Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2015



Randall Grahm har nye projekter i støbeskeen. Foto: Sara Remington.

10.000 nye druer

Randall Grahm, der ejer det legendariske vinhus Bonny Doon Vineyard, er en af Californiens mest eksperimenterende vinproducenter. Og nu er han igen i gang med et nyt projekt, som han forsøger at rejse penge til via crowdfunding-platformen Indiegogo. Målet er 350.000 dollars (cirka 2,4 mio. kr.), og pengene skal gå til at skabe intet mindre end hele 10.000 nye druesorter.

Først skal der bygges et væksthus til kultivering af de nye druer, og når vinplanterne er store nok, skal de plantes ud på en anden af hans ejendomme i Californien, Popelouchum i San Benito County.
Ud af disse genetisk vidt forskellige druer skal der skabes en unik blandingsvin - den oversøiske vinverdens første "grand cru” vin, som Grahm kalder den.

Navngiv en drue


På verdensplan er der dokumenteret 1368 forskellige druesorter, så det er noget af en tilføjelse til listen, Randall Grahm har tænkt sig at komme med.
Som ved al crowdfunding får de, der giver et økonomisk bidrag, noget til gengæld - hvor meget afhænger af, hvor mange penge, de bidrager med.
På Grahms kampagneside hos Indiegogo kan man således vælge at donere forskellige beløb, der udløser forskellige bonusser. Det mest hotte er ”Navngiv din egen drue”, hvilket koster et bidrag på 75 dollars (cirka 500 kr.). Det vil sige, at man ved at klikke på denne mulighed fx kan få en af de 10.000 nye druer opkaldt efter sig - eller måske efter sin hund eller kat ...

Kæmper mod ensretning


Samtlige bidragsydere vil - om ti år - blive inviteret til et lancerings-party for den nye kultvin.
Grahm har også en tanke om at udbrede nogle af de nye druer til resten af Californien - simpelt hen for at skabe større diversitet. Ifølge vinproducenten er der alt for mange vine, der smager mere eller mindre ens i USA’s største vindistrikt.
I skrivende stund har Grahm rejst 26.000 dollars (cirka 178.000 kr.), og kampagnen varer en måned endnu. Så mon dog ikke det skulle lykkes for ham.
Man kan læse mere om den karismatiske vinproducent i VinAvisens Hall of Fame.


Vinmarkerne ligger som en stribet dug hen over de bløde bakker i Adelaide Hills - et af de vinområder, det skulle være rentabelt at dyrke vin i.

Australiens urentable vinregioner

I de fleste af Australiens vinregioner kan det slet ikke betale sig at fremstille vin. Det viser en ny undersøgelse fra den australske vinproducentforening, Winemakers Federation of Australia (WFA).
Ifølge undersøgelsen er mere end 90% af vinproduktionen i de australske vinregioner urentabel, og det omfatter kendte regioner som Riverland, Hunter Valley og Swan District.
Hvis man ønsker at kaste sig ud i jobbet som australsk vinbonde, er det især de varme vinområder inde i landet, man skal holde sig fra. Her gør de vejrmæssige udfordringer det ofte svært for vinhusene at få et økonomisk overskud ud af produktionen.

Vil øge efterspørgslen


Dog er det i nogle af områderne begyndt at gå lidt bedre, som fx Barossa Valley, hvor hele 50% af vinproduktionen for tre år siden blev fremstillet med tab for producenterne - i dag drejer det sig om 28% af produktionen.
Vinproducentforeningen er heller ikke i tvivl om, at den nye frihandelsaftale, som Australien har indgået med en række asiatiske lande - heriblandt Kina - vil give et skub i den rigtige retning i de kommende år.
Derudover vil foreningen via kampagner arbejde for at sparke gang i en stigende efterspørgsel på australsk vin på verdensmarkedet. Dernæst skal priserne på australsk vin også generelt have et nøk opad.


Fra Galvin at Windows er der en formidabel udsigt over London by.

Spis 1-stjernet, og betal, hvad du vil

Man skal være ret modig som restauratør, hvis man lancerer en menu, hvor folk betaler, hvad de har lyst til - hvilket jo kan være nul og nix.
Så modig er man hos restaurant Galvin at Windows i London, der har en stjerne i Michelin-guiden. Tilbuddet om ”betal hvad du vil menuen” gælder fra 3. til 28. august.
Menuen består af fem retter, der ifølge restaurantens hjemmeside kan være retter som tartar, koreansk svinemave og chokolade fondant.
Restaurantens daglige leder, Fred Sirieix vil gerne lokke gæster til, der tror, at den berømmede restaurant er uden for deres økonomiske rækkevidde. Samtidig tror han også på folks ærlighed - at de vil betale det, de mener, maden er værd.
Når det gælder vinen til maden, er der ingen kære mor - her må man betale de priser, der står på vinkortet. Men så kan man måske ofre en ekstra god flaske.

Skal kun betale entré


Der findes steder, hvor konceptet gælder både mad og vin - fx hos Perlin i Berlin. VinAvisen besøgte i sin tid denne lille uhøjtidelige restaurant og skrev om besøget i uge 28 2010.
Der er tale om en kombineret vinbar og restaurant, og det eneste, man betaler, er et indgangsgebyr på sølle 2 euro (cirka 15 kr.) pr. person. Derudover betaler man, hvad man nu synes, den faste fire-retters menu er værd. Og mens man spiser, kan man hente vin ad libitum i vinbaren.
Det lyder som noget af en satsning, når restauranter kaster sig ud i den slags tilbud. Men måske er det alligevel en ret indbringende idé. De fleste gæster vil efter et (højst sandsynligt) godt måltid sikkert lægge en pæn portion penge. Man vil jo nødig være for fedtet …
Hvis nogle af vores læsere kender til eller har besøgt andre restaruanter med et "betal hvad du vil" koncept, hører vi gerne på info@vinavisen.dk.

Online-vininformation hitter

Vin-forbrugere verden over henter i stigende omfang deres vinnyheder og -informationer fra internettet i stedet for fra de trykte medier. Men når det kommer til onlinesalget af vin, går det - i hvert fald i USA - ikke med helt så hastige skridt. Det viser en ny undersøgelse fra Wine Intelligence af forbrugervanerne på amerikansk jord.
I de første seks måneder af 2015 har kun 11% af de amerikanere, der regelmæssigt drikker vin, købt vin via internettet - hvilket dog er en stigning på 6% siden 2011.
Mens hele 58,5 millioner amerikanske vinforbrugere bruger nettet til at undersøge priser og anden information, er det således kun 10 mio. af dem, der ender med at købe vinen online.

Gode råd fra vinhandleren tæller


Undersøgelsen viser desuden, at Facebook og andre sociale medier hyppigt anvendes til research omkring vinene - alligevel er det kun 30% af de adspurgte amerikanere, der stoler nok på de oplysninger, de får fra brugerne af de sociale medier, til at købe de omtalte vine.
Til gengæld stoler 83% på tip om gode vine fra familiemedlemmer, venner og kolleger, mens 76% holder sig til de gode råd, de får i vinforretningerne.

Bío-Bíos gamle Malbec-vinstokke

Rødvinsdruen Malbec er Argentinas signaturdrue. Men faktisk befandt druen sig hos naboen Chile, før den overhovedet indtog argentinsk jord. Og oprindelig stammer den slet ikke fra den nye verdens vinlande men fra Sydfrankrig. Herfra ankom den så til Sydamerika omkring 1850.
I Chile er omkring 6000 hektar i dag tilplantet med Malbec - og i enkelte områder findes der nogle meget gamle vinstokke, der stadig bærer druer, som kan bruges til vinproduktion. Et af disse steder er San Rosendo i vinregionen Bío-Bío, 500 kilometer syd for Santiago.

Gjorde en opdagelse i vinmarken


Oprindelig stod de op til 140 år gamle vinstokke sammen med vinstokke, der bar Pais-druer - en anden rødvinsdrue, som indtil omkring år 2000 var den mest plantede på chilensk jord. Områdets vinbønder tænkte ikke nøjere over, at der var tale om to forskellige druer og har gennem tiderne bare høstet og vinificeret hele molevitten til en lidt rå lokal rødvin med navnet Pineño.
Men det blev der lavet om på for tre år siden, da den chilenske agronom Juan Ledesma opdagede, at der var forskel i smagen på druerne i disse blandings-marker.
Ledesma satte sig for at redde de gamle Malbec-vinstokke og fik sin kollega, vinproducenten Francois Massoc, med på ideen.

Fyrretræer og eukalyptus


Første skridt blev at fjerne Pais-vinstokkene, så Malbec-druerne igen blev enerådende i markerne.
I dag har de i alt 27 vinbønder, der ejer disse marker, fået forståelse for, hvilket potentiale, der er i de få men meget aroma-koncentrerede druer, som de gamle vinstokke giver. De passer og plejer dem omhyggeligt og bruger dem til kvalitets-rødvine, som sælges for relativt høje priser i lokalområdet.
Juan Ledesma har også selv fremstillet vin på nogle af Malbec-druerne - blandt andet rødvinen Terroir Sonoro 2013. Det samme har Massoc med blandingsvinen Tocao, der ud over Malbec også indeholder Carignan og Carménère.
Engang var der langt flere vinmarker med mere end hundrede år gamle Malbec-vinstokke i Bío-Bío. Men da det ofte er mere rentabelt at dyrke eukalyptus og fyrretræer til papirindustrien, har rigtig mange gamle vinmarker måtte vige pladsen for træerne.


Foto: CIVC.

Laveste grænse i ti år

Hvert år sætter Champagnes vinråd CIVC (Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne) en maksimumgrænse for den kommende høstmængde.

I år må distriktets drueavlere - der leverer druerne til champagnehusene - således kun høste højst 10.000 kg druer pr. hektar - hvilket er den laveste grænse i de sidste ti år.
Senere kan det blive tilladt producenterne at spæde til med yderligere 500 kg. pr. hektar i form af ”réserve individuelle” - stillevin, som ikke har gennemgået andengæringen og dermed ikke er blevet til champagne, men som producenterne opbevarer i store tanke. Denne vin bruges typisk, hvis fx vinmarkssygdomme eller oversvømmelser har reduceret høstmængden.
I så fald havner man på en tilladt maksimumgrænse på 10.500 kg. pr. hektar, hvilket bliver til cirka 307 millioner flasker champagne.

Stigning i champagne-salget


2015 ser ud til at blive et glimrende høstår i Champagne. Vejret har artet sig optimalt med en dejlig varm juli måned, og der er masser af druer på vinstokkene. Hvis det gode vejr fortsætter, regner man med druer af optimal kvalitet og en høst, der forventes at starte omkring 10. september.
Sidste år steg salget af champagne på verdensplan, og de første seks måneder af i år er det forblevet på sit pænt høje niveau.
Så hvorfor i al verden sætte så lav en grænse for den maksimale høstmængde?

Et stort lager af bobler


Det har Wine-Searcher spurgt CIVC om, og svaret er de relativt store mængder champagneflasker fra tidligere år, som ligger i champagnehusenes kældre, og som endnu ikke er solgt. Ifølge vinrådet drejer det sig om i alt 3,5 gange så mange flasker, som der bliver solgt i øjeblikket, så man skulle uden problemer kunne leve op til en eventuel pludselig stigning i champagnesalget i løbet af det næste års tid.

Lidt mere om Prosecco …

I sidste uge bragte vi en stor Prosecco-smagning - og en stribe postkort om området, hvorfra den italienske boblevin kommer.
Det fik Frederik Dehlholm til tasterne:
- Hov, druen hedder ikke længere Prosecco men Glera, skrev han, og det har han selvfølgelig fuldstændig ret i. Det har den faktisk heddet siden 2009. I dag er Prosecco navnet på selve appellationen, der ud over den store Processo DOC (Denominazione di Origine Controllata) omfatter to DOCG’er - hvor ”G’et” står for ”et Garantita”, der betyder, at distrikterne regnes blandt de allerbedste i Italien. Der er således en Prosecco DOCG og så Asolo DOCG. (Derudover er Prosecco også fortsat det generiske navn for vinen, red.).
Frederik Dehlholm kan desuden fortælle baggrundshistorien for, hvorfor navnet Prosecco blev ”flyttet” fra druen til appellationen:

Prosecco er en lille by


- For år tilbage udstillede nogle Prosecco-producenter deres vine på en international vinmesse i London. Og her opdagede de, at en brasiliansk vinproducent havde nogle flasker mousserende vine med, hvor der stod Prosecco på etiketterne.
- Det vakte oprør blandt de italienske udstillere, men da de konfronterede brasilianerne med det, lød svaret: ”Jamen, Prosecco er jo bare et druenavn - det siger I selv, og den slags er ikke beskyttet af EU”.
- Så gik italienerne i tænkeboks, og i 2009 blev druens navn ændret til det oprindelige, Glera, mens Prosecco fik EU’s blå stempel som en beskyttet appellation.
- Og hvor stammer så navnet Prosecco fra? Jo, fra en lille italiensk by nær Trieste ved den Slovenske grænse - hvorfra druen Glera menes at have sine rødder.
Husk, at man ved at klikke på det lyserøde banner nederst på siden kan søge på de Prosecco-vine, VinAvisens smagepanel har anmeldt siden 2009. I det tekstfelt, der kommer frem på skærmen, kan man søge på producenten, druen, distriktet, importøren osv.
Søgefunktionen gælder selvfølgelig også for de tusindvis af andre vine, smagepanelet har anmeldt i de sidste seks år.


Foto: Wikipedia.

Alkohol mod kroniske smerter

Fibromyalgi er en sygdom, der giver kroniske muskel- og ledsmerter, stivhed og træthed, der kan virke yderst invaliderende i hverdagen. I Danmark er der omkring 150.000 personer, som lider af sygdommen.

Nu tyder en ny undersøgelse fra universitetet i Aberdeen på, at et regelmæssigt forbrug af vin eller anden alkohol kan nedsætte symptomerne.
De skotske forskere kortlagde livstils- og drikkevanerne hos 2239 briter med fibromyalgi, og det viste sig, at de invaliderende symptomer blev mindre, jo mere vin og alkohol personerne drak. Dog sattes grænsen ved 35 genstande om ugen, hvor en genstand for vins vedkommende defineredes som et lille glas.
Faktisk havde de personer, der var oppe på et forbrug på 35 genstande ugentligt, hele 67% mindre risiko for at udvikle en invaliderende tilstand end de personer, der næsten aldrig eller aldrig drak alkohol.
Undersøgelsen, som er blevet bragt i tidsskriftet Arthritis Care & Research, kan - mod betaling - downloades ved at klikke her.


Det er måske en god idé at holde hinanden i hånden,
når man går ind i baren - så man ikke bliver væk ...

Indhalér din drink

Fra og med d. 31. juli og et halvt år frem kan man besøge en ganske særlig pop-up bar i Borough Market i London.

Så snart man kommer ind ad døren, bliver man mødt af en luftfugtighed på 140% og en tæt tåge med en sigtbarhed på cirka en meter. Tågen er én stor alkoholsky, skabt af forskellige spiritusser og andre drinks-ingredienser, og den kastes ud i rummet via kraftige befugtere. Og så kan man ellers hygge sig og inhalere alkoholen - eller forsøge at finde sin kone, hvis hun er blevet væk i tågen ...
Inhaleringen sker primært gennem lungerne men også gennem øjnene og kroppens andre slimhinder.

Kun en times ophold


Det er det britiske eventfirma Bompass & Parr, der står bag pop-up baren, som er døbt ”Alcoholic Architecture - walk-in cloud bar”. Og bare rolig - man kan også få en drink i et godt gammeldags drinksglas - hvis ellers man kan finde bardisken.
Da baren har til huse på et sted, hvor der førhen lå et kloster - og har en gotisk katedral som nabo - er samtlige drinks baseret på alkoholiske drikke kreeret af munke. Det vil sige fx de franske likører Chartreuse og Bénédictine og øl som fx Trappist og Buckfast.
Bompas & Parr har samarbejdet med åndedrætsforskere og kemikere for at finde frem til nøjagtigt, hvor længe gæsterne kan holde til at trække vejret inde i alkoholskyen uden at blive stangstive. Man er nået frem til, at en time er nok - det svarer til, at man har drukket et par almindelige cocktails.
En time koster 10 pund (cirka 100 kr.), og man kan købe de tidsbegrænsede billetter til baren på forhånd ved at klikke her.

Kæmpe punchebovle


Det er ikke første gang Bompas & Parr har rullet sin store opfindsomhed ud, når det gælder spiritussens verden. I 2010 forvandlede firmaet i samarbejde med cognacfirmaet Courvoisier et helt rum til en kolossal bowle med 4000 liter af en til lejligheden skabt punch. The Emperors Shrub, som punchen hed, indeholdt et helt ton Courvoisier cognac.
Midt i punchen sejlede nogle serveringsdamer rundt på "både" udformet som skiver af citrusfrugter. Denne kolossale bowle, der selvfølgelig blev optaget i Guiness Book of Records, indeholdt punch nok til 25.000 personer.
* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge. Mange er jo på ferie.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312


335 Hos Gallo i det californiske Sonoma har rørene buede knæk for bedre at skåne vinmosten (foto © Anker Tiedemann).

VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og en enkelt flaske spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dongjone, Daldin, Spumante, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Rudersdal Vin

Til 69 kr. er dette en rigtig god boblevin. Den har små, livlige bobler og en god druesmag med en lille sødme. Glimrende som apéritif og som ledsager til lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Conte, Villa Prandone, Vino Spumante, Rosado, Italien, lav alkohol (11,5%)

95 kr., Rexwine

Til prisen en rigtig god, rosé boblevin. Den har en fin laksefarve, en god duft, en livlig mousse med meget små bobler og en frisk druesmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eirados, Douro, Portugal, 2013, lav alkohol (12,5%)

64 kr., ved 6 flasker, Herning Vin Center

Duften af denne hvidvin leder tankerne hen på en oversøisk Sauvignon Blanc med sine noter af eksotiske frugter. Dog er der også et strejf af noget herbalt - græs og grønne krydrede blade. Smagen er liflig, fyldig og dejligt aromatisk med krydrede noter og en lang eftersmag, der udvikler sig i munden. Det er rigtig godt gået til 64 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sasso al Veneto, Provinco Italia, Bianco delle Venezie IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

65 kr., VinMedMere.dk

Her sker der noget. Til 65 kr. er denne hvidvin lidt af et fund. Vinen har en god drueduft og en fyldig, let cremet og harmonisk smag. Den er lavet på druerne Riesling, Pinot Bianco, Trebbiano og Chardonnay - noget af en cocktail.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luna, Vaccaro, Grillo, Sicilien, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr. flasken, Jysk Vin

En dejlig og tør hvidvin med duft af grønne druer og en fyldig frugtsmag med noter af gul blomme og grape til slut. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lavantureux Frères, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

90,69 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Vellavet hvidvin med en cremet Chardonnay-smag, tilpas syre og en sødme, der leger med en lille bitterhed. Glimrende til lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ciclos, Bodega el Esteco, Sauvignon Blanc, Valle Calchaquíes, Argentina, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,5 kr., Irma

En meget lækker hvidvin med en frisk, mild og cremet druesmag, typisk Sauvignon Blanc. Den har en fint krydret eftersmag, der vil være god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baby Doll, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Om 2013-årgangen skrev vi: "Herlig hvidvin med en duft-eksplosion og en frisk, blød smag med noter af hyldebærblomster." Vi kan tilføje, at 2014-årgangen er lige så god. Tungen kan gå på opdagelse i dens mange facetter, og syren er tilpas og blød. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morning Fog, Wente, Chardonnay, Livermore Valley, Californien, 2013, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Vi har smagt flere tidligere årgange af denne fortræffelige hvidvin, så egentlig kunne vi nøjes med at gentage, hvad vi skrev om den forrige årgang: "Yderst vellavet og lækker hvidvin med en let cremet smag. I smagen abrikos, ananas og citrus - samt vanille fra fadlagringen." Vi kan tilføje, at vinens klare fadsmag er fint integreret. Vinen er glimrende til mad, men kan også bruges til terrassevin - selv på dage, hvor solen ikke skinner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Villaudière, Jean-Marie Reverdy & Fils, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

149,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 112,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Superlækker hvidvin med en liflig duft af græs, nåleskov og hyldeblomst og en smag, der er både bred og lang med drue og syre.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Zinfandel Blush, Rocca, Zinfandel, Salento, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

54,95 kr., Amka

En udmærket rosé - eller rosato, som italienerne siger. Den har en smuk gylden-rosa farve og en fyldig frugtsmag og et bittert bid til slut, der gør den velegnet til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Béatrice, Domaine Marchand Frères, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

95 kr., Compagniet

Denne elegante og meget lækre rosévin er lavet på 70% Pinot Noir og 30% Gamay. Pinot'en spiller hovedrollen, og dens gode noter breder sig ud i munden sammen med en blød og frisk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Torcolo, Fratelli Fabiano, Bardolino Chiaretto Classico, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

99,75 kr., på tilbud i uge 31 (denne uge): 83,30 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Let og frisk rosévin med noter af lyse bærfrugter og krydderier, der gør vinen god til mad. Men den kan også bruges som terrassevin. En rigtig sommervin. Lang eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Temprana, Bodegas Aragonesas, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)

Til den lave pris en meget lækker rødvin. Den har en kraftig og inviterende duft og en bred, harmonisk og frugtagtig smag med god krydring. Dertil en charmerende sødme og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Palmento Galilei, Cantina di Sava di Paolo Mancino, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

Dette er en billig rødvin - og til prisen en udmærket vin. Den har god frugt, tilpas krydring og en lille sødme. En hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Byrne, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Flot og indtagende rødvin med en smag, der breder sig i munden med frugt og en masse krydrede noter - kanel, ingefær, vanille samt fint integreret egesmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Condamine l'Éveque, Syrah, Côtes de Thongue, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., pris ved 12 flasker: 59,75 kr., Bichel Vine

En rigtig god, rød madvin til en rimelig pris (ved 12 flasker). Den har fyldig frugt med noter af peber og mørke bær, bløde tanniner og tilpas syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pietro Zardini, Valpolicella, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En let, lys og læskende rødvin uden ret meget bredde, men nem og venlig at drikke. Helt billlig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Alcusses, Celler del Roure, Valencia, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Flot rødvin, der fylder godt i munden med sin gode frugt, bløde tanniner, fine krydring og friske syre bag det hele. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Felino, Viña Corbis, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En flot rødvin til gode Pampas-bøffer. Den har en god, vinøs duft og en bred og fyldig smag. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Borgo dei Vassalli, Feudi di Romans, Refosco dal Peduncolo Rosso, Friuli Isonzo, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., på tilbud i august: 79,75 kr, Skjold Burne

Druen Refosco findes i flere udgaver. Druen til denne rødvin har tilnavnet Penduncolo Rosso, hvilket betyder Rød Stilk. Stilkene, der bærer druerne, er nemlig røde. Vinen er let og læskende - en venlig, lille rødvin uden noget større vingefang.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Maris, Robert Eden, Minervois, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 95,20 kr., Propperiet

Meget lækker rødvin med god duft og en blød, afrundet og fyldig smag med en lille sødme, men også tilpas syre og krydrede noter. Glimrende madvin på økodruer.

stjernestjernestjernestjerne

Primo Calice, Valetti, Valpolicella Ripasso, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr. flasken, Granvino

En koncentreret rødvin med en god struktur og en nærmest Bordeaux-agtig karakter med mild lakrids til slut. Lad den åbne sig lidt i glasset.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mammoth, Zinfandel, Puglia, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. flasken, AndrupVin.dk

Denne rødvin er en ren frugtbombe med strejf af chokolade - en vin, som mange vil kunne lide. Dog vil nogle måske synes, at frugtsødmen er lidt for voldsom. Men hvis vinen serveres en anelse afkølet, tager det lige brodden af sødmen. Den femte stjerne skyldes prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baby Doll, Yealands Estate, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager

I duften - stensikkert en Pinot Noir. I smagen - også Pinot. Faktisk en dejlig Pinot-rødvin så god, som de laver den slags på New Zealand. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sein, Vinessens, Alicante, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr. flasken, AndrupVin.dk

En helt igennem pragtfuld rødvin fremstillet på 60% Monastrell og 40% Syrah. Den har en bred frugtduft og en fyldig smag med varme krydrede noter. Det høje alkoholindhold bider ikke. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjerneBoksvin

Domaine La Guintrandy, Marie Claude & Olivier Cuilleras, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (13%)

159 kr., pris for boks med 3 liter, Barrique Vin

Denne ufiltrerede rødvin i 3 liters boks skuffer med sin meget enkle smag. Til en pris på lige under 40 kr. pr. normal flaske havde vi ventet lidt mere, end hvad man finder i bokse til 119 kr. Men det er naturligvis stadig billigt ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yealands, Pinot Noir, Awatere Valley, Marlborough, New Zealand, 2013, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Holte Vinlager

Under det elegante skruelåg gemmer sig en meget lækker rødvin med flot Pinot-karakter. Den har god, bred frugt - kirsebær, blommer - og fint krydderi. Bløde tanniner.

stjernestjernestjerne

Obalo, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin

Denne rødvin er seks år gammel, og efter vores mening har den set sine bedste dage. Den har en smag af træ og en bitterhed, der melder sig hurtigt og er ret påtrængende.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ungava Canadian Premium Gin, Canada, høj alkohol (43,1%)

299,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 249,75 kr., Skjold Burne

En gin, der dufter af enebær med et strejf af citrusskal, og har en dejlig urtesmag, der hele tiden byder på nye aromatiske oplevelser. Urterne, som ginnen er lavet på, stammer fra Ungava Bay i Canada, og det er dem, der har givet ginnen dens utroligt flotte gule farve.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen