Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14. 2012



Nyheder i uge 14, 2012

Læs uge 13.......Læs uge 12.......Læs uge 11






Oversvømmelser og ødelagte druer
For nylig åbnedes Himlens sluser over det australske vindistrikt Riverina i New South Wales. Regnskyl, der var de kraftigste i mands minde, fik vanstanden til at stige i floderne, så veje og vinmarker blev oversvømmede. Visse steder stod vandet op til en meters højde.
De heldige vinproducenter og drueavlere var dem, der havde afsluttet høsten. Men der var rigtig mange, som var i gang med at høste druer eller slet ikke var startet endnu. Og adskillige af disse vinhuse og avlere har lidt store tab, idet masser af fuldmodne druer er blevet fuldstændig ødelagt af oversvømmelserne og regnens bombardement.
En hel del af de druer, der har overlevet, er betydeligt forringede i kvalitet, og drueavlerne vil nu være nødt til at sælge dem for en slik. Normalt ville druerne have indbragt avlerne omkring 400 AUD (cirka 2300 kr.) pr. ton – nu lyder prisen på 100 til 150 AUD (cirka 580 til 870 kr.) pr. ton.

Cirka 30.000 tons druer er gået tabt
Hos Casella Wines havde man fået høstet de fleste af druerne, og man nåede med nød og næppe at bygge en dæmning, så vandet ikke kunne fosse ind i vineriet til maskiner og andet udstyr.
I alt regner man ifølge Decanter med, at vinproducenter og drueavlere i Riverina har mistet mellem 20.000 og 30.000 tons druer. Og det var druer af høj kvalitet – netop årgang 2012 forventer man sig rigtig meget af i det australske distrikt.
Riverina, der er et af de mest betydningsfulde vinområder i Australien, står for 15% af al den vin, der fremstilles i landet.




Denne sjove etiket fra det californiske vinhus Mad Housewife Vineyards har åbenbart også fået det blå stempel.

Kys, piskefløde og søde solnedgange
Når amerikanske vinproducenter skal navngive en vin, skal navnet og etiketten først godkendes af Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) – hvilket normalt er en formsag.
Hvert år vurderer TTB ifølge The Miami Herald omkring 100.000 forslag til vinetiketter, indsendt af amerikanske vinhuse. Alene i de sidste to uger er 3500 etiketter blevet godkendt.
De fleste får hurtigt et blåt stempel – også selv om vinnavnene ikke er helt almindelige. For nylig er fx navne som "Whipped Cream", "French Kiss" og "Sweet Sunset" blevet godkendt. Ligeledes har et vinhus i Arizona fået grønt lys til at kalde en rødvin for "Hop in the Cab, Darlin" (hop ind i taxaen skat) – hvor Cab også leder tankerne hen på Cabernet Sauvignon.

Nej til at kalde vin for modgift
Et vinhus i Paso Robles, Deodoro Cellars, fik tidligere i år lov til at kalde sin vin for "Wavelength" (bølgelængde) – et navn, som i øvrigt også anvendes på en tysk vin. Men da selvsamme vinhus for nylig forsøgte sig med navnet "Antidote" (modgift) til en anden vin, blev tommelfingeren vendt nedad. Selv om vin har mange godgørende egenskaber, mente man, at det navn var lige i overkanten.
Nogle vinhuse, som i første omgang har fået nej til et vinnavn, har oplevet, at de ved ihærdigt at indsende navnet flere gange i sidste ende alligevel får det godkendt.




.


Fra mafia til marker
Via vold, mord og narkotikasmugling har den italienske mafia tjent formuer. Blodpengene har mafiabosserne investeret i store landområder og ejendomme – blandt andet på Sicilien, mafiaens gamle højborg.
Nu sidder adskillige af de legendariske bosser og rusker i tremmerne, alt imens deres jorde, der blev konfiskeret af den italienske regering, ofte har ligget ubenyttet hen i årevis.
Men i 1996 lukkede den italienske regering op for godteposen og har siden da overdraget stadig flere af mafiaens besiddelser til de sicilianske vinkooperativer.
Det samme gør sig gældende i andre tidligere mafia-dominerede områder. Blandt andet i Puglia og Calabrien er lignende projekter i gang med støtte fra EU.
Til dato er i alt 4500 gamle mafia-ejendomme blevet forvandlet til vinmarker.

Vin fra konfiskeret jord
I Corleone syd for Palermo havde mafiabossen Salvatore Riina – Toto mellem venner – engang sin ejendom med tilhørende land. Han er bag tremmer og kommer ikke ud, da han er dømt til flere gange livsvarigt fængsel.
Nu er hans jorde forvandlet til frugtbare vinmarker, hvis druer bliver til vinen Vino Placido.
Et andet eksempel er kooperativet Tempio del Monte Jato, der producerer vin på de 14 hektar land, som tidligere tilhørte don Romualdo Agrigento. Etiketterne oplyser stolt, at vinen er fremstillet på siciliansk jord, der er konfiskeret fra mafiaen.

Mafiaens lange arm
Man skulle tro, at der blandt kooperativerne ligefrem var rift om de gamle mafiabesiddelser. Men faktisk er det lidt af en sej proces at få dem til at overtage områderne.
Mange vinbønder er simpelt hen bange for mafiaens lange arm – for repressalier og overfald. Det er da også sket, at vagthunde er blevet slået ihjel, og vinstokke er blevet ødelagt.
I enkelte tilfælde har det vist sig, at også mafiafolk under dække af at være vinbønder, har forsøgt at få fat i noget af jorden. Og så er man jo lige vidt.







< Hele den danske vinøse verdenspresse var mødt op til mødet med Frédéric Drouhin – og til et bord med over 200 glas.


Lillebror er direktøren for det hele
– Jeg er den yngste, sagde Frédéric Drouhin, da han introducerede sig selv ved en smagning i onsdags. – Mine ældre brødre, Laurent og Philippe, ville hellere tage sig af henholdsvis salget i USA og plejen af vore vinmarker. Og min søster, Véronique, der er ønolog, ville være ansvarlig for stil og kvalitet i vores vine. Så lillebror blev direktøren for det hele.
"Det hele" vil sige det gamle Bourgogne-hus Joseph Drouhin, som de fire søskendes oldefar grundlagde i 1880 og gav sit eget navn.
Oldefars søn hed Maurice, og Maurice var den, der fra 1918 begyndte at erhverve vinmarker omkring byen Beaune. Bl.a. samlede han en stor del af den berømte mark "Clos des Mouches", der blev købt bid for bid – i alt 41 parceller med otte tidligere ejere. Den mark fortæller vi mere om længere nede.
Endelig bør faderen, Robert Drouhin, nævnes. Han var i mange år et stort navn i Bourgogne, og han er stadig med på sidelinjen.

Møllen i Chablis
Under mødet med Frédéric Drouhin smagte vi i alt fjorten fornemme bourgogner, hvoraf de syv er i handelen, importeret af H.J. Hansen. Til dem er der store stjerner nedenfor i ugens liste over smagte vine.
Tre af vinene er fra Chablis, hvor Drouhin har købt en gammel vandmølle – le moulin de Vaudon. Her vinificerer man vinene fra en række premier- og grand cru-marker, som familien erhvervede i 1960'erne.
Men Drouhin arbejder ikke kun i Frankrig; vinhuset har også en vingård i den amerikanske stat Oregon. Fra den smagte vi en glimrende Pinot Noir.

Både øko og bio
Allerede for 25 år siden gik Drouhin over til økologisk dyrkning af druerne. Frédéric Drouhin fortæller:
– Vi havde en mark med vinstokke, der ærligt talt var lige til at rive op og kaste på bålet. Men vi besluttede at gøre noget ved jorden. Ikke mere kemi. Kun naturens egen gødning og opdyrkningen af en naturlig biodiversitet. Og vi konstaterede, at vinstokkene rankede sig og blev sunde og vitale.
– Økologien er de 80%. I de seneste femten år har vi taget fat på de sidste 20%, nemlig biodynamikken med alt, hvad dertil hører.
Kunne vi smage øko og bio i vinene i onsdags? Det er svært at sige. Men det var under alle omstændighed nogle pragtfulde vine, vi fik i glassene.








Hvidvinen fra marken "Clos des Mouches" er en af Bourgognes bedste. Der kommer også en rødvin fra marken.

Marken med fluerne
Drouhins ikoniske vin "Clos des Mouches" har et sjovt navn. Egentlig betyder det "Fluernes indelukke", men det har ikke spor med fluer at gøre. Der er tale om bier.
I gamle dage havde vinbønderne ofte bikuber, som de placerede på markens solrigeste sted, og i Bourgogne kaldte man bierne "mouches à miel" – honning-fluer.
På netop denne mark var der så mange bikuber, at marken helt naturligt blev opkaldt efter kubernes summende beboere. På samme måde fik andre marker navne som "Clos des Prunier" (blommetræer) eller "Clos des Amandiers" (mandeltræer).


Berømt familie-vinfirma sælger fra
Den franske bank Credit Agricole ejer aktier eller har på anden måde investeret i adskillige vinslotte i Bordeaux og ejer desuden helt og holdent Château Rayne-Vigneau i Sauternes, Grand-Puy Ducasse i Pauillac og Meyney i Saint Estephe.
Nu har banken ifølge Decanter købt 18% af aktierne i et af Bordeauxs største vinfirmaer, Vignobles André Lurton, der ellers altid har været 100% i Lurton-familiens eje.
Vinproducenten André Lurton, der tegner firmaet, er 88 år, og salget af aktierne har igen pustet liv i rygterne om, at en arvtager ikke er lige ved hånden, og at dette måske er første skridt til på vejen til at afhænde familiefirmaet.

Et meget stort firma
Lurton har syv børn, hvoraf de tre – Jacques, François og Christine – arbejder med vin. Men de to sønner har egne vinfirmaer, og datteren er direktør på Château Dauzac i Médoc, som ejes af et forsikringsselskab. Så umiddelbart er der ikke kørt nogen kronprins eller kronprinsesse på banen.
Vignobles André Lurton ejer syv vinslotte i Bordeaux og i alt 564 hektar marker, og i 2011 fremstillede vinfirmaet intet mindre end 4 millioner flasker vin. Det genererede en omsætning på 21,8 mio. euro (cirka 162 mio. kr.), hvoraf 60% stammede fra eksport.
Ifølge firmaet har rygterne om arvtager-problemer intet på sig.






23 postkort fra Toscana
VinAvisens Mariette har været på rundtur Toscana. Det er der blevet 23 postkort ud af, som vi bringer i denne og de følgende uger.



.......
En udsigt, der er typisk for Toscana med korn, vin og solsikker og med de smukke pinjetræer, hvis kroner er som grønne skyer mod den blå himmel. Udsigten stammer fra Borgo Tre Rose, som vi fortæller om nedenfor.

Postkort nr. 1 fra Toscana:
Italiens vinøse smørhul
Man bliver ligesom aldrig færdig med Toscana – dette italienske smørhul, hvor nogle af verdens bedste vine, spændende gastronomi, hyggelige middelalderbyer og betagende landskaber går op i en højere enhed. Og det er da heller ikke første gang, VinAvisen har besøgt det berømte vindistrikt.
Denne gang har vi været rundt til en række vingårde i Chianti Classico, den centrale og ældste del af Chianti-distriktet, samt i det tilstødende Maremma-område, hvor vi blandt andet besøgte appellationen Bolgheri, supertoskanernes højborg, der ligger et stenkast fra Middelhavet.
Vi besøgte også det lidt sydligere beliggende Montepulciano, der er berømt for rødvinen vino nobile.
Vi har snakket med vinproducenterne, vandret i vinmarkerne og overnattet i charmerende agriturismo’er. Vi begynder i denne uge med et besøg i Montepulciano.



.......
Luchiano Battistoni, der er ansvarlig for vinfremstillingen hos Tre Rose, fremviser en imponerende lang klase Malvasia-druer.

Postkort nr. 2 fra Toscana:
En meget lang drueklase
Første stop gjaldt vingården Tenuta Tre Rose i Montepulciano. Den ejes af familien Angelini, der har tjent en formue inden for den farmaceutiske industri. Familien har endnu to vingårde i Toscana, San Leonino i Chianti Classico og Val di Suga i Montalcino. Og vi smagte vine fra alle gårdene, heriblandt glimrende Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano – og ligeledes Toscanas søde delikatesse, Vin Santo.
Vi blev vist rundt i Tre Rose’s vinmarker af Luciano Battistoni, der har ansvaret for vinproduktionen fra vinmark til flaske hos samtlige tre vingårde. Han viste os en klase af de Malvasia-druer, som bruges i fremstillingen af Vin Santo. Det var en meget lang klase, hvilket er typisk for Malvasia og har givet druerne tilnavnet "longo".
Vin Santo betyder hellig vin, og det menes, at vinen har fået sit navn, fordi man i gamle dage foretrak at drikke denne søde vin under altergangen i kirkerne.
I dag ledsages den typisk af et par biscotti – tørre kager, der dyppes i vinen, før man tager en bid.







.......
Borgo Tre Rose ligger og gemmer sig bag en meget lang og flot allé med cypresser.

Postkort nr. 3 fra Toscana:
Fra landsby til luksushotel
Omgivet af Tre Rose’s vinmarker ligger Borgo Tre Rose. Borgo betyder landsby på italiensk, og sådanne små forfaldne byer i det toskanske landskab bliver ind imellem opkøbt af rigmænd og forvandlet til eksklusive hoteller. Og det er netop, hvad familien Angelini gjorde med Borgo Tre Rose for 25 år siden.
"Byen" består af et 1500-tals gods omgivet af mindre huse, hvoraf nogle har tjent til beboelse for markarbejdere og tjenestefolk.
Borgo'en er nænsomt restaureret, men bag de gamle mure befinder der sig et topmoderne trestjernet hotel med restaurant, lækre værelser, konferencefaciliteter og swimmingpool.
Helt billigt er det ikke – omkring 1500 kr. for et dobbeltværelse – men det er bestemt en oplevelse at overnatte i de smukke omgivelser.
I ugens STORE billede ses endnu et billede af alléen, der fører op til borgo'en.



.......
John Matta med en af de gamle vinstokke, som har måttet lade livet for alle de små nye vinplanter. Rødderne forneden går cirka en meter ned i jorden.

Postkort nr. 4 fra Toscana:
En brite med succes i Chianti
Vi har tidligere besøgt Castello Vicchiomaggio i hjertet af Chianti Classico – den gamle, klassiske del af Chianti, hvorfra nogle af de bedste Chianti-vine kommer.
Vingården ejes af britiske John Matta, der oprindelig havde et vinimportfirma i London. Her begyndte han i 1950’erne, som den første overhovedet, at importere italiensk vin til Storbritannien. Siden studerede han vitikultur i Italien, og i dag regnes han blandt Toscanas bedste vinproducenter.
Vi mødte ham i en nyanlagt vinmark med 10.000 små nye vinstokke. Matta har gennem årene nedlagt adskillige af sine vinmarker, hvor flere forskellige druer var blevet plantet i et virvar – sådan, som man gjorde det i Toscana for tres år siden, hvor man også høstede og vinificerede druerne sammen.
Ifølge reglerne skal der være mindst 80% Sangiovese-druer i en Chianti Classico rødvin, så det er denne drue, der i dag plantes i vinmarkerne hos Castello Vicchiomaggio.








.......
Fra en idyllisk terrasse kan gæsterne hos Castello Vicciomaggio nyde udsigten over skove og vinmarker.

Postkort nr. 5 fra Toscana:
Borgen, hvor Leonardo da Vinci boede
Borgen Castello Vicchiomaggio, som også rummer vinhuset, ligger højt hævet på en bakke med en formidabel udsigt over vinmarkerne. De ældste dele af borgen er opført i 1400-tallet, dengang hvor byerne Firenze og Siena lå i konstant krig med hinanden. Og med sin placering stort set midt imellem de to byer var castello’et med til at forsvare Firenze mod sieneserne.
Man kan overnatte i Castello Vicchiomaggio, der også fungerer som agriturismo med nitten dejlige værelser. I et af disse værelser har den berømte 1400-tals kunstner Leonardi da Vinci boet. Og i en anden borg i Chianti, Castello Vignamaggio, boede Mona Lina, da hun blev malet af selvsamme kunstner.
Til Castello Vicchiomaggio hører en fin have, som gæsterne kan benytte – måske ledsaget af et glas af husets vin.


Vineksport til Kina boomer
Sidste år importerede kineserne flaskevin for et beløb svarende til cirka 7 milliarder kr., hvilket er en hidtidig rekord og en stigning på hele 94% i forhold til 2010. Til gengæld faldt importen af bulkvin med 20%. De nye tal stammer fra en nyligt afholdt konference, China Worldwide Wine Summit.
I 2009 overhalede flaskevine for første gang bulkvine, når det gælder kinesernes vinimport. Siden da er det kun gået fremad for flaskevinene, hvoraf salget i Kina nu er dobbelt så stort som salget af bulkvine. Det kinesiske marked er dermed blevet stadig gladere for vin i den ikke helt billige ende af prisskalaen.
Kineserne skænker ligeledes landets egne vine i glassene – og det samme gør forbrugerne i stigende grad også i andre lande. Salget af kinesisk vin er således steget med 18% om året mellem 2006 og 2010.






Egen vinmark i Mendoza
Hvis man ikke lige ved, hvad man skal bruge det kommende skattefri efterlønsbidrag til – og hvis man drømmer om at eje sin egen vinmark for foden af Andesbjergene – så er chancen der nu.
José Manuel Ortega, der ejer vinfirmaet O. Fournier, har nemlig søsat et ganske særligt projekt, der kan få den slags drømme til at gå i opfyldelse. Ved sin vingård Santa Sofía i Argentinas førende vindistrikt Mendoza har han opdelt en 140 hektar stor vinmark i andele, der dernæst er blevet sat til salg. Man kan købe 1-3 hektar, og højst 85 personer kan være med i projektet.
Det var ifølge Ortega selv en stor oplevelse, da han i år 2000 begyndte at dyrke vin på dette sted i Mendoza. Og det er denne oplevelse, han nu ønsker at videregive til så mange som muligt.

Med til at blande vinen
O. Fournier Wine Partners kalder Ortega projektet, da ejerne af marken jo bliver en slags forretningspartnere. Salget af markandelene er overladt til Christie’s International Real Estate.
Man skal have et velbeslået kreditkort for at deltage – prisen pr. hektar svarer til 840.000 kr. Til gengæld kommer der ikke flere udgifter til. Vingårdens medarbejdere tager sig af alt fra pasning af vinmarken til høst og vinificering. Faktisk kan man ligefrem tjene lidt på sin mark, idet man kan vælge at sælge druerne tilbage til Santa Sofía. Man kan også vælge at få fremstillet sin egen vin af alle eller en del af druerne. Og har man lyst, kan man være med til at blande vinen, før den tappes på flasker, ligesom flaskerne kan forsynes med en etiket efter eget valg.
Ti vinentusiaster har allerede investeret i vinmarken, hvoraf 40 hektar er tilplantet med Malbec, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah, Merlot og Sauvignon Blanc. Nye investorer kan selv bestemme, hvilke druer, de ønsker, deres vinstokke skal bære.
Ortega ejer to andre vingårde i Mendoza samt vinhuse i Maule i Chile og i Ribera del Duero i Spanien. Så hvem ved, om han en dag vil søsætte lignende projekter i disse områder.

En utrolig vingård
Det vil på et tidspunkt også blive muligt at overnatte med udsigt til sine vinstokke. Ortega har et hotel med 36 værelser i støbeskeen, ligesom "udvalgte investorer" vil få mulighed for at bygge egne boliger i nærheden af vinhuset. Og at være "nabo" til en sådan arkitektonisk perle som Santa Sofía er kun få forundt.
Det er det argentinske arkitektfirma Bórmida & Yanzón, der har tegnet vingården, som stod færdig i 2008. Den er opført i beton, glas og rustfrit stål, og på taget er der en helikopterlandeplads. Se de utrolige billeder nedenfor, og læs mere om vingården ved at klikke her.




Vingården Santa Sofía og dens vinmarker ligger på et stort fladt areal med Andesbjergene som bagtæppe. Såvel udvendig som indvendig byder vingården på fantastisk arkitektur.






Smith Haut Lafitte får nyt vineri
Château Smith Haut Lafitte i Graves er i fuld gang med at opføre et helt nyt vineri til fremstilling af vinslottets andenvin, Les Hauts de Smith. Arkitekten er franske Jean-Bernard Nadau, der også har tegnet et vineri for Château Barde-Haut i Saint Émilion, som stod færdigt i 2010. Og det er interessant arkitektur, hvilket fremgår af arkitektens hjemmeside. Indtil videre har Smith Haut Lafitte brugt 3 millioner euro (cirka 22,3 mio. kr.) på byggeriet, som forventes færdig til brug i september i år.




Vinmager TJ Evans, der står for fremstillingen af Domaine Carneros’ Pinot Noir-vine, sammen med den påskepyntede æggeformede betontank. Foto: Domaine Carneros.

Vinhus i påskehumør
Vintanke til at gære vinen i kan være af stål, men de kan også være af beton, og skal det være rigtig avanceret, så kan betontankene være æggeformede.
Den slags tanke benytter omkring 800 af denne verdens vinhuse sig af – et af dem er Domaine Carneros i Napa Valley. Og her har man i anledning af påsken dekoreret et af "æggene" i flotte farver og med påskeharer på rad og række.
Når vinhuse investerer i æggeformede gæringstanke, er der en mening med galskaben. Som vi fortalte i uge 25 2011 sørger den særlige form for en mere jævn fordeling af vinens mange komponenter, ligesom vinens temperatur varierer langt mindre end i en almindelig tank. Desuden foregår der en mikrooxidering – den moderate iltning, der udvikler vinen – som svarer til den i egetræsfadene. Og så er der næsten ingen tab af vin via fordampning.
Domaine Carneros’s æggeformede tank er 1,83 meter høj og vejer cirka 900 kg, og den anvendes udelukkende til gæring af Pinot Noir-druer.


Til_37/09





Se den lille film på YouTube, hvor Glass Duo spiller musik af Edvard Grieg.
Duo spiller på vinglas
Vi ved godt, at vi et par gange tidligere har henledt læsernes opmærksomhed på You Tube-film med folk, der spiller på vinglas. Men vi kan altså ikke lade være med at henvise til endnu en lille film på samme kanal.
Denne gang er det en duo, Glass Duo, der spiller Edvard Griegs "Anitra’s Dans" fra Peer Gynt. Og de gør det helt fantastisk.


Top-100 liste over de bedste vine
I 2011 smagte smagepanelet hos det førende amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast hele 16.000 vine. Og magasinet har nu udgivet top-100 lister over de hundrede bedste vine fra en række europæiske og oversøiske vinlande, som panelet har smagt i årets løb.
Når det fx gælder de spanske vine, gik førstepladsen til Campo Elíseo 2006, en rødvin fra det berømmede vindistrikt Toro fremstillet på distriktets førende drue Tinta de Toro samt lidt Tempranillo. Der står da også to stærke vinfolk bag denne vin, nemlig den franske vinproducent Francois Lurton og den berømte flyvende vinmager og landsmand Michel Rolland.
Anden- og tredjepladsen gik til to andre rødvine, Aquilon 2008 fra Alto Moncayo i Campo de Boria og Cirsion 2003 fra Bodegas Roda i Rioja.
Herhjemme forhandles Aquilon af Valuewine, mens Cirsion kan fås hos Philipson Wine. Campo Elíseo fås, så vidt vi ved, ikke i Danmark. I modsat fald hører vi gerne. Den fulde liste over de hundrede bedste spaniere samt alle de andre lister kan ses på ved at klikke her.





...



Hennessy-etiket med spræl
Flaskerne fra det fornemme gamle cognachus Hennessy bærer typisk etiketter i en æstetisk afdæmpet cremefarve, der på smukkeste vis matcher den gyldenbrune cognac.
Men på den netop lancerede KAWS Hennessy V.S. får et farvebrag af et kunstværk lov til at brede sig på etiketten. Det er skabt af den banebrydende amerikanske kunstner Brian Donelly – kendt under navnet KAWS.
Der er kun fremstillet 420.000 flasker af denne særlige cognac, og samtlige flasker er nummererede. Nogle af flaskerne kommer til Danmark - dog først til oktober i år - og her vil prisen være cirka 220 kr. flasken. Man kan høre mere hos Moët Hennessy Danmark.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Slagelse VinKompagni har åbent ny vinbutik i Slagelse. Den breder sig over 1000 kvadratmeter med vin, øl og spiritus samt showrom, smagelokale og distributionslager. Adressen er Middelfartvej 2 i Slagelse.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Z’ivo Wines i Oregon, USA.
    --,,,,,,,,,,,--,



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,

    Anders Sørensen (f. 1967) fik sin glødende vininteresse under et seks år langt ophold i Norge, hvor han gjorde det til en hobby at smage på de dyrere dråber fra det norske Vinmonopolet.
    Da han i år 2001 igen havde dansk jord under fødderne, grundlagde han sammen med sin lige så vininteresserede bror, Boile, garagefirmaet Vinkrogen i Silkeborg.
    Anders Sørensen er uddannet optiker og har fuldtidsarbejde som chefoptiker i en stor dansk optikerkæde. Broderen arbejder ligeledes fuldtids, og vinfirmaet drives derfor udelukkende på fritidsbasis.
    Vinene hos Vinkrogen stammer fra hele verden og er nøje udvalgt hos mindre vinhuse, der sætter håndværksmæssig kvalitet i højsædet.
    Anders Sørensens anden store kæphest ud over vinen er de glas, som den serveres i og deres betydning for vinens duft og smag – et emne, som han løbende holder foredrag om. Under foredragene får publikum lov til selv at opleve, hvordan en vin tager sig forskelligt ud afhængigt af glassets udformning.
    Anders Sørensen er gift med Mette, og sammen har de datteren Thea på 10 år.
    Adresse: Vinkrogen, Jacob Paludans Vej 33, 8600 Silkeborg, tlf.: 87 24 10 84, e-mail: mail@vinkrogen.dk, www.vinkrogen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182


...............................
    .....................
    166 De høje slanke cypresser står som milipæle i det toscanske landskab. Her flankerer de alléen op til Borgo Tre Rose. (foto © Mariette Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Raimat, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
Forfriskende boblevin på druerne Chardonnay og Xarello.

Hvidvin


Joseph Cattin, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Hvidvine på druen Pinot Blanc er som regel meget dejlige ledsagere til mad. Det gælder også denne vin, der har blød frugt og fint krydderi.


Vintage Selection, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 14): 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Fyldig og flot hvidvin med en masse krydderi, lavet på druerne Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier. Udpræget en madvin til retter, der gerne må smage af noget. Flasken har skruelåg.


Falcala Bio, Paco Casa Gran, Valencia, Spanien, 2010, lav alkohol (12,5%)
99 kr., på tilbud indtil 15. april: 79 kr., Vinoble
Denne hvidvin på økologisk dyrkede Gewurztraminer- og Moscatel-druer har en frisk, let krydret duft og en saftig og kraftigt krydret smag. Vinen er mere velegnet til mad end fx som terrassevin.


Réserve de Vaudon, Joseph Drouhin, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
175 kr., H.J.Hansen Vin
Fortræffelig hvidvin med en frisk, mineralsk og fint krydret duft og en blid og lækker smag med god fylde, mineralitet og lang eftersmag.


Joseph Drouhin, Chardonnay, Chablis Premier Cru Vaillons, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
245 kr., H.J.Hansen Vin
Elegant hvidvin med en fint krydret duft og en blød og superlækker smag med diskrete fadtoner.


Joseph Drouhin, Chardonnay, Chablis Grand Cru Les Clos, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
455 kr., H.J.Hansen Vin
En lækker sag. Aromatisk hvidvin, blød, med frugtfylde, krydderi og mineralske noter.


Les Folatières, Joseph Drouhin, Chardonnay, Puligny-Montrachet Premier Cru, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
565 kr., H.J.Hansen Vin
En meget elegant, stor og ret fyldig hvidvin med fint integreret fadsmag, der træder lidt mere markant frem i eftersmagen. Lad den gerne ligge i endnu fire-fem år.


Marquis de Laguiche, Joseph Drouhin, Chardonnay, Chassagne-Montrachet Premier Cru, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
595 kr., H.J.Hansen Vin
Flot hvidvin med tydelige noter af træ i både duften og den bløde smag. Det er en vin, der gerne må ligge i endnu nogle år.


Clos des Mouches, Joseph Drouhin, Chardonnay, Beaune Blanc Premier Cru, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
705 kr., H.J.Hansen Vin
I den høje pris for denne hvidvin er der naturligvis et tillæg for sjældenhed og berømmelse, men vinen er nu også noget ganske særligt. Den har en kraftig, kompleks duft og en elegant, harmonisk og fyldig smag med mineralske toner og en blød, lækker syre. Det er en vin, som vil udvikle sig fornemt i årene fremover.


Best Foot Forward, Hayes Ranch, Chardonnay, Californien, USA, 2009, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., Skjold Burne
Hvidvin med god Chardonnay-smag og lidt markante noter af fad. Flasken har skruelåg.


Moussai, La Roncière, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
Enkel, men læskende og let krydret hvidvin. Brug den fx som terrassevin. Helt billig er den ikke.

Rosévin


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Rosévin med aromatisk duft og en smag med markante note af hindbær. Til slut et lille lidt bittert bid, der gør vinen egnet til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Miopasso, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
65 kr., Lago Import
Der er smæk for skillingen i denne rødvin. Den er en typisk syditaliener med frugt og varme og krydderi. Flasken har skruelåg.


Memoro, Piccini, Vino Rosso d'Italia, Italien, middel alkohol (14%)
74,25 kr., på tilbud i denne uge (uge 14): 46,95 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Blød og rund, venlig og ret sød rødvin. En vin, som mange vil kunne lide. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Terre dell' Isola, Corte Viola, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 33,33 kr., Holte Vinlager
En rigtig god rødvin med blød og fyldig frugt, tilpas syre og en lang eftersmag. En harmonisk vin, der hænger godt sammen. Prisen ved seks flasker er et scoop.


Les Chenaies, Antoine Ogier, Lirac, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 14): 54,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
En krydret og velsmagende rødvin - en rigtig god vin, harmonisk og meget anvendelig til mange retter. Flot flaske. Tilbudsprisen er et kup.


Bogle Vineyards, Pinot Noir, Californien, USA, 2009, høj alkohol (14,2%)
103 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En vidunderlig rødvin. Der er frugt og læder over duften, og smagen er fløjlsblød, rund og mild, men vinen slutter med en fin syre, der gør den velegnet til mad - gerne til lettere kødretter.


Santa Julia Magna, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (14%)
115 kr., Strandgaarden
Flot rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Malbec og Syrah - en vin med en tæt og krydret smag, der er oplagt til kraftigt krydret mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Greative Block, Spier, Paarl, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
132,50 kr., Irma
En større forsamling af druer mødes i denne fortræffelige rødvin: Pinotage, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Malbec, Mourvèdre, Barbera og Viognier. Den har en god duft og en dejlig, harmonisk frugtsmag med fint kryddderi.


Domaine Jean Bousquet, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009, høj alkohol (15%)
149 kr., Wine.dk
Stor og lækker rødvin med flot duft og en blød, frugtagtig smag med fin sødme og en buket af krydderier. 15%, men uden spritkant.


Obalo, Rioja, Crianza, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
149,95 kr., Erik Sørensen Vin
Dejlig Rioja-rødvin. Fyldig, blød og harmonisk smag med diskrete fadtoner. En typisk Crianza-Rioja.


Cuvée Laurène, Domaine Drouhin Oregon, Pinot Noir, Oregon, USA, 2008, middel alkohol (13,5%)
455 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker rødvin med flot Pinot-duft og en dejlig ren frugtsmag med fint krydderi. Den er ikke en typisk amerikansk vin - en af disse vine med intens frugt og for meget sødme og alkohol. Det er en elegant fransk vin på amerikansk jord.


Clos des Mouches, Joseph Drouhin, Pinot Noir, Beaune Premier Cru, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
565 kr., H.J.Hansen Vin
Flot Bourgogne-rødvin med en dejlig frisk Pinot-duft og en smag med god struktur, fint krydderi og bløde tanniner. En tre år gammel vin, der kan drikkes nu, men bør have lov til at ligge i endnu fem-seks år. Så vil den åbne sig med alle sine facetter i glasset.


Villa Rocca, Cabernet Sauvignon, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
40 kr., Køge Vinhandel
En behagelig rødvin med typisk duft og smag af Cabernet Sauvignon med masser af solbærmost. Den har ikke det store vingefang, men er enkel og en vin, som vil egne sig til den store fest - også hvad angår den rimelige pris.


High Gables, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
53,50 kr., Rema 1000
En meget fyldig og blød rødvin med en markant sødme, som mange vil kunne lide. I eftersmagen toner af grape.


Château Fonsèche, Haut-Mèdoc, Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket og let krydret rødvin, der dog har et lidt enkelt smagsbillede med markante noter af lakrids.


Libenter, Rosso Piceno, Italien, 2008, høj alkohol (15,5%)
64 kr., Carlo Merolli
Rødvin med en dyb, tæt farve, en duft af procenter og en kødfuld smag. For os i smagepanelet er 15,5% i dette tilfælde for meget, men nogle vil måske være glade for musklerne.


Ocaso, Shyrah, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (13,5%)
120 kr., Pran Vinimport
En meget sød rødvin, som sikkert har et vist publikum, men som er uden smagsmæssigt vingefang.

Andet


Brandy, Skærsøgaard, Danmark, 2007, høj alkohol (40%)
245 kr., Skærsøgaard Vin
Dette er en meget lækker brandy, fremstillet på druer og modnet i tre et halvt år på egetræsfade. Den har stor fylde, er både dyb og bred i smagen og har noter af modne druer, vanille og eg samt et strejf af karamel. Prøv den til kaffen.

De spanske økovine


Azul y Garanza Bodegas, Navarra, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
95,50 kr., Rosévin med blød frugt, en udtalt sødme og noter af blomme, jordbær, fersken. En saftig og venlig vin uden det store vingefang.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.