Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30. 2014

,,,,


Nyheder i uge 30, 2014

Følg os på Facebook






Net mod hagl i vinmarkerne
For få uger siden efterlod en kraftig haglbyge udbredte skader i Bourgognes vinmarker og gjorde et betydeligt indhug i den kommende druehøst.
Det er langt fra første gang, Bourgogne er blevet hårdt ramt af hagluvejr, og myndighederne havde da også sat en række generatorer op, som skulle udsende små partikler sølviodid op mod haglskyerne. Det ville kunne svække skyerne og få dem til at afgive mere regn end hagl. Problemet var bare, at generatorerne ikke virked, den dag, da den kun 5 minutter lange haglbyge ramte distriktet.
De stadig mere desperate vinproducenter tager nu i stigende omfang sagen i egen hånd ved at opsætte anti-haglnet i vinmarkerne. Nettene løber langs med rækkerne af vinstokke og dækker den nederste halvdel, hvorved druerne beskyttes i videst muligt omfang.
Som regel er nettene dog meget løst monteret, så de let kan fjernes igen - det er nemlig ikke lovligt ifølge de franske appellationsregler at anvende sådanne net i vinmarkerne. Faktisk står der slet ikke noget om net i reglerne, men som det lyder fra Bourgognes vinorganisation, BIVB, så er det forbudt, når der ikke udtrykkeligt står, at det er tilladt.
Producenterne sætter derfor typisk nettene op, når der varslet uvejr, og tager dem skyndsomst ned igen et par dage senere.

En succes i Argentina
Hos den franske appellationsmyndighed INAO og FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, er man dog ifølge Wine-Searcher i fuld gang med at undersøge, om nettene skal tillades - ikke bare i Bourgogne, men også i andre franske vinområder, der hyppigt rammes af hagl-uvejr.
Anti-haglnet er ikke noget ukendt fænomen i Frankrig, hvor de bruges til at beskytte træerne i frugtplantager med. Men sagen er en anden, når det gælder vinstokke.
Det, som myndighederne vil sikre sig, er, at de afskærmende net ikke påvirker modningen og kvaliteten af druerne, at det stadig er nemt at pløje jorden og tilse, beskære og behandle vinstokkene.
I sidste ende er det op til INAO at give den endelige tilladelse til, at vinproducenterne kan benytte sig af nettene.
I Argentina, der hvert år hærges af adskillige altødelæggende haglbyger, bruges anti-haglnet med stor succes i vinmarkerne.




Der er ikke plads til mange vinstokke på Venedigs store hovedø, der er forbundet via en lang bro til hovedlandet. Men på de mange små lagune-øer, hvoraf nogle ses her, har vinproducenterne mulighed for at plante vinmarker. Foto: Wikipedia / Chris 73.

Venedig lokker vinproducenterne
De fleste forbinder Venedig med hyggelige gader, gondoler og masser af restauranter. Men måske vil Venedig, som jo ud over hovedøen af samme navn også består af række små øer, i en ikke så fjern fremtid også være et frodigt vinområde.
Faktisk bredte vinmarkerne sig fra og med 1400-tallet og flere hundrede år frem på de mange øer, så tanken er nærliggende. Og der er netop i øjeblikket ifølge Decanter en stigende interesse blandt vinproducenter for at anlægge vinmarker på lagune-øerne.
Bisol, der er en af Venetos førende vinproducenter, plantede for flere år siden en 1 hektar stor vinmark på øen Mazzorbo, og nu har firmaet også vinstokke på øen San Lazzaro degli Armeni. Bisol har fremstillet flere årgange af en hvidvin på Dorona - en sjælden anvendt drue, der i sin tid dyrkedes i Venedig. I år frigiver firmaet også en venetiansk rødvin til salg.

En dramatisk historie
Også franske vinproducenter har et godt øje til Venedig. Franskmanden Michele Thoulouze har siden 2003 haft en vinmark på den venetianske ø Sant’Erasmo, og nu vil endnu en fransk producent plante vinstokke på samme ø. Det drejer sig om Jean-Claude Mas, der ejer Domaines Paul Mas i Languedoc.
Jorden på Sant’Erasmo er yderst rig på kalk og derfor velegnet til at fremstille tørre, friske hvidvine - hvilket netop er det, Jean-Claude Mas vil satse på.
Forhandlingerne om den ejendom og det tilhørende jordstykke, som producenten ønsker at købe på øen, er stadig i gang. Og det er en meget dramatisk historie, der ligger bag ejernes ønske om at sælge.
Ejendommen tilhørte tidligere et ægtepar, hvor manden myrdede konen under et skænderi. Han mistede dernæst rettigheden til ejendommen, som nu ejes af den myrdede kones familie - der ønsker at sælge for at lægge tragedien endeligt bag sig.


Først til mølle-princippet
Det kinesiske marked er en lækkerbisken for mange europæiske og oversøiske vinproducenter. Interessen for vin i det store asiatiske land er eksploderet, og der er ekstremt gode afsætningsmuligheder til den voksende skare af velhavende kinesere.
Men det er vigtigt, at en vinproducent, der ønsker at eksportere til Kina, sørger for at få varemærkeregistreret sin vin på kinesisk jord. I det asiatiske land gælder "først til mølle-princippet", hvilket vil sige, at den, der først indregistrerer navnet på et varemærke, har erobret rettigheden til det - uanset, om mærket fx tilhører et berømt Bordeaux-slot.
Og for vinproducenten gælder det ikke bare om at få registreret det engelske eller franske navn på vinmærket men også det kinesiske, da vinnavnene som regel kun er forståelige for de kinesiske forbrugere, hvis de oversættes til deres eget sprog.
Loven for varemærkerettigheder har givet flere ikke-kinesiske vinproducenter problemer på halsen. Som nævnt i uge 30 2013 tabte det store franske vinhus Castel en sag mod den kinesiske vinproducent og vinfirma-ejer Li Dao Zhi. Castel begyndte i 2007 at sælge vin på det kinesiske marked under navnet Ka Si Te, som er den kinesiske oversættelse for Castel. Men allerede i år 2000 havde Li Dao Zhi indregistreret navnet.
Kineseren lagde sag an mod Castel, og vandt. Det franske vinhus måtte stoppe med at sælge vine i Kina under navnet Ka Si Te - og skulle desuden betale Li Dao Zhi det, der svare til 28 millioner kr. i erstatning. Castel blev også dømt til at give en offentlig undskyldning til kineseren i tidsskriftet China Industry & Commerce News.

Penfolds kæmper i lignende sag
Li Dao Zhi har ligeledes indregistreret navnet Ben Fu - det kinesiske navn for det berømte australske vinmærke Penfolds.
Det var ejeren af Penfolds, Treasury Wine Estates, ikke klar over, så firmaet gik bare i gang med at sælge sine vine under navnet Ben Fu på det kinesiske marked. Det er da også et rigtig godt navn, da det betyder "på vej mod rigdom".
Nu verserer Penfolds-sagen på tredje år. Ved den første retsinstans vandt det australske vinfirma, men Li Dao Zhi appellerede.
En mulighed for de udenlandske vinproducenter, der kommer i klemme ved at overtræde varemærkerettighederne i Kina, er at købe de kinesiske navne på vinmærkerne af de kinesiske firmaer, der har indregistreret dem - noget, der ofte koster kassen.
Et eksempel - dog ikke fra vinens verden - var, da Apple i 2012 betalte det, der svarer til cirka 328 mio. kr. til et kinesisk firma, der havde været hurtig til at indregistrere navnet iPad på kinesisk jord.









Som officiel vin-sponsor for Tour de France gav Concha Y Toro den hele armen, når det gjaldt om at gøre opmærksom på vinmærket Bicicleta fra Cono Sur. Små biler med store vinflasker på taget kørte langs cykelruten i Yorkshire.

Tour de France og Cono Sur
Cyklen er et vigtigt transportmiddel hos det chilenske vinhus Cono Sur i vindistriktet Colchagua. Her er økologien og omtanken for miljøet i højsædet, og da VinAvisen i 2006 besøgte vinhuset, foregik rundturen i vinmarkerne på en cykelsadel.
Cono Sur har da også et vinmærke med navnet Bicicleta med billedet af en cykel på etiketten. Og i forbindelse med dette års Tour de France så ejerne af vinhuset, Concha y Toro, chancen for at fremme salget af mærket ved at blive den officielle vin-sponsor ved cykelløbet.
Startskuddet for Tour de France lød i Yorkshire d. 5. juli, men allerede i månederne op til begivenheden blev Bicicleta markedsført vidt og bredt i Storbritannien. Og i løbet af den korte periode, cykelrytterne trådte i pedalerne på britisk jord, blev der for alvor skænket Cono Sur-vin i glassene ved de mange officielle arrangementer.
Ifølge The Drinks Business har sponsoreringen betydet, at salget af Cono Sur i Storbritannien er steget med hele 73,6% fra juli 2013 til samme måned i år.
Det er en fantastisk vækst - ikke mindst set i lyset af, at salget af chilensk vin i Storbritannien som helhed er dalet med 0,5% i samme periode.


Koch og hans evige kamp
Den hovedrige amerikanske forretningsmand William Koch har gjort det til sit livs store opgave at jagte de svindlere, der har solgt ham forfalskede vine, og få dem bragt for retten.
Af et nyligt interview i den australske tv-kanal ABC’s nyhedsprogram fortalte Koch, at han indtil videre havde brugt mere end 25 millioner dollars (cirka 138 mio. kr.) på sin jagt på svindlerne - og på de efterfølgende retssager. Og han bedyrede, at han ville blive ved med at kæmpe for retfærdighed, koste hvad det ville.
Koch, der i sin vinkælder i Florida har 12.000 vinflasker, er da også blevet snydt, så vandet driver. En af dem, der havde held med at snyde ham, var den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, der solgte fire flasker Château Lafite årgang 1787 med påstand om, at flaskerne havde tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson. Senere blev det opdaget, at det indgraverede årstal på flaskerne var forfalsket.
Koch har også lagt sag an mod flere auktionshuse, som han har handlet med gennem årene. Et af dem er auktionshuset Acker Merrall & Condit i New York, som den amerikanske rigmand har beskyldt for at have solgt ham hele 200 forfalskede vine.

En sejr for forbrugerne
En hel del af disse flasker blev indleveret til auktionshuset af Rudy Kurniawan - århundredets nok største vinsvindler, som for nogle måneder siden blev kendt skyldig ved en amerikansk domstol.
Sagen mod Acker Merrall & Condit har verseret i seks år, og auktionshuset har holdt fast ved sin uskyld - det vidste ikke, at vinene var forfalskede.
Nu har auktionshuset kastet håndklædet i ringen og har indgået et forlig med Koch. Ud over at han får en ikke offentliggjort sum penge, får han også opfyldt sit krav om visse procedureændringer, når det gælder fremtidige auktioner.
Det er ganske almindeligt, at auktionshusene i katalogerne skriver, at vinene købes som beset - hvilket gør, at køberen hænger på en eventuel forfalsket falske, som vedkommende måske har betalt en formue for.
Frem over har Acker Merrall & Condit indvilliget i altid at tage vine retur, som er forfalskede, eller som der blot sås begrundet mistanke om er forfalskede.
Koch kalder forliget for en sejr for forbrugerne.






Appellations-iver i Languedoc
I 1800-tallet leverede det sydfranske Languedoc og naboregionen Roussillon store mængder bulk-rødvin til Bordeaux og andre distrikter, hvis vine trængte til lidt ekstra farve og alkohol.
Dette image som leverandør af bulk-vin af mindre god kvalitet har Languedoc-Roussillon haft svært ved at ryste af sig - selv om vinområdet i dag fremstiller en hel del vin af rigtig god kvalitet.
Rundt om i Languedoc er vinproducenterne da også i stigende grad begyndt at ansøge om, at særligt gode vinområder får deres egen appellation. Og at appellationsmyndigheden INAO godkender ansøgningerne må ses som et kvalitetsstempel.
For nylig blev en ny appellation i Languedoc, Terrasses du Larzac, således født. Førhen var området en underzone til den større Languedoc-appellation, hvorfor der på flaskerne skulle stå Languedoc Terrasses du Larzac.

Strenge regler for appellationen
Umiddelbart skulle man ikke tro, at det betød så meget fra eller til, om der står et Languedoc foran områdenavnet. Men det gør en verden til forskel for vinproducenterne, at de nu har fået det blå stempel for, at deres vine er så gode, at de kan bære deres helt egen appellation.
Den nye appellation breder sig over 2000 hektar vinmarker, der tilhører 60 vinproducenter og fem kooperativer.
Appellationen gælder kun for rødvine, og de skal være fremstillet på mindst tre af følgende druer: Grenache, Mourvedre, Carignan, Syrah og Cinsault.
Desuden skal mindst 75% af vinmarken være tilplantet med de fire førstnævnte druer, og druehøsten må ikke overskride 45 hektoliter pr. hektar. Hvis disse krav opfyldes, må producenten sætte et AOC Terrasses du Larzac på sine etiketter.
Efter godkendelsen af Terrasses du Larzac som appellation håber producenterne i et andet vinområde i Languedoc, La Clape, at deres ansøgning om en selvstændig AOC ligeledes vil få INAOs godkendelse.


75-årige Richard Pim har bygget en spændende kuppelformet hytte af 5000 tomme vinflasker. Foto: www.readersheds.co.uk.


En fantastisk hytte af vinflasker
Hvis det kniber med at finde på projekter til sommerferien, kan man jo altid lave en flaske-hytte. Det har britiske Richard Pim gjort, og der er gået 5000 vinflasker til den kuppelformede hytte, som måler 5 meter i diameter og er 3,1 meter høj.
Indvendig fanger de grønne, klare og blå vinflasker sollyset, hvorefter lyset reflekteres i en lille sø i hyttens gulv.
Hytten er blot en af de mange bygninger og kreationer, som Pim har opført i sin have gennem de sidste fjorten år. Haven, hvis navn er Westonbury Mill Water Gardens, er i øvrigt åben for publikum, og af dens hjemmeside fremgår det, at det er en helt fantastisk have.
Ved at klikke her kan man se to små film fra haven - i den øverste kommer man også indenfor i kuppel-hytten.
Hytten er blevet udtaget til finalen i den store britiske dyst "Shed of the Year", hvor 2000 briter har indsendt billeder af deres bud på "årets hytte".
På konkurrencens hjemmeside kan man se mange flere billeder af Pims hytte.




Jason Osborne og Jason Akerboom i færd med at udvinde gær til deres øl fra et 35 mio. år gammelt hvalskelet.

Øl på fossil-gær
Gær, der er velegnet til at fremstille vin og øl på, kan fås mange forskellige steder fra - blandt andet fra flere millioner år gamle fossiler.
Det opdagede en amerikansk fossil-jæger, Jason Osborne, da han nøje undersøgte et fossil af et 35 mio. år gammelt hvalskelet.
Den gær, han fandt på skelettet, var en underart af Saccharomyces cerevisiae - den gær, som man i årtusinder har anvendt i vinfremstillingen, og som findes på druernes skind sammen med mange andre gær-typer.
Osborne døbte gæren Saccharomyces cerevisiae var protectus og satte sig derefter for - sammen med mikrobiolog Jasper Akerboom - at skabe en øl på fossil-gæren.
For nylig blev Bone Dusters Paleo Ale så frigivet til salg i USA - om den nogensinde vil komme på danske forretningshylder er nok tvivlsomt.
Osborne og Akerboom er dog ikke de første, der har fået den idé at lave en øl på fossil-gær.
En anden amerikaner og mikrobiolog, Raul Cano, har tidligere fremstillet en øl, Fossil Fuels, hvortil gæren var udvundet fra maveindholdet i en flue, der for 45 mio. år siden blev indkapslet i et stykke rav. Det lyder som det rene Jurassic Park …




.




Sammen med de syv andre dystende hold deltog det danske hold i en fornem middag og fest hos Château Lafite.

Syvende plads til Danmark
Fjorten dage før de danske cykelryttere indtog Frankrig i årets Tour de France, kæmpede et hold danskere om sejren i en helt anden dyst på fransk jord. Det drejede sig om finalen i Left Bank Bordeaux Cup - en prestigefyldt vinkonkurrence for studerende ved denne verdens universiteter og Business Schools.
Danmark var repræsenteret af et tre mand stort hold fra CBS Wine - vinklubben for Copenhagen Business Schools 19.000 studerende.
Holdet klarede sig fint i semi-finalen i London tidligere i år, og det har hvert år ligget i top-tre til finalen. Så i år håbede de tre danskere at vinde suverænt og tage pokalen med hjem til Danmark.
Sådan kom det dog desværre ikke til at gå. I alt otte hold dystede til finalen, som blev afholdt på Château Lafite i Bordeaux, og vinderen blev det franske hold fra EDHEC Business School i Lille. Britiske Oxford erobrede en andenplads, mens den franske Business School Skema kom ind på en tredjeplads. I denne omgang måtte Danmark nøjes med en delt syvendeplads sammen med holdet fra det amerikanske Yale University.

Middag og fest på Château Lafite
- Vi havde otte rigtige ud af ti besvarelser i konkurrencens teori-del, så vi lå blandt de absolut bedste, fortæller holddeltager Jeppe Clemensen fra CBS Wine.
- Blindsmagningen gik derimod ikke vores vej, og vi havde kun to rigtige ud af ni besvarelser, hvilket var hovedårsagen til, at vi endte i den nederste del af feltet.
- Det var og er vi meget skuffede over, idet vi havde trænet blindsmagnings-delen rigtig meget og egentlig følte os godt velforberedte. Jeg tror bare ikke, det var vores dag. Blindsmagning er også virkelig svært, især når vinene er så ens som ved denne konkurrence.
Men uanset placering, så har konkurrencen og dagene op til den været en stor oplevelse:
- Op til finalen var der tre dage fyldt med besøg på blandt andet Château Climens, Palmer og Pichon Longueville Baron, blot for at nævne nogle få. Det var en fantastisk oplevelse.
- Efter selve finalen var der middag og fest på Château Lafite, hvor alle hold skulle fremføre en sang fra deres land.



Vinglas til gode og dårlige dage
Shattering Sentiments - hvilket kan oversættes med "humørsvingninger" - er navnet på dette nye vinglas, som er designet til den amerikanske forretning Etsy.
Der er jo intet som et godt glas vin efter såvel en god som en dårlig dag på jobbet. "Don’t Even Ask"-mængden af vin er beregnet til de helt forfærdelige dage.
Det sjove glas kan, så vidt vi ved, ikke fås i Danmark. I modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Også propsmag med skruelåg
Vores kyndige, norske læser Roar Lie har hæftet sig ved, at vi i sidste uge skrev, at risikoen for, at en vin udvikler propsmag, udelukkes ved brug af skruelåg.
– Faktisk kan en vin med skruelåg godt have propsmag, skriver han. – Den møffede smag stammer så bare ikke fra en korkprop.
Dette er helt korrekt, hvilket vi også har skrevet om for en række år siden.
Smagen stammer fra stoffet 2,4,6-Trikloranisol (TCA) og en række lignende forbindelser, hvis uheldige virkning forstærkes i forbindelse med klor.
Blandt andet kan disse stoffer findes i maling samt i træimprægnerende og flammehæmmende midler. Og har man brugt sådanne kemiske midler i en vinkælder eller et lagerrum, kan vinen blive smittet.
Nogle af stofferne fæstner sig nemt til polyetylen og silikone, fx PVC-indlæg i skruelåg, silikone-propper i vinfade, gummipakninger i koblinger og slanger osv.
Ifølge Roar Lie antager man, at cirka en fjerdedel af propsyge kan knyttes til vinkældre og produktionslokaler – og ikke til korkpropper i flasker. I flere tilfælde har man således også kunnet konstatere propsmag i vine med skruelåg.




Krabben slæber lykkeligt af sted med ølflasken. Fra den lille film på YouTube.

Pas på de alkohol-glade krabber
Vejret er lige til at tage en picnickurv med på stranden. Men pas på krabberne, hvis kurven indeholder en god flaske vin eller en øl - de har hang til den slags. Det viser en sjov lille film på YouTube, hvor en krabbe stjæler en ølflaske fra en mand. Og det er bestemt ikke let for manden, at få den ud af krabbens stærke klo. Man kan se filmen på Daily Mails hjemmeside ved at klikke her.





...




Gérard Depardieu skal til at give den russiske præsident Putin et ordentligt knus. Foto: www.kremlin.ru.

Depardieu har store planer i Rusland
I 2012 frasagde den franske skuespiller Gérard Depardieu sit franske statsborgerskab og blev i stedet for russisk statsborger. Årsagen var præsident Francois Hollandes forslag om, at den rigeste del af den franske befolkning skulle beskattes med 75%.
Nu bruger Depardieu så sine mange penge i Rusland, og hvor han i Frankrig kastede sig ud i arbejdet som vinproducent, lancerer han nu en vodka på russisk jord. Og han har ifølge The Moscow Times bebudet, at det bliver en økologisk vodka fremstillet på kildevand.
Det er nok ikke noget helt dårligt valg at lancere en vodka, da drikken som bekendt er russernes national-spiritus. Dog har Depardieu udtalt, at han ville ønske, at flere russere ville vælge vin som deres foretrukne alkohol-drik.
Den franske skuespiller har også planer om at åbne en kæde af restauranter med navnet Gérard.





Computertegningen viser Abdou El Afsars meget kreative bar-projekt, hvor gæsterne selv henter en del af ingredienserne fra barens hylder.

Skab din egen drømme-bar
Hvordan ser din drøm af en bar ud? Dette spørgsmål stillede den franske spirituskoncern Pernod Ricard franskmændene i forbindelse med en markedsføringskampagne for whiskymærket Ballantine’s.
I alt kom der mere end hundrede kreative bidrag, som en jury bestående af dels spiritusbranchefolk dels indretningsarkitekter bedømte.
Juryen udvalgte de tre bedste bar-bud, og herefter lod man valget af vinderen være op til en online afstemning blandt den franske befolkning.
Det blev Abdou El Afsar, der med sin bar L’Epicerie (købmanden) fik næsten 50% af stemmerne og dermed løb med sejren.

Bar indrettet som købmandsbutik
Nu vil vinderprojektet d. 4. september blive realiseret som en popup-bar i den berømte parisiske klub Le Chacha.
Abdou El Afsar, der er uddannet bartender, har ladet sig inspirere af sine marokkanske rødder og har skabt en duftende købmandsbutik med masser af krydderurter, frugter og krydderier på hylderne. Meningen er så, at gæsterne ud fra dette udvalg af grønne og krydrede varer selv vælger, hvilke ingredienser deres drink skal indeholde - ud over selvfølgelig Ballantine’s. Når de kommer op til bardisken med deres kurv med varer, er det op til bartenderen at vælge, hvilken en af whiskymærkets forskellige udgaver, der bedst matcher kurvens indhold, og dernæst kreere en liflig drink.
Nu håber folkene bag Ballantine’s, at det vil være muligt at søsætte lignende bar-projekter i andre lande.





I denne enkelt udseende cocktail indgår der hele 71 forskellige ingredienser, hvilket slår alle hidtidige rekorder.

Cocktail med 71 ingredienser
Pære fra Namibia, granatæble fra Maldiverne, safran fra Parkistan, æbler fra England og vilde jordbær fra Skotland har pludselig fået rigtig meget tilfælles. De indgår nemlig - sammen med 66 andre ingredienser i en ny cocktail med navnet Commonwealth Cocktail.
Drinken er kreeret af bartender Mal Spence fra Mal’s Kelvingrove Café i Glasgow i anledning af Commonwealth Games, som snart afholdes i den store skotske by. Her dystes der inden for sytten forskellige sportsgrene, og deltagerne består af i alt 4500 atleter fra Commonwealth of Nations - en sammenslutning, der tæller Storbritannien og landets mange tidligere kolonier samt områder, der fortsat er under britisk styre. Og de mange forskellige ingredienser i cocktailen repræsenterer hvert eneste af sammenslutningens 71 lande og områder.

En udfordring for bartenderen
Mal Spence har været gennem mange mislykkede forsøg og har eksperimenteret med mere end 300 ingredienser, før han fandt frem til den helt rigtige blanding. Det har været noget af en udfordring for bartenderen at skabe en cocktail, hvor så mange forskellige aromaer og smagsnuancer skulle gå op i en højere enhed. Om det er lykkedes for ham, kan man kun afgøre ved at smage cocktailen i baren i Glasgow.
Med sin Commonwealth Cocktail har Spence slået alle hidtidige rekorder, når det gælder antallet af ingredienser i en drink. På The Drinks Business's hjemmeside kan man se en liste over de mange ingredienser.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Mette Derdau (f. 1983) er udlært som tjener fra Munkebjerg Hotel i Vejle. Herfra gik turen i 2008 til København og to af byens top-restauranter, nemlig Geranium og dernæst Mielcke og Hurtigkarl.
    Samtidig med sit arbejde som tjener hos sidstnævnte restaurant læste Mette Derdau til sommelier på Vinakademiet - og bestod sin eksamen i 2009.
    Samme år vandt hun sammen med sin mand, kokken Michael Munk, Roussillon desserttrofæ, og året efter opnåede hun en sølvmedalje i DM for sommelierer.
    Sideløbende med et job som tjener på Dragsholm Slot tog Mette Derdau niveau 3 af WSET (Wine & Spirit Education Trust) i Danmark, en eksamen, der giver adgang til WSETs Diploma i London - en prestigefyldt vin-eksamen, som hun nu også har fået papir på.
    Hun har ligeledes arbejdet hos vinfirmaet Otto Suenson Vin, før hun vendte tilbage til Vejle og Munkebjerg Hotel som vintjener i restauranten Tree Top.
    Med sin store erfaring fra restaurantbranchen og sine gode eksamenspapirer er Mette Derdau godt rustet til næste kapitel i sit arbejdsliv: En restaurant, som hun åbner sammen med sin mand d. 1. august i år. Navnet på restauranten er Me|Mu, og den har fået til huse i Vejle midtby.
    Ud over arbejdslivet har Mette Derdau og Michael Munk brugt al deres fritid i de senere år på at renovere deres hus. Senest har de færdiggjort en vinkælder af top-kvalitet - det er selvfølgelig et "must" for de to nybagte restauratører at have en sådan kælder på hjemmebane.
    Adresse: Restaurant Me|Mu, Vissingsgade 8, 7100 Vejle, tlf.: 21 14 00 77, e-mail: mail@memu.dk, www.restaurant-memu.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    282 En betagende udsigt over vinlandskabet i appellationen Cornas i det nordlige Rhône (foto © Niels Bräuner Nielsen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Valdobbiadene, Nino Franco, Prosecco Superiore, Brut, Italien, lav alkohol (11%)
109,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fortræffelig, mousserende hvidvin med fine bobler, en liflig duft og en blød, lækker og forfriskende smag. En fornøjelse til en rimelig penge i forhold til kvaliteten.


Seduction, Charles Ellnor, Champagne, Brut, Frankrig, 2002, lav alkohol (12%)
398 kr., Holte Vinlager
En tolv år gammel vintage-champagne, der har holdt sig meget fint. Seduction - forførelse - hedder den, og forførende er den med sin liflige duft, sine fine, stadige blobler og sin dejlige, modne smag med noter af gær og ristet brød.

Hvidvin


Mureda, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)
50 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Blød og meget lækker hvidvin med en lidt cremet smag og en lang, frugtagtig eftersmag med et lille bid, der gør den god til mad. Vinen er lavet på økodruer, og prisen er attraktiv. Vinen har skruelåg.


Baron de Pocé, Chardonnay, Loire, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
69,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig og harmonisk hvidvin med en frisk duft og smag med noter af citrusfrugter og med en fin fedme, der forlænger eftersmagen. Den er bare sagen til sommerens fiskeretter. Flasken har skruelåg.


Pear Tree White, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne vellavede hvidvin hedder Pæretræ, men den smager meget lidt af pære. Derimod er der masser af dejlig, frisk druesmag fra druerne Chenin Blanc og Viognier - eksotiske frugter, ananas og passionsfrugt, honningmelon, fersken ... Flasken har skruelåg.


Pago de Cirsus, Bodegas Iñaki Nuñez, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
79,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne meget dejlige hvidvin kommer fra "et af verdens 100 bedste vinerier" - ifølge Decanter. Det tror vi gerne, for vinen er lidt af et fund til den lave pris ved seks flasker. Den har en god duft og en frisk og samtidig cremet smag med et klart billede af Chardonnay-druen.


La Flor, Pulenta Wines, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Propperiet
Hvidvin med en dejlig duft og en både frisk og lækker, let cremet smag med noter af stikkelsbær, græs og citrus. Dertil en lille prikken på tungen. Glimrende til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.


Francois Schmitt, Gewurztraminer, Alsace Grand Cru Pfingstberg, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
135 kr., Birk Wine
Nogle hvidvine på druen Gewurztraminer kan være ret opulente og påtrængende. Sådan er denne dejlige vin ikke. Den er yderst lækker med en fed, cremet smag, fint krydderi og en lille honningsødme.


Branko Pinot Grigio, Pinot Gris, Collio, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 125,10 kr. flasken, YouAndWine
En frisk citrussmag præger både duften og smagen af denne dejlige og elegante hvidvin. Vinen har også fine krydderier og en behagelig fedme, der forlænger den liflige eftersmag.


Impertinent, Domaine du Parc St-Charles, Viognier, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
85 kr., Svendborg Vinimport
Stor, tung og kraftig hvidvin med fyldig frugt og noter af pære, fersken, abrikos og måske lidt lakrids eller fennikel. Men desværre også en markant spritkant, så vinen må ikke blive for varm i glasset. Udpræget til mad.

Rosévin


Château Barbeiranne, Côtes de Provence, Frankrig½, 2013, lav alkohol (13%)
129,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 99,75 kr., Skjold Burne
En ganske lys rosé med en fint krydret smag. I eftersmagen et lille bid, der gør vinen meget velegnet til mad. En elegant vin til et sommerligt bord.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2013
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En udmærket rosévin med en mild duft af hindbær og en frisk, tør smag med noter af ribs og citrusfrugter. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Clos des Miran, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
59 kr., SB-Vinimport
En rigtig dejlig, blød og harmonisk rødvin med en herlig frugt-duft og en fyldig, koncentreret smag. Druerne til denne vin er dyrket efter biodynamiske principper. Prisen er meget lav i forhold til kvaliteten.


Juan Gil, 4 Meses, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
75 kr., AndrupVin.dk
Denne rødvin har varme og sødme og solskin i sig. Den er blød, med stor frugtfylde og god krydring. En vin, som mange vil kunne lide.


Sensus, Jaume Grau i Grau, Cabernet Sauvignon, Pla de Bages, Spanien, 2004, lav alkohol (13%)
124 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Denne rødvin smager ganske enkelt godt. Den har en god duft og en lækker, fyldig og blød smag, der folder sig ud i munden. Ti år gammel, moden, afrundet - og på toppen.


Passimento, Famiglia Pasqua, Veneto IGT, Italien, 2011
129 kr., på tilbud indtil 30. august: 99 kr., Vinoble
En dejlig saftig og blød, rund og venlig rødvin med en lækker, lille sødme og afbalanceret syre. En vin, som mange vil kunne lide. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Three, Constantia Glen, Constantia, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
149 kr., A Vinstouw
Denne rødvin er - ligesom mange Bordeaux-vine - lavet på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Og den kan godt ligne lidt i retning af en Bordeaux. En udpræget madvin.


Break Away, Di Arie, Zinfandel, Sierra Foothills, Californien, 2009, høj alkohol (14,3%)
159,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Skøn rødvin med en harmonisk og blød smag - her er ikke noget af det bamseagtige, man oplever med visse Zinfandel-vine. Vinen har dejlig frugt og en lang, frugtagtig eftersmag. Anvendelig både til mad og som meditations-vin. Flasken har skruelåg.


Villa Ponciago, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
169,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker Beaujolais-rødvin med god, frisk frugt, en let tørhed og bløde tanniner. Den tager godt ved i gummerne og vil være fin til mange lettere retter. Dejlig vin.


Duette, Indomita, Maipo Valley, Chile, 2011, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., på tilbud i denne og næste uge (ugerne 30-31):, SuperBrugsen
Denne kraftige rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Carmenère er helt klart en vin til mad. Den har en koncentreret smag af solbær og i øvrigt et smagsbillede, der virker lidt smalt.


Cave de Turckheim, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99,50 kr., Irma
Udmærket rødvin på økologisk dyrkede druer. Der er farve i glasset, men smagen virker lidt tilbageholdende og ikke så udpræget Pinot Noir.


Palma, Chianti Superiore, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
89 kr., Vin-Expressen
En pæn rødvin, der umiddelbart virker blød og frugtagtig, men lidt vel hurtigt munder ud i noget ret tørt. Dog til mad er den okay. Vinen er lavet på 90% Sangiovese med et tilskud af Merlot og Colorino.


Anima, Aurelia Visinescu, Pinot Noir, Dealu Mare, Rumænien, 2008, høj alkohol (14,3%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 91,67 kr., Vintjenesten
Denne rødvin er lavet på druen Pinot Noir, men er ikke typisk Pinot. Den begynder med en smag af kirsebær, der dog hurtigt går over i noget tørt.

Sød vin


Quinta do Grifo, Rozès, Late Bottled Portwine, Portugal, 2009, høj alkohol (20%)
99 kr., Rema 1000
En rigtig god sent-aftappet portvin med saft, kraft og sødme og uden skarpe kanter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.