Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12. 2011



Nyheder i uge 12, 2011

Læs uge 11.......Læs uge 10.......Læs uge 9




.


Slag-på-tasken-agtigt
Sundhedsstyrelsen barslede som bekendt sidste år med en ny såkaldt lavrisikogrænse på 14 ugentlige genstande for mænd og 7 for kvinder – og fik med et trylleslag gjort 25% af alle danskere til "semi-alkoholikere" eller i hvert fald til personer med et problematisk alkoholforbrug – for nu at citere Niels Hald, der er direktør for Bryggeriforeningen.
Tidligere arbejdede man med en grænse på 21 genstande for mænd og 14 for kvinder, og man kan godt undre sig over, hvorfor den blev sat ned til 14 og 7. Hvorfor må mænd i dag drikke dobbelt så meget som kvinder, hvor de tidligere kun måtte drikke halvanden gange så meget? Og hvorfor netop 14 og 7 genstande? Hvorfor ikke 12 og 9? Eller 16 og 8?
Hele kampagnen virkede umådelig tilfældig og slag-på-tasken-agtig.
 
Vi drikker faktisk mindre
Og så er sandheden i virkeligheden, at vi danskere faktisk drikker mindre og mindre.
I 2005 drak 14,3% af alle danskere mere end 21/14-grænsen; i 2010 var tallet faldet til 10,6%. Altså et fald på 3,7% over fem år.
I det hele taget er danskernes forbrug af alkohol faldet de sidste mange år. Ifølge Danmarks Statistik drak danskere over fjorten år i 2005 i snit 12,8 liter ren alkohol. I 2009 var dette tal faldet til 11,1 liter.
Der er med andre ord ikke belæg for de store avisoverskrifter om, at "Druksygdomme truer rødvinsdanmark", og at det er nødvendigt at klistre vinflasker til med advarsler for at "bremse druk hos de velbjærgede".


..............
..............
..............
..............
..............
..............
..............
..............
..............


De tre vinruter kan også downloades på en smartmobil. Måske virker programmet på en mobil; på vores PC er de fleste links stendøde. Man er nok ikke rigtigt kommet i gang …

Bordeaux slår dørene op
Det netop udkomne nummer af la France bringer en artikel, der under rubrikken "Bordeaux slår dørene op" fortæller om en væsentlig udvikling i Frankrigs største vinregion.
Vinslottene i Bordeaux har hidtil været berømte for deres store vine, men ikke for deres gæstfrihed. Det er imidlertid ved at være historie.
Byen Bordeaux har gennemgået en omfattende renovering – de tidligere så mørke, soddækkede facader i det historiske centrum er blevet spulet rene, og byen er blevet optaget på Unesco’s verdensarvsliste – og samtidig er både små og store vinslotte begyndt at slå dørene op for turisterne.
 
Turister køber ved stalddøren
Inspirationen til den nye gæstfrihed har slottene hentet i Napa Valley med dens små butiksvinerier, og slottene har opdaget, at de kan sælge en hel del flasker ved stalddøren – som det fx sker i Alsace, hvor 30% af vinen afsættes på denne måde.
Artiklen i la France nævner Château Smith Haut Lafite, Château Haut Brion og Château Latour-Martillac, alle tre i Pessac-Léognan, som eksempler på slotte, der har ladet sig omvende til ønoturismen.
Netop i denne egn har man også – som noget helt nyt i Bordeaux – oprettet en vinrute, Route de Vins de Bordeaux en Graves et Sauternes. Her udlåner turistbureauerne en GPS, der fører turisterne fra slot til slot på en af tre tematiske ruter: 1) Vin og historiske bygninger, 2) Vinen og floden og 3) Vin og terroir.
 
Ikke en ny Napa Valley
Der på egnen – i Bommes Sauternes – har man ligefrem et konsulentfirma, MDT Vignobles, der rådgiver slotte, som gerne vil tage imod turister. Her siger indehaveren, Jean-Claude Belanger, til la France:
– Vi skal ikke lave en ny Napa Valley. Vi har en historie at fortælle, som er forankret i vores egen familiehistorie og i vores terroir, vores egn. Som min far altid sagde: Der er mere historie end geografi i en vin. Det er det, vi gerne vil formidle.

.............,,,,

34/09






Ægte Château Lafite Rothschild med tilhørende kasse fra en auktion hos Christie's.

Smadrer flaskerne med en hammer
Hvis man trænger til at få afreageret, kan det være en god idé at melde sig til en smagning af fornemme Bordeauxvine i Hong Kong.
Smagningen vil forløbe fuldstændig normalt lige indtil, seancen slutter. Så samler man nemlig alle de tomme flasker, tager en hammer og smadrer dem, til de er nærmest pulveriseret.
Der er en ganske særlig årsag til det voldsomme hærværk mod de stakkels flasker.
Som vi fortalte i uge 2, er der i Kina en storstilede svindelindustri med vin. Et større antal flaskehandlere i Shanghai og Beijing lever simpelt hen af at opkøbe tomme vinflasker, som har indeholdt fornem Bordeauxvin, for at videresælge dem til kinesiske vinproducenter. Her bliver flaskerne genfyldt med billig kinesisk vin og solgt igen for tårnhøje priser.
Flaskehandlerne køber de tomme flasker hos restauranter og barer. Men for at følge med efterspørgslen fra de kinesiske vinhuse, efterlyser de også åbenlyst ædle tomme flasker på deres hjemmesider.

7000 kr. for en tom vinflaske
Genfyldningen af de tomme Bordeauxflasker er blot et af vinsvindlens mange ansigter.
Ifølge den amerikanske tv-kanal CNN, som har set nærmere på sagen, udgør svindelvinene omkring 5% af al den vin, der sælges på det kinesiske marked – et marked, der årligt omsætter for et beløb svarende til 73 milliarder kr.
Svindelen går især ud over Château Lafite Rothschild – og ikke mindst over årgang 1982, der er så eftertragtet, at rige vinglade kinesere rask væk betaler 46.000 HKD (cirka 31.000 kr.) for en flaske. En tom flaske kan derfor på det sorte marked opnå en pris på 10.000 HKD (cirka 7000 kr.) – hvis den er pæn, og der ikke er afslørende rødvinspletter på etiketten.
Svindlerne efterligner oven i købet de fine æsker af træ, som de ældre årgange Lafite leveres i.

Bordeaux er en populær gave
For at komme svindelen til livs smadrer man derfor flaskerne efter de større vinsmagninger af Bordeaux’er.
Det har man blandt andet gjort i de sidste par år hos Wine for China, en Hong Kong-afdeling af auktionshuset Christie’s, der afholder fornemme smagninger for potentielle kunder.
Når svindelen har fået så godt rodfæste i Kina, skyldes det ikke mindst den kinesiske tradition for at give fine gaver. Der gives konstant gaver, ofte for at opnå en gunst – eller direkte som bestikkelse. Og her er en flaske med en Bordeaux-etiket noget af det fineste, man kan give.
Det mest paradoksale er, at en stor del af kineserne langt bedre kan lide rødvinene fra Australien og Chile end de mere stringente og tørre Bordeaux’er. Sådan lyder det fra en vinkonsulent i Beijing, Forgyee Walker, som CNN har været i kontakt med.








Chisato Seiki fra baren Venga i Kyoto vandt den seneste udgave af venciador-konkurrencen i Tokyo. Foto: Consejo Regulador Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla.

Sherry hitter i Japan
Japanerne er begejstrede for sherry, og den tørre udgave, fino, står da også glimrende til sushi og megen anden japansk mad.
Det er også i Tokyo, i baren Sherry Club, man ifølge Guinness Record Book kan smage på flest forskellige mærker inden for sherry – i alt 277.
Glæden for sherry har også medført en stor interesse for venencia-kunsten i Japan.
En venencia er et særligt redskab, der bruges til at hente prøver op igennem det lille spunshul i et vinfad. Redskabet består af et lille, cylinder-formet sølvbæger for enden af et cirka 85 cm langt bøjeligt håndtag, der traditionelt laves af en hvalbarde, men i dag er af kulfiber.
Det er et helt cirkusnummer, når kældermesteren med lynets hast stikker sin venencia ned i fadets spunshul, trækker den op igen og svinger den som en fiskestang om bag hovedet. Og så slynges vinen ud i en lang, tynd stråle, der lander i det eller den gruppe af glas, han holder i den anden hånd.

Mange japanske venenciadorer
I dag bliver der også afholdt konkurrencer for bartendere i dette betagende jonglør-nummer. Det gælder fx den konkurrence, som sherry-industriens styrende organ, Consejo Regulador Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla, har afholdt i Japan i ni år i træk.
Ved den seneste konkurrence, som foregik på Hyatt Century Hotel i Tokyo, var det bartender Chisato Seiki fra sherry-baren Venga i Kyoto, der løb af med sejren. Dermed er der i alt 90 japanere, som har opnået Consejo Regulador’s titel af officielle sherry-venenciadorer.
Ud over i diverse sherrybarer kan man finde dem i førende hoteller og restauranter rundt om i Japan.


Bernard Arnault, Europas rigeste
Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes har udgivet en liste over verdens rigeste mennesker. Og det er ikke kun forretningsfolk inden for bank- og it-verdenen, der har et velspækket kreditkort. Flere vinslot-ejere figurerer også på listen – dog har nogle af dem også en fod inden for i modebranchen.
Europas rigeste og verdens fjerde rigeste mand er således Bernard Arnault, der ejer Château Cheval Blanc og Château d’Yquem – og desuden er direktør for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy). Hans personlige formue er opgjort til 41 milliarder dollars (cirka 218 milliarder kr.).

Kun en enkelt kvinde
På listen over de ti rigeste franskmænd er halvdelen vinslot-ejere i Bordeaux. På tredjepladsen finder man François Pinault, der ejer Château Latour, og hvis formue beløber sig til 11,5 mia. dollars (cirka 61 mia. kr.), hvilket indbringer ham en 67. plads på verdensplan.
Der er kun en enkelt kvinde blandt de ti rigeste franskmænd, den 88-årige Liliane Bettencourt, som er hovedaktionær i verdens største kosmetikfima L’Oreal, og som også har været medejer af et vinslot i Bordeaux.







12 flasker Château Mouton Rothschild fra 1986 er blandt de mange flasker, der er til salg online i øjeblikket hos Bruun Rasmussen. Bordeauxvin udgør i alt omkring 70% af salget hos auktionshusets net-vinauktioner.

Vinauktioner på nettet er sagen
Online vinauktioner bliver stadig mere populære. Det mærker man tydeligt hos Acker Merrall & Condit, USA’s ældste og verdens største vin-auktionshus.
De to net-auktioner, som auktionshuset har haft i henholdsvis februar og marts, nåede begge op på et samlet hammerslag på over 1 million dollars (cirka 5,4 mio. kr.), hvilket er en hidtidig rekord.
Ifølge Acker Merrall & Condit er det især nye og yngre vinentusiaster, som byder online og ad den vej fylder deres nyindrettede vinkældre med ædle flasker.
I 2010 solgte auktionshuset vin for i alt 98,5 mio. dollars (cirka 529 mio. kr.) – hvilket også var en hidtidig rekord, og hvoraf online-budene udgjorde en stor del af salget.

Succes også i Danmark
Også herhjemme er online vinauktioner blevet en stor succes.
– Vi startede i det små for seks år siden – i dag er der så meget fart på, at salget af vin online er ved at overhale vores traditionelle vinauktioner, lyder det fra Henrik Christensen, der har ansvaret for Bruun Rasmussen Vinauktioner. - Alene i marts måned forventer vi at nå op på en omsætning på omkring 2,5 mio. kr. på net-auktionerne.
– Netop det, at man kan sidde mageligt hjemme i stuen og byde, er selvfølgelig attraktivt. – Vi har også fået rigtig mange udenlandske kunder, siden vi indførte vinauktioner på nettet.
Henrik Christensen kan godt forestille sig, at man en dag helt vil droppe de fysiske auktioner over vin.
Når der afholdes net-vinauktion hos Bruun Rasmussen, har man ligesom til de almindelige auktioner mulighed for at komme til et eftersyn, hvor man kan se nærmere på vinflaskerne. Men ifølge Henrik Christensen kommer der aldrig et øje. På nettet kan man da også zoome tæt ind på flaskerne og se hver en lille skade på etiketterne.


Fremgang for Rhônevin
2010 har været et rigtig godt år for Côtes du Rhône. Eksporten af vin fra det franske distrikt steg ifølge Just Drinks med 7% i værdi til cirka 305 millioner euro (cirka 2,3 milliarder kr.) og med 12% i volumen til 817.000 hektoliter.
Til Storbritannien, det største aftagerland af Rhônevin, steg eksporten med 22% til 187.535 hektoliter. Også USA aftog hele 21,8% flere flasker end i 2009.


33/09




USA drikker mest vin
En ny rapport over situationen i den amerikanske vinverden i 2010 viser, at amerikanernes vinforbrug er steget for 17. år i træk. I alt blev der solgt næsten 4 milliarder flasker vin i USA for et samlet beløb af 30 mia. dollars (cirka 160 mia. kr.), hvilket var en stigning på 4% i forhold til 2009. Dermed overhalede USA Frankrig, når det gælder det land i verden, der har det største vinforbrug.
Rapporten, som er udført af det amerikanske konsulentfirma Gomberg, Fredrikson & Associates, byder på en række andre interessante tal og oplysninger for 2010. Her er nogle af de vigtigste:

Tallene fra den nye rapport
* Af de mange solgte vinflasker på det amerikanske marked bestod de 2,4 mia. flasker (61%) af californisk vin. Og de blev solgt for i alt 18,5 mia. dollars (cirka 99 mia. kr.).
* 2010 var et forrygende år for salget af mousserende vin og champagne i USA. Det steg med hele 10% i forhold til 2009, hvilket viser, at de amerikanske forbrugere ikke længere kun serverer boblevin til festlige lejligheder, men også til hverdag.
* I alt blev der solgt 185 mio. flasker mousserende vin, hvoraf hovedparten var californisk.
* Salget i USA af hvidvine på Chardonnay-druen steg med 5% til lige over 636 mio. flasker, mens rødvine på Cabernet Sauvignon steg med 6% til 396 mio. flasker.
* Eksporten af vin fra USA er næsten fordoblet siden år 2000. I 2010 steg eksporten med 1,9% i mængde og med 25,6% i værdi til lidt over 1 mia. dollars (cirka 5,3 mia. kr.).
* Af den eksporterede vin fra USA gik 36% (331 millioner flasker) til de 27 EU-medlemslande. Det svarede til en stigning på 11% i forhold til 2009. I værdi nåede eksporten op på 435 mio. dollars (cirka 2,3 mia. kr.), hvilket var en stigning på 14%.



< Der blev diskuteret og indgået aftaler på den nyligt afholdte vinudstilling Millésime Bio (foto: Alain Reynaud).


Økologisk vinudstilling med vokseværk
Vine fremstillet på økologisk dyrkede druer har deres helt egen vinudstilling, Millésime Bio, som afholdes hvert år i Parc des Expositions i den sydfranske by Montpellier.
Det er Association Interprofessionelle des Vins Biologiques du Languedoc-Roussillon (AIVB-LR), der arrangerer udstillingen, hvis første udgave blev afholdt i 1993.
For nylig gjaldt det den 18. udgave, og den blev en stor succes. I alt deltog 560 vinproducenter fra 39 forskellige lande lige fra Frankrig og Tyskland til Kina og Dubai. Sidste år var kun tolv lande repræsenteret – hvilket dog var 38% flere end i 2009.
3200 besøgende – 18% flere end i 2010 – fra hele verden flokkedes i år om standene for at smage vine og få en snak med udstillerne.
Millésime Bio’s stadig større succes afspejler, at såvel efterspørgslen som fremstillingen og eksporten af økovine er stigende.








De gamle hvidkalkede vingårde lyser op i Stellenboschs smukke landskab. Her er det gården Zevenwacht (foto: Stellenbosch Wine Routes).

Stellenbosch er "Årets vinsted"
Sverige har sin egen landsdækkende vinforening, Munskänkarna – som i øvrigt også er verdens største vinforening. Den har 16.000 medlemmer, 130 lokalforeninger samt otte afdelinger i udlandet – hvoraf en ligger i Tokyo.
Hvert år udnævner Munskänkarna "Årets vinsted" – et vindistrikt eller vinby, som foreningen finder særlig interessant, og som fortjener i endnu højere grad at blive udforsket af vinentusiaster verden over.
I år er valget faldet på sydafrikanske Stellenbosch – et forståeligt valg, da det er et af verdens smukkeste vindistrikter.
Desuden har sydafrikansk vin en markedsandel i Sverige på hele 20,5%.
Sidste år var det Châteauneuf-du-Pape i Rhône, som fik den ærefulde titel.



Knuste vinflasker, pap og plastic lå i en kage på gulvet efter nedbrændingen af lagerbygningen Wine Central. Billedet viser vi her med tilladelse fra Tom Wark; det stammer fra hans hjemmeside.

Millioner af vinflasker ædt af flammer
I alt 6 millioner fornemme flasker vin gik op i flammer, da lagerbygningen Wine Central i Vallejo sydøst for Napa brændte i 2005.
Vinene, hvis samlede værdi var på 250 millioner dollars (cirka 1,3 milliarder kr.), tilhørte 95 førende californiske vinhuse samt en håndfuld vinsamlere, der havde overladt opbevaringen af dem til et firma, som specialiserede sig i den slags.
Politiet undersøgte sagen og anholdt firmaets indehaver, Mark Anderson, for brandstiftelse og underslæb. Alt tydede nemlig på, at han ikke bare opbevarede vinene, men også i smug videresolgte dem via et andet firma.
Da han frygtede, at han var ved at blive afsløret, satte han ild til lagerbygningen.

Trækker tilståelsen tilbage
Blandt de uheldige vinproducenter, der har mistet deres vine, er Justin Vineyards, som mistede hele 15.000 kasser af vinhusets beholdning. Og vinhuset Saintsbury har måttet vinke farvel til sin samling af ædle vine tilbage til vinhusets første årgang 1979.
Først i 2009 erklærede Mark Anderson sig skyldig i ildspåsættelsen – samt nitten andre lovovertrædelser. Ved at erklære sig skyldig kunne ville han slippe for fængsel på livstid. Sådan lød den aftale, han indgik med anklageren.
Nu trækker han ifølge Decanter pludselig sin tilståelse tilbage med den begrundelse, at han blev tvunget til at erklære sig skyldig.
Til maj vil det i retten i Sacramento blive afgjort, om han kan få lov til at ændre sin første udmelding.







(Foto: Jess Hansen)

Milliardær køber Rhône-domaine
Den franske milliardær Francois Pinault ejer auktionshuset Christie’s samt Château Latour i Bordeaux-kommunen Pauillac og Domaine d’Eugenie i Bourgogne. Nu har han ifølge Decanter købt endnu et vinslot, Château Grillet i Rhône, som har været i familien Neyret-Gachets eje siden 1830.
Château Grillet har sin egen appellation, der omfatter 3,4 hektar vinmarker, kun med hvidvinsdruen Viognier. Ud af druerne fremstilles der årligt omkring 13.000 flasker vin, hvis priser starter ved cirka 700 kr. flasken.
Château Grillet og nabo-området Condrieu er de eneste appellationer i det nordlige Rhône, som udelukkende fremstiller hvidvin.




Bogen "Ett vin bliver till" byder på glimrende billeder af Per Karlsson, fx dette af maskinhøst af Sémillon-druer i Bordeaux.

Svensk vinbog er verdens bedste
For nylig afholdtes den årlige Gourmand World Cookbook Awards i Paris. Prisen, der blev indstiftet for tolv år siden, omfatter i alt 58 kategorier inden for mad- og vinbøger, der er udkommet i det forgangne år.
Og vinderen af prisen "verdens bedste vinbog for professionelle 2010" blev "Ett vin bliver till" af det svenske ægtepar Britt og Per Karlsson. Parret arbejder til daglig i Paris med deres vinøse oplysningsprojekt BKWine.
Bogen, som vi anmeldte i uge 50 2009, handler om, hvordan man fremstiller vin fra a til z – fra høst til tapning.

Også til vinelskeren
At det blev den svenske bog, der vandt prisen, kom bag på Britt Karlsson, for som hun siger:
– Tænk, at et lille land som Sverige, som næsten ikke fremstiller vin, kan vinde en pris for en bog om, hvordan man laver vin.
Bogen er ifølge ægteparret ikke kun skrevet til den, der vil kaste sig ud i egen vinfremstilling, men også til sommelierer og vinimportører og til den nysgerrige vinelsker, som vil lære noget mere.
"Ett vin bliver till" er udgivet af Carlssons Bokförlag og koster 390 skr. (cirka 330 kr.).




Tæpper af vinstokke i Adelaide Hills i South Australia (foto: www.wgcsa.com.au).

Desperate drueavlere
Det ser ret sort ud for de mange drueavlere i South Australia. En ny undersøgelse fra Wine Grape Council of South Australia (WGCSA) viser, at to tredjedele af de adspurgte avlere ikke har haft noget overskud på salget af deres druer i 2010. Og at hele 40% har haft røde tal på bundlinjen siden 2007.
Drueavlerne er desperate, og mange af dem forsøger ifølge Just Drinks forgæves at sælge deres vinmarker, mens andre prøver at opveje tabene via andet arbejdet.
Problemet er, at der fremstilles alt for mange druer og dermed for megen vin – ikke kun i South Australia, men i hele Australien – og druepriserne er derfor trykket helt i bund.

Der arbejdes i slow motion
Vin-myndighederne i Australien er godt klar over det store problem, og i 2009 besluttede man derfor, at i alt 20.000 hektar vinstokke i de australske vinområder skulle rives op.
Men oprivningsarbejdet går i slow motion – foreløbig er kun en tredjedel af de mange hektar blevet nedlagt.
Og man frygter, at der vil gå lang tid, før det lysner for de stakkels drueavlere. En stærk australsk dollar og en stadig hårdere konkurrence på eksportmarkederne fra andre oversøiske vinlande forværrer kun situationen.
I 2010 eksporterede australierne vin for 2,1 milliarder AUD (cirka 11 mia. kr.), hvilket var et fald på 9% i forhold til året før.








En herlig reklameplakat fra 1901 af Alfons Mucha. Det var dengang, hvor man nød champagne af flade skålformede glas.

To gange Heidsieck solgt
Som nævnt i uge 49 sidste år satte det franske spiritusfirma Rémy Cointreau sine to champagnemærker, Piper-Heidsieck og Charles Heidsieck, til salg.
Firmaet har stor succes med sit cognac-mærke Rémy Martin, mens champagnemærkerne har levet en mere skrantende tilværelse. Utroligt nok, da de to champagner er blandt de bedst kendte og mest prisvindende i verden.
Nu er de to mærker solgt, og ifølge Decanter er køberen det franske firma Societe Europeenne de Participations Industrielles (EPI) – et holdingselskab, som ejes af familien Descours. Gennem selskabet ejer familien i forvejen Château La Verrerie i Côtes du Luberon samt en række førende franske tøjmærker.

Vinmarker og flasker med i købet
Købsprisen skulle ligge i nabolaget af 400 millioner euro (cirka 3 mia. kr. ), og foruden champagnemærkerne omfatter den en lagerbeholdning på 40 mio. flasker og 800 hektar vinmarker.
Som navnet antyder, er der et vist slægtskab mellem de to gange Heidsieck. I 1785 grundlagde Florens-Louis Heidsieck champagnehuset Piper-Heidsieck, mens hans nevø, Charles Heidsieck, åbnede sit eget champagnehus i Reims i 1851.





..................................





< Under stor bevågenhed fra de mange gæster blev der shaket og pyntet under spiritus- og cocktailfestivalen i Moltkes Palæ (foto: Drink Scandinavia).

Festival med 50.000 isterninger
For nylig blev der mikset og shaket for fuld udblæsning i Moltkes Palæ i København. Den fornemme bygning var rammen om Danmarks første spiritus- og cocktailfestival, arrangeret af firmaet MPSC (Moltkes Palæ og Sprit & Co.).
I alt blev der brugt 50.000 isterninger, 1080 citroner, 210 bundter mynte og 58 liter friskpresset limejuice – og selvfølgelig en masse forskellig slags spiritus.
Nye spiritusmærker blev præsenteret, og anerkendte bartendere fra New York, Los Angeles, London og Amsterdam gav smagsprøver på deres kunnen til de i alt tusind gæster fra ind- og udland.
Festivalen bød også på seminarer – blandt andet om brugen af sherry i cocktails og hvordan man kreerer en cocktail-menu – og en konkurrence for danske bartendere, hvor førstepræmien var en rejse til Cuba.
Man kan læse mere om den nyudklækkede årlige festival ved at klikke her.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    *The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Vinos Sanz i Rueda i Spanien.
    * GoodGrape Wine Co. har optaget importen af vinene fra Round Pond og 689 Cellars i Napa Valley samt Black Sheep Finds i Santa Barbara.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne i alfabetisk orden efter efternavn på fire sider: Fra A til G, fra H til K, fra L til R og fra S til Å. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Erik Holst (f. 1955) er vokset op i Tokyo, hvor hans forældre var udstationeret for ØK. Selv drømte han om at blive shippingmand i samme koncern, men fik i stedet en elevplads hos Knud Jørgensen Vinhandel i Hellerup i 1975.
    Efter endt militærtjeneste rejste Erik Holst til Bordeaux for at fortsætte sin vin-uddannelse hos négociant-firmaet Borie-Manoux og senere hos Château Millet i Graves.
    Dernæst fortsatte turen til andre vinområder i Frankrig, Spanien, Portugal, Tyskland og Italien. Sidste stop på uddannelsesrejsen var Dufftown i Skotland, hvor han i tre måneder havde sin gang i destillerierne Glenfiddich og Balvenie.
    Men det var langt fra slut med at rejse. Erik Holst fik job i salgs- og marketingafdelingen hos spiritusfirmaet Sommerset Importers i New York – og siden, i samme by, hos konkurrenten Josef E. Seagrams, hvor han snart blev udstationeret til firmaets hovedkontor i Tyskland.
    Efter nogle år hos Seagrams tog han springet og etablerede sin egen vin- og delikatesseforretning i Frankfurt. Den fik hurtigt vokseværk, og endte med at have 14 medarbejdere.
    Mange år senere vendte Erik Holst hjem til Danmark og grundlagde i 1991 Erik Holst Vinimport med fokus på salg af kvalitetsvin til danske virksomheder.
    I 1999 købte han Rungsted Vinhandel og begyndte sideløbende med vinsalget at importere delikatesser fra Frankrig og Italien. Han har altid haft en stor passion for kombinationen af mad og vin.
    Rungsted Vinhandel blev solgt, men Erik Holst beholdt sit importfirma indtil 2008, hvor han blev ansat som Purchase Manager med ansvar for indkøb af vin, spiritus og tobak hos Peter Justesen Company.
    Peter Justesen eksporterer mange millioner flasker kvalitetsvin og spiritus til udenlandske ambassader og konsulater samt til UN-repræsentationer i 184 lande.
    Erik Holst og hans hustru Kirsten bor i Klampenborg og har fire voksne børn. Fritiden går med rejser til især Frankrig samt golf, kajak og klassisk musik.
    Adressen: Peter Justesen Company, Redmolen 2, Copenhagen Freeport, 2100 København Ø, tlf.: 39 15 97 20, e-mail: eh@pj.dk, www.pj.dk/index.ms.

.




.
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvem har vinen?
    En af vore læsere, Klaus Rathjen, har været i Uruguay, hvor han smagte en rødvin på druen Tannat. Han syntes, at vinen var forrygende, og har derfor sendt os en mail for at høre, om vi kender en dansk importør.
    Vi får af og til sådanne forespørgsler, men bliver hver gang nødt til at svare, at vi desværre ikke har mulighed for at foretage det detektivarbejde, der er forbundet med at støve bestemte vine op på verdensmarkedet – eller på det danske marked.
    Men lad os alligevel i dette tilfælde prøve at være lidt imødekommende.
    Vor læser skriver, at vinen er fra Héctor Stagnari, og det er faktisk nemt at google denne åbenbart gode vinmager. Hans hjemmeside kommer straks frem, og der er tilmed en mail-adresse til en dame ved navn Virginia Moreira de Stagnari – åbenbart hans kone eller datter. Eller mor ...?
    Vi er sikre på, at en mail til Virginia lynhurtigt vil kunne opklare, om familien eksporterer vine til Danmark, eller om den måske er villig til at sende vor læser en kasse med tolv flasker.
    SIDSTE: FinVin meddeler, at firmaet importerer Tannat-vinen og sælger den for 88 kr. Så vor læser behøver altså ikke at snakke med Virginia ...
               

.

Til_37/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

.. e vi. . .. . ..... . ..... . .....
...............................
    .....................
    112 ”Memsis Septembris” – september måned – står der uden om vinbonden på slutstenen i en hvælving i katedralen i den spanske by Navarra (foto: Jesús Caso © ICEX).
    ..............................

.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 118 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


TerreDomini, Prosecco, Treviso, Italien
59 kr., Red & White
Lækker boblevin med god frugt og toner af noget godt, hjemmebagt brød. Prisen er attraktiv.

Hvidvin


Milton Park, Barrossa Vintage, Riesling, South Australia, Australien, 2010, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., pris ved 2 flasker: 62,50 kr., Skjold Burne
En meget lækker hvidvin i god balance med blød og frisk frugt, en vis fylde, mineralske toner, tilpas syre og en lang, frisk eftersmag. Skænk den til lettere retter, eller brug som den apéritif eller terrassevin. Flasken har skruelåg.


Altivo, Vineyard Selection, Finca Eugenio Bustos, Sauvignon Blanc, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 2010
87 kr., X Wine
Blid, ret fed, men også frisk hvidvin med god Sauvignon-karakter. Et rigtig godt glas vin.


Paradyskloof, Vriesenhof Vineyards, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2010
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Lækker hvidvin med dejlig frugt, god fylde og bløde, afrundede, velintegrerede fadtoner.


Gunderloch, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2009
99 kr., Wine.dk
Elegant hvidvin med en saftig frugtsmag, en frisk, men ikke pågående syre og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin til fisk, skaldyr og lette kødretter eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Joostenberg, Fairhead, Paarl, Sydafrika, 2009
145 kr., Lago Import
En yderst velsmagende hvidvin på druerne Chenin Blanc og Viognier. Vinen har en frisk, blød og let krydret frugtsmag med diskrete fadtoner og er meget anvendelig til de fleste lette retter - eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Tyrrell's Wines, Vat 1, Sémillon, Hunter Valley, Australien, 2000
299,95 kr., Erik Sørensen Vin
En let hvidvin med en frisk, saftig og lækker smag. En elegant vin helt i top, elleve år gammel og stadig vital.


Bogle, Chardonnay, Clarksburg, Californien, 2008
109,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Hvis man er glad for en kraftig fadsmag, så er dette sagen. Smagepanelet var dog ikke så glade for træsmagen. Helt billig er vinen i øvrigt ikke.

Rosévin


La Source de Vignelaure, Château Vignelaure, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2009
115 kr., Excellent Wine
Rosévin med en elegant, lys farve - den farve, franskmændene kalder oeil de perdrix (agerhøneøje). Og smagen er simpelt hen lækker - frugtagtig, fint krydret og i fornem balance. En stor nydelse.

Rødvin


Vignoble Chabrier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2009
48 kr., OB-Vinimport
Lækker rødvin med hele den sydfranske krydderihylde og en god, lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Toque Noire, Cellier des Dauphins, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
59,75 kr., pris ved 3 flasker: 40 kr. (indtil 26. marts), Skjold Burne
En dejlig rød Rhône med koncentreret bærsmag og noter af ren lakrids. Eftersmagen er lang og blød. Et kup til tilbudsprisen.


Ripasso, Montigoli, Valpolicella Classico, Italien, 2009
59,95 kr., ViniPortugal
Den smager rigtig godt, denne rødvin. Ret let, afrundet, med god, blød frugt, fin sødme og lang eftersmag. En glimrende vin til en yderst rimelig pris.


La Posta, Mendoza, Argentina, 2008
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot rødvin med en harmonisk, indsmigrende og lækker smag med toner af blomme. En vin, som mange vil kunne lide.


Domaine de Poulvarel, Costières de Nîmes, Frankrig, 2008
68 kr., Jysk Vin
Denne rødvin har en intens duft af modne mørke kirsebær og en lækker smag, hvor frugt og tanniner, tørhed og sødme indgår en perfekt pagt. Vinen vil være en god ledsager til påskelammet.


Allozo, Gran Reserva, Bodegas Centro Españolas, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2002
79 kr., Franske Vinhus
Lækker og frugtagtig rødvin, over otte år gammel, men stadig vital. Men så skal den altså også drikkes nu - og vil da være en stor nydelse.


Itynera, Mondo del Vino, Sicilien IGT, Italien, 2009
79,95 kr., på tilbud indtil 31. marts: 50 kr., H.J.Hansen Vin
Glimrende rødvin på druerne Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon med god, fyldig og saftig frugt. Tilbudsprisen udløste den femte stjerne.


Puydeval, Jeff Carrel, Languedoc, Frankrig, 2008
98 kr., pris ved 6 flasker: 93 kr., Jabeco-Wine
En meget flot rødvin med duft af mørk chokolade og en koncentrret smag af modne bær - især brombær. Nogle i smagepanelet gættede på en oversøisk vin - en californier. En supervin til prisen.


Long Life, Casas Patronales, Maule Valley, Chile, 2009
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
To blå druer, Cabernet Sauvignon og Chiles nationaldrue Carmenère forenes i denne dejlige rødvin. Der er solbær i duften og koncentreret bærmost i smagen. Eftersmagen slutter blødt og rundt med et strejf af lakrids. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Spier, Private Collection, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
128 kr., Irma
Fyldig og kraftig rødvin med et fornemt billede af Cabernet Sauvignon-druen. En lækker sag.


Marqués de Cáceres, Crianza, Rioja, Spanien, 2007
149 kr., på tilbud indtil 23. marts: 99,75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En harmonisk rødvin i fin balance. En vin, som man nyder med stor fornøjelse.


Domaine de la Biscarelle, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009
229 kr., pris ved 6 flasker: 200 kr., Holte Vinlager
Stor og flot rødvin i fornem balance med fyldig frugt, krydderi, bløde tanniner ... Englende synger. Vinen kan drikkes nu, men også gemmes endnu nogle år.


Secret, Viu Manent, Malbec, Colchagua Valley, Chile, 2009
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Kraftig rødvin med krydret frugt.


Nao, Bodegas Oliveros, Tempranillo, Condado de Huelva, Spanien, 2010
47,25 kr., pris vede 12 flasker, SpanskeVine
En meget enkel, læskende rødvin uden større bredde eller dybde.


Miliasso, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2008
49,95 kr., Spar Supermarked
Enkel og frugtrig rødvin uden noget større vingefang.

Sød vin


Classic Old Barossa, Liebich, Grenache, Barossa Valley, Australien
95 kr., pris for ½ flaske, The Wine Company
Chokolade, lækker, kandiseret frugt, brændte figner - en hel slikbutik. En rød hedvin, der kan klare selv en meget sød dessert. Flasken har et meget elegant skruelåg.


Burmester, Colheita Portvin, Portugal, 1996
129,95 kr., Philipson Wine
Femten år gammel Colheita-portvin med en flot profil med mange facetter - rosiner, figner, dadler ... Og så til den pris.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.