Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40. 2012

]


Nyheder i uge 40, 2012






EU’s vinkælder på skrump
Det nytter jo ikke noget, at EU beder borgerne i medlemslandene om at spænde livremmen ind, hvis man ikke også skærer ned på forbruget i hovedkvarteret i Bruxelles.
Men det gør man også. Ministerrådet har en større vinkælder, som ifølge The Drinks Business på nuværende tidspunkt indeholder 27.223 vinflasker og 1045 flasker spiritus. Heraf udgør de mousserende vine kun 3%, mens 24% består af hvidvin og 73% af rødvin.
I 2009 blev der købt nye flasker til kælderen for 90.000 euro (cirka 671.000 kr.) og i 2011 lød tallet på kun 37.000 euro (cirka 276.000 kr.). Men i år har ministerrådet i EU indtil videre kun brugt 5000 euro (cirka 37.300 kr.) på opfyldning af lageret.

Endnu en vinkælder
Den samlede værdi af kælderens mange vine, som skænkes i glassene ved officielle receptioner og måltider, vil man ikke rykke ud med i EU.
Ud over denne store vinkælder råder EU-kommissionen over en mindre kælder med 15.500 vinflasker til en samlet værdi af 260.000 euro (cirka 1,9 millioner kr.). Derudover rummer kælderen 935 spiritusflasker.
Flaskerne fra denne kælder kan købes af en udvalgt skare EU-ansatte i parlamentets restaurant i Bruxelles. Denne kælderbeholdning er der så vidt vides ikke skåret ned på endnu.




En fristende klase Grenache. Foto Josh McFadden / Wikipedia.

Konkurrence til ære for Grenache
Vine på Pinot Noir, Riesling og flere andre druer har deres helt egne konkurrencer. Nu lanceres første udgave af en konkurrence for vine fremstillet helt eller hovedsageligt på Grenache-druen, og det er Frankrig, der bliver vært for arrangementet.
Druen stammer fra Spanien, hvor den hedder Garnacha og i dag er landets vigtigste drue, der blandt andet lægger most til de fornemme rødvine fra Priorat. Den indgår ligeledes sammen med andre druer i de store og kraftige Châteauneuf-du-Pape vine fra Rhône.

En mindre kendt drue
Alligevel er Grenache ikke så kendt en drue blandt almindelige vindrikkere - hvilket nok skyldes, at der ikke er helt så mange enkeltdrue-vine på denne drue i sammenligning med fx vine på Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz.
En international undersøgelse foretaget af firmaet DoILikeIt viser desuden, at kun hver fjerde forbruger forbinder Grenache med kvalitetsvin.
Alt det skal Grenache du Monde, som konkurrencen hedder, være med til at rette op på.
Vinproducenter fra hele verden er velkomne til at deltage i dysten, som vil finde sted i byen Perpignan i Roussillon i januar 2013. Vinene må godt være blandingsvine - dog skal de indeholde mindst 60% Grenache.
Den bedst kendte udgave af druen er den blå til rødvin, men der findes også en Grenache Blanc til hvidvin, og vine på denne drue må ligeledes deltage i konkurrencen.


Gode tider for franske flasker
Det går ifølge Vitisphere den helt rigtige vej for eksporten af fransk vin og spiritus. I de første seks måneder af 2012 importerede de tyve vigtigste markeder, der aftager 90% af al den vin og spiritus, franskmændene eksporterer, flasker til en værdi af 4,5 milliarder euro (cirka 33 mia. kr.). Det er en stigning på 14% i forhold til samme periode i 2011.
Når det gælder Europa, importerede Storbritannien, Tyskland, Belgien, Schweiz, Holland, Italien, Spanien, Sverige og Danmark fransk vin og spiritus for 2 mia. euro (cirka 15 mia. kr.), hvilket er 11,4% mere end i første halvår sidste år.
USA og Canada tegnede sig for en import på 1 mia. euro (cirka 7,5 mia. kr.) - en vækst på 9%.

Vin, den største eksportvare
Kina, Hong Kong, Singapore, Taïwan og Sydkorea aftog fransk vin og spiritus for 1,3 mia. euro (cirka 9,7 mia. kr.) i første halvår af i år - en stigning på 21% i forhold til samme periode i 2011.
Den største vækst på 32% stod Rusland, De Arabiske Emirater og Australien for. Til gengæld var udgangspunktet for importen meget lille.
Vin udgjorde den største andel af den samlede eksport. I alt eksporterede franskmændene således omkring 850 millioner flasker vin og 220 mio. flasker spiritus i årets første seks måneder.








Den spanske vinskribent Pilar Molestina ledede smagningen af de 25 økologiske vine (foto: Flemming Gernyx).

Stor smagning af spansk økovin
Hvert efterår inviterer Spaniens ambassades handelsafdeling og dens altid superaktive Angela de la Rosa Tanco på en stor smagning af spanske topvine.
Sidste år var emnet spanske hvidvine, og i år smagte vi vine på økologisk dyrkede druer.
Hele den danske vinpresse var mødt op, og som leder af smagningen havde man engageret den spanske journalist Pilar Molestina, der er forfatter til flere vinbøger og redaktør af den årlige guidebog "Guía de Vinos Españoles" (forlaget El País Aguilar).

Spanien er godt med
Pilar Molestina viste sig at være en vidende dame, der var godt inde i stoffet og fortalte så bredt og længe, at vi måtte bede hende om at komme videre, hvis vi skulle nå igennem hele 25 vine. Så hun fik lidt mere fart på, og VinAvisens udsendte nåede at give topstjerner til de 22 vine, som forhandles i Danmark (se ugens smageliste nedenfor).
Topstjerner blev det, for det var fremragende vine, og prismæssigt spændte de vidt. Der var både noget til det lille og det store plastickort.
Spanien er i det hele taget kommet godt med, når det gælder økologi og bæredygtighed. Googler man på de tre ord "ecological wine spain", får man links til 4,4 millioner sider. Skifter man landets navn ud med "italy", er resultatet 3,9 mio, og med "france" bliver det 7,5 mio.
Der kan være mange grunde til forskellene på tallene, men Spanien er i hvert fald en betydningsfuld aktør på det bæredygtige marked.

Med på den økologiske bølge
Spanien kom tidligt med på den økologiske bølge med landets fremmeste vinmand, Miguel Torres. Allerede for mange år siden arbejdede han for bæredygtighed, og ingen har som han vist vejen frem. Han er i øvrigt i Danmark i denne uge – det vender vi tilbage til.
En anden stor vinmager, danskeren Peter Sisseck, er også en af dem, der arbejder med økologi og bæredygtighed og er et forbillede for mange. Vi smagte naturligvis nogle af hans vine under den vellykkede smagning.
Peter Sisseck laver rødvine. Torres deltog med en hvidvin – en af fem hvidvine, der alle vidnede om, at Spanien ikke kun er rødvin men også hvidvin. De kan skam lave fremragende hvidvine dernede – som vi fastslog efter smagningen sidste år.


Sommelieren Tilde Maarbjerg sørgede for, at de mange vine blev forberedt og skænket helt præcist (foto: Flemming Gernyx).




.


Lejligheder til vinelskere
I Japan er interessen for vin - ligesom i Kina - nærmest eksploderet i de senere år. Rige japanere samler på fornemme vine som aldrig før, men i storbyernes skyskrabere kan det godt knibe med at få plads til vinsamlingerne. Dette pladsproblem gav entreprenøren Takayuki Suzuki en god idé, som har udmøntet sig i Shibuya Shinsen Wine Apartment Project, en 10-etages ejendom i Tokyo med lejligheder målrettet velhavende japanske vinelskere.
Byggeriet er nu i fuld gang og forventes færdigt i 2014. De i alt 18 lejelejligheder er på kun 40 kvadratmeter, men de bliver luksuriøst udstyret, og vigtigst af alt vil der være god plads i kælderen til beboernes egne vinsamlinger.

Fælles vinkælder og egen sommelier
I ejendommen vil der også blive indrettet en stor fælles vinkælder med 10.000 rigtigt gode vine, som beboerne frit kan benytte sig af. En sommelier, Ishida Hiroshi, der regnes for en af verdens bedste sommelierer, vil sørge for, at kælderen altid er fyldt op med flasker. En hel del af flaskerne vil garanteret komme fra det franske négociantfirma Bordeaux Wine Bank, idet Takayuki Suzuki ud over at være entreprenør også er direktør for dette firmas japanske afdeling.
Når en beboer bestiller en flaske vin, vil sommelieren bringe den op i lejligheden og servere den. Ishida Hiroshi vil også hjælpe til med større vinøse arrangementer, som fx kan afholdes i ejendommens egen restaurant i stueetagen.
Det lyder jo alt sammen som en rigtig smart idé - hvis man er en rig japaner.






17 postkort fra Tyskland
VinAvisens Mariette har været på en tur til Tyskland, hvor hun har besøgt vinregionerne Rheinhessen og Franken. Det er blevet til en serie på 17 postkort, hvoraf vi har bragt de seks første i uge 38 og 39. Her kommer de næste fire, hvor vi har forladt Rheinhessen og tager hul på Franken - blandt andet med et besøg hos det gode vinhus Max Müller, der slår et slag for regionens elskede Bocksbeutel.



.......
En sjov tegning, der illustrerer forskellen på regnmængden i Franken (til venstre) og de kolossale mængder, der falder i det sydlige Bayern.

Postkort nr. 7 fra Tyskland:
Franken i det nordlige Bayern
I de forgangne to uger har vi bragt postkort fra vinregionen Rheinhessen. Nu tager vi til Franken, der ligger øst for Frankfurt og udgør den nordlige del af delstaten Bayern.
Selv om druen Müller-Thurgau breder sig over de fleste af vinmarkerne, er det hvidvinene på Silvaner, der brillerer i Franken. Det er frugtrige, friske og let drikkelige vine med kun lidt syre - vine, der findes i flere kvaliteter og i alle prislejer.
Man kan nyde de mere ydmyge hvidvine skænket fra store kander i kroernes hyggelige gårdhaver eller købe fornemme Silvaner-vine direkte fra vingårdene.
Regionen fremstiller også rødvine, og her er det værd at gå efter dem på Spätburgunder (Pinot Noir).
Ved et af vinhusene fik vi forevist en sjov tegning, der viste, hvor meget regn vinstokkene får hvert år i Franken - sammenlignet med Sydbayern. Og det er 770 mm om året, mens Sydbayern får hele 2000 mm.



.......
Til venstre ses en fornem gammel Bocksbeutel. Som man kan se på billedet til højre, kan det være svært at stable de flrunde flasker lige så pænt som almindelige vinflasker.

Postkort nr. 8 fra Tyskland:
Frankens elskede Bocksbeutel
Den flade, runde vinflaske Bocksbeutel er nærmest et symbol for det vinøse Franken.
Direkte oversat betyder Bocksbeutel bukkepung, og med lidt god vilje kan flasken da også godt minde om det, som en gedebuk har mellem bagbenene.
Også portugisisk vin tappes på Bocksbeuteler, blandt andet det storsælgende vinmærke Mateus Rosé. Portugisernes flaske har dog sin egen historie. Det er den gamle cantil til vand, som portugisiske soldater havde med i felten.
I Franken gjorde flasken sin entré i 1718 i residensbyen Würzburg, og den har været brugt i regionen lige siden dengang.
I mange år har den traditionelle vinflaske været forbundet med mindre lødig vin. Men i dag gør vinproducenterne i Franken en stor indsats for at vise, at en Bocksbeutel også kan indeholde fremragende vin - blandt andet ved at tappe vin fra Grand Cru-vinmarkerne på netop denne flasketype.




.



.......
Rainer Müller skænkede i glassene fra sine Bucksbeutel’er i smagerummet hos Weingut Max Müller I. Et-tallet efter vinhusets navn skyldes, at der engang var to vinproducenter i Volkach med navnet Max Müller. Nr. 2 har dog siden skiftet navn.

Postkort nr. 9 fra Tyskland:
Et slag for hvidvin som gemmevin
Et af de vinhuse, der med begejstring tapper sine vine på Bocksbeutel, er Weingut Max Müller I i den charmerende landsby Volkach.
Og som hos mange andre vinproducenter i Franken er flaskerne forsynede med skruelåg - også dem i den dyre ende af prisskalaen.
- Gode korkpropper, hvor risikoen for proppede vine er mindre, er efterhånden meget dyre, forklarede tredje generation i vinhuset, Rainer Müller. - Desuden forventer de tyske forbrugere ligefrem, at der er skruelåg på flasker med vine, der kan drikkes her og nu.
Selv om samtlige vine hos Max Müller I kan drikkes unge, ville en hel del af disse hvidvine blive endnu bedre, hvis de blev gemt i nogle år, mener man hos vinhuset. Men det er der ikke tradition for i Franken, selv om sommeliererne på restauranterne så småt forsøger at markedsføre de lidt ældre vine.
Nogle af vinhusets vine importeres herhjemme af Brdr. D’s Vinhandel. Smagenoter og stjerner til disse vine findes længere nede på siden.




.......
Den unge og heldigvis slanke vinmager, Christian Müller, måtte kravle om bag rækken med fade for at gøre plads til gruppen af vinskribenter i den lille fadkælder.

Postkort nr. 10 fra Tyskland:
De unge vinproducenter hjælpes ad
Christian Müller viste os rundt i det lille vinhus. Da vi havde kantet os forbi nogle store paller med Bocksbeutel-flasker, kom vi ind i den trange men stemningsfulde vinkælder.
Han fortalte, at meget har ændret sig i Franken, siden hans fars generation var på banen. Dengang hyppede vinproducenterne deres egne kartofler og åbnede ikke for godteposen over for naboen.
- I dag snakker vi unge vinproducenter sammen og inspirerer hinanden, ligesom vi rejser ud og arbejder med hos andre vinhuse. - Jeg har været med til at lave vin i både Sydafrika og på New Zealand.
Vel hjemme igen i Franken har Christian travlt med at fremstille vin i familiens vingård - hvidvine på Silvaner, Riesling og Scheurebe og rødvine på Spätburgunder.



Til_37/09




Endnu en opskrift
I sidste uge bragte vi en opskrift på en lækker marmelade lavet på vindruer, og det har fået Anne Lassen til at sende os følgende mail:
- Jeg har nogle små druer med mange sten i, og dem laver jeg syltetøj ud af efter en rigtig god opskrift. Man skal bruge 1 kg druer, 1 flækket vanillestang, 1/2 dl vand, 400 g sukker og 1 tsk geleringspulver iblandet lidt sukker. Druerne koges op med vanillestangen, og de kerner, der stiger op til overfladen, afskummes. Dernæst kommes sukkeret i og til sidst geleringspulveret. Efter en opkogning har man det dejligste syltetøj til efterårets vildtkød.


Molly, Charlie Brown, Lucy, Aimee og Max er alle vigtige beboere i australske og amerikanske vinhuse. Fra den nye kalender, der viser portrætterer de kære vapser.


Kæledække-kalender
Adskillige vinhuse, især i de oversøiske vinlande, har en hund, der pisker rundt i vinmarkerne. Vinproducenterne elsker deres kæledægger, der da også ofte får lov til at lægge navn til diverse vine eller på anden vis indgå i markedsføringen.
En hel del af disse hunde blev i 2004 foreviget i en ganske særlig bog med titlen "Wine Dogs". Den blev revet væk, og forlaget Giant Dog har siden da udgivet endnu seks bøger – der er nemlig masser af hunde at tage af. Også de italienske vinhus-hunde har fået deres egen bog.
Hundene bliver præsenteret som de rene kendisser med et nærportræt, en kort biografi samt oplysninger om, hvad hunden elsker og hader. Og hvis man ikke har fået vinhunde nok, kan man nu også købe en kalender for 2013 med kæledækkerne. Se mere ved at klikke her.



En del af de 25 vinbøger er på dansk.

STOR QUIZ
Du får hele 3 chancer
for at vinde
25 bøger om vin
Her på VinAvisen har vi stående en tung kasse med 25 vinbøger. Nogle er ret nye og stadig aktuelle, andre er ældre, men giver nyttige oplysninger om lande, distrikter og druer. Mange er på dansk, andre på engelsk eller fransk. Nogle har flotte billeder, andre en masse bogstaver.
Denne kasse bortlodder vi, og vi gør det med en quiz, der løber over tre uger.
Hver uge får du fem spørgsmål, og indsender du dine svar i alle tre uger, har du hele tre chancer for at vinde.
Send os en mail med dine svar på de fem spørgsmål herunder. Skriv A, B eller C ud for nummeret på det enkelte spørgsmål og tilføj dit navn og din postadresse.
Og send så mailen til quiz@vinavisen.dk senest fredag d. 19. oktober. Svarene bringer vi i uge 43. Her kommer de første spørgsmål:
.......
........
1. Hvor mange vindruer går der i gennemsnit til en 75 cl flaske vin?
A. Cirka 600.
B. Cirka 1000.
C. Cirka 1500.

2. I dag ligger "Pavens nye slot" i ruiner? Hvad skete der med Châteauneuf du Pape?
A. Slottet blev stormet under den franske revolution.
B. Slottet blev brændt af tempelriddere.
C. Slottet blev sprængt i luften under anden verdenskrig.

3. Druen Auxerrois er mere kendt under et andet navn. I hvilket land betragtes den som nationaldrue?
A. Chile
B. Argentina
C. Uruguay

4. Hvordan kan navnet på den italienske vinguide Gambero Rosso oversættes til dansk?
A. Den gode ros.
B. Den røde reje.
C. Den ristede hjort.

5. Du opdager, at der er små klare krystaller i vinen. Det er vinsten. Hvad gør du?
A. Går hen til forhandleren og forlanger at få en anden flaske.
B. Betragter det som et kvalitetstegn og undgår at drikke krystallerne.
C. Varmer vinen lidt op og ryster den, så krystallerne kan blive opløst.

Flere spørgsmål i næste uge - og endnu en vinderchance!
........






På jagt efter nye druer
I Australien - ligesom i mange andre lande - ved vinproducenterne, at de må begynde at tænke i nye baner på grund af de klimatiske ændringer. Ikke mindst må de tænke i nye druer, der egner sig til det ændrede vejrlig.
Plantning af udefrakommende druer kan være sagen i Australien, men det er en langsommelig proces at få lov til at bringe det fornødne plantemateriale ind i landet.
Der skal udfyldes papirer i lange baner, og stiklingerne fra vinstokkene skal i karantæne i en god rum tid hos en australsk planteskole. Det er en proces, der på forhånd afskrækker mange australske vinproducenter - dog ikke Peter Barry, ejeren af Jim Barry Wines i Clare Valley i South Australia.

En modstandsdygtig drue
Peter Barry blev ifølge Decanter under et besøg på den græske ø Santorini begejstret for de lokale hvidvine på druen Assyrtiko. Druen har sin oprindelse på denne ø men dyrkes også inde på det græske fastland.
Han var ikke i tvivl om, at der var en fremtid for Assyrtiko i Australien. Det er en drue, der er hårdfør over for diverse vinmarks-sygdomme, og som med selv meget begrænset vanding kan give glimrende vine. Vand er et evigt problem i Australien - også i Clare Valley, selv om området hører til de køligere i South Australia - og den globale opvarmning gør ikke problemet mindre.

Græsk drue i australsk jord
Peter Barry besluttede sig for at importere 200 stiklinger af Assyrtiko-druen.
Stiklingerne, som efter et længere karantæneophold hos en planteskole i Barossa, nu trives hos Jim Barry Wines, er de første Assyrtiko-druer på australsk jord.
Først om fem år forventes den første vin på druerne at blive tappet på flasker. Bliver den en succes, kan man let forestille sig, at andre australske vinproducenter vil kaste sig ud i lignende drue-eventyr.



Det gode håb er også med
I uge 38 skrev vi om den sydafrikanske vinindustris etiske forening, WIETA, der sikrer, at alle ansatte har ret til at vælge den fagforening, de har lyst til. De må ikke udsættes for diskrimination, lønnen må ikke være under et bestemt niveau, og vingården skal have et sikkert arbejdsmiljø.
Vi nævnte en række vingårde, og nu skriver Kåre Selvejer fra Vinens Verden til os, at The Winery of Good Hope også er certificeret og med på listen.
En liste over vingårdene med links kan ses ved at klikke her.

...



Islays ældste whisky på auktion
Siden 1957 har en særlig god single malt whisky ligget og modnet i et fad i det skotske destilleri Bowmore i Islay.
Ind imellem har kældermestrene smagt på indholdet i fadet for at finde frem til det helt rigtige tidspunkt at tappe whiskyen på flasker. Tiden var inde i 2011, og det er blevet til i alt 12 flasker, der alle er nummererede.
Det er den ældste whisky, der nogensinde er frigivet til salg i Islay, og flaske nr. 1 og 2 vil nu blive solgt på to celebre auktioner i henholdsvis Edinburgh d. 10. oktober og New York d. 28. oktober.
Det bliver auktionshuset Bonhams, der skal stå for salget, og flaskerne er hver især vurderet til det, der svarer til cirka 933.000 kr.
Flaskerne, som whiskyen er tappet på, er af mundblæst glas, og den særlige udformning er inspireret af havets bølger, der slår op mod den lagerhal, hvor den fornemme whisky har ligget og modnet.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen Vin har åbnet en ny vinbutik i Dronningens Tværgade 30 i København. Butikken er nr. 50 i firmaets kæde Vinspecialisten, og butikschef er Maria Lasthein, som stod for H.J. Hansens tidligere vinafdeling i Magasin Kgs. Nytorv.
    ,,,,,,,,,,,--,



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Jesper Danielsen (f. 1967) er vokset op med mad og vin på Restaurant Piaf i Silkeborg. Her fik han tidligt færten af de gode vinflasker, og ti år gammel cyklede han rundt til byens restauranter efter tomme flasker. - Der var unægteligt et overforbrug af varmt vand, siger han, - når etiketterne skulle af til samlingen.
    Sin uddannelse til kok afsluttede han på Hotel Impala i Silkeborg, og herfra gik turen i 1988 videre til La Crevette i Tivoli. Efter knap et år på dannelsesrejse i Sydamerika arbejdede han som volontør hos blandt andet Kong Hans og La Cocotte inden en fastansættelse på Søllerød Kro. Siden gik det retur til Silkeborg, hvor Restaurant Piaf lancerede jordskokker, duebryster og kartoffeltimbaler med Jesper Danielsen i køkkenet.
    Dette førte til grundlæggelsen af butikken Piaf Vinhandel i 1992 sammen med Peter Rystok, primært med salg til erhverv og private. I 1999 udvidedes aktiviteterne med importfirmaet Vinmonopolet, stiftet med fokus på salg til vinhandlere og restauranter. Her importeres i dag ikke kun et bredt udvalg af vin men også øl, foie gras, olivenolie, whisky, cognac osv. I 2010 overtog Jesper Danielsen det fulde ejerskab af Vinmonopolet.
    I 2006 grundlagde han sammen med sin bror Søren Brdr. D’s Vinhandel på Frederiksberg. Med egen vinimport arbejder de primært med salg til restauranter og erhverv. I 2011 åbnedes yderligere en butik på Østerbro.
    Ind i mellem er der tid til kokkeskole, vinforedrag, besøg hos producenter, smagninger, lettere bjergbestigning, foreningsarbejde, hustru og to børn.
    Adresse: Brdr. D’s Vinhandel, Rolighedsvej 9, 1958 Frederiksberg C og Østerbrogade 152, 2100 Kbh. Ø, tlf.: 35 39 30 80, fax: 35 39 30 86, e-mail: mail@dvin.dk, www.dvin.dk.

,




Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    192 Landskaberne i det spanske distrikt Priorat er præget af store nyanlagte vinmarker (foto © Kåre Selvejer).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 59 vine. Af disse vine var der 48, som fik mere end to stjerner og hele 37, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 224 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Aramis, Famille Laplace, Vin de Pays Côtres de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Vinmonopolet
Frisk hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Colombard, hvor den første spiller hovedrollen. Vinen har en flot, fint parfumeret duft og en krydret druesmag med noter af ananas og mango. Den egner sig fint både som apéritif og som ledsager til fisk, krebsdyr og skaldyr. Flasken har skruelåg.


Menade, Sitios de Bodega, Verdejo, Rueda, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
90 kr., Vinova
En meget spændende økologisk hvidvin. I duften er der mindelser om Sauvignon Blanc, måske Riesling, men druen er altså Verdejo, der har gjort Rueda til et af Spaniens bedste hvidvins-distrikter. Vinen er frisk, med god krydring, et strejf af honning og et lille bittert bid, der gør den fortræffelig til mad.


Calcari, Parés Baltá, Xarel.lo, Penedés, Spanien, 2010, lav alkohol (12,5%)
94,95 kr., Erik Sørensen Vin
Stor og flot økologisk hvidvin med fint integreret fadsmag. I smagen er der toner af ristet brød, harmonisk krydring, en fin syre og måske strejf af lakrids.


Nerola, Torres, Catalunya, Spanien, 2008, lav alkohol (13%)
105 kr., H.J.Hansen Vin
Lækker og læskende økologisk hvidvin med en kraftig duft, en aromatisk smag, en frisk, krydret syre og en lang eftersmag.


Max Müller, Riesling, Franken, Tyskland, 2011, lav alkohol (11,5%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95, BrdrDsVinhandel
Fortræffelig Riesling-hvidvin med en flot duft og en harmonisk, fint krydret smag. De tre smagte vine fra Weingut Max Müller er fine vine, der alle fortjener fem stjerner, men denne her er nu efter vores mening en tak bedre. Den er vores favorit. Flasken har skruelåg.


White Max, Max Müller, Franken, Tyskland, 2011, lav alkohol (11,5%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95, BrdrDsVinhandel
En elegant hvidvin på flere forskellige grønne druer. I smagen er der sommeræbler og en blid citrussyre. Glimrende til fisk samt skal- og krebsedyr. Flasken har skruelåg.


Max Müller I, Silvaner, Franken, Kabinett Trocken, Tyskland, 2011, lav alkohol (12%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., BrdrDsVinhandel
Let og blid hvidvin, hvis friske smag har noter af grønne æbler, stikkelsbær og citrus i fin harmoni. Den har syre, men ingen vil kunne beskylde den for at være "sur". Flasken har skruelåg.


Daurat, Jaume de Puntiró, Prensal Blanca, Mallorca, Spanien, 201, lav alkohol (12,5%)
119 kr., pris ved 12 flasker, LMA Vine
Mild og venlig økologisk hvidvin, blød og lækker og med fint integreret eg. Er der i aromaen et strejf af altheabolsjer?


Wegeler, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2010, lav alkohol (12%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med en liflig duft og en ret markant citrussmag, som nogle smagsløg måske ikke vil være glade for. Flasken har skruelåg.


Triple Overtime, 30T Wine Cellars, Chardonnay, Russian River, Californien, 2008, høj alkohol (14,3%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Vinentusiasten
Det fremgår ikke, hvorfor denne hvidvin hedder "Tre gange overtid", men det er en kraftig vin med en ret markant fadsmag, der til en vis grad maskerer frugten. I smagen er der noter af honning, citrus og pære.

Rosévin


Azul y Garanza Bodegas, Navarra, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
95,50 kr., Halkær Vinimport
Blød og sød økologisk rosévin på druerne Tempranillo og Garnacha. I smagen er der søde frugter som blomme, jordbær og fersken. En hverdags-vin, der er god til mange ting.

Rødvin


Pontos Cepa 50, La Bodega de Pinoso, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
57 kr., La Etiqueta
Til den lave pris en fortræffelig rødvin. Vinen på økologisk dyrkede druer har en kraftig duft med fint røgede toner og en blød og harmonisk smag med en lille sødme.


Los Frailes, Bodegas Los Frailes, Monastrell, Valencia, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
65 kr., l'Esprit du Vin
En virkelig god økologisk rødvin til en yderst rimelig pris. Den har en fint krydret duft og en blød og harmonisk smag med noter af solbær og jordbær. Glimrende hverdags-vin med moderate procenter, anvendelig til mange retter.


Coquard, Gamay, Régnié, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
65 kr., Køge Vinhandel
Uha, den er god, denne Cru-Beaujolais, der er seks år gammel. Den har en moden og kompleks duft og en blød, lækker druesmag med fin krydring. Et fund til prisen.


Domaine Preines le Vieux, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
69 kr., Franske Vinhus
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er et dejligt bekendskab. Dejlig duft, søde bær, flotte tanniner - alt i fin harmoni. En lækker vin, som mange vil kunne lide.


Aragus, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
69 kr., Vinova
En økologisk rødvin med karakter. Den har en ren, saftig og harmonisk frugtsmag med fint krydderi og en lille, klædelig bitterhed. Trods de 14% er det en vin, der også går til lettere (kød)retter.


Cecchi, Chianti Classico, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 40): 43 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Vellavet og venlig rødvin med god, frisk frugt og fint krydreri. Den hænger godt i munden og har en lang eftersmag. God til mange retter - eller alene. Tilbudsprisen er et kup.


Flori, Araldica, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
91,50 kr., Rema 1000
Elegant og meget lækker rødvin, moden, blød, fyldig - en vin, der udvikler sig i munden og er en stor nydelse. Den er urimeligt billig.


Talento, Ego Bodegas, Jumilla, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine
En flot og koncentreret rødvin med duft af friske krydderurter og en stor og bred smag med blå druer og blommer og et strejf af rosmarin. Plask den over i en karaffel et par timer før servering.


Pajun, Azienda Vitivinicola Pier, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
119,95 kr., Steiniche Wine
En liflig duft af vin. En dejlig, frugtagtig smag. Kort sagt en fortræffelig rødvin. I den lange smag er der kirsebær samt krydderi, der giver kant.


Flor del Montgó, Vinnico, Monastrell, Yecla, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
125 kr., pris for 3 liters boksvin, Kvickly
Vellavet økologisk rødvin med fyldig frugt, fint krydderi og et strejf af mandler. En rigtig god hverdags-vin i boks og en vin, som man nyder med fornøjelse.


Albaruta, Sagrantino, Montefalclo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
129 kr., på tilbud i denne uge (uge 40): 64,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Sagrantino er en drue med hår på brystet. Lidt en skrappert. Men er vinen lavet på den rigtige måde, og får den lov at ligge, kan den blive meget flot. Her er et eksempel. Et vin, der breder sig i munden med sin frugt, masser af peber og bløde tanniner. En udpræget madvin. Tilbudsprisen er et kup. Smagepanelet gættede på en væsentligt højere pris..


Chapoutier, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
130 kr., på tilbud indtil 21. oktober: 110 kr., Vinoble
Der sker mange ting i denne dejlige rødvin - en flot duft, fyldig, blød frugt, diskrete fadtoner, bløde tanniner og en lang eftersmag.


Musella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
135 kr., på tilbud til 109 kr., Jysk Vin
En meget saftig og "fuldfed" ripasso i fin balance. God frugtsmag, fin sødme, krydderi, mørke bær, brombær, blåbær ... En fornøjelse. Tilbudsprisen er okay.


Castello dei Rampolla, Chianti Classico, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Herlig italiener, saftig og krydret og med gode tanniner. Dertil en lille fin druesødme. En vin til hele det italienske køkken - og andre gode køkkener.


Ochoa Reserva, Bodegas Ochoa, Navarra, Spanien, 2005, middel alkohol (14%)
145 kr., Vinoble
Vores smagning af denne økologiske rødvin blev afbrudt af en frokostanretning, så vi ikke havde mulighed for at fordybe os i den. Vi må nøjes med at konstatere, at det er en glimrende vin, som vi uden betænkning tildeler fem stjerner.


Roberto Sarotto, Nebbiolo, Barbaresco Riserva, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
154 kr., Irma
Yderst vellavet rødvin med en flot struktur. Den har et bredt spektrum med sorte, modne kirsebær, bløde tanniner og tilpas syre. Fem år gammel og lige til at drikke.


Phincas, DSG Vineyards, Rioja, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
165 kr., Vinova
Vellavet, ret let økologisk rødvin med god frugt og en druesmag med krydderi og noter af solbær, hindbær, chokolade, lakrids og røget egetræ. Lad den gerne ligge et par år.


Selvarossa, Riserva, Cantine due Palme, Salice Salentino, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
169,95 kr., Wine Group
Flot og meget lækker rødvin på Negroamaro og Malvasia Nera, fire år gammel og smukt udviklet med fyldig, aromatisk frugt og bløde tanniner.


Benedetti, Corte Antica, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2006, høj alkohol (15%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 170 kr., Holte Vinlager
Superlækker ripasso med en inviterende duft og en blød, lækker smag med charmerende sødme og en lang, lang eftersmag. Seks år gammel og helt på toppen.


Falcata Arenal, Pago Casa Gran, Valencia, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
195 kr., Vinoble
En meget saftig økologisk rødvin med en dejlig duft og en kompleks smag med noter af stikkelsbær og vanille, kaffe og chokolade, fint krydderi, bløde tanniner og en markant sødme.


Hisenda Miret, Parés Baltá, Garnacha, Penedés, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
234,95 kr., Erik Sørensen Vin
Venlig økologisk rødvin, blød og saftig med alle Garnacha-druens dyder. En drikkemoden, fire år gammel vin med gode tanniner og noter af vilde skovbær.


Victorino, Teso la Monja, Tinta de Toro, Toro, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
290 kr., Sigurd Müller
Vores smagning af denne økologiske rødvin blev afbrudt af en frokostanretning, så vi ikke havde mulighed for at fordybe os i den. Vi må nøjes med at konstatere, at det er en glimrende vin, som vi uden betænkning tildeler fem stjerner.


PSI, Peter Sisseck, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
295 kr., l'Esprit du Vin
Vores smagning af Peter Sissecks økologiske rødvin blev afbrudt af en frokostanretning, så vi ikke havde mulighed for at fordybe os i den. Vi må nøjes med at konstatere, at det er en glimrende vin, som vi uden betænkning tildeler fem stjerner.


Pegaso Granito, Compañia de Vinos de Telmo Rodríguez, Garnacha, Vinos de la Tierra-Castilla, Spanien, 2008, høj alkohol (15%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En utrolig lækker og interessant økologisk rødvin, tør, meget kompleks og i fin balance. Trods de 15% alkohol er den ikke sprittet.


Villa de Coruillón, Descendientes de J. Palacios, Mencia, Bierzo, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
355 kr., H.J.Hansen Vin
Økologisk rødvin med en fint krydret duft og en flot, blød og meget kompleks smag, der fylder munden med vellyst. I smagen er der solbær, kirsebær, sort peber og kraftige tanniner.


Quinta Sardonia, Viñas de la Vega del Duero, Vinos de la Tierra-Castilla, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
370 kr., prisen er for den smagte magnumflaske (150 cl), l'Esprit du Vin
Denne superlækre økologiske rødvin er et af danskeren Peter Sissecks projekter sammen med den franske vinmager Jerome Bougnaud. Det er en vin med en flot krydret duft, en dybrød farve i glasset og en kremet, harmonisk og meget kompleks smag med noter af solbær, kirsebær, lakrids og chokolade. Den elegante, fadlagrede vin er lavet på druerne Tinto Fino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdo og endnu et par druer.


Flor de Pingus, Dominio de Pingus, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
950 kr., l'Esprit du Vin
Fantastisk elegant og vidunderlig økologisk rødvin, der fylder munden med mange facetter i fornem harmoni. I smagen er der noter af ristet brød, solbær, chokolade, mineraler og egetræ samt fint integrerede tanniner. Den kan sagtens ligge i mange år endnu, men vent under alle omstændigheder med at drikke den indtil om tre-fire år.


Les Tosses, Terroir al Limit, Cariñena, Priorat, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
1745 kr., l'Esprit du Vin
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer var "stjernen" i smagningen - en elegant kultvin til en pris, der inkluderer betaling for berømmelse og en begrænset mængde flasker. Men vinen er nu også fantastisk dejlig, elegant, med en liflig duft og en blød, kompleks og lækker smag.


Villa Puccini, Toscana IGT, Italien, 2008, lav alkohol (12,5%)
69 kr., Amka
Denne rødvin er en supertoscaner på 90% Sangiovese og 10% Merlot. Vinen er et enkel, men pæn og saftig.


Campo Reale, Amarone de la Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (16%)
200 kr., Herning Vin Center
Der er krudt i denne rødvin. Flot er den med sin fyldige frugt, rosiner og peberkrydring. Men desværre også med sine 16% alkohol med en markant spritkant. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Quinta Quietud, Tinta do Toto, Toro, Spanien, 2006, høj alkohol (15%)
271 kr., Laudrup Vin
En økologisk bamsevin med personlighed, men alligevel også en rødvin med en tilbageholdende frugt, der har svært ved at hamle op med de 15% alkohol.


Il Sarone, Costa Mezzsana, Vino Rosso, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
49,95 kr., ViniPortugal
En enkel frikadelleskubber med en vis frugtfylde og lille sødme.


Aurora, Pinot Noir, Serra Gaucha, Brasilien, 2011, lav alkohol (12%)
79 kr., Excellent Wine
En let, enkel og mild rødvin, ikke nogen stor vin, men det er da interessant at smage en vin fra Brasilien.


Gatto Gatto!, Castello di Montegiove, Orvietano Rosso, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
100 kr., Kokkens Vinhus
Dansk/italienske Lorenzo Misciattelli voksede op i Birkerød, og i 2002 købte han sammen med sin danske Rikke det gamle Castello di Montegiove i nærheden af Orvieto. Dette er en af deres vine, det er en udpræget madvin med lidt rå kanter. Den bliver bedre, når man plasker den over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er er den ikke.


Domaine la Garrigo, Christian Cotell-Dolcerocca, Fitou, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
124 kr., Vinimperiet
Denne rødvin er "uden tilsat svovl". En usædvanlig vin, men desværre også en vin med en mærkelig smag. Og helt billig er den jo ikke.


Terre del Moro, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
129 kr., Lago Import
En pæn lille ripasso-rødvin med fyldig frugt, en lille sødme og et godt skud peber.

Sød vin


Mataró Dolç, Alta Alella, Mataró, Alella, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
271 kr., Laudrup Vin
Sød og lækker økologisk rødvin med en frisk og frugtagtig duft og en smag med blommer, sorte kirsebær og sherrytomater samt et strejf af honning. Skænk den til en ikke alt for sød dessert.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.