Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47. 2010



Nyheder i uge 47, 2010






Gav sønnen et vinslot
Der er dem, der får en flaske vin i fødselsdagsgave – og så er der dem, der får et vinslot. Det fik en kun 20-årig kineser for nylig af sin far.
Den unge mand læser økonomi og politik i London – og ejer desuden en kæde af tøjbutikker i Storbritannien. Vinslottet, som hans far har foræret ham, er Château Chenu Lafitte i Bourg. Såvel købsprisen som navnene på far og søn er endnu ikke offentliggjorte.
Det er vinproducenten Philippe Darricarrère, som har valgt at sælge vinslottet, der stammer fra 1700-tallet, og som han arvede fra sine forældre.

Kineserne kommer
I 2008 købte et kinesisk firma et andet Bordeaux-slot, Château Latour Laguens. Og såvel navnet på dette slot som navnet Château Chenu Lafitte leder automatisk tankerne hen på de langt mere berømte vinslotte, nemlig Château Latour og og Château Lafite. Og netop vinene fra disse to slotte er yderst eftertragtede i Kina.
Navnelighed med mere berømte vinslotte tæller så afgjort på plussiden, hvis man vil sælge sit vinslot til en kineser.
Men kinesernes interesse for at investere i Bordeaux er i det hele taget steget i de senere år. Stadig flere kinesiske forretningsfolk er på udkig efter et vinslot, og det er ifølge Decanter sandsynligvis kun den spæde start på en strøm at kinesiske investeringer i vindistriktet.
Som Sacha Lichine, den tidligere ejer af vinslottet Prieure Lichine i Margaux, har udtalt til det britiske vinmagasin:
- De (kineserne) begyndte med at drikke vinen, men nu vil de også eje den.



En af de gamle champagneflasker, mens den stadig lå i skibsvraget på havets bund.

Alligevel Veuve Clicquot
I uge 29 fortalte vi om de meget gamle flasker champagne, som man havde fundet i et skibsvrag på havets bund ud for den finske øgruppe Åland.
Man troede først, at flaskerne stammede fra det fornemme champagnehus Veuve Clicquot – hvis bedst kendte champagne må siges at være "den gule enke". Så fandt man frem til, at de var fra det hedengangne hus Juglar.
De i alt 168 flasker er nu alle bjærget og underkastes i disse dage nærmere undersøgelser. Og det viser sig, at nogle af dem alligevel er fremstillet hos Veuve Clicquot – sandsynligvis lige omkring 1830.

Søde og sprudlende
Flere champagne-kendere har også været samlet for at smage på indholdet i de gamle flasker.
Såvel champagnen fra Veuve Clicquot som fra Juglar var stadig bemærkelsesværdig frisk og sprudlende – og i den søde ende af smagsskalaen, hvilket var almindeligt i gamle dage.
Den store diskussion er, hvad der skal ske med de mange flasker. Foreløbig håber myndighederne på Åland på at kunne lokke Christies eller Sotheby's til Finland, så der kan blive afholdt en auktion over en del af flaskerne. Man har ifølge www.wownews.se også tænkt sig at fremstille nogle flasker champagne, hvor en del af den gamle søde champagne skal bruges som dosage – den likøragtige vin, som tilsættes det meste champagne før andengæringen på flaske.






17 nye postkort om sherry
For to år siden var Anker en tur i Sherry-distriktet omkring byen Jerez i det sydlige Spanien. Det resulterede i 25 postkort, som siden har ligget på en særlig side. Nu har Anker igen været dernede, og i disse uger sender vi endnu 17 nye postkort, som efterhånden vil supplere den tidligere serie. De første tre, som vi bragte i sidste uge, er allerede lagt ind i serien på den særlige side. Her kommer de næste tre.



.......
I Bodegas Lustau i Jerez viser Jane Ward, at et af fadene indeholder 36 arroba. Dvs. at fadet er fuldt.

4. nye postkort om sherry:
Mængden måles i arroba
I Jerez’ bodegaer måler man ikke indholdet i fadene i liter. Man bruger et gammelt spansk mål, arroba, hvis navn egentlig er arabisk (ar-rub).
1 arroba kan svare til flere forskellige rummål i Spanien og Portugal, men i sherry-distriktet har man vedtaget, at 1 arroba er lig med 16,67 liter. Et sherryfad på 600 liter rummer således 36 arroba.
Symbolet for arroba er vores velkendte snabel-a: @. Dette symbol blev indført i 1885 på skrivemaskinerne fra American Underwood, uden at der egentlig var ret meget brug for det. Først i 1971 kom @ i anvendelse, da man indførte mail-adresserne.



.......
Kældermesteren i den fine gamle Bodegas Maestro Sierra måler indholdet i et fad.

5. nye postkort om sherry
Sådan måler man mængden
Men hvordan måler man så, hvor mange arroba vin, der ligger i et fad?
I almindelige vinkældre er det ikke nødvendigt. Man fylder fadene op, så de altid er fulde. Men i Jerez er der luft over vinen i mange fade, så her må man måle.
Det gør man med en særlig målepind, og som det fremgår af den indsatte snittegning gennem et fad, må der naturligvis være mindre afstand mellem de søm, der er banket i målepinden, midt i fadet end i den øverste og nederste del af fadet.


33/09





.......
Maestro Sierras bødker tumlede rutineret med de tunge fade, der i tom tilstand vejer 130 kg.

6. nye postkort om sherry
Meget gamle sherryfade
I en af bodegaerne oplevede vi, at en mand gik rundt med en lommelygte for at tjekke, at alle fadene holdt tætte. Et par af dem gjorde det ikke, så de fik et kridtmærke.
Generelt er fadene gamle, endog meget gamle, og når de ikke kan mere, bliver de skilt ad og repareret.
Maestro Sierras 1500 fade er i snit 50 år gamle, og her man har ligefrem ansat en bødker til at reparere dem. Han skiller dem ad, renser stavene og giver dem måske nye tøndebånd.
Mellem stavene lægger han ifølge gammel tradition nogle specielle siv for at gøre fugerne tætte.


Portvinshus skifter hænder
Symington Family Estates ejer en lang række portvinshuse – blandt andet Graham’s, Warre’s, Smith Woodhouse og Dow’s. Og nu kan firmaet ifølge Decanter føje endnu et hus til listen, nemlig Cockburn’s, som det har købt af Beam Global Spirits & Wine. Købssummen er ikke offentliggjort.
Det familieejede Symington står i dag for mere end en tredjedel af det globale salg af premium portvin, og det er 13. generation af familien, der i dag fører firmaet videre.



Præsident Jefferson tegnede selv sit meget smukke hus, Montecello. Læs mere om ham og huset i en serie postkort, som vi bragte for nogle år siden.

En vinglad præsident
1700-tallets amerikanske præsident Thomas Jefferson var meget interesseret i vin. Han besøgte datidens førende vinproducenter i Bordeaux og Bourgogne og plantede ivrigt vinstokke på sin ejendom, Monticello, i Virginia. Og – før han selv blev præsident – var det ham, der havde ansvaret for at bestille vine hjemme til præsident George Washingtons officielle middage.
Man kan besøge Thomas Jeffersons hjem, Monticello, som i dag ejes og vedligeholdes af The Thomas Jefferson Foundation.

Igen vin i vinkælderen
I Monticello indrettede Jefferson en fantastisk vinkælder fuld af fornemme vine. I mange år har denne kælder været forsømt og har kun huset nogle få tomme vinflasker, men nu har man ifølge Winespectator restaureret den – og endog repareret den lille elevator, som på Jeffersons tid blev brugt til at bringe flaskerne op i spisestuen med. Og vigtigst af alt, så er der igen kommet flasker på hylderne – og de er bestemt en præsident værdig.
En række berømte Bourgogne-domæner, Domaine de la Romanée-Conti, Volnay, Domaine des Comtes Lafon og Château des Guettes samt Bordeaux-slottet Château Haut-Bailly, har doneret adskillige flasker vin til den ny-restaurerede kælder.
Men egentlig er det jo lidt synd, at de mange dejlige vine bare skal ligge der og samle støv – nu, hvor husets herre ikke kan få glæde af dem…







Berømt guide over sydafrikansk vin
Platter’s South African Wines, der udkommer hvert år, er den førende guide over sydafrikansk vin.
Gennem de 31 år, guiden er udkommet, er der solgt omkring halvanden million eksemplarer.
Nu er udgaven for 2011 på gaden med anmeldelser af mere end 6000 vine, en generel beskrivelse af sydafrikansk vin og masser af gode råd til, hvad man bør opleve, når man besøger vindistrikterne. Der er ligeledes anbefalinger til restauranter og overnatning, gode kort og angivelser af GPS-kordinater, så man kan finde rundt.
I år er der lagt særlig vægt på økologi og bæredygtighed i den sydafrikanske vinverden – derfor det grønne bogomslag.
Og her er der nok at fortælle om, da netop Sydafrika er godt fremme i skoene, når det gælder bæredygtige og miljøvenlige vinøse projekter.

Kåring af de bedste vine
Udgangspunktet for bedømmelserne af de mange vine i Platter’s vinguide er en omfattende blindsmagning, der ofte varer et par måneder.
Dommerpanelet giver vinene fra nul til fem stjerner, og i den nye udgave af guiden er der hele 58 vine, som er belønnet med fem stjerner, hvilket er en hidtidig rekord.
Blandt disse topvine udvælger panelet så den aller bedste rød- og hvidvin, der benævnes "Årets vine".
I år tilfaldt æren De Trafford Shiraz 2008 for rødvinenes vedkommende, mens vinderen blandt hvidvinene blev Fleur du Cap Bergkelder Selection Noble Late Harvest 2009.
Ud over vinene kårer guiden også "Årets vinhus" – et vinhus, som på en lang række områder fremstår som et godt forbillede for andre vinproducenter. I år faldt valget på Nederburg Wines – der også gennem årene har høstet et rekordstort antal stjerner i guiden.

Forhandles vinene i Danmark?
Ud over bogen vil Platter’s vinguide snart også også snart kunne downloades fra internettet, ligesom den vil kunne fås som app til iPhone, iPad og iPod. Man kan læse mere om det på guidens hjemmeside.
Her kan man også se listen over de vine, der har fået 5 stjerner, og vi hører meget gerne, hvilke af vinene, der forhandles i Danmark (vi ved allerede, at Nederburg importeres af Amka i Randers). Send venligst en mail til mariette@tiedemann.dk.


>43





Genevieve Janssens foran fadkælderen hos Robert Mondavi Winery.

Årets stjernevinmager
Hvert år uddeler det amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast en række "Wine Star-priser" inden for en lang række kategorier.
Når det gælder prisen for "Årets stjernevinmager", der er en af vinindustriens højeste udmærkelser, er den i år tilfaldet den franske vinmager Genevieve Janssens, som siden 1978 har arbejdet for Robert Mondavi Winery i Napa Valley.
Hun begyndte som ønolog og med den legendariske grundlægger af vinhuset, Robert Mondavi, som mentor. I dag er hun husets chefvinmager.
Genevieve Janssens blev valgt mellem fem nominerede vinmagere fra ligeledes anerkendte vinhuse i Californien samt i Frankrig og Sydafrika.
Vinene fra Robert Mondavi Winery fås herhjemme i Føtex, Bilka og Netto.........


Konference i portvinsbyen
Den 30. januar 2011 åbnes dørene for den tredje udgave af International Wine Tourism Conference. Og denne gang foregår den fem dage lange konference i den portugisiske by Porto.
Vinrejsearrangører, vinskribenter og andre, der beskæftiger sig med vinturisme, vil valfarte til den berømte portvinsby for at diskutere og høre foredrag i lange baner.
Emnerne for konferencen spænder vidt – nogle eksempler er ”vinturisme – en løsning på Europas vinsø”, ”vinterapi-rejser”, ”nye måder at drikke portvin på” og ”portvins- og chokoladesmagning”.
Man kan læse mere på konferencens hjemmeside, hvor man også kan melde sig til arrangementet.



En lille film på YouTube viser, at der er flere måder at nyde den nye Beaujolaisvin på. På et hotel i Tokyo er det fast tradition hvert år, at gæsterne får lov til at bade i Beaujolais nouveau, mens de også hælder et glas eller to indenbords.

Den nye Beaujolais er ankommet
Så er årets nye vin fra Beaujolais frigivet. Det skete som altid den tredje torsdag i november, og som vanligt under festivitas og hurtig afsending af vinen til de mange eksportlande.
Hysteriet omkring Beaujolais nouveau er dog taget en hel del af, men der var engang, da folk fræsede op ad Europas motorveje for at bringe vinen frem til vore vinglas.
Kapløbet startede i 1970. En journalist og en restauratør fra London var på besøg hos vinkøbmanden Georges Duboeuf, mens han tappede den nye vin, og de to englændere væddede om, hvem der kunne komme først til London med en kasse.
Nogle år efter udskrev The Sunday Times en konkurrence, og så gik det for alvor løs. Alle kneb gjaldt. Man drønede i sportsvogne, man fløj og sprang ned i faldskærme med flaskerne bundet til benene. Nogle tog turen i ballon, andre kørte om kap i veteranbiler.

En pool fyldt med rødvin
60% af de i alt 40 millioner flasker Beaujolais nouveau, der blev fremstillet i år, vil blive drukket af franskmændene selv – resten er eksporteret til 120 lande rundt om i verden, hvoraf Rusland har aftaget et større antal flasker end nogensinde før.
Japan er og bliver dog den største importør af den nye vin fra Beaujolais, og japanerne forstår virkelig at nyde vinen – både ind- og udvortes.
Hos det store japanske spa- og feriecenter Hakone Kowakien Yunessun fylder man hvert år en swimmingpool med Beaujolais nouveau, hvorefter voksne og børn plasker rundt i vinen, og (de voksne) samtidig nyder et glas eller to. Ind imellem sørger en ulastelig klædt sommelier for, at ”vinstanden” holdes ved lige ved at hælde et par flasker mere i poolen.





Den bedste tyske vin-webside
Hvert år kårer Deutsches Weininstitut den bedste tyske vinproducent-hjemmeside.
I år havde 113 producenter meldt sig til konkurrencen, og valget faldt på Weingut Schätzel i Rheinhessen.
Det 12 mand store dommerpanel, bestående af vinbranche- og mediefolk, begrundede blandt andet valget med, at vinhusets hjemmeside er klart og logisk opbygget. De lagde desuden vægt på, at den er så let at navigere rundt i, at den også virker tillokkende på uerfarne internetbrugere.

Læsernes valg
Andenpladsen blev erobret af Weingut Herzog von Württemberg fra Ludwigsburg, mens Weingut 2Freunde i Mosel kom ind på en tredjeplads.
Sideløbende med den officielle konkurrence, kunne læserne af Deutsches Weininstitut’s hjemmeside også stemme på deres egen favorit – dog kun blandt de 12 producent-sider, som juryen i første omgang havde indsnævret deltagerlisten til.
Og her blev vinderen af den bedste hjemmeside Weingut Hensel i Bad Dürkheim i Pfalz.



Vinbonden Peter Thomsen foran vinmarkerne og sin vingård Ca' Barun. Fra filmen på Jyske Bank's tv-side.

Dansker blev italiensk vinbonde
Jyske Bank har sin egen tv-side, hvortil banken producerer indslag om diverse begivenheder.
Her kan man blandt andet se en glimrende og inspirerende lille film, "Fra Vice President til vinbonde", om danskeren Peter Thomsen, der med vingården Ca' Barun i Piemonte har realiseret sin drøm om at blive vinbonde i Italien.
Og filmen kan uden tvivl få mange af VinAvisens læsere til at drømme om det samme.
Man følger blandt andet med under høsten, hvor Peter Thomsen, mens han lader den ene fuldmodne drueklase efter den anden falde ned i høstkasserne, fortæller om glæder og strabadser ved livet som vinbonde.
Filmen kan ses ved at klikke her.


>33/09



.....................




Renault solgt til Finland
De fleste kender cognac-mærket Renault, og måske frem for alt Renault Carte Noire – eller bare "sort Renault".
Nu har den hidtidige ejer af mærket, den fransk koncern Pernod Ricard, ifølge den svenske nyhedsside BKWine, solgt mærket Renault. Køberen er Altia, der ejes af den finske stat, og købssummen lød 10 millioner euro (cirka 74,5 mio. kr.).
Som vi fortalte i uge 8 har Pernod Ricard siden købet af det svenske statsejede Vin&Sprit for nogle år siden forsøgt at sætte porteføljen af vin- og spiritusmærker på slankekur. Ved at sælge en række mærker fra, kan koncernen bedre koncentrere sig om markedsføringen af de resterende.
Forud for salget af Renault Carte Noire har Pernod Ricard også solgt bitteren 1-Enkelt og akvavitten O.P. Anderson samt en række vinmærker. Også her var køberen Altia.



<<< Prins Henrik i færd med at lugte sig frem til, hvilke eau de vie'er, der skulle indgå i den nye cognac, Braastad Séléction Royal.
<< Prinsen fik hjælp til udvælgelsesprocessen af mesterblander Richard Braastad.
< Ved lanceringen af cognacen i den franske ambassade i København signerede Prinsen i alt 10 flasker, hvoraf de fem vil blive solgt på auktion.


Nordmanden, der udvandrede
Cognachuset Braastad er opkaldt efter nordmanden Sverre Braastad. Han var nummer tre i rækken af søskende og havde derfor ikke udsigt til at arve familiegården nord for Oslo. Så han måtte finde på noget andet at lave.
I 1899 udvandrede han til Frankrig, slog sig ned i Cognac og gjorde karriere hos cognachuset Bisquit.
Senere giftede han sig med Edith Rousseau, der var arving til et andet cognachus, Tiffon. Og da svigerfaderen døde, overtog han roret og ændrede senere navnet til Braastad.
Sverre blev 100 år gammel, og det fortælles, at han fortsatte med at arbejde i sit cognachus stort set til den dag, han døde.
I dag er det tredje generation af familien, brødrene Jan, Antoine og Richard Braastad, der står for driften af huset.

En royal cognac
For nylig lanceredes sidste nye skud på stammen af Braastad cognacer, Braastad Séléction Royal. Der er tale om en ganske særlig cognac skabt via et samarbejde mellem cognachuset og Danmarks Prins Henrik.
Prinsen, der jo fremstiller vin i eget vinslot i Cahors, har sammen med mesterblander Richard Braastad nøje udvalgt de bedste eau de vie’er – de fadmodnede brændevine fra forskellige områder og årgange – som blandes til den endelige cognac.
Og Prins Henrik har været på hårdt arbejde, da der hos Braastad er 13.000 fade med brændevine med hver deres karakter.
Foreløbig er der kun tappet 100 flasker af denne eksklusive cognac, og de er ikke sat til salg endnu. Men når de bliver det, vil det være hos Hans Just, der forhandler Braastad Cognac i Danmark.
Fem nummererede og af Prinsen signerede flasker vil dog blive solgt på auktion hos Bruun Rasmussen den 9. december.



Til_37/09


..
........................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vingrosserer Oscar Wandel, som bor i Frankrig, fylder 70 år den 19. december. Han vil fejre dagen i Nice ved Côte d’Azur.
    Man kan læse mere om ham i VinAvisens Blå Bog.
    * Jysk Vin har fået forhandlingen af følgende vine fra vinhuset Quinta do Vale Meão i Douro, Portugal: Meandro 2008, Quinta do Vale Meão, tinto 2008, Quinta do Vale Meâo Vintage Port 2008.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Bjarne Jensen (f.1944) begyndte sin karriere i vin- og spiritusbranchen allerede som femten-årig, da han kom i lære som kontorelev i vinfirmaet Anthon Thorup & Søn i Århus. Her fik han en grundig all round uddannelse og gav en hånd med i såvel tapperiet som på lageret. Senere fulgte så gode lærepenge hos forretningsforbindelser i udlandet.
    I 1978 blev han medlem af ledelsen, og siden 1983 har han været eneindehaver af virksomheden.
    I dag forhandler og importerer Anthon Thorup & Søn vin og spiritus til hotel- og restaurationssektoren samt til vinhandlere og supermarkeder med egen vinafdeling. Importen gælder frem for alt fransk vin, men vine fra Rioja, Toscana og fra firmaets portvinshus i Portugal blander sig også i sortimentet.
    Også produktionen af den kendte Arnbitter har sat sit præg på virksomheden – Arnbitter er i dag blandt markedslederne på det danske bittermarked. Senest er produktet belønnet med sølvmedalje ved The International Wine & Spirit Competition i London 2005.
    Ud over arbejdet i vinfirmaet bestrider Bjarne Jensen en række tillidsposter. Han er blandt andet medlem af bestyrelsen i Vinhandlerforeningen for Danmark og har siden 1987 været landsformand for Dansk Camping Union samt næstformand i Campingrådet.
    Og så er der jo familielivet, der også skal passes. Det omfatter hustruen gennem 40 år, Bente, samt de voksne børn Dorte og Peder. Sidstnævnte har siden 1992 arbejdet side om side med sin far i vinfirmaet.
    Adresse: A/S Anthon Thorup & Søn, Fredensgade 26-28, 8000 Århus C, tlf.: 86 12 03 77, fax: 86 12 07 35, e-mail: bjarne@anthonthorup.dk, www.anthonthorup.dk.

    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvad er rigtigt om tawny port?
    Faglærer Pernille Hansen har været til en vinsmagning, hvor man fortalte, at en 10 års tawny portvin består af mindst tre årgange, som skal have en gennemsnitsalder på 10 år.
    – Jeg var ikke helt enig, skriver hun. – Jeg og mine kollegaer har altid fået noget andet at vide. Fx står der i vores lærebog for tjenere, Vinbogen:
    "Visse tawny ports udbydes som 10-years, 20-years, 30-years eller over 40-years. Det betyder ikke, at de er blevet fadlagret i den angivne tid, men at de besidder den samme farve, duft og smag, som en portvin ville kunne opnå ved den angivne lagring. Med andre ord: En 20-years tawny port må godt i gennemsnit være seks år gammel, blot den fremstår som en på 20."
    – Hvad er rigtig? Jeg vil gerne kunne give vores tjenerelever korrekt besked, skriver Pernille Hansen.
    Vi har sendt spørgsmålet videre til Henrik Oldenburg, som har udgivet den store bog om portvin. Han svarer:

    Ingen lov om tawny med alder
    Der er lovgivet nøje regler for "tawny med årstal" – det man kalder colheita (høst) – men ikke for "tawny med alder".
    Man må forestille sig, at der hos prøvesmagerne på Portvinsinstituttet og rundt om i portvinshusene findes en indarbejdet fornemmelse af, hvordan hver af de fire slags tawny med alder bør smage, og denne fornemmelse afgør, om de fremsendte prøver godkendes eller forkastes.
    Faktisk kan man ikke komme det nærmere – og det fungerer udmærket og giver trods alt noget elastik, så husene kan holde forskellige stilarter. Det gør de da også.
    Kort og godt: En godkendt 10-års tawny er en portvin, der smager, som en 10-års tawny traditionelt skal smage – med mulighed for nuancer.
    Og portvinshusene skal ikke dokumentere noget om sammensætningen af deres tawnies med alder; det er udelukkende et spørgsmål om smag – en organoleptisk afgørelse. Sådan er loven – eller rettere den manglende lov.
    Man hører ofte, at et portvinshus’ 10-års tawny er en blanding af flere årgange med en snit på 10 år. Det kan den sagtens være, men det er ikke pligtigt.
    ....



Ugens vinøse billede
Jens Overgaard har været en tur i portvinens hovedstad, Porto, og mens han gik langs Douro-flodens bred i forstaden Vila Nova de Gaia, tog han dette billede.
I baggrunden ses jernbanebroen Ponte D. Maria, opført i 1843 efter tegninger af Gustave Eiffel, Eiffeltårnets arkitekt. Og på floden ligger nogle af de fladbundede pramme, barcos rabelos, som i gamle dage blev brugt til at sende vinfadene ned ad floden. De kunne hver tage 50-60 fyldte fade.
Bådene havde en fire mands besætning og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre. Sejlet var kæmpestort og firkantet, og meget tyder på, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1000 år siden.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





.

.
..Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
..
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. .. ..
... . .. ........ .... .. . ...... . . ........ ....... ........... ...........
...............................

    .....................
    96 Vindyrkere fra hele Roussillon valfarter til Perpignan, når årets første vin velsignes i katedralen. Bagefter er der fest i gaderne (foto © Sten Valvik)
    ...............
    ...............

.



/EMBED>




    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.
.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Quasar, Chardonnay, Curico Valley, Chile, 2010
59 kr., Jabeco-Wine
Vellavet hvidvin, frisk og fyldig og med et godt og klart billede af den gode Chardonnay-drue. I smagen lidt toner af ananas og mango. Flasken har skruelåg.


Domaine Jean-Marc Bernhard, Vieilles Vignes, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2009
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Lækker hvidvin med krydret frugtfylde og en charmerende sødme. En vin, der frister til store, herlige slurke.


C'D'C, Cristo di Campobello, Sicilien IGP, Italien, 2009
95 kr., Haller Vine
En let og elegant hvidvin med en frisk, blød og meget lækker smag. Når der ovenfor står "Sicilien IGP", er det ikke en trykfejl. Den italienske appellation for "beskyttet geografisk betegnelse" hed tidligere IGT, men nu hedder den IGP, Indicazione Geografica Protetta.


Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2009
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En let, fint krydret hvidvin med en læskende frugtsmag og 12,5% alkohol - glimrende fx til en frokost.


Vriesenhof, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2009
110 kr., Sigurd Müller
En fantastisk lækker hvidvin med god frugt og en del eg i duften - dog ikke mere, end at vinen kan bære det. Smagen er tør, frisk og fyldig med noter af lyse blommer. Det er en meget harmonisk vin, som vil egne sig fint til en god kalvebøf. Alkoholindholdet er på 14%, men bider ikke på nogen måde.

Rosévin


Le Page de Vignelaure, Château Vignelaure, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2009
99 kr., Excellent Wine
En ganske lys rosévin med en frisk og liflig duft og en tør, let og fint krydret smag, der gør den velegnet til mad. Skænk den fx til en frokost med små, lune retter.

Rødvin


Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Varm og dejlig rødvin med god frugtfylde og en lille sødme. Glimrende hverdags-vin til en meget venlig pris. Flasken har skruelåg.


Castelmaure, Grande Cuvée, Corbières, Frankrig, 2008
85 kr., Franske Vinhus
En dejlig rødvin med en inviterende duft og en lækker, fløjlsblød og afrundet smag med mange facetter - mørke bær, friske dadler, hvid peber. Og en lang eftersmag.


Two Vines, Columbia Crest, Washington State, USA, 2006
89 kr., Wine.dk
Superlækker rødvin på druerne Merlot (75%), Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon med et bredt smagsspektrum - fyldighed, rundhed, frugt ... Marilyn Monroe på flaske. Prisen er meget rimelig.


Meandro do Vale Meão, Douro, Portugal, 2008
99 kr., Jysk Vin
Lækker rødvin med tæt frugt og en flot struktur. I den gode, afrundede smag fornemmer man portvinens druer.


Clancy's, Peter Lehmann, Barossa Valley, Australien, 2007
124,75 kr., pris i november og december: 99,75 kr., Skjold Burne
En rigtig dejlig og harmonisk rødvin med kirsebær, kvæde og blå blommer i smagen, og med et dejligt krydret bid og en forfriskende syre. Lidt af et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Butti, Reverdito, Barbera d'Alba, Italien, 2008
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Skøn rødvin med en elegant, saftig smag med mange facetter. Dertil en god syre, der er oplagt til lidt federe (italienske) retter.


Pagus Bisano, Cantina Valpantena, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
225 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 129 kr., Kvickly
Til tilbudsprisen er denne Amarone et kup. Præcis, hvad man forventer af en Amarone - frugtfylde, mange facetter, i god balance, kraftig, men uden at være sprittet. Flot vin.


Valle Perdido, San Patricio del Chañar Vineyards, Malbec, Patagonia, Argentina, 2006
249 kr., Nordic Wine Shop
Prægtig rødvin med en dyb, tæt farve, en dejlig duft og en superlækker druesmag, blød, meget frugtagtig og lang i munden.


Le Sceau du Prince, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
79 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 49 kr. ved 12 flasker og kun ved køb online, Østjysk Vinforsyning
Saftig, let krydret rødvin og til tilbudsprisen en god hverdags-vin


Baros, Shriaz, Barossa Valley, Australien, 2008
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Denne rødvin smager godt, om end med et lidt smalt smagsbillede. En god vin til en rimelig tilbudspris. Flasken har skruelåg.


ViñaTarapacá, Maipo Valley, Chile, 2009
89,75 kr., pris i november og december: 69,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin har en krydret duft og en kraftig smag med noter af sort peber og ren lakrids. Det er en koncentreret og fyldig vin, der vil være en perfekt ledsager til en godt krydret bøf.


Feudi di San Marzano, Primitivo, Puglia, Italien, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Pæn og enkel hverdags-rødvin med saftig frugtfylde med en smag af lette, røde bær. Flasken har skruelåg.


Tenuta Ronci di Nepi, Sangiovese, Lazio, Italien, 2009
55 kr., pris ved 12 flasker: 49 kr., Carlo Merolli
En tør rødvin med lidt for markante noter af lakrids.


Reposo, Valencia, Spanien, 2006
59 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
En fyldig rødvin med god frugt og markante toner af lakrids. De 14,5% alkohol dominerer lidt vel rigeligt.


Castel Forte, Merlot, Veneto IGT, Italien, 2008
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 49,95 kr., SuperBest
Merlot for fuld udblæsning - en rødvin med en masse blød saft, men samtidig et ret smalt smagsspektrum. Okay vin til tilbudsprisens 50 kr., der nok må betragtes som den rigtige pris.

Sød vin


Frederiksdal Gods, Kirsebær, Dansk kirsebærvin, Danmark, 2009
130 kr., pris for ½ liter, Frederiksdal Kirsebærvin
Denne lækre danske kirsebærvin kan minde lidt om en portvin - bortset fra at den altså har en blød, sød og markant smag af kirsebær. Vinen fås blandt andet i visse SuperBest-butikker samt direkte fra godset.


L'Age de Raison, Domaine Piquemal, Rivesaltes Ambré, Frankrig, 1988
149,95 kr., Vinmonopolet
En fantastisk dejlig 22 år gammel "vin doux naturel" - en naturligt sød vin - der vil kunne klare selv meget søde desserter. I smagen er der brændte figner, kandiserede frugter og iltede toner. Rivesaltes Ambré er den traditionelle og mest udbredte type af Rivesaltes og fremstilles udelukkende af grønne druesorter. Vinen lagres minimum 30 måneder under luftens indvirkning, ofte meget længere.


Vista Alegre, Late Bottled Vintage Portvin, Portugal, 2004
149 kr., Lago Import
Portvin med en god sødme, men også med en lille spritkant.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.