Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2013



Nyheder i uge 35, 2013







Sorte penge bag franske slotte
Til dato har kineserne købt 40 ud af Bordeaux's cirka 8000 vinslotte.
Russerne er mere interesserede i de stærke sager. De har købt 7 producenter i Cognac-distriktet og har kig på det gamle cognachus Hine, der er til salg.
Men sker købene udelukkende for, at rige kinesere og gulash-russere kan få noget at drikke?
Noget tyder på, at der bag købene er kriminelle penge, som skal vaskes hvide. I hvert fald har det franske bagmandspoliti taget den store lup frem for at se, hvad der egentlig foregår.
Købene er ofte holdingselskaber i skattely, og det er svært at konstatere, fra pengene kommer fra.
Den franske, statslige organisation Tracfin er på sporet af flere kinesiske, russiske og ukrainske investorers aktiviteter. Det bliver spændende at høre, hvad de finder ud af.




I Logbar kan man tjatte med de andre gæster, "like" drinks og selv kreere en cocktail til barkortet.

Tjat med de andre bargæster
Hvis man ønsker at sidde ubemærket og flette fingre med sin kæreste i et hjørne af baren, så er det ikke Logbar, man skal besøge.
Logbar er en bar med et yderst socialt koncept, der er udviklet af to japanere, Takuro Yoshida og Takayuki Yamazaki. Den første Logbar slog dørene op i Tokyo tidligere i år.
Som det første får barens gæster stukket en iPad Mini i hånden og bliver bedt om at oprette sin profil.
Når det er gjort, kan de begynde at bestille drinks via iPad’en. Og ikke nok med det - de kan også tjatte med de andre gæster i baren, få at vide hvad de drikker, anbefale cocktails, "dele" og "like" drinks osv. - altså lidt ligesom på Facebook.

Lav en drink til kortet
I Logbar kan man også se en liste over de drinks, man har bestilt for nylig, og som noget helt særligt kan man også kreere sin egen drink ud fra alle de spiritusser, vine, juicer, pynt og glastyper, der befinder sig bag bardisken. Når man har navngivet sin kreation, kan man tilføje den barens drinkskort.
Hver gang en gæst køber ens drink, får man 50 Yen (cirka 3 kr.).
De to grundlæggere af Logbar forestiller sig at åbne lignende barer uden for Japans grænser i samarbejde med lokale initiativtagere.


Australske vinproducenter er parasitter
Wolf Blass lægger navn til et af Australiens helt store vinfirmaer, der hvert år eksporterer 60 millioner flasker vin til 50 forskellige lande.
Han er også en mand, der ikke er bleg for at åbne munden, når han er utilfreds med noget. For nylig gjaldt det de små og mellemstore australske vinproducenter, som Wolf Blass ifølge The Drinks Business kaldte for parasitter, der ikke bidrager til markedsføringen af australsk vin i udlandet.
Ifølge Blass er 70% af landets vinproducenter ikke i stand til at få en ordentlig fortjeneste ud af vinsalget til det hjemlige marked, og derfor er det ekstra vigtigt, at der satses på eksporten.
Men det kræver penge i kassen, og Blass opfordrer til, at man fremover pålægger de 2500 australske vinproducenter en afgift, og at pengene herfra går til en markedsføringsfond, så eksporten kan få et ordentligt spark i den rigtige retning.
Det trænger den nemlig til - i store aftagerlande som Storbritannien og USA har de australske vine mistet deres image som kvalitetsvine på grund af discount-priser. Det billede skulle meget gerne vendes, mener Blass.
Blass langede også ud efter de newzealandske vinproducenter, som han kaldte for "sorte får", der oversvømmer det australske marked med deres Sauvignon Blanc-vine - og dermed skader salget af australsk vin på hjemmemarkedet.




.




Tancredi Biondi Santi fortalte livligt om sin families vine.

Biondi Santi på besøg
Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi, Franco, Jacopo, Tancredi … syv generationer.
Det var Clemente, der satte vingården Il Greppo på det vinøse verdenskort i 1865. Og det var hans barne-barne-barne-barne-barne-barn, der i tirsdags var på besøg hos familiens danske importør, Kjær & Sommerfeldt.
Familiens navn er Biondi Santi, og navnet er vidt berømt.
Det var Ferruccio Biondi Santi, der i 1888 isolerede en klon af druen Sangiovese Grosso og kaldte den Brunello, dvs. "den lille mørke". Teknisk har klonen nummeret BBS-11, og kun familien Biondi Santi må bruge den.
Alle de andre vinhuse, der siden er gået i gang med at fremstille Brunello di Montalcino – og dem er der 222 af i dag – må bruge andre kloner.

Kun få flasker til hele verdenen
Tancredi Biondi Santi er en ung mand på 22, der arbejder sammen med sin far, Jacopo. Hans bedstefar, Franco, døde i april i år.
Det var bedstefar Franco, der siden 70erne konsoliderede produktionen. Han udvidede det dyrkede areal fra 4 til 25 hektar, og med sine "100 års vine" overbeviste han verden om Brunello-vinenes lange holdbarhed.
Under smagningen fortalte Tancredi, at de unægteligt kostbare vine bliver lagret i store træfade (botti) af slovensk eg, og at der sjældent kommer mere end 80.000 flasker ud af det, inklusive cirka 10.000 i topkvaliteten Riserva, der kun fremstilles i særligt gode årgange.
Kun 80.000 flasker til hele verden – det påvirker priserne, der går op til 4375 kr. for en flaske.

Tre slags Montalcino
Under mødet med Tancredi Biondi Santi smagte vi i alt syv vine i tre forskellige kategorier:
* Rosso di Montalcino DOC: En vin, der skal leve op til knap så strenge krav som sin "storebror", Brunello'en. Den laves af den samme drue, men skal kun ligge seks måneder på eg og kan sælges allerede efter et års lagring. Det giver hurtigere penge i kassen til producenterne. I mindre gode år laver man ofte Rosso i stedet for Brunello.
* Brunello di Montalcino DOCG Annata: Annata betyder årgang, og denne benævnelse benytter Biondi Santi til vine, der ikke er Riserva. Vinstokkene er mindst 10 år gamle.
* Brunello di Montalcino DOCG Riserva: I Montalcino betegner Riserva vine, der er lagret i to år på eg og mindst fire måneder i flaske. Til sine Riserva-vine bruger Biondi Santi vinstokke, der er mindst 25 år gamle.
I vores smageliste længere nede er der gyldne stjerner til de syv smagte vine.




På et billede i National Geographic sidder Franco Biondi Santi med årgangen 1888 – samme år, som det berømte blad blev grundlagt.

For 39 år siden
I 1974 besøgte National Geographic Toscana og fortalte om Biondi Santis Brunello-vin.
Dengang blev Biondi Santis vin omtalt som "Italiens dyreste vin", og den blev berømt, da den italienske præsident Saragat skænkede den for dronning Elizabeth ved en banket i London i 1969.
I 1974 kunne man få en flaske for 101 dollars. I årgangen 1891 kostede den 1140 dollars. Jo, den var dyr – efter den tids målestok.








Mange af arrangementerne under Copenhagen Cooking foregår uden døre. Foto: Christian Lindgren.

København koger
Til og med 1. september er København forvandlet til et slaraffenland for mad- og vinnydere.
Det er niende gang festivalen Copenhagen Cooking afholdes, og det gør den med hele 150 forskellige arrangementer rundt om i byen fordelt på de i alt 10 dage, festivalen varer.
Der er noget for enhver smag og pengepung. Man kan indtage frokosten ved et af gadekøkkenerne eller nyde den højere gastronomi til ligeledes højere priser.
Når det gælder vin og spiritus, er der også flere spændende ting på programmet. Hos Nordic Bar Syndicate kan man lære tips og tricks af professionelle bartendere og selv få lov til at øve sig og kreere drinks bag bardisken.
Restaurant Bror byder derimod på et indblik i naturvinens verden - vin fremstillet med så lidt menneskelig indblanding som muligt. Er man mere til brændevin, kan man få smagsprøver på nordiske udgaver og få tips til egen brændevinsbrygning hos Nyhavns Færgekro.

Gør en afstikker til Garagevin
Flere restauranter - heriblandt Restaurant L’Alsace, Restaurationen og Restaurant Khun Juk - afholder vinmager-middage.
Hvis man skynder sig, kan man også i løbet af søndagen i denne weekend lave en lille afstikker til Dansk Vincenter i Avedøre. Her afholdes vinmessen Garagevin midt i en frodig dansk vinmark, hvor 30 vinimportører vil skænke smagsprøver fra mere end 300 vine.
Man kan læse meget mere om Garagevin og Copenhagen Cookings mange andre arrangementer på festivalens glimrende hjemmeside.


Ja tak til vinpriser udendøre
I sidste uge kastede vi bolden op til vores læsere. Vi spurgte, om ikke restauranterne burde have et vinkort hængende udenfor på gaden - det gør de fleste af dem jo med menukortet.
De potentielle gæster har ikke skyggen af mulighed for på forhånd at udregne den samlede pris for mad og vin. Som regel kommer vinpriserne så som lidt af et chok, når man først sidder inde i restauranten.
Selvfølgelig er et vinkort som regel en diger sag, som det kan være svært at få plads til på husmuren. Men der må da være en løsning …
Vi har fået rigtig mange kommentarer - og også udvidede input omkring vinpriser i det hele taget. Tak for det. Her bringer vi et udpluk.
- Jeg synes, det ville være særdeles relevant at skilte i det mindste med spændvidden i vinpriserne, hvis vinkortet er for omfattende, skriver Børge Smidt. - Og så synes jeg i øvrigt, at det er helt ude i hampen, at restauratøren ganger indkøbsprisen med 2,5 til 3. Det kan da afholde de fleste fra at drikke et ordentligt glas vin til maden.
Lene Selmann foreslår, at man som udgangspunkt kunne nævne husets vin og så tage et lille udvalg af populære vine - fx nogle få italienske, franske og australske flasker, og skrive, at man kan se mange flere vine inde i restauranten.

Hvorfor så stor avance?
Også Klaus Lytzhøft er enig i, at restauranterne burde have et vinkort ude på gaden og påpeger, at det ikke er anderledes i det store vinland Frankrig - i Meursault, hvor hans datter bor. Heller ikke her opgiver man vinpriserne, før kunderne har sat sig til bords.
Kromand Jørgen Jørgensen fra Hovborg Kro har en anden holdning til det med at have kort uden døre:
- Det bliver en skilteskov. Ved alle vores døre har vi elite smileys samt arbejdstilsynets grønne smiley. Det er lovbefalet og ærlig talt, det ser ikke godt ud med alle de skilte.
Der er flere, der ud over at ønske et vinkort uden døre, også, ligesom Børge Smidt, er forargede over den meget store avance, restauranterne typisk tager for vinene - og som ofte er årsag til vinkort-chokket.
Ivan Bogner skiver blandt andet, at han finder det forrykt, at der skal tjenes 500 til 600% på almindelige vine, der kan købes i supermarkedet til 40-50 kr.
Umiddelbart virker det jo også som en ordentlig sjat penge, der lægges oven i den pris, restauranterne betaler for vinene. Men måske er der en fornuftig forklaring?
Vi vil meget gerne høre fra restauratører, sommelierer og andre med indblik i vinindkøbs-branchen, om hvorfor det er nødvendigt med så høj en avance. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.


Til_37/09





Eksperiment med oldtids-vin
Et hold historikere fra universitetet i Catania på Sicilien har gennem længere tid gransket gamle latinske tekster om vindyrkning og -fremstilling.
Teksterne har givet dem et meget nøje indblik i, hvordan oldtidens romere har plantet og opbundet deres vinstokke og har presset og gæret deres druer til vin. Med den viden i bagagen er de nu i gang med et storstilet projekt i den frodige sicilianske jord uden for Catania. De vil skabe vin, nøjagtig som romerne gjorde det på Sicilien for mere end 2000 år siden.
Historikerne har plantet otte forskellige druesorter, der alle blev anvendt af romerne. Det er druer med navne som Nerello Mascalese, Visparola, Racinedda og Muscatedda. Og til plantningen og arbejdet i vinmarken har man udelukkende brugt kopier af de oprindelige redskaber og materialer. De stadig spæde vinstokkes ranker er fx bundet op med lange spåner fra gyvel-grene.

Romer-vin årgang 2017
Der vil ikke blive anvendt gødning, pesticider eller nogen form for mekaniske redskaber i projektets vinmark, ligesom der heller ikke vil blive tilsat gær til druemosten. Mosten får lov til at gære naturligt i store terrakottakrukker, som graves ned i jorden, så kun kanten stikker op. Under gæringen forbliver krukkerne åbne, hvorefter de forsegles med ler.
Indvendig er krukkerne - også efter romersk forbillede - smurt med harpiks, der konserverer vinen.
Hvis alt går vel, vil årgang 2017 blive den første årgang af "romer-vinen".
Målet med projektet er blandt andet at finde ud af, om den moderne vinindustri kan have glæde af nogle af de gamle teknikker og metoder fra oldtiden.


Husk aktivitetskalenderen
Efteråret er lige om hjørnet, og det bugner af gode arrangementer for vinglade danskere.
Du kan fx komme til italiensk vinaften i Svogerslev Kro, en vinmager-aften med Bollinger champagne, en otte dages vinrejse til Sardinien og en spansk vinmesse med spændende seminarer. Klik ind på VinAvisens aktivitetskalender, og læs mere om disse og alle de andre gode tilbud.






Der mangler 11 mio. liter portvin
I 1935 indførte myndighederne i Douro-dalen i Portugal en grænse for den mængde druer, portvinshusene måtte høste. Det var en måde at dæmme op for den overproduktion af portvin, der dengang fandt sted.
I dag er bøtten vendt - portvin nyder ligesom sherry stor popularitet, og salget har i de sidste ti år været støt stigende.
Inden år 2013 er omme, forventes det, at der i årets løb er solgt 81 millioner liter portvin på verdensplan.
Med den succes er mange portvinsproducenter uforstående overfor, at myndighederne opretholder de gamle regler for høstmængden. I år har man derfor valgt at lytte til producenterne og tillade, at der ved den kommende høst høstes 3,6% flere druer end sidste år. Med denne øgede mængde vil den totale portvinshøst komme til at ligge på cirka 70 mio. liter portvin.
Producenterne er selvfølgelig tilfredse med at måtte høste flere druer, men der skal jo mere til, før de kan leve op til efterspørgslen fra de mange aftagerlande - også selv om producenterne har lagre, de kan tære af.
Desuden mener flere af portvinshusene, at denne alt for lave høstmængde-grænse hæmmer deres konkurrenceevne på det internationale marked.




Bjergene uden for Wien er beklædt med vinmarker - i en del af dem er der plantet flere forskellige druer, der høstes og vinificeres samtidig og ender som hvidvinen Gemischte Satz.

Hvidvin får egen appellation
Wien er ikke kun navnet på Østrigs hovedstad. Det er også navnet på et vindistrikt med cirka 200 vinhuse, der breder sig i bjergene tæt ind på byen.
I 2006 slog fire af Wiens top-vinproducenter sig sammen i foreningen WienWein, og et af deres mål var at give hvidvinen Wiener Gemischter Satz et comeback.
Denne vin, der havde sin storhedstid i 1800-tallet, blev fremstillet på en ganske særlig måde. Druerne stammede fra vinmarker, hvor mange forskellige druer blev dyrket sammen og høstet og vinificeret på én gang. Det havde et praktisk formål: Nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
Foreningen WienWein anvender druer fra gamle vinmarker, fra før Gemischter Satz gik af mode, men har også tilplantet nye marker efter samme princip.
I begyndelsen var der megen skepsis over for disse blandings-vine, men nu går de som varmt brød i Østrig.
Nu har Wiener Gemischter Satz fået sin egen DAC (Districtus Austriae Controllatus) - østrigernes svar på franskmændenes AOC og italienernes DOC.

Tørre og lette vine
Det er første gang nogensinde, at de vinøse myndigheder i Østrig har givet en vintype sin egen DAC. Ligesom i andre lande har det hidtil udelukkende været geografiske områder, der har fået tildelt en egen appellation.
Nøjagtig som enhver anden appellation skal Wiener Gemischter Satz DAC fremover leve op til bestemte regler. I de vinmarker, der leverer druer til vinene, skal der dyrkes mindst tre forskellige hvidvins-druer af god kvalitet. Der må gerne vælges en "hoved-drue" for vinen - den må dog højst udgøre halvdelen af indholdet i flasken. Og uanset hvor mange druer vinen er sammensat af, skal hver drue være repræsenteret med mindst 10%.
Hvidvinen skal desuden være tør, og alkoholindholdet må ikke overstige 12,5%.
Årgang 2013 af Gemischte Satz vil være den første årgang, hvor vinproducenterne i Wien vil kunne sætte et DAC på etiketten.






Vin som sikkerhed for lån
I USA er der travlhed hos landets mange pantelånere. Normalt stiller folk typisk smykker, guld, dyre biler eller våben som sikkerhed for et hurtigt lån. Men i dag er der også flere pantelånere - især i New York - der tager mod fornemme vine som pant.
En af dem er firmaet Borro på Manhattan, og her har man oplevet et stigende antal kunder, der kommer med deres vinflasker under armen for at få endog meget store lån, som skal indfries inden for en kortere periode. Og det kan sagtens lade sig gøre, hvis flaskerne er fine nok - som nu den flaske Château d’Yquem, der for nylig blev stillet til sikkerhed for et lån på 48.000 dollars (cirka 268.000 kr.).
De vine, låntagerne oftest kommer med, er 1. cru’erne fra Bordeaux og den berømte vin fra Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne.
I år har Borro indtil videre taget vinflasker i sikkerhed til en værdi af 4 millioner dollars (cirka 22 mio. kr.), hvilket er dobbelt så meget som hele sidste år.




Foto: Wikipedia / Michael Case.

Rapport om kinesiske millionærer
Antallet af kinesiske millionærer har nu rundet 1 million, og tallet stiger støt.
70% af dem er mænd, og den typiske millionær i Kina er 38 år, ejer tre biler og mindst fire kostbare ure.
Oplysningerne fremgår af 2013-udgaven af den årlige rigmands-rapport fra det kinesiske forskningsinstitut Hurun.
Rapporten har taget pulsen på forbrugsvanerne hos 551 kinesiske borgere, der har en privatformue på mere end 10 millioner CNY (cirka 9 mio. kr.).
Nedenfor kommer nogle af de interessante resultater.

Château Lafite slår Armani
* Rige kinesere elsker at samle på lidt af hvert, og her komme rødvin ind på en tredjeplads efter ure og klassisk, kinesisk kunst. Dog er der i år 23% flere millionærerne, der samler på rødvin end nævnt i rapporten fra 2012.
* Château Lafite Rothschild er den eneste vin på top-femten listen over de gaver, mandlige millionærer foretrækker at give. Tasker, kufferter og andre genstande af mærket Louis Vuitton ligger på førstepladsen, mens Château Lafite må nøjes med en tiende plads. Dog slår vinen modemærket Armani, men ligger et godt stykke bag Burberry.
* 70% af de adspurgte millionærer drikker alkohol, og 50% af dem betegner sig selv som "specialister i rødvin".
* For 49% af de adspurgte var rødvin den foretrukne alkohol, mens 16% hældte til whisky, 15% til kinesisk spiritus, 12% til champagne og 8% til cognac - som gerne må være en Louis XIII fra Rémy Martin, en cognac til cirka 12.000 kr.
* Hovedparten af millionærerne foretrækker at køre i biler af mærket Maserati, mens det mest yndede feriemål er Frankrig.





...



Deltag i Årets Nye Nordiske Drink
Den nordiske madbølge skyller ind over Danmark i disse år, og der eksperimenteres med alt fra bær og tang til græs og myrer.
Genopdagelsen af særegne smagsindtryk skaber nye retter på menukortene. Men der mangler drinks, der ligeledes tager udgangspunkt i de nordiske råvarer, og som står til den nye køkkentrend.
Derfor udfordrer sodavands-mærket Schweppes nu Danmarks dygtige bartendere til at skabe Årets New Nordic Drink 2013.
Der udstedes samtidig to Wild Cards, så almindelige danskere med en bartender i maven har mulighed for at deltage.
Man kan selv være kreativ eller måske bygge videre på en original opskrift fra bedstefars gemmer. Drinken skal blot leve op til kriterierne, hvilket vil sige, at den skal være innovativ og velkomponeret og med afsæt i de traditionelle danske eller nordiske drikke- og spisemønstre.

En rejse som præmie
De bedste drink-bidrag fra såvel bartendere som lægfolk vil gå videre til to delfinaler, hvorefter finalen afholdes d. 29. september i København.
Dommerpanelet består af brødrene Alexander og Jonathan Berntsen, der ejer den anmelderroste restaurant Clou i København. Førstnævnte er sommelier, mens Jonathan Berntsen er kok. De to øvrige dommere er bartender og ejer af K-Bar, Kirsten Holm, og madblogger Brian Lambæk fra Gastromand.dk.
Præmierne for de tre bedste drinks er en rejse til Bar Convent Berlin 2013 til oktober. Her kan man få skærpet sin drink-viden via seminarer og workshops.
Derudover præmieres den bedste drink med en middag for to personer i restaurant Clou.
Man kan læse meget mere om regler, deadline for indsendelse af opskrifter m.m. ved at klikke her.










9 mm er en maskinpistol fyldt med vodka - lidt makabert må man sige.

Et rigtigt vodka-shot
En britisk entreprenør, Jim Denoon, som bor i Shanghai, har tænkt sig at lancere en vodka i en noget utraditionel emballage.
Vodkaen får han fra Frankrig, mens emballagen, der består af en sort glasbeholder formet som en maskinpistol, skal fremstilles i Kina.
Pistolen vil rumme 50 cl vodka, som så kan skydes ned i glasset. Den vil blive leveret i en håndkuffert af aluminium à la dem, professionelle lejemordere bærer rundt på i actionfilm. I kufferten ligger der foruden pistolen flere patroner af en anseelig størrelse, der ligeledes er fyldt med vodka.
Den nye vodka er døbt 9 mm, men for at den overhovedet kan blive en realitet, skal Denoon rejse det, der svarer til 252.000 kr. Det har han regnet ud, at lanceringen vil koste.

Enhver kan bidrage
Denoon vil forsøge at rejse beløbet via det, man kalder crowdfunding - altså mængde-finansiering, en finansieringsform, der bliver stadig mere populær.
Et af de firmaer, der tilbyder international crowdfunding, er Indigogo, som har sin base i San Francisco.
Konceptet går ud på, at man på firmaets hjemmeside skaber en platform for det produkt, man vil rejse penge til. Man lægger billeder og tekst ind, og så kan enhver uanset nationalitet klikke på "bidrags-knapper" med forskellige beløb inden for en angiven tidsperiode.
Ovenover står der så, hvor mange penge der indtil videre er kommet i kassen, hvad målet er, og hvor mange dage der stadig kan tikke bidrag ind.
Bidragsyderne får som regel et eller andet for deres bidrag. I tilfældet med 9mm er det fx en eller flere nøgleringe med vodkaens logo afhængig af, hvor meget man bidrager med.
Projekterne omfatter alt mellem himmel og jord, og et godt projekt kan sagtens nå langt op over det fastsatte beløb. Men hvis man ikke får skrabet penge nok sammen, får bidragyderne deres moneter igen. Det er egentlig ret smart.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kassen med vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Château de la Négly, La Clape, i Languedoc.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Pascal Maix (f. 1969) er født og opvokset i Frankrig med en dansk mor og en fransk far.
    I 1987 blev han udlært som tjener på hotelskolen Ecole Ferrandi i Paris, hvorefter han fik arbejde på hovedstadens fornemme hotel Ritz.
    Her blev han dog kun et år, idet han fik mulighed for at komme til Ritz i London.
    Men rejselysten trak, og Pascal Maix tog på valsen, som man sagde i gamle dage, med arbejde i flere forskellige lande - blandt andet i Guadeloupe i Caribien.
    Turen gik tilbage til Paris, og da han ud over fransk også taler flydende dansk, blev han i 1990 ansat som tjener hos La Maison du Danemark, det danske hus - hvor han også mødte sin hustru, Mette.
    Efter et år hos det franske militær, trak han for alvor teltpælene op og bosatte sig i København. Her har han været lige siden og har blandt andet arbejdet som tjener hos Le Sommelier og Langelinie Pavillonen.
    Pascal Maixs store interesse for vin førte ham til et job hos Løgismose Vin på Toldboden. Og i 2006 tog han så springet og købte Vinbørsen, en vinbutik, der havde eksisteret siden 1960erne.
    Ud over import af kvalitetsvine fra en række forskellige lande har forretningen et imponerende sortiment inden for spiritus, kaffe, te, øl, chokolade og mange andre lækkerier.
    Pascal Maix elsker ikke kun vin, men også mad, og han er en dygtig kok til stor glæde for familien, der i dag ud over Mette også omfatter døtrene Mathilde på 14 år og Marie på 11 år.
    Ugens STORE billede viser Vinbørsen, som den tog sig ud i forretningslivet for 50 år siden.
    Adresse: Vinbørsen, Nordre Frihavnsgade 6, 2100 København Ø, tlf.: 35 38 60 72, e-mail: vinboersen@nypost.dk, www.vinboersen.dk.



    Ugens vinøse billede
    – Der sad en mand ved Rundetårn og spillede på flasker, skriver Jette Faurschou. – Alle mulige flasker, vin, øl, sodavand … Ham tog jeg et billede af, mens han spillede Mozarts "Rondo a la turca".
    – Manden var meget virtuous, og publikum omkring ham var stort. Der kom mønter i hatten.
    – Flaskerne var stillet op på et stativ i to etager, og tonerne var nøje afstemt med vand i flaskerne.
    – Da jeg kom forbi et kvarter senere, var han væk. Havde politiet været der? Eller var han gået et andet sted hen?






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    237 Køen foran "Vinbørsen" i Nordre Frihavnsgade i København var lang dengang for 50 år siden.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Tomaiolo, Castellani, Orvieto Classico, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
59,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Let, lækker og forfriskende hvidvin med en flot duft og med fint krydderi, der sammen med den gode frugt og en lille honningtone holder sig i den lange eftersmag.


Epicuro, Vermentino, Lazio IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Ustyrlig lækker hvidvin fuld af modne druer, krydderurter og en sødme i fin balance med syren. I smagen er der noter af netmelon og pære - synes vi ... Prøv den fx til nogle gode oste.


Grauer Burgunder, Holger Koch, Grauburgunder, Kaiserstuhl, Tyskland, 2011, lav alkohol (12,5%)
84 kr., Vinbutikken.dk
En dejlig hvidvin, der dufter af lyse blommer og har en sprød og mild smag med noter af friske æbler. Nyd den fx til en ekstra god salat. Flasken har skruelåg.


Valdimojenes, Bodegas Pradoret, Verdejo, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 50, Holte Vinlager
Frisk hvidvin med en dejlig druesmag og flere interessante noter, blandt andet ananas og lidt lakrids, lød det fra smagepanelets aromadetektiver. Dertil en lang eftersmag. Flasken har skruelåg. Prisen ved 6 flasker er mere end attraktiv.


Avrum Selecció, Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2007, lav alkohol (13%)
70 kr., Herning Vin Center
En hvidvin af utvivlsom kvalitet, men man skal være glad for en markant fadsmag. Udpræget en vin til mad.


Domaine de Fondrèche, Ventoux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En hvidvin med en dejlig let krydret duft med noter af citrusskal. Smagen er tør og fyldig og med et lille bittert bid, der gør vinen velegnet som ledsager til mad.


Serbato, Batasiolo, Chardonnay, Langhe, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Forfriskende hvidvin uden det store smagsspektrum, men anvendelig som terrassevin og til lettere retter. Prisen gør lidt ondt.

Rødvin


Epicuro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
59,75 kr., På tilbud indtil 15. september: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fyldig rødvin med en intens og saftig frugt og fint krydderi. Nem at holde af. Til tilbudsprisen en god hverdags-vin.


Teseo, Castellani, Toscana IGT, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Vellavet rødvin med god frugt og gode tanniner. En vin, der vil klæde det meste mad.


Menuts, Pierre Rivière, Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
89 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Der er 85% Merlot i denne gode Bordeaux-rødvin. Resten er Cabernet. Merlot-druens saft gør vinen fyldig, afrundet og mindre tør, men stadig er det en typisk bordeaux. Glimrende til mad.


Domaine Dominique Morel, Gamay, Morgon, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
89,95 kr., tilbudspris ved 6 flasker indtil 31. august., Erik Sørensen Vin
En rigtig god Beaujolais-rødvin med et fint og meget karakteristisk billede af Gamay-druen. En superdejlig vin til lettere retter.


Gilga, Syrah, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., VinDanmark Lagersalg
Flot og dejlig rødvin med blød, fyldig og afrundet frugt. En lille sødme, bløde tanniner og tilpas syre. En vin, som mange vil kunne lide.


Château de Camarsac, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Lago Import
En meget saftig Bordeaux-rødvin, ikke så tør - der er en lille charmerende sødme. I smagen er der ribs, solbær og brombær samt bløde tanniner.


Cerro do Santo, Reserva, Rozes, Douro, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., Amka
Fantastisk dejlig rødvin med liflig (portvins)duft og en bred, saftig smag med en charmerende sødme. En meget anvendelig vin.


Alana Estate, Pinot Noir, Martinborough, New Zealand, 2009, høj alkohol (14,5%)
349 kr., Propperiet
Vidunderlig rødvin, der udsender en dejlig duft, I munden breder den sig med mange facetter, der udvikler sig i spændende oplevelser på vejen mod eftersmagen. Vinen har en karakteristisk Pinot-smag med milde lakrids-noter og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Ventouret, TerraVentoux, Ventoux, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En udmærket Rhône-rødvin til 60 kr. Den har god, fyldig frugt og fint krydderi, men også en lille spritkant. Prisen er attraktiv.


La Valentina, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Lidt af en ét-trins raket. Men det ene trin er godt nok. Det er en saftig og ligefrem rødvin uden større sving med armene. Prisen gør lidt ondt.


Tower Road, J.Lohr, Petite Sirah, Paso Robles, Californien, 2010, høj alkohol (14,9%)
150 kr., Irma
Flot og tyktflydende rødvin. En bærbombe, men en lækker bombe. Måske også en bombe uden ret mange nuancer, men en bombe, som mange vil kunne lide.


Domaine la Guintrandy, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Kassen med vin
Fyldig rødvin, der begynder med frugt, men hurtigt blot efterlader tørhed, krydderi og tanniner.

Vinene fra Biondi Santi


Greppo, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Rosso di Montalcino, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
459 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant rødvin, der byder sig til med en rubinrød farve, en dejlig duft og en fløjsblød smag. I den kraftige frugt er der noter af hindbær og brombær samt bløde tanniner.


Greppo, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
1299 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne himmelske rødvin fylder hele kroppen med al efterårets og vinhøstens overskud. Den smager simpelt hen af vin, god vin. Den kan drikkes nu, men gem den gerne endnu nogle år.


Greppo, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
1299 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne årgang af vinhusets såkaldte annata-vin (årgang, men ikke riserva) er - om muligt - et nummer flottere end 2007. Men den er jo også et år ældre. Den har en fin, teglstensrød farve og en kompleks smag med flot struktur. Dertil gode tanniner, der lægger en ekstra dimension til den mad, den skænkes til. Kan drikkes nu, men gem den gerne endnu nogle år.


Greppo Riserva, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 1998, middel alkohol (13,5%)
3125 kr., Kjær & Sommerfeldt
Umiddelbart syntes vi, at dette er en livlig og levende vin. Den har en fyldig smag med noter af chokolade. Drikkemoden og en stor oplevelse. Men gem den gerne.


Greppo Riserva, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 2001, middel alkohol (13,5%)
3500 kr., Kjær & Sommerfeldt
Et stykke klassisk musik. Eller "vinslik". Den ultimative vin. Vores noter er mange. Vi kunne også have skrevet: Er umiddelbart moden og har fundet sin identitet. Men har også fortsat gemmepotentiale.


Greppo Riserva, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
3999 kr., Kjær & Sommerfeldt
Som alle de smagte Riserva-vine er dette en gemmevin. Vi smagte den alt for ung. Men allerede nu er den en fornem oplevelse - perfekt frugt, blød, lang i munden. Men gem den gerne mindst endnu tre-fire år - og gerne 50 år.


Greppo Riserva, Biondi Santi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Italien, 2004, middel alkohol (13,5%)
4375 kr., Kjær & Sommerfeldt
Måske den dejligste af de tre Riserva-vine, vi smagte - men også den dyreste. En perfekt rødvin med fornem duft og flot struktur. Gem den gerne endnu fem-syv år.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.