Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39. 2010



Nyheder i uge 39, 2010


33/09




Sauternes tilladt i Kina
Kineserne elsker Bordeauxvin, og kan da også hælde både rød- og hvidvin i glassene til aftensmaden. Men de kinesiske myndigheder har hidtil forbudt importen af søde vine fra det franske vindistrikt.
Årsagen er, at de søde Bordeaux’er indeholder mere end 250 mg svovl pr. liter, hvilket overskrider den grænse, som kineserne har sat for alle vines vedkommende.
Derfor fik en hel palle med vin fra Château Bastor Lamontage i Sauternes da også en grum skæbne, da den kom i hænderne på tolderne i Shanghai. Samtlige flasker, der indeholdt vinslottets andenvin, Les Remparts de Bastor Lamontagne årgang 2006, blev ifølge Decanter destrueret.
Men nu har de kinesiske myndigheder lempet reglerne, så også de søde Bordeauxvine kan indtage landets forretningshylder – hvilket selvsagt vækker glæde hos vinslottene i Sauternes samt i Barsac, den lige så søde nabokommune.

Vin, der ikke var vin
Det er ikke første gang, myndighederne i Kina ændrer på alkohollovene for at tilpasse sig det internationale marked – og de kinesiske forbrugeres ønsker.
Før i tiden var det tilladt i Kina at kalde indholdet i en flaske for vin, hvis blot halvdelen af det var fremstillet på druer. Men i 2005 gik myndighederne med til at begrænse brugen af ordet til det, man på internationalt plan forstår ved vin – altså en drik, der er fremstillet på 100% druer.
Og nu er der oven i købet forlydende om, at kineserne vil være medlem af OIV (Office International de la Vigne et du Vin), som er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser og fremmer harmonisering af regler og love. Hovedkvarteret er i Paris, og i alt er der cirka 40 deltagerlande.



Høsten af de grønne druer er i fuld gang i Bordeaux. Billedet stammer fra Château la Levrette i Saint-Gènes-de-Blaye.

Bordeaux-druer af høj kvalitet
I Bordeaux er høsten skudt i gang, og forventningerne er høje. En meget varm og tør sommer og et lige så tørt efterår medfører, at høstmængden bliver noget mindre end sidste år. Til gengæld lader det til, at kvaliteten af druerne er af meget høj kvalitet – nogle af vinproducenterne mener endog, at den er endnu højere end ved sidste års høst, som resulterede i den berømmede årgang 2009.
Hvidvinsdruerne er fulde af liflig aroma, og de blå Merlot-druer, hvoraf de første netop er kommet i hus i Saint Émilion, har meget mere smag og en bedre syre end sidste år.


Online-vinsalg i vækst
Der sælges rigtig megen vin i Storbritannien hvert år, og en stigende del af salget sker via online-vinhandlernes hjemmesider. Det viser en nylig undersøgelse fra det britiske magasin The Drinks Business.
Sidste år blev der i alt solgt 156 millioner flasker vin til de britiske forbrugere. Salget i forretningerne udgjorde 900 mio. pund (cirka 7,9 mia. kr.), mens der online blev solgt vin for 200 mio. pund (cirka 1,8 mia. kr.) – hvilket er en ganske pæn andel af det samlede vinsalg.
Og internethandelen vinder stadig mere terræn – såvel når det gælder vin som anden alkohol. I de første fire måneder af 2010 steg salget fra hjemmesiderne med hele 23% – en vækst, som den almindelige detailhandel i Storbritannien slet ikke kan hamle op med...


>33/09





< Der var levende lys på de mange fint dækkede borde i Slagelses gamle godsterminal, hvor Adam Hooper præsenterede sine egne og sine kollegers vine. 


230 til vinmager-middag
Nu går vi ind i efteråret, hvor der vil blive arrangeret mange vinmager-middage – dem, man på dansk kalder winemaker’s dinners (selv om mange af vinmagerne taler fransk, italiensk eller spansk).
Hvor mange betalende gæster kommer der til sådan en middag for at møde en tilrejsende vinmager?
Tjah, hvis man tager til Slagelse, så kommer der 230. Det gjorde der forleden, da den australske vinmager Adam Hooper fra vingården La Curio i McLaren Vale var på besøg hos Skovgaard Vine.
Det foregik i byens over 100 år gamle godsterminal, der er blevet omdannet til et center for musik, kultur, foredrag og udstillinger – og omdøbt til Kultur Godset.
 
Ikke spor ortodoks
Den tilrejsende vinmager, Adam Hooper, viste sig at være en farverig australier med langt hår og skæg som en græsk ortodoks munk og med en charmerende udstråling som en ikke spor ortodoks vinmager.
Selv står han for vinen på den lille vingård La Curio, men han er med i et større foretagende, der samler femten af distriktet McLaren Vale’s mindre vinhuse, blandt andre Andrew Pieri og Pikkara Good Doctor.
Sammenslutningen hedder Redheds Studio. Den blev grundlagt i 2002 og var egentlig en café med karryretter. Cafeen begyndte at sælge vin, og meget hurtigt udviklede den sig til et samlingspunkt for eksperimenterende unge vinmagere.
Ideen til dette sammenrend i et af Australiens bedste distrikter fik vinmageren Justin Lane, men manden med pengene er englænderen Tony Laithwaite.
 
Verdens største netsælger af vin
Laithwaite – og hans kone Barbara – har siden 1969 bygget et imperium af vinfirmaer og vinklubber, som i dag er verdens største sælger af vin på nettet.
Firmaerne har tilsammen cirka 700 medarbejdere, over 800.000 kunder og en årlig omsætning på over 2,5 milliarder kr.
Så de femten vinmagere i McLaren Vale – inklusive Adam Hooper, der var på besøg i Slagelse – er kun et lille hjørne i et meget stort foretagende.
De laver deres egne vine, de eksperimenterer, opfinder nye teknikker, leger med tingene – og finder på mærkelige navne til deres vine – men det er Laithwaite, der hjælper dem med at komme af med vinene. 7,5 millioner flasker blev det til sidste år.
Ved vinmager-middagen i Slagelse blev der blandt andet serveret bruschetta med krokodille, struds-capaccio og kænguru-ragout og dertil en række meget australske vine, flere af dem virkelig flotte. De anmeldes nedenfor i denne uges smageliste.


>43







Flemming og Peter Jørgensen i parken ved Château de Haux.

Château de Haux – 25 års jubilæum
Tænk, at det er 25 år siden, at vi blev slotsejere i Bordeaux – for en investering på 500 kr. Vi købte en aktie i Château de Haux, som Peter og Flemming Jørgensen – dem fra salige Knud Jørgensens Vinhandel i Hellerup – erhvervede sammen med et stort antal mindre aktionærer.
Slottet, hvis historie går tilbage til 1600-tallet, var nærmest en ruin, men det er der i høj grad blevet rettet op på i de 25 år.
Vi (med vores 500 kr.s aktie) har bygget, købt tanke og fade og udvidet markarealet, og i dag ejer vi tre vinslotte i Bordeaux med knap 80 hektar vinmarker i allerbedste stand.
Vores årlige produktion er en halv million flasker, og siden 1988 har vi fået mere end 150 officielle nationale og internationale diplomer og medaljer i guld, sølv og bronze.
Jo, vi har været virkelig dygtige – mest Peter og Flemming, naturligvis. De kan være stolte af succesen.
Men vi er nu også glade for det halve vindue på første sal og den ene vinstok, som vi mener at eje med vores aktie på 500 kr.
Mere om Château de Haux kan læses på slottets (vores!) hjemmeside – og det er stadig muligt at købe aktier og blive slotsejere. Køber man ti aktier og køber mindst 120 flasker, kan man få sit eget navn på etiketten som "medejer".


Kraftig rødvin til skotterne
At briterne holder af vin er et faktum, men det er vidt forskelligt, hvilke vine der hitter i hvilken del af Storbritannien.
Det viser en undersøgelse, som den landsdækkende britiske supermarkedskæde Morrisons har lavet over de mange flasker, de sælger.
I Skotland lægges der frem for alt kraftige rødvine med et relativt højt alkoholindhold i indkøbskurvene – og de er typisk fremstillet på Malbec-druen eller stammer fra Châteauneuf-du-Pape i Rhône.
I den britiske region South West er det hvidvine – især italienske Pinot Grigio-vine – der er sagen, mens forbrugerne i London hælder mest til de lette rødvine på Merlot eller Pinot Noir.
Og i North West regionen er det frem for alt hvidvine på Chardonnay-druen, der bliver hældt i glassene.

Vejret spiller en rolle
Tidligere undersøgelser af briternes vinvalg har vist det samme mønster, og ifølge The Telegraph hænger forbrugernes valg af vin blandt andet sammen med vejret.
I Skotland, hvor vejret godt kan være barskt, luner man sig med de kraftige rødvine, mens man i mere lune områder holder af de lettere vine.






13 postkort fra Silkeborg
Her kommer de sidste fem postkort i vores serie om årets Sherry-konkurrence i Silkeborg. Hele serien kan ses ved at klikke her.



.......
Simon Bjerre-Pedersen anbringer forsigtigt en sfære med en kraftig smag af fersken, kanel og enebær i hvert glas.

Postkort nr. 9 fra Silkeborg:
Smagen gemmes i en ”blomme”
Førstepræmievinderen Simon Bjerre-Pedersen, der er elev på Molskroen, præsenterede en cocktail med et langt navn – "The Spherification of Andalusia" – og med en lige så lang opskrift.
Ideen til drinken fik han under en snak med Jimmy Holm, der tidligere har arbejdet på den spanske toprestaurant elBulli, og han udviklede den med sine egne tanker om Spanien og spansk gastronomi.
I al sin enkelhed giver drinken en blanding af fire smagselementer: Manzanilla-sherry, kanel, enebær og fersken – med tilføjelser af vodka og kørvel som forstærkere af smagen.
Simon kom frem til, at han ville kaste sig ud i at lave sfærer, en teknik fra elBulli, hvor man indkapsler en smagsvæske som gelé i en "blomme". Hertil bruges to produkter, der reagerer med hinanden, nemlig Algin og Calcic, begge udviklet i samarbejde med elBulli’s berømte køkkenchef Ferran Adrià.



.......
Brugen af flydende kvælstof virker dramatisk med sine røgskyer – og underholdende i en bar.

Postkort nr. 10 fra Silkeborg
Et dramatisk show med fed røg
Simon Bjerre-Pedersen ønskede, at sherryen skulle være meget kold, så den kunne bære sfæren, uden at denne sank til bunds i glasset. Så han besluttede, at drinken skulle serveres som slush ice, og at den skulle laves ved bordet, foran dommerne.
Til nedfrysningen brugte han flydende kvælstof, der leverer en temperatur på ned til minus 180 grader, og det giver et dramatisk show, der vil fascinere de fleste gæster i en bar. Idet det kolde kvælstof møder sherry’en, udvikles der en kraftig, fed "røg", som vælder ud over det hele og falder ned mod gulvet.
Simons opskrift er som sagt meget lang – vi har ikke plads til den på postkortet her – men vi bringer den i slutningen af denne VinAvis.









.......
Tanith Raage toppede op med en sfære med melon- og hyldeblomstsaft og sluttede af med endnu en sfære oven på skinken.

Postkort nr. 11 fra Silkeborg:
Drink med tapas-låg af Serrano-skinke
Vinderen af andenpræmien, Tanith Raage fra Hotel & Restaurantskolen i København, havde valgt at kalde sin cocktail for "Summer in Denmark plus Youth in Jerez equals", et navn, som ingen djævel jo vil kunne huske.
Men drinken var der bestemt ikke noget i vejen med. Den var faktisk ret opfindsom, og der var både dansk sommer og ungdommelig Jerez i den.
Drinken smager fint af sherry, og ideen med at lægge en skive tørret Serrano-skinke oven på glasset som "låg" minder fint om, hvordan den spanske tapas opstod – som et lille brød, der kunne holde fluerne væk fra drikken i glasset.
I slutningen af denne VinAvis bringer vi opskriften.



.......
Kronen på værket et drys af brændt hasselnød. – Det er jo vigtigt, at tingene dufter, sagde Louise Haugaard.

Postkort nr. 12 fra Silkeborg:
Sherry-drinks med et lag af ”flor”
Louise Haugaard Andersen er nitten år gammel og siger selv, at hun og hendes venner elsker sødlige drinks. Så hun var ikke tvivl om, at der skulle den søde P.X.-sherry i hendes glas. Men for ikke at gemme sherry-smagen væk brugte hun også Oloroso.
Hun ville gerne illustrere, hvordan sherry bliver til – med det specielle lag af flor i fadene. Derfor kom hun æggehvide i drinken og shakede løs, og for yderligere at få skum i glasset toppede hun op med cava.
Flere af navnene på de unge tjeneres drinks var jo både lange og mærkelige, men Louise Haugaards navn for forbilledligt kort og let at huske: "Nutty Solera". Den lige så korte opskrift bringer vi i slutningen af denne VinAvis.







.......
Den altid aktive Angela de la Rosa, der er drivkraften bag den årlige sherry-konkurrence for Danmarks unge tjener- og kokkeelever.

Postkort nr. 13 fra Silkeborg
Flere billeder fra konkurrencen
Der blev fotograferet på livet løs – ikke kun af VinAvisens udsendte – og et udvalg af alle disse billeder har vi lagt ud på en særlig Picasa-side på nettet. Den åbnes ved at klikke her, og når billederne kommer frem, klikker man på "Diasshow" øverst til venstre. Med et tryk på F11 på tastaturet fylder billedet skærmen ud, og med et klik på knappen under billedet med de to lodrette streger, standser det automatiske skift af billederne, så man selv kan bestemme farten.


Øko-vin, en sællert i Systembolaget
Vine på økologisk dyrkede druer går som varmt brød hos det svenske Systembolaget. Salget er steget med cirka 18% i første halvdel af 2010 sammenlignet med samme periode sidste år. Den samme stigning gjaldt for øko-spiritus, mens salget af øko-øl er steget med hele 28%.
Samme tendens gælder ikke for salget i de svenske restauranter. Her er det kun yderst sjældent, gæsterne beder om en øko-vin – som fx hos gourmetrestauranten Pontus i Stockholm, hvor kun en enkelt gæst i de sidste tre år specifikt har bedt om en vin på økologisk dyrkede druer.

Prisen frem for miljøet
Den svenske vinside www.wownews.se har spurgt marketingchefen hos vinimportfirmaet Bibendum, Elisabeth Engelsen Ellqvist, om årsagen.
Ifølge hende styres de svenske forbrugere i højere grad af deres samvittighed over for miljøet, når de handler i Systembolaget, end når de bestiller vin på en restaurant, hvor den ofte meget høje pris på øko-vinene overskygger alt andet.



Sotheby’s åbner vinforretning
Auktionshuset Sotheby’s har stor succes med sine vinauktioner. Det samlede hammerslag for de første seks måneder af 2010 lyder på 35 millioner dollars (cirka 199 mio. kr.), hvilket er en stigning på hele 76% i forhold til samme periode sidste år.
Nu har auktionshuset valgt at spendere en del af indtjeningen på en elegant vinforretning, som netop har slået dørene op på Manhattan. Priserne på flaskerne hos Sotheby’s Wine spænder fra 14 dollars (cirka 80 kr.) til 40.000 dollars (cirka 227.000 kr.).
Ud over at kaste sig over detailhandel i fysiske rammer, har Sotheby’s også lanceret online-salg via en ny hjemmeside.


Til_37/09





Fransk børnebog om vin
Som vi så ofte har fortalt, er franskmændene tynget af en nærmest absurd alkohollov, som blandt andet forbyder enhver positiv omtale af vin i medierne.
Af samme årsag vokser de franske børn op med en meget ringe viden om vin. Og det er for galt, mener man hos forlaget Editions Mama Josefa, da vin jo er så vigtig en del af franskmændenes kulturarv.
Derfor har forlaget i samarbejde med forfatterne Sandrine Duclos og Cécile Gallineau udgivet en børnebog om vin, ”Vignes et Vins: Un Monde a Decouvrir” (Vinstokke og vine: En verden, der skal opdages).
Den rigt illustrerede bog, som netop er udkommet, henvender sig til børn mellem 7 og 12 år, og den fortæller både om vinfremstilling og om vindyrkningens historie i Frankrig – fra dengang romerne plantede de første vinstokke til i dag.

Må berolige myndighederne
Endnu er der ikke kommet nogen negative reaktioner på bogen fra den ellers evigt aktive anti-alkohollobby.
Forfatterne har da også været yderst forsigtige og har vendt hvert eneste ord for at undgå at komme i karambolage med den strenge franske alkohollov.
I forbindelse med udgivelsen gjorde forlaget da også alt for at understrege, at bogen ikke på nogen måde er et forsøg på at markedsføre vin over for børnene. Den skal blot give dem en vished om, hvor heldige de er at bo i et land, hvor vinkulturen spiller så væsentlig en rolle.
Oplaget er på 200.000, og man satser på også at eksportere bogen til andre fransktalende lande samt at få den oversat til engelsk.


Skal vi have flere halvflasker?
En af VinAvisens læsere har efterlyst flere vine i halve flasker. Han erkender, at det er ret let at finde sådanne flasker hos vinhandlere og på nettet – sværere i supermarkeder. Men der burde være flere af dem, skriver han.
En meget stor del søde vine sælges kun i halve flasker (37,5 cl) eller i halvliters flasker (50 cl), og opsøger man hjemmesider for cateringfirmaer, ser man ofte mange halvflasker. Det samme gør man på de fleste restauranters vinkort – og en hel del af restauranterne sælger også vin glasvis.
 
Vi prøver med en rundspørge
Generelt ved vi ikke rigtigt, om vi er enige med vores læser.
Det kan ikke nægtes, at to halvflasker er dyrere end en hel. Sådan må det være. Det er også en gammel sandhed, at en fornuftig handelsmand kun udbyder de varer, som han ved, kunderne efterspørger.
Men hvad siger vore mange læsere? Vi kan jo lade det komme an på en lille rundspørge. Har du lyst, så sæt en prik i spørgeskemaet herunder og tryk på Send-knappen senest nu på fredag aften. Og send også meget gerne dine eventuelle kommentarer til anker@vinavisen.dk. Resultatet af rundspørgen kommer vi med i næste uge.






.....................





Tatoveret plastflaske
En ny svensk vodka har set dagens lys, og den er fremstillet på økologisk dyrket korn, hvilket stadig er lidt af et særsyn i vodkaens verden. Og så er den hældt på miljøvenlige PET-flasker (plastflasker), hvilket ligeledes er et sjældent syn for vodka og unikt for svensk vodka.
Navnet på den nye spiritus er Good ol’ Sailor Vodka, og firmaet bag den, Galatea, har fået en tatovør til at pynte flasken på flotteste vis – selvfølgelig med vaskeægte sømandstatoveringer.
Vodkaen er destilleret fire gange og skulle ifølge www.wownews.se dufte og smage af hvedebrød, hvid peber og citrus.
Good ol’ Sailor Vodka kan fra og med den 1. oktober købes i Systembolagets butikker for 199 SEK (cirka 160 kr.).






.
.
.......... ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Jean-Marc Burgaud i Beaujolais og Domaine Julien Masquin i Châteauneuf-du-Pape.
    * FiniVin er begyndt at importere vinene fra Château de Villars Fontaine, Haute Côte de Nuits, Bourgogne.
    * Vinimperiet har startet importen af vine fra Domaine Beauthorey i Pic St. Loup (biodynamisk) og Domaine La Garrigo i Fitou (konverterer til biodynamik).
    * YouAndWine har optaget importen af vine fra Tommaso Bussola i Valpolicella, Veneto.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.





.


En fagmand om forsmagning
I sidste uge stillede en af vores læsere, Hans P. Rasmussen, spørgsmålstegn ved ritualet med, at man som gæst i en restaurant først skal smage på den bestilte vin for at konstatere, om den er i orden.
Han argumenterede med, at man jo heller ikke går ud i køkkenet for at smage på sovsen, ligesom han mente, at ritualet kan være fuldstændig nytteløst. Nogle vine har nemlig så svag en propsmag, at den er vanskelig umiddelbart at konstatere. Men når vinen har stået lidt og er blevet iltet, begynder den at stinke.
Måske skulle man så bare droppe denne forsmagning?
Så enkelt er det dog ikke ifølge Anders Kalstrup, der er uddannet tjener og den ene ejer af Restaurant Gastronomisk Institut i Silkeborg.

Mener det er tjenerens job
Anders Kalstrup inddeler gæsterne i tre typer:
* Der er dem, der bliver fornærmede, hvis de ikke får lov til at godkende vinen – selv om jeg eller en af de andre tjenere har konstateret, at vinen er, som den skal være.
* Så er der dem, der undrer sig over, hvorfor de skal smage for, da de mener, at det må være tjenerens arbejde.
* Og til sidst er der dem, der tror, at de smager for, udelukkende for at konstatere om de kan lide vinen, i troen om at de kan sende den retur, hvis det ikke er tilfældet.
Ifølge Anders Kalstrup er der også mange måder at håndtere det på fra restaurantens side:
– Vi tjekker konsekvent alle vore vine. – På vinemenuen får gæsterne skænket i glassene uden at smage for, mens de ved flasker, som de selv har valgt, eller som er anbefalet af os, får lov til at smage for. Og i de få tilfælde, hvor vinen bare ikke passer gæsten, tager vi den retur og prøver at sælge den pr. glas.


34/09




    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ....


Kransen er hængt ud hos Winzerhof Pöchlinger i Wachau.

Hvor kan man købe Heurige-vin?
Frederik P. Madsen har været en tur i Østrig og fik Heurige-vin. – Den smagte egentlig godt, skriver han, – men hvem importerer sådan noget vin i Danmark?
Heurige eksporteres ikke. Navnet står både for den seneste vinhøst og for den lille vinbondekro, hvor man kan smage bondens gode vin og få et let måltid mad med brød, skinke, pølser, ost og ofte en lille snaps. Navnet Heurige kommer af ordet heuer, der betyder i år.
Årets nye vin frigives hvert år til salg på St. Martins dag, den 11. november. Året efter sælges vinen som Alten.
I egnen omkring Wien er Heurigen navnet på de små restaurations-haver. I resten af Østrig kaldes sådanne steder Buschenschanke.
Allerede i middelalderen fik de østrigske vinbønder lov til at oprette de små kroer, og retten blev officielt stadfæstet af kejser Josef 2. i 1784.
Når der er udskænkning af vin, hænger bonden en dusk fyrregrene eller en flettet krans op uden for kroen.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. ...... . . ........ . ...... . . ......... ........... ........ ... . ......... ........... ........ ........... ...........
...............................

    .....................
    89 De spanske sherry-bodegaer blev bygget med højt til loftet for at fremme ventilationen (tegning fra omkr. 1900)
    ...............


De tre opskrifter på sherry-cocktails


The Spherification of Andalusia
Til 4 personer
Til sfærer: 7,5 g Algin * 1,5 l mineralvand med lav kalcium, fx Denise * 50 cl ferskenlikør * 3 stænger kanel * 2,5 tsk hele enebær * 1 spsk fersken-frugtfarve * spansk kørvel efter temperament * 2,5 g kalciumklorid * 1 g Xantana (stivelsesmiddel).
Endvidere: 2 cl vodka * 1 knsp salt * flydende kvælstof * 30 cl Manzanilla-sherry * danskvand med brus til topning.
Alginbad til sfærerne: Fremstil badet ved at blende Algin og mineralvand. Lad det hvile i mindst tolv timer.
Smagsvæske til sfærerne: Knus kanel, enebær og spansk kørvel med lidt ferskenlikør. Bland den resterende likør i, og kog væsken ind i små fem minutter. Smag løbende til med salt og vodka, og afslut med frugtfarve. Si væsken gennem et klæde. Af væsken bruges 1,2 cups (2,8 dl), som tilføjes 0,3 cups (0,75 dl) vand. Blend væsken med Xantana og kalciumklorid, og lad den hvile i mindst tolv timer for at fjerne alle luftbobler.
Formning af sfærerne: Den runde blomme-form frembringes bedst med en speciel sfære-ske fra Texturas. Kom forsigtigt en skefuld smagsvæske ned i Alginbadet, der vil samle væsken til en sfære. Lad sfæren hvile i lidt tid i badet for at sikre, at hele overfladen bliver til gelé. Læg de færdige sfærer over i postevand, og lad dem ligge der, til de skal bruges. Men lav sfærerne så tæt som muligt på serveringen – de bør ikke ligge for længe i vandet.
Frys sherry’en til slush ice med flydende kvælstof (husk beskyttelseshandsker). Fordel isen i old fashion glas, læg en sfære i hvert glas med en hulske, top op med danskvand, og servér med sort sugerør, der bruges til at punktere sfæren og til at mixe med.

Summer in Denmark plus Youth in Jerez equals
Til 1 person
I et lille martiniglas: 1,5 cl Cream-sherry * 1,5 cl Fino-sherry * 1 cl hyldeblomstsaft * 0,5 cl sour (1 del citronsaft, 1 del vand og ca. 1/3 del sukker)
Pynt: Tørret Serrano-skinke.
Sfære: 2 g Algin * 250 g saft fra Cantaloupe-melon * 6,5 g Calcic * 1 liter vand.
Tør skinken i en ovn ved 140° i 30 minutter.
Blend til sfæren 1/3 af melonsaften med Algin, og hæld resten af saften i under blendningen. Lad det stå i mindst 30 minutter. Rør Calcin ud i vandet. Se den øvrige fremgangsmåde i ovenstående opskrift.
Køl glassene ned. Rør sherry, hyldeblomstsaft og sour i en shaker fyldt med 1/3 med is.
Hæld cocktailen i glasset uden at få isterningerne med, læg en sfære i, og læg skinken over glasset med en sfære ovenpå.

Nutty Solera
Til 1 person
2 cl P.X.-sherry * 2 cl Oloroso-sherry * 3 cl hasselnødde-sirup * 3 dash (dvs. "strint" fra flasken) æggehvide * cava
Shake sherry, sirup og æggehvide sammen i et highballglas, og top op med cava.







    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 123 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Consulat-Palace, Brut, Champagne, Frankrig
249,75 kr., indtil 24. oktober på tilbud: 149,75 kr., Skjold Burne
Glimrende champagne med fine, stadige bobler og en smag med fin frugt og toner af gær og rugbrød - helt efter bogen. Med i den attraktive tilbudspris er der to pæne champagneglas.


Alma Negra, Rosé Sparkling, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009
69,95 kr., pris ved 12 flasker., Philipson Wine
Rosé Sparkling, står der på etiketten, men vinen er nu ikke meget rosé. Snarere lidt i retning af, hvad franskmændene kalder oeil de perdrix - agerhøneøje. Vinen er en enkel boblevin med udpræget smag af æble.

Hvidvin


Villa Matilde, Tenuta Rocca dei Leoni, Falanghina, Campania IGT, Italien, 2009
71 kr., Fiasco-Vine
Hvidvin på druen Falanghina. Den har en krydret duft og en blød, frugtagtig smag med toner af grønne æbler og ananas. En rigtig dejlig vin.


Misco, Tenuta di Tavignano, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Classico, Riserva, Italien, 2008
105 kr., Carlo Merolli
Glimrende hvidvin på druen Verdicchio. Den har en liflig duft og en lækker, afrundet smag i fin balance. En elegant vin til fintsmagende retter med fisk og skaldyr.


Pinball, Red Heads Studio, South Australia, 2009
89 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine
Let, frisk og krydret hvidvin på druerne Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc. Prisen ved 12 flasker må siges at være den rigtige. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Didier Cornillon, Rosé, Chatillon en Diois, Frankrig, 2009
65 kr., 50 kr. ved 6 flasker, Vinmand
I uge 19 smagte vi årgang 2008 af denne rosévin. Og kvaliteten er den samme gode ved den nyeste årgang. Det er en dejlig og liflig vin med duft og smag af skovjordbær. Den har en god struktur og fylde.


Skærsøgaard Rosé, Rondo, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2009
145 kr., Skærsøgaard Vin
En lækker rosévin, der dufter intens af skovjordbær og har en dejlig frugtsmag med rødvins-noter, der giver den en god karakter. Den der dyr, men dejlig.

Rødvin


Hole in one, Villagolf, Pinot Noir, Maule Valley, Chile, 2008
49 kr., Vinimportøren
En klassisk og hammergod Pinot Noir-rødvin med en duft og smag i top - og til en forbavsende lav pris. Smagepanelet gættede på en pris lige under 100 kr.


Miali Primitivo, Salento, Italien, 2007
75 kr., 55 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Denne rødvin er så afgjort en madvin. Der er skovbund og svamp over duften, mens smagen er koncentreret, fuld af varme krydderier og med et strejf af lakrids til sidst. Årgang 2006 gav vi fire stjerner - den her årgang er en tak bedre og bør derfor have en stjerne mere.


Tomahawk, Red Heads Studio, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007
96 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine
En meget vellykket rødvin med en flot duft og en bred, fyldig, blød og lækker frugtsmag. Prisen ved 12 flasker er meget attraktiv. Flasken har skruelåg.


Cosme Palacio, Crianza, Rioja, Spanien, 2006
99,75 kr., indtil 24. oktober på tilbud: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Den er blød, den er fyldig har har bund. En glimrende madvin til en menneskevenlig tilbudspris.


C'a del Fongo, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2007
99,95 kr., pris ved 12 flasker, House of Wine
Moden, blød og frugtagtig rødvin med noter af rosiner og kirsebær og fornemt afbalanceret struktur. En dejlig vin til gode kødretter.


Corralillo, Matetic, Syrah, San Antonio, Chile, 2008
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker rødvin i fornem balance med en flot frugtsmag og bløde tanniner. Lang eftersmag.


Adam the Red, Red Heads Studio, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2008
169 kr., pris ved 12 flasker: 115 kr., Skovgaard Vine
Adam Hooper har opkaldt denne rødvin efter sig selv, men på etiketten ses nogle drabelige vikinger, der vist snarere skal forestille hans danske importører. Vikingerne kommer farende og nedkæmper al modstand på deres vej. Det gør vinen også. Vinen er dybrød og har en intens, blød og meget lækker smag. En vin i fornem balance. Flasken har skruelåg. Prisen ved 12 flasker er attraktiv.


Adage, Domaine Montvac, Gigondas, Frankrig, 2007
179 kr., Multi Wine
Meget frugt, meget krydderi, mange tanniner, men bløde. En stor og flot Rhône-rødvin. Skænk den til en god oksebøf.


The Reborn, Red Heads Studio, McLaren Vale, Australien, 2008
188 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Skovgaard Vine
En fløjlsblød, ædel rødvin - nærmest som en Amarone - med Shiraz-druen assisteret af hvidvinsdruen Viognier. Den har en masse facetter i fuldendt harmoni. Herlig vin. Flasken har skruelåg. Prisen ved 12 flasker er lidt af et kup.


The Back Shed, Red Heads Studio, McLaren Vale, Australien, 2008
188 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Skovgaard Vine
Adam Hooper har selv skabt denne lækre rødvin på druerne Shiraz og Grenache, og det er blevet en typisk australier med intens frugt, masser af procenter og et stejf af søme - uden at den er sprittet. Der er tryk på. Skænk den til lidt tungere vintermad. Flasken har skruelåg.


Cuvée du Vatican, Vinoble Diffonty, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2008
198 kr., pris ved 3 flasker: 166,67 kr., Bisgaard Vin
Flot og meget charmerende rødvin, der med sine gode tanniner godt må ligge et par år endnu - men den kan dog også godt drikkes nu. Den fylder munden godt ud med sin varme, saftige frugt.


The Nobile, La Curio, McLaren Vale, Australien, 2008
200 kr., pris ved 12 flasker: 169 kr., Skovgaard Vine
Trods 15% alkohol er dette en meget elegant og saftig rødvin - og helt uden spritkant. En dejlig vin på druerne Grenache og Shiraz - og Grenache spiller hovedrollen.


Lazy Ballerina, Red Heads Studio, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2008
250 kr., pris ved 12 flasker: 218 kr., Skovgaard Vine
Stor, tæt og herlig rødvin med bred frugt og lækker sødme. Den har det hele.


Whip-Hand, Redheads Studio , Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien, 2007
295 kr., pris ved 12 flasker: 250 kr., Skovgaard Vine
Utrollig flot rødvin med en liflig duft og en bred, saftig smag med fin sødme.


The Nebb, Red Heads Studio, Nebbiolo, McLaren Vale, Australien, 2008
299 kr., pris ved 12 flasker: 250, Skovgaard Vine
Meget dejlig rødvin - en spændende vin på den store norditalienske drue Nebbiolo. En elegant vin.


La Luna, Negroamaro / Primitivo, Puglia, Italien, 2008
59,95 kr., ViniPortugal
En ganske flot rødvin med masser af kraft og saft, varme krydderier og en næsten sveskeagtig sødme til slut. Den vil egne sig perfekt til efterårets vildtkød.


The Red Sedan, Red Heads Studio, Langhorne Creek, McLaren Vale, Australien, 2008
89 kr., pris ved 12 flasker: 50 kr., Skovgaard Vine
Enkel og saftig rødvin. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg, og prisen ved 12 flasker må nok siges at være den rigtige..


Martúe, Pago Campo de la Guardia, Spaien, 2007
99,95 kr., H.J.Hansen Vin
Rødvin med en god duft og en smag med en masse krydderi og lille spritkant. Vinen, der er lavet på Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah vil være velegnet til kraftige kødretter.


Ars Nova, Tandem, Navarra, Spanien, 2005
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 95,95 kr., WineAndBarrels
Rødvin på 52% af druen Tempranillo, 33% Cabernet Sauvignon og 15% Merlot. En lidt "gennemsnitlig" vin til en ret høj pris.


Pieri Azzardo, Read Head Studio, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2008
250 kr., pris ved 12 flasker: 219 kr., Skovgaard Vine
Denne rødvin er lavet på senthøstede druer, men er ikke en sød vin. Det er en bamse med 15,5% alkohol og med en udpræget spritkant i både duft og smag.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.