Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27. 2013



Nyheder i uge 27, 2013









Vinen ved navn "Rød Slikkepind"
Vi håber ikke, at nogle af vores læsere får morgenkaffen eller grillbøffen galt i halsen, når vi fortæller, at verden har fået sin første vin med coca-cola smag.
Det er det franske vinfirma Haussmann Famille, der har lanceret vinen, som hedder Rouge Sucette - hvilket betyder "rød slikkepind" på fransk.
75% af indholdet er fremstillet på druer - resten er vand, sukker og cola-aroma. Vinen, der har et alkoholindhold på 9%, er skabt målrettet til unge mennesker, som endnu drikker mest sodavand. Den skal ses som et forsøg på en mellemstation, før de unge for alvor kaster sig over vinens verden.
Det er ikke den første aromatiserede vin fra Haussmann Famille. På det franske marked findes også en rosé og en hvidvin med smag af passionsfrugt.
Og vinene sælger - der er nemlig et stort marked for vine med smagstilsætning i Frankrig. Ifølge The Drinks Business vil der i år blive solgt 30 millioner flasker af den slags vine til de franske forbrugere, hvilket er 50% flere end i 2012.
Ud over den franske ungdom regner Haussmann Famille med, at Rouge Sucette bliver en sællert til kvinder, ligesom man satser på at eksportere vinen til de asiatiske lande, hvor der er stor glæde for vine med sødme og et lavt alkoholindhold.


Skærpede krav til vinblogs
Vi har tidligere skrevet om den strenge franske alkohol-lov, Evin-loven, som forbyder reklamer for vin og spiritus og enhver positiv omtale af samme i de franske medier. Loven har medført, at aviser, blandt andet Le Parisien, og andre medier er blevet trukket i retten af anti-alkohollobbyen, bare fordi de har omtalt vin i rosende vendinger.
Mens den franske vinbranche hader Evin-loven, værner landets anti-alkohollobby om den. Og nu forlanger en række helseorganisationer, at den franske regering sørger for, at Evin-loven også fuldt ud kommer til at omfatte de stadigt flere vinblogs på internettet. Der bør være langt strengere grænser for, hvad bloggerne kan tillade sig at skrive. Ved en lille ændring af Evin-loven i 2009 fik vinbloggere og andre internetsider om vin lidt friere tøjler end resten af de franske medier. Og nu er det løbet løbsk, mener altså anti-alkohollobbyen - godt støttet af en fransk hospitalsprofessor, Michel Reynaud, der har udført en rapport om de skader, misbrug af forskellig art kan medføre.

Vinindustrien er en guldgrubbe
Et af forslagene fra helseorganisationerne går ud på at promovering af enhver form for alkohol skal være forbudt på internettet og i de sociale medier. Dog bør websider, der tilhører vinproducenter og vinhandlere eller omhandler vinturisme, være undtaget. Men reklamering for enkelte vine eller spiritusser bør under alle omstændigheder forbydes.
Den franske vinbranche har straks søsat en modkampagne med titlen "Touche pas à mon vigneron" - som frit kunne oversættes med "lad det ikke gå ud over min vinbonde".
Og på en særlig kampagneside er man i fuld gang med at indsamle underskrifter mod anti-alkohollobbyens forslag. Underskrifterne vil senere blive sendt til den franske regering med en bøn om at skelne mellem vin og anden alkohol - og om at huske på, at vin er den næststørste indtjeningskilde for regeringen, når det gælder eksportvarer. Desuden er vinindustrien en af de helt store kilder til beskæftigelse i Frankrig.




.


Frankrig hårdt ramt af uvejr
Uvejret har raset over store dele af Frankrig med betydelige skader til følge for vinproducenterne.
Som nævnt i sidste uge havde haglbyger med kæmpehagl bombarderet det berømte hvidvinsdistrikt Vouvray i det nordvestlige Frankrig. Skaderne er store og har berørt tre fjerdedele af distriktets vinmarker - i nogle områder er vinstokkene fuldstændigt rippede for løv.
Ikke kun haglvejr men også oversvømmelser har ramt området, idet Loire-floden er gået over sine bredder.
Længere mod nord har kraftigt stormvejr hærget Champagnes vinmarker, og mod syd er det blandt andet gået hårdt ud over Cahors, hvor mere end 250 hektar vinmarker stort set ikke vil kunne levere druer i år.

Erklæret naturkatastrofe-område
Situationen er så alvorlig, at den franske indenrigsminister, Manuel Valls, har erklæret store områder af departementerne Hautes-Pyrénées og Haute-Garonne i det sydvestlige Frankrig for naturkatastrofe-område.
Ikke kun Frankrig har fået vejrgudernes vrede at føle. I flere europæiske lande har de seneste måneder været hårde at komme igennem for vinproducenterne.
I Tyskland fx har man haft de værste flodbølger siden 2002, og omkring 20.000 landbrugsejendomme har lidt større eller mindre skader.



Halve flasker holder hele år
Det hænder, at man står med en halv flaske vin, der ikke blev drukket. Den kan udmærket stå en dag eller to, men heller ikke længere. Og alligevel kan den stå længere, hvis man vel at mærke fjerner ilten oven over vinen.
Der findes redskaber, hvormed man kan pumpe det meste af luften ud af flasken, men samtidig suger man en hel del flygtige aromastoffer ud af vinen. Det er altså ikke nogen god idé.
I stedet kan man erstatte vinen med en inaktiv luftart. Det har man længe kunnet gøre i mere eller mindre komplicerede apparater blandt andet til tapning af enkelte glas i restauranter, ligesom man kan dække vinen i store vintanke med argon eller kvælstof.
Nu er en meget enkel løsning imidlertid kommet til landet fra USA, nemlig en spraydåse med en luftblanding, der er lige til at puste ned i en åbnet flaske vin.

Vinen holdt sig i over to år
Produktet hedder Private Preserve, og en dåse med lungekapacitet til cirka 120 flasker koster 125 kr. hos VintageKeeping.
Brugen er ganske enkel. Man monterer et tyndt rør foroven på trykknappen, stikker røret ned i flasken og trykker et halvt sekund på knappen. Proppen holder man klar oven over røret, og når røret trækkes op, sætter man hurtigt proppen i.
Vi har ikke selv prøvet systemet, men Decanter har i juli 2008 fundet det bedre end fem andre systemer, og La Revue du Vin de France har i november 2005 fastslået, at Private Preserve har beskyttet åbnede flasker i mere end to år, så vinen ikke mistede duft og smag.




.


Kritik af AOC-systemet
Frankrigs AOC-system (Appellation Controllée) blev grundlagt i 1930erne som et middel til at værne om vinlandets mange forskellige terroirer.
I dag er systemet i stigende grad udsat for kritik fra mange forskellige sider. AOC-reglerne har bevæget sig langt væk fra det oprindelige formål med at beskytte terroirerne og er i stedet blevet et økonomisk og politisk redskab, lyder det fra kritikerne, der blandt andet tæller det franske institut for landbrugsforskning, INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique).
En særlig smagekomité nedsat af appellations-myndigheden INAO fører tilsyn med AOC-vinene. Vinene bliver hvert år smagt ved en større smagning for hver appellation og bedømmes ud fra en række kriterier. De fleste vine godkendes og får dermed lov til at sætte et AOC på etiketten, men der er også hvert år vine, der bliver afvist.
Smagekomiteen noterer både direkte fejl, der er opstået under vinfremstillingen, og mindre håndgribelige "fejl" som fx, at vinen ikke er typisk for sin appellation.
Mindre fejl medfører blot en advarsel, mens større fejl resulterer i, at vinene ikke kan sælges som AOC, men kun som Vin de France - som almindelig bordvin.

Mange dårlige AOC-vine
Mange forbrugere anser et AOC på vinetiketten for at være et kvalitetstegn. Men det er det bestemt ikke, lyder det fra kritikerne af AOC-systemet.
Så længe vinene ikke har direkte fejl og er typiske for deres appellationer, bliver de godkendt af smagekomiteen. Vine af høj kvalitet risikerer derimod at blive vraget, fordi de ikke anses for typiske.
De vinproducenter, hvis vine ikke er blevet godkendt, har dannet deres egen gruppe med navnet "Les Réfusés" (de afviste), og det er selvsagt medlemmerne af denne gruppe, der er blandt det hårdeste kritikere af systemet.
At der fremstilles så mange mindre gode AOC-vine skyldes, at AOC-reglerne er for slappe, mener kritikerne.
Reglerne tillader blandt andet meget høje høstmængder pr. hektar vinmark, hvilket giver vine, der har mindre aroma og karakter. Vinene kan godt være typiske for terroiret - hvilket fører til godkendelse - men det er i høj grad et udvandet indtryk af terroiret, de efterlader.
Det er ligeledes tilladt at anvende sprøjtemidler, der ødelægger den økologiske balance i vinmarken - hvilket i sidste ende heller ikke gavner vinene.
AOC-systemet trænger derfor ifølge kritikerne til at bliver kraftigt revurderet, ligesom der bør indføres nogle strengere kvalitetskrav.



< Skaren af tjenende ånder på Downton Abbey ses til venstre, mens herskabet, familien Crawley, troner frem til højre i billedet.


Downton Abbey på flaske
Det britiske vinfirma Wines That Rock er kendt for vine med navne på rockbands - eksempler er vinene Rolling Stones Forty Licks Merlot og Pink Floyd Dark Side.
Nu har firmaet meddelt, at det senere i år lancerer en serie vine med navnet Downton Abbey efter den populære britiske tv-serie af samme navn. Serien er også blevet sendt herhjemme over hele tre sæsoner, hvor vi har kunnet følge glæder og sorger hos den rige Crawley-familie og deres hærskare af tjenende ånder i slottet Downton Abbey i Yorkshire.
Historien udspiller sig før og under første verdenskrig, og uden at løfte sløret for detaljerne, så har Wines That Rock bebudet, at vinene alle vil være typiske for tiden og af den slags, som adel og rigmænd fik skænket i glassene.
Serien vil blandt andet omfatte en hvid Bordeaux-vin og en "claret" - et ord, der stammer fra dengang, hvor det meste af den Bordeauxvin, der blev importeret til England, var en klar (clear) og let drikkelig rosé.




.




Den officielle plakat til årets udgave af Marathon du Médoc.

Sience-fiction i Médoc
Grønne Mars-mænd, vampyrer og Harry Potter-drager vil spæne forbi slotte og vinmarker under dette års udgave af Marathon du Médoc - det legendariske maraton i Médoc, der har fundet sted hvert år siden 1984 og i år bliver afholdt d. 7. september.
Det er ikke kun et løb, men også en ren udklædningsfest, hvor mere end 90% af de cirka 8500 deltagere er klædt ud ifølge et bestemt tema, der ændrer sig fra år til år.
I år er temaet science fiction - derfor Mars-mændene. Løbet starter i Pauillac og slutter først 42.195 km senere.

Er VinAvisens læsere med?
Undervejs kommer løberne forbi 22 stande med forfriskninger - der ikke kun omfatter vand, men også smagsprøver på vinslottenes vine. Derudover er der 21 stande med delikatesser - østers, røget skinke, oste, is osv.
Maratonnet, der forventes at tiltrække 100.000 tilskuere, afsluttes med et stort bal, hvor alle er velkomne, og et gigantisk fyrværkeri.
I 2012 kom mere end en fjerdedel af løberne fra andre lande end Frankrig. Og nu vil vi jo gerne høre, om der er nogle af VinAvisens læsere, der skal deltage. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
Det er blevet for sent at melde sig til løbet i år. Men i februar næste år åbner registreringen til løbet i 2014.


Portvinshus skifter ejer
Firmaet Fladgate ejer en god bid af Douro-dalens vinmarker gennem sit ejerskab af portvinshusene Croft, Delaforce, Fonseca og Taylor’s.
Nu har Fladgate føjet endnu et portvinshus til sin portefølje, nemlig Wiese & Krohn, der har specialiseret sig i portvin af typen Tawny.
Foruden husets vinmarker omfatter handelen Wiese & Krohns store lagre af portvine, heriblandt et større antal fornemme gamle vine med årgange helt tilbage til 1863.
Derudover er der 5 millioner liter portvin, som endnu ikke er tappet på flasker, i husets fadkældre.
Sælgeren er familien Falcão Carneiro, der har ejet Wiese & Krohn siden 1933.




De to nye vine fra négociantfirmaet Yvon Mau i Bordeaux. Hvis ikke det var for teksten på etiketterne, skulle man tro, at flaskerne indeholdt oversøiske vine.

Bordeaux med skruelåg og dyr på etiketten
Skruelåg er ikke dem, man ser flest af på vinflasker fra Bordeaux. Men det er netop, hvad der er anvendt som lukning på en ny serie vine fra négociantfirmaet Yvon Mau.
Firmaet har eksisteret siden 1897, men derfor kan man jo godt følge med tiden. Le Petit Grand, som vinserien er døbt, er ikke bare forsynet med skruelåg, men også med nogle for Bordeaux yderst moderne etiketter. Her er ingen slotte og snørklede guldbogstaver - noget, der godt kan skræmme nogle forbrugere væk.
En undersøgelse, som négociantfirmaet har ladet udføre, viste, at vindrikkere i Storbritannien og Nordeuropa betragter Bordeaux-vin som kompleks, udelukkende mad-fokuseret og dyr. Og det er dette image, de nye vine skal gøre op med.
Le Petit Grand skal frem for alt appellere til den unge generation af europæiske vindrikkere - det skal lyse ud af flaskerne, at det at drikke Bordeaux-vin er nemt og uhøjtideligt.
Vinene skulle også være lavet i en let tilgængelig, blød og frugtagtig stil. I det hele taget lægger Le Petit Grand sig op ad den stil, der præger mange populære oversøiske vine - også det med at sætte dyr på etiketten.






Der skrues ned for alkoholindholdet
Der er en stigende interesse blandt verdens vindrikkende forbrugere for lav-alkohol vine. Det viser en ny undersøgelse fra Wine Intelligence, der stiller skarpt på glæden for disse vine i otte forskellige lande: Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Sverige, Danmark, Schweiz, USA og Canada.
Ifølge undersøgelsen køber cirka 40% af forbrugerne i en række af landene meget gerne vine med et lavt alkoholindhold - hvilket forbrugerne definerer som 9-10,5%.
Men der er en grænse for, hvor mild vinen skal være. Hvis alkoholindholdet ligger på 5,5% og derunder, daler interessen for disse vine markant. Spørgsmålet er da også, om man overhovedet kan kalde drikke med så lidt alkohol for vin.

Vil ikke være trætte
Der er flere årsager til, at nogle forbrugere går målrettet efter vine med et lavt alkoholindhold. En af dem er prisen. I nogle lande er lav-alkohol vine ikke nær så højt beskattet som vine med et højere alkoholindhold - hvilket igen smitter af på den pris, forbrugerne skal betale.
Nogle af forbrugerne i undersøgelsen har yrtret, at det er deres stigende interesse for at have et godt helbred, der gør, at de går efter vine med et lavere alkoholindhold. Og så er der de forbrugere, der gerne vil nyde to til tre glas vin til maden, men synes de bliver for trætte, hvis vinen har høje procenter.
Endnu en årsag i flere lande er skærpede love, når det gælder promillekørsel.
En lignende undersøgelse blandt britiske forbrugere fra 2007 viste, at 30% af forbrugerne dengang syntes, at alkoholindholdet var en vigtig faktor, når de skulle købe vin. I dag ligger tallet på 44%, hvilket betyder, at yderligere 4 millioner briter i de sidste seks år er begyndt at gå efter lav-alkohol vinene.




Hvert portvinshus dyster med sin rabelos. Fra en lille film på YouTube.

En malerisk kapsejlads
Indtil for cirka 40 år siden kunne man se vinfade med portvin blive fragtet ad Douro-floden på store fladbundede pramme - de såkaldte barcos rabelos. Prammene, der kunne fragte 50-60 fyldte fade, havde flotte, spidse stævne, fire mands besætninger og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre. Sejlet var kæmpestort og firkantet, og meget tyder på, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1100 år siden.
I de sidste 30 år har portvinshusene afholdt en årlig kapsejlads med deres historiske rabelos. Årets udgave med deltagelse af i alt 16 pramme er netop ovre. Vinderen blev Cockburn's med sin rabelos Quinta dos Canais, der er opkaldt efter en af portvinshusets vinmarker.
Kapsejladsen holdes altid d. 24. juni, hvor også Sankt Johannes fejres i Oportos gader. Så der er nok af festligheder i og rundt om den berømte portvinsby.
Hvis man til daglig vil se nogle af disse gamle portvinsbåde, skal man besøge havnebyen Vila Nova de Gaia.
En lille film - eller rettere en serie lysbilleder - på YouTube giver et indtryk af de fine pramme under sidste års kapsejlads.


Flere Vinexpo-udstillinger i Asien
Vinexpo i Bordeaux er en stor succes. Det samme gælder den udgave af Vinexpo, som er blevet afholdt hvert andet år i Hong Kong siden 2006. Og netop det ekspanderende asiatiske vinmarked vil arrangørerne af Vinexpo gerne gøre endnu mere ud af. Derfor har de meddelt, at der i 2014 for første gang vil blive afholdt en udstilling i moderlandet Kina - i Beijings store konferencecenter. Det vil ske d. 2. og 3. juni - få dage efter udstillingen i Hong Kong er slut.
Nu kunne man måske tro, at kineserne havde fået nok af Vinexpo efter Hong Kong-udstillingen - som i 2014 bliver hele 50% større og dermed den største vinudstilling, der nogensinde har været afholdt i Asien.
Men nej, lyder det fra Vinexpos direktør, Robert Beynat. Der kommer selvfølgelig mange tusinde kinesiske vinbranchefolk til udstillingen i Hong Kong, men langt fra alle branchefolkene besøger denne udstilling. Og så er der dem, der med glæde går fra den ene Vinexpo til den næste.
Man forventer, at der til den nye Vinexpo i Beijing vil være 200 udstillere, som vil blive besøgt af omkring 3000 fagfolk fra selve Kina.
Vinexpo har også planer om at lancere en udstilling i Tokyo i 2014.







Vand, der skal nydes som vin
Indholdet i glasset slynges rundt, før der lugtes og smages. Nej, der er ikke tale om vin, men derimod om vand, der anbefales at blive behandlet som vin og nydt af et vinglas. Så fornem og velsmagende siges det nye amerikanske flasketappede vand Beverly Hills 9OH2O at være.
Det er i hvert fald noget meget dyrt vand, der i USA sælges i gourmetforretninger for 14 dollars (cirka 80 kr.) for en flaske med 1 liter.
Vandet er kildevand fra bjergene i det nordlige Californien, og flasken er en fint udført krystalflaske. Dertil kommer, at der kun er fremstillet 10.000 flasker Beverly Hills 9OH2O, og at hver flaske er nummereret - ligesom fx en særlig fornem whisky.
Selvfølgelig har der også været et par vand-sommelierer inde i billedet. Nøjagtigt hvad deres fortjeneste i nyskabelsen er, melder historien ikke noget om. Måske har de været med til at udvælge vandet blandt flere mulige kandidater …
Det anbefales, at vandet nydes af afholdsfolk, der gerne vil have lidt luksus, og som ledsager til fornemme vine, der kræver lige så fornemt vand.


Mere svindel med afgifter
Forfalskninger af fornemme Bordeaux-vine er som bekendt et stort problem i Kina - og et problem for de vinslotte, som svindelen rammer.
Slottene har gennem de senere år gjort meget for at beskytte sig mod misbrug af deres navn - blandt andet ved at forsyne flaskerne med koder i mikrotekst. Eller ved at anvende Prooftag – et segl, der løber fra kapslen og ned over glasset på flasken, og som har et nummer og et unikt mønster. Via en app til iPhone vil såvel distributører som forbrugere, der står med vinen i hånden, kunne aflæse seglet og sikre sig, at der er tale om den ægte vare.
Men den slags afskrækker overhovedet ikke de kinesiske svindlere - tværtimod oversvømmes markedet af stadig flere forfalskede vine. Og mange kinesiske vinimportører frygter, at svindelen vil eksplodere, hvis den kinesiske regering gør alvor af at lægge antidumping-afgifter på importerede vine fra EU-landene. Som nævnt i uge 25, har Kina truet med sådanne afgifter i kølvandet på EU’s beslutning om at lægge lignende afgifter på de billige kinesiske solcellepaneler.

Chatelet Lafite og Panfaids
Kina er verdens femte største forbruger af vin, og de kinesiske supermarkeder og restauranter må hele tiden være på vagt for ikke at komme til at sælge svindel-vine i stedet for den ægte vare.
Det er frem for alt vinene fra de fornemme Bordeaux-slotte, der udsættes for svindel. Men også kultvine fra andre lande er i skudlinjen.
Nogle gange er svindelen så hjælpeløst udført, at den er helt til grin. Ifølge The Drinks Business er det fx set, at en forfalsket vin på etiketten hævder at være fra det legendariske Bourgogne-hus Domaine Romanée-Conti og oven over teksten bærer Château Lafites logo. Andre svindel-vine lægger sig tæt op ad berømte vinnavne. Det gælder fx Chatelet Lafite og Mouton & Sons.
Også den australske kultvin Penfolds er udsat for svindel i form af vine med etiketter, der grafisk fuldstændig ligner dem på de ægte vine. Dog står der "Panfaids" i stedet for Penfolds.
Disse lidt morsomme forsøg på forfalskninger samt de mindre gennemskuelige svindel-vine er lette at afsætte for svindlerne i de mindre og mellemstore kinesiske byer, hvor vinviden ikke er så almindelig.
Så længe navnet på etiketten klinger af noget fint fransk eller oversøisk kult, så sælger vinen - også til en høj pris.




Peter Lehmann.

Australsk legende død
Den anerkendte australske vinproducent Peter Lehmann er død 82 år gammel. Han var en af de store pionerer i det australske vindistrikt Barossa Valley.
Lehmann blev født i distriktet, og det var også her, at han i 1982 slog dørene op for sit eget vinhus Peter Lehmann Wines. Med en utrolig ihærdighed og entusiasme udviklede han sit vinhus, så det i dag fremstiller 40 forskellige vine på druer leveret af 140 drueavlere.
Netop blandt drueavlerne blev Lehmann betragtet som en helt, da han i hele sit vinøse liv kæmpede for, at deres arbejdsvilkår og lønninger blev forbedrede.
Han var også blandt de første i Australien, der lyttede til den stigende efterspørgsel hos forbrugere verden over efter mere frugtrige vine.
Lehmann efterlader sig sin hustru Margaret samt tre sønner og en datter.

...





En gin-saké
Hybrider inden for vin- og spiritusindustrien er åbenbart trendy i disse år. I begyndelsen af denne VinAvis fortalte vi om verdens første vin med coca-cola smag, og når det gælder spiritus, så lancerer det store spiritusfirma Diageo i denne uge en forening af gin og saké.
Navnet er Jinzu, og det er en britisk bartender, Dee Davies, der har udviklet det nye produkt.
Davies og to andre bartendere gik videre til finalen i Show Your Spirit - en Diageo-konkurrence, hvor europæiske bartendere dyster om opfindelsen af en ny spiritus.
De tre finalister fik en uge til at realisere deres ideer om en ny spiritus i Diageos udviklingscenter. Her havde deltagerne alle remedier til rådighed til at skabe deres spiritus og designe flasken, etiketten og emballagen.
Davies var oppe imod en anden britisk bartender, der udviklede en whisky, som var tilsat vanille og solbær og en italiener, som havde opfundet en spiritus destilleret på teblade.
Meningen er, at Jinzu, som bliver en del af Diageos faste sortiment, både skal kunne nydes alene og til mad.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin - det gode glas har optaget forhandlingen af vinene fra Domaine Saumarez i Languedoc.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Sebastian Rind (f. 1974) er stifter og indehaver af Österreich Vin i København, der – som navnet antyder – udelukkende importerer vine fra Østrig. Med en baggrund som cand.mag. i filosofi og moderne litteraturhistorie er hans karrierevej nogenlunde lige så atypisk som det skarpt afgrænsede fokus på de østrigske vine.
    En tidlig opmærksomhed på forbindelsen mellem Søren Kierkegaards og østrigeren Ludwig Wittgensteins filosofi kan have spillet en rolle. Mere sandsynligt er det dog, at hans nysgerrige blik blot mere eller mindre tilfældigt faldt på netop østrigsk vin, men på rette tidspunkt – og pladask.
    Österreich Vin, der slog dørene op i 2004, sælger hovedsagelig vin en gros til andre vinimportører, detailforretninger og restauranter, men fungerer også som et vinotek, en forening af vinbutik og vinbar - ligesom man blandt andet ser det i Wien - med speciale i såvel små som store vinsmagninger. Man kan købe en flaske med hjem eller smage nogle af butikkens knap 200 forskellige vine. Vinene kommer fra i alt 25 håndplukkede vinproducenter, hvoraf hovedparten fremstiller vin efter biodynamiske principper.
    Desuden forhandles forskellige specialvarer i butikken – blandt andet græskarkerneolie og Zalto vinglas og karafler.
    Sebastian Rind Nellemann er endvidere medejer af Ved Stranden 10 - Vinhandel & Bar. Han bor nord for København og har 3 børn med hustruen Eva Birgitta.
    Adresse: Österreich Vin, Esplanaden 3, 1263 København K., tlf.: 33 32 39 11, e-mail: sr@osterreich.dk, www.osterreich.dk.s


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    230 Vinhøst, nederlandsk billedvævning (udsnit), beg. 1500-tallet, Musée de Cluny, Paris (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Chakana, Torrontés, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En hvidvin med en speciel men dejlig duft af kvæde og citronsaft. Smagen er tør og frisk og breder sig ud i munden med god frugt, citrus og tilpas syre. Det er en elegant vin, der vil egne sig glimrende til en god rødspætte med citronsauce. Flasken har skruelåg.


Tarapacá, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., pris ved 6 flasker: 64,75 kr., Skjold Burne
Fadlagret hvidvin med frisk Chardonnay-smag og noter af vanille og citrus samt et lille bid i eftersmagen. En lækker vin, der udpræget er til mad - til lettere retter, gerne til fisk og skaldyr. Tilbudsprisen er attraktiv.


Klein Steenberg, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2011, lav alkohol (12,5%)
89,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne
En typisk Sauvignon Blanc-hvidvin med friskhed og druefylde. Dertil mineralske toner. Flasken har skruelåg. Prisen ved seks flasker udvirkede den femte stjerne.


Raices, Bodegas Fernando Castro, Airén, Valdepeñas, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
40 kr., ViniPortugal
Let og frisk hvidvin med god druesmag og krydderi. En udmærket hverdagsvin til en lav pris. I denne kategori et godt køb.


Bianco Fuoco, Torre de' Lancia, Salento IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 27): 35 kr., SuperBrugsen
Frisk, pæn og enkel hvidvin - til tilbudsprisen en glimrende hverdags-vin. Også fin som terrassevin.


Domäne Krems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
79,95 kr., på tilbud indtil 31. august, Erik Sørensen Vin
En pæn, tør, let og frisk hvidvin, der med sin gode syre er en god ledsager til mad. Flasken har skruelåg.


By the Glass, Villa Huesgen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12%)
115 kr., på tilbud indtil 18. august: 95 kr., Vinoble
Let og læskende hvidvin med en ren frugtsmag og tilpas syre. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Jaume Grau i Grau Crianza, Gratus, Pla de Bages, Spanien, 2009, lav alkohol (13%)
70 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En meget lækker rødvin med en aromatisk duft af modne brombær og en bred, vinøs smag med noter af kirsebær og blå blommer. Prisen er yderst attraktiv.


Poderi di Luigi Einaudi, Dogliani, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der måske ikke er så bred i smagen, men til gengæld lang. God frugt, god syre, god fx til pasta.


Porca de Murca, Reserva, Real Companhia Velha, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Den har fylde, den har frugt, den har en dejlig sødme og en god syre. En rødvin til en god bøf.


Tarapacá, Reserva, Merlot, Maipo Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud ved 6 flasker: 64,75 kr., Skjold Burne
Dette er en vin, som mange vil kunne lide. Den har blød, fyldig og afrundet frugt, tilpas syre og en lang eftersmag. Til prisen ved seks flasker en rigtig god vin. Denne pris udvirkede den femte stjerne.


Les Hauts de Lalande, Domaine Lalande, Pays de la Cité de Carcassonne, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
Denne gode rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot kan gå til det meste - og til 60 kr. er den et rigtig godt tilbud. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Silvia Cellars, Zinfandel, Dry Creek Valley, Sonoma County, Californien, 2011, høj alkohol (14,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager
Elegant og lækker rødvin med et bredt smagsspektrum. I den frugtagtige smag er der kirsebær, blåbær og peber. Smagepanelet gættede på, at det var en italiensk vin, ikke amerikansk, og den er da også lavet af en italiensk familie med italienske vin-idealer.


Grand Marrenon, Luberon, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
130 kr., Kolding Vinhandel / Vestergaard Wines
En yderst vellavet og meget lækker rødvin, blød, med en harmonisk smag og fine fadtoner. En virkelig nydelse.


Centenaria, Coto de Hayas, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
175 kr., på tilbud til 99 kr., Smile Marketing Group
Fyldig og lækker rødvin med en varm, blød og meget frugtagtig smag med tilpas fadsmag. I smagen er der noter af kirsebær. Skænk den ikke for varm - 16-17 grader.


Whale Rock, Castoro Cellars, Zinfandel, Californien, USA, 2009, middel alkohol (13,8%)
209 kr., pris ved 12 flasker:199 kr., Solarex
Denne rødvin dufter af solbær og brombær og har en god og koncentreret frugtsmag med noter af modne kirsebær. Eftersmagen slutter med en behagelig frugtsødme. Nyd den fx til en god bøf med svampesauce.


Allende, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
219,95 kr., Theis Vine
Superlækker og superblød rødvin - en fornem Rioja, der fylder munden med afrundet frugt og diskrete fadtoner. En stor nydelse.


Le Marne, Isolabella delle Croce, Monferrato Reserva, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
60 kr., DK Wine
En rødvin på druerne Barbera Nebbiolo og Dolcetto. Den har en god, frugtagtig smag, men ikke noget større register. En pæn frikadelle-skubber.


Famiglia Bianchi, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2009, høj alkohol (15%)
100 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin spiller med musklerne. Den har en super koncentreret duft af solbær og en kraftig krydret smag. Desværre bider alkoholen i eftersmagen, hvilket kostede en stjerne. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering, og drik den til en krydret kødret.

Andet


Weingut Karin und Franz Fleck, Rotweinlikör, Tyskland, høj alkohol (30%)
88 kr., pris for 40 cl, Fur Vinimport
En interessant likør i en slank, høj flaske med elegant skruelåg. Den er sød, meget sød, men også meget lækker og med en god vinsmag med noter af chokolade. Prisen er rimelig.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.