Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Nyheder for uge 07. 2012
Nyheder i uge 7, 2012 | Læs uge 6.......Læs uge 5.......Læs uge 4 |
EU's logo for økologiske varer, som nu også snart vil kunne ses på etiketterne på økologiske vine. | Endelig "økologisk vin" Nu går vi endelig en fremtid i møde, hvor vi kan slippe for det lange og besværlige "vin fremstillet på økologisk dyrkede druer". Efter flere års tovtrækkeri er medlemslandene i EU nemlig nået til enighed om en række regler for betegnelsen "økologisk vin". Hidtil har man kun haft øko-regler for drue-dyrkningen og ikke for vinfremstillingen, hvorfor betegnelsen ikke har været tilladt hverken på etiketter eller i markedsføring af vinene. Og det har gjort vin til en undtagelse inden for fødevarekategorien. Regler på bordet Vi har jo længe haft både økologisk smør, mælk, gulerødder, ris, brød osv. på hylderne hos de handlende. Men nu er der altså også kommet regler på bordet for selve vinfremstillingen, hvilket betyder, at vinproducenterne – hvis de opfylder samtlige regler fra drue til færdig vin – fra og med årgang 2012 vil kunne anvende betegnelsen "økologisk vin". Samtidig skal EU’s økologi-logo også figurere på flaskerne – ligesom på alle andre økologiske fødevarer. Dette logo-krav træder i kraft i juli i år. Man kan læse mere om, hvad de nye regler for økologisk vin kommer til at betyde, ved at klikke her. |
Beskyttelsesrum fyldt med vinflasker
For nylig var britiske Tim Woodall i gang med at grave i et bed i sin have i Suffolk. Pludselig stødte han ifølge Decanter på en mortergranat og skyndte sig at ringe til politiet. En bomberydningsenhed kom til haven, konstaterede, at det var en granat fra anden verdenskrig, og sprængte den derefter i luften.
Men hermed var historien ikke slut, for sprængningen afslørede et af de beskyttelsesrum, som mange briter lod opføre i deres haver under krigen. Og inde i rummet fandt bomberydningsfolkene et større antal gamle vinflasker – men også yderligere et par mortergranater, som man var nødt til at bringe til sprængning med det samme. Sprængningen fik rummet til at styrte sammen, og de mange flasker stod på ingen måde til at redde.
Franske flasker fra 1930’erne
Det var selvfølgelig kun bombespecialisterne, der fik lov til at gå ind i beskyttelsesrummet – alt andet ville have været for farligt. Men de kunne da fortælle, at alle flaskerne var franske og i årgangene 1931 til 1937. Måske var det ædle flasker som Château Latour, Petrus og Romanée-Conti, der blev forvandlet til glaspartikler ...
Der er ingen tvivl om, at nogle af denne verdens vinsamlere gerne ville have set nærmere på flaskerne. Men sprængningen af den første mortergranat havde muligvis gjort de to andre livsfarlige at være i nærheden af – derfor den hurtige beslutning om at udrydde dem.
Et smukt vinterlandskab i New Zealands førende vindistrikt, Marlborough. Foto: Wine Marlborough. | Syndikat skal redde kvaliteten Marlborough er New Zealands førende vindistrikt, men i de senere år har kvaliteten af vinene været dalende – ikke mindst når det gjaldt distriktets berømmede hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. En stadig større produktion af bulkvin samt nogle meget store høstårgange var synderne. Ifølge Decanter har blandt andet den anerkendte britiske vinskribent Oz Clarke udtalt, at "Marlborough-producenterne har frigivet noget rigtig skidt med årgangene 2008 og 2009 – de burde skamme sig". Nu vil en af de førende vinproducenter i Marlborough, John Forrest, der ejer Forrest Wines, gøre noget ved sagen. Han vil grundlægge et syndikat, som skal udøve en streng kontrol med høstmængden og kvaliteten af vinene hos distriktets vinhuse. En hjælp til forbrugerne Forbilledet for det nye syndikat, der forventes at slå dørene op i 2013, er Frankrig og dets Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Medlemskabet skal være frivilligt, men de vinproducenter, der tilmelder sig, skal betale medlemskontingent og underkaster sig samtidig syndikatets strenge regler. John Forrest er ikke i tvivl om, at syndikatet er et vigtigt skridt på vejen til at redde Marlboroughs ry som et kvalitets-distrikt, før det er for sent. De producenter, der lever op til reglerne, vil kunne skilte med det på deres etiketter – hvilket igen giver forbrugere verden over en garanti for, at den vin, de køber, er af høj kvalitet. |
< Logoerne for henholdsvis CBS Wine og Commanderie du Bontemps de Medoc, Graves, Sauternes, et Barsac, der sponsorerer konkurrencen. |
I uge 11 sidste år fortalte vi om CBS Wine, en ny vinklub, der henvendte sig til de 16.000 studerende på Copenhagen Business School (CBS). Nu et år efter har klubben flere hundrede medlemmer, og ikke nok med det: Den har også kvalificeret sig til semifinalen i Left Bank Bordeaux Cup 2012 – verdens største og mest prestigefyldte amatør-vinsmagning for universiteter og business schools.
Denne særlige konkurrence, som sponsoreres af vinbroderskabet Commanderie du Bontemps de Médoc, Graves, Sauternes, et Barsac, har været afholdt hvert år siden 2002.
Semifinalen finder sted i april på den franske ambassade i London, hvor repræsentanter for vinklubberne i bedste Americas Cup-stil mødes og dyster om, hvem der ved mest om Haut Médoc-vin.
Det danske hold består af CBS Wine’s grundlægger, Peter Buch Hansen, og medstifteren Søren Riber samt af yderlige to CBS-studerende, Asbjørn May og Thor Mårup. Alle er de nu i fuld gang med at læse op på Bordeaux.
I semifinalen, hvor de blandt andet er oppe imod studerende fra Oxford, Harvard Business School og Sciences-Po, skal de besvare en række spørgsmål om Haut Médoc samt deltage i en blindsmagning, hvor appellation, årgang og vinslot skal bestemmes.
God hjælp fra vinfirmaerne
Søren Riber, der også er officiel træner for det danske hold, forsikrer, at CBS nok skal give de andre store business schools kamp til stregen. Sidste år vandt Harvard Business School i finalen foran Nyenrode Business University, Wharton og Cambridge’s 200 år gamle vinklub.
Holdet har modtaget god national støtte fra den danske vinbranche og ikke mindst fra CBS Wine’s samarbejdspartnere, hvilket de fire studerende er utroligt glade for.
Erik Sørensen Vin har således tilbudt en kasse Bordeaux.vin, som holdet kan øve sig på – hvilket de gør sammen med Arvid Rosengren, svensk kandidat til EM og VM i sommelier-kunsten:
– Jeg ser frem til at arbejde sammen med drengene og hjælpe til så meget jeg nu kan, lyder det fra Rosengren.
Vinoble Skt. Petri har ligeledes sendt en kasse Bordeaux-vin til klubben CBS Wine, og konsulent i fine vine Hans Brauer fra Kjær & Sommerfeldt har tilbudt konsulentbistand og Bordeaux-vin fra sin personlige kælder.
– Jeg har et godt samarbejde med drengene bag CBS Wine og vil naturligvis hjælpe dem til finalen, siger Brauer.
Hovedsponsor mangler stadig
De fire studerende på CBS Wine’s hold mangler dog stadig en hovedsponsor, da det ikke er muligt at søge støtte til ture som denne via CBS.
– Selv om det ikke kommer til at vælte vores budget at tage en weekend til London til april, så er vi stadigvæk studerende, siger Søren Riber, der håber på en hovedsponsor snarest, som vil være med til at hjælpe CBS og Danmark til en plads i finalen til juni – en finale, der vil finde sted i fornemme omgivelser på Château Lafite i Pauillac.
VinAvisens redaktion ønsker det danske hold rigtig megen held og lykke og håber at kunne vende tilbage med godt nyt.
Henvendelser vedrørende støtte og lignende bedes rettet til Thor Mårup på tlf.: 28 90 87 06 eller på e-mail: thor@cbswine.dk. Få yderligere information om CBS Wine ved at klikke her.
Mistanke om forfalskede flasker
For nylig glædede det amerikanske auktionshus Spectrum Wine Auctions sig til sin første vinauktion på britisk jord. Den skulle foregå i London og i samarbejde med vinforretningen Vanquish, der sælger fornemme vine.
Og auktionshuset havde flere højdepunkter at byde på, hvoraf toppen af poppen var syv flasker Comte Georges de Vogüé Musigny Blanc 1962 og en kasse med tolv flasker Domaine Romanée-Conti 1971. Sidstnævnte vine havde auktionens højeste vurdering på et beløb svarende til cirka 710.000 kr.
Men så i sidste øjeblik blev 21 af de i alt 177 partier, som skulle under hammeren, trukket tilbage – heriblandt de tolv vine fra Domaine Romanée-Conti samt flere andre fornemme vine fra samme domæne. Årsagen var en mistanke om, at vinene var forfalskede. Den var gal med blandt andet kontrolnumrene, ligesom der var fejl på nogle af etiketterne.
Til sammen var de mange tilbagetrukne partier vurderet til mere end 3 mio. kr.
Den mystiske Kurniawan
Det var en række vinsamlere samt vinspecialister fra Domaine Romanée-Conti, der havde rejst tvivl om vinenes ægthed.
Mistanken skærpedes, da rygterne svirrede om, at det højst sandsynligt var den amerikanske vinsamler Rudy Kurniawan, der – gennem en bekendt – havde indleveret vinene. To gange før har Kurniawan sat vine til salg hos henholdsvis Christie’s og Acker Merrall & Condit, og begge gange er vinene blevet trukket tilbage før afholdelse af auktionerne.
I øjeblikket verserer der også en retssag mod Kurniawan, anlagt af den amerikanske multimillionær og vinsamler Bill Koch, der påstår at Kurniawan med overlæg har solgt ham forfalskede vine.
Kurniawan dukkede op ud af den blå luft for omkring ti år siden og blev med kometfart et kendt navn som vinsamler – og sælger.
Snorlige rækker af vinstokke hos den førende vinproducent Camel Valley i Cornwall. | Første britiske appellation på vej Appellationer – geografisk afgrænsede områder – er en kendt sag i vinens verden. Frankrig har fx sin AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) og italienerne deres DOC (Denominazione di Origine Controllata). Nogle gange omfatter appellationerne et større område, andre gange en enkelt vinmark, som udmærker sig ved sit terroir i forhold til de omkringliggende marker. I Storbritannien har man en tilsvarende appellations-betegnelse, Protected Designation of Origin (PDO). Nu har Camel Valley Vineyards i Cornwall som det første britiske vinhus søgt om tilladelse hos Department for Energy, Food and Rural Affairs (DEFRA) til at få sin 1,5 hektar vinmark Darnibole anerkendt som en selvstændig appellation. En ganske særlig Bacchus-vin Darnibole-marken er tilplantet med Bacchus-druer, og ejeren af vinhuset, Bob Lindo, slår på, at den hvidvin, han fremstiller på druerne, udmærker sig ved en langt større mineralitet end andre vine på samme drue i det omkringliggende område. Årsagen skulle være den meget gamle skifergrund, som vinstokkene suger næring fra. Men et særligt terroir er ikke nok til en godkendelse. Samtlige druer skal høstes i hånden, og der må ikke iblandes andre druer i vinen end dem, der dyrkes i det pågældende område. Sådan forholder det sig også med både marken og Bacchus-vinen – som i øvrigt har vundet et hav af priser. Desuden vil man sikre sig – før vinmarken får det endelige blå stempel – at vinens særlige karakter ikke kun gælder for en enkelt årgang. Der kan dermed godt gå et par år, før Bob Lindo kan sætte et "Darnibole Quality Wine" på etiketterne i stedet for "Cornish (for Cornwall) Quality Wine". |
Kældermester hos Henriot, Laurent Fresnet (t.v.) og Søren Kieffer-Olsen fra VinRosen. | Top-champagnehus på dansk visit For nylig fik Danmark besøg af Laurent Fresnet, der er kældermester hos det familieejede champagnehus Henriot. Og han kom for sammen med husets danske forhandler, Søren Kieffer-Olsen fra Vinrosen, at præsentere en perlerække af Henriot’s champagner. Henriot-familien har haft sine rødder på Champagnes kalkholdige jord siden 1500-tallet, men dens champagnehus blev først grundlagt i 1802 af en af distriktets berømte enker, Apolline Henriot. Hun solgte vinene fra sin fars vinmarker i Bouzy under navnet "Veuve Henriot Ainé" – den ældre enke Henriot. Men så gammel var hun nu heller ikke. Hun var blevet gift kun otte år før og var altså en ung enke. Op igennem 1800-tallet erhvervede familien nogle af de bedste cru-marker i Côte des Blancs, Grande Vallée de la Marne og Montagne de Reims. Familien sidder på pengekassen Mange af de gamle familieejede champagnehuse er blevet solgt til store investeringsfirmaer, men den skæbne er ikke overgået Henriot. Tværtimod, har huset under den nuværende ledelse af syvende generation, Joseph Henriot, selv været på indkøb og har erhvervet de førende Bourgogne-huse Bouchard Père et Fils i Beaune, Domaine William Fèvre i Chablis og Villa Ponciago i Fleurie. Men trods de store investeringer er der tid og råd til at kæle for detaljerne i de fornemme champagner. Og det er netop, fordi det er en familie, der sidder på pengekassen. Der er ingen investorer, som forlanger udbytte og hurtig omsætning, og man kan derfor lade vinene hvile på fade, tanke og flasker, indtil de er drikkemodne og klare til at blive sendt på markedet. Fadene med de bedste vine Henriots flagskib er Cuvée des Enchanteleurs – en champagne, der kun fremstilles i de bedste år. Vi smagte den netop frigivne årgang 1998, og til den samt til de øvrige champagner, der blev skænket i glassene, er der stjerner længere nede i denne VinAvis. Ordet echanteleur stammer fra en tid, da vinen udelukkende gærede på små træfade, og verbet enchanteler beskriver arbejdet med at anbringe fadene på to lange bjælker og pleje vinen på denne "byggeplads" (chantier). Henriots echanteleurs var vinkælderens aristokrater, og i 1800-tallet fik de som et særligt privilegium lov til selv at eje nogle af fadene. Problemet var bare, at vinen i disse fade altid var bedre end i alle de andre fade i kælderen. I dag mindes man så de dygtige kælderfolk med navnet på topvinen. |
Et vinslot til hvert af børnene
I dag er der kinesere bag roret i cirka tyve vinslotte i Bordeaux. Og for nylig blev der føjet endnu et til listen af asiatisk ejede slotte, da den taiwanesiske forretningsmand Peter Kwok købte Château La Patache i Pomerol.
Han ejer i forvejen to andre Bordeaux-slotte, Château Haut-Brisson, som han erhvervede i 1997, og Château Tour Saint Christophe, som han købte sidste år.
Nu har Kwok så nået sit mål: at kunne give et vinslot i Bordeaux til hvert af sine tre børn, der er henholdsvis 32, 27 og 24 år.
Næste stop Bourgogne
Måske vil kinesernes købelyst i fremtiden også omfatte Bourgogne – i kølvandet på den stigende interesse for distriktets vine. For nylig erhvervede en ung kinesisk forretningsmand, Shi Yi, 2 hektar vinmark fra Bourgogne-producenten Pascal Chevigny. Der bliver dog fremover tale om et samarbejde, hvor Shi Yi tager sig af markedsføringen og Chevigny af vinfremstillingen.
Shi Yi har investeret i flere andre vinmarker i Bourgogne, og det er første gang – men sikkert ikke den sidste – at en kineser således har været på storindkøb i det berømte distrikt.
I Bourgogne værner man om sine fornemme vinstokke, og det, at producenter fra Bordeaux fra tid til anden har opkøbt vinmarker i distriktet, har ifølge Decanter vakt mange skeptiske miner. At udlændinge investerer i Bourgognes vistokke er stadig yderst usædvanligt og opsigtsvækkende.
Det er måske ikke lige sådan nogle æbler, man har lyst til at sætte tænderne i, men de er perfekte, når det gælder fremstilling af æble-isvin. Jens Skovgaard Pedersen håber en dag at kunne lave sin æble-isvin på frosne æbler, men det kræver en elektrohydraulisk presse – sådan en, som man også bruger til Eiswein. | Kulden er perfekt til æble-isvin Mens vi går tænderklaprende rundt i den sibiriske kulde og drømmer om foråret, er der jubel hos Jens Skovgaard Pedersen, der ejer Villa Skovgaard ved Randers. Som vi fortalte i uge 44 sidste år, er han som noget nyt på dansk jord begyndt at lave æble-isvin – nøjagtig ligesom man laver Eiswein på druer i Tyskland. Inspirationen har han fået fra Canada, der har stor succes med æble-isvin. Men ligesom med Eiswein kræver isvin på æbler frostvejr og helst i rigelige mængder. Og i Læsten er man nu nået ned på pragtfulde 20 minusgrader, hvilket er perfekt. De høstede æbler er blevet presset, og det er denne æblemost, der nu er sat ud til frysning i store palletanke i æbleplantagen. Når mosten så tøs op igen, kommer alt det gode fra mosten – sukker, syre og aroma – først, og vandet bliver tilbage i tanken som en stor isklump. Denne rene æblesirup får så lov til at gære til æble-isvinen Malus Danica. |
Til_37/09 |
Da 6 mio. vine gik op i røg
Vi har tidligere fortalt om den alt ødelæggende brand, der i 2005 lagde lagerbygningen Wine Central i Vallejo sydøst for Napa i ruiner. I den forbindelse blev 6 millioner vine til en samlet værdi af 250 mio. dollars (cirka 1,4 milliarder kr.) flammernes bytte. Yderligere blev to brandmænd skadede under slukningsarbejdet.
Ejeren af lagerbygningen, Mark Anderson, havde et firma, der tog sig af opbevaring af fornemme vine. Og da bygningen brændte, indeholdt den flasker fra 95 californiske vinhuse – fortrinsvis mindre familieejede vinhuse, der ikke selv havde lagerkapacitet, og derfor havde overladt hele deres kælderbeholdning i firmaets varetægt. For dem gik alt tabt.
En håndfuld vinsamlere, der ligeledes havde deres vinsamlinger i lagerbygningen, måtte også vinke farvel til deres kostbare flasker.
27 års fængsel til brandstifter
Mark Anderson blev hurtigt anholdt og sigtet for i smug at have videresolgt en række af vinene – og for at have sat ild til lagerbygningen af frygt for, at bedrageriet skulle blive opdaget.
Anderson tilstod med det samme, men har siden trukket tilståelsen tilbage. Men den kovending troede dommerne ved retten i Sacramento ikke på, da de for nylig afsagde dom i sagen. Anderson er nu ifølge avisen The Press Democrat blevet idømt 27 års fængsel og skal desuden betale 70,3 mio. dollars (cirka 396 mio. kr.) til de kunder, hvis vine gik til i branden.
Gad vide, hvordan han skal kunne betale de mange penge, når han sidder bag tremmer …
Succes for Moscato-vin Som nævnt i uge 34, 2011, er salget af den søde vin på Moscato-druen nærmest eksploderet i USA i de senere år. Og ifølge de nyeste tal fra analysefirmaet AC Nielsen fortsætter salgssuccessen. I 2011 steg salget med yderligere 73% i både volumen og værdi, hvorved Moscato-vin i dag udgør 3,6% af det totale vinsalg i USA. Det er især den boblende udgave, der hitter. Barefoot Moscato fra californiske Gallo Wines ligger stadig på en førsteplads som den mest solgte Moscato-vin. Men også Yellow Tail Moscato fra det australske vinhus Casella Wines hitter. Denne vin kom på markedet sidste år, og allerede i 2013 forventes salget at nå op på omkring 9,6 millioner flasker. |
... |
Gyldne tider for en gylden drik De mange producenter af cognac har god grund til at glæde sig over tallene fra en ny rapport om cognac og brandy udført af IWSR og Just-Drinks. Ifølge rapporten steg salget på verdensplan af den ædle franske spiritus i 2010 med 6,3% til 102,6 millioner flasker og sidste år til hele 162,9 mio., hvilket er en hidtidig rekord. Det er ikke Europa, der er årsag til de gode tal, men derimod – ligesom med anden fransk vin – Kina og de øvrige asiatiske lande. Konkurrence fra skotsk whisky I 2005 tegnede Asien sig for 16,5% af cognac-salget – i 2010 var tallet steget til 25,4%. I samme periode faldt Europas andel af salget fra 31,7% til 25,8%. Og der er masser af potentiale for ekstra vækst på det asiatiske marked, hvor den velhavende middelklasse har vokseværk, og hvor cognac anses for at være et statussymbol. Her ligger cognac dog i skarp konkurrence med skotsk whisky, der ligeledes er et symbol på rigdom. Salget af armagnac – der ofte anses som et billigere alternativ til cognac – har også vind i sejlene. Her er den store aftager Rusland, hvor salget af brændevinen sidste år nåede op på 153.000 flasker – en stigning på 62% i forhold til 2010. Det er dog stadig en dråbe i spiritushavet sammenlignet med salget af cognac. |
|
Den danske vinbranche * Laudrup Vin & Gastronomi har overtaget agenturet for Weingut Schäfer-Fröhlich i Nahe, Tyskland. |
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam. |
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.
. . |
Udgangspunktet for firmaet var en ægte kærlighed til portvin samt en stor interesse i at dele sin viden omkring portvin med andre. Torben Mandrup rejser således landet rundt og holder foredrag og smagninger om portvin og forsøger herigennem at nedbryde nogle af de mange fordomme, folk har omkring vinen. Han mener også, at portvin er en stærkt overset ledsager til mange forskellige typer mad og anledninger. Han tager selv til Douro-området i det nordlige Portugal for at håndplukke de helt rigtige portvine. Hos DrikPortvin er filosofien, at det ikke er nok kun at have få producenter i sortimentet, idet de fleste quinta'er har spidskompetencer inden for en af de mange typer portvin. I øjeblikket præsenteres der syv forskellige portvinshuse på hylderne, og flere kommer hele tiden til. Nogle med kun en enkelt vin, men til gengæld en vin af meget høj kvalitet, ikke mindst i forhold til prisen. DrikPortvin sælger via sin netbutik, ved smagninger, på messer, ved døren og ikke mindst ved de to årlige åbent hus-arrangementer, der altid er udsolgt på forhånd. Udbredelsen af portvin ligger Torben Mandrup meget på sinde, og han tager gerne imod på adressen til en snak om portvin og naturligvis en smagsprøve. Adresse: Torslunde Bygade 33, 2635 Ishøj, Mobil 22 82 28 00, e-mail: torben@drikportvin.dk, www.drikportvin.dk. |
. |
Ugens gode spørgsmål Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
|
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156 Billede 157-182
............................... | |
159 På Kaiserstuhls terrasseformede marker i det tyske Baden stortrives både de hvide og røde "Burgundere" (foto © Erik Andersen) .............................. |
. |
Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse. |
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner. I alt blev det til 123 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her. Søg på vinene! Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database. Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk. |
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen. ,,,,, |
Mousserende
Souverain, Henriot, Champagne Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
286 kr., Vinrosen
Denne champagne har en liflig frugt- og blomsterduft og faktisk ikke noget af den for champagne så karakteristiske aroma af lyst brød. Den har kaskader af fine små bobler og en tør og elegant smag med noter af friske æbler. En dejlig vin både som apéritif og ledsager til fx en forret med fisk.
Henriot, Chardonnay, Champagne Blanc de Blancs, Frankrig, lav alkohol (12%)
340 kr., Vinrosen
Blanc de Blancs betyder direkte oversat "hvid af hvide" og henviser til, at det er en hvidvin af hvide (grønne) druer. Denne champagne er med andre ord fremstillet udelukkende på Chardonnay. Den dufter fint af lyst brød og pærer og har en vis mineralitet i den tørre smag samt en en anelse syre til slut. En meget elegant champagne.
Henriot, Champagne Brut Millésimé, Frankrig, 2003, lav alkohol (12%)
442 kr., Vinrosen
Dette er en rigtig dejlig årgangs-champagne. Den har en fyldig duft af moden frugt og ligeledes en fyldig smag med lime og orangeskal i eftersmagen.
Cuvée des Enchanteleurs, Henriot, Champagne, Frankrig, 1998, lav alkohol (12%)
1070 kr., Vinrosen
En stor champagne med en klassisk duft af lyst brød og god frugt. Den frugtrige smag breder sig ud og holder utroligt længe og slutter med en fin citrussyre. En super elegant champagne til et af de store øjeblikke i livet.
Henriot, Champagne Brut Rosé Millésimé, Frankrig, 1988, lav alkohol (12%)
1636 kr., pris for magnumflaske, Vinrosen
Da flasken er en magnum og dermed indeholder to normale flasker, er prisen pr. normal flaske 818 kr. Det er selvfølgelig stadig mange penge, men faktisk rimeligt for den store oplevelse, det er, at drikke denne champagne. Alene farven er helt utrolig - lidt som klart flydende guld med et strejf af rosa. Duften er fyldig med rugbrød og moden frugt, mens smagen er tør uden at knække, med stor fylde og frugt og med en forbavsende friskhed, når man tager champagnens alder i betragtning. Der er også stadig godt liv i boblerne.
Henriot, Champagne Brut Rosé Millésimé, Frankrig, 2003, lav alkohol (12%)
486 kr., Vinrosen
En dejlig champagne med en fin lakserosa farve, en frisk drueduft med noter af jordbær og en god fyldig frugtsmag.
Hvidvin
Château de Chaintré, Mâcon-Chaintré, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Handy Vine
Lækker og samtidig kraftfuld hvidvin med ren, blød frugtsmag, fint krydderi, en lille sødme og lang eftersmag. Et fund til prisen 60 kr.
Fleurs de Pierres, André Hartmann, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Kulturvin
Fortræffelig hvidvin med Gewurztraminer-druens krydrede sødme og tilpas syre. Med sin sødme og gode frugt klarede vinen fint en frokost med sildebord.
Astore, Baracchi Riccardo, Trebbiano, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
105 kr., på tilbud til 95 kr., Vin-Expressen
Fortræffelig hvidvin med en dejlig drueduft og en let cremet fedme. Frisk, med tilpas syre og lang eftersmag.
Raimbault, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
127 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En vellavet, frisk og flot hvidvin med en ren, let krydret druesmag med toner af citrus og grape. Udpræget madvin til lidt federe (fiske)retter.
Rosévin
Eminens, Somontano, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Vellavet rosévin med en let cremet smag af vin - og ikke af jordbær som mange roséer. Derfor meget velegnet til mad - eller som en sommerlig terrassevin under en parasol. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker.
Rødvin
Père et Fils, Laurent Miquel, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
65 kr., Vinova
Flot rødvin på druerne på Syrah (70%) og Grenache - en vin med mange facetter, kirsebær, blomme, kaffe, chokolade. Glimrende madvin. Flasken har skruelåg.
Berger Baron, Baron Philippe de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Irma
Superlækker og elegant Bordeaux-rødvin, blød, frugtagtig, men også med den karakteristiske tørhed, man oplever i gode rødvine fra Bordeaux. Prisen er yderst rimelig.
La Fagotière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
79,75 kr., pris ved 2 flasker: 65 kr., Skjold Burne
En rigtig god Rhône-rødvin med lækker frugt og fint krydderi - hvid peber - tilpas syre og en lang eftersmag.
Cantoalba, La Roncière, Pinot Noir, Conchagua Valley, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine
Dejlig og harmonisk rødvin med fin Pinot-karakter, god frugt, en lille sødme og tilpas syre. Til 69 kr. er vinen et rigtigt godt køb.
Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 49,83 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Denne meget lækre rødvin er lavet efter Rhône-opskriften på druerne Syrah, Mourvèdre og Viognier. Vinen har blød og fyldig frugt med druesødme, men også med lidt modhager, der gør den velegnet til mad. Den kan godt gemmes endnu et par år. Tilbudsprisen er et kup.
Torrione, Petrolo, Toscana IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med fylde, dybde og mange facetter, dejlig frugt, kirsebær, lang eftersmag. Lækker vin i ekstraordinær fin balance.
Moussai, La Ronciere, Shiraz, Colchagua, Chile, 2009, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
Denne vin er endnu et bevis på, at Colchagua er et glimrende rødvins-distrikt. Det er en frugtbombe af en vin med masser af koncentreret bærmost - men også med tilpas tørhed og en meget lang og dejlig eftersmag. Et kup ved 12 flasker, men også fin til normalprisen.
Churchill's Estate, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
120 kr., Wine.dk
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en ren, kompleks og fint krydret druesmag, en god dybde, en fin lille sødme og en lang eftersmag. En vin, der opfylder alle krav til en god vin.
Dufouleur Frères, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
249 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Pikant Bourgogne-rødvin med liflig duft og dejlig Pinot-smag. I smagen lidt toner af chokolade. Lang eftersmag.
Marqués de Cáceres, Rioja Gran Reserva, Spanien, 2001, middel alkohol (14%)
249,75 kr., Skjold Burne
Fuldmoden og meget lækker rødvin med blød frugt og noter af vanille fra fadlagringen. På toppen, skal drikkes nu.
Viu Manent, Gran Reserva, Malbec, Colchagua, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig rødvin med god og koncentreret frugt og en krydret eftersmag. Alkoholen bider dog lidt. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.
Tabiso, Darling Cellars, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2011, middel alkohol (13,5%)
114,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
En godt krydret rødvin med en god portion frugtsødme. En vin til den store fest og asiatisk krydrede kødretter. Den fjerde stjerne får den for den meget rimelige pris svarende til 29 kr. flasken.
Villa Rocca, Merlot, Veneto IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
36,75 kr., Køge Vinhandel
En lille, enkel hverdags-rødvin med lidt grønne toner. En frikadelle-skubber, der egentlig er god til prisen.
Benuara, Cusumano, Sicilien IGP, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Kraftig rødvin med et ret begrænset smagsbillede og en lille spritkant.
Sød vin
Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Trockenbeerenauslese, Tyskland, 2005, lav alkohol (7%)
129 kr., pris for ½ flaske, Haller Vine
Fornem sød vin med mange facetter, mineralske toner og en perfekt balance mellem sødme og syre.
Søg i 500 tidligere VinAviser:
...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.