Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50. 2012



Nyheder i uge 50, 2012









Gianfranco Soldera foran nogle af de store fade af slovensk eg, hvor hans fornemme Brunello-vine ligger og modner - eller modnede, nu hvor hærværksfolk har åbnet for hanerne.

Hærværk mod anerkendt vingård
Gianfranco Soldera, der ejer vingården Case Basse i Brunello di Montalcino, vågnede i den forgangne uge op til et sørgeligt syn.
Hærværksfolk var i nattens løb trængt ind i vinkælderen og havde åbnet for hanerne på de store fade, som vingårdens fornemme Brunello-vin modnes på. I alt strømmede vin svarende til 80.000 flasker og i årgangene 2007 til 2012 ud på gulvet i kælderen.
Ikke alene er det trist, at al den gode vin nu aldrig ender i glassene hos vinnydere rundt om i verden – Gianfranco Soldera har også lidt et større økonomisk tab.
Tilsammen kunne de mange flasker vin være solgt for mere end 13 millioner euro (cirka 97 mio. kr.). Det svarer til en gennemsnitlig flaskepris på cirka 1200 kr. Men der er også tale om noget af det ypperste inden for Brunello-vin.

Ingen vin før 2016
Case Basse er en lille vingård, der fremstiller omkring 15.000 flasker årligt. For at flaskerne kan sælges under navnet Brunello di Montalcino, skal vinen være modnet på fade i mindst fire år. Som situationen ser ud nu, vil Soldera først kunne sende vin på markedet igen tidligst i 2016.
Årsagen til hærværket kendes endnu ikke, og intet andet hos vingården er blevet vandaliseret, ligesom der heller ikke er stjålet noget. Forbrydelsen er af Solderas familie blevet beskrevet som "mafia-lignende".


Et glas rødvin mod tarmkræft
I de senere år er forskning i resveratrol – det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin – nærmest eksploderet.
I 2010 afholdtes den første konference for resveratrol-forskere fra hele verden, og næste udgave, Resveratrol 2012, har netop fundet sted i den engelske by Leicester.
Ligesom ved den første konference var der også her flere emner, der handlede om sammenhængen mellem resveratrol og bekæmpelsen af diverse sygdomme. Og i den forbindelse kom der flere nye forskningsresultater omkring rødvin og helbred på bordet.
Blandt andet havde et hold forskere fra universitetet i Leicester fundet frem til, at blot et enkelt stort glas rødvin hver dag skulle være nok til at forebygge og ligeledes bekæmpe tarmkræft.

Fra mus til mennesker
Man har længe vidst, at resveratrol har helbredende egenskaber, når det gælder flere forskellige kræftsygdomme. Men hvor stor en mængde resveratrol, der skal til – eller hvor meget rødvin, man skal drikke – før der er en effekt, er en anden sag. I forbindelse med visse sygdomme skal der ti eller flere flasker vin til dagligt, før man opnår den rette mængde af stoffet, og det går jo ikke. Men lige netop med tarmkræft tyder det altså på, at det forholder sig noget anderledes.
De britiske forskere har udført forsøg med mus med tarmkræft, som de gennem en periode hver dag har givet en meget lille mængde resveratrol i maden.
Det viste sig, at indtagelsen af stoffet halverede væksten af kræftknuderne hos musene. For et menneske ville den lille smule resveratrol, forsøgsdyrene havde fået, svare til 5 milligram – hvilket igen svarer til indholdet af resveratrol i et stort glas rødvin.




.



Fra den lille video fra University of California: Cikaden Virginia Creeper Leafhopper har kastet sin kærlighed på vinstokkenes blade. Kun med en lup kan man opdage cikadens ganske små æg. Et hårdt angreb kan resultere i vinstokke med visne blade.


Pas på, VCLH er på fremmarch
Vinproducenterne i det nordlige Californien skal holde et ekstra godt øje med deres vinstokke i den kommende tid. Der er nemlig ifølge University of California Cooperative Extension en risiko for, at cikaden Erythroneura ziczac Walsh også kaldet Virginia Creeper Leafhopper (VCLH) vil angribe deres vinmarker.
Man har allerede opdaget angreb - især i økologiske vinmarker - tæt ved grænsen til Oregon og i den nordlige del af Sacramento Valley samt i Sierra, Lake og Mendocino. Efter alt at dømme har insektet endnu ikke invaderet hverken Sonoma eller Napa Valley.
Såvel nymferne som de voksne cikader får næring ved at punktere bladcellerne og suge indholdet ud. Hver gang, der har fundet en punktering sted, dannes der en hvid plet på bladet. Ved hårde angreb visner bladene simpelt hen og falder af. Og det går ud over vinstokkens fotosyntese og i sidste ende over druerne.

Falder ikke i hvepsenes smag
Angreb fra lokale cikade-arter, der også forvolder skader i vinmarkerne, holdes naturligt nede af cikadernes værste fjende, rovhvepsen Anagrus. Men hvepsene bryder sig desværre ikke spor om VCLH, som ikke er lokal, men er invaderet sandsynligvis fra British Columbia i Canada.
Cikaden har også hidtil fandtes i USA, hvor den har været udbredt på den dekorative vinplante Virginia Creeper - deraf navnet. Men nu har den altså fået smag for rigtige vinstokke.
En glimrende video udgivet af universitetet i Californien viser forskellen mellem VCLH og andre lokale cikade-arter, æggene, nymferne og skaderne - og hvordan man opdager et angreb i god tid.

Vand i stedet for vin
Når man bor i et vinland, er det oplagt at lade maden ledsage af et godt glas vin. Det gør franskmændene også - og de gør det hyppigere end i de fleste andre vinlande. Men gennem de sidste mange år har stadig flere franskmænd erstattet vinen med juice eller hanevand.
I løbet af 1965 drak en voksen franskmand i gennemsnit 160 liter vin - i 2010 var gennemsnittet nede på 57 liter. Tallene stammer fra en nylig undersøgelse fra det franske landbrugsministerium.
I 1980 nød halvdelen af franskmændene vin til maden hver dag - nu er tallet nede på 17%.

Få udenlandske flasker
Selv om vinforbruget er for nedadgående i Frankrig, så køber forbrugerne til gengæld dyrere vine.
58% af al den vin, som franskmændene køber, er rødvin, mens hvidvin kun udgør 17% og rosé 25%. Og det er hovedsageligt franske vine, der ryger ned i indkøbskurvene - kun 8% af flaskerne kommer fra andre lande.
Udbuddet af andre europæiske samt oversøiske vine er da også til at overse - i et almindeligt stort fransk supermarked finder man som regel nogle enkelte ikke-franske flasker i et hjørne på nederste hylde i vinafdelingen.
Når det gælder AOC-vinene, er Bordeaux favoritten med 26% af salget efterfulgt af Rhône med 19% og Loire med 12%.





.......
Kan vi lide kunstig fadsmag?
I sidste uge skrev vi om, hvordan man mange steder er gået over til at give vine fadsmag ved at sænke spåner eller stave af egetræ ned til vinen i en rustfri ståltank – i stedet for at lagre vinen i dyre barriques à 225 liter.
Denne mulighed gav EU-kommissionen tilladelse til i 2005 ganske enkelt for at imødegå den hårde konkurrence fra oversøiske vinlande, hvor man i vid udstrækning benytter de nye teknikker.
Det er umuligt at smage, om vinen har ligget på fad eller med stave eller spåner. Det har flere blindsmagninger vist. Men hvordan stiller vi os til denne brug af kunstig fadsmag?
Det spurgte vi vores læsere om i en lille meningsmåling, og deres svar ses i ovenstående skema.

39% imod, 54% for
2498 læsere tog sig tid til at sætte en prik i spørgeskemaet. Tak for det. Og som det fremgår, bryder hele 39,5% af dem sig ikke om metoderne. 26% drikker gerne vine, der har fået fadsmag på denne måde, og 28,7% er komplet ligeglade – så de er altså også stort set med på vognen med spåner og stave.
Det vil sige, at 39% er imod, mens 54% er mere eller mindre for.

Er det kunstigt?
I spørgsmålene brugte vi udtrykket "kunstig fadsmag". En af vore læsere, Ole Stauning, finder imidlertid udtrykket "svært ledende":
– Kunstig fadsmag? Kunstig? Det er jo præcis de samme naturlige stoffer fra egetræet, uanset om man putter vin i træ eller træ i vin.
En anden læser, Erik Petersen, synes også, at udtrykket "kunstig fadsmag" er lidt negativt. – For om vinen har optaget disse egenskaber fra stavene/spånerne eller fra egetræsfadene har vel ingen betydning, hvis bare smagen er ens. Faktorernes ordnen er jo ligegyldig, ik'?

Tepose-systemet
Andre læsere er mere negative over for metoderne. Fx skriver Poul Jacobsen:
– Ingen får mig til at tro på, at en vin til 50 kr., der reklamerer med udpræget fadsmag, har haft nogen kontakt med et fad. Den har været udsat for "the tea bag system".
– I øvrigt synes jeg, at overdreven brug af egetræ i den ene eller anden form gør vinen vulgær, for ikke at sige ubehageligt anmassende.
Det er flere læsere enige med Poul Jacobsen i. Blandt andet skriver Finn Rasmussen: – En gang imellem får man en vin med så kraftig en fadsmag, at man spekulerer over, om den virkelig kan stamme fra et fad.
– Jeg har ikke noget imod vin med fadsmag, kan faktisk godt lide den, den skal bare kun være en "tone" eller antydning.

Billigere vine med fadpræg
Kim Thygesen, der er sommelier, er lidt splittet i spørgsmålet: – Jeg vil have gode vine med lækker smag og gerne med fadpræg. Men jeg vil også kunne betale vinene, og de bliver jo ikke billigere, når de skal lagre på barriques.
Kim Thygesen mener, at det romantiske ved vinfremstillingen forsvinder lidt, når man tilsætter spåner og stave. Men han tror også, at denne opfattelse nok bare er en overgangsfase – fuldstændig som dengang, skruelåget kom frem. I dag har de færreste noget imod skruelåget – tværtom.
– Hvis vinhusene kan finde ud af at bruge de nye teknikker uden at misbruge dem, så er det helt ok for mig.




.




Det nu forsvundne Château de Bellevue i Yvrac. Foto: Wikipedia / Blutorange2005.

Slottet, der forsvandt
I eventyret om Aladdin bliver et slot opført i løbet af en nat. Men slotte kan også forsvinde med nogenlunde samme hast. Det er netop, hvad der er sket i den lille vinby Yvrac uden for Bordeaux.
Byen har flere fine gamle vinslotte, men de 2500 indbyggere har altid været særligt stolte af det smukke 1700-tals slot Château de Bellevue.
Slottet blev for et stykke tid siden købt af en russisk forretningsmand, Dmitry Stroskin. Han ville bringe det noget forfaldne slot tilbage til fordums glans - hvilket han fik tilladelse til af de lokale myndigheder. Han fik ligeledes tilladelse til at nedrive et lille udhus, der lå på ejendommen.

Udslettet af bulldozere
Mens Stroskin passede sit arbejde i Warsaw, gik et byggefirma i gang med arbejdet i Yvrac. Men et eller andet er gået galt, for en morgen vågnede indbyggerne i byen op til et trist syn: Der, hvor Château de Bellevue førhen havde ligget, var der nu kun en stor bunke mudder og stenbrokker. Bulldozere havde i løbet af blot to dage jævnet det 300 år gamle slot, der lå omgivet af sine vinmarker, med jorden. Det må have været noget af et arbejde - slottet bestod af i alt 13.000 kvadratmeter sale og værelser.
Stroskin er chokeret og det samme er Yvracs borgmester, der nu har sat en større undersøgelse i gang.


Skal ræven vogte gæs?
I sidste uge fortalte vi om den nylige konference for europæiske vinbloggere, som blev afholdt i Tyrkiet i november 2012. Her rettede nogle britiske vinskribenter en skarp kritik mod bloggerne, som de mener tager sig selv alt for højtideligt.
Det har fået vinskribenten Jacqueline Jensen til at komme med en uddybende kommentar omkring fænomenet vinbloggere. Hun har fulgt udviklingen på internationalt plan i sin egenskab af præsident og vicepræsident for den
internationale forening af vinskribenter, FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux):
– I udlandet er antallet af vinbloggere boomet i de senere år, siger hun. – Enhver, der kan holde et glas vin i hånden, kan faktisk sætte sig ned og lave en vinblog og uddele stjerner, glas og points.
– Som læser bør man bestemt have de kritiske briller på, for mange af disse bloggere er ikke nødvendigvis skribenter, som er uafhængige af vinbranchen. Nogle kan have interesserer i vinimport. Andre kan være bloggere fra vinproducerende lande, som giver massiv positiv omtale af lokale produkter. Eller de kan være bloggere, som måske er betalt af et firma for at skabe opmærksomhed omkring et produkt, hvilket selvfølgelig ikke fremgår af deres blogs. Vinblogs er dermed blevet en kanal for en smart og skjult markedsføring af vin.

Vinskribenten er sprællevende
Jacqueline Jensen understreger, at hun udelukkende taler om udenlandske vinbloggere – og faktisk også nogle af de udenlandske vinskribenter.
Til gengæld kender hun den danske skare af vinskribenter rigtig godt, idet hun tidligere har været oldermand for foreningen af danske vinskribenter, Laugsmagistrene af 19/12-1955, der er den ældste forening af sin art i verden.
Vinskribenten som begreb blev erklæret død under vinbloggerkonferencen i Tyrkiet, fordi talerne konkluderede, at aviser, magasiner og forlag var ved at tabe terræn til vinblogs. Men ifølge Jacqueline Jensen er i hvert fald den danske vinskribent sprællevende:
– Vi har en fin gammel tradition herhjemme, nemlig at vinskribenter arbejder uafhængige af vinbranchen. Det handler om journalistisk troværdighed. Det er den eneste måde, vinjournalistik kan overleve på i det lange løb.
– Når det gælder vinskribenter i de danske trykte medier samt VinAvisen, har de deres integritet i behold. Det er enestående på internationalt plan og højt respekteret i udlandet.
– Det er nu engang sjovere, at vinbranchen sælger vin, og vinskribenterne skriver om den – i stedet for en blandet landhandel. For der kan nemt gå inflation i begreberne.







Fængslet har brug for hjælp
Det gamle statsfængsel i Horsens er blevet forvandlet til en kulturinstitution med det oplagte navn Fængslet. I den anledning har vi fået et lidt specielt spørgsmål, nemlig om vi har kendskab til vin, der i større eller mindre grad har forbindelse til et fængsel et eller andet sted i verden? Det kan såvel være selve vinen, etiketten, flasken, proppen, bearbejdelsen, fragten eller noget helt andet.
Vi lagde straks hovederne i blød, men lige meget hjalp det. Nu kaster vi bolden videre og håber, at der blandt VinAvisens mange tusinde læsere er nogle, der kan komme med et par ideer til museet. Skriv venligst til os på info@vinavisen.dk.
.......


De to børnetegninger, der har fundet vej til etiketterne på vine fra Diego Conternos.

En tegneglad dreng
Nogle vinhuse engagerer anerkendte designere i dyre domme, når de skal have lavet nye etiketter til deres vine. Andre går egne veje - som nu fx Diego Conterno, der ejer vingården af samme navn i Monteforte d’Alba i Piemonte.
Da han skulle finde på et design til etiketterne på sine vine, spurgte han sin nevø, om han ikke kunne komme med nogen idéer. Og det kunne han – den tegneglade dreng gik straks i gang, og snart kom der en masse forslag på bordet.
To af de mange skitser har fundet vej til etiketterne for Diego Conternos Barolo og Barbera Ferrione. Da mange kunstnere arbejder i en naivistisk stil, kunne man jo godt forledes til at tro, at det var en berømthed, der havde kreeret etiketterne – især hvis der havde været en lille krussedulle-signatur i højre hjørne.
Vinene, som er anerkendte viden om, forhandles herhjemme af Vinslottet.





Champagnefirma på storindkøb
Et af de helt store champagnefirmaer, Vranken-Pommery Monopole - der ejer mærkerne Pommery, Vranken og Heidsieck Monopole - har hevet det store kreditkort op ad lommen.
For nylig udvidede firmaet ifølge Decanter sit vinmarksareal betydeligt med erhvervelsen af et andet champagnefirma, Bissinger & Co. I alt brugte Vranken-Pommery Monopole 37,6 millioner euro (cirka 280 mio. kr.) på købet, som omfattede en 22 hektar vinmark vest for Reims samt kontrakter med drueavlere af druer fra hele 228 ha. marker.






Hjælp til ejerskifte
Mange unge vinmagere i Bordeaux drømmer om at fremstille vin under eget tag. Samtidig er der omkring 1000 ældre vinproducenter, der ikke har nogen planer for, hvad der skal ske med deres vinslot, når de lader sig pensionere. Ofte fortsætter de med at lave vin og passe vinslottet i meget længere tid, end de egentlig har lyst til - eller sælger det til naboen, der så lader vinmarkerne indgå i egen vinproduktion. Herved forsvinder mange historiske slotsnavne fra det vinøse landkort.
Den situation vil landbrugsministeriet i Bordeaux nu gøre noget ved, og det skal ske i et samarbejde med SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord.

En omfattende registrering
Landbrugsministeriet har kontakten til de skoler i Bordeaux og omegn, der uddanner ønologerne og dermed de nye vinmagere, mens SAFER allerede er gået i gang med at registrere de ældre vinproducenter, der gerne vil trække sig tilbage inden for et par år. Registreringen vil omfatte vinslottets beliggenhed, størrelse, terroir, vinstil, eksportmarkeder osv., og den er nu i fuld gang i Entre-deux-Mers. Til næste år vil man så fortsætte arbejdet i resten af Bordeaux.
Via denne registrering håber man at kunne tilbyde unge vinmagere på udkig efter at købe et eget vinslot den bedst mulige match.



Ny metode: Stabelfade
Flere af de læsere, der skrev til os i forbindelse med meningsmålingen om fadsmag, gjorde opmærksom på, at rigtige fade af træ ikke kun tilfører vinen smag af egetræ. Der foregår også en mini-iltning af vinen gennem træet – en iltning, der udvikler vinen.
Med hensyn til denne iltning findes der endnu en mulighed, skriver Lasse Made til os, nemlig det, man i Australien kalder Stack Vats.
Lasse Made har sendt os billedet til venstre, som han har taget i First Creek Winery i Hunter Valley, og som viser de kasseformede Stack Vats – "stabelfade".

Vinen kan trække vejret
Beholderne er fremstillet af et kunststof, der ligesom egetræet tillader en osmotisk proces med den omgivende luft. Desuden kan de let stables og flyttes rundt med en truck, ligesom der kan nedsænkes stave eller spåner af egetræ i vinen.
Lasse Made skriver, at Stack Vats er en metode til lagring med fordelene fra egetræet, men uden nogle af ulemperne ved barriques (pris, transportbesvær og risiko for urenheder).
– Men kønne er de ikke, skriver han, – og de kan heller ikke genbruges til hverken whisky eller haveblomster.


Til_37/09



...


Cognac fra den franske revolution
Verdens ældste flaske Courvoisier cognac er netop blevet udstillet i det berømte, gamle stormagasin Harrods i London.
Courvoisier & Curlier står der på etiketten af flasken, som cognacen blev tappet på i 1789 - startåret for den franske revolution. Det var Felix Courvoisiers nevøer, brødrene Curlier, der dengang stod for tapningen.
Flasken kan købes - hvis man har det, der svarer til 873.000 kr. Men man kan også i forbindelse med fremvisningen af den kostbare flaske erhverve andre årgange af Courvoisier til mellem cirka 87.288 kr. og 354.000 kr. Til sidstnævnte pris bliver man indehaver af en flaske Courvoisier & Curlier Freres Extra 1851.
Det hele foregår i en særlig stand med smagerum, som Courvoisier har indrettet hos Harrods. De smagsprøver, der bliver uddelt, er dog fra nogle af de mere almindelige flasker fra cognac-firmaet.

< Indholdet i cognac-flasken årgang 1789 er sunket en del.
.....









Det store "barrel tree", som det tager sig ud i en film på YouTube.

Fad på fad
Hvis man vælger at købe julegaver i London, kan man på den store plads i Covent Garden - et af byens travleste indkøbskvarterer - se et noget anderledes juletræ. Det er 8 meter højt og er bygget op af brugte fade fra det amerikanske whiskeydestilleri Jack Daniel’s.
Destilleriet har flere år i træk rejst et lignende "barrel tree" i dets hjemby Lynchburg i Tennessee. Men i år krydsede i alt 140 fade Atlanterhavet, så også briterne kunne få glæde af synet.
Det tog elleve mand to dage at stable fadene i juletræs-facon og komme gran og lysguirlander på - alt sammen under vejledning af tre medarbejdere fra det amerikanske destilleri. En lille film på YouTube giver et indtryk af, hvor stort træet er.
.....

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Bio-Vin.dk og PinotageShoppen er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Køge Vinhandel har optaget importen af i alt otte champagner fra Champagne Abel Jobart.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.


    Knud Erik Henriksen (f.1952) kom til Sydafrika i 1995, og det var kærlighed ved første blik - dels til landet, dels til dets vine. Den første rejse blev til flere, og i 2006 slog han dørene op for internetfirmaet PinotageShoppen.
    I dag importerer Knud Erik Henriksen vine fra ti forskellige vingårde i Cape-området - vingårde, som er nøje udvalgt ud fra deres behandling af druerne, medarbejderne og muligheden for at få et personligt forhold til vinmagerne.
    Lige fra den første rejse til Sydafrika har det frem for alt været landets national-drue Pinotage, som har fascineret ham - hvilket fremgår af firmaets navn. Det er derfor også vine på denne drue, der er flest af i PinotageShoppen. Det er en mangfoldig drue, som bliver til en spændende palet af rødvine med forskellige smagsnuancer. Men faktisk kan der også laves både hvidvin, mousserende vin og dessertvine på Pinotage.
    Da Knud Erik Henriksen selv lever 98% økologisk, gør han en stor indsats for at finde netop økologiske vine fra Sydafrika. I sit sortiment har han blandt andet vine fra de økologiske top-producenter Reyneke og Lazanou.
    Vinforretningen er stadigvæk en fritidsbeskæftigelse, idet Knud Erik Henriksen til daglig passer sit job som produktchef i Post Danmark.
    Derfor bruger han aftener og weekender på at fortælle om vinene - og afsætte dem, hvilket gøres via PinotageShoppens webshop samt på udstillinger og markeder. Forretningen sælger kun vin til private.
    På de årlige rejser til Sydafrika ledsages han af hustruen Marianne, og sammen tager de rundt til vingårdene for at finde nye spændende vine.
    Adresse: PinotageShoppen, Alfehøjen 20, 4700 Næstved, tlf.: 21 75 66 98, email: pinotageshoppen@stofanet.dk, www.pinotageshoppen.dk.





.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
..........
Hvordan fordeler druerne sig?
Sofie Jensen er godt klar over, at champagne laves på de to blå druer Pinot Noir og Pinot Meunier samt den grønne drue Chardonnay. Men hvor store arealer breder de respektive druer sig over i Champagne-distriktet?
De to blå druesorter, Pinot Noir og Pinot Meunier, dækker hver især 37% af vinmarkerne - altså 74% - mens den grønne Chardonnay breder sig på de resterende 26%.
De fleste champagner fremstilles af en blanding af de tre druesorter i forskelligt forhold – jo mere Pinot Noir, der kommes i champagnen, desto mere rygrad, fylde og karakter får den.
En undtagelse er dog champagne-typen Blanc de Blancs (hvid af hvide), hvortil der udelukkende bruges Chardonnay, samt Blanc de Noirs (hvid af sorte), der fremstilles af de to blå druer.
I dag må man kun anvende de omtalte tre druesorter, men førhen var det også tilladt at fremstille champagne på druerne Arbanne, Pinot Blanc og Petit Meslier.
.............



Ugens vinøse billede
Da Claus Lund og hans kone sidste sommer var i Frankrig, fandt de en gammel vinpresse, som de fik sendt hjem til Danmark.
Ægteparret har selv en lille vinmark med 350 vinstokke af druesorten Rondo, og Claus Lund regnede med, at vinpressen skulle stå der. Men dagen efter, at de var kommet hjem, havde hans kone pyntet vinpressen så flot med blomster, at den fik lov til at stå foran deres hus i Lystrup ved Århus.
– Og nu til jul, skriver han, – har min kone naturligvis pyntet den gamle franske vinpresse på dansk julevis. Den skal også mærke, at det er jul …

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    202 Anna og Ernesto Abbona er femte generation i det gamle vinhus Marchesi di Barolo i Piemonte (foto © Marchesi di Barolo).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner og hele 26 som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 147 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Araldica, Dolce, Brachetto, Brachetto d'Acqui, Italien, lav alkohol (7%)
60 kr., Rema 1000
En dejlig, fint sødlig og rød boblevin, som er elsket i det nordøstlige Italien, og som vi andre også bør kunne lide - hvis vi ellers kan lide sødme og frisk bærfrugt. En speciel vin, der skal bedømmes på sine egne præmisser, og det er den blevet her. Sådan er en god brachetto i Piemonte.


Brachetto d'Acqui, Tosti, Piemonte, Italien, lav alkohol (6,5%)
99 kr., Lago Import
Farven er som modne ribs, og smagen er fuld af friske sommerbær og rabarber. Sådan er denne mousserende vin, der er sød, men samtidig har en frisk syre. Nyd den til ikke alt for søde is-desserter eller bare, som den er. Med sit lave alkoholindhold er den også behagelig som en lidt anderledes apéritif.


Magnificentia, Brut, Uberti, Franciacorta, Italien, middel alkohol (13,5%)
339 kr., Jysk Vin
Fantastisk lækker boblevin fra Italiens bedste boble-distrikt. Vinen har en strøm af ganske fine bobler, en liflig duft og en moden, blid og lækker smag med toner af ristet brød og lidt pære. Den er tør men med en let sødme.

Hvidvin


Villiera, The Grier Family, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., Nordic Wine Imports
Blød og lækker hvidvin - Sydafrika er godt på vej til at lave lige så dejlige Sauvignon-vine som New Zealand. Vinen er i perfekt balance mellem drue, sødme og syre. Flasken har skruelåg.


Max Müller I, Riesling, Franken, Tyskland, 2011, lav alkohol (11,5%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Skøn hvidvin med en liflig duft og en perfekt, harmonisk, frisk og blød druesmag med mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Loché, Céline & Laurent Tripoz, Chardonnay, Mâcon, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Vinimperiet
Fortræffelig hvidvin på biodynamiske druer (Demeter). Den har en liflig duft og en harmonisk og frisk smag af den gode Chardonnay-drue, der er opkaldt efter en landsby der på egnen.


Mount Crawford, Thorn-Clarke, Riesling, Eden Valley, Australien, 2011, lav alkohol (12,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil jul: 99,75 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Frisk og lækker hvidvin, der såmænd godt kunne være kommet fra Alsace, men altså er fra Eden Valley, et af Australiens ældste hvidvins-distrikter. Vinen har en god, ren druesmag, fint krydderi og tilpas syre til mad.

Rødvin


I want you, Suiker Bossie, Western Cape, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
49 kr., VinDanmark Lagersalg
En anderledes rødvin på druerne Pinotage og Petit Verdot - en rigtig god vin med en hel frugtkurv af aromaer, tilpas syre, en lille sødme ... Flasken har skruelåg. Prisen er yderst attraktiv.


Santa Carolina, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
55 kr., Rema 1000
Blød rødvin med dejlig, fyldig frugt. En rigtig god madvin til en forbavsende lav pris. Smagepanelet gættede på i snit 75 kr.


C de Camille, Les Chais Saint-Bernard, Saint-Chinian, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 40 kr., Holte Vinlager
Fin og let rødvin, der udvikler sig i munden med en ren frugtsmag og fint krydderi. En vin med god struktur og en glimrende ledsager til mange retter. Prisen ved 6 flasker er et kup.


Tesauro, Cantina Valpantena, Vino Rosso, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Irma
Glimrende rødvin, der fylder munden med fyldig frugt og krydderi. I smagen er der noter af røde bær og måske også lidt kanel.


Toque Noire, Cellier des Dauphins, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
69,75 kr., indtil jul på tilbud ved 6 flasker: 49,75 kr., Skjold Burne
Let rødvin. En typisk 50 kroners-vin, som blev en hel stjerne bedre, da vi havde plasket den over i en karaffel.


Galhaud, Grenache Noir, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne rødvin er - med sin venlighed, fyldige frugt og fine sødme - en vin, som er rigtig rar. En vin, der er velegnet til mange retter. God, lang, frugtagtig eftersmag.


Réserve Vielles Vignes, Domaine Villessèche, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., Holte Vinlager
En rødvin med en let krydret duft med noter af anis og en dejlig vinøs smag med blå druer og frisk bærmost. Nyd den til lette kødretter. Et kup til prisen for 6 flasker.


Raccolto, Appassimento, Rosso Veneto, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
79 kr., i denne uge (uge 50): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
En rødvin efter appassimento-metoden, hvor nogle af druerne har været tørrede. Vinen har god struktur med fyldig frugt og styrke - uden dog at have spritkant. Ved 50 kr. er vinen et kup.


Cottage Garden, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble
Rødvin med en elegant frugtsmag med noter af kirsebær og fint krydderi. En vin, der er let at drikke. Flasken har skruelåg.


Fattoria del Cerro, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Fint krydret rødvin med god, ren frugt og tilpas syre. En nobel vin, men egentlig ikke nogen typisk Vino Nobile. Smagepanelet havde i hvert fald svært ved at gætte druen. Men - vel, den er ikke desto mindre en rigtig god vin.


Domain Mega Spileo, Syrah, Achaia, Grækenland, 2007, middel alkohol (14%)
164,75 kr., Excellent Wine
Spændende rødvin med kompleks duft og smag med blød, lækker og moden frugt og fint krydret. Dertil en fin fadsmag. Prøv den fx til grillet lam.


Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
249,75 kr., på tilbud indtil jul: 179,75, Skjold Burne
Super-amarone - smagepanelet var ikke i tvivl. En stor og klassisk amarone med en dyb farve og en elegant, afrundet frugtsmag i fornem harmoni med tanniner, syre og krydderi. Kan drikkes nu men kan også gemmes nogle år.


Cor Hominis Laetificat, Jérôme Busato, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2005, høj alkohol (14,5%)
275 kr., Den lille Vinkælder
Den glæder menneskets hjerte, som navnet antyder på latin. Og det er da også en super-elegant, afrundet og blød rødvin. Den har lidt bundfald, så det kan være en god idé at dekantere den. Flaskens udstyr er i øvrigt meget usædvanligt, flot og moderne. Helt forskelligt fra den traditionelle etiket-stil i Châteauneuf-du-Pape.


Kopar, Gere, Villlány, Ungarn, 2008, høj alkohol (14,5%)
275 kr., Laszlo's Vin
En stor og meget flot rødvin, der folder sig ud i munden som en påfuglehale af spændende facetter. Den har dyb frugt, bløde og modne tanniner og en lang eftersmag. Etiketten er meget gammeldags og ... øh, ikke særlig pæn. Den signalerer en vin for vampyrer.


I Tratturi, Feuri di San Marzano, Primitivo, Puglia, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., på tilbud året ud: 62,33 kr. ved 6 flasker, Vinoble
Dette er en rødvin, som mange vil kunne lide. Den er kraftig, med god frugt og fin sødme. Den er venligheden selv uden at være særlig kompleks. Flasken har skruelåg.


Honoro Vera, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
79 kr., A Vinstouw
Der er krydderier og noter af lakrids over smagen af denne kraftige rødvin. Den spiller med musklerne, og det høje alkoholindhold lader sig mærke i eftersmagen. Men til en godt krydret bøf med en kraftig sovs har denne vin bestemt sin berettigelse.


Château Liversan, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel rødvin, men umiskendelig bordeaux med sin tørhed og lette frugt. Helt billig er den ikke.


Brewery Hill, Chalk Hill Wines, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2011, middel alkohol (13,5%)
98 kr., pris ved 12 flasker: 65 kr., Skovgaard Vine
Let og lidt spinkel rødvin, men med god saft. En pæn og "ufarlig" vin til store selskaber, hvor der alligevel ikke er ret mange, der har ro til at smage, hvad der er i glasset. Prisen ved 12 flasker må siges at være den rigtige. Flasken har skruelåg.


Husar, de Tarczal, Marzemino, Trentino Superiore, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
120 kr., Carlo Merolli
En let rødvin med en lidt speciel smag, der ikke umiddelbart tiltalte smagepanelet. Den er lidt metallisk og med et bittert bid, der maskerer frugten i eftersmagen, lød det fra deltagerne. Men drikkelig, naturligvis.

Sød vin


Domaine du Trapadis, Helen Durand, 1, Rasteau, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
125 kr., pris for 50 cl, The Wine Company
Om 2009-årgangen skrev vi i sin tid: "Elegant sød rødvin, let og lækker med mange facetter - figner, rosiner, dadler, mandler, nødder, chokolade og tilpas syre til at afbalancere alt det søde." Vi mener det samme om denne glimrende vin.


Le Gravillas', Rasteau, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2009, høj alkohol (17%)
135 kr., pris for 50 cl, pris ved 6 flasker: 121,50 kr., pris ved 12 flasker: 108 kr., La France Shop
En meget spændende vin, der godt nok er sød, men bestemt ikke sliksød. Den har en god vinsmag, en syre, der afbalancerer sødmen, og en buket af krydderier - plus lidt mindelser om portvin. En lækker, lækker vin.


SolAlto, Elisabetta Geppetti, Fatoria le Pupille, Maremma, Toscana, Italien, 2005, middel alkohol (13,5%)
140 kr., pris for ½ flaske, Vinentusiasten
Sød, men ikke sliksød, elegant og ret let - ikke smagsmæssigt overvældende, men charmerende med toner af kvæde og abrikos. Brug den fx til en nøddekage eller en anden ikke for sød dessert. Fx pandekager med vanilleis og nøddeknas. Eneste indvending: Flasken var for lille :-)


Niepoort, Ten Years Old Tawny Port, Portvin, høj alkohol (20%)
269,75 kr., på tilbud indtil jul: 219,75 kr., Skjold Burne
Fantastisk portvin, der ikke er billig men pengene værd. En vin med lækker sødme og mange facetter - figner, dadler, rosiner, mandler ...

Andet


Luksus Julegløgg, Taster Wine, Danmark, lav alkohol (10%)
44,75 kr., på tilbud indtil jul: 33,25 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Den er godt blandet, denne glögg. Der er bærfrugt og kanel og nelliker og vanille og vin og lækker sødme. En glimrende "totalløsning". På bagetiketten står, at man kan tilsætte yderligere sukker. Det er ikke nødvendigt.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.