Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2011



Nyheder i uge 9, 2011

Læs uge 8.......Læs uge 7.......Læs uge 6






Godt gemte annoncer
Med udgangspunkt i en artikel i det nye nummer af Vinbladet har vi i uge 7 og 8 fortalt om Berlingskes vinsalg gennem "Lidt mere vin" – og ikke mindst om avisens storstilede annoncering for egne vine.
Adskillige vinimportører har efterfølgende henvendt sig til os med deres forargelse over Berlingeren – en forargelse, der i flere tilfælde har fået importørerne til at stoppe med egne annoncer i avisen.
Det gælder også Christian Holten Havemann Olsen, som er medejer af vinfirmaet Otto Suenson:
– Vi annoncerede selv en hel del hos Berlingske sidste år, men det gør vi ikke længere.
– Vi havde især en rigtig ærgerlig oplevelse i forbindelse med online-markedsføring via deres website www.berlingske.dk, hvortil vi købte flere tusinde visninger.
– Jeg havde desværre aldrig held med at finde de ellers ret dyre visninger, når jeg kiggede på siden.
– De har helt sikkert været der, men er bare blevet gemt godt væk på diverse undersider – mens Berlingskes egne annoncer for "Lidt mere vin" var at finde over det hele.
– Det var en meget nedslående oplevelse, som bekræfter det helt store problem i denne sag: Berlingske Tidende har fået økonomiske interesser i forbindelse med markedsføring af vin, og sådan må det bare ikke være!

Berlingske stopper annoncer
Efter de mange skriverier, der har været om Berlingske Medias salg af vin, har hovedavisen, Berlingske, stoppet sine annoncer.
De øvrige medier som BT, ErvervsBladet, Århus Stiftstidende og alle lokalaviserne har vi ikke tjekket.
Derimod sælger Berlingske Media fortsat vin på sin hjemmeside, og i denne uge sendte Berlingske sine læsere en mail, hvori man opfordrer dem til at finde "gode tilbud på kvalitetsvin hos Lidt mere vin".
Sidste nyt! VinAvisens redaktion har netop opdaget, at der i lørdagens morgen-Berlinger igen er en halvsides annonce for "Lidt mere vin". Så der er altså alligevel ikke sat en stopper for annonceringen ...



< Skaderne efter jordskælvet er endnu ikke gjort op hos vinhuset Sandihurst nær Christchurch. Foto: Sandihurst Winery.


Knuste vinflasker på New Zealand
Jordskælvet, der i sidste uge ramte Christchurch på New Zealand, har også forvoldt skader på vinhusene i området uden for byen.
Det gælder blandt andet Sandihurst Winery, som ligger omkring 15 km fra jordskælvets epicenter.
Her er vintankene blevet beskadigede, kasser med vin parat til afsending ligger hulter til bulter, og nogle steder sejler gulvet i vin fra knuste flasker.
Hos vinhuset mener man, at det kun er toppen af isbjerget, og at flere skader vil dukke op efterhånden, som man får ryddet op.
Heldigvis for vinhusene lå epicentret øst for Christchurch og ikke vest for, hvor de fleste har deres vinmarker og produktionsfaciliteter.


>33/09





Wolf Blass ejer ikke mere sit vinhus i Barossa, men han spiller stadig en aktiv rolle som rejsende ambassadør for sine brands. Virksomheden ejes i dag af Treasury Wine Estates, som også ejer andre kendte vinhuse som Penfolds, Beringer og Lindemanns.

Danske mænds holdninger til vin
Et af Australiens største vinhuse, Wolf Blass, har gennemført en undersøgelse af danske mænds holdninger til vin.
Et repræsentativt udvalg af 1002 mænd er blevet spurgt. Alle er de i alderen 35-55 år og har en personlig indkomst på over 350.000 kr.
Den undersøgelse er der kommet nogle ganske interessante facts ud af:
 
Jo ældre, desto mere vin
* 52% af mændene nyder vin én eller flere gange om ugen.
* De ældste af dem drikker oftest vin: Flere end hver tredje af de 45-55-årige drikker vin flere gange om ugen, mens dette kun gælder hver sjette af dem mellem 35 og 45 år.
* Det er fortrinsvis mænd i Nordsjælland og Midtjylland, som nyder vin flere gange om ugen. Tallene for nordjyder og fynboer ligger noget lavere.
 
Hellere vin end øl
* To ud af hver tre mænd foretrækker vin frem for øl, når de skal hygge sig med familie eller venner.
* Mænd vil helst dele en flaske vin med deres kone/kæreste (knap tre ud af fire) – og ingen vil dele en flaske vin med deres chef.
* Kun mænd fra Nordsjælland og Syddanmark vil overveje at dele en flaske vin med deres mor, hvorimod hverken nord- eller midtjyderne vil overveje deres mor i denne sammenhæng. (Jamen dog, sikke nogle mænd!)
 
De mest maskuline vine
Danske mænd opfatter følgende vine som mest maskuline: Spansk vin (14%), italiensk (14%) og australsk (12%), mens tysk vin i høj grad opfattes som mindst maskulin (19%) efterfulgt af østrigsk vin (13%), fransk vin (11%) og på fjerdepladsen dansk vin (7%).
* Især fynboerne og øvrige Syddanmark betragter australsk vin som den mest maskuline (15%), efterfulgt af italiensk vin (13%).
Det kunne have været interessant at vide, hvordan disse tal hænger sammen med det generelle indhold af alkohol i vinene. De australske bamser og den italienske Amarone er jo populære rundt omkring.
 
Vin og kvinder
* Ingen af mændene mener, at kvinder ved mest om vin (på nær et par enkelte fynboer). Størstedelen svarer, at mænd ved mest om vin (55%), og 36 % mener, at mænd og kvinder ved lige meget.
* Alligevel er hele 70% af mændene enige om, at både mænd og kvinder bør være ansvarlige for indkøbet af vin, mens færre end hver fjerde synes, at mændene alene bør stå for det.
* Især nordsjællænderne (34%) mener, at vinindkøb er et mandejob.
 
Bøf på førstepladsen
* De mest maskuline retter er efter mændenes mening bøf på en klar førsteplads med 70%, efterfulgt af stegt flæsk med persillesovs (50%), biksemad (28%) og gule ærter (26%).
* Kun 4% mener, at gåselever er en maskulin favorit, og kun 3% mener, at det er maskulint at spise østers.
* Mændene mener, at motorcyklen er det allermest maskuline udstyr (42%). Herefter kommer bilen (31%) og værktøj (28%). Vinkøleskabet kommer ind på en delt femteplads (12%) sammen med cigaren og båden.
* Nordsjællænderne finder dog vinkøleskabet noget mere maskulint og helt på linje med et lækkert ur – køleskabet og uret deler fjerdepladsen med hver 21% blandt mændene i denne region.
 
Robert Parker nederst på listen
* Til sidst blev mændene bedt om at svare på, hvilken mand, de mener, er det mest maskuline forbillede. Her svarede størstedelen Sean Connery (30%), dernæst Bruce Willis (13%) og på en delt tredjeplads kommer Asger Aamund (9%) og kronprins Frederik (9%). Nederst på listen ligger vinguruen Robert Parker og Lars Løkke Rasmussen med hver mindre end 1%.






Højspændingsmaster gennem Rioja
Et planlagt netværk af højspændingsmaster tværs igennem Rioja har rejst en storm af protester blandt distriktets vinproducenter.
Bæltet af master og ledninger skal ifølge Just Drinks løbe mellem byerne Haro og Burgos, og byggeriet forventes færdigt i år.
Fra Muga, en af de førende bodegaer i Rioja, lyder det, at den skade, højspændingsmasterne vil forårsage, er den værste siden vinlusens hærgen.
Og så har de to firmaer bag netværket, Red Electrica Española og Iberdrola, oven i købet tænkt sig at opføre yderligere fem bælter af højspændingsmaster i Rioja inden for de næste tyve år.
De fortvivlede vinproducenter har nu rettet henvendelse til Unesco i håb om, at Rioja kan blive optaget på listen over verdens kulturarv. I så fald vil det være slut med den slags byggeprojekter i det berømte spanske vindistrikt.



Det er lidt svært at forestille sig dekanteret champagne - især hvis man er glad for det brus, vinen efterlader i glasset og munden. Foto: www.champagne.fr/Alain Cornu.

Dekanteret champagne
Hvis man nyder bølgen af brusende bobler i en mundfuld champagne, skal man nok ikke hoppe med på sidste nye champagne-trend: dekantering.
Champagne-dekantering går allerede sin sejrsgang i mange restauranter i Paris og er nu også dukket op i London, hvor adskillige top-restauranter har taget trenden til sig.
Også Searcy’s, der ejer en række vin- og champagnebarer i den britiske hovedstad, vil begynde at plaske champagnerne over i karafler.

Mere aroma, mindre mousse
Dekanteringen skulle bevirke, at champagnen får en mere cremet karakter, og at visse champagner – især de lidt fyldigere med en god portion Pinot Noir – får en mere fremtrædende aroma.
Problemet for boble-elskere er bare, at champagnen mister omkring 15% af sin mousse.
Et andet problem ved dekanteringen er selve serveringen. De fleste restaurantgæster foretrækker, at der bliver skænket fra den fine flaske med Moët & Chandon eller Bollinger på etiketten – en karaffel med champagne er for anonym og kedelig.
Men det er der råd for, mener man hos Searcy’s – man skal bare gøre ligesom i Rom. Her efterlader vintjenerne ofte en smule vin i flasken og sætter den på bordet sammen med karaflen.


Stor smugler-fangst i Sverige
Svenskerne valfarter i stigende grad over grænsen for at købe stort ind af alkohol i nabolandene – og ikke mindst for ulovligt at videresælge flaskerne hjemme i Sverige.
Årsagen er ifølge www.wownews.se ikke mindst den i øjeblikket meget stærke svenske krone, som gør, at overskuddet fra videresalget er større end nogensinde før.
For nylig afsløredes en smuglerbande, som i de sidste fire år har indført mindst 700.000 dåser øl, 15.000 liter spiritus, 22.000 liter cider og 3000 liter vin. Med 21 personer på anklagebænken er det indtil videre den største spiritus-smuglerbande, man har snuppet på svensk jord.
Derudover viser den seneste statistik fra toldmyndighederne i Skåne, at 35 personer alene i januar i år er blevet anholdt under mistanke for at smugle alkohol ind i Sverige.
Noget tyder på, at de fleste af smuglerne køber flaskerne i byen Burg i Nordtyskland lige syd for Puttgarden.







< Dominique Beau, der har været vinmager hos Chanson Père & Fils i tyve år, fortalte levende om Bourgognehuset og dets vine.


Super-Bourgogner fra Chanson
Ønolog Dominique Beau er stolt over de vine, han er med til at fremstille hos Chanson Père & Fils i Bourgogne. Det fremgik tydeligt, da han i sidste uge var på visit i København og sammen med Bourgognehusets danske importør, Vinslottet Greve, guidede os gennem 22 forskellige hvid- og rødvine – cirka en fjerdedel af husets kolossale vinsortiment.
Og Beau har god grund til at være stolt – Domaine Chanson fremstiller skønne og karakterfulde vine.
Huset har rødder tilbage til 1750, hvor det blev grundlagt som en ren négociant-virksomhed af Simon Verry. Efter den franske revolution købte familien Chanson virksomheden og udvidede den med egne vinmarker.
Chanson’s vine endte på bordene hos kejser Napoléon, de europæiske hoffer og datidens mest berømte restauranter.
Men på et tidspunkt begyndte det at gå ned ad bakke.

Lige så berømt som Bollinger
I 1999 blev Chanson solgt til Société Jacques Bollinger Group – der blandt andet ejer det legendariske champagnehus Bollinger (007's yndlings-champagne). Bollinger-gruppen har investeret store summer i Chanson – blandt andet i form af et helt nyt vineri. Målet er ifølge Dominique Beau at gøre Bourgognehuset lige så berømt som champagnehuset.
Arealet af egne vinmarker er også blevet udvidet, så Chanson i dag ejer 45 hektar Premier og Grand Cru marker med Chardonnay og Pinot Noir. Druerne herfra udgør cirka en fjerdedel af produktionen. Resten kommer fra nøje udvalgte drueavlere, der skal leve op til Chanson’s kvalitetskrav – krav der blandt andet indebærer, at druerne skal høstes i hånden.
I forbindelse med det kvalitets-spark, som Bollinger har givet Chanson, har man opdelt vinmarkerne i parceller, alt efter hvor gamle vinstokkene er, hvor megen sol, druerne får osv. Dernæst kan man give druerne i de enkelte parceller den optimale behandling.
Den berømte mark Clos de Fèves er fx inddelt i fire parceller, og druerne herfra behandles forskelligt, så man får i alt seksten forskellige partier. Disse partier høstes og vinificeres hver for sig, hvorefter de bedste af dem blandes til 1. cru-vinen, der bærer markens navn.

En vin med prop
Chanson fremstiller omkring 1 million flasker vin om året. Blandt de flasker vi smagte, var der en med propsyge – hvilket straks afledte spørgsmålet, om man havde overvejet at gå over til skruelåg?
Dominique Beau svarede, at han som ønolog selvfølgelig godt kan se fordelen ved skruelåget, men at 85% af de forbrugere, der drikker Chanson’s vine, ikke ønsker at vinke farvel til korkproppen. Den største afsætning finder vinene på det traditionsbundne franske hjemmemarked.
I de nordiske lande er forbrugerne ifølge Beau langt mere åbne over for alternative lukninger, og både det svenske Systembolaget og Vinmonopolet i Norge har fremsat ønske om at få skruelåg på Chanson’s flasker.
Det vil blive for meget at anmelde samtlige 22 vine, vi smagte, og vi har derfor udvalgt fem røde og seks hvide i forskellige prisniveauer, som vi har tildelt en stjerneregn længere nede på siden.


Til_37/09




25 postkort fra Galicien
VinAvisens Mariette har besøgt den dejlige spanske region Galicien. Det er der kommet i alt 25 postkort ud af, hvoraf vi har bragt de første fjorten i henholdsvis uge 6, 7 og 8. Her kommer de næste fire, som alle er fra appellationen Valdeorras.



.......
Skyerne hænger ofte lavt ned over dalene i Valdeorras. Men når skydynen letter, åbenbares der et fantastisk panorama, hvor terrasserne, som siden romertiden har været tilplantet med vinstokke, skærer sig ind i bjergskråningerne.

Postkort nr. 15 fra Galicien:
Terrasserne i gulddalen
Valdeorras betyder "gulddalen" på galicisk. Det var her, oldtidens romere fandt guld i undergrunden, da de havde erobret Nordspanien. Og datidens guldhøst blev skyllet ned med rigelige mængder vin fra de vinmarker, som de plantede på terrasser hugget ud i Valderorras’ stejle bjergskråninger.
Når man i dag besøger Valdeorras, der fik sin egen appellation i 1977, er det stadig terrasserne, der præger det dramatiske landskab. En del af markerne er placeret højt oppe ad skråningerne væk fra varmen, der lagrer sig i dalene om sommeren. Valdeorras ligger et godt stykke inde i Galicien, så her er der lidt varmere end ude ved kysten og ikke helt så regnfuldt.
Men også langs bredderne af floden Sil, der krydser distriktet, finder man tæpper af vinmarker.
I Valdeorras er der 45 vinproducenter – vi besøgte et par stykker af dem.



.......
En af de gamle, forsømte terrasse-marker, som Telmo Rodríguez endnu ikke har opkøbt – men har et godt øje til. Vinhuset har lignende projekter med at genoplive eller genplante gamle marker flere andre steder i Spanien.

Postkort nr. 16 fra Galicien:
Opkøber forfaldne vinmarker
En af de bodegaer, vi besøgte, var Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, hvor vi blev mødt af Ricardo Etchats.
Først var der lidt diskussion mellem vores arrangører og señor Etchats, hvor de ind imellem kastede et blik på os og ikke mindst på vores sko. Heldigvis blev de enige om at føre en ganske særlig plan ud i livet: En tur ad smalle og ikke helt let tilgængelige stier rundt til bodegaens vinmarker højt oppe ad bjergskråningerne. Det blev en uforglemmelig tur med den ene smukke udsigt efter den anden. Undervejs fortalte Etchats, hvordan bodegaen opkøber gamle, forfaldne terrasse-vinmarker og beplanter dem med nye vinplanter.
I nogle af vinmarkerne vælger man dog at lade de gamle vinstokke stå. Typisk er en række forskellige druesorter plantet i et virvar, og da de modner på hver sit tidspunkt, må bodegaen høste dem ad flere omgange.
Mange små vinbønder høster dog alle druer på en gang og laver så en vin til lokalt brug ud af dem.




.



.......
- Kom og få en bid brød, lød det fra de flinke høstfolk, som vi mødte på gåturen i det bakkede terræn.

Postkort nr. 17 fra Galicien:
Frokost med femstjernet udsigt
Man kan gå længe mellem vinmarkerne i Valdeorras' højder uden at møde en sjæl. Men pludselig midt på vores tur over stok og sten mødte vi en flok af Telmo Rodríguez’s høstfolk, der holdt pause i drueplukningen.
På en dug på jorden var der linet op til en lille picnic med sodavand og et par flasker vin til. Med hver sin skarpe kniv skar høstfolkene humpler af brødet og beklædte det med pølser og sardiner. Et ydmygt måltid med en fantastisk udsigt.
Helt unge var arbejderne ikke, og det synes utroligt, at de kunne magte det hårde høstarbejde på terrasserne, der kræver mange gåture op og ned med tunge fyldte spande. En af de garvede høstfolk ses på ugens STORE billede.
Vi blev spurgt, om vi ville have en humpel med – hvilket vi dog takkede nej til. Vi skulle nemlig videre til et af Telmo Rodríguez’s spændende projekter.



.......
Den strågule Godello-vin bliver skænket i glassene af Ricardo Etchats fra Telmo Rodríguez – og nydt af blandt andet Angela de la Rosa fra Handelsafdelingen i Spaniens Ambassade og redaktøren af Sommelier, Jørgen Aldrich. I baggrunden aner man rækkerne af vinstokke i vinhusets nye mark.

Postkort nr. 18 fra Galicien:
Et glas i den nye vinmark
Vi nåede frem til en af de gamle vinmarker, som Telmo Rodríguez for et par år siden har opkøbt og tilplantet med nye vinstokke.
Ricardo Etchats fortalte os, at det havde taget to år at rydde den forsømte mark og gøre den klar til at modtage de nye planter. Nu lyste de nye grønne vinplanter op på de stejle terrasser.
Det er hvidvinsdruen Godello og den blå drue Mencia, som Telmo Rodríguez planter i rigt mål. Godello er en af Spaniens ældste druer – allerede romerne fremstillede vin på den, da de havde slået sig ned i Valdeorras.
På et tidspunkt var druen ved at uddø, men nu har en række kvalitets-bodegaer pustet liv i den igen – hvilket bestemt er en rigtig god idé.
Efter vores lange vandretur ventede der midt i vinmarken en smagsprøve på nogle af Telmo Rodríguez’s vine. De dejlige hvidvine forhandles herhjemme af Philipson Wine.






Stor fremgang for Chile
De seneste tal fra Wines of Chile viser, at 2010 har været et rigtig godt eksport-år for chilenerne.
I alt blev der eksporteret 568 millioner flasker, hvilket var en stigning på 11% i forhold til 2009. I værdi lød stigningen på 12% til et beløb svarende til 6,9 mia. kr.
Det største aftagerland af chilensk flaskevin sidste år var Storbritannien, der tegnede sig for 16,7% af den samlede eksport fra Chile – en stigning på 3% i volumen og 7% i værdi. I 2009 var det USA, der havde førertrøjen på.
Til Kina steg eksporten af chilensk vin i 2010 med hele 70% i værdi til cirka 204 mio. kr, ligesom der ifølge Just Drinks var en markant øget eksport til Japan og Canada.
Blandt de ti største aftagerlande af chilensk vin var Tyskland det eneste land, der meldte om en nedgang i importen.



Poul Krebs synger og skriver i de idylliske omgivelser hos Château Vignelaure. Se musikvideoen på YouTube.

Poul Krebs hylder vinslot
I en ny musikvideo, "Spirit of Vignelaure" af Poul Krebs, går vin, musik og sang op i en højere enhed.
Sangen har Krebs skrevet som en hyldest til Château Vignelaure i Provence, og i videoen, der kan ses på YouTube, følger man en hel dag livet på det meget romantiske vinslot.
Til smukke billeder af solopgang, arbejdet i vinmarkerne, fadkælderen og aftenen, der sænker sig over slottet, synger Krebs om sit forhold til stedet.
Château Vignelaure blev i øvrigt for nylig købt af ægteparret bag internet-auktionshuset Lauritz-com, Bengt og Mette Rode Sundstrøm, og dets vine forhandles herhjemme af Excellent Wine.



Meget lille høst i Tjekkiet
Ikke siden 1986 har de tjekkiske vinproducenter haft så ringe en druehøst som i 2010.
I alt blev der fra Tjekkiets cirka 16.000 hektar vinmarker høstet 45.923 tons druer – som igen blev forvandlet til 380.000 hektoliter vin.
Høstmængden var ifølge Decanter en tredjedel mindre end i 2009 og kun halvt så stor som i 2008.
Tjekkiets vinproducentforening skyder skylden på udbredte angreb af svamp i vinmarkerne samt dårligt vejr med hagl og skybrud.
Selv om landets vinproducenter og drueavlere fik højere priser for deres druer i 2010, var det ikke nok til at kompensere for de store tab, de led, på grund af den meget lave høstmængde.






Kina vil eje vinhuse i flere lande
Som vi fortalte i uge 7, har den kinesiske regering gennem det statsejede firma Cofco købt Bordeaux-slottet Château de Viaud i Lalande-de-Pomerol. Det indbragte sælgeren, Philippe Raoux, den nette sum af 10 millioner euro (cirka 74,6 mio. kr.).
I slutningen af 2010 købte Cofco også Viña Bisquertt, en af Chiles største vinejendomme, for et beløb svarende til 98 mio. kr. Og investeringerne i vinhuse og vinmarker uden for Kinas grænser er langt fra slut. Cofco’s vicepræsident, Chi Jingtao, har for nylig udtalt til Decanter, at firmaet i de kommende år aktivt vil opkøbe vinhuse i Italien, Australien, USA og Sydafrika.

Vil forhindre forfalskninger
Selvfølgelig kan Cofco – og dermed den kinesiske regering – tjene godt på selv at eje de vinhuse, hvis vine firmaet sælger til de kinesiske forbrugere. Men der er en meget vigtig sidegevinst. Den kinesiske regering er opsat på at komme den omfattende svindel med fine vine fra udlandet til livs. Og ved selv at kunne følge vinene – hele vejen fra produktionen til forbrugerne – er det muligt for Cofco at kontrollere, at der ikke bliver svindlet med flaskerne undervejs.



Emballagen er en reol
Den 24-årige studerende Giovanni Fabri fra Firenze vandt 1. præmien i den årlige italienske design-konkurrence Crazy Pack. En konkurrence, hvor man søger nye ideer til emballager. Og han vandt sin præmie med den her viste emballage til vinflasker.
Ideen er, at man ikke smider emballagen væk, når man har købt en flaske vin eller fået den som gave. Man skiller den ad, og med to låsepropper samler man den til en lille reol til én flaske.
Flere emballager kan samles til en en rigtig vinreol, ligesom flere kan kobles sammen, så man kan bære flere to eller tre flasker på én gang.


33/09






Foto: CIVC / Alain Cornu.

Mange købere til champagnemærker
Som vi fortalte i uge 49 sidste år, har det franske spiritusfirma Rémy Cointreau valgt at sælge sine to champagnemærker Piper-Heidsieck og Charles Heidsieck.
I samtlige af de 20 år Rémy Cointreau har ejet mærkerne, har det skrantet med salget af flasker.
Foreløbig har tolv firmaer ifølge Decanter meldt sig som potentielle købere – heriblandt rom-giganten Bacardi og luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), der i forvejen ejer flere champagnehuse. Også champagnegrupperne Vranken-Pommery Monopole og Lanson-BBC, champagnehuset Nicolas Feuillatte og Champagnes største kooperativ, Alliance Champagne har vist sig interesserede.

Deler måske kagen
Der går også rygter om, at LVMH og Lanson-BBC måske vil dele kagen, så førstnævnte køber vinmarkerne og overtager kontrakterne med drueavlerne, mens Lanson-BBC bliver ejer af selve mærkerne.
Uanset hvem, der ender med at skrive under på købskontrakten, skal der stikkes dybt i lommen. Rémy Cointreau forventer, at salget vil indbringe omkring 450 millioner euro (cirka 3,4 milliarder kr.).


Skilsmisse finansierede vinhus
Der er lidt sæbeopera over historien bag Kluge Estate Winery and Vineyard i staten Virginia.
Vinhuset blev grundlagt i 1999 af Patricia Kluge, og pengene til det havde hun fra det skilsmisseforlig hun indgik med sin eksmand, den stenrige mediekonge John Kluge. Det var på 1,6 millioner dollars (cirka 8,7 mio. kr.) om ugen – så vidt vides det største forlig af sin art i verdenshistorien.
Patricia Kluge spyttede 50 mio. dollars (cirka 270 mio. kr.) i vinhuset, engagerede den berømte flyvende vinmager Michel Rolland – som med garanti også har fået et klækkeligt honorar – og brugte i det hele taget alt for mange penge på luksus.

Donald Trump som vinproducent
Det kunne kun gå galt – og det gjorde det. I slutningen af 2010 havde Patricia Kluge en gæld på omkring 35 mio. dollars (cirka 190 mio. kr.). Banken har nu overtaget vinhuset samt hendes bolig, det 45 værelser store Albemarle House, og udbudt hele molevitten til salg.
En potentiel ny køber har meldt sig ved døren, nemlig Donald Trump, den rige forretningsmand, der har sat sit præg på Manhattan med adskillige elegante skyskrabere, der alle bærer hans navn. For nylig købte han også en golfbane i Virgina, der ligeledes har taget navneforandring til Trump National Golf Club.
Hvis han køber Kluge Estate Winery, vil der uden tvivl blive fremstillet en særlig Trump cuvée.


>43



..................................




Stærke sager fra Galicien
Under vores rejse i Galicien (se postkortene ovenfor) stiftede vi bekendtskab med augardente eller orujo, som drikken også kaldes – galicernes hjertevarmende brændevin. Den fremstilles på skind og andre druerester, som bliver til overs fra presningen, hvorefter den klare spiritus ofte får lov til at modne på fade eller tilsættes krydderurter, anis, appelsinskaller eller andre smagfulde ingredienser.
Galicerne har fremstillet orujo i de sidste 500 år, og i dag er der mange af vinhusene, der stadig har deres egne versioner. Det gælder fx Fillaboa, hvor vi blandt andet smagte deres ravgyldne Aguardiente Envejecido, der har modnet syv år på fade – en stærk og dejlig aromatisk sag med toner af vanille. Den forhandles herhjemme af Theis Vine.
Galicerne elsker festivaler – næsten hver en råvare og spise har sin egen festival. Også orujo bliver fejret, hvilket sker i november i byen Potes. Under Fiesta del Orujo kan man ud over smagsprøver også opleve en konkurrence, hvor deltagerne destillerer hver deres bud på orujo, som derefter bedømmes af et dommerpanel.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Gilbert PICQ i Chablis.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Arnaldo Caprais i Montefalco i Umbrien.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.





Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Oscar Wandel (f. 1940) er femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier, hvor det hele startede med tipoldefaderens vin- og spiritusfirma, Carl Wandel & Søn.
    Efter en kort periode som lærling på dansk jord fortsatte Oscar Wandel sin vinøse uddannelse i vinfirmaer i henholdsvis Bordeaux, Bourgogne, Spanien og Portugal. Derefter gik turen tilbage til København for at hjælpe til i forældrenes vinhandel, Wandel & Wandel.
    I 1965 slog han så dørene op for sit eget vin- og spiritusagenturfirma, Oscar Wandel Jun. – et firma, han dog solgte igen i 1970’erne for at søge nye græsgange. Dem fandt han i Frankrig som eksportchef hos det multinationale firma International Distillers and Vintners.
    Efter flere år på denne post valgte Oscar Wandel at vende tilbage til skolebænken og tage en vinuddannelse på landbrugsskolen i Davayé. Han blev dermed den første dansker, der erhvervede det franske landbrugsministeriums eksamensbevis med ret til at drive en vingård.
    Han forblev i Frankrig, og i 1985 startede han sit eget vineksportfirma, Wandel Wine World S.a.r.l. sammen med sin hustru Lise. I dag arbejder firmaet, hvis speciale er sjældne og gamle fornemme vine, med såvel private kunder som vinbranchefolk i hele verden og i særdeleshed i Asien. Ægteparret arrangerer også, under firmanavnet Wandel Wine Tours, vinrejser til Frankrig, og siden 1992 har de drevet vinklubben "Club de Vins Français", der i dag har cirka 600 danske medlemmer.
    Oscar Wandel er ikke bare bidt af vin, men også af tennis, som han i sin fritid dyrker på turneringsplan. Og sammen med sin ligeledes tennisbegejstrede hustru rejser han verden rundt for at overvære de helt store turneringer. Derudover står den på hygge hjemme i Mâconnais sammen med parrets lille kat og to store hunde.
    Adresse: Oscar Wandel, A la Perrière, F-71960 Sologny (Bourgogne), Frankrig, tlf. og fax: 0033 (0) 3 85 36 62 14, e-mail: o.wandel@wandel-wine-world.com, www.frenchwineexport.com.



Ugens vinøse billede
Her er for en gangs skyld et billede, som vi ikke har fået fra en læser, men som vi selv har taget.
Under en vinrejse til det italienske Veneto i sidste uge (en serie postkort kommer senere) besøgte Anker vinhuset Ca’ di Rajo uden for byen San Polo di Piave og tog dette billede af en morsom dekoration i forhallen.
Billedet forklarer sig selv. Sådan kan man lave en flot dekoration – en drueklase af 22 korkpropper bundet sammen af tynd ståltråd.
Se, det kunne man jo ikke lave af skruelåg!

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

.. . .. . ..... . ..... . .....
...............................
    .....................
    109 En af de gæve høstarbejdere fra bodegaen Telmo Rodriguez nyder et ydmygt måltid højt til vejrs i Valdeorras (foto © Mariette Tiedemann)...

.. . .. . .






Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 134 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Beauvignac, Chardonnay, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2009
75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Lækker hvidvin med en velfortjent guldmedalje fra årets store Paris-smagning om halsen. Vinen er tør, mellemfyldig, med god frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Biondina, Primo Estate, Colombard, Adelaide, Australien, 2010
75 kr., HøjelseVinkælder
Frisk og livlig hvidvin med en ren, saftig, fint krydret frugtsmag. Samtidig en let vin med 12% alkohol. Glimrende til en frokost. Flasken har skruelåg.


Plyto, Emanuel Michalakis, Heraklion, Grækenland, 2010
99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Propperiet
Grækenland har mange glimrende vine, men det er ikke så ofte, vi smager dem. Men her er en fra Kreta. En god, frisk, ret let og læskende hvidvin med mineralske toner. En meget anvendelig vin.


Viré Clessé, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
125 kr., Vinslottet
Denne hvidvin fra distriktet Mâcon har duft af mirabeller med et aromatisk strejf af klementiner. Smagen er frisk og blød og har tilpas syre. En god Bourgogne til en god pris.


Pernand Verglesses Caradeux, 1. cru, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
299 kr., Vinslottet
En meget elegant hvidvin med god fylde og fine krydderier. En behagelig fedme får den liflige smag til at holde længe i munden.


Meursault, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
349 kr., Vinslottet
En perfekt hvidvin til skaldyr. Den har en let krydret duft med noter af friske grønne blade og en lækker, tør smag med en anelse grape til slut.


Puligny Montrachet, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
369 kr., Vinslottet
Der er masser af frugt i denne hvidvin, en fin fedme og en forfriskende citrus til slut. Det er en raffineret vin, som bør nydes til en lige så raffineret fiskeret.


Chassagne Montrachet Les Chenevottes 1. Cru, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
535 kr., Vinslottet
Mums for en hvidvin. Den er næsten cremet i konsistensen, har noter af citrus og vanille i duften og en uendelig lang eftersmag, der breder sig ud med mange smagsfacetter - mirabeller, grape, mineraler, milde krydderurter ...


Corton Charlemagne Grand Cru, Domaine Chanson, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
875 kr., Vinslottet
Dyr, men dejlig er denne store og elegante hvidvin, der har en fin balance mellem fedme, frugt og syre. Den kan drikkes nu, men kan også gemmes i nogle år.


Domaine du Pioch d'Or, Famille Gaujal, Picpoul de Pinet, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2009
98 kr., pris ved 6 flasker: 93 kr., Jabeco-Wine
Fyldig og nærmest "glat" i munden, tør, let krydret og med 14% alkohol. Sådan er denne hvidvin. Druen Picpoul de Pinet benyttes sammen med Clairette som basisvin til den kendte vermouth Noilly Prat.


I Croppi, Celli, Albana di Romagna, Italien, 2009
89,95 kr., Vinmonopolet
Kraftig hvidvin med ordet secco (tør) på etiketten. Men den har nu en vis sødme uden tvivl på grund af det høje indhold af alkohol (14%). Helt billig er den ikke.

Rødvin


Cristia, Venteoux, Frankrig, 2009
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En rigtig god Rhône-rødvin på økologisk dyrkede druer. Med sin gode, spændende og forfriskende syre er det en fortræffellig madvin. I eftersmagen syntes vi at fornemme toner af eukalyptus.


Villarrica, Crianza, Rioja, Spanien, 2007
69 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
En rigtig god Rioja-rødvin til en forbløffende menneskevenlig pris. Vinen har fylde og varme og blødhed og fad og krydderi. Fint udviklet - skal drikkes nu.


Il Bacialé, Braida di Giacomo Bologna, Monferrato Rosso, Italien, 2008
69,95 kr., pris ved 12 flasker., Philipson Wine
Vellavet, meget saftig rødvin på druerne Barbera, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon og Merlot. Ret let trods 14% alkohol. Smagen er udpræget Barbera og Pinot.


Domaine Chamfort, Rasteau Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009
84 kr., Franske Vinhus
Superlækker Rhône-rødvin, der i smagen minder meget om en let Châteauneuf du Pape. En harmonisk vin med krydderi, bløde tanniner og en madvenlig syre. Prisen er rimelig.


i Raggi, Agricoltori del Geografico, Chianti, Italien, 2009
89 kr., Wine.dk
Denne rødvin smager virkelig godt. En afrundet Chianti, men også med modhager. Saftig, krydret og med tilpas syre.


Yume, Caldora, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2006
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Superlækker og fyldig rødvin med mange facetter og dejlig kirsebær-sødme. Lang eftersmag.


Volo Leone, Brunello di Montalcino, Italien, 2005
99,95 kr., Amka
Moden og meget lækker rødvin - en rigtig flot vin, der hænger godt i munden. Seks år gammel og på toppen. Prisen er rimelig.


Givry, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
159 kr., Vinslottet
En dejligt læskende og let drikkelig rødvin med en god Pinot-næse og en smag af friske sommerbær. Prisen indbringer den femte stjerne.


Le Sughere di Frassinello, Maremma Toscana IGT, Italien, 2006
199 kr., pris ved 12 flasker: 179 kr., Distinto
Flot rødvin med fornem duft og en smag med tyngde, frugtfylde og mange facetter. Fire år gammel og på toppen. Man er lige ved at gætte på en stor Brunello.


Marqués de Cáceres, Reserva, Rioja, Spanien, 2004
199,75 kr., på tilbud indtil 26. marts: 129,75 kr., Skjold Burne
En forrygende Rioja, en blød, flot og afbalanceret rødvin, oplagt til en lige så ædel kødret.


Beaune Bastion 1. Cru, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
275 kr., Vinslottet
En vidunderlig rødvin med god fylde og en lang, lækker smag af modne bær med et forfriskende strejf af anis. Den er hver en krone værd.


Poggiarellino, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2005
298 kr., Wine.dk
Herlig rødvin - elegant, fint krydret og med blød frugt og mange facetter, der lægger sig i hele munden, ud i kinderne.


Gevrey Chambertin, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
350 kr., Vinslottet
Frugt, læder og eg forenes i duften af denne skønne rødvin. Smagen er tør med god fylde, friske bær og et bid af tanniner. Gem vinen i nogle år endnu.


Beaune Clos des Mouches 1. Cru, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
499 kr., Vinslottet
Chanson ejer 4,5 hektar af vinmarken Clos des Mouches - som i alt har syv ejere. Det er en stor og koncentreret rødvin med varme krydderier og en vis sødme i eftersmagen.


Chambertin Clos de Bèze Grand Cru, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
1250 kr., Vinslottet
Gem denne rødvin i en god del år endnu - så vil den byde på en stor oplevelse. Der er både brombær, tobak og krydderier i duften og smagen.


Sainte Cécile, Château l'Ermitage, Costières de Nîmes, Frankrig, 2007
78 kr., Red & White
En saftig og moden rødvin med pæn bredde i smagen. Vinen er lavet på druerne Syrah, Mourvèdre og Grenache.


Manoir Grignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2009
56,95 kr., ViniPortugal
Frugtagtig rødvin med en ret markant sødme og et lille bittert bid til slut.





...... ............
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.