Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13. 2013




Nyheder i uge 13, 2013









– Jeg bryder mig ikke om de smalle champagneglas, de såkaldte flûtes, sagde Thierry Gasco. – Jeg vil meget hellere have et rummeligt glas, der tillader vinens aroma at brede sig.


    Med ansvar for 5 mio. flasker
    Igen og igen afholdes der vinsmagninger og vinmager-middage (som nogle anglofiler kalder winemakers dinners), og som regel er anledningen et besøg fra udlandet.
    Af og til er det en eksportdirektør – og det kan være et både udmærket og vidende menneske. Men vi synes nu, at det er nok så spændende, når det er en person, som selv har haft druerne mellem hænderne. Eller mellem tæerne.
    En sådan person var på besøg hos importfirmaet Amka i mandags. Oven i købet en person, som igennem tyve år har haft ansvaret for 5 millioner årlige flasker med fornem champagne, og som har udviklet nye typer.
    Manden hedder Thierry Casco og er chefvinmager hos det hæderkronede, gamle vinhus Pommery i Reims.

    Så lidt sukker som muligt
    Under smagningen fortalte Thierry Casco levende om Pommerys særlige filosofi, der allerede siden 1874 er gået ud på at fremstille champagne med så lidt dosage (tilsætning af sukker) som muligt. Tørre vine, men alligevel med en fin frugtsødme, fordi man bruger fuldmodne druer fra marker med grand cru og premier cru.
    Pommery køber næsten 90% af sine druer af vinbønder rundt omkring i Champagne-regionen, som er lidt større end Fyn. Og det er ikke bare hvilke som helst bønder. Man har kontrakter på op til 25 år med bønderne og kontrollerer løbende deres produktion.

    Grand cru og premier cru
    Grand cru og premier cru er et spørgsmål om markernes terroir og druerne kvalitet – og dermed et spørgsmål om prisen på druerne.
    Der er i alt 319 landsbyer i Champagne, og 17 af dem er grand cru. Her får bønderne 100% af prisen for deres druer.
    I 41 landsbyer med premier cru får de mellem 90 og 99% og i resten af landsbyerne ned til 80%.
    Thierry Casco fortalte, at 92% af alle de druer, han bruger, er fra marker med grand cru og premier cru.



Der er mange trin ned til Pommerys 18 km lange kældergange under jorden.

    En af de store enker
    Ligesom de andre champagnehuse fremstiller Pommery flere kvaliteter, men 75% af produktionen er vinen Brut Royal – en vin uden årgang til 250 kr. Den smagte vi naturligvis, men vi smagte også nogle prægtige årgangs-vine. De vine, der forhandles i Danmark, er med i ugens smageliste længere nede.
    Men vi bør også lige fortælle om vinhuset Pommery, der blev grundlagt i 1836 og fra 1860 blev ledet af en af Champagnes "store enker", Louise Pommery.
    Ligesom "den gule enke", Nicole Clicquot Ponsardin, fik Louise Pommery i løbet af få år sat en stor produktion i gang og skabt vinhusets internationale berømmelse.

    En oplevelse under jorden
    Hvert år besøges vinhuset af 135.000 turister. Vi var selv på besøg for en del år siden, og det var en stor oplevelse.
    Vinhusets 20 mio. flasker lagrer i gamle minegange, de såkaldte crayères, 20 meter nede. Allerede mens romerne besatte Gallien, begyndte man at udhugge disse minegange i kalkklippen for at få sten til at bygge huse med.
    Rundt omkring i hulerne er der små pladser kronet med en tragtformet skakt op til et lille hul i jordens overflade. Her kom de gamle romere ned via tove og lange stiger. Og ud fra disse pladser strækker sig så 18 km gange med Pommerys hvilende flasker.
    Under et turistbesøg går man kun rundt i 800 meter af gangene. Det er nok. Men man kommer også op i den fornemme gamle bygning, der i en stor sal rummer måske verdens mest fantastiske vinfad.


    Det fantastiske vinfad
    Vinfadet er en historie for sig. Det kan rumme 64.366 liter og blev skabt til verdensudstillingen i 1904 i St. Louis i USA.
    Det var Frankrigs berømte art nouveau-kunster Émile Gallé, der udformede det runde endestykke af egetræ med dets overdådige udskæringer, der både rummer en barsk indianer med løvekrop og tre smukke kvinder. Der er endog et drikkeglas, som ikke er af træ men af glas, og et sugerør på vej ned i glasset.
    Émile Gallé (1846-1904) arbejdede med sit fornemme kunsthåndværk i byen Nancy i Nordfrankrig, og mange af hans arbejder kan ses på Musée de l'École de Nancy.
    I vinens verden kender vi hans dekorationer på flasker og glas fra champagnehuset Perrier-Jouët.
    Pommerys store fad ses på denne uges STORE billede nedenfor, men yderligere har Thierry Casco venligst sendt os en række detailbilleder, som vi bringer efter det store billede.








Spätburgunder (Pinot Noir). Foto: Deutsches Weininstitut.

Spätburgunder vinder terræn
Det er hvidvine på Riesling-druen, der har gjort Tyskland berømt som vinland. Men nu vinder tyskerne også i stigende grad berømmelse for deres rødvine på Spätburgunder - det tyske navn for Pinot Noir.
Engang var Spätburgunder-vinene fra Tyskland ikke værd at skrive hjem om, men de tyske vinproducenter er blevet dygtigere til at fremstille vin på druen. I dag findes der ifølge The Drinks Business også rigtig mange ældre vinstokke med Spätburgunder, der leverer koncentrerede og aromafyldte druer. Et varmere vejr i vækstsæsonerne i de senere år har også været gunstigt for rødvinsdruerne.
Det har alt sammen resulteret i stadig flere Spätburgunder-vine af høj kvalitet - vine, der vækker en stigende international efterspørgsel.
Vinene fra de allermest eftertragtede tyske producenter af Spätburgunder løber i dag ofte op i det, der svarer til 750 kr. flasken - altså priser på niveau med en god Bourgogne, der jo også laves på Pinot Noir.

Et alternativ til bourgogne
Også det asiatiske marked har fået øjnene på for de tyske rødvine. De røde bourgogner er et stadig større hit i Kina, og i kølvandet på den stigende import af disse vine har også de tyske Spätburgunder-vine vundet terræn på kinesisk jord - som et generelt billigere alternativ.
Omverdenens skærpede interesse for de tyske rødvine har medført, at arealet, hvor der dyrkes Spätburgunder, er fordoblet fra 1990 til 2010. I dag er det på 12.000 hektar, og Tyskland har dermed verdens tredje største areal med Pinot Noir.
Der er dog stadig et stykke vej op til førstepladsen, som indtages af Frankrig med 30.659 hektar af den blå drue.


Succeshistorie i Canada
Vinindustrien i Canada er én lang økonomisk succeshistorie. Det viser en ny rapport, Canada’s Wine Economy, bestilt af Canadian Vintners Association samt flere andre canadiske vinforeninger.
Til grund for rapporten ligger den mest omfattende undersøgelse af den canadiske vinindustri nogensinde.
Her kommer en række af de mest interessante resultater fra rapporten - som kan læses i sit fulde omfang ved at klikke her.
* I 2012 bidrog den canadiske vinindustri med 6,8 milliarder CAD (cirka 38 mia. kr.) til Canadas samlede økonomi.
* Det er provinserne Ontario, British Columbia, Quebec og Nova Scotia, der er de største bidragsydere.
* Vinindustrien giver arbejde til 31.000 canadiere inden for alt fra dyrkning af vinmarkerne til transport af druerne og salg af vinflaskerne.
* Vinrelateret turisme omfatter mere end 3 millioner besøgende hvert år.
* Stadig flere canadiere foretrækker vin frem for øl og spiritus. 30% (i alt 220 mio. flasker) af al den vin, der hvert år drikkes i Canada, er fremstillet i hjemlandet - resten er importeret. Det betyder, at der stadig er et stort potentiale for et øget salg af canadisk vin til hjemmemarkedet.








En imponerende bunke af presserester får tilført endnu et skvæt skind, stilke og kerner. Billedet er taget i et vinhus i Abruzzo i Italien.

Fra presserester til pulver
Når druerne presses til most i et vineri, efterlades der en masse skind, stilke og kerner. Normalt betaler vinproducenterne for, at disse presserester bliver afhentet og siden kasseret.
I USA efterlader presningen af de mere end 4 millioner tons druer, der høstes hvert år, enorme mængder presserester, hvoraf hovedparten kasseres. Kun en mindre del anvendes til gødning og foder til kvæg.
Det har ifølge den britiske nyhedsside Phys.org fået forskere fra Oregon State University til at undersøge, om ikke resterne kan anvendes til noget fornuftigt. Og de er kommet frem til, at de kan forvandles til en række både spiselige og ikke spiselige produkter.
Drueresterne er sprængfyldte med kostfibre og antioxidanter, og forskerne har ved at tørre og dernæst male resterne fremstillet et kostfiberpulver, som kan tilsættes forskellige fødevarer.
Ud over at pulveret er sundt, har det vist sig, at det også kan forlænge fødevarernes levetid, da fenolerne i presseresterne modvirker nedbrydelsen af fedtstoffer. Man har blandt andet forsøgt at tilsætte kostfiberpulveret til yoghurt og salatdressing, hvilket forlængede deres levetid med en uge. Og pulveret ændrede hverken smagen eller konsistensen i de to produkter.

Der er penge at tjene
Forskerne har også med succes erstattet 15% af melet i brownies med pulveret og har dermed øget indholdet af sunde fibre og antioxidanter i kagerne. I øjeblikket eksperimenterer man med forskellige typer dej, og man satser på, at kostfiberpulveret en dag vil kunne bruges i de store amerikanske industribagerier.
I et andet forsøg har man fremstillet en slags fiberplader ud af presseresterne - plader, som man har forarbejdet til serveringsbakker, kasser og blomsterkummer. Og materialet er fuldt ud nedbrydeligt og dermed miljøvenligt.
Forskerholdet forestiller sig således en fremtid, hvor vinproducenterne kan tjene på deres presserester i stedet for at betale for at få dem fjernet - og hvor andre firmaer igen kan tjene på de produkter, de kan fremstille af resterne.
Universitetet søger nu samarbejde med firmaer, der kan markedsføre de produkter, det har udviklet.



Spis og drik godt i Sverige
Hvis man skal en smuttur til Sverige, er det rart at vide, hvor man spiser og drikker rigtig godt. Og det gør man ifølge 2013-udgaven af guidebogen White Guide allerbedst hos restaurant Esperanto i Stockholm.
Guiden kårer hvert år de bedste svenske restauranter og barer og overrækker priserne under stor festivitas. I år løb Esperanto med prisen for både Årets Bedste Restaurant og Bedste Serviceoplevelse.
I alt har White Guide bedømt 800 svenske restauranter og 90 barer - hvoraf den nye udgave af guiden indeholder anmeldelser af de 507 restauranter og 40 barer.
Kåringen som Årets Bedste Vinoplevelse tilfaldt restauranten 19 Glas i Stockholm, mens Bhoga i Göteborg løb med prisen for Årets Bedste Bar. Man kan slå op i guiden ved at klikke her, men der er også en app på vej.









Den nye film viser mange gamle billeder fra Clos de Vougeot og broderskabets liv på slottet.



    Ny Bourgogne-film
    Vinbroderskabet på Château du Clos de Vougeot i Bourgogne meddeler, at det har lavet en film med titlen "Jamais en Vain, Toujours en Vin" – Aldrig forgæves, altid i vin – en Cinemascope-film om slottets 900-årige historie og om la Confrérie des Chevaliers du Tastevin – Broderskabet af Smagekoppens Riddere.
    Fra og med den 6. april bliver filmen vist på slottet, og den vil uden tvivl blive en oplevelse for de besøgende.
    Men det er nu lidt ærgerligt, at brødrene ikke bare har lagt filmen ud på nettet. Eller sælger den som en DVD. Det ser ud til at være en film, der har kostet mange penge at lave – og vil kunne blive en god reklame for Bourgognes vine.
    Man kan dog få en lille smagsprøve, idet en trailer er lagt på nettet, og den kan ses ved at klikke her (og klikke på pilen i nederste venstre hjørne).

    Brug for lidt papnæse
    Filmen er et vidnesbyrd om, at et af de gode, gamle vinbroderskaber lever i bedste velgående.
    Vel – de franske broderskaber med deres kulørte dragter, ritualer på køkkenlatin og selvhøjtidelige optagelsesceremonier … man kan grine af dem. Men der er nu også brug for lidt papnæse i vinens verden, og ikke mindst vinbrødrene i Bourgogne kan fortælle en spændende og sjov historie.
    Egentlig er det mærkeligt, at vor tids bøger om Bourgogne som regel undlader af nævne broderskabet på Clos de Vougeot. Den gode historie kunne være en farverig modvægt mod de sædvanlige dødkedelige smagekommentarer og sort-hvide billeder af gravalvorlige vinbønder.







Igen georgisk vin i Rusland
I 2006 satte russerne en stopper for al import af vin fra Georgien. Årsagen var, at man efter en razzia i vinforretningerne i Moskva efter sigende havde fundet forfalskede vine.
Mens etiketterne på flaskerne bebudede, at der var tale om fine og dyre dråber, så var indholdet af yderst ringe kvalitet.
Forbuddet har været hårdt for vinbønderne i Georgien, idet hovedparten af landets vin blev eksporteret til Rusland.
Og russerne glemmer åbenbart ikke så let - boykotten har varet lige indtil nu. For nylig fik så 40 vinfirmaer i Georgien igen lov til at eksportere deres flasker til Rusland - efter et besøg af inspektører fra det russiske bureau for forbrugerbeskyttelse, Rospotrebnadzor.
I slutningen af marts vil endnu et hold inspektører rejse til Georgien med det formål at blåstemple yderligere et antal vinfirmaer.




De 22 magnumflasker Vega Sicilia.

Formidabel samling Vega Sicilia
I sidste uge fortalte vi om den unikke samling vine fra den spanske toprestaurant El Bulli, der bliver solgt hos Sotheby’s d. 3. april i Hong Kong.
Dagen efter fortsætter auktionen med endnu en celeber samling vine, nemlig et meget stort udvalg af flasker fra det legendariske spanske vinhus Vega Sicilia. Og vinene, der bliver solgt i 234 partier, kommer alle direkte fra vinhusets kælder.
Auktionen byder blandt andet på 22 magnumflasker af Vega Sicilias flagskib Único årgang 1970 til 1999, som stammer fra ejeren Pablo Álvarezs private vinsamling. Disse vine har en samlet højeste vurdering på 160.000 HKD (cirka 117.000 kr.)
Derudover er der også flere flasker Único Reserva Especial til salg - blandt andet 3 flasker årgang 1978, der er vurderet til 20.000 HKD (cirka 14.732 kr.).


Endnu en myte
I sidste uge bragte vi ti myter fra vinens verden. I den anledning har Søren Wolff, der ejer Bornholms Vinforsyning, sendt os følgende mail:
- Jeg synes, det var godt, at I samlede de 10 myter under ét. Jeg tror såmænd, at man kunne finde ti mere. Endnu en er efter min mening, at vin, der har en høj alkoholprocent, skulle være bedre end andre vine.
- For nogle år siden fik vi en opringning fra en ung, nybagt far. Hans kone og han skulle holde barnedåb og ville - inden de kom til butikken - lige sikre sig, at vi havde rødvine med en højere alkoholprocent end 15. Jeg kunne svare, at det kunne vi sagtens klare, men forstod ikke rigtigt, hvorfor den netop til en barnedåb skulle være så høj. Den unge mand forklarede, at han havde hørt, at jo højere alkoholprocent, jo bedre vin. Det lykkedes ikke for mig at tale ham til "fornuft". Han købte rigeligt af en chilener med 15% alkohol.
- Min opfattelse er, at de især mange unge mennesker, som foretrækker vine med høje procenter, i virkeligheden er faldet for, at den slags vine som oftest også har en del sødme.







    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag, og det gør vi med en række artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De syv første artikler har vi lagt ind på en særlig side. Her kommer den næste i rækken.

    Vinen til lam
    Lige om lidt er det påske, og så kommer der lam på rigtig mange danske middagsborde. Lammekød har en fin og ikke så påtrængende smag, så når der skal vælges vin til påskelammet, er udgangspunktet i høj grad krydringen af lammekødet og tilbehøret.
    Den klassiske udgave - den provencalsk inspirerede lammekølle med hvidløg og rosmarin - kræver en rødvin med struktur, fylde og tanniner. Her er det en god idé at vende blikket mod Rioja og vælge en af de traditionelt fremstillede vine fra det spanske distrikt. Også fra Ribera del Duero kommer der mange gode rødvine til lammekøllen.
    Et andet rigtig godt bud er rødvinene fra Rhône - fx en Châteauneuf-du-Pape - eller en anden franskmand med saft, krydderier og fylde. Skal vinen være italiensk, er en god Barolo bestemt også sagen til den klassiske lammekølle.
    Hvis lammet er marineret eller krydret med meget kraftigt smagende krydderier, kan en lidt mere muskuløs oversøisk rødvin på Shiraz som regel klare det problem.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til lam. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    14 vine til lam med 5 stjerner
    Bordón, Rioja, Crianza, Spanien, 2007, 90 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 42
    Bouvencourt, Brotte, Vacqueyras, Frankrig, 2011, 129,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne, smagt i 2013, uge 8
    Cuvée Philipson, Telmo Rodriguez, Rioja, Spanien, 2009, 79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 4
    Domaine de Poulvarel, Costières de Nîmes, Frankrig, 2008, 68 kr., Jysk Vin, smagt i 2011, uge 27
    Domain Mega Spileo, Syrah, Achaia, Grækenland, 2007, 164,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 50
    Emilio Moro, Ribera del Duero, Spanien, 2009, 189,95 kr., Theis Vine, smagt i 2013, uge 12
    Finca Antigua, Crianza, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2010, 85 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 6
    La Bouveau, Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 6
    Mas Arnaud, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 85 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine, smagt i 2012, uge 29
    Numanthia, Tempranillo, Toro, Spanien, 2008, 425 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 11
    Paolina, Ca' del Baio, Barbera d'Alba, Italien, 2011, 125 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 8
    Talento, Ego Bodegas, Jumilla, Spanien, 2011, 109 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 40
    Viña Zaco, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2009, 109 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 25
    Windmill, Old Vine, Zinfandel, Lodi, Californien, 2010, 125 kr., pris ved 12 flasker: 95 kr., på tilbud indtil 30. april: 87 kr. ved 12 flasker, Graa Vin, smagt i 2013, uge 6

    .......







Dronninge-kandidaterne føres i procession gennem Mendozas gader, alt imens publikum med skilte hepper på deres yndlings-kandidat.
Et andet højdepunkt er det store show under åben himmel i Mandozas gamle amfiteater. Fotos: Pablo Etchevers / Welcomeargentina.com.

Høstfest og dronninger i Mendoza
Mens vi venter på, at de første grønne spirer viser sig, er man i fuld gang med druehøsten i Argentina. Og den bliver fejret med manér i byen Mendoza med en gigantisk fest, Fiesta Nacional de la Vendimia. En fest, der på magasinet National Geographics topti-liste over verdens største høstfester, ligger på en andenplads.
For nylig sluttede årets weekend-lange høstfest, og som altid var højdepunktet udvælgelsen af årets høstdronning, la Reina de Vendimia.
Men før den store finale er der fest i gaderne, optog med udklædte folk og en dronninge-parade, hvor de smukke kandidater - en fra hver af de atten regioner i Mendoza-distriktet - føres frem på processionsvogne.

Fest i de sidste 77 år
Fra vognene uddeler dronninge-aspiranterne frugt, vinprøver og hele flasker til nogle af de mange indbyggere og turister, der er mødt op - hvert år deltager omkring 200.000 mennesker i festlighederne.
Også jomfru Maria bæres i procession gennem byen. Hendes tilstedeværelse er med til at sikre en god høst for Mendozas mange vinproducenter.
Det endelige punktum for festen er et stort lyd- og lysshow og et fantastisk fyrværkeri.
Fiesta Nacional de la Vendimia har været afholdt stort set uden afbrydelser i de sidste 77 år. Man kan læse mere om festlighederne ved at klikke her.



Inddeling efter priser?
I sidste uge fortalte vi om den britiske supermarkedskæde Morrisons, der havde inddelt vinene i vinafdelingen efter smag i stedet for lande. Altså en inddeling efter friske hvidvine, søde vine, kraftige rødvine osv. Og vi spurgte vores læsere i en lille rundspørge, om de syntes det var en god idé.
I alt tog 2235 læsere sig tid til at sætte en prik i spørgeskemaet - tak for det.
Vi fik også nogle kommentarer - blandt andet fra Claus Jacobsen, der skriver:
- Det lyder jo som en rigtig god idé, at inddele vinene efter deres smag og stil. Egentlig mærkeligt, at der ikke er nogen herhjemme, der har fundet på det.
- Samtidig kunne man på den enkelte reol anbringe vinene efter pris, fx med de dyreste flasker øverst og de billigste nede ved gulvet. Eller omvendt.
- På den måde ville man få vinene i det mellemste prisleje nogenlunde i øjenhøjde.

Et system med problemer
Systemet med at inddele efter smag og stil har faktisk været afprøvet herhjemme, nemlig for nogle år siden hos Kjær & Sommerfeldt i Møntergade i København.
Vi har spurgt derinde, om de stadig havde det på den måde, men det har de ikke.
Ideen er jo god service over for forbrugerne, siger de. Men der er nu også nogle problemer ved den.
Den er ikke mindst svær at kommunikere ud til kunderne, der ofte søger vine på en anden måde. De går fx efter bestemte mærker – bestemte vinhuse – som de har haft gode erfaringer med, og med opdelingen i reoler efter smag vil vinhusenes vine være spredt ud på flere reoler.
Yderligere står alle butikkens vine jo ikke på reoler. Mange aktuelle vine og vine på tilbud vil være udstillet på anden vis.

34/07 Klik her


Amerikansk vin på havets bund
Man ved fra fund af gamle vin- og champagneflasker i diverse skibsvrag, at havets dyb er en udmærket vinkælder. Vinene smager ofte forbavsende godt selv efter mere end 100 år i havvandet.
Vi har også tidligere fortalt om især franske vinproducenter, der har udført forsøg med at modne vine nede på havets bund - både i flasker og i fade. Efter sigende skulle en vin få en lidt anden aroma og en rundere og blødere smag af at opholde sig i havvandet i nogle måneder end i en vinkælder.
Nu har det første amerikanske vinhus, Mira Winery i Napa Valley, fulgt trop. Det har besluttet sig for at sænke 48 flasker af sine Cabernet Sauvignon 2009 ned i havnen i Charleston.

Går videnskabeligt til værks
Hos Mira Winery vil man via den nyeste teknik prøve at afdække nøjagtigt, hvad der sker under vinenes tre måneder lange ophold i havnevandet. Det er første gang, et vinhus griber sagen an på en så videnskabelig måde.
Man vil via kameraer nøje overvåge vinene, ligesom man vil måle vandets pres på korkpropperne og temperaturen i vandet sammenlignet med den oven vande.
Et hold af sommelierer vil smage på vinen før og efter dens ophold i vandet.



En vinflaske som bat
Amerikanerne elsker baseball, og firmaet Evergreen Enterprices, der har designet Boston Player Wine Bottle Holder, er garanteret fan af Bostons baseballhold Red Sox. Spilleren er klar til at slå en "homerun", og han er så realistisk gengivet, at man ikke rigtig tør placere sin dyre flaske Bordeaux-vin i hans hænder …
Vinholderen kan købes hos Amazon.


Lukninger truer pubberne
London er berømt for sine mange pubber - hvoraf flere ud over øl også har glimrende vinkort.
Som det er i dag, er der ikke langt fra pub til pub, men det er ved at ændre sig med stormskridt. Ifølge foreningen The Campaign for Real Ale (Camra) er der i gennemsnit lukket to pubber om ugen i 2012. Og de fleste åbner ikke igen under nye ejere, men bliver forvandlet til supermarkeder og fastfoodrestauranter.
Denne udvikling skal stoppes, mener man hos Camra, der ifølge The Drinks Business har indkaldt støttegrupper og politikere til et møde, hvor man skal lægge en strategi for pubbernes overlevelse.
Pubberne er ikke bare en del af Londons bybillede - mange af dem har også historiske interiører, som heller ikke bør gå tabt.


Til_37/09



...




De tre små tissende drenge øverst på Shake Bot.

De tisser drinks
For nylig blev den årlige udgave af festivalen BarBot afholdt i San Francisco. Det er en festival for robot-freeks, men det er udelukkende robotter, som har et eller andet at gøre med bartending, der må deltage.
Til årets BarBot kunne man blandt andet få mikset en cocktail af Shake Bot - en helt vanvittig cocktail-mikser, hvor tre små tissende drenge tisser hver sin ingrediens ud i en beholder. Når drengene, der er mindre versioner af det belgiske nationalsymbol Manneken Pis, har gjort deres arbejde, hældes indholdet fra beholderen ned i mikseren, hvorefter drinken er færdig. Det tager dog en rum tid at blande bare en enkelt drink, så robotten er altså ikke sagen, hvis man skal servere cocktails til et selskab på 20.
En lille film på YouTube viser, hvordan drengene tisser en Manhattan.





Ny snaps til påskebordet
Til det store påskebord hører der også en snaps eller to. Og det kunne fx være Sveriges ældste kryddersnaps, O.P. Anderson - eller nyheden O.P. Anderson Klar.
Begge snapse fremstilles af Altia, og den nye snaps er ligesom den gamle økologisk og har smag af kommen, anis og fennikel. Men derudover er der tilsat dild og citronskal, der giver snapsen en dejlig frisk smag.
O.P. Anderson står for Olof Peter Anderson, en svensk kemikaliehandler, der sammen med sin søn, Carl August, begyndte at fremstille spiritus. I 1891 kom de første flasker O.P. Anderson snaps på det svenske marked.
Den nye snaps kan blandt andet købes i Kvickly, Bilka, SPAR og SuperBest til 139,95 kr.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vin & Vin åbner onsdag d. 3. april en 250 kvadratmeter stor forretning på Koldingvej 73 i Viborg. Ejer og daglig leder er Nikolaj Jørgensen.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Otto Martinus Nielsen (f. 1952) begyndte allerede i sin studietid på DTU at interessere sig for vin, og sammen med sine studiekammerater afholdt han adskillige vinsmagninger. Efter en bourgognesmagning, der omfattede en Chambertin Clos de Beze 1972, var interessen for Bourgogne vakt.
    I 1986 begyndte han - som et sideerhverv til sit job som selvstændig rådgivende ingeniør - at importere vin. Fokus var fra starten kvalitetsvine fra Bourgogne, og vinene blev leveret til flere af den tids gode restauranter, heriblandt Erwin Lauterbachs Saison i Hellerup.
    I en årrække kørte vinfirmaet O.M. Nielsen på lavt blus med salg af vine til den nærmeste omgangskreds. Men i 2012 besluttede Otto Martinus Nielsen sig for at intensivere importen i samarbejde med sine to sønner samt Master in Wine Annai Salazar. Sidstnævnte står blandt andet for vinsmagninger og andre vinøse oplevelser, som man kan bestille hos firmaet.
    Vinsortimentet er blevet udvidet, og vine fra Spanien findes nu også i kataloget ved siden af de franske vine. Derudover er der blevet satset meget på udviklingen af en ny hjemmeside, hvor private kunder kan købe vine online. Firmaet sælger også vine til hoteller, cafeer og restauranter samt business to business.
    Adresse: O.M. Nielsen Vinimport, Gøgevang 15, 2970 Hørsholm, tlf.: 30 45 15 05, e-mail: mail@martinus-nielsen.com, www.omnielsen.dk.




.

    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.


    ...

      Hvad er historien bag romflasken?
      Leif Bech, der driver en antikvitetshandel i Nordvestjylland, har skrevet følgende til os:
      - I et dødsbo har jeg fundet fem uåbnede flasker 60% rom af en vis alder. Umiddelbart forekommer designet mig at være fra 1950erne, mens skruelåget vel peger hen imod 60erne.
      - Jeg har søgt at spore firmaet Jesper Christensen & co a/s (står nederst i det sorte felt på etiketten), men kan ikke finde noget senere end 1950 på internettet. Har I kendskab til firmaet og eventuelle oplysninger om, hvornår det ophørte?
      Det har vi ikke her på VinAvisens redaktion, men måske er der nogle af vores læsere, der kan hjælpe Leif Bech. Send venligst eventuel information om firmaet til info@vinavisen.dk.
    ....................



    Ugens vinøse billede
    Under en rejse til Toscana besøgte den flittige indsender af vinøse billeder, Carsten Søderstrøm, Fattoria di Fugnano umiddelbart uden for San Gimignano – byen med de mange middelalderlige tårne.
    Her var det Laura dell’Aira Pensabene, der tog imod. Det var hendes bedstefar, der oprindelig ejede vingården, og da han gik bort, stod hans to døtre, Christina og Giovanna, med gården.
    Giovannas datter, den dengang 23-årige Laura, var i gang med at studerede jura, men hun tog hjem og blev vinbonde, og det har hun været siden – godt hjulpet af sin mor og tante.
    På billedet er Laura i gang med at forberede en smagning og ilter vinen mellem to glas.
    Som så mange andre vingårde i Toscana har Fattoria di Fugnano værelser, som den lejer ud til turister.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .
    ....................
    217 Kunstneren Émile Gallés store fad, lavet til verdensudstillingen i St.Louis, USA, i 1904 (foto © Pommery).


    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Jean-Louis Denois, Brut, Méthode Traditionelle, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
99,75 kr., Bichel Vin
Fransk, men ikke en champagne. Men den kunne have været det - den smager i hvert fald lige så godt som en god champagne og er lavet på de samme druer, Chardonnay og Pinot Noir - og så koster den mindre end det halve. Der er fine bobler i glasset og en duft og smag med noter af citron, æble og gær.


Fürst von Metternich, Rosé Sekt Trocken, Tyskland, lav alkohol (12,5%)
129 kr., Holte Vinlager
Tør boblevin med kraftig mousse i munden en en frugtagtig smag med toner af grape og jordbær/hindbær.

Hvidvin


Chakana, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2012, lav alkohol (13%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En rigtig dejlig hvidvin, der med sin duft og smag af eksotiske frugter - især papaya - på mange måder er typisk for de oversøiske vine på Sauvignon Blanc. Men den er mere tør og har elegante citrusnoter i eftersmagen. Et kup til prisen. Flasken har skruelåg.


Aurum, Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2010, lav alkohol (12,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Liflig og læskende hvidvin på druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc. En meget anvendelig vin til mange lettere retter. Prisen er attraktiv.


Quinta do Cruzeiro, Vinho Verde, Portugal, 2011, lav alkohol (12%)
75 kr., Vino Gaudium
Let hvidvin med en frisk, men også blød citrussyre og med den lille "perle" i munden, som man traditionelt træffer i "den grønne vin" fra det nordligste Portugal. Glimrende til fiskeretter.


Los Vascos, Domaines Baron de Rothschild (Lafite), Sauvignon Blanc, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., på tilbud måneden ud: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig god Sauvignon-hvidvin med frisk druesmag og krydrede toner. Den "smager igennem", lød det fra smagepanelet.


Paso Fino, Chardonnay, Maule Valley, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 42,50, Holte Vinlager
En dejlig frisk og tør hvidvin med god fylde og noter af grape. I eftersmagen har den et lille bittert bid, som gør den velegnet til mad. Flasken har skruelåg.


Jägle, Riesling, Baden, Qualitätswein Trocken, Tyskland, 2010, lav alkohol (11,5%)
83 kr., Vinbutikken.dk
En pæn og venlig hvidvin med en god duft og en blød druesmag med mineralske toner.

Rosévin


Spinelli, Montepulciano, Cerasuolo d'Abruzzo, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
39,95 kr., Nemlig.com
En lidt enkel rosévin med markant syre og et lille bid. Kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.

Rødvin


1659, Reserve Edition, Boutinot, Merlot, Western Cape, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)
40 kr., Rema 1000
Fyldig, blød og elegant rødvin med god Merlot-smag, fint krydderi og en lang eftersmag. Til prisen en fortræffelig vin - lidt af et kup. Flasken har skruelåg. Smagepanelet gættede på den dobbelte pris.


Busby's Mate, South Eastern Australia, Australien, 2011, høj alkohol (15%)
55 kr., ViniPortugal
"Big chunky red" står der på etiketten - stor, tung og rød. Og det er denne rødvin til en vis grad. Men den er alligevel ikke en af disse australske bamser med intens frugt. Den er faktisk i god balance og uden spritkant - næsten elegant. Prisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.


Gran Passione, Fossalta di Piave, Veneto IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 13): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Til tilbudsprisen 50 kr. er denne rødvin lidt af et kup. Den har god, "kødfuld" frugt og fint krydderi. Smagepanelet gættede på næsten dobbelt så høje priser.


Pierre Amadieu, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 30. april, Erik Sørensen Vin
En saftig Rhône-rødvin med en masse frugt. Men også med hele den sydfranske krydderihylde, en fin sødme, noter af muld og en lang eftersmag. En meget anderledes Côtes du Rhône. Prisen er attraktiv.


Basciano Rufina Riserva, Sangiovese, Chianti, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., Wine Group
En fantastisk god rødvin på Chiantis store drue Sangiovese - med 7% Colorino. Denne blå drue er meget mørk og anvendes mest til at give de toskanske rødvine lidt ekstra kulør - colore betyder farve på italiensk. Der er svampe og læder i duften, mens smagen er super koncentreret og fyldig med frugt og krydderier, men også med tanniner og rygrad. En flot og harmonisk vin, der vil være sagen til en god oksesteg. Vinen er et kup til prisen.


Intaglìo, Pinot Noir, Trentino, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
80 kr., pris ved 12 flasker: 59,95 kr., Vinmonopolet
En meget lækker rødvin, blød, frugtagtig, fint krydret og meget Pinot - lidt rabarber, sødme ... En nydelse - og med en attraktiv pris ved tolv flasker. Flasken har skruelåg.


Tossals Junior, Cellars M. Carmen Declara, Montsant, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
120 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Fortræffelig rødvin i meget fin balance. Tør, med god frugtfylde, krydderi ... Fire år gammel og fint modnet.


Château des Fines Roches, Vignobles Mousset-Barrogt, Châteauneuf du Pape, Blanc, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
249 kr., Kjær & Sommerfeldt
Hvid Châteauneuf er ret sjælden, men som regel værd at gå efter. Det er i hvert fald denne dejlige flaske med sin liflige duft og sin brede, bløde og delikate druesmag.


Carolina, Cascina Val del Prete, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
299 kr., pris ved 12 flasker: 269,10 kr., Distinto
Stor og flot rødvin med masser af frugt og god syre. Den kan drikkes nu, men gem den meget gerne i endnu fem-seks år.


Erik Banti, Sangiovese, Morellino di Scansano, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., Strandgaarden
Krydret rødvin, tør, med god frugt - en rigtig madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château Tour St. Bonnet, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Ikke den dårligste Bordeaux-rødvin, vi har haft over smagebordet, men den har nu en meget markant træsmag, der hurtigt maskerer frugten. Det hjælper imidlertid, når vinen får lidt luft.


La Croisade, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
50 kr., Aldi
Venlig, énsporet, en masse sødme, ikke ret meget syre, nem at drikke - en lille rødvin til et stort publikum. Flasken har skruelåg.

Smagningen af Pommerys champagner


Pommery Brut Royal, Vranken Pommery, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
250 kr., Amka
Glimrende mousserende hvidvin på 95% druer fra cru-marker. Den har en flot krydret duft og en frisk, livlig og elegant smag i god balance. I smagen er der noter af citrus, fersken og pære - og en dejlig lang eftersmag.


Summertime, Blanc de Blancs, Vranken Pommery, Chardonnay, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
573 kr., Amka
Lavet efter samme filosofi om begrænset dosage (tilsætning af sukker) som Brut Royal, men udelukkende af hvidvinsdruer (blanc). Det er en boblevin med en dejlig blød og aromatisk Chardonnay-smag - og en vin, der er let at drikke.


Pommery Grand Cru, Vranken Pommery, Champagne, Brut, Frankrig, 2005, lav alkohol (12,5%)
729 kr., Amka
Elegant og perfekt årgangs-champagne på lige dele Chardonnay- og Pinot Noir-druer, høstet på syv grand cru-marker. Vinen er blød, aromatisk, med mineralske noter og fine gærtoner. Dertil en god citrus-aroma og fine bobler. Men den er ung og må meget gerne ligge i endnu ti år.


Apanage Rosé, Vranken Pommery, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
731 kr., Amka
Denne elegante champagne er ikke rosé, men snarere gylden, blegt laksefarvet. Den har en frisk duft og en ret fyldig druesmag. Den rosé farve er skabt ved tilsætning af 7% rødvin.


Louise, Vranken Pommery, Champagne, Frankrig, 1999, lav alkohol (12,5%)
1496 kr., Amka
En champagne helt i top, skabt på druer fra tre grand cru-marker. Den har en blød, kompleks og lækker smag, god fylde og et lille bid, der gør den til en fornem ledsager til elegante lette retter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.