Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36. 2010

,,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 36
Fra 6. september til 12. september 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 33, ,,,,,,VinAvisen uge 34,,,,,,,,VinAvisen uge 35
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................



Den ægte vare fra det berømte australske vinhus Penfolds.

Svindel med australsk vin
Kina har i løbet af ganske få år udviklet sig til et af de største markeder for australsk vin.
Siden 2004 er eksporten af vin fra Australien til det asiatiske land steget med hele 84% om året, og inden for det sidste år er den nået op på 46 millioner liter vin. Heraf blev 23,5 mio. liter eksporteret som bulk, mens 21,5 mio. liter ankom til Kina som flaskevin. I værdi lød eksporten på 143 mio. AUD (cirka 753 mio. kr.).
Men når et produkt går rigtig godt på det kinesiske marked, er der også en overhængende fare for, at det bliver kopieret eller svindlet med på anden vis.
Og det er netop, hvad der ifølge The Sydney Morning Herald sker med australsk vin i øjeblikket.

Penfolds 888 og Benfolds
Svindelen og misbruget er blandt andet gået ud over det berømte vinhus Penfolds, der fremstiller Australiens kostbareste vin, Grange, samt den anerkendte serie af Bin-vine, som alle er forsynet med et nummer – fx Bin 28.
På en nylig afholdt vinbranchemesse i Kina markedsførte en af udstillerne en vin med et "Penfolds 888" på etiketten – en vin, der ikke eksisterer hos det australske vinhus. At man netop havde tilføjet tre ottetaller skyldes sandsynligvis, at otte er et lykketal i Kina.
Svindlerne viste endog billeder af Penfolds berømmede vinmager, Peter Gago, på standen.
En anden stand på samme messe promoverede en "australsk" vin med navnet "Benfolds".

Falske vine konfiskeret
I samarbejde med de kinesiske myndigheder har vinfirmaet Foster, der ejer Penfolds, nu optrevlet en forbryderorganisation i Guangzhou, som har stået bag en del af svindelflaskerne. Under en razzia konfiskerede man adskillige falske flasker Penfolds-vin.
Det er ikke kun de store og berømte vinhuse i Australien, der bliver ofre for kinesiske svindlere, men også små vinproducenter som fx Flinders Run.
Ejeren af vinhuset, Emanuel Skorpos, fik et vink om, at der var kopier i de kinesiske forretninger af en af de vine, han eksporterer.
Han tog til Kina og købte to flasker af sin egen vin i en forretning i Shenzhen. Indehaveren fortalte ham, at han sagtens kunne skaffe andre vine fra samme vinhus og endog i meget store mængder …


>43





En film på YouTube viser, hvordan de mange flasker bjærges fra havets bund.

Bjærgning af flasker på havets bund
I uge 29 fortalte vi om fundet af 70 flasker champagne i et skibsvrag på bunden af havet ud for den finske øgruppe Åland.
Først troede man, at der var tale om champagne fra Veuve Clicquot, men det viste sig, at fundet stammede fra et hedengangent champagnehus, Juglar.
Man har indhentet tilbud fra forskellige dykkerfirmaer, og det blev Anders Näsman Service fra Tullinge i Sverige, der løb af med sejren. Og derefter er det gået stærkt, da en bjælke i skibet truer med at falde ned over de omkring 200 år gamle champagneflasker.
En efter en hentes flaskerne forsigtigt ud af vraget, placeres i kasser og hejses op på land fra 55 meters dybde. Halvvejs oppe giver man dem et hvil for at udjævne trykket.
Når en flaske er kommet op, sørger et hold konservatorer for den videre behandling – blandt andet sikrer de korkpropperne med våde klude og tape, så de ikke popper op. På YouTube kan man se en lille film om bjærgningen.

Verdens ældste øl
Hver aften bringes dagens høst af champagneflasker til et hemmeligt sted, hvor de igen sænkes ned i havvand.
Hovedparten af flaskerne ligger under et gammelt muret ildsted i skibsvraget, som er lige ved at styrte sammen. Af sikkerhedsmæssige årsager må dykkerne derfor forsøge at bjærge hver eneste af disse flasker med en speciel tang.
Tre af de bjærgede flasker, som lå under nogle af champagnerne, har en helt anden flaskefacon. Og da en af dem gik i stykker, viste det sig, at indholdet var skummende øl – og dermed måske verdens ældste bryg.
Man nåede at redde en del af øllet, og heri man har fundet rester af gær.
Og faktisk er det muligt at brygge ny øl på disse gær-rester og dermed genskabe et 200 år gammelt bryg – hvilket selvsagt ville være noget af en sensation.

Man bør takke havet
Mens bjærgningen af flaskerne fortsætter, er der ivrige diskussioner på land om, hvad der videre skal ske med dem.
Ejeren af det unikke fund er Ålands Landskapsregering. Og den har allerede modtaget mange bud på flaskernes skæbne.
Miljøbevidste Åland-borgere mener, at champagnen bør sælges på auktion, og at pengene fra auktionen skal gå til projekter, der forbedrer Østersøens maritime miljø. Det er det mindste, man kan gøre – lyder det fra den kant – for at takke havet, som har passet så godt på flaskerne og indholdet, som siges stadig at smage godt.
Men det med at sælge flaskerne er ikke så lige til. Da de er omkring 200 år gamle, er der tale om et antikt fund, og den slags må ikke videresælges ifølge finsk lov.

Lav en spillefilm
Finske forskere mener, at fundet er forskningsmateriale, der – sammen med de rester af madvarer, der også lå i skibsvraget – bør overgives til et forskningscenter.
Og så er der dem, der ifølge www.wownews.se mener, at man bør benytte sig af situationen til at sætte Åland på det internationale turistkort. Flaskerne skal udstilles samlet, og der skal laves en dokumentarfilm over fundet – eller endnu bedre: en spillefilm i eventyrgenren med kendte skuespillere i rollerne.







Francesco Mazzei står i dag sammen med sin far og sin bror for den store vingård 5 km syd for byen Castellina in Chianti. Her har de i 2006 opført et tiptop moderne vineri, tegnet af brødrenes søster, Agnese, der er arkitekt.

24. generation på besøg
Siden 1435 har familien Mazzei lavet vin på Castello di Fonterutoli i det italienske Chianti Classico, og forleden var generation nr. 24, Francesco Mazzei, på besøg i København, inviteret af Kjær & Sommerfeldt.
Vi var inviteret til at smage hans vine, men først ville Francesco Mazzei foretage en lille demonstration:
– Vi har 120 små parceller i egnen omkring slottet, fortalte han. – Nogle ligger i 200 meters højde over havet, andre i op til 500 meter. Fra de lavere beliggende marker kommer der kraftigere vine, fra de højere mere elegante.
– Vi har også 36 forskellige kloner af druen Sangiovese, og denne variation giver os en vifte af 120 forskellige vine, som bliver fremstillet hver for sig i hver sin tank. Først når vi har de færdige vine, bliver de blandet, og "recepten" er helt forskellig fra år til år.

En markant forskel
Francesco Mazzei demonstrerede princippet med fem grundvine, alle af årgangen 2006, og der var en markant forskel. Vinen fra marken i Siepi i 220 meters højde havde en meget intens frugtsmag med markante tanniner, mens den fra Le Ripe i 460 meters højde var meget elegant og med en dejlig aroma, men den var også ret spinkel.
Og så fik vi den færdige vin i glasset, Castello di Fonterutoli 2006, der er skabt med vine fra 45 ud af de 120 parceller og lagret i nogle af slottets egetræsfade. Og den var et herligt bekendtskab – til 349 kr.
I de senere år er Mazzei-familien gået uden for Chianti og har erhvervet vingårde i henholdsvis Maremma i det sydlige Toscana og på Sicilien uden for Syrakus. Her smagte vi Maremma-vinen fra Tenuta Belguardo, der er en superlækker rødvin til 449 kr.
Nedenfor i ugens smageliste er der fornemme stjerner til de af slottets vine, som vi smagte under mødet med Francesco Mazzei.



Et historisk castello
Under mødet med Francesco Mazzei fortalte han, at familiens slot, Castello di Fonterutoli, var stedet for en vigtig begivenhed i middelalderens kampe mellem Firenze og Siena. Begge byer ønskede herredømmet over det frodige Chianti og byggede de mange borge, der stadig kan ses i området.
Det var på Castello di Fonterutoli, at de stridende parter i 1202 og 1208 underskrev fredstraktater, der overdrog Chianti-regionen til Firenze.
Ifølge en populær legende var krigsherrerne efterhånden blevet så trætte af de evindelige kampe, at de enedes om at lade grænsen mellem deres områder afgøre ved et hestevæddeløb.

Chiantis sorte hane
Rytterne skulle starte ved hanegal fra hver sin by, og hvor de mødtes, skulle grænsen drages.
Men florentinerne var snedige. De fik fat på en lille sort hane, der var radmager, og som galede konstant, fordi den var så sulten. Så rytteren fra Firenze kunne starte meget tidligt og tilbagelægge en langt større afstand end rytteren fra Siena – de mødtes faktisk i udkanten af Siena, netop ved Fonterutoli.
Firenze fik Chianti og oprettede et militært og administrativt forbund, hvis symbol blev en sort hane – en gallo nero – den hane, der i dag er logo for Chianti Classicos vinkomité.








IWC uddeler 4026 medaljer
For 27. gang er den store britiske vinkonkurrence "International Wine Challenge" (IWC) blevet gennemført i London, og nu er resultaterne lagt ud på nettet.
46 vinproducerende lande deltog i konkurrencen, og der blev uddelt i alt 4026 medaljer – 326 guld (+14% flere end sidste år), 1445 sølv (+14%) og 2255 bronze (+9%).
Frankrig hentede 947 medaljer, heraf 75 guld. Australien hentede 602 medaljer og Italien 394.
 
Frankrig i spidsen med trofæer
111 vine blev tildelt det eftertragtede Trofæ, mens 14 blev udnævnt til at være Great Value Wines for deres stil, tilgængelighed og pris.
Frankrig lå igen i år i spidsen med 21 trofæer, fulgt af Australien (12) og Portugal (11), mens Tyskland, Italien og New Zealand hver fik 8.
Trofæerne tildeles vine, der allerede har fået en guldmedalje og er blevet smagt endnu en gang af et panel af specialister.
IWC har for første gang lagt resultaterne ud i en applet til smartphones på adressen "Best wines". Den koster 48 kr., men er nu nok mest nyttig, hvis man bor i Storbritannien.




En klase Muscat-druer hos Domaine de Rombeau i Rivesaltes.

Høsten startet i Frankrig
Så er høsten skudt i gang i Frankrig, og de allerførste druer blev lagt i spandene i vindistriktet Rivesaltes hos Domaine de Rombeau.
Og det kommer ikke bag på ejeren af vinhuset, Pierre-Henri de La Fabrègue. Det er næsten altid hos Rombeau, den franske druehøst begynder.
Årsagen er, at vinhuset dyrker Muscat samt andre tidligt modne druer, og at vinstokkene står på terrasser i fuld sol hele dagen.
Bordeaux er fulgt lige i hælene på Rivesaltes, og her er det Château Carbonnieux i Pessac-Leognan, der har indledt høsten, og har bragt de første Sauvignon Blanc-druer i hus.

Italien bliver nummer to
I alt forventes høsten i Frankrig ifølge WineAlley at nå op på 47,7 millioner hektoliter, hvilket er 2% mere end sidste år.
Den større høstmængde vil fordele sig over de fleste af landets vindistrikter – dog vil der blive høstet færre druer i Alsace og det sydvestlige Frankrig samt på Korsika. På den franske ø er man stadig i gang med at reducere vinmarksarealet ved at rive vinstokke op ved rode, hvilket selvsagt giver en mindre høst.
Franskmændene vil i år indtage førstepladsen blandt verdens vinlande, når det gælder høstmængden af druer. På andenpladsen kommer Italien, hvor man forventer at høste 46 mio. hektoliter, efterfulgt af Spanien med omkring 40 mio. hektoliter.







Der er et problem
Siden oktober har vi lagt notater og stjerner på mere end 800 vine ind i VinAvisens nye søgesystem – både systemet til computer og det til smarttelefoner (på dansk: smartphones).
– Men der er et problem, skriver en af vore læsere, Kaare Oxlund.
– Det er fint med den nye søgefunktion, hvor man fx kan søge på "rødvin, 5 stjerner, 50-70 kr.". Men mangler man ikke at kunne se år og uge for de anmeldelser, man får frem på skærmen?
– På den måde kan man vurdere, om det overhovedet er umagen værd at opsøge vinen. Mange vine er jo bare korte tilbud og er hurtigt udsolgte.
 
Automatisk år og uge
Kaare Oxlund har naturligvis fuldstændig ret, og vi siger tak for ideen.
Heldigvis ligger der i vores computere data for, hvornår det enkelte smagenotat er overført til serveren. Vi kan oven i købet se, på hvilket klokkeslæt de er overført.
På grundlag af disse data har vores dygtige bestyrer af serveren nu sørget for, at alle de mere end 800 smagenotater automatisk er suppleret med oplysninger om årstal og ugenummer.


Britiske bobler i sejrsrus
For få dage siden uddelte det britiske vinmagasin Decanter sin årlige World Wine Awards.
De mange vine, der konkurrerede om priser og medaljer, kom fra alverdens lande og omfattede samtlige vintyper.
I kategorien mousserende vin deltog selvfølgelig en række anerkendte champagner, og det vakte derfor stor forbløffelse i Londons Covent Garden, hvor prisoverrækkelserne fandt sted, da den suveræne vinder blev udråbt. Det blev nemlig vinhuset Ridgeview i East Sussex, der løb med førsteprisen, det internationale trofæ, for den mousserende vin Grosvenor Blanc de Blancs 2006.

Slog berømte champagner
Familien Roberts, der ejer vinhuset og selv står for produktionen, blev også forbløffet. Vinen havde ganske vist vundet det regionale trofæ, men de havde ikke drømt om, at den ville vinde over champagner som Taittinger Prélude NV, Charles Heidsieck Millésime 2000 og Thienot's Brut Rosé NV – hvilket den altså gjorde.
Ridgeview fremstiller i alt fem cuvéer, som alle er opkaldt efter områder i London. Foruden Grosvenor drejer det sig om Bloomsbury, Cavendish, Fitzrovia og Knightsbridge.


Til_37/09



Hvad med de propsyge gavevine?
I sidste uge var vi inde på de flasker, man får som gave ved fødselsdage og jubilæer, og vi nævnte problemet med, at nogle af disse flasker kunne være propsyge. Og hvad gør man så?
Nogle kvier sig uden tvivl ved at ringe op til den glade giver og sige: Den vin, du gav mig, var proppet. Hvor købte du den, så jeg kan gå hen og få den byttet?
Hvor mange af VinAvisens læsere vil gøre det? Vi foranstaltede en lille rundspørge, og i skemaet til venstre ses resultatet.
 
60% vil ikke spørge giveren
Som det fremgår, vil over halvdelen (60%) ikke ringe op og spørge giveren. De vil vende bunden i vejret på flasken, tømme indholdet ud i køkkenvasken og åbne en af de mange andre flasker, de forhåbentligt har fået.
Med mindre … for læs, hvad vinhandler John Pedersen fra Engbo Vine skriver:
– Som grundregel sætter vi altid en label med vores adresse bag på flaskerne. Først og fremmest for at modtageren af gaven kan finde os, hvis vinen falder i hans eller hendes smag – og købe flere flasker, naturligvis. Men også for at modtageren kan vide, hvor en propsyg vin kan blive byttet. 
– Så derfor, slutter John Pedersen, – kære vinhandlerkollega, sæt din lille label på flaskerne og vis, hvem du er.
 
Vandrepokaler
Vagn Rydeng peger på et andet problem, nemlig ædle givere, der ønsker tillykke med en flaske, som de selv har fået som gave måske for flere måneder eller år siden. Vinen har stået, pænt pakket ind. Man har ikke fået den drukket og giver den så væk.
Efter sigende cirkulerer der champagneflasker, som går fra reception til reception og er rene vandrepokaler med gradvist aldrende indhold.
– Jeg har selv begået denne synd, skriver Vagn Rydeng, – og så er det jo lidt pinligt at blive ringet op og spurgt om, hvor man har købt flasken ...

Lånte fjer
Søren Wolff fra Bornholms Vinforsyning har haft en helt anden erfaring. Han skriver:
– For nylig kom vi til en reception, hvor der stod en vingave, som i sit udstyr klart signalerede, at den var leveret af vores forretning. Men flaskerne kendte vi ikke – vi havde aldrig set dem og derfor heller aldrig solgt dem til giveren.
– Det viste sig, at der var tale om nogle billige vine fra et supermarked, men giveren ville sikkert gerne smykke sig med lånte fjer og give indtryk af, at når flaskerne kom fra en rigtig vinbutik, så måtte det være kvalitet.





.



Diam-proppen, som Hugel & Fils bruger.  

De vil ikke bruge skruelåg
Peter Iversen fra Holte Vinlager fortæller i en mail, at firmaets newzealandske vinhus, Schubert Wines, ikke vil bruge skruelåg.
Det skyldes, siger vinhuset, at flaskerne lagres i gitterpaller, indtil de skal have etiket på og sælges.
I pallerne bliver de lagt hals mod hals, og vinhuset er bange for, at skruelåg under denne proces vil blive bulede, så de bliver utætte med iltning til følge. Derfor bruger vinhuset korkpropper.
Vi har for nylig hørt andre tale om dette problem, og det bekræftes af to franske topvinhuse, der begge eksporterer til Danmark via Kjær & Sommerfeldt. Det ene vinhus vil simpelt hen ikke bruge skruelåg – det andet bruger ikke andet.
 
Imod skruelåg
Hos Hugel & Fils i Alsace siger man, at netop på grund af det nævnte problem vil man ikke bruger skruelåg. I stedet er man gået over til en speciel prop, Diam, der ikke skulle kunne blive angrebet af propsyge.
Korken er her blevet granuleret, og visse stoffer er fjernet, hvorefter man har samlet granulatet med en plast-polymér. Vi kender vist alle den slags propper.
På sin hjemmeside bringer Hugel en længere forklaring samt en lille film om proppens fordele.
 
For skruelåg
Hos Laroche i Chablis sætter man skruelåg på alle flasker – også dem med Grand Cru-vine til flere hundrede kroner.
Det er korrekt, at der kan opstå problemer med skruelåg, siger man hos Laroche, når flaskerne blive lagt på paller. Skruelågene kan støde imod hinanden og blive utætte.
Det problem har vinhuset imidlertid løst, idet det lægger nogle specielle bakker mellem hvert lag flasker. Bakkerne optager stød mellem flaskerne og beskytter skruelågene.
Måske skulle Hugel snakke med Laroche – der er trods alt kun 300 km fra Alsace til Chablis ...





.



< En lille film på YouTube viser, hvordan Snehvider holder vinsmagning.


Snehvide til vinsmagning
Et langt bord med hvid dug, vinglas, spyttespande og en hærskare af tjenere, der er parat til at skænke vin i glassene. Et almindeligt syn ved en større vinsmagning.
Men det er alt andet end almindeligt, når glassene er kulsorte, "bordpynten" er et udstoppet rådyr med perlekæde om halsen, og vinsmagerne er tolv gange Snehvide i bedste Disney-stil.
Sådan en aparte vinsmagning fandt sted for nylig i Paris’ store museum for moderne kunst, Centre Pompidou.
Der var tale om en happening af den franske kunstner Catherine Baÿ, og i løbet af den times tid, den varede, smagte Snehviderne på vinen med alvorlige miner, bevægede sig rundt om bordet og stillede sig undervejs op i forskellige tableauer.
Vi vil afholde os fra en dybsindig tolkning af kunstværket, men henvise til en lille film på YouTube, der viser forløbet.





.....................







Whiskeyfade som kunstværker
Vin- og spiritusfirmaet Brown-Forman, der ejer det anerkendte amerikanske whiskey-mærke Jack Daniel’s, har fået en glimrende idé.
I samarbejde med DFS, en stor kæde af toldfrie lufthavnsbutikker, har firmaet fået syv internationale kunstnere til at forvandle hver sit whiskeyfad fra Jack Daniel’s til et kunstværk.
Fadene er i øjeblikket udstillet i syv forskellige lufthavne rundt om i verden, men samtidig er de også til salg på en særlig auktion på DFS’s hjemmeside.
Buddene er i skrivende stund oppe på mellem 500 og 1000 dollars (cirka 3000 og 5900 kr.), men auktionen slutter først den 1. november, så den kan nå meget højere op. Og lad os håbe på, den gør det. Pengene går nemlig til et godt formål - til ofrene for jordskælvet i Haiti.


. .. .......






Jon Andersen fra Bestwine, som ses til venstre, fik en flot andenplads, mens Jan Nielsen fra Holte Vinlager løb med førstepladsen.

Endnu en god omgang Vinhandler Golf
Den 27. august blev den årlige Vinhandler Golf afholdt i Værløse Golfklub.
I alt deltog femten vinhandlere, og det blev Jan Nielsen fra Holte Vinlager, der blev den suveræne mester med 38 point. På andenpladsen kom Jon Andersen fra Bestwine med 35 point, mens Leif Kjærgaard fra Chris Wine Nordic snuppede tredjepladsen med 33 point.
Den glade vinder fik den flotte pokal, som har gået på omgang siden 1983, to flasker vin efter eget valg og retten til at arrangere næste års turnering – som vil løbe af stabelen den 26. august 2011.

............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * OB-vinimport er begyndt at importere vine fra Domaine de Saint Paul i Châteauneuf du Pape.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har ansat Kristian Galego Lynge som HoReCa vinkonsulent. Han kommer fra et lignende job hos Taster Wine.
    * Nordicwineclub.com vælger efter knap fire år som medlemsbaseret vinklub at åbne butikken for alle vinkunder. Den nye virksomheds navn er Nordicwineshop.
    * Vinova i Horsens har fået importen af sherry fra Equipo Navazos.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


33/09




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

. ..

.
.


    Claus Wilms (f. 1961) havde egentlig en drøm om at blive musiker, men sådan skulle det ikke være. Som 24-årig fik han job hos Kjær og Sommerfeldt med hotel- og restaurantsektoren i Nordjylland som ansvarsområde.
    Efter en afstikker som hotelchef på Hotel Du Nord i Løgstør vendte han tilbage til vinbranchen, og det er her, man finder ham i dag.
    Efter jobs hos både Excellent Wine og Ambassadeur Wine havde Claus Wilms lyst til at prøve, om vingerne som selvstændig kunne bære. Så i 1997 slog han dørene op for Det Danske Vinkompagni – et importfirma, der lige siden har haft vokseværk og i dag beskæftiger seks medarbejdere.
    Virksomheden, hvis kunder udelukkende omfatter erhvervslivet samt Horeca, kan byde på kvalitetsvine fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Californien og Sydafrika. Kunderne kan desuden få fremstillet egne vinetiketter samt få hjælp til udarbejdelse af menu- og vinkort.
    I 2002 modtog Claus Wilms "Ordre Majeur des Vignerons de France", der uddeles af foreningen af uafhængige vinproducenter i Bordeaux, Vignoble Independant. Og et par år senere fulgte endnu en vinorden, "Connestable de Guyenne de Blaye".
    Der er travlt i Det Danske Vinkompagni, men det går ikke ud over det ægteskabelige samvær – hustruen Anette er nemlig en vigtig primus motor i den daglige drift af virksomheden. Og Claus Wilms får også en gang imellem tid til at gribe guitaren og genoplive sin gamle musikerdrøm.
    Adresse: Det Danske Vinkompagni, Fabriksvej 29, 6000 Kolding, tlf.: 75 52 57 57, fax 75 52 57 10, e-mail: claus@vinkompagni.dk, www.vinkompagni.dk.







Ugens vinøse billede
Meget apropos VinAvisens skriverier i de sidste par uger om champagnepiskere har Carlo Merolli sendt os dette billede. Han mener åbenbart, at hvis champagne skal afstraffes med pisk, så skal det gøres grundigt.
Carlo Merolli betragter champagnepiskeren som et torturinstrument, som på ganske få sekunder ødelægger flere års arbejde og totalt ændrer en vins karakter.
Han nævner også, at det lille redskab startede sit liv som en slags pralegenstand i de bedre samfundslag i slutningen af 1800-tallet.
I la belle epoque – "den smukke periode" – flød champagnen i glade strømme, og det var en finesse at kunne tilbyde sin ledsagerske et glas champagne uden alt for mange bobler. Derved undgik man, at det skønne væsen bøvsede, og at de ustyrlige bobler fortyndede make-uppen.
Piskeren blev også flittigt brugt på de store passagerskibe – på første klasse forstås – fordi man troede, at boblerne øgede risikoen for søsyge.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


34/09




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. ......... ........... ........ ........... ........... . ......... ........... ........ ........... ...........
...............................

    .....................
    86 Markus Gruber står for familiens vingård i det tyske Württemberg. Her høster han sine Riesling-druer (foto © Weingut Gruber)
    ...............
    ...............







    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Los Navales, Viñedos de Nieva, Verdejo, Rueda, Spanien, 2009
75 kr., H.J.Hansen Vin
Hvidvin med en dejlig frisk og blomstrende smag med blød syre. Fortræffelig til retter med fisk og skaldyr, gerne lidt fede af slagsen.


Misco, Tenuta di Tavignano, Verdichio dei Castelli di Jesi, Italien, 2009
85 kr., Carlo Merolli
Aromatisk og meget lækker hvidvin med en ren frugtsmag, en lille fedme og fine, krydrede toner. Et virkelig godt glas vin.


Two Wines, Columbia Crest, Chardonnay, Washington State, USA, 2008
89 kr., Wine.dk
Vidunderlig hvidvin med en blød og kompleks smag med en let fedme. En vin, som alle vil elske. Vinen er "unoaked" - ikke fadlagret - og flasken har skruelåg.


Chateau Ste Michelle, Chardonnay, Columbia Valley, Washington State, 2008
109 kr., Wine.dk
Herlig hvidvin. Den har en liflig duft og en lækker smag med god, blød frugt og fine fadtoner. Vi har smagt den i snart mange årgange, og den er ubetinget en af vore favoritter.


Canti, Veneto IGT, Italien, 2009
49,95 kr., Strandgaarden
Blød og afrundet hvidvin med en ren druesmag og en lidt dæmpet syre. Prisen er meget rimelig.

Rosévin


Soltane, Karubis, Mornag, Tunesien, 2008
85 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand
En let, frisk rosévin med en lille sødme. Udmærket som ledsager til lettere retter. Prisen ved 6 flasker må siges at være den rigtige.

Rødvin


Les Chenaies, Antoine Ogier, Lirac, Frankrig, 2009
79,95 kr., Kvickly
Denne rødvin smager ganske enkelt godt. Den har en god duft og en ret let, blød og frugtagtig smag.


Bel Moro, Primitivo di Manduria, Italien, 2008
89 kr., i september: 50 kr., Slagelse VinKompagni
Dejlig fyldig rødvin med frugt, syre og sødme i fin balance. En meget anvendelig vin til mange (kød)retter.


Årets Jagtvin, Bellingham, Shiraz, Paarl, Sydafrika, 2006
99,75 kr., på tilbud: 69,75, Skjold Burne
2010's jagtvin fra Skjold Burne er en dejlig rødvin og en rigtig god vin til vildt. Den har en god duft og en harmonisk smag med ren frugt og krydderi - velbevaret under skruelåget.


Le Strette, Barbera d'Alba, Italien, 2007
99,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Barbera-druen, når den er bedst - blød, rund og saftig og med en fin syre. Sådan skal en Barbera være.


Cornellana, Gran Reserva, Cachapoal Valley, Chile, 2007
107,50 kr., Osted Vin
Afrundet og blød rødvin med en harmonisk smag med toner af peber, chokolade og tobak. Skænk den ubetinget til mad, og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Lang eftersmag.


The Bartondale, Reserve, Churchview Estate, Cabernet Sauvignon, Australien, 2005
119 kr., pris ved 12 flasker: 109 kr., Ranimex Vine
Elegant og vellavet Cabernet-rødvin med blød og moden frugt. Flasken har skruelåg.


Canonica a Cerreto, Chianti Classico, Italien, 2007
125 kr., Wine.dk
En Chianti-rødvin helt i top og til en rimelig pris. Himmelsk duft og en blød og lækker smag. Glimrende til hele det italienske køkken - og andre køkkener med ...


Aroa, Navarra, Spanien, 2006
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., WineAndBarrels
En rødvin på de økologisk dyrkede druer Cabernet Sauvignon og Merlot med lidt Tempranillo. Vinen har en lækker, lidt tør smag, der er velegnet til mange retter.


Fonterutoli, Mazzei, Chianti Classico, Italien, 2008
159 kr., Kjær & Sommerfeldt
Glimrende rødvin, der kalder mindelser frem om hele det italienske køkken. Den er blød og lækker, med god frugt og milde tanniner.


Colle Vento, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007
175 kr., Premier Cru
Kraftig, flot og moden Amarone med en kompleks smag og toner af mørke kirsebær, blommer og rosiner. 15% alkohol, men faktisk ikke spor sprittet. Skænk den dog ikke over 18 grader, gerne lidt køligere.


Equilibrio, Matetic, Pinot Noir, San Antonio, Chile, 2008
179,95 kr., Erik Sørensen Vin
Supervin. Kraftig, med blød frugt og en lille sødme. 15% alkohol, men ikke spor sprittet. Ikke nogen typisk Pinot Noir, men glimrende til lidt kraftige retter.


Ucceliera, Rapace, Andrea Cortonesi, Toscana IGT, Italien, 2007
225 kr., Fiasco-Vine
Superlækker rødvin med en ren og kompleks frugtsmag, der breder sig i munden med fint krydderi. En virkelig nydelse.


Castello Fonterutoli, Mazzei, Chianti Classico, Italien, 2006
349 kr., Kjær & Sommerfeldt
Dejlig Chianti-rødvin med en elegant og inviterende duft og en lækker smag med herlig frugt, sort peber bløde tanniner og tilpas syre. Den er fremstillet på Sangiovese med cirka 10% Cabernet Sauvignon for at tilføre lidt kompleksitet og frugt.


Tenuta Belguardo, Mazzei, Maremma Toscana IGT, Italien, 2006
449 kr., Kjær & Sommerfeldt
Superlækker, stor rødvin med en blød, fyldig smag og fint krydderi. Vingården Belguardo købte Mazzei-familien i 1997 i Maremma-området i det sydlige Toscana.


Siepi, Mazzei, Toscana IGT, Italien, 2006
649 kr., Kjær & Sommerfeldt
Lige dele Sangiovese og Merlot mødes i denne store og meget fornemme supertoskaner. En vin for samlere og folk med pengepungen i orden. Vinen er stadig præget af sine tanniner og må meget gerne gemmes endnu nogle år.


Shadow's Run, Fox Creek, McLaren Vale, Australien, 2008
65 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Blød og saftig rødvin med kraftige toner af kirsebær. Flasken har skruelåg.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.