Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28. 2014



Nyheder i uge 28, 2014

Følg os på Facebook









Karl Wente har en grad i Chemical Engineering fra Stanford University og fik - ligesom sin far og bedstefar - sin uddannelse som ønolog ved University of California, Davis. At spille på flere forskellige instrumenter har han lært sig selv.

Vin og musik
- Vin har meget med musik at gøre, sagde Karl Wente i fredags. - I et orkester er der mange forskellige instrumenter, og det gælder om at sammensætte deres stemmer til et harmonisk hele.
- Sådan er det også med vin. Når man har flere forskellige druer med hver deres smag og aroma, har man mulighed for at sammensætte dem til en harmonisk vin.
Karl Wente var på besøg fra Californien, og vi mødte ham hos hans danske importør, Taster Wine (Skjold Burne). Han er femte generation i den familieejede vingård Wente Vineyards, grundlagt i 1830 i Livermore Valley, og siden 2002 har han været vingårdens vinmager.
Wente Vineyards har 1214 hektar vinmarker – hvilket svarer til lidt over 12 kvadratkilometer. Og hvert år produceres der 9 millioner flasker fordelt på 70 forskellige vine. Altså en meget stor vingård?
- Nej, egentlig ikke, sagde Karl Wente. Der er mange i Californien, der er meget større. Men den er så stor, at den har et markant ansigt, men samtidig er den så lille, at jeg kan have en finger med over alt i mark og kælder.

Han remser 33 druesorter op
Når Karl Wente taler om at sammensætte forskellige druesorter til harmoniske vine, mener han det bogstaveligt. Han har 33 druesorter til sin rådighed, og med et ungdommeligt glimt i øjet remsede han dem alle sammen op. Det lød som et litani af helgener i en katolsk kirke.
- Enhver årgang er en bedre årgang, sagde han. - Hvert år prøver vi at gøre det bedre end sidste år. Nye erfaringer, små ændringer, måske lidt Gewurztraminer i Chardonnay’en, måske lidt mindre fadlagring. Det er de små og store valg, man tager, der skaber den færdige vin – og opnår balance, balance, balance.

En såkaldt "taskeklon"
Chardonnay er hoveddruen. I 1912 overtalte Karl Wentes oldefar sin far til at importere vinstokke fra Frankrig. I de følgende 30-40 år forædlede familien disse planter og udviklede en klon, der i dag er udbredt i Californien.
- Den blev en såkaldt "taskeklon". Folk kom og klippede aflæggere på vores marker, fortalte Karl Wente. - De tog dem med hjem i deres tasker, og klonen blev spredt vidt og bredt. I dag bruges den på næsten 40.000 hektar vinmarker i Californien.
I 1933 lancerede familien Californiens første vin med ordet Chardonnay på etiketten.

Et sundt økosystem
Karl Wente, hans far og hans onkel har været foregangsmænd, når det gælder bæredygtighed.
- Vi gør alt for at opretholde et sundt økosystem i de vinmarker, som vi har bevaret i fem generationer, og som skal gå videre til vores børn, siger han.
En flydende, hydrolyseret gødning, baseret på tang, fisk og kompost, føres frem med kunstvandingens dryp, og alt vand i produktionen genbruges.
Plantesygdommen meldug behandles med naturlige olier, og træer, buske og græs mellem vinstokkene muliggør et dyreliv, som kan holde snyltere nede.
Økologiske vine – så langt er Karl Wente endnu ikke kommet. For ham er bæredygtighed det vigtigste. Men det kan da godt være, at han i morgen går i gang. Der er meget i økologien, der tiltaler ham.

Spillemænd på verandaen
Den 2 meter høje Karl Wente var et godt bekendtskab. Han udtrykte begejstring og entusiasme for sit job som vinmager. Og at han laver dejlige vine – harmoniske vine – det demonstrerede de seks flasker, som vi smagte under mødet med ham, og som der er flotte stjerner til længere nede.
Men da vi snakkede musik og vin, lyste hans øjne endnu mere op.
Vingården laver koncerter, og når Karl Wente ikke lever med vinen (under høsten gør han det både dag og nat), spiller han musik. Sammen med et par gode venner har han dannet en trio, som de kalder Front Porch. De spiller nemlig på verandaen foran hans hus fra 1800-tallet.
Vi har fundet nogle af deres indspilninger på YouTube. De kan høres her.


Bourgogne i chok
I uge 25 fortalte vi, at Bordeaux var blevet hårdt ramt af hagl og skybrud for andet år i træk, og at uvejret har gjort et stort indhug i den kommende druehøst. Situationen er så alvorlig, at distriktets vinproducenter har opfordret myndighederne til at erklære området for naturkatastrofeområde.
I sidste weekend kom turen så til Bourgogne. Her var vinproducenterne ellers ifølge Decanter begyndt at glæde sig til en både stor og god høst. Blomstringen har været fin og jævn, og der var masser af nye druer på vinstokkene.
En stor høst var netop tiltrængt efter et meget lille høstudbytte i 2013, hvor kraftige storme og haglbyger havde ødelagt store mængder druer i Bourgogne.
Men et sandt bombardement af hagl på størrelse med golfkugler forvandlede lørdag eftermiddag de glade forventninger til chokerede miner.

Generatorerne virkede ikke
Selv om haglbygen kun varede 5 minutter, har den efterladt udbredte skader i Bourgogne. Druerne på mere end 3000 hektar vinmarker er gået tabt i blandt andet Meursault, Volnay, Beaune og Pommard. I sidstnævnte appellation er omkring 90% af vinmarkerne beskadiget - det samme gælder hovedparten af vinstokkene i den berømte vinmark Clos des Mouches. Uvejret har også sat sit aftryk på Côte Chalonnais og Côtes de Nuits.
I Bourgogne havde myndighederne ellers - belært af de senere års mange hagl-uvejr - opsat 34 generatorer i vinmarkerne med 10 kilometers mellemrum i de områder, der normalt bliver værst ramt. Generatorerne sender små partikler af sølviodid - der i kemisk struktur ligner iskrystaller - op mod skyerne. Her vil partiklerne stoppe dannelsen af hagl, så uvejret svækkes og afgiver mere regn end hagl.
Hele 9000 hektar vinmarker skulle således være beskyttet af generatorerne. Men ak, ingen af dem virkede under haglbygen sidste weekend.
Man kender ikke den nøjagtige årsag til, at generatorerne svigtede, men gætter på, at uvejret måske var for kraftigt - eller, at det var så kortvarigt, at teknikken ikke nåede at virke.
Uanset årsagen, så går mange af især de mindre domæner i Bourgogne en svær tid i møde, og flere af dem bliver måske nødt til at dreje nøglen om.
Der har nu været afholdt et møde med de lokale myndigheder, hvor vinproducenterne har bedt om økonomisk støtte i månederne, der kommer.



< Tag et billede af vinen eller kaffen, vedhæft det diverse duftnoter
og send det til vennerne eller familien.
Modtageren kan via oPhone Duos to rør indsnuse duften.


Send vin-duften til vennerne
I øjeblikket nyder mange danskere ferielivet under fjerne himmelstrøg. Og nogle af dem sidder måske netop nu med et ekstra godt glas rødvin i hånden og tænker, at det ville være dejligt, hvis de derhjemme kunne få lov til at indsnuse duften af den liflige vin.
Man kan selvfølgelig altid nøje beskrive en dejlig lugt i en e-mail eller sms, men faktisk bliver det nu også muligt at sende lugte via en iPhone ved hjælp af en særlig app med navnet oSnap.
Det foregår rent praktisk ved, at man først tager et billede af fx et glas med rødvin og dernæst ved hjælp af app’en vedhæfter billedet diverse duftindtryk. App’en har i alt 32 standardlugte til rådighed, og de kan kombineres på kryds og tværs til mere end 300.000 forskellige lugte.

Champagne-lugt fra Paris til New York
For at modtageren af beskeden skal kunne indsnuse duften, er det nødvendigt, at vedkommende har en oPhone Duo - en lugt-station, der består af to rør, hvis indre teknik er i stand til at levere den afsendte lugt.
En glimrende lille film på YouTube viser, hvordan systemet fungerer.
Opfinderne af den nye teknik er et hold amerikanske forskere fra Harvard University, og den første duft, de sendte via app’en, var duften af champagne. Den blev sendt fra Paris og modtaget med succes i New York.
Man kan læse mere om opfindelsen på oPhones egen hjemmeside.
App’en kan downloades gratis fra app store, mens modtager-stationen, oPhone Duo, først kommer på markedet senere. Den kan dog allerede bestilles nu ved at klikke her. Prisen er 149 dollars (cirka 800 kr.).




Dette franske kobberstik fra 1700-tallet viser en kvistgænger på arbejde. Foto: Wikipedia.

En kamp mod flammerne
Mere end 1000 brandfolk og seks helikoptere har arbejdet i døgndrift for at få bugt med en kraftig skovbrand nær Napa Valley i Californien.
1295 hektar skov og naturbevoksning er brændt, mange mennesker er evakuerede, og omkring 400 boliger har været tæt på at blive flammernes bytte. Vinmarkerne i Napa har indtil videre ikke været truet af ilden, og det er nu også lykkedes brandfolkene at begrænse flammernes udbredelse.
Men Californien, der lider under en usædvanlig langvarig tørke, er en tikkende bombe, når det gælder disse altfortærende ildebrande. Og intet tyder på, at tørken er slut lige foreløbig.
Priserne på vand er eksploderet, og Californiens vinproducenter bliver stadig mere desperate i forsøget på at skaffe vand nok til vinstokkene. Stadig flere benytter sig fx af folk med ekspertise i kvistgang.

Søger vand med kviste og rør
En kvistgænger - også kaldet en vandsøger - kan efter sigende finde skjulte brønde eller underjordiske vandreservoirer ved hjælp af to pilekviste eller metalstænger. Stængerne har enten L-form eller V-form og rettes under søgningen mod jorden.
Ifølge kvistgængerne kan metoden også bruges til at finde metal eller ædelsten - blandt andet var kvistgang udbredt blandt de tyske minearbejdere i 1400-tallet.
I disse tider er der rigtig mange vandsøgere i Californien, og de tager sig godt betalt for deres færdigheder.
- Det rene overtro, lyder det fra videnskaben, mens kvistgængerne forsvarer sig med, at det intet har med videnskab at gøre, men med særlige evner. En af vandsøgerne i Californien, Marc Mondavi, påstår ifølge tv-kanalen NBC, at det lykkes for ham at finde vand til vinproducenterne i mere end 95% af tilfældene.






Risiko for konfiskering af vinslotte
To kinesiske firmaer er blevet anklaget for misbrug af offentlige fondsmidler svarende til et beløb på cirka 234 mio. kr. En historie, der måske ikke umiddelbart ville vække interesse uden for Kina. Men det gør den, da pengene i høj grad er blevet brugt til køb af vinslotte i Bordeaux - hvilket de ikke var øremærket til.
Værst ser det ud for Haichang Holdings og dets ejer, den stenrige forretningsmand Qu Naijie. Firmaet driver seks temaparker i Kina og gør det ligeledes i shipping og i ejendomsinvestering.
I 2010 købte Naijie Château Chenu Lafitte, og i de følgende tre år erhvervede han yderligere 23 vinslotte i Bordeaux - de tretten af dem tilsyneladende for fondsmidlerne ...
I flere af sine vinslotte installerede han kinesiske medarbejdere og satte dernæst slottene til salg i håb om at lokke andre rige kinesere til at købe dem.
Det andet firma, der er under anklage, er Rave Sun, som i 2011 købte Château Les Brettes, og som ejer négociant-firmaet Brillar.
Hvis ejerne af firmaerne kendes skyldige, kan de meget vel ifølge kinesisk lov risikere dødsstraf. Men det, man bekymrer sig mest om i Bordeaux her og nu, er risikoen for, at den kinesiske regering vil konfiskere de i alt fjorten vinslotte.



< Hos Fischer på Østerbro var der dækket op udendøre.
Her nød de mange tilmeldte gæster sherry, lufttørret skinke
og andre spanske delikatesser. Foto: Martin Thorup Nielsen.


Kæmpe succes for sherry-festival
Som nævnt i uge 17 er sherryens egen festival, World Sherry Week, kommet for at blive. Arrangøren er International Sherry Educators & Aficionados, en interessegruppe, der brænder for at udbrede kendskabet til sherry.
Årets udgave blev afholdt for nylig, og det blev en kæmpestor succes. Man havde håbet at nå op på 600 arrangementer på verdensplan, men antallet endte med at blive på mere end 2000, afholdt i 22 forskellige lande. Og deltagerne i arrangementerne rundede de 100.000.
Danmark fejrede også den dejlige spanske vin med fire arrangementer hos henholdsvis restaurant Le Sommelier i København, Fischer på Østerbro, Lyngdal Hotel i Gl. Rye og Restaurant Frederikshøj i Århus.
Hos Fischer nød hele 60 gæster sherry og lækker mad i tapas-format, mens Restaurant Frederikshøj bød på en større spansk inspireret menu med matchende tørre og søde sherryer fra den gode bodega Lustau. Til tun med løg og lime blev der serveret en tør fino, mens en ret med tartar, østers, æbler og nødder blev ledsaget af en Amontillado.
Punktum for menuen var den super søde sherrytype PX, som fik følgeskab af mørk chokolade og blå ost.



En blanding af vin og kaffe
Vin til maden og så en god kop kaffe bagefter. Sådan lyder opskriften på aftenhygge for rigtig mange af os.
Nu kan man også - hvis man er amerikaner - få lov til at nedsvælge begge drikkevarer på én gang. Det har det amerikanske firma, Friends Beverage Group, sørget for med lanceringen af to nye produkter, Cabernet Coffee Espresso og Chardonnay Coffee Cappuccino, der begge er tappet på dåser.
Førstnævnte skal efter sigende smage af "friske Cabernet-druer og espressokaffe med et strejf af chokolade", mens hvidvins-udgaven byder på "søde, forfriskende Chardonnay-druer med vanille, cappuccino kaffe og bløde strejf af chokolade".
Firmaet, der er kendt for sine vinøse hybrid-drikke, har tidligere lanceret en fersken Moscato.
Ja, hvad finder man dog ikke på …


Kemikalie-sky truer vinmarker
Som beskrevet længere oppe på denne side lider Californien under en alvorlig og meget langvarig tørke.
Adskillige projekter er søsat for at skaffe vand til den tørkeramte stat, og et af dem er at forvandle Bouldin Island i San Joaquin County i Californien til et system af naturlige reservoirer.
For at kunne gøre det skal al vegetation på øen først udryddes - hvilket man gik i gang med i maj i år. En meget stor mængde af pesticider, ukrudtsdræbende kemikalier, blev kastet ned over øen fra en flyvemaskine.
Det lyder jo meget enkelt - problemet er bare, at der har dannet sig en kolossal sky af pesticider, som langsomt har bevæget sig mod vinområdet Lodi på fastlandet.
Omkring 10.000 hektar vinmarker er nu truet af den store gift-sky, og mange af områdets vinproducenter frygter, at deres druer vil blive forurenede og dermed uegnede til vinfremstilling. En hel årgang vin kan dermed gå tabt for flere af vinhusene. Producenter, der allerede har fået analyseret prøver fra deres vinmarker, har fået bekræftet, at der er stoffer fra pesticider på deres vinstokke.





Verdens stærkeste vinmærker
Hvert år offentliggør det britiske firma Intangible Business en liste, "Power 100", over verdens 100 mest magtfulde vin- og spiritusmærker.
Når det gælder årets udgave over vine, er topti-listen domineret af amerikanske og australske vinmærker. Dog blev den ultimative vinder det chilenske vinmærke Concha y Toro fra vinhuset af samme navn. Mærket, der blandt andet omfatter vin-sællerten Casillero del Diablo, har taget et ordentligt spring fremad, idet det sidste år lå på en niendeplads.
Listen er fremkommet ved, at et dommerpanel bestående ni vinkyndige personer har givet point til et hav af verdens største vin- og spiritusmærker. Og de har gjort det ud fra en række parametre - heriblandt markedsandele, vækst, antallet af markeder, forbrugernes kendskab til mærkerne og disses mulighed for at generere omsætning og indtægt. Alle disse parametre er blevet bedømt med point på en skala fra 0 til 10, hvorefter det samlede point-resultat er gjort op.
Til højre ses en liste over de ti mest magtfulde vinmærker. Den fulde liste med de 100 vine kan downloades ved at klikke her.
Topti over de stærkeste mærker
1. Concha Y Toro, Concha Y Toro, Chile
2. Gallo, Gallo Winery, Californien
3. Robert Mondavi, Constellation, Californien
4. Hardys, Accolade Wines, Australien
5. Barefoot, Gallo Winery, Californien
6. Yellow Tail, Casella Wines, Australien
7. Sutter Home, Sutter Home Winery, Californien
8. Beringer, Treasury Wine Estates, Californien
9. Jacob’s Creek, Pernod Ricard, Australien
10. Lindeman’s, Treasury Wine Estates, Australien




Foto: Wikipedia / Jordiferrer.

En herlig flaske-bil
Hvis man besøger Australiens berømte vinhus, Penfolds, kan man se denne skønne flaske-bil, der er udstillet ved indgangen til vinhuset. Den blev fremstillet til verdensudstillingen i Barcelona i 1929.
Læg mærke til "trinbrættet", der er udformet som et skålformet champagneglas - en såkaldt coupe.


Piemonte på Unescos liste
Vi har for nylig bragt en serie postkort fra Piemonte - med masser af billeder af det smukke vinlandskab. Serien kan ses ved at klikke her. Nu er dette vinlandskab, der leverer druer til de berømte Barolo- og Barbaresco-vine, blevet optaget på Unescos verdensarvsliste. Optagelsen omfatter følgende byer og appellationer i Barolo DOCG (Denominazione di Origine Controllata et Garantita): Barolo, Vastiglione Falletto, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello og Serralunga d’Alba. Og i Barbaresco DOCG er Barbaresco og Neive kommet med på listen.
Hermed har Piemonte sluttet sig til Bordeaux, der ligeledes er blevet udnævnt til verdensarv.
For at kunne blive optaget som vindistrikt er det ikke nok at have et smukt landskab. Traditionerne for vinfremstilling skal også gå langt tilbage i tiden - hvilket de bestemt gør i Piemonte, der var et af de bedste vinområder i oldtidens romerrige.
Champagne og Bourgogne venter i kulissen - begge distrikter er tidligere i år blevet indstillet til optagelse af den franske regering, og om de kommer med på listen bliver sandsynligvis afgjort i 2015.



Stor ny vinbar i Firenzes madmarked
Hvis sommerferien går til Firenze, bør man lægge vejen forbi Mercato Centrale - byens store madmarked. Her har man efter en gennemgribende restaurering forvandlet førstesalen til et rent mekka for vin- og madentusiaster.
Der er blandt andet indrettet en stor vinbar med 500 siddepladser og med vine fra de omkring 350 vinhuse, der er medlemmer af Chianti Classico konsortiet. Man kan smage på mere end 1200 forskellige vine glasvis - og hvis der er nogle af vinene, der falder i ekstra god jord, kan man købe flaskerne med hjem.
Ud over vinbaren rummer den nyrestaurerede førstesal også restauranter, en kokkeskole og delikatessebutikker med lokale specialiteter.
På Mercato Centrales hjemmeside kan man få et overblik over de mange tilbud.


Radioaktivitet - et middel mod falske vine
Verden over forsøger forskere og vinproducenter at finde frem til en effektiv metode til at undgå forfalskninger af kostbare vine.
En sådan metode har forskere ved University of California ifølge The Drinks Business måske fundet frem til. De er nu ved at lægge sidste hånd på eksperimenterne, der går ud på at alders- og stedbestemme vine og andre fødevarer ud fra indholdet af en radioaktiv isotop med navnet cesium 137.
Bare rolig - vi taler om uendeligt små mængder af stoffet, der ikke på nogen måde er skadelige.
Denne isotop findes sandsynligvis i samtlige vine, som er fremstillet siden 1945 - det år, hvor de første atomprøvesprængninger fandt sted. Stoffet har lagret sig i jorden, hvorfra det opsuges af planterne - og dermed også af vinstokkene. Herfra er det videregivet til druerne.
Sammensætningen af de radioaktive partikler i en vin kan sladre om den geografiske opfindelse, vinens alder, måden den er fremstillet op osv. Og det regnes for nærmest umuligt at kopiere denne sammensætning i en forfalsket vin.
Ud over vin har man også eksperimenteret med indholdet af isotopen i tomater og honning for at stadfæste produkternes oprindelse.



Champagne i skulpturel indpakning
Ruinart har fremstillet champagne siden 1729 og er dermed det ældste af alle champagnehusene.
Det ejer også et af de største og mest legendariske kælderanlæg i Champagne-distriktet. Det var oldtidens romere, der i sin tid udhuggede de lange gange i den kalkrige undergrund for at kunne bruge kalkstenene til husbyggeri.
I dag ligger Ruinarts champagner og modner i nogle af disse i alt 8 kilometer lange kældergange, der breder sig ud 38 meter under jordens overflade.
Og det er disse kældergange, der har givet inspiration til emballagen på en sær-lancering af champagnehusets flagskib Blanc de Blancs - en champagne udelukkende på Chardonnay-druer.
Det var en ung, skotsk kunstner, Georgia Russell, der fik opgaven med at skabe emballagen, og hun tog udgangspunkt i det fantastiske mønster, som romernes mejsler har hugget i kalken.
Giorgia Russell er kendt for at arbejde i papir. Hun køber gamle bøger i boderne langs Seinens breder i Paris, læser dem og forvandler dem så ved hjælp af fine snit med sin skalpel til unikke kunstværker.
Hvordan hun har skabt den fintmaskede skulptur rundt om Ruinarts flasker, kan man se på en lille film på YouTube.
Den originale papirudgave, Russell snittede sig frem til, blev mangfoldiggjort i hvidt metal ved hjælp af udskæring med laserlys, hvorefter flaskerne blev iklædt resultatet.




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company er nu dansk importør af vinene fra Airfield Estates, Washington State, USA.
    * Grauballe Wine Import er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Nana Wad (f. 1973) voksede op i Esbjerg og flyttede i 1992 til København. Hun er uddannet sommelier og akademiøkonom i kommunikation.
    Sammen med sin partner Steen Tronsgaard drev hun fra 2004 til 2009 tre cafeer i København under mottoet "champagne i klipklapper". Målet var at give gæsterne mulighed for at drikke champagne under uhøjtidelige og usnobbede forhold, ligesom der blev lagt op til, at champagne også er noget, man kan nyde til hverdag – fx til morgenmaden. Nana Wads vininteresse tog sin naturlige start med jagten på de rigtige vine, sammensætning af vinkort, undervisning af eget personale og utallige blindsmagninger hjemme i køkkenet.
    I 2007, da hun ventede sit tredje barn, begyndte hun på sommelieruddannelsen på Vinakademiets første hold, og umiddelbart efter den afsluttende eksamen blev hun optaget som den ene ud af to nye, kvindelige blindsmagere i magasinet Mad & Bolig’s vinpanel.
    Siden da har Nana Wad holdt foredrag og vinsmagninger og har skrevet indlæg og artikler om vin.
    I januar 2010 tiltrådte hun en nyoprettet stilling som sommelier og kommunikations og PR manager hos Kjær & Sommerfeldt. I 2012 debuterede hun som vinbogsforfatter som den ene af to forfattere på bogen "Kend din vin, kvinde". I foråret 2014 skrev Nana Wad sin anden bog "WAD om Vin", og forlod nogle få måneder senere sin faste stilling hos Kjær & Sommerfeldt for at starte som freelance vinkonsulent og hellige sig arbejdet med vinformidling via foredrag, vinsmagninger, artikler, bøger og vinrejser. Nana Wad er mor til tre drenge og en pige.
    Adresse: Lindevej 2, 3. sal, 1877 Frb. C, mobil: +45 26 18 81 86, e-mail: nana@noblenoble.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    280 På Dragsholm Slot i Odsherred er der en gammel vinkælder - med hængelås for døren (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


1659, Reserve Edition, Boutinot, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
40 kr., Rema 1000
Til 40 kr. er denne hvidvin lidt af et scoop. Den kommer én i møde med sin fine duft og fyldige druesmag med krydrede noter. Flasken har skruelåg.


Sanz, Clásico, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Superlækker hvidvin til en yderst menneskevenlig pris. Den er harmonisk og i fin balance med frugt, sødme, syre ... Vinen er lavet på druerne Verdejo og Viura.


Tresolmos, Bodegas Garciarévalo, Verdejo, Rueda, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
I det spanske distrikt Rueda hersker hvidvins-druen Verdejo, og her er en flot vin på druen. Den har en kraftig duft og en voluminøs smag, der fylder munden med frugt og en god, forfriskende syre.


Santa Rita, Reserva, Chardonnay, Cassablanca Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., Amka
Elegant og lækker hvidvin med en let cremet druesmag og mineralske noter. Lang eftersmag. Oplagt til lettere retter og som terrassevin.


Marignyh-Neuf, Ampelidae, Sauvignon Blanc, Val de Loire, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
80 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
De kan åbenbart også lave dejlig vin på Sauvignon Blanc-druen i Loire-dalen. Her er i hvert fald sådan en vin - frisk, blød, med god druesmag og en lang eftersmag. Vinen er lavet på økodruer.


Restco, San Luciano, Toscana IGP, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
89 kr., Vin-Expressen
Denne hvide toskaner på druerne Chardonnay, Vermentino og Trebbiano hænger godt sammen. Den er tør, med god frugt, fint krydderi, citrus og et lille grape-bid, der er godt til mad. Den er nok mere til mad end til terrassen.


Pfingstberg Paradis, Francois Schmitt, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
139 kr., pris ved 6 flasker, Birk Wine
Dejlig, afrundet, blød og frisk, fint krydret og med en lille honningsødme. En rigtig god Alsace-vin.


Karakter, Aurelia Visinescu, Pinot Grigio, Dealu Mare, Rumænien, 2012, høj alkohol (14,1%)
64 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Vintjenesten
Der lå en sky af brænderøg over vores smagsløg, da vi fik denne hvidvin i munden. Men under skyen ligger en god frugtsmag. En lidt særpræget vin, udpræget til mad.


Moselland, Moselland Winzergenossenschaft, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12%)
69,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En enkel og ligefrem hvidvin med et lidt syrligt bid i slutningen. En pæn hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


Mosellande, Moselland Winzergenossenschaft, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12%)
69,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En enkel og ligefrem hvidvin med et lidt syrligt bid i slutningen. En pæn hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


Constantia Glen, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
En hvidvin, der domineres af en ret markant bitter note. Vinen er udpræget til mad.

Rosévin


Calendas, Ochoa, Navarra, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
85 kr., på tilbud indtil 30. august: 75 kr., Vinoble
Rubinrød rosé med en kraftig og frisk smag - en klassisk rosé med fine noter af røde bær, en lille sødme, men en god syre, der gør den fin til sommerlige retter.


Mureda, Ecológico, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
50 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Denne rosévin på økologisk dyrkede druer er nok lidt enkel, men også billig. Frugten er kort og går hurtigt over i et lidt bittert bid.

Rødvin


Passion d'Anselme, Père Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
89,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin har frugt og krydderi. Den har sødme, syre og alkohol. Det er en vin, der beder om at få en stor bøf - eller chili con carne - som ledsager. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.


Les Terroirs, Camel & Joseph, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
119,95 kr., AndrupVin.dk
En dejlig rødvin på druerne Syrah, Grenache og Carignan, blød og stærk på samme tid - en jernnæve i en fløjshandske. I den fyldige frugtsmag er der mørke bær og en masse peber.


Torre dei Beati, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot rødvin med bred, blød frugt, fint krydderi og tilpas syre. En nydelse.


Petit Miracle, Auretos, Luberon IGP, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
145 kr., Jysk Vin
Tør og kraftig rødvin med mange facetter - mørke bær, blomme, lidt lakrids. Dertil en lang eftersmag.


Boffa, Carlo Boffa, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
148 kr., pris ved 6 flasker: 130, Helbo Vine
Blød, lækker og spændende. En fortræffelig rødvin med mange facetter og en lang eftersmag.


L'envol, Vignobles du Plessis Guyot, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
175 kr., pris ved 12 flasker: 157,50 kr. flasken, YouAndWine
En stor of flot rødvin fremstillet på druerne Grenache, Syrah og Cinsault. Den dufter af modne sommerbær - især brombær - og har en frodig, bred og lækker frugtsmag med noter af solbær, hyldebær og mørk chokolade. En vin, der fortjener en ekstra god bøf.


Pulenta, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
185 kr., Propperiet
Let og elegant rødvin med et fint billede af Pinot Noir-druen. Udpræget til mad og Pinot-elskere - og gerne godt afkølet.


Château Haut Cloquet, La Renaissance, Pomerol, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
249,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 199,75 kr., Skjold Burne
En dejlig Bordeaux-rødvin, blød, kompleks, harmonisk, lækker - og drikkemoden i dag.


Condado de Oriza, Pagos del Rey, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
69,50 kr., Irma
God og "lige-ud-ad-landevejen" rødvin. Med sin rene frugt, tørhed og gode syre er den en fin madvin.


Lunadoro, Primosenso, Sangiovese, Rosso di Montepulciano, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Gallovini
Der er en lidt mærkelig smag i denne rødvin, der er lavet på druen Prugnolo Gentile. Der er frugt, men også stilke, og smagen slutter hurtigt i bitre noter.


Sun Gate, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2012, lav alkohol (12%)
149,95 kr., pris for 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 28): 120 kr., SuperBrugsen
Denne boksvin til 30 kr. for en normal flaske er enkel og uden kanter. Der er frugt i smagen men mest karamel. Så hvis man kan lide smagen af karamel, kan vinen være sagen.

Andet


Glengoyne 10 Years Single Malt, Skotland, høj alkohol (40%)
299,75 kr., Skjold Burne
Dette er en dejlig og klassisk skotsk whisky med kraft og krydderier og med en lang og varmende eftersmag med et lille bid af malt til slut. Den er hver en krone værd.

Smagningen af vinene fra Wente


Hayes Ranch, Lucky Horseshoe, Wente Vineyards, Zinfandel, Central Coast, Californien, 2011, høj alkohol (14,5%)
89,75 kr., Skjold Burne
En kraftig rødvin. En maskulin vin. Duften er kraftig, og smagen fyldig med diskrete fadtoner og mundrensende tanniner. Druen Zinfandel leverer kraft, og denne vin er til kraftige (kød)retter. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Hayes Ranch, Best Foot Forward, Wente Vineyards, Chardonnay, Livermore, Californien, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., Skjold Burne
Dejlig hvidvin med en fin og frisk duft og en blød, frugtagtig smag med citrus, eksotiske frugter og diskrete, men alligevel tydelige fadnoter. Tør, men også med en fin, lille sødme. Tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Wente, Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2011, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., Skjold Burne
En perfekt krydret rødvin med en dejlig duft af solbær og vanille fra de 16 måneder på fad. Smagen er krydret, med gode fadnoter og en fin sødme.


Wente, Morning Fog, Wente Vineyards, Chardonnay, Livermore Valley, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., Skjold Burne
Glimrende hvidvin med alle Chardonnay-druens dyder. I den skønne duft er der abrikos og vanille, og i den bløde, fyldige, cremede smag er der igen abrikos samt ananas og citrus.


Wente, Beyer Ranch, Wente Vineyards, Zinfandel, Livermore Valley, Californien, 2011, høj alkohol (14,5%)
119,75 kr., Skjold Burne
Flot rødvin med en kraftig duft lidt i retning af kirsebær og en lige så kraftig smag, blød og lækker. Det er en vin, der giver en god kødret et elegant modspil.


Wente, Charles Wetmore, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2010, høj alkohol (14,5%)
179,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er en af Wentes topvine på det danske marked. Den har en kraftig duft med fadnoter og en fyldig smag med solbær, kirsebær, blåbær og modne tanniner. En lækker vin.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.