Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2015


Nyheder i uge 9, 2015


Følg os på Facebook








Øverst ses Systembolagets cirkeldiagram og nederst det ændrede diagram fra Mjödhamnen.

Kampen om cirklen
Ifølge BKWine har en absurd sag udspillet sig mellem det svenske Systembolaget og det lille bryggeri Mjödhamnen.
Førstnævnte har siden 1980’erne angivet vines og andre fødevarers smagselementer - fyldighed, syre, sødme osv. - ved hjælp af cirkeldiagrammer, eller som vi også kalder dem på dansk jord lagkagediagrammer. Hos Systembolaget har man døbt dem "smagsklokker", og man har sørget for at varemærkebeskytte disse "klokker".
Indimellem har et svensk fødevarefirma benyttet sig af et cirkeldiagram, og hver gang er det statsejede monopol kommet efter den formastelige firmaejer med det resultat, at vedkommende er holdt op med at bruge diagrammet.
Men hos Mjödhamnen, hvor man også har taget et cirkeldiagram i brug, har man ikke villet give sig - selv om Systembolaget har lovet bål og brand og sagsanlæg.

En gammel opfindelse
Bryggeriet forsøgte i første omgang at ændre farven på sit cirkeldiagram, men det stillede ikke Monopolet tilfreds. Så lavede Mjödhamnen en cirkelrund åbning i midten af diagrammet, så det lignede et møllehjul. Og nu har Systembolaget endelig samtykket.
Man kan undre sig over, at Systembolaget overhovedet har gidet hidse sig op over Mjödhamnens cirkeldiagram, ligesom det kan virke besynderligt at varemærkebeskytte noget så almindeligt som et cirkeldiagram. Diagrammet er jo slet ikke opfundet af Monopolet - det første af slagsen så dagens lys i 1801, og opfindelsen tilskrives den skotske ingeniør William Playfair.
Mjödhamnen har i øvrigt tænkt sig at frigive sit cirkeldiagram til brug via Creative Commens licens, så enhver der har lyst til at anvende det, kan gøre det frit og kvit.


Storsvindel på britisk jord
I 2008 slog firmaet Bordeaux Fine Wines dørene op på en fornem adresse midt i London. Firmaet solgte kostbare vine, og salget foregik blandt andet ved, at et hold telefonsælgere kontaktede potentielle købere.
Det gik strygende for Bordeaux Fine Wines og dets ejer, Kenneth Gundlach. Pengene væltede ind, og i 2012 havde firmaet en omsætning på 19,3 millioner pund (cirka 196 mio. kr.).
Problemet var bare, at firmaet kun havde en mindre del af de vine, som det solgte på forhånd til de mange investorer, og at den fine London-adresse var en dækadresse. I virkeligheden sad holdet af telefonsælgere i et kontor på en mindre fin adresse i hovedstaden - og når de ringede folk op, opgav de falske navne.
De vrede købere, der aldrig modtog deres fine vine, lagde selvfølgelig sag an mod firmaet, og i december sidste år gik Bordeaux Fine Wines i betalingsstandsning.

Forbud gældende indtil 2030
Under den efterfølgende retssag kom det frem, at firmaet manglede at levere mindst 21.000 fornemme flasker vin til en værdi af mange millioner pund til kunderne. I stedet for at købe vine havde Gundlach brugt pengene på et liv i sus og dus.
Han havde blandt andet brugt et beløb svarende til 6,4 mio. kr. på væddeløbsheste, 1,4 mio. kr. på leje af privatfly, 5,6 mio. kr. på biler, 1,7 mio. på smykker og 391.000 kr. på en julefrokost for sine medarbejdere.
Gundlach skal ikke regne med at kunne betale de mange penge tilbage til investorerne ved at få sig et indbringende direktørjob i et eller andet firma. Han har nemlig af retten fået forbud mod at drive egen virksomhed - og mod at være direktør eller bestyrelsesmedlem i en virksomhed - indtil 2030. Det er den længst mulige udelukkelsesperiode ifølge britisk lov.




Så smukt kan der se ud i Elqui i det nordlige Chile. Men vinproducenterne har store problemer med at skaffe vand nok til vindstokkene. Foto: Wines of Chile.

Døde vinstokke i Chile
Der er knastørt i store områder af det nordlige Chile, og værst ramt er vindistrikterne Elqui og Limarí. Tørken har ifølge The Drinks Business nu varet i tre år og er den værste i de sidste fjorten år.
Ifølge en ny rapport fra Center for the Study of Arid Zones var der kun 20% af vandet tilbage i vandreservoirerne i Elqui i slutningen af 2014.
Før i tiden blev reservoirerne fyldt med vand fra bjergene, men på grund af klimaændringerne er dynen af sne på bjergtoppene skrumpet med 60%.
Situationen er så alvorlig, at nogle vinproducenter simpelt hen må opgive deres vinmarker, mens andre har måttet vælge, hvilke marker, der skal leve, og hvilke, der skal dø - der er simpelt hen ikke vand nok til samtlige vinstokke.

Et ændret vinøst landkort
Ud over druer dyrkes der også mange andre frugter i både Limarí og Elqui, og i dag er det kun 20.000 hektar af Limarís i alt 70.000 hektar tilplantet jord, der bliver vandet.
I Elqui bliver omkring en tredjedel af de 27.000 hektar med vinstokke og frugttræer ikke længere vandet. De mange døde og døende marker og plantager har medført en nedgang i produktionen af druer og frugt på 45% i Elqui og på hele 80% i Limarí.
Der er ingen tvivl om, at den globale opvarmning og de klimatiske ændringer er godt i gang med at ændre Chiles vinøse landkort. Stadig flere vinproducenter dropper at plante vinstokke i den nordlige del af landet og stikker dem i stedet i den sydchilenske jord - blandt andet i distriktet Bío Bío.




.




En af Angove's Winerys første bag-in-box med brugsanvisning på kassen.

Tillykke bib
I år kan bag-in-box til vin fejre 50 års jubilæum. Det var Thomas Angove, ejer af Angove's Winery i South Australia, der i 1965 udviklede en lufttæt plasticpose til sin vin - og dernæst kom den i en papkasse, så den var lettere at transportere og sælge.
På de første bag-in-box var der ingen tappehane - man måtte åbne papkassen, klippe hjørnet af posen og hælde vinen ud i glasset eller kanden. Dernæst måtte man presse luften ud af posen igen og lukke den med en clips eller elastik - som det fremgik af brugsanvisningen uden på kasserne. I løbet af 1970’erne bredte Angoves smarte idé sig til stadig flere oversøiske vinlande.
Historien om den lufttætte pose og kassen går faktisk endnu længere tilbage i tiden. Systemet blev nemlig opfundet i 1947 af amerikaneren William R. Scholle til opbevaring af batterisyre.

. .
Hvidvin fra Ribera del Duero
Hvis man tror, Ribera del Duero kun fremstiller rødvin, er det ikke så mærkeligt. Mere end 97% af vinene er røde, og det er netop rødvinene, det spanske vindistrikt er berømt for. Men der laves også hvidvin - vine, der dog ikke som rødvinene har nogen appellation eller DO (Denominación de Origen), som man kalder det på spansk.
Det bliver der nu højst sandsynligt lavet om på. Ribera del Dueros vinråd har nemlig ansøgt den spanske regering om tilladelse til at give distriktets hvidvine DO-status. Når og hvis regeringen blåstempler forslaget, skal det også lige vende EU for endelig godkendelse.
Hvis alt falder i hak, vil det blive tilladt at fremstille DO-hvidvin på en lang række druer - heriblandt Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Viognier samt de spanske druer Albillo, Pirules, Malvaisa, Viura, Verdejo, Albariño, Hodarrabi Zuri, Palomino (den man laver sherry på) og Treixadura.








Chefønolog og direktør Dane Jovanov og datter af vinhusets ejer, Ana Jordanova.

Spændende besøg fra Makedonien
Rkaciteli, Smederevka og Vranec er druenavne, der godt kan få danske tunger til at slå knuder. Men vi kan lige så godt øve os på at udtale dem, for det kan ikke vare længe, før vinene på disse druer fra Stobi Winery indtager det danske marked.
Stobi er et af Makedoniens førende vinhuse, og det fremstiller vine på en lang række internationale og lokale druer. To af vinene, en Chardonnay og en Pinot Noir, er allerede på det danske marked og kan fås hos Gobi Vin. Og begge har de opnået fem stjerner i VinAvisen.
I sidste uge fik København besøg af en delegation fra vinhuset, og den havde medbragt elleve vine, hvoraf de ni søgte importører på dansk jord.
Stobi Winery har kun eksisteret i seks år. Det er opført af forretningsmanden Minco Jordanov, og det har en produktion på 6 millioner flasker årligt, hvoraf 60% går til eksport. Som direktøren og chefønologen Dane Jovanov sagde:
- Makedonien er et lille land, og makedonerne drikker ikke meget vin - kun cirka 8 liter pr. hoved om året - så vi er nødt til at satse storstilet på eksport.

Internationale og lokale druer
Stobi Winery har da også virkelig noget at tilbyde eksportmarkederne.
Når det gælder vinene på de internationale druer, er kvaliteten rigtig god - og så har de alle et lille særpræg, der adskiller dem fra den store mængde vine på samme druer. Et eksempel er Stobis Merlot 2012. Merlot-druen er kendt for sin blødhed og fyldige frugt. Sådan er Stobis udgave også, men vinen har desuden nogle interessante krydrede noter, der indgår i et fint samspil med frugten. Dette lille tvist havde de fleste af de vine på internationale druer, vi smagte.
Og så var der vinene på de lokale druer, som bestemt er et nærmere bekendtskab værd. Blandt hvidvinene gjaldt det Rkaciteli, og for rødvinenes vedkommende ikke mindst Vranec - der betyder "sort vild hest" på makedonsk.
Det er flotte, krydrede og komplekse vine - især topvinen Vranec Veritas Reserve, der er fremstillet på druer fra 40 år gamle vinstokke.
Vranec stammer fra Montenegro, men er i dag en af Makedoniens mest populære druer.

Et hotel med udsigt over vinmarkerne
Stobi Winery ligger meget langt ude på landet, og det er lidt af et problem, da vinhuset også modtager masser af turister i sommermånederne. Der er nemlig intet sted at overnatte i miles omkreds, så det bliver en lang køretur fra Makedoniens hovedstad Skopje og tilbage igen.
Derfor bygger vinhuset nu sit eget hotel med udsigt over vinmarkerne, og det bliver en tro kopi af et fransk slot med tårne og karnapper.
- Det vil være fint, hvis hotellet står færdigt til min søsters bryllup senere i år, så har gæsterne et sted at overnatte, sagde Ana Jordanova, Minco Jordanovs ældste datter.
Hun læste filmvidenskab i New York, men droppede studierne for at hellige sig marketing i familiens vinhus - ligesom sin søster, der står for de økonomiske anliggender i Stobi Winery.
Præcis hvornår hotellet står færdigt er endnu uvist, men håbet er, at det vil blive fyldt med vinglade turister - også gerne fra Danmark.
Man kan læse mere om Stobi Winery, Makedonien og Skopje i VinAvisens serie af postkort.
Interesserede importører kan henvende sig til vinhusets danske agent, Svetlana Savova på email: svetlana.savova@stobiwinery.mk.







<<Udklædte indbyggere under karnevallet i Naoussa.

< Fontænen med de 32 tons rødvin.


En fontæne fyldt med rødvin
Hvis man lægger vejen forbi den nordgræske by Naoussa i ugen op til påske, vil man opleve et fantastisk karneval med udklædte folk i gaderne, teateropførelser, danseparader og et marked med mad og vin.
I Naoussa-regionen fremstilles der 4,5 millioner liter rødvin, rosé og hvidvin, hvoraf de 2,5 mio. liter har DO-status. En hel del af den megen vin kommer fra kooperativet VAENI, og siden 2008 har kooperativet sørget for en ekstra god stemning under karnevallet.
På den store plads midt i byen står der en gammel fontæne, der til daglig plasker vand op gennem nogle indbyggede springvand. Men i de dage, karnevallet foregår, har kooperativet sørget for, at fontænen er fyldt med 32 tons rødvin, fremstillet på den lokale drue Xinomavro. Så kan turister og lokale få fyldt glas og kander i lange baner.



Rekordstor mængde rosé
Bordeaux er berømt for sin rødvin, men der fremstilles også hvidvin - og i de senere år stadig mere rosé. I 2014 nåede produktionen af rosévin i Bordeaux således op på 258.000 hektoliter, hvilket er en hidtidig rekord.
Et stigende antal af distriktets vinproducenter vælger simpelt hen at anvende nogle af de druer, der skulle have været brugt til rødvin, på den lyserøde vin.
Selv i 2013, hvor høstmængden var meget lille i Bordeaux, var der flere producenter, som ifølge Vitisphere ofrede en del af rødvinsdruerne på fremstillingen af rosévin.
Årsagen er rosévinens stigende popularitet i såvel Frankrig som i resten af verden.
Franskmændene har således drukket stadig mere rosévin år efter år lige siden 1990, og i 2013 udgjorde forbruget af rosé 30% af det totale vinforbrug.

Også danskerne er til rosé
Briterne har allerede i rigtig mange år været kendt for deres store rosé-glæde, og i Danmark tog interessen for vinen for alvor fart i 2010. Blandt andet Kvickly og SuperBrugsen kunne melde om en vækst i salget af rosé på cirka 25% i første halvdel af året i forhold til samme periode i 2009.
Sverige overgik os med en stigning i rosé-salget på 41,4% i juni, juli og august 2010 sammenlignet med samme periode året før.
Og glæden for rosé er langt fra aftagende.
Til trods for den stadig større mængde rosévin fra Bordeaux er der lang vej, før produktionen når op på siden af distriktets rødvin, hvoraf der sidste år blev fremstillet 1,7 millioner hektoliter.






Flere nye appellationer i Alsace
Den franske appellations-myndighed INAO er i fuld gang med at overveje en ansøgning fra vinproducentforeningen i Alsace om at indføre to nye appellations-kategorier.
Det drejer sig om Cru og Premier Cru, som i så fald skulle slutte sig til den fineste kategori i distriktet, Grand Cru.
Foreningens medlemmer har kunnet søge individuelt, om de ønsker at komme i betragtning til en af de nye kategorier, og i alt har INAO modtaget 100 ansøgninger fra vinhusene i Alsace. Dog skal man langtfra regne med, at de alle bliver godkendt.
I forvejen er det nordfranske distrikt inddelt i 53 appellationer. Der er den store brede Alsace AC (appellation contrôlée), 51 Grand Cru og så Alsace Crémant, der kun gælder for de mousserende vine.
Hvis Cru og Premier Cru bliver godkendt, vil det resultere i endnu flere appellationer. Og de kan være ganske små - afgrænset på grund af deres særlige klima og jordbundsforhold, deres mikro-terroir.
Der vil selvsagt blive stillet særlige krav til høstmængde, plantnings-tæthed i vinmarkerne osv. inden for hver af de to nye kategorier.

Et berømt kludetæppe
Der er i det hele taget i såvel de europæiske som de oversøiske vinlande en tendens til at inddele vindistrikterne i stadig mindre zoner og appellationer.
En af årsagerne er, at vinproducenterne i dag har en langt bedre mulighed rent teknisk for at påvise deres terroirs særegenhed - og hvordan denne kommer til udtryk i vinen. Med diverse analyser og argumenter i hånden kan de så søge om at få deres egen appellation.
For vinproducentforeningerne, hvis opgave det er at markedsføre medlemmernes vine, kan mange appellationer være en fordel. Så kan man bedre fremhæve de enkelte vines særpræg og kvalitet.
I Bourgogne er de fleste ikke i tvivl om, at kludetæppet af små appellationer - som har eksisteret siden tidernes morgen - har en del af æren for, at distriktets vine er blevet så berømte. Og man er heller ikke i tvivl om, at folk, der holder af fornemme bourgogner, billiger, at mangfoldigheden af terroirer fremgår af vinenes etiketter.

Hvor går grænsen?
I det italienske Montalcino ønsker et stigende antal vinproducenter ifølge Decanter ligeledes, at distriktet, der er berømt for sin Brunello-vin, skal inddeles i 20 underzoner med hver sit mikro-terroir.
Et lignende ønske har man i det nærliggende Chianti-distrikt. Og smutter vi til USA, så er man i nogle vindistrikter nærmest gået amok i AVA’er (American Viticultural Area) - amerikanernes svar på franskmændenes appellation côntrollée. Et eksempel er den californiske AVA Paso Robles, der sidste år blev inddelt i yderligere elleve appellationer.
Ligesom der er fortalere for stadig flere appellationer, der understreger særlige terroirers fortræffeligheder, er der også kritikere.
Et hyppigt fremført argument blandt modstanderne er, at de alt for mange appellationer forvirrer forbrugerne. Og hvor går grænsen? Der er ikke nogle regler for, hvor lille en appellation kan være, så man kan blive ved med at underinddele i nye små vinmarks-bidder med egne appellationer.
Når det gælder førnævnte Montalcino, hævder modstanderne, at mange vinproducenter alligevel blander druer fra forskellige områder for at opnå den bedst mulige Brunello-vin - hvorfor der ikke ville være nogen ræson i at inddele appellationen i underzoner. Man kan ikke skrive på etiketten, at vinen stammer fra en bestemt zone, hvis druerne stammer fra tre forskellige zoner. Desuden er der også forskel på terroiret og dermed smagen i vinene, alt efter, hvor lavt eller højt vinstokkene dyrkes inden for selv meget små områder i Montalcino. Skulle man så også her inddele i yderligere appellationer?







<<Samtlige flasker i flaskestørrelsen Impérial har sølv indlagt
i glas-kunstværket.

<Den store 9-liters Salmanazar-flaske med en gylden glas-hat.


En "hat" af flydende glas
I de sidste seks år har den toskanske vingård Tenuta dell’Ornellaia ladet en berømt kunstner dekorere en særlig udgave af den nyeste årgang vin. Det er blevet til en række meget spændende udseende flasker. Og årets kunstflaske, som netop er blevet offentliggjort, kan bestemt godt hamle op med de foregående.
Det er den schweiziske multikunstner John Armleder, der har stået for dekorationen af den nye årgang 2012. Ligesom de andre kunstnere har han fået et stikord at arbejde ud fra - i år var det "l’Incanto", der på italiensk betyder "fortryllelsen". Armleder har valgt at fortolke ordet i form af funklende glas, der som lava flyder ned over flaskens hals og skuldre.
Og bare rolig - selv om det ser ud, som om kunstværk og flaske er smeltet sammen, så kan glastoppen tages af, hvis man vil nyde det gode indhold.

7 mio. kr. til et godt formål
Der er ligesom de foregående år fremstillet et begrænset antal af disse dekorative flasker i forskellige flaskestørrelser: 100 dobbeltmagnum (3 liter eller fire almindelige flasker), ti Impérial-flasker (6 liter eller 8 almindelige flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 almindelige flasker).
Den 23. april vil ni af kunstflaskerne blive solgt på en velgørenhedsauktion hos Sotheby’s. En sådan auktion er blevet afholdt hvert år, siden den første dekorative flaske så dagens lys, og pengene, som auktionerne har indbragt har indtil videre rundet 1 million euro (7,4 mio. kr.).
Pengene går til kunstfonde rundt om i verden, der støtter vedligeholdelse og restaurering af kunstværker.




]





Under afholdelsen af Trifon Zarezan drager vinbønderne ud i markerne, hvor landsbyens præst fremsiger en velsignelse for den kommende druehøst. Foto: Wikipedia.

Fest i februar
For bulgarerne står februar i festernes tegn. Det er her, man fejrer Trifon Zarezan – en fest til ære for såvel vinen som helgenen Trifon.
Helgenen har intet med vin at gøre – man har simpelt hen slået to fejringer sammen til en, hvilket gør, at der er delte meninger om, hvilken festdag der er den rigtige. Nogle fejrer Trifon Zarezan d. 1. februar, der regnes for helgenens dag, mens andre fester på vinbøndernes dag d. 14 - der jo også er Valentinsdag. Og så er der dem, der fester begge dage …

Velsignelse i vinmarken
Under fejringen af Trifon Zarezan drager vinbønderne ud i markerne for at beskære vinstokkene - Zarezan er afledt af det bulgarske verbum for "at beskære". Men først udfører bønderne et særligt ritual, hvor de klipper tre små grene af den bedste vinstok og velsigner dem, mens de hælder rødvin over dem og dernæst vievand – alt sammen i håb om en god druehøst senere på året. Undertiden følger landsbyens præst med ud i marken for at fremsige velsignelsen.
En af de vinbønder, der har haft en rigtig god høst året før, krones som "zar Trifon" med en krans af vingrene.
Med sig ud i markerne medbringer vinbønderne mad og masser af rødvin, og så starter festen, der varer til den lyse morgen.





--,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Excellent Wine har optaget importen af vinene fra vinhusene Laroche i Chablis og Ogier i Rhône.
    * Excellent Wine har indgået samarbejde med Alexander Berntsen som vinkonsulent og sommelier for det Storkøbenhavnske område. Læs mere om Alexander Berntsen i ugens Blå Bog længere nede på siden.
.....



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Alexander Berntsen (f. 1984) er sammen med sin tvillingbror, Jonathan, kendt fra det københavnske restaurantmiljø. Allerede som 3-årige aftalte de en dag at åbne restaurant sammen - en drøm, der er blevet realiseret med restaurant Clou.
    Interessen for gastronomi går tilbage til barndomshjemmet, hvor forældrene ofte tog sønnerne med på top-restauranter i ind- og udland. Emnet vin og mad blev flittigt diskuteret, og det var derfor ikke svært for Alexander Berntsen at beslutte sig for en karriere inden for restaurantbranchen.
    Som færdiguddannet kok og tjener tog Jan Hurtigkarl ham under sine kyndige vinger i fem år. Herefter gik turen til restaurant Herman, hvor han bl.a. fik ansvaret for opbygning af vinkort og indretning af restaurant Nimb.
    I 2009 blev selvstændighedens vinger afprøvet, først med åbningen af Restaurant Berntsens Ballade - der bukkede under for finanskrisen - og dernæst i 2012 med Clou, denne gang med bror Jonathan som medejer og ansvarlig for køkkenet. Kun 13 måneder senere opnåede restauranten en stjerne i Michelin-guiden.
    Før stjernen var i hus, deltog tvillingerne i den fornemme konkurrence Copa Jerez - og vandt over internationale restauranter med både en, to og tre stjerner. Man kan læse mere om konkurrencen i VinAvisens serie af postkort.
    Siden Clous åbning har Alexander Berntsen selv importeret en del af vinene til restauranten - kvalitetsvine til ærlige priser, der nøje bliver udvalgt på hans mange ture rundt i vinens verden.
    I starten af 2014 besluttede han at hellige sig vinimporten med eget firma, GO-VIN, hvorfor han ikke længere er en del af det daglige team hos Clou.
    Sideløbende med jobbet som restauratør og importør er han også dommer i mange nationale og internationale konkurrencer.
    Med så travlt et arbejdsliv har det knebet med tid til familien, der omfatter hans forlovede og deres søn, Carl-Otto. Endnu et barn er på vej, og Alexander Berntsen har derfor ment, at tiden var moden til at sadle om og få sig et job med mere almindelige arbejdstider. Så da tilbuddet om at blive vinkonsulent i Storkøbenhavn for vinfirmaet Excellent Wine kom, sprang han til. Her kan han bevare kontakten til restaurantmiljøet og arbejde med vin samt kombinationen af vin og mad, hvilket han elsker. Excellent Wine har også overtaget GO-VINs portefølje af vine.
    Adresse: Excellent Wine, Industriparken 16, 7400 Herning, mobil: 50 28 24 10, ab@excellentwine.dk, www.excellentwine.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

.....................
313 Den udslukte vulkan Otzberg danner en fjern baggrund for en mark i Hessische Bergstrasse (foto © Michael Larsen)
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Hvidvin


Pear Tree White, Bellingham, Viognier, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., på tilbud indtil 22. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
En meget lækker hvidvin med duft af moden melon og en fyldig og frisk smag med noter af citrusfrugter. Nyd den fx til en skaldyrsret. Flasken har skruelåg.


Chakana, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Dejlig hvidvin med en blød fedme og fin balance mellem frugt, syre, sødme og et lille grape-bid til slut. En rigtig god madvin.


Peter Yealands, Pinot Gris, Marlborough, New Zealand, 2013, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 9): 75 kr. ved 2 flasker., Kvickly
En helt igennem vidunderlig hvidvin med en frisk duft af modne citrusfrugter og en fyldig og elegant smag af grønne druer og grape. En vis fedme bevarer smagen ekstra længe i munden. Flasken har skruelåg.


Dirler-Cadé, Edelzwicker, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
109 kr., pris for 1 liter, pris ved 6 flasker: 99 kr., Dronningborg Vinimport
Edelzwicker betyder "ædel blanding", og navet bruges i Alsace om en hvidvin, der lavet på flere druer. Der kan være tale om en lidt jævn, billig vin, der ofte sælges på helliter-flasker, men i dette tilfælde er der faktisk tale om en "ædel" vin, der tilmed er lavet på en blanding af økologisk dyrkede druer: Auxerrois, Riesling, Sylvaner, Chasselas og Muscat. Vinen er rigtig god med en frisk, let cremet druesmag, en lille sødme og tilpas syre. Der virkelig kælet for kvaliteten.


Rangen de Thann, Biecher & Schaal, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
199 kr., Multi Wine
Superlækker hvidvin med et bredt smagsspektrum: Frisk Riesling-smag, mandarin, grape, mineralske noter, lang eftersmag. En vin, der fortjener en hummer eller andre gode skaldyr.

Rosévin


Cirò, Tenuta Iuzzolini, Gaglioppo, Cirò, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 56 kr., Granvino
Okay rosévin med en vis sødme, der ret hurtigt går over i et lille bid.

Rødvin


Epicuro, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 54,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig saftig rødvin med god frugt, en fin syre til mad og et tilpas tanninbid. Den sidste stjerne gives for tilbudsprisen.


Pasiclo, Jumilla, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr., AndrupVin.dk
Til 39 kr. (ved 6 flasker) er dette en rigtig rar rødvin. Den har en god, saftig frugtsmag, bløde tanniner og tilpas syre. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.


Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)
89,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 69,95 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den er tør, men har også en fin sødme og en masse frugt. En vin i god balance og med en lang eftersmag.


Dominios de Castilla, Grandes Dominios, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Barrique Vin
Og den fylder, og den spænder musklerne, og den er rigtig god hele vejen igennem lige til eftersmagen. En flot, kraftig og varm rødvin, udpræget madvin.


Château Cailleteau Bergeron, Blaye Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2012
99 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr. flasken, Jysk Vin
Der er måske lidt en opfattelse af, at en god Bordeaux-vin automatisk også er hundedyr. Det modbeviser denne rødvin til fulde. For de 99 kr. får man en lækker, saftig og fyldig rødvin med god frugt, forfriskende noter af anis og tilpas fad. Ved seks flasker er prisen et kup.


Foras, Cantine Sardus Pater, Cannonau, Sardinien, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
99,95 kr., Salling Stormagasiner
En dejlig og interessant rødvin på Sardiniens lokale drue, Cannonau. Den har en god fylde, frugt, masser af krydrede noter og lidt anis til slut.


MMM Macho Man, Grandes Vinhos de España, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Husted Vin
En vellavet og lækker rødvin med en god og ren frugtsmag og fint krydderi. På etiketten vises en tegning af en tatoveret macho-mand, men vinen holder heldigvis langt mere, end etiketten lover.


006, Bodega Aniello, Malbec, Patagonia, Argentina, 2011, lav alkohol (13%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Erik Sørensen Vin
En dejlig rødvin, ret let, men rund og frugtagtig. I smagen mørke kirsebær og noter af nelliker og måske lavendler.


Bickensohler Herrenstück, Holger Koch, Pinot Noir, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
120 kr., Vinbutikken.dk
En dejlig Pinot-rødvin med et elegant og klart billede af druen. I smagen lidt rabarber og en blød syre. Lang eftersmag.


Colle de San Domenico, Aglianico, Irpinia, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Pragtfuld rødvin i fornem balance og med en god syre, der er fin til mad. I duften er der noter af blomster (roser?), og i den blød smag er der mørke bær. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château La Croix de St-Georges, Saint-Georges Saint-Émilion, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
139,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 112,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Glimrende Bordeaux-rødvin med en karakteristisk tørhed, men også god, blød frugt, fint integreret fadsmag, tilpas syre og en lang eftersmag. Lad den åbne sig lidt, før den nydes.


Dioniso, Roberto Sarotto, Nebbiolo, Barbaresco, Riserva, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
149 kr., Irma
Blød og følsom, elegant og meget lækker rødvin. Oplagt til hele det italienske køkken, dog ikke til alt for kraftige retter. Tænk fx på en ravioli med svampe ...


Grand Plaisir, Plaisir de Merle, Paarl, Sydafrika, 2008, middel alkohol (14%)
149,95 kr., Amka
Plaisir de Merle betyder "solsortens fornøjelse" på fransk. Men det er ens fornøjelse, når man smager denne fuldblods sydafrikanske rødvin. Den er elegant og fyldig, har god frugt og et behageligt krydret bid. Med seks år på bagen har den stadig masser af kræfter og tilpas med tanniner.


Zinio, Tempranillo, Riojo, Spanien, 2006, høj alkohol (14,5%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 161 kr. flasken, YouAndWine
En magtfuld rødvin, koncentreret og fuld af frugt - især mørke kirsebær. Selv om vinen har otte år på bagen, har den stadig en lang levetid. Men den smager også pragtfuldt nu - dog bør den iltes og trække vejret et par timer før servering.


Ardiles, Merum Priorati, Priorat, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin på druerne Grenache, Carignan, Syrah og Cabernet Sauvignon. Den har en harmonisk, tør smag med god frugt og tilpas syre. Også en god eftersmag.


Gocce, Feuri Salentini, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk
En meget fyldig og blød rødvin med en masse frugt og en sødme, som mange vil være glade for. Faktisk en lækker sag, der har fået guldmedalje ved International Wine Challenge i London.


Rafale, Vignerons Catalans, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
32,56 kr., Køge Vinhandel Webshop
Lidt en marmelade-rødvin, men med god frugt, lidt krydderi og udpræget sødme. Den glider bare ned uden at gøre noget særligt væsen af sig. Men til prisen er den faktisk rigtig god. Flasken har skruelåg.


La Voliera, Tenute Girolamo, Negroamaro, Puglia, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En god og saftig rødvin med masser af bærsmag og fine, krydrede noter - og en god syre til mad.


Epicuro, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 22. marts:, Skjold Burne
En ret let rødvin men med god frugtfylde og en lækker blødhed. Dertil fint krydderi og en lille sødme. Nem at drikke. Flasken har skruelåg.


Punto y Seguido, Bodegas del Jalón, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Der er ingen svinkeærinder i denne rødvin. Den er lige ud ad landevejen med frugt, let sødme, syre og et lille krydret bid. En udmærket hverdags-vin.


Les Hautsd de Lalande, Domaine Lalande, Vin de Pays de la Cité de Carcassonne IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Propperiet
Til prisen 59 kr. er denne rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot et godt, lille bekendtskab. En udmærket hverdags-vin.


Casa Boschino, San Fabiano Calcinaia, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
80 kr., Compagniet
Denne rødvin på økodruer er ikke den helt store oplevelse. Den virker lidt tynd og uden særlig karakter.


Weingut Gebr. Ludwig, Frühburgunder, Mosel, Tyskland, 2009, lav alkohol (12,5%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 160, Holte Vinlager
Den tyske drue Frühburgunder er identisk med en fransk drue, der hedder Pinot Noir Précoce, altså en tidligt modnende Pinot. Denne ret tørre rødvin på druen smager da også af at være en meget let og lidt spinkel Pinot. Den bør skænkes vel afkølet. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Clos du Roy, Earl Lalande & Fils, Sauternes, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En lækker, sød hvidvin - til den lave pris en rigtig god Sauternes med frugt, krydderi, "ædel råddenskab", især i duften, diskrete fadnoter, pære, papaya, mandariner, honning ... Skænk den fx til blå ost eller til en ikke alt for sød dessert.





...
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.