Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27. 2012

]


Nyheder i uge 27, 2012








Hjælp, der er æg i vinen
I en ikke så fjern fremtid vil man kunne opleve, at der på nogle europæiske vinflasker står "indeholder æg" eller "indeholder mælk". Og nej, der er ikke tale om, at vinproducenten har lagt et spejlæg i flasken.
Ifølge nye vinetiket-regler fra EU skal det opgives på bagetiketten, hvis der er spor efter æggestoffet albumin eller mælkeproteinet kasein i vinen. Der kan nemlig godt være uendelig små partikler af den slags i vine, der er klaret på traditionel vis.
I århundreder har europæiske vinproducenter anvendt æggehvider og andre midler til at klare vinen med. Når klaringsmidlet daler ned gennem vinen, opsamler det diverse urenheder.
I dag er man i stand til at måle selv ganske små spor efter disse naturlige klaringsmidler, og disse små mængder mener man i EU, at allergikere over for mælk og æg bør oplyses om.

Mælk på mindst 15 sprog
De nye regler vil komme til at gælde fra og med årgang 2012. Vinproducenter, der har anvendt fx æg til klaring af vinen, skal sørge for at få målt indholdet af sporstoffer. Det gøres via en særlig teknik, hvor man kan afsløre helt ned til 0,25 mg af et stof pr. liter vin.
Hvis måleprøven ikke er negativ, skal sporstofferne oplyses på etiketten. Det kan producenten vælge at gøre - fx for mælks vedkommende - ved at skrive, at vinen indeholder mælk, mælkeprodukter, mælkekasein eller mælkeprotein.
Hos EU, har man dog måttet sande, er der er et lille problem. Idet loven skal gælde for samtlige 27 EU-lande, er det nødvendigt at angive stofferne på mindst 15 forskellige sprog - hvilket jo kræver en meget stor bagetiket …

Skåret ud i pap
EU er derfor kommet frem til, at der foruden et "indeholder æg" på sproget fra vinens oprindelsesland også skal vises et logo med et billede af et æg eller en mælkekarton - eller begge dele. Så skulle det vist være skåret ud i pap …
Desuden skal der også i logoet være et "SO2" for sulfitter - de naturlige konserveringsstoffer, som vin indeholder, og som også hidtil har skullet angives på etiketterne.
Gad vide om det næste skridt bliver, at der også skal stå, at vinen indeholder fisk, når der - hvilket også er gammel tradition - er brugt isingglas (udtræk fra størs blærer) til klaring af vinen.
Det skridt har man, som vi fortalte i uge 25 2011, taget i Canada, og der står faktisk "fisk" på etiketterne. Man vil være helt sikker på, at folk forstår det.


De farlige bib-vine
Tænk engang, hvis der en dag ikke var en eneste bag-in-box med vin i det lokale supermarked. Utænkeligt i Danmark - men ikke i Norge, hvor røster i regeringen ønsker at forbyde de ellers så populære bib-vine.
I Norge har staten ligesom i Sverige monopol på handelen med vin og spiritus, og for nylig kom den norske regering med en såkaldt rusmiddel-redegørelse. Heri påpeger regeringen blandt andet, at den vil opretholde forbuddet mod reklamer for vin og anden alkohol, ligsom den i høj grad giver bib-vinene skylden for, at omsætningen af vin i Norge er mere end fordoblet siden 1990.

Forbløffelse over forslag
Næstformand for Stortingets sundhedsudvalg, Kjersti Toppe, der hører til regeringspartiet, Senterpartiet, ønsker ifølge den norske avis Dagbladet at gå et skridt videre og direkte forbyde salg af bib-vine. Ifølge hende fører disse vine til et øget forbrug, da det er lettere at snuppe et glas vin i utide, end hvis man skal åbne en flaske.
Ja, det er da rigtigt, men til gengæld bliver man ikke fristet af at tømme en hel flaske, nu hvor den alligevel er åbnet …
Andre norske partier har udtrykt deres forbløffelse over Toppes forslag - som forhåbentlig heller ikke bliver realiseret.






    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række nye artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. Her kommer den første.

    Vinen til sommerens grillmad
    Kød og pølser, stegeskorper og krydrede marinader er indbegrebet af sommerens grillmad. Det er fyldig og kraftig kost, der kræver muskuløse rødvine med masser af frugt og krydderier og en syre, der kan skære igennem de lidt fede retter. Vinene må også gerne have en pæn portion alkohol til at bære smagen oppe samt et strejf af sødme – især, hvis der bruges sødt krydrede marinader.
    Det er oplagt med frugtrige rødvine fra oversøiske lande som Chile, Sydafrika og Australien. Men også det franske Rhône og Italiens støvlehæl Puglia kan byde på vine af den rette kaliber.
    Står menuen på grillet fisk og skaldyr, kan et godt valg være en fyldig oversøisk hvidvin på Chardonnay – gerne med et pænt bid af fad.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine samt en enkelt hvidvin, som alle egner sig fortræffeligt til almindelig grillmad. Der er vine i et rimeligt prisleje til det store grillparty og vine i den dyrere ende til den grillede luksus-bøf til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    16 grillvine med 5 stjerner
    A6mani, Salice Salentino, Italien, 2010, 59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 10
    Banrock Station, Reserve, South Eastern Australia, Australien, 2008, 159 kr., pris for 2,25 liter i boks, Føtex, smagt i 2010, uge 40
    Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2009, 329,75 kr., Theis Vine, smagt i 2012, uge 27
    Casas Patronales, hvidvin, Chardonnay, Maule Valley, Chile, 2009, 99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 16
    Echeverria, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2009, 95 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 9
    Estancia, Mendoza, Argentina, 2011, 53,50 kr., Irma, smagt i 2012, uge 15
    Gravello, Librandi, Val di Neto, Italien, 2009, 109 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine, smagt i 2012, uge 5
    H&B, Hecht & Bannier, Côtes du Rouissillon, Frankrig, 2008, 129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw, smagt i 2011, uge 18
    La Fagotière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, 79,75 kr., pris ved 2 flasker: 65 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 7
    Marques de Casa Concha, Concha y Toro, Merlot, Peumo, Chile, 2009, 95 kr., Kvickly, smagt i 2011, uge 26
    Moussai, La Ronciere, Shiraz, Colchagua, Chile, 2009, 119 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 7
    Paradyskloof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2008, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2011, uge 10
    Portal del Alto, Alejandro Hernandez, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008, 150 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 21
    Quarterback, De Liso Wines, McLaren Vale, Australien, 2008, 155 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 10
    The Wolftrap, Boekenhoutskloof, Western Cape, Sydafrika, 2009, 69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 9
    Yering by Laudrup, Shiraz, Yarra Valley, Australien, 2008, 99 kr., Laudrup Vin, smagt i 2010, uge 22
    Zonnenburg, Western Cape, Sydafrika, 2010, 39,95 kr., Strandgaarden, smagt i 2011, uge 48
    .......








Foto: Mick Stepheson / Wikipedia.

Ny interessant undersøgelse
Flere forsøg tyder på, at stoffet resveratrol, som findes i de blå druer og dermed i rødvin, har en gavnlig effekt i kampen mod demenssygdommen Alzheimers. Også andre fødevarer indeholder resveratrol - blandt andet chokolade og tomater - men netop i rødvin findes stoffet i en yderst koncentreret udgave.
De første forsøg for år tilbage fandt sted i en petriskål. Som vi fortalte i uge 21, har amerikanske forskere nu for første gang udført forsøg med Alzheimers-ramte rotter, som i en periode fik resveratrol fra rødvin via drikkevandet.
Det viste sig, at de rotter, der havde fået reveratrol, udviste færre symptomer på Alzheimers og en større intelligens end rotterne i en kontrolgruppe, der kun havde fået vand.
Nu har det amerikanske forskningscenter The National Institute on Aging taget initiativ til den første store undersøgelse nogensinde af, hvordan resveratrol udvundet af rødvin påvirker Alzheimers-ramte mennesker.

Tabletter med udtræk fra rødvin
I øjeblikket er man i færd med at rekruttere de 120 amerikanske forsøgspersoner, der skal indgå i undersøgelsen. De skal være over 50 år og være angrebet af Alzheimers i mild til moderat grad. Alle vil de nøje blive fulgt og undersøgt med jævne mellemrum, mens de i en længere periode indtager tabletter med resveratrol-ekstrakt fra rødvin. Hver tablet indeholder resveratrol svarende til den mængde, der er i 50 glas rødvin, så det er bestemt ikke sundt at drikke sig til den samme mængde af stoffet. Men et par glas rødvin om dagen er da helt sikkert også godt for de små grå …
Målet er at finde frem til, om resveratrolen - ligesom i forsøget med rotterne - kan bremse sygdommens udvikling eller i hvert fald forsinke den betydeligt.
Som det er i dag, findes der intet middel til at stoppe udviklingen af Alzheimers - kun nogle få præparater, der kan lette symptomerne.


Kinesisk glæde for hvidvin
Hele 85% af al den vin, der sælges i Kina, er rødvin - og en stor del af den stammer fra Bordeaux. Men ifølge en ny undersøgelse fra Wine Intelligence blæser der nye vinde, idet der er en stigende glæde for hvidvin blandt de kinesiske forbrugere. Gennem de sidste seks år er importen af hvidvin til Kina steget støt, og man regner med, at tendensen vil fortsætte i de kommende år.
Det er frem for alt hvidvine på Sauvignon Blanc-druen, der hitter hos kineserne - hvilket forklarer den succes, som newzealandsk hvidvin, der fortrinsvis er fremstillet på denne drue, har i Kina. Men også Riesling-vin fra Tyskland har kronede dage på kinesisk jord.

"Svindel-frie" hvidvine
Det er især i Sydkina, der er et opsving i salget af hvidvin. Kina er et meget stort land med mange køkkener og smagspaletter, og netop sydkineserne bryder sig ikke om de mere stringente og tanninholdige røde Bordeaux-vine. Hvidvin er også ifølge Decanter et bedre match til det lettere sydkinesiske køkken.
For mange kinesere spiller den udbredte svindel med fine rødvine også en rolle. Mens der findes et hav af forfalskninger af rødvinene fra fx Château Latour og Château Margaux på det kinesiske marked, så skal man være meget uheldig for at falde over en forfalsket hvidvin.





Degraderet på grund af skruelåg
Jan Sørensen fra Erik Sørensen Vin har skrevet til os om en lidt besynderlig sag. Vinfirmaet har i mange år solgt Soave Classico fra vingården Prà i Veneto. Vingården laver ret små mængder Soave, som ikke blot er en af Parkers favoritter men også år efter år får tre glas i Gambero Rosso.
Ejeren, Graziano Prà, begyndte i 2010 at eksperimentere med skruelåg på sine hvidvine, idet han mente, at de ville udvikle sig bedre under det lille låg. Han investerede endog i en maskine, der kunne tappe med de særlige Stelvin+ lukninger. Årgang 2010 blev tappet med skruelåg, men denne vin må ikke sælges som Soave Classico – kun som almindelig Soave.
"Italiensk lov er tåbelig," siger Graziano Prà. "Vinen er nøjagtigt den samme". Og måske endda bedre, fordi den er beskyttet af skruelåg!
Hos Erik Sørensen Vin undrer man sig: – Nogle troede, at det var Frankrig, der var konservativ med hensyn til skruelåg, skriver Jan Sørensen. – Men faktisk sælger vi allerede ganske mange franske vine med skruelåg – inklusiv Cru Classé fra Bordeaux. Og disse vine har bevaret deres "appellation", skruelåg eller ej.




Roberto Voerzio, et af de store navne, når det gælder Barolo-vin, fortalte med begejstring om sine formidable rødvine.

Han skal lede efter druerne
– Roberto skal lede efter sine druer, når han skal høste, lyder det med et smil på læben fra nogle af vinproducenterne i Barolo-distriktet i Piemonte. De hentyder til producenten Roberto Voerzio og hans ekstremt lave høstudbytte. Han foretager ikke bare en grøn høst, men hele to. Ved en grøn høst fjerner man en del af de endnu grønne og umodne drueklaser for at koncentrere aroma, kraft og saft i de resterende druer.
Voerzio fjerner først halvdelen af klaserne og ved en senere grøn høst yderligere 30%, så kun 20% af den oprindelige mængde druer er tilbage på vinstokkene.
Denne reducerede mængde druer - der til gengæld er af meget høj kvalitet - forvandler Voerzio til nogle af Piemontes bedste Barolo-vine, der i dag har opnået kultstatus – og priser, der svarer dertil. Det er store, aromatiske vine med mange facetter og en god portion alkohol – vine til store bøffer, vildtkød og masser af krydderurter.

Jagtede de bedste marker
Med al den grønhøst er det selvsagt ikke mange flasker vin, Roberto Voerzio fremstiller. Den årlige produktion ligger på cirka 55.000 flasker fordelt på elleve forskellige vine. Heldigvis er der flasker nok til, at nogle af dem hvert år kommer til Danmark, importeret af Adriat Vinimport.
For nylig kom også Roberto Voerzio hertil for sammen med sin danske importør at præsentere nogle af sine store rødvine. Vi smagte en perlerække af dem i ældre årgange, som ikke længere kan købes i Danmark – hvorfor vi heller ikke vil anmelde vinene. Men smagningen viste, hvordan de nyere årgange, som kan fås i dag, vil udvikle sig. Og det lover mere end godt - samtlige af de vine, vi smagte, var til en hel kurvfuld af stjerner.

Samler på berømte vine
Man skal dog have fat i det store kreditkort for at erhverve en af disse kultvine – priserne spænder fra 1365 kr. for Barolo La Serra 2004 til 3029 kr. for Barolo Capalot / Brunate 2006.
Roberto Voerzio har lavet vin i egen vingård i La Morra siden 1986 og bistås i dag af sin søn Davide. Fra dag ét har målet været at erhverve så mange vinmarker af top-kvalitet som muligt, og i dag ejer Voerzio cirka 20 hektar berømte marker – heriblandt La Serra, Brunate, Cerequio og Rocche dell’Annunziata, der alle har lagt navn til vinene.
- Nu er det nærmest umuligt at opkøbe fornemme vinmarker, fortalte Voerzio. – Ligesom i Bourgogne er markerne splittet op, så mange familier ejer bare nogle få rækker med vinstokke, og disse "bidder" bliver aldrig sat til salg.

Hverken modernist eller biodynamiker
Det kunne aldrig falde Roberto Voerzio ind at tilsætte gær for at sætte gang i gæringen af druerne. Hvis ikke de selv begynder at gære, undlader han at lave den pågældende vin. Hvert år er der således en eller flere af hans vine, der ikke bliver til noget.
Faktisk overlader han i høj grad vinproduktionen til druerne selv og blander sig mindst muligt.
Men man skal ikke kalde ham for naturvinmager, ligesom han heller ikke vil have påhæftet en etiket som biodynamiker, bare fordi han dyrker vin efter biodynamiske principper – eller modernist, fordi han eksperimenterer med fadmodning på barriques.
- Jeg hader at bliver rubriceret. Det er så moderne at snakke om biodynamik, naturlig vin, økologi osv., siger Voerzio. – Faktisk er der jo bare tale om at lave vin, som man gjorde det i gamle dage. – Mine vine minder i frugtaroma og karakter meget om de vine, som man lavede, da jeg var barn.




.




En af de fornemme gamle vinmarker med nye grønne skud i det spanske Rioja. Foto: www.lariojaturismo.com.

Spansk eller argentinsk Rioja
De fleste forbrugere, der ser navnet Rioja på en vinetiket, vil være overbevist om, at vinen stammer fra det berømte distrikt i Spanien. Og det vil den højst sandsynlig også gøre. Det spanske Rioja har hele 60.000 hektar vinmarker, og de cirka 600 vinproducenter i distriktet fremstiller omkring 250 millioner liter vin årligt.
Men vinen kan også være argentinsk - hvis der står La Rioja Argentina på etiketten. Den argentinske provins La Rioja har dog kun 8200 ha vinmarker og fremstiller omkring 60 mio. liter vin.
I 1999 indledte den lokale vinmyndighed Consejo Regulador i det spanske Rioja en sag mod det argentinske Rioja. Spanierne frygtede, at forbrugerne ville blive forvirrede og tro, at en af de argentinske vine stammede fra det meget mere berømte spanske distrikt.

Spanierne har vundet
Først sidste år faldt der dom i sagen - til fordel for Argentina. En dommer i Buenos Aires fastslog, at de argentinske producenter i La Rioja fortsat måtte anvende navnet på etiketterne. Han mente ikke, at der var den store risiko for, at forbrugerne blev forvirrede - blandt andet fordi, det meste vin fra det spanske Rioja er rødvin, mens hovedparten af flaskerne fra La Rioja i Argentina indeholder hvidvin.
Spanierne appellerede straks dommen, og nu har EU blandet sig og afgjort sagen en gang for alle. Fremover må der ikke stå La Rioja Argentina på de flasker, der sælges inden for EU’s grænser - det er simpelt hen at lukrere for meget på det berømte spanske distriktsnavn, lyder det fra EU.
Al den polemik kunne være undgået, hvis det ikke lige havde været for en spanier ved navn Juan Ramírez de Velazco, der i 1591 grundlagde La Rioja i Argentina og begyndte at dyrke vin i området.


Største bio-producent i Champagne
Louis Roederer er nu den største producent af champagne på biodynamisk dyrkede druer.
For nylig købte det berømte champagnehus, der ejes af familien Rouzaud, et andet champagnehus, Leclerc Briant, for omkring 40 millioner euro (cirka 297 mio. kr.). Købet omfattede flere bygninger og et vineri i byen Epernay, et større lager af champagneflasker og 13 hektar grand cru vinmarker i Hautvilliers, Cunières og Damery. Det var udelukkende disse marker med biodynamisk dyrkede druer, som man var interesseret i hos Roederer. Resten blev skyndsomst solgt videre til en amerikansk finansmand, Mark Nunnely.

Leclerc Briant lever videre
Med de nyerhvervede 13 ha marker har Roederer nu et areal på 53 ha med biodynamisk dyrkede druer - og er således blevet den største ejer af bio-marker i Champagne.
Man vil også fremover kunne se champagneflasker med navnet Leclerc Briant på etiketten. Mark Nunnely har tænkt sig - godt støttet af flere franske vinfolk - at fortætte produktionen af champagnen med leverancer fra de drueavlere, der i årevis har været tilknyttet huset. Deres kontrakter - samt navnet Leclerc Briant - har Nunnely nemlig også købt af Roederer.


Til_37/09





En ampul fyldt med vin
Australiens mest berømte vinhus Penfolds har skabt en vinflaske, hvor man godt kan glemme al diskussion om korkpropper og skruelåg. Vinen befinder sig nemlig i en forseglet glasampul - som igen befinder sig i en raketlignende glasskulptur. Og køber man en flaske Penfolds Ampoule, som flasken hedder, leveres hele molevitten i et fornemt udført skrin.
Glasampullen indeholder 75 cl af rødvinen Kalimna Block 42 Cabernet Sauvignon 2004, og der er tale om en ganske særlig vin. Vinmarken Block 42 består af verdens ældste stadig leveringsdygtige vinstokke med Cabernet Sauvignon-druer. Vinstokkene stammer fra Frankrig, hvorfra de blev flyttet til Australien i 1830’erne.
Høstudbyttet er selvsagt meget lavt, men kvaliteten af druerne er i top, og hos Penfolds har man derfor ment, at denne vin fortjener et ekstra flot udstyr.

Vinmageren skal åbne ampullen
Der er kun fremstillet 12 flasker af vinen, og prisen pr. flaske svarer til cirka 1 million kr., hvilket er den højeste pris i øjeblikket for en flaske vin på verdensplan. Og så kan den oliemilliardær eller skibsreder, der køber en flaske, ikke engang selv åbne den. Ampullen skal åbnes forsigtigt med et særligt instrument af sølv, som er i Penfolds eje. Når ejeren af en af de kostbare flasker ønsker at smage på indholdet, vil en af vinhusets vinmagere straks sætte sig i en flyver og rejse til det sted i verden, hvor flasken befinder sig. Her vil han foretage en særlig "åbningsceremoni" og byde ejeren på de første dråber fra flasken af en særlig fin sølv-smagekop. Hele dette show indgår selvfølgelig i prisen.
Penfolds har lagt en fin lille film ud på YouTube, der viser, hvordan ampullen, glasskulpturen og det cirka 150 cm høje træskrin bliver lavet. Filmen viser også åbningen af en ampul.




Stemningen var i top under fejringen af Barrique Vins 10 års jubilæum.

10 år fejret med stor vinfest
For nylig strømmede 400 vinglade danskere til restaurant Bistronord i Ålsgårde i Nordsjælland. Trækplastret var vinimportfirmaet Barrique Vins 10 års jubilæum, som blev fejret med en stor vinfest med smagsprøver på omkring 350 vine fra hele verden.
Smagningen var inddelt i to tidsintervaller. Mellem kl. 12 og 14 gjaldt det vinbranchen - der blandt andet omfattede firmaets mange engros-kunder. Senere på dagen blev der så skænket smagsprøver i glassene til de mindst lige så mange private kunder.
Selv om der var travlhed under arrangmentet, var der også tid til en god snak med de i alt 28 vinproducenter, som var kommet fra nær og fjern for at deltage i vinfesten.
På Barrique Vins hjemmeside kan man downloade det omfangsrige smagekatalog, som blev udgivet i anledning af jubilæet.

...



Dalmore whisky kan altid kendes på sit symbol, kronhjorten.

Dalmore topper salgslisterne
Det går, som vi tidligere har fortalt, utroligt godt for det globale salg af skotsk whisky. Men det går bedre for nogle whiskymærker end for andre, og her har firmaet Whyte & Mackay grund til glæde. Deres whiskymærke Dalmore er med en årlig salgsvækst i de sidste to år på hele 69% verdens hurtigst voksende single malt whisky.
På andenpladsen kommer whiskymærket Jura med en årlig vækst på 56%. Dette mærke ejes også af Whyte & Mackay.
Det er imponerende salgstal set i lyset af, at den gennemsnitlige salgsvækst for verdens 25 førende single malt mærker i disse år ligger på cirka 12% årligt.



CLOC kom først
I sidste uge fortalte vi om Danmarks første single malt whisky fra destilleriet Stauning.
Det har fået Jan Sørensen fra Erik Sørensen Vin til at skrive følgende til os:
– Mig bekendt blev Danmarks første single malt lavet i Roskilde på De Danske Spritfabrikkers destilleri. CLOC, som whiskyen hed, blev lavet fra 1947 og langt ind i 1970’erne.
– Foruden CLOC Whisky var der også en CLOC likør, som ligeledes kun er et minde i dag.
Jan Sørensen har helt ret. I øvrigt, så står de fire bogstaver CLOC for Cuminum Liquidum Optimum Castelli, der på latin betyder nogenlunde det samme som "slottets bedste kommenlikør".

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin - det gode glas har optaget forhandlingen af vinene fra Bolgheri-huset Il Luoghi.
    * Wandel Wine World har ophørt med sin engros aktivitet. Ejeren, Oscar Wandel, vil personligt fortsætte med salg på internettet af gamle og sjældne vine fra hele verden.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Søren Davidsen (f. 1960) er en af de vinglade danskere, som har ført en drøm om egen vinproduktion ud i livet. Han ejer Château de Mons i Bordeaux, som han købte i 1996. I begyndelsen leverede han sine druer til et kooperativ, men siden 1999 har han tappet vin på egne 75.000 flasker om året, hvoraf nogle importeres til Danmark af Selected Wine.
    Det hele begyndte, da Søren Davidsen læste økonomi og fransk på Odense Universitet, og en meget vinglad studiekammerat overtalte ham til at grundlægge en lille vinklub. Hans vininteresse var vakt, og under et ophold som udvekslingsstudent i den franske by Lille i 1985 tog han en afstikker til Bordeaux. Det endte med, at han slæbte 25 flasker vin og et hav af vinbøger – i alt 77 kg – med sig hjem i sin rygsæk.
    Med sine gode franskkundskaber fik Søren Davidsen sidenhen en praktikplads som medhjælper i den store vinforretning La Vinothèque i Bordeaux. Senere – da han var godt i gang med sit speciale om konservesdåser hjemme i Danmark – fik han tilbud om fastansættelse i samme forretning. Det tog ham ikke lang tid at beslutte sig for at lægge konservesdåserne på hylden og forfølge det franske vineventyr. I en gammel folkevogn bumlede han af sted til Bordeaux med det gode råd fra sin far om at køre langs jernbanen hele vejen – hvis nu bilen skulle gå i stå …
    Vel installeret i Bordeaux blev Søren Davidsen i 1989 headhuntet af danske Erling Carl, der ejede vinfirmaet Chris-Wine International og Bordeauxslottet Château de Seguin. Dette var startskuddet til 14 år som betroet medarbejder i familien Carls regi. Han var Erling Carls højre hånd og i høj grad medvirkende til, at salget af vinslottets vine steg fra stort set intet til cirka 1 mio. flasker om året. Senere tilså han Chris-Wine’s vinproduktion i Rumænien.
    Søren Davidsen tog sideløbende med sit arbejde en ni måneders handelsuddannelse i salg af vin på Ecole IPC Vins & Spiritueux i Bordeaux og fungerer i dag som censor på selvsamme vinskole.
    I 2003 forlod han Chris Wine for helt at hellige sig sit eget lille vinslot, hvor han bor sammen med kæresten Valerie og sine sønner Mats på 17 år og Victor på 14 år.
    Adresse: Château de Mons, 37, Chemin de Peybotte, 33360 Lignan de Bordeaux, tlf.: 0033 06 85 43 44 00 / 05 562 10 000, e-mail: chateaudemons@wanadoo.fr, www.chateaudemons.fr.





.
Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    179 Regnbuen ender i en krukke med guld i Cognac-distriktet Fins Bois (foto © Louise Vierø).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 108 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cleto Chiarli, Brut de Noir Rosé, Grasparossa, Vino Spumante di Qualità, Italien, lav alkohol (12%)
90 kr., Carlo Merolli
En rigtig lækker boblevin, der skal nydes under en parasol en dag med dejligt vejr. Den har fine bobler, en frisk druesmag og en lille sødme - uden egentlig at være sød. Der står da også Brut (tør) på etiketten.


MonteRossa, Rosé, Brut, Franciacorta, Italien, lav alkohol (13%)
288 kr., Otto Suenson & Co.
Flot boblevin med en ganske lys rosa farve, fine stadige bobler og en dejlig, frisk smag. En vin, der også vil være fin som ledsager til lettere retter.

Hvidvin


Château Mukhrani, Mtsvane, Georgien, 2009, lav alkohol (12%)
57 kr., Georgisk Vin
Her er en hvidvin, der bør skænkes ved 10 grader og ikke køleskabskold. Først da vil den folde sig ud med sin gode, rene frugtsmag. Vinen er lavet på den lokale georgiske drue Mtsvane, hvis navn betyder ny, ung og grøn.


Basa, Telmo Rodríguez, Rueda, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin har en skøn duft af mangofrugt. Smagen er tør, frisk og let krydret. En meget lækker vin - og så har den skruelåg, hvilket man ikke ser på særligt mange spanske vine.


Cuvée Marine, Domaine de Ménard, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw
Denne hvidvin dufter som en hel kurv fuld af eksotiske frugter - især kærlighedsfrugt - og den smager frisk med noter af modne grønne druer og fine krydderier. En meget lækker vin, der med sit milde alkoholindhold vil egne sig fint til en god frokostsalat. Flasken har skruelåg.


Argaray, Navarra, Spanien, 2011, lav alkohol (12%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Propperiet
En dejlig sommer-hvidvin med duft af modne citrusfrugter og en fyldig smag med tilpas tørhed og let krydrede noter. Den sidste stjerne gives for prisen ved 6 flasker.


Casas Patronales, Sauvignon Blanc, Maule Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
104 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En ret "maskulin" hvidvin med et flot smagsbillede, lækker frugt og markante fadtoner. En udpræget vin til mad.


The Hattrick, Chardonnay, Russian River Vallehy, Californien, 2007, høj alkohol (15,5%)
245 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., Vinentusiasten
Stor og superlækker hvidvin med en dejlig, frisk duft og en bred, "fed" frugtsmag med noter af æbler, tropiske frugter, lidt citrus og diskrete fadtoner. Med sine 15,5% alkohol er det en meget kraftig vin, men den virker ikke sprittet.

Rosévin


Charmille, Domaine de Malavieille, Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
55 kr., Vin-T-Vin
En rosévin med en fyldig, frugtrig smag og en behagelig fedme, men også med et lille alkoholbid til slut. Det er så afgjort en vin, der bør drikkes til mad - fx til en godt krydret kyllingeret.

Rødvin


Domaine Chamfort, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
49 kr., Franske Vinhus
Vellavet rødvin på druerne Grenache og Syrah. En elegant vin i fin balance med dejlig, bred saft og fint krydderi. En lækker sag til en yderst attraktiv pris. Smagepanelet gættede på en væsentlig højere pris.


Calantica, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
60 kr., Vinport
Denne rødvin på druerne Aragones og Trincadeira er en rigtig madvin - en dejlig vin med en god, ren frugtsmag, varmt krydderi og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine de Fondrèche, Fayard, Ventoux, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Man smækker med tungen fornøjet over denne gode rødvin. Den har en rigtig dejlig frugtsmag og tilpas syre. Glimrende til mad. Prisen er attraktiv.


Domaine du Mas de la Tour, Vinobles du Soleil, Costiers de Nîmes, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., pris indtil 5. august: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin, der har modtaget udmærkelsen "Den franske Lilje", har en flot duft og en krydret smag. En udpræget madvin, gerne til kraftige retter. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


Argensol, Ogier, Rasteau, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 27): 64,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Den er rigtig god, denne rødvin fra Rhônedalen. Den fylder munden med god frugt med et strejf af peber.


Terre dell'Isola, Corte Viola, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 37,50 kr., Holte Vinlager
Rødvin med et ret smalt, men udmærket smagsbillede. Til prisen ved 6 flasker en meget anvendelig hverdagsvin. Den lave pris på 37,50 kr. udløste den femte stjerne.


Caparzo, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99 kr., På tilbud indtil 7. juli: 59 kr., Vinoble
Rødvin med bred, saftig druesmag. En glimrende Sangiovese til en yderst attraktiv tilbudspris.


Manero, Fattoria del Cerro, Toscana, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud i juli og august: 79,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En dejlig rødvin på druerne Sangiovese og Merlot. Det er en god kombination med førstnævnte drues fine krydderier og Merlot'ens rundhed og blødhed. Det er en frugtrig vin med et strejf af mørk chokolade og chili.


Nadiu, Vinyes Velles, Priorat, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin er helt i top. Den har en dejlig duft og en kompleks, afrundet og lækker smag med noter af mørke bær og chokolade. Udpræget madvin.


Corallo, Valpolicella, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
109,75 kr., på tilbud til 5. august: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig Ripasso - en yderst vellavet rødvin med kraftig, blød frugt og mange facetter. Den smager virkelig godt. Pengene værd.


Fagiano, Barbera d'Alba, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
115 kr., Premier Cru
Flot farve og en smag med krop. En dynamisk rødvin med god struktur, blød frugt, krydderi - peber - og tilpas syre. Udpræget madvin.


Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
329,95 kr., Theis Vine
En super-rødvin, på en gang fyldig, elegant og mild. Den dejlige bløde frugt breder sig i munden med mange facetter. En oplevelse.


Le Maschere, Feudi, Syrah, Salento, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
69 kr., Gallovini
Denne rødvin har en dejlig duft af kirsebær og mørk chokolade. Smagen er intens og krydret med noter af anis og et lille bittert bid til slut. Så afgjort en vin til mad - fx til en god sammenkogt kødret.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.