Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21. 2013



Nyheder i uge 21, 2013







Parker giver svar på tiltale
Nu svarer Robert Parker igen på påstandene om, at han har en særlig smag for muskuløse rødvine med frugt og alkohol. Han hævder, at hans vinsmag er kompliceret og varieret, ligesom han kalder det nonsens, at der skulle være vinproducenter, der fremstiller vine, så de passer til hans smag i håb om at score højt på Parkers 100-point skala.
Det fremgår af et interview med den amerikanske vinguru i den nyeste udgave af det franske magasin Terre de Vins.
Her giver Parker udtryk for, at han holder af mange forskellige vin-stile. Når det gælder Bordeaux-vin nyder han i lige høj grad en Pape Cléments elegance og raffinement som en Petrus’ næsten cremede fylde. Dog indrømmer han, at selv hans kone mener, at der eksisterer en særlig "parker-smag". Og han er ikke i tvivl om, at "parkeriserede vine" og "parker-smag" også vil blive nævnt i hans nekrolog, når den dag kommer.
Man kan læse fyldige uddrag af interviewet (på fransk) på Terre de Vins hjemmeside.




Château la Fleur Jonquet i Graves, der nu har fået en kinesisk ejer.

Kinesere på storindkøb i Bordeaux
Så er endnu et vinslot i Bordeaux kommet på kinesiske hænder. Denne gang drejer det sig om Château la Fleur Jonquet i Graves, der ejer 9 hektar vinmarker og fremstiller 50.000 flasker årligt.
Sælgeren var Laurence Lataste, og årsagen til salget er, at ingen af hendes tre børn ønsker at drive slottet videre.
Den kinesiske køber, Wengcheng Li, er arkitekt, og han ejer i forvejen to andre vinslotte i Bordeaux, Château La Dominante i Saint-Denis de Pile og Château Lucas i Castillon-la-Bataille.
Li er blot en af mange kinesere, der i de senere år har købt vinslotte i Bordeaux. I 2011 skiftede 35 vinslotte ejermænd - de 21 af dem blev købt af kinesere. Sidste år blev der i Bordeaux solgt 37 slotte, hvoraf de 23 kom i kinesisk eje.
Og der er ingen tvivl om, at kinesernes tørst efter at eje et Bordeaux-slot langt fra er slukket.

Fuld kontrol fra druer til forbruger
Nogle kinesere nøjes med et enkelt vinslot - andre ejer adskillige slotte i Bordeaux. Det gælder som nævnt ovenfor Wengcheng Li, der dog slås stort af blandt andet Cheng Qu, som er nået op på 11 Bordeaux-slotte med sit nylige køb af Château L’Enclos.
De kinesiske rigmænd køber slottene med forskellige formål for øje. Men de fleste gør det for at kunne forsyne Kinas stadigt voksende antal vinglade forbrugere med gode Bordeaux-vine - og samtidig have fuld kontrol over hele processen fra vinmark til forbruger.
Når alt kommer til alt, så er det stadigvæk kun cirka 0,5% af Bordeauxs 8000 vinslotte, der er på kinesiske hænder - men procentdelen er bestemt stigende.

Rådgivningsfirma for kinesere
Denne store interesse for at erhverve et vinslot i Bordeaux oplever man også hos Hong Kong-afdelingen af auktionshuset Christie’s. I forbindelse med de mange vinauktioner, der afholdes i Hong Kong, spørger kunderne ofte, om ikke de kan få et godt råd til køb af en vinejendom i Bordeaux. Som følge af denne efterspørgsel vil Christie’s nu åbne et rådgivningsfirma, Vineyards by Christie’s International Real Estate, i den kinesiske region.
Firmaet skal rådgive kinesere i køb af såvel vinslotte i Bordeaux som vinhuse andre steder i verden. Det vil også tilbyde kunderne at arrangere deres rejser til de vinområder, hvor de skal se på vinhuse, og kan ligeledes sørge for en tolk - hvilket der ofte er brug for, når kineserne er på indkøb i Frankrig.
Firmaet vil også kunne finde frem til de utallige mindre vinhuse rundt om i Europa, der hvert år bliver sat til salg, men hvis salgsannoncer aldrig når længere ud end til lokalområdet - og dermed aldrig til de mange potentielle kinesiske købere.


Til_37/09




Bland vand i vinen
Den anerkendte franske vinproducent Michel Chapoutier, der fremstiller vin i Rhône, Roussillon og Australien, er kendt for at kunne slå et slag i bolledejen og puste til diverse igangværende debatter.
For nylig udtalte Chapoutier sig til The Drinks Business om problemerne omkring de klimatiske ændringer. Her gav han det stadigt stigende CO2-niveau en stor del af skylden for det efterhånden alt for høje alkoholindhold i mange franske vine. Han fortalte, at fx hans egen Rhônevin Ermitage Le Pavillon i 1990’erne havde et alkoholindhold på 12,5% - i dag ligger det på omkring de 14%. Mere varme og sol betyder mere sukkerholdige druer. Og det er sukkeret, der under gæringen omdannes til alkohol.
Ifølge Chapoutier burde man for at modvirke denne udvikling ligesom i gamle dage tillade tilsætning af vand til vinen under fremstillingen.
Det er et emne, som mange vinproducenter går en stor bue udenom, da de er bange for forbrugernes reaktion. Det lyder jo ikke så godt at fortynde vinen med vand ...
Men efter at have udført forsøg med denne teknik samt andre teknikker til reducering af alkohol hævder Chapoutier, at tilsætning af vand er den letteste og billigste metode - og den, der smagsmæssigt også er at foretrække.

Portvins-druer i Roussillon
Man kan dog også gøre mange andre tiltag for at skære ned på det høje alkoholindhold. Chapoutier nævnte fx, at hvis man plantede vinstokkene tættere, ville rødderne søge dybere ned i jorden, ligesom hver vinstok ville give skygge til den næste.
En anden mulighed, som har været diskuteret, er at satse på mere varmeresistente druer.
Her har Chapoutier foreslået den franske appellationsmyndighed INAO at tillade vinproducenterne i det sydfranske Roussillon at plante den portugisiske drue Touriga Nacional, der især anvendes til portvin. Druerne skulle kunne bruges til vine med betegnelsen AOP (Appellations d’Origine Protégée) – der tidligere hed AOC (Appellations d’Origine Contrôlée).
Men den franske vinproducent mener også, at man ikke skal glemme vinstokkenes egen evne til at tilpasse sig de klimatiske ændringer.
Planter er faktisk i langt højere grad end dyr, der jo bare kan flytte sig et andet sted hen, i stand til at indordne sig under nye temperaturer og vejrlig.
Der har blandt andet været udført forsøg med tomater, og det viste sig, at i løbet af en generation eller to, havde planterne fuldstændigt tilpasset sig de ændrede forhold.










Vinmarkerne falder ned mod dalen i det sydafrikanske vindistrikt Walker Bay.

Rekord høst og prima druer i Sydafrika
I Sydafrika er man så småt ved at gøre tallene op for årets druehøst. Og den forventes at ligge på 1,5 millioner tons druer, hvilket er en historisk rekord. Det er en stigning på 5,6% i forhold til sidste år og 4,6% flere druer end den hidtidige rekord fra 2008.
Vækstsæsonen har da også været perfekt med godt vejr og kun få angreb fra skadedyr.
Ikke nok med at høsten er stor - den er også af en høj kvalitet, så de sydafrikanske vinproducenter forventer sig rigtig meget af årgang 2013. Ikke mindst årets rødvin på Sydafrikas nationaldrue, Pinotage, har man høje forventninger til.


Mediemogul som vinproducent
Det er utroligt, så mange kendte og berømte, der kaster sig ud i at være vinbønder - eller i hvert fald eje et vinhus.
I sidste uge kunne vi fortælle, at Alex Furguson, den legendariske - og afgående - træner for det britiske fodboldhold Manchester United, ifølge rygterne har tænkt sig at købe en vingård i Frankrig.
Og nu har den 82-årige amerikanske mediemogul Rupert Murdoch købt Moraga Vineyards i Los Angeles. Vinhuset var sat til salg for 29,5 millioner dollars (cirka 169,4 mio. kr.).
Pengene har ikke været noget problem. Murdoch har grundlagt og er direktør for News Corporation, en af verdens største mediekoncerner med 53.000 ansatte.
Sælgerne var Tom og Ruth Jones, der har ejet vinhuset siden 1959. Men før deres tid, har det tilhørt filmproducenten Victor Fleming - ham, der stod bag storfilm som "Gone With The Wind" og "The Wizard of Oz". Til vinhuset hører også et 7500 kvadratmeter stort privathjem.



En god bog om vinsvindel
Svindelen med ædle vine - og især Bordeaux-vine - breder sig som ringe i vandet i disse år, og det meste af svindelen foregår i Kina.
Nu er der udkommet en e-bog om emnet, The Wine Forger’s Handbook, af den britiske vinskribent Stuart George og specialist i kunstkriminalitet, Noah Charney.
Den kan downloades til Kindle fra Amazon.com, og den er bestemt anbefalelsesværdig - ikke kun for vinbranchefolk, men for enhver med interesse for vin.
Det er en meget velskrevet og - trods det alvorlige emne - også en underholdende bog.

Velanseete kopister
Bogen belyser svindelen fra enhver tænkelig vinkel. I et af kapitlerne oprulles vinsvindelens historie. En af måderne at svindle på er at blande vin af mindre god kvalitet i fornemme vine - noget, der allerede var et problem i oldtidens Rom. Den romerske filosof Plinius den Ældre har således skrevet følgende: "Ægte og uforfalsket vin kan ikke længere skaffes, ikke engang af adelen." Han henviste til datidens fineste og kostbareste vin, Falernian, som der blev svindlet ivrigt med, netop ved at "strække" den med billig vin. Der fortælles ligeledes om flere af de nyere svindelsager, der har fundet sted.
Bogen kommer også ind på den tradition, der er i Kina for at kopiere andres kunstværker eller kunsthåndværk. Og i modsætning til i Vesten, hvor der rynkes lidt på næsen af kopier, er en dygtig kopist yderst velanset i Kina. Jo mere nøjagtigt, man kan kopiere, desto bedre.
Sidst men ikke mindst er der en stribe gode råd til, hvordan man afsløre en forfalsket flaske vin.








Et sejrsstolt dansk hold fra CBS Wine. Fra venstre: Asbjørn May, Peter Buch Hansen, Christian Mark L. Mortensen og Thor Jensen Mårup.

Sejr til CBS Wine
Danmark vandt ikke kun årets europæiske Melodi Grand Prix d. 18 maj, men også retten til at deltage i finalen i Left Bank Bordeaux Cup. Det er verdens største og mest prestigefyldte amatør-vinsmagning for universiteter og business schools.
Vi har tidligere fortalt om de fire vinkyndige studerende fra Copenhagen Business School’s vinklub, CBS Wine, der har dystet i diverse konkurrencer i det store udland. Sidste år erobrede det danske hold en tredjeplads i finalen i Left Bank Bordeaux Cup. I lørdags gjaldt det så semifilen til 2013-udgaven af konkurrencen.
Rammerne om semifinalen var den franske ambassade i London, og det blev kamp til målstregen. Men det danske hold har nu sikret sig en plads i finalen sammen med et hold af studerende fra universitetet i Cambridge.
Og ikke nok med, at holdet går videre, det blev også de fire danskere, der scorede flest point i semifinalen.
Et stort tillykke fra VinAvisen - og al mulig held og lykke til finalen, der afholdes på Château Lafite i Bordeaux den 14. juni.

Spørgsmål i sværvægterklassen
Konkurrencen bestod af såvel en teoridel som af en blindsmagning af en række vine.
De spørgsmål, som blev stillet til deltagerne under teoridelen, må siges at høre til sværvægterklassen. Her er nogle smagsprøver med de korrekte svar i parentes:
* Hvilken fransk maler var fra Médoc? Cezanne, Gauguin eller Odilon-Redon? (Odilon-Redon).
* Hvilken familie ejede Branaire Ducru i 1855? Branaire, Duluc eller Marittot? (Duluc).
* Hvilken Margaux-kommune har ingen cruer i 1855-appellationen? Soussans, Arsac eller Labarde. (Soussans).
* I hvilket år i 1900-tallet var det første gang, at Bordeaux oplevede en frost, der var ødelæggende for høsten? 1926, 1956 eller 1991? (1956).
* Hvilken anden vækst ud over vinstokke kan blive ramt af phylloxera vastatrix? Pæretræ, appelsintræ eller solbærbusk? (Pæretræ).
Vinsmagnings-delen var ikke lettere. Her skulle der gættes årgange og fra hvilke kommuner i Bordeaux, vinene stammede.







Det opdaterede kort af David Eley med alle de mange vingårde i Douro-dalen. Til højre ses et udsnit af kortet med de meget detaljerede illustrationer.


Et meget stort kort på auktion
I uge 13 2011 skrev vi om et ganske særligt kort over Douro-dalen i Portugal med illustrationer af de mange vingårde, quintas.
Det blev lavet i 1840 af baron James Joseph Forrester, og siden dengang er der jo kommet mange nye vingårde til i det berømte portvinsområde, mens andre er forsvundet.
De vinøse myndigheder i Douro fik derfor den britiske kunstner David Eley til at fremstille en ny opdateret version af kortet - et arbejde, der tog halvandet år. Men kortet, der er malet i akvarel, er også 3,2 meter langt og omfatter 130 illustrationer af de vigtigste vingårde og landskaber.
Det nye kort er fremstillet i et meget begrænset og nummereret antal, og d. 6. juni har man chancen for at erhverve det indrammede kort nr. 1 på en auktion hos Christie’s i London. Her sælges det sammen med 12 fornemme flasker portvin årgang 1937 til 2003 fra portvinshuset Quinta do Noval.
Den samlede højeste vurdering for partiet ligger på 6200 pund (cirka 54.651 kr.).




.



Klaserne med Polomino-druer forvandles til sherry - der her skænkes i glasset med en venencia, et traditionelt redskab med et lille sølvbæger i den ene ende af et cirka 85 cm langt håndtag. Læs mere om venenciaen og sherryen i vores serie af postkort.


Verden fejrer sherryen
Den spanske sherry har fået sin egen årlige festival, World Sherry Day, og startskuddet lyder i år med en uges fejring fra d. 20. til 26. maj med mere end 150 store og små smagninger og sherry-menuer i 20 forskellige lande.
Initiativtagerne til World Sherry Day er International Sherry Educators & Aficionados, en interessegruppe, der sprudler af lidenskab for sherryen. Og dette er kun den spæde start - arrangørerne håber, at festivalen i de kommende år vil byde på stadig flere sherry-begivenheder.
VinAvisen vil også gerne fejre sherry-dagen med et lille tema om, hvordan sherry kan anvendes til mad og om de mange sherry-ambassadører, der rundt om i verden gør en indsats for at udbrede kendskabet til den dejlige spanske vin.
Vi henviser også til vores serie på 42 postkort fra Sherry-distriktet, der kommer godt rundt om emnet. Her kan man blandt andet læse om sherryens historie, sherry-druen Palomino og fremstillingen af vinen via den omstændelige Solera-metode - alt sammen krydret med masser af billeder.



Sherry til maden
Når man besøger sherry-hovedstaden Jeréz de la Frontera, opdager man hurtigt, at det er ganske normalt at drikke sherry til maden i stedet for rød- og hvidvin.
I striben af forskellige sherry-typer fra tør til sød er der da også en sherry til næsten enhver ret. Prøv selv et glas Fino til sushi eller et glas Pedro Ximénez til et stykke blåskimmelost.
Nedenfor listes de mest almindelige sherry-typer og den mad, de egner sig til.
* Fino og Manzanilla: Lyse, tørre, sprøde og mundrensende sherryer med et strejf af lyst brød i duft og smag. Godt afkølede er de oplagte som apéritif. De er ligeledes typiske tapas-vine, men egner sig også fortræffeligt til asparges, lyse fisk, sushi, skaldyr, tørre milde oste og lufttørret skinke.
* Amontillado: En ravgylden sherry, der dufter af hasselnødder og har en fyldig nøddeagtig smag. Nyd den til fyldige supper, fede fisk og let krydrede kyllingeretter.
* Oloroso: Valnødder er det første, man tænker på, når man lugter til denne gyldenbrune sherry. Smagen er fyldig og tør og igen med et strejf af nødder. Det er en sherry med nok power til vildt eller en god oksebøf. Den er også fin til modne oste.
* Medium: Som navnet antyder, er det en sherry, der er midt imellem tør og sød. Den fyldige smag har en vis tørhed, men slutter med en behagelig sødme. Prøv den til en god kødpaté eller foie gras.
* Cream: En mørk ofte mahognifarvet sherry med en fyldig og koncentreret smag med noter af karamel, honning og nougat. En perfekt ledsager til is - fx en lakridsis - men også til fragilité og ikke alt for søde frugtdesserter.
* Moscatel: En kastanjefarvet sherry med masser af sødme, men også med noter af citrusfrugter i duft og smag. Den er sagen til vanilleis og frugttærter.
* Pedro Ximénez: Den sødeste af alle sherry-typerne. Et glas godt afkølet PX kan klare selv meget søde desserter og gerne chokoladedesserter. Men skænk også et glas til et stykke blåskimmelost.








Kristin Ibsen i fuld gang med at lære fra sig af sin viden om sherry.

Sherryens egne ambassadører
Omkring 150 mennesker i 18 forskellige lande har taget en uddannelse som Sherry Educators i Jérez. Alle er de vinbranchefolk - Masters of Wine, vinskribenter, vinhandlere, sommelierer osv. Og efter det to dages kursus og den afsluttende eksamen er de klædt på til jobbet som sherry-ambassadører.
De udbreder kendskabet til sherry via smagninger og seminarer - eller ved at anbefale sherry til diverse retter i restauranterne. I Danmark har vi nu 15 Sherry Educators, og hvis man har lyst til at slutte sig til skaren af ambassadører, kan man henvende sig til PR-ansvarlig Angela de la Rosa hos Spaniens Ambassades Handelsafdeling på e-mail arosa@comercio.mineco.es og høre mere om uddannelsen, ansøgning osv.

Fra nul viden til sherry-entusiast
En af de danske Sherry Educators er Jess Juul Hansen, der driver Vinoble-vinhandelen i Skanderborg. Han blev Sherry Educator i 2010:
- Jeg hørte ofte vinbranchefolk, jeg ser op til, tale henført om sherry og kalde den for en gave til vinverdenen. Og jeg meldte mig til kurset som Sherry Educator, da jeg var irriteret på mig selv over, at jeg ikke rigtig kendte noget til sherry.
- Jeg ansøgte i to år, før det lykkedes mig at blive optaget på kurset. De andre deltagere, der kom fra flere forskellige lande, var superdygtige - flere af dem var Masters of Wines. Og så var der mig - en halvtyk vinhandler fra Skanderborg. Men jeg bestod og har siden da brugt uddannelsen som Sherry Educator meget aktivt.
Jess Juul Hansen har blandt andet sparket gang i salget af sherry hos Østjysk Vinforsyning, der ejer kæden af Vinoble-butikker.
- Salget var på et lavpunkt, men i løbet af de sidste tre år er firmaets salg af sherry mere end tidoblet - selv om der stadig er tale om et nicheprodukt. Og det er i dag kvalitets-sherryer, der er på hylderne.
Han afholder også sherryseminarer for Vinobles forhandlere, og tre gange om året inviterer han kunderne til sherry-tapas smagning i forretningen i Skanderborg, hvor der i dag er et udvalg på næsten 100 forskellige sherryer.
- Vores kunder er imponerede over, hvordan tapas’erne går op i en højere enhed med de forskellige sherryer, og vi kan altid mærke, at salget af sherry stiger efter en sådan smagning. Kunderne vil gerne give oplevelsen videre til deres gæster.

Faglærer, restauratør og sherry-ambassadør
En anden af de danske Sherry Educators er Kristin Ibsen, der er tjenerfaglærer på Teknisk Skole Silkeborg. I sin undervisning forsøger hun i høj grad at animere eleverne til at matche diverse retter med sherry. Hun har ligeledes fået et solidt grundlag for hvert år at udvælge de elever, der skal deltage i den store Sherry- og Gastronomikonkurrence for de syv danske hotel- og restaurantskoler. Man kan læse mere om denne konkurrence i en serie af postkort.
Men Kristin Ibsen er også medejer af Lyng Dal Hotel og Restaurant i Ry, og her er hun ligeledes en ivrig ambassadør for sherry. Hun anbefaler ofte gæsterne at nyde et glas sherry til maden i stedet for almindelig vin.
- Vi fejrer selvfølgelig også World Sherry Day, fortæller hun. - Som et led i dagens menu serverer vi på dagen tre oste med tre forskellige sherryer til. Flere af sherry-typerne er nemlig fantastisk gode oste-vine.
- Til en schweizisk Gruyère serveres der Fino, til Comte Extra en Oloroso og til Roquefort en PX.






Tasmanien bejler til Champagne
Den australske ø og stat Tasmanien er et af verdens mest gunstige vin-investeringsområder. Jordpriserne er lave og kun en tiendedel af priserne på fx New Zealand, og der er et køligt klima, der er perfekt til fremstilling af fornemme udgaver af de stadig mere populære koldklima-vine. Og så er vinmarkerne fri for diverse vinmarkssygdomme.
Stadig flere vinproducenter rundt om i verden får da også øjnene op for Tasmaniens gunstige forhold, men øens myndigheder vil gerne lokke endnu flere til - og meget gerne nogle af de store champagnehuse.
Derfor er en delegation af tasmanske politikere samt den førende vinproducent Andrew Pirie ifølge Decanter taget på en uges tur til Champagne. Her vil de besøge en række champagnehuse for at markedsføre deres ø som et perfekt sted at fremstille mousserende vin af høj kvalitet.

En tidobling af vinmarksarealet
Tasmanien har da også et klima, der minder meget om Champagnes, og øen er kendt for sine glimrende boblevine. Omkring 40% af al den vin, der fremstilles på Tasmanien, er mousserende, 35% er rødvin på Pinot Noir, mens resten er hvidvin på blandt andet Riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc.
I alt breder vinmarkerne sig over 1600 hektar, men myndighederne på øen er ikke i tvivl om, at arealet let vil kunne tidobles i de kommende år.
Øens vinproducenter har - som et af de få steder i verden - altid svært ved at følge med efterspørgslen, og der er masser af god jord at tage af til nye vinmarker.


Rosé hitter hos Dansk Supermarked
I sidste uge fortalte vi om rosé-trenden i Storbritannien. For nogle år siden drak briterne stort set kun den rosa vin om sommeren. Nu nydes rosé-vinen året rundt i de britiske hjem, i pubberne og på fortorvscaféerne. I de sidste 13 år har der således været en stigning i salget af rosé i Storbritannien på 10%.
Men det er ikke kun briterne, der hælder stadig mere til rosé - trenden er også kommet til Danmark, og noget tyder på, at vi endda slår briterne, når det gælder væksten af rosé-salget.
Vi har spurgt den førende danske detailhandelskoncern, Dansk Supermarked, der ejer kæderne Netto, Føtex, Bilka og Salling. Herfra lyder det, at det samlede salg af rosévin er steget med cirka 15% i de sidste tre år, og at man forventer, at salgspilen fortsætter opad.







    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag, og det gør vi med en række artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De syv første artikler har vi lagt ind på en særlig side. Her kommer den næste i rækken.

    Vinen til asparges
    Asparges bør spises med fingrene! Sådan lyder en god gammel regel. Men nu, hvor aspargessæsonen vælter ind over os, bliver der garanteret også taget kniv og gaffel i brug.
    Men uanset, hvordan man angriber aspargesen, så er og bliver den en stor delikatesse. Og det har den været lige siden oldtiden – selveste Julius Cæsar var vild med asparges og nød dem nøjagtig, som mange gør det i dag, kogt med smeltet smør til. Faktisk var flere af de romerske kejsere så begejstrede for asparges, at de havde en hel flåde af mindre skibe liggende i havnen, hvis eneste formål var at sejle ud og hente dem hjem fra nær og fjern.
    De fleste har sikkert hørt, at man ikke kan drikke vin til asparges. Men den devise holder ikke vand. Dog bør man ikke hælde rødvin i glasset - rødvinen får en markant bitter smag. Men mange hvidvine går glimrende i spænd med både grønne og hvide asparges. Det skal være vine med frisk frugt og en god syre og gerne med en vis mineralitet.
    Hvidvine på Sauvignon Blanc-druen kan være glimrende aspargesvine, uanset om de kommer fra Frankrig eller oversøiske lande som New Zealand og Chile.
    Tørre vine fra Alsace på Muscat-druen er også et sikkert valg - det samme gælder tyske vine på Silvaner eller Riesling samt østrigske Grüner Veltliner-vine.
    En sherry af Fino-typen vil også være en god ledsager til klassikeren asparges i mousseline sauce.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine, som alle egner sig fortræffeligt til både grønne og hvide asparges. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til asparges
    Atelier, Cavino, Arcadia, Grækenland, 2011, 96,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 49
    Chakana, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2012, 55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 13
    Domaine de la Chesnaie, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2011, 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 36
    Domaine Michel Thomas, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2011, 185 kr., pris ved 12 flasker: 145 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 35
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Silvaner, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2010, 89 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    La Isla, Terapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2011, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Le Val Doré, Pierre Lavigne, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2011, 99,95 kr., på tilbud i uge 21 (denne uge) i Kvickly og i uge 22 i Superbrugsen: 69 kr. flasken, smagt i 2013, uge 14
    Little J, Juritshitsch, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 95 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 31
    Nerola, Torres, Catalunya, Spanien, 2008, 105 kr., H.J.Hansen, smagt i 2012, uge 40
    Sauvignon Blanc Block Selection, La Playa, Sauvignon Blanc, Limari Valley, Chile, 2011, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 47
    Undurraga Gewürztraminer, Valle Cenrtal, Chile, 2012, 39 kr., Netto Vin, smagt i 2013, uge 21
    Weingüter Wegeler, Riesling, Mosel Qualitätswein Trocken, Tyskland, 2011, 99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 1
    Zillinger, Grüner Veltliner, Weingut Herbert Zillinger, Weinviertel, Østrig 2012, 120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    .......






...



Medaljer-regn til dansk spiritus
To guldmedaljer og en sølvmedalje blev det til for den danske vingård Skærsøgaard i den anerkendte tyske blindsmagningskonkurrence "International Spirits Award" 2013.
Sven Moesgaard fra Skærsøgaard fik tilladelse til destillation i 2006:
- Jeg ville lave en dansk Cognac og en dansk Calvados og en nordlig Grappa og Madeira. Hurtigt fandt jeg ud af, at navnene selvfølgelig var beskyttede, så det blev til Brandy, Dons Calva og Hedvin.
Spiritussen har nu lagret nogle år, på nogle særlige små 110 l fade, hvor den er modnet hurtigt og godt.
De to guldmedaljer blev givet for Dons Calva 2008 af Ingrid Marie og Pigeon og for Hedvin 2010, hvor også de tidligere årgange har opnået medaljer. Sølvmedaljen blev givet for Skærsøgaards 43% pære Calva 2008 af danske Concorde-pærer.
Det er langt fra nyt, at Skærsøgaard vinder medaljer. Faktisk er vingården med 83 danske og internationale medaljer for sine vine Danmarks mest præmierede vingård.
Vi har smagt de tre produkter og givet dem stjerner længere nede på denne side.


Flere nye whiskey-destillerier
Som vi fortalte i uge 17, så har det i lang tid stået sølle til med antallet af whiskey-destillerier på Irland. Hvor der i 1700-tallet var hele 1200, så er der i dag kun fire - og det fjerde åbnede i slutningen af 2012.
Men nu sker der noget - yderligere tre whiskey-destillerier slår dørene op i Nordirland. Der drejer sig om et stort destilleri i Londonderry, der opføres af Niche Drinks - det firma, der laver St. Brendan’s Irish Cream Licqueur - et mikrodestilleri med navnet Ballyherry House i Portaferry og så et destilleri med besøgscenter og museum i Kircubbin.
Hvis der igen kan komme rigtig godt gang i de irske whiskey-destillerier, betyder det både flere jobs og øget turisme.
Og i Belfast arbejder man på at ombygge det gamle fængsel, Crumlin Road Gaol, til byens første aktive destilleri i de sidste 75 år. I forbindelse med det nye destilleri vil der ligeledes blive en restaurant og et besøgscenter.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået importen af vinene fra Pisono Vineyards i Santa Lucia Highlands samt fra Release Winery, Greer Wine og Araujo Estate Wines i Napa Valley - samt af whiskey fra Lost Spirit Destilleri.
    * Vinens Verden har optaget importen af vine fra vinhuset Waterbrook i Walla Walla i Washington.
    * Køge Vinhandel har optaget importen af vinene fra Calheiros Cruz i Douro i Portugal.
    * Vinens Verden har fået agenturet for vinene fra Azienda Vinicola Rivera i Puglia, Italien.
    * Hultmann & Møller / Kassen Med Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.









    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Finn Enevoldsen (f. 1944) voksede op i Kolding og blev i 1965 udlært som tjener fra Hotel Royal i Århus.
    Efter nogle år i udlandet med tjenerjob på femstjernede hoteller i Hamborg, London og Paris vendte han hjem igen til Danmark og til et job hos Restaurant Balkonen i Tivoli. Dernæst gik turen til Hotel Imperial og i 1969 til et overtjenerjob på Langelinie Pavillonen i København.
    Næste stop var posten som direktør på Hotel Ritz i Århus, som Finn Enevoldsen bestred indtil 1971, hvor han fik endnu en direktørstilling – denne gang på Årslev Kro i Brabrand. Her blev han indtil 1979, og samtidig med, at han passede sit arbejde på kroen, udviklede han et restaurant-imperium med ti restauranter i Århus.
    I midten af 1980’erne solgte Finn Enevoldsen samtlige restauranter, men fortsatte dog indtil 2003 som restauratør af henholdsvis Viking Bøfhus og Varna Palæet.
    Tredive års erfaring fra restaurantbranchen i såvel ind- som udland havde givet Finn Enevoldsen en bred viden om vinens verden, og i 2004 valgte han at slå dørene op for eget vinimportfirma.
    Sortimentet hos Finn Enevoldsen Vinimport, der sælger vin til både private, restauranter og erhvervslivet, omfatter flasker fra flere franske og italienske vindistrikter. Vinene er alle håndplukket hos små familieejede vinproducenter.
    I fritiden dyrker Finn Enevoldsen familien, der består af hustruen og deres to halvvoksne døtre, spiller tennis og tager på skiferie i ny og næ.
    Adresse: Finn Enevoldsen Vinimport, Orionsvej 2 C, 8270 Højbjerg, tlf.: 40 92 26 43, e-mail: finneno@post.tele.dk, www.finneno.dk.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    224 "La Degustation" – Smagningen – et litografi fra 1835 af den franske kunstner L. Beilly.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 82 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Jean-Marc Bernhard, Brut, Réserve, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En blid og dejlig boblevin på druerne Chardonnay, Auxerrois og Riesling. Den har en stadig strøm af ganske fine bobler, en liflig duft og en god smag med en let sødme.

Hvidvin


Undurraga, Gewürztraminer, Valle Central, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
39 kr., Netto Vin
En hvidvin med Gewürztraminer-druens aromatiske duft og let krydrede smag. Det er en vin med god fylde og frugt og en anelse grapefrugt i eftersmagen. Den sidste stjerne skyldes den yderst menneskevenlige pris.


Domaine de Miselle, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
59 kr., på tilbud i maj: 50,75 kr., Franske Vinhus
Frisk og dejlig hvidvin på to lidt usædvanlige druer, Colombard og Gros Manseng. Den første drue blev tidligere brugt meget til cognac, og vi er da også nede i Frankrigs sydvestlige hjørne. Den anden drue er lokal i Gascogne, igen nede i hjørnet. Her bruges den blandt andet til de tørre hvidvine fra Jurançon og Béarn. Vinen har en aromatisk duft og en druesmag med rank syre. Udpræget en vin til lidt fede fisk og skaldyr.


Pilican Bay, Chardonnay, Barossa Valley, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud i maj til 79,75 kr. eller 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Dejlig hvidvin med en flot, krydret duft og en blød og lækker, frugtagtig, let cremet smag med noter af citrus og ferskner. Flasken har skruelåg.


La Cuvée, Jean Murbach, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
En lille, let og venlig hvidvin i den sødlige ende og til en pris ved 6 flasker i overensstemmelse med kvaliteten.

Rosévin


Terre Promise, Château Henri Bonnaud, Sainte Victoire, Côtes de Provence, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., tilbudspris ved 6 flasker indtil 30. juni, Erik Sørensen Vin
Elegant rosévin med en smuk, lys farve, en fint krydret duft og en bred bærsmag. En dejlig vin både som terrassevin og som ledsager til lettere retter eller en frokost.


Les Églantiers, Brotte, Tavel, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 89,75 kr., Skjold Burne
En yderst vellavet rosé fra et Rhône-distrikt, der engang var en af toppene, når man skulle have en rosé. Og de kan stadig dernede. Vinen er meget harmonisk og med en god bærsmag og en lille fedme.


GSM, J.V. Fleury, Rhône, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rosévin stammer fra Rhône-dalens ældste vinhus, der blev grundlagt i 1781. Den har en mild duft af hindbær og er tør med en god frugtsmag med noter af modne jordbær. Den vil være fin godt afkølet som terrassevin, men har fylde nok til også at kunne ledsage en god kyllingeret.


Arabarte Rosado, Rioja, Spanien, lav alkohol (13%)
49 kr., DK Wine
En enkel rosévin - eller rosado, som spanierne kalder det. Den har pæn frugt, er læskende, men også lidt spinkel.

Rødvin


Il Torcolo, Fabiano, Bardolino, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 74,75 kr., Skjold Burne
Efter bogen er en rødvin fra distriktet Bardolino ved Gardasøens bred en let og sommerlig vin, og det er denne vin da også. Den har frisk afrundet bærsmag og en god, læskende syre. Skænk den godt afkølet.


Herdade dos Grous, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2009, høj alkohol (14,5%)
114,95 kr., Amka
En dejlig rødvin og med sin gode syre klart en madvin. Den har en bred frugtsmag og bløde tanniner.


Sandrone, Dolcetto d'Alba, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
119,75 kr., Bichel Vin
En rigtig Dolcetto-rødvin - imødekommende, saftig, fint krydret og med sødme. En vin, der frister til store slurke.


Veronello, Rosso Veronese, Italien, lav alkohol (13%)
120,50 kr., pris for 3 liter i boks, Rema 1000
Til 30 kr. for en normal flaske er dette en udmærket rødvin. Den har en måske lidt enkel, men blød og venlig frugtsmag med tilpas syre og en lille sødme. En rar hverdags-rødvin, som mange vil kunne lide. Den femte stjerne får den for prisen.


Cuvée La Juliane, Château de Caladroy, Cötes du Roussillon Villages, Frankrig, 2001, høj alkohol (14,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager
En tolv år gammel rødvin på økodruer - til kun 70 kr. (ved 6 flasker). Og faktisk en meget flot og lækker rødvin, stadig spændstig, med blød, afrundet frugt, fint krydderi og diskrete fadtoner. En nydelse.


Tempranillo, Baigorri Crianza, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En stor og flot Rioja-rødvin med varme krydderier og moden frugt. Eftersmagen er lang og blød med et tilpas bid af tanniner. Nyd den til en god sammenkogt kødret.


Rosso Fuoco, Torre de Lancia, Salento IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 21): 35 kr., Kvickly
Denne lidt enkle rødvin er lavet på druerne Negroamaro og Primitivo. Den har god frugt og en markant sødme. En vin for begyndere, der er glade for sødmen - og for den lave pris.

Andet


Dons Calva, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2008, høj alkohol (41%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
Denne calva kan Skærsøgaard godt være stolt af. Den er stærk men også fuld af god æblesmag med et tilpas strejf af eg. Den er sagen til en kølig sommeraften på terrassen.


Drue hedvin, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2010, høj alkohol (20%)
245 kr., Skærsøgaard Vin
Denne hedvin dufter som en let portvin, men der er intet portvins-agtigt over smagen. Den har sødme, men også tilpas tørhed og en fin smag af blå druer. Den er ualmindelig lækker. Nyd den let afkølet til milde oste.


Dons Calva med pære, Skærsøgaard, Danmark, 2008, høj alkohol (43%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
En dejlig calva med en vis fedme, der får smagen af modne frugter til at holde rigtig længe. Eftersmagen slutter med en lille sødme.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.