Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18. 2014



Nyheder i uge 18, 2014

Følg os på Facebook




.




Direktøren for Antique Wine Company, Stephen Williams, med den kostbare flaske Château d'Yquem i 2006.

Verdens dyreste hvidvin forfalsket
Mediedækningen var stor, da en flaske Château d’Yquem årgang 1787 i 2006 blev solgt for et beløb, der var det højeste nogensinde for en flaske hvidvin. Sælgeren var Antique Wine Company i London, og køberen - der betalte 91.400 dollars (cirka 493.250 kr.) for flasken - var den amerikanske vinsamler Julian LeCraw.
Stolt viste direktøren for det fine britiske vinfirma, Stephen Williams, flasken frem for den internationale presse, før han tog et fly til USA for selv at overtække LeCraw klenodiet.
Som Williams dengang påpegede, blev druerne til vinen plukket, da George Washington var USA’s præsident, og Marie Antoinette stadig havde sit hoved i behold.
Nu er mediedækningen ifølge Decanter igen stor omkring den selvsamme flaske. LeCraw hævder nemlig, at den er forfalsket - og det samme påstår han gælder en række andre vine, han senere har købt af Antique Wine Company.

Firmaet svarer igen
Blandt de andre vine, som skal være forfalskede, er endnu en flaske d’Yquem 1847, tolv flasker Château Lafite-Rothschild i årgangene 1784 til 1906 og en flaske Château Margaux 1908 i flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 almindelige flasker).
Beskyldningerne er ikke grebet ud af den blå luft - LeCraw har fået Chai Consulting, et konsulentfirma for vinsamlere, der blandt andet har specialiseret sig i at afsløre forfalskede vine - til at undersøge de flasker, han har købt af Antique Wine Company. Og Chai Consulting er kommet frem til den konklusion, at samtlige flasker er forfalskninger, hvorfor LeCraw nu har lagt sag an mod det britiske vinfirma.
Antique Wine Company kæmper nu for at modbevise anklagerne - blandt andet med stakkevis af breve og dokumenter fra tidligere ejere og fra vinslottenes kældermestre.

Får opbakning fra slottene
Når det gælder flasken fra Château d’Yquem årgang 1787, skal firmaet blandt andet være fremkommet med et brev fra 1995 fra slottets kældermester, der bekræfter, at han har omproppet den gamle vin og givet den en ny etiket.
Chai Consulting får dog opbakning i, at der er tale om forfalskede vine, fra både Château d’Yquem og Lafite Rothschild.
Foruden de kostbare, indkøbte vine har LeCraw også solgt adskillige fine flasker vin til Antique Wine Company - og har endnu ikke
modtaget en eneste krone retur.
Den amerikanske vinsamler kræver en erstatning fra Antique Wine Company på 25 millioner dollars (cirka 135 mio. kr.). Nu er det op til retsinstanserne i USA at dømme i den uskønne vinsag.


Hurtigste primeur-kampagne i årevis
I en lind strøm - kun afbrudt af påsken - har Bordeauxs vinslotte prissat deres nye årgang 2013. Og ifølge Decanter er afsløringerne af priserne sket hurtigere end i de sidste mange år.
I 2008 var kun 41 vine prissat den 18. april, og i 2012 drejede det sig om 36 vine. Samme dato i år var priserne for hele 140 vine blevet afsløret, og nu har antallet rundet de 150.
Senest er det 1. cru-slottene Château Haut-Brion og Château Margaux, der begge har meldt ud med en pris på 215 euro (cirka 1600 kr.) ex-Bordeaux (den pris, négocianterne videresælger vinene for). Det er 10% mindre end for slottenes årgang 2012 - hvilket er helt i overensstemmelse med de fleste af de andre vinslotte, der ligeledes har ladet priserne på den nye årgang få et dyk.
Ifølge négociantfirmaet Yvon Mau er prisfaldet på årgang 2013 dog slet ikke stort nok. Rådet fra firmaet lyder, at slottene bør tilbyde vinene til priser, der svarer til, hvad der ellers er på markedet af gode og fine vine.




Foto: CIVC / Alain Cornu.

1 mio. bobler i et glas champagne
Hvor mange bobler er der i gennemsnit i et glas champagne? Et ofte stillet spørgsmål - der efter nogle enkle matematiske formler hidtil er blevet besvaret med cirka 15 millioner.
Nu er den franske champagneforsker og professor ved Université de Reims, Gérard Liger-Belair, gået mere grundigt til værks og har i sin udregningsmodel taget højde for en række parametre - heriblandt den temperatur champagnen serveres ved, og hvor dynamiske boblerne er, alt efter om glasset holdes lodret eller på skrå.
Og han er kommet frem til, at det gennemsnitlige antal bobler i et champagneglas (en flute) ligger på 1 mio. bobler - altså betydeligt færre end de hidtidige udregninger viser.
Boblerne opstår ved små ujævnheder i glassets overflade, hvor kuldioxiden, der er opløst i vinen, opfanges i vibrerende lommer.

Sådan får du flere bobler
Det er i høj grad de mange bobler, der formidler aromaen og smagen af vinen. Og hvis man vil have ekstra mange bobler i sin champagne, skal man ifølge Liger-Belair servere den en anelse lunere end køleskabskold, og tippe champagneglasset, så vinen hældes ned langs indersiden.
Holder man glasset lodret og hælder champagnen ned i midten, bevares kun halvt så megen kuldioxid.
Man kan - mod betaling - læse hele Liger-Belairs rapport omkring udregningen af antallet af bobler ved at klikke her.
Den franske forsker har også tidligere skrevet en bog om sine mange undersøgelser ud i bobler og champagne. Titlen er "Uncorked, The Science of Champagne", og den kan købes hos Amazon.


34/09






Kvalitetskontrol er et vigtigt led i fremstillingen af korkpropperne. Foto: Apcor.

To tredjedele for skruelåg
I juni 2003 – altså for elleve år siden – undersøgte vi vores læseres holdninger til skruelåget, og de gik klart ind for skruelåg på den daglige vin.
I alt 946 afgav deres stemme – vi havde ikke så mange læsere dengang som i dag – og af dem stemte 628 (66,4%) for skruelågene, 249 (26,3%) for korkpropperne og 69 (7,3%) for plasticpropperne.
Nogle af læserne mente, at kork kun er ren nostalgi. En skrev, at op mod hver tyvende flaske har propsyge – altså ud med korkproppen!
Men flere gik også til forsvar for korken. – Alt andet er noget bras. Med skruelåget forsvinder finessen og charmen ved at åbne en dejlig flaske vin.
– Er der noget bedre end det lille suuuuk, når proppen slipper flaskehalsen? Forestil jer en flaske champagne med skruelåg – lige så sexet som en 1½ liters pepsicola.

Korken lever i bedste velgående
Hvordan er det så gået i de elleve år siden da? På sin vis har skruelåget sejret, men næsten udelukkende til de billigere vine – undtagen i Australien, New Zealand og Østrig, hvor det også bruges til mange topvine.
Og korkproppen – den lever i bedste velgående. I mange år havde korkindustrien sovet sødt og godt. Den havde vænnet forbrugerne til, at det var fuldt acceptabelt, at en flaske vin ind imellem var propsyg og stank af gamle gymnastiksko. Korkfolket fik en brat opvågen, da vækkeuret ringede med lyden af skruelåg.
Siden har korkindustrien gjort en stor og kostbar indsats for at undgå risikoen for propsyge, og indsatsen er på mange måder lykkedes. Og netop nu vover APCOR (brancheorganisation for korkindustrien i Portugal) en informationskampagne i Danmark, der ... vi citerer: "har til formål at aflive nogle af de myter, der er dannet om korkegen og korkproppen og fortælle om alle de gode egenskaber, som korken og korkproppen besidder."

Der er langt imellem
APCOR henviser til smagningerne, der fandt sted under Franske Vindage i Politikens Hus i begyndelsen af marts. Her blev alle propperne samlet ind. Der var i alt 1115 propper, heraf 1013 af kork (udstanset prop i et stykke, granulat og champagne) og 42 af plastik.
Skruelågene blev ikke samlet ind, men blev estimeret til at være det samme antal som plastikpropperne (42 stk.).
Plastikpropper og skruelåg udgjorde således 7,3%, mens korkpropperne udgjorde 92,7%.
Desværre oplyses det ikke, om nogle af de 1013 flasker med korkpropper var propsyge. Det er muligt – selv oplever vi stadig en enkelt propsyge i ny og næ. Men – indrømmet: Der er langt imellem sygdomstilfældene.






Vin mod kronisk nyresygdom
Nu er der igen godt nyt, når det gælder vin og helbred. Et hold forskere ved University of Colorado Anschutz Medical Center har ifølge HealthDay fundet frem til, at et moderat vinforbrug nedsætter risikoen for kronisk nyresygdom. Sygdommen, som omkring 26 millioner amerikanere lider af, opstår oftest hos diabetespatienter og hos folk med forhøjet blodtryk. Og de, der lider af sygdommen, har en forøget risiko for hjertekarsygdomme.
De amerikanske forskere tog udgangspunkt i vinforbruget hos 5852 forsøgspersoner, hvoraf de 1000 led af kronisk nyresygdom. Det viste sig, at de personer i den "raske gruppe", der i gennemsnit drak et lille glas vin hver dag, havde 37% lavere risiko for at udvikle sygdommen end dem, som aldrig rørte en dråbe vin. Og hos dem, der led af kronisk nyresygdom, og ligeledes nød et lille glas vin om dagen, var der 29% mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme - igen i forhold til afholdsfolkene i gruppen.
Om det var rødvin eller hvidvin, forsøgspersonerne drak, melder historien ikke noget om, ligesom årsagen til vinens gode effekt i forbindelse med kronisk nyresygdom endnu ikke er kortlagt.
Man kan læse mere om den nye forskning - samt se en lille videofilm om forsøget - ved at klikke her.




Nogle af de flasker Pétrus årgang 2000, som Alex Ferguson har sat til salg.

Alex Fergusons vine til salg
I 2013 forlod britiske Alex Ferguson grønsværen efter en lang og glorværdig karriere som fodboldtræner.
Siden 1986 har han været træner for Manchester United og har ført klubben til den ene store sejr efter den anden.
Han har gjort det så godt, at han i 1999 blev adlet til ridder.
Ferguson er ikke kun begejstret for fodbold, men også for vin, og han har samlet på vin - især fra Frankrig og Toscana - siden 1991. Det er blevet til en hel del, og nu har han sat en stor mængde vine til salg hos Christie’s. I alt er der 482 partier vine - nogle af partierne er endog krydret med signerede T-shirts og andre minder fra Fergusons trænertid.
Hovedparten af flaskerne vil blive solgt ved en stor auktion i Hong Kong d. 25. maj og resten i London d. 5. juni. De mange vine udgør en af de største samlinger Domaine Romanée-Conti, der nogensinde er sat til salg hos Christie’s.

Har stadig 800 flasker i kælderen
Blandt auktionskatalogets højdepunkter er 12 flasker Pétrus årgang 2000, der forventes at indbringe omkring 550.000 HKD (cirka 383.000 kr.) og en flaske Imperiale (6 liter eller 8 normal flasker) af kult-toskaneren Sassicaia årgang 2005, der er signeret af Ferguson. Auktionshuset regner med, at kæmpeflasken vil gå for et hammerslag på op mod 12.000 HKD (cirka 8300 kr.).
Det samlede salg fra de to auktioner forventes at nå op på det, der svarer til cirka 27 millioner kr.
Og hvad skal Ferguson så bruge alle de rare penge til? Ifølge rygterne har han tænkt sig at slutte sig til den hastigt voksende skare af kendte mennesker med egen vingård - og gården skulle gerne ligge et sted i Frankrig.
Selv om han nu sælger en større mængde flasker fra sin vinkælder, kommer han ikke til at tørste - der er stadig rundt regnet 800 ædle vinflasker tilbage i kælderen.




Made in Tuscany har klædt den italienske sommelier Luca Martini på med en Vinosa-jakke.

En vinøs jakke
Den italienske designer Antonio Onorati har i samarbejde med modefirmaet Made in Tuscany skabt en jakke, der må være sagen for enhver vinentusiast. Jakken er nemlig indfarvet med vinekstrakt fra Chianti-vin.
Jakken, der er døbt Vinosa, findes i udgaver til både mænd og kvinder, og den kan købes online på Made in Tuscanys hjemmeside. Foreløbig er det kun italienerne, der kan iføre sig jakken, men firmaet lover, at man også snart vil kunne sende jakkerne ud over Italiens grænser. Prisen for en Vinosa-jakke er 250 euro (cirka 1866 kr.).







    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag, og det gør vi med en række artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De artikler, vi indtil nu har bragt, er lagt ind på en særlig side. Her kommer den næste i rækken.

    Vin til fjordrejer
    Man skal ikke være alt for sulten, hvis man pludselig får lyst til et stykke med fjordrejer. Selv for trænede fingre tager det lidt tid at få skallen af de små kogte rejer - og der skal pilles rigtig mange rejer til bare et enkelt stykke brød.
    Men belønningen for arbejdet er det hele værd. Smagen af de små faste fjordrejer er uforlignelig - den er mild og delikat og med en anelse sødme.
    Netop nu har vi taget hul på fjordreje-sæsonen, og hvad enten man køber rejerne hos fiskehandleren eller selv fanger dem, skal der et godt glas hvidvin til delikatessen.
    Vinen skal være mild og frisk og må endelig ikke overdøve den fine rejesmag.
    Generelt vil de oversøiske hvidvine være for dominerende, så det er en god idé at blive på europæisk jord og fx vende blikket mod Frankrig. En Sancerre eller Muscadet fra Loire kan være et rigtig godt valg. Det samme gælder vinene fra Chablis i Bourgogne og nogle af de sydfranske vine på Viognier-druen. Sprøde hvidvine på Riesling fra Alsace eller Tyskland og de østrigske Grüner Veltliner-vine er også gode bud.
    Skal der bobler til fjordrejerne, kan fx en italiensk Prosecco være sagen - og i den dyrere ende et glas champagne blanc de blancs. Denne type champagne er udelukkende fremstillet på Chardonnay-druer, hvilket giver den en lettere smag, end hvis de to blå champagne-druer, Pinot Noir og Pinot Meunier, også er med i billedet.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine og et par mousserende vine, som alle egner sig fortræffeligt til fjordrejer.
    Og det er vine, der alle har fået fem stjerner i
    VinAvisen.

    10 vine med 5 stjerner til fjordrejer
    Agnès et Didier Dauvissat, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2011, 149 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., A Vinstouw, smagt i 2013, uge 14
    Antica Osteria di Via Brandolini, Prosecco Brut, Conegliano - Valdobbiadene, Italien, 100 kr., Vinova, smagt i 2013, uge 42
    Château de la Chesnaie, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, Frankrig, 2012, 80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager, smagt i 2014, uge 4
    Domaine Montrose, Viognier, Sud de France, Frankrig, 2012, 99 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 32
    La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2011, 89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 50
    Leicht & Fruchtig, Weingut Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2012, 120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 30
    Signature, Muré, Riesling, Alsace, Frankrig, 2011, 129,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2014, uge 9
    Terre des Anges, Domaine la Grange le Haut, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, 65 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Jysk Vin, smagt i 2013, uge 43
    Villa Doral, Prosecco, Italien, 55 kr., Carlo Merolli, smagt i 2013, uge 36
    Von Unserm Riesling Trocken, Balthasar Ress, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2012, 140 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2014, uge 9
    .......





.



Etiketten med den henslængte nøgne dame, som vakte forargelse hos de amerikanske vin-myndigheder.
Fransk køber af californisk vinhus
Californisk vin sælger rigtig godt på det amerikanske hjemmemarked. I 2013 nåede salget ifølge Wine Institute op på 23,1 milliarder dollars (cirka 125 mia. kr.) - en stigning på 5% i forhold til 2012.
De gode tal er en væsentlig årsag til, at det store franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard har ønsket at ekspandere på californisk jord og derfor netop har købt vinhuset Kenwood Vineyards i Sonoma af firmaet F. Korbel & Bros.
Kenwood fremstiller 6 millioner flasker vin årligt - heriblandt flagskibet "Artist Series Cabernet Sauvignon", hvor en ny kunstner hvert år får æren af at dekorere etiketten.

Den nøgne dame og skelettet
En af illustrationer til "Artist Series" vakte i øvrigt en del oprør hos de amerikanske vin-myndigheder.
Til årgang 1975 havde kunstneren David Lance Goines skabt motivet på etiketten - en meget lille, nøgen dame, som lå henslængt på en blomstrende eng.
Men det magtfulde amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) forbød etiketten med den "sjofle" dame. Kenwood fik derfor ændret den, så damen blev vist som skelet - men også skelettet blev kasseret. Nogle få skelet-etiketter og -flasker er dog stadig i omløb og sælges til høje priser.
Til sin 1994 årgang af "Artist Series" forsøgte Kenwood igen at få godkendt den gamle etiket med damen - og denne gang fik hun overraskende nok det blå stempel af ATF.


Russisk kamp om bobler
Russiske vin- og spiritusfirmaer opkøber i stigende grad vinhuse og vinmærker i andre europæiske lande. Et eksempel er vodkaproducenten Russian Standard, der har købt aktiemajoriteten i vinhuset Gancia i det italienske Piemonte. Og senest har Igristy Vina, en af Ruslands store producenter af mousserende vin, ifølge Decanter, købt Contarini, en sværvægter, når det gælder fremstillingen af Prosecco.
Det russiske vinhus har ikke kun betalt købssummen på 8 millioner euro (cirka 60 mio. kr.) men også Contarinis betydelige gæld på 20 mio. euro (cirka 149 mio. kr.).
Prosecco-producenten fremstiller 20 mio. flasker årligt, hvoraf de 500.000 eksporteres til Rusland. Igristy Vina ønsker at øge eksportmængden til det dobbelt allerede i løbet af i år og vil samtidig begynde at fremstille egne mousserende vinmærker, heriblandt Masters’ Heritage og LEV Golitsyn, i Contarinis vineri.
Inden for boblevine ligger Igristy Vina i hård konkurrence om markedet med Ruslands ældste producent af mousserende vin, Abrau Durso, der i 2013 fremstillede 25 millioner flasker boblevin.
Denne vinproducent har ligeldes vokseværk og har tænkt sig at investere 10 mio. euro (cirka 75 mio. kr.) i udenlandske vinhuse i de kommende år for at øge sin kapacitet til 34 mio. flasker årligt.




Det berømte, ottekantede tårn på Alcázar i Jerez. Inde i borgen er der flere stemningsfulde palads-sale. Wikipedia / Marbregal.

En ganske særlig vinmesse
Siden 1998 har den spanske sherry-by Jerez de la Frontera hvert andet år været rammen om en ganske særlig branchemesse, Vinoble, hvor emnet er denne verdens søde og fortificerede vine.
Årgang 2012 af vinmessen blev aflyst på grund af manglende finansiering. Men nu vender Vinoble tilbage, og messen bliver traditionen tro afholdt i Alcázar, den maleriske, mauriske borg fra 1000-tallet i hjertet af Jerez de la Frontera.
Her vil de forventede cirka 11.000 vinbranchefolk fra hele verden fra d. 25. til 27. maj blive budt på smagsprøver af mere end 800 vine fra i alt 20 forskellige lande - fra Sauternes og portvin til senthøstede sydafrikanere. Og selvfølgelig vil der ikke mindst være et udbud af sherryer fra Sherry-områdets mange bodegaer.
Sideløbende med smagningerne ved de mange stande vil der også være seminarer og mulighed for at smage vine sammen med andalusiske specialiteter.
Vinbranchefolk og vinskribenter kan tilmelde sig Vinoble indtil d. 16. maj ved at klikke her.






Kina køber flest dyre vine
I dag ligger Kina inklusiv Hong Kong på femtepladsen over de lande i verden, der har det største vinforbrug. Men når det gælder forbruget af rødvin, ligger landet på førstepladsen - sidste år overhalede det Frankrig med et forbrug på gigantiske 1,86 milliarder flasker vin.
Det er stadig USA, der er den største forbruger af vine i den dyrere ende af prisskalaen, hvilket vil sige cirka 60 kr. og derover. Men også her haler kineserne, der foreløbig ligger på en andenplads, ind med hastige skridt.
Fra 2008 til 2012 steg Kinas forbrug af dyre vine med 430%, og der forventes en yderlige stigning på 60% inden år 2017.
Tallene stammer fra en ny rapport udført af Vinexpo forud for den store vinmesse af samme navn, som afholdes i Bordeaux i juni måned.
Direktøren for vinmessen, Guillaume Deglise, har desuden oplyst til The Drinks Business, at 90% af den vin, kineserne drikker, er rødvin. Men det kan meget vel ændre sig i de kommende år.
Deglise anser Kina for vinøst at være på samme stadie, som Japan var det for 20 år siden. Dengang drak japanerne også hovedsageligt rødvin - i dag har hvidvin, rosé og mousserende vine for alvor vundet terræn i det asiatiske land.





Flotte flasker
Den schweiziske designer Mirko Humbert kører en blog, som han kalder Designer Daily, hvori han giver gode råd og viser designs, som han kan lide.
Blandt andet har han samlet 25 vinflasker med et utrolig flot design, som han finder inspirerende for andre designere. Til billederne knytter han følgende kommentar: – Jeg er ikke vinekspert, så jeg kigger ofte på flaskens og etikettens design, når jeg skal vælge en vin.
Det er han helt sikkert ikke ene om. Og der ligger også en gammel sandhed i det: Der er en stor sandsynlighed for, at den vinmager, som med omhu vælger udstyr og design til sine flasker, også bestræber sig på at tappe en ordentlig vin i flaskerne.







Et godt tip til lune sommerdage
Inspireret af det lune forsommervejr har Annette Knudsen sendt os et tip til den kommende sommer - og det forhåbentlig endnu lunere vejr:
- Det er herligt en varm sommerdag at nyde et glas kølig vin på terrassen. Men det kan jo godt være svært at holde vinens temperatur nede, hvis det er 30 graders varme. Glem alt om isterninger - de afgiver jo vand og fortynder dermed vinen. Køb i stedet for nogle druer uden sten, rens dem, og læg dem i fryseren. Efter et døgn er de parate til at blive dumpet i vinglasset - bare en enkelt drue i hvert glas. Druen afkøler vinen, og når den er tøet op, kan man spise den. Et festligt indslag, når man har gæster.

...



Beckham lancerer whisky
Fodboldspillere bliver som bekendt pensioneret i en relativt ung alder. Og hvad skal de så finde på. De kan jo fx begynde at fremstille whisky - det er i hvert fald, hvad den berømte og nu forhenværende britiske fodboldspiller, David Beckham, er begyndt på sammen med musikproducenten Simon Fuller.
Det er det verdensomspændende spiritusfirma Diageo, der har indgået et samarbejde med Beckham og Fuller, og whiskyen fremstilles hos det Diageo-ejede House of Haig, der med sine mere end 400 år lange historie er Skotlands ældste korn whisky destilleri.
Korn whisky fremstilles helt eller delvist på andre kornsorter end lige netop byg, som normalt bruges til whisky. Det kan fx være rug, hvede eller majs.
Diageo håber, at samarbejdet med de to kendte personer vil udbrede kendskabet til kornwhisky.
Whiskyen, der er døbt Haig Club Single Grain Scotch Whisky, vil blive lanceret senere i år i flasker, der til forveksling ligner aftershave flasker.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået agenturet på vinene fra Campesino Cellars og Sloan Winery i Napa og Sojourn Cellars i Sonoma.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.







    Ugens vinøse billede
    På vingården Santa Cruz, der ligger ca. 20 km vest for byen Santa Cruz i Chile, kan man iagtage vinmarkerne fra en funiculare, og dette billede tog vores læser Henning Lindeberg på vej op.
    – På vingården laves der rigtig gode vine, bl.a. på Carmenère-druen, skriver han.
    – Min kone og jeg tilbragte fire dage i januar i Santa Cruz, hvor vi i øvrigt boede på det dansk-chilensiske hotel TerraVina, som ligger midt i vinmarkerne.
    Vingården Santa Cruz har en hjemmeside, og det samme har hotellet TerraVina.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    270 På et areal som 11 fodboldbaner ligger korken og lagrer i Coruche i Portugal. (foto © Amorin).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 114 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Joseph Grégoire, Lieubeau, Loire, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Familien Lieubeau har fremstillet vin i Loire siden 1816. Hvordan vinen var dengang, ved vi ikke - men denne hvidvin er i hvert fald rigtig dejlig. Den er fremstillet på Chardonnay og Sauvignon Blanc, og har førstnævnte drues fylde og frugt og Sauvignon Blanc-druens friskhed og citrusnoter.


Fabiano, Soave Classico, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En herlig hvidvin med en mild duft af citrusfrugter og en tør og frisk smag med noter af melon og krydderhonning. Nyd den til fjordrejer - og endelig ikke køleskabskold. For at få den fulde glæde af smagen, bør vinen serveres en anelse lunere.


Diamond Hill, Chardonnay, Sout Eastern Australia, Australien, 2013, lav alkohol (13%)
111,95 kr., pris for 3 liter i boks, Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Prisen for boksen med denne hvidvin svarer til 27,99 kr. for en enkelt flaske, og for dette lave beløb får man faktisk en rigtig god vin. Den har en god duft og ren, klar smag af druen Chardonnay. Dertil fint krydderi, tilpas syre og en lille sødme. Mensch was willst du mehr?, som tyskerne siger ...


Bianco di Bellona, Tenuta Cavalier Pepe, Coda di Volpe, Irpinia, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 12 flasker: 116 kr., Distinto
Denne elegante hvidvin kommer fra distriktet Irpinia, der ligger i den italienske region Campania, cirka 40 km øst for Napoli. Og den er lavet på den lokale drue Coda di Volpe - Rævens Hale. Vinen har en fint krydret duft og en let cremet og lang druesmag med en blød syre. Et meget behageligt bekendtskab.


Viña Tarapacá Gran Reserva, Chardonnay, Valle de Leyda, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
129,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Moden frugt, fylde, fedme, tilpas tørhed og en lang eftersmag med en fin syre. Denne hvidvin har det hele. 14% er et ret højt alkoholindhold for en hvidvin, men denne vin kan bære det. Nyd den fx til et stykke stegt laks.


Charlotte's Home, Rodney Strong, Sauvignon Blanc, Northern Sonoma, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
139,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne hvidvin smager godt, simpelt hen. Den har en blød og elegant druesmag med fin citrus-syre. Til slut et lille bittert bid, der er fint til mad. Flasken har skruelåg.


Les Traverses, Paul Jaboulet Aîné, Ventoux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
89 kr., på tilbud til og med 14. juni: 79 kr., Vinoble
En udmærket, frisk hvidvin med citrus i både duft og smag. Et lille bittert bid til slut gør den velegnet til mad.

Rosévin


Condesa de Leganza, Bodegas Leganza, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Frisk og frugtagtig rosévin, der med sit krydderi og sit lille bid samt sin gode syre er oplagt til mad - her er ingen smag af syltetøj! Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv, men normalprisen er også okay. Flasken har skruelåg.


Il Torcolo, Fabiano, Bardolino Chiaretto Classico, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
En helt igennem elegant rosévin med en fin duft af friske jordbær og en tør, saftig smag med masser af friske bær. Nyd den til en god madsalat.


Nigl, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2013, lav alkohol (12%)
129 kr., pris ved 12 flasker: 99 kr., Kassen med vin
Venlig og saftig rosévin, der måske er lidt vel enkel, men forfriskende. Den fjerde stjerne gælder prisen ved 12 flasker. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Tormento, Malbec, San Juan, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
59,50 kr., Irma
Vellavet rødvin, der med sin gode frugt, tanniner og syre vil være fortræffelig til gerne lidt fede kødretter. Flasken har skruelåg.


Primitivo, Cantine de Falco di Salvatore, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 37,50 kr., Holte Vinlager
Til 79 kr. er denne rødvin forholdsvis dyr. Det er trods alt en ret enkel, men absolut drikkelig vin. Men til 37,50 kr. (ved 6 flasker) er den lidt af et fund. En rigtig god hverdags-vin med frugtfylde, krydderi og varm sødme. Den femte stjerne gælder den lave pris.


Ovidio, Bernal Garcia-Chiote, Tempranillo, La Mancha, Crianza, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
88,50 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Helbo Vine
En næsten otte år gammel rødvin, der stadig er spændstig og med en fyldig, blød og ren frugtsmag og masser af peber. Glimrende til kraftigt smagende kødretter.


Vinturini, Valpolicella, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En dejlig rødvin med en duft af mørke rosiner og en god frugtsmag med en fin sødme til slut.


Anima, Aurelia Visinescu, Merlot, Dealu Mare, Rumænien, 2009, høj alkohol (14,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vintjenesten
Det er sjældent, at man får en rumænsk vin i glasset - for sjældent tænker man straks, når man smager denne meget dejlige rødvin. Den er stor, fyldig og aromatisk og har al Merlot-druens bløde frugt. Nyd den fx til en god, sammenkogt kødret.


Le 7 Camicie, Laura Franzinelli Socini Guelfi, Sangiovese, Rosso di Montalcino, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
120 kr., SB-Vinimport
Lækker, kraftig og saftig rødvin - en meget samarbejdsvillig madvin, blød, afrundet, fint krydret og uden spritkant trods de 15 procent alkohol.


Abbotts Delaunay, Corbières, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
129 kr., 116,10 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Vellavet rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre - GSM, som de siger i Rhône. Der er frugt i den, bløde tanniner, masser af krydderi og en flot eftersmag.


Reverdito, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Superlækker rødvin med blødhed og karakter, saftig frugt og flot krydderi. Lyt til englenes sang ...!


Hecht & Bannier, Saint Chinian, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
Moden frugt, vanille, herbale noter, krydderier, et strejf af lakrids - måske en anelse sort peber ... Smagepanelet blev ved med at sætte nye ord på duften og smagen af denne rødvin, der er lavet på Syrah med et skvæt Grenache og Mourvèdre. Så lad os bare slå fast, at denne vin har mange facetter - og at den er ualmindelig lækker.


Domaine Saint Préfert, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
295 kr., H.J.Hansen Vin
Vidunderlig rødvin med en elegant, blød og rund smag, der fylder munden med lækker frugt og mange facetter. Kun 13,5% alkohol, men det er rigeligt til at bære og støtte den dejlige smag.


Plic, Plic, Plic, Bodegas An Negra, Mallorca, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
110 kr., Theis Vine
En ret elegant rødvin, hvor frugt og fine, krydrede noter forenes med en god syre til mad. Prisen er måske nok lige i overkanten.


Tarapacá, Valle Central, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
169,75 kr., pris for boks med 3 liter, Skjold Burne
Til en normal flaskepris på 42,44 kr. er denne boksvin en udmærket hverdags-rødvin. Den har god frugt, krydrede noter og en lille sødme.


Gorú, Ego Bodegas, Jumilla, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
En pæn og enkel rødvin på druerne Monastrell, Syrah og Petit Verdot. Frugt, syre, et lille bittert bid ...

Sød vin


Croix-Milhas, Vignerons Catalans, Banyuls Traditionnel, Vin Doux Naturel, Frankrig, høj alkohol (16%)
109,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En meget lækker dessertvin fra et lille distrikt nede ved nordsiden af Pyrenæerne, næsten ude ved Middelhavet. Vinens gæring er stoppet med druesprit, så en hel del af druernes sukker bevares, hvorefter vinen har fået lov til at lagre i egetræsfade eller glasballoner under åben himmel i flere år, denne vin i fire år. Herved madeiriseres vinen (får smag af madeira) og får sin meget spændende smag. Smagen er kompleks, med indtagende sødme, men også med en syre, der afbalancerer sødmen. Et dessert-kup! Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.