Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52. 2012



Nyheder i uge 52, 2012



Et prop-juletræ fra Rioja.
Vi her på VinAvisen
ønsker jer alle en rigtig
GLÆDELIG JUL
Glædelig jul og godt nytår
Joyeux Noël et Meilleurs Voeux (fransk)
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo (spansk)
Buon Natale e Felice Anno Nuovo (italiensk)
Merry Christmas and Happy New Year (engelsk)
Juullimi ukiortaassamilu pilluarit (grønlandsk)
Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou (hawaiiansk)
Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar (hollandsk)
God Jul Och Ett Gott Nytt Ar (svensk)
Kellemes karacsonyi uennepeket es boldog ujevet (ungarsk)
Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr (tysk)
Chuc mung nam moi va Giang Sing vui ve (vietnamesisk)








Château d'Yquem, der er berømt for sine søde vine.

Ingen årgang 2012 fra d’Yquem
For første gang i 20 år bliver der ikke fremstillet nogen ny årgang fra det berømte 1. cru slot Château d’Yquem i Sauternes. Årets nye vin slap ikke igennem nåleøjet hos slottets vinmagere efter den årlige smagningstest af den nye most. Kvaliteten er simpelt hen ikke god nok til fremstilling af den legendariske søde vin.
Årsagen er ikke mindst en meget tør september måned, hvor man måtte vente på, at der skulle komme nok regn til, at den ædle råddenskab - der er alt afgørende for Sauternes-vinene - skulle gøre sit indtog. Og så kom oktober måned med al for megen regn.

Problemer hos flere slotte
Endnu et Sauternes-slot, Château Rieussec, der ejes af Domaines Barons de Rothschild (Lafite), har meddelt, at det ikke fremstiller nogen vin i år - når det gælder slottets første vin. Andenvinen, Carmes de Chevallier, hvortil der ikke kræves helt den samme høje kvalitet af druer, vil blive lavet.
Det dårlige vejrlig er også gået ud over flere andre vinslotte i Sauternes - heriblandt Château de Fargues, der har måttet efterlade omkring 75% af druerne på jorden, hvor de nu ligger og rådner.


Hærværksmand arresteret
I sidste uge var politiet tæt på at anholde gerningsmanden til hærværket hos Case Basse i Montalcino - et hærværk, hvor ædel vin svarende til 80.000 flasker var blevet lukket ud på kældergulvet.
Nu er den formodede forbryder arresteret, og det drejer sig ifølge Decanter om en tidligere ansat hos vingården, den 39-årige Andrea Di Gisi. Han har flere kriminelle handlinger bag sig - også nogle, der omfatter ødelæggelse af ejendom.

Rødvinsplettede bukser
Andrea Di Gisi skulle efter sigende være blevet gal i hovedet på ejeren af Case Basse, Gianfranco Soldera, fordi denne havde givet en anden ansat et bedre værelse på vingården, end han selv havde fået. Og så valgte han altså at udøve den meget sørgelige ugerning.
Ved en ransagning i Di Gisis hjem fandt politiet er par bukser med rødvinspletter på. Nu vil man analysere pletterne og sammenligne dem med prøver fra de rester af vin, som endnu findes i fadene hos Case Basse.
Man har desuden opsnappet en telefonsamtale, hvori Di Gisi siger til sin nevø, at vin ikke er som blod - et par gange i vaskemaskinen, så er pletterne væk ...



Splitternøgen druehøst
Det familieejede vinhus Symphony Hill Wines i den australske stat Queensland har en dygtig vinmager, Mike Hayes, der har indbragt vinhuset adskillige medaljer for dets vine. Men Hayes er også en excentrisk vinmager, der elsker at udforske anderledes metoder til fremstillingen af vin. Under den kommende druehøst har han således tænkt sig at følge de ritualer, som vinbønder fulgte i Georgien for mere end 4000 år siden.
Han har nøje studeret fremgangsmåden, der indebærer et lidt specielt ritual. Druerne skal høstes om natten ved fuldmåne - og af splitternøgne høstfolk.

Ikke kun bare fødder ...
Hayes vil ifølge Herald Sun begynde sin nøgen-høst med Gewurztraminer-druerne til marts, og i april fortsætter han - ligeledes nøgen - med Nebbiolo-druerne.
Det med Månens påvirkning og dens indflydelse på høsttidspunktet har man jo hørt før fra mange biodynamiske vinproducenter, mens nøgne drueplukkere ikke lyder helt så bekendt.
Og dog - ifølge vinmageren var der oprindelig en vis ræson i det. Oldtidens klæder, der var lavet af dyreskind, kunne højst sandsynligt overføre alle mulige bakterier til de nyhøstede druer.
Efter høsten vil Hayes ligeledes trampe saften ud af druerne - stadigvæk uden en trevl på kroppen.
For at fuldende projektet vil druemosten få lov til at gære i amforaer, der bliver nedgravet i jorden - ligesom man gør i dag i Georgien.


Til_37/09





Provo-kunstner på etiketten
Den senest frigivne årgang fra Château Mouton Rothschild er 2010, og traditionen tro har en ny kunstner fået lov til at dekorere etiketten.
Denne gang er det Jeff Koons - en kunstner, der har sin base i New York og gang på gang vækker opsigt og debat med sine farvestrålende og ofte provokerende kunstværker.
Hvis man klikker sig ind på hans hjemmeside, kan man få et indtryk af hans værker. Og når man ser dem, får man indtryk af, at han har skruet ned for blusset, når det gælder udsmykningen af vinetiketten. Her har han nemlig brugt et berømt vægmaleri af Venus på en muslingeskal fra oldtidens Pompeji og forsynet det med en tegning i sølv af en båd og en sol. Meget enkelt må man sige …

Verdens dyreste kunstner
Jeff Koons er faktisk verdens højst betalte nulevende kunstner - det blev han, da en af hans store skulpturer, "Tulips" blev solgt for 33.682.500 dollars (cirka 191 millioner kr.) hos Christie’s i New York i 2011.
Med dekoreringen af Château Mouton Rothschilds etiket er Jeff Koons den seneste i en lang række berømte kunstnere, der siden 1924 har haft æren. Navnene tæller blandt andet Braque, Dali, Chagall, Warhol, Henry Moore, Kandinsky, Tapiès, Baselitz, Miró og vores egen Per Kirkeby ...


En uheldig vinsamler
Der findes en del firmaer verden over, som tilbyder opbevaring af vinsamleres fine vine. Som regel lever faciliteterne op til de krav, man bør stille til vinopbevaring, men man kan også være uheldig.
Det var en canadisk vinsamler, Robert Chiraz, der i 2009 overlod sin samling af mere end 3000 vine til Société des Alcools du Quebec - et firma, der ud over at opbevare vine for andre også sælger vin og spiritus.
Året efter besøgte han det kælderrum, hvor hans vine opholdt sig, og opdagede, at vægge, reoler, kasser og vinflasker var fugtige, ligesom et større stykke isolering var faldet ned fra loftet.
Ugen efter spirede det frem med skimmelsvamp flere steder i kælderen.

Kræver 5,8 mio. i erstatning
Senere viste diverse analyser fra kælderen, at den indeholdt Penicillium, Aspergillus og Hyfe - alle bakteriekulturer, som skyldes skimmelsvamp, og som kan have en skadelig effekt på vin.
Chiraz har efterfølgende fået en vin-vurderingsekspert fra et auktionshus i Toronto til at gennemgå vinsamlingen, og herfra lød det ifølge Decanter, at man ikke engang ville overveje at sælge nogle af de mange flasker. Og der er tale om fornemme vine - blandt andet de bedste årgange fra samtlige 1. cru-slotte i Bordeaux og et større antal kostbare hvide Bourgogner.
Nu har Chiraz lagt sag an mod Société des Alcools du Quebec med krav om at få 1 million CAD (cirka 5,8 mio. kr.) i erstatning. Sagen forventes at kunne trække ud i adskillige år.



En Brunello-app
Som den første producentforening i Italien har Consorzio del Brunello lavet en app til læsetavler. Her kan man finde en masse oplysninger om vinene fra Montalcino, nyheder, events (som det hedder på nydansk) samt besøg på vingårdene.
App'en hedder "iBrunello HD", og den er gratis.






Ny klassifikation i Beaujolais
Beaujolais er bedst kendt for Beaujolais Nouveau - den nye rødvin, der hvert år i november frigives under masser af festivitas. Det er en frisk vin uden det store vingefang.
Men derudover lever Beaujolais lidt i skyggen af de øvrige appellationer i Bourgogne, hvilket er synd, da vinområdet fremstiller utallige glimrende vine.
Nogle af dem er store rødvine der, stik imod hvad de fleste sikkert tror, er rigtig gode gemmevine.
Vinproducentforeningen Inter Beaujolais er i disse år i færd med at slå et slag for disse mange kvalitetsvine, som ikke er så kendte blandt forbrugerne. Man er ifølge The Drinks Business blandt andet i gang med at udvikle et klassifikationssystem, som gerne skulle være færdigt inden for de næste ti år.
Det bliver en klassifikation, der følger samme model, som man bruger i Bourgogne - hvilket vil sige, at den udelukkende er terroir-baseret og ikke, som fx i Saint Émilion, er baseret på vinpriser og smagning af vinene.

En enkelt premier cru-status
Inter Beaujolais ønsker for alt i verden ikke at forvirre forbrugerne med en indviklet ny klassifikation. Som det lyder fra foreningen, er Beaujolais et yderst enkelt forståeligt vinområde med tolv appellationer, to druer og tre farver (hvid-, rosé- og rødvin).
Derfor vil man også begrænse klassifikationen til en enkelt premier cru-status, som kan opnås for de bedste vinmarksarealer. Meningen er, at klassifikationen skal være med til at fremhæve de særligt gode marker og dermed de store vine, der meget ofte er ideelle som gemmevine.
Processen med at evaluere Beaujolais’s i alt 18.000 hektar vinmarker gik i gang for fire år siden, og man er kommet igennem cirka 40% af markerne.
Selv om Beaujolais har svære tider, når det gælder eksportsalget, er det faktisk gået lidt fremad det sidste år med en vækst i værdi på 2,8% i forhold til året før. Mens det godt kunne stå bedre til med afsætningen i flere af de europæiske markeder, har der været en fordobling af salget af Beaujolais-vin i Kina i 2011. Også i Japan og Rusland er salget på fremmarch.







De fleste er glade for vinanmeldelser
I sidste uge bragte vi en rundspørge, hvor vi spurgte vores læsere om deres forhold til karaktergivning af vine. I alt 2271 tog sig tid til at sætte en prik i spørgeskemaet, og det siger vi tak for.
Af resultatet, som ses i skemaet ovenfor, fremgår det, at hovedparten - i alt 1858 (81,8%) - retter sig efter vinanmeldelser enten ofte eller ind imellem, når de køber vin.
Utroligt mange læsere har også sendt input og kommentarer til begrebet vinanmeldelser, stjerner, glas, point osv., og det er vi rigtig glade for. Det vil dog blive for overvældende at bringe samtlige indspark, så vi har måttet begrænse os til det lille udpluk, der kommer her:

En appetitvækker for begyndere
Rasmus C., skriver blandt andet følgende: - Først og fremmest er jeg vild med, at I selv sætter fokus på, at det er et hamrende usikkert system - og altid vil være det. Smag er forskellig, den samme vin kan falde forskelligt ud, og stemningen eller humøret hos den enkelte person kan samtidig være afgørende.
Rasmus C. mener dog, at det trods alt giver en god indikation, hvis fx tre forskellige anmeldere alle giver en høj - eller lav - karakter til samme vin - også selv om bedømmelserne er og bliver subjektive.
Han fremhæver også, at vinanmeldelser kan være en god indgangsvinkel for folk, der endnu ikke har den store viden om vin:
- Min egen interesse for vin startede faktisk via disse point-skalaer fra flere forskellige steder. Med hver karaktergivning kommer jo en kommentar. Og de små kommentarer gjorde, at jeg ville vide mere. Siden er min interesse for vin vokset og vokset.

Ikke en facitliste
Kent Jensen er enig i, at vinanmeldelser er en god rettesnor: - Med det kæmpe udvalg, man som forbruger bliver tilbudt, og med de vilde før- og nu-priser er man jo nærmest prisgivet, når man skal vælge, hvilke vine man skal nyde. Derfor bruger jeg andres bedømmelser, vel vidende at de er subjektive og ikke en facitliste for, hvad der er godt, og hvad der er dårligt.
Mogens Hansen bruger også ofte anmeldelser - blandt andet dem i VinAvisen - som vejledning til køb af vine:
- Det er naturligvis rigtigt, at hvem som helst kan slå sig ned som vinguru og skrive på nettet. Men her må man være kritisk og prøve at finde anmeldere, der har samme smag, som man selv har.
Når det gælder ordlyden i anmeldelserne, er Mogens Hansen særligt glad for oplysninger om forventet drikkeperiode. Det er lidt surt at åbne en relativt dyr vin for at konstatere, at den skulle have haft et par år mere i kælderen.

Plusser, hak og minusser
Frands Steffensen ser heller ikke kun på stjernerne, pointene osv.: - Jeg læser tit vinanmeldelser, specielt hvis der står lidt om udfordringer i vinen eller om balance. Det er ord, som pirrer nysgerrigheden. Pris og kvalitets-sammenhæng er også vigtig.
Og så er der John Jalsbo, der er medlem af Vinklubben 2000:
- Vores lille vinklub har efterhånden prøvet det meste med hensyn til point (50, 100, 200), glas, stjerner osv. Hovedsagelig har vi kopieret VinAvisens system; men det er heller ikke det rette for alle.
- Næste gang, det er min tur til at holde smagning, så prøver vi denne mulighed: Giv + til vinen, hvis den er bedre end prisen; giv √ til vinen, hvis den er ok til prisen; og giv ÷ til vinen, hvis den er ringere end prisen.




.




Bogens forside og en af siderne med blandingssnapse, hvor hver ingrediens er illustreret med et frimærke.

Snaps og frimærker
Brygmester Freddy Pedersen har to hobbyer: frimærker og kryddersnapse, og dem har han forenet i en helt usædvanlig bog.
Bogen hedder "Kryddersnapse – på mærkerne", og den er udgivet af den 35 år gamle forening "Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører" (90 sider, 225 kr. plus porto 30 kr., www.bjesken.dk).
Sådan en bog har vi aldrig set før. Bogen rummer 213 opskrifter, og hver af de mange ingredienser er illustreret med et frimærke fra et eller andet sted i verden. Alle er det fine små kunstværker, som er perfekt reproduceret.
Først kommer opskrifterne på snapse med en enkelt ingrediens, et bær, en krydderurt eller en frugt, og her får hver ingrediens nogle ord med på vejen om dens særlige smag og egenskaber.
Derefter kommer blandingssnapsene, hvor hver ingrediens igen er illustreret med et frimærke.
Sådan en flot og gennemarbejdet bog kan kun laves af mennesker, der brænder for sagen – og har to hobbyer, som kan forenes.


Vinene på top-ti listen
I sidste uge fortalte vi om konkurrencen Effervescents du Monde, hvor mousserende vine fra alverdens lande dyster mod hinanden. Den seneste udgave af konkurrencen blev afholdt for nylig, og her smagte dommerpanelet sig igennem hele 660 boblende vine.
Vi bragte en top-ti liste over de bedste vine og efterlyste forhandlere til disse vine på dansk jord.
To vinimportører har meldt sig med i alt tre vine. Hos Excellent Wine kan man købe nummer et på listen, Boschendal Le Grand Pavillon Brut Rosé fra Paarl i Sydafrika, og Crémant de Bourgogne, Léonce Bocquet Brut, Patriarche fra Frankrig. Den sidstnævnte vin er ikke på lager, men tages hjem på opfordring.
Toscavini forhandler endnu en af de mousserende vine på top-ti listen, den italienske Valdobbiadene Prosecco Superiore 2012 fra Azienda Agricola Andreola di Pola Stefano.
Som vi også fortalte, deltog den jyske vingård Skærsøgaard Vin ligeledes i konkurrencen med sin Don’s Cuvée brut 2011, som fik en fin bronzeplacering - der dog ikke var nok til en plads på top-ti listen. Til gengæld har den danske mousserende vin opnået 5 stjerner længere nede på siden i denne VinAvis.




Årets imponerende Nobel-banket på rådhuset i Stockholm. Foto: Nobel Media / Helena Paulin-Strömberg.

Punch til Nobel-banketten
I forbindelse med årets overrækkelse af Nobel-prisen blev der afholdt en banket for 1300 gæster på rådhuset i Stockholm. Denne banket har fundet sted lige siden den første pris-overrækkelse i 1901. Og hvad drikker så alle disse mange mennesker til maden.
I 1901 stod menuen på sletvar, oksefilet, ryper og desserttallerken. Hertil fik gæsterne rhinskvin årgang 1897 fra Nierstein i Tyskland - sikkert nydt af små grønne hvidvinsglas, som var på mode dengang. Dernæst blev der serveret en Bordeaux-vin, Château Abbé Grosse 1881 efterfulgt af Champagne Crème de Bouzy i både tør og sød udgave. Til slut blev der skænket et glas sherry.
I år lød menuen på ørred, fasan og som dessert en trilogi af kirsebær med mascarpone og sorbet. Og vinene til var Champagne Joseph Perrier Cuvée Royale Brut, Blanc de Blanc, den røde Bordeaux-vin Château Valandraud 2009 og en sød vin, No 2 Victoria 2010 fra den spanske bodega Jorge Ordóñez. Dernæst cognac og til allersidst en svensk punch med navnet Facile.
Interesserede kan studere menuer og vine gennem alle årene inde på Nobel-prisens hjemmeside.








Et hav af halvt indskrumpede druer til brug for den Amarone-lignende rødvin hos Vester Ulslev Vingaard.

En dansk "Amarone"
Preben Jørgensen, der ejer Vester Ulslev Vingaard på Lolland, så, at vi i sidste uge anbefalede vine til julemaden - heriblandt Amarone.
Og det fik ham til tasterne for at skrive til os, at han da også - som noget helt unikt i Danmark - fremstiller rødvin i "Amarone-stil". Hans Blue Label Premium er netop lavet på den måde - altså ved at lufttørre druerne ligesom i Valpolicella, hvor Amaronen stammer fra. På grund af det fugtige klima i Danmark er Preben Jørgensen dog nødt til at tørre druerne ved hjælpe af blæsere - ellers ville de bare rådne.
Druerne, som i årgang 2010 - den årgang, der er til salg nu - er tørret ind til halv vægt, har givet en vin med masser af kraft, alkohol, varme og krydderier og dermed en vin, der egner sig fint til julemaden. Vinen kan købes online hos vingården.

Forsøg med vinopbevaring
Vin skal opbevares mørkt og køligt. Sådan lyder et godt gammelt råd. Men hvad sker der egentlig med vinen, når den opbevares ved højere temperaturer? Og hvilken rolle spiller vinens emballage?
Det giver en ny undersøgelse fra Davis-universitetet i Californien svaret på.
Undersøgelsen omfattede en californisk hvidvin på Chardonnay i to forskellige typer bag-in-box samt i flasker med henholdsvis korkprop, syntetisk prop og skruelåg. Samtlige vine blev opbevaret ved tre forskellige temperaturer i tre måneder.

Bag-in-box særlig følsom
Dernæst blev et panel af garvede vinsmagere bedt om at smage på vinene, ligesom forskere udførte diverse kemiske analyser.
Det viste sig, at vinen i begge typer bag-in-box var langt mere følsom end samtlige af flaskevinene over for opbevaring ved temperaturer på henholdsvis 15 og 40 grader. Vinen blev relativ hurtigt mørkere og fik en snert af sherry og vineddike i smagen.
De kemiske analyser viste også mere markante ændringer end ved vinene i flaskerne.
Forskerne udførte en lignende undersøgelse med rødvin på Cabernet Sauvignon - ligeledes i både flasker og bag-in-box - og den gav nøjagtig det samme resultat.
Så hvis man fx har et lille lager af bag-in-box vine, er det ekstra vigtigt, at kasserne opbevares køligt, hvilket vil sige mellem 10 og 12 grader.
Undersøgelsen kan i sit fulde omfang læses online i American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry.

...



Foreningens hjemmeside har adressen www.bjesken.dk.

Er kun jyder til kryddersnaps?
Andetsteds i ugens VinAvis anmelder vi en bog om kryddersnapse, og da vi fik bogen tilsendt, fik vi samtidig medlemsbladet for "Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører". Bladets navn er "Bjesken".
Foreningen har cirka 600 medlemmer, og når man studerer deres blad, vil man se, at der er en række lokalforeninger, som næsten alle findes i Jylland.
Er det virkelig sådan, at det kun er jyder, der laver kryddersnapse?
En forklaring kunne være, at jyderne har en enestående natur lige uden for døren og kun behøver at gå en lille tur for at samle de herligste krydderurter.
En anden forklaring kunne være, at jyderne er glade for foreninger. De bor mere spredt og har brug for at mødes med andre om fælles interesser.
Lokalforeningerne ligger i Agerskov, Odder, Ebeltoft, Egå, Esbjerg, Horsens, Nykøbing Mors, Mundelstrup, Mårslet, Silkeborg og Sønderborg.
Vel, der er også en forening i Ringe på Fyn og en i Holbæk på Sjælland, men København udsender et nødråb: Vi mangler folk, som vil være med til at holde gang i foreningen!
Jyderne derimod, de er stærke og seje. Og de kan lide kryddersnaps.
........

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Bodega Chakana i Argentina.
    * Niche Vine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Toscavini har optaget importen af vinene fra Brugnano på Sicilien.
    ........



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    René Skærbæk Nørager (f. 1955) fik en handelsuddannelse hos Det Østasiatiske Kompagni dengang, da hovedsædet havde til huse i København. Et job som eksportchef i det ØK-ejede Plumrose Division var startskuddet til en 20-årig karriere inden for dansk fødevareeksport og til et arbejdsliv med utallige rejser – frem for alt til Australien og Det fjerne Østen.
    Interessen for vin fik René Skærbæk Nørager på en af sine rejser til Australien. Og da han i 1998 var blevet godt træt af flyture og hotelværelser, sagde han farvel til sit daværende job som eksportchef i småkage-firmaet Kelsen International Bakery og slog sig ned med egen vinforretning i Vejle.
    I begyndelsen importerede René Skærbæk Nørager udelukkende vin fra sin australske ven John Gebers to vingårde, Cowra Wines Pty og Chateau Tanunda. Men Vinglasset ApS, som han døbte sin forretning, fik hurtigt vokseværk, og i dag dækker sortimentet gode flasker fra alverdens vinlande.
    Fritiden går med hjemlig hygge med hustru og børn i familiens hus i Bredballe samt en god tenniskamp i ny og næ i den lokale tennisklub.
    Adresse: Vinglasset ApS, Havnegade 8 B, 7100 Vejle, tlf.: 75 82 62 90, fax: 75 82 79 35, e-mail: vin@vinglasset.dk, www.vinglasset.dk.








    Ugens vinøse billede
    For nogle måneder siden var Eyvind Holm Pedersen i det californiske Napa. Han tog dette billede og fortæller følgende om det:
    – Vi havde været inde og smage vine hos Heitz Cellar – deres runde skilt ses til venstre på billedet. Og da vi kom ud, kunne vi høre Napa Winetrain nærme sig. Vi gik ud for at kigge på det berømte vintog, og da det langsomt kørte forbi, fik vi et kig ind i det.
    – Det virkede så hyggeligt, at vi blev enige om, at næste gang, vi kommer til Californien, vil vi prøve en tur med det. Togets webadresse er winetrain.com.
    – Heitz Cellar er i øvrigt blevet certificeret økologisk, og vi fandt ud af, at der er rigtigt mange californiske vinhuse, der nu er økologiske og endda biodynamiske.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    204 Det gamle egetræ vogter over vinstokkene til vingårdens Col d'Orcias dejlige Brunello di Montalcino (foto © Col'Orcia).
    .....................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner og hele 27, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 155 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Manfredi Spumante Dolce, Asti, Italien, lav alkohol (7,5%)
42 kr., Kvickly
Der er papaya og mango over duften af denne mousserende vin. Den søde smag bæres frem af en behagelig cremet mousse, og eftersmagen er lang og fuld af moden frugt. Nyd den til kransekagen nytårsaften.


Castellblanch, Seco, Carat, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Seco er det spanske ord for tør - dog med en lille sødme. Altså ikke knastør, brut. Denne dejlige boblevin er seco og har en charmerende lille sødme. Dertil fine, stadige bobler, en ren druesmag og en lang eftersmag.


Cuvée de Sacres, Brut, Delmas, Crémant de Limoux, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)
145 kr., Vinitiv
En årgangs-crémant på økodruer fra Limoux, hvor munkene opfandt boblevinen længe før deres brødre i Champagne. Vinen er helt på højde med gode champagner. Den har fine bobler og en fyldig druesmag med noter af ristet brød og en blød syre.


Sixteen Eighty Two, Brut, Steenberg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (12%)
159,75 kr., på tilbud året ud: 129,75 kr., Skjold Burne
Frisk og udmærket boblevin på champagne-metoden. Den har ganske fine bobler, god frugt og tilpas syre.


Azienda Agricola Ca' del Monte, Vino Spumante Dolce, Recioto della Valpolicella, Italien, 2006, lav alkohol (12%)
229 kr., Holte Vinlager
Noget ganske usædvanligt: En boblevin efter recioto-teknikken med tørrede druer. Den er svær at beskrive, men den smager i hvert fald godt. Den smager faktisk efter mere. Den er sød, men ikke sliksød. Den har en fyldig smag og dejlig mousse i munden. Prøv den fx til ost.


Jean Vesselle, Reserve, Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
265 kr., på tilbud året ud ved 6 flasker: 235 kr., Vinoble
Frisk og sprudlende champagne med dejlig druefrugt og måske et strejf af mandarin. Tilpas syre.


Charles Mignon, Brut Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
299,75 kr., pris året ud: 249,75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En flot champagne med en gylden farve, fine, stadige bobler, en lille sødme og en lang eftersmag. Men også med lidt kant, der gør vinen glimrende til mad, fx skaldyr.


Comarì del Salem, Extra Brut, Uberti, Franciacorta, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
375 kr., Jysk Vin
En helt vidunderlig vintage-boblevin, seks år gammel og med en blød, fint aromatisk druesmag med noter af ristet brød samt af pære i eftersmagen. Vinen er fremstillet af Chardonnay (80%) og Pinot Bianco.


Don's Cuvée Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2011, lav alkohol (11,5%)
395 kr., Skærsøgaard Vin
Vi har smagt tidligere årgange af denne mousserende vin, der er lavet på druerne Solaris og Orion. Og igen i år er det en stor fornøjelse. Den har en let duft af lyst brød, kaskader af ganske fine, små bobler og en tør og frisk smag med noter af grønne druer og et strejf af citrus. Det er en super elegant vin, der bestemt er værd at skåle i nytårsaften.


Nana Rizzi, Extra Dry, Spumante, Italien, lav alkohol (11,5%)
69 kr., Oxholm Vin
En udmærket mousserende vin - let, med fine bobler, god frugt, en anelse forfriskende citrus og en fin balance mellem syre og sødme. Et godt glas til en fornuftig pris.

Hvidvin


Cap Cette, Cave des Costières de Pomerols, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., Erik Sørensen Vin
En god duft af Chardonnay. En dejlig, let fed smag af Chardonnay. En rigtig dejlig hvidvin på Chardonnay - med skruelåg.


Jean-Luc Meyer, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
89 kr., Den lille Vinkælder
Hvidvin med en fin balance mellem en ret fed druefrugt, sødme og syre. Lækker til lettere retter eller til en frokost. Men hav hellere en ekstra flaske klar, for vinen frister til store, gode slurke.


Uby, Domaine de Uby, Côtes de Gascognes IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 84,15 kr., Propperiet
Interessant, aromatisk hvidvin på druerne Colombard og Ugni Blanc. Den har en liflig duft af hyldeblomster og en dejlig druesmag med mange facetter, bl.a. citrus.

Rødvin


Chalk Hill Blue, Angove, South Australia, Australien, 2011, middel alkohol (13,5%)
44 kr., Rema 1000
Let og lækker rødvin på Cabernet Sauvignon og Syrah. En vin med god frugt, tilpas syre og en yderst venlig pris i forhold til kvaliteten. Den femte stjerne får den for prisen.


Le Dix de Saint Damien, Joël Saurel, Vin de France, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En rødvin i god balance - og en vin med mange facetter: Mørke, søde bær, peber, lakrids og en masse krydderi. Prisen er attraktiv.


Zanovello, Ca'Lustra, Cabernet Sauvignon, Colli Euganei, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
79 kr., Carlo Merolli
Dejlig og vellavet rødvin med en meget tydelig Cabernet-duft og smag med tørhed og frisk frugt. Og peber.


Marigny-Neuf, Ampelidae, Pinot Noir, Vin de Pays du Val de Loire IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Fyldig og vellavet rødvin på økologisk dyrkede druer. Den er et godt billede af Pinot-druen. Skænk den gerne til fed mad.


Tesauro, Valpaneta Vini, Vino Rosso, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
89,50 kr., Irma
En rigtig italiener - alle tiders rødvin. En vin med fyldig, saftig frugt, fint krydderi, bløde tanniner, en ungdommelig syre, alt i harmoni.


Santa Julia, Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
98,95 kr., Strandgaarden
Her sker der noget. Dette er rødvin. Den har en blød, fyldig smag, fint krydderi og en lang eftersmag.


Nostra Païs, Michel Gassier, Costières de Nîmes, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
109 kr., Oxholm Vin
En rødvin, der varmer. En stor og meget lækker vin med blød, fyldig frugt.


Cavino, Agiorgitiko, Nemea, Grækenland, 2006, middel alkohol (13,5%)
110,25 kr., Excellent Wine
Fadlagret rødvin, seks år gammel, moden og afrundet. I den lækre frugtsmag er der chokolade, vanille og bløde tanniner.


Sodi Lunghi, Vagnoni, Sangiovese, Toscana Rosso IGT, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
117 kr., Nordic Wine Imports
Superlækker rødvin, moden, afrundet og lang i munden. I smagen mørke bær, fint krydderi og en lille sødme. En vin i god balance.


PradoRey, Bodegas Real Sitio de Ventosilla, Ribera del Duero, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager
En ædel rødvin, seks år gammel, moden, afrundet og lækker. Den har blød frugt og bløde tanniner. En meget anvendelig vin, som alle vil være glade for.


Inycon, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, lav alkohol (12,5%)
119 kr., pris for 3 liter i boks, Rema 1000
Til den yderst rimelige pris en venlig og rigtig dejlig rødvin. Man får god vin i munden, og det er vin, som mange vil være glade for.


Luna, Chalk Hill, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 80 kr., Skovgaard Vine
En rigtig god australier - en rødvin med meget fyldig frugt (frugtmos), bløde tanniner, krydderi, vanille ... Flasken har skruelåg.


Les Duresses, Domaine Prunier, Pinot Noir, Auxey-Duresses 1er Cru, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
154 kr., Franske Vinhus
I forhold til prisen er denne bourgogne virkelig god. Den har en fornem Pinot-karakter med en lækker og elegant smag.


Château de Vaudieu, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En pæn Châteauneuf-rødvin med en fyldig og kompleks smag og en lille spritkant. Den er også for ung. Den skal ligge mindst fire-fem år endnu. Hvad den så bliver til, vil tiden vise.


Santa Carolina, Reserva, Merlot, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
43,50 kr., Rema 1000
Til den lave pris en udmærket frikadelle-skubber.


Suspiros, Monastrell, Yecla, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
89,95 kr., SuperBest
Fyldig rødvin med et tørt, bittert bid i eftersmagen. En vin til kraftige kødretter.


Lunta, Mendel Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,3%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel rødvin med fyldig frugt og markante tanniner. Vi prøvede at plaske den over i en karaffel, men det ændrede ikke vinens smag.


La 50 / 50, Anne Gros / Jean-Paul Tollot, Vin de Table, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
159,95 kr., Theis Vine
Meget tør rødvin, der er lidt stram og udpræget til mad. Smagt alene fremtræder den ikke særlig charmerende. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Tokaj Kereskedöhàz, Tokaji Aszú 3 Puttonyos, Ungarn, 2007, lav alkohol (12%)
120 kr., pris for 50 cl; på tilbud året ud: 99,75 kr., Laszlo's Vin
Elegant hvidvin, sød, men ikke sliksød - en vin med ren frugt og noter af pære og kvæde. Flydende guld til en rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Chateau Dereszla, Tokaji Aszú, 3 Puttonyos, Ungarn, 2006, lav alkohol (12%)
199 kr., pris for 50 cl; på tilbud året ud: 129 kr., Vinoble
I princippet en sød vin, men så sød er den nu heller ikke. Den har en fin sødme, men først og fremmest en forfriskende syre. En elegant vin, der fx er perfekt til gåselever, blå ost og lette, tørre desserter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.