Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36. 2013



Nyheder i uge 36, 2013






80% forhøjelse af vinafgiften
VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) er kommet med en ny importstatistik for vin og spiritus for perioden 2006 til 2012. Tallene er baseret på beregninger og data fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik.
Ifølge denne statistik importerede Danmark sidste år 172,6 millioner liter vin, hvilket var et fald på knap 7% i forhold til 2011 og på 14% siden 2006.
I værdi blev der i 2012 importeret vin for 3,4 mia. kr. - et fald på 5% i forhold til året før.
VSOD understreger, at det i høj grad er de meget høje danske afgifter på vin, der er skyld i den faldende import.
- Vinafgiften er blevet sat op gentagne gange, siger Bo Lundberg, der er formand for VSOD. - Siden 2010 er det sket med knap 80%. Derfor er vin blevet en magnetvare, som trækker danskere i hobetal over grænsen for at handle frem for at handle i Danmark

På tide med et opgør med afgifterne
- Det er glædeligt, at et bredt udsnit af Folketinget har erkendt afgifternes skadelige virkninger og derfor har valgt at fjerne afgiften på sodavand og sænke ølafgiften, fortsætter Bo Lundberg. - Det vil vi gerne kvittere for. Men vi mangler altså, at erkendelsen også kommer til at omfatte et opgør med vin- og spiritusafgifterne.
Nedenfor bringer vi en række af de interessante og overraskende oplysninger fra statistikken. Hvem havde fx regnet med, at Danmark importerer mere hvidvin fra Chile end fra Tyskland? Eller at importen af fransk vin er faldet med 40% i de sidste seks år?

Facts om dansk vinimport
* Fire vinlande stod for 60% - eller 104 mio. liter - af al den vin, der blev importeret til Danmark i 2012. Det var Italien, Frankrig, Spanien og Chile.
* Importen af fransk vin lå sidste år på 26 mio. liter - et fald på 40% siden 2006.
* Sydafrika er den helt store vinder, idet importen af sydafrikansk vin til Danmark er steget med 33% siden 2006.
* Østrigsk vin har vundet terræn med en stigning i importen på 45% fra 2011 til 2012. Dog er der lang vej fra de kun 0,3 mio. liter vin, der kom fra Østrig til Danmark sidste år, til de 32,8 mio. liter, topscoreren, Italien, tegner sig for.
* Danskerne er mest til rødvin. To tredjedele af den importerede vin i 2012 var rødvin, og det meste af den - 27 mio. liter - kom fra Italien. Det svarer til næsten en fjerdedel af den samlede rødvins-import. Frankrig fulgte efter med 18,6 mio. liter vin og Spanien med 16 mio. liter.
* Når det gælder hvidvin, var det Chile, der havde førertrøjen på med 8,7 mio. liter vin, svarende til 15% af den samlede hvidvins-import. Spanien fulgte lige i hælene med 7,9 mio. liter hvidvin over Frankrig med 7,3 mio. liter.
* Tyskland er det eneste land, hvorfra Danmark importerer mere hvidvin end rødvin. Fra tyskerne fik vi sidste år 5,6 mio. liter vin - hvilket dog kun er 9% af den samlede danske import af hvidvin.
* Sidste år blev der importeret 965.000 liter champagne og 4,7 mio. liter anden mousserende vin - i alt dobbelt så mange boblevine som i 2006.


Grafikhjulet viser, hvor stor en andel importen fra de forskellige vinlande udgjorde af den samlede vinimport i Danmark i 2012 (kilde: Dansk Erhverv og VSOD på baggrund af tal fra Danmarks Statistik).








Far og datter, Laurenz Maria og Sophie Moser, foran Chateau Changyu.

Får vinslot opkaldt efter sig
Umiddelbart ligner billedet til venstre et feriefoto fra et besøg på et fornemt fransk slot. Men slottet er et gigantisk nyt vinhus, og det ligger i den kinesiske provins Ningxia.
Det er Kinas førende vinproducent, Changyu, der har opført slottet - hvilket har kostet, hvad der svarer til cirka 522 millioner kr. Men så rummer bygningen også en fadkælder til 800 franske barriques, et højteknologisk tappeanlæg og et museum, der fortæller historien om Changyu og om vinfremstilling i Kina.
De to personer foran vinhuset er den østrigske vinproducent Laurenz Maria Moser d. 5. og hans datter Sophie. Og der er en ganske særlig forbindelse mellem førstnævnte og det kinesiske vinhus, idet vinhuset til ære for østrigeren er navngivet Chateau Changyu Moser XV.
Romertallet, der står for 15, henviser til, at Laurenz Maria Moser er femtende generation af den vinproducerende familie Moser. Familien har sit vinhus, Lenz Moser, i Niederösterreich.

Et godt samarbejde
Også vinene fra det kinesiske vinslot hædrer østrigerne. Husets røde flagskib hedder det samme som vinslottet, mens andenvinen - en sådan har Changyu med forbillede i Bordeaux nemlig også fremstillet - ganske enkelt hedder Family Moser.
Årsagen til denne hæder er det gode samarbejde mellem Lenz Moser og Changyu. Det østrigske vinhus står for salget af Changyus vine i Østrig, mens det kinesiske vinhus sælger Lenz Mosers anerkendte hvidvine på Grüner Veltliner til de kinesiske forbrugere.
Derudover har Laurenz Maria Moser fungeret som vinmager-konsulent for Changyu gennem de sidste mange år.
Changyu blev grundlagt i 1892 og er dermed Kinas ældste vinproducent. I dag er det et aktieselskab bestående af internationale investorer, der ejer Changyu. Rundt om i Kina har producenten yderligere seks franskinspirerede vinslotte.


Vin forebygger depression
Der er mange mennesker verden over, der lider af depressioner. Nu viser en ny spansk undersøgelse fra universitetet i Navarra, at et moderat forbrug af vin kan nedsætte risikoen for at få en depression betydeligt.
Forskerne har gennem syv år fulgt 5500 raske forsøgspersoner mellem 55 og 80 år - det er i denne aldersgruppe, risikoen for depressioner er størst.
Det viste sig, at de, der drak mellem to og syv glas vin om ugen, i gennemsnit havde 32% mindre risiko for at ende i en depressiv tilstand end de, der slet ikke drak vin.
Forskerne er ikke forundrede over, at et moderat vinforbrug beskytter mod depression. Vin har vist sig også at have en beskyttende effekt over for hjertekrampe og blodpropper i hjertet, som går under fællesbetegnelsen koronar hjertesygdom. Begge dele skyldes en forsnævring af de blodårer, der forsyner hjertet med blod. Og tidligere forskning har vist, at depression og koronar hjertesygdom har visse sygdomsmekanismer tilfælles.
Man kan læse mere om den spanske undersøgelse i BCM Medicine.




Pfalzs vindronning, Andrea Römmich, har netop høstet de første Ortega-druer til den traditionelle Federweisser. Foto: Deutsches Weininstitut.

Første tyske druer bragt i hus
Den 28. august blev druehøsten skudt i gang i Tyskland - det vil sige høsten af druer til tyskernes elskede Federweisser. Det er den friske og endnu gærende druemost, der traditionelt laves på tidligt modne druer som Bacchus, Ortega eller Siegerrebe.
Den egentlige druehøst til al den anden vin foregår senere - i år først i slutningen af september på grund af et køligt forår og en sen blomstring.
Federweisser nydes i rigelige mængder under de mange vinfester, som i de kommende uger afholdes rundt om i Tyskland. Og den næsten mælkehvide most skulle efter sigende være meget sund. Den indeholder en masse B-vitaminer, og både ens krop, blod, nerver, fordøjelse, hud og hår skal have godt af drikken.
De første druer til Federweisser blev høstet i Pfalz, og traditionen tro var det regionens egen vindronning, Andrea Römmich, der plukkede de første drueklaser.






Debat om vinpriser
I sidste uge bragte vi en række input fra læsere i forbindelse med spørgsmålet, om man ikke skulle have et vinkort uden for restauranterne - ligesom der som regel altid er et menukort.
Flere læsere kom i den anledning også ind på det med restauranternes høje vinpriser. Fx skrev Ivan Bogner, at han fandt det forrykt, at der skal tjenes 500 til 600% på almindelige vine, der kan købes i supermarkedet til 40-50 kr.
Det afledte et nyt spørgsmål - for hvad er årsagen til, at prisen for en flaske vin på en restaurant ofte er ganget med tre eller måske fire, fem eller seks?
Vi har fået flere kommentarer. Lars Pedersen skriver blandt andet:
- Hvis folk på forhånd regner med at skulle betale en lav pris for en flaske vin på en restaurant, så skulle de nok ikke være taget i byen. Vinen er en del af indtjeningen til lønnen til personalet og opvaskeren og til huslejen, el, varme osv.
- I de restauranter, der har en meget lav pris på en flaske vin, får du som regel også en meget dårlig oplevelse. Vinen behøver ikke at koste 425 kr. - de fleste gode steder har vin fra godt 220 kr.

Bredgade er dyrere end Nørrebro
Tjener Anders Kalstrup istemmer med følgende input:
- Jeg bliver helt træt, hver gang nogen skyder mig og min branche i skoene, at vi mellem linjerne gør alt for at snyde og bedrage ...
- Hvis det ikke er fedtede vinmenuer, så er det overkalkulerede vinpriser.
- Kan folk ikke fatte, at når du sælger et produkt, som skal dække andre servicer end selve produktet, så må der selvsagt tillægges et beløb. På en restaurant er al service jo inkluderet i prisen. Tjenerløn, duge, opvaskere, slitage af service osv. skal derfor indgå i prisen, hver gang der bliver solgt et bord.
Anders Kalstrup indrømmer, at når det gælder husets vine, kan kalkulationen i procent virke voldsom, men som han påpeger, så koster tjeneren og dugen det samme ved servering af billig som dyr vin.
- Hvis man, som hos mange restauranter, i tillæg lagrer vin for flere millioner kroner, er der en løbende forrentning af de vine, man venter på, og det skal også i medtages i prisen.
- Der er restauranter, som tager sig særlig godt betalt, og visse vine er prissat meget højt, men føler gæsterne sig snydt, så plejer sådanne tiltag at gå i sig selv igen. Dog er det naturligt, at priserne på de samme vine kan være forskellige fra sted til sted. Den enkelte restauratør ved jo selv, hvad der skal til for at dække udgifterne til driften, og Bredgade er som bekendt dyrere end Nørrebro.




En af de hyggelige pubber i god gammeldags stil i kvarteret Camden Town i London. Foto: Wikipedia / André Leroux.

4000 pubber lukker i 2014
Selv om man måske synes, at pubberne ligger tæt i London og de andre britiske storbyer, så er der blevet stadig længere imellem dem. Som vi nævnte i uge 13, lukkede der to pubber om ugen i 2012. Og nu spås det i 2014-udgaven af Good Pub Guide - pub-gængernes bibel - at op mod 4000 af de i alt 49.500 britiske pubber vil lukke i løbet af næste år.
Redaktørerne af guiden, Alisdair Aird og Fiona Stapley, skriver ligeledes i forordet, at selv om det selvfølgelig er synd for de mange ansatte, der bliver arbejdsløse, så er det nu alligevel godt at få renset ud i pub-verdenen. Det er nemlig alle de pubber, der "hænger fast i 1980’erne" og ikke har fornyet hverken interiør, madstil eller drikkekort, der går lukkedøden i møde.
Og som et lyspunkt nævnes det, at 1000 nye pubber forventes at åbne i 2014 - mere moderne etablissementer, der vil puste nyt liv i den britiske pub-tradition.

Forarget over guiden
Redaktørernes forord har skabt forargelse i vide kredse - blandt andet hos foreningen The Campaign for Real Ale (Camra), der har kaldt ytringerne for bizarre. Det gælder jo om at bevare pubberne og ikke at give dem dødsstødet.
Flere pubejere giver også svar på tiltale. Det er jo let nok at bede os om at forny os og shine interiøret op, men hvor skal pengene komme fra?
Det har været krisetid i de senere år, og salget af øl i de britiske pubber er i første kvartal af 2013 faldet med 5,5% i forhold til samme periode i 2012. Det svarer til, at der er solgt tæt ved 50 millioner færre pints (en pint er lig med 5,6 dl).
Stadig flere pubber - især i London - har af samme årsag udvidet drinkskortet til også at omfatte et pænt udvalg af gode vine.








Brødrene Alexander (tv.) og Jonathan Berntsen, der til oktober skal repræsentere Danmark i konkurrencen Copa Jerez.

Brødre i international konkurrence
Det er nok de færreste brødre, der i en alder af 6 år beslutter sig for at åbne en restaurant, når de bliver voksne - og gennemfører beslutningen.
Men sådan har det været for tvillingerne Alexander og Jonathan Berntsen.
Det skulle være en fiskerestaurant inspireret af forældrenes stamrestaurant, Søstjernen i Rågeleje. Men Clou, som brødrene åbnede i Borgergade i København i oktober sidste år, er ikke en fiskerestaurant. Det er en restaurant med en personlig og innovativ madstil, der allerede har høstet et hav af rosende anmeldelser.
Alexander er sommelier, mens Jonathan svinger panderne i køkkenet, og det, som de to brødre er så eminent gode til, er at sammensætte mad og vin, så englene synger.
Netop denne evne skal de prøve kræfter med, når de d. 15. oktober skal repræsentere Danmark ved Copa Jerez i det spanske sherry-distrikt.
I denne prestigefyldte internationale konkurrence, hvor deltagerne er inddelt i hold bestående af en kok og en tjener, gælder det om i tre retter - forret, hovedret og dessert - at finde frem til den perfekte sammensætning mellem mad og sherry. Der er frit valg på alle hylder for deltagerne, når det drejer sig om valget af ingredienser og sherryer.

Udgangspunktet er vinen
VinAvisen har allerede fået en smagsprøve på, hvad Alexander og Jonathan Berntsen kan præstere, når det gælder om at matche diverse retter med forskellige sherry-typer. Det skete ved den danske udtagelseskonkurrence til Copa’en, som blev afholdt i Silkeborg sidste år, og hvor Mariette deltog i dommerpanelet. Man kan læse om denne konkurrence i uge 45 2012.
Berntsen-brødrene fik en andenplads, men da vinderholdet måtte trække sig, fik de chancen for at repræsentere Danmark ved finalen.
De er nu i fuld gang med at øve sig på retterne, serveringen og præsentationen. Det indgår nemlig alt sammen i bedømmelsen ved Copa’en.
Men hvordan griber man sagen an med at vælge retter og sherryer, når man har helt frie tøjler?
- Udgangspunktet var - ligesom når vi laver menuer i restauranten - vinen, fortæller Jonathan. - Alexander dikterer på sin vis, hvad vi skal lave. Han udvalgte først sherryerne, hvorefter det var op til mig at finde frem til de ingredienser og retter, der står til vinene.
Men selvfølgelig er der tale om et samarbejde, hvor brødrene hver især har gjort sig tanker hen ad vejen om sammensætning, former og farver.
Denne gang kan de øve sig i deres eget restaurantkøkken - til udtagelses-konkurrencen foregik det i et lille køkken i en lejlighed, mens Clou var ved at blive bygget op fra grunden i tre tidligere forretningslokaler.
VinAvisen følger med på tætteste hold, når brødrene skal dyste i Jerez - og med de største forhåbninger om, at Danmark vender hjem med en eller flere af Copa'ens i alt syv forskellige priser.


Eksperiment med eg
For nylig afholdt det britiske vinmagasin The Drinks Business en masterclass om Rioja-vin i London. Her fortalte Matias Calleja, bodega Beronias mangeårige chefvinmager, om fadmodning, forskellige typer eg osv.
I den forbindelse udsatte han deltagerne, der bestod af 50 vinimportører og andre vinbranchefolk, for en interessant smagning. De fik hver to glas indeholdende den samme rødvin, en Rioja Reserva årgang 2011. Men vinen i det ene glas var modnet 10 måneder på fade af fransk eg, mens den i det andet glas havde ligget lige så længe på fade af amerikansk eg.
Calleja spurgte deltagerne, hvilken vin, de bedst kunne lide, og resultatet faldt med nogle få stemmers undtagelse ud til fordel for vinen, der havde ligget på fransk eg.
Deltagerne fandt, at denne vin havde en anelse mere aroma og mere rundhed, end den fra de amerikanske fade.

Fransk-amerikanske fade
Calleja forklarede, at det ville tage længere tid at opnå en rund og blød Rioja-rødvin i amerikansk eg end i fransk, men at det kun var et spørgsmål om modningstiden. Når vinen havde modnet længere på amerikanske fade, ville resultatet blive præcis lige så godt, aromatisk og rundt som med den "franske" Rioja-vin.
Men de to typer eg afgiver alligevel forskellige aromaer til vinen. Amerikansk eg bibringer vanille, kokosnød og chokolade, mens fransk eg afgiver noget mindre vanille-aroma, men flere krydderier - blandt andet peber og kanel.
Calleja fortalte også en anden interessant ting. For at opnå et fuldendt resultat havde han fået speciallavet en række fade, hvor der i ét og samme fad indgik stave af både fransk og amerikansk eg. Sådanne "blandingsfade" havde han givet 480 euro (cirka 3580 kr.) for stykket. Det var 15% mere end for et fad i ren amerikansk eg, men 20% mindre end for et fransk fad.







Rødvins-stof mod rynker
Adskillige forskningsresultater har vist, at resveratrol - det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin - kan dæmme op for mange alderdomsrelaterede sygdomme.
Men det er ikke kun indvortes, stoffet har en foryngende virkning - også alderdomstegn som rynker kan det tage kampen op imod.
Nu er der kommet et nyt antirynke-produkt med resveratrol på det britiske marked. Navnet er Prototype, og ud over en creme omfatter det kapsler, der skal sluges, og det skulle - ifølge producenten, Concept Healthcare - give et epokegørende resultat allerede efter en måned.

Dramatisk effekt
Producenten har selvfølgelig udført diverse forsøg - blandt andet med 250 mænd og kvinder, der har testet Prototype imellem fire og seks uger.
85% af forsøgspersonerne ytrede, at deres dybe rynker reduceredes dramatisk.
Andre forsøg har vist, at det nye produkt er 17 gange mere effektivt end Coenzyme Q10 - en antioxidant, som findes naturligt i kroppen, og som netop er kendt for at være anti-aldrende.
Cremen, der indeholder 30 ml, og kapslerne koster til sammen 70 pund (cirka 600 kr.), og der skulle være nok til to måneder. Det vil sige en årlig udgift på 3600 kr. Tænk, hvor mange gode flasker vin med resveratrol man kan få for de penge ...
Ifølge Concept Healthcare skulle der være en venteliste på 3000 briter, der gerne vil have fat i det undergørende resveratrol-produkt.


Lille fransk druehøst
Vi har tidligere fortalt om de alt ødelæggende uvejr, der er fejet hen over Frankrig i løbet af sommermånederne. Hagl så store som tennisbolde, storme af orkanstyrke og oversvømmelser på grund af massive regnskyl har ramt blandt andet Bordeaux, Bourgogne og Champagne. Mange vinproducenter har mistet halvdelen eller endog hele deres kommende høst, og den franske regering har måttet stikke dybt i statskassen for at hjælpe de stakkels producenter.
Uvejrene samt et koldt og regnfuldt forår betyder, at den kommende franske druehøst bliver en af de mindste i de sidste fyrre år.
Sådan lyder det fra FranceAgriMer - den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter.
Man regner med, at den samlede høstmængde lige netop runder 43.5 millioner hektoliter druer - hvilket er et pænt stykke under gennemsnittet på 45,4 mio. hl for de sidste ti år. Dog står det ikke helt så slemt til som sidste år, hvor der kun blev bragt 41,4 mio. hl i hus.
Det er endnu for tidligt at sige noget om kvaliteten af den kommende årgang, men sikkert er det, at sukkerindholdet i druerne ikke er så højt som i de foregående år, hvilket betyder et lavere alkoholindhold i de færdige vine.




Et lille hjørne af det store vinhus Viansa i Sonoma Valley. Foto: Sotheby's International Realty.

Idyl til salg
Hvis man ikke lige ved, hvad pensionsopsparingen skal bruges til, var det måske en idé med et idyllisk beliggende vinhus. Nu er chancen der nemlig for at købe Viansa Winery - et vinhus i toskansk stil midt i Sonoma Valley.
Det var den italienske vinfamilie Sebastiani, der i sin tid opførte vinhuset og den tilhørende ejendom, som i dag også omfatter restaurant, vinbutik m.m.
Vinhuset og omgivelserne er så romantiske, at mange californiere holder deres bryllupsmiddag netop her.
Til ejendommen hører der også 68 hektar vinmarker og flere smukt anlagte haver.
Hele molevitten er sat til salg hos Sotheby’s International Realty for 15 millioner dollars (cirka 112 mio. kr.). Men det er intet imod de 41 mio. dollars (cirka 229 mio. kr.), som Viansa blev handlet for i 2005.
Den nuværende ejer Lloyd Davis må være meget ivrig for at sælge ejendommen ...






...

En import på 10 mio. liter spiritus
Længere oppe i denne VinAvis har vi bragt en ny statistik fra VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) over importen af vin til Danmark i 2012.
Organisationen er i samme åndedrag kommet med en lignende statistik over den importerede spiritus, og her er der ligeledes mange interessante oplysninger.
I alt blev der i 2012 importeret 10,1 mio. liter spiritus og likør, målt i liter ren alkohol, til Danmark. Dette var en lille stigning på knap 5%. i forhold til 2011, hvor spiritusimporten lå på knap 9,7 mio. liter ren alkohol.
Men fra og med 2006 er importen faldet gradvist, og der er dermed ikke tale om en generel opadgående tendens.

Lavere afgifter øger ikke forbruget
Den faldende import skyldes i høj grad de meget høje danske afgifter på spiritus, der er væsentligt højere end afgiften på andre nydelsesmidler, og som får forbrugerne til at benytte sig af grænsehandelen.
Formand for VSOD, Bo Lundberg, mener derfor, at der - ligesom med de alt for høje vinafgifter - må et opgør til med spiritusafgifterne:
- Da man sænkede spiritusafgiften i 2003 til 150 kr. pr. liter ren alkohol ekskl. moms, så man et fald i grænsehandlen, men samtidig også et fald i forbruget. Dermed kan man konkludere, at afgiftssænkninger ikke fører til et merforbrug, tværtimod. Sundhedsargumentet for at forhøje afgifter holder således ikke.
Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige interessante oplysninger fra statistikken.

Vodka overhaler Whisky
* Sidste år importerede Danmark 2,2 mio. liter vodka, målt i liter ren spiritus. Det svarer til 22% af den samlede spiritusimport. Vodka ligger dermed på en førsteplads som den mest importerede spiritus foran whisky, der ellers har været danskernes foretrukne spiritus siden 2006.
På tredjepladsen kommer så likør med en import på godt 1,3 mio. liter ren alkohol og dernæst rom på en fjerdeplads.
* Importen af armagnac har gennemgået en interessant udvikling i de senere år. Fra 2006 til 2009 fordobledes importen af den franske spiritus til Danmark, men derefter gik det drastisk nedad med armagnacs popularitet, og importen ligger i dag stort set på samme niveau som for seks år siden.
* Importen af tequila har ligeledes haft først en optur og dernæst en ordentlig nedtur mellem 2011 og 2012 på 78%.
.......


På grafikhjulet ses andelen af de forskellige slags spiritus ud af den samlede spiritusimport til Danmark i 2012 (kilde: Dansk Erhverv og VSOD på baggrund af tal fra Danmarks Statistik).




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * AmericanWineCorner har fået agenturet på vinene fra vinhusene Monde Eau (økologiske druer) i Washington og Dancing Coyote Wines, Californien, USA.
    * Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vinene fra Château Moulin Touchais i Anjou, Vitteaut-Alberti i Bourgogne, Freemark Abbey i Napa, Firestone i Central Coast og Eos Estate Winery i Paso Robles.
    * Vinslottet har fået det danske agentur på vinene fra det New Zealandske vinhus Soho Wine Co.



Vi siger tillykke til Kalle
I denne uge fejrer Karlin Nielsen sit 50 års jubiliæum. Det var i 1963, at Kalle – som han hedder blandt både venner og kunder – startede sin karriere, da købmanden på Kongevejen i Holte søgte en "ung kommis med kørekort". Otte år efter overtog han butikken og efter et par år omdøbte han den til Holte Vinlager. I dag er det en kæde af sytten butikker fordelt over hele Danmark.
Vi siger tillykke til Kalle med jubilæet – og med succesen.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.,

,

    Robert Jonsson (f. 1964) er oprindelig uddannet inden for IT.
    Interessen for vin går helt tilbage til gymnasiet, hvor han mødtes hver onsdag med sine kammerater, lavede mad og smagte spændende vine.
    Senere blev det til stiftelsen af en vinklub med månedlige møder og en til to store smagninger årligt. Ofte blev der smagt på rigtig gode Bordeaux-vine - det var dengang, hvor de store vine stadig kunne betales.
    Smagninger af ældre årgange førte til, at Robert Jonsson etablerede en vinkælder, hvor de bedste flasker kunne ligge og modne.
    Vininteressen delte han med vennen Peter Larsen, og i 1990erne begyndte de to at tage på flere årlige vinrejser. Alsace og Beaune vakte kærligheden til Riesling, Pinot-familien og især til Pinot Noir. Rejserne førte også til vinbesøg i Canada, Italien, Grækenland, Spanien og Schweiz.
    Det var på dette tidspunkt, ideen til Vinbutikken.dk blev født. Domænet blev anskaffet i 1999, og målet for den nye butik var at finde et vinområde, der var forholdsvis ukendt for danskerne. Samtidig skulle vinene derfra være af høj kvalitet. Og jagten på et sådan område tog flere år. Valget faldt til sidst på Kaiserstuhl i det tyske Baden, og efter at have fulgt vin-årgangene herfra i endnu nogle år, indgik Robert Jonsson og hans samarbejdsparter aftaler om import med en række af områdets topproducenter.
    2011 blev året, hvor de første vinflasker kom hjem til Vinbutikken.dk - og året, hvor makkerparret afholdt deres første vinsmagninger. Ved disse smagninger bliver der ikke kun fortalt om Kaiserstuhls dejlige vine, men også om områdets lige så dejlige mad og underskønne natur.
    I dag har også nøje udvalgte vine fra andre områder i Tyskland samt fra Frankrig og New Zealand fundet vej til forretningen.
    Når vinmanden holder fri, står den på madlavning, svømning, jazz og islandsheste.
    Adresse: Vinbutikken.dk ApS, Krogsbøllevej 20, 4000 Roskilde tlf.: 23 86 11 71, e-mail: info@vinbutikken.dk, www.vinbutikken.dk.


Til_37/09





    Ugens vinøse billede
    Vinhandler Christian Søndergaard har været en tur i Californiens vinmarker og blev inspireret – både af smagte vine og af enestående solnedgange.
    Hjemme i Danmark førte inspirationerne til en californisk Sauvignon i glasset – og glasset på et bord i Klitmøller, mens solen sank i havet.
    Resultatet har han sendt til os – og det må andre læsere også meget gerne, hvis de har taget gode, vinøse billeder. Send dem venligst til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    238 Et stort maleri på en gavl i den berømte Drosselgasse i Rüdesheim, Tyskland (foto © Hanne og Svend Stysiek).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 123 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Villa Doral, Prosecco, Italien, lav alkohol (11%)
55 kr., Carlo Merolli
Dette er vinen, som skal drikkes i skyggen af kampanilen i Venedig. Men den bør nu også nydes her i landet, for det er en dejlig boblevin, i dette tilfælde lavet på økologisk dyrkede druer. Vinen har en inviterende duft og en ren druesmag med fine, stadige bobler. Flasken er lukket med en gammeldags sodavands-prop - det er en flaske, som man bagefter kan bruge til sin egen hjemmebryggede frugtsaft. Prisen er lige så attraktiv som vinen.

Hvidvin


Le Paradou, Famille Claudière, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin smager af noget - og smager godt. Den har en god duft og en let cremet druesmag med fin krydring, en god syre og en lille sødme. Et godt glas til en forbavsende lav pris. Le Paradou betyder mølle på provencalsk. Flasken har skruelåg.


120, Santa Rita, Chardonnay, Valle Centrale, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 36): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til prisen en rigtig god hvidvin med et godt billede af Chardonnay-druen. Den har en fint krydret smag med en lille druesødme. Flasken har skruelåg.


Azienda Pigno Agricola, Custoza, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
65 kr., HøjelseVinkælder
Fra det lille distrikt Custoza syd for Gardasøen plejer der at komme rigtigt gode hvidvine, og denne vin skuffer da heller ikke. Den har en blød og lækker smag med noter af melon samt en fin, lille sødme.


Karl H. Johner, Rivaner, Baden, Tyskland, 2010, lav alkohol (13%)
68 kr., Vinbutikken.dk
En fortræffelig hvidvin med en dejlig duft af modne grønne druer og gule blommer og en liflig, let, tør og mild smag med fine noter af krydderurter og honning. Flasken har skruelåg.


Picapoll, Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2010
75 kr., Herning Vin Center
En meget lækker hvidvin, fuld af frugt og med en fin balance mellem frugt, krydderi, syre og sødme. Velegnet både til mad og som terrassevin. Også fin til ost.


Domaine Chamfort, Côtes du Rhône Villages Sablet, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
80 kr., Franske Vinhus
Flot hvidvin med en kraftig, aromatisk duft og en bred smag med noter af moden grape og anis, måske lakrids. Udpræget til krydret (gerne asiatisk) mad - den kan godt kvæle en stille fisk.


Falerno del Massico, Villa Matilde, Cellole, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
92 kr., Fiasco-Vine
En meget dejlig hvidvin med duft af modne grønne druer og en blød og fyldig frugtsmag, der varer længe i munden. Nyd den godt afkølet.


Vintage Selection, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 36: 49,83 ved 6 flasker, SuperBrugsen
En fortræffelig hvidvin med et bredt billede af Chardonnay-druen og fine fadtoner. Til tilbudsprisen et fund. Flasken har skruelåg.


Tenuta San Marco, Cantine Due Palme, Chardonnay, Salento IGP, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
49,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En meget enkel hvidvin, men naturligvis også ret billig. En pæn fiskefrikadelle-skubber.

Rosévin


Audacia, Cariñena, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
79 kr., på tilbud indtil 20. oktober: 49 kr., Vinoble
En indtagende rosévin med frugt, sødme og syre i fin balance - og uden marmelade toner. Fin, lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Terre ders Launes, Costières de Nîmes, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
46 kr., Rema 1000
Lækker rødvin, blød, moden og kompleks. Tre år gammel - skal drikkes nu. Til prisen et kup.


Hole in One, Villagolf, Pinot Noir, Maule Valley, Chile, middel alkohol (14%)
59 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
En flot Pinot-rødvin og en udpræget madvin. Den har god frugt og en markant men også lækker smag af lakrids, ikke mindst i eftersmagen. Prisen er attraktiv for så god en vin. Flasken har skruelåg.


Il Medaglione, Leone de Castris, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Vellavet rødvin med god frugt - blommer, brombær, tilpas syre og et lille, krydret bid, der er fint til mad. Prisen er attraktiv.


Reverdito, Barbera, Alba, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Frisk, lækker og dejlig rødvin med masser af vinsmag. Vinen er i fin balance og meget anvendelig til mange retter. En af de bedste Barbera-vine vi har smagt i nyere tid.


Casanova, Mas de Martin, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Der er frugt, peber og diskrete fadtoner i denne glimrende rødvin. Det er en vin med den bredeste appellation, Vin de France - den kommer fra "hele Frankrig". Det skyldes, at den er lavet af Pinot Noir, der er en "forkert" drue i den lokale appellation i Languedoc.


Duette Indómita Premium, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., Kvickly
Denne rødvin er fremstillet på Cabernet Sauvignon og Chiles nationaldrue, Carmenère, og man kan dufte og smage begge druer - førstnævntes friske solbærmost og Camenèrens varme krydderier. Og det er en perfekt kombination.


Trofeo, Årets Jagtvin, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
99,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne
En toskaner udelukkende på druen Sangiovese og derfor ikke fx en Chianti, men en "supertoskaner". Den er oplagt en rødvin til mad - og måske især til vildt. Den har en god struktur med noter af kirsebær og brombær samt en lille sødme, der modsvarer de syltede tyttebær eller tranebær, der ofte ledsager vildt. Trods de 15% ingen spritkant. Det vil alligevel være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet - og skænke vinen ved ikke over 15-16 grader.


Alkoomi, Frankland River, Western Australia, 2010, middel alkohol (13,8%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 79 kr., Kassen med vin
Et godt glas rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinen har en god duft og en frugtagtig, frisk smag med tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Salento Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
139,75 kr., pris for 3 liter i boks, Skjold Burne
Dette er, hvad man kan forvente af en god boksvin til en normal flaskepris på 34,95 kr. Blød, saftig, let krydring, fin sødme - og nem at drikke. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Château Mignan, Pech Duisou, Minervois, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet
En rigtig god rødvin på druerne Syrah, Carignan og Grenache. Det er vin, der udvikler sig i munden med sine mange facetter. Gode tanniner og en passende syre. Prøv den fx til lam.


120, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
49,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 36): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En let rødvin uden noget større smagsregister, men nem at drikke, med god frugt og sødme. Til de 43 kr. en rigtig god hverdags-vin.


Terre des Anges, Domaine la Grange le Haut, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Jysk Vin
Let rødvin med god, saftig frugt. Den har ikke noget stort smagsspektrum - er måske ikke særlig interessant - men til 50 kr. er det en udmærket hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Sommavite, Castellani, Vino Liquoroso, Italien, høj alkohol (16%)
79,75 kr., priser for 50 cl, på tilbud indtil 15. september: 59,75 kr., Skjold Burne
Vellavet og ganske interessant dessertvin, gylden i glasset og sød i munden. Men ikke SÅ sød. Dertil fint krydderi og et lille bittert bid. Fx til lagkager godt med flødeskum.


San Giorgio, Arione, Moscatlo, Asti, Italien, 2012, lav alkohol (5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 69,75, Skjold Burne
En rigtig god Moscato d'Asti helt efter bogen: Ganske let mousse og Muscat-druens forførende charme og honningsødme. Vinen er sød, men egentlig ikke en dessertvin. Snarere en apéritif eller terrassevin - hvis man får søde tænder på besøg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.