Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16. 2013



Nyheder i uge 16, 2013





.




I dag fremstilles der rødvine af topkvalitet i det chilenske distrikt Colchagua. Men i løbet af de næste årtier kan det blive stadig mere krævende at dyrke vin i dette område.

Store ændringer på vej
I fremtiden vil det blive stadig sværere at dyrke vin i en række af de kendte vinlande - og lettere i områder, som i dag ikke er nær så egnede til vindyrkning.
Årsagen er den globale opvarmning, hvor Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) spår, at temperaturen hvert tiende år vil stige med 0,2 grader. Det er ikke meget, men nok til at der vil ske ændringer i det globale klima i løbet af dette århundrede.
Ifølge en ny amerikansk undersøgelse, som er offentliggjort i det nyeste nummer af Proceedings of the National Academy of Sciences, kortlægges, hvilken betydning denne opvarmning vil have for vindyrkningen rundt om i verden. Den viser, at områder, der er egnet til vindyrkning i de førende vinlande, vil formindskes med mellem 25% og 73% inden år 2050. Og det vil uundgåeligt komme til at gå ud over adskillige af verdens fornemme vinområder.

Færre velegnede områder
Ifølge undersøgelsen, der er baseret på sytten forskellige klimamodeller, vil det areal, der er velegnet til vindyrkning i landene omkring Middelhavet, blive reduceret med 68% inden år 2050.
Også andre vinområder med et middelhavsklima vil blive ramt. Det gælder fx visse områder i Australien, hvor reduceringen af velegnede marker vil ligge på hele 73%.
Nogle af de områder i Californien, hvor der i dag dyrkes vin, vil også blive mindre egnede i fremtiden. Tidligere undersøgelser har vist, at vinmarksarealet i Napa måske endog vil være halveret inden 2040.
Den globale opvarmning vil tillige gå ud over nogle af Chiles førende vindistrikter - blandt andet Maipo, Colchagua og Cachapoal. Her vil det største problem blive manglen på vand i det i forvejen tørre land. Vinproducenterne i Maipo må således indstille sig på, at der vil falde omkring 20% mindre regn i 2050 end i dag.

Vinstokke i Yellowstone
Man vil selvfølgelig stadig kunne dyrke vin i mange af disse mindre velegnede områder, men det vil kræve en ekstra stor indsats fra vinproducentens side fortsat at kunne levere vine af samme kvalitet som førhen. Andre områder vil med tiden blive stort set uegnede til vindyrkning.
På New Zealand vil der til gengæld ske en fordobling af velegenede vinområder, og i Nordeuropa - og således også i Danmark - vil det ligeledes gå fremad med et brugbart vindyrkningsareal.
Også nogle højtliggende områder, der i dag er alt for kølige til vindyrkning, forventes at kunne tilplantes med vinstokke i en ikke alt for fjern fremtid.
Ifølge undersøgelsen er nogle af de områder, der bliver de mest velegnede til dyrkning af vin i fremtiden, i dag helliget helt andre formål - blandt andet naturreservater.
Fx vil det blive helt perfekt at dyrke vin der, hvor nationalparken Yellowstone ligger i dag - i delstaten Wyoming, der har et køligt og tørt klima.
Også i Kina vil vinstokkene få de bedste betingelser i de højtliggende områder i bjergene, hvor den store, fredede panda lever.
Undersøgelsen påpeger derfor, at man bliver nødt til at tage hensyn til fremtidens vindyrkning - samt dyrkning af andre afgrøder, der er sarte over for klimaændringerne - når man fremover omdanner store arealer til naturparker og reservater.


Nytænkning i Bordeaux
Den vintekniske direktør hos Château Pontet Canet, Jean-Michel Comme, er kendt for at gå nye veje i det ellers så traditionelle Bordeaux.
I 2004 indførte han biodynamisk vindyrkning hos 5.cru-slottet - hvilket bestemt ikke er almindeligt i det franske vindistrikt. Og nu har han besluttet, at Pontet Canet - som det første vinslot i Bordeaux - skal begynde at modne en del af sin rødvin i store lerkrukker.
I første omgang er 15% af årgang 2012 hældt på krukkerne, der hver især kan rumme 900 liter vin. Målet er at skabe rødvin med mere frugt og mindre eg.
De i alt 80 lerkrukker er fremstillet af jord fra Pontet Canets vinmarker - således at druerne stadig har en eller anden form for forbindelse til den jord, de er dyrket i.
Selv om det at anvende sådanne lerkrukker er nyt i Bordeaux, er der flere vinproducenter andre steder i Frankrig, der benytter sig af dem.








István Szépsy har i dag 28 hektar Grand Cru marker og 18 hektar Premier Cru marker. Denne ugens STORE billede længere nede viser nogle af markerne.

Ungarsk vin op ad bakke
At sælge ungarsk vin i Danmark er op ad bakke. Landet har ganske enkelt haft et dårligt ry siden de mange år under den russiske besættelse, da kommunisterne inddrog de gamle familiebrug og indførte storproduktion af elendig vin.
Så det bliver uden tvivl op ad bakke for H.J. Hansen, der nu er i gang med at lancere ungarske hvidvine, tørre og søde. Oven i købet vine til flere hundrede kroner.
Vinene kommer fra vingården Szépsy i Tokaj-regionen, og i tirsdags var István Szépsy på besøg i Danmark for at præsentere sine vine.

István Szépsy var parat
– Min familie har lavet vin i Tokaj siden 1500-tallet, fortalte han, – men da Ungarn blev besat, blev de fleste af vores marker konfiskeret.
– Min far fik kun lov til at beholde en ganske lille mark og måtte se på, hvordan resten af jorden blev plantet til med højtydende druer. Nu skulle der laves storproduktion i kommunismens navn.
– Hvor vi stræbte efter kvalitet med 12 hektoliter vin pr. hektar, lavede kooperativet op til 150 hl/ha, og alt blev blandet i det helt store kar – fra alle marker, fra alle distrikter, fra hele landet.
– Det lykkedes for min far at fortsætte med at lave kvalitet på sin lille mark, indtil partiet inddrog den i begyndelsen af 70'erne.
– I 1975 tilplantede jeg 4,2 hektar jord, som ingen andre ville gøre noget ved, men som er grand cru, og i 1989, da russerne forsvandt, var jeg parat til at lave min egen vin og sælge den.

Varme bamser
István Szépsy er en af dem, der tegner fremtiden for Tokaj, og han har brudt med fortidens tradition for søde vine:
Dels producerer han tørre vine på de to Tokay-druer Furmint og Harslevelü, dels undgår han de iltede toner, der ellers præger mange traditionelle tokajere. Han søger en frisk og ren smag.
Under mødet med István Szépsy smagte vi i alt fem af hans vine, og det var lidt synd for ham, at smagningen ikke forløb helt perfekt.
Alle fem vine stod skænket op i glassene, da vi satte os, men først skulle vi jo have fortællingen om familien, dens historie, dens marker og vine, og imens blev vinene mere og mere varme.
Det gjorde ikke så meget med de søde vine, men de tørre hvidvine var nogle alkoholiske bamser, to med 15% alkohol og én med 14,5%, og den slags vine må ikke være alt for varme.

Problem med priserne
Vel, vi måtte prøve at abstrahere, og det har vi gjort i smagelisten længere nede i denne VinAvis.
Men så var der et andet problem – i hvert fald for os: Priserne på vinene.
De søde vine er fremragende, og når man ved, hvor stor omhu, der skal til for at skabe dem, skal vi ikke gøre ophævelser over 440 og 1080 kr. for 50 cl.
Men tørre hvidvine til 250, 310 og 600 kr. … Man kan faktisk få mange lige så gode hvidvine for under det halve.
Enhver vin koster som bekendt, hvad nogen er villig til at give for den, og der må være kunder til disse vine. István Szépsy eksporterer 50-60% af sine vine og får strålende anmeldelser rundt omkring. Den britiske vinskribent Jancis Robertson har ligefrem kaldt ham genial.
Det skal være ham vel undt. Han har brug for det. Som sagt: Det er op ad bakke.









Det berømte gedetårn hos den sydafrikanske vingård Fairview.

Pulver af geders horn
Den sydafrikanske vingård Fairview i Paarl er ikke kun kendt for sin gode vin, men også for sin hjord af geder. Vingården er således Sydafrikas eneste producent af gedemælk, og ud af mælken fremstiller Fairview nogle glimrende oste.
Vingården har også et berømt gedetårn, hvor gederne kan motionere ved at løbe op og ned ad en udvendig spiraltrappe, og gennem nogle huller i murværket kan de søge skygge inde i tårnet.
For at gøre det lettere for gederne at komme ind og ud af hullerne, fik lederen af Fairviews gedehyrde-hold, Dick Hardy, den idé, at han ville klippe det yderste af gedernes horn. Geders horn vokser konstant - ligesom negle - og Hardy fortsatte ifølge WOSA (Wines of South Africa) klippearbejdet med mellemrum gennem flere måneder.
En dag opdagede han, at gedehyrderne samlede de afklippede stumper op og malede dem til et pulver, som de så brugte i en særlig cocktail. Hyrderne mente, at pulveret styrkede såvel immunforsvaret som knoglerne. Og så blev pulveret også betragtet som det rene elskovsmiddel.

Vingården kan redde næsehornet
Dick Hardy og Fairviews ejer, Charles Back, sendte et gedehorn til en nøjere analyse på et laboratorium, og det viste sig, at det indeholdt et erotisk stimulerende middel, som også findes i Viagra.
Charles Back er en dygtig og visionær forretningsmand, og han så straks en stor fremtid for sig i salget af gedehornspulveret.
I dag - et år efter - er produktionen sat i system. De afklippede hornstykker vaskes, tørres og forvandles til pulver, og da pulveret er lugt- og smagsneutralt, kan det bruges til at blande i både vin, drinks og juice.
Pulveret har vist sig at være en meget indbringende indtægtskilde, og der sendes hver måned store mængder af sted til Kina. Fairview har faktisk svært ved at leve op til efterspørgslen.
Hidtil har der - for at kunne fremstille et lignende pulver til det asiatiske marked - været drevet rovdrift på næsehorn. Nu håber Charles Back, at glæden for det noget billigere gedehornspulver kan være med til at redde bestanden af næsehorn.
De penge, som salget af pulveret indbringer, går direkte til en fond, Big Horn Research Trust, som Charles Back har grundlagt. Og de skal bruges til forbedringer for lokalsamfundet i Paarl.
Se, det er jo en rigtig god historie. Den eneste hage ved den er, at den blev bragt d. 1. april …

Tredjevin fra Château Margaux
I Bordeaux taler man ofte om andenvinen, en vin fremstillet på druer, der ikke blev fundet værdige nok til at komme i førstevin, vinslottets flagskib.
Ofte er det bestemt værd at gå efter slottenes andenvine. Det er jo stadigvæk rigtig gode druer, der er brugt til disse vine, mens priserne ligger betydeligt lavere end for førstevinene.
Når det gælder årgang 2009, har Château Margaux i Médoc også fremstillet noget så sjældent som en tredjevin, rødvinen Margaux de Château Margaux. I alt er der fremstillet 36.000 flasker af vinen, hvoraf de fleste bliver frigivet til salg til efteråret.

Også almindelig AOC
Hvad flaskerne skal koste, har vinslottet endnu ikke besluttet sig for.
Normalt vil de druer, der hverken bliver fundet værdige til første- eller andenvinen, Pavillon Rouge, alle ende som ganske almindelig AOC Margaux. Men høsten i 2009 var af så god kvalitet, at man altså har valgt at lave en tredjevin. Dog er der også blevet en portion tilovers til AOC Margaux.
Lad os endelig høre på info@vinavisen.dk, om der kommer nogle flasker af denne vin til Danmark - og hvad prisen i så fald bliver.




.


Gevaldig prisstigning på Grange
Som vi fortalte i uge 11, har Robert Parker for nylig givet årgang 2008 af den australske rødvin Penfolds Grange de maksimale 100 point i The Wine Advocate.
Vinen er ikke kun Australiens mest berømte, men også den dyreste. En flaske af årgang 2007 blev således solgt for 625 AUD (cirka 3750 kr.).
De 100 point for årgang 2008 har sparket gevaldigt til efterspørgslen - især fra Kina og de øvrige asiatiske lande. Og det har fået Penfolds til at prissætte den nye vin, der kommer på markedet i begyndelsen af maj, til hele 785 AUD (cirka 4700 kr.) flasken. Vinen vil højst sandsynligt også blive revet væk, nærmest uanset hvad prisen ligger på.




William Koch har tjent sin kolossale formue på sit energiudviklingsfirma Oxbow Group. En del af formuen bruges på flasker til hans store vinkælder.

Jubii jeg vandt
Vi har tidligere fortalt om den amerikanske forretningsmand William Kochs utrættelige kamp mod denne verdens vinsvindlere.
Han har påstået, at han selv er blevet udsat for svindel af både auktionshuse og vinhandlere, der har solgt ham kostbare flasker med et langt mindre kostbart indhold.
Koch har gang på gang lagt sag an mod disse påståede svindlere - senest blev den californiske vinsamler Eric Greenberg trukket i retten, og som nævnt i uge 14 havde Kochs advokat gode kort på hånden.
I dag er Koch en glad mand, idet han netop har vundet retssagen. Dommeren i retssalen i New York fandt, at der var beviser nok på, at Greenberg udmærket vidste, at 24 af de fornemme gamle flasker Bordeaux-vin, han i 2005 indleverede til auktion hos Zachys, var forfalskede.
Det var disse flasker samt mange andre, der også havde været i Greenbergs eje, Koch købte på auktionen.

2,2 mio. kr. i erstatning
For den dyreste af de forfalskede flasker betalte Koch et hammerslag på 29.500 dollars (cirka 168.000 kr.). Det var en magnumflaske Château Pétrus 1921 - altså ifølge etiketten.
Greenberg er nu blevet dømt til at betale Koch 380.000 dollars (cirka 2,2 mio. kr.) i erstatning. Det er en pæn sjat penge, men intet i forhold til de mange millioner dollars både Koch og Greenberg har brugt på advokater under retssagen.
Efter sagens afslutning udtalte Koch til Huffington Post, at han mente, at handelen med vin i det hele taget er korrupt, og at han af samme årsag er holdt op med at købe vin på auktion.
Han har stadig en liste over vinhandlere, som han mener har solgt ham forfalskede flasker, og han vil nu gå videre med listen efter at have sat et hak ved Greenberg.


Mindre vin i italienske glas
En ny undersøgelse fra den italienske landbrugsorganisation Coldiretti viser, at italienernes vinforbrug i 2012 var rekord lavt. I alt blev der drukket 22,6 millioner hektoliter vin i Italien, og det er en nedgang på hele 22% i forhold til 2002.
Til sammenligning nød franskmændene 30,3 mio. hl vin og amerikanerne 29 mio. hl sidste år.
En rundspørge blandt de italienske forbrugere viste desuden, at 32% af befolkningen i dag kun drikker vin ved særlige lejligheder, og at 18% nyder et enkelt eller to glas vin om ugen. 6% sagde, at de ikke rørte vin overhovedet.
Men hvad der tabes på gyngerne, vindes på karrusellerne. Det går nemlig rigtig godt for eksporten af italiensk vin, der i 2012 slog alle rekorder med 4,7 milliarder euro (cirka 35 milliarder kr.).
I mængde svarede det til, at hver femte flaske italiensk vin blev solgt uden for landets grænser.
Hermed har Italien endnu engang cementeret sin rolle som verdens største vineksportør.







Fingeren sladrer om promillen
Når politiet har mistanke om, at en bilist har fået lidt for meget inden for vesten, bliver vedkommende bedt om at puste i et alkometer. I fremtiden vil sådanne alkoholtests måske kunne udføres langt mere diskret, nemlig via et enkelt tryk med fingeren.
Det britiske firma AlcoDigital har netop lanceret AlcoSense TruTouch, som er verdens første alkometer, der benytter sig af finger-berøring.
Bilisten trykker let med fingeren på en lille scanner, der udsender et infrarødt lys. Det lys, der reflekteres tilbage fra huden, sladrer om, hvor høj eller lav promillen er. Alkometret kan også stadfæste brugerens identitet.


Mere om iltning af hvidvin
I sidste uge gik Ugens gode spørgsmål på, om man også nogle gange skal ilte hvidvin. Til vores svar har Peer Grønnerup, der ejer Steensgaard Vine, en kommentar:
– Jeg giver jer fuldstændig ret i, at de fleste hvidvine, specielt unge vine, ikke umiddelbart vinder ved iltning.
– I forbindelse med et nyligt besøg hos en af mine producenter i Toscana faldt snakken netop på iltning af hvidvine. Det skete over et glas af vingårdens fadlagrede Chardonnay, som er inspireret af de store hvide fra Bourgogne.
– Vingårdens ejer, Enzo Papi, fortalte mig om vigtigheden af iltning for netop denne type hvidvine, hvor der er tale om fadlagring, og hvor der er foretaget bâtonnage (en proces, hvor man med en stav rører rundt i bundfaldet i det fyldte vinfad. Herved får man en bedre fordeling af sukkeret og gærcellerne, red.).
– Iltning vil her være med til at åbne vinen og frigive mere nuancerede og komplekse aromaer, fortalte Enzo Papi.
– Jeg kunne egentlig kun give ham ret. Jeg er selv en stor tilhænger af fadlagrede hvide bourgogne-vine og har altid selv iltet vinene ca. 30 min. før, de skulle nydes.
– Det er nok heller ikke uden grund, at Riedels druespecifikke glas (Vinum) til fadlagerede Chardonnay-vine er en stor bowle, der kan minde om glassene til Pinot Noir og Barolo, rødvine, som også kræver masser af ilt for at åbne sig og frigive deres komplekse aromaer.



Pluk et champagneglas
Det 202 år gamle champagnehus Perrier-Jouët, der ejes af det franske firma Pernod Ricard, har netop lanceret "Det fortryllede træ" - et ganske særligt træ, kreeret af den hollandske designer Tord Boontje.
I træets forgyldte grene skjuler der sig seks holdere til champagneglas, og så er det ellers op til gæsterne om bordet at "plukke" hver sit glas fra træet.
De slyngede grene, der er prydet med anemoner, afspejler motivet på Perrier-Jouëts flasker. Dette motiv blev skabt i 1902 af den franske kunstner Emile Gallé, en af tidens førende repræsentanter for art nouveau-stilen. Art nouveau (ny kunst) blev netop kendt for sine slyngende og snoede former inspireret af naturen.
Træet kommer snart i handelen - men der går nok en rum tid, før det når til Danmark.
Det er bestemt et både idyllisk og romantisk champagne-træ. Men tænk, hvis nu ærmet hænger i et blad, når man skal sno sin hånd ind mellem grenene for at få fat i et glas. Og tænk, hvis træet så vælter …
Det er nu unægtelig lettere at have glassene stående på en bakke.





...



Nordiske guder på flaske
Hos det skotske destilleri Highland Park på Orkney er man begyndt at fremstille en whisky-serie med navnet The Valhalla Collection.
Hver af de i alt fire whiskyer er navngivet efter en af de nordiske guder. Thor var den første, der fik æren af at komme på etiketten, og nu har destilleriet barslet med Loki (Loke).
Denne ase, der faktisk er af jætte-slægt, var ifølge den nordiske mytologi en værre én - forræderisk og drillesyg og far til Midgårdsormen, Hel og Fenrisulven, de tre monstre, der slog flere af guderne ihjel under Ragnarok.
Den nye whisky er en femten år gammel Single Malt, der - ligesom Thor - leveres i en æske, som er inspireret af de gamle vikingeskibe.
Der er kun fremstillet i alt 21.000 flasker af Loki. Danmark får 600 flasker, som blandt andet vil kunne købes hos Whisky.dk fra og med begyndelsen af maj. Man kan dog allerede nu forudbestille en flaske. Prisen er 1349 kr.

Skjulte whiskyen i en kiste
Grundlæggeren af Highland Park var i øvrigt også en værre én.
Magnus Eunson, som han hed, var præst - og storsmugler af whisky, som han fremstillede om natten i et lille destilleri højt oppe på en bakketop. Herfra havde han godt udsyn ud over landet nedenfor, så han kunne se, hvis tolderne skulle nærme sig. Det er også her, at Highland Park i dag har til huse.
Det fortælles, at Eunson gemte sine whiskydunke bag prædikestolen. Men en dag blev han advaret om, at et par toldere var på vej, og at de ville gennemsøge kirken. Hurtigt fik han bragt dunkene ind i præsteboligen, lagde dem ned i en kiste og lukkede låget. Dernæst lagde han et hvidt klæde over kisten og fik nogle venner samt sine tjenestefolk til at samles om den og spille sørgende. Selv sad han for enden af kisten og læste højt af en bibel, da tolderne - efter forgæves at have ledt efter whiskyen i kirken - aflagde et besøg på præstegården.
- Det var kopper, han døde af, lød det stille fra en af de "sørgende" til tolderne. To sekunder efter var tolderne flygtet ud af rummet, og Eunson kunne åbne kistens låg.


Stigende eksport af spiritus
Der er godt gang i eksporten af spiritus fra Europa. Ifølge nye tal fra foreningen for europæiske spiritusproducenter, Spirits Europe, var der i 2012 en stigning i værdi af eksporten på 20% i forhold til året før.
Spiritus er dermed det produkt i EU, der tegner sig for den største eksport i værdi, når det gælder fødevaresektoren.
USA, der er den største importør af spiritus fra Europa, aftog sidste år flasker for et beløb svarende til 23,9 milliarder kr.
Det hurtigst voksende marked er til gengæld Rusland, der i 2012 importerede flasker for 37% mere end i 2011. Canada følger dog også godt med, idet der her var tale om en vækst på 31%.
Whisky udgør den største del af eksportkagen, nemlig hele 44%, mens cognac tegner sig for 26%, vodka for 12% og likør for 10%.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Haller Vine har fået forhandlingen af vinene fra det argentinske vinhus, Bodegas Casarena.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



    Ugens vinøse billede
    Det er ikke kun herhjemme, foråret lader vente på sig. I det tyske vinområde Saale Unstrucht rejser de nøgne vinstokke sig stadig fra den snedækkede jord - som det ses på dette billede, der er taget af Hanne Stysiek fra Vin Stysiek.
    Hvert år rejser hun til vinområdet i påsken for at købe vine ind til sin forretning:
    - Det var første gang i alle de år, vi har været i Saale Unstrucht på denne tid, at der var sne og ikke et eneste lille skud på vinstokkene.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det har vi ikke ressourcer til - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    220 På denne mark i det ungarske Tokaj gror druerne til István Szépsys fine vine (foto © Szépsy).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 117 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Chevalier, Tastevinage, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Denne glimrende crémant på druerne Chardonnay og Pinot Noir dufter af champagne og smager af champagne - af en rigtig god champagne. For nu at tage det berømte Champagne-navn forfængeligt. Vinen er ganske enkelt pengene værd. Den er udvalgt af vinbroderskabet i Bourgogne, Les Chevalliers du Tastevin, der har tildelt vinen sin berømte etiket.

Hvidvin


Mojo, Rockbare, Sauvignon Blanc, Marlblorough, New Zealand, 2010
99 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
En vellavet hvidvin helt på niveau med så mange andre gode newzealandske vine på druen Sauvignon Blanc. Den har en dejlig duft og en frisk, fint krydret druesmag. Flasken har skruelåg.


Bachimaña, Laus, Somontano, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager
Denne hvidvin har sin egen helt specielle personlighed. Den er lavet på druerne Chardonnay (65%) og Gewurztraminer (35%), og den sidste drue markerer sig mest med sit krydderi og sin blomstrende aroma. Vinen er fem år gammel, men stadig ung og vital.


Quinta de Ramozeiros, Douro, Portugal, 2011, lav alkohol (12,5%)
49,95 kr., Amka
Denne billige og ret enkle hvidvin er god til prisen. Den har en aromatisk duft og en ren druesmag med krydrede toner.


505, Casarena, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Enkel, let og frisk hvidvin uden større falbelader. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Les Cerisiers, Boutinot, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
En overordentlig venlig og let drikkelig rosévin med blød frugt og fine krydderier. Nyd den fx som terrassevin eller til en frokost med lette retter.

Rødvin


Famiglia Pasqua, Valpolicella Ripasso, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
64,35 kr., Rema 1000
Glimrende ripasso - og en meget karakteristisk ripasso. Dejlig, bred frugt, god struktur, fin sødme. Urimeligt billig. En ren femstjerner.


Les Plans, Santa Duc, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
69,75 kr., Bichel Vin
En "landvin" fra det franske departement Vaucluse - altså fra egnen omkring Avignon. En Rhône-rødvin. Og en rigtig god rødvin. Den har god, blød frugt og en syre med fut i og velegnet til mad. En tunge-smasker-vin, lød det fra smagebordets anden ende.


Farnese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
"En indbagt mørbrads-rødvin", lød det fra smagebordet. Vel, det er i hvert fald en dejlig blød og lækker vin med god frugt, tanniner og en lille sødme. Et fund til prisen ved seks flasker.


Terminus del Saz, Bodegas del Saz, Cabernet Sauvignon, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
74 kr., DK Wine
Flot rødvin med personlighed og karakter, god frugt og tilpas syre. En udpræget madvin.


Barco Reale, Ambra, Carmignano, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., BrdrDsVinhandel
Carmignano er en ganske lille appellation i Toscana og et område, der blev begrænset geografisk allerede i 1716. Herfra kommer denne herlige rødvin. Den er faktisk en meget spændende vin, der udvikler sig i munden med sin bløde frugt og sit fine krydderi. Prisen er rimelig.


Monasterio de las Viñas, Reserva, Cariñena, Spanien, 2006, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En elegant og rigtig lækker vin med blød frugt, der "gør munden svanger med vellyst fin" (for nu at citere Holger Drachmann).


Southern Hills, Wente, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2009, middel alkohol (13,5%)
109,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Elegant og meget flot rødvin - en vin, som mange vil elske. Ikke for meget alkohol, men blød, lækker frugt og noter af bl.a. chokolade og lakrids. Tilbudsprisen er attraktiv.


Quinta de São Joäo, Tejo, Portugal, 2010, middel alkohol (14%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Propperiet
Rødvin med en god struktur - en vin med en ren, krydret frugtsmag. En rigtig god vin til mange retter - fx vildt. Lang eftersmag.


Monasterio de las Viñas, Cariñena, Spanien, 2005, lav alkohol (13%)
119,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 99,75 kr., Skjold Burne
Parker har givet denne rødvin 91 point. Det praler den med på halsetiketten. Og det kan man godt forstå. Det er en superflot vin, blød, fyldig, meget kompleks og harmonisk til en god bøf. Der er sødme, masser af frugt - uden at vinen på nogen måde er en bombe. Og så har den kultiverede 13 procent alkohol.


Barbera d'Alba, Manzone, Piemonte, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
125 kr., The Wine Company
Denne rødvin dufter af friske brombær og har en stor, bred og blød smag med en fin balance mellem frugt og fad. Den er hver en krone værd.


Poderi Sanguineto, Riserva, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
299 kr., pris ved 12 flasker: 269,10 kr., Distinto
Vidunderlig top-toskaner - en seks år gammel rødvin. Den har en fornem, kompleks duft og en moden, afrundet og superlækker smag med ren, blød frugt, noter af kanel, violer og nelliker. Oplagt til elegante og ikke alt for kraftige kødretter.


Château Teyssier, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
299,95 kr., Vinmonopolet
En stor rødvin med en vidunderlig duft og en kompleks og elegant smag. Den kan drikkes nu men må også meget gerne gemmes endnu nogle år.


GSM, J.V. Fleury, Vin Rouge, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Navnet på denne rødvin, GSM, står for de klassiske Rhône-druer, Grenache, Syrah og Mourvèdre. Her er druerne brugt til en lille frikadelleskubber uden større interesse.


Cottage Garden, South Eastern Australia, Australien, 2011, middel alkohol (13,5%)
59 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 22. juni: 50 kr., Vinoble
Lille og let rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon med en kvalitet i overensstemmelse med prisen ved seks flasker. Flasken har skruelåg.

Smagningen af István Szépsys vine


Király, István Szépsy, Harslevelü, Tokaj, Ungarn, 2009, høj alkohol (15%)
310 kr., H.J.Hansen Vin
Denne hvidvin fra marken Király har en kraftig duft og en fint krydret, blød og lækker smag med mineralitet, let sødme og blid syre. Ved den temperatur, vinen havde under smagningen, var den søde, tunge smag af de 15% alkohol markant. Lang eftersmag.


Szamorodni, István Szépsy, Tokaj, Ungarn, 2008, lav alkohol (12,5%)
440 kr., pris ved 50 cl, H.J.Hansen Vin
Spændende sød vin. I duften er der kandiseret frugt, mandariner og krydderi. Dertil fine strejf af den ædle råddenskab. I den lækre smag er der druesødme og honning, men også en blød syre, der afbalancerer sødmen.


Szent Tamás, István Szépsy, Furmint, Tokaj, Ungarn, 2009, høj alkohol (15%)
600 kr., H.J.Hansen Vin
Hvidvin med en markant gul farve, en fin duft med noter af æbler og en fyldig, lækker smag med god syre. Bestemt en flot vin, der dog ikke er helt billig. Ved den temperatur, vinen havde under smagningen, var den søde, tunge smag af 15% alkohol markant.


Aszú 6 Puttonyos, István Szépsy, Tokaj, Ungarn, 2006, lav alkohol (10%)
1080 kr., pris for 50 cl, H.J.Hansen Vin
Sædvanligvis laver man sød tokaj ved at tilsætte normal hvidvin en "frugtmos" af overmodne druer, aszú, der er angrebet af den ædle råddenskab. Disse aszú-druer måles af i et trækar, der kaldes en puttony, og jo flere puttony, desto sødere vin. István Szépsy tilsætter hele seks puttony, og han gør det allerede, mens vinen gærer, ikke bagefter, som traditionen ellers byder. Resultatet er dette flydende slik – en vidunderlig sød vin med en fed, lækker og koncentreret smag. Vinen hører til blandt denne verdens største søde vine.


Furmint, István Szépsy, Tokaj, Ungarn, 2009, høj alkohol (14,5%)
250 kr., H.J.Hansen Vin
Hvidvin med en kraftig, frisk, frugtagtig og krydret smag. Samt med en citrussyre, der skiller sig ud og ligesom står alene i forhold til frugt og sødme. Ved den temperatur, vinen havde under smagningen, var den søde, tunge smag af 14,5% alkohol ret markant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.