Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08. 2014



Nyheder i uge 8, 2014

Følg os på Facebook






20 personer anholdt for vin-tyveri
Siden juni sidste år er tretten fornemme vinslotte i Bordeaux ifølge Wine Spectator blevet udsat for indbrud. Også to opbevaringshaller, hvor der blev opbevaret vine fra flere vinslotte, har haft besøg af ubudne gæster. Hver gang er tyvene forsvundet med en større mængder kostbare vine, og i alt beløber tyvekosterne sig til flere millioner euro. Tyvene har slået til med cirka to ugers mellemrum - sidst det skete var d. 5. februar i år.
Château d’Yquem og Château Palmer er blandt de slotte, der har haft indbrud, navnene på de øvrige slotte er endnu ikke offentliggjort.
Men nu er det efter måneders efterforskning lykkedes det franske politi at anholde omkring 20 personer, der efter sigende skulle tilhøre den bande, der har hærget vindistriktet.
Samtlige anholdte er franskmænd, og de femten af dem kommer fra Bordeaux.

300 betjente slog til
Anholdelserne skete i sidste uge under en storstilet politiaktion med navnet Cassevin, hvor politiet havde koordineret en stribe razziaer i Paris, Bordeaux og flere små byer i det sydvestlige Frankrig. Hele 300 svært bevæbnede betjente slog til samtidigt tidligt om morgenen, så de rent bogstaveligt kunne snuppe forbryderne på sengekanten. En del af de arresterede er kendte af politiet i forbindelse med andre forbrydelser.
Under razziaerne fandt politiet også flere hundrede flasker vin, 10.000 euro (cirka 75.000 kr.), stjålne biler og våben.
Men endnu flere vinflasker er allerede blevet videresolgt til restauranter, private samlere og vinhandlere i såvel Frankrig som uden for landets grænser. Om nogle af aftagerne har vidst, at flaskerne var tyvegods, vil man nu undersøge. Men den sikkert lave pris, som de ædle vine er blevet solgt til, burde have vakt en mistanke, mener man hos politiet.

Gik metodisk til værks
Politiets mistanke om, at en større forbryderbande kunne være på spil, blev i sin tid vakt, fordi indbruddene skete med så jævne mellemrum, og fordi de blev grebet an på stort set samme måde.
Først tiltvang de maskeklædte tyve sig adgang til vinproducentens bolig. Dernæst truede de vedkommende til at udlevere nøglerne til slottets vinkælder, hvorefter de læssede de mange kasser vine, der næsten altid står parat til at blive eksporteret, i en stjålen kassevogn. Til sidst, når vinene havde nået deres bestemmelsessted, satte de ild til bilen, så ethvert DNA-spor blev slettet.
Politiet har fortalt, at de aldrig før i Frankrig har set så metodisk og velstruktureret en vin-relateret forbryderring som denne.



Lafite mod Lafitte i Kina
For nylig fik Bordeaux-slottet Château Lafitte varemærkeregistreret sit navn i Kina.
Ikke lang tid efter lagde Domaines Barons de Rothschild, der ejer det berømte 1. cru Bordeaux-slot Château Lafite Rothschild, sag an mod Lafitte for varemærkekrænkelse. Vinfirmaet havde nemlig for lang tid siden varemærkeregistreret navnet Château Lafite Rothschild på kinesisk jord.
Krigen mellem de to slotte går tilbage til 2003, hvor Domaines Barons de Rothschild forsøgte ad rettens vej at få Château Lafitte til at ændre sit navn. Vinfirmaet fik dog ikke medhold, da dommen omsider blev afsagt i 2008. Château Lafitte har da også haft sit navn, siden slottet blev opført i 1763.
Ejeren af Lafitte, Philippe Mengin, har udtrykt til Decanter, at han i forbindelse med den nye sag om registreringen i Kina føler, at han bliver udsat for retslig chikane.

300 sager om varemærkekrænkelse
Ifølge Philippe Mengin er der ikke skyggen af chance for, at forbrugerne kan tage fejl af vinflaskerne fra hans slot og dem fra Lafite Rothschild.
Vinen fra Lafite Rothschild koster cirka det dobbelte, ligesom der også er stor forskel på etiketterne.
Mengin ærgrer sig over, at han nu igen er nødt til at bruge et par år og en kolossal bunke penge på at forsvare retten til sit navn.
Fra Domaines Barons de Rothschild lyder det, at Lafite Rothschild er et af de mest berømte vinnavne i Kina, og at man altid vil kæmpe for at forhindre misbrug af slottets navn på det globale marked.
Og det må man sige, at vinfirmaet gør. Alene i Kina har Domaines Barons de Rothschild rejst 300 sager om varemærkekrænkelse af navnet Château Lafite Rothschild.








Nettene spændes ud over vinstokkene hos vingården Heathcote II for at holde fuglene væk fra druerne. En diset og røgfyldt horisont vidner om de kraftige skovbrande, som i øjeblikket hærger Victoria.



To danskere down under
Den 21. januar satte de to nybagte tjenere Christian Neve og Tobias From Andersen sig til rette i et fly til Australien. Og de vidste, at det nok var sidste gang i lang tid, at de ville komme til at sidde ned så mange timer i træk.
Endemålet var Victoria og vinhuset Heathcote II, der ejes af danske Peder Rosdal. Her havde de to danskere fået en unik mulighed for at arbejde med i tre måneder i såvel vinmarkerne som i vineriet.
Vinhuset er opkaldt efter den appellation - eller som det hedder i Australien G.I. (Geographical Indication) - hvor det ligger.
I appellationen Heathcote fremstiller man frem for alt rødvin - og især på Shiraz-druen. Og disse rødvine har i de senere år vundet stor anerkendelse blandt internationale vinskribenter. Vinene fremstilles fortrinsvis af små, dygtige og kvalitetsbevidste vinhuse, hvoraf Heathcote II, der kun har 4,5 hektar vinmarker, er et af dem.
Vinhusets vine forhandles herhjemme af Østjysk Vinforsyning.

Hårdt men spændende arbejde
Christian Neve og Tobias From Andersen er nu i fuld gang med arbejdet i vinmarken, og de har sendt os et par ord om tingenes tilstand hos Heathcote II.
- Vi skal være med i hele produktionen fra drue til færdig flaske. I tre dage har vi nu arbejdet med at lægge net hen over rækkerne af vinstokke for at undgå, at fuglene "høster" de næsten modne druer.
- Det er hårdt arbejde, da der er hedebølge i området med dagstemperaturer på 38 graders varme. Men det er også et fantastisk arbejde - Peder Rosdal er en super dygtig vinmager, og en mand vi allerede har stor respekt for.
Ikke så snart, nettene var bredt ud, blev nogle af dem hevet af igen:
- På grund af hedebølgen har vi måttet høste Tempranillo-druerne, som nu ligger til udblødning, hvorefter gæringen bliver sat i gang mandag morgen. Vi høstede i alt 238 kg druer fra 7 rækker med vinstokke, der hver var 210 meter lange. Så det må siges at være et meget lille udbytte, men det er også en lille vingård. Nu kommer turen snart til resten af rødvinsdruerne.
- Høsten startede kl. 7.30, og druerne blev kørt direkte ind i det afkølede vinhus, så de ikke begyndte at gære ukontrolleret.

Gift-edderkopper, slanger og ildebrande
De to danskere har erfaret, at arbejdet på en vingård i Heathcote ikke er helt ufarligt.
- Vi har allerede hilst på en giftig redback edderkop og har fundet ud af, at vi arbejder side om side med verdens næst mest giftige slange, brown snake.
Giftige kryb er ikke den eneste fare, der lurer, når man arbejder i en australsk vinmark. I denne tid hærges Victoria af usædvanligt kraftige skovbrande, hvilket de to danskere bestemt også har fået at mærke:
- Peder Rosdal evakuerede os fra det hus i byen Heathcote, hvor vi boede, og her til vingården, hvor der er mere sikkert. Gården ligger tæt på byen Toolleen, der er omkring 40 km væk fra det område, hvor det brænder.
Til trods for denne afstand, er der en noget røgfyldt udsigt fra vingården:
- I en uge har der været konstant diset i horisonten og en sigtbarhed på "kun" 800 meter. Normalt er sigtbarheden her på omkring 25 km.
Om nogen tid, efterhånden som oplevelserne hober sig op, vil vi igen høre nyt fra vores to udenrigskorrespondenter down under.







Et glas sherry til astronauten
I 1960’erne drømte man om en dag i en ikke så fjern fremtid at kolonisere Månen.
Men for rigtig at kunne trives på den fjerne planet var det vigtigt, at kolonisterne kunne få noget bedre at spise end den gængse astronaut-mad - og ikke mindst, at de efter en hård arbejdsdag i rummet, kunne nyde et godt glas vin.
I den forbindelse begyndte NASA at samarbejde med University of Californias vininstitut i Davis for at finde frem til, hvilken vin der ville kunne tåle at blive transporteret op i rummet og blive opbevaret og senere drukket i vægtløse omgivelser.
Efter adskillige forsøg faldt valget på sherry. Fortificeringen - altså tilsætningen af spiritus under fremstillingen - og den særlige modningsproces, hvori der indgår iltning af vinen, gjorde, at sherry forblev uændret under rejsen og i de vægtløse omgivelser.

Den gik ikke alligevel
En udvalgt Cream Sherry blev brugt til forsøgene, og den skulle underkastes en sidste prøve, før den fik det endelige blå stempel. Et par astronauter blev lukket inde sammen med sherryen i NASA’s vægtløshedssimulator, så man kunne se, hvordan det gik, når astronauterne skulle have sig et "glas" af vinen.
Men her gik det galt, "forsøgskaninerne" blev dårlige, da de forsøgte at nedsvælge sherryen, mens de bevægede sig langsomt rundt i simulatoren. Efter nogen tid opgav man helt og aldeles at kolonisere Månen, hvorfor yderligere forsøg ikke blev nødvendige.
Denne fortælling stammer fra bogen "The Astronaut’s Cookbook" af Charles Bourland og Gregory Vogt, der ud over flere underholdende historier også giver en række opskrifter på den mad, der kan ledsage vinen i rummet. Bogen kan købes hos Amazon.


Bordeaux-vin tur retur
Langt det meste vin fra de fornemme Bordeaux-slotte bliver solgt til distriktets négocianter, og bliver herfra videresolgt til vinhandlere i alverdens lande.
Men når man køber en kostbar flaske Bordeaux-vin, kan den godt have været på en noget længere rejse.
Nye tal fra de franske toldmyndigheder viser ifølge Decanter, at Bordeaux i 2012 gen-importerede egne rødvine for et beløb svarende til 358 mio. kr. I 2011 lød tallet på hele 469 mio. kr.
Det drejer sig om de vine, som eksportmarkederne ikke har kunnet sælge, og som derfor ryger retur til Bordeaux, hvor de typisk gen-købes af négocianterne - især, hvis de øjeblikkelige valutakurser gør et sådan køb attraktivt.
Også vine fra andre franske distrikter bliver re-importeret men slet ikke i samme målestok. Til sammenligning bliver der sendt røde bourgogner retur for det, der svarer til cirka 52 mio. kr.

Kan skade vinene
Nogle vinhandlere i såvel Frankrig som i udlandet kræver nu en større gennemsigtighed, når det gælder dette returgods. Såvel forbrugerne, som de vinhandlere, der køber vine af négocianterne i Bordeaux, kan jo ikke være sikre på, om vinene er kommet direkte fra vinslottene, eller om de har været en tur i fx Italien - eller måske Hong Kong eller Japan. Og det meget rejseri kan i høj grad gå ud over vinenes kvalitet.
Med andre ord: Man bør kende de enkelte vines proveniens.
Hos Bordeauxs vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), kan man ikke se det store problem. Herfra lyder det, at re-importen måske beløber sig til sølle 0,3% af al den rødvin, der hvert år eksporteres fra Bordeaux, og at den hovedsagligt foregår fra de europæiske aftagerlande, hvor turen tilbage til Frankrig er kort og dermed ikke skulle påvirke vinene nævneværdigt.
Mange af Bordeauxs négocianter reklamerer dog for en sikkerheds skyld med, at deres Bordeaux-vine aldrig har forladt Bordeaux, men kun har taget turen fra slottet til forretningens hylder.




Foto: CIVC.

Opbevar champagnen i køleskabet
De fleste har sikkert hørt, at vin opbevares optimalt i en mørk og fugtig kælder, hvor der er en konstant temperatur på omkring 12 grader.
Men ifølge Daily Mail viser ny forskning fra universitetet i Barcelona, at det ikke forholder sig helt sådan, når det gælder mousserende vine.
Boblevine kan med tiden udvikle et stof, 5-HMF (5-hydroxymethylfurfural), der giver vinen en brunlig farve og mindre sprælske bobler - og i sidste ende gør vinen udrikkelig.
Forskerne har udført et forsøg, hvor de i to år har opbevaret adskillige flasker champagne, prosecco og cava ved tre forskellige temperaturer. En del af flaskerne blev opbevaret i en kølig og fugtig kælder, andre ved stuetemperatur og igen andre ved 4 grader i et køleskab.
Det viste sig, at flaskerne i køleskabet klarede sig bedst - uanset om der stod champagne eller andre navne på etiketten. Det skadelige stof udviklede sig simpelt hen ikke ved de 4 grader - hvilket det gjorde i de øvrige mousserende vine, der havde opholdt sig ved henholdsvis kælder- og stuetemperatur. Heller ikke lyset i køleskabet eller de vibrationer, boblevinene udsattes for her, havde nogen negativ indflydelse.
Så hvis ikke champagnen bliver knappet op og drukket med det samme, er køleskabet altså den perfekte "vinkælder".






Importen til New Zealand stiger
Selv om der fremstilles glimrende vine på New Zealand bliver newzealænderne stadig gladere for importerede vine. I de sidste tre år er importen af vin til det oversøiske land således steget med gigantiske 53%.
Fra juni 2012 til samme måned sidste år blev der solgt i alt 124 millioner flasker vin på New Zealand, hvoraf de 56% var fra egen jord - i 2011 lød tallet på 71%.
Især fransk vin har vundet terræn med en fordobling i salget i de sidste tre år til 2,7 mio. flasker i 2013.
En af årsagerne til den større glæde for importerede vine er den stærke newzealandske dollar, der gør, at udenlandske vine af såvel høj som mindre høj kvalitet i dag kan fås for langt lavere priser end førhen.
En anden årsag er ifølge vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers, at der simpelt hen er mangel på newzealandsk vin, og at man derfor er nødt til at udfylde hullerne med flasker fra andre lande.




Stemningsbilleder fra "Ballade des 5 Sens". Musikerne på billedet yderst til højre spiller på egnens traditionelle sækkepiber.


En vandring for alle sanserne
Hvis man ikke lige ved, hvad man skal foretage sig d. 4. maj i år, kunne man jo smutte til Sydfrankrig og tage med på "Balade des 5 Sens" (de 5 sansers vandring).
Startskuddet lyder i byen Peyriac de Mer, hvor de mange hundrede deltagere møder op. Herfra tager man med 15 minutters mellemrum og i grupper på højst 30 personer samt en guide bussen til byen Portel des Corbières, hvorfra vandringen begynder.
Man går cirka 7 km gennem små byer og et utroligt smukt og varieret vin-landskab, og undervejs er der syv stationer, hvor der bydes på delikate retter og masser af vine fra de lokale vingårde. Nogle steder sidder man ved lange borde og spiser, andre stationer består af et stort telt på vejen, hvor der skænkes i glassene med rund hånd. Enkelte steder er der også optræden med lokale orkestre.

Guiderne fortæller undervejs
Ved den sidste station sluttes der af med kaffe og brændevin fra destilleriet i byen Sigean. Og når man er vel tilbage i Peyriac de Mer, er der mulighed for at købe de vine, man har smagt under vandringen.
De guider, der følger de enkelte grupper, er specialister inden for planter, fugle, insekter, historie eller geologi. Og undervejs, når lejligheden byder sig, øser de af deres viden.
Vandringen koster 42 euro (cirka 315 kr.) pr. person, og man kan få mere at vide om turen og om, hvordan man tilmelder sig ved at henvende sig til svenske Ulla Forshell i Peyriac de Mer på forshell.ulla@gmail.com.








Det britiske udenrigsministerium har til huse i Lancaster House i London i hvis kælder, der befinder sig mere end 36.000 flasker vin. Foto: Wikipedia / Gryffindor.

Vinkælder til en værdi af 28,7 mio. kr.
I 2013 besluttede den britiske premierminister, David Cameron, at der skulle skæres ned på beholdningen af vine i den kolossale vinkælder, den britiske regering råder over.
Cameron sørgede for, at der blev solgt 54 flasker fornem Bordeaux-vin til et samlet beløb af 63.000 pund (cirka 566.000 kr.). Ud af disse penge blev der efterfølgende spenderet 49.000 pund (cirka 440.000 kr.) på indkøb af nye vine til kælderen.
Men der er stadig rigtig mange vine i vinkælderen, der har til huse under Lancaster House i det centrale London. I alt ligger der 36.527 flasker til en værdi af 3,2 millioner pund (cirka 28,7 mio. kr.) på hylderne.
Nu har regeringen offentliggjort en 61 sider lang inventarliste over de mange vine med markedspriser og smagekommentarer. Og listen giver et godt indblik i, hvad de britiske politikere og besøgende statsoverhoveder kommer i glassene.

En national skat med stor charme
Beholdningen byder på et hav af verdens fineste og dyreste vine - heriblandt fjorten flasker Château Petrus 1970 til 1105 pund (cirka 9900 kr.) flasken og fem flasker Château Latour 1955 til 680 pund (cirka 6100 kr.). Men der er også rigtig mange langt billigere vine på listen.
Smagekommentarerne er udført gennem en årrække af en pensioneret diplomat og fire Masters of Wine.
Corton Grand Cru Côte de Beaune 1961, hvis markedsværdi opgives til 500 pund (cirka 4500 kr.), beskrives som en national skat med stor charme, der kun bør anvendes til statsoverhoveder.
Château Pichon-Longueville Baron 1988 får ikke helt så pæne ord med på vejen. Der står, at den er "degraderet til B. Den er aggressiv, og det haster ikke med at bruge den".
Alligevel blev der i 2013 serveret hele 55 flasker af denne "B-vin". Ved andre vine igen står der kort og godt "brug dem ikke".
Indimellem er det også tilføjet, hvis et statsoverhoved har været særlig glad for en bestemt vin. Det gælder fx den forhenværende og nu afdøde premierminister Margaret Thatcher. I en note fra 1989 står der, at Thatcher havde nydt at få et glas Château Margaux Premier Cru Classé 1961. Hele listen kan downloades ved at klikke her.




.




Der smages og noteres ved de lange borde, hvor de mange Loire-vine er linet op.

Loire-vine i lange baner
For nylig afholdtes en ganske særlig branche-vinmesse, der som den eneste i Europa er helliget en enkelt appellation, nemlig Loire.
Første udgave af Le Salon des Vins de Loire foregik i 1987, og i dag har den tre dage lange udstilling, der traditionen tro afholdes i Angers i Loire-dalen, vokset sig stor og stærk. Næsten 500 udstillere og omkring 9000 besøgende vinbranchefolk fra nær og fjern valfartede til den seneste udgave af vinmessen. Blandt de mange besøgende var også danske Steen Rasmussen fra The Wine Company, og han har sendt en lille rapport og en opfordring til at være mere opmærksomme på de dejlige Loire-vine:
- Le Salon des Vins de Loire bød på mange vine i en overraskende høj kvalitet, specielt inden for hvidvine fra Muscadet Sevre et Maine og Sancerre, generisk IGP rosé og Pinot Noir samt mousserende vine i alle afskygninger.
- Det professionelle publikum var primært fra Frankrig, men vi var også nogle få internationale importører fra blandt andet Danmark, Belgien, Brasilien, USA og Japan.
- Det vinøse fokus var selvfølgelig på de seneste årgange - 2012 og 2013 - og her var der dejligt sprøde og frugtdominerede hvidvine og roséer, der passer perfekt til den kommende forårs- og sommer sæson.

Konkurrence med 1500 vine
Som Steen Rasmussen udtrykker det, så har de bedste af disse hvide og røde vine absolut også gastronomisk interesse, specielt med det nye nordiske køkken in mente, og de burde derfor i større grad være repræsenterede i Danmarks bedre restauranter.
- Adskillige af Pinot Noir-vinene fra Sancerre var af fremragende kvalitet og er seriøse kvalitetsmæssige konkurrenter til Pinot Noir fra Bourgogne. Priserne på disse vine ligger desuden i den meget humane ende af prisspektret.
Forud for vinmessen afholdtes den årlige vinkonkurrence Concours des Ligers med blindsmagning af mere end 1500 Loire-vine i alle kategorier og medaljeuddeling til de bedste. Ved at klikke her, kan man se, hvilke der fik guld, sølv eller bronze. Blandt de 301 dommere i konkurrencen var Steen Rasmussen også at finde.

...


Masser af forfalsket whisky i Rusland
Forfalsket whisky er et udbredt problem i Rusland. I 2013 blev der solgt 9,9 millioner liter mere whisky, end der blev importeret til landet, og da russerne ikke selv fremstiller den gyldne spiritus, er der selvsagt noget galt.
Ifølge de nyeste tal fra Ruslands statslige statistikbureau ligger markedet for forfalsket whisky på et beløb, der svarer til cirka 1,2 milliarder kr.
Allerede i 2010 begyndte statistikbureauet at indsamle data, og dengang stod det endnu værre til. I dette år solgtes der 16,8 mio. liter mere whisky i Rusland, end der var importeret til landet.
I 2012 faldt dette tal til 7,8 mio. liter - hvilket var et resultat af den russiske regerings ihærdige forsøg på at optrevle det sorte marked for salget af forfalsket whisky.
Men nu går det altså igen den forkerte vej. En af årsagerne er sandsynligvis Ruslands markant øgede afgifter på importeret spiritus.
Der er derfor i det hele taget pustet nyt liv i landets produktion af forfalsket spiritus, som i dag siges at udgøre op mod halvdelen af det totale alkoholsalg.



Gammelt whiskyfirma til salg
Whyte & Mackay, der blev grundlagt i 1844, er verdens niende største producent af skotsk whisky. I 2008 blev firmaet solgt til det indiske United Spirits - og nu står det for igen at skifte ejermand.
United Spirits har sat Whyte & Mackay til salg og har hyret hele tre banker til at stå for salget, der forventes at indbringe et beløb svarende til 4 milliarder kr. Det er faktisk en del mindre end de 5,6 mia. kr., som United Spirits selv betalte for whisky-firmaet.
Mulige købere kunne ifølge The Drinks Business meget vel være Campari-gruppen, Remy Cointreau eller måske den store franske spirituskoncern Pernod Ricard.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vinene fra Beyerskloof i Stellenbosch, Château Mas Neuf i Costieres des Nimes og Verbena i Montalcino.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Kim Quist (f. 1959) er i dag den ene halvdel af Quist Wine, hvor ægtefællen Lene Quist er den anden. Kim Quist har en baggrund inden for afsætningsøkonomi og salg, ligesom han i nogle år har været beskæftiget hos nogle af de bedste restauranter i det nordjyske. Hos Restaurant Vægteren i Frederikshavn og efterfølgende hos Hotel Plesner i Skagen bestred han posten som restaurantchef.
    Karrieren inden for restaurantverdenen sluttede med et job som tjener i brasseriet hos Ruth’s Hotel i Skagen.
    Kim Quists passion for Italien og vinene herfra har altid fyldt meget. Og efter adskillige rejser og besøg hos vingårde rundt om i støvlelandet for at smage og finde de bedste vine tog ægteparret Quist i foråret 2012 springet og startede Quist Wine.
    Quist Wine er i dag et kompromisløst vinfirma med speciale i italienske kvalitetsvine og et fokus på autentiske vine fra små producenter, som dyrker vin af kærlighed til produktet. Det er vine, der har såvel kant som medaljer, og de stammer primært fra Piemonte, Toscana og Veneto.
    Kim Quist afholder også adskillige vinsmagninger i ægteparrets hus, hvorfra gæsterne kan nyde den fantastiske udsigt ud over Aalborg - eller tager ud til såvel private seancer som til foreninger og virksomheder.
    Når han ikke afholder smagninger, holder foredrag eller underholder med historier fra rejserne til Italien, er han som regel på jagt efter nye italienske producenter eller bistår Lene i køkkenet, når nye opskrifter hjembragt fra støvlelandet skal afprøves.
    Adresse: Quist Wine, Blegkilde Allé 8G, 9000 Aalborg, tlf.: 29 69 16 64 / 98 19 40 40, e-mail: info@quistwine.dk, www.quistwine.dk.








    Ugens vinøse billede
    Bente og Preben Jensen, der beskriver sig selv som to esbjergensere, har sendt os dette billede fra deres "begejstrede første besøg" i Alsace.
    - Billedet tog vi, skriver de, - i en af de utallige små og smukke byer, hvorfra man kan se op i vinmarkerne.
    Vi siger tak for billedet og tilføjer, at vi kun har få vinøse billeder tilbage i vores lager. Vi mærker, at vores læsere endnu ikke er begyndt årets rejser i vinens verden. Men prøv at finde nogle gode billeder på computeren, og send dem til os.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    260 "Champaign (champagne) driving away real pain" (radering: Theodore Lane, England 1827).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Domaine de la Ferrandière, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
59 kr., Den lille Vinkælder
Vellavet hvidvin med god duft og en smag med en lille fedme og et bid til slut - et bid, der er fint til mad.


Monastier, Les Producteurs Reunis, Sauvignon Blanc, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
59,95 kr., ViniPortugal
De kan også lave dejlige hvidvine i det franske Gascogne - d'Artagnans hjemegn. Denne hvidvin har en flot, aromatisk duft og en frisk druesmag med syre og fin sødme. En fortræffelig vin til en rimelig pris. Flasken har skruelåg.


Kracher, Pinot Gris, Burgenland, Østrig, 2012, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig hvidvin med en frisk, krydret duft og en blød og delikat druesmag med noter af krydderurter. Flasken har skruelåg.


Alliance, Château Malavieille, Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 72 kr., Vin-T-Vin
Druerne Roussanne og Grenache (10%) til denne fortræffelige hvidvin blev dyrket biodynamisk og dermed også økologisk. Vinen er harmonisk med god frugt, sødme og syre.


Elster, Heinrich Spindler, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2012, lav alkohol (12%)
99 kr., Den lille Vinkælder
Let og delikat hvidvin med mineralske noter og en fin syre. Dejlig til mad, men også som apéritif. Flasken har skruelåg.


Sommerberg, Biecher & Schaal, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99,95 kr., Multi Wine
Lækker hvidvin, forfriskende, med god mundfylde, fint krydderi, mineralske noter.


Santa Carolina, Chardonnay, Casablanca, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
45 kr., Rema 1000
Til 45 kr. er denne hvidvin et udmærket valg. Den starter med en lidt fed smag, der hurtigt bliver ret tør. Den lave pris udløste den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Colleone, Angelo Rocca & Figli, Negroamaro, Brindisi, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
54,95 kr., Amka
En rigtig god rødvin til prisen. Den har en god duft og en moden, blød, fyldig og frugtagtig smag med fin sødme. Fem år gammel, men stadig vital.


Tres Ojos, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En meget saftig rødvin med fint krydderi - en vin i god balance og en vin, der kan skænkes til mange retter.


Domaine Marie, Fugères, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Lago Import
En meget vellykket rødvin på druerne Syrah, Grenache, Carignan og Mourvèdre. Vinen har en fyldig, afrundet frugtsmag med fint krydderi - og et elegant skruelåg.


Imprint, A Mano, Primitivo Appassito, Puglia IGT, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
89,75 kr., Strandgaarden
En meget lækker rødvin med blød frugt, diskret krydring og dejlig sødme. Men også tanniner, der strammer smagsbilledet op. Flasken har et elegant skruelåg.


Saint Christol, Domaine Guinand, Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fortræffelig rødvin - simpelt hen lækker. Fyldig frugt, krydrede toner, syre, sødme - alt i fin harmoni. I duften er der noter af rosengeranium - lød det fra smagepanelets botanisk kyndige deltager.


Morandina, Prà, Valpolicella, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Rødvin med en krydret duft og en saftig, fyldig smag med krydrede noter - blandt andet enebær, sortebær og salvie. Tilpas syre og lang eftersmag. Bredt anvendelig til mange kødretter.


Aires, Fosso Corno, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
Glimrende rødvin, som mange vil kunne lide - på grund af dens frugtfylde, krydderi og charmerende sødme. En meget anvendelig vin.


Contrá dei Mistri, Valpolicella Ripasso Superiore, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
129 kr., The Wine Company
En meget lækker rødvin, harmonisk og kompleks med en smag med noter af roser, figner og peber. En nydelse. Fin til mad, men også anvendelig til meditiation og god snak.


Fralù, La Sorgne Società Agricola, Umbria IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
159 kr., pris ved 12 flasker: 143 kr., Distinto
Herlig rødvin på druerne Merlot, Sangiovese og Pinot Noir. Den har god bærfrugt og en diskret fadsmag fra de 18 måneder på franske egefade.


Clos de los Siete, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
159 kr., på tilbud i denne uge (uge 8): 89 kr., Kvickly
Den franske vinmager Michel Rolland har været "inde over" denne lækre rødvin. Vinen er meget harmonisk med en ren og blød druesmag og fine kryddernoter. Tilpas syre og garvesyre.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.