Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15. 2015


Nyheder i uge 15, 2015


Følg os på Facebook






Storsvindel med rødvine
Svindelen med vin har stadig gyldne tider. For nylig fik myndighederne i Taipei i Taiwan et tip om, at der var noget mistænkeligt ved de fornemme Bordeaux-vine, som blev solgt af det lokale firma Tequila Development.
Ved en efterfølgende ransagning af firmaets lagre fandt politiet ifølge The Drinks Business 30.000 flasker forfalsket vin. Det viste sig at være billig rød bulkvin fra Spanien og Chile, der var blevet tappet på flasker med etiketter, som var tro kopier af dem fra førende Bordeaux-slotte.
Myndighederne mener, at Tequila Development, der er grundlagt i 1989, siden 2010 har solgt 440.000 forfalskede flasker vin til en værdi svarende til 21,6 millioner kr.
For udadtil at kunne fremstå som et firma med rent mel i posen sørgede man for også at importere flere fornemme rødvine direkte fra Bordeauxs négocianter. Det havde også den fordel, at man så havde forbillederne ved hånden, når man skulle kopiere etiketterne. Direktøren for firmaet, der er løsladt mod kaution, påstår, at han intet kender til svindelen …




Elqui i det nordlige Chile. Foto: Wines of Chile.

Endelig kom regnen
Chile er et dejligt solrigt og tørt land, hvor vinproducenterne ikke behøver at frygte for diverse svampesygdomme i vinmarkerne som følge af uger eller måneder med regn.
Men det kan også blive for meget af det gode - i flere år har den nordlige del af landet lidt under en udbredt tørke, der, som vi nævnte i uge 9, især har ramt vindistrikterne Elqui og Limarí.
Før i tiden blev reservoirerne fyldt med vand fra bjergene, men på grund af klimaændringerne er dynen af sne på bjergtoppene skrumpet med 60%.
Nogle vinproducenter har måttet opgive deres vinmarker, mens andre har måttet vælge, hvilke marker, der skal leve, og hvilke der skal dø - der er simpelt hen ikke vand nok til samtlige vinstokke.
I de sidste tre år har Elqui i alt kun fået 45 mm regn - til sammenligning er den årlige nedbørsmængde i Danmark i gennemsnit 745 mm. Men i den forgangne uge kom regnen så, og den kom midt i druehøsten.

En ren syndflod
Der kom ikke bare en tilpas mængde regn - det var en ren syndflod, hvor der i løbet af tre dage faldt 30 mm regn i Elqui. Der er nu massive oversvømmelser i området, og ni mennesker er døde.
De heldige vinhuse har nået at få de fleste druer i hus, men rigtig mange vinproducenter har nu det problem, at de er afskåret fra deres vinmarker, da vandmasserne har oversvømmet vejene. Og vandet vil ikke bare sive ned i jorden i løbet af de nærmeste dage. Den knastørre jord er hård og nærmest uigennemtrængelig.
Et af de vinhuse, der har problemer her og nu, er ifølge Wine-Searcher Elquis største vinhus, Viña Falernia. Man havde fået høstet hvidvinsdruerne og Pinot Noir-druerne, men der hænger stadig store mængder af andre rødvinsdruer på vinstokkene, som det er umuligt at få høstet.
I Limarí, der ligger kun 80 kilometer fra Elqui, er situationen helt anderledes glædelig. Her er regnen udelukkende en velsignelse for vinproducenterne og deres tørstende vinmarker. Det er også meget overraskende, at det overhovedet regner på denne årstid - sidste gang, der faldt regn i marts måned i Limari, var i 1997.








Glimrende bog om dansk vin
Det er femten år siden, Danmark fik EU’s blå stempel som vinland. Og der er sket rigtig meget siden da. Vi fik tildelt en kvote på 99 hektar, og de er snart ved at være brugt op af vores nu omkring 100 danske erhvervsproducenter - men så kan vi vel bare ansøge om nogle flere hektar …
Med den udvikling er det helt på sin plads med en bog om dansk vin - og det er netop, hvad der udkom i sidste uge.
Bogen, hvis enkle titel er "Dansk Vin", er skrevet af Jacob Klitgaard og illustreret med masser af fantastisk gode billeder af fotografen Christian Petersen.

Portrætter af producenter og vingårde
Makkerparret har allerede i 2009 skrevet en bog om emnet, som vi anmeldte i uge 45. Og den nye bog er bestemt af lige så høj kvalitet som den første.
"Dansk Vin" består af 30 meget forskellige portrætter af vinproducenter og deres vingårde. Men ligeledes af producenter af frugtvin og brændevin, for dem er der også rigtig mange af efterhånden på dansk jord.
Portrætterne giver en levende indførelse i såvel glæder som strabadser for de danske producenter, og for hvert kapitel sluttes der af med en glimrende lille faktaboks med al nødvendig information om beliggenhed, vintyper, hvor man kan købe vinene, om man kan besøge vingården osv.
Det er en bog for enhver, der interesserer sig for vin - og for den, der måske oven i købet selv tænker på at plante et par vinstokke i den danske muld. (Fortsættes ...).






Spændende kapitler
Ud over portrætterne er der flere meget interessante kapitler, blandt andet om det danske vin-klima - om hvordan solen i dag skinner over 200 timer mere end i 70’erne, og gennemsnitstemperaturen er steget med over en grad. Alt i alt stadig mere gunstige betingelser for vindyrkning.
I et andet kapitel kommer den tyske ønolog og vinmager Jens Heinemeyer, der virker som konsulent for flere danske vingårde, med sin vurdering af den danske vinverden. Han siger blandt andet:
- Min opfattelse er, og jeg er ikke alene, at Danmark har et stort potentiale for at lave hvide og mousserende vine. Det er et potentiale, der også rækker internationalt. Og det er vigtigt for selvforståelsen.

Dansk vin er på rette vej
VinAvisens redaktion har også smagt rigtig mange dejlige danske hvidvine og boblevine. Et problem er dog prisen, som ofte er høj i forhold til en vin af samme kvalitet fra udlandet. Men her kommer Jacob Klitgaard med beroligende ord i bogen:
- Der bliver tænkt mere langsigtet og strategisk (hos vingårdene, red.), idet mange har erfaret, at "kuriositets" princippet ikke er holdbart, hvis produktionen skal være økonomisk bæredygtig.
Klitgaard fortsætter med at fortælle, hvordan stadig flere danske vingårde hyrer professionel hjælp - ønologer, som er vant til at tænke i de baner, der skal til for at gøre vinproduktionen rentabel.
Bogen er på 224 sider og kan købes hos forlaget Foodmind, hvor den koster 349 kr. Og den er bestemt alle pengene værd.








En sporhund hos det amerikanske militær trænes til at sniffe sig frem til narkotika.

Forskning i afsløring af vinlusen
Der findes mange forskellige sygdomme og skadedyr, som kan angribe en vinmark. Blandt skadedyrene er vinlusen med det latinske navn Phylloxera vastatrix den værste.
Vinlusen stammer fra USA, hvor den i millioner af år har levet på amerikanske druesorter uden at ødelægge dem – lus og plante har, om man så kan sige, vænnet sig til hinanden.
Men i 1800-tallet indtraf katastrofen: Vinlusen gjorde sit indtog på europæisk jord og var nær ved at udrydde samtlige vinstokke i Europa.
Vinlusen er da også svær at opdage, før det er for sent. Den lever under jorden, hvor den ernærer sig af vinstokkenes rødder. Man kan læse mere om vinlusen i VinAvisens bog "Vin for Begyndere".
Den australske forsker Sonja Needs fra universitetet i Melbourne har nu forenet sine to forskningsområder, vindyrkning og dyr, i et ganske særligt forsøg. Målet med forsøget er at finde en hurtig måde at opdage et eventuelt Phylloxera-angreb på.

Sporhunde som detektiver
Det er en velkendt sag, at hunde har en overordentlig god lugtesans og derfor er yderst velegnede som sporhunde. Og det er uanset, om de skal opspore narkotika eller eksplosive stoffer for politiet eller trøfler for en trøffelproducent.
Når først en sporhund er trænet til at lugte sig frem til et bestemt stof, er det muligt hurtigere end med utrænede hunde at lære den at opspore andre emner.
I forsøget "omskoler" Sonja Needs sporhunde til at kunne opspore vinlusen. Lusen har en livscyklus, hvorunder den udskiller forskellige duftstoffer, og det er disse stoffer, hundene skal lære at genkende.

Opsporing i en meters dybde
Et af forsøgene går ud på at finde frem til, om hundene kan opsnappe lugten, hvis lusene befinder sig omkring en meter nede i jorden - hvilket de jo godt kan under et angreb, idet vinstokkens rødder, som de lever af, kan stikke meget dybt. Hvis hundene virkelig er i stand til at finde frem til lusene så dybt nede i jorden, vil man ifølge Sonja Needs have et meget effektivt redskab i hundene til opsporing af den farlige lus.
Forskningen foregår i samarbejde med myndighederne i staten Victoria, og træningen af hundene forventes at være afsluttet ved dette års udgang.




]



Appellationer på New Zealand
De newzealandske vinproducenter og politikere har i årevis snakket om at få indført et appellations-system - lidt à la det i Frankrig.
Som det er nu, står der fx Marlborough eller Hawke’s Bay på vinetiketterne, men der er tale om vinregioner og ikke deciderede appellationer, hvortil der hører specifikke kvalitetskrav fra myndighedernes side.
Allerede i 2006 var den newzealandske regering klar med et lovmæssigt appellations-system - eller som man kalder det GI (Geographical Indication) system. Siden da er man ikke rigtig kommet videre med sagen.
Men nu sker der noget. Systemet forventes endeligt godkendt i slutningen af 2015, hvorefter brugen af appellationer vil træde i kraft.

Et kvalitets-stempel
Hos vinproducentforeningen New Zealand Wine Growers er man begejstret for, at politikerne nu endelig lader handling følge på ord. Herfra lyder det, at et GI-system blandt andet vil højne vinenes anseelse og gøre det lettere at komme ind på nye markeder. Det vil betyde, at forbrugere verden over ved, at en vin er fra en given appellation og dermed lever op til en række kvalitetskrav.
Og det er bestemt på sin plads at gøre noget til gavn for den newzealandske vinindustri. Den er nu landets sjette største eksport-indtægtskilde - det oversøiske salg af vin indbragte således 1,37 milliarder NZD (cirka 7 mia. kr.) fra januar 2014 til samme måned i år. Det var en stigning på 9% i forhold til året før. Man forventer at tallet vil stige til 2 mia. NZD (cirka 10,3 mia. kr.) inden år 2020.






En katolsk bar
At "tænke ud af boksen" siger man, når det gælder om at finde på nye metoder til at opnå et eller andet. Og det er lige netop, hvad pave Frans har opfordret den katolske kirke til at gøre for i højere grad at appellere til den yngre generation.
Et af initiativerne, der støttes økonomisk af kirken, er en ny bar i den franske by Lille med navnet Bar Cana - efter "brylluppet i Kana".
Baren, der har været to år undervejs, henvender sig netop til unge mennesker - og lærer dem samtidig at gøre en god gerning. De kan fx ikke bare købe en kop kaffe uden at betale for to - den anden vil gå til én, der ikke har råd til en kop.
Man kan også få en karaffel vin i baren - en sådan kaldes for en "Madonna". Al øl fremstilles af franske klostre, og passwordet er (selvfølgelig) "Deo Gratias" (Gud være lovet).



Foto: CIVC.

Gode tider for Champagne
Salget af champagne har lidt under den verdensomspændende økonomiske krise, men nu har vinen rystet de dårlige tider af sig - i hvert fald, når det gælder eksporten.
Ifølge CIVC eksporteredes der sidste år 307,1 millioner flasker champagne, hvilket er en pæn stigning i forhold til 2013.
Når det gælder værdien af de eksporterede flasker, har Champagne for alvor grund til at juble. Den nåede nemlig i 2014 op på 4,5 milliarder euro (33,6 mia. kr.). Det er stort set det samme som i rekordåret 2008, hvor der blev eksporteret 338 mio. flasker.
Og det betyder, at forbrugerne i udlandet i stigende grad køber årgangschampagner og prestige cuvéer - der jo er en hel del dyrere end champagnehusenes ikke-årgangs champagner.

Satser på flagskibene
Det glæder CIVC, der netop bestræber sig på at styrke Champagnes image som det vinområde i verden, hvorfra de fineste mousserende vine stammer. Det lyder som en fornuftig satsning i et marked, der i stigende grad oversvømmes af glimrende boblevine til lavere priser.
Det er ikke EU-landene, der tegner sig for det største opsving i champagnesalget, men derimod Australien, der har tredoblet sit forbrug af champagne siden 2004.
Hong Kong og De Forenede Arabiske Emirater aftager også stadig mere champagne, og i Champagnes to største markeder uden for Europa, USA og Japan, er det ligeledes gået i den helt rigtige retning i de senere år.
På det franske hjemmemarked ser det derimod ikke helt så lyst ud. Her er salget af champagne dykket hvert år siden 2011 - alene sidste år fik det et hak nedad på endnu 3% og endte på 162,3 mio. flasker til en værdi af 2,1 mia. euro (cirka 15,7 mia. kr.).





Bib-vin på fremmarch i USA
I år fejrer vin på bag-in-box 50 års fødselsdag. Som vi nævnte i uge 9, var Angove’s Winery i South Australia det første vinhus, der i 1965 tappede vin på bib.
Analysefirmaet AC Nielsen har i den anledning udført en undersøgelse for den amerikanske webside Wine-Searcher om salget af bib-vine på det amerikanske marked. Og her går det bestemt fremad, idet bib-vin udgør næsten hver femte liter vin, der bliver solgt i USA. Siden 2009 er salget fordoblet og udgjorde sidste år 7% i værdi af al den vin, som de amerikanske forbrugere købte. I mængde lød tallet på 17,5%.
Men det er udelukkende 3-liters boksene, der er årsag til opsvinget - salget af 5-liters bib-vine er dalende, og den slags bokse bliver stort set kun købt af forbrugere over 55 år med en lav indkomst.
I 2010 var der kun to vinmærker i bib-kategorien, der solgte for mere end 1 million dollars (cirka 6,9 mio. kr.) - sidste år var tallet steget til 16 forskellige mærker.

Kræver mindre energi
I undersøgelsen angav de amerikanske forbrugere flere oplagte årsager til valget af bib-vin frem for flaske-vin: Det er lettere at slæbe af sted med en 3-liters bib-vin fra vinhandleren end med et tilsvarende antal flasker, prisen er lavere end for den samme vin i flaske-version, og så holder vinen sig selvfølgelig bedre i den lufttætte pose, når emballagen er brudt.
Derudover nævnte nogle af forbrugerne omtanken for miljøet, hvor det kræver mindre energi at transportere papkasserne end glasflaskerne.
Gad vide, hvordan det står til med salget af bib-vine på det danske marked ...








Smagningerne i primeur-ugen foregår både i slottenes vinkældre og i mere officielle lokaler.

Indtryk fra Primeur-smagningen
Alverdens indkøbere og vinskribenter flokkes i disse dage i Bordeaux for at smage den nye årgang 2014. Produktstrategisk direktør Jacob Jensen og indkøbschef Lars Emil Christoffersen fra Philipson Wine er blandt skaren af indkøbere, og de fortæller følgende fra primeursmagningen:
- Spændingen er stor, for rygterne summer traditionen tro, og årgangen skulle være den bedste siden den legendariske årgang 2010.
- Flere journalister har allerede vurderet årgangen højt, mens andre er mere tilbageholdende. Stemningen er lidt nervøs hos en hel del af négocianter, idet lagrene af de sidste tre årgange, 2011, 2012 og 2013, er store. Man frygter simpelt hen, at slotsejerne vil benytte den forholdsvis gode omtale af 2014-årgangen samt en stærk dollar og et stærkt engelsk pund til at sætte priserne op i forhold til den (for rødvinenes vedkommende) meget vanskelige årgang 2013.
Høsten i 2014 var stor, og néocianterne ønsker et prisfald, så tabte kunder kan omvendes til igen at drikke og investere i Bordeaux-vin.
I det følgende bringer vi et par kommentarer fra de to danske indkøbere om den nye årgang 2014 fra nogle af de vigtigste appellationer i Bordeaux. Nu er det jo udtalelser fra en enkelt dansk vinimportør, og mange andre importører kan jo have helt andre meninger om de enkelte vine.

Pauillac og Saint-Estèphe
Begge appellationer byder på frugtrige vine med fin struktur og mellem til stor fylde, afhængigt af slottet. Indtrykket er, at 2014 er en god årgang, men ikke en legendarisk årgang som fx 2005, 2009 og især 2010. I store årgange plejer alle slotte at have lavet god vin, og det har de ikke, når det gælder den nye årgang. De bedste vine er D’Armailhac, Clerc-Milon, Lynch-Bages og Grand Puy Lacoste.

Saint-Julien
Indtrykket er, at vinene ikke helt når højderne fra Pauillac og Saint-Estèphe, men at mange slotte har lavet rigtig god vin. Château Beychevelle brillerede med sin elegance, Château Gruaud-Larose har lavet en meget flot vin, Léoville-Poyferré en superekstraheret og koncentreret vin, mens Léoville-Barton bare er lækker.

Margaux
Margaux byder ofte på de mindst homogene vine, hvilket vil sige, at der kan være meget stor forskel fra slot til slot. Og 2014 er ingen udtagelse. Det er klart de mest berømte slotte, der dominerer. Brane-Cantenac fortsætter således sin meget positive udvikling, Château Cantenac-Brown er næsten for koncentreret, mens Prieuré-Lichine, Ferrière og Dufort-Vivens byder på ægte Margaux-elegance med blød frugt og mellemfyldig vin. Château d’Issan har lavet en mere end god vin, og Château Rauzan-Ségla var i særklasse og tegner til at blive en stor vin.

Médoc og Haut-Médoc
Slotte som Château La Tonnelle og Château Lamothe-Cissac i Haut-Médoc gjorde sig godt, og Château Bellevue Tayac i Margaux viste fin frugt og indtagende elegance og blødhed. De øvrige vine, som brillerede, var Beaumont, Camensac, Cantemerle, Citran og La Lagune. I Moulis rendte Chasse-Spleen igen med førstepladsen for en flot, mørk og meget seriøs vin.

Pomerol og Saint-Émilion
Saint-Émilion og Pomerol var de to appellationer, som stod svagest i smagsbilledet i den ellers udmærkede 2014 årgang. Her var mange ujævne og af og til direkte "grønne" vine, hvor al druematerialet ikke har været helt i top. De slotte, der har et højt indhold af Cabernet Sauvignon i vinene, har klaret sig bedst. I Pomerol var topslotte som Evangile, Conseillante, Clos l’Eglise og Nénin rigtig gode.

Pessac-Léognan
Sammen med Pauillac og Saint-Estèphe er Graves og Pessac-Léognan de områder, som byder på de mest homogene rødvine. Næsten alle rødvinene har god frugt og et forholdsvis blødt tanninindtryk, uden tvivl på grund af det store indhold af Cabernet Sauvignon i de fleste af vinene.
Det er ikke kun stjerneslotte som Pape-Clément, Smith-Haut-Lafite og Domaine de Chevalier, hvor der er penge nok til at lave god vin selv i små årgange, der har lavet fantastisk gode vine, men også slotte som fx Château de France, La Louviére og Bouscaut. Indtrykket af rødvinene er, at frugten er fin og umiddelbart lækker, men nok ikke vil give meget dybe og komplekse vine med meget lang levetid. Her er snarere tale om en god årgang, som vil smage godt tre til fem år efter frigivelse.





...
Et dyk i eksporten af whisky
Som vi nævnte i uge 13, er salget af whisky i Storbritannien faldet med 9,5% siden 2009 - og med 5% alene i 2014.
Whiskyindustriens organisation, Scotch Whisky Association (SWA), har kæmpet for at få de meget høje afgifter på whisky, der er på 78% af salgsprisen for en flaske, skåret ned. Og nu lader det til, at den britiske regering ifølge The Guardian endelig har lyttet. Hvor mange procenter nedskæringen drejer sig om, er endnu ikke offentliggjort, men ifølge SWA vil det have stor betydning, hvis der skæres ned med blot 2%.
Helt nye tal fra SWA viser, at den ikke kun er gal på hjemmemarkedet - også eksporten af skotsk whisky, der ellers er steget år for år siden 2004, er dykket i 2014 med 7%. Det var frem for alt de bedste Single Malt whiskyer, som der var en ringere efterspørgsel på fra udlandet.



Flaske og glas med Karanakajima-Fuwarin.

Champagne-saké
Der er saké - og så er der mousserende saké fremstillet på champagne-metoden. Ja, den er god nok. Nyheden stammer fra Shusen-kurano, der blev grundlagt i 1540, og dermed er et af Japans ældste saké-bryggerier.
Navnet på den boblende saké er lidt af en spiritusprøve. Kawanakajima-Fuwarin (champagne-saké) hedder den, og den har ligesom champagne undergået andengæring på flaske.
Det er ikke den første mousserende saké - andre bryggerier har fremstillet lignende produkter ved tilsætning af kulsyre - men det er første gang, den mere ædle metode er taget i brug.
Målet er, at champagne-sakén - med sin forening af asiatiske og europæiske karaktertræk - i højere grad skal appellere til Vestens forbrugere end den almindelige saké.








Bartendere i evig konkurrence
Denne verdens førende bartendere prøver med jævne mellemrum at overgå hinanden i diverse cocktail-rekorder.
I 2012 fremstillede Salvatore Calabrese, den berømte bartender i baren i Playboy Club i London, verdens dyreste cocktail, som kostede det, der svare til 50.900 kr. glasset. Den blev selvfølgelig døbt Salvatore’s Legacy (Salvatores arv) og fik en plads i Guinness World Records.
Han var dog kun indehaver af rekorden i nogle få måneder - så kreerede Joel Heffernan, der er chefbartender i Crown’s Club 23 i den australske by Melbourne, en cocktail til 72.400 kr. glasset. Den blev navngivet "The Winston", og indeholdt nogle få dråber Croizet Cognac 1858 samt et hav af andre kostbare og sjældne ingredienser.

Verdens ældste cocktail
Nu byder Salvatore Calabrese så på verdens ældste cocktail. Bare rolig - den er frisklavet, men de forskellige slags spiritus, der er brugt til kreationen, har en samlet alder på 300 år.
Det er en Martini-cocktail, der indeholder Park & Tilford ufiltreret gin årgang 1900 fra New York, samt appelsinbittere fra samme år og Noilly Prat vermouth fra cirka 1890.
Nyskabelsen vil kunne smages i baren i London fra og med 15. april. Prisen er endnu ikke opgivet ...

--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.
..



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

Bruno M. Jensen (f. 1946) er oprindelig udlært kleinsmed og har også arbejdet som lokomotivfører.
Han har dog altid haft en stor interesse for vin - og en lyst til at blive selvstændig. Men springet til at blive vinhandler under eget tag lå ikke lige i kortene.
De fleste af Europas vindistrikter blev besøgt i ferierne, og meget af fritiden gik med at læse om vine fra hele verden samt at gå til vinsmagninger.
I 1999 deltog han i konkurrencen "Gran Maestro del Vino Italiano" og nåede til finalen. Semifinalen og finalen bestod hovedsagelig af blindsmagninger, så der skulle trænes.
Da mange af de lidt sjældnere italienske vine var svære at finde på Fyn, nogle endog i Danmark, måtte han to gange under konkurrencen til Italien for at finde vinene.
Det var den jagt på italienske vine, og konkurrencen i det hele taget, der gav ham ideen til at åbne et sted i Odense, hvor man også kunne købe mere sjældne italienske vine.
I oktober 2000 slog han så dørene op for Vinotek A Fynnis i Odense, en italiensk specialvinbutik. I dag er den udvidet med webshop, vingaver, vin til fester, erhvervssalg og salg til udvalgte restauranter. Vinotek A Fynnis importerer vine fra håndplukkede producenter i de fleste områder af Italien.
Der er masser af aktiviteter i tilknytning til firmaet, blandt andet en stor vinklub med smagninger på udvalgte lørdage - undertiden med nye spændende italienske vine - samt den årlige store vinsmagning "Fynitalia".
Bruno M. Jensen satser i dag 100% på sit firma og handelen med italienske vine samt kontakten til de italienske leverandører. Og så skal der jo også være tid til hustruen Bitten, samt børn og børnebørn. Ferierne, de går naturligvis til Italien.
Adresse: Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, 5000 Odense C, tlf.: 65 97 61 60, e-mail: bmj@vinotekafynnis.dk, www.vinotekafynnis.dk.




.

    Ugens vinøse billede
    Laszlo Kacsor er en aktiv ambassadør for Ungarn og landets vine. Han har sendt os dette utrolige billede, der viser Europas største fad, som den dag i dag er fyldt med vin (der findes endnu større fade, men der er ikke vin i dem).
    Det ungarske kæmpefad er bygget i Budapest – og sørens osse, at vi ikke vidste det, da vi var dernede, for det ville vi da godt have set.
    Det findes i en vinkælder ved navn "Leanderes" i gaden Sörház Ut 12 (tlf.: 00 36 14 24 79 55), og det har anselige dimensioner. Det rummer 102.230 liter vin, er 6,14 m langt og har en diameter for enderne på 4,70 m og ved "maven" på 5,8 m. Uden vin vejer det 18 tons, og alene tøndebåndene vejer 4 tons.
    Endestykket på billedet er dekoreret med et 13 m2 stort relief, der blev udført i 1974.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
319 Høstscene fra egnen omkring Barbizon i Frankrig (Léon Lhermitte, 1844-1925).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 83 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Mousserende


Réserve de l'Abbaye, Arthur Metz, Chardonnay, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12%)
149,83 kr., pris ved 6 flasker; på tilbud i denne uge (uge 15): 91,50, www.Coop.dk/vin
En dejlig boblevin blanc-de-blancs - hvid på hvide (grønne) druer. Altså uden Pinot. Den smager vældig godt med en god druesmag, fint krydderi og et strejf af sødme. Til tilbudsprisen lidt af et scoop.


Don's Rosé Brut, Skærsøgaard Vin, Jylland, Danmark, 2013, lav alkohol (12%)
400 kr., Skærsøgaard Vin
En elegant mousserende vin med en fin laksefarve og noter af lyst brød og hindbær i duften. Også i smagen er der hindbær og modne ribs. En sommerlig vin, som med sin friske syre også gør sig til lettere retter. Det er danske bobler af høj kvalitet.

Hvidvin


Ancient Earth, Bellingham, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tillbud indtil 2. maj: 79,75 kr., Skjold Burne
En dejlig og meget typisk hvidvin på Chardonnay med melon og modne mirabeller i duften og en fyldig smag med masser af moden frugt. 14% er ret megen alkohol for en hvidvin, men procenterne dominerer på ingen måde smagen. Flasken har skruelåg.


Weingut Schneider, Weisser Burgunder, Baden, Spätlese, Tyskland, 2010, lav alkohol (13%)
138 kr., Vinbutikken.dk
En dejlig hvidvin med en god druesmag, tilpas syre og en lille forfriskende prikken på tungen. Dertil en fin, lille sødme. Druen Weisser Burgunder (Hvid Bourgogne) hedder Pinot Blanc på fransk.

Rosévin


Savanha Mariella's, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)
39 kr., på tilbud i april: 35 kr. flasken, Fakta
En fyldig rosé med masser af frugt og fine noter af jordbær. En rigtig god vin til en yderst rimelig pris. Nyd den afkølet på terrassen en solrig eftermiddag. Flasken har skruelåg.


Elemental, Viñedos Emìlíana, Valle Central, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Irma
Elegant rosévin på økodruer. Lukker man øjnene, tror man let, at det er en hvidvin. Der er ikke noget rosé-marmelade over den, så den er fin til mad. Men den kan også bruges som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Helios, Surani, Negroamaro, Puglia, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
En meget aromatisk rosé med modne jordbær i duft og smag. Den har en dejlig fylde og en lang eftermag med et strejf af sødme. Sagen til lidt luksus på terrassen.

Rødvin


La Châsse, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
64,95 kr., Kvickly
Der er masser af dejlige krydrede noter i både duft og smag af denne rødvin. Eftersmagen er lang og saftig med noter af blå blommer. Det er høj Rhône-kvalitet til yderst rimelige penge.


Frem, Scagliola, Barbera, Asti, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Jysk Vin
Elegant og meget lækker rødvin, der fylder munden med dejlig frugt og et strejf af krydderi. Det hele afrundes af en fin syre. Vi sidder med hele det italienske køkken.


Tabiso, Darling Cellars, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)
129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
Til en normal pris for én flaske på kun 32,49 kr. er denne boksvin et rigtig godt køb. Vinen er vellavet, tør, med fyldig frugt, tilpas syre og en lang eftersmag.


Punto Final, Bodegas Renacer, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne argentinske rødvin kommer til os med flere internationale udmærkelser, bl.a. en guldmedalje fra Intenational Wine Challenge i London. Yderligere er Renacer den første argentinske vinproducent, der har fået certifikat som CarbonNeutral. Vinen har god, fyldig frugt og en dejlig sødme, som mange vil være glade for.


Beaune Cent-Vignes, Bitouzet-Prieur, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,7%)
144 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop
En typisk rød Bourgogne - og en meget lækker en af slagsen. Den er saftig, medium fyldig og har fine krydrede noter. Eftersmagen er lang og fuld af facetter. En elegant vin, der bestemt lever op til prisen.


Karl H. Johner, Blauer Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2011, middel alkohol (14%)
151 kr., Vinbutikken.dk
En meget dejlig rødvin på druen Pinot Noir - eller Spätburgunder, som tyskerne siger. Den har en meget blød og saftig smag, fint krydret og med krop og karakter. Flasken har skruelåg.


Rouge de Saint Hippolyte, Marcel Deiss, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
175 kr., Compagniet
Fint krydret rødvin på økologiske druer. Druens navn står ikke på etiketten, men den er utvivlsom Pinot Noir, der her fremtræder på fornemste vin.


Sultana, Monica Moretti, Nero d'Avola, Terre Siciliane, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Robust rødvin med et lidt blandet smagsbillede. Prisen gør også ondt.

Andet


Jus de Raisin Cazéifié, Paul Giraud, Frankrig, 2013
59,75 kr., på tilbud indtil 3. maj: 49,75 kr., Skjold Burne
Vi burde slet ikke anmelde denne drik - for det er ikke vin, men druesaft uden alkohol. Men vi kan ikke lade være, for hvor smager denne mousserende saft godt og frisk af modne druer. Den har også tilpas syre til at opveje sødmen. Flasken er udstyret som en flaske champagne, og saftens farve minder i høj grad om rosé champagne. Så den er sagen til fx en fest, hvor der er nogen, der gerne vil undgå vin og anden alkohol.


Frederiksdal Kirsebærvin, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2013, middel alkohol (14%)
140 kr., pris ved 50 cl, Frederiksdal
Vi har smagt tidligere årgange af denne herlige kirsebærvin fra Frederiksdal på Lolland. Også denne årgang er i top. Det er en vin med god fylde og en vidunderlig smag af friske kirsebær, der holder længe i munden. Nyd den fx til milde oste.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.