12 flasker: 112 kr., Solarex
Indtagende sød vin med en herlig Muskat-duft og -smag. Flydende slik. Sødmen afbalanceres fint af syre og krydderi. Skænk den fx til en isdessert eller "en hindbærtærte fra vor bager i det franske", som et supermarked reklamerede med i sin tid.


Late Harvest Zinfandel, Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2004
153 kr., pris ved 12 flasker: 143, Solarex
En meget spændende vin. Den er sød, men ikke SÅ sød. Den har masser af frugt – kirsebær. Og en masse krydderier – blandt andet kanel. Sikke en vin. Skænk den fx til en ikke alt for sød dessert. Eller til en blød ost, fx Magor (blandingen af Mascapone og Gorgonzola).


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.