Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2014



Nyheder i uge 35, 2014

Følg os på Facebook





Tag et glas rødvin - tag to
Sidste torsdag kunne man i programmet Deadline på DR2 høre et interview med sundhedsminister Nick Hækkerup i forbindelse med regeringens nye sundhedsudspil. Og det var dejligt befriende ord, der kom fra ministerens mund - blandt andet ytrede han, at han ikke vil hæve afgifterne yderligere på alkoholprodukter, hvilket jo omfatter vin og spiritus:
- Min vej er ikke at straffe sig frem eller afgiftsbelægge sig frem. Min vej er at motivere folk og gøre det lettere at vælge det sunde liv. Min vej er også som menneske at acceptere, at der skal være plads til at leve - til at tage et glas rødvin og være til stede i sit eget liv.
- Det nytter jo ikke noget, hvis det, at vi lever længere, hænger sammen med, at vi lever markant mere kedeligt. Det skulle gerne være sådan, at vi lever længere, fordi der dejligt at være til stede her, slog Hækkerup fast.
De venlige toner over for vinens verden kom også til udtryk i følgende ord fra sundhedsministeren:
- Når man sidder om grillen, er det altså hyggeligere at tage et glas rødvin end at spise kogt broccoli. Altså, tag dog et glas rødvin, tag et til - og så i stedet for at tage det tredje, så tag lidt på konen.
Man kan jo krydse fingre for, at ministeren går så langt, så han på et tidspunkt ligefrem sætter afgifterne på vin ned …



Slut med Champagnebrus?
Champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), har en hær af advokater, der ihærdigt sørger for, at ingen misbruger navnet Champagne. Sker det, er foreningen straks på barrikaderne. Og den har retten på sin side, da Champagne ifølge EU-regler er en beskyttet geografisk betegnelse - dog findes der undtagelser på grund af særaftaler med visse lande.
Vi har tidligere bragt eksempler på, hvordan CIVC er kommet efter misbrugere af navnet. Der var fx Apple, der ville lancere en iPhone med farven champagne, og det australske ægtepar, der kaldte deres lille firma for "Champagne Messenger" - det måtte de omdøbe til "Bubbly to Go". Og så var der shampooen fra den hollandske dagligvare-koncern Unilever med navnet "Champagne Shampoo". Koncernen endte med at måtte trække shampooen tilbage fra markedet.
Nu har CIVC efter sigende fået et køligt forhold til den gode gamle Champagnebrus fra Frisko - den grønne limonadeis med chokoladeovertræk på toppen, som næsten ethvert dansk barn siden 1950’erne har gumlet i sig.

Fra "Frukt Champagne" til "Fruktsjimpanse"
Ifølge Metroexpress har CIVC udtalt, at navnet Champagnebrus er klart ulovligt, og at markedsføringen af isen under dette navn skal ophøre.
Og det er slet ikke usandsynligt, at Frisko ender med at måtte finde på et nyt navn til den populære is. For nylig gjaldt det en sag mellem CIVC og discountkæden Aldi over en is med navnet Champagne-sorbet - og det blev foreningen, der vandt ved en tysk retsinstans.
At der har været Champagnebrus på markedet i mere end 50 år, er ingen hindring for et forbud.
I 2005 gik det ud over en ikke-alkoholisk norsk drik med navnet Frukt Champagne, som har været fremstillet af firmaet Mack siden 1895. I første omgang ændrede firmaet navnet til Fruktsjamp - hvilket dog heller ikke faldt i god jord hos CIVC. I 2007 kommer drikken derfor på markedet med det nye navn Fruktsjimpanse - efter godkendelse af den franske forening.

Champagne fra Californien
Når vi oven for nævner, at der findes særaftaler, som gør, at den geografiske beskyttelse af navnet Champagne ikke gælder, skyldes det en mail fra vores trofaste læser, Roar Lie:
- I Californien fremstilles der mousserende vin som fuldt lovligt har et Champagne på etiketten. Dette er tilladt ifølge en overenskomst mellem USA og EU, der blev underskrevet i 2006 i en såkaldt "grandfather" klausul.
- CIVC har hele tiden kæmpet imod aftalen med næb og klør, men det lykkedes ikke at forhindre dens indgåelse. Og kort sagt, så er de franske champagneproducenter rasende.
- Et eksempel er Korbel champagne fra den californiske producent Korbel Champagne Cellars, og her gjorde det ikke sagen bedre, da vinhusets Special Inaugural Cuvée Champagne blev serveret under præsident Obamas indsættelsesceremoni i 2013.
- Også andre amerikanske præsidenter har fejret deres indsættelse med Korbels champagne. Det gælder således Ronald Reagan i 1985, George H.W. Bush i 1989, Bill Clinton i 1993 og 1997 og George W. Bush i 2001 og 2005.
- Så kan man diskutere, om den mousserende Korbel-vin skal kaldes for champagne, men det står i alt fald på etiketten - fuldt lovligt! Der står desuden også Méthode Champenoise - noget, der også får CIVC til at se rødt, slutter Roar Lie.


Foto: Roar Lie.








De frodige vinmarker hos Skærsøgaard Vin uden for Dons.

Stor dansk druehøst i sigte
Det har været et fantastisk sommervejr i år med masser af sol og lange perioder uden en eneste regndråbe.
Og det er ikke kun badeglade familier, der har nydt godt af det nærmest sydlandske klima - også de danske vinproducenter klapper i hænderne.
Det gælder blandt andet Sven Moesgaard, der ejer en af Danmarks ældste og største vingårde, Skærsøgaard Vin, som har 5,5 hektar vinmarker uden for den jyske by Dons:
- Det har været det bedste år siden 2006 med rekordvarme og en mild sommer. Temperaturerne i juli var som i Bordeaux, fortæller Moesgaard.
- Det er endnu for tidligt at sige, hvordan høsten bliver i år, for der er stadig halvanden måned, til vi høster, og nu har vi en kold og fugtig periode, som kan fremme meldug og råd. Men jeg skønner, at høsten bliver tre til fire gange større end sidste år og af betydelig bedre kvalitet. Især for de mousserende vine, hvor druerne høstes tidligt i år.

2014 har knækket kurven igen
Der er været rigtig megen tale om de klimatiske ændringer, og hvilken betydning de vil have for fremtidens landbrug. Når det gælder vinens verden, forlyder det fx, at det allerede i 2080 vil være svært at dyrke de druer, man i dag dyrker i flere italienske og franske vindistrikter.
Og Richard Selley, der er professor i Geologi ved Imperial College i London, har fremmanet en fremtid med vinmarker langs Loch Ness søen i Skotland.
Men er de klimatiske ændringer mon allerede mærkbare inden for den danske vindyrkning?
- Når det gælder vinplanterne, har ændringerne været tydelige i perioden 2000 til 2009, men fra årgang 2010 til 2013 har vi haft nærmest istidsvinter, sent forår, ingen sommer og meget nedbør, så der har været en nivellering.
- 2014 har knækket kurven igen. Det er hermed dokumenteret, at vindyrkning kan foregå nordligere end tidligere tænkt, men årsagerne er ud over klimaet også nye, robuste vinsorter, og en accept af lavt høstudbytte for at skabe topkvalitet.

Pinot Noir og Sauvignon Blanc
Som det er i dag, anvender Sven Moesgaard og de andre danske vinproducenter hybrid-druer, der er specielt udviklede til det nordiske klima. Men måske har nogle af de internationalt kendte druer en fremtid på dansk jord:
- Jeg har prøvet med Pinot Noir, fortæller Sven Moesgaard. Druen modner i gode år, så den kan bruges til mousserende vin, men den er ikke driftsikker, før gennemsnitstemperaturen stiger med omkring 0,5 grader. - Sauvignon Blanc kan måske dyrkes om 20 år, hvis prognoserne for klimaets udvikling er holdbare.





Mystisk drue afsløret i Chile
Det hænder, at nogle af vinstokkene i en vinmark opfører sig lidt anderledes - løvet ændrer farve tidligere, eller druerne bliver først modne lidt senere.
Det var ad den vej, at man i Chile opdagede Carmenère-druen - der i dag er landets national-drue. Oprindelig troede chilenerne, at druerne var Merlot, og de to druesorter blev derfor plantet i ét virvar i vinmarkerne – også selv om man undrede sig over, at en hel del af Merlot-druerne modnedes senere.
Men i 1993 konstaterede en fransk professor, Jean-Michel Boursiquot, at der var tale om Carmenère. Siden da har de chilenske vinproducenter haft travlt med at sortere de to druesorter ud på hver deres marker.
Chiles tredje største vinproducent, Carolina Wine Brands, har også opdaget en større mængde vinstokke med anderledes druer midt i en af deres store vinmarker i rødvins-distriktet Colchagua. Da vinhuset ikke havde den ringeste anelse om, hvilken drue, det kunne være, fik man fat i en ampelograf - en der studerer vinstokke og druer. Ampelografen fastslog, at der var tale om Romero - en nærmest uddød drue i Chile.

Giver rygrad til Pinot Noir
Romero stammer fra Frankrig, hvor den også kaldes for César - og ligeledes er et sjældent syn. I dag dyrkes den udelukkende i det nordlige Bourgogne på cirka 10 hektar vinmarker.
Da César giver en meget mørkerød og tanninholdig vin, bruges den til at blande i Bourgognes Pinot Noir-vine i svage årgange, hvor rødvinene mangler kraft og struktur.
Man mener, at det var de romerske soldater, der for 2000 år siden indførte druen i Frankrig - deraf tilnavnet Romero, som man altså bruger i Chile.
Hos Carolina Wine Brands fremstillede man for første gang vin på Romano-druen i 2013. Det blev til sølle to fade, men begejstringen var stor, og nu er man i fuld gang med at tage stiklinger af vinstokkene for at kunne få en større høst i hus om nogle år.
Caroline Wine Brands fremstiller 36 mio. flasker vin årligt og eksporterer 90% af alle flaskerne, så der er en chance for, at vi en dag ser en Romano-vin på hylderne herhjemme.





Flest europæiske vine forfalskes
Som vi nævnte i sidste uge, har manden bag århundredets største vinsvindel, Rudy Kurniawan, fået 10 års fængsel.
Man har fundet en del af de forfalskede vine, Kurniawan har solgt gennem årene, men der er stadig rigtig mange af hans svindelvine derude på markedet og hos vinsamlerne - vine med fornemme etiketter med gamle årgange. Spørgsmålet er, hvor mange gange, disse flasker skal skifte ejermand, før svindelen opdages …
Men selv om Kurniawans og andre svindleres forfalskede vine stadig er i omløb, skulle det ifølge Wine-Searcher være de samme meget få vinmærker, der udsættes for falskneri.
Folkene bag den store vinsøgnings-side, der omfatter mere end 6 millioner vine, har talt med Maureen Downey. Hun er grundlægger af Chai Consulting og en af de førende specialister, når det gælder forfalskede vine.
Ifølge hende sker det, at de californiske kultvine Opus One og Screaming Eagle ses i forfalskede udgaver, men ellers er de vine, der hyppigst forfalskes, alle europæiske - og især franske.

Der svindles kun med gode årgange
Det er kun de bedste årgange, der svindles med inden for de enkelte vine. Så man skulle være nogenlunde sikker med fx en 1. cru Bordeaux-vin fra et mindre epokegørende år.
Kun Domaine Romanée Conti bliver ivrigt forfalsket i næsten enhver årgang.
Svindlerne har som regel diverse remedier til at kreere forfalskningerne med. Det er typisk stempler med slots-navne og årgange, lak til forsegling af propper osv. Men det behøver ikke at være så omstændeligt at snyde.
Som Downey fortalte Wine-Searcher, så nød hun en dag et glas Lafite i den legendariske årgang 1961 - troede hun da. Det viste sig at være den mindre berømte årgang 1964, hvor svindleren så havde skrabet lidt i 4-tallet på de helt rigtige steder.
Til højre bringer vi en liste over de seksten vine, der hyppigst svindles med. Listen er lavet af Downey og har været bragt på Wine-Searchers nyhedsside. Listen er ikke inddelt efter, hvilket vine, der laves flest forfalskninger af, men efter vinområder.
Disse vine forfalskes oftest
Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne
Henri Jayer, Bourgogne
Domaine Dujac, Bourgogne
Château Cheval Blanc, Bordeaux
Château Pétrus, Bordeaux
Château Lafite Rothschild, Bordeaux
Château Latour, Bordeaux
Château Mouton Rothschild, Bordeaux
Château Lafleur, Bordeaux
Château Le Pin, Bordeaux
Château Latour à Pomerol, Bordeaux
Château Rayas, Rhône
Jaboulet La Chapelle Hermitage, Rhône
Sassicaia, Toscana
Soldera Brunello di Montalcino, Toscana
Bruno Giacosa Barolo, Piemonte








Ni af de 449 vinetiketter med hunde på fra LabelVision.

En fantastisk webside
LabelVision er en ny amerikansk webside, der viser samtlige af de vin-, spiritus- og øletiketter, som er blevet godkendt til salg på det amerikanske marked siden år 2000. Og nye kommer hele tiden til, hver gang Department of the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) har givet grønt lys.
I alt rummer databasen i skrivende stund 1.103.623 forskellige vinetiketter og 104.439 øletiketter, mens spiritusdelen må nøjes med 92.478 etiketter. Dog kan man kun se samtlige etiketter, hvis man "opgraderer", hvilket koster penge. I øjeblikket lyder lanceringstilbuddet på 300 dollars (cirka 1684 kr.) om måneden, men det beløb vil stige til 700 dollars (cirka 3930 kr.) om kort tid.
Men man kan gratis gå ind og søge mellem 354.981 etiketter, hvoraf de 285.257 sidder på vinflasker.

449 etiketter med hunde
Databasen indeholder rigtig mange søgemuligheder ud over kategorierne vin, spiritus og øl. Man kan søge på fx etiketter på vine fra bestemte lande, appellationer og vinhuse - eller fra vine på bestemte druer. Vi søgte på Merlot og fik 33.000 etiketter.
I et særligt søgefelt kan man søge efter et hvilket som helst motiv eller navn. Når man skriver "dog", fremtoner der straks 449 vinetiketter med hunde-motiver eller navne, hvori "dog" indgår. En søgning på "elephant" gav 44 resultater. Men det fremgår, at der er 158 elefant-etiketter i databasen - som altså kan ses, hvis man opgraderer.
Det er rigtig sjovt at surfe rundt og søge blandt de mange etiketter - prøv selv ved at klikke her.
Men LabelVision har frem for alt et mere seriøst formål. Firmaet bag, ShipCompliant, har skabt databasen som et redskab for vin-, øl- og spiritusbranchen og dens samarbejdspartnere. Man kunne fx forestille sig, at websiden ville blive flittigt brugt af de mange advokater rundt om i verden, der er ansat af større vinhuse til at holde øje med, at motiverne og navnene på deres etiketter ikke bliver efterlignet.
Og så er der etiket-designerne, der sikkert vil kunne finde masser af inspiration til bestemte motiver.


Statsmonopol på vinfremstilling
Et nyt lovforslag, der går ud på at indføre statsmonopol på fremstillingen af vin i Rusland, er netop blevet fremsat i det russiske parlament.
Hvis det bliver vedtaget, vil det betyde, at al russisk vin skal fremstilles i vinerier, der enten er statsejede, eller hvor staten ejer aktiemajoriteten.
De politikere, der har fremsat lovforslaget, er ifølge Decanter overbeviste om, at en monopolisering vil øge kvaliteten af russisk vin. Derudover vil et sådan monopol selvfølgelig også spæde godt til i statskassen, når vinen skal sælges.
Hvor mange penge, der i så fald skulle gå i regeringskassen, og hvor mange, der skulle ende i vinindustriens lommer, melder historien ikke noget om.
Det nye lovforslag vil blive behandlet i det russiske parlament i begyndelsen af næste måned.








Man skulle måske ikke tro, at den britiske model Kate Moss og den hedengangne franske dronning Marie Antoinette har noget tilfælles. Men det har de. Begge har lagt bryst til en champagne-skål.

Champagne-skål over models bryst
Efter sigende skulle den første champagne-skål - eller coupe, som det flade glas kaldes - være udført med den franske dronning Marie Antoinettes ene bryst som model - vist nok det venstre.
Dog har Daniel Lorson fra Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) fastslået, at brystet slet ikke tilhørte Marie Antoinette, men Ludvig d. 15.s elskerinde, Madame de Pompadour.
Uanset, hvem af de damer, der har lagt bryst til, så befinder benævnte og mere end 300 år gamle champagne-skål sig i dag hos The Antique Porcelain Company i New York.
Nu har endnu en dame - den kendte britiske model Kate Moss - lagt venstre bryst til en ny coupe. Det er restauranten 34 Restaurant i London, der har bestilt glasset, og kunstneren, Jane McAdam, der har kreeret det ud fra en gipsmodel af Moss’s bryst.
Anledningen er, at restauranten gerne vil fejre modellens 40 års fødselsdag og samtidige 25 års jubilæum i modelbranchen.

Claudia Schiffer er med i klubben
Den 8. oktober vil der blive afholdt en officiel lanceringsfest for glasset i 34 Restaurant, hvor der vil blive skænket Dom Pérignon champagne i de nye glas. Herefter vil enhver, der besøger etablissementet - samt The Ivy, Daphne’s og Scott’s, der har samme ejer - kunne nyde champagne af "Moss-skålene". Det er selvfølgelig lidt bekymrende, at nutidens modeller er så tynde - og flade. Man skal nok ikke regne med et særligt stort glas champagne ...
En noget større skål - faktisk en hel champagnebowle - blev det til i 2008, hvor Chanels kreative direktør, Karl Lagerfeld, designede en sådan bowle over modellen Claudia Schiffers ene bryst - hvilket ét melder historien ikke noget om.
Det er selvfølgelig meget sjovt med champagne-skåle, men faktisk er det en rigtig dårlig idé at anvende sådanne glas til mousserende vin. Dels forsvinder boblerne lynhurtigt fra den store overflade, dels spilder man nemt vinen, hvis man går rundt på gulvet med glasset i hånden til en reception. Det høje glas – la flûte (fløjten) – er meget bedre. Gad vide, hvem der har lagt bryst til det glas …




]


...



Rusland finder "farligt stof" i spiritus
I sidste uge nævnte vi, at den russiske regering har sat en stopper for importen af samtlige alkoholiske produkter fra Ukraine og den amerikanske bourbon Sazerac. Årsagen er i begge tilfælde en påstand fra russisk side om, at indholdet i produkterne ikke lever op til ordlyden på etiketterne, når det gælder alkoholprocenten og kalorieindholdet.
Nu er det ifølge The Spirits Business også gået ud over det amerikanske spiritusmærke Jack Daniel’s Tennessee Honey. Her drejer det sig dog ikke om et importforbud, men om, at samtlige whiskyflasker skal fjernes fra forretningshylderne i den russiske region Sverdlovsk.
Det russiske bureau for forbrugerbeskyttelse, Rospotrebnadzor, siges at have foretaget en laboratorieundersøgelse af spiritussen og har fundet "et stof af honning og sukker, der ikke normalt bruges af whiskey-producenter, og som det heller ikke er tilladt at bruge i produkter, som er registrerede som whiskey". Bureauet omtaler endog stoffet som "farligt".

Det er slet ikke en whiskey
Hos Brown-Forman, der ejer Jack Daniel’s, undrer man sig. Der er nemlig slet ikke tale om en whiskey, men derimod en likør - der ganske vist indeholder whiskey. Og hidtil har der intet problem været, idet likøren fint har levet op til de krav, der stilles i Rusland til produkter, som er registreret som likør - hvilket denne spiritus er.
Der rejser sig jo en lumsk mistanke om, at russernes seneste importstop og nu også denne besynderlige boykotning af Jack Daniel’s Tennessee Honey er en slags gengældelse for Vestens sanktioner mod Rusland.
Den slags reaktioner fra russernes side er tidligere set i forbindelse med politiske kriser.





På restaurant Dougie Dogs facebook-side fremviser man stolt certifikatet fra Guiness World Records - sammen med flasken med den kostbare cognac og hot dog'en, der selvfølgelig serveres med ketchup og sennep.

Verdens dyreste hot dog
Der er dem, der spenderer 500 kr. på en hovedret hos en gourmetrestaurant - og så er der dem, der for det samme beløb køber et eksemplar af hot dog’en "Dragon Dog" hos restaurant Dougie Dog i Vancouver.
Første gang, der blev langet en "Dragon Dog" over disken hos Dougie Dog, var i 2012, og til dags dato har 1090 gæster bestilt delikatessen.
I sidste uge fik "Dragon Dog" så langt om længe det blå stempel af Guiness World Records som verdens dyreste hot dog - hvilket skyldes de helt specielle ingredienser. Kødet er det kostbare japanske kobe-bøfkød fra køer, der er opflasket på øl og bliver masseret hver eneste dag for at give dem ekstra godt kød. Kødet er stegt i trøffelolie - også en dyr sag - ligesom hot dog’en også er fyldt med friskkogt hummer. Men det, der for alvor giver prisen et ordentlig nøk opad, er, at hele molevitten er gennemvædet med Louis d. 13. cognac - en cognac til over 10.000 kr. flasken.
Man skal ikke tro, at man bare kan komme ind fra gaden og bestille en "Dragon Dog". Ordren skal afgives tolv timer før servering.





.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Adelino er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Jysk Vin har overtaget forhandlingen af vinene fra vingården Stefano Accordini i Veneto og champagnehuset Janisson Baradon.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Christina da Silva (f. 1972) har altid haft smag for god vin. Hendes far er fra Portugal, og hun har derfor været vant til at rejse meget i portvinens hjemland.
    Med rødderne solidt plantet i både Nordjylland og Portugal beskriver Christina da Silva sig selv som et gadekryds. Identiteten er meget blandet, men interessen for portvin og Portugal kan hun ikke benægte.
    Oprindelig havde hun ikke tænkt sig, at vin skulle være hendes levevej. Hun uddannede sig til grafisk designer, og har siden da arbejdet mange år inden for denne branche.
    Det var først på en rejse til Portugal for femten år siden sammen med hendes mand, Jesper, at muligheden om at arbejde med vin kom på tale. Efter en god middag, insisterede hun på, at de skulle have et glas portvin, og her fik også hendes mand smag for den portugisiske sag. For hende havde vinen og delikatesserne altid "bare været der", men da hun så landet gennem sin mands øjne, blev opmærksomheden skærpet.
    De gik fra at importere en lille smule keramik til sig selv, til at supplere med vin til venner og familie. Stille og roligt gik interessen fra at være en hobby til at være et fuldtidsjob, og fra og med 2008 har Christina da Silva haft egen import af vin m.m.
    Den fælles passion har siden udviklet sig til virksomheden Adelino, som har portugisiske vine og delikatesser samt keramik på hylderne.
    Adelino sælger primært en gros til danske specialvarebutikker, restauranter og cafeer. Private kan købe varerne via firmaets webshop og i den lille gårdbutik, 25 km uden for Aalborg.
    Christina da Silva går op i at sælge produkter af god kvalitet til fair priser. Ofte knytter der sig en god historie til produkterne, som hun med glæde fortæller, hvis man spørger hende.
    Fritiden er sparsom, men når den melder sig, bliver den brugt på venner, kunst og familien, der ud over Jesper består af deres fire børn, Olivia på 3, Luna på 8, Isabella på 10 og Oscar på 12 år. Børnene er allerede nu i gang med at udvikle en interesse for vin, og selvom de ikke er gamle nok til at drikke den, vil de gerne høre mor og far fortælle om de forskellige vine.
    Adresse: Adelino, Eskærvej 1, 9330 Dronninglund, tlf.: 70 20 24 74 / 65 74 24 74, e-mail: christina@adelino.dk, www.adelino.dk.







    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann har taget dette fine billede i Sachsen. Det stammer fra de vinmarker, der hører til Schloss Wackerbarth, et vinslot med moderne produktionsanlæg, smagninger og rundvisninger. Slottet råder over 93 hektar vinmarker, hvilket er meget i Tyskland og overordentlig meget i Sachsen, der med sine cirka 410 hektar er landets mindste vinområde. Det gamle slot, der er opført i 1727-29 for Graf von Wackerbarth af hofarkitekten Johann Christorph Knöffel, blev for omkring fem år siden om- og udbygget for et beløb svarende til 150 millioner kr. Det er et yndet sted at holde bryllup - i slottets idylliske pavillon, som ses på billedet, blev der den lørdag, hvor Harro Hallmann var forbi, afholdt hele fem vielser.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Hvis nogle af VinAvisens læsere har været på sommerferie i et af verdens mange vinområder, og kameraet har været flittigt i brug, vil vi være taknemmelige for at få tilsendt nogle af billederne. Vi er nemlig på konstant jagt efter emner til "Ugens vinøse billede". Send billederne digitalt og i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    287 Hos vinhuset Vignoble St. Jeannet i Provence sol-modner man vinene i store glasbeholdere (foto © Lars Ole Hansen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 130 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Torre del Vescovi, Colli Vicentini, Pinot Grigio, Vicenza, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69,50 kr., Irma
Fint krydret hvidvin med frisk druesmag og en syre, der ikke er sur. En meget anvendelig vin både som apéritif, terrassevin og ledsager til lettere retter.


Epicuro, Vermentino, Lazio, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 59,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
Denne hvidvin har en flot gul farve og en stor harmoni mellem duft og smag. Der er modne grønne druer, mirabeller og fine honningnoter og en lang og liflig eftersmag. Den skal nok hurtigt blive revet væk til den attraktive tilbudspris.


Bollenberg, Francois Schmitt, Auxerrois, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
79 kr., Birk Wine
En meget lækker hvidvin, der falder fint på plads i munden og kilder smagsløgene med sin gode druesmag og sit fine krydderi.


Spier 1692, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2013, lav alkohol (13%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 35): 41,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly
En dejlig hvidvin med citrus-noter i duften og masser af god frugt i smagen. Eftersmagen holder længe i munden og slutter i et lille bittert bid, der gør vinen velegnet til mad. Den femte stjerne gælder den lave tilbudspris. Flasken har skruelåg.


Maria Longen, Riesling, Mosel, Spätlese Trocken, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
89 kr., Vin og Druen
Glimrende hvidvin med fint krydret duft og en harmonisk, fyldig druesmag med let sødme og blød citrussyre. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Rocho, Roberto Lucarelli, Bianchello, Metauro, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
95 kr., pris ved 6 flasker indtil 13. september: 83,17 kr., GoVinum
Spændende hvidvin med dejlig, krydret duft og en aromatisk smag med noter af grape og mandarin. En lækker vin. Bianchello del Metauro er en appellation i den italienske region Marche, oppe i nærheden af Pesaro og Urbino.


Jan Biecher & Fils, Riesling, Alsace Grand Cru, Schlossberg, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Multi Wine
En fornem hvidvin med en liflig duft og en frisk, meget kompleks og harmonisk smag. En herlig Grand Cru Alsace.


Urban, St. Urbanshof, Riesling, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (9,5%)
129 kr., pris ved 12 flasker: 75 kr., Kassen med vin
Med en fin, honningagtig druesødme er denne hvidvin et lækkert bekendtskab. Sødmen afbalanceres fint af den gode syre. Vinen er oplagt som terrassevin, men kan også bruges til lettere retter. Flasken har skruelåg.


Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Blød, let cremet og fyldig hvidvin med klar Chardonnay-karakter. Til prisen en god, hvid Bourgogne.


Cave du Roi Dagobert, Riesling, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
56 kr., Rema 1000
Blød, blid og læskende hvidvin, men uden nogen helt tydelig Riesling-karakter. Til gengæld til en venlig pris.


Château Haut Pougnan, Entre Deux Mers, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
58 kr., på tilbud til 49 kr., Vinimportøren
En let hvidvin med frisk syre - en vin i en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Branko, Sauvignon Blanc, Collio, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 125,10 kr. flasken, YouAndWine
Denne hvidvin har en typisk Sauvignon Blanc-duft med friske citrusnoter. Smagen er fyldig og let krydret, men desværre også alt for domineret af alkoholen.

Rosévin


Mythique Bio, Languedoc, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
59,95 kr., Philipson Wine
På sin vis en frisk rosé, men smagen er kort og mere præget af citrussyre end af frugt. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer.

Rødvin


Shadow Sands Creek, Wrattonbully, Limestone Coast, Sydafrika, 2012, høj alkohol (15%)
39,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
En flot rødvin til en overraskende lav pris - 40 kr. Den har fyldig frugt og noter af mørke bær og kanel. Dertil en god, lang og frugtagtig eftersmag. Flasken har skruelåg.


Tall Horse, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Denne rødvin fås flere steder til forskellige priser. 40 kr. må nok siges at være den laveste. Til den pris er det faktisk en rigtig god hverdags-vin. Den har god frugt og markante noter fra fadlagringen. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Rengo Abbey, Rapel Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
54,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Denne rødvin til kun 55 kr. hænger fint sammen. Den har frugt, krydderi, syre og sødme i god balance. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah.


Monterebro, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
Lækker rødvin med dejlig, blød frugt, tilpas syre og fint integrerede fadnoter.


Les Amis de la Baume, Mas de la Baume, Saint-Cinian, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
En rødvin på druerne Grenache, Syhrah og Mourvèdre. Den har en udpræget tørhed, men også en frisk druesmag og tilpas syre. Prøv den fx til en ret med fed grisemad. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Sein, Vinessens, Alicante, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
90 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk
En dejlig rødvin, kraftig, udpræget madvin, god, fyldig frugt, kirsebær, blommer, kydderi og lang eftersmag. 15 procent, men ingen spritkant. Vinen er lavet på druerne Monastrell (60%) og Syrah.


Piemondo, Piemonte, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Premier Cru
Dejlig Piemonte-rødvin med stor frugtfylde - her sker der noget. En glimrende blanding på de klassiske druer Barbera (60%), Nebbiolo og Dolcetto.


Suam, Col Dovìgo, Veneto IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot hænger fint sammen. Den har en god og ren druesmag med bløde tanniner og en lille sødme. Udpræget til mad.


Airfield, Runway Vineyard, Syrah, Yakima Valley, USA, 2012, høj alkohol (14,1%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Yakima Valley ligger i Washington State, der med sin nordlige beliggenhed er kendt for gode vine. Denne rødvin er en af dem. Den har en bred, varm, blød og fyldig frugtsmag, der holder sig længe i munden. En dejlig vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Jules Rochelonne, La Bastide Saint Dominique, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
119 kr., på tilbud til 99 kr., Jysk Vin
En rigtig god og typisk Rhône-rødvin med fyldig frugt, fint krydderi og lang eftersmag. Vinen er fremstillet på økodruer.


Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
129 kr., Amka
Til prisen en rigtig god Amarone. Ikke en af disse bamser, der skal drikkes med kniv og gaffel. Ikke en vin med de sædvanlige rosiner, dadler og figner, men en dejlig madvin i fin balance.


Goru, Ego Bodegas, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Rahbeks Vinhandel
En vellykket rødvin på økologisk dyrkede druer. Den er saftig og krydret, med bløde tanniner og en lang eftersmag. En nydelse. Vinen er lavet på druen Monastrell med et tilskud af 25% Cabernet Sauvignon.


Profasio, Massimago, Valpolicella Superiore, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
225 kr., pris ved 6 flasker: 175, Propperiet
Flot rødvin med en aromatisk duft og smag, der åbner sig fint i glasset. I den tætte, friske bærsmag er der en tørhed, som er god til mad.


Opta, Boas Quintas, Dão, Portugal, 2011, lav alkohol (13%)
65 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Saftig rødvin på druerne Touriga Nacional, Alfrochiro og Tinta Roriz. Det er en vin med god frugtsmag, men uden noget særlig bredt vingefang. Men vinen er jo heller ikke kostbar.


Cinciano, Toscana IGP, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
83 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Rudersdal Vin
En lidt enkel, men pæn rødvin, med en saftig smag og tilpas syre. Udmærket som hverdags-vin. Den lidt vel høje pris snuppede den fjerde stjerne.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.