Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39. 2012



Nyheder i uge 39, 2012








< < Til venstre etiketten på specialudgaven af Bollinger Grande Année 2002 med det famøse 7-tal.
< Til højre etiketten på den amerikanske rødvin Boom Boom Syrah.


Et forbudt 7-tal
I uge 37 fortalte vi om særudgaven af Bollinger La Grande Année 2002, som er skabt i anledning af James Bonds 50 års jubilæum på det hvide lærred.
Champagnen leveres i en flot æske, og på vinens etiket står der James Bond 007 med det ekstra raffinement, at der er leget med 7-tallet, så det minder om en pistol med lyddæmper.
Danmark har fået et større antal af disse jubilæumsflasker, som fra og med 1. oktober vil kunne købes hos Philipson Wine, og i Sverige har vinimportfirmaet Arvid Nordquist fået 100 flasker, som det ville videresælge til Systembolaget.
Monopolet sagde ja tak til flaskerne, men kun hvis importøren gjorde noget ved 7-tallet, så det ikke lignede en pistol. Man henviste samtidig til Konsumentverkets generelle regel for markedsføring af alkoholiske drikkevarer. Denne lyder som følger: "Markedsføringen af alkohol må ikke via udformning eller den sammenhæng, hvori den indgår, være forbundet med situationer, hvor det er almindeligt accepteret, at der ikke bør forekomme alkoholindtag."
Så det, Systembolaget må have haft i tankerne, må vel være noget med, at man ikke må skyde med pistoler, samtidig med at man drikker vin …

Bomben er da meget værre
Hos Arvid Nordquist har man nu ifølge www.wownews.se måttet klistre små mærkater med et almindeligt 7-tal over pistol-7-tallet på samtlige etiketter for at få Systembolaget til at købe flaskerne.
Men klistrearbejdet er foregået under en hel del hovedrysten. Desuden fatter vinfirmaet ikke, at Bollinger-etiketten ikke blev godkendt i første instans, når en vin som Boom Boom Syrah fra vinhuset Charles Smith i Columbia Valley har fået grønt lys og i dag findes i Systembolagets sortiment.
På etiketten af denne vin ses en meget stor antændt bombe, som jo må siges at være noget mere iøjnefaldende end det lille pistol-7-tal på champagne-etiketten.

Aprilsnar i september
Man skulle næsten tro, at der var tale om en meget forsinket aprilsnar, men det er jo typisk Systembolaget-politik.
I uge 28 kunne vi fortælle om det danske vinimportfirma The Wine Company, der havde fået godkendt salget af Moolydooker The Boxer Shiraz hos Systembolaget. Men i sidste øjeblik afviste monopolet vinen, da der var en illustration af en bokser på etiketten. Her henviste man til samme paragraf som i Bollinger-sagen - hvilket The Wine Company ikke tog for gode varer. Firmaet fandt en stribe andre etiketter, der viste en eller anden form for sportsudøvelse på Systembolagets vinflasker, bragte sagen for Alkoholsortimentsnämden i Stockholm, som er øverste klageinstans i sådanne sager, og vandt.






Utilfredshed med ny klassifikation
I sidste uge fortalte vi, at den nye klassifikation for Saint-Émilion netop var blevet offentliggjort.
De vinslotte, der i 2006 blev degraderet, har med få undtagelser alle fået oprejsning. En af undtagelserne er Château La Tour du Pin Figeac, der "kun" har fået klassifikationen Grand Cru Classé og ikke Premiers Grand Cru Classé som tidligere.
Dengang for seks år siden lagde dette slot samt tre andre degraderede slotte sag an, da de mente, at det hele var gået unfair for sig. De vandt, og klassifikationen blev droppet og er først nu erstattet af en ny.
Nu skulle alt så være i skønneste orden, men nej. Utilfredsheden er begyndt at gære - blandt andet hos Château Croque Michotte, som ikke, hvilket vinslottet havde ventet, generobrede sin tidligere klassifikation Grand Cru Classé.

Er i tvivl om smagningen
Ejeren af Château Croque Michotte, Pierre Carle, har investeret mange penge i vinproduktionen i de senere år med henblik på at blive forfremmet i klassifikationen.
Nu er han bekymret for, at alt ikke er gået korrekt for sig under den store smagning af 1000 vine, der blandt andet ligger til grund for klassifikationen.
Som han har udtrykt det til Decanter, har vinproducenterne fx intet fået at vide om de forhold, vinene blev smagt under - om temperaturen på de enkelte vine var i orden, hvor længe flaskerne havde stået åbne, i hvilken rækkefølge de blev smagt osv.

Manglende afstemning
Også Eric d’Aramon, der ejer Château Figeac, er utilfreds og stiller spørgsmålstegn ved, om den nye klassifikation holder vand rent juridisk.
Han mener blandt andet, at den pointskala, som vinslottene er blevet bedømt efter, er inkonsekvent, og at det er forkert, at der aldrig har været afholdt en afstemning blandt vinproducenterne om den måde, deres vine skulle bedømmes på. Vinslottene blev først informeret af appellations-myndigheden INAO om de nøjagtige kriterier for bedømmelsen, da alt var på plads og otte måneder efter, at vinslotsejerne havde indsendt deres ansøgninger.
Eric d'Aramon har da også måttet se begge sine naboer, Château Pavie og Château Angelus, blive ophøjet til Premier Grand Cru Classe A - hvor A’et betegner den absolutte top-kategori. Château Figeac mangler stadig det lille A og tilhører dermed B-holdet.




Fra en af M. Chapoutiers vinmarker i Rhône.

Tøjmærket M. Chapoutier
M. Chapoutier er et af Frankrigs største vinhuse. Det har sin base i Rhône, men fremstiller også vin i Roussillon og Australien.
For nylig var Mathilde Chapoutier i Kina. Hun er datter af vinhusets ejer, Michel Chapoutier, og i Beijing opdagede hun et tøjmærke ved navn M. Chapoutier.
Vinhusets vine er et hit i Kina, og sidste år gik hele 40% af al den vin, som M. Chapoutier eksporterer, til kineserne.
I kølvandet på vinens succes, har kinesiske svindlere selvfølgelig ind imellem forsøgt at lave forfalskninger af den. Men hver gang har Michel Chapoutier slået hårdt ned og har fået stoppet svindelen.

Har hyret et hold advokater
Vinhuset, der allerede for ti år siden registrerede mærket M. Chapoutier i Kina, har nu hyret et hold advokater, der skal tage sig af tøjmærke-sagen.
Hos vinhuset er man forarget - også over at det kinesiske tøj ikke engang er af god kvalitet …
Ifølge Decanter er endog måden, som M. Chapoutier er skrevet på tøjet, meget lig den, som ses på vinenes etiketter.
Men selv om det er åbenlyst, at tøjmærket skal lukrere på det franske vinmærkes succes, regner man ikke med, at det bliver helt så let at bremse svindelen, som når det drejer sig om vinforfalskninger.


Stigning i spansk eksport
De spanske vinproducenter har god grund til at smile i øjeblikket. Eksporten af spansk vin er nemlig steget markant i første halvdel af 2012 i forhold til samme periode sidste år. Og de gode tal gælder for hele 14 af de i alt 17 spanske vinregioner.
Den største vækst i eksporten - 48.1% i mængde og 69,9% i værdi - stod Extremadura for. Dernæst kom Madrid med en stigning på 36,9% og Aragón med 17,9% i værdi.
Castilla y Leön, Navarra og País Vasco havde alle en stigning i eksporten på omkring 10%.
Castilla-La Mancha, Spaniens største vinregion, tegnede sig for halvdelen af de flasker, der blev eksporteret.
Tallene fra Rioja for årets første halvdel tyder på, at distriktet har en stigende afsætning af de dyrere vinflasker på eksportmarkederne. I volumen var der et fald på 2,5% i eksporten fra det berømte vindistrikt, hvorimod værdien steg med 4,9%.






17 postkort fra Tyskland
VinAvisens Mariette har været på en tur til Tyskland, hvor hun har besøgt vinregionerne Rheinhessen og Franken. Det er blevet til en serie på 17 postkort, hvoraf vi bragte de tre første i sidste uge. Her kommer de tre næste, hvor vi blandt andet besøger top-producenten Kühiling-Gillot i Bodenheim.



.......
Mærkelige små hvide huse rejser sig i vinmarkerne i Rheinhessen. De blev bygget af italienske bønder.

Postkort nr. 4 fra Tyskland:
Små spidse huse midt i vinmarkerne
Hist og pist dukker der nogle sjove små hvidpudsede hytter op midt i Rheinhessens vinmarker. Sådanne trulli, som man kalder den slags huse, bruges af vinmarksarbejderne som læskure og til opbevaring af diverse redskaber.
Det var italienske bønder, der i forrige århundrede kom til Tyskland, som byggede trulli’erne. Og de gjorde det efter de trulli, de kendte hjemme fra Italien.
De originale trulli findes frem for alt i det syditalienske Puglia, hvor man også kan besøge en hel trulli-by, Alberobello, med hele 1400 af de spidshattede huse. I omegnen af Alberobello kan man se større bondegårde, hvor flere trulli'er er bygget sammen til en imponerende helhed.
Teknikken er enkel, idet en trullo består af sten, der er stablet oven på hinanden uden brug af mørtel.



.......
Den unge generation hos Kühling-Gillot har udstyret vinhuset med et super smart smagerum i retrostil.

Postkort nr. 5 fra Tyskland:
Moderne vinhus med gamle rødder
For mere end 200 år siden slog familien Kühling-Gillot sig ned i byen Bodenheim i nærheden af Rote Hang - den røde skråning, som er et af de bedste steder at dyrke vin i Rheinhessen. Her grundlagde familien sin vingård og har gennem årene erhvervet hele fem Grand Cru-vinmarker.
Fra dag ét har der udelukkende været kvinder bag roret i vinhuset. Men det bliver ikke ved - som den nuværende ejer, Caroline Spanier-Gillot, sagde med et glimt i øjet, så har hun "kun" fået to sønner.
Engang var Rheinhessen bedst kendt for den sødlige hvidvin Liebfraumilch, der fremstilles på en blanding af druer, og for sine hvidvine på Müller-Thurgau. Men i dag tryller de dygtige unge vinproducenter i stigende grad med Riesling-druen, hvilket de elegante, tørre og mineralske hvidvine fra Kühling-Gillot er et bevis på.




.......
Weingut Gysler er en lille familiedrevet vingård med en produktion på 80.000 flasker om året. I vinkælderen bød Alexander Gysler os på smagsprøver frisk fra fad. Et lille sug i en slange fik vinen til at pible frem og ned i glassene.

Postkort nr. 6 fra Tyskland:
Byens eneste biodynamiske vinproducent
Alexander Gysler, der ejer Weingut Gysler, er biodynamiker om en hals. Som han siger: - Det er naturen, der skal lave vinen, ikke mig. Og han er ret alene om dette udsagn i Weinheim, hvor hans vinhus ligger. Af byens omkring tyve vinproducenter er han den eneste, der fremstiller vin efter biodynamiske principper.
Hans vingård er certificeret af den biodynamiske organisation Demeter, og kontrollanter fra organisationen kan godt finde på at komme på uanmeldt besøgt og undersøge bladene på vinstokkene for at sikre sig, at vinmarkerne ikke bliver sprøjtede med kemiske midler.
Vingården, der stammer fra 1750, overtog Alexander fra sin far i 1999. Dengang var vinmarkerne plantede til med mere end 30 forskellige druer - i dag har han reduceret antallet til de traditionelle hvidvinsdruer Huxelrebe, Scheurebe og Grauburgunder - og så den i Rheinhessen så populære Riesling, som dækker hele 30% af vinhusets i alt 12 hektar. Især Riesling-druerne bliver hos Gysler forvandlet til vidunderlige hvidvine.









Christian Philipson med Château Latour i Methusalem-flasken til 45.000 kr.

Philipson Wine 25 år
I den forløbne uge afholdt Philipson Wine sin 25 års fødselsdag, og som sædvanlig med Christian Philipson skete det med brask og bram. Et par store smagninger, en overdådig vinmiddag og velplanlagt festivitas.
Christian Philipson har haft succes i de 25 år. Hans vinhandel er vokset fra en lille butik i Snaregade i København til Danmarks største online-vinhandel i Kokkedal med 35 medarbejdere, og hans skriggule annoncer ses næsten dagligt i flere aviser. Selv har han kaldt dem "spegepølse-reklamer", men de reklamerer ikke desto mindre for ofte glimrende vine til overkommelige priser – hvis man ellers har mod på at købe tolv flasker.

En dynamisk ildsjæl
Christian Philipson er en dynamisk ildsjæl. Der er gang i ham, hele tiden, og man skal nok være ret hårdhudet, hvis man skal samarbejde med ham.
Han er dygtig, og nogle gange har han været for fræk, men han har samtidig en udviklet kvalitetssans og en dyb kærlighed til vin. Han er lidt af en nørd.
I anledning af sit jubilæum indbød han en række vinskribenter til smagning af nogle af sine bedste vine, og det var en drømmesmagning. Nogle af vinene var gamle og ikke mere i handelen. Andre kan stadig købes, og dem har vi givet topstjerner i denne uges smageliste længere nede.

En Latour til 45.000 kr.
Det var ikke billige vine, vi smagte – faktisk er flere af dem så dyre, at det er år og dag siden, vi har haft mulighed for at smage dem. Endsige råd til at købe dem.
Hvem køber en Château Latour 1995 i Methusalem-flaske (6 liter) til 45.000 kr.? Det svarer til 5625 kr. for en normal flaske med 75 cl. Men det er spændende at få lov til at smage sådan en vin.
Latour-vinen smagte vi sammen med to andre 1. cru-vine fra Bordeaux, begge i samme årgang: Château Mouton-Rothschild og Château Margaux. Og hvordan smagte de så, disse store og dyre vine?
De var vidunderlige. Især Château Latour. En forførende duft og en elegant, kompleks og moden smag.
Men er sådan en flaske virkelig over 5000 kr. værd? Nej, naturligvis ikke. Smagsoplevelsen svarer måske til de første 500 kr. De resterende mange penge giver man for slottets historie og prestige – og for vinens sjældenhed. Men det er også en del af oplevelsen.




Flere af de mange vine fås ikke mere i de smagte årgange, så de omtales ikke i ugens smagenotater.






Ingen regler for chateau
Som vi fortalte i uge 34, så har to amerikanske vinbrancheforeninger ansøgt EU om tilladelse til, at amerikanske vinhuse kan anvende betegnelsen chateau på deres etiketter.
Som det er nu, er der flere vinhuse i USA, der har det franske ord foran deres navn - det mest berømte eksempel er Chateau Montelena. Der er ifølge amerikansk lov ingen regler for, hvornår en amerikansk vinproducent kan anvende ordet - selv producenter, der laver vin på druer købt fra vinavlere fra flere af landets vinområder, har lov til at sætte det på flaskerne.
I Frankrig er det kun vinhuse, der fremstiller vine udelukkende på egne druer og ligeledes laver vinen inden for egne fire vægge, der må skrive château på etiketterne.

EU bør beskytte medlemslandene
Især i Bordeaux frygter vinproducenterne, at et hav af amerikanske vine med et chateau på etiketten vil oversvømme det internationale marked, hvis amerikanerne får grønt lys af EU.
Direktøren for Federation des Grands Vins de Bordeaux, Yann le Goaster, har udtalt til Decanter, at han ikke forstår, at EU, der bør beskytte sine medlemslande, overhovedet vil tage sagen op til overvejelse - hvilket de gør på et møde om ganske kort tid.
Hos foreningen Grands Vins de Bordeaux er man også bekymret for, at en eventuel tilladelse til amerikanerne kan medføre, at andre lande også vil benytte sig af et chateau på vinetiketterne - hvilket både vil forvirre forbrugerne og udvande betegnelsens oprindelige mening.

Bourgognes vinøse arv
Ansøgningen fra amerikanerne omfatter også ordet clos - fransk for indelukke. Betegnelsen stammer fra dengang, hvor mange vingårde i Bourgogne var omgivet af en mur som værn mod vilde dyr. I dag er de fleste mure ødelagt, men navnet lever i bedste velgående - i fx Clos de Bèze og Clos de Vougeot.
I Bourgogne er man derfor også faret i flint over ansøgningen. Distriktets vinproducentforening, Confederation des Appellations et des Vignerons de Bourgogne, fordømmer således det amerikanske initiativ og kalder betegnelsen clos for en yderst vigtig del af Bourgognes identitet og vinøse arv.




Af 1 kg druer kan der blive otte små glas.

Grand Cru-marmelade
Rundt omkring i de danske haver og på terrasser hænger der netop nu modne druer i klaser. Smukke er de, men de bliver ikke spist, hvis de er for sure og for krydrede eller har for store kerner. Til vinproduktion er der sjældent nok, men man kan lave en eksklusiv marmelade af druerne. Sådan gør man:
Klip de små druer af klaserne. Læg 1 kg af dem i en stor gryde og kog dem i ti minutter – eller til de er møre.
Tag en finmasket si, og pres saften og frugtmassen igennem, så der kun er den kompakte masse af kerner og drueskaller tilbage som affald. Saften fra skallerne er vigtig for smag og konsistens.
Tilsæt 1 kg sukker (eller efter behag) i saften.
Rør geleringspulver beregnet til marmelade op med 1 dl sukker, og drys blandingen i den meget varme saft under omrøring, så eventuelle klumper røres ud.
Kog saften op under omrøring i cirka et halvt minut.
Der beregnes mere geleringspulver til druer end til anden frugt, da druerne er så saftige.
Hæld marmeladen op i rene, skoldede glas, der er skyllede med flydende konserveringsmiddel.
Brug ikke for store glas/krukker, marmeladen stivner lettere i de små.







Rune Jacobsen har sendt os dette høstbillede fra vinmarkerne hos Château Couhins. Mellem lagene af kasser bliver der lagt store låg for at beskytte druerne.

Høstrapport fra en læser
Rune Jacobsen er 35 år og bidt af vin. Sidste år tog han derfor - efter ti år som eksportsælger i elektronikkens verden - en meget stor beslutning.
Han sagde sit gode jo op og flyttede til Bordeaux med sin familie. Nu er han ved at være færdig med sine studier på Bordeaux International Wine Institute. Undervejs har han været i praktik hos Château Gourran i Côtes de Bordeaux, og i disse dage har han travlt med høste druer hos Château Couhins i Pessac-Léognan. Alligevel har han fået tid - midt imellem høsten af hvidvins- og rødvinsdruerne - til at sende os en lille dugfrisk rapport om sit arbejde på vinslottet.

Arbejdet slutter med frokost
- En morgen kl. 7.30 mødte 25 mand hos Château Couhins, klar til at gå i gang med årets druehøst. En høst, som på mange måder er blevet lidt utraditionel. Konstant regn i april og en stor del af maj gav nogle begrænsninger i blomstringen, og varmen lod vente på sig. Den kom, og siden midten af juli har det været varmt, tørt og solrigt. Cabernet Sauvignon stortrives under disse betingelser.
- Det er i første omgang de hvide druer, vi høster. Alle druer håndhøstes og samles ind i små plastikkasser så de ikke beskadiges. Omkring 20 klippere (coupeurs) klipper drueklaserne af vinstokkene, selekterer i dem og klipper de dårlige druer fra. Fire mand (porteurs) løfter druerne op til traktoren.
- Der arbejdes kun indtil frokost - ikke af hensyn til arbejderne, men for at sikre at druerne beholder friskheden, hvilket er svært under eftermiddagens højere temperaturer.

Hårdt arbejde og fedtede fingre
At arbejde i en vinmark under sydlige himmelstrøg er charmerende - men det er også et hårdt job:
- Arbejdet var idyllisk den første time, hvorefter jeg klippede mig selv i fingeren - for første, men ikke sidste gang.
- Man er også godt træt efter dagens arbejde, der i vid udstrækning foregår på hug i vinmarkerne.
- Som amatør bliver man også smurt ind i fedtet druesaft - det undgår de mere erfarne høstfolk. Mine fingre var umulige at få gjort rene efter at have været i jord og sukker en hel dag. Løsningen er at rengøre dem i de druer, som ikke er modnedes, da de indeholder en masse syre men intet sukker. Sådan er det - man skal lige lære alle de små tricks.

Eksperimenterer med druer
Rune Jacobsen fortæller endvidere, at Château Couhins ejes af det franske institut for landbrugsforskning, INRA (Institut National de la Recherche Agronomique), så en stor del af arbejdet på slottet består i at eksperimentere og udvikle nye teknikker.
- Vi har blandt andet høstet et lille område med den knap så kendte drue Sauvignon Gris, en hvidvinsdrue, der først er moden, når den er blevet lyserød.
- Det er en drue, der af nogle bliver spået at kunne blive fremtidens stjerne, og flere af de fineste slotte i Graves er begyndt at anvende den i deres hvidvine, heriblandt Haut Brion, Smith Haut Lafite og Pape Clement. Dog er det endnu kun knap 2% af hvidvinsdruerne i distriktet, der er Sauvignon Gris.
- Vi høstede druerne fra dette markstykke over flere dage for at sikre, at vi kun fik dem med, som havde den rette lyserøde farve.




.


Finale i Roussillon Desserttrofæ
Lige nu har seks hold bestående af en kok og en sommelier travlt med at øve sig til den danske finale i konkurrencen Roussillon Desserttrofæ. Den afholdes d. 8. oktober, og der dystes om, hvem der er bedst til at sammensætte en dessert med den søde vin fra Rivesaltes. De seks hold er udvalgt af et dommerpanel tidligere i denne måned.
Der er frit spil med hensyn til desserten - dog skal den indeholde tørrede frugter og honning, og der skal produceres 10 tallerkenanretninger.

Videre til den europæiske finale
De typer Rivesaltes, deltagerne kan vælge imellem til deres dessert, er Ambré, Tuilé, Muscat de Rivesaltes, Maury Traditionel oxydé, Banyuls Traditionnel oxydé og Banyuls Grand Cru.
Vinderparret vil gå videre til den europæiske finale, som foregår d.15.april 2013 i den franske by Perpignan.
Konkurrencen, der afholdes hvert andet år, er arrangeret af Sopexa i samarbejde med vinproducenter fra Roussillon.
Nedenfor ses navnene på kokkene og sommeliererne i de seks hold, som skal dyste om vinderpladsen i den danske finale.

De seks danske deltagerhold
1. Mads Poulsen (sommelier) og Peter Steen Hansen (kok), begge fra Restaurant Komfur.
2. Michael Chistensen (sommelier), Restaurant Frederikshøj, og Rasmus Klitgaard (kok), Queens Garden.
3. Kristina Bjørnholt Funder (sommelier), Hotel Koldingfjord, og Kristian Bruun Wendel (kok), Comwell Kolding.
4. Anders Peter Jørgensen (sommelier) og Søren Birch Sørensen (kok), begge fra SanGiovanni - Trattoria og Pizzaria.
5. Sammy Shafi (sommelier) og David Johansen (kok), begge fra Kokkeriet.
6. Kim Thygesen (sommelier), Restaurant MellemRum & Komfur, og Palle Sørensen (kok), Langenæs Bageriet.

...



Fem af de 4 millioner flasker Absolut vodka.

4 mio. forskellige flasker
Det kendte vodka-mærke Absolut er netop kommet på markedet i en ganske særlig udgave med navnet Absolut Unique. Der er fremstillet 4 millioner eksemplarer af vodkaen, og det mest bemærkelsesværdige er, at ikke to flasker er ens.
Det har krævet, at spiritusfirmaet har måttet indstille deres maskiner til at lave et nyt design på hver eneste af de glasklare flasker, der ruller forbi på båndene. Maskinerne er ellers bygget til at forsyne samtlige flasker med ét og samme design.
Ialt er der brugt 38 forskellige farver og 51 mønstre, som er blandede på kryds og tværs og nærmest skudt på flaskerne lidt i stil med paintball.
Meningen er, at forbrugerne, når de står i forretningerne, kan vælge en flaske med det unikke design, de bedst kan lide. Flaskerne er alle nummererede.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Copenhagen Wine flytter d. 26. september til nye lokaler på adressen Østergade 6, København K.
    * Philipson Wine har optaget importen af vinene fra Domaine Simone Tremblay i Chablis.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Til_37/09




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Morten Stenør Larsen (f. 1973) voksede op i en madglad familie i Bellinge, en forstadsby til Odense. Han drømte om at blive kok, men efter studentereksamen i 1993 gjaldt det værnepligten på Nørre Uttrup kaserne og dernæst studier i samfundsvidenskab på Aalborg Universitet.
    Samtidig med studierne begyndte han dog at interessere sig stadig mere for samspillet mellem mad og god vin. Ferierne gik til vinproducerende områder, og SU’en blev omsat i de første rigtig gode flasker vin.
    I 2001 flyttede Morten Stenør Larsen til København og til et job i Nykredit Bank, men vin- og madinteressen blev ikke lagt på hylden. Da han ikke havde tålmodighed til at købe vinene unge, lagre dem og vente på, at de blev modne, begyndte han at blive en flittig gæst på diverse vinauktioner hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
    Det var ikke kun ham, der var blevet opmærksom på auktionshuset - hos Bruun Rasmussen blev man også snart opmærksom på den unge vinglade mand. I 2002 blev han ansat på timebasis i auktionshusets vinafdeling sideløbende med, at han passede sit arbejde i bankverdenen. To år efter blev han udnævnt til vinsagkyndig i vinafdelingen, og fra og med 2011 har han - i tæt samarbejde med kollegaen Claus Jensen - været leder af den stadig travlere afdeling.
    Det daglige arbejde omfatter vurderinger af vin pr. mail og telefon samt ved auktionshusets indleveringsskranke, ligesom Morten Stenør Larsen vurderer vine ude hos kunderne. Derudover deltager han i vinsmagninger og har ansvar for markedsføring og indkøb til auktionshusets vinlager.
    Når han ikke er på job, tager han løbeskoene på eller spiller fodbold - og laver selvfølgelig god mad og deltager i et par uformelle vinsmagegrupper.
    Adresse: Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Baltikavej 10, 2100 København Ø, tlf.: 88 18 12 07, e-mail: msl@bruun-rasmussen.dk, www.bruun-rasmussen.dk.

.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på dem.


..........
I 1992 var det danskeren Per Kirkebys tur til at dekorere etiketten.
    Findes der en liste over kunstnerne?
    Niels Christensen har læst om Château Mouton Rothschilds etiketter, der hvert år prydes med et motiv af en kendt kunstner, og han spørger, om der findes en liste over alle disse kunstnere.
    Der findes faktisk flere lister, men den bedste ligger på en website, som viser samtlige etiketter i stor størrelse – klik her.
    Det var baron Philippe de Rothschild, som fandt på at sætte kunst på etiketterne. Den første kom i 1945.
    Det var også ham, der fandt på at skrive "Mis en bouteille au château" – tappet på flaske i slottet. Her var det slottet selv, der garanterede for vinen og ikke en eller anden vinkøbmand inde i Bordeaux by.
    Og det var for resten også baron Philippe, som i 1934 fandt på at nævne antallet af flasker, der var tappet, og samtidig nummererede han etiketterne som et værdipapir. Smart var han unægtelig. Han døde i 1988.



    Ugens vinøse billede
    Michael Larsen har sendt os dette billede fra den sydtyske by Heppenheim, hvor vinkooperativet Bergsträsser Winzer for nylig solgte egen produktion af Federweisser. Og det gjorde det fra en butik, indrettet i et stort vinfad. Her kunne man købe den nye, halvgærede vinmost på flasker, men der kom også folk med plasticdunke, som blev fyldt op i butikken.
    Nederst på fadet kan man ane de rør, der førte Federweisser'en ud til butikken fra det bagvedliggende vineri.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    191 I det franske Normandiet lader man ingen i tvivl om, at Calvados fremstilles af æbler (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 53 vine. Af disse vine var der 45, som fik mere end to stjerner, og hele 40, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 218 stjerner og i gennemsnit 4,0 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Delamotte, Blanc de Blancs, Chardonnay, Champagne, Frankrig, 2002, lav alkohol (12%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig champagne med kaskader af fine små bobler, der nærmest eksploderer i munden og formidler en sprød og delikat druesmag. I eftersmagen er der en fin lille sødme.


Le Mesnil, Salon, Champagne, Frankrig, 1999, lav alkohol (12%)
2499,95 kr., pris ved 6 flasker, fås også i magnum: 5999,95 ved 3 flasker, Philipson Wine
Denne champagne har en fin og klassisk duft af brød. Boblerne er fine og livlige trods vinens høje alder, og smagen er tør, blød, fyldig og med noter af moden frugt.

Hvidvin


Onda Nova, Adega do Cantor, Verdelho, Vinho Regional Algarve, Portugal, 2010, middel alkohol (14%)
155 kr., H.J.Hansen Vin
Endnu en vin fra den britiske sanger Cliff Richards vingård på Algarve-kysten, denne gang en hvidvin og en helt vidunderlig hvidvin. Blød frugt, diskret fadlagring, krydderier, syre og fin sødme går op i en højere enhed. En nydelse.


Glenwood, Chardonnay, Franschoek, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
185 kr., pris ved 6 flasker: 165 kr., Vinentusiasten
Kan man lide en markant fadsmag, så er denne lækre hvidvin sagen. Den har en dejlig frugtfylde og en lille fedme. Der er en masse kvalitet i den.

Rosévin


La Damnée des Prieur, rosé, Pierre Prieur & Fils, Sancerre, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
169 kr., pris ved 12 flasker: 150 kr., Skovgaard Vine
Frisk og læskende rosévin med en fint krydret duft. En ret let vin, som man med største fornøjelse kan nyde til lette retter eller til en frokost. Og - nej, rosé er ikke kun en sommervin. Hvorfor ikke også nyde den, når efteråret står for døren.


Côté Mas Rosé Aurore, Sud de France, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
49,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En udmærket let og fint krydret rosé med en frisk note af ribs. Nyd den afkølet til en god kyllingeret.

Rødvin


Indomita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
52,50 kr., på tilbud i denne uge (uge 39): 42,50 kr. ved 2 flasker, Fakta
Denne rødvin OSER af Cabernet - af solbær. Og i smagen er der også solbær plus måske hindbær - samt bløde tanniner. En vin, der ikke er så tosset endda. En udpræget madvin. Og billig.


Vega Real, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
53 kr., Rema 1000
Denne rødvin smager godt. Det er en lækker vin. Den har en fyldig, frugtagtig smag med bløde tanniner, og den udvikler sig dejligt i munden. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet. Smagepanelet gættede på en dobbelt så høj pris.


Château du Lac Saint-Martin, Corbières, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Køge Vinhandel
Denne rødvin er en fornøjelse. Den er fint afrundet og blød, med frisk og ren frugt og tilpas syre. Fire år gammel og moden - skal drikkes nu. Prisen er attraktiv.


Passerel, Domaine de Tavernel, Pays du Gard IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
58 kr., Vinimperiet
Flot rødvin på økodruer. Den har en dejlig duft og en fyldig smag med noter af kirsebær, hindbær, grape og måske lidt mandler. Glimrende til mad. Prisen er yderst attraktiv.


Preignes, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
65 kr., Franske Vinhus
En rigtig god rødvin på økodruer med et godt billede af Pinot-druen. God, saftig og fint krydret. Lang eftersmag.


Château Robin, Bordeaux, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
Til prisen en rigtig god Bordeaux-rødvin, tør på sædvanlig vis, fyldig og frugtrig. Der er ret meget alkohol i den men ingen spritkant. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris - ikke mindst ved 6 flasker.


Grande Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
69 kr., Amka
Blød og lækker rødvin med fyldig frugt og en indtagende sødme. En vin, som mange vil være glade for. Prisen er rimelig.


Canto de Apalta, Lapostolle, Rapel Valley, Chile, 2010, høj alkohol (15%)
79,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er en kraftig sag med sine 15% alkohol. Men den er flot med en god duft af brombær og en stor krydret og vinøs smag, der slutter med et bid af tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering, og nyd den til en god, krydret bøf.


Wakefield, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2009, middel alkohol (14%)
89 kr., Haller Vine
Dette er simpelt hen en vidunderlig rødvin med masser af koncentreret, aromatisk frugt i duft og smag og med et strejf af sort peber til slut. Det er en vin, som rigtig mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Rosso Falco, La Casazza, Umbrien IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 12 flasker: 89,10 kr., Distinto
Der er karakter og rygrad i denne flotte rødvin. Den har fyldig frugt og gode tanniner. En udpræget madvin.


Campo Reale, Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Rødvin med en dejlig, blød frugtfylde fuld af kirsebær. Dertil en lille, varm sødme. En rigtig god ripasso. God til mad, men også til et glas ved siden af lænestolen.


Quinta da Terrugem, Alentejo, Portugal, 2007, middel alkohol (14%)
103 kr., Irma
En fem år gammel, moden og afrundet - og meget lækker - rødvin. Den har en dejlig frugtagtig smag med fint krydderi, bløde tanniner og diskrete fadtoner.


Bellingham, Coastal Region, Sydafrika, 2009, middel alkohol (14%)
109,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin er lavet på rødvinsdruen Shiraz og hvidvinsdruen Viognier - efter traditionen fra den franske Rhônedal. Vinen har en krydret duft og en meget dejlig smag. Her sker der noget! I smagen er der markante fadtoner og bløde tanniner. Klart en vin til mad. Vinen er vurderet ved tilbudsprisen.


Naledi, Spier, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, høj alkohol (15%)
119 kr., Kvickly
Trods det høje alkoholindhold er der intet sprittet ved denne rødvin. Den er en meget flot vin, kraftig, fyldig og rig på moden frugt - især mørke kirsebær. Nyd den til en let krydret kødret.


Château Macquin, Saint-Georges-Saint-Émilion, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
125 kr., Lago Import
Moden, mild og venlig Bordeaux-rødvin med en lille sødme og fin krydring. Vinen udvikler sig fint i munden og har en lang og dejlig eftersmag.


Tarapacá, Gran Reserva, Syrah, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (15%)
129,75 kr., på tilbud i denne og næste uge (ugerne 39-40): 99,75 kr., Skjold Burne
Stor og flot rødvin, der ubetinget bør skænkes til en kraftig kødret. Den har en udtalt sødme, men også bær og krydderier.


Enamore, Renacer, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
139,95 kr., tilbudspris ved 6 flasker indtil 31. oktober, Erik Sørensen Vin
Her foregår der noget. Dette er en prægtig rødvin med dejlig duft og en bred, lækker smag med fin sødme. Vinen er lavet på Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Bonada.


Domaine du Cayron, Gigondas, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En herlig duft og en blød og lækker smag. Sådan er denne glimrende Rhône-rødvin. Smagen er kompleks, med bløde tanniner og fint krydderi. Prisen er attraktiv.


Ca' del Toscanello, Toscana IGT, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager
Kompleks og harmonisk rødvin med spændende facetter - kanel, kardemomme, nelliker ... Vurderingen gælder prisen ved 6 flasker.


Château La Nerthe, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
169,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fornem Châteauneuf-rødvin. Inviterende duft, en smag med fylde og blød frugt. En elegant vin, her til en menneskevenlig pris.


Rio Sordo, Azienda Vitivinicola Pier, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
249,95 kr., Steiniche Wine
Stor og flot rødvin i perfekt balance med god, afrundet frugt og bløde tanniner. En udpræget madvin, der bliver bedre og bedre i glasset.


Musella, Riserva, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (16%)
349 kr., på tilbud til 269 kr., Jysk Vin
En kæmpe af en rødvin med en koncentreret druesmag. En fem år gammel vin, der godt må gemmes endnu nogle år. Men den kan også drikkes nu - plask den i så fald over i en karaffel et par timer før måltidet. Så afrundes den fint. Oplagt til juleanden - til den tid ...


Nicolas Catena Zapata, Mendoza, Argentina, 2005, høj alkohol (14,5%)
699,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig dejlig rødvin, der er fremstillet på 78% Cabernet Sauvignon og 22% Malbec. Der er solbær og blå druer i smagen og et godt bid af tanniner. Gem den gerne i nogle år endnu.


Clos Apalta, Lapostolle, Colchagua, Chile, 2005, høj alkohol (15%)
999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er lavet på 42% Carmenère, 28% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot og 4% Petit Verdot. Det er en stor og åben vin - vidunderlig aromatisk med modne brombær og solbær samt en anelse anis i smagen. Det er også en blød vin, der trods det høje alkoholindhold ikke på nogen måde virker sprittet.


Sassicaia, Tenuta San Guido , Bolgheri Sassicaia DOC, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
3999,95 kr., pris i magnum ved 3 flasker. Fås også i dobbeltmagnum til 7999,95 kr., Philipson Wine
Supertoskaner på 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc - et perfekt drue-ægteskab. Det er en rødvin med en kompleks duft med blandt andet svampe og med en stor og fyldig smag med noter af brombær og solbær og en anelse lakrids. Eftersmagen er silkeblød og rund og varer nærmest uendeligt længe.


Guigal, Côte-Rôtie, La Turque, Côte-Brune, Frankrig, 1998, lav alkohol (13%)
4999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En af Guigals berømte enkeltmarksvine, og man forstår godt berømmelsen - det er en stor og harmonisk rødvin med en vidunderlig aroma med noter af bær og lakrids.


Guigal, Côte-Rôtie, La Landonne, Frankrig, 1998, lav alkohol (13%)
4999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er en elegant rødvin med masser af bær-koncentration i både duft og smag og en fin lille sødme samt et forfriskende strejf af eukalyptus i eftersmagen. Trods sin høje alder har den stadig et godt bid af tanniner. En vin helt i top.


Guigal, Côte-Rôtie, La Mouline, Côte-Blonde, Frankrig, 1998, lav alkohol (13%)
4999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er kaffe over duften fra denne lækre rødvin, fremstillet på druer fra den berømte vinmark La Mouline. Smagen er som en hel buket krydderurter tillagt en fin forfriskende syre. Eftersmagen er uendelig lang og udvikler sig konstant med nye smagsfacetter. En oplevelsesrig vin, der fx kan ledsages af en ekstra god oksebøf.


Château Latour, 1. Cru Pauillac, Frankrig, 1995, lav alkohol (12,5%)
45000 kr., pris i Methusalem-flaske (6 liter), Philipson Wine
Så er det tid til at finde alle superlativerne frem. Denne rødvin, der er fremstillet på den klassiske Bordeaux-drueblanding 80 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot og 10 % Cabernet Franc, er en sublim nydelse. De mange forskellige smagselementer i vinen er forenet til en uforglemmelig helhed. Det er en vin i stor balance - en vin, som man ubetinget ville vælge, hvis man kun kunne tage en enkelt flaske vin med til en øde ø. Eftersmagen er fløjlsblød, men har stadig et lille ungdommeligt og tilpas bid af eg.


La Vielle Fontaine, Vidal-Fleury, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er hår på brystet og røde bøffer over denne rødvin. Det er en muskuløs og krydret vin med god frugt og et strejf af sødme. Alkoholen bider lidt - plask den over i en karaffel et par timer før servering.


Rinero, Desmonta, Merlot, Veneto IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud i denne og næste uge (ugerne 39-40): 69,75 kr., Skjold Burne
Meget saftig og krydret rødvin med en dejlig duft og fin sødme i smagen. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige.


Mariella's, Savanha, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2011, middel alkohol (13,5%)
39 kr., på tilbud til denne pris i denne uge (uge 39), Fakta
En enkel og robust rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


Calendas, Ochoa, Navarra, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., Vinoble
En robust rødvin på Tempranillo og Garnacha. En udpræget madvin. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin


Sylphore, Vin Doux Naturel, Muscat de Mireval, Frankrig, 2009, høj alkohol (15,5%)
72,50 kr., fås også i SuperBrugsen, Kvickly
Lækker sød vin med noter af både honning og abrikos. Skænk den fx til tynde skiver ristet franskbrød med gåselever - eller til en gerne ret sød dessert. Flasken har skruelåg.


Barbadillo, Pedro Ximénez, Sherry, Spanien, høj alkohol (19%)
99 kr., på tilbud til 69 kr., Vinoble
Superlækker, sød sherry med talrige facetter - brændte figner, kandiserede frugter, rosiner, svesker, karamel ... Skænk den fx til en nøddekage, til chokolade eller hældt over vanilleis.


Epsilon, Fortified Wine, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2006, høj alkohol (18,5%)
150 kr., prisen er ved 50 cl og ved 6 flasker: 135 kr., Propperiet
Australiens svar på Portugals vintage-portvin. En fortificeret vin med en dyb, meget mørk farve, en krydret duft og en kraftig smag med lækker sødme. Den åbner sig, når den har stået lidt i glasset. Men gem den hellere endnu fire-fem år. Flasken har skruelåg.


Burmester, Colheita Portvin, Portugal, 1937, høj alkohol (20%)
1299,95 kr., Philipson Wine
Mums for en portvin. Den dufter af syltede figner og smager af rosiner og tørrede frugter. Det er en sød vin, der bør nydes til en ekstra lækker chokoladedessert - eller måske som den er til et stort øjeblik.


Château d'Yquem, 1. Cru Sauternes, Frankrig, 1990, lav alkohol (13%)
4999,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne søde vin fra det mest berømte vinslot i Sauternes dufter vidunderligt af lyse rosiner med et strejf af tørrede abrikoser. Smagen er kompleks - også her finder man rosiner, men også kandiserede frugter og krydrede noter med blandt andet ingefær.

Andet


Grappa Barili di Sassicaia Jacopo Poli, Italien, 2005, høj alkohol (40%)
549,95 kr., pris for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig aromatisk grappa med en god lang eftersmag og uden nogen alvorlig spritkant trods det høje alkoholindhold.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.