Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08. 2012




Nyheder i uge 8, 2012

Læs uge 7.......Læs uge 6.......Læs uge 5






Rapport om fine vine
Det gik rigtig godt med salget af fine vine på verdensplan i 2009. Også i 2010 stormede det frem med hele 40% i prisforøgelse på de mest efterspurgte vine. Fremgangen fortsatte i 2011 – lige indtil bremserne blev trådt hårdt ned i efteråret.
Nu har vinmagasinet Wine Yields lavet en global undersøgelse af forventningerne til handelen med fine vine. Undersøgelsen hedder The Fine Wine Market Outlook 2012, og den omfatter en række spørgsmål, som magasinet har stillet 122 førende vinhandlere, auktionshuse og vin-investeringsfonde.
Det har givet mange interessante input, som kan læses i en rapport, der kan downloades ved at klikke her. Nedenfor kommer et udpluk af informationerne fra rapporten.

Bordeauxvin får skylden
* Trods en nylig nedgang i salget af fine vine forventer omkring 60% af de adspurgte, at salgspilen vil pege opad igen i løbet af 2012.
* Næsten halvdelen af de adspurgte mente, at de stadig højere priser på nye årgange af Bordeauxvin bærer en stor del af skylden for nedgangen i salget. Mange forbrugere har simpelt hen mistet tilliden til Bordeauxvin – der jo udgør hovedparten af markedet for fine vine.
* 52% af de europæiske deltagere i undersøgelsen var overbeviste om, at de høje priser på Bordeaux 2010 har skadet salget af fornemme Bordeaux’er. Tallet var lavere uden for Europas grænser.
* De adspurgte i Europa mente, at det vil kræve en prisnedgang på 20% for Bordeaux årgang 2011 i den kommende primeur-kampagne for at vinde køberne tilbage. Fra de asiatiske lande lød svaret, at det var nok med 10%.
* Blandt fornemme vine på Pinot Noir vil salget af Bourgognevine ligge i front i 2012. Hele 53% af de adspurgte mente, at det var her, Pinot-glade forbrugere får den bedste kvalitet for pengene.
* Trods mange andre fristelser, når det gælder fine vine, så hersker der ikke tvivl om, at Bordeaux alligevel vil ligge i spidsen salgsmæssigt i 2012.

34/07


En travl granskningsmand
I uge 50 fortalte vi om et svensk vinimportfirma, der havde fået forbud mod en reklame for rødvinen Soprasasso Valpolicella Ripasso. I reklamen havde firmaet kaldt vinen for en "mini-amarone", hvilket ikke faldt i god jord hos alkohol-leverandørernes granskningsmand, Mattias Grundström. Hans opgave er at finde og forbyde amoralske reklamer for vin og spiritus, og han mente, at betegnelsen vildledte forbrugerne. Desuden påpegede han, at amarone er en beskyttet betegnelse.
Nu har Mattias Grundström ifølge www.wownews.se igen været på barrikaderne – og over for lignende reklamer. Denne gang er det vinfirmaet Hermansson & Co., der i en reklame for rødvinen Appassimento Tommasi har skrevet både "mini-amarone" og "amarone light".

Ihærdige vinfirmaer
Et andet svensk firma, Winepartners Nordic er også kommet i klemme. Det har markedsført vinen Castel Forte Appassimento som "amarone-agtig" og har ligeledes i reklamen skrevet, at "hvis de italienske vinlove havde tilladt os at kalde vinen for amarone, havde vi gjort det uden nogen som helst tøven". Men heller ikke denne lange og forklarende beskrivelse har fundet nåde hos Mattias Grundström.
Man må sige, at såvel alkohol-leverandørernes granskningsmand som de svenske vinfirmaer er ihærdige …




Umiddelbart ser det ud, som om tiden har stået stille i den 314 år gamle vinforretning Berry Bros & Rud.

Stort onlinesalg hos BBR
Når man besøger den 314 år gamle vinforretning Berry Bros & Rud i London, føler man sig hensat til en svunden tid. Her er høje mørke træpaneler, tykke læderindbundne bøger og fornemme flasker i antikke vitrineskabe.
Men tag ikke fejl – den fine gamle forretning er så afgjort med, når det gælder moderne teknik og salg på internettet.
Sidste år toppede netsalget hos Berry Bros & Rud ifølge Decanter således med hele 25 millioner pund (cirka 222 mio. kr.) – en stigning på 72% i forhold til 2010.

Rekordkøb på nettet
Online kan man vælge mellem hele 3000 forskellige vine, og sidste års største enkelte køb var, da en kunde overførte 69.000 pund (611.000 kr.) for tolv flasker vin fra hvert af vinslottene Pétrus, Lafite, Margaux og Haut-Brion.
En stor del af websalget – i alt 13,2 mio. pund (cirka 117 mio. kr.) – stammede dog fra forretningens nyeste tiltag, Berrys’ Broking Exchange, en slags eBay for fine vine, hvor forretningen opbevarer kundernes vine og samtidig giver dem adgang til online at købe og sælge indbyrdes.
Berry Bros & Rud er selvfølgelig også på Twitter, og her førte et råd fra forretningens salgsdirektør, Simon Staples, til, at en kunde købte vine for i alt 20.000 pund (cirka 177.000 kr.).


Til_37/09






Høstbillede fra traileren på YouTube.

En film til ære for Malbec
For mere end 150 år siden hentede argentinerne druen Malbec i Bordeaux. I dag er den Argentinas "national-drue", og populariteten af de rødvine, den forvandles til, har haft en næsten eksplosiv vækst i de senere år.
Nu er der også kommet en dokumentarfilm om Malbec-druen, "The Rise of Malbec - Boom Varietal", og filmen er ikke, som man måske skulle tro, lavet af en argentiner, men derimod af den amerikanske filminstruktør Sky Pinnick. Men måske skyldes det, at netop Malbec-vin er den helt store trend i USA i øjeblikket.
I filmen fortæller blandt andet en række vinmagere om druen – om dens rejse fra stort set ukendthed til berømmelse på argentinsk jord. Men filmen handler også om det popularitets-boom, druen oplever i disse år. Og den sætter spørgsmålstegn ved, om boblen vil briste, og forbrugerne kaste sig over en ny trend – eller om Malbec fortsat vil have vind i sejlene.
Foreløbig må vi nøjes med traileren, som kan ses på You Tube. Men det ser lovende ud, og mon dog ikke en dag, vi kan få filmen på dvd.


Druepriserne op i Californien
I 2011 blev der høstet 3,3 millioner tons druer i Californien – en nedgang på 6,9% i forhold til året før og den mindste høst i de sidste fire år. Årsagen var et forår med store mængder regn, som forsinkede frugt-sætningen.
Samtidig steg efterspørgslen på californisk vin på verdensmarkedet. I alt blev der solgt 4,1 milliarder flasker vin fra Californien, hvilket er 4,5% flere end i 2010. Og det har resulteret i, at statens mange drueavlere har kunnet få betydeligt mere for deres druer end i de sidste mange år. Gennemsnitsprisen for druer steg således med 8% i forhold til 2010.

Sideways-effekten er blegnet
Nogle druer er dog mere attraktive end andre. Siden 2005 har Pinot Noir været det store hit forårsaget af kultfilmen Sideways. Filmen er en hyldest til Pinot Noir, og hovedpersonen, vinnørden Miles, holder en lang monolog om såvel druens som vinens mange vidunderligheder. Ikke så snart havde filmen haft premiere i USA, før Pinot Noir-vinene blev revet væk fra hylderne – og priserne på både druer og vine steg betydeligt.
Men nu er denne Sideways-effekt aftagende, hvilket igen smitter af på priserne for Pinot Noir-druerne, der er faldet med 12,7% sidste år.
Til gengæld generobrer Merlot sin tidligere popularitet med en fremgang i priserne på hele 13%. Denne drue og dens vine har ellers haft svære vilkår i USA siden Sideways, hvor Miles sablede Merlot-vin ned til sokkeholderne.








Richard Juhlin, en af verdens førende champagne-kapaciteter, førte os kyndigt og underholdende gennem smagningen.


Smagning med hemmelig gæst
For nylig inviterede Moët Hennessy Danmark til en dansk premier-smagning af Dom Pérignon i den netop frigivne årgang 2003.
Dom Pérignon er en af verdens mest berømte champagner. Den er endog udødeliggjort på det hvide lærred som en af James Bonds yndlings-champagner – i skarp konkurrence med Bollinger og Taittinger.
Til smagningen havde Moët Hennessy inviteret en hemmelig gæst, som viste sig at være ingen ringere end den verdenskendte champagnespecialist, svenske Richard Juhlin. Han har været grebet af champagne, siden han læste til idrætslærer som 18-årig, har smagt og anmeldt flere tusinde champagner og har formidlet sin viden til verden gennem en række bøger om emnet.
Under smagningen fortalte han levende om de bobler, vi havde i glassene.

Et kig i krystalkuglen
Dom Pérignon 2003 har været ventet med spænding af champagne-entusiaster verden over. Den blev nemlig til i et yderst udfordrende år, når det gælder vejrliget. Vinteren var iskold; i april satte det ind med hård frost, og sommeren var den varmeste i de sidste 53 år. Det resulterede i en mindre høst-årgang og færre flasker, men til gengæld har den lidt hårde behandling af druerne givet en champagne med en ganske særlig karakter – en champagne, der er en glimrende ledsager mad.
Mens vi smagte, gav Richard Juhlin os et indblik i, hvordan denne årgang af champagnen vil udvikle sig:
– Den vil få flere kaffetoner og vil udvikle sig støt. Om fem år vil den være vældig god og om femten år absolut på toppen, hvor den vil forblive i mange år fremover.
Der skal smages rigtig megen champagne igennem rigtig mange år for med en sådan sikkerhed at kunne udtale sig om udviklingen af en årgang. Men ingen tvivl om den sag – Juhlin har bestemt sit fundament i orden.

Han drak stjerner
Dom Pérignon er opkaldt efter munken Pérignon, der var kældermester i benediktiner-klostret Hautvillers i det nuværende Champagne-distrikt. Han havde stor betydning for de første spæde skridt i champagne-fremstillingen, men er ofte fejlagtigt blevet tilskrevet opfindelsen af champagne.
Den ære tilfalder munkene i benediktiner-klosteret Saint-Hilaire i Limoux. Allerede i 1531 opfandt de champagne-metoden.
Pérignon er til gengæld krediteret for – da han åbnede sin egen første flaske på champagne-metoden – at have sagt: "Kom hurtigt, mine brødre! Jeg drikker stjerner".
Stjerner i lange baner er der også nederst i denne VinAvis til Dom Pérignon 2003 – samt årgang 2002 og husets rosé i årgang 2000, som vi også smagte.






Nye drue-tendenser blandt briter
En ny undersøgelse udført af analysefirmaet CGA Strategy viser ifølge The Drinks Business, at de britiske forbrugere er begyndt at vende enkeltdruevine på druerne Chardonnay, Merlot og Zinfandel ryggen – vine, der ellers har været i vælten i flere år på britisk jord. I 2011 faldt salget af disse vine med 7% i forhold til året før.
Når det gjaldt rødvine på Merlot, var der en nedgang i salget på 276.000 flasker – et fald på 9,2%. For hvidvine på Chardonnay lød faldet på 192.000 flasker eller 6,3%, mens salget af den ellers så populære rosé på Zinfandel blev reduceret med hele 10,5% – i alt 108.000 flasker.
Til gengæld har briterne kastet deres kærlighed på hvidvine på Viognier, hvor salget i 2011 er steget med hele 242% – dog fra en meget lille omsætning. Rødvine på Shiraz har også haft et rigtig godt år med en fremgang på 7,7%. Det samme gælder for rødvine på flere druer – som fx Bordeauxvin. Her har der været en stigning på 4,5%.

Hvilken rødvin foretrækker du?
Foranlediget af den britiske undersøgelse kunne vi godt tænke os at spørge VinAvisens læsere, hvilke druer de foretrækker, når de skal vælge en god flaske vin. Vi laver derfor en lille rundspørge, og for at gøre det enkelt, holder vi os i denne omgang til rødvine – og vender ved lejlighed tilbage til hvidvinene.
Ofte kan man jo lide vine på flere forskellige druer, men hvis nu man kun skulle vælge én bestemt, ville det så være fx Merlot, Cabernet Sauvignon eller måske en helt tredje?
Der er et hav af forskellige rødvinsdruer, og vi har derfor begrænset os til de fire bedst kendte på forretningshylderne herhjemme.
Sæt en prik i skemaet nedenfor ud for den drue (vin), du bedst kan lide – uafhængig af hvad vinen skal serveres til – og tryk på send-knappen inden fredag den 24. februar kl. 12. Så bringer vi resultatet i den først kommende udgave af VinAvisen. Og kom endelig med kommentarer på info@vinavisen.dk.









Kinesisk ejet butik i Bordeaux
Der kommer stadig flere grupper af kinesiske vinbranchefolk til Bordeaux for at købe vine – og måske et slot eller to.
Men det er ikke altid så nemt for kineserne at etablere kontakt til vinslottene og komme indenfor og smage på vinene.
Nu har en ganske særlig forretning, der målrettet henvender sig til kinesiske vinimportører og andre branchefolk, slået dørene op i hjertet af Bordeaux by. La Cave du Dynastie hedder forretningen, og den ejes af kinesiske LeeLee Yung.
Her kan de kinesiske vinfolk henvende sig, smage på et hav af vine fra små og mellemstore vinslotte, købe med salg i Kina for øje og få gode råd fra de i alt syv ansatte kinesere.
Godt år for fransk eksport
Eksporten af fransk vin og spiritus slog alle hidtidige rekorder i 2011. I alt blev der ifølge Le Figaro eksporteret 2,4 milliarder flasker, hvilket er en stigning på 2,4% i forhold til 2010. I værdi lød tallet på 10 mia. euro (cirka 74,3 mia. kr.) – en vækst på 10,5%. Heraf tegnede vineksporten sig for de 7 mia. euro.
Når det gælder vin, fører Champagne med en andel på hele 31% af eksporten. Dernæst kommer Bordeaux med 29% og Bourgogne med 10%.
Cognac er det store hit inden for eksporten af spiritus – især i USA, der sidste år aftog 48,5 millioner flasker af den berømte franske spiritus.
Kina er blevet en af de helt store importører af fransk vin og spiritus. Siden 2001, hvor landet blev optaget som medlem i Verdenshandelsorganisationen, er eksporten af fransk vin og spiritus til det asiatiske land steget med 3700%.




En af folkene om bord på Hespérides med en flaske Oloroso i hånden.

Sherry med om bord
Det spanske forskningsskib Hespérides er i øjeblikket på ekspedition i Antarktis. Og når folkene om bord trænger til at få varmen, er det sherry fra bodegaen Delgado Zuleta i Sanlúcar, der bliver skænket i glassene.
Det er blandt andet en sherry af typen Oloroso, som med sin alkoholstyrke på 18,5% varmer godt og desuden kan klare kulden på Antaktis.
Men der er også tradition for at tage sherry med på sørejser fra netop denne bodega. Delgado Zuleta blev grundlagt af Francisco Gil de Ledesma i 1744 og er dermed blandt de ældste bodegaer i Sanlúcar. Ledesma var en initiativrig mand, der snart blev en vigtig leverandør af sherry til de talrige ekspeditioner, der drog af sted fra havnen i Sanlúcar.

Kan klare lidt af hvert
Også før den tid var der sherry med om bord på skibene. Det fortælles, blandt andet, at Christoffer Columbus havde en pæn stor forsyning af vinen med sig, da han i 1492 opdagede Amerika. Den spanske drik var således den første vin, der fik fodfæste på amerikansk jord.
Sherry har da også – på grund af sit højere alkoholindhold – den fordel, at den er mere holdbar end anden vin og bedre kan modstå vejrforandringerne under de lange ture til søs.
Oloroso'en samt flere søstærke sherryer fra Delgado Zuleta importeres herhjemme af Victoria Vine.




.


En kæp i hjulet
Som vi fortalte i uge 42 sidste år, havde den franske appellations-myndighed INAO godkendt den første Grand Cru-appellation i Loire, Quarts de Chaume i Anjou, der er kendt for sin søde vin. Samtidig blev et andet område i Loire, Chaume Côteaux du Layon, forfremmet til Premier Cru.
Men nu ser det ud til, at der er kommet en kæp i hjulet. En førende vinproducent i Loire, Domaine des Baumard, forsøger ad rettens vej at få de to appellationer annulleret. Og det er faktisk lykkedes for selv samme vinhus hele to gange før – i 2005 og 2009 – hvor man ligeledes havde fået godkendt appellationerne for de to vinområder.
Ligesom de to andre gange mener ejeren af Baumard, Florent Baumard, at den er helt gal med reglerne for de nye appellationer. Han påstår også, at den store interesse i hurtigst muligt at gøre Quarts de Chaume til en Grand Cru-appellation frem for alt skyldes, at et større antal vinproducenter i området ønsker at sælge deres vinhuse. Betegnelsen Grand Cru lyder noget mere attraktivt for potentielle købere.

Egoistiske årsager
Vrøvl, lyder det blandt andet fra den lokale afdeling af INAO i Loire. Det kan da godt være, at der er nogle få vinproducenter i Quarts de Chaume, der vil sælge fra, men der er også kommet nye producenter til, der bestemt ønsker at blive.
I de sidste tyve år har vinproducenterne i Quarts de Chaume arbejdet hårdt for at leve op til de krav, der kræves af en Grand Cru-appellation. Såvel hos INAO som hos de mange vinhuse i området har Baumards indgriben vakt stor vrede. Og det er en indgriben, som mange mener udelukkende skyldes egoistiske årsager, da nogle af appellations-reglerne for Grand Cru Quarts de Chaume vil spænde ben for den måde, Baumard ønsker at fremstille områdets søde vin på.
Sådan vil mudderkastningen sikkert foregå en rum tid endnu …



En smart vintaske
Bag-in-box vine har mange fordele, men de har som regel ikke udseendet med sig. Den store kasse pynter jo ikke ligefrem på spise- eller køkkenbordet.
Men måske er løsningen Wine Sack, der er i handelen i USA. Den består af en nydelig sort taske, som kan rumme den treliters pose med vin, som er inde i boksene. Og er der hvidvin i posen, er der også plads i tasken til et par kølelegemer.
Når posen er på plads, kan man folde det øverste af tasken sammen og lukke bæltet i toppen, så det danner et håndtag. En praktisk sag, hvis man skal have vin med til en fest.
Så vidt vi ved, findes Wine Sack endnu ikke på dansk jord – i modsat fald hører vi meget gerne på info@vinavisen.dk.


En regn af guldmønter
I champagnehuset Alexandre Bonnet i byen Les Riceys fik man sig lidt af en overraskelse under renoveringen af en gammel bygning, der havde været anvendt til presning af druer. Da man begyndte at rive loftet ned, regnede det rent bogstaveligt med guldmønter. Mønterne – i alt 497 – der havde været gemt under loftsbrædderne, viste sig at være amerikanske og fremstillet mellem 1851 og 1928. Til sammen vejede de 17 kg, og deres værdi i dag ligger på, hvad der svarer til cirka 5,5 millioner kr.
Hvordan mønterne er havnet der, melder historien ikke noget om.
Champagnehusets ejer, Francois Lange, har besluttet sig for at dele mønterne mellem sig selv og de arbejdere, der rev loftet ned – og måske lave en særlig mindeudgave af sin champagne i anledning af fundet.
Mon ikke nogle af de andre champagne-producenter i omegnen, der har gamle bygninger liggende hen, har grebet kobenet for at kigge ind under loftsbrædderne ...





...




Højdepunktet ved dette års udgave af Cinderella Whisky Fair var en karaffel med 60 år gammel Macallan whisky.

Stor flydende whiskyudstilling
Den fjerde udgave af Cinderella Whisky Fair er netop blevet afholdt, og det var ikke kun whiskyen, der flød i form af et væld af smagsprøver, men også rammerne for udstillingen.
Whiskymessen blev nemlig traditionen tro afholdt på krydstogtskibet Viking Cinderella.
Mens skibet sejlede af sted fra Stockholm, præsenterede fyrre udstillere omkring 500 whiskymærker fra hele verden og fra såvel berømte som stort set ukendte destillerier.
Smagsprøverne var krydret med en række foredrag om whiskyens verden.
Et højdepunkt på udstillingen var skotske Macallan 60 Years Old Lalique – en eksklusiv whisky i krystalflaske til en værdi af 137.750 SEK (cirka 117.000 kr.). Denne samt alle de andre whiskyer på udstillingen kunne købes med hjem – og til toldfri priser, da de blev solgt i internationalt farvand.
Næste udgave af whiskyudstillingen søsættes til februar 2013.
Man kan læse mere om udstillingen, priser osv. ved at klikke her.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin har fået agenturet for vinene fra Castello di San Sano i Chianti og for Mas Becha i Côtes du Rouisillon.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.
.

    Henning Andersen (f. 1965) har været i vinbranchen siden 1982, hvor han kom i lære hos Vinstokken i Bagsværd. Efter endt uddannelse som vinhandler fik han job hos vinfirmaet Taster Wine i Brøndby – først som lagerarbejder og efter halvandet år som juniorsælger. Gennem de følgende år bestred han stadig mere ansvarsfulde poster i firmaet, og efter fjorten år fik han en nyoprettet stilling som national salgschef.
    Med en efterhånden alsidig erfaring inden for vinbranchen i bagagen besluttede Henning Andersen i 2006 at slå dørene op for eget vinfirma sammen med kompagnonerne Nicholas Hammeken og Uwe Petersen. Globus Wine, som firmaet hedder, sælger dels vin i Danmark, dels ved den dansk-tyske grænse. Derudover står firmaet bag et supermoderne bag-in-box-tapperi, hvor første aftapning fandt sted i maj 2007.
    Tapperiet, der ligger i Brøndby, har i dag ti medarbejdere og fungerer som aftapper for flere store udenlandske producenter, som afsætter deres vine i hele Skandinavien. I 2011 overtog Globus Wine alle anlægsaktiverne i firmaet Peter Mertes i Greve, hvilket indebar overtagelsen af et nyere flasketapperi. Siden da er der også blevet tappet vin på flasker.
    Når Henning Andersen ikke har travlt i vinfirmaet eller på tapperiet, gælder det hjemmelivet i huset i Bregnerød sammen med hustruen Christine og børnene Cecilie, Maria og Alexander. Derudover bliver der indimellem sparket til bolden på Farums Veteran fodboldhold.
    Adresse: Globus Wine A/S, Engager 10, 2605 Brøndby, tlf.: 43 43 43 74, e-mail: hean@globuswine.dk, www.globuswine.dk.

.






Ugens vinøse billede
Lars Krumholt har sendt os disse billeder og skriver følgende til os:
I uge 4 efterlyste VinAvisen gamle proptrækkere. Jeg kan bidrage med en helt anden model, som jeg oven i købet har i to udgaver, dels en antik og dels en moderne.
– På billedet af den moderne ses, hvordan man først sætter det ene af de to lange, flade metalben ned mellem prop og flaske, hvorefter man med lidt vrikkende bevægelser presser også det andet ben ned om proppen. Derefter kan man med drejende bevægelser trække proppen op.
– Proptrækkeren fungerer faktisk godt og er ikke ueffen til ældre, svagelige propper.
Vi siger tak til Lars Krumholt for billederne og kan tilføje, at princippet med de to flade lameller, der trækker proppen op, er gammelt. Det blev første gang patenteret i 1879 i USA under navnet "Magic Cork Extractor".
Modellen kaldes ofte en "Ah-So", og på engelsk har den kælenavnene "The Butler's Friend" eller "The Dishonest Butler".
Forklaringen er, at en uærlig butler med dette redskab kunne få en prop op og drikke af indholdet uden at skulle bore en proptrækker ned gennem proppen. Inden han atter satte proppen i, fyldte han efter med billigere vin, og ingen kunne opdage tyveriet.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156 Billede 157-182

...............................
    .....................
    160 Solen går ned over den lille vinby Sablet i den franske Rhônedal (foto © Christophe Grilhé)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 98 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Dom Pérignon, Champagne, Frankrig, 2003, lav alkohol (12,5%)
1095 kr., Moët Hennessy
En sprudlende champagne med en god frugtduft. Smagen er tør og fyldig med en fin citrussyre. En rigtig mad-champagne - og en champagne, der kun vil blive bedre med årene.


Dom Pérignon, Champagne, Frankrig, 2002, lav alkohol (12,5%)
1095 kr., Moët Hennessy
En elegant champagne med kaskader af fine bobler og en duft af frugt og lyst brød samt en anelse kaffe. En spændstig champagne med en fin syre i den lange og vinøse eftersmag. Det er en vin i stor harmoni, der vil egne sig fint som aperitif - eller bare til et stort øjeblik.


Dom Pérignon Rosé, Champagne, Frankrig, 2000, lav alkohol (12,5%)
2195 kr., Moët Hennessy
Denne champagnes lækre laksefarve leder tankerne hen på belle epoque, demi-monde, can-can og dekadence i 1800-tallets slutning i Paris. Den dufter fint og sart af friske sommerbær, medens bruset af fine små bobler videregiver en smag med en behagelig tørhed, modne æbler, en god frisk syre og et strejf af sødme til slut. En stor vin, der kun fremstilles i særligt gode år, og som må siges at være pengene værd trods den høje pris. Den kan drikkes nu, men kan bestemt også gemmes til en særlig lejlighed.

Hvidvin


Père et Fils, Laurent Miquel, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
65 kr., Vinova
Frisk og harmonisk hvidvin med god druesmag og noter af citrus og mandler. Den er fremstillet på druerne Chardonnay og Viognier og er udpræget en vin til mad. Flasken har skruelåg.


Villa Rocca, Trebbiano, Abruzzo, Italien, 2010, lav alkohol (11,5%)
79 kr., pris for 2 liter, Køge Vinhandel
En meget enkel og lidt spinkel hvidvin med en fin syre. Den vil være fin afkølet som terrassevin.


Majolica, Podera Castorani, Trebbiano d'Abuzzo, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
105 kr., pris ved 2 flasker: 80 kr., Falk Wine
Enkel og ligefrem hvidvin uden noget særlig bredt smagsbillede. Men den har pæn og ren frugt og en lille krydret eftersmag.

Rødvin


Cour Carrée, Ventoux, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
48 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Saftig og kraftig rødvin med god frugt og markant krydderi. Bløde tanniner. Til prisen et kup - smagepanelet gættede på cirka den dobbelte pris. Flasken har skruelåg.


Montigoli, Rosso Veronese IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
48 kr., Rema 1000
Glimrende rødvin - overskudsagtig, lød det fra smagepanelet. Den har en flot farve, en flot duft og en afrundet, fløjlsblød smag, men alligevel også med et lille syrebid, der gør den fin til mad. Til prisen er den et rigtig godt tilbud.


Château Turcan, Langier et Fils, Luberon, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Handy Vine
En nydelse. En vidunderlig rødvin, der naturligvis kan (bør) drikkes til mad, men som også er dejlig som meditations-vin. Vinen folder sig ud i munden med sin blødhed og frugt.


Nativa Terra Reserva, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
89 kr., på tilbud indtil 31. maj: 74 kr. ved 6 flasker, Wine.dk
En meget lækker og let drikkelig rødvin med chokolade og moden frugt i duft og smag. Eftersmagen er lang og blød og har et strejf af sødme.


In the Saddle, Hayes Ranch, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2009, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 18. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin har en klassisk Cabernet-duft med masser af bærmost. Smagen har moden frugt, ingen skarpe kanter og en god portion sødme til slut. Det er en vellavet og ukompliceret vin, som mange vil kunne lide. Den sidste stjerne gælder tilbudsprisen.


Nudo Winemaker's Selection, La Ronciere, Pinot Noir, Colchagua, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 80 kr., Skovgaard Vine
En aromatisk duft af modne bær stiger op fra glasset med denne rødvin. Smagen er let og elegant, saftig og fuld af frugt. Man tror, man er i Pinot Noir-druens højborg, Bourgogne. Godt gået Chile. Servér gerne vinen let afkølet.


Falcon's Perch, J. Lohr, Pinot Noir, Monterey County, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
129 kr., Irma
Herlig rødvin med flot Pinot-karakter, stor og dyb fylde, blød og harmonisk. Hammergod.


Terredavino, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
149 kr., på tilbud i ugerne 9-12: 99 kr., Vinoble
Fortræffelig, viril rødvin med en forførende duft og en kompleks, fint krydret druesmag, der vækker minder om hele det herlige italienske køkken. Tilbudsprisen er helt i orden.


Antico Borgoceo, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2007, høj alkohol (16%)
199 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin med dadler og svesker, krydderi, bløde tanniner - typisk amarone. 16%, men der er ikke nogen spritkant.


Cantine Bettona, Merlot, Umbria, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Assisi Vin
En behagelig tør, men samtidig læskende rødvin med god frugtfylde og en mild eftersmag. En udmærket hverdags-vin.


Doppio Amaro, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
64,95 kr., SuperBrugsen
Ærlig og ligefrem rødvin med udmærket frugt og et lille bittert bid.


Cusumano, Nero d'Avola, Sicilen, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En god og krydret rødvin med peber og chili i duften og med en frugtrig smag og en anelse syre, der gør den velegnet til en god kød-gryderet.


Excellence, Mas Bécha, Roussillon, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
138 kr., Jysk Vin
Kraftig rødvin på druerne Syrah og Grenache. Vinen har fyldig og blød frugt, og trods de 15% virker den ikke spor sprittet. Men smagsbilledet er måske nok en anelse smalt. Det er udpræget en vin til kraftige kødretter.


Quadrifolia, Vallado, Douro, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Pæn og enkel rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Rocca, Sangiovese, Puglia, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
104 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
En ydmyg rødvin, let krydret og med god fylde, men også med en markant syre.

Sød vin


Château Piada, Barsac, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget lækker sød vin fra nabo-distriktet til Sauternes i Bordeaux. Vinen har en dejlig druesmag med noter af honning, pære og citrus. Dertil et lille strejf af Botrytis Cinerea - den ædle råddenskab. Til prisen lidt af et fund.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.